VATTENSKYDDSOMRÅDE TIMSÄLVEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VATTENSKYDDSOMRÅDE TIMSÄLVEN"

Transkript

1 VATTENSKYDDSOMRÅDE TIMSÄLVEN Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Timsälven Örebro Sweco Environment AB David Ekholm Uppdragsnummer SWECO Grubbensgatan 6, Örebro Telefon Telefax

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund och motiv för inrättande av vattenskyddsområde Uppdraget Syfte och användning av denna tekniska beskrivning 4 2 Vattentäkten Timsälven Lokalisering Vattenanläggningar och behandling Försörjnings-/verksamhetsområde Vattenuttag och -förbrukning Framtida uttagsbehov Tillstånd Ägandeförhållande Reservvattentäkt Vattentäktens värde 11 3 Områdesbeskrivning Tillrinningsområde Markanvändning Geologi Nederbörd Vattenföring Naturliga barriärer och sårbarhetsbedömning Planförhållanden Ramdirektivet för vatten - åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer Riksintressen och naturreservat 22 4 Vattenkvalitet Vattenkvalitetsparametrar av betydelse Råvattenkvalitet mål Önskad råvattenkvalitet Vattenkvaliteten i Timsälven 30 5 Risker för vattentäkten Inventering av riskkällor Punktkällor - Förorenade områden Punktkällor - Verksamheter Diffusa källor Sabotage, kris och krig Bedömning av risker 47 6 Åtgärder Åtgärdsbehov 52 1 (77)

3 6.2 Åtgärdsalternativ Redan vidtagna åtgärder Åtgärder avseende konstaterad belastning Förebyggande fysiska åtgärder Förebyggande administrativa åtgärder 59 7 Information, samverkan, samråd Referensgrupparbete Samråd med Länsstyrelsen Information till Karlskoga kommun Information till övriga berörda kommuner Information till fastighetsägare 62 8 Utformning av vattenskyddsområde Krav och allmän metodik Generella grunder för indelning i skyddszoner Genomförande samt motiv till gränsdragningar i Timsälven vattenskyddsområde Sammanfattning 72 9 Bakgrund till valda skyddsföreskrifter Skyddsföreskrifternas syfte Skyddsföreskrifternas funktion Generella krav på restriktionsnivån 74 Bilagor 1. Förslag till skyddsföreskrifter 2. Motiv till skyddsföreskrifter 3. Ritning med förslag till vattenskyddsområde 4. Samrådsredogörelse 5. Handlingar som stöder ägorätt 6. Förteckning över berörda fastigheter 7. Förslag till kontrollprogram 8. Utdrag ur sammanträdesprotokoll 9. Kartor över inventerade risker 2 (77)

4 1 Inledning 1.1 Bakgrund och motiv för inrättande av vattenskyddsområde Dricksvattenförsörjningen för Karlskoga baseras på råvatten från Timsälven. För vattentäkten saknas vattenskyddsområde. Vattenskydd enligt miljöbalken syftar ytterst till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar att förvalta naturen väl. I Naturvårdsverkets handbok om vattenskyddsområden 2010:5 anges att syftet med vattenskyddsområden är att ge vattenförekomster som är viktiga för dricksvattenförsörjningen ett tillräckligt gott skydd så att råvattentillgångar säkras i ett långsiktigt perspektiv - ett flergenerationsperspektiv. Vattenförekomster och vattentäkter måste därför skyddas mot såväl nutida som framtida risker. Risker kan vara tillfälliga utsläpp i samband med olyckshändelser samt kontinuerliga diffusa och koncentrerade läckage. Skyddet för viktiga råvattentillgångar bör ha en mycket hög prioritet för att syftet med skyddet ska kunna uppnås. Med ökande anspråk mot vattnet som resurs, och med allt mer komplexa relationer mellan intressen och anspråk, blir den offentliga maktens roll som fördelare av rättigheter och skyldigheter allt viktigare. Karlskoga Miljö analyserar nu sin vattenförsörjning för att på bästa sätt anpassa den efter framtida behov och krav. Som huvudvattentäkt för Karlskoga fyller Timsälven en vital funktion i kommunens dricksvattenförsörjning. För att på ett ändamålsenligt sätt kunna skydda vattentäkten och tillförsäkra att vattenförsörjningen inom kommunen tryggas i ett flergenerationsperspektiv inrättas därför ett vattenskyddsområde för Timsälven som en av åtgärderna. 1.2 Uppdraget På uppdrag av har Sweco Environment AB upprättat tekniskt underlag samt förslag till vattenskyddsområde och 3 (77)

5 skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Timsälven i enlighet med Naturvårdsverkets riktlinjer. Förslaget till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter har tagits fram av en projektgrupp bestående av tjänstemän från Karlskoga Miljö samt från Miljökontoret och Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen i Karlskoga kommun. Projektgruppsarbetet har bedrivits med stöd från Sweco och har genomförts under åren För genomförande av uppdraget har följande moment utförts: Teknisk beskrivning av vattentäkten Ytvattenutredning Identifiering och kartläggning av potentiella föroreningskällor Översiktlig riskanalys av väsentliga riskkällor för vattentäkten Förslag till vattenskyddsområde Förslag till skyddsföreskrifter De begrepp som används i denna rapport härrör från Naturvårdsverket allmänna råd NFS 2003:16 om vattenskyddsområden (till 7 kap. 21, 22 och 25 miljöbalken) och Naturvårdsverkets handbok 2010:5 med allmänna råd om vattenskyddsområden. 1.3 Syfte och användning av denna tekniska beskrivning Denna tekniska beskrivning är en sammanställning och analys av relevant information som ett underlag för beslut till vattenskyddsområde och föreskrifter. Syftet med den tekniska beskrivningen är inte och kan inte vara att utgöra ett fullständigt eller tillräckligt underlag för att bedöma specifika ansökningar om tillstånd enligt vattenskyddsföreskrifterna. Skälen är bland annat att varje ansökan, verksamhet och plats utgör en unik kombination av detaljerade förutsättningar som i alla varianter inte kan förutses här, samt att detaljeringsgraden enligt Naturvårdsverkets handbok är avpassad för att avgränsa vattenskyddsområdet till, och inte inom, fastighetsskala. 4 (77)

6 2 Vattentäkten Timsälven 2.1 Lokalisering Råvattenintaget i Timsälven är beläget ca 4 km norr om de centrala delarna av Karlskoga, ca 2 km nedströms sjön Lonnens utlopp och ca 6,5 km uppströms älvens mynning i sjön Möckeln. Figur 2.1. Översikt. Råvattenintag i Timsälven. 5 (77)

7 2.2 Vattenanläggningar och behandling Råvattenpumpstation Den befintliga råvattenpumpstationen togs i drift 2009 och ersätter en mer än 40 år gammal råvattenpumpstation. De två äldre intagsledningarna, DN 500 och DN 600, från Timsälven används emellertid fortfarande och har letts om till den nya stationen. Stationen var utrustad med två maskinrensade galler med spaltvidden 3 mm och två frekvensstyrda råvattenpumpar med kapaciteten ca 665 m 3 /h vardera. Råvattenpumpstationen är försedd med två mikrosilar (60 µm) för avskiljning av alger och grövre föroreningar. Silarna har dimensionerats för vardera max 1200 m 3 /h. För att klara silningen även vid låg vattennivå i Timsälven lyfts råvattnet upp till silarna med hjälp av två propellerpumpar. Det silade vattnet uppfordras till förbehandlingsbyggnaden med frekvensstyrda råvattenpumpar, två med kapaciteten 800 m 3 /h och en med kapaciteten 400 m 3 /h. I silarna avskilt rens återleds till Timsälven i en ledning som mynnar nedströms intagsledningarna Filterbyggnad På grund av en successiv ökning av halten organiskt material och grumlighet i Timsälven har förbehandlingen kompletterats med ett behandlingssteg för kemisk fällning och snabbsandfiltrering av det silade råvattnet innan det leds ut till de infiltrationsbassängerna. Tidigare skedde enbart sandfiltrering utan kemisk fällning av råvattnet före infiltrationen i grusåsen. Den kemiska fällningen och snabbsandfiltreringen sker i 24 st kontinuerligt arbetande sandfilter av typen DynaSand, dimensionerade för ett maxflöde av 1000 m 3 /h motsvarande en filterhastighet av ca 8 m/h. Tvättning av filtersanden sker med hjälp av mammutpumpar som lyfter den smutsiga sanden från filtrens bottenkon upp till en spiralformad tvätt varefter sanden åter läggs ned på toppen av filtret. Mammutpumparna drivs med luft från en tillhörande anläggning för tryckluftsförsörjning. Det smutsiga tvättvattnet leds till två lamellseparatorer för avskiljning och förtjockning av slammet i tvättvattnet. Det förtjockade slammet, ca 30 m 3 /d, pumpas via spillvattennätet till Aggeruds avloppsrenings- 6 (77)

8 verk och klarfasen från lamellseparatorerna återpumpas till filterbyggnadens inloppskammare alternativt avleds till Trösån. Någon alternativ grundvattentäkt finns inte i närheten av Gälleråsens vattenverk. För att klara vattenförsörjningen vid en eventuell kontaminering av grundvattentäkten, alternativt ytterligare förbättra kvaliteten på vattnet som ska infiltreras, kan det förbehandlade vattnet uppfordras till det äldre vattenverket för vidarebehandling. Vidarebehandlingen skulle behöva omfatta reducering av manganhalten, hårdhetshjöjning/alkalisering, ph-justering och desinfektion. Därefter skulle vattnet kunna distribueras direkt ut till konsumenterna Vattenverksbyggnad Den äldre vattenverksbyggnaden är över 40 gammal. Den inrymmer åtta snabbsandfilter a 30 m 2 med tillhörande rörgalleri, renvattenreservoar och reservoar för backspolning med tillhörande utrustning för yt- och backspolning. Som framgått ovan nyttjas i första hand de befintliga sandfiltren för att minska det förbehandlade vattnets manganhalt. I en eventuellt framtida etapp övervägs att byta ut filtermaterialet i exempelvis fyra av de åtta filtren mot aktivt kol. Detta för att ytterligare förbättra vattenkvaliteten på det vatten som, i ett läge där grundvattentäkten har kontaminerats, ska levereras direkt ut till konsumenterna utan föregående infiltration Infiltrationsbassänger För närvarande finns totalt åtta infiltrationsbassänger med följande infiltrationsareor: Infiltrationsbassäng nr Area m 2 1 (Vid vattenverket) ( - - ) ( - - ) ( - - ) ( - - ) ,7,8 (Vid Marielund) 3700 Summa total infiltrationsyta (77)

9 När samtliga dammar är i drift och dimensionerande flöde 1000 m 3 /h skall infiltreras resulterar detta i en infiltrationshastighet som överstiger 0,1 m/h. Vissa planer föreligger att utöka infiltrationskapaciteten genom att anlägga ytterligare infiltrationsbassänger Grundvattenbrunnar Antalet grundvattenbrunnar som är i drift uppgår för närvarande till elva varav tio är koncentrerade till ett område ca 700 m söder om vattenverksbyggnaden (Brunn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 11). En grundvattenbrunn (Brunn 12) är placerad i nära anslutning till dricksvattenstationen vid Timsbron. För närvarande används inte Brunn 8, 11 och 12, p.g.a. låg kapacitet eller kvalitetsproblem (turbiditet och mangan) Dricksvattenstation Uppfordrat grundvatten pumpas till en lågreservoar på 1800 m 3 i dricksvattenstationen vid Timsbron. Inkommande vatten till reservoaren ph-justeras med natronlut och kan vid behov desinficeras med natriumhypoklorit. Dricksvattnet tryckstegras med pumpar styrda av nivån i en högreservoar Tekniska barriärer Möjlighet finns att stänga råvattenintaget. Så har skett tidigare, i samband med utsläpp av petroleumprodukter till vattendrag (se kap. 4.4.). Att råvattenintaget stängs i samband med ett utsläpp förutsätter emellertid dels att utsläppet upptäcks i tid och dels att vattenverkets personal informeras om detta. Hur länge råvattenintaget kan vara stängt beror av grundvattennivåerna i åsen. Normalt är tre till fyra veckor. 2.3 Försörjnings-/verksamhetsområde Vattentäkten försörjer, förutom Karlskoga, även Linnebäck, Granbergsdal, Gottebol, Bregårdsängarna och Gälleråsen. Karlskoga Miljö har uppskattat att personer är anslutna till dricksvattennätet. En stor del av det producerade vattnet används av industrin. Exempel på stora vattenförbrukare är Björkborns industriområde (ca 1 Mm 3 /d), Bharat Forge, Imatra och Recipharm (0,2-0,3 Mm 3 /d vardera). 8 (77)

10 Verksamhetsområdet för VA redovisas i Figur 2.2. Figur 2.2. Verksamhetsområde för VA (blå linje). Verksamhetsområdet för Granbergsdal ligger utanför kartan. 2.4 Vattenuttag och -förbrukning Från Timsälven uttogs under perioden i medel 5,3 Mm 3 /år ( m 3 /d). Mängderna producerat ren-/dricksvatten uppgick till 6,8 Mm 3 /år (18,7 m 3 /d). Av den producerade mängden dricksvatten har således i medel 1,5 Mm 3 /år (4,1 m 3 /d) utgjorts av naturligt bildat grundvatten. Av producerad vattenmängd levereras ca 75 % till kund. Resterande mängd utgörs främst av läckage och brandvatten. Av den sålda volymen utgör industrileveranser ca 55 %. 2.5 Framtida uttagsbehov Karlskoga Miljö har uppgett att det, enligt rådande befolkningstrend 25 år bakåt i tiden, statistiskt sett bor personer i Karlskoga år 2030, jämfört med nästan idag. Sedan år 2005 har emellertid befolkningsminskningen stannat upp kraftigt och är numera marginell. Karlskoga Miljö bedömer därför att vattenförbrukningen under de närmaste 20 åren kommer att vara ungefär densamma som idag. 9 (77)

11 2.6 Tillstånd Genom dom i Västerbygdens vattendomstol, den 14 juni 1944, Mål A 22/1943, erhöll Karlskoga stad bl.a. tillstånd att utföra ett intag i Timsälven, anordna ett reningsverk och en infiltrationsanläggning. Genom dom i Västerbygdens vattendomstol den 30 november 1967, Mål A 79/1964, Dom A 77/1967, erhöll Karlskoga stad tillstånd att från Timsälven utta m 3 vatten i årsmedel per dygn (324 l/s), dock högst m 3 under ett och samma dygn (347 l/s). 2.7 Ägandeförhållande Råvattenintaget är beläget på fastigheten Aggerud 2:96 7 som ägs av, se bilaga Reservvattentäkt Reservvattentäkt för Karlskoga saknas. Undersökningar avseende möjligheter att anlägga reservvattentäkter har genomförts vid Näset och vid Sandtorpsudden. Under 2011 har ett projekt med syftet att lokalisera reservvattentäkt för Karlskoga och Degerfors påbörjats. SWECO VIAK genomförde år 2003 en undersökning av Alkvetterns vattenkvalitet för att utreda om sjön kan fungera som ny råvattentäkt för Karlskogas vattenförsörjning. Alkvettern uppvisade generellt sett något lägre halter än Timsälven av de parametrar som har orsakat problem i vattenberedningen (turbiditet, färgtal, COD och TOC). Skillnaden var främst koncentrerad till toppflödesperioder. Den skillnad i vattenkvalitet som Alkvettern och Timsälven uppvisade bedömdes bero dels på att Kilstabäcken och Kedjan rinner till nedströms Alkvettern och dels att Timsälven är ett rinnande vattendrag, vilka jämfört med sjöar ofta har högre turbiditet. I rinnande vattendrag är syresättningen bättre vilket ger kraftigare mikrobiell aktivitet, och uppehållstiden är kortare, vilket ger högre partikeltransport. Att byta råvattentäkt, från Timsälven till Alkvettern, bedömdes främst medföra lägre turbiditet (i medel ca 30%) och lägre halter mikroorganismer. En flytt av råvattentäkt skulle dock inte medföra någon markant skillnad i TOC eller COD Mn -halter. 10 (77)

12 Ett råvatten med lägre turbiditet och mindre innehåll av mikroorganismer skulle medföra mindre belastning av snabbfilter och infiltrationsbassänger. Vidare skulle ett nytt råvattenintag i Alkvettern medföra att riskkällor i avrinningsområdena till Kilstabäcken och Kedjan undviks. Kostnaden för en eventuell flytt av råvattenintag bedömdes uppgå till av storleksordningen 10 Mkr. Främst utgör detta kostnader för rördragning. Utifrån en bedömning av enbart vattenkemin bedömdes ett byte av råvattentäkt, från Timsälven till Alkvettern, inte vara nödvändig. Investeringsmedel bedömdes i stället kunna göra större nytta om befintlig rening vid vattenverket kompletteras med någon slags förbehandling. 2.9 Vattentäktens värde I Naturvårdsverkets handbok med allmänna råd om vattenskyddsområden (2010:5) ges exempel på värdeklasser för vattenförekomster och vattentäkter. Timsälven skulle enligt denna klassning hänföras till den högsta skyddsklassen Extremt högt skyddsvärde, eftersom det är en viktig allmän vattentäkt där det saknas reservvattentäkt. 11 (77)

13 3 Områdesbeskrivning 3.1 Tillrinningsområde Timsälven ingår i Gullspångälvens vattensystem som i sin tur är del av Götaälvs vattensystem. Timsälvens avrinningsområde sträcker sig från Hagfors kommun i norr till älvens mynning i Möckeln i söder och omfattar km 2 (SMHI, 1996). Tillrinningsområdet till råvattenintaget, se Figur 3.1, omfattar ca km 2. Figur 3.1. Tillrinningsområde till råvattenintaget i Timsälven 12 (77)

14 Tillrinningsområdet berör främst kommunerna Filipstad, Storfors och Karlskoga, men även Hagfors, Hällefors, Karlstad och Kristinehamn. De största tätorterna i tillrinningsområdet är Filipstad, Storfors och delar av Karlskoga. I övre delen av Timsälvens avrinningsområde rinner Nordmarksälven och mynnar i Lersjön. Vattnet transporteras i Skillerälven till Filipstad och sjön Daglösen och sedan vidare till Östersjön via Prästbäcken. Kopparälven, som har sitt ursprung i sjön Yngern, når också Östersjön. Storforsälven tar sedan vattnet från Östersjön till Öjevettern. Lungälvssystemet rinner från väster till Öjevettern. Timsälven fortsätter sedan via Ullvettern, Alkvettern, Lonnen och når slutligen Möckeln (Alcontrol, 2002). Vattendragen Kilstabäcken och Kedjan mynnar också i Lonnen. 3.2 Markanvändning Sjöarealen utgör 12 % av avrinningsområdet och andelen skog 73 % (SMHI, 1996). Övrig mark, främst myr- och jordbruksmark, utgör 15 %. De industrier som finns i tillrinningsområdet är främst lokaliserade till Kilstaområdet i Karlskogas västra delar samt till tätorterna Storfors, Nykroppa och Filipstad. 3.3 Geologi Jordlagren i tillrinningsområdet domineras av morän. I höjdområdena förekommer berg i dagen relativt frekvent. I dalgångarna, främst i de södra delarna av tillrinningsområdet överlagras moränen av lera. 3.4 Nederbörd Medelnederbörd i SMHI:s fem mätstationer i Timsälvens avrinningsområde redovisas i Tabell (77)

15 Tabell 3.1. Nederbörd och temperatur i Timsälvens avrinningsområde (källor: SMHI, 2001 och SMHI, 2003)) Stationsnummer Namn Nederbörd okorrigerad (mm) 9420 Karlskoga Storfors 772 Nederbörd korrigerad (mm) 9439 Daglösen , Filipstad 748 5, Lesjöfors Temperatur ( C) Utifrån ovan uppskattas nederbörden i tillrinningsområdet till ca 800 mm/år. Avdunstningen uppskattas till ca 400 mm/år. Den effektiva nederbörden (d.v.s. samlad yt- och grundvattenavrinning) skulle därmed uppgå till ca 400 mm/år. 3.5 Vattenföring Årsmedelvattenföringen i Timsälven, vid Björkborns kraftverk ca 4 km nedströms råvattenintaget, är normalt 22,1 m 3 /s (ALcontrol Laboratories, 2006). Vattenföringen i Timsälven mäts av Fortum vid Lunedet (Alkvetterns utlopp) samt vid Björnborns kraftverk. I Tabell 3.2 redovisas uppgifter om årsmedelvattenföring i dessa två punkter för perioden Tabell 3.2. Årsmedelvattenföring i Timsälven, vid Alkvetterns utlopp samt vid Björkborns kraftverk, Underlagsdata har erhållits från Fortum Generation. Timsälven Utlopp Alkvettern Timsälven (m 3 /s) (m 3 /s) ,4 23, ,3 15, ,7 23, ,8 19, ,2 29,9 Kraftverk, Björnborn 14 (77)

16 3.6 Naturliga barriärer och sårbarhetsbedömning Sårbarheten betecknar markens och vattnets känslighet för att påverkas av en förorening, eller med andra ord, brist på förmåga att reducera en förorenings farlighet under transporten i mark och vatten. Sårbarheten för en ytvattentäkt avgörs huvudsakligen av markförhållanden och rinntider. Vad gäller markförhållanden bedöms sårbarheten vara som störst i områden med hårdgjorda markytor och dagvattenavledning, t.ex. tätorter och industriområden. I dessa områden kan eventuella föroreningar i ytavrinnande vatten snabbt nå Timsälven, utan att passera genom marklagren. Andra områden där sårbarheten bedöms som stor är områden med täckdiken, eftersom dessa i stort sett fungerar på samma sätt som dagvattenledningar. Rinntider för större vattendrag och sjöar inom tillrinningsområdet till råvattenintaget har beräknats av SMHI. Beräkningarna har gjorts för en högflödessituation med en återkomsttid på 10 år. Beräkningen indikerar att rinntiderna är relativt långa genom sjöarna och kortare i vattendragen. I Figur 3.2 redovisas rinntider till råvattenintaget från sjöarna Alkvettern och Lonnen. För 12 timmars rinntid till råvattenintaget är rinnsträckan till råvattenintaget ca 9 km. Lonnens största tillflöden är Kedjan i norr och Kilstabäcken i söder. Från sjön Immen, i de övre (norra) delarna av Kedjans avrinningsområde, till råvattenintaget en rinnsträcka av ca 20 km - beräknas rinntiderna till ca 12 timmar. Från uppströms Fisksjön, i de övre (södra) delarna av Kilstabäckens avrinningsområde, till råvattenintaget en rinnsträcka av ca 15 km, beräknas rinntiderna till mindre än 12 timmar. 15 (77)

17 Figur 3.2. Av SMHI beräknade rinntider i sjöarna Lonnen och Alkvettern till råvattenintaget vid högflödessituation med en återkomsttid på 10 år. 3.7 Planförhållanden Översiktsplaner För Karlskoga finns en översiktsplan som antogs av kommunfullmäktige (77)

18 Vad gäller vattenområden anges i den befintliga översiktsplanen att möjligheterna att paddla kanot i Timsälven inte bör försämras. Lämplig skyddsform övervägs för de värdefulla madmarkerna vid Åsbergsvikens sydspets (Alkvettern). Naturreservat kan vara ett alternativ. För Kilstabäcken anges att målet är att förbättra miljön så att fisket kan vara tillbaka till år För Kedjan anges att kalkningen i avrinningsområdet bör fortgå. Flodkräftbeståndet bör få ett lämpligt skydd. Öppna landskap, bl.a. sydost om Immen, norr om Lonnen samt öster om Timsälven nedströms Lonnen, anges vara värdefulla och som i sista hand bör överges. I fördjupning för Lonnen, Lunedet, anges vad gäller strandnära fritidshus att områdesbestämmelser eller detaljplan med maximerad byggrätt bör upprättas för befintliga hus. Inga nyetableringar bör medges. För Alkvettern anges att områdesbestämmelser bör upprättas för den nya båthamnen. I fördjupning för tätorten Karlskoga anges vad gäller teknisk försörjning att behovet av bräddning av orenat avloppsvatten bör minimeras genom successiv förbättring av avloppssystemet. En samordnad utvecklingsplan, med bl.a. större andel infiltration, kan göra förhållandena ännu bättre. Bräddning förekommer bl.a. på en punkt till Kilstabäcken och två till Timsälven. I utkast till ny (observera ej antagen) översiktsplan (benämnd gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner, underlag för KS beslut om samråd, daterad februari 2010) anges bl.a. att bostadsutveckling prioriteras vid sjöarna Möckeln, Lonnen, Våtsjön, Skagern, Storbjörken samt längs Letälven. Vidare anges att utredning och planläggning görs för eventuell utvidgning av befintliga industriområden, och då med beaktande att befintliga etableringar i möjligaste mån ska ges utrymme för expansion. Jordbruksnäringen ges erforderliga möjligheter att utvecklas. Utveckling av enkla gästhamnar i Alkvettern, Lonnen och Möckeln samt nya båthamnar anläggs vid Möckeln i Karlskoga och vid Alkvettern. Vad gäller genomfarter och större trafikleder anges att Karlskogas ringledssystem binds samman och en uppställningsplats för farligt gods bör anordnas i Karlskoga. Vidare, Karlskoga flygplats läggs ner, marken där flygplatsen är belägen är den mest lättexploaterade för industri och utökning av ett befintligt industriområde. 17 (77)

19 3.7.2 Detaljplaner För de västra delarna av Karlskoga samt för några mindre områden runt sjön Lonnen finns detaljplaner. I Figur 3.3 och Figur 3.4 redovisas en planöversikter. Figur 3.3. Översikt detaljplaner för västra Karlskoga. 18 (77)

20 Figur 3.4. Översikt detaljplaner runt Lonnen. I tabellen nedan visas de detaljplaner och områdesbestämmelser som finns för områden som är lokaliserade helt eller delvis inom det bedöma tillrinningsområdet i Karlskoga kommun. Vidare har Karlskoga kommun tillhandahållit en kort beskrivning av planernas inriktning. Tabell 3.3. Detaljplaner och områdesbestämmelser inom det föreslagna vattenskyddsområdet. Nummer Namn/område Inriktning Nr 411 LONNEN 6 - VIBÄCK Bostadsändamål Nr 399 LONNEN 4 - ROSENSJÖ 1:6 Bostadsändamål Nr 481 ROSENSJÖ 1:34 Bostadsändamål Nr 417 LONNEN 5 - LONNHYTTAN Bostadsändamål Nr 401 LONNEN 1 - ÖSTRA LONNTORP Bostadsändamål Nr 351 ÄSPEDALEN Områdesbestämmelser 19 (77)

21 Nr 405 (nu 561) LONNEN 3 - VÄSTRA LONNTORP Bostadsändamål Nr 527 KEDJEUDDEN - GÄLLERÅSEN 1:155 M FL Bostadsändamål Nr 301 OMRÅDE FÖR FLYGFÄLT Flygfält Nr 254 INDUSTRIOMRÅDE VID FLYGFÄLTET Industriändamål Nr 456 SLÅTTERMASKINEN - SKÖRDETRÖSKAN Bostadsändamål, jordbruk Nr 34 OMRÅDE NORR OM KARLBERG Bostadsändamål Nr 52 KV LÅNGEN O LUNGNEN Bostadsändamål Nr 217 KV PLOGEN Bostadsändamål, idrottsändamål, allmänt ändamål Nr 196 KV SPADEN Bostadsändamål Nr 23 FRÖDINGSPARKEN Bostadsändamål Nr 516 SÅNINGSVÄGEN KV TRAKTORN M FL Bostadsändamål Nr 434 KV FRYKEN o LÅNGEN Bostadsändamål Nr 468 KV ASPEN M FL Bostadsändamål Nr 226 KV RUNN M M Industriändamål Nr 163 KV VIREN Industriändamål Nr 71 TEGELBRUKSOMRÅDET Bostadsändamål Nr 84 KILSTA - ODLINGEN Småindustriändamål, lager Nr 93 EKEBYOMRÅDET Bostadsändamål Nr 466 LYRIKEN 2 Bostadsändamål Nr 423 LYRIKEN 3 Bostadsändamål, kiosk Nr 136 KV LYRIKEN Bostadsändamål Nr 502 EKEBY- POETEN M FL Handel, kontor Nr 106 EKEBY Bostadsändamål Nr 125 KV VISAN Allmänt ändamål Nr 474 KV POETEN 5 Bostadsändamål Nr 455 EKEBY POETEN 9 M FL Handel, kontor, småindustri Nr 420 POETEN 9 Bostäder, centrumbostäder, friluftsområde Nr 428 SPINNAREN 15 Industriändamål Nr 440 SPINNAREN 9, 10 och 13 Bostadsändamål 20 (77)

22 Nr 145 KV SPINNAREN Småindustriändamål Nr 219 SELKROKSOMRÅDET Bostadsändamål Nr 491 KV AVSÖNDRINGEN Handel, kontor, småindustri Nr 216 VÄSTERLEDEN Bostadsändamål Nr 211 STRÅNINGSTORP, V:a DELEN Bostadsändamål Nr 202 STRÅNINGSTORP CENTRALA DELEN Bostadsändamål Nr 272 N:a STRÅNINGSTORP Bostadsändamål Nr 297 OMRÅDE FÖR RACKETHALL Idrottsändamål Nr 234 STRÅNINGSTORP CENTRUM Handelsändamål, bostäder Nr 289 BLOMMAN M FL Bostadsändamål Nr 249 STRÅNINGSTORPS GÅRD 1 Bostadsändamål Nr 252 VÄSTERLEDEN Allmän plats Nr 188 Ö:a DELEN AV FISKSJÖOMRÅDET Bostadsändamål Nr 221 ATRIUMHUSOMRÅDE SYDOST STRÅNINGSTORP C Bostadsändamål Nr 546 AGGERUD 2:30 M FL Bostadsändamål Nr 229 VÄSTERÄNGSVÄGEN Bostadsändamål Nr 251 SLÅNBÄRSVÄGEN Bostadsändamål, småindustri Nr 429 ANKARET Bostadsändamål Nr 260 KV ANKARET Bostadsändamål Nr 230 V:a DELEN AV FISKSJÖOMRÅDET Bostadsändamål Nr 167 KV TOFTEN M FL Industriändamål Nr 328 INDUSTRIOMRÅDE Industri och handelsändamål Nr 479 KV SURPUSSEN) Kriminalvårdsanstalt Nr 377 TORRVARPEN / SURPUSSEN Industriändamål Nr 184 BOTORP Industriändamål Nr 342 CISTERNEN och TERMINALEN 8 Industriändamål Nr 213 INDUSTRIOMRÅDE VID BOTORP Industriändamål Nr 334 KV TERMINALEN SÖDER Industriändamål Nr 454 TERMINALEN BOTORP Industriändamål Nr 382 LINNEBÄCK NORRA Bostadsändamål 21 (77)

23 I sammanställningen ovan saknas detaljplan 563 Äspedalen- Kyrkudden med inriktning Bostadsändamål. 3.8 Ramdirektivet för vatten - åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer Åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Västerhavets vattendistrikt har tagits fram i enlighet med EU:s ramdirektiv för vatten. Miljökvalitetsnormerna gäller för distriktens vatten och målet är att alla vatten (yt-, kust- och grundvatten) ska nå minst god status under perioden Åtgärdsprogrammet beskriver de åtgärder som bedöms nödvändiga för att de beslutade miljökvalitetsnormerna ska uppnås i tid. Åtgärderna som beskrivs i programmet riktar sig till myndigheter och kommuner. 3.9 Riksintressen och naturreservat E18 som löper genom den södra delen av tillrinningsområdet är av riksintresse. Fisksjön är naturreservat (fågelsjö) och Natura 2000-område. Syftet med reservatet är att bevara och genom restaurering och skötsel förbättra miljön för fågellivet. Syftet är också att ge allmänheten möjlighet att uppleva områdets naturvärden. Lunedet är naturreservat (friluftsområde). Baksjön är naturreservat, men är belägen utanför föreslagen tertiär skyddszon. Vidare finns det bl.a. mossar i de västra och nordvästra delarna av tillrinningsområdet som är av riksintresse för naturvården och Natura 2000-områden samt järnvägen Bergslagsbanan som är av riksintresse. Även dessa är belägna utanför den föreslagna tertiära skyddszonen. 22 (77)

24 4 Vattenkvalitet 4.1 Vattenkvalitetsparametrar av betydelse Det finns ett stort antal kvalitetsparametrar att beakta vid bedömningen av ett vattendrags status. Dessutom finns ytterligare ett antal parametrar vid bedömning av vattnets lämplighet som råvatten för dricksvattenförsörjning. Nedan redovisas de parametrar eller grupper av parametrar som anses ha betydelse för vattenkvaliteten samt för möjligheten att ur råvattnet bereda ett dricksvatten av god kvalitet och som uppfyller gällande krav Vattenkvalitet status I Naturvårdsverkets bedömningsgrunder för sjöar och vattendrag ingår två aspekter, dels en bedömning av ett vattendrags tillstånd som sådant med avseende på ekosystemets kvalitet, dels en bedömning av hur mycket tillståndet avviker från ett naturligt tillstånd. Vattenområdenas status bedöms utifrån kemisk-fysikaliska faktorer som: - Temperatur - Näringsämnen/eutrofiering - Syretillstånd, syreförhållanden - Ljusförhållanden - Surhet/försurning - Metaller En bedömning görs även av biologiska förhållanden i form av sammansättning av t.ex.: - Alger - Vattenväxter - Bottenfauna De flesta av de parametrar som beskriver vattendragets ekologiska status är även relevanta i bedömningen av ett råvattens möjligheter till beredning av dricksvatten. 23 (77)

25 4.1.2 Föroreningar Ett stort antal mänskliga verksamheter ger upphov till utsläpp av ämnen som påverkar möjligheterna att nyttja ett vattendrag som råvattentäkt. Exempel på sådana ämnen är organiska miljögifter, tungmetaller, bekämpningsmedel samt bakteriella föroreningar. I kapitel 5 redovisas verksamheter och förorenade områden inom tillrinningsområdet vilka bedöms kunna utgöra en risk för vattentäkten. Nedan beskrivs kort några av de ämnen som kan förväntas spridas från riskkällor inom området. Tungmetaller som kadmium, krom, koppar, nickel, kvicksilver, bly, zink samt i miljösammanhang även arsenik, järn och vanadin är mycket starka miljögifter som ofta är bioackumulerbara, cancerogena och som påverkar nervsystem och/eller andningsorgan. Samtidigt är några av ämnena essentiella för kroppen i mycket små mängder, exempelvis krom och zink. Petroleumprodukter är giftiga och cancerogena. I synnerhet lätta, vattenlösliga oljekolväten är giftiga redan vid låga koncentrationer. Utsläpp av petroleumprodukter kan vålla skador inom ett begränsat område, men bestå mycket långt in i framtiden. Det räcker med en liter diesel för att göra en miljon liter dricksvatten obrukbart, eftersom påverkan på smak och lukt är så kraftig. Flera bekämpningsmedel är hälsofarliga, t.ex. giftiga eller cancerogena. Eventuell förekomst av sådana ämnen i rå- och grundvatten måste betraktas som allvarlig. Mikrobiella föroreningar. Vattenburna sjukdomar förekommer i Sverige liksom i andra länder och orsakas av en bredare grupp mikroorganismer. Även virus och protozoer uppmärksammas allt mer. Dessa mikroorganismer har inget samband med koliforma bakterier, som annars är en vanlig indikator på bakteriell förorening. Näringsämnen sprids naturligt via urlakning från marken. Genom mänsklig aktivitet såsom spridning av gödsel, konstgjorda näringsämnen och utsläpp av avloppsvatten ökar mängden näringsämnen som tillförs vattendragen. Höga kvävehalter i dricksvattnet medför risk för negativa hälsoeffekter. Fosfor, nitrat och ammoniak gynnar tillväxt av cyanobakterier vilket kan orsaka toxiska algblomningar. En algblomning är inte alltid synlig vid vattenytan och kan därför orsaka stora problem för dricksvattenframställningen om blomningen samtidigt är toxisk. 24 (77)

26 4.1.3 Parametrar som kan utgöra problem för vattenförsörjningen Generellt sett finns det parametrar som kan skapa problem i vattenverk och distribution eller som kan påverka vattenkvaliteten hos konsumenten negativt. En sammanfattning av parametrarna redovisas nedan: Temperaturen hos ett dricksvatten bör inte vara för hög. En hög temperatur främjar mikrobiell tillväxt och förstärker lukt och smak. Ett högt näringsinnehåll gynnar biologisk aktivitet och förhöjda halter av nitrat och nitrit kan medföra försämrad syreupptagningsförmåga främst hos små barn. Ett för lågt ph kan medföra problem med ledningskorrosion och kräver kraftig alkalisering. I fråga om metaller är förhöjda järn- och manganhalter det vanligaste problemet. Detta kan medföra avlagringar och igensättningar i ledningar samt tekniska och estetiska problem hos konsumenten. Därutöver finns en rad metaller som i förhöjda halter kan ge hälsoeffekter. De flesta metallers vattenlöslighet är starkt beroende av vattnets ph-värde. En nyckelparameter vid dricksvattenberedning är halten naturligt organiskt material (NOM). Halten NOM påverkar mer eller mindre direkt en rad viktiga dricksvattenparametrar som färg, lukt, smak, risk för mikrobiell tillväxt och risk för bildning av klororganiska föreningar i samband med klorering. Vid kraftig algblomning föreligger risk för att algtoxiner bildas. Förekomst av algtoxiner i dricksvattnet kan medföra allergi- och astmareaktioner samt kräkningar och diarréer. Bekämpningsmedel, som kan vara toxiska eller cancerogena för människan, är inte behandlingsbara med nuvarande vattenberedning i Gälleråsen vattenverk. Det innebär att ämnena normalt tar sig vidare med dricksvattnet till konsumenten om de förekommer i råvattnet. 4.2 Råvattenkvalitet mål I detta kapitel sammanfattas de regler och miljömål, som är styrande för miljösituationen i Timsälven; från EG:s ramdirektiv för vatten till kommunens egna lokala mål för vattenmiljö, råvattenkvalitet samt badvattenkvalitet (strandbad). 25 (77)

27 4.2.1 Livsmedelsverkets föreskrifter I Livsmedelsverkets kungörelse (SLV FS 1989:30) om dricksvatten, dricksvattenkungörelsen, som gällde t.o.m. år 2003, finns rikt- och gränsvärden för råvatten. Ett EG-direktiv om dricksvatten trädde i kraft den 25 december Med anledning av detta gav Livsmedelsverket ut nya dricksvattenföreskrifter, SLVFS 2001:30, som började gälla den 25 december Direktivet och föreskrifterna innehåller inte några kvalitetskrav på råvatten, utan här kommer EG:s direktiv för vatten (se nedan) att gälla EG:s vattendirektiv EG:s direktiv för vatten (2000/60/EG), som trädde i kraft i slutet av 2000, har liksom miljöbalken karaktären av en ramlag. Det fanns tidigare en flora av olika direktiv som rörde vattenfrågor, men det saknades fokusering på vattenresursernas ekologiska värde. Detta har nu definitivt förändrats och spetsats till. Syftet med direktivet är att se till att en "god ekologisk och kemisk vattenstatus" uppnås och bibehålls. Dessutom kombinerar man de två olika arbetsmetoderna som finns inom unionen, så att man nu både jobbar med utsläppsnivåer och med kvalitet för yt- eller grundvatten. Ramdirektivet omfattar såväl ytvatten (sjöar, vattendrag och kustvatten) som grundvatten. Vattendirektivet implementeras bland andra förordningar i Förordningen om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (SFS 2004:660). Här delas Sverige in i fem vattendistrikt utifrån de geografiska områdenas havsbassänger dvs. Bottenviken, Bottenhavet, Norra Östersjön, Södra Östersjön samt Västerhavet och i de dessa fem distrikt etableras en vattenmyndighet. Här anges också ramverk för samverkan, kartläggning och analys, kvalitetskrav, förvaltningsplaner, åtgärdsprogram och övervakning. Timsälven tillhör Västerhavets vattendistrikt där vattenmyndigheten har sitt säte i Göteborg, Västra Götalands län. Vattenmyndigheten som omfattar Timsälven ska ansvara för att miljömål, åtgärdsprogram och förvaltningsplan för vattendistriktet och se till att analyser och övervakning av vattendragen kommer till stånd. 26 (77)

28 Vattenmyndigheten har beslutat om miljökvalitetsnormer för vattenförekomsterna inom vattendistriktet. Det grundläggande målet är att uppnå åtminstone god status eller god potential till år Vattenmyndigheten får emellertid besluta om undantag från det grundläggande målet att uppnå god status. Timsälven har klassificerats och på de sträckor som Timsälven inte klarar kraven gällande god status ska den åtgärdas och restaureras. Om det behövs kan vattenmyndigheten besluta om att göra delförvaltningsplan och delåtgärdsplan med lämpligt innehåll för Timsälvens avrinningsområde. En (del-)åtgärdsplan ska bl.a. innehålla åtgärder för; inrättande av vattenskyddsområde, att upptäcka och beivra brott, att hindra och reglera diffus förorening, och att förebygga och begränsa indirekt förorening av grundvatten (för vidare diffus förorening av ytvatten). Vad gäller Timsälven kan det nuvarande förslaget till klassificering gällande kemisk och ekologisk status samt miljökvalitetsnormer ses i Tabell 4.1. Tabell 4.1. Timsälvens status - från Hållsjön och Daglösen ner till Timsälvens utlopp i Möckeln. (Källa: VISS, 2010). Nuvarande kemisk status Nuvarande ekologisk status Miljöproblem Fastställd miljökvalitetsnorm Timsälven God Måttlig Övergödning God ekologisk status 2021 pga listade miljöproblem Miljögifter God kemisk ytvattenstatus 2015, exklusive kvicksilver Flödesförändringar Kontinuitetsförändringar Morfologiska förändringar Timsälvens förbindelse mellan Lonnen och Alkvettern Timsälven inlopp möckeln God Måttligt Övergödning God ekologisk status 2021 pga listade miljöproblem Flödesförändringar God kemisk ytvattenstatus 2015, exklusive kvicksilver Kontinuitetsförändringar Morfologiska förändringar God Måttligt Övergödning God ekologisk status 2021 pga listade miljöproblem 27 (77)

29 Lonnen Uppnår ej god kemisk status Otillfredsstäl lande ekologisk potential Miljögifter Vattenuttag Flödesförändringar Kontinuitetsförändringar Morfologiska förändringar Övergödning Miljögifter God kemisk ytvattenstatus 2015, exklusive kvicksilver God ekologisk status 2021 pga listade miljöproblem God kemisk ytvattenstatus 2015, exklusive kvicksilver Tungmetaller Kontinuitetsförändringar Kedjan God Måttlig Övergödning God ekologisk status 2021 pga listade miljöproblem samt pga flödesreglering Miljögifter Alkvettern Ullvettern Öjevettern Uppnår ej god kemisk status Uppnår ej god kemisk status Uppnår ej god kemisk status Stor-Lungen Uppnår ej god kemisk status Kontinuitetsförändringar God kemisk ytvattenstatus 2015, exklusive kvicksilver God Miljögifter God ekologisk status 2015 Främmande arter God kemisk ytvattenstatus 2015, exklusive kvicksilver Kontinuitetsförändringar God Miljögifter God ekologisk status 2015 Främmande arter Otillfredsstäl lande Övergödning Miljögifter God kemisk ytvattenstatus 2015, exklusive kvicksilver God ekologisk status 2021 pga listade miljöproblem God kemisk ytvattenstatus 2015, exklusive kvicksilver och bly Måttlig Miljögifter God ekologisk status 2021 pga listade miljöproblem Flödesförändringar God kemisk ytvattenstatus 2015, 28 (77)

30 exklusive kvicksilver Mögsjön Uppnår ej god kemisk status Måttlig Miljögifter God ekologisk status 2021 pga flödesregleringar Främmande arter God kemisk ytvattenstatus 2015, exklusive kvicksilver Flödesförändringar Östersjön Uppnår ej god kemisk status God Miljögifter God ekoligisk status 2015 Främmande arter God kemisk status 2015, exklusive kvicksilver Prästbäcken God God - God ekologisk status 2015 God kemisk status 2015, exklusive kvicksilver Daglösen Storforsälven God Matlången Hållsjön Uppnår ej god kemisk status Uppnår ej god status Uppnår ej god status Otillfredsstäl lande Otillfredsstäl lande Övergödning God ekologisk status 2021 pga övergödning Miljögifter God kemisk status 2015 exklusive kvicksilver Övergödning God ekologisk status 2021 pga övergödning Främmande arter God kemisk status 2015, exklusive kvicksilver God Försurning God ekologisk status 2015 Miljögifter God kemisk status 2015, exklusive kvicksilver God Försurning God ekologisk status 2015 Miljögifter God kemisk status 2015, exklusive kvicksilver 29 (77)

31 4.3 Önskad råvattenkvalitet Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter enligt miljöbalkens 7 kap syftar enbart till skydd mot sådan verksamhet som kan skada vattenförekomsten och därmed äventyra dess möjlighet att användas som dricksvattentäkt 1. Vattenskyddsområdet och skyddsföreskrifterna för Timsälven kommer därför att bidraga till, men inte fullständigt åtgärda, EU:s och svensk lagstiftnings målsättning om skydd av vattnet ur alla aspekter, inte enbart som dricksvatten. Ett krav, som vid sidan av andra krav för att uppnå god ekologisk vattenstatus, som skall ställas på Timsälven som råvattentäkt för dricksvatten, är att vattenkvaliteten skall vara sådan att det är möjligt att bereda ett dricksvatten av god kvalitet och som bedöms vara lägst hälsomässigt tjänligt enligt SLV FS 2001:30. Dessutom bör det eftersträvas att vattnet ska kunna beredas i befintlig vattenproduktionsanläggning. Vid överskridande av angivna gränsvärden är beredning av råvattnet till ett dricksvatten av god kvalitet inte möjlig eller så blir beredningen drifttekniskt svår och kostsam. Det kan alltså vara möjligt att bereda råvattnet till dricksvatten trots att ett angivet gränsvärde överskrids, även om beredningen försvåras avsevärt. 4.4 Vattenkvaliteten i Timsälven I Tabell 4.2 nedan jämförs uppmätta halter i råvattnet från Timsälven med gränsvärden för dricksvatten enligt SLV FS 2001:30. 1 SOU 1995:45 30 (77)

32 Tabell 4.2. Vattenkvalitet Timsälven. Jämförelse med gränsvärden för dricksvatten enligt SLV FS 2001:30. SLVFS SLVFS : :30 Medel Min Max Medel Max Medel Max Tjänl m anm Otjänligt Temperatur C Turbiditet FNU 0,5 (utg), 1,5 (anv) 4,5 0,7 13 4,1 6,4 3,6 4,5 ph <7,5, >9,0 10,5 (anv) 7,0 6,5 7,4 7,2 7,4 7,2 7,2 COD-Mn mg/l 4,0 (anv) 8,2 5,3 11 6,9 10 9,1 10 Färg mg/l Pt 15 (utg), 30 (anv) Alkalinitet mg/l 11 7, Hårdhet dh 3,6 0,8 9,0 Konduktivitet ms/m 250 (anv) 5,7 4,5 7,2 5,0 5,7 4,7 4,8 Kalcium mg/l 100 (anv) 4, Magnesium mg/l 30 (anv) 0,21 <0,02 2 1,1 1,3 1,0 1,0 Natrium mg/l 100 (anv) 3,8 3,6 4,2 3,4 3,5 3,2 3,2 Kalium mg/l Järn mg/l 0,1 (utg), 0,2 (anv) 0,26 <0,02 0,44 0,23 0,30 0,30 0,30 Mangan mg/l 0,05 (utg) 0,04 <0,02 0,06 Aluminium mg/l 0,100 (utg) 0,2 0,2 0,2 0,2 Koppar mg/l 0,20 (anv) 0,005 <0,01 <0,01 Ammonium mg/l 0,50 (anv) 0,03 <0,02 0,05 0,03 0,06 0,03 0,06 Nitrat mg/l 20 (anv) 50 (anv) <4,4 <4,4 <4,4 <0,44 <0,44 Nitrit mg/l 0,10 (utg) 0,5 (anv) 0,006 <0,001 0,01 <0,007 <0,007 Fosfatfosfor mg/l <0,005 <0,005 Fluorid mg/l 1,5 (anv) 0,10 0,05 0,12 <0,2 <0,2 Klorid mg/l 100 (anv) 4,7 4,0 5,0 5,7 6,0 5,7 6,0 Sulfat mg/l 100 (anv) 3,3 3,0 4,0 4,1 5,0 3,5 4,4 Arsenik µg/l 10 (anv) 0,3 0,2 0,4 Kadmium µg/l 5 (anv) <0,01 <0,05 Krom total µg/l 50 (anv) 0,6 0,3 1,0 Kvicksilver µg/l 1 (anv) <0,1 <0,1 <0,1 Nickel µg/l 20 (anv) 1,2 0,9 1,7 Bly µg/l 10 (anv) 0,4 0,3 0,5 Bekämpningsmedel µg/l 0,1 (anv) <0,05 <0,05 <0,05 Cyanid* mg/l <0,010 <0,010 <0,010 E. coli cfu/100ml påvisad (utg/anv) 7 <1 54 Koliforma bakt. cfu/100ml påvisad (utg/anv) 10 (utg/anv) De vattenkvalitetsparametrar som har orsakat störst problem i beredningen av Timsälvens vatten är främst turbiditet, COD och färgtal. Dessa parametrar kan i första hand kopplas till vattenföring, markanvändningen inom avrinningsområdet och även i viss utsträckning till t.ex. avloppsreningsverk. Turbiditet (grumlighet) orsakas främst av oorganiska ämnen vilket till stor del beror på erosion från jord- och skogsbruksmark, men även på övrig markanvändning och t.ex. avlopp. 31 (77)

33 Färgtal i vatten bedöms genom en okulär analysmetod. Järn- och manganföreningar samt organiskt material, främst humussyror, bidrar till vattnets färgtal eller brunhet. Parametern COD är en annan analysmetod för att uppskatta halten organiskt kol i vatten. COD innefattar den del av det organiska materialet i vatten som kan oxideras med ett visst oxideringsmedel. Organiskt material som når ett vattendrag härstammar från tillrinningsområdet och beror på ett flertal faktorer; bl.a. markanvändning i tillrinningsområdet, nederbörd, när under året nederbörden faller samt i vilken form, grundvattennivåer (flödesändringar), vilka flödesvägar som dominerar grundvattnets väg till Timsälven och vilka markskikt som passeras. För jordbruksmark beror läckaget även på vilka grödor som odlas, hur marken bereds samt när på året marken gödslas (typ av giva). För skogsmark har andelen sjö och myr stor betydelse för läckaget. Ju större sjöinslag, d.v.s. längre uppehållstid för vattnet, desto lägre halt COD och färgtal (sedimentering). Barrskog ger generellt högre halter COD och färgtal än lövskog. Temperaturen är under vissa perioder relativt hög. Hög vattentemperatur orsakade tidigare problem i vattenverket, t.ex. hög förekomst av mygglarver under varma perioder. Genom att vattnet infiltreras och passerar genom jordlagren innan det uppfordras i uttagsbrunnarna sänks temperaturen. Några problem med hög temperatur i dricksvattnet föreligger därför inte. ph är nära neutralt och alkaliniteten är ca 10 mg HCO 3 /l. Vad gäller bekämpningsmedel har analyser endast utförts vid sex tillfällen under perioden Vid dessa tillfällen har bekämpningsmedel inte kunnat påvisas, men eftersom antalet analyser är mycket begränsat går det inte med säkerhet att utesluta att det förekommer bekämpningsmedel i råvattnet. Förutom bekämpningsmedel är näringsämnen kopplade till jordbruk och avloppsreningsverk. Genomförda analyser på råvattnet med avseende på kväve och fosfor indikerar relativt låga halter och parametrarna utgör inget betydande problem i vattenberedningen. De förorenande ämnen som förekommer vid flest antal verksamheter/ tillsynsobjekt är, t.ex. diesel och bensin. Analyser med avseende på petroleumprodukter saknas i underlaget. Läckage av petroleumprodukter har dock skett i tillrinningsområdet. Vid ett av dessa tillfällen tvingades Karlskoga Miljö stänga råvattenintaget under ett antal dagar. 32 (77)

34 Halter av salter i råvattnet är låga. Även halterna av tungmetaller, som arsenik, krom, nickel och bly, är låga. Främst kan tungmetaller kopplas till förorenade områden och industriområden. Tungmetaller kan även tillföras Timsälven från t.ex. avloppsanläggningar, vägar och kan dessutom förekomma naturligt i höga halter. 33 (77)

35 5 Risker för vattentäkten Risker för vattentäkten inventerades under perioden I detta kapitel beskrivs de riskkällor som har identifierats i tillrinningsområdet till råvattenintaget och därefter en bedömning av riskerna. Det material som har erhållits om respektive riskobjekt (t.ex. vad gäller mängder kemikalier och inträffade skadehändelser) från Karlskoga och Storfors kommun har inte varit tillräckligt detaljerat för att utgöra underlag för en riskanalys. De riskkällor/riskobjekt som har inventerats har därför endast grovt bedömts, bl.a. utifrån erfarenheter från andra utredningar och undersökningar. Inventeringen som genomförts i detta projekt har omfattat såväl riskkällor (riskobjekt) med kontinuerliga föroreningsutsläpp som riskkällor där det skulle kunna ske plötsliga föroreningsutsläpp till följd av t.ex. olycka eller haveri. Föroreningar kan härröra både från punktkällor och från diffusa källor. Till punktkällor hör lokala utsläpp där platsen för läckaget är väl definierad, t.ex. läckage från oljecisterner och kemikalietankar. Med diffusa källor avses föroreningskällor som är utbredda över stor yta eller där platsen för eventuellt läckage är mer oklar, som t ex läckage från jordbruksmark eller dagvattensystem. 5.1 Inventering av riskkällor Riskkällor har i huvudsak inventerats utifrån uppgifter tillhandahållna av Miljökontoren i Karlskoga, Filipstads och Storfors kommuner. Informationen om riskkällor i Karlskoga kommun baseras på material framtaget av Carola Sander, 2005 samt en lista över riskobjekt, inklusive koordinater, i Karlskoga kommun som har erhållits av Leif Gustavsson, Riskobjekt i Filipstad och Storfors kommuner fanns tillgängliga i digital form, i GIS-filer. Filerna sorterades och sammanställdes. Underlaget för Storfors kommun har varit bristfälligt, eftersom tillsynsobjekt i Storfors kommun inte har digitaliserats i samma utsträckning som i Filipstads kommun. Det finns dessutom inte information om samtliga lant- och skogsbruk i den digitala databasen, varken för Storfors kommun eller för Filipstads kommun (Michael Björklund, personlig kontakt). 34 (77)

36 Utöver informationen som har erhållits från Karlskoga, Storfors och Filipstads kommuner har information om förorenade områden, avloppsreningsverk, avfallsanläggningar, rekommenderade vägar för farligt gods samt miljöfarlig verksamhet (A- och B-anläggningar) inhämtats från länsstyrelsernas GIS-databas ( Risker inom föreslagen tertiär skyddszon, enligt uppgifter i länsstyrelsernas GIS-databas redovisas i bilaga 9.1. Inventerade risker i form av verksamheter och förorenade områden, enligt uppgifter från Karlskoga, Storfors och Filipstads kommuner redovisas i bilaga 9.2 respektive bilaga 9.3. Enskilda avlopp, cisterner och oljeavskiljare samt transformatorer inom den del av tillrinningsområdet som berör Karlskoga kommun redovisas i bilaga 9.4 respektive bilaga Punktkällor - Förorenade områden Risk för föroreningsspridning från förorenade områden beror på de förekommande ämnenas rörlighet i mark och löslighet i vatten, samt av geohydrologiska förhållanden vid den aktuella platsen. Förorenade områden i Örebro och Värmlands län har riskklassats enligt MIFO (Metodik för Inventering av Förorenade Områden) och resultatet finns tillgängligt i länsstyrelsernas GIS-databas. Enligt MIFO delas förorenade områden in i fyra klasser, där riskklass 1 motsvarar mycket stor risk och riskklass 4 liten risk. Nedan beskrivs de verksamheter som framförallt har gett upphov till förorenade områden i tillrinningsområdet. Avfall Deponier och avfallsanläggningar förekommer inom tillrinningsområdet. Föroreningar som sprids från dessa bedöms främst vara lättlösliga salter, organiska ämnen och näringsämnen (fosfor och kväve), men det kan även spridas t.ex. tungmetaller, lösningsmedel, fenoler eller andra ämnen, beroende på vad som har deponerats/hanterats. Inom den del av tillrinningsområdet som berör Karlskoga kommun har det identifierats fyra avfallsanläggningar för farligt avfall; Stena Gotthards, Chematur Seveso-anläggning, Arne Magnussons Åkeri AB och spånupplag Villing. 35 (77)

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover Livsmedelsverkets gränsvärden Enligt Livsmedelsverkets bedömningsgrunder kan ett dricksvatten bedömas som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. - Bedömningen tjänligt innebär att vattnet kan

Läs mer

Vattenverk i Askersund kommun

Vattenverk i Askersund kommun Vattenverk i Askersund kommun I Askersund finns 5 vattenverk där vattnet produceras. Det finns 11 tryckstegringsstationer på ledningsnätet där vattentrycket höjs med pumpar för att kompensera för höjd-

Läs mer

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Sjöar Vattendrag Grundvatten Kustvatten Hillevi Hägnesten Vattenstrategiska enheten 040-25 26 20,

Läs mer

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Vattenlaboratoriet vid LaboratorieMedicinskt Centrum Gotland Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Sid 1 av 6 Innehållsförteckning: Varför vattenanalys... 2 Definitionen på s.k. enskild brunn

Läs mer

Dricksvattenkvalitet 2014 - Vålberg, Edsvalla och Norsbron

Dricksvattenkvalitet 2014 - Vålberg, Edsvalla och Norsbron Norsbron. Vattenanalyserna är utförda både vid vattenverk och hos. I tabellen anges Livsmedelsverkets gränsvärden, dricksvattnets normala variation ** "tjänligt med anmärkning", vilket betyder att dricksvattnet

Läs mer

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt:

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt: Egenkontrollprogram för mindre dricksvattentäkter Fastställt: Innehåll Förord... 3 1. Allmänna uppgifter... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Beskrivning av vattentäkten... 5 4. Tillsyn och skötsel av

Läs mer

ESKILSTUNA ENERGI & MILJÖ VATTEN & AVLOPP LABORATORIUM

ESKILSTUNA ENERGI & MILJÖ VATTEN & AVLOPP LABORATORIUM Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Analysspecifika provbehandlingar Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, GÄDDEDE VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, GÄDDEDE VATTENVERK Dokumentnamn: Bilaga 3 - Förslag vattenskyddsområde Dokumentet gäller för: VA-försörjning, dricksvatten Strömsund kommun Framtaget av: Ansvarig för dokumentet: Anna Norman, ProVAb VA-chef, Strömsund kommun

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Bakgrundsrapport Rapport 2006:3 Omslagsfoto: Jeanette Wadman Rapport 2006:3 ISSN 1403-1051 Miljöförvaltningen, Trollhättans Stad 461 83 Trollhättan

Läs mer

Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten

Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten Sammanfattning Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten är en gruppering av de sjutton kustvattenförekomsterna Hossmoviken, Västra sjön, S n Kalmarsund,

Läs mer

Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln

Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln 1 Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln 2012-03-05 Kristdala församlingshem Närvarande: För sökanden Jan Sandberg Charlotta Karlsson Pia Rapp C-G Göransson Holger Torstensson Agnes

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

Åtgärdsförslag för Snärjebäckens avrinningsområde

Åtgärdsförslag för Snärjebäckens avrinningsområde Åtgärdsförslag för Snärjebäckens avrinningsområde Sammanfattning I Snärjebäcken finns problem med miljögifter, försurning, övergödning och fysiska förändringar. Ansvariga myndigheter för att åtgärda miljöproblemen

Läs mer

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING... 3 2.1 Befintlig anläggning... 3 2.2 Ny anläggning... 4 2.3 Recipient... 6 3 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 7 4 GEOLOGISKA FÖRHÅLLANDEN...

Läs mer

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 EM LAB Strömsund 1 Förord Denna rapport är sammanställd av EM LAB (Laboratoriet för Energi och Miljöanalyser) på uppdrag av Indalsälvens Vattenvårdsförbund.

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Ackrediteringens omfattning

Ackrediteringens omfattning Vattenkemi Alkalinitet (karbonatalkalinitet) SS-EN ISO 9963-2, utg. 1 Titrering 1:1, 2, 4 1-250 mg/l Ammonium som kväve SS-EN ISO 11732:2005 FIA 1:1, 2, 4 0,1-5,0 mg/l Biokemisk syreförbrukning, 7 dygn

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Sa mhällsbyggnadschef Dokumentet gäller till och med 2015-01-01 2025-12-31 Diarienummer 2014-532 403 Uppföljning och tidplan

Läs mer

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019 Analysprislista 2019 Sida 1 av 5 Välkommen till Vi erbjuder dig personlig service och ett heltäckande utbud av mikrobiologiska och kemiska analyser. är ackrediterat av Swedac enligt SS-EN ISO/IEC 17025.

Läs mer

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans bestämning) 97 kr 290 kr Analysspecifika

Läs mer

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån.

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån. Hedströmmen MÄLAREN Kolbäcksån Arbogaån Svartån Örsundaån Råckstaån Sagån Oxundaån Märstaån Fyrisån EN SJÖ FÖR MILJONER Köpingsån Eskilstunaån SMHI & Länsstyrelsen i Västmanlands län 2004 Bakgrundskartor

Läs mer

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS

Läs mer

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde 61 Norrström - Sagåns avrinningsområde Sammanfattning Sagåns avrinningsområde, som tillhör Norrströms huvudavrinningsområde, ligger i Enköpings och Heby kommun i Uppsala län samt Sala och Västerås kommun

Läs mer

Provningslaboratorier Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB Eskilstuna Ackrediteringsnummer Kvalitetskontroll A

Provningslaboratorier Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB Eskilstuna Ackrediteringsnummer Kvalitetskontroll A Ackrediteringens omfattning Provningslaboratorier Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB Eskilstuna Ackrediteringsnummer 10120 Kvalitetskontroll A013308-001 Kemisk analys Oorganisk kemi Aluminium, Al

Läs mer

Utsläpp till vatten. Program för Airport city. Härryda kommun 2011-05-13. Upprättad av: Anne Thorén och Åsa Ottosson Granskad av Mikael Bengtsson

Utsläpp till vatten. Program för Airport city. Härryda kommun 2011-05-13. Upprättad av: Anne Thorén och Åsa Ottosson Granskad av Mikael Bengtsson Utsläpp till vatten Program för Airport city Härryda kommun 2011-05-13 Upprättad av: Anne Thorén och Åsa Ottosson Granskad av Mikael Bengtsson Kund Swedavia Flygplatsfastigheter i Landvetter AB, Härryda

Läs mer

Vattnets betydelse i samhället

Vattnets betydelse i samhället 9 Vattnets betydelse i samhället Vatten är vårt viktigaste livsmedel och är grundläggande för allt liv, men vatten utnyttjas samtidigt för olika ändamål. Det fungerar t.ex. som mottagare av utsläpp från

Läs mer

Kontrollprogram avseende vattenkvalitet i Kävlingeån m.m. UPPDRAGSNUMMER 1288135000. Sweco Environment AB

Kontrollprogram avseende vattenkvalitet i Kävlingeån m.m. UPPDRAGSNUMMER 1288135000. Sweco Environment AB RAPPORT KRAFTRINGEN ENERGI AB ÖRTOFTAVERKET Kontrollprogram avseende vattenkvalitet i Kävlingeån m.m. UPPDRAGSNUMMER 1288135000 Årsrapport november 2012 december 2013 Malmö 2014-03-24 Sweco Environment

Läs mer

Förklaring av kemiska/fysikaliska parametrar inom vattenkontrollen i Saxån-Braån

Förklaring av kemiska/fysikaliska parametrar inom vattenkontrollen i Saxån-Braån Förklaring av kemiska/fysikaliska parametrar inom vattenkontrollen i Saxån-Braån Vattenföring Vattenföringen vid provtagningstillfällena har beräknats genom att tvärsnittsarean och flödeshastigheten bestämts

Läs mer

Ackrediteringens omfattning Göteborg Stad, Kretslopp och vatten, Laboratoriet - 0045

Ackrediteringens omfattning Göteborg Stad, Kretslopp och vatten, Laboratoriet - 0045 Alkalinitet SS-EN ISO 9963-2, utg. 1 Titrimetri 1:1, 2, 4 0,01 4 mmol/l Aluminium SS 028210, utg 1 Fotometri 1:1, 2, 4 0,02 0,40 mg/l Ammonium som kväve Biokemisk syreförbrukning (BOD7) Extinktion SS-EN

Läs mer

Laboratorier Norrvatten Järfälla Ackrediteringsnummer 1353 Kommunalförbundet Norrvattens laboratorium A

Laboratorier Norrvatten Järfälla Ackrediteringsnummer 1353 Kommunalförbundet Norrvattens laboratorium A Ackrediteringens omfattning 208-02-2 206/2905 Laboratorier Norrvatten Järfälla Ackrediteringsnummer 353 Kommunalförbundet Norrvattens laboratorium A0002-00 Kemisk analys Oorganisk kemi Aluminium, Al SS

Läs mer

Haganäs Bostadsområde PM Miljö

Haganäs Bostadsområde PM Miljö Älmhults kommun Haganäs Bostadsområde PM Miljö Göteborg 2013-10-07 Haganäs Bostadsområde PM Miljö Datum 2013-10-07 Uppdragsnummer 1320002808 Utgåva/Status Katarina Wallinder Anna Fälth/Louise Larborn Katarina

Läs mer

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun.

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun. 1(6) Tjänsteskrivelse 2015-05-13 Diarienummer: 2015-2493 Version: 1,0 Beslutsorgan: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Enhet: Hälsoskyddsavdelningen Handläggare: Ingela Caswell E-post: ingela.caswell@halmstad.se

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2016-03-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Enskilda avlopp 2016-02-23, 18 Miljö- och byggnämnden Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning 2.2. Övergödning Övergödning av sjöar, vattendrag och kustvatten bedöms inte vara ett omfattande miljöproblem i Bottenhavets vattendistrikt (Figur 2). De viktigaste mänskliga källorna är tillförsel av

Läs mer

KARLSKOGA VATTENVERK. Gälleråsen

KARLSKOGA VATTENVERK. Gälleråsen KARLSKOGA VATTENVERK Gälleråsen HISTORIK 1905 byggdes en vattenförsörjningsanläggning med ett grundvattenverk på Näset. Karlskoga var då ett municipalsamhälle med 2000 invånare. Man räknade med att befolkningsmängden

Läs mer

SE696375-160695 - SE696375-160695

SE696375-160695 - SE696375-160695 SE696375-160695 - SE696375-160695 Vattenkategori Typ Distrikt Huvudavrinningsområde Vattendrag Vattenförekomst 2. Bottenhavet (nationell del) - SE2 Kustområde - SE38039 Län Västernorrland - 22 Kommun Härnösand

Läs mer

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Skriv namnet på verksamheten. Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Fastställt den Tillsynsmyndigheten fyller i datum när

Läs mer

Vattenöversikt. Hur mår vattnet i Lerums kommun?

Vattenöversikt. Hur mår vattnet i Lerums kommun? www.logiken.se Omslagsbild: Skäfthulsjön, foto: Jennie Malm Vattenöversikt Hur mår vattnet i Lerums kommun? Lerums kommun Miljöenheten I 443 80 Lerum I Tel: 0302-52 10 00 I E-post: lerums.kommun@lerum.se

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, FLOXENS VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, FLOXENS VATTENVERK BILAGA 2 RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, FLOXENS VATTENVERK 1. Identifiering av risker Identifiering av risker (potentiella föroreningskällor) utfördes i en projektgrupp med personal på Nordmalings kommun.

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

Uppsala Ackrediteringsnummer Teknikområde Metod Parameter Mätprincip Mätområde Provtyp Flex Fält Anmärkning.

Uppsala Ackrediteringsnummer Teknikområde Metod Parameter Mätprincip Mätområde Provtyp Flex Fält Anmärkning. Ackrediteringens omfattning Uppsala Vatten och Avfall AB, Vattenlaboratorium Uppsala Ackrediteringsnummer 1995 A000428-001 Aktivitetsmätning Vattenanalys Analys av radon i vatten metodbeskrivning, Strålsäkerhetsmyndigh

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Skagersviks vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller Livsmedelsverkets krav. Om någon parameter inte uppfyller

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Rapport Nr 13226656 Sida 1 (2) : Fyrbrunn Provtagningstidpunkt : 1030 : Bo Lundgren SS-EN IS 7027-3 Turbiditet FNU 0.34 ±0.05 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art

Läs mer

Laboratorier Örebro kommun, Tekniska förvaltningen Örebro Ackrediteringsnummer 4420 Verksamhetsstöd VA, Laboratoriet A

Laboratorier Örebro kommun, Tekniska förvaltningen Örebro Ackrediteringsnummer 4420 Verksamhetsstöd VA, Laboratoriet A Ackrediterings omfattning Laboratorier Örebro kommun, Tekniska förvaltning Örebro Ackrediteringsnummer 4420 Verksamhetsstöd VA, Laboratoriet A000101-006 Kemisk analys Provtagning Älvar och vattdrag, provtagning

Läs mer

I dessa allmänna råd används följande begrepp:

I dessa allmänna råd används följande begrepp: 1 (17) Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning Detta råd gäller för dricksvatten från vattenverk och enskilda brunnar eller enskilda dricksvattenanläggningar. Som i genomsnitt tillhandahåller

Läs mer

Allmänna bestämmelser. För vatten- och avloppsanläggningar. ABVA 2009 Industri

Allmänna bestämmelser. För vatten- och avloppsanläggningar. ABVA 2009 Industri Allmänna bestämmelser För vatten- och avloppsanläggningar ABVA 2009 Industri INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1-2. Avloppsvatten som är av annan typ än hushållsavlopp 3. Industrier måste samråda med Karlskoga Miljö

Läs mer

Tel: 054-14 79 97 E-post: ann-charlotte.carlsson@alcontrol.se

Tel: 054-14 79 97 E-post: ann-charlotte.carlsson@alcontrol.se VÄTTERNS TILLFLÖDEN INOM JÖNKÖPINGS LÄN 211 Uppdragsgivare: Kontaktperson: Jönköpings kommun Roland Thulin Tel: 36-1 5 E-post: roland.thulin@jonkoping.se Utförare: Projektansvarig: Rapportskrivare: Kvalitetsgranskning:

Läs mer

RAPPORT. Härjedalen Tillstånd HÄRJEDALENS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG UPPDRAGSNUMMER 1644764000 2015-12-22

RAPPORT. Härjedalen Tillstånd HÄRJEDALENS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG UPPDRAGSNUMMER 1644764000 2015-12-22 HÄRJEDALENS KOMMUN Härjedalen Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1644764000 SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-22 ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSICA RAFTSJÖ LINDBERG Sammanfattning Enligt Härjedalens översiktsplan för Funäsdals-området

Läs mer

Parameter Metod (Referens) Mätprincip Provtyp Mätområde. Ammonium SS EN-ISO 11732:2005 Autoanalyzer III 1:1, 2, 4 0,04 0,2 mg/l

Parameter Metod (Referens) Mätprincip Provtyp Mätområde. Ammonium SS EN-ISO 11732:2005 Autoanalyzer III 1:1, 2, 4 0,04 0,2 mg/l Alkalinitet (karbonatalkalinitet) SS EN ISO 9963, del 2, utg. 1, 4 6 500 mg/l Ammonium SS EN-ISO 11732:2005 Autoanalyzer III, 4 0,04 0,2 mg/l Ammonium som kväve SS EN-ISO 11732:2005 Autoanalyzer III, 4

Läs mer

Dnr KK18/456. Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet. Antagen av Kommunfullmäktige

Dnr KK18/456. Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet. Antagen av Kommunfullmäktige Dnr Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet Antagen av Kommunfullmäktige 2019-06-11 2/7 Prislista 2019 Enskilt dricksvatten enligt Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning.

Läs mer

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Övre Österdalälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt Tjänsteutlåtande 0 Östen Samhällsbyggnadsförvaltningen Kristina Eriksson Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0077-422 Till Kommunstyrelsen Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Tyresö Kommun Hantering av BDT-vatten i Östra Tyresö Uppdragsnummer 1141230000 Leverans Stockholm 2011-08-15 Sweco Environment AB Denis van Moeffaert 1 (15) Sweco Vatten & Miljö Gjörwellsgatan 22 Box 34044,

Läs mer

Ekonomisk analys. Miljöekonomisk profil för vattendistriktet

Ekonomisk analys. Miljöekonomisk profil för vattendistriktet Detta är ett utdrag ur Förvaltningsplan 2009-2015 för Södra Östersjöns vattendistrikt. Utdraget omfattar avsnittet Ekonomisk analys motsvarande sidorna 114-119 Ekonomisk analys Ekonomisk analys inom vattenförvaltningsarbetet

Läs mer

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Tfn: 040-25 22 95 Mobil: 070-28 06 905 E-post. Ola.Gustafsson@lansstyrelsen.se VATTENSTRATEGISKA ENHETEN Arbetar med: Vatten och marina direktivet Miljömål

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen Lindholmens vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller

Läs mer

Om dricksvattenkvalitet

Om dricksvattenkvalitet Om dricksvattenkvalitet Vad är dricksvattenkvalitet? Eller, enklare uttryckt, när är ett dricksvatten bra? Dricksvatten skall vara hälsosamt och rent, skriver Livsmedelsverket i sina dricksvattenföreskrifter

Läs mer

Laboratorier Karlskrona kommuns Laboratorium Lyckeby Ackrediteringsnummer 1042 Laboratoriet i Lyckeby A

Laboratorier Karlskrona kommuns Laboratorium Lyckeby Ackrediteringsnummer 1042 Laboratoriet i Lyckeby A Ackrediteringens omfattning Laboratorier Karlskrona kommuns Laboratorium Lyckeby Ackrediteringsnummer 1042 Laboratoriet i Lyckeby A000078-001 Kemisk analys Oorganisk kemi Hårdhet, totalt SS 028161, utg

Läs mer

2015-09-30 2014/193 Ackrediteringens omfattning Nyköpings kommun, Nyköping Vatten, laboratoriet-1104

2015-09-30 2014/193 Ackrediteringens omfattning Nyköpings kommun, Nyköping Vatten, laboratoriet-1104 Kemisk analys- Vattenanalys Alkalinitet SS-EN ISO 9963-2, utg 1 Titrering Ammonium SS-EN ISO 14911:1998 Jonkromatografi Ammonium som kväve SS-EN ISO 11732:2005, mod Flödesanalys/Spektrometri Biokemisk

Läs mer

Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt

Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt 2008-05-30 Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt Som en del i arbetet med att öka skyddet för kommunens dricksvatten har Kungsbacka kommun utarbetat ett förslag till vattenskyddsområde

Läs mer

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-08-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Rönne å vattenkontroll 2009

Rönne å vattenkontroll 2009 Rönne å vattenkontroll 29 Undersökningsprogram Vattenkemi Vattenkemiskt basprogram. 32 provpunkter i vattendrag och fyra sjöar. Basprogrammet ger underlag för tillståndsbeskrivningar avseende organiska

Läs mer

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt 2 Innehåll 1. Verksamhetens uppgifter... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Verksamhetens namn:.. Datum: Underskrift av ansvarig:.. Innehållsförteckning 1 Allmänna uppgifter om vattenverket och vattentäkten 2 Vattenprovtagning 2.1

Läs mer

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER1644649000 SAMRÅDSUNDERLAG SAMRÅDSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSIC RAFTSJÖ LINDBERG HELENA FUREMAN 1 (9) S w e co Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

Övertorneå kommun - översiktsplan. BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten

Övertorneå kommun - översiktsplan. BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten Övertorneå kommun - översiktsplan BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten Sammanställd av Mia Sundström, MAF arktiktkontor AB, 2013 Miljökvalitetsnormer Det svenska genomförandet

Läs mer

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Björn Hjernquist 0498485248@telia.com 26 augusti 2009 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Samrådsyttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer,

Läs mer

Gränsvärde * Ämne/Egenskap Enhet Antal tagna prover. Resultat Medianvärde

Gränsvärde * Ämne/Egenskap Enhet Antal tagna prover. Resultat Medianvärde Vattenkvalitet vid Nånö vattenverk, Norrtälje (Försörjer även Bergshamra, Finsta, Furusund, Gräddö, Köpmanholm/Yxlan, Nysättra, Rimbo, Rånäs, Spillersboda och Svanberga) Koliforma bakt 35 C cfu/100ml 39

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, NORRÅKERS VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, NORRÅKERS VATTENVERK Bilaga - Förslag vattenskyddsområde Norråker () 0-0-03 BILAGA RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, NORRÅKERS VATTENVERK. Identifiering av risker Identifiering av risker (potentiella föroreningskällor) har utförts

Läs mer

Dricksvattenkvalitet och distribution

Dricksvattenkvalitet och distribution Dricksvattenkvalitet och distribution Kemiska och mikrobiologiska aspekter Ann Elfström Broo, Bo Berghult Vad vill konsumenten ha för dricksvatten? Det ska... vara gott och luktfritt vara kallt vara färglöst

Läs mer

VA-policy. Oskarshamns kommun

VA-policy. Oskarshamns kommun VA-policy VA-policy Antagen av KF 2013-04-08, 59 Upprättad som ett samarbetsprojekt mellan samhällsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden. Arbetet med planen utförs med stöd av Länsstyrelsen (LOVA). Postadress

Läs mer

Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008

Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008 Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008 Utloppsbäcken från Hulta Golfklubb. Medins Biologi AB Mölnlycke 2009-03-25 Mats Medin Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

Förbrukade kemikalier och material bör samlas in, transporteras och bortskaffas i enlighet med kommunens anvisningar.

Förbrukade kemikalier och material bör samlas in, transporteras och bortskaffas i enlighet med kommunens anvisningar. Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Syfte Vattenmyndigheterna ska klassificera den ekologiska och kemiska statusen i våra svenska ytvatten för att kunna avgöra var det behövs åtgärder för att klara

Läs mer

Förslag på mål eller målområden för grupperna våra ekosystemtjänster och förebygg och begränsa föroreningar

Förslag på mål eller målområden för grupperna våra ekosystemtjänster och förebygg och begränsa föroreningar Förslag på mål eller målområden för grupperna våra ekosystemtjänster och förebygg och begränsa föroreningar Förslag på övergripande paraplymål för gruppen våra ekosystemtjänster - Vi ska skydda och bevara

Läs mer

Riskhantering ga llande avsaltat vatten

Riskhantering ga llande avsaltat vatten Riskhantering ga llande avsaltat vatten Vilka hälsoeffekter finns det med att konsumera dricksvatten framställt genom omvänd osmos (avsaltat vatten) av havsvatten alternativt använda det vid matlagning?

Läs mer

KARLSKOGA VATTENVERK. Gälleråsen

KARLSKOGA VATTENVERK. Gälleråsen KARLSKOGA VATTENVERK Gälleråsen HISTORIK 1905 byggdes en vattenförsörjningsanläggning med ett grundvattenverk på Näset. Karlskoga var då ett municipalsamhälle med 2000 invånare. Man räknade med att befolkningsmängden

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 22. Mölndalsån

Sammanställning för åtgärdsområde 22. Mölndalsån Sammanställning för åtgärdsområde 22. Mölndalsån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

SMEDJEBACKENS KOMMUN. Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun. VA- Strategi. Reviderad 2013, av Kretsloppsgruppen

SMEDJEBACKENS KOMMUN. Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun. VA- Strategi. Reviderad 2013, av Kretsloppsgruppen h SMEDJEBACKENS KOMMUN Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun VA- Strategi Reviderad 2013, av Kretsloppsgruppen Innehåll Inledning... 3 Syfte och mål... 4 Bakgrund... 4 Lagar och myndigheter...

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 Den här broschyren vänder sig till dig som planerar att anlägga en enskild avloppsanläggning.

Läs mer

Enskilda avlopp Planeringsunderlag för skyddsnivåer och inventering i Värmlands län

Enskilda avlopp Planeringsunderlag för skyddsnivåer och inventering i Värmlands län Enskilda avlopp Planeringsunderlag för skyddsnivåer och inventering i Värmlands län LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr 2011:15 ISSN 0284-6845 Länsstyrelsen Värmland, 651 86 Karlstad, 054-19 70 00 www.lansstyrelsen.se/varmland

Läs mer

Information om kommunala vattentäkter i DGV september 2004

Information om kommunala vattentäkter i DGV september 2004 Information om kommunala vattentäkter i DGV september 24 Information om kommunala vattentäkter i DGV september 24 Lena Ojala, Magdalena Thorsbrink, Lars-Ove Lång & Elin Mellqvist SGU-rapport 24:15 SGU-rapport

Läs mer

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD MULLSJÖ KOMMUN 109 VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD Tidan i närheten av Näs, Bjurbäck. HUR SER DET UT? Mullsjö kommun är rik på sjöar och vattendrag. De största sjöarna i kommunen är Stråken, Nässjön, Brängen,

Läs mer

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25 Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun Lagstiftning och andra styrdokument Miljöbalken Olika typer av förorenat vatten definieras som avloppsvatten.

Läs mer

Per Ericsson Norrvatten

Per Ericsson Norrvatten Per Ericsson Norrvatten Distributionsområde Norrvatten Görväln Vattenverk Lovö Norsborg Stockholm Vatten UTMANINGAR FÖR BRANSCHEN HUMUS OCH FÖRORENINGAR Fokus ytvattenverk Naturliga organiska ämnen, (NOM),

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Oreälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås för

Läs mer

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE L ALINGSÅS KOMMUN SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE Tekniskt underlag till skyddsområde och skyddsföreskrifter BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE I ALINGSÅS KOMMUN KF 93 2004 06 23 Copyright Lantmäteriverket

Läs mer

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet. Bakgrund Hornasjöns Samfällighetsförening planerar för 37 fastigheter anslutna med ledningsnät till ett gemensamt reningsverk. Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Läs mer

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Dricksvattenkvalitet 2016 - Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Nedan följer en sammanställning av vattenkvaliteten vid Hynboholms och Härtsöga vattenverk samt tillhörande distributionsområde, dvs Skåre,

Läs mer

www.lansstyrelsen.se/orebro

www.lansstyrelsen.se/orebro Enskilda avlopp - Planeringsunderlag för skyddsnivåer och inventering www.lansstyrelsen.se/orebro Publ. nr 2010:6 Enskilda avlopp Planeringsunderlag för skyddsnivåer och inventering Länsstyrelsen i Örebro

Läs mer