Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad"

Transkript

1 Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

2 Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening. Föreningarna engagerar också många föräldrar och andra vuxna. Föreningar kan därmed fungera som en viktig uppfostringsmiljö där attityder och värderingar skapas. Ofta är idrotten en skyddsfaktor mot att ungdomar använder alkohol, narkotika, doping och tobak. Våra föreningar arbetar för gemenskap, idrottsutövande och social fostran. För oss är det viktigt att främja positiva och trygga miljöer där våra barn och unga kan utvecklas, såväl idrottsligt som socialt, kulturellt och psykiskt. För oss ingår alkohol, tobak, narkotika och doping inte i en sådan miljö. Alkohol, tobak och andra droger påverkar idrottsprestationen negativt. För barn som växer upp i en otrygg hemmiljö kan idrottsföreningen vara en trygg plats. Det kan också finnas vuxna ledare eller föräldrar som lagt ett missbruk bakom sig. För dem är det extra viktigt att föreningen fungerar som en plats fri från alkohol, narkotika och doping. Vad säger Riksidrottsförbundet? Vi vill inom idrottsrörelsen bedriva vår idrott så att den utvecklar människor positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt. Inom idrotten lär vi oss också hur kroppen fungerar och tar ställning mot sådant som är skadligt och nedbrytande, t.ex användandet av droger.

3 Mål Vi, idrottsföreningar i Mölndals stad, tar gemensamt ställning mot alkohol, narkotika, doping och tobak. Genom att alla våra medlemmar, oavsett vilken förening de engagerar sig i, möts av samma budskap kan vi tillsammans: Bidra till att minska risken för att ungdomar och vuxna råkar ut för skador och problem relaterade till alkohol, narkotika, dopning och tobak. Stärka våra medlemmar att göra hälsosamma val och undvika alkohol, narkotika, doping och tobak. Bidra till att öka kunskapen om de negativa effekter av alkohol, narkotika, doping och tobak på såväl idrott som samhälle. Övergripande riktlinjer strävar efter att inte prata positivt om alkohol och tobak i Visamband med föreningens verksamhet. Vi pratar inte positivt om narkotika och doping. ledare, tränare och förtroendevalda är i sitt förhållningssätt Våra till ANDT ett föredöme för barn och ungdomar. följer de regler och lagar som finns i svensk lagstiftning gällande Vialkohol, narkotika, doping och tobak. Om anställda förekommer i föreningen kan andra riktlinjer för dessa gälla som inte framgår i detta dokument.

4 Alkohol Vi dricker inte alkohol när vi bär föreningens kläder/utrustning. Vi dricker inte alkohol på föreningens fester då minderåriga är med. Vi erbjuder alltid alkoholfria alternativ på våra fester. Vi uppmanar inte till att fira segrar eller dränka förluster med hjälp av alkohol. Våra idrottsutövare undviker alkohol dagen före och under tävling, träning, träningsläger eller match. Våra ledare och tränare dricker inte alkohol i samband med träningsläger, tävlingar, matcher eller annan verksamhet där man ansvarar för föreningarnas barn och ungdomar. Vi undviker alkoholförsäljning vid våra allmänna arrangemang. Vi är restriktiva vid val av sponsorer som kan uppmuntra, eller på annat sätt leda, till ökad alkoholkonsumtion. Vi har nolltolerans mot alkoholkonsumtion i samband med skjutsning till matcher, träningar och tävlingar. Tänk på att det du druckit kvällen innan kan påverka din körförmåga.

5 Narkotika och Doping Narkotika- och dopingklassade substanser får aldrig förekomma på något sätt i vår verksamhet utan läkarintyg. Om man har fått preparat utskrivna av läkare som innehåller narkotikaeller dopingklassade substanser söks dispens om nödvändigt. Idrottsutövare, tränare och ledare ska hålla sig informerade om vilka regler som gäller för doping. Våra idrottsutövare, ledare och tränare följer Riksidrottsförbundets avrådan från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Aktuell dopinglista finns på närmaste Apotek eller Tobak Vi uppmuntrar våra medlemmar att värna om nikotinfria miljöer och en kultur utan tobak. Våra myndiga ledare, tränare och idrottsutövare strävar efter att avstå från tobak under träning, tävling eller match och hanterar sitt tobaks bruk med omdöme inför andra. Våra omyndiga idrottsutövare, tränare och ledare använder inte tobak under träning, tävling eller match.

6 Handlingsplan Om ovanstående inte följs inom vår förening ska vi: Prata med berörd person. Meddela ansvarig i föreningen om händelsen. Vår ansvarig erbjuder hjälp och stöttning utifrån föreningens egen handlingsplan. Om någon av våra minderåriga medlemmar använder alkohol/ narkotika/doping eller vid upprepade tillfällen använder tobak kontaktar vi vårdnadshavare. Vid upptäckt av doping eller narkotikaanvändning kontaktar vi polis efter insamlande av fakta. Om ovanstående inte följs inom en annan förening ska vi: Informera berörd förenings kontaktperson om händelsen.

7 Kontakta oss för mer information Sofia Blomgren SISU Idrottsutbildarna Väst Tfn: Carolina Day Samordnare Folkhälsa, Mölndal Stad Tfn:

8 Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Handlingsplan och checklista För mer tips om hur ni kan arbeta med policyn- se verktygslådan! Förening: År: Kontaktperson:

9 Handlingsplan för gemensam ANDT- policy Tips: Se bilaga 1 och 2 för diskussionsunderlag innan ni fyller i handlingsplanen. Om riktlinjerna i ANDT- policyn inte följs inom vår förening ska vi: Prata med personen i fråga. Meddela ansvarig i föreningen om händelsen. Vem är ansvarig för att samtala med personen i fråga, när det gäller: Idrottsutövare Ledare/tränare Annan föreningsmedlem Vår ansvarig erbjuder hjälp och stöttning utifrån föreningens egen handlingsplan. När ska hjälp och stöttning erbjudas: Vem är ansvarig för att erbjuda hjälp och stöttning: Typ av hjälp och stöttning vår förening kan erbjuda: När kontaktar ansvarig styrelsen: Om någon av våra minderåriga medlemmar använder alkohol/ narkotika/doping eller vid upprepade tillfällen använder tobak kontaktar vi vårdnadshavare. När ska vårdnadshavare kontaktas: Vem är ansvarig för kontakt med vårdnadshavare: Vid upptäckt av doping eller narkotika- användning kontaktar vi polis efter insamlande av fakta. När ska polis kontaktas: Vem är ansvarig för kontakt med polis: Uppföljning av policyn sker

10 Checklista Vad ska göras? Vem ska göra det? När ska det göras? Status Policyn antas i respektive förenings styrelse och skrivs under. Varje förening utser en kontaktperson för ANDTpolicyn. Föreningen tar fram sin egen handlingsplan med beslut om övriga konsekvenser. Styrelsen Styrelsen Styrelsen Policyn presenteras och diskuteras med ledare/tränare vid ledarmöten. Policyn presenteras och diskuteras med föräldrar vid föräldramöten. Policyn presenteras och diskuteras för alla idrottsutövare. Årligen Årligen Årligen Policyn och handlingsplan läggs upp på föreningens hemsida och uppdateras vid behov. Policyn ska följas upp och diskuteras i föreningens styrelse Policyn ska följas upp och diskuteras alla föreningar emellan, tillsammans med Mölndals stad och SISU/VSIF Styrelsen Mölndals stad och SISU/VSIF sammankallar till träff. Kontaktpersoner för policyn medverkar på träffen. Årligen Årligen

11 Åtaganden från Mölndal Stad och SISU Idrottsutbildarna/Västsvenska Idrottsförbundet: Sammankalla till uppföljningsträffar (Samverkan SISU/VSIF och Mölndals stad) Hjälpa till att arrangera föreläsningar och utbildningar för att stärka kunskapen inom området ANDT, efter önskemål. (Samverkan SISU/VSIF och Mölndals stad) Tipsa om material som berör ANDT, efter önskemål. (Samverkan SISU/VSIF och Mölndals stad) Processtöd i ANDT-frågorna. (SISU/VSIF) Kontaktuppgifter: Carolina Day Sofia Blomgren Samordnare Folkhälsa Idrottskonsulent Mölndals Stad SISU Idrottsutbildarna/Västsvenska Idrottsförbundet carolina.day@molndal.se sofia.blomgren@vsif.se

12 BILAGA 1 Stöttning till utformning av handlingsplan Hjälp och stöttning I vilka sammanhang ska vår förening erbjuda hjälp och stöttning? Hur snabbt ska vår förening erbjuda hjälp och stöttning? Finns det olika hjälp och stöttning beroende på vad som har hänt? Erbjuder ni olika typ av stöttning pga. att det är ett enstaka fall eller återkommande? Vårdnadshavare Hur snabbt ska vår förening kontakta vårdnadshavare? Skiljer det sig beroende på vilken typ av händelse som har skett om vi kontaktar vårdnadshavare eller inte? Bör vi kontakta vårdnadshavare snabbare om det är ett återkommande fall? Polis Hur snabbt ska vår förening kontakta polis? Skiljer det sig beroende på vilken typ av händelse som har skett om vi kontaktar polis eller inte? Bör vi kontakta polis snabbare om det är ett återkommande fall? Styrelsen Vid vilka händelser bör styrelsen kontaktas? Vad har styrelsen för ansvar/uppgift om riktlinjerna i policyn inte följs?

13 BILAGA 2 Arbetsmaterial för handlingsplanen Innan ni färdigställer handlingsplanen kan det vara bra att reflektera kring vad för olika situationer som kan tänkas uppstå som inte följer riktlinjerna. Tänk igenom vad som skulle kunna hända i just er förening. Fyll gärna i egna förslag och diskutera kring vad ni i föreningen skulle göra om situationen skulle uppstå. Exempel: Riktlinjer Handling Konsekvens Vi dricker inte alkohol i våra föreningars kläder/utrustning Vi dricker inte alkohol i våra föreningars kläder/utrustning Nolltolerans mot alkoholkonsumtion i samband med skjutsning till träning, tävling, match, läger. Vi dricker inte alkohol på föreningens fester då minderåriga är med. Våra idrottsutövare undviker alkohol dagen före och under tävling, träning, träningsläger eller match. Våra ledare och tränare dricker inte alkohol i samband med träningsläger, tävlingar, matcher eller annan verksamhet där man ansvarar för föreningarnas barn och ungdomar. Narkotika- och dopingklassade substanser får aldrig förekomma på något sätt i vår verksamhet utan läkarintyg. Våra myndiga ledare, tränare och idrottsutövare strävar efter att avstå från tobak under träning, tävling eller match och hanterar sitt tobaksbruk med omdöme inför andra. Våra omyndiga idrottsutövare, tränare och ledare använder inte tobak under träning, tävling eller match. I samband med en tävling syns en ledare, ur tjänst men i föreningens kläder, dricka öl medan hen tittar på tävlingen

14 BILAGA 3 Samtalsmall För den som tar emot information om att riktlinjerna inte följs finns nedanstående frågor som ett stöd i samtalet med den person som berörs. Frågor att ta upp med den som lämnar informationen: Har den som lämnat informationen själv sett föreningsmedlemmen använda ANDT? Eller kommer uppgiften från någon annan person? Vid ett eller flera tillfällen? När hände det? I vilka situationer? Punkter att ta upp med personen som inte följt riktlinjerna: Prata om orsaken till samtalet och lyssna in vad personen i fråga har att säga om situationen. Tydliggör föreningens policy. Informera om föreningens handlingsplan och vilka följande konsekvenser som kommer att ske. Erbjud föreningens förslag på hjälp och stöttning. Vid behov, motivera personen att söka hjälp. Vid behov kontakta styrelsen och informera om situationen.

15

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Mål Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Handlingsplan och checklista För mer tips om hur ni kan arbeta med policyn- se verktygslådan! Förening: År: Kontaktperson: Handlingsplan

Läs mer

Tillsammans för en fotboll fri från alkohol, narkotika, doping och tobak!

Tillsammans för en fotboll fri från alkohol, narkotika, doping och tobak! Tillsammans för en fotboll fri från alkohol, narkotika, doping och tobak! Vår gemensamma ANDTS-Policy ANDTS? ANDTS står för Alkohol-Narkotika-Doping-Tobak och Spel. Varför? De allra flesta barn och ungdomar

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Handlings- och åtgärdsplan

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Handlings- och åtgärdsplan Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Handlings- och åtgärdsplan Detta arbetsmaterial......är en hjälp i arbetet att förankra/anta en ANDT-policy i er förening. De allra

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Handlingsplan och checklista För mer tips om hur ni kan arbeta med policyn- se verktygslådan! Förening: År: Kontaktperson: Handlingsplan

Läs mer

SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN

SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN 2018 Värdegrund Målsättning Tävlingsverksamhet Anläggningar Ambassadörsskap ANDT-policy Inriktning enligt RF:s Strategi 2025 Inledning 2017 års verksamhet innebar att besökarantalet

Läs mer

DROGPOLICY FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET

DROGPOLICY FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET I Karlskrona vill vi att alla föreningar arbetar mot droganvändning Folkhälsa är ett uttryck för befolkningens hälsotillstånd och tar hänsyn

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12)

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Gräppås Golfklubb är en ideell förening och har som målsättning att låta alla medlemmar få spela golf på både motionsnivå och tävlingsnivå.

Läs mer

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet Den vita tråden Att Idrotts- och hälsocertifiera Annebergs IF innebär att vi utvecklar sammanhållningen och klubbgemenskapen mellan Annebergs IF olika lag. Certifieringen visar på betydelsen av föräldrastöd

Läs mer

[ALKOHOL, TOBAK & DROGPOLICY]

[ALKOHOL, TOBAK & DROGPOLICY] 2011 Lindome GIF [ALKOHOL, TOBAK & DROGPOLICY] Denna policy vill på ett enkelt sätt beskriva de regler och förhållningssätt som föreningen Lindome GIF valt att stå för gällande bruket av alkohol-, tobak-

Läs mer

Följade gäller i föreningens aktiviteter och inkluderar såväl träningar, träningsläger som matcher samt resor till och från match:

Följade gäller i föreningens aktiviteter och inkluderar såväl träningar, träningsläger som matcher samt resor till och från match: Idrotts- och hälsocertifiering: Lerkils IF Under 2013 utformar Lerkils IF en policy i samstämmighet med Kungsbacka kommuns krav för att bli en idrotts- och hälsocertifierad förening. Innehållet i denna

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

Drog- och alkoholpolicy

Drog- och alkoholpolicy Drog- och alkoholpolicy för medlemmar i MSSK Drog- och alkoholpolicy är skriven av ungdomssektionen 2013-10-15 Ansvarig för policyn är huvudstyrelsen. 2 (5) Varför en drogpolicy? Att vara med i en förening

Läs mer

Vad bör tas upp? Hur kan du som ledare starta snacket?

Vad bör tas upp? Hur kan du som ledare starta snacket? 1 Antidopingsnack Det här är en handledning för dig som tränare och ledare att stödja dig mot när du ska prata om antidoping med dina aktiva. Upplägget är tänkt passa såväl ungdomar från 15 år som vuxna.

Läs mer

LEDARE. Ledare inom Lycksele SK,s verksamhet ansvarar för:

LEDARE. Ledare inom Lycksele SK,s verksamhet ansvarar för: 2008-06-30 Vi är många som arbetar i verksamheten, alla med olika bakgrund, kunskap och utbildning, och ibland gör vi rätt och ibland gör vi fel. Det är fullständigt mänskligt! LEDARE Ledare inom Lycksele

Läs mer

- risker och konsekvenser

- risker och konsekvenser Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi, ANDT Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: 17 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2012 Inlärningsmål - Att ungdomarna lär

Läs mer

Handledning Diskussionsfilmer ANDT

Handledning Diskussionsfilmer ANDT Handledning Diskussionsfilmer ANDT Svenska Dövidrottsförbundet 2015 Mejerivägen 4 117 43 Stockholm info@dovidrott.se www.dovidrott.se Innehållsförteckning Välkommen 2 Riksidrottsförbundets ANDT policy

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2014-05-23 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015 Drogpolicy och handlingsplan för INLEDNING Denna drogpolicy och handlingsplan gäller samtliga grundskolor och fritidsgårdar i Östersunds kommun. Fristående

Läs mer

Donnergymnasiets ANTD-plan

Donnergymnasiets ANTD-plan Donnergymnasiets ANTD-plan ANTDPLAN VID MISSTÄNKT DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK ANTD=Alkohol, narkotika, tobak och doping Donnergymnasiets vision Vår vision med det drogförebyggande arbetet är att

Läs mer

Riktlinjer och policys för IFK Borlänge Alpin

Riktlinjer och policys för IFK Borlänge Alpin Riktlinjer och policys för IFK Borlänge Alpin Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 1 2. IFK BORLÄNGE ALPIN STRÄVAR EFTER ATT:... 2 3. ATT VARA FÖRÄLDER I IFK BORLÄNGE ALPIN... 2 4. ATT VARA AKTIV ÅKARE

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt program

Alkohol- och drogpolitiskt program STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Alkohol- och drogpolitiskt program Antaget av Kommunfullmäktige 2007-10-11, 178 Folkhälsorådet Skrivelse 1 (5) 2007-05-14 Lis palm 0526-19121 Dnr: lis.palm@stromstad.se

Läs mer

SNIFFNING Vi tolererar inga former av sniffning av lättflyktiga lösningsmedel eller gaser i samband med föreningens aktiviteter eller liknande.

SNIFFNING Vi tolererar inga former av sniffning av lättflyktiga lösningsmedel eller gaser i samband med föreningens aktiviteter eller liknande. Utveckla det drogförebyggande arbetet DROGPOLICY För oss i Kungsbacka Basketklubb är det viktigt med gemenskap, kamratskap och social fostran. Kungsbacka Basketklubb har med tanke på detta antagit en drogpolicy,

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Tobaksfri skoltid. omfattar barn/unga i förskola, grundskola och fritidsverksamhet under Ystads kommuns regi

Tobaksfri skoltid. omfattar barn/unga i förskola, grundskola och fritidsverksamhet under Ystads kommuns regi Tobaksfri skoltid omfattar barn/unga i förskola, grundskola och fritidsverksamhet under Ystads kommuns regi Tobaks policy Syfte Ystads Kommuns förskolor, grundskolor och fritidsverksamhet är en stödjande

Läs mer

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN?

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vartannat år genomförs en drogvaneenkät på Gotland bland elever i grundskolans årskurs 9 Syftet: Följa utvecklingen

Läs mer

SITUATIONEN I SURAHAMMARS KOMMUN SAMT I LANDET

SITUATIONEN I SURAHAMMARS KOMMUN SAMT I LANDET SURAHAMMARS VISION BARN OCH UNGDOMSTIDEN 0-18 ÅR SKALL VARA FRI FRÅN ALKOHOL, NARKOTIKA OCH TOBAK ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR SURAHAMMARS KOMMUN 2007-2010 SITUATIONEN I SURAHAMMARS KOMMUN

Läs mer

DPP. DrogPolicyProgrammet

DPP. DrogPolicyProgrammet DPP DrogPolicyProgrammet Förord I Drogpolicyprogrammet (DPP) lyfter Studentkåren i Skövde (SiS) särskilt fram alkohol- och drogfrågor ur ett studentperspektiv. Dokumentet är ett av SiS styrdokument och

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY ALKOHOL- OCH DROGPOLICY Innehåll 1. Bakgrund 5 2. Syfte 6 3. Omfattning 7 4. Dopningspreparat och narkotika 8 Hantering av överträdelse i denna del 9 Ansvar 9 5. Alkohol 10 Hantering av överträdelse i

Läs mer

100% REN HÅRDTRÄNING

100% REN HÅRDTRÄNING 100% REN HÅRDTRÄNING År 2007 startade STAD arbetet 100% ren hårdträning som är en samverkansmodell för att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY IF LÖDDE

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY IF LÖDDE ALKOHOL- OCH DROGPOLICY IF LÖDDE Löddeköpinge 2017-09-11 Styrelsen ------------------------------------------------- Peter Joelsson, Ordförande IF Lödde 1 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Regler & Gränser

Läs mer

Säker och trygg förening Kalmar FF Ungdom

Säker och trygg förening Kalmar FF Ungdom Säker och trygg förening Kalmar FF Ungdom Mål & Vision Vision: Alltid ha representation i A-truppen av spelare som kommit från KFF:s barn- och ungdomsfotboll (gått igenom KFF-pyramiden). Bli en föregångare

Läs mer

Handlingsplan mot droger för Gävles kommunala grund och särskolor.

Handlingsplan mot droger för Gävles kommunala grund och särskolor. Handlingsplan mot droger för Gävles kommunala grund och särskolor. Grund och särskolans handlingsplan mot droger skall vara tydlig och syfta till att förebygga, upptäcka och ingripa mot bruk samt missbruk

Läs mer

Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på

Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på LJUNGBY Handlingsplanen upprättad 6 maj 2013 Reviderad 20140811 Inledning Skolan har ett ansvar att motverka tobaksbruk, alkohol-

Läs mer

Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv

Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv Vår verksamhetsplan I kommunens mål är fokus på barn och ungas uppväxtvillkor, en aktiv fritid

Läs mer

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm Till dig som har en tonåring i Sundbyberg FOTO: Susanne Kronholm Förord Hej, Den här foldern riktar sig till dig som har en tonåring i din närhet. Du kanske är förälder, vårdnadshavare eller är en annan

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy för Hammarby IF FF

Alkohol- och drogpolicy för Hammarby IF FF Alkohol- och drogpolicy för Hammarby IF FF Det är en övergripande målsättning att alla spelare i Hammarby IF FF skall erhålla sådan utbildning att det främjar spelarens utveckling både som fotbollspelare

Läs mer

En drogfri miljö. Drogpolicy

En drogfri miljö. Drogpolicy En drogfri miljö Drogpolicy Denna policy gäller för kommunala och fristående grundskolor, gymnasieskolor och gymnasiesärskolan i Kungsbacka kommun från och med vårterminen 2012 kungsbacka kommun Målsättning

Läs mer

100 % ren hårdträning. Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete

100 % ren hårdträning. Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete 100 % ren hårdträning Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete Förord Antidopningsprojektet 100 % ren hårdträning i Östergötland vänder sig till gymbranschen vilka

Läs mer

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-10-29 6 (xx) Dnr SN 2015/217 Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun Sammanfattning Arbetsgruppen för det drogförebyggande

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Det är en övergripande målsättning att alla spelare i Perstorps Sportklubb skall erhålla sådan utbildning att det främjar spelarens utveckling både som fotbollsspelare

Läs mer

Barn- och Ungdomsriktlinjer samt bestämmelser inom fotbollen på Åland

Barn- och Ungdomsriktlinjer samt bestämmelser inom fotbollen på Åland Barn- och Ungdomsriktlinjer samt bestämmelser inom fotbollen på Åland Vem är barn och ungdomsansvarig på förbundet? Namn ordförande Christer Mattsson Hur skall denna policy kommuniceras ut till medlemsföreningar,

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vart annat år genomförs en drogvaneenkät på Gotland bland eleverna i grundskolans åk 9 Syftet: Följa utvecklingen Underlag

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Arbetsbok Rek ålder 11-18 år Namn: Träningsgrupp: Förening: Till tränare och ledare Som ledare vill du säkert att din grupp skall

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen kommer för verksamhetsåret 2001 tilldela regionsidrotten 13 miljoner kronor varav 0,5 miljoner öronmärkts

Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen kommer för verksamhetsåret 2001 tilldela regionsidrotten 13 miljoner kronor varav 0,5 miljoner öronmärkts Nr 6: 2000-11-13 Aktuell information till SDF inom västgötaidrotten Box 418 Kungsgatan 19 541 28 SKÖVDE Telefon 0500-44 77 50 vx Telefax 0500-44 77 51 E-post: rolf.gabrielsson@westgotasport.se Internet:

Läs mer

ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola

ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola 1 Stora Hammar skola ska vara en drogfri miljö. Det innebär ett förbud mot användning av tobak, samt att medföra, överlåta eller förtära alkohol eller

Läs mer

Säker & Trygg förening

Säker & Trygg förening Säker & Trygg förening Enkel checklista för svåra frågor i samarbete med: INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bli en säker och trygg förening...3 Jobba med materialet i lärgrupp...4 Svensk idrott - världens bästa...5

Läs mer

sätter upp villkoren för verksamheten ställer kraven på deltagarna har ansvaret för verksamhetens utförande

sätter upp villkoren för verksamheten ställer kraven på deltagarna har ansvaret för verksamhetens utförande Flens HC Föreningspolicy Flens HC är en breddförening med en målsättning att ta hand om alla som vill delta i ungdomsverksamheten och att utveckla alla individer hockeymässigt och socialt. Visionen är

Läs mer

ALKOHOL-& DROGPOLICY IF LÖDDE

ALKOHOL-& DROGPOLICY IF LÖDDE ALKOHOL-& DROGPOLICY IF LÖDDE Löddeköpinge 2011-09-12 Styrelsen ------------------------------------------------- Peter Joelsson, Ordförande IF Lödde 1 Innehåll 1. Bakgrund... Error! Bookmark not defined.

Läs mer

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR Värderingsdokumentet är ett komplement till vår Vinröda tråd som är klubbens strategiska inriktningsdokument. I Näsets SK är alla som vill, välkomna att spela fotboll. Vi bedriver

Läs mer

POLICY - Umeå City IBF -

POLICY - Umeå City IBF - POLICY - Umeå City IBF - Umeå City IBF:s policy finns till för att visa vad Umeå City IBF står för. All verksamhet och alla beslut som tas på alla nivåer i Umeå City IBF ska bedrivas och tas i enlighet

Läs mer

Studentfirandet och alkoholen. Redovisning av en enkätundersökning bland gymnasierektorer i Stockholms län

Studentfirandet och alkoholen. Redovisning av en enkätundersökning bland gymnasierektorer i Stockholms län Studentfirandet och alkoholen Redovisning av en enkätundersökning bland gymnasierektorer i Stockholms län Stockholm 2013 2 INNEHÅLL Inledning... 4 Syfte... 5 Metod... 5 Resultat... 6 Kommunens alkohol-

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 PROTOKOLL 1 (9) Fritids- och folkhälsonämnden Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar

Läs mer

GREBBESTADS IF. Barn- och ungdomsfotboll. Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar. Fastställd 2013-03-20

GREBBESTADS IF. Barn- och ungdomsfotboll. Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar. Fastställd 2013-03-20 GREBBESTADS IF Barn- och ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar Fastställd 2013-03-20 Grebbestads IF Policy Barn och ungdomsfotboll Grebbestads IF erbjuder fotbollsverksamhet för att alla

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

Drogpolicy. Antagen vid Styrelsemöte: Reviderad: Thomas Lundblad

Drogpolicy. Antagen vid Styrelsemöte: Reviderad: Thomas Lundblad Drogpolicy Antagen vid Styrelsemöte: 2012-03-13 Reviderad: Thomas Lundblad Inledning/Allmänt Visby AIK är en ideell idrottsförening som arbetar för idrottande, gemenskap, kamratskap och social fostran.

Läs mer

Förebyggande psykosocialt arbete på Carl Wahren Gymnasium

Förebyggande psykosocialt arbete på Carl Wahren Gymnasium Förebyggande psykosocialt arbete på Ansvarig: Sofia Lind, skolkurator Det förebyggande psykosociala arbetet pågår dagligen på, men vi har även valt att arbeta extra med specifika områden, vilket går att

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.31

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.31 Lokalt program Alkohol-, narkotika-, dopning- och tobaksförebyggande arbete i Kungsörs kommun 2015-2017 Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-07, 12 Innehållsförteckning REGIONAL OCH LOKAL STRUKTUR... 2

Läs mer

Handlingsplan för förebyggande alkohol- och drogarbete för Mullsjö kommun

Handlingsplan för förebyggande alkohol- och drogarbete för Mullsjö kommun 1(8) Handlingsplan för förebyggande alkohol- och drogarbete för Mullsjö kommun Handlingsplanen riktar sig till aktörer som på olika sätt arbetar med barn och ungdomar. Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-23

Läs mer

Drogpolitiskt program för Kumla kommun

Drogpolitiskt program för Kumla kommun Drogpolitiskt program för Kumla kommun Antaget av kommunfullmäktige den 19 april 2010, 57 Bakgrund Hösten 2007 antogs Folkhälsoplan med folkhälsopolitiska mål. En god och jämlik hälsa i Örebro län 2008-2011.

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Policy och handlingsplan mot droger

Policy och handlingsplan mot droger Policy och handlingsplan mot droger Ht2014/Vt 2015 /Sundlerhälsan 2015-05-28 1 Innehållsförteckning Syfte och mål...2 Skolans regler...3 Tobak...3 Alkohol...3 Narkotika...3 Elevskåp...3 Förebyggande insatser...3

Läs mer

Drogpolicy vid Norrtelje teknik-och naturbruksgymnasium läsåret 2014-2015

Drogpolicy vid Norrtelje teknik-och naturbruksgymnasium läsåret 2014-2015 Drogpolicy vid Norrtelje teknik-och naturbruksgymnasium läsåret 2014-2015 Inledning Det kan vara svårt att upptäcka att någon har eller håller på att utveckla ett missbruk. Signalerna kan blandas ihop

Läs mer

vett & etikett vett & etikett Studieplan för idrottsföräldrar av Anneli Wikman och Titti Werner

vett & etikett vett & etikett Studieplan för idrottsföräldrar av Anneli Wikman och Titti Werner Studieplan vett & etikett för idrottsföräldrar av Anneli Wikman och Titti Werner vett & etikett för idrottsföräldrar Anneli Wikman och Titti Werner Någonting händer med många av oss föräldrar när vi ser

Läs mer

Hillerstorpsområdets handlingsplan mot ANT, Alkohol Narkotika Tobak

Hillerstorpsområdets handlingsplan mot ANT, Alkohol Narkotika Tobak Hillerstorpsområdets handlingsplan mot ANT, Alkohol Narkotika Tobak Mål Skolorna i Gnosjö kommun har enligt det alkohol- och drogpolitiska programmet som strävandemål att inga barn eller ungdomar under

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande DROGER. samt riktlinjer för att motverka, minska och senarelägga ungdomars alkoholdebut

Simklubben Elfsborgs policy gällande DROGER. samt riktlinjer för att motverka, minska och senarelägga ungdomars alkoholdebut Simklubben Elfsborgs policy gällande DROGER samt riktlinjer för att motverka, minska och senarelägga ungdomars alkoholdebut 1 Denna drogpolicy är ett av flera policydokument för att styra arbetet och verksamheten

Läs mer

Alla överens! Ingen under 18 år ska få tag på alkohol

Alla överens! Ingen under 18 år ska få tag på alkohol Alla överens! Ingen under 18 år ska få tag på alkohol Öckerömodellen Resultat från drogvaneundersökningar 21-214 i årskurs 7-9 Eva Malmqvist, Folkhälsosamordnare Rökning 21-214 Svar på frågan Har du rökt

Läs mer

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Söderslättsgymnasiets studentvecka Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Om Festmetoden Film och webbplats som Alkoholkommittén lanserade 2005. Riktad till unga vuxna i åldern 18-25

Läs mer

Varför en drogpolicy?

Varför en drogpolicy? Förord till handlingsplan/drogpolicy för föreningar på Norra Hisingen. Varför en drogpolicy? Att vara med i en idrottsförening är mer än att bara träna och tävla. Här får ungdomarna en trygg och social

Läs mer

IFK Simning Åland. Föreningshandbok. Kjell Hansen 2015-10-14

IFK Simning Åland. Föreningshandbok. Kjell Hansen 2015-10-14 Föreningshandbok Kjell Hansen 2015-10-14 Innehåll Värdegrunder...1 Idrottens verksamhetsidé...1 Idrott är...1 Idrott består av...1 Idrotten ger...1 Vi delar in vår idrott...1 Idrotten följer...1 Idrottens

Läs mer

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Inledning till vår policy Vår förenings värderingar bygger på scoutrörelsen synsätt och uppfattningar. Nedan finns

Läs mer

Riktlinjer mot skadligt bruk av Alkohol, droger och spel om pengar

Riktlinjer mot skadligt bruk av Alkohol, droger och spel om pengar Kommunledningskontoret, HR-enheten Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer mot skadligt bruk av Alkohol, droger och spel om pengar Antagen av Kommunstyrelsen 2014-05-21. Kristianstads kommuns

Läs mer

Hur du kan utrota ungdomsfylleriet i din kommun

Hur du kan utrota ungdomsfylleriet i din kommun Hur du kan utrota ungdomsfylleriet i din kommun Mötesplats IFO 9 oktober 2008 Upplägg idag: Idé / bakgrund / hypotes Resultat Öckerö Hur har vi gjort? Hur utrota ungdomsfylleriet i din kommun/stadsdel?

Läs mer

DRoGFöReByGGAnDe handlingsplan

DRoGFöReByGGAnDe handlingsplan Drogförebyggande Handlingsplan Sölvesborgs kommun innehåll Del 1 Tillsyn 5 Del 2 Förebyggande insatser 9 Del 3 Informations- och utbildningsinsatser 15 Del 4 Behandlande insatser 24 Kontakta oss 26 Denna

Läs mer

Det Fria Sällskapet Länkarna. Tillbaka till livet!

Det Fria Sällskapet Länkarna. Tillbaka till livet! Det Fria Sällskapet Länkarna Tillbaka till livet! Länkarna bildades av och för alkoholister år 1945 Förutsättningen för medlemskap är att vederbörande har en egen önskan om ett drogfritt liv. Från begynnelsen

Läs mer

Att prata mer om alkohol och tonåringar

Att prata mer om alkohol och tonåringar studieplan för studiecirkel med boken Tonårsparlören Att prata mer om alkohol och tonåringar Att det är bra att prata med sin tonåring om alkohol vet de flesta. Frågan är bara hur? Det är inte lätt att

Läs mer

Mölndals handbollförening

Mölndals handbollförening Mölndals handbollförening Verksamhetsidé "MHF utvecklar ungdomar som individer och handbollsspelare i en kreativ och positiv miljö." MHF:s verksamhetsidé är en ledstjärna för alla som är verksamma inom

Läs mer

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Ett stöd för skol-if Den här studiehandledningen är gjord som ett stöd för skolidrottsföreningar som vill arbeta med häftet Ung Ledare i studiecirkel. Metodiken

Läs mer

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan 2010-11-30 1(5) HJÄRUPSLUNDSSKOLAN Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan Målsättning/riktlinjer På Hjärupslundsskolan är målsättningen att det ska vara en drogfri miljö. Det innebär ett förbud

Läs mer

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013 Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013 Undersökningen gjordes v 11-13 Undersökningen gjordes i åk 7-9 i hela kommunen Totalt 377 svar. Största andelen från åk 7 och 9 (ca 37

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy. Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening

Alkohol- och Drogpolicy. Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening Alkohol- och Drogpolicy Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening Nationell och lokal nivå Riksdagen beslutade 2001 att anta en ny nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador. De antog ett antal

Läs mer

Varför finns Ishockeyn vill?

Varför finns Ishockeyn vill? Ishockeyn Vill 2 Varför finns Ishockeyn vill? Det är viktigt att vi alla inom svensk ishockey kontinuerligt reflekterar och tydliggör de visioner och mål vi har satt upp för både oss själva och utomstående.

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007. Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete

Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007. Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007 Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 BAKGRUND 4 METOD 4 RESULTAT

Läs mer

Förebyggande arbete samt handlingsplan eller bekräftad användning

Förebyggande arbete samt handlingsplan eller bekräftad användning Utbildningsförvaltningen Förebyggande arbete samt handlingsplan eller bekräftad användning av droger vid misstänkt Skolorna i Ronneby Kommun ska erbjudq bästa möjliga studiemiljö så att eleven ska kunna

Läs mer

Ledarpolicy. Innehåll. Uppdaterad 15XXXX

Ledarpolicy. Innehåll. Uppdaterad 15XXXX Uppdaterad 15XXXX Ledarpolicy Innehåll 1. Inledning 2 2. Att vara ledare 2 3. Förväntningar på ledare i Borgenkyrkan Ung 2 4. Nya ledare 3 5. Ledarvård och ledarutbildning 3 6. Förebyggande verksamhet

Läs mer

Samverkan och förebyggande Brotts- och ANDT*-arbete i Åre 2012-2017 Handlingsplan

Samverkan och förebyggande Brotts- och ANDT*-arbete i Åre 2012-2017 Handlingsplan Samverkan och förebyggande Brotts- och ANDT*-arbete i Åre 2012-2017 Handlingsplan * Alkohol Narkotika Dopning Tobak Denna handlingsplan är framtagen utifrån den policy som är kopplad till överenskommelsen

Läs mer

Mindre fylla med större ansvar METODEN. Ansvarsfull Alkoholservering. Studentkårer i samarbete. Länsstyrelsen Kommunen Studenthälsan Studentkåren

Mindre fylla med större ansvar METODEN. Ansvarsfull Alkoholservering. Studentkårer i samarbete. Länsstyrelsen Kommunen Studenthälsan Studentkåren Vem har ansvaret? Mindre fylla med större ansvar Studentkårer i samarbete Länsstyrelsen Kommunen Studenthälsan Studentkåren Trollhättan Skövde Hur skall jag veta vad som är LAGOM? NEJ eller OK? Göteborg

Läs mer

Remissvar på motion om förstärkning av det preventiva alkohol- drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun

Remissvar på motion om förstärkning av det preventiva alkohol- drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE 1:1 Socialkontoret Dnr SN/2015:264-034 Individ- och familjeomsorgen 2015-06-29 1/4 Handläggare Annica Westling Tel. 0152-296 80 Socialnämnden Remissvar på motion om förstärkning av det

Läs mer

Antaget av Fullmäktige [Välj datum]

Antaget av Fullmäktige [Välj datum] Alkohol- och drogpolicy Antaget av Fullmäktige [Välj datum] Innehåll Innehåll... 2 Kapitel 1: Inledning... 3 Kapitel 2: Allmänna principer... 3 Kapitel 3: Ansvar... 4 Kapitel 4: Åtgärder... 5 2 Kapitel

Läs mer

Arbetsmaterial för drogpolicy

Arbetsmaterial för drogpolicy KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Arbetsmaterial för drogpolicy Varför ska föreningen engagera sig i alkohol- och tobaksfrågan? Om vi ska lyckas med att få ned alkoholkonsumtionen och höja debutåldern bland

Läs mer

TMSK Timmernabbens Motorsportklubb

TMSK Timmernabbens Motorsportklubb TMSK Timmernabbens Motorsportklubb Årsmöte 2013-03-03 Närvarande: Roger Möller, Morgan Bengtsson, Robin Bengtsson, Hugo Bengtsson, Johan Landenius, Malin Landenius, Jens Klase, Anton Josefsson, Alexander

Läs mer

Ledarkollen. Om alkohol och idrott. Tips till ungdomsledare

Ledarkollen. Om alkohol och idrott. Tips till ungdomsledare Ledarkollen Om alkohol och idrott Tips till ungdomsledare De flesta som idrottat under uppväxten minns någon ledare som gjort särskilt avtryck som visat engagemang, utmanat eller bara funnits där som en

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy

Alkohol- och Drogpolicy Alkohol- och Drogpolicy för föreningar i Norsjö kommun Handbok för föreningsledare. Information för vårdnadshavare och medlemmar. Antaget av föreningen:. Styrelsens ordförande:. Datum: Syfte Syftet med

Läs mer

Mål- och policydokument

Mål- och policydokument Gullänget-Kroksta IBS Mål- och policydokument 1 Övergripande mål sidan 3 Övergripande policy sidan 4 Spelare sidan 5 Ledare sidan 6 Föräldrar sidan 7 2 Övergripande mål Vår förening skall verka för ett

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer