Vi i Vintergatan. Ett projektarbete om rymden som arbetstema i årskurs 1 och 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi i Vintergatan. Ett projektarbete om rymden som arbetstema i årskurs 1 och 2"

Transkript

1 Vi i Vintergatan Ett projektarbete om rymden som arbetstema i årskurs 1 och 2 Linneuniversitetet Lärarlyftet Naturorienterande ämnen och teknik för lärare 2LU09U Mia Skoglund och Lotta Ohlin-Andersson

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 4 Naturvetenskapligt och tekniskt innehåll... 4 Pedagogiska och didaktiska överväganden... 5 Övergripande perspektiv... 5 Undervisningsplanering... 6 Utvärdering och bedömning... 6 Genomförande... 7 Diskussion Referenser Bilaga Bilaga Bilaga

3 Inledning Rymden som tema är ett så oerhört tacksamt ämne att jobba med dels för att nästan alla elever tycker det är spännande oavsett om det enbart handlar om planeterna eller stjärnorna. Dels för att det finns en uppsjö av litteratur, tips, och arbetsuppgifter att ta till utan större ansträngning. Under projekttiden har vi jobbat med månens faser och forskat om planeter. Eleverna har fått se filmer om solen och planeterna, laborerat om luft och dess egenskaper och vi har introducerat begrepp som luftmotstånd, tyngdkraft och Newtons första lag. I elevernas utvärdering fick vi bekräftat att rymden är omtyckt och spännande oavsett ålder. Men, hur säkerställer vi att eleverna får den kunskap som vi har tänkt? Bedömning blev under vårt arbete det vi upplevde som svårast att utföra. För det handlar ju inte bara om att lära sig månens faser eller förhållandet och rörelsen mellan solen, jorden och månen. Det handlar enligt kursplanerna i No och teknik om att ge eleverna möjlighet till utveckling av förmågorna i No för att bl.a. granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör t.ex. energi och miljö. Eleverna ska också kunna genomföra systematiska undersökningar i No och använda naturvetenskapliga begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara naturvetenskapliga samband.(skolverket, 2011) Enligt Lgr 11 ska eleverna få möjlighet att utveckla sina förmågor i teknik som t.ex. att identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamål och funktion, identifiera problem och behov som kan lösas med teknik, och utarbeta förslag till lösningar. De ska också kunna använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer, värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.(skolverket, 2011) Men att utveckla alla dess förmågor är naturligtvis nästan omöjligt i ett tema på 5-7 lektioner. Vi valde därför de förmågor som föll naturligast att träna på inom detta arbetsområde. Dessa förmågor beskrivs i rapportens syftesdel. Vidare beskrivs hur vi genomförde projektet utifrån vår planering.

4 Syfte Enligt Lgr 11 ska undervisningen i de naturorienterande ämnena syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om naturvetenskapliga sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om naturvetenskapliga företeelser och sammanhang utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor. På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika informationskällor. Genom undervisningen ska eleverna också utveckla förståelse för att påståenden kan prövas och värderas med hjälp av naturvetenskapliga arbetsmetoder. (Skolverket, 2011) När det gäller teknik så ska undervisningen i ämnet syfta till att eleverna utvecklar sitt tekniska kunnande och sin tekniska medvetenhet så att de kan orientera sig och agera i en teknikintensiv värld. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för teknik och förmåga att ta sig an tekniska utmaningar på ett medvetet och innovativt sätt. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om tekniken i vardagen och förtrogenhet med ämnets specifika uttrycksformer och begrepp. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om teknikens historiska utveckling för att de på så sätt bättre ska förstå dagens komplicerade tekniska företeelser och sammanhang och hur tekniken påverkat och påverkar samhällsutvecklingen. (Skolverket, 2011) Utifrån detta valde vi att arbeta med följande förmågor under detta tema: problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar, använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer Naturvetenskapligt och tekniskt innehåll Vi har valt att fokusera på några ord och begrepp som är hämtade dels direkt från syftestexten inom varje ämne i läroplanen, dels från det centrala innehållet i densamma samt andra ord och begrepp som behövts för att förstå stoffet vi använt när vi undervisat om detta. Naturvetenskapliga ord och begrepp i arbetet med solsystemet: galax, atmosfär, gravitation, tyngdkraft, jordaxel, omloppsbana, år, årstider, månader, dag och natt, solenergi, månfas, stjärna, stjärnbild Tekniska ord och begrepp i arbetet inför och med flaskraketen: luftens egenskaper, massa, lyftkraft, gravitation, Newtons lag (tröghetslagen)

5 Pedagogiska och didaktiska överväganden Vi valde att arbeta med rymden som tema dels av den enkla anledningen att det var i princip det enda som passade in i våra redan färdiga terminsplaneringar, men dels för att vi snabbt kunde hitta delar från både No och teknik som gick att kombinera på ett lämpligt sätt. Vi har genom föreläsningar, experiment och film ge eleverna möjlighet att lära sig om rymden på ett varierat sätt och träna på de förmågor som finns i syftesdelen. Till stöd för vårt urval använde vi det centrala innehållet för No och teknik: Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året. Material för eget konstruktionsarbete. Deras egenskaper och hur de kan sammanfogas. Luft och dess egenskaper Några enkla ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. Egna konstruktioner där man tillämpar enkla mekanismer. Dokumentation i form av enkla skisser, bilder och fysiska modeller. (Skolverket, 2011) Utöver dessa aspekter har vi även övervägt gruppernas olika sammansättning och respektive arbetssätt. Mia, en av tre mentorer i en grupp på 45 elever, har sina elever uppdelade på tre olika rum och har därför fått anpassa undervisningen och planeringen så att den passar in i den verksamheten. Även Lotta har fått överväga uppgifternas svårighetsgrad och anpassa efter gruppens olika individer och kunskapsnivåer, eftersom eleverna befinner sig på väldigt skilda nivåer inom många olika områden som t.ex. läs-och skrivförmågan. Övergripande perspektiv Av de fyra perspektiv som finns i Lgr 11(Skolverket, 2011), valde vi att fokusera på det historiska perspektivet. Anledningarna är flera till detta ställningstagande. Dels på grund av temats begränsning i tid kände vi att vi inte skulle hinna med mer och dels så passade det historiska perspektivet så bra in i vårt rymdtema. Inom detta område kan man tala om hur vår bild av solsystemet har förändrats över tid, vår tids syn på stjärnbilder jämfört med hur man trodde förr och inte minst när vi pratar om krafter och flaskraketen så finns det mycket historiska aspekter att väva in. Det historiska perspektivet går att få in i både No-biten och teknikbiten. Det historiska perspektivet säkerställer att vi inte begränsar lektionsinnehållet till det som är giltigt här och nu vilket är extra viktigt i våra tider med snabba förändringar (Wickman, Persson 2008, s 168). Vi har säkerligen berört flera andra perspektiv när vi arbetat med området, men inte som vi planerat för.

6 Undervisningsplanering Lektion 1: Vi startar upp med ett litet bildspel med bilder och begrepp som: solen, planeter, vintergatan, rymdfärja mm. Vi antecknar elevernas förförståelse och frågeställningar och tar med oss detta framåt i temaarbetet. Lektion 2: Vi tittar på en film om Solen. Vi pratar om vår sol och dess egenskaper, solens förhållande till jorden(jordens rotation) och tar upp begrepp som: dag/natt, årstider, ett år, stjärnor, solenergi, galax. Lektion 3: Vi tittar på en film om Planeterna. Med utgångspunkt ur jordens perspektiv tar vi upp begrepp som atmosfär, gravitation/tyngdkraft, dragningskraft, närhet till solen, varför liv på jorden? Lektion 4: Vi tittar på en film om Månen. Vi tar upp begrepp som månfaser, månad och rymdfärder. Lektion 5: Vi gör ett för experiment om luft som ämne(egenskaper): luft i plastpåse, ballongvågen, blåsa ballong med liten petflaska. Vi tar upp begrepp som gravitation/tyngdkraft, lyftkraft, luftens egenskaper, massa Lektion 6: Vi pratar lite om Newtons första lag(tröghetslagen). Vi ska bygga en raket som ska gå så högt och långt som möjligt av papper som vi sedan ska skjuta upp hur gör vi? Grupparbete i grupper om 3. Lektion 7: Använder DiNO-testet Åka bil (se bilaga 2) för att se hur eleverna kan förklara sina tankar om kraft samt att barnen får utvärdera temaområdet utifrån 6 olika frågor(se bilaga 3). Utvärdering och bedömning Vi valde att göra en relativt enkel enkät med frågor som fungerar till våra olika åldersgrupper för utvärdering (se bilaga) Som bedömningsstöd valde vi att använda DiNO-verktyget, med uppgiften Åka bil, som bedömer förmågan att beskriva och förklara. Utgångspunkt för vår bedömning är kunskapskraven och även de förmågor som ska utvecklas enligt syftesdelen i Lgr 11 för No respektive teknik.(skolverket, 2011)

7 Genomförande Lottas klass Innan själva temat inleddes gjordes en muntlig fördiagnos, dvs. eleverna berättade om vad de redan visste om rymden. Därefter fick de också fundera över vad de skulle vilja lära sig. Arbetet gick planenligt första veckan, som inleddes med en powerpointpresentation om månen, och till detta tillverkades speciella rymdböcker i form av raketer, Aliens eller en planet. I dessa böcker har sedan eleverna skrivit fakta om månen, solen och en ramsa om planeternas ordning. Idén till denna uppgift kom från Biologiboken (Puls). I samband med bok tillverkningen tittade vi också på film; Rymden i fokus: Solen och stjärnorna. Ett problem som uppstod relativt tidigt var bristen på förberedda extrauppgifter som var anpassade och ämnesrelaterade. I lärarboken för Biologi med fysik och kemi (Enwall L., Johansson B., Skiöld G.2001) fanns uppslag till två uppgifter, som jag valde att använda. Till den första uppgiften tittade vi på stjärnbilder med hjälp av ipad och appen Star Walk för att sedan med göra bilder med respektive elevs stjärntecken. Med hjälp av mallar sattes silver/guldstjärnor att bilda stjärntecken på svart papper. Den andra uppgiften som jag använde mig av blev ett par-arbete med forskning om planeterna. Eleverna fick enkla frågor att ta reda på som t.ex. avstånd till solen, temperatur, ytan och storlek. Forskningen kunde sedan redovisas genom att antingen tillverka planscher eller små häften med text och bild. Det blev imponerande resultat från eleverna trots att de endast går i förste klass, och resultatet från utvärderingen visade att detta var ett arbetssätt som tilltalade eleverna. Däremot blev inte redovisningen klar under temat utan vi fortsatte med detta som en svenskauppgift. Lite försenat tidsmässigt fortsatte arbetet med att visa lufts egenskaper, och här använde jag som utgångspunkt Prezilänken om just luft. Vi gjorde en ballonglaboration för att ta reda på om luft väger, och fyllde plastpåsar för att känna på luft. För att knyta ihop luftmotstånd och kraft byggde eleverna ballongbil, som eleverna tyckte var väldigt roligt och ska få tävla mot varandra. Mycket populärt hos alla eleverna. Återigen drog arbetet ut på tiden och antalet dagar fick bli fler helt enkelt för att hinna med det som var tänkt från början. Utöver praktiskt och teoretiskt arbete i klassrummet har jag också som högläsningsbok använt Rymdresan av Christer Fuglesang. Avslutningsvis var det dags för flaskraketen. Vi hade färdiga ramper så därför kunde vi fokusera mer på att få till så bra raketer som möjligt. Vi fick till bra diskussioner om vad som skulle kunna påverka raketernas lyftförmåga som t.ex. vikt, längd och bredd. Eleverna arbetade i grupper om 3, de byggde och testade, ändrade och testade tills de var nöjda. Till sist fick de naturligtvis tävla mot varandra, och detta gjorde vi utomhus vilket lockade till storpublik. Nedan följer en sammanställning av klass 1D:s svar och kommentarer utifrån enkätens frågor (se bilaga) och därefter 2 A:s. I år 1 gjorde vi en muntlig utvärdering pga. av tidsbrist men under premissen att eleverna skulle ge sitt svar även då. Vi lärde oss om vilken ordning planeterna har i solsystemet, och månens olika faser. Att solen är jättevarm och är en stjärna. Jag lärde mig att det finns kratrar på vissa planeter. Hur många månar planeterna har. Jag lärde mig vilken planet som är störst. Vi lärde oss hur varmt eller kallt det är på planeterna.

8 Vi lärde oss hur man forskar. Det var roligast att lära sig om planeterna och solsystemet. Att bygga raketerna och skjuta upp dem. Jag tyckte det var roligast att titta på filmerna- Allt var lika roligt. Det var svårast att forska. Jag tyckte att det var en del krångliga ord. Jag lärde mig bäst när vi forskade. Att jobba med en kompis, att samarbeta. Jag tyckte det var bra med alla sakerna. Jag lärde mig bäst när vi tittade på film. När vi skrev meningar. Mias klass: I samtliga grupper genomfördes alla 7 lektioner, men inte i exakt ordning. Vi började med en uppstart och ett bildspel där vi pratade om vad barnen kunde och ville veta mer om utifrån bilder som berörde flera begrepp inom arbetsområdet och det var ungefär resultat i alla tre grupper. Eftersom barnen var otroligt intresserade av allt stämde det bra in med vad vi tänkt oss i temaplaneringen. Lektionerna i mitten av vår lektionsplanering om solen, planeterna och månen var vi tvungna att kasta om lite pga. av valet att väva in ipads och det faktum av att vara tvungen att låna av andra klasser för att kunna ha flera samtidigt. Vi använde oss av apparna Solar Walk och Star Walk. Totalt sett har dock innehållet varit detsamma. Alla lektioner har gått bra och eleverna har varit superintresserade och de flesta har velat veta mer om allt! Många elever har kunnat mycket och vi har diskuterat svarta hål och universums expansion och en mängd ganska svåra saker, som varit lite kniviga att förklara. Experimentlektionerna om luftens egenskaper blev långa samlingar där barnen var oerhört fascinerade av att luft verkligen är något och att den väger. Vi gjorde experimenten med att fylla luft i plastpåse(.från föreläsning med Barbro), lyfta saker med en plastpåse som blåses upp, hur man kan bevisa att det finns luft i en petflaska med en ballong, vi pratade om att man kan göra en ballongvåg och så demonstrerade jag ballongbilen som vi tillverkat i kursen(.från föreläsning med Björn) för att visa att man kan driva föremål med hjälp av luft. Det blev många bra diskussioner och funderingar under alla lektionerna - lite olika beroende på vilken av grupperna det var. Lektionen då vi pratade om Newtons första lag demonstrerade jag denna med en Lego Duplobil samt en Legohund med utgångspunkt från DiNO-diagnosen Åka bil och detta väckte stort intresse och alla hade erfarenhet av hur denna lag påverkar en när man sitter i en bil, buss eller i en karusell. Sedan fick barnen tillverka raketer i papper som sedan skulle avfyras med luft (flaskraketen). Av praktiska skäl fick barnen arbeta i grupper om 3 eller 4, vilket de tyckte var kul. Lektionen gick bra men man märkte att vissa inte fick sina tankar hörda i konstruktionsarbetet. Själva avfyrningen av raketerna hann vi inte med inom projektets tidsram men kommer att göras senare. Under arbetets senare del fick eleverna ansvar att träna på att berätta och redogöra för jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra för att sedan enskilt förklara detta för mig. Samtliga har klarat detta eftersom de fått träna och göra om tills de kunnat. Slutligen gjorde eleverna DiNO-diagnosen Åka bil om Newtons lag samt utvärderingsfrågorna om temaområdet. Av 45 elever var det en som inte lyckades beskriva och förklara tröghetslagen

9 på ett godtagbart sätt eftersom förklaringen inte alls stämde. 22 stycken hamnade på lägsta steget i matrisen med tre nivåer. Återstående 22 hamnade på steg 2. Alla behöver alltså utveckla sina förklaringar i varierande grad. För några handlade det om att de inte använt rätt naturvetenskapliga begrepp, men annars kunnat förklara resten medan större delen av de andra barnen behöver utveckla att formulera förklaringar. Utvärderingarna var oerhört varierande. De flesta upplevde att de lärt sig mest om solen, stjärnor, månen och planeterna. Många tyckte att allt var roligast och flera att det var roligast att titta på film. Några nämnde ipaden och någon när de byggde raketen. De flesta tyckte inte att något var svårast medan någon tyckte att det var svårt att fatta att rymden faktiskt finns på riktigt eller att förklara och förstå olika saker vi pratat om (t.ex. svarta hål, stjärntecken, DiNO-diagnosen). Solsystemet med planeterna och jordens och månens rörelser angav flera var det de lärt sig mest om. Annars var det olika svar. Det blev även olika svar på frågan hur de lärt sig bäst men filmerna tyckte många samt att lyssna på läraren.

10 Diskussion Vi valde detta tema som nämnts inledningsvis av den enkla anledningen att det passade bäst i redan färdiga terminsplaneringar, och pga. ämnets tacksamma utbud på material kunde vi relativt snabbt skriva vår planering. Genomförandet av temat har nästintill gått helt enligt planeringen, även om det tillkommit uppgifter som inte var tänkta från början. Det är ett fenomen som pedagoger ständigt upplever, och oftast leder det till positiva resultat även om det kanske tidsmässigt påverkar negativt. Vi har båda känt att det är så oerhört viktigt att bygga på barnens intresse i undervisningen och därför har vi båda tillåtit oss att utöka innehållet efter barnens önskemål eftersom det inrymts i områdets syfte och målsättning. För oss har det inneburit att tidsaspekten i vårt projekt inte riktigt kunnat hållas, till förmån för eleverna men till nackdel för oss i vårt tidstajta projekt. I våra gemensamma samtal under arbetet så har vi inte diskuterat vare sig några större problem eller dilemma som stört själva genomförandet, utan istället har vi uppmärksammat det faktum att projektet skapat en lite onaturlig situation pga. kraven att få med alla delar från instruktionerna till rapporten. T.ex. har vi i efterhand konstaterat att just bedömningsaspekten var det som inte riktigt blev som vi tänkt oss från början. Då menar vi att under vanliga omständigheter hade vi troligen valt fler och andra sätt att genomföra bedömningen av vilka kunskapskrav som ev. uppnåtts under temat. I planeringsstadiet tyckte vi att det passade perfekt i vårt upplägg, men utfallet blev inte riktigt som vi trodde. Dels blev det stressigt att hinna med att både bygga flaskraketen och uppgiften i DiNO. För Mias del hade hon velat genomföra DiNO-uppgiften både före och efter lektionen om Newtons lag, för att kunna göra undervisningen tydligare, och sedan se förbättringar kunskapsmässigt. Dels kände Lotta att bedömningsuppgiften blev det en uppgift relativt isolerad från det övriga temat pga. att den helt enkelt glömdes bort i praktiken. I inledningen ställde vi frågan hur vi skulle säkerställa att eleverna får den kunskap som vi hade planerat från början. Det finns inget tvivel om att eleverna lärt sig mycket om rymden, oavsett ålder och grupp. Däremot ser vi nu att bedömningen inte skulle riktats mot en uppgift som krävde så pass mycket mer förförståelse och undervisning, framför allt för 1D. Istället för att välja att förklara tröghetslagen, hade det varit bättre att ge eleverna möjlighet att enbart beskriva och förklara t.ex. jordens, solens och månens förhållande till varandra. Vi hade ändå kunnat använda samma matris som bedömningsstöd. Avslutningsvis konstaterar vi att vi alltför ofta gör stora och ambitiösa arbetsplaneringar, där ett extra test eller diagnos pressas in enbart för att bekräfta det vi redan sett ur bedömningssynpunkt. Vi måste bli bättre på att dokumentera bedömningen som görs hela tiden i det dagliga arbetet, oavsett färdiga matriser eller egna anteckningar. Dessutom är det viktigt att medvetengöra för både oss själva och eleverna vilka förmågor vi faktiskt tränar på i varje undervisningsdel.

11 Referenser Enwall L., Johansson B., Skiöld G.(2001) Biologi med fysik och kemi-lärarbok, Natur och Kultur, Holmbergs, Stocholm Wickman, Per-Olof, & Persson, Hans (2009). Naturvetenskap och naturorienterande ämnen i grundskolan: en ämnesdidaktisk vägledning, Stockholm Skolverket (2011). Diagnoser i No årskurs 1-6, DINO. Hämtad från Skolverket. (2011). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011

12 Bilaga 1 Flaskraketen Material: En mjuk prasslig Pet-flaska, 1,5l eller större (undvik hårda, Lidls 2l flaskor fungerar bäst), bred tejp, 2st metallklammrar el.dyl., skruvar,brädbit (ca 40x10 cm), elrör + skarv (alt. ett elrör som du böjt med en fjäder), A4 papper, tejp Avfyrningsramp: Fäst dina två metallklamrar på brädan, skruva fast dem. Böj röret med hjälp av en fjäder eller koppla ihop två raka rör med ett böjt skarv. Tejpa fast tomflaskan i röret. Raket: Mät ett A4-papper löst runt röret som sticker upp, de behöver glida lätt Tejpa papperet så att de blir som ett pappersrör och tejpa även fast toppen Gör fenor, vingar, spetsig topp och designa raketen som du vill Gå utomhus och avfyra raketen genom att stampa/trycka ner foten på pet-flaskan Vems raket flög högst/längst? Behöver du ändra raketen för att den skall flyga bättre så gör det och pröva igen Ladda om avfyrningsrampen genom att blåsa i röret så petflaskan knölar ut sig Utmaning: Vad hålls längst i luften? Vad beror det på? Hur mycket massa?

13 Bilaga 2

14

15 Bilaga 3 Utvärderingsfrågor Det här tyckte jag om vårt tema Rymden: Vad har du lärt dig? Vad var roligast? Vad var svårast? Vad lärde du dig mest om? Vad skulle du vilja lära dig mer om? Hur lärde du dig bäst?

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar Tre lärare som undervisar i årskurs 6 har planerat och genomfört ett arbetsområde som handlade om glasögonbågar i sina klasser. Målen för arbetsområdet och därmed bedömningen har fokuserat på samtliga

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal och skrift i teknik - Skapande arbete ger eleverna

Läs mer

BIOLOGI FYSIK KEMI TEKNIK

BIOLOGI FYSIK KEMI TEKNIK SOL och MÅNE TID och ÅRSTID VARDAGSFYSIK och TEKNIK 4 MATERIA 5 3 BIOLOGI FYSIK KEMI TEKNIK VÄXTER, SVAMPAR BAKTERIER och DJUR 1 KROPP Och HÄLSA 2 FAROR och SKYDD 6 7 TEKNIK Kursplan för de naturorienterande

Läs mer

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Fokus under året På Sporren har vi fortsatt att lyfta det naturvetenskapliga lärandet och dess olika aspekter. Detta läsår har barnen utforskat luft på olika sätt.

Läs mer

Storyline för Naturorienterande ämnen och teknik. Ylva Lundin ylva.lundin@storyline.se

Storyline för Naturorienterande ämnen och teknik. Ylva Lundin ylva.lundin@storyline.se Storyline för Naturorienterande ämnen och teknik Ylva Lundin ylva.lundin@storyline.se Övergripande mål En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas kreativitet,

Läs mer

Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius

Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius Matematikdidaktik hur förbättrar vi resultaten? I olika undersökningar de senaste 25 åren visar det sig att de

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Över tid har människan använt hävstänger som ett verktyg för kraftförändring. En gungbräda är uppbyggd som en hävstång (Bjurulf, 2013).

Över tid har människan använt hävstänger som ett verktyg för kraftförändring. En gungbräda är uppbyggd som en hävstång (Bjurulf, 2013). Projektarbete 1NT30U Anna Landtreter Jennie Olsson Vårlek Lärarhandledning: Åldersgrupp: År 2-3 Efter att vi har haft ett arbete om vinterlek följer vi årstidsväxlingen och arbetar vidare med våren. Arbetsområdet

Läs mer

Året runt i naturen skolår 2-3 (läsår som startar med jämn HT)

Året runt i naturen skolår 2-3 (läsår som startar med jämn HT) Året runt i naturen skolår 2-3 (läsår som startar med jämn HT) Naturen och rymden är spännande och fantastisk att utforska och lära sig om. Varför har vi olika årstider och hur klarar vi av alla förändringar?

Läs mer

hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet (i biologi) energi, teknik, miljö och samhälle (i fysik) energi, miljö, hälsa och samhälle (i kemi).

hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet (i biologi) energi, teknik, miljö och samhälle (i fysik) energi, miljö, hälsa och samhälle (i kemi). FÖRMÅGAN ATT KOMMUNICERA Kursplanerna för de naturorienterande ämnena biologi, fysik och kemi är till stora delar likalydande frånsett det centrala innehållet och kan därför diskuteras tillsammans. Kursplanernas

Läs mer

Nationella prov i åk 6 ur ett skolledarperspektiv

Nationella prov i åk 6 ur ett skolledarperspektiv Nationella prov i åk 6 ur ett skolledarperspektiv Lena Löfgren lena.lofgren@hkr.se Britt Lindahl britt.lindahl@hkr.se Diagnoser ino bakgrund och erfarenheter för arbete med NP Diagnosmaterialets övergripande

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Fysik Mål Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: - använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som energi, teknik, miljö

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne.

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Vilket tror du är det viktigaste skälet till att man har slöjd i skolan? 1 För att lära sig olika

Läs mer

Halmstad 8 mars. Syfte. Bakgrund 2016-03-09. Elev Ali:

Halmstad 8 mars. Syfte. Bakgrund 2016-03-09. Elev Ali: Elev Ali: Halmstad 8 mars Anna Karin Munkby Pille Pensa Hedström En bil som kör till exempel, 40 eller 50 hastigheten. Och en kör 40 det är inte samma. Till exempel de andra elever dom född här, dom går

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i biologi i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i biologi i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i biologi i grundskolan biologi Naturorienterande ämnen 3.9 Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld.

Läs mer

Flaxande fjärilen Frida

Flaxande fjärilen Frida Flaxande fjärilen Frida Fjärilen flaxar med vingarna när man vevar på veven. Se en film på produkten: http://youtu.be/dwuwkcawrem Vilket material behöver man? Kork för PET-flaska Remskiva för motor Gitarrsträng

Läs mer

Hej, Dock eller ovanligt att arbeta med Earth Hour för det gör vi. och går djupare in i varför vi släcker osv.

Hej, Dock eller ovanligt att arbeta med Earth Hour för det gör vi. och går djupare in i varför vi släcker osv. EARTH HOUR EARTH HOUR 2015 2015 LEKTIONSPLANERING INSKICKAD TILL WWF I SAMBAND MED EARTH HOUR 2015 Förskola: Kåsan, Enköping Kontakt: Sara Vennström, sara.vennstrom@enkoping.se Sammanfattning: Kåsan både

Läs mer

Trycket beror på ytan

Trycket beror på ytan Inledning Trycket beror på ytan Du har två föremål med samma massa och balanserar dem på varsin handflata. Det ena föremålet har en mycket smalare stödyta än det andra. Förmodligen känns föremålet med

Läs mer

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever 1 Vad vet jag om gruppen? Innan jag börjar? Vad vet jag om bakgrund elev? Vilken ålder eleven befinner sig? Vad av kartläggningen kan jag göra i undervisningen

Läs mer

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer.

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer. Arbetsområdet Växthuset Syfte Följande långsiktiga mål i ämnet ligger till grund för arbetsområdet. Förmågan att identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion identifiera

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen

LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för årskurs 8

Lokal pedagogisk planering för årskurs 8 Lokal pedagogisk planering för årskurs 8 arbetsområdena rörande matspjälkningen, lungorna, hjärtat och blodet Syfte: Använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska

Läs mer

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Alla elever ska nå målen! E-post: info@infomentor.se Telefon: 044-200 123 Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Kvalitativ analys, mars 2012 InfoMentor Kvalitativ analys av skriftliga

Läs mer

Naturorienterande ämnen

Naturorienterande ämnen OLOGI Naturorienterande ämnen 3.9 OLOGI Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen

Läs mer

MITT I RYMDEN. Lärarhandledning

MITT I RYMDEN. Lärarhandledning MITT I RYMDEN Lärarhandledning 1 Gör en resa ut i rymden och upptäck hur det är att bo, leva och jobba på en rymdstation. Hur gör astronauterna när de går på toaletten och varför är de fastspända när de

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Kristianstads kommun ITiS-rapport Maj 2001. ett temaarbete av 3-5 Parkskolan. Agneta Andrée Karin Falkå Eva Nordahl Caroline Nilsson Johan Rönndahl

Kristianstads kommun ITiS-rapport Maj 2001. ett temaarbete av 3-5 Parkskolan. Agneta Andrée Karin Falkå Eva Nordahl Caroline Nilsson Johan Rönndahl Kristianstads kommun ITiS-rapport Maj 2001 ett temaarbete av 3-5 Parkskolan Agneta Andrée Karin Falkå Eva Nordahl Caroline Nilsson Johan Rönndahl Sammanfattning Projektet vi och våra fyra årskurser (två

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN?

VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN? VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN? Matena en lärarfortbildning med fokus på matematik, teknik och naturvetenskap LÄRARE FÖRETAG KOMMUN Vi har börjat jobba mer med uppfinningar i skolan och diskuterar

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13

Paper från lärgruppen i matematik. S:t Olofsskolan vt 13 Paper från lärgruppen i matematik S:t Olofsskolan vt 13 Agneta Sillman Karlsson Carolina Strömberg Katrin Lingensjö Ulla Sjöstedt Bakgrund: Många elever tycker matte är att enbart räkna i en mattebok.

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev

Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev 2016-01-12 Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev Följande förmågor, kunskapskrav och centralt innehåll i lgr11 ligger till grund för detta arbetsområde i ämnet Svenska: Inom detta arbetsområde får möjlighet

Läs mer

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Ingalill Gustafsson 090-786 5067 ingalill.gustafsson@sprak.umu.se 2014 08 30 Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 Kurskod:6LÄ046

Läs mer

3.10 Fysik. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet fysik

3.10 Fysik. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet fysik 3.10 Fysik Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i fysik har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

Vikingatiden. - kreativt på olika sätt

Vikingatiden. - kreativt på olika sätt Vikingatiden - kreativt på olika sätt Vikingatiden Vikingatiden ett ämnesövergripande tema som utgår från kunskapskraven i svenska, historia, religion, och bild. Målet är att utifrån elevernas frågor om

Läs mer

Kurskatalog för Särvux. Särskild utbildning för vuxna

Kurskatalog för Särvux. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog för Särvux Särskild utbildning för vuxna Läsåret 2016-2017 Innehållsförteckning Information sidan 2 Kurser på grundläggande nivå motsvarande grundsärskola: Biologi sidan 5 Engelska sidan 6

Läs mer

Elevledda utvecklingssamtal

Elevledda utvecklingssamtal SKOLPORTENS NUMRERADE ARTIKELSERIE FÖR UTVECKLINGSARBETE I SKOLAN Elevledda utvecklingssamtal Författare Johanna Brolin Juhlin, Karin Eliasson Skarstedt, Marie Öhman Nilsson Artikel nummer 4/2012 Skolportens

Läs mer

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Miniprojekt, pedagogisk grundkurs I, vt 2001. Klemens Eriksson, Evolutionsbiologiska institutionen Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Jag hävdar att kunskapskontrollen är en del

Läs mer

Bedömningsuppgifter: Skriftligt prov Vatten och Luft Vattentornet (modell och ritning) Scratch (program)

Bedömningsuppgifter: Skriftligt prov Vatten och Luft Vattentornet (modell och ritning) Scratch (program) Planering Tema Vatten Vatten och luft är en självklarhet för oss i Sverige. När vi vrider på kranen kommer det rent vatten och vi andas relativt ren luft. Men vad är vatten egentligen och vilka former

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Efter fem tsunamier av motstånd

Efter fem tsunamier av motstånd Efter fem tsunamier av motstånd När forskningen kom till Fittjaskolan gjorde lärarna motstånd. Stå kvar! sade forskaren till rektorn. Och idag är forskningen förankrad och lärarna kan se sig som lärande.

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Nordiska språk i svenskundervisningen

Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Innehåll Inledning 6 Lärarna i årskurs 4-6 i grundskolan 8 Lärarna i årskurs 7-9 i grundskolan 11 Lärarna i gymnasieskolan

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015 Ullvigårdens förskoleenhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Annica Norén, 150528 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen har

Läs mer

Att använda strategier för muntlig kommunikation. LS i moderna språk, spanska åk 9

Att använda strategier för muntlig kommunikation. LS i moderna språk, spanska åk 9 Att använda strategier för muntlig kommunikation LS i moderna språk, spanska åk 9 Vad gör man när kunskaperna inte räcker i muntlig kommunikation och interaktion? Utgångspunkt: Elever som ger upp eller

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

Skogsbacken har 4 avdelningar. Humlan och Myran är 1-3 års avdelningar. Knotten och Flugan är

Skogsbacken har 4 avdelningar. Humlan och Myran är 1-3 års avdelningar. Knotten och Flugan är Lokal arbetsplan verksamhetsåret 2015-2016 150901 Förskolan Skogsbacken avdelning:flugan 1 Vår förskola Förskolan Skogsbacken ligger på Tallåsvägen, centralt belägen i Vilhelmina tätort med närhet till

Läs mer

Kursplan för Naturorienterande ämnen

Kursplan för Naturorienterande ämnen Kursplan för Naturorienterande ämnen Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 ÄMNEN: Biologi Fysik Kemi BIOLOGI, FYSIK, KEMI Den gemensamma kursplanetexten, utformad i ett naturorienterande perspektiv, utgör

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

Bottenfärger 2015-12-26. Projektarbetet på VIRTUE-kursen. Patrik Nilsson. Bakgrund

Bottenfärger 2015-12-26. Projektarbetet på VIRTUE-kursen. Patrik Nilsson. Bakgrund Bottenfärger Bakgrund Under vårterminen 2015 arbetade mina elever i åk 8 med hållbar utveckling. I teknik fördjupade de sig i miljövänlig byggteknik och i kemi och fysik handlade stora delar av arbetet

Läs mer

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK Av: Inge Stene Denna artikel bör ses mot bakgrund av de multipla intelligenserna (se artikeln Det kreativa barnet). Den handlar kort sagt om kommunikation. Vi kan förhålla oss

Läs mer

Från väskor till rymden????

Från väskor till rymden???? Från väskor till rymden???? Hur kan ett projekt börja med väskor och sluta med rymden? Clara och Emilia började designa och klippa väskor av papper. Flera barn nappade på idén, väskproduktionen tog fart.

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet

Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet IDROTT HELA LIVET ÖREBRO 2015 ÄH, NU LÄGGER JAG AV! OM UNGDOMAR SOM SLUTAR MED IDROTT Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet Foton: Mats Ragnarsson

Läs mer

Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll

Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll 3.11 Kemi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i kemi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

Härliga hörselskydden Hilma

Härliga hörselskydden Hilma Härliga hörselskydden Hilma Styla hörselskydden med lysande antenner! Se en film på produkten: http://youtu.be/o21ps-3j4qo Vilket material behöver man? Hörselskydd Både kraftig och tunn ståltråd Eltejp

Läs mer

Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6

Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6 Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka förmågor som

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Inledning sidan 1 1.1 Sammanfattning sidan 1 1.2 Syfte sidan 1 1.3 Metod sidan 2 2. Faktabakgrund sidan 2 2.1 Fakta och historik sidan 2 2.2 Från Cola till Fanta sidan 2 2.3 För-

Läs mer

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Kollegialt lärande Frågeställningar Hur upplever pedagogerna att processen i förändringsarbetet har förlöpt

Läs mer

Han har ett mörkt arbetsrum,

Han har ett mörkt arbetsrum, Vetenskapen lyfter Precis som läkare ska lärare ha en vetenskaplig grund att stå på i sitt jobb, säger didaktikprofessor Per-Olof Wickman. Vetenskapen ger ett professionellt språk, gör yrkets syften tydliga

Läs mer

Arbetar ämneslärare språkutvecklande?

Arbetar ämneslärare språkutvecklande? Arbetar ämneslärare språkutvecklande? Camilla Borg Carenlöv 2012 Uppsats, högskolenivå, 7,5 hp Svenska språket Svenska som andraspråk 31-60 hp Handledare: Olle Hammermo Examinator:Ulrika Serrander Sammandrag

Läs mer

Verksamhetsområden. Välkomna till Hållbara kliv Dagens program. Hållbara kliv på skolor i Växjö kommun. Kort presentation av.

Verksamhetsområden. Välkomna till Hållbara kliv Dagens program. Hållbara kliv på skolor i Växjö kommun. Kort presentation av. Välkomna till Hållbara kliv Dagens program 8.30 Inledning Vdä Vad är Hållbara kliv? Växjö Europas grönaste stad KNUT projektet 9.45 Fika 10.15 Workshop 11.15 Så här jobbade vi i vår klass 11.30 Avslutning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Boken om svenska för 3:an

Boken om svenska för 3:an Boken om svenska för 3:an Boken om svenska åk 1-3 består av tre arbetsböcker: Boken om svenska för 1:an, Boken om svenska för 2:an och Boken om svenska för 3:an. De bygger på kursplanens syfte, centrala

Läs mer

Åk: 1 Tidsperiod: höstterminen åk 1

Åk: 1 Tidsperiod: höstterminen åk 1 Ämne: Koll på läget! förr och nu Ett tematiskt arbetsområde om hur vi är mot varandra, vad vi kan hitta i vår närhet, hur vi kan finna mönster och former allt detta runt omkring oss, både nu och för länge

Läs mer

Bokstäver. Myrstackens kvalitetsarbete. Hällevadsholms förskola

Bokstäver. Myrstackens kvalitetsarbete. Hällevadsholms förskola Myrstackens kvalitetsarbete Bokstäver Hällevadsholms förskola 2015 Förskolor Norr Munkedals kommun Yvonne Frisk Helena Halla Helena Eriksson Tina Lundgren Lotta Dahl Innehåll Grundfakta och förutsättningar...

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2 ATT VARA FYSISKT NÄRVARANDE ELLER LÄRA PÅ DISTANS... 3 Att vara fysiskt närvarande... 3 Att lära på distans... 3 EN SAMMANFATTANDE

Läs mer

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik.

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik. LPP NO (Biologi, kemi och fysik) samt Teknik Lokal pedagogisk planering år 1 Förmågor i NO: Diskutera och ta ställning Planera och undersöka Beskriva och förklara Förmågor i Teknik: Identifiera och analysera

Läs mer

Kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 Lärarenkät

Kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 Lärarenkät Kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 Lärarenkät Det nationella provet i svenska 1 och svenska som andraspråk 1, hädanefter KP 1, genomfördes för första gången år 2011. Eftersom mycket få elever

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Handlingsplanen finns på Ystad kommuns hemsida- Skola & Förskola-Mål och kvalitete- Styrdokument.

Handlingsplanen finns på Ystad kommuns hemsida- Skola & Förskola-Mål och kvalitete- Styrdokument. Koppling mellan styrdokumentet HANDLINGSPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESORIENTERING I YSTAD KOMMUN och LGR11 årskurs 1-3 ämnesvis. Här visas exempel på hur du kan uppfylla målen för studie- och yrkesorientering,

Läs mer

Pauli gymnasium Komvux Malmö Pauli

Pauli gymnasium Komvux Malmö Pauli PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Kurskod Kemi grundkurs GRNKEM2 Verksamhetspoäng 150 Läromedel Prövning Skriftlig del Muntlig del Vi använder för närvarande Spektrum kemi, Folke A Nettelblad, Christer Ekdahl,

Läs mer

LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR?

LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? Tid: 80 minuter Årskurs: 7-9 Huvudämne: Teknik KOPPLING TILL KURSPLANER FÖRMÅGOR Identifiera och analysera tekniska

Läs mer

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete Språkäventyret Mål Sammanfatta hur jag gjorde spelet Språkäventyret på Fronter. Verktyg Fronters provverktyg Inledande arbete Fundera över dessa saker innan du börjar: 1. Vilken del av det centrala innehållet

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle 2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Ett undersökande arbetssätt

Ett undersökande arbetssätt Ett undersökande arbetssätt Utformning Syfte Bedömning Vem är Christofer? Leg lärare i ma/no/tk 4-9 18 år som lärare (fr.om. 12 aug Sundbyskolan, Spånga) Krönikör, recensent för Origo Ingvar Lindkvistpristagare

Läs mer

Läs mer på www.storyline.se

Läs mer på www.storyline.se Bilgren hela Storyline.doc Sidan 1 av 7 Till pedagogerna Vad är Storyline? Storyline är ett arbetssätt där vi jobbar med målen i form av en berättelse. Vi använder berättelsens form för att skapa sammanhang

Läs mer

Seniorernas veckobrev V.6

Seniorernas veckobrev V.6 Veckan avslutades med ett rejält snöoväder med stora konsekvenser för lokaltrafiken. Hos oss var det främst eleverna som blev drabbade. Nästan hälften av alla våra elever kunde inte ta sig till skolan

Läs mer

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande.

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande. Spår av förändring Karin Jönsson och Jan Nilsson, Malmö Högskola Som framgår av reportaget Språkutvecklande arbete i grupp har Louise Svarvell varit läsoch skrivutvecklare i Hörby kommun sedan 2007. I

Läs mer