REKONDGUIDE. För dig som vill skapa hållbar glans på gelcoat och lackerade ytor, fixa/ta bort skador, defekter och kanter i lack.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REKONDGUIDE. För dig som vill skapa hållbar glans på gelcoat och lackerade ytor, fixa/ta bort skador, defekter och kanter i lack."

Transkript

1 REKONDGUIDE För dig som vill skapa hållbar glans på gelcoat och lackerade ytor, fixa/ta bort skador, defekter och kanter i lack. I SAMARBETE MED:

2 INTRODUKTION Denna bil- och båtvårdsguide fokuserar på två typer av ytfinish: gelcoat och lackade ytor. Du finner en sammanfattning i guidens näst sista sida. Guiden kommer avslutningsvis att gå igenom den bästa metoden för att underhålla teakdäck. Lackade ytor har bättre tålighet än gelcoat och det krävs mindre underhåll, emedan gelcoat oxiderar snabbare. Det krävs lite grövre produkter till gelcoat och finare produkter till lack. Därför krävs lite olika metod för gelcoat och lackade ytor. Det mest logiska blev därför att dela upp guiden i två delar. Logiken i en rekonditioneringsprocess: rengöring slipning rubbing polering GELCOAT Guidens tre avsnitt: LACKERAD YTA TEAKDÄCK Sammanfattning och sunt förnuft: En grundregel gäller alltid: börja bearbeta ytan milt och gå sedan grövre för att hitta rätt utgångspunkt. Detta gäller både rengöring, slipning, rubbing och polering. Det är onödigt att gå på grövre än nödvändigt. Rengör korrekt mellan varje steg i processen. Undvik få polermedel och vax på gummi- och plastdetaljer. Undvik arbeta i direkt solljus. Ersätt inte kulörkodade mikrofiberdukar mot hushållspapper. Använd inte för mycket medel så att verktyg och yta blir allt för kladdiga. Polera inte en yta för länge utan att fylla på med polermedel. Undvik hög värme i materialen. En produkt är inte dålig bara för att den inte verkar fungera effektivt: Använd rätt produkt till rätt yta. Missa inte guidens samanfattning på näst sista sidan. Denna guide utgår från 3Ms Perfect-it III- och Marine-system, samt rengöringsmedel och vax från Matt Chem Marine

3 steg 1: rengöring M 4605 koncentrerat tvättmedel för vertikala ytor Kontrollspray 3M M Dammfiltermask Kulörkodade polerdukar Scotch-Brite Mikrofiberduk 3-pack 3M Snabblista: högtryckstvätt 3 hinkar mjuk borste med teleskopskaft tvättsvamp sämskinn polerdukar kontrollspray koncentrerat tvättmedel nitrilgummihandskar dammfiltermask Granberg Nitril Engångshandske 100-pack endast 250 kr GELCOAT En yta ska alltid tvättas med starkt och effektivt koncentrerat schampo, exempelvis M 4605 från Matt Chem Marine, innan ytan bearbetas. Välj inte ett vaxschampo. Om ytan ska slipas så är det också lämpligt att rengöra på djupet med Double Coat Avfettning. Använd helst högtryckstvätt. Skölj av med högtryck och tvätta schampo + svamp/borste före och mellan varje steg i poleringsprocessen, för att avlägsna mineraloljor, smuts och rester. 3 hinkar: en hink med schampovatten och svamp/borste, en hink med rent vatten för sämskinnet (minskar torktiden), och en hink med rent vatten och lite tvättmedel för rengöring av polerkuddar och polerdukar. Om lokalen inte tillåter tvätt med vatten används 3M Kontrollspray för att rengöra ytan mellan varje steg i poleringsprocessen. Spraya på och torka rent med en kulörkodad mikrofiberduk. Med både duk och spray synliggörs poleringsmissar och ytan rengörs från mineraloljor. Gul vattenlinje och rostfläckar avlägsnas med Cleanbat Gel, halkskyddsmönstrade ytor skrubbas med Nett' Diamant, se steg 6. Polerkuddar och polerdukar tvättas rena i vatten före, under och efter användning. Sammanfattning: en yta måste vara helt ren mellan varje nytt steg i hela processen. Tänk på din säkerhet Alla kemikalieprodukter är direkt skadliga för hud, organ och blodsystem. Med mask och rätt sorts handskar undviks nanopartiklar och lösningsmedel.

4 steg 2: slipning 3M L+ 3M Trizact 443SA Multihole distansplatta 3M Rörelsemönster för slipning, rubbing, polering och vaxning. En vanlig vattensprayflaska. Ett viktigt tillbehör i en slip- och poleringsprocess. Double Coat Avfettning GELCOAT Gelcoat är ett mikroporöst material som snabbt oxiderar. En del gelcoat är så kalkad och oxiderad att det ej är lönt att polera, en del gelcoat är tunn, och en del är krackelerad. I det läget är det bäst att lackera med Double Coat. Men om gelcoaten inte ska lackeras så är det dags att antingen slipa eller rubba. Dålig och ful gelcoat måste slipas för att kunna rubbas. Slipningen kommer effektivt att avlägsna stark oxidation, mikroporer och kalkavlagringar. Huruvida en yta ska slipas eller rubbas direkt måste testas i praktiken. Gelcoat i bättre skick, hoppa vidare till nästa avsnitt (steg 3, rubbing). Mörk gelcoat är särskilt utsatt och måste ofta slipas innan polering. En lyckad slipprocess låter dig börja polera på en yta som upplevs som jämnt ren och matt, inte flammig. Börja med att tvätta, rengör sedan torr yta med Double Coat Avfettning både innan och efter slipning. Spraya lite vatten så att yta och sandpapper är lätt fuktade. Arbeta i ett bestämt rörelsemönster vid slipning (och polering). Nord till syd och sedan väst till öst i lagom stort område. Upprepa tills önskat resultat uppnås. Torka bort slipdamm med en mikrofiberduk med jämna mellanrum för att säkerställa en hög slipningskvalitet. Använd en oscillerande excenterslipmaskin med slippappret 3M 260L på en distansplatta. Börja med P1500 och testa om det är lagom. Om inte det räcker kör först ett varv med P600, därefter med P1500 om det behövs. Här gäller det att känna sig fram och hitta de kornstorlekar som känns bäst, från P Slipa bort alla sliprosor med sandpappret 3M Trizact 443SA, välj kornstorlek P3000. På gelcoat kan det vara möjligt att hoppa över detta steg och gå direkt till rubbing med Fast Cut XL. Om steget hoppas över så finns det risk att rubbingen tar längre tid och att det blir svårt att få bort alla sliprosor. Återigen så får man testa sig fram och se vad som fungerar bäst.

5 steg 3: rubbing 3M inkl underläggsplatta 3M kulörkodad polerkudde för rubbing 3M kulörkodad kork 3M Ms proffsserie är mycket dryg, det räcker med lite polermedel Scotch-Brite Polerduk Mikrofiberduk 3-pack 3M GELCOAT Det finns tre steg i en poleringsprocess; rubbing, polering och vaxning. Rubbing innebär polering med grövre mineraloljor för att effektivt slipa bort oxidation och repor. Polering syftar på att polera upp glans avlägsna hologram, finare medel används. När sedan vaxningen inleds är ytan redan blank men vaxet kommer att befästa glansen och motverka oxidation. Börja med att rubba om gelcoaten är antingen slipad (se förra avsnittet) eller om gelcoaten är matt, oxiderad, ful och tråkig. Om gelcoaten anses vara i gott skick gå direkt till steg 4: polering. Rubba hellre med maskin än för hand. Välj en roterande excentermaskin med 125 mm underläggsplatta, vilket ger 150 mm poleryta; för rätt känsla och kontroll. Undvik större polerkuddar och maskiner med dubbla polerkuddar. Polerkuddar för rubbing ska vara av hårdare skumgummi än vid polering och vaxning. Det går också bra att använda en lammullshätta för ännu aggressivare rubbing. Lammullet skapar mer friktion och värme så det gäller att ta det lugnt annars bränner oljorna och ytan blir snabbt ful och flammig igen. Rubba och polera aldrig för hårt så att materialet blir varmt; håll polerkudde och yta svalt. Börja rubba/polera med en hastighet omkring 1000 rpm, dels för att undvika skvätt men också för att mineraloljorna ska kunna arbeta så effektivt som möjligt. Höj hastigheten allteftersom till rpm. Hastighet är en fråga om personlig preferens. Droppa Fast Cut XL på polerkudden, eller skvätt ut lite på ytan. Placera maskinen mot ytan och smörj ut i ett ögonblick för att undvika skvätt. Starta maskinen och rubba med rörelsemönstret nord till syd och öst till väst över 50 x 50 cm. Upprepa 3-4 gånger eller så många gånger som behövs. Slipmineralerna i rubbingen bryts snabbt ned och blir finare vilket gör att Fast Cut XL går från att vara grov till att vara fin. Polerkuddar kan vara lätt fuktiga vid användning och kan behöva rengöras under arbetets gång för att undvika kladd och smuts. 3Ms polerkuddar är dyra men de håller mycket länge med god omsorg. Upprepning: När rätt nivå uppnåtts ska ytan antingen tvättas med högtryckstvätt och schamponeras, eller sprayas med 3M Kontrollspray och avtorkas med kulörkodad mikrofiberduk.

6 steg 4: polering 3M Marine Extrafin 3M Ultra Fina Swirl Eliminator 3M M Perfect-it III 3M GELCOAT 3M När ytan rubbats så är det dags att polera upp glans. Och ytor i bättre skick behöver inte rubbas utan kan poleras direkt för att få upp glansen. Polering går till precis på samma sätt som rubbing, fast med skillnaden att polermedlen är mildare. En polering kan bestå av flera nivåer eftersom det finns många olika produkter, många olika ytor av olika kvalitet, samt olika kvalitetskrav. När det kommer till polering av gelcoat så är det inte lika viktigt att polera i flera steg som det är med lackade ytor. Det kan till och med var möjligt att gå direkt från rubbing till vaxning. Det beror på yta och ambitionsnivå. 3M har en serie polervax som både polerar och vaxar i ett och samma steg. Restorer & Wax är till för lite grövre oxiderad gelcoat än Cleaner & Wax. Bägge dessa produkter är en bra utgångspunkt för gelcoat i bra skick, eller gelcoat som precis rubbats med Fast Cut XL. Använd lammullshätta eller hård eller mjuk polerkudde efter tycke och smak. Proffsserien med Fast Cut XL följs av två polermedel. Beroende på resultat och kvalitet så kan det vara lämpligt att polera gelcoaten med antingen Extrafin eller Ultra Fina SE, innan vaxning. Här gäller det att testa sig fram. Fördelen med att investera i proffsserien är dryghet, och lämplighet för både bil och båt. Undvik få polermedel och vax på gummi- och plastdetaljer. Polerkuddar kan vara lätt fuktiga vid användning. De kan behöva rengöras under arbetets gång för att undvika kladd och smuts, och efteråt för lång hållbarhet. 3Ms polerkuddar kostar lite mer men håller mycket längre, med god omsorg. Återigen är det viktigt att påpeka att ytan ska rengöras mellan varje steg enligt tidigare instruktioner.

7 steg 5: vaxning 3M Marine Ultra Peroformance Paste Wax Hållbarhet: Matt Chem Marine s Sparklift Hållbarhet: Prisvärd: Prisvärd: Handapplicering: Maskinapplicering: Endast maskin: Innehåller 22 % P.T.F.E. Hållbart resultat även under vattenlinjen. Ger extra glid. 3M Rosa Vax Hållbarhet: Prisvärd: Hand / Maskin: / GELCOAT 3M Finishing Glaze Hållbarhet: Prisvärd: Hand / Maskin: / Innehåller Kanubavax för utställarfinish. Innehåller silikon underlätta avtorkning. Ej skadlig för plastdetaljer. Lämpligast på bil. Polerkudde för vaxning med polermaskin 150 mm 3M Matt Chem Marine s TI 02 Hållbarhet: Prisvärd: Hand / Maskin: / Innehåller titan för att motverka oxidering på gelcoat. Polerkudde för vaxning oscillerande excenterslip 170 mm 3M Efter att en yta har polerats så är den blank och fin. Nu är det dags att befästa glansen så att inte glansen mattas av allt för snabbt. Samma metod och teknik gäller för vaxning som rubbing och polering. Ytan ska förstås vara korrekt rengjord. Men under vaxning så är det inte lika farligt med en högre värmeutväxling i materialen. De vax som innehåller P.T.F.E. (också känt som Teflon ) polymeriseras under hög värme och skapar på så sätt ett långvarigt skydd och glans. Använd inte överdrivet mycket vax åt gången eftersom det skapar en kladdig majonäseffekt. Torka bort vaxrester med en polerduk av mikrofiber (3M 50489) eller polerduk av papper (3M 34568). Vaxrester kan lämna fula spår som är svåra att avlägsna. Undvik, som alltid under hela processen, direkt solljus. Det är möjligt att använda en oscillerande excenterslipmaskin istället för en excenterroterande polermaskin. Välj i så fall den specialutvecklade polerkudden 3M med extra taggig och mjuk skumgummi. Polerkuddar kan vara lätt fuktiga vid användning. De kan behöva rengöras under arbetets gång för att undvika kladd och smuts, och efteråt för lång hållbarhet. 3Ms polerkuddar kostar lite mer men håller mycket längre, med god omsorg. Olika vaxet håller olika länge och olika vax är olika svåra att applicera och har olika egenskaper. Sparklift håller exempelvis glansen längst emedan TI 02 motverkar oxidering längre. Upprepa vaxningen med fler lager för ännu längre glanshållbarhet.

8 steg 6: underhåll GELCOAT Parbatt är Zodiac gummibåtars officiella rengöringsmedel. Om gummit är mycket smutsigt, använd med försiktighet, Etylacetat. Shampoo Shine är ett vaxschampo med vårdande effekt, som både rengör och skapar en fin glans. Regelbunden tvätt med Shampoo Shine förlänger rekonditioneringsprocessens goda resultat. 3M Marine Vinyl Cleaner, Conditioner & Protector återställer glans på gummilist, gummibåt och fuskläder. Black Shampoo är ett kraftfullt vårdande vaxschampo för mörk lack och gelcoat. D 05/11 rengör och avfettar och skyddar smutsiga motorer, kölsvin, pumpar Cleanbat gel avlägsnar rostfläckar och gul vattenlinje på gelcoat och lack. Nett Diamant är ett specialutvecklat slipmedel för halkskyddsmönstrade gelcoatytor som antingen ska rekonditioneras eller rengöras inför en lackering. 3M Scotch-Weld Citrus Cleaner Spray avfettar och rengör alla ytor utan att skada. Mycket effektiv borttagning av tejp- och limrester. Med Nettinox kan rostfläckar avlägsnas på rosfritt stål även på vertikala ytor. Eftersom Nettinox är ett gel så rinner det inte av innan det hunnit verka. Nettinox avlägsnar rost, återställer glans och skyddar mot rostangrepp. Nettinox är även effektiv på andra metaller, exempelvis korrigerade aluminiumplåtar som tappat lystern. Klinalu är det effektiva rengöringsmedlet för eloxerad aluminium. Perfekt när riggen ska rengöras och skyddas. Om riggen tidigre rengjorts med medel som innehåller svaveloxid bildads svarta fläckar efter rengöring med Klinalu. Förtvätta med vatten och koncentrerat schampo för att undvika fläckar. Chalkex är en frätande syra som äter upp snäckor på propeller, drev och givare.

9 steg 1: rengöring M 4605 koncentrerat tvättmedel för vertikala ytor Kontrollspray 3M M Dammfiltermask Kulörkodade polerdukar Scotch-Brite Mikrofiberduk 3-pack 3M Snabblista: högtryckstvätt två hinkar mjuk borste med teleskopskaft tvättsvamp sämskinn polerdukar kontrollspray koncentrerat tvättmedel nitrilgummihandskar dammfiltermask LACKERAD YTA Granberg Nitril Engångshandske 100-pack endast 250 kr En yta ska alltid tvättas med starkt och effektivt koncentrerat schampo, exempelvis M 4605 från Matt Chem Marine, innan ytan bearbetas. Välj inte ett vaxschampo. Om ytan ska slipas så är det också lämpligt att rengöra på djupet med Double Coat Avfettning, före och efter slipning. Använd helst högtryckstvätt. Skölj av med högtryck och tvätta schampo + svamp/borste före och mellan varje steg i poleringsprocessen, för att avlägsna mineraloljor, smuts och rester. 3 hinkar: en hink med schampovatten och svamp/borste, en hink med rent vatten för sämskinnet (minskar torktiden), och en hink med rent vatten och lite tvättmedel för rengöring av polerkuddar och polerdukar. Om lokalen inte tillåter tvätt med vatten används 3M Kontrollspray för att rengöra ytan mellan varje steg i poleringsprocessen. Spraya på och torka rent med en kulörkodad mikrofiberduk. Med både duk och spray synliggörs poleringsmissar och ytan dekontamineras från mineraloljor. Gul vattenlinje och rostfläckar avlägsnas med Cleanbat Gel. Polerkuddar och polerdukar tvättas rena i vatten före, under och efter användning. Sammanfattning: en yta måste vara helt ren mellan varje nytt steg i hela processen. Tänk på din säkerhet Alla kemikalieprodukter är direkt skadliga för hud, organ och blodsystem. Med mask och rätt sorts handskar undviks nanopartiklar och lösningsmedel.

10 LACKERAD YTA steg 2: slipning 3M Trizact 443SA 3M L+ Rörelsemönster för slipning, rubbing, polering och vaxning. En vanlig vattensprayflaska. Ett viktigt tillbehör i en slip- och poleringsprocess. Multihole distansplatta 3M Double Coat Avfettning Ny lack måste härda ut fullt innan det är dags att ta bort eventuella defekter som uppståt under en lackering. Det tar allt från 5 dygn (i 20 C) och upp till månader innan det är lämpligt att berarbeta en nylackad yta, det beror på härdningstemperatur och luftfuktighet. Ju högre temperatur och lägre luftfuktighet desto snabbare härdar lacken. Och ju bättre härdad lack desto högre glans och hårdare och tåligare yta. Lackskador avfettas och mattslipas. Fyll på med spackel och ny färg i så många lager som krävs, om ny lack behövs för att fylla ut skadan. En rinning eller en färgskarv från en maskeringstejp, ett suddigt lackavslut, en torrfläck kan skäras/sicklas och/eller slipas och poleras. Börja med att tvätta, rengör sedan torr yta med Double Coat Avfettning både innan och efter slipning. Spraya lite vatten så att yta och sandpapper är lätt fuktade. Arbeta i ett bestämt rörelsemönster vid slipning (och polering). Nord till syd och sedan väst till öst i lagom stort område. Upprepa tills önskat resultat uppnås. Torka bort slipdamm med en mikrofiberduk med jämna mellanrum för att säkerställa en hög slipningskvalitet. Använd en oscillerande excenterslipmaskin med slippappret 3M 260L på en distansplatta. Börja med P1500 och testa om det är lagom. Om inte det räcker kör först ett varv med P600, därefter med P1500. Här gäller det att känna sig fram och hitta de kornstorlekar som känns bäst, från P Slipa bort alla sliprosor med sandpappret 3M Trizact 443SA, välj kornstorlek P3000.

11 steg 3: rubbing 3M inkl underläggsplatta 3M kulörkodad polerkudde för rubbing 3M kulörkodad kork 3M Scotch-Brite Polerduk Mikrofiberduk 3-pack 3M LACKAD YTA Det finns tre steg i en poleringsprocess; rubbing, polering och vaxning. Rubbing innebär polering med grövre mineraloljor för att effektivt slipa bort oxidation och repor. Polering syftar på att polera upp glans avlägsna hologram, finare medel används. När sedan vaxningen inleds är ytan redan blank men vaxet kommer att befästa glansen och motverka oxidation. Slipad lack eller gammal matt, trött och oxiderad lack måste rubbas innan glans poleras upp. En nyare bil behöver inte rubbas men väl poleras. Det gäller att testa sig fram vilken grovhet i polermedel som ska användas. En grundregel säger att det är bättre att använda ett fint medel först och sedan testa ett grövre medel. Man vill ju s a s inte göra skada på lack i onödan. Rubba hellre med maskin än för hand. Välj en roterande excentermaskin med 125 mm underläggsplatta, vilket ger 150 mm poleryta; för rätt känsla och kontroll. Undvik större polerkuddar och maskiner med dubbla polerkuddar. Polerkuddar för rubbing ska vara av hårdare skumgummi än vid polering och vaxning. Undvik lammullshätta som är för grov och aggressiv på lack. Rubba och polera aldrig för hårt så att materialet blir varmt; håll polerkudde och yta sval. Börja rubba/polera med en hastighet omkring 1000 rpm, dels för att undvika skvätt men också för att mineraloljorna ska kunna arbeta så effektivt som möjligt. Höj hastigheten allteftersom till rpm. Hastighet är en fråga om personlig preferens. Droppa Fast Cut XL på polerkudden, eller skvätt ut lite på ytan. Placera maskinen mot ytan och smörj ut i ett ögonblick för att undvika skvätt. Starta maskinen och rubba med rörelsemönstret nord till syd och öst till väst över 50 x 50 cm. Upprepa 3-4 gånger eller så många gånger som behövs. Slipmineralerna i rubbingen bryts snabbt ned och blir finare vilket gör att Fast Cut XL går från att vara grov till att vara fin. Polerkuddar kan vara lätt fuktiga vid användning och de måste rengöras under arbetets gång för att undvika kladd och smuts. 3Ms polerkuddar är dyra men de håller mycket länge med god omsorg. När rätt nivå uppnåtts ska ytan antingen tvättas med högtryckstvätt och schamponeras, eller sprayas med 3M Kontrollspray och avtorkas med kulörkodad mikrofiberduk.

12 steg 4: polering LACKAD YTA Detta är 3Ms Perfect-it III Från matt yta till glans med rubbing till finpolerad lack med djup glans och minskad repbildning till exceptionellt fin lack utan minsta hologram/repbildning, redo att vaxas. Extrafin 3M steg 1 steg 2 Ultra Fina Swirl Eliminator 3M M steg 3 3M Polering går till precis på samma sätt som rubbing, fast med skillnaden att polermedlen är mildare. En polering kan bestå av flera nivåer eftersom det finns många olika produkter, många olika ytor av olika kvalitet, samt olika kvalitetskrav. Proffsserien med Fast Cut XL följs av två polermedel, Extrafin och Ultra Fina SE. Det är inte lämpligt att hoppa över ett steg i trestegsprocessen, men däremot så kan det vara lämpligt att börja på steg 2 eller 3 istället för steg 1 om ytans kvalitet är tillräckligt god. Ta reda på vilken produkt som är lämplig som utgångspunkt: Slipad lack: Fast Cut XL Sliten, oxiderad och matt lack: Fast Cut XL Lack i gott skick men som är matt och repig: ExtraFin Ny lack eller lack i fint skick: Ultra Fina SE Undvik få polermedel och vax på gummi- och plastdetaljer. Polerkuddar kan vara lätt fuktiga vid användning. De kan behöva rengöras under arbetets gång för att undvika kladd och smuts, och efteråt för lång hållbarhet. 3Ms polerkuddar är kostar mer men håller mycket längre, med god omsorg. Återigen är det viktigt att påpeka att ytan ska rengöras mellan varje steg enligt tidigare instruktioner.

13 steg 5: vaxning 3M Finishing Glaze Hållbarhet: Prisvärd: Matt Chem Marine s Sparklift Hållbarhet: Prisvärd: Hand / Maskin: - / Innehåller 22 % P.T.F.E. Extrem hållbarhet på bil och båt. Ger extra glid på tävlingsbåtar med lackerad undervattenskropp. LACKAD YTA 3M Rosa Vax Hållbarhet: Prisvärd: Hand / Maskin: / Innehåller bundet silikon (ej flyktigt): underlättar avtorkning. Ej skadlig för plastdetaljer. Lämpligast på bil. Hand / Maskin: / Innehåller Kanubavax för utställarfinish. Polerkudde för vaxning oscillerande excenterslip 170 mm 3M Polerkudde för vaxning polermaskin 150 mm 3M Efter att en yta har polerats så är den blank och fin. Nu är det dags att befästa glansen så att ytan inte ser tråkig ut allt för snabbt igen. Men vaxa inte helt nylackade ytor då vaxet stänger till och försämrar härdningen. Vänta att vaxa tills färgen är minst en månad gammal. Samma metod och teknik gäller för vaxning som rubbing och polering. Ytan ska förstås vara korrekt rengjord. Men under vaxning så är det inte lika farligt med en högre värmeutväxling i materialen. De vax som innehåller P.T.F.E. (också känt som Teflon ) polymeriseras under hög värme och skapar på så sätt ett långvarigt skydd och glans. Arbeta ut vaxet på en liten yta åt gången och använd inte för stora mängder vax. 3M 0977 och Sparklift är svårarbetade om vaxet hinner torka innan vaxet bearbetas. Svårarbetade vax brukar dock hålla längre. Torka bort vaxrester med en polerduk av mikrofiber (3M 50489) eller polerduk av papper (3M 34568). Vaxrester kan lämna fula spår som är svåra att avlägsna. Undvik, som alltid under hela processen, direkt solljus. Det är möjligt att använda en oscillerande excenterslipmaskin istället för en excenterroterande polermaskin. Välj i så fall den specialutvecklade polerkudden 3M med extra taggig och mjuk skumgummi. Polerkuddar kan vara lätt fuktiga vid användning. De kan behöva rengöras under arbetets gång för att undvika kladd och smuts, och efteråt för lång hållbarhet. 3Ms polerkuddar kostar lite mer men håller mycket längre, med god omsorg. Olika vaxet håller olika länge och olika vax är olika svåra att applicera och har olika egenskaper. Sparklift håller exempelvis glansen längst men är svår att applicera och måste appliceras med maskin, emedan Finishing Glaze har ett bra pris och god hållbarhet, emedan Rosa Vax är enkel att applicera både för hand och med maskin. Upprepa vaxningen med fler lager för ännu längre glanshållbarhet.

14 steg 6: underhåll Lackad yta Shampoo Shine är ett vaxschampo med vårdande effekt, som både rengör och skapar en fin glans. Regelbunden tvätt med Shampoo Shine förlänger rekonditioneringsprocessens goda resultat. Black Shampoo är ett kraftfullt vårdande vaxschampo för mörk lack och gelcoat. Regelbunden tvätt med Black Shampoo förlänger rekonditioneringsprocessens goda resultat.

15 Material gelcoat lack slipning grov yta/ defekter fina defekter mediumgrov slipning 3M 255P, P240 3M 255P, P400 3M 255P, P400 3M 260L, P600 finare slipning 3M 260L, P800 3M 260L, P1000 finslipning 3M 260L, P1500 3M 260L, P1500 extrafin slipning 3M Trizact, P3000 3M Trizact, P3000 rubbing 3M Fast Cut XL 3M Fast Cut XL polering 3M Extrafin rubbing 3M Extrafin rubbing finpolering 3M Ultra Fina SE 3M Ultra Fina SE vaxning Matt Chem s TI 02 3M Finishing Glaze 3M 255P är sandpapper av högsta kvalitet, P Används helt torrt. 3M 260L är extra fina sandpapper, P ,används med distansplattan 3M Används lätt fuktad. 3M 443SA Trizact tar bort fina sliprosor, P Används lätt fuktad. Tillbehör: 3M Kontrollspray, 3M Mikrofiberduk 3-pack, 3M polerkuddar: 09375, 80349, och M Elektrisk oscillerande slipmaskin 150 mm, 3M Elektrisk polermaskin inkl 3M Underläggsplatta 125 mm

16 steg 1: rengöra SUN TECK rengör och fjärmar smuts och mögelangrepp utan att slita på teaken utan att skada gelcoat och lack steg 2: återställa ton BRIGHT TECK återställer teakens ursprungliga ljusbruna ton avlägsnar svarta fläckar skapar en homogen och ny-fräsch teakkänsla steg 3: återfetta WONDER OIL tillför fett och träkonservering utan att missfärga eller klibba efter behandling ser teaken inte oljad ut TEAKDÄCK Teak är det vanligaste träslaget på båtdäck eftersom det inte ruttnar och har lång hållbarhet. Men även teak måste underhållas och ju bättre underhåll desto längre hållbarhet. Det är värt att lägga ned jobb på årligt underhåll av teak istället för att lägga ny teak när den gamla är slut. Det är oerhört kostsamt att lägga nytt. Teaksystemet vi rekommenderar är uppdelat i fyra steg. Enligt vår erfarenhet finns hyfsade alternativ på marknaden för steg 1, därefter hoppar det flesta system till steg 3 och skapar en mörkbrun kladdig oljeyta. Inte speciellt trevligt. Det unika med detta system är att det är miljövänligt, prisvärt, håller länge, det tar fram teakens naturliga utseende, det motverkar missfärgning och ytan blir aldrig kladdig eller smutsig. Mer än så kan man inte begära av ett rengöringssystem. Det är inte alltid nödvändigt att gå igenom alla fyra steg. Det beror på hur ren och fräsch teaken är eller inte är. Om teaken inte underhållits på länge, eller aldrig, så görs alla fyra steg. Om alla fyra steg gjorts och det gått ett tag, exempelvis en säsong, så räcker det oftast med en upprepning av steg fyra. Gör såhär, och undvika gnugga och slita på teaken: spola av med spolslang, ej högtryckstvätt blanda 1:an med vatten, svabba av med mopp och låt verka i 15 min. spola av med spolslang, ej högtryckstvätt blanda 2:an med vatten, svabba av med mopp och låt verka i 15 min. spola av med spolslang, ej högtryckstvätt när torrt pensla 3:an när torrt pensla 4:an (vår och höst för bästa skydd) steg 4: skydda STOPO är det ultimata teakskyddet skyddar från att bakterier och mögel, vatten, olja och vin som missfärgar teaken, skapar ett skydd där vätska och smuts inte tillåts fästa, tillåter teaken att färgas naturligt samtidigt som den motverkar missfärgning och klibbighet

REKONDGUIDE. För dig som vill skapa hållbar glans på gelcoat och lackerade ytor, fixa/ta bort skador, defekter och kanter i lack.

REKONDGUIDE. För dig som vill skapa hållbar glans på gelcoat och lackerade ytor, fixa/ta bort skador, defekter och kanter i lack. 2015 WWW.DE-IJSSEL-COATINGS.SE INFO@HEDBERGSINDUSTRI.SE REKONDGUIDE För dig som vill skapa hållbar glans på gelcoat och lackerade ytor, fixa/ta bort skador, defekter och kanter i lack. I SAMARBETE MED:

Läs mer

REKONDGUIDE. För dig som vill skapa hållbar glans på gelcoat och lackerade ytor, fixa/ta bort skador, defekter och kanter i lack.

REKONDGUIDE. För dig som vill skapa hållbar glans på gelcoat och lackerade ytor, fixa/ta bort skador, defekter och kanter i lack. 2016 WWW.DE-IJSSEL-COATINGS.SE INFO@HEDBERGSINDUSTRI.SE REKONDGUIDE För dig som vill skapa hållbar glans på gelcoat och lackerade ytor, fixa/ta bort skador, defekter och kanter i lack. I SAMARBETE MED:

Läs mer

i 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Polering 10 11 12 kap10-sv 3 06-04-19, 10.22

i 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Polering 10 11 12 kap10-sv 3 06-04-19, 10.22 kap-sv 0-0-,. Polering kap-sv 0-0-,. Polering M Finkornig Slipfilm 0L Hookit och -hål M Finesse-it mikron Slipfilm Tekniskt avancerat slipmaterial för lackjustering, används tillsammans med en mjuk distansplatta

Läs mer

FÖRBRUKNING TABELLER PERSONLIGT SKYDD FÖRBRUKNING TILLBEHÖR SLIPSUGAR VERKTYG

FÖRBRUKNING TABELLER PERSONLIGT SKYDD FÖRBRUKNING TILLBEHÖR SLIPSUGAR VERKTYG FÖRBRUKNING 99 TABELLER PERSONLIGT SKYDD FÖRBRUKNING TILLBEHÖR SLIPSUGAR VERKTYG Hookit TM II fästsystem Ett mer effektivt fästsystem i kombination med förbättrad avverkning, liten risk att det sätter

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger.

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Patina Style STOCKHOLM Måla med Patina Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Tack för att du handlar av oss. Du är välkommen åter om du har frågor och funderingar kring färgerna. Vi utökar

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs. 2014-10 SE UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.se UNDERHÅLL AV KÄHRS TRÄGOLV 2 INNEHÅLL UNDERHÅLL

Läs mer

Måla med Vintage Chalk Paint

Måla med Vintage Chalk Paint Måla med Vintage Chalk Paint Autentico Vintage Chalk Paint är en mycket populär helmatt kritfärg specifikt framtagen för möbler. Den är perfekt till distressing, krackelering och att skapa "The Shabby

Läs mer

Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer.

Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer. Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer. Efterdragning Den miljö som en trappa är placerad i ändrar sig regelbundet avseende

Läs mer

Rengöringsanvisningar

Rengöringsanvisningar och skötsel av lackade och oljade Pergo-parkettgolv HÅLLBART ANVÄNDARVÄNLIGT EFFEKTIVT Varför? Genom att rengöra ditt golv på rätt sätt kan du garantera att ditt köp underhålls på bästa sätt. Produkterna

Läs mer

OBS!!! DESSA PRODUKTER INNEHÅLLER lösningsmedel och är giftiga. De får inte konsumeras, hällas ut i avloppet eller på ett annat sätt förtäras.

OBS!!! DESSA PRODUKTER INNEHÅLLER lösningsmedel och är giftiga. De får inte konsumeras, hällas ut i avloppet eller på ett annat sätt förtäras. Bruksanvisning för OLEO SEALER samt TERAZZO SEALER för cement plattor Golvet ska vara absolut RENT och TORRT innan man ytbehandlar 1:a gången (tvättas med rent varmt vatten o ev. svag rengöringsmedel,ej

Läs mer

Puts och rengöringsmedel

Puts och rengöringsmedel kap-sv 0-0-, 0. Puts och rengöringsmedel kap-sv 0-0-, 0. Puts och rengöringsmedel Kimberly Clark KIMTECH Prep PolérTorkdukar En special spunnen produkt för torkkpoleringsprosesser. Perfekt för tillämpningar

Läs mer

Arbetsråd inomhus, konsument. Hur gör man? Måla tak och väggar

Arbetsråd inomhus, konsument. Hur gör man? Måla tak och väggar Arbetsråd inomhus, konsument Hur gör man? Måla tak och väggar Så målar du tak och väggar 1. 4. 7. 11. 12. 5. 13. 8. 2. 9. 14. 3. 10. Har du bestämt dig för att måla om? Kul! Oavsett om du ska måla taket,

Läs mer

SKÖTSELANVISNINGAR. Bostadsmiljö Oljade golv sid 2-3 Lackerade golv sid 4. Offentlig miljö Lackerade golv sid 5 Oljade golv sid 6-7

SKÖTSELANVISNINGAR. Bostadsmiljö Oljade golv sid 2-3 Lackerade golv sid 4. Offentlig miljö Lackerade golv sid 5 Oljade golv sid 6-7 SKÖTSELANVISNINGAR Bostadsmiljö Oljade golv sid 2-3 Lackerade golv sid 4 Offentlig miljö Lackerade golv sid 5 Oljade golv sid 6-7 BOSTADSMILJÖ Skötsel och underhåll av Kährs färdigoljade trägolv Kährs

Läs mer

Polersystem. för bileftermarknaden

Polersystem. för bileftermarknaden Polersystem för bileftermarknaden The Magic of Polarshine I norra Europa händer det att märkliga ljusfenomen, norrsken, framträder på himlen. Ibland visar de sig som strålar, ibland som bågar. Ofta som

Läs mer

05 SE. Grundbehandling. och skötsel. Vägledning

05 SE. Grundbehandling. och skötsel. Vägledning 05 SE Vägledning Grundbehandling och skötsel Grundbehandling och skötsel av Dinesen golv Februari 2011 Dinesen Douglas och Dinesen Ek Sida 3 Innehåll Val av behandlingsmetod av Dinesen golv Slipning 5

Läs mer

Sioo impregnering. Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel

Sioo impregnering. Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel Sioo impregnering Effektivt träskydd perfekt för altanen, bryggan, panel m.m. Träskydd utan biocider och lösningsmedel Detta är Sioo impregnering Sioo impregnering är ett miljövänligt, vatten baserat system

Läs mer

Praktiskt gör det själv

Praktiskt gör det själv Praktiskt gör det själv Särtryck från Praktiskt Båtägande Rantechs Alexander Karlsson studerar nöjd slutresultatet. 68 praktiskt båtägande nummer 9, september 2010 Särtryck från Praktiskt Båtägande gör

Läs mer

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08)

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Har man en båt från 1985 och teakdäcket är i original så krävs det lite underhåll och varsamhet om man inte vill byta det inom en snar framtid. Vår 360 hade

Läs mer

TILLÄGGSSKIVA MILANO

TILLÄGGSSKIVA MILANO B R U K S A N V I S N I N G TILLÄGGSSKIVA MILANO 60101143,60101145 2-pack Läs bruksanvisningen noggrant och se till att möbeln monteras, används och underhålls på rätt sätt enligt instruktionerna i bruksanvisningen.

Läs mer

S² Skötselanvisningar

S² Skötselanvisningar S² Skötselanvisningar Reviderad 2015-05-10 Sida 1 / 2 Skötselanvisningar för Keramiska vägg- & golvplattor Keramiska golv - och väggplattor är underhållsfria. Dock krävs en normal veckostädning samt avtorkning

Läs mer

Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information.

Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information. Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information. TeroSystem TeroSystem AB Flöjelbergsgatan 16A, 43137 Mölndal www.terosystem.se Tel: 031-3381700

Läs mer

LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL

LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL 03 12 05 ARBETSBESKRIVNING LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 929-24410 Hus som målats med Falu Rödfärg eller andra slamfärger

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

Behandla uteplatser. Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser. Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA HÅLLBART ALTANSKYDD EN KÄRLEKSAFFÄR EN REN NATURPRODUKT Auson Ljus Tjärolja är naturens eget träskydd. Metoden att använda trätjära för att ge skydd åt trädetaljer

Läs mer

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Classic MONTERINGSANVISNING KÖK CLASSIC. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

Classic MONTERINGSANVISNING KÖK CLASSIC. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning lassic MONTERINGSNVISNING KÖK LSSI Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Viktiga mått * Detta mått anger avståndet mellan bänkskåpsstommens ovankant och överskåpsstommens underkant. MONTERINGSNVISNING

Läs mer

Önskat resultat och arbetsbeskrivning

Önskat resultat och arbetsbeskrivning Vägledning Önskat resultat och arbetsbeskrivning 2 Utgå ifrån träslag och det resultat som önskas, så är det lätt att hitta fram till de rätta produkterna. Golv För golv finns det två möjliga behandlingar:

Läs mer

Användning av torkande olja i sprutbox.

Användning av torkande olja i sprutbox. Användning av torkande olja i sprutbox. Användning av torkande oljor medför alltid fara för brand genom självantändning. Självantändningen orsakas av den värmeutveckling som sker när bindemedlet reagerar

Läs mer

Skydd och underhåll. kakel, klinker, natursten mm.

Skydd och underhåll. kakel, klinker, natursten mm. Skydd och underhåll kakel, klinker, natursten mm. 2 konradssons kakel Skydda dina ytor i fyra enkla steg konradssons kakel 3 Rengöring efter plattläggning Ta bort smuts och rester efter plattläggning av

Läs mer

en handledning i hur du tillverkar

en handledning i hur du tillverkar Modellteknik en handledning i hur du tillverkar modeller och prototyper Vad är modellteknik? Modellteknik är en arbetsprocess som du utför för att tillverka modeller och prototyper. Du bör veta skillnaden

Läs mer

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Kölskyddet som har en blandning av EPDM och SBR kan limmas mot plast, bly och järn. Den yta som limning sker mot ska vara behandlad

Läs mer

Tack för att du valt De IJssel Coatings! Efter en kort presentation av oss och våra fyra produktserier guidas du fram till ett lyckat resultat

Tack för att du valt De IJssel Coatings! Efter en kort presentation av oss och våra fyra produktserier guidas du fram till ett lyckat resultat Tack för att du valt De IJssel Coatings! Efter en kort presentation av oss och våra fyra produktserier guidas du fram till ett lyckat resultat Guiden besvarar: Vilket material ska behandlas? Vilket skick

Läs mer

TUNING. Skydd, dekoration och design. Liquid Gum. Sprayfolie

TUNING. Skydd, dekoration och design. Liquid Gum. Sprayfolie TUNING Skydd, dekoration och design Liquid Gum Sprayfolie Nyhet! Tuning & Design med Liquid Gum Den avdragbara sprayfolien med Grepp-effekt* Liquid Gum hjälper dig att skapa en högkvalitativ beläggning

Läs mer

HHH Bäst HH Passar bra H Passar. Samma bottenfärg som är använd på skrovet * Endast lämplig i kulörerna Vit och Grå. Trä delar.

HHH Bäst HH Passar bra H Passar. Samma bottenfärg som är använd på skrovet * Endast lämplig i kulörerna Vit och Grå. Trä delar. Vilken bottenfärg är bäst för din båt? VÄSTKUST OSTKUST Användningsområde NonStop Low Cu Racing Low Cu NonStop Eco Racing Eco Motorbåt Snabbgående motorbåt Segelbåt Segelbåt, snabbseglande Träbåt Förklaring:

Läs mer

CIP D S 010 Surt icke skummande CIP- diskmedel/avkalkning för kraftiga beläggningar

CIP D S 010 Surt icke skummande CIP- diskmedel/avkalkning för kraftiga beläggningar CIP D S 010 Surt icke skummande CIP- diskmedel/avkalkning för kraftiga beläggningar Egenskaper Starkt surt till borttagning av kalk, fett och proteinbeläggningar inom livsmedelsindustrin. Kan användas

Läs mer

Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. BRUKSANVISNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget ska

Läs mer

Tack för att du valt De IJssel Coatings! Efter en kort presentation av oss och våra fyra produktserier guidas du fram till ett lyckat resultat

Tack för att du valt De IJssel Coatings! Efter en kort presentation av oss och våra fyra produktserier guidas du fram till ett lyckat resultat Tack för att du valt De IJssel Coatings! Efter en kort presentation av oss och våra fyra produktserier guidas du fram till ett lyckat resultat Guiden besvarar: Vilket material ska behandlas? Vilket skick

Läs mer

Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7

Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7 2011 Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7 Blanka betonggolv - 4 slipsteg 450/500/650/700/1000 Grön SCM Blå SCM Vit SCS RDC MAX

Läs mer

Monteringsanvisningar Duschar

Monteringsanvisningar Duschar Monteringsanvisningar Duschar Emmaboda Home duschlösningar Grattis till din nya duschlösning från Emmaboda Home När du valt en glaslösning från Emmaboda Home, har du valt att kombinera modern design och

Läs mer

LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK

LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK INSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDNING AV SIKA PRODUKTER VERSION 3 Limning och nåtning av teakdäck 1 LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK 2 Limning och nåtning av teakdäck GENERELL BESKRIVNING

Läs mer

P R O D U K T K A T A L O G - 2016

P R O D U K T K A T A L O G - 2016 P R O D U K T K A T A L O G - 2016 Njut av mjukheten i dina kläder och den långvariga och uppfriskande doften av Lawinex. VANILLE & ORCHID LAVENDER SKÖLJMEDEL OUTDOOR FRESH LIME WATERLILY ORCHID Sköljmedel

Läs mer

GULF SYNTRAC 4T 100% SYNTET SAE 5W-40 och 10W-40

GULF SYNTRAC 4T 100% SYNTET SAE 5W-40 och 10W-40 GULF SYNTRAC 4T 100% SYNTET SAE 5W-40 och 10W-40 100% syntetisk olja till 4-takts mc-motorer. Passar motorer med våt eller torr koppling. Speciellt designad för motorer med hög effekt. API SL, JASO MA/MA2

Läs mer

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus.

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus. Spackling Arbetsråd för spackling inomhus. En lyckad renovering börjar med ett noggrant spacklingsarbete. Du vet det säkert. Att det är viktigt att vara noggrann. Men när det gäller förarbetet innan målning

Läs mer

1+2+3 Tre enkla steg för dig inom kontor, skola, butik, dagis, hotell och restaurant

1+2+3 Tre enkla steg för dig inom kontor, skola, butik, dagis, hotell och restaurant 1+2+3 Tre enkla steg för dig inom kontor, skola, butik, dagis, hotell och restaurant 1+2+3 Tre enkla steg till effektiv rengöring Miljöer och inredning har de senaste åren genomgått en revolution inom

Läs mer

Cernit - Brännbar modellera

Cernit - Brännbar modellera Cernit - Brännbar modellera Cernit är den marknadsledande modelleran för bränning i vanlig hushållsugn. Leran finns i en rad olika utföranden och spännande effekter: Klassiska No 1, Neon, Transparent,

Läs mer

FORDONSTVÄTT Rengöringsmedel för tvätt av fordon

FORDONSTVÄTT Rengöringsmedel för tvätt av fordon FORDONSTVÄTT Rengöringsmedel för tvätt av fordon Part of North Chemical Innehåll Alkaliska rengöringsmedel 3 Borsttvättschampo 4 SnowChem 4 Fälgrengöring 6 Vax och avrinning 6 Svamp och borste 7 Microemulsioner

Läs mer

Båtvård under verksamhetsårets olika faser

Båtvård under verksamhetsårets olika faser Båtvård under verksamhetsårets olika faser Båtvård är ett vitt begrepp då båtarna vårdas året om, men på olika sätt under olika delar av året. Vi kan för enkelhetens skull dela in det i olika faser, som

Läs mer

Golvvård och golvunderhåll

Golvvård och golvunderhåll Arbetsbeskrivningar Golvvård och golvunderhåll Följande beskrivningar är framtagna och utprovade av Sune Dahlberg Stockholm och bearbetade under ett möte med Specialavdelningarna i Göteborg i oktober 1999.

Läs mer

Behandlingsskor. Information till brukare

Behandlingsskor. Information till brukare Behandlingsskor Information till brukare Vad är en behandlingssko? Du har fått en sko som ingår i en behandling. Under själva behandlingstiden är det viktigt att du bara använder dessa skor, både inom-

Läs mer

EQUITONE [materia] Monteringsanvisningar

EQUITONE [materia] Monteringsanvisningar EQUITONE [materia] Monteringsanvisningar Informationen nedan är tillägg till informationen i EQUITONE planerings- och användningsanvisningar. 1.0 Allmänt EQUITONE [materia] är ett unikt fibercementmaterial,

Läs mer

SKÖTSELMANUAL NATURSTEN

SKÖTSELMANUAL NATURSTEN SKÖTSELMANUAL NATURSTEN Natursten är ett tåligt material som normalt inte kräver något underhåll. För att en stenläggning ska fungera krävs en överbyggnad som klarar de belastningar som kommer att uppstå

Läs mer

Oljegrundering. www.zinkvit.se

Oljegrundering. www.zinkvit.se Oljegrundering När vi använder oss av en oljebaserad grund måste vi först isolera den obehandlade duken, så den inte suger ur all bindeolja ur färgen. Gör man inte det, skulle det resultera i en matt färg

Läs mer

Sil}an TRÄgolv den nya generationen

Sil}an TRÄgolv den nya generationen Sil}an TRÄgolv den nya generationen etablerat 1897 Våra massiva trägolv den nya generationen Det finns trägolv och det finns trägolv. Vi törs påstå att ett trägolv från Siljan är något extra. Våra massiva

Läs mer

Klädslar Skötselråd och återvinning

Klädslar Skötselråd och återvinning 1 Klädslar Skötselråd och återvinning Vi har tagit väl hand om möbeln tills att den lämnar vår fabrik. Nu är det din tur att ta över och se till så att den får ett långt och hållbart liv. Här följer olika

Läs mer

CLEANING MADE EASY! - ENKELHET 4 Steg - Teknologi nya FERRZON + - Miljö tillsätt bara rent vatten - Säkerhet halktestade

CLEANING MADE EASY! - ENKELHET 4 Steg - Teknologi nya FERRZON + - Miljö tillsätt bara rent vatten - Säkerhet halktestade CLEANING MADE EASY! - ENKELHET 4 Steg - Teknologi nya FERRZON + - Miljö tillsätt bara rent vatten - Säkerhet halktestade HIGH TECH FLOOR! Nya FERRZON + - Bättre och högre glans - Bättre rengöringskapacitet

Läs mer

POLISHFLEX. De skonsamma kraftpaketen för professionell lackbehandling

POLISHFLEX. De skonsamma kraftpaketen för professionell lackbehandling POLISHFLEX De skonsamma kraftpaketen för professionell lackbehandling POLISHFLEX PE 14-2 150 PE 14-2 150 Den nya polermaskinen sätter ny standard Den nya POLISHFLEX PE 14-2 150 är utvecklad av proffs för

Läs mer

Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg.

Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. 2 Alcros färger ger slitstarka golv. Studio Golvfärg är en vattenburen golvfärg för målning av trä- och parkettgolv inomhus. Färgen är lämplig

Läs mer

Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM. Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700

Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM. Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700 Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700 E-post : temafloor@kemira.com Web : www.tikkurila.se SIMBASSÄNGMÅLNING MED TEMAFLOOR 50 PRODUKTBESKRIVNING

Läs mer

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Några tips NÅGRA TIPS Behåll emballaget på så länge som möjligt. * Behåll Vid emballaget avemballering, på så

Läs mer

V E R T Y G S S T Å L B E H A N D L I N G S M E T O D E R POLERING AV FORMSTÅL

V E R T Y G S S T Å L B E H A N D L I N G S M E T O D E R POLERING AV FORMSTÅL V E R T Y G S S T Å L B E H A N D L I N G S M E T O D E R POLERING AV FORMSTÅL Där verktyg tillverkas Där verktyg används Innehåll Varför behöver formverktyg poleras?... 3 Bedömning av ytans kvalitet...

Läs mer

SKÖTSEL- ANVISNINGAR

SKÖTSEL- ANVISNINGAR SKÖTSEL- ANVISNINGAR SKÖTSELANVISNINGAR Vi glädjer oss åt att få leverera ditt MYRESJÖKÖK. Här finner du skötselanvisningar för ditt kök. Det färdiga köket består av levande material, som kräver riktig

Läs mer

Brokett- och svampmålning Arbetsråd för Sober Natur Täckfärg, Kashmir Täckfärg, Tålig Täckfärg, Tät Täckfärg och Brokett Dekorfärg

Brokett- och svampmålning Arbetsråd för Sober Natur Täckfärg, Kashmir Täckfärg, Tålig Täckfärg, Tät Täckfärg och Brokett Dekorfärg Brokett- och svampmålning Arbetsråd för Sober Natur Täckfärg, Kashmir Täckfärg, Tålig Täckfärg, Tät Täckfärg och Brokett Dekorfärg Svampmålning. Svampmålning är en gammaldags målningsteknik som användes

Läs mer

Produkt Lathund. TCS Tensid Cleaning System. Processrengöring & Underhållsrengöring

Produkt Lathund. TCS Tensid Cleaning System. Processrengöring & Underhållsrengöring TCS Tensid Cleaning System Processrengöring & Underhållsrengöring Produkt Lathund 1 Trion Tensid AB Svederusgatan 1 3, 754 50 Uppsala, Sweden. Tel: +46 (0) 18 15 61 90, Fax: + 46 (0) 18 69 66 27 RENO 12

Läs mer

1 - Brilliant SOLUTIONS

1 - Brilliant SOLUTIONS 1 - Brilliant SOLUTIONS MEGUIARS.SE På meguiars.se hittar du allt ifrån produkter, produktfilmer, bilder ifrån event, kalendarium över kommande event där Meguiar s Sverige gästspelar. Söker du mer information

Läs mer

ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning NÅGRA TIPS * Behåll emballaget på så länge som möjligt. Vid avemballering, skär på baksidan eller

Läs mer

Maximal slipeffekt Minimal dammutveckling

Maximal slipeffekt Minimal dammutveckling Maximal slipeffekt Minimal dammutveckling Det kompletta sortimentet! DET RENASTE SLIPSYSTEMET HAR BLIVIT ÄNNU BÄTTRE: BÄTTRE ARBETSMILJÖ, HÖGRE PRESTANDA OCH MER KOSTNADSEFFEKTIVT För att ge användarna

Läs mer

MILJÖKOMBI. Boka demo på 08-47 333 00. Det har aldrig varit billigare att tänka miljö!

MILJÖKOMBI. Boka demo på 08-47 333 00. Det har aldrig varit billigare att tänka miljö! N Det har aldrig varit billigare att tänka miljö! Gör renare med mikrofiber. Förbruka 80% mindre vatten. Skura och polera med 600 varv. Förbruka 80% mindre rengöringsmedel. Spara hundratals arbetstimmar

Läs mer

Välkommen till Heimdall Industrigolv

Välkommen till Heimdall Industrigolv Välkommen till Heimdall Industrigolv Om företaget Heimdall Industrigolv öppnade 2003 i Gävle och har sedan dess levererat polerad betong, massagolv, flytspackling och slipning i olika miljöer och infrastrukturer

Läs mer

Kvalitetssäkring/ arbetsbeskrivning för lokalvårdare

Kvalitetssäkring/ arbetsbeskrivning för lokalvårdare Kvalitetssäkring/ arbetsbeskrivning för lokalvårdare Innehåll Golvrengöring... 4... 4 Dammtorkning och rengöring av inredning... 5... 5 Viktigt att tänka på... 5 Dammtorkning och rengöring av inredning...

Läs mer

Vad får man göra i sin lägenhet?

Vad får man göra i sin lägenhet? Vad får man göra i sin lägenhet? Enligt hyreslagen får man som hyresgäst göra mindre förbättringsarbeten i sin lägenhet. Det innebär att man till exempel får: måla och tapetsera sätta upp kakel ovanför

Läs mer

K5 Premium. K5 Premium, 1.181-313.0, 2015-03-15

K5 Premium. K5 Premium, 1.181-313.0, 2015-03-15 K5 Premium K5 Premium rengör snabbt och enkelt bland annat fordon, stenmurar och cyklar. Utrustad med praktisk Quick connect, 8 m högtrycksslang på vinda, variopowerspolrör. Perfekt allroundmaskin med

Läs mer

Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga.

Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga. Tips Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga. Vad är det för typ av färg på ytan? Alkyd(Latex-gummi, PVC-bas) Tvätta rent med en

Läs mer

produktblad SI2026 Rondellslipmaskin Varv/min obelastad 5.000 Stödrondell mm 125 Motoreffekt W 491 Luftförbrukning l/min 132 SI2050AG Minivinkelslip

produktblad SI2026 Rondellslipmaskin Varv/min obelastad 5.000 Stödrondell mm 125 Motoreffekt W 491 Luftförbrukning l/min 132 SI2050AG Minivinkelslip SI2026 Rondellslipmaskin fiberrondeller eller slippapper. Den spänner således över ett stort användningsområde från medelgrov slipning av ex. vis svetsfog till lättare slipning och putsning av plast, trä

Läs mer

om skötsel och underhåll av båtar

om skötsel och underhåll av båtar JOTUN A/S I Postboks 2021 I NO-3248 Sandefjord I Tel +47 33 45 70 00 I www.jotun.no JOTUN Danmark A/S I Jernet 6 I DK-6000 Kolding I Tel +45 76 30 32 00 I www.jotun.dk JOTUN Sverige AB I Box 151 I SE-421

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGS- GUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA LJUS TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som

Läs mer

Monteringsanvisning Underhåll Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier INNERDÖRR WWW.DOORIA.SE 2011-04

Monteringsanvisning Underhåll Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier INNERDÖRR WWW.DOORIA.SE 2011-04 Monteringsanvisning Underhåll Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier INNERDÖRR Förberedande montering av karm Du behöver: skruvmejsel och en vinkelhake. 1. Vänd karmsidorna rätt och

Läs mer

K4 Premium. K4 Premium, 1.180-310.0, 2016-01-26

K4 Premium. K4 Premium, 1.180-310.0, 2016-01-26 K4 Premium Kompakt högtryckstvätt med hög prestanda. Med denna maskin rengörs stora ytor snabbt och effektivt. Perfekt för regelbunden rengöring t ex runt huset, bilen, trädgårdsmöblerna, motorcykeln eller

Läs mer

Läggningsanvisning Vinylgolv

Läggningsanvisning Vinylgolv VINYL-Golv... För ett perfekt resultat 1. Mätning Mät den maximala längden och bredden på rummet inklusive alla gångar och dörröppningar. Lägg på en extra bredd om 10cm på varje sida. 2. Förberedelse Kontrollera

Läs mer

BrakeClean 111. Användningsområde. BreakClean är ett snabbavdunstande avfettningsmedel

BrakeClean 111. Användningsområde. BreakClean är ett snabbavdunstande avfettningsmedel AEROSOLER Rengöring HandyClean 110 Kraftfullt rengöringsskum av allroundtyp med hög fett- och smutsupplösande förmåga. Utmärkt för målade ytor, sanitetsporslin, kakel, metall, vinyl, plast och flertalet

Läs mer

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Några tips NÅGRA TIPS Behåll emballaget på så länge som möjligt. * Behåll Vid emballaget avemballering, på så

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT Läs noggrant igenom monteringsanvisningarna innan du monterar golvet. Trä är ett levande naturmaterial och varje golvbräda är unik. De massiva trägolven

Läs mer

Instruktionsbok. progra

Instruktionsbok. progra 09-07 års nti gara 3 Instruktionsbok erings v o n e R m progra Kära Pro-Aqua ägare Vi vill gratulera er till köpet av städmaskinen Pro-Aqua. Ni har investerat i en produkt som kombinerar teknisk perfektion

Läs mer

inne t.ex. i undertak, på branta och stående ytor, med ES, ES+ eller

inne t.ex. i undertak, på branta och stående ytor, med ES, ES+ eller ES1. inne t.ex. i undertak, på branta och stående ytor, med ES, ES+ eller och ute. Färgborttagning från t.ex. trä, puts och betong, verkningstid från 15 minuter till 48 timmar, vårt förslag, gör så här:

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING INDUSTRIFÄRG

RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING INDUSTRIFÄRG RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING INDUSTRIFÄRG BASSÄNGMÅLNING MED TEMACOAT GPL BASSÄNGMÅLNING MED TEMAPOOL GPL PRODUKTBESKRIVNING Lösningsmedelhaltig tvåkomponent epoxifärg. För målning av gamla och

Läs mer

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT TVÄTTA SKÖTSELRÅD För att kläder och andra textiler ska hålla sig fräscha och fina länge, är det viktigt att tvätta och torka dem enligt skötselråden som finns i plaggen. Kläderna bör vara lättskötta.

Läs mer

produktblad AK150A Slipmaskin rotoexcenterroterande

produktblad AK150A Slipmaskin rotoexcenterroterande AK150A Slipmaskin rotoexcenterroterande En kraftfull avverkningsmaskin för bilskadeverkstaden. Tack vare att plattan alltid roterar och att den gör en excentrisk sliprörelse får man en hög avverkning med

Läs mer

Schampo för färgade och preparerade hår. Massera in i vått hår, skölj väl. Milt och fuktgivande.

Schampo för färgade och preparerade hår. Massera in i vått hår, skölj väl. Milt och fuktgivande. Caring ml Produkt Beskrivning Aktiva ingredienser Grupp 00 00 00 00 00 50 00 Colour care Skyddande Colour care Skyddande Volume Djuprengörande Protein Reparerande Reparerande Fuktgivande Hair Pack Fuktgivande

Läs mer

Underhållsfria utedäck

Underhållsfria utedäck gop Woodlon I Träkomposit Underhållsfria utedäck Ett modernt alternativ till hårda träslag www.woodlon.se 1 2 gop Woodlon Tid och plats att njuta Visst vore det härligt att kunna njuta mer av våren och

Läs mer

Gasolgrill Silverline XL med 5+1 brännare

Gasolgrill Silverline XL med 5+1 brännare B R U K S A N V I S N I N G Gasolgrill Silverline XL med 5+1 brännare Artikelnummer 6235-1217 Läs noggrant genom bruksanvisningen och se till att grillen monteras, installeras, används och underhålls på

Läs mer

Gör det själv med betong

Gör det själv med betong Gör det själv med betong Förslag på inspiration former.nu styleroom.se betongkrukor.se betongformar.se ellasinspiration.se wsochcompany.se Betong som hobby Kokbok för betong Betong med guldkant Betong

Läs mer

Reparation, skidplates och lastöglor på Royalex

Reparation, skidplates och lastöglor på Royalex Reparation, skidplates och lastöglor på Royalex Sten Gunnarsson (0709 488606) och Karin Törnblom (073 7669357) 120510 Nedskrivet efter expertguidning på plats av Kristina Lundh. Lite grundläggande tips

Läs mer

ESPRESSO ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK ESPRESSO COLOR ESPRESSO PURE. Bruks- och skötselanvisning

ESPRESSO ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK ESPRESSO COLOR ESPRESSO PURE. Bruks- och skötselanvisning ESPRESSO ESPRESSO COLOR ESPRESSO PURE Bruks- och skötselanvisning ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK 2 INNEHÅLL BESKRIVNING... 4 INSTALLATION... 5 FÖRBEREDELSE... 5 STARTA MASKINEN... 5 LUFTNING... 6 VIKTIGT ATT

Läs mer

HI-MACS. Silica BÄNKSKIVOR. Packa upp genast. Garanti I G A R A N T

HI-MACS. Silica BÄNKSKIVOR. Packa upp genast. Garanti I G A R A N T BÄNKSKIVOR HI-MACS Packa upp genast Silica MONTERING- & SKÖTSELanvisningar Varje skiva kontrolleras noggrant i samband med att den packas. Anmäl genast på fraktsedeln, före signering, om godset visar tecken

Läs mer

Alla våra slutkonsumentprodukter med beteckningen easy2use2 uppfyller alltid följande produktkrav:

Alla våra slutkonsumentprodukter med beteckningen easy2use2 uppfyller alltid följande produktkrav: TCnano Technologies TCnano-teknologi TCnano Technologies arbetar uteslutande med kemisk nanoteknologi. Vi använder oss av de senaste kunskaperna om nanomaterial och kombinerar dem med organisk och oorganisk

Läs mer

Måla Tak. Alcro Sober Takfärg.

Måla Tak. Alcro Sober Takfärg. Måla Tak Alcro Sober Takfärg. Med högtäckande Alcro Sober Takfärg räcker det oftast med en strykning. Alcro Sober Takfärg är en vattenspädbar, och extra täckande färg, för målning av tak inomhus. Vid normalt

Läs mer

SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING

SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING 1 Version/datum 2007-01-15 SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING AV FUNCTION Tack för att du valde AV Function som din förvaringsmöbel för din audio- och videoutrustning. Den tillverkas i Litauen av skickliga

Läs mer

En grön revolution inom biltvätt

En grön revolution inom biltvätt En grön revolution inom biltvätt Eco Shine har nöjet att presentera det nya miljövänliga, vattenfria systemet för biltvätt. Bilskötseln kan nu göras på bråkdelen av tiden med bibehållen proffskvalitet.

Läs mer