Fotgängarbesiktning den 7 oktober 2008 i Fittja, Botkyrka

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fotgängarbesiktning den 7 oktober 2008 i Fittja, Botkyrka"

Transkript

1 Fotgängarbesiktning den 7 oktober 2008 i Fittja, Botkyrka Botkyrka, Februari 2009

2 Förord Samhällsbyggnadsförvaltningen, Botkyrka kommun arrangerades tillsammans med Hållbart resande i samhällsplaneringen och Fotgängarnas förening en fotgängbesiktning i Fittja som en del av Fittja program. Kontaktperson i Botkyrka kommun har varit Susanne Ek, miljöingenjör och Anna Liefvergren, trafikplanerare. Rapporten är skriven av Per Wramborg ordförande Fotgängarnas förening och Ninnie Gustafsson, projektledare Hållbart resande i Samhällsplaneringen. Botkyrka Februari 2009 Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

3 Sammanfattning Botkyrka kommun arbetar i Fittja med ett detaljplaneprogram för att utveckla Fittja till en bra plats att leva och verka i. I samband med detta vill man lyfta fram fotgängarna som en viktig grupp då området är speciellt lämpat för gångtrafik. Avstånden är små i Fittja oftast 0,5 km. En betydande andel av alla resor inom Fittja kan därför mycket väl utföras till fots. Fittja är avgränsat i väster av E4, i norr av Botkyrkaleden, i öster av Alby sjön och i söder av Fittja äng. En fotgängarbesiktning arrangerades av Samhällsbyggnadsförvaltningen, Botkyrka kommun tillsammans med Hållbart resande i samhällsplaneringen och Fotgängarnas förening. Under en dag deltog politiker, tjänstemän, medborgare och barn från Tallidskolan i Fittja i en workshop om fotgängare. Dagen inleddes med att programmet för Fittja samt information om fotgängare presenterades. Deltagarna delades in i fyra grupper där man fick varsitt område att inspektera ur ett gångtrafikantperspektiv samt att se över hur viktiga målpunkter såsom exempelvis skola och idrottsplatser kan nås. Varje grupp redovisade sedan sina iakttagelser till de tagna fotografierna. De vanligaste iakttagelser rörde sig om dåligt drift och underhåll, avsaknad av trottoarer, ej anpassad ur tillgänglighetssynpunkt samt att det kändes otryggt på vissa ställen då bilar och mopeder körde för fort och belysning saknades. Mötet avslutades med att barnen uppmanade till att snart göra om fotgängarbesiktningen så att de skulle kunna se att förslagen blivit åtgärdade. En hel del av åtgärderna skulle kunna åtgärdas omedelbart med ganska små medel, andra åtgärder är mer omfattande och behöver göras när ombyggnation kommer att ske. På kort sikt kan exempelvis hastigheter utredas och eventuellt sänkas samt drift och underhåll förbättras. Mer strukturerande åtgärder är att bygga trottoarer och övergångställen samt förbättra belysning och vägvisning för gång- och cykeltrafiken. På längre sikt måste Fittja torg byggas om till en attraktiv mötesplats samt barriärer till målpunkter som ligger längre bort exempelvis Alby och Slagsta bör överbryggas. All ny- och ombyggnation måste tillgänglighetsanpassas. Uppföljningen av fotgängarbesiktning kommer att presenteras på Botkyrka kommuns hemsida under Samhällsplanering. Resultatet av analysen kommer att tas med som underlag i planprogrammet för Fittja. Åtgärder ska in i gatu- och parkenhetens verksamhetsplan. En återkoppling kommer också att ske till eleverna under våren Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

4 Innehållsförteckning Inledning... 5 Fotgängarbesiktning i Fittja... 6 Gångbanor och övergångsställen... 6 Rekommendation gångbanor och övergångsställen... 7 Gångbanor... 7 Övergångsställen... 8 Hastighetsutredning om var hastighet kan sänkas... 9 Höga hastigheter... 9 Rekommendation höga hastigheter... 9 Drift och underhåll Rekommendation drift och underhåll Belysning Rekommendation belysning Skyltning och information Rekommendation skyltning och information Gatumiljö för funktionshindrade Rekommendation gatumiljö för funktionshindrade Mötesplatser Rekommendationer mötesplatser Övriga kommentarer Fortsatt arbete och genomförande Slutsats Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

5 Inledning Den 7 oktober 2008 genomfördes en fotgängarbesiktning av Samhällsbyggnadsförvaltningen, Botkyrka kommun, tillsammans med HRIS; Hållbart resande i samhällsplaneringen och FOT; Fotgängarnas förening. Under en dag deltog politiker, tjänstemän, medborgare och barn från Tallidskolan i Fittja samt representanter från FOT och HRIS. Totalt var det 39 personer, 27 vuxna och 12 barn som deltog i en workshop om fotgängare. Förmiddagen inleddes med att programmet för Fittja samt information om fotgängare presenterades. Deltagarna delades in i fyra grupper där man fick varsitt område att inspektera ur ett gångtrafikperspektiv och se över hur viktiga målpunkter såsom förskola, idrottsplatser kan nås. En checklista hade tagits framför att underlätta fotgängarbesiktningen. För mer information om själva genomförande, se bilaga 1-5. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

6 Fotgängarbesiktning i Fittja Det finns mycket goda förutsättningar för att vidareutveckla Fittja till ett bostadsområde med mycket höga kvaliteter. Denna rapport redogör för fel och brister i gatumiljön som berör den gående. Framför allt följande brister påpekades av grupperna (se även gruppernas redovisningar, bilaga 6-9): Gångbanor och övergångsställen saknas Höga hastigheter Bristande drift och underhåll Bristande belysning Bristfällig skyltning och information för de gående Bristfällig gatumiljö för funktionshindrade Avsaknad av mötesplatser Barnen uttryckte det så här: Gör Fittja vackrare Helt, Rent och Fint! Gångbanor och övergångsställen Gatorna i Fittja har normalt ingen trottoar/gångbana och inte heller någon cykelbana. Tanken när man planerade Fittjas trafiksystem var säkert att det inte skulle behövas, att det mycket omfattande bilfria gång- och cykelvägnätet skulle vara tillräckligt med hänsyn till gåendes och cyklandes behov. Bild 1: Trottoar saknas Längs gatorna finns emellertid många små stigar i marken som visar hur man har gått. Att färdas som gående eller cyklande längs dessa gator utan vare sig gångbana eller cykelbana känns otryggt. Gator som förbinder bostadsområdena med dessa gator har ofta gångbana. Från bostadsområdena kan man alltså gå på en gångbana, men där dessa gator sen ansluter upphör gångbanorna. Det finns alltså flera gångbanor som slutar i intet. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

7 Bild2: Övergångsställe saknas En brist med övergångsställena är att de är för få och de som finns är inte så placerade att de fångar upp det stora flertalet gående som passerar gatan. De många upptrampade stigarna i gräsmattorna visar att ett betydande antal personer korsar gator på andra platser än där det är övergångsställen. En annan brist är att övergångsställena är så utformade att bilarna passerar övergångsställena med för hög fart. En tredje brist är att det inte finns ramper från gångbanenivån till gatunivån som underlättade för rollatoranvändare, rullstolsanvändare och de som har barnvagn. En fjärde brist är att det inte fanns någon hjälp för synskadade att orientera sig och att passera gatan. Detta gäller främst Värdshusvägen och Krögarvägen. Rekommendation gångbanor och övergångsställen Gångbanor Nollvisionen anger bestämt att planerar man för 50 km/tim så ska biltrafik separeras från gångoch cykeltrafik. Verkligheten i Fittja är att en mycket betydande del av biltrafiken på dessa gator kör fortare än 50 km/tim. Frågan om man ska behöva ha gång- och cykelbana på båda sidorna eller bara på ena sidan får bedömas från fall till fall, normalt behövs på båda sidorna. Frågan om man ska separera gångtrafiken från cykeltrafiken får också bedömas från fall till fall, men har man ambitionen att såväl gångtrafiken som cykeltrafiken ska öka så torde en separering normalt erfordras. En av de viktigaste åtgärderna i arbetet med att göra trafikmiljön bättre för gående och cyklande och därigenom få fler att gå och att cykla, är att skapa så gena, sammanhängande gång- och cykelförbindelser som möjligt. För den skull bör därför gång- och cykelbanorna längs gatorna göras så sammanhängande som möjligt. De bör i korsningarna med angränsande gator byggas i samma material och i samma nivå som gång- och cykelbanorna i övrigt. Korsande biltrafik kör då över en något upphöjd gång- och cykelbana och ska då lämna gående och cyklande företräde. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

8 Gångbanorna längs gatorna ska på ett naturligt sätt ansluta till de gångbanor som finns på de ofta ganska korta gatorna som leder fram till bostadsområdena, gångbanor som idag slutar i intet. När man tar sig fram som fotgängare längs gator utan gångbanor och utan cykelbanor är den största olägenheten att man känner sig påtagligt otrygg, även om olycksrisken inte ska förringas. Övergångsställen När man tar sig fram som fotgängare i olika trafikmiljöer är det nästan alltid passagen av gator med hastigheten 50 km/tim som är färdens svagaste länk och den plats där risken för trafikolycka är som allra störst. Passerar man gator med lägre fart är naturligtvis risken mindre, passerar man i tätort gator eller vägar med högre tillåten hastighet är dessa passager vanligen planskilda. Trafiksystemet i Fittja är ett mycket bra exempel på att så är fallet. För att skapa en rimlig standard där en fotgängare passerar gator med hastigheten 50 km/tim utformas passagepunkterna ofta som övergångsställen. Med hänsyn till betydelsen av goda övergångsställen, att övergångsställena fungerade så dåligt i och var så bristfälligt utformade i Fittja, så var detta utan tvekan den allvarligaste bristen i trafiksystemet utifrån ett fotgängarperspektiv, åtminstone om man ser det ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. Bild3: Stig ut i gatan Den kanske viktigaste grundtanken när det gäller Nollvisionen är att ingen människa ska kunna utsättas för ett större krockvåld än hon kan klara av. Som fotgängare så klarar de flesta av oss om man blir påkörd av en bil som kör i högst 30 km/tim. Med ökande hastighet på bilarna ökar mycket snabbt risken att dö. Med utgångspunkt i Nollvisionen ska gator med hastigheten 50 km/tim byggas med gångbana och med cykelbana, och korsar man en sådan gata på övergångsställe ska bilarna inte köra för fort, helst och på sikt inte fortare än 30 km/tim. En mycket stor andel av alla fotgängarolyckor sker nära busshållplatser. Vanlig orsak till en sådan olycka är att bussen skymmer fotgängaren som passerar gatan eller att den gående i sin iver att hinna med bussen springer över gatan. Det finns flera utredningar som visar hur busshållplatser kan utformas för ökad trafiksäkerhet. För mer detaljerad information, se bilaga 10. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

9 Hastighetsutredning om var hastighet kan sänkas I Fittja är det 50 km/tim på angränsade gator som ofta inte har trottoarer eller övergångsställen. Det krävs en omfattande ombyggnad för att åtgärda detta. Ett alternativ är att göra en hastighetsutredning för att se över om och var man kan sänka hastigheten till 30 eller 40 km/tim. Detta skulle innebära ett snabbare och billigare sätt att få en bättre trafiksituation för de gående. Där man bestämmer sig för att 50 km/tim behövs, måste trottoar och övergångsställen byggas. Höga hastigheter Det anmärktes allmänt på att bilar och mopeder kör för fort. Mopedkörning är ett stort problem, då mopeder kör nästan överallt (inklusive gång- och cykelbanor) och de kör ofta för fort. Även de mätningar under 30 minuter med hastighetskamera som genomfördes under dagen visade att ett femtiotal bilar inklusive SL-bussen kör fortare än tillåten hastighet 50 km/tim. Rekommendation höga hastigheter För att minska bilars och mopeders höga hastigheter finns olika åtgärder att göra. Skyltar är en möjlighet men erfarenheten visar att de ofta inte är så effektiva. Gatubyggnadstekniska åtgärder är effektiva men några har dålig acceptans, till exempel gupp. Att vidta gatubyggnadstekniska åtgärder precis där människor korsar en gata har hög acceptans. Därför föreslås åtgärder som säkrar en låg fart på övergångsställena, som normalt kombineras med cykelöverfart. Därutöver föreslås att gång- och cykelbanorna byggs genomgående där de korsar bilvägen. Gång- och cykelbanorna byggs då cirka 10 cm högre än angränsande bilgata. När bilisten korsar gång- och cykelbanan får bilisten en form av gupp som är cirka 10 cm högt. Juridiskt innebär det att bilisten måste lämna gående och cyklande företräde. Att bygga så långt möjligt sammanhängande gång- och cykelförbindelser är viktigt för att stimulera till en ökad gång- och cykeltrafik. Genomförs ovan så har man kommit ett mycket stort steg på vägen mot rimliga hastigheter. Om det mot förmodan inte skulle vara tillräckligt får man vid ett senare tillfälle överväga ytterligare åtgärder. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

10 Drift och underhåll Gatumiljön är sliten och underhållet är eftersatt. Den hårdgjorda ytan innehåller ofta sättningar, och kantstenarna är ofta skadade. Flera av tunnlarna i Fittja är mörka, armaturen är söndrig och det finns rikligt med buskar i anslutning till tunnelmynningarna, därför uppfattas tunnlarna som otrygga. Flera personer uppger att man i stället passerar gatan i plan (50 km/tim) och då blir det ofta på platser där trafiksäkerheten är bristfällig. För övrigt är armaturen söndrig också på andra ställen än i tunnlar. Klotter och nedskräpning förkommer bland annat i gång- och cykeltunnlarna. På sina ställen har gångbanor använts för att ställa upp containrar, utrustning för gatuarbeten och annat vilket gör att gående med till exempel barnvagn, rollator eller barnvagn måste ta sig ut i gatan. Bild 4: Skräpig miljö med överfylld papperskorg De centrala och halvcentrala delarna av Fittja är mer eller mindre bilfria. Det finns ett betydande nät av bilfria gång- och cykelvägar i skogsliknande områden. Vegetationen består av både träd och buskar. Främst buskarna kan ge upphov till otrygghet. Antalet parkbänkar är litet och parkbänkarna är ofta i dåligt skick. Bild 5: Övervuxen parkbänk Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

11 Rekommendation drift och underhåll För att Fittja ska få en mer stadsmässig framtoning krävs ökade resurser för drift och underhåll, både ekonomiska och personella resurser. Med den lägre hastighet man har när man går så upplever och noterar man mer bristerna vad gäller drift och underhåll jämfört med när man kör bil. Vill man att det ska kännas tryggt, trevligt och trivsamt att färdas som gående och på detta sätt få fler att gå, så krävs mer resurser till gångvägar och trottoarer. Detta inkluderar röjning av buskar, bättre underhåll av skyltar, borttagning av vegetation som skymmer skyltar samt tätare byte av trasiga lampor och armaturer. Det känns tryggare om man har fri sikt mellan gångvägarna och intilliggande husfasader, sikten bör inte skymmas av buskage och av alltför tätt med träd med täta trädkronor. Vägarna längs vattnet har mycket stora förutsättningar för att bli attraktiva men sly behöver röjas för att få fri sikt för att kunna se den vackra utsikten. En kontinuerlig röjning av sly bör ske. Bild 6: Potentiell fin utsikt Klotter och nedskräpning bör åtgärdas för att öka trivseln, men även för att visa att man inte förlorat kontrollen över området. Trottoarer och gång- och cykelvägar ska absolut inte användas för att ställa containrar och byggmateriel på. De går att ställa på annan plats. Antalet parkbänkar bör öka, liksom standarden och underhållet av dessa. Man skulle kunna ha en städdag på våren och en på hösten med deltagande av de boende i området. Det skulle innebära dels att det blev renare och trevligare, dels att de boende skulle känna en större samhörighet med området. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

12 Belysning På många ställen saknas belysning och många passager och ställen upplevs som mörka och otrygga på kvällarna. Många lampor är sönderslagna och/eller trasiga, till exempel vid ingången till tunnelbanan. En del trädkronor skymmer gångvägbelysningen. Bild 7: Trasig belysning Rekommendation belysning Hela belysningen i Fittja bör ses över och framför allt vid gång och cykeltunnlar bör belysningen förbättras kraftigt. En god belysning har ofta en stor betydelse för trygghetskänslan. En studie av Painter (1996) visar att god belysning ökade antalet människor i rörelse med över 50 %. Belysningen bör bytas till energieffektiva lampor och med okrossbar armatur. Skyltning och information Vägvisningsskyltar som vänder sig till gående och cyklister är alltför få och ofta i dåligt skick, någon genomtänkt överordnad plan för hur man har skyltat för gående och cyklande är svår att urskilja. Bild 8: Vägvisning i buske Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

13 Tillfälliga besökare är mycket betjänta av att kunna få en enkel karta i sin hand då de till exempel stiger av tunnnelbanetåget. På något eller några ställen kan det vara motiverat att ha en karta i form av en skylt. Rekommendation skyltning och information För att förbättra skyltningen och övrig informationen till gående krävs ett systematiskt arbetssätt. Viktiga målpunkter för de som kommer utifrån som Mångkulturellt centrum, skolor, dagis med mera måste finnas på skyltar och på karta, liksom Fittja centrum/tunnelbanan när man ska ta sig i den riktningen. Projektet Hållbart resande i samhällsplaneringen har tagit fram ett förslag i samarbete med berörda trafikingenjörer på hur målpunkter kan vägvisas för fotgängare och cyklister, se bilaga 11. Gatumiljö för funktionshindrade De stora bilfria områdena är något vaga och otydliga till sin framtoning, och därför blir det svårt för framförallt synskadade att orientera sig i dessa områden. Ledstråk i form av taktila plattor och naturliga ledstråk för att hjälpa blinda saknas helt. Plattor med olika kontrastfärg för att hjälpa det stora antalet synskadade saknas också. Den kanske viktigaste delsträckan av en funktionshindrads färd, övergångsstället, där finns ingen åtgärd vidtagen för att hjälpa funktionshindrade. Bild 9: Hinderproblem för synskadade Flera personer påpekar att gatumiljön har många brister med avseende på funktionshindrade. På flera ställen där det finns trappor finns ingen ramp för rullstolsanvändare, rollatoranvändare och personer med barnvagn. På andra ställen finns ramp men denna innebär en högst påtaglig omväg. På en mängd ställen saknas avfasning av kantsten för rullstolsanvändare med flera. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

14 Bild 10: Avfasning saknas Rekommendation gatumiljö för funktionshindrade Vissa gatubyggnadsåtgärder för funktionshindrade har prövats under ganska lång tid och känns därför stabila. En sådan åtgärd är ramp eller lutning om ungefär en meters bredd vid övergångsställe för att underlätta för rullstolsanvändare med flera. En annan är att om möjligt ha en trottoarkant som är vinkelrät gångriktningen över övergångsstället för att hjälpa blinda att finna rätt riktning när de ska korsa gatan. Många gånger är det inte möjligt att ha en trottoarkant vinkelrät mot gångriktningen utan denna information måste ges i form av taktil information på en stolpe. Har man refug, vilket starkt rekommenderas, så kan man ha ett räcke i refugen vilket anger rätt riktning. Andra gatubyggnadsåtgärder är inte lika väl utprovade, till exempel hur taktila plattor som hjälp åt blinda ska utformas. För att bättre kunna orientera sig i de bilfria områdena erfordras att man skapar orienteringspunkter av olika slag som främst är till hjälp för synskadade. Dessa orienteringspunkter tas fram i samarbete med de synskadade. För många äldre och funktionshindrade är parkbänkar av god utformning en förutsättning för att förflyttningen till fots kan bli av. Parkbänkarna bör ha sidostöd så att också äldre människor kan sätta sig ner och sen ta sig upp. Det bör finnas en möjlighet att ställa en rullstol vid sidan om parkbänken så att rullstolsanvändaren kan ställa sin rullstol där för att kunna samtala med andra på parkbänken. Mötesplatser Barnen saknade mötesplatser och lekplatser. Naturmarken i Fittjas bilfria områden är i många avseenden vacker och tilltalande. Området är dock ganska stort och i en tätort som eftersträvar en mer stadsmässig framtoning så kan därför naturmarken verka lite enahanda och lantlig. Minskar man förekomsten av buskar framträder stamträden tydligare. Stamträd har en mer stadsmässig karaktär än buskar. Färre buskar ökar tryggheten. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

15 Man bör begränsa vegetationen för att skapa utblickar mot vattnet och för att framhäva gamla fina träd, exempelvis finns vid Mångkulturellt centrum månghundraåriga askar, på flera andra ställen finns andra mycket gamla träd som bör tydliggöras genom att busk och sly tas bort. Bild 11: Förslag på mötesplats Fittja Torg Platsen i anslutning till tunnelbanan fungerar nog bra som bytespunkt mellan olika trafikslag, men till det yttre så kännetecknades platsen mest av att vara en trafikyta. Dock finns brister vad gäller cykling. Många människor rör sig i anslutning till tunnelbanestationen, inte bara som resenärer, platsen är också på ett självklart sätt Fittjas kommersiella, kulturella och administrativa centrum. Platsen i anslutning till tunnelbanan och butikerna med mera har ingen riktig stadsmässig framtoning. Bild12: En entré till Fittja Torg Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

16 Det är naturligt att som komplettering till det nuvarande tänka sig ett torg, ett Fittja Torg. Det var många synpunkter om att miljön vid Fittja torg känns otrygg med ful betongmur, gallerförsedda fönster med mera. Lampor tänds inte vid ingång till tunnelbana vid mörker utan endast lampor från butiker lyser vilket gör att det känns otryggt på kvällar. Rekommendationer mötesplatser Det finns många möjligheter till naturliga mötesplatser i Fittja. Dessa skulle kunna iordningställdes med sittplatser, papperskorgar och ibland till lekområden. Parkbänkar bidrar till att fler människor finns i det offentliga rummet och de kan grupperas så att de bildar trevliga mötespunkter som inbjuder till spontana samtal. Det är fint med parkbänkar i anslutning till lekplatser. Det finns mycket goda möjligheter att med hjälp av parkbänkar skapa attraktiva mötesplatser i skogen, vid vattnet och vid ängen. Fittja Torg En så stor ort som Fittja bör ha ett torg som är vackert och trivsamt och som inbjuder till spontana möten och informella samtal. Torget bör vara så beläget att det är naturligt för fotgängare att helt eller delvis använda sig av torget på väg till och från tunnelbana, busshållplatser och centrum. Det kanske viktigaste målet med Fittja Torg torde vara att på detta skapa mötesplatser för alla åldrar och för människor från jordens alla hörn. Ett vackert och funktionellt torg betyder mycket för Fittjas identitet och det kan betyda mycket för att känna stolthet över Fittja. Bild13: Fittja Torg Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

17 Övriga kommentarer Stadsmiljön och gatumiljön med hänsyn till gående och cyklande vid COOP, Hornbach med flera är mycket bristfällig. Rekommenderas att gatumiljön med hänsyn till gående och cyklande vid COOP, Hornbach förbättras högst avsevärt. Bild14: Gångstig vid Hornbach Trafikbullret är på många håll ett stort problem och bör därför kartläggas så att möjliga åtgärder mot buller identifieras och åtgärdas. En del lekplatser används för hundkampsträning genom att låta hundarna attackera och bita sönder gungor av traktordäck. En del barn har blivit bitna i benen. Lösa kamphundar ger upphov till oro, rädsla och irritation. Lämpliga åtgärder torde vara förbud och övervakning så att förbudet efterlevs. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

18 Fortsatt arbete och genomförande Resultatet av fotgängarbesiktningen kommer att finna med i det fortsatta arbetet med planprogram för Fittja. Fotgängarbesiktningen kompletterar det material och de analyser som tidigare gjorts i Fittja. Resultatet av fotgängarbesiktningen ger information till gatu-parkenheten som ett underlag för investeringar och underhåll i Fittja. Uppföljningen kommer att presenteras på Botkyrka kommuns hemsida under Samhällsplanering. En återkoppling kommer också att ske under våren 2009 till de elever från Tallidskolan som deltog i analysen. Förslag på snabba åtgärder: Göra en hastighetsutredning; Sänka den tillåtna hastigheten i området till 30 eller 40 km i timmen samt genomföra fartdämpande åtgärder. Drift och underhåll: Laga det som är trasigt, klippa buskar där det behövs för att öka tryggheten och göra miljön mer attraktiv, laga asfalt med mera. Se över var mindre mötesplatser kan anordnas; snygga upp miljön och sätta upp parkbänkar, papperskorgar etcetera. Arbeta med färgsättning där miljön är för ensidig till exempel vid tunnlar och viadukter. Mer strukturerande åtgärder Belysning: Börja byta ut samtliga glödlampor till energieffektiva lampor och okrossbar armatur detta skulle öka tryggheten och minska skadegörelsen. Här skulle man kunna utlysa en belysningstävlan Vägvisning för gång- och cykeltrafik bör genomföras i hela Fittja. Planering Planera för att tillgänglighetsstråket som finns i rapport Ökad tillgänglighet för funktionshindrade med fokus på Botkyrkas centrumområden (September 2005), är åtgärdat. Trottoarer och övergångsställen byggs där det behövs Åtgärder som kan genomföras vid större ombyggnation Ombyggnad av Fittja torg till en attraktiv mötesplats med café, uteserveringar etc All ny- och ombyggnation måste tillgänglighetsanpassas Överbrygga barriärer till omliggande målpunkter såsom Hallunda, Slagsta och Alby. Slutsats Fotgängarbesiktningen var mycket uppskattat och nästan alla tyckte att det vore bra att göra fotgängaranalysen i framtiden. Speciellt var det bra att barnen var med så att barnperspektivet poängterades och även barnen uppskattade att få deltaga. Metoden var ett sätt att uppmärksamma fotgängarperspektivet. Fokuset blev dock på detaljförbättringar som behövs nu och mindre fokus på de stora frågorna såsom hur de barriärer som gör att Fittja blir instängt kan överbryggas, dvs programfrågorna. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

19 Bilagor: Bilaga 1 Metodbeskrivning Bilaga 2 Inbjudan och program Bilaga 3 Deltagarförteckning Bilaga 4 Gruppindelning Bilaga 5 Checklista Bilaga 6 Redovisning Grupp 1 Bilaga 7 Redovisning Grupp 2 Bilaga 8 Redovisning Grupp 3 Bilaga 9 Redovisning Grupp 4 Bilaga 10 Detaljerad information om gångbanor, övergångssälle och gatumiljö för funktionshindrade Bilaga 11 Projekt Hållbart resande i samhällsplaneringens förslag på vägvisning Bilaga 12 Utvärdering av fotgängarbesiktning Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

20 Metodbeskrivning BILAGA 1 FOT, Fotgängarnas förening, genomförde tillsammans med ytterligare 31 personer tisdagen den 7 oktober 2008 en fotgängarbesiktning i Fittja. Uppdragsgivare var projektledare Ninnie Gustafsson på uppdrag av Botkyrka kommun. Bakgrunden var att Botkyrka kommun arbetar ambitiöst med att söka uppnå ett hållbart resande, och som en följd av detta skapa bättre förutsättningar för ett ökat gående, bland mycket annat. Kommunen ville prova om en fotgängarbesiktning kunde vara ett bra sätt att få ett gott underlag för beslut som rör bättre villkor för fotgängarna i Fittja. Uppdraget för FOT:s del inleddes med att Susanne Ek på Botkyrka kommun skickade material som berörde bland annat basfakta och planeringstankar för Fittja. På FOT:s hemsida finns en checklista som stöd för hur man kan genomföra en fotgängarbesiktning, denna lista reviderades med hänsyn till vilka problem och frågeställningar som är aktuella i Fittja. Den reviderade checklistan utgjorde ett stöd för gruppernas arbete. Under eftermiddagen måndagen den 6 oktober genomförde fem FOT medlemmar en översiktlig besiktning av Fittjas trafiksystem i allmänhet och gångtrafiksystemet i synnerhet. Mot slutet av eftermiddagen träffade vi Ninnie Gustafsson för en inspektion av möteslokalerna och samtal inför besiktningen nästa dag, då sju FOT medlemmar deltog. Till fotgängarbesiktningen hade anmälts 38 deltagare, 26 vuxna och 12 barn i trettonårsåldern. Det området som skulle studeras var ungefär kvadratiskt med cirka 1 kilometers sida. Deltagarna indelades i fyra grupper och varje grupp fick ett område att studera som var ungefär kvadratiskt med cirka 500 meters sida. Dagen disponerades i enlighet nedan; det skrivna programmet, bilaga 2. Själva besiktningen föregicks av en presentation av Anders Bäcklander, arkitekt i Botkyrka. Han beskrev Fittjas planering och utveckling samt tankar och idéer om Fittjas framtid. Fittja är ett typiskt område från miljonprogrammets tid, stram arkitektur, god bostadsstandard och ett trafiksystem där biltrafik å ena sidan och gång- och cykeltrafik å andra sidan är höggradigt separerade. Fittja är utifrånmatat vad gäller biltrafiken, vilket främst innebär dels att man fått stora centralt belägna bilfria områden, dels att man fått parallella trafikleder i områdets periferi. Därefter kommenterade Per Wramborg gåendets förutsättningar och villkor för olika typer av gångtrafikanter samt den reviderade checklistan. Varje grupp skulle främst samtala kring, notera och kommentera sådana fotgängaraspekter som gruppen fann mest angelägna. Under den följande kaffepausen diskuterade respektive grupp vad man ansåg viktigast att studera samt beslutade vem som skulle fotografera och vem som skulle presentera vad respektive grupp kommit fram till under besiktningen. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

21 BILAGA 5 CHECKLISTA FÖR BESIKTNING AV FOTGÄNGARNAS SITUATION Med hjälp av checklistan nedan 1. Diskutera frågorna. 2. Kommentera vad ni anser är bra lösningar och vad ni anser är dåliga lösningar. 3. Ta foton som stödjer det ni anser vara bra och det ni anser vara dåligt. 4. Lämna gärna förslag på förbättringar. - Vilka är de viktigaste målpunkterna? (Målpunkter kan vara skolor, arbetsplatser, butiker, hållplatser, lekplatser och rekreationsanläggningar.) - Är gångvägar sammanhängande, det vill säga utan avbrott mellan de viktigaste start- och målpunkterna? (Saknas det gångförbindelser på något ställe/några ställen?) - Blir det onödiga omvägar (t.ex. för att passera trafikleder, järnväg, vatten) och långa väntetider för fotgängare? Går det att ordna genare passager? - Kan man röra sig tryggt (överblick, belysning, närhet till bebyggelse etc)? Finns det skymmande buskage som kan ge otrygghet? - Finns det bra information om målpunkter och avstånd (vägvisning)? - Är trottoarer och gångvägar fria från snubbelrisker (gropar, ojämn yta, uppstickande föremål) och hinder? - Går det att ta sig fram med rullator/barnvagn/rullstol överallt? - Finns det vil- och sittmöjligheter i anslutning till gångvägar? - Finns det platser som är bra för spontana möten? - Kan gångförbindelsernas skönhets- och trivselvärde förbättras? (kan mer utblickar skapas mot vatten och andra naturområden, mot landmärken?) - Är bilarnas hastigheter för höga i de områden där fotgängare rör sig? - Finns det oklarheter i skyltning eller markering var fotgängarna respektive cyklande skall röra sig på delade gång- och cykelbanor? Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

22 BILAGA 6 Fotgängaranalys Grupp 1; Fittja centrum mot Slagsta 1. Drift och underhåll Drift och underhållet på G-C vägar och i området över huvud taget är mycket eftersatt. Behövs betydligt mer omsorg och större budget. Bristen i drift och underhåll leder till otrygghet - för mycket buskage, dålig belysning (saknas, ofta trasigt, byts inte ut under lång tid), de få skyltar/vägvisning som finns är ofta överväxta. Barnen uttryckte det så här: Gör Fittja vackrare - Helt, Rent och Fint! 0 2. Höga hastigheter På lokalgatorna, Krögarvägen och Forvägen kör bilar alltför fort. I gruppen hade vi med oss Rickard Rosalski från NTF som mätte hastigheter under dagen. Under en halvtimmes hastighetsmätning på Krögarvägen där hastigheten är 50, mätte man upp till 75 km/h, 48 fordon under denna halvtimme körde för fort, även SL-bussen som körde i 58 km/h. Hastighetsskyltar är alldeles för få, övergångställen saknas där människor ständigt korsar vägen. Här går många föräldrar med sina barn till dagis/skola. Detta kan man se genom att följa de väl upptrampade stigar/genvägar som finns i området. De slutar ofta ut på lokalgatorna där det är skymd sikt- höga hastigheter och inga övergångsställen. (Se nedan). 3. G-C-vägar finns men övergångar saknas till lokalgator, mopedproblem Generellt finns det gott om gång- och cykelvägar med hög standard; de är plana, separerade och har gott om utrymme för de olika trafikslagen men återigen dåligt underhållna. Man har byggt mycket viadukter och gångtunnlar och broar men de används inte i så hög grad. De ligger inte där folk rör sig, följer inte den genaste vägen - väldigt mycket upptrampade stigar kan man se i området. Tunnlar ofta dåligt belysta, skapar otrygghet och tunnlar i sig är inget som de gående föredrar enligt gruppen.0 Trygga övergångar - övergångsställen m.m. saknas på lokalgatorna där det körs för fort, se bild där barnen hamnar mitt i ett T-kors. Trottoarer saknas längs hela Krögarvägen och i princip inga övergångsställen finns. På båda sidor om den vägen ligger det bostäder, dagis och skolor och det är mycket korsande och gående längs med och över vägen. Mopeder är ett stort problem de kör överallt och ofta för fort. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

23 BILAGA 6 4. Tillgänglighet - Vägvisning Tillgängligheten brister: finns inga orienteringspunkter - väldigt lite vägvisningar för alla grupper i samhället - behövs mycket räcken fram till övergångsställen och korsningar för att leda rörelse- /synskadade rätt, vägvisning skulle kunna finnas på dessa ledstänger med punktskrift t.ex. taktila skyltar. - Tydliga bildsymboler skulle underlätta för många grupper i Fittja. - Viktigt att övergångsställen håller god kvalitet - gärna Stockholmsmodellen med nedsänkt kantsten och i övrigt tydliga kanter. - Bänkar saknas i området och om de finns är de ofta helt nedslitna, inte tillgängliga för rullstol. - Biltrafikhinder på gångvägar hindrar ofta rörelsehindrade att komma fram! 5. Städning Barnen föreslog att man skulle ha fler städdagar i området - det skulle göra att alla kanske bryr sig mer om sin närmiljö öka tryggheten och minska skadegörelsen. 6. Lekmiljöer - mötesplatser - Barnen saknar lekplatser/mötesplatser för de lite äldre barnen. - Gångvägar är ju inte enbart en transport A till B utan för de är vägen är också en lekmiljö - träden används flitigt t.ex. - En del lekplatser används för hundkampsträning leksakerna; gungor, däck m.m. slits på några dagar - byts ut och är trasiga tre dagar senare igen. Detta är också ett stort trygghetsproblem! En del barn i gruppen har blivit bitna i benen!!! 7. Fittja centrum Fittja centrum är inte plats för gående och flanerande i den utsträckning som ett torg skulle kunna vara. I och med det blir det inte heller en stor mötesplats. Centrum är mer en trafikplats med bussterminal och knutpunkt för tunnelbana/buss än något annat samt parkeringsplats för bil. Affärerna är inne i en lite galleria - utemiljön väldigt torftig. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

24 BILAGA 7 Fotgängaranalys Grupp 2; Fittja mot Slagsta strand Mycket stora förutsättningar finns för att man skall kunna vidareutveckla Fittja till ett bostadsområde med mycket höga kvaliteter. Generella påpekanden a) Skyltning av vägar och hur man når olika mål saknas i mycket stor utsträckning. b) Mycket vackra gångvägar finns men områdena runt dessa bör röjas från sly och träden stammas upp så man får mycket bättre sikt. c) Vid undergångar under vägar bör belysningen förbättras kraftigt. d) Cykelparkeringar alltför få e) Antalet sittplatser bör utökas kraftigt dels vid vackra platser och även i backar. f) Trafikbullret är på många håll ett stort problem. g) Vissa GC vägar slutar på ett omotiverat sätt h) Komplettering av övergångsställen bör göras i) Mycket goda möjligheter finns att skapa attraktiva platser såväl längs vattnet som i skogen och vid ängar. Speciella påpekanden 1) Ingen eller mycket dålig skyltning vart man än går från T-banan. Kartor saknas. 2) Då man kommer från T-banan och skall gå via gångbron över till Fittja centrum kommer de allra flesta att i praktiken snedda över parkeringsplatsen i stället för att gå den ej skyltade omvägen bakom husen. 3) Gångvägarna över gatorna är mycket bra men staketen bör vara högre. 4) Gångvägarna genom naturområden är mycket fina men bör siktröjas och träden stammas upp. Viktigt att bevara träden. 5) Den som vill gå under tunnelbanan till andra sidan denna och är vid gångbrons början sneddar nu ned över grässlänten och går över korsningen Forvägen - Fittjavägen trots att övergång för gående saknas. Sedan fortsätter de över gräset under T-banan till området bakom. Här bör en stig för hela passagen göras i ordning och säker övergång över vägarna ordnas. 6) Mitt på gångbron delar sig denna, denna ena går till centrat och den andra till moskén. Skyltning saknas dock över vart man kommer. 7) Vid sluttningen upp mot Fittja centrum finns snyggt stensatta dikespartier för dagvatten. Dessa bör få snygga staket så ej synskadade riskerar att ramla ned i dem. 8) Vid sista gatubiten upp mot parkeringen saknas trottoar helt. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

25 BILAGA 7 9) Hela parkeringen, fasader mm utanför Coop, Hornbach mm bör göras om så det blir ett fungerande torg. Här finns verkligen behov av en landskapsarkitekt som viktigt komplement till bl. a. stadsarkitekt och planarkitekter. 10) Den väg som nu finns runt Hornbach är synnerligen oattraktiv och hotfull särskilt för kvinnor och barn. För att komma till partiet bakom Hornbach borde finnas en passage för fotgängare och cyklister genom huset. 11) Skyltning för vägarna bakom Hornbach saknas. 12) På gångväg mot Slagsta centrum går GC vägen under en lokalväg. Här finns bara 2 lampor varav en är sönderslagen. 13) Vid vägen från Slagsta ned mot bland annat färjeläget är frågan om hur mopeder skall kunna köras ej löst. 14) Vid Sjöbodavägen i Slagsta finns en stor sänka som har blivit kraftigt nedskräpad av även stora sopor. 15) I området saknas skylt hur man kommer till färjan. 16) Vid undergången under E 4:an vid Fågelviksvägen har man utnyttjat möjligheten till att få ned dagsljus mellan körbanorna vilket i hög grad förbättrar kvaliteten för fotgängare. 17) Vid Fågelviksvägen pågår tidsödande mark och ledningsarbeten. Diverse utrustning står på trottoaren men man har ej gjort anpassningar för att underlätta passage av barnvagnar eller rullstolar så dessa kan passera riskfritt. 18) Fortsättningen av vägen längs vattnet har mycket stora förutsättningar för att bli attraktiva. Man bör dock röja sly och stamma upp träden för att få fri sikt och att man skall kunna se den vackra utsikten över vattnet. Träden är här viktiga även för att suga upp vatten så den ej blir vattensjukt. 19) Vid Värdshusvägen vid ungdomens hus är det betydande biltrafik på en väg som här egentligen endast lämnar sig för cykel och gångtrafik. Här bör en betydande breddning av trottoaren göras, området snyggas upp, ordnas övergångsställe och helst sänka farten till 30 km/timme. 20) Skyltningen mot bland annat T-banan saknas. 21) Då man går längs T -banan mot stationen bör staketet höjas kraftigt så det ej går att slänga ned något på spåret. Området har mycket stora kvaliteter men bland annat ovan angivna detaljer bör arbetas med. Då förbättras området ytterligare för de boende. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

26 Fotgängaranalys Grupp 3; Fittja centrum mot Alby Bilderna finns hos kontaktpersonerna i kommunen. BILAGA 8 Bild 3.1. Start vid T-banestationen. Otrygg miljö, ful betongmur, gallerförsedda fönster ger intryck av fängelse. Gång-, cykelslinga mot centrum. Löv bör sopas. Bild 3.2. Hög kant i gångbana. Bild 3.3. Hål i nät över T-banetak. Bör lagas. Bild 3.4. Snygg plantering vid busshållplats. Bild 3.5, 3.6. Lampor tänds inte vid ingång till T-bana vid mörker. Endast lampor från butiker lyser, otryggt på kvällar. Bild 3.7. Ramp för rullstolar och rullatorer saknas. Bild 3.8. Snygg stenlagd plats framför höghusen, ledräfflor för synskadade saknas. Blomlådor bör ordnas i linje för lättare orientering för synskadade. Ingen vägvisning, ej cyklar? Bild Lekplats: bänkar för vuxna saknas. Kan göras attraktivare. Stora nivåskillnader. Trappa risk. Mycket trappor, svårt för rullstolar. Bild Farlig, stensatt sluttning, bör avgränsas, så att man inte går fel. Växter positivt. Ramp för barnvagnar saknas. Bild Igenväxt gångväg (?) vid nedfart till undre parkeringsdäck (låst). Bild Mycket löv som bör sopas upp. Bild Fullt med sopor, bör städas upp. Bild Mörk, oskyltad passage som leder ut från gård. Bild Exempel på farlig, otillåten passage över gata, Värdshusvägen. Bild Kantsten trasig, bör delvis göras om till ramper. Bild Gångbana blockerad av container, svårt att passera med rullstol. Målpunkt: återvinningsstation. Bild Stolpe mitt i gångbanan. Sprickor, kantsten. Soffor positivt. Torftig miljö, kan göras trevligare med omväxlande färgsättning. Eftersatt underhåll. Bild Murgröna på vägg positivt. Skadat plank vid p-plats. Ny plan. Svårorienterat från gårdarna. Bild Skräpigt. Stereotypt: Miljonprogrammet. Mellangården nr 26, 28, 30. Sjösidan: Attraktiv boendemiljö nr Buller från T-bana, skärm behövs. Bild Farligt rör. Övergångsställe. Bild Förskolan Humlan. Gamla Riksettan gick fram här. Uppfart till Fittja gård via gångväg? Otydlig skyltning. Bad: Nedfart dåligt skyltad. Bild Trevlig plats, lekytor. Sittplatser saknas, vackert. Bollplaner. Problem med fågelspillning. Bild Ängsskolan: Lampor upphör delvis. Bild Brunnslock löst. Bild Grillplats: risk för vandalisering: man tar ved från träd och eldar. Grillved bör levereras av kommunen. Sittplatser saknas delvis. Bild Asfaltplan används till vad? Skatebordsramp borta. Lampor släckta vid mörker. Vägkorsning utan skyltar (vid berget). Bild Gammal pumpstation, där rockkungen Roine Larsson knivdödades. ( Rest in peace ) Bild Fin lönnallé. Bild Lekplats bra, ruinattrapp. Bild Sporthall, Fittjaskolan. Transformator nerklottrad. Ombyggnadsplaner finns. Mycket löv på gångbanor. Farliga, avsågade bilhinder. Allmänt saknas: separering cykel - gång. Variera färgsättning av höghus. Svårt för rullstolar. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

27 BILAGA 8 Ytterligare kommentarer från Grupp 3; barnen i gruppen: Centrum måste få liv där alla samlas, inte sitta hemma och inte veta vad man vill. Fittja är vackert och jag undrar hur vi ska visa det. Det som alla säger vill jag att det ska göras. När ni säger att man ska vara stolt vill jag veta för vad, om vi inte börjar arbeta med det. Vi vill ha mer akut vård och att det inte ska kosta för dem som inte har råd. Vi har för lite butiker. Mer roliga butiker, klädbutiker skulle vi inte bli uttråkade. Varför börjar ni att bygga parken nu när ni har sagt att det skulle bli klart i sommaren så att alla barn får leka. Vi vill att belysningen ska startas, inte vänta på något. Det borde finnas skyltar som visar Gå in Välkommen till centrum. Det var en mycket trevlig dag. Tänk att vi kunde vara med och bestämma. De tömmer inte papperskorgarna. Vi måste förbättra bottenvåningens känsla att se att de bor på ett fint ställe, inte ett skräpigt ställe. Vi kommer att få en cd att se. Sedan få möjlighet att berätta. Hoppas något förändras efter det vi har sagt och protesterat. Vi vill ha förbättringar vid lägenheterna. Vi vill ha fina gårdar. Ni vet att bottenvåningen får mycket skräp och vatten som vi vill sätta stopp för. Jag har tänkt ut att om alla hade en liten trädgård eller staket, skulle ingen klaga. Det skulle bli finare. Jag vill att Fittja ska få hänsyn, att vi kan skryta om den utan att någon säger emot. Människorna har väntat länge, vi vill att Botkyrka startar, inte väntar. Om vi förbättrar miljön så snart som möjligt skulle ingen flytta härifrån. Jag vill att alla ska säga oj hur snabbt fick vi det här. Alla i min skola vill hjälpa till att förbättra miljön i Sverige. Jag tycker att de ska göra nya parker i olika ställen i Fittja. Till exempel stora parken som ligger mellan Forvägen och Krögarvägen. Det har gått nu 1 år men den är fortfarande inte klar. Jag vill att de ska förbättra Fittja centrum. Med att det ska komma nya affärer och att det inte ska skräpas ner. När det finns eller ska göras trappor tycker jag att det ska också finnas en gångväg för barnvagn och rullstol. Jag tycker att toaletterna i Fittjagången ska göras om. De är så äckliga och smutsiga. Grillplatsen i Fittjaängen ska fixas för att den är förstörd. De ska sluta att kasta skräp eller bröd i havet. Då kan man inte bada där i sommar för att det är äckligt. Det är bra att de gör nya balkonger. De blir fina. Allt i Fittja ska förändras, alltså det som är sönder och förstört. De som bor i Krögarvägen ska sluta klottra. Nya gårdar i Krögarvägen ska göras om tycker jag. Det ska finnas flera lekplatser eftersom det bor många barn där. Och längs uppe i höghusena ska det finnas staket för att på somrarna kan man vara där. Alltså på elfte våningen. Det finns sönder stenar som ska göras tillbaka. Det finns överallt i Fittja. De som har rullstol ska också få ha det tryggt på vägarna. Ibland finns det inte rullstolstrappor så de kan inte gå därifrån. Så därför får de gå en längre väg och det blir trötta då. Så jag vill att det ska fixas tycker jag. Det är viktigt. Jag tycker att de ska göra en fotbollsplan med konstgräs i. Men de behöver inte göra en ny fotbollsplan utan de kan bara använda en samma fotbollsplan. En ny basketplan ska göras tycker jag i Krögarvägen. Fastän det står att man inte får köra moped, kör de i alla fall. Det är farligt och förbjudet. Nya marker på olika ställen ska göras om tycker jag. Fönsterna i Krögarvägen och Forvägen ska göras om som i Värdhusvägen. Alla måste trivas i Fittja tycker jag. Det var trevligt och roligt med vår grupp. De var jättesnälla. Alla lampor ska alltid tändas varje dag. Annars blir det kolsvart. Då kan man inte se något. Centrumet ska bli trevligare och bättre! Allt detta ska göras tycker jag! Det ska stå en skylt som ska stå på Fittja centrums framsida Välkommen till Fittja centrum. De tömmer inte papperskorgarna. Det blir fullt med skräp så man blir äcklad. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

28 BILAGA 9 Fotgängaranalys Grupp 4; Fittja centrum mot Hallunda Bilderna finns hos kontaktpersonerna i kommunen. Bild Kommentar 1-2 Gruppbild. Felvänd och klottrad skylt 3-4 Inte välkomnade nu pga byggnation. Ska bli bättre. Blir det tillgänglighetsanpassat sedan? Mer grönt vid entrérna 5 Bro över tunnelbanan känns som en bakgata. Måla om centrum i roligare färger. Tråkiga räcken på bron hela plåttaket tråkigt. 6 Stenarna är hinder kunde göra något roligare 7 Tråkig betongvägg, göt något roligare och gärna planteringar 8-9 Något för barnen i den här parken när de vuxna sitter här. Viloplats, mötesplats. Fint med uppvuxna träd Fina, trevliga omgivningar 12 Vad har hänt med vägen ned till fotbollsplanen? 13 Trasig sandlåda som behöver ordnas 14 Fasaden på skolan är möglig och behöver tvättas 15 Kanske göra belysning under tunnelbanebroarna. Bra att det är grönt. 16 Genvägen kan göras till en officiell väg. Vägvisning saknas. Det är mörkt här på kvällen. 17 Öppen, bra tunnel med belysningen i den funkar ej. Olika slags armaturer överallt på belysningen på de olika GC-vägarna 18 Gångväg mellan kolonilotterna och grönområdet kan upplevas som lite öde och otryggt. Mycket mopeder som kör fort här. 19 Här är ej folk. På g med park bra 20 Vore trevligt att få gå in eller igenom kolonilotterna. Ej inbjudande nu. Detta är annars rakaste vägen upp mot centrum. 21 Fint 22 Stolpen borde stå närmare korsningen 23 Betongsuggor varför? papperskorgar behövs mer frekvent och mer bänkar ihop för spontana möten 24 Vägen till Lysmaskens fsk. Blött och mycket skymmnade vegetation. Konstig entré från Gc-vägen 25 Saknar gångbana från vägen ned till Lysmasken. Uppe vid stora vägen finns ingen övergång eller trottoar 26 Uppfräschning av fotbollsplanen behövs. Bänkar så man kan sitta och titta. 27 Lite väl lummigt runt tunneln. Gör en riktig gångväg av den redan gjorda gångvägen 28 Bra genväg men blöt. Papperskorgen lite konstigt placerad. 29 Hyfsat bra mötesplats. Gärna mer bänkar. 30 Grindar portar svårt ur tillgänglighetssynpunkt att ta sig förbi 31 Träden skymmer belysningen. Belysningen behöver bytas till energieffektiv. Bra bredd på GC-bana. Underhåll viktigt 32 GC skulle hellre få gå plant över och bilarna fick åka på bro över eller vara nedgrävda. På andra sidan brant för cyklar Var ska mopederna vara? Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

29 Bild Kommentar 33 Den grusande vägen bra men belysning saknas 34 Här slutar det 35 Bra med bred GC 36 Genväg som man kan göra i ordning 37 Grusad genväg bra fram till busshållplatsen men man hamnar bland garagen i andra änden 38 Från Pokalvägen behövs en väg och övergång ned till Lysmasken 39 Ta bort kanterna 40 Inte bra ur tillgänglighetssynpunkt. Räcket inte bra Gångvägen som fortsätter är brant, gropig och med rötter 41 Brant, alltid omvägar för rullstolar och barnvagnar 42 Hög kant vid parkeringen 43 Smitväg Generellt saknas i centrum kartor överområdet och vägvisning Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

30 BILAGA 10 Rekommendationer fotgängaranalys - mer detaljerad information Gångbanor Att belägga nästan all mark som ska hårdgöras med svart asfalt och sen måla vita streck på asfalten, ger inget särskilt stadsmässigt intryck. Det är heller inte alltid ett särskilt effektivt sätt att styra trafiken. Gångbanorna längs 50 km/tim gatorna utförs lämpligen med plattor som för de flesta associerar till en fotgängaryta. Cykelbanorna utförs lämpligen i rödbrun asfalt eller sten som för de flesta associerar till en cykelyta. Övergångsställen Finns möjlighet bör ett övergångsställe ha refug. Det innebär för fotgängaren att han bara behöver ha kontroll och söka en interaktion åt ett håll i taget. Inte minst för barn är detta viktigt. Trafiksäkerheten försämras väsentligt om man har två körfält i en riktning. I Fittja räcker det med ett körfält i varje riktning. Refugen bör vara minst två meter bred för att man i refugen får plats med en barnvagn och en cykel. Gatan där refugen är bör utformas så att bilarna tvingas till en påtaglig sidoförskjutning, varigenom bilarnas hastighet sänks något. Det blir svårt köra riktigt fort på övergångsstället. Önskar man en större och säkrare hastighetssänkning rekommenderas ett gupp innan övergångsstället. Gupp är en billig åtgärd men inte alltid så populär. Att lyfta upp hela övergångsstället cirka 10 centimeter har en betydligt större acceptans. Normalt utformas refugen så att man går rakt över eller genom refugen. Men man kan utforma refugen så att när den gående efter att ha passerat gatan når refugens kant så tvingas den gående till en cirka 45 gradig vinkeländring åt höger, och när den gående sen når den bortre refugkanten så tvingas den gående till en cirka 45 gradig vinkeländring åt vänster. Fördelarna med denna åtgärd är att den gående får en bättre ögonkontakt med bilisten och åtgärden förhindrar eller åtminstone väsentligt försvårar att den gående bara rusar över gatan. Refug på en gata innebär att gatan får en mer stadsmässig karaktär, i alla fall om man gör refugen med kantstenar av sten (granit) och om man belägger den upphöjda delen av refugen men någon slags sten. På landsbygd målar man gärna vita streck på svart asfalt, men man bör undvika detta om man eftersträvar en mer stadsmässig karaktär. Varje övergångsställe måste bedömas för sig men normalt är det lämpligt att kombinera övergångsställe med cykelöverfart. Ett utformningsalternativ som skulle kunna användas på flera ställen i Fittja är så kallad timglashållplats. Den kännetecknas av att i höjd med busshållplatsen smalnas gatan av till bara ett körfält. Står en buss inne vid hållplatsen kan ingen bil köra om och bussresenärerna kan då tryggt och säkert passera gatan. Dessutom blir gatan bara ett körfält bred, vilket naturligtvis innebär att gående här kan korsa gatan säkrare och tryggare även om den gående inte är på väg till eller från busshållplatsen. Gatumiljö för funktionshindrade Det pågår genom Agneta Ståhl vid Lunds Tekniska Högskola och arkitekt/konsult Mai Alméns ett viktigt kunskapsbyggande om hur taktila plattor ska vara utformade för att de ska kunna tjäna som artificiella ledstråk för blinda och vad som krävs för att naturliga ledstråk ska kunna fungera. Ett naturligt ledstråk kan vara gränsen mellan en hårdgjord yta (gångväg) och intilliggande gräsmatta. Genom att med käppen ömsom slå lätt mot den hårdgjorda ytan och gräsytan kan gränsen mellan de båda olika ytorna tjäna som ett naturligt ledstråk. Demonstrationsprojekt i enlighet med dessa kunskaper har byggts av Anders Eklund vid Borlänge kommun. Goda exempel härpå finns också i Malmö. Anette Rehnberg på Vägverket i Borlänge kan mycket om dessa frågor. Fotgängarbesiktning i Fittja, Botkyrka kommun, Oktober (30)

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015 Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Allmänt Denna bilaga skall vara till hjälp vid val av åtgärder för att förbättra tillgängligheten i den

Läs mer

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08 Västermovägen på Brattberget 17 oktober 2013 2014-01-08 Innehåll 1 Bakgrund 2 1.1 Trygghetsundersökning... 2 2 Trygghetsvandring 3 2.1 Metod... 3 2.2 Trygghetsvandring kring Västermovägen på Brattberget...

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Trygghetsvandring. i Piteå ett samarbete mellan polisen och Piteå kommun

Trygghetsvandring. i Piteå ett samarbete mellan polisen och Piteå kommun Trygghetsvandring i Piteå ett samarbete mellan polisen och Piteå kommun Trygga stimulerande miljöer Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö men kan också användas

Läs mer

Åtgärdsplan - Trygghetsvandring i Vingåkers kommun 2012

Åtgärdsplan - Trygghetsvandring i Vingåkers kommun 2012 Åtgärdsplan - Trygghetsvandring i Vingåkers kommun 2012 Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandring är en metod som har utvecklats i Göteborg. Tillsammans med bland annat lokala föreningar, företag

Läs mer

Ledstråk för personer med synskada

Ledstråk för personer med synskada Ledstråk för personer med synskada Vid byte mellan kollektiva färdmedel En sammanfattning av ett examensarbete med samma namn Håkan Lindström Förord Denna skrift är baserad på Håkan Lindströms examensarbete

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion Utvärdering av lekplatser i Stockholm Januari 2005 Kortversion Tillgängliga lekplatser Det här är en kortfattat beskrivning av det som kommit fram i en tillgänglighetsundersökning av 8st lekplatser i Stockholm

Läs mer

10 Gaturummets innehåll

10 Gaturummets innehåll 10 Gaturummets innehåll I gaturummet utgörs ofta rummets väggar av bebyggelsen längs vägen. Även träd eller högre häckar kan bilda väggar i gaturummet. Vanligen skiljs trafikantslagen åt av en liten höjdskillnad,

Läs mer

Fotgängarbesiktning i Fittja

Fotgängarbesiktning i Fittja 171717 Fotgängarbesiktning i Fittja Förord Samhällsbyggnadsförvaltningen, Botkyrka kommun arrangerades tillsammans med Hållbart resande i samhällsplaneringen och Fotgängarnas förening en fotgängbesiktning

Läs mer

ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING 1(7)

ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING 1(7) ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING 1(7) Stationen Klotter Klottersanering Banverket Västttrafik/Vägenhete Stationen Klotter Banverket är meddelat och arbetar för en långsiktig lösning Nedgången till tunneln

Läs mer

Sari & Bjarne hälsar välkomna till föredrag om SHARED SPACE

Sari & Bjarne hälsar välkomna till föredrag om SHARED SPACE 1 Sari & Bjarne hälsar välkomna till föredrag om SHARED SPACE samrum? 2 3 Två projekt: Shared Space i Sverige Utvärdering av Skvallertorget i Norrköping (Tyréns i samarbete med Lunds Tekniska Högskola)

Läs mer

TRYGGHETSVANDRING I DALSJÖFORS

TRYGGHETSVANDRING I DALSJÖFORS SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING I DALSJÖFORS HÖSTEN 2013 BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET (BRÅ) STADSDEL ÖSTER TRYGGHETSVANDRINGAR - SDF ÖSTER För att klara s prioritering gällande säkerhet och trygghet för

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

3. Checklista för allmänna platser

3. Checklista för allmänna platser 3. Checklista för allmänna platser Nr. KONTROLLPUNKTER 11 MARKBELÄGGNINGAR (12 ) 11.1 Förekommer ojämna markbeläggningar som utgör hinder för personer i rullstol eller med rollator? (T.ex. löst grus eller

Läs mer

ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING GRÅBO 9/2 2010 1(7)

ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING GRÅBO 9/2 2010 1(7) ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING GRÅBO 9/2 2010 1(7) Trottoarpratare är ett problem för bl.a. synskadade Lågt placerade reklamflaggor som man tvingas ducka för. Bygga på lägenheter ovanpå affärer och

Läs mer

Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT

Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT FÖRORD Arbetet med att ta fram Gång- och cykelplan för Vårgårda tätort har gjorts i samarbete av Sabina Talavanic, stadsarkitekt, Charlotte

Läs mer

Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12. Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10

Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12. Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10 Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12 Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10 Detta program sammanfattar de krav och riktlinjer som Älmhults kommun ställer på utformning av uteserveringar

Läs mer

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015 Trygghetsvandring Simlångsdalen den 5 maj 2015 Tre olika grupper bestående av boende och tjänstemän vandrade i tre förutbestämda områden i Simlångsdalen och noterade iakttagelser, förslag på åtgärder samt

Läs mer

Trygghetsvandring mellan Sommarhemsskolan och Äsperödsskolan

Trygghetsvandring mellan Sommarhemsskolan och Äsperödsskolan Trygghetsvandring mellan Sommarhemsskolan och Äsperödsskolan Inledning Trygghetsvandringen genomfördes måndag 31 maj mellan Sommarhemsskolan och Äsperödsskolan. Deltog gjorde sex elever som representerade

Läs mer

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn.

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn. 1(6) Teknik- och serviceförvaltningen Datum 2013-11-14 Handläggare Emilia Löfgren Er Referens Vår Referens Sammanfattning av inkomna synpunkter vid dialogmötet om Öster den 22 oktober 2013 Bra platser

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14 UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET Rev. 2010-06-14 FÖRUTSÄTTNINGAR DÅ......OCH NU Svårt vägval P grusyta Trasigt staket Vid grinden Planer Lä/lek Otydlig gräns sand/gräs Stora öppna gräsytor Lä/lek P asfalt Otydlig

Läs mer

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder 2015-07-09 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykeltrafik i stor lutning... 3 3 Cykel i citybanan service- och räddningstunnel... 4 4 Förslag

Läs mer

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder!

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Förslag till åtgärder för att förbättra tillgängligheten i Söderköpings kommun Bakgrund I vårt land ska gator, parker, torg, handels- och kulturnäringar samt andra

Läs mer

Kundenkät gatumark hösten 2013

Kundenkät gatumark hösten 2013 Kundenkät gatumark hösten 2013 En kundenkät med totalt 13 frågor skickats under hösten 2013 ut till 500 slumpvis utvalda kommuninvånare. Syftet är att få en överblick av hur nöjda invånarna kunderna är

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun

Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun 2014-11-19 1(7) Miljö och Samhällsbyggnad Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun Dessa riktlinjer sammanfattar de krav som Eslövs kommun ställer vid utformning av uteserveringar. Målsättningen är

Läs mer

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster.

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster. 2. ANALYS 29 2.1 BESÖK För att få lite idéer på hur stationsområdet i Vårgårda kan utvecklas har jag valt att titta närmare på två andra stationer med liknande bakgrund. Jag har valt stationerna Herrljunga

Läs mer

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 SAMMANSTÄLLNING AV: WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 Den 10 november genomfördes en öppen workshop med boende och verksamma på Brunnshög, Östra Torn och Norra Fäladen.

Läs mer

Trygghetsvandring runt Strömbackaskolan 2014-09-10

Trygghetsvandring runt Strömbackaskolan 2014-09-10 Trygghetsvandring runt Strömbackaskolan 2014-09-10 Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vid trygghetsvandringar upptäcker man många saker som man annars inte tänker

Läs mer

TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED

TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED VÅREN 2014 BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET (BRÅ) STADSDEL ÖSTER TRYGGHETSVANDRINGAR - SDF ÖSTER För att klara Borås Stads prioritering gällande säkerhet och trygghet

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

Trygghetsvandring i Norrfjärden 2010-09-27 Område kring: Församlingsgård, Porsnäsfjärdens strand, vägkorsningar, Porsnässkolan samt centrum

Trygghetsvandring i Norrfjärden 2010-09-27 Område kring: Församlingsgård, Porsnäsfjärdens strand, vägkorsningar, Porsnässkolan samt centrum Trygghetsvandring i Norrfjärden 2010-09-27 Område kring: Församlingsgård, Porsnäsfjärdens strand, vägkorsningar, Porsnässkolan samt centrum Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare

Läs mer

Trygghetsvandring Malmköping Maj 2011

Trygghetsvandring Malmköping Maj 2011 Trygghetsvandring Malmköping Maj 2011 Gunilla Malmqvist Brottsförebyggare Flens kommun 0 Bakgrund Att minska brottsligheten samt öka tryggheten i Flens kommun är ett prioriterat område för både polisen

Läs mer

4 Separering av gång- och cykeltrafik

4 Separering av gång- och cykeltrafik 4 Separering av gång- och cykeltrafik 4.1 Inledning Trafikseparering innebär att olika trafikslag skiljs åt så att de inte gör anspråk på samma utrymme samtidigt. På sträcka kan det ske genom att trafikslagen

Läs mer

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030 Nyhetsbrev december 2012 Översiktsplan Huddinge 2030 Översiktsplan Huddinge 2030 är ett övergripande dokument som beskriver hur Huddinges bebyggelse, naturområden och infrastruktur skall utvecklas. Den

Läs mer

Uteserveringspolicy. för. Hedemora kommun

Uteserveringspolicy. för. Hedemora kommun Uteserveringspolicy för Hedemora kommun Sida 2(9) HISTORIK Instans Beslut / Händelse Datum Christian Blomberg, Tyréns Skapad 36 verksamheter som kan tänkas vilja Remiss samt informationsmöte 2013-04-30

Läs mer

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader.

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader. 4.0 GATOR Gaturummen Gaturummen i området skall inbringa trygghet för de boende och de är därmed viktiga delar när målet är att bland annat skapa en trivsam miljö. I mitt gestaltningsförslag skall gatornas

Läs mer

ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING LERUM 7/9-2010 Rev 19/9 1(6)

ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING LERUM 7/9-2010 Rev 19/9 1(6) ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING LERUM 7/9-2010 Rev 19/9 1(6) Gångvägen bakom Hot Chilli Svag belysning. Ser inte marken mellan lyktorna. Utreds. Trygghetsbelysning. Gångvägarna på Åtorp-sidan av ån

Läs mer

KARLSKOGA KOMMUN 2010-04- 12

KARLSKOGA KOMMUN 2010-04- 12 KARLSKOGA KOMMUN 2010-04- 12 Varför regler för uteserveringar? Karlskoga ska bli en attraktiv stad med väl underhållna vardagsmiljöer och platser och god arkitektur. En stad där både invånarna och besökare

Läs mer

En säker skolväg. Barn och vuxna berättar om sin skolväg På en del ställen har man gjort jämförande

En säker skolväg. Barn och vuxna berättar om sin skolväg På en del ställen har man gjort jämförande En säker skolväg I många klasser tar man upp Skolvägen som ett tema. Barnen beskriver skolvägen i bilder, berättelser och dikter. De berättar om husen och växtligheten, om människor och djur som de möter.

Läs mer

2010-04-12 REGLER FÖR UTESERVERINGAR

2010-04-12 REGLER FÖR UTESERVERINGAR REGLER FÖR UTESERVERINGAR Varför regler för uteserveringar? Karlskoga ska bli en attraktiv stad med väl underhållna vardagsmiljöer och platser och god arkitektur. En stad där både invånarna och besökare

Läs mer

Anläggningsstandard för kommunalt övertagande av vägföreningars huvudmannaskap för allmänna platser i Norrköpings kommun

Anläggningsstandard för kommunalt övertagande av vägföreningars huvudmannaskap för allmänna platser i Norrköpings kommun Anläggningsstandard för kommunalt övertagande av vägföreningars huvudmannaskap för allmänna platser i Norrköpings kommun Antagen av tekniska nämnden 2010 12 09 1 Inledning 1 Normalstandard och krav på

Läs mer

Lathund för utformning av gång- och cykelvägar i Gällivare

Lathund för utformning av gång- och cykelvägar i Gällivare Lathund för utformning av gång- och cykelvägar i Gällivare Alla exempel och förslag i lathunden är tagna från GCM-handbok: utformning, drift och underhåll med gång-, cykel- och mopedtrafik i fokus. Boken

Läs mer

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Vi vill genom positiv, konstruktiv

Läs mer

OP 2010. Röster från män 70 år-

OP 2010. Röster från män 70 år- OP 2010 Röster från män 70 år- 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Cykelbana efter Järbovägen. Av- och påfart Rv80- Järbovägen. Fler poliser. Det är en enorm förstörelse

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Barns skolväg 2009. Rapport från resevaneundersökning av grundskoleelevers trafiksituation i åk F-6 i Dals Eds kommun

Barns skolväg 2009. Rapport från resevaneundersökning av grundskoleelevers trafiksituation i åk F-6 i Dals Eds kommun Barns skolväg 2009 Rapport från resevaneundersökning av grundskoleelevers trafiksituation i åk F-6 i Dals Eds kommun Jenny Christensen & Lillemor Sanderberg Samordnare Kommunsamverkan Trafiksäkerhet &

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn,

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Gustavsborg, Lasarettet och centrala delar av Mörrum Tyréns

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

Tyck om Burlöv Den första resp. sista synpunkten under aktuell period registrerades 2015-01-01-2015-06-30

Tyck om Burlöv Den första resp. sista synpunkten under aktuell period registrerades 2015-01-01-2015-06-30 (22) Statistikrapport Samhällsbyggnadsförvaltningen 20500-2050630 Tyck om Burlöv Den första resp. sista synpunkten under aktuell period registrerades 205-0-0-205-06-30 Sammanfattning Antal registrerade

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 2009-01-26 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 Dnr TN 2007/355 Författare: Elenore Bjelke, Ivan Ericson, Christin Gimberger Förord Nacka kommuns Riktlinjer

Läs mer

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013 Staden Ystad 2030 dokumentation från workshop den 23 april 2013 Workshopen är en del av den tidiga dialogen för fördjupningen av översiktsplanen för staden Ystad. Temat för workshopen var förtätning, fokus

Läs mer

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Nykvarns Kommun Gång- och cykelplan Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Jörgen Bengtsson Gunilla Hellström 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras?

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? KALIX KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Information till Dig som är intresserad att sätta ut blomlådor Låt gatan blomma! Du har anmält intresse av att ställa ut blomlådor på Din gata för att minska

Läs mer

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 PROTOKOLL 1 (8) Dokumenttitel Dokumentdatum Skapat av 2014-08-28 Mikael Soto, EQC Karlstad Ev. ärendenummer Ev. dokumentid Uppdragsnummer 3013028 Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 Projektnamn

Läs mer

1 Befintliga förhållanden

1 Befintliga förhållanden Norsborgsdepån Gestaltningsprogram byggnader och yttre miljö Innehållsförteckning 1. Befintliga förhållanden 1.1 Byggnader och nuvarande användning 1.2 Landskap 1.3 Vägar 2 Förändringar 2.1 Markingrepp

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla!

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla! & nu då? Jag vill ha snyggare gårdar Det behövs fler affärer Bra att man tagit detta initiativ att förbättra Akalla Naturen i Akalla är helt fantastisk Tydligare trafikstruktur Det behövs en bank i Akalla

Läs mer

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Miljövänliga transporter Lastcyklar har idag en kapacitet på 300 kg och är ett alternativ till varutransporter i tätort. Bilfria gator Gator fri från

Läs mer

Landskrona kommun. Tillgänglighet förutsätter framkomlighet...

Landskrona kommun. Tillgänglighet förutsätter framkomlighet... Landskrona kommun Tillgänglighet förutsätter framkomlighet... Innehållsförteckning Enkelt avhjälpta hinder Stråk Principer för enhetlighet Taktila (kännbara) plattor Kupol- och sinusplattor Pollare och

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOG

SAMMANSTÄLLNING DIALOG SAMMANSTÄLLNING DIALOG De kommentarer som återfinns under respektive plats kommer från gångturernas diskussioner, samtal med besökare på planeringsverkstaden, samt Önskelistan - där besökare kunde skriva

Läs mer

Utveckling och komplettering av gröna stråk

Utveckling och komplettering av gröna stråk Utveckling och komplettering av gröna stråk Förbindelser och kopplingar mellan olika områden är viktiga liksom möjligheten att lätt kunna nå olika områden till fots och med cykel. Tyvärr finns ofta barriärer

Läs mer

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer.

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer. Analys - aktivitet Lite bakgrund till hur vi har tänkt. Stora delar av Kanaltorget ligger i skugga framåt eftermiddagen. Något som gör att man vill dra sittplatser österut, mot Byälven. (Solgränsen är

Läs mer

Sammanställning intervjuer Vemmenhögsgatan 19-37

Sammanställning intervjuer Vemmenhögsgatan 19-37 AB Kristianstadsbyggen Sammanställning intervjuer Vemmenhögsgatan 19-37 Åse Båvmark 2012-10-10 Innehåll Sammanställning intervjuer Vemmenhögsgatan 19-37... 2 Bakgrund... 2 Metod... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister?

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? www.pitea.se/trafik Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? Obevakat övergångsställe Lagtext: Vad innebär lagen? Exempel i Piteå: En del av en väg som är avsedd att användas av gående

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Stadsbyggnadskontoret oktober 2009 Karin Norlander SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Tyresös stadsbyggnadskontor upprättade juni

Läs mer

Trygghetsvandring i Kållered 2010

Trygghetsvandring i Kållered 2010 Trygghetsvandring i Kållered 2010 1 2010-10-20 Hej! Under en längre tid har såväl boende i Kållered som politiker diskuterat hur en uppfräschning av Kållered centrum ska kunna bli möjlig. Även om området

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst Synpunkter på Stortorget Båda förslagen har positiva inslag. Torget är omtyckt av många men det har blivit mer igenväxt.

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM SNURROM 2016-05-11

GESTALTNINGSPROGRAM SNURROM 2016-05-11 GESTALTNINGSPROGRAM 2016-05-11 - ENTRÉN - Den första plats som besökare och boende i Snurrom kommer möta är en platsbildning, ett mindre torg. Hela ytan blir upphöjd till torgnivå och platsen blir en ordnad

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Trollhättans kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Trollhättans kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Trollhättans kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2007 Trollhättans kommun Våren

Läs mer

Nationella hastighetsprojektet 2001

Nationella hastighetsprojektet 2001 Nationella hastighetsprojektet 1 Förbättrad hastighetsanpassning genom medlemsorganisationerna i Stockholms län Helena Hartzell Notat Bakgrund Hastigheten är den enskilda faktor som har störst betydelse

Läs mer

Väg 1710 och berörda korsningar mellan Barkåkra och Pomona

Väg 1710 och berörda korsningar mellan Barkåkra och Pomona Till Ängelholms kommun att. Ann Kristin Wiiberg Östra vägen 2 262 80 Ängelholm och Till Trafikverket Region Syd Box 543 291 25 Kristianstad Väg 1710 och berörda korsningar mellan Barkåkra och Pomona Efter

Läs mer

Protokoll Trygghetsvandring i Åsjunga 2014-06-24. Trygghetsvandring i Åsjunga Reviderad 2014-06-23

Protokoll Trygghetsvandring i Åsjunga 2014-06-24. Trygghetsvandring i Åsjunga Reviderad 2014-06-23 Reviderad 2014-06-23 1 Inledning Vid en byastämma i Åsljunga ville invånarna genomföra en trygghetsvandring. Detta tog Örkelljunga kommun fasta på och den 2012-03-22 anordnade kommunens BRÅ (Brottsförebyggande

Läs mer

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö Skärhamn Märkesten WORKSHOP Märkesten 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland Tjörn - Möjligheternas ö Information Ytterligare information finns att tillgå på kommunkontoret i Skärhamn på adress; Kroksdalsvägen

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning sommaren 2010 Lomma kommun Våren 2010 genomförde

Läs mer

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning Bakgrund Göteborg växer och många vill flytta hit. Därför behöver vi bygga fler bostäder, framför allt på platser där det redan finns kollektivtrafik, vägar, affärer, förskolor och parker. Selma Lagerlöfs

Läs mer

Anvisning och riktlinjer vid användande av offentlig plats

Anvisning och riktlinjer vid användande av offentlig plats Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Anvisning och riktlinjer vid användande av offentlig plats ANTAGET AV: "[Klicka här och skriv]" DATUM: "[Fyll i datum enlingt ÅÅÅÅ]" ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan

Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan Datum Dnr 2012-05-10 2012-T0111-5 1(6) Miljö-, byggnadsoch teknikförvaltningen Samtliga berörda på Västergatan Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan Bakgrund Tekniska nämnden har fått i

Läs mer

VV publikation 2002:120 2002-11

VV publikation 2002:120 2002-11 VU 94S-2 10 Gång- och cykeltrafik Innehållsförteckning 10 Gång- och cykeltrafik 1 1 10.1.1 Definitioner 1 10.1.2 Planering för gång- och cykeltrafik 3 10.2 Nättillhörighet 7 10.2.1 Nätstruktur 7 10.2.2

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

NYBRO. - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum

NYBRO. - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum NYBRO - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum Alexandra Eliasson Examensarbete 30 hp, Magisterprogrammet i Fysisk planering Blekinge Tekniska Högskola, 2008 1 FÖRORD

Läs mer

Motion om säkrare gång- och cykelvägar

Motion om säkrare gång- och cykelvägar 2007-09-24 202 442 Kommunstyrelsen 2008-01-14 6 14 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 276 580 Dnr 07.541-008 septkf23 Motion om säkrare gång- och cykelvägar Ärendebeskrivning Erika Josbrandt, för

Läs mer

Utformning av upphöjda gångpassager

Utformning av upphöjda gångpassager Utformning av upphöjda gångpassager för ökad tillgänglighet och säkerhet för personer med synskada En sammanfattning av ett examensarbete med samma namn Paulina Eriksson Förord Denna skrift är baserad

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Trygghetsvandring i sydvästra Kvillestaden 24 febr.2005

Trygghetsvandring i sydvästra Kvillestaden 24 febr.2005 Trygghetsvandring i sydvästra Kvillestaden 24 febr.2005 Vad är en trygghetsvandring? En trygghetsvandring är en metod för att skapa en bättre närmiljö. Metoden bygger på att det är de som bor och är verksamma

Läs mer

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik CYKELSTRATEGI 1(8) 2001-03-21 Strategi och handlingsplan för cykeltrafik Godkänd av kommunstyrelsen 01-03-21 Vision I Kristianstad kommun är cykeln det naturliga transportmedlet att använda vid korta resor

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET TRAFIKGRANSKNING

DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET TRAFIKGRANSKNING BILAGA 7b 1 (5) DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET TRAFIKGRANSKNING Nuläge Endast motionsslingorna och några bostadssmåhus vid Solviksvägen alstrar i dag trafik i planeringsområdet. Enligt vägregistret är trafikvolymen

Läs mer

Bakgrundsdel. Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-23

Bakgrundsdel. Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-23 Bakgrundsdel Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-23 Cykelplan Trollhättan 2013 Cykelplan Trollhättan 2013, bakgrundsdel, har upprättats av en projektgrupp bestående av Andreas Emanuelsson, Utredningsingenjör

Läs mer

Förord. Innehåll. Råd 12 Tillståndsansökan 13 Ansökan 13 Viktiga kontakter 14

Förord. Innehåll. Råd 12 Tillståndsansökan 13 Ansökan 13 Viktiga kontakter 14 Uteserveringar i Borlänge - råd och riktlinjer 2 Innehåll Förord 3 Varför riktlinjer? 4 Riktlinjer 5 Sammanfattning 5 Uteserveringens tak 6 Uteserveringens golv 7 Uteserveringens möbler 8 Uteserveringens

Läs mer

Trygghetsvandring i Alafors den 3 december 2014

Trygghetsvandring i Alafors den 3 december 2014 Trygghetsvandring i Alafors den 3 december 2014 Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandring är en metod som ger människor möjlighet att påverka sin närmiljö. Olika grupper kan ta initiativet till att

Läs mer

Riktlinjer för uteserveringar i Hudiksvall

Riktlinjer för uteserveringar i Hudiksvall Riktlinjer för uteserveringar i Hudiksvall Våren 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2014 04 28 69 Innehållsförteckning Inledning sid 1 Tillstånd och bygglov 4 Policy för utformning, råd och riktlinjer 6

Läs mer

Kvalitetskrav för uteserveringar i Örebro

Kvalitetskrav för uteserveringar i Örebro Kvalitetskrav för uteserveringar i Örebro Kvalitetskrav för uteserveringar i Örebro Det har blivit allt populärare att ordna uteserveringar i Örebro. Det är en glädjande utveckling som överensstämmer med

Läs mer

Råd och riktlinjer för uteserveringar i Askersund

Råd och riktlinjer för uteserveringar i Askersund Råd och riktlinjer för uteserveringar i Askersund Vår gemensamma utemiljö Serveringarna annonserar ibland med uppseendeväckande element som tar överhand och man mister helheten. För att uteserveringarna

Läs mer

Susedalens rastplats Hur kan den utvecklas?

Susedalens rastplats Hur kan den utvecklas? 2014 06 27 Susedalens rastplats Hur kan den utvecklas? Förstudie en möjlighetsanalys Möjlighetsanalys är många gånger ett bättre ord istället för ordet förstudie, eftersom det oftast handlar om att visa

Läs mer