SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA KOMMUNSTYRELSEN. Beslutande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA KOMMUNSTYRELSEN. Beslutande"

Transkript

1 2 NÄRVAROLISTA KOMMUNSTYRELSEN Beslutande Parti s s s s m m m sd sd bp fp fyp c Namn Björn Jönsson Jan-Göran Petersson Kerstin Persson Gull-Britt Jönsson Gunilla Nordgren, ordförande Per Mattsson Lennart Wikström Tom Thörnquist Per Uvgård Birgitta Delring Per-Olof Lindgren Lars Lundgren Kristina Larsson Övriga närvarande (ersättare och tjänstemän) Parti Namn s Lars Schultz s Anders Elvingsson m Göran Jepsson m Bengt Ohlsson m Fredrik Thott sd Lena Thörnquist Karin Jense, utbildningschef sd Ingrid Pedersen Kerstin Rickardsson, utvecklingsledare 56 bp Bo-Göran Håkansson Karin Leeb-Lundberg, kulturchef 70 c Ingegerd Eriksson John Taylor, näringslivssekreterare 70 Elisabeth Larsson, kommundirektör Pekka Kalliomäki, ekonom 61 Jan Bergfelt, stadsarkitekt 57, 59, 60, 70 Jenny Blom, kanslisekreterare s Socialdemokraterna fyp Föryngringspartiet m Moderata samlingspartiet c Centerpartiet sd Sverigedemokraterna mp Miljöpartiet bp Barapartiet kd Kristdemokraterna fp Folkpartiet v Vänsterpartiet

2 3 Ks 52 Dnr Svar på medborgarförslag om införande av entréavgifter på friluftsbaden i Bara och Svedala Kommunfullmäktige har till kulturutskottet för beredning överlämnat ett medborgarförslag från Ann-Magreth Albin, Araliagränd 1, Bara, med förslag om att det införs entréavgifter till baden i Bara och Svedala. Kulturutskottet har beslutat föreslå kommunfullmäktige att kulturutskottet får i uppdrag att utreda eventuella avgifter på friluftsbaden i samband med budgetarbetet inför Björn Jönsson, s, yrkar bifall till föreliggande förslag. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt kulturutskottet att utreda avgifter på friluftsbaden i Bara och Svedala i samband med framläggande av förslag till budget för 2009, att ta ställning till införande av avgifter från och med 2009 när utredningen föreligger, samt att medborgarförslaget härmed ska anses som besvarat.

3 3 Ks 53 Dnr Svar på motion om information i Svedalas skolor om kommunismens och övrigas folkmord Kommunfullmäktige har till utbildningsutskottet för beredning överlämnat en motion från Tom Thörnquist, sd, med förslag om att Svedalas skolelever objektivt skall informeras om kommunismens och övrigas folkmord. Utbildningsutskottet har beslutat föreslå kommunfullmäktige att motionen ska anses som besvarad med hänvisning till utbildningsenhetens yttrande. Utbildningsenheten har i yttrande framfört att det i grundskolans kursplan för ämnet historia bl.a. står följande: I ämnet ryms en mångfasetterad bild av skeenden och händelser. I den bilden ingår de sociala, ekonomiska, tekniska och kulturella framstegen, men också konflikter, spänningar och maktförskjutningar inom och mellan länder. Detta gäller inte minst historiens mörka och destruktiva sidor i form av etniska, religiösa och politiska förföljelser. Vår tids historia med framsteg och fredssträvanden men också folkmord, såsom Förintelsen, revolutioner och krig hör till det som alla elever skall ha kunskaper om. Det framgår i yttrandet att enligt rektorerna är det studie- och informationsmaterial samt lärarhandledning som Forum för levande historia tagit fram om folkmord väl känt och används av många lärare. Kommunfullmäktige har , 17, avslagit en motion från Tom Thörnquist, sd, med förslag om att kommunen i kommunens skolor ska informera om kommunismens folkmord. I yttrande från kultur- och utbildningschefen framgår att folkmord, begångna av kommunistiska diktaturer, tas upp i bl.a. historia och samhällskunskap. Forum för levande historia har efter ett tilläggsdirektiv från regeringen i december 2006 arbetat med en fördjupad inventering av kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. Informationsmaterial och lärarhandledning finns klara.

4 4 Ks 53 Tom Thörnquist, sd, yrkar bifall till sin motion. Ordföranden framställer proposition på Tom Thörnquists yrkande kontra föreliggande förslag och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med föreliggande förslag. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att uttala att förslaget i motionen inte ska föranleda någon åtgärd med hänvisning till vad utbildningsutskottet har framfört om kursplanens innehåll där det bland annat står att alla elever ska ha kunskaper om vår tids historia med framsteg och fredssträvanden men också folkmord, såsom Förintelsen, revolutioner och krig, samt att motionen härmed ska anses som besvarad.

5 5 Ks 54 Dnr Framställning från pedagogerna vid avdelning Smaragden vid Kyrkskolan om att få bilda en friskola i kommunal regi Pedagogerna vid Smaragden, Kyrkskolan, har i skrivelse anhållit om att Smaragden skall få fungera som en friskola i kommunal regi från och med höstterminen Av framställningen framgår att Smaragden önskar disponera alla kommunala bidrag som tex. skolpeng, fritidspeng samt lokalbidrag såsom det vore en fristående enhet i kommunal regi. Vidare framgår att syftet är att bedriva verksamheten i nuvarande form tills man erhållit Skolverkets tillstånd att starta en friskola, vilket man räknar med att kunna få tillstånd till från och med Ärendet har överlämnats till utbildningsutskottet för yttrande vari skall ingå en redovisning av verksamhetens förutsättningar och villkor m.m. för att kunna bilda en fristående enhet i kommunal regi. Utbildningsenheten har i utredning redovisat förutsättningar och villkor för att Smaragden skall få bilda en fristående enhet i kommunal regi. Utbildningsenheten anser bl.a. att utbildningschefen skall utse en rektor till verksamheten och att rektorn sedan får ansvar för budget-, personal och arbetsmiljöfrågor. Verksamheten får elevpeng direkt från utbildningsenheten, enligt gällande resursfördelningsmodell. I utredningen framgår att begreppet kommunal friskola finns inte definierad i lagar eller förordningar. Det begrepp som finns är skolor med kommunen som huvudman och fristående skolor. Det framgår i utredningen att pedagogerna vid Smaragden avser att bedriva verksamheten i f d Försäkringskassans lokaler. Kommunen kommer behöva hyra lokalerna åt Smaragden och en sådan hyreskostnad skulle medföra behov av ett utökat kommunbidrag till Utbildning. Utbildningsutskottet har beslutat tillstyrka framställningen från pedagogerna på Smaragden på Kyrkskolan om att få bilda en friskola i kommunal regi under höstterminen 2008 enligt de förutsättningar och villkor som anges i utredningen från utbildningsenheten.

6 6 Ks 54 Utbildningschefen redogör för ärendet. Lennart Wikström, m, yrkar bifall till föreliggande förslag. Björn Jönsson, s, yrkar bifall med tillägget att verksamheten inte ska bedrivas i nuvarande lokaler på Kyrkskolan. Kommunstyrelsen beslutar att, under förutsättning av kommunfullmäktiges beslut, skall för friskolan i kommunal regi gälla de förutsättningar och villkor som framgår av utbildningsenhetens skrivelse Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att godkänna att Smaragden på Kyrkskolan får bilda en friskola i kommunal regi under höstterminen 2008 enligt föreliggande framställning från pedagogerna på Smaragden på Kyrkskolan, att uppdra åt kommunstyrelsen att fastställa de närmare förutsättningar och villkor som skall gälla för friskolan, samt att verksamheten inte ska bedrivas i nuvarande lokaler på Kyrkskolan. Per Mattsson, m, har anmält jäv och var ej närvarande under denna paragraf.

7 7 Ks 55 Dnr Yttrande över revisionens granskning av likabehandlingsplaner och arbetet mot kränkande behandling Revisionen har i skrivelse för yttrande senast översänt sin granskning av likabehandlingsplaner och arbetet mot kränkande behandling. Granskningen har syftat till att bedöma hur kommunens skolväsende arbetar med att förebygga diskriminering och kränkande behandling. Revisionen anser att kommunstyrelsen och utbildningsutskottet behöver skaffa sig en bättre övergripande bild av hur läget ser ut i kommunens skolor för att kunna bedöma om de insatser som görs är tillräckliga. Det finns elever som känner sig utsatta för kränkande behandling. Ärendet har överlämnats till utbildningsutskottet för yttrande. Utbildningsenheten har i skrivelse upprättat ett förslag till yttrande. Utbildningsutskottet har beslutat överlämna utbildningsenhetens yttrande som sitt eget och har föreslagit kommunstyrelsen att rapportering avseende förekomsten av kränkande behandling sker i den årliga kvalitetsredovisningen. Lennart Wikström, m, yrkar bifall till föreliggande förslag. Kommunstyrelsen beslutar att avge yttrande till revisionen i enlighet med vad utbildningsutskottet framfört, samt att rapportering avseende förekomst av kränkande behandling skall ske i den årliga kvalitetsredovisningen.

8 8 Ks 56 Dnr Information om Svedala kommuns tillsyn av enskilda förskolor Utbildningsutskottet har beslutat överlämna en tillsynsrapport över de enskilda förskolorna till kommunstyrelsen. Enskilda förskolor står, enligt skollagen, under tillsyn av den kommun där verksamheten bedrivs. Svedala kommun genomför tillsyn en gång per år. I tillsynsrapporten för 2007 framgår bl.a. att kommunen kommer att kräva att förskolorna från och med 2008 upprättar en kvalitetsredovisning, att förskolornas samverkan med förskoleklass, skola och fritidshem inte är tillräcklig och att förskolorna bör upprätta rutiner för tidig kontakt och avstämning med Resursenheten. Kommunikation kommer att ske med de enskilda förskolorna med anledning av vad som framförts i tillsynsrapporten. Utvecklingsledaren vid utbildningsenheten redogör för tillsynen av de enskilda förskolorna. Kommunstyrelsen beslutar att godkänna tillsynsrapporten.

9 9 Ks 57 Dnr Basanpassning av bostäder Bättre för alla Tekniskt utskott har framlagt förslag till basanpassningsprogram med åtgärder som skall ligga som underlag vid samråd vid nyproduktion av bostäder i de fall marken säljs av kommunen och/eller exploateringsavtal träffas, och att i de fall bygglovssökanden själv äger marken och ej träffar exploateringsavtal med kommunen föreslagit att basanpassningsprogrammet kan användas som en rekommendation från kommunen. Vidare föreslås att bansanpassningsprogrammet revideras minst vartannat år. Kommunstyrelsen har , 229, i samband med behandling av utredningen om framtidens boende för äldre, uppdragit åt Bygg och miljö att ta fram förslag till bansanpassning av bostäder i flerbostadshus i enlighet med vad som anges i utredningen, vilket skall kunna ingå i exploateringsavtal. Vidare har ingått i uppdraget att även utreda förutsättningarna för att hävda kraven för basanpassning vid bygglovsprövning för flerbostadshus där exploateringsavtal ej träffas. Dessutom har kommunstyrelsen beslutat att kostnaden för den angivna baspassningen av lägenheter skall utredas, samt uttalat att samråd skall ske med den av kommunfullmäktige beslutade referensgruppen för handikapp- och tillgänglighetsfrågor. Av Miljö och tekniks skrivelse i ärendet framgår att basanpassningsprogrammet är utformat som en checklista och som skall finnas med som en del i kontrollplanen. Det framgår vidare att byggherrens merkostnad för basanpassning är svår att bedöma. Om man redan i planerings- och projekteringsskedet följer punkterna i programmet så bör det i de flesta fall inte leda till högre kostnader. Installation av dörrautomatik och liknande kommer dock att ge ökad kostnad. Denna kostnad uppgår dock endast till cirka hälften av vad Svedala kommun får betala för automatiken vid efterinstallation i form av basanpassning. Svedala kommun betalar cirka 1 miljon kronor om året i bostadsanpassningsbidrag till människor som är eller blir funktionshindrade, framgår det av programmet. Av programmet framgår att enligt FN:s standardregler skall personer med funktionsnedsättning tillförsäkras delaktighet och jämlikhet. Detta gäller även tillgänglighet till bostäder. Utifrån varje individs behov

10 10 Ks 57 och rättighet samt den lagstiftning som styr insatser till enskilda, skall det finnas möjlighet att bo kvar i sin bostad oavsett behov av vård och omsorg. Kravet på bostadens utformning och eventuella anpassningar skall tillgodose både ergonomiska och individuella behov för den boende, anhöriga och personal. Referensgruppen för handikapp- och tillgänglighetsfrågor har inte haft något att erinra mot basanpassningprogrammet. Per Mattsson, m, yrkar bifall till föreliggande förslag. Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att anta framlagt förslag till basanpassningsprogram med åtgärder som skall ligga som rekommendation när exploateringsavtal träffas eller när marken säljs av kommunen för nyproduktion av flerbostadshus, att i de fall bygglovssökanden själv äger marken och ej träffar exploateringsavtal med kommunen ska baspassningsprogrammet användas som en rekommendation av kommunen vid uppförande av flerbostadshus, samt att uppdra åt tekniskt utskott att framlägga förslag till revidering av basanpassningprogrammet senast

11 11 Ks 58 Dnr Pendlarparkeringar inom kommunen Kommunstyrelsen har uppdragit åt Miljö och teknik att undersöka både behovet och möjligheten att anordna pendlarparkeringar inom kommunen med anledning av det åtgärdsprogram som länsstyrelsen tagit fram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Malmö. Miljö och teknik har i skrivelse framfört att det finns ett behov av fler parkeringsplatser vid Svedala station. I planerna för det nya resecentret vid stationen finns planer för ca 140 nya p-platser men någon detaljplan är ännu inte antagen. I skrivelsen föreslås att i avvaktan på det nya resecentret återställa den före detta parkeringsplatsen vid stationen som idag används som cykelparkering till att åter bli bilparkering. Det finns cykelställ närmare spåren som står på mark ägd utav Jernhusen Fastigheter AB. Miljö och teknik föreslår kommunstyrelsen att ge dem i uppdrag att försöka skapa fler bilparkeringsplatser vid stationen i Svedala och ersätta behovet av cykelparkeringen i samråd med Jernhusen Fastigheter AB. Vid samråd med gatu- och parkchefen har framkommit att kostnaderna för åtgärderna är små och ryms inom befintlig driftbudget. Kommunstyrelsen beslutar att uppdra åt Miljö och teknik att försöka skapa fler bilparkeringsplatser vid stationen i Svedala enligt framlagt förslag, och ersätta behovet av cykelparkeringen i samråd med Jernhusen Fastigheter AB.

12 12 Ks 59 Dnr Uu 4 Upprättande av förslag till planprogram för ny skola norr om Badplatsen vid Hyltarpsvägen/Bökebergsgatan samt för nytt bostadsområde på nuvarande Centralskolans tomt T f stadsarkitekten har i skrivelse föreslagit att bygg och miljö får i uppdrag att upprätta förslag till planprogram för ny skola för 600 elever norr om Badplatsen vid Hyltarpsvägen/Bökebergsgatan samt för nytt bostadsområde på nuvarande Centralskolans tomt med bevarande av Röda skolan genom ombyggnad till bostäder. I planprogrammet avses även ingå utredningsområde för fritids- och skolanvändning, vilket kan inkludera Svedala Tennisklubbs önskemål om tillbyggnad av tennishallen. Av skrivelsen framgår att kostnaden för upprättande av planprogrammet beräknas till kronor. Kommunstyrelsen har godkänt en avsiktsförklaring med Rebus/Almér Konsult AB, enligt vilket Rebus skall uppföra en ny skola för max 700 elever på markområdet omedelbart norr om friluftsbadet i Svedala. Enligt avsiktsförklaringen kommer företaget att riva Centralskolan och uppföra ett 100-tal lägenheter samt bygga om Röda skolan till ett 10-tal lägenheter. T f stadsarkitekten redogör för ärendet. Det finns ett förslag till beslut. Lennart Wikström, m, yrkar bifall till föreliggande förslag. Lars Lundgren, fyp, yrkar att Röda skolan ska tas ur planprogrammet. Per-Olof Lindgren, fp, yrkar bifall till Lars Lundgrens förslag. Jan-Göran Petersson, s, Kristina Larsson, c, och Tom Thörnquist, sd, yrkar bifall till föreliggande förslag. Ordföranden framställer proposition på föreliggande förslag kontra Lars Lundgrens ändringsyrkande och finner att utvecklingsutskottet har beslutat enligt föreliggande förslag, men votering begärs då.

13 13 Ks 59 Följande voteringsproposition uppställs och godkänns: Den som vill bifalla föreliggande förslag röstar Ja, den det ej vill röstar Nej. Vinner Nej har utvecklingsutskottet beslutat enligt Lars Lundgrens ändringsyrkande. Omröstningen ger till resultat 11 Ja och 2 Nej. För Ja-propositionen röstar Björn Jönsson, s, Jan-Göran Petersson, s, Kerstin Persson, s, Gull-Britt Jönsson, s, Gunilla Nordgren, m, Per Mattsson, m, Lennart Wikström, m, Tom Thörnquist, sd, Per Uvgård, sd, Birgitta Delring, bp, och Kristina Larsson, c. För Nej-propositionen röstar Per-Olof Lindgren, fp, och Lars Lundgren, fyp. Utvecklingsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar att uppdra åt bygg och miljö att framlägga förslag till planprogram för ny skola norr om badplatsen vid Hyltarpsvägen/Bökebergsgatan och nytt bostadsområde på nuvarande Centralskolans tomt inkl utredningsområde för fritids- och skolanvändning, samt att kostnaden för upprättande av planprogrammet skall belasta kommande exploateringskalkyl för det nya bostadsområdet. Lars Lundgren, fyp, yrkar att Röda skolan ska tas ur planprogrammet. Ordföranden framställer proposition på Lars Lundgrens yrkande kontra utvecklingsutskottets förslag och finner att kommunstyrelsen har beslutat i enlighet med utvecklingsutskottets förslag. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla utvecklingsutskottets förslag.

14 14 Ks 60 Dnr Uu 5 Planprogram för förskola, skola och idrott väster om Aggarpsvägen, söder om järnvägen, i Svedala tätort samt anslag för upprättande av detaljplan T f stadsarkitekten har i skrivelse framlagt förslag till planprogram för förskola, skola och idrott väster om Aggarpsvägen, söder om järnvägen, i Svedala tätort, samt anhållit att bygg- och miljönämnden får i uppdrag att upprätta förslag till detaljplan för det nämnda området i enlighet med av kommunstyrelsen godkänt planprogram. Efter att kommunstyrelsen behandlat planprogrammet kommer det att ställas ut på samråd. Kommunstyrelsen har uppdragit åt bygg och miljö att framlägga förslag till planprogram för förskola, skola och idrottsområde inom nu aktuellt område samt även göra en områdesanalys som innefattar omgivande utbyggnadsområden och vägdragningar. I förslaget har även studerats de nu nämnda utbyggnadsområdena och vägstrukturen enligt kommunstyrelsens uppdrag Teknisk chef har i skrivelse redovisat att kostnaden för upprättande av detaljplan med erforderliga utredningar beräknas uppgå till kronor. I skrivelsen föreslås att miljö och teknik får i uppdrag att ta med behovet av olika utredningar för planområdet till en uppskattad kostnad på 1 miljon kronor i kommande överföring av investeringsmedel från 2007 till Resterande medel finns i investeringsbudgeten. T f stadsarkitekten redogör för ärendet. Björn Jönsson, s, yrkar att kommunstyrelsen får i uppdrag att söka mark- och bygglov för uppförandet av två stycken konstgräsplaner och permanenta omklädningsenheter samt att idrottsföreningarna ska få delta i planeringen.

15 15 Ks 60 Gunilla Nordgren, m, Lars Lundgren, fyp och Gull-Britt Jönsson, s, yrkar bifall till Björn Jönssons förslag. Lennart Wikström, m, yrkar att det i detaljplanen ska finnas med krav på ett miljöanpassat uppvärmningssystem. Kerstin Persson, s, Birgitta Delring, bp och Kristina Larsson, c, yrkar bifall till både Björn Jönssons och Lennart Wikströms förslag. Utvecklingsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar att godkänna framlagt förslag till planprogram, att uppdra åt bygg- och miljönämnden att upprätta förslag till detaljplan för förskola, skola och idrott i enlighet med det nämnda planprogrammet, med tillägget att det ska sökas markoch bygglov för två stycken konstgräsplaner, att omklädningsenheten blir permanent, att idrottsföreningarna ska få delta i planeringen och att det ska finnas krav på ett miljöanpassat uppvärmningssystem, samt att uppdra åt miljö och teknik att ta med erforderligt anslagsbehov på 1 miljon kronor för upprättande av detaljplan m m i samband med framläggande av förslag till överföring av investeringsmedel från 2007 till Kommunstyrelsen beslutar att bifalla utvecklingsutskottets förslag.

16 16 Ks 61 Dnr Bokslut för 2007 Det föreligger av kommunförvaltningen upprättat bokslut för Ekonomen Pekka Kalliomäki redogör för bokslutet. Kommunstyrelsen beslutar att till kommunrevisionen överlämna det föreliggande bokslutet.

17 17 Ks 62 Uu 6 Dnr Svar på motion om ett turist-, folkhälso- och upplevelsecentrum i Torup Kommunfullmäktige har , 99, till utvecklingsutskottet för beredning överlämnat en motion från Carl-Göran Sjöstedt för Barapartiet med förslag att ett turist-, folkhälso- och upplevelsecentrum utreds tillsammans med övriga berörda intressenter. I motionen föreslås - att Svedala kommun i samarbete med Malmö kommun skall ställa sig positiva till önskemål om etableringar kring friskvård-/folkhälso-, fritidsverksamhet och upplevelseindustri i området i och kring Torup och Bara, - att man utreder möjligheterna att anlägga ett så kallat äventyrsbad i anknytning till Torups friskvårdsanläggning tillsammans med andra aktörer och finansiärer, - att man utreder kostnader och möjligheter att anlägga en spårtaxi/monorailbana mellan Svedala och Bara enligt intentionerna i motionen, - att man utreder möjligheterna till alternativa finansieringar för investeringar inom framför allt kultur och fritidssektionerna i kommunen. Holiday Club Öresund planerar för närvarande för en fritidsanläggning med cirka 300 andelshus och simanläggning typ äventyrsbad väster om PGA s planerade golfbana. Projektet bedrivs i samverkan med PGA National Sweden AB. Kommunstyrelsen har uppdragit åt Bygg och miljö att framlägga förslag till planprogram för fritidsanläggningen i enlighet med ett förslag till skiss. Planarbetet och planeringen av anläggningen kan nu fortsätta sedan det inte längre är aktuellt att på fastighet med gräns mot Holiday Clubs anläggning uppföra vidkraftverk.

18 18 Ks 62 Kommunfullmäktige har , 93, behandlat ett medborgarförslag om att anordna en monorailbana mellan Svedala tätort och Bara. Monorailbanan är en järnväg med ett spår. Monorailbanan sitter på stolpar högt över marken och vagnarna åker antingen på spåret eller hänger under som en liftkorg, framgick det av förslaget. Kommunfullmäktige beslöt att meddela att kommunen inte har ekonomiska möjligheter att finansiera och genomföra projektet, men om det finns intresse från andra intressenter för att anordna monorailbana mellan Svedala tätort och Bara så skall Svedala kommun vara positiv härtill. Birgitta Delring, bp, yrkar att kommunen aktivt ska söka upp aktörer för att utreda om det går att anlägga en monorailbana mellan Bara och Svedala. Per-Olof Lindgren, fp, yrkar avslag på Birgitta Delrings förslag. Ordföranden framställer proposition på föreliggande förslag kontra Birgitta Delrings tilläggsyrkande och finner att utvecklingsutskottet har beslutat i enlighet med föreliggande förslag, men votering begärs då. Följande voteringsproposition uppställs och godkänns: Den som vill bifalla föreliggande förslag röstar Ja, den det ej vill röstar Nej. Vinner Nej har utvecklingsutskottet beslutat i enlighet med Birgitta Delrings tilläggsyrkande. Omröstningen ger till resultat 7 Ja och 6 Nej. För Ja-propositionen röstar: Gunilla Nordgren,m, Per Mattsson, m, Lennart Wikström, m, Per Uvgård, sd, Per-Olof Lindgren, fp, Lars Lundgren, fyp och Kristina Larsson, c. För Nej-propositionen röstar: Björn Jönsson, s, Jan-Göran Petersson, s, Kerstin Persson, s, Gull-Britt Jönsson, s, Tom Thörnquist, sd och Birgitta Delring, bp.

19 19 Ks 62 Utvecklingsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar att dels inte inleda ett samarbete med Malmö kommun om etablering kring friskvård-/folkhälso-, fritidsverksamhet och upplevelseindustri i området i och kring Torup och Bara, dels inte utreda frågan om äventyrsbad i anknytning till Torups friskvårdsanläggning, med hänvisning till att Holiday Club Öresund planerar för en anläggning för fritid och rekreation med ca 300 andelshus, äventyrsbad med mera, att uttala att kommunen inte har ekonomiska möjligheter att finansiera ett projekt med monorailbana eller spårtaxi, varför det för närvarande inte finns skäl att utreda den föreslagna investeringen, men att kommunen skall vara positiv till anordnande av monorailbana eller spårtaxi mellan Svedala tätort och Bara, om det finns intresse från andra intressenter för att anordna sådan kommunikation med uppdrag för kommunstyrelsen att bevaka frågan t ex genom att delta i nätverk för monorailbanor, samt att motionen härmed skall anses som besvarad. Birgitta Delring, bp, yrkar avslag på den andra att-satsen av föreliggande förslag och att kommunstyrelsen istället beslutar att utreda kostnader och möjligheter att anlägga en spårtaxi/monorailbana mellan Svedala och Bara enligt intentionerna i motionen. Per-Olof Lindgren, fp, yrkar avslag på Birgitta Delrings förslag. Ordföranden framställer proposition på föreliggande förslag kontra Birgitta Delrings förslag och finner att kommunstyrelsen har beslutat i enlighet med föreliggande förslag, men votering begärs då.

20 20 Ks 62 Följande voteringsproposition uppställs och godkänns: den som vill bifalla föreliggande förslag röstar Ja, den det ej vill röstar Nej. Vinner Nej har kommunstyrelsen beslutat i enlighet med Birgitta Delrings yrkande. Omröstningen får resultatet 8 Ja, 4 Nej och 1 som avstår. För Ja-propositionen röstar Jan-Göran Petersson, s, Gunilla Nordgren, m, Per Mattsson, m, Lennart Wikström, m, Per Uvgård, sd, Per-Olof Lindgren, fp, Lars Lundgren, fyp och Kristina Larsson, c. För Nej-propositionen röster Björn Jönsson, s, Kerstin Persson, s, Gull-Britt Jönsson, s och Birgitta Delring, bp. Avstår att rösta gör Tom Thörnquist, sd. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar enligt utvecklingsutskottets förslag.

21 21 Ks 63 Uu 7 Dnr Svar på medborgarförslag om utbyggnad av nya bostadsområden i Bara Kommunfullmäktige har , 102, till utvecklingsutskottet för beredning överlämnat ett medborgarförslag från Sune Åkesson, Hasselgatan 2, Bara med förslag att kommunfullmäktige beslutar om att detaljplanearbete påbörjas för nya områden i Bara enligt översiktsplan. Enligt av kommunstyrelsen , 45, antaget exploateringsprogram planeras under åren cirka 290 bostäder att uppföras i Bara. Det avser småhus på Fåraborg, Värby 61: i Västra Bara (exploatörer är NCC och Myresjöhus), samt det i översiktsplanen upptagna området Västra Bara. Vidare planeras bostäder för hyres- och bostadsrätt vid Bara centrum. Detaljplaneuppdrag för området Västra Bara kommer senare att ges när förutsättningar härför finns. Utvecklingsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar att meddela att under planeras cirka 290 bostäder i småhus och flerbostadshus att börja byggas i Bara, bland annat inom området Västra Bara som är utlagt i översiktsplanen, samt att medborgarförslaget härmed är besvarat. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar enligt utvecklingsutskottets förslag.

22 22 Ks 64 Dnr Uu 8 Svar på motion om tydliga informationstavlor till våra centrum Kommunfullmäktige har till utvecklingsutskottet för beredning överlämnat en motion från Kerstin Persson, s, med förslag att kommunen ska ta fram förslag till informationstavlor med angivande av privat och offentlig service, och att informationstavlorna placeras på lämpliga ställen inom kommunen. Kommunledningen har i skrivelse redogjort för de skyltar som finns idag och att det finns en arbetsgrupp som hanterar kommunens skyltärenden. Idag finns 15 informationsskyltar placerade vid infarterna till kommunens tätorter och en viss orienteringsskyltning finns också inne i tätorterna. Det framgår vidare att det på kommunens informationsplatser vid McDonalds och Friluftsbadet i Svedala finns en uppräkning av kommunens service. I skrivelsen framförs att arbetsgruppen just nu hanterar de stora infartsskyltarna vid E65 och väg 108 och är på gång med en översyn och inventering av övriga skyltar och markeringar. En ny informationskarta över kommunen kommer att bli klar under året. Utvecklingsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt kommunförvaltningen att beakta intentionerna i motionen i arbetet med översyn och inventering av skyltar, samt att härmed anse motionen bifallen. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar enligt utvecklingsutskottets förslag.

23 23 Ks 65 Dnr Svar på medborgarförslag om byggande av seniorbostäder på Tejarp 6:25 och Vinninge 2:18 i Klågerup Kommunfullmäktige har till kommunstyrelsen för beredning överlämnat ett medborgarförslag från Bertil Bengtsson, Hyllievägen 8, Klågerup med förslag att kommunen planerar för byggande av seniorbostäder på fastigheterna Tejarp 6:25 och Vinninge 2:18 i Klågerup. Enligt av kommunstyrelsen antaget exploateringsprogram kommer det på fastigheten Tejarp 6:25, öster om Solgården, att byggas 26 grupphus i 1 och 1½ plan. Fastigheten Vinninge 2:18 ger plats för uppförande av 54 villor som grupphus. Kommunfullmäktige har tidigare godkänt detaljplan för områdena samt exploateringsavtal. Markägarnas intentioner har varit att uppföra villor inom sina fastigheter. Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att meddela att inom fastigheterna Tejarp 6:25 och Vinninge 2:18 kommer 80 st villor att uppföras som grupphus i enlighet med av kommunfullmäktige antagen detaljplan och godkända exploateringsavtal, samt att medborgarförslaget härmed skall anses som besvarat.

24 24 Ks 66 Dnr Yttrande över samrådsförslag till detaljplan för Önsvala 2:34 och 2:39 m fl Vikhem etapp II, Tappersborg i Staffanstorp Staffanstorps miljö- och samhällsbyggnadsnämnd har för yttrande översänt samrådsförslag till detaljplan för Önsvala 2:34 och 2:39 m fl Vikhem etapp II, Tappersborg i Staffanstorp. Syftet är att möjliggöra ny bostadsbebyggelse i form av 45 småhus samt en planskild anslutning från Kronoslättvägen till planområdet. Kommunstyrelsen beslutar att meddela att någon erinran inte finns mot förslaget.

25 25 Ks 67 Dnr Yttrande över detaljplan för Stanstorp 5:1 Västra infarten i Staffanstorp Staffanstorps miljö- och samhällsbyggnadsnämnd har för yttrande översänt förslag till detaljplan för Stanstorp 5:1 Västra infarten i Staffanstorp. Planförslaget syftar att åstadkomma ny verksamhetsbebyggelse på Stanstorp 5:1 för logistikverksamhet, bensinstationer, mindre industrier och kontor. Kommunstyrelsen beslutar att meddela att någon erinran inte finns mot förslaget.

26 26 Ks 68 Dnr Yttrande över samrådsförslag för ändring av detaljplan för del av Hemmestorp 3:12, Staffanstorps Företagspark i Staffanstorp Staffanstorps miljö- och samhällsbyggnadsnämnd har för yttrande översänt samrådsförslag för ändring av detaljplan för del av Hemmestorp 3:12, Staffanstorps Företagspark i Staffanstorp. Förslaget till ändring av detaljplan syftar till att pröva möjligheten att tillåta handel med största bruksarea för butiker om 3000 kvm, inom kvarter som enligt nuvarande planbestämmelser endast tillåter kontors- och industriändamål. Handelsändamålet begränsas av inriktningen mot sektorn hem, hus och fritid ej livsmedel. Kommunstyrelsen beslutar att meddela att någon erinran inte finns mot förslaget.

27 27 Ks 69 Dnr Tillägg till samverkansavtal avseende flygbussen mellan Svedala station och Malmö Airport med därtill reviderade underavtal Det föreligger ett förslag till tilläggsavtal till samverkansavtal mellan Flygbussarna i Malmö AB, Skånetrafiken, Luftfartsverket Malmö Airport och kommunerna Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Skurup, Malmö och Svedala. Tilläggsavtalet innebär att kommunerna skall: - fortsätta stå för en garantiersättning av högst kronor om året per kommun - stå för en ytterligare garantiersättning av högst kronor om året per kommun - stå för finansiering av marknadsföring med kronor per kommun Kommunerna har under 2007 fått kostnader enligt högsta avtalade garantiersättning då antalet resenärer varit lågt. Svedala kommun står för kommunernas ersättningar till Flygbussarna i tilläggsavtalet liksom i det befintliga samverkansavtalet och har sedan i underavtal reglerat att de övriga kommunerna skall betala sina andelar till Svedala kommun. Tilläggsavtalet gäller tillsammans med underavtalen för tiden Kommunstyrelsen har i budget för 2008 avsatt kronor för flygbusstrafiken. Om antalet resenärer fortsätter att vara lågt kommer kostnaderna för året att bli kronor. Det saknas således kronor i nuvarande budget. Kommunstyrelsen beslutar att godkänna förslag till tilläggsavtal till samverkansavtal med därtill hörande underavtal, att godkännandet gäller under förutsättning att samtliga kommuner godkänner underavtalet, samt

28 28 Ks 69 att i kommande ekonomisk rapport uppta kronor om behov föreligger.

29 29 Ks 70 Dnr Deltagande i Landsbygdsprogrammet Leader Söderslätt Kommunstyrelsen har fått en information om de möjligheter en medverkan i Landsbygdsprogrammet kan ge från representanter från SLU Alnarp. Programmet syftar bl.a. till att stärka möjligheterna till företagande på bygden och utveckla området för besökare. Samhällsbyggnadschefen och kultur- och informationschefen har i skrivelse föreslagit att kommunen precis som övriga Söderslättkommuner och södra Malmö skall ställa sig positiv till att delta i Leader och att medel tas upp i budget Det framgår av skrivelsen att Skurup, Trelleborg, Vellinge och Malmö stad redan fattat positiva beslut om medverkan, samma kommuner som Svedala samarbetar med under namnet Destination Söderslätt. Det framgår vidare att för att området ska få en finansiering från EU och Jordbruksverket med 49 % måste varje projekt få en fördelning av antingen pengar eller arbetsinsatser från offentlig verksamhet med 21 % samt från privata näringslivet och ideella sektorn med 30 %. En lokal arbetsgrupp (LAG), där också representanter från kommunerna har möjlighet att sitta med, beslutar om projektet skall bli av eller ej och ansvarar för utdelning av pengar. Kultur- och informationschefen och internationell- och näringslivssekreteraren redogör för ärendet. Det framgår att kommunernas tak för medfinansiering är 14 mkr för perioden Per kommun och år blir det 466 tkr varav 266 tkr beräknas vara egna arbetsinsatser. Lennart Wikström, m, Kristina Larsson, c, och Kerstin Persson, s, yrkar bifall till förslaget.

30 30 Ks 70 Kommunstyrelsen beslutar att ställa sig positiv och skicka in en ansökan om att delta i Leader , samt att uppdra åt kommunledningen att uppta medel i förslag till budget 2009.

31 31 Ks 71 Dnr Förteckning över icke behandlade motioner Enligt gällande arbetsordning för kommunfullmäktige ska kommunstyrelsen årligen vid kommunfullmäktiges ordinarie aprilsammanträde redovisa de motioner, vilkas beredning då ännu inte har slutförts. Nedanstående uppgifter är per Vid kommunfullmäktiges sammanträde , 52, redovisades 36 motioner, vilkas beredning då ännu inte slutförts. 17 st av motionerna är nu besvarade. Från kommunfullmäktiges aprilsammanträde 2007 t o m kommunfullmäktiges marssammanträde 2008 har 21 nya motioner väckts. Vid motsvarande tidpunkt förra året hade 27 motioner väckts. Av de nya motionerna är 9 st besvarade. Sammanlagt har således 26 motioner besvarats under ovan angiven tid. Förslag till besvarande av motionerna 5, 8, 10, 18, 20 och 21 föreligger vid kommunstyrelsens sammanträde i mars Motion om införande av kundvalsstyrning inom skola, barnomsorg och hemtjänst Kommunfullmäktige har till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från Gösta Wrangel von Brehmer för Moderata samlingspartiet med förslag att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda och för kommunfullmäktige redovisa ett förslag till införande av kundvalsstyrning inom skola, barnomsorg och hemtjänst. Kommunstyrelsen har utsett en styrgrupp för utredning av frågan om kundvalsstyrning med avseende på skola och barnomsorg. Utvecklingsutskottet har beslutat att ta fram en generell policy för konkurrensutsättning. I avvaktan härpå avvaktas behandling av motionen.

32 32 Ks Motion om att Storgatan ska vara gågata Kommunfullmäktige har till bygg- och miljönämnden för beredning överlämnat en motion från Sverker Nordgren, Moderata Samlingspartiet, med förslag att Storgatan ska vara gågata. 3. Motion om utredning av införande av kundvalssystem inom hemtjänsten Kommunfullmäktige har till vårdutskottet för beredning överlämnat en motion från Solvieg Nordqvist, fp, Fredrik Thott, m, Ann-Kristin Persson, c, och Sol-Britt Andersson, kd, med förslag att vårdutskottet får i uppdrag att snarast påbörja utredning om införande av ett kundvalssystem inom i första hand hemtjänstverksamheten. Utvecklingsutskottet har beslutat att ta fram en generell policy för konkurrensutsättning. I avvaktan härpå avvaktas behandling av motionen. Vårdutskottet avser att behandla motionen under sitt sammanträde Motion om kulturhus i Svedala Kommunfullmäktige har till utvecklingsutskottet för beredning överlämnat en motion från Gunilla Nordgren, m, om att man utreder huruvida man kan samla flera verksamheter i ett kulturhus. 5. Motion om tydlig informationstavla till kommunens centrum Kommunfullmäktige har till utvecklingsutskottet för beredning överlämnat en motion från Kerstin Persson för den

33 33 Ks 71 socialdemokratiska gruppen med förslag att kommunen tar fram förslag till informationstavlor enligt vad som redovisas i motionen. Motionen behandlas vid sammanträdet. 6. Motion om policy för upplåtelse av kommunal mark till enskilda fastighetsägares ytjordvärmeanläggning Kommunfullmäktige har till tekniskt utskott och miljöutskottet för beredning överlämnat en motion från Bengt Ohlsson, m, och Lennart Wikström, m, med förslag att en utredning genomförs om vilka markområden som med hänsyn till andra kommunala intressen kan upplåtas till enskilda för ytjordvärmeanläggning, och att en policy utarbetas för upplåtelse av mark för nämnda intressen. Kommunstyrelsen har återremitterat ärendet till tekniskt utskott för klarläggande av vilken allmän platsmark som skall kunna upplåtas för jordvärmeanläggningar och att detta ska redovisas på kartbild. Miljö och teknik avser att ha berett färdigt ärendet under våren Motion angående kollektivavtal som krav vid upphandling Kommunfullmäktige har , 74, till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från Irene Carlsson, med förslag att kommunen skall ställa krav vid upphandling, innebärande att entreprenörer och underentreprenörer som utför arbeten för och inom Svedala kommun skall ha tecknat kollektivavtal för sin arbetskraft.

34 34 Ks Motion om att kommunen inte skall ta emot flyktingar Kommunfullmäktige har , 106, till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från Tom Thörnquist, sd, med förslag att kommunen skall säga nej till Integrationsverkets förfrågan om att Svedala skall anordna introduktionsplatser för nyanlända invandrare med hänvisning till dels för att inte utsätta Svedalas innevånare för de problem som det mångkulturella samhället medför, dels för att på så vis protestera mot och försvåra den förda invandringspolitiken. Motionen behandlas vid sammanträdet. 10. Motion om individuell utvecklingsplan för invandrare/flykting som flyttar till Svedala kommun Kommunfullmäktige har , 16, till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från René Lundström som för miljöpartiet de gröna föreslagit att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen och demokratigruppen i uppdrag att utforma ett juridiskt hållbart kontrakt mellan kommunen och invandrare/flyktingarna samt med migrationsverket å andra sidan inför invandrarnas/flyktingarnas fortsatta bosättning i kommunen. Motionen behandlas vid sammanträdet. 11. Motion om kollektivavtal vid offentlig upphandling Kommunfullmäktige har , 25, till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från Magnus Jeppsson, s, med förslag att kommunens upphandlingsreglemente kompletteras så att det klart framgår att leverantörer och entreprenörer skall följa gällande svenska kollektivavtal och praxis på arbetsmarknaden, samt att upphandlingsreglementet även kompletteras med underleverantörs- och underentreprenörs skyldighet att

35 35 Ks 71 tillämpa svenska kollektivavtal. 12. Motion angående behov av ändring i gällande vindkraftspolicy i Svedala Kommunfullmäktige har till utvecklingsutskottet för beredning överlämnat en motion från Ingegerd Eriksson och Ann-Kristin Persson, båda c, som föreslagit en ändring av vindkraftspolicyn för kommunen. Utvecklingsutskottet har , 9, tillsatt en arbetsgrupp med uppgift att göra en översyn av kommunens vindkraftpolicy. 13. Motion om uppförande av bostäder med hög tillgänglighet i Bara Kommunfullmäktige har till utvecklingsutskottet för beredning överlämnat en motion från Bengt Ohlsson och Gunilla Nordgren, båda m, med förslag att detaljplan snarast upprättas för att möjliggöra bostäder med hög tillgänglighet i Bara, samt att olika bolag på marknaden och/eller Svedalahem i akt och mening att bostäder med hög tillgänglighet blir uppförda även i Bara. 14. Motion om beaktande av FN: barnkonvention Kommunfullmäktige har , 61, till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från Irene Carlsson, v, med förslag att det tas fram en handledning för politiker och tjänstemän med syfte att fungera som stöd vid handläggning av alla ärenden så att inga förslag till beslut tas fram utan att barns rättigheter enligt FN:s barnkonvention beaktas. Kanslienheten har färdigställt en utredning som kommer att gå ut till alla utskott för yttrande.

36 36 Ks Motion om rökfritt kommunhus Kommunfullmäktige har , 57, till utvecklingsutskottet för beredning överlämnat en motion från Dennis Ryberg, fyp, med förslag att kommunhuset blir helt rökfritt. 16. Motion angående bostäder med hög tillgänglighet i Klågerup Kommunfullmäktige har , 83, till utvecklingsutskottet för beredning överlämnat en motion från Lennart Wikström, m, och Gunilla Nordgren, m, med förslag att man i den fortsatta planeringen planerar för och på olika sätt möjliggör bebyggelse av bostäder med hög tillgänglighet i Klågerup, och att man även undersöker intresset hos bolag på marknaden för sådan bebyggelse inklusive Bostads AB Svedalahem. 17. Motion angående förhindrande av att gator och vägar i Svedala används som streetracebanor Kommunfullmäktige har , 79, till tekniskt utskott för beredning överlämnat en motion från Irene Carlsson, v, med förslag att kommunen tillsammans med polisen omedelbart vidtar åtgärder för att förhindra att allmänna gator och vägar används som streetracebanor. Tekniskt utskott inväntar svar från polisen innan motionen kommer att behandlas. 18. Motion om ett turist-, folkhälso- och upplevelsecentrum i Torup Kommunfullmäktige har , 99, till utvecklingsutskottet för beredning överlämnat en motion från Carl-Göran Sjöstedt, Bp, med förslag att ett turist-, folkhälso- och upplevelsecentrum utreds tillsammans med övriga berörda intressenter.

37 37 Ks 71 Motionen behandlas under sammanträdet. 19. Motion om upprustning av idrottsplatser i kommunen Kommunfullmäktige har , 36, till kulturutskottet för beredning överlämnat en motion från Gull-Britt Jönsson, s, med förslag att kommunstyrelsen får i uppdrag att bereda i motionen redovisade förslag till upprustning av idrottsplatser. Ordföranden har återlämnat motionen till kulturutskottet för yttrande då förutsättningarna har ändrats med bl.a. de nya planerna för området söder om Ågatan. 20. Motion om att kommunen ska ta emot ensamkommande flyktingbarn Kommunfullmäktige har , 67, till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från Irene Carlsson, v, med förslag att kommunen skyndsamt ska teckna avtal med Migrationsverket och erbjuda sig att ta emot ett antal ensamkommande flyktingbarn och att motionen bereds skyndsamt i enlighet med kommunallagen på grund av ärendets brådskande natur. Motionen behandlas vid sammanträdet. 21. Motion om att kommunen ska teckna flyktingavtal med Migrationsverket Kommunfullmäktige har , 68, till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från Irene Carlsson, v, med förslag att kommunen skyndsamt ska teckna avtal med Migrationsverket och erbjuda sig att ta emot flyktingar och att motionen bereds skyndsamt i enlighet med kommunallagen på grund av ärendets brådskande natur. Motionen behandlas vid sammanträdet.

38 38 Ks Motion angående miljöplan över den politiska verksamheten Kommunfullmäktige har , 42, till miljöutskottet för beredning överlämnat en motion från Kerstin Persson, s, med förslag att miljöutskottet ges i uppdrag att skyndsamt utreda en miljöplan över den politiska verksamheten. Kommunfullmäktige har , 167, återremitterat ärendet till kommunstyrelsen för vidare utredning. 23. Motion om offentlig upphandling för hållbar utveckling och socialt ansvar Kommunfullmäktige har till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från Peter Henriksson, s, med förslag att: - Svedala kommun fastslår att man i sin offentliga upphandling avser att inte medverka till brott mot deklarationen om de mänskliga rättigheterna och ILO:s kärnkonventioner - kommunen i sin upphandlingspolicy formulerar ett övergripande mål om respekt för mänskliga rättigheter i upphandlingen - kommunen som ett första steg mot att genomföra den nya policyn, påbörjar en dialog kring mänskliga och fackliga rättigheter med kommunens leverantörer av livsmedel och arbetskläder. 24. Motion om kommunalt vårdnadsbidrag Kommunfullmäktige har , 133, till utbildningsutskottet för beredning överlämnat en motion från Gert-Åke Malmgren, kd, med förslag om att det införs kommunalt vårdnadsbidrag från och med den 1 juli 2008 om riksdagen beslutar införa möjligheten till kommunalt vårdnadsbidrag. Utbildningsutskottet har beslutat att avvakta riksdagsbeslut om vårdnadsbidrag innan motionen bereds samt att uppdra åt utbildningsenheten att, under förutsättning av riksdagsbeslut, utreda konsekvenser och kostnader vid ett införande.

39 39 Ks Motion om busshållplatsen på Stortorget i Svedala Kommunfullmäktige har , 134, till tekniskt utskott för beredning överlämnat en motion från Bo-Göran Håkansson, bp, med förslag om att kommunen ska genomföra en trafikutredning om korsningen Storgatan, Kyrkogatan och Timmermansgatan med avseende på framkomligheten förbi Stortorgets busshållplats och att busshållplatsen byggs om i det fall utredningen visar på ett sådant behov. Tekniskt utskott har beslutat att studera bl.a. hastighetsbegränsningarna i centrum i en utredning som skall redovisas för utskottet i maj Motionen kommer därefter att besvaras. 26. Motion om 30 km zon i Svedala centrum, studie av trafiken i korsningen Timmergatan och Kyrkogatan samt fråga om Storgatan behöver enkelriktas Kommunfullmäktige har , 148, till tekniskt utskott för beredning överlämnat en motion från Björn Jönsson, s, med förslag om att tekniskt utskott får i uppdrag att utreda frågan om en 30 km zon skall bildas i Svedala centrum begränsat av Kyrkogatan, Södergatan, Skolgatan, Långgatan och Bökebergsgatan. Vidare föreslås att trafiken studeras i korsningen Timmergatan och Kyrkogatan samt ställs frågan om Storgatan, i den del biltrafik förekommer, behöver enkelriktas. Tekniskt utskott har beslutat att studera bl.a. hastighetsbegränsningarna i centrum i en utredning som skall redovisas för utskottet i maj Motionen kommer därefter att besvaras. 27. Motion om att bebyggelse ej ska ske mellan Krågeholm och Lilla Svedala Kommunfullmäktige har , 147, till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från Tom Thörnquist,

40 40 Ks 71 sd, med förslag om att man ej godkänner planerna till pågående arbete med kommunens översiktsplan på ökad bebyggelse i området mellan Krågeholm och Lilla Svedala, och att man reviderar planerna på en kraftig utökning av Svedalas befolkning som innebär en skövling av natur- och kulturvärden. 28. Motion om information om kommunismens och övrigas folkmord Kommunfullmäktige har , 175, till utbildningsutskottet för beredning överlämnat en motion från Tom Thörnquist, sd, med förslag om att Svedalas skolelever objektivt skall informeras om kommunismens och övrigas folkmord. Motionen behandlas vid sammanträdet. 29. Motion om kompletterande arbetsskadeförsäkring Kommunfullmäktige har , 178, till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från Kerstin Persson, s, med förslag om att kommunstyrelsen får i uppdrag att teckna kompletterande arbetsskadeförsäkring för de grupper som idag saknar det, där kommunen har ett arbetsgivaransvar. 30. Motion om att tidigt fånga upp samt hjälpa barn och unga som är i riskzonen för psykisk och fysisk ohälsa Kommunfullmäktig har , 179, till kommunstyrelsen för beredning överlämnat en motion från Gunilla Nordgren, m, Björn Jönsson, s, Carin Falck, bp, och Per-Olof Lindgren, fp med förslag om: - att vi utreder vår organisation avseende på hur ovan nämnda funktioner fungerar med hänsyn till de lagar och förordningar som finns i socialtjänstlagen (SOL) för att skydda våra barn och ungdomar,

SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA UTVECKLINGSUTSKOTTET. Beslutande

SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA UTVECKLINGSUTSKOTTET. Beslutande 2 NÄRVAROLISTA UTVECKLINGSUTSKOTTET Beslutande Parti s s s s m m m sd sd bp fp fyp c Namn Björn Jönsson Jan-Göran Petersson Kerstin Persson Gull-Britt Jönsson Gunilla Nordgren, ordförande Per Mattsson

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2007-02-19

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2007-02-19 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista utbildningsutskottet, 2007-02-19, klockan 18.00-19.50 Beslutande Parti Namn s Kenneth Hovold, ordförande s Jesper Sennertoft s Anne Strömberg m Linda

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2006-05-10

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2006-05-10 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 NÄRVAROLISTA KOMMUNFULLMÄKTIGE Beslutande Parti Namn Parti Namn s Björn Jönsson bp Bo-Göran Håkansson m Gunilla Nordgren s Ambjörn Hardenstedt s Inga Hansson mp René

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-01-10

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-01-10 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 NÄRVAROLISTA KOMMUNFULLMÄKTIGE Beslutande Parti Namn Parti Namn s Björn Jönsson fp Per-Olof Lindgren m Gunilla Nordgren s Lars Schultz s Gull-Britt Jönsson sd Lena

Läs mer

SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA KOMMUNSTYRELSEN. Beslutande

SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA KOMMUNSTYRELSEN. Beslutande 2 NÄRVAROLISTA KOMMUNSTYRELSEN Beslutande Parti Namn s Björn Jönsson s Kenneth Hovold s Kerstin Persson s Gull-Britt Jönsson m Gunilla Nordgren, ordförande m Per Mattsson m Bengt Ohlsson sd Tom Thörnquist

Läs mer

SVEDALA KOMMUN. NÄRVAROLISTA BEREDNINGEN FÖR EKONOMI OCH DEMOKRATI Beslutande

SVEDALA KOMMUN. NÄRVAROLISTA BEREDNINGEN FÖR EKONOMI OCH DEMOKRATI Beslutande 2 NÄRVAROLISTA BEREDNINGEN FÖR EKONOI OCH DEOKRATI Beslutande Parti S S S SD BP V FP Namn Göran Jepsson Göran almberg Per attsson Christer Jönsson Torbjörn Sköld Hasse Bengtsson Ulf Lennerling Carin Falck

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsens utskott. Rådhuset, kl 08.00-12.00; 13.00-15.15

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsens utskott. Rådhuset, kl 08.00-12.00; 13.00-15.15 för utveckling och beredning 2007-05-23 1 (25) Plats och tid Rådhuset, kl 08.00-12.00; 13.00-15.15 Beslutande Christer Akej (m), ordförande Karl-Erik Olsson (s) Margareta Nilsson (c) Ingela Bröndel (kd)

Läs mer

Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M)

Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M) Teknik- och fritidsutskottet 2015-12-17 Plats och tid Tekniska kontoret, klockan 08.30-11.30 Beslutande Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M) Övriga deltagare Sören

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2008-01-15

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2008-01-15 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 NÄRVAROLISTA TEKNISKT UTSKOTT Beslutande Parti Namn s Lars-Owe Edberg s Alexandros Kiotseridis s Jan-Göran Petersson m Bengt Ohlsson m Göran Jepsson (ordf.) sd Tom

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2005-02-14

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2005-02-14 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 1 Yttrande över förslag till gemensam beräkningsmodell för interkommunala ersättningar inom gymnasieskolan Kommunförbundet Skåne har för yttrande översänt ett förslag

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Andreas Trygg (V) Bo Nilsson kommundelschef, 292 Johan Hallberg rektor, Kolsva, 292 Per-Inge Nilsson stadsarkitekt, 293-294

Andreas Trygg (V) Bo Nilsson kommundelschef, 292 Johan Hallberg rektor, Kolsva, 292 Per-Inge Nilsson stadsarkitekt, 293-294 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 08.30 10.25 ande Elizabeth Salomonsson (S) ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Ola Saaw (M) ledamot Jenny

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 16 Plats och tid Björnekullasalen kl. 18.00 20.30 Beslutande Ronny Sandberg (s) ordförande Hans-Ingvar Jönsson (c) Gösta Hellman (m) Gull-Britt Svensson (s) Jan Nilsson (s) Per-Arne Håkansson

Läs mer

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(12) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 08.30-9.40 Beslutande Kira Berg, s Pia Rydh, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson,

Läs mer

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(20) Plats och tid A-salen, kl. 9.00 11.20 Beslutande Ledamöter Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.15 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Anders

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Plats och tid: Kommunkontoret sammanträdesrum Ängen, kl. 09.30-14.15 Beslutande: Karin Skärby (c), ordförande Kerstin Almqvist (m) Torbjörn Mellgren (s) Ulrik

Läs mer

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149)

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-04-11 56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) Sammanfattning Den nya anvisningslagen innebär att Solna stad, under 2016,

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2006-06-13

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2006-06-13 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 NÄRVAROLISTA TEKNISKT UTSKOTT Beslutande Parti s s s m m fp mp Namn Torsten Åhman Alf Persson Lars-Owe Edberg Bengt Ohlsson Sverker Nordgren Örjan Ulfshagen René

Läs mer

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida Kommunstyrelsen 2012-02-28 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-03-05 kl. 18:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2007-01-16

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2007-01-16 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 NÄRVAROLISTA TEKNISKT UTSKOTT Beslutande Parti s s s m m bp sd Namn Torsten Åhman Alexandros Kiotseridis Jan-Göran Petersson Bengt Ohlsson Göran Jepsson Anders Swahn

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09 Ks 1 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde i januari 2008 en årsprognos baserad på utfall till och med november månad 2007 och som i väsenligt överensstämmer med prognosen

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 26 januari 2009 kl. 08:30 16:00. Ulla Britt Hånell Sekreterare Per Nordgren (m) Ej tjänstg. ersättare.

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 26 januari 2009 kl. 08:30 16:00. Ulla Britt Hånell Sekreterare Per Nordgren (m) Ej tjänstg. ersättare. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (19) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 26 januari 2009 kl. 08:30 16:00 Beslutande Boerje Bohlin (s) Ordförande Pernilla Kardell

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-02 1 (16) Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. Gunnar Lidell (M) ANSLAG/BEVIS. Plats

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-02 1 (16) Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. Gunnar Lidell (M) ANSLAG/BEVIS. Plats 2015-11-02 1 (16) Plats Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg Tid Måndagen den 2 november 2015, kl 13.00-13.50. Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga

Läs mer

Pär Edgren. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn- o utbildningsnämnden

Pär Edgren. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn- o utbildningsnämnden 1(11) Plats och tid Revelj, kommunhuset, Hultsfred kl. 09.00-11.30 ande Gunilla Abrahamsson, s Pär Edgren, m Arne Fäldt, s Gunilla Nilsson, c Carola Nilsson, s Lennart Eklund, c Runa Petersson, kd Benny

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 9 april 1997 kl 17.00-17.50 Beslutande Dan-Åke Moberg Carl-Gustav Thunström Marianne Arvidsson Rolf Östman Annica Eriksson Torbjörn Ahlin Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19 1 Plats och tid Kommunhuset, Sävsjö, Vallsjösalen, måndagen den 19 februari 2007 klockan 19.00-20.30 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Harald Petersson (m), Anna Eriksson (kd), Anette

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Affärsplan besöksnäring... 2 2 Svar på motion om ensamkommande flyktingbarn... 4 3 Kostpolitiskt program... 6 4 Vårdnadsbidrag förslag om utökning... 8 1 Plats och tid: Kammarsalen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad...

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad... Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2014-08-15 Innehåll 101 Antagande av städentreprenad... 136 2014-08-15 135 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 09.00-09.25 ande Thore Thorstensson, ordf.

Läs mer

Gerd Lundin Kultur- och fritidskontoret, 2007-03-27, kl 17.00. Siw Persson. Gerd Lundin ANSLAG/BEVIS

Gerd Lundin Kultur- och fritidskontoret, 2007-03-27, kl 17.00. Siw Persson. Gerd Lundin ANSLAG/BEVIS 1 (19) Plats och tid Lilla Vik, kl 15.00-17.20 Beslutande Övriga närvarande Karin Fellström-Arnoldsson (m) Göran Thorén (s), ordförande 24 Margreth Bengtsson (c) Gerd Lundin (s) Inga Olsson (m) Clas-Göran

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (23) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) 2002-08-21 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 08.30-10.15 Beslutande Övriga deltagande Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) Kanslichef Per Hildingson Ekonomichef Bengt-Arne

Läs mer

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2011-04-04, kl 08.30 Paragrafer 36-49 Sekr 2 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:...

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2011-04-04, kl 08.30 Paragrafer 36-49 Sekr 2 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:... 2011-03-28 40 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.25 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Björn Andreasson, (m), ordförande Adéle Olander, (m), tjg ersättare Johan Svanberg, (m), ledamot Brita

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Kalmar kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-02-20 GATU- OCH PARKNÄMNDEN

Kalmar kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-02-20 GATU- OCH PARKNÄMNDEN Sidan 1 av 8 Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl.08.15 - kl.10.15 Beslutande Ingvar Nilsson (s) ordförande Per-Olof Jonsson (m) vice ordförande Inger Kornelius (s) Peter Olofsson (s) Anders Gustafsson

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2009-10-13

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2009-10-13 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - NÄRVAROLISTA TEKNISKT UTSKOTT Beslutande Parti Namn S Lars-Ove Edberg S Alexandros Kiotseridis S Jan-Göran Petersson, från 18.00 Alf Persson S M Bengt Ohlsson

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2008-01-09

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2008-01-09 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 NÄRVAROLISTA KOMMUNFULLMÄKTIGE Beslutande Parti Namn Parti Namn s Björn Jönsson s Anne Strömberg m Gunilla Nordgren sd Lena Thörnquist s Gull-Britt Jönsson m Göran

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 15.00-15.35 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2005-01-12 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c)

Läs mer

Protokoll 2011-11-02

Protokoll 2011-11-02 2011-11-02 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum, Kumla, 2011-11-02, klockan 17:00 Beslutande Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Stefan Svensson (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2008-12-09 1 (28) Plats och tid Kommunhuset, Vårgårda, tisdagen den 9 december 2008, kl. 14.00-18.25 Beslutande Jörgen Edelgård (kd), ordförande Kenth Hulth (s), vice ordförande Margaretha

Läs mer

Skolnämnden 2009-02-24

Skolnämnden 2009-02-24 TRELLEBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL INNEHÅLL 25 Föredragningslistan 26 Tidplan för budgetarbetet under 2009 information 27 Redovisning av paviljonger och kostnader rapport 28 Statistik om förskola

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tekniska nämnden 2013-06-18 kl. 13:00 1(12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tekniska nämnden 2013-06-18 kl. 13:00 1(12) Tekniska nämnden 2013-06-18 kl. 13:00 1(12) Innehåll TEN 49/13 Medborgarförslag om bättre skyltning i och omkring Helénsparken... 3 TEN 50/13 Upphandling av entreprenör för markarbeten på tre skolgårdar...

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-02-26. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-02-26. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2015-02-26 Innehåll 23 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 26 24 Redovisning av delegationsbeslut... 27 25 Delgivningar...

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (18) Paragrafer 33-48 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-21.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Madeleine Atlas (C), ordförande Helena Dådring (M) Fredrik Hammarstrand (M) Bodil

Läs mer

Bo Carlsson (C) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bo Carlsson (C) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2013-11-21 1 (18) Plats Rum 225, 2:a våning Sundsgatan 29, Kommunhuset Tid Torsdagen den 21 november, 2013 kl. 08:30 11:10 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott 2014-02-06

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott 2014-02-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Tid Kl 13.30 15.40 Plats Vävsalen, Kinnaström Beslutande M Pär-Erik Johansson FP Ulf Eriksson MP Robert Krook, tjänstgör för Håkan Bergeld (KD) S Bo Petersson S Margrethe

Läs mer

1. Antagande av leverantör avseende ramavtal för stationära och bärbara datorer.

1. Antagande av leverantör avseende ramavtal för stationära och bärbara datorer. K R O N O L O G I S K T R E G I S T E R 2 0 1 6 Kommunstyrelsen Sammanträde den 7 januari Ärenden 1. Antagande av leverantör avseende ramavtal för stationära och bärbara datorer. 2. Omläggning av VA-ledningar

Läs mer

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-07 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun Bom Dnr.12.063 Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.18.00-20.00, 2012-11-06

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2007-09-18

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2007-09-18 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 NÄRVAROLISTA TEKNISKT UTSKOTT Beslutande Parti Namn s Lars-Owe Edberg s Alexandros Kiotseridis s Alf Persson m Bengt Ohlsson m Göran Jepsson (ordf.) sd Tom Thörnquist

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1 Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Industrivägen 20, lokal Pasch Tisdagen den 15 november 2011, klockan 19:00-20:35 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16) Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16) Plats och tid Tingsbacka, sammanträdesrum Nasa, måndagen den 19 januari 2015, klockan 13.00 14.45. Beslutande Mats Abrahamsson (S), tjg ordförande 1-4, 6-12 Mari-Teres

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (c ), ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Krister

Läs mer

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013.

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013. 147 KS 2012/0019 Budget 2013 Ärendet Danderyds kommun visar genomgående mycket goda resultat i de kvalitetsredovisningar som görs både lokalt och på nationell nivå. Det innebär att kommunen erbjuder hög

Läs mer

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S)

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S) 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.30 09.30 Beslutande Ledamöter Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2001-04-25

KOMMUNSTYRELSEN 2001-04-25 KOMMUNSTYRELSEN 2001-04-25 KS 1 Yttrande, detaljplan Västra Degrabo 2 Yttrande, detaljplan kv Hantverkaren 3 Yttrande, detaljplan del av V Tångahed Hägrunga 10:1 4 Uppdrag att revidera lednings- och informationsplan

Läs mer

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 116 Kommunstyrelsen 2012-08-15

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 116 Kommunstyrelsen 2012-08-15 Plats och tid Kommunhuset i Sjöbo onsdagen den 15 augusti 2012 kl. 13.30-16.00. Beslutande Ledamöter Stefan Lundgren, ordförande Kent Ivan Andersson Wiggo Wrangborg Cecilia Rosenqvist Perry Ulrika Axelsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnd 2014.12.17 1 Plats och tid Sammanträdesrum Huangshan, kommunhuset kl 13.30-16.05 Beslutande Övriga deltagande Justerare Stefan Westergren (S) ordf Anders Palm-Lundin (S) Mikael Hernborg (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18 1 MORA ORSA MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 OBS! På grund av felaktigt datum i föregående utskrivet och justerat protokoll. Justeras protokollet om 2011-09-08. Plats och tid Kulturhuset, Orsa kl

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga närvarande Christer Yrjas (C), ordförande Anders Albäck (L), 1:e vice ordförande Daniel Persson (M) Sven Gunnarsson (MP)

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-04-22. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-04-22. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2015-04-22 Innehåll 59 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 66 60 Anmälan av delegationsbeslut... 67 61 Lägesbeskrivning

Läs mer

SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA KOMMUNSTYRELSEN. Beslutande

SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA KOMMUNSTYRELSEN. Beslutande 2 NÄRVAROLISTA KOMMUNSTYRELSEN Beslutande Parti Namn s Björn Jönsson s Kenneth Hovold s Anders Elvingsson s Gull-Britt Jönsson m Gunilla Nordgren, ordförande m Per Mattsson m Göran Jepsson 156-158, 162,

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Kommunstyrelsen. Blad 25. Ks 126 Au 129 Dnr 80/2010-101

ARBOGA KOMMUN. Kommunstyrelsen. Blad 25. Ks 126 Au 129 Dnr 80/2010-101 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-10-11 Blad 25 Ks 126 Au 129 Dnr 80/2010-101 Redovisning av ej avslutade motioner Med hänvisning till bestämmelserna i kommunallagen och kommunfullmäktiges

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.40. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Birgitta Jönsson (S) 29-33 Christer Laurell (C) Lennart Pettersson (C) 34 Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1. Se bilagd upprops- och voteringslista

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1. Se bilagd upprops- och voteringslista Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1 Plats och tid Torsdag 26 november 2009 kl 17.00-20.00 Beslutande Se bilagd upprops- och voteringslista Övriga deltagande Utses att justera

Läs mer

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län www.m.lst.se Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 ISSN 1402:3393 Bostadsmarknadsenkäten Boverket går i början av

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2009-01-20 1 (25) Plats och tid Kommunhuset, Vårgårda, tisdagen den 20 januari 2009, kl. 14.00-19.20 Beslutande Jörgen Edelgård (kd), ordförande Kenth Hulth (s), vice ordförande Margaretha

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 15.50 Beslutande

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 15.50 Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 15.50 ande Elizabeth Salomonsson (S), ordf Roger Eklund (S) Lena Vilhelmsson (S) Börje Eriksson (S) Inger Lindström (S) Carl-Inge Westberg

Läs mer

Programnämnd barn och utbildning

Programnämnd barn och utbildning Protokoll Bou 1232/2014 Programnämnd barn och utbildning Datum: 2015-02-04 Klockan: 13:15-16:30 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Kenneth Nilsson (S) Anders Östman (KD) Ersättare för Kenneth

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2008-10-20

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2008-10-20 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, måndagen den 20 oktober 2008 klockan 19.00 20.25 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Anna-Karin Yngvesson (kd), Jan-Ove Fransson (m), Hans Svensson

Läs mer

Den 30 augusti 2007. Protokollet föres av undertecknad, kommunfullmäktiges sekreterare.

Den 30 augusti 2007. Protokollet föres av undertecknad, kommunfullmäktiges sekreterare. Den 30 augusti 2007 Närvarande vid uppropet: ordföranden, förste och andre vice ordförandena samt övriga ledamöter utom Birgitta Nilsson, Håkan Fäldt, Kent Andersson, Sofia Hedén, Allan Widman, Hanna Thomé,

Läs mer

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige Sida 1 av 7 Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26

PROTOKOLL 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26 Plats och tid: Sammanträdesrummet 2:a vån, Ale gymnasium, Nödinge kl 13.30-17.15 Beslutande Elena Fridfelt, ordförande (C) Klas Nordh (FP) 118-124

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdag 2015-01-12

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdag 2015-01-12 PROTOKOLL 1 (8) Tid och plats Kl 14.00 15.30 Omfattning 1-15 Närvarande Ulf Olsson (S) Annette Carlson (M) Tom Andersson (MP) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Morgan

Läs mer

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 SVEDALA KOMMUN 2(5) Begreppsförklaring Socialstyrelsens terminologiråd har tagit beslut om revidering

Läs mer

SÅ FUNKAR N Ä S S J Ö K O M M U N

SÅ FUNKAR N Ä S S J Ö K O M M U N SEPTEMBER 2003 SÅ FUNKAR N Ä S S J Ö K O M M U N Varför behövs en kommun... Kommunen sköter mycket av allt det som behövs för att ett samhället ska fungera. Skola, snöröjning, äldreomsorg, bibliotek, brandkår,

Läs mer

Karl-Heinz Dahlin (m) Jörgen Hellberg (fp) Gunnar Sehlberg (kd) Adnan Adawi (s)

Karl-Heinz Dahlin (m) Jörgen Hellberg (fp) Gunnar Sehlberg (kd) Adnan Adawi (s) Tekniska nämnden Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden. Ajournering: 17.40-17.45, 18.10-18.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden. Ajournering: 17.40-17.45, 18.10-18.15 Barn- och utbildningsnämnden 1 (8) Plats och tid Hellqvistsalen, Kommunhuset, onsdagen den 10 december 2014, klockan 16.00 18.45. Ajournering: 17.40-17.45, 18.10-18.15 ande Monica Lindgren (S), Mikael

Läs mer

Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Robert Höij (m), vice ordförande Kenneth Pehrsson (kd)

Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Robert Höij (m), vice ordförande Kenneth Pehrsson (kd) 35-50 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, kl 08 00 12 45. Beslutande Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Robert Höij (m), vice ordförande Kenneth Pehrsson

Läs mer

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Carina Legerius. Utses att justera Espen Bjordal Justeringsdatum 15 december 2014 Paragrafer 80-90

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Carina Legerius. Utses att justera Espen Bjordal Justeringsdatum 15 december 2014 Paragrafer 80-90 1 (14) Plats och tid Nacka stadshus Kl 18.00 19.00 BESLUTANDE Linda Norberg ordförande (M) Monica Brohede Tellström (FP) Espen Bjordal (S) Lena Gatenborg (M) Sofia Fölster (M) Anna Flory Kjellin (M) Christina

Läs mer

v ordf Andreas Vänerlöv (kd)

v ordf Andreas Vänerlöv (kd) Sida Barn- och ungdomsnämnden 2003-06-23 1 ( 18) Plats och tid Kommunhuset, kl 15.00 21.45 Beslutande Enligt närvarolista Övriga deltagande Enligt närvarolista Utses att justera v ordf Andreas Vänerlöv

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2007-12-04

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2007-12-04 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista utbildningsutskottet, 2007-12-04, klockan 18.00-20.30 Beslutande Parti Namn s Kenneth Hovold, ordförande s Jesper Sennertoft bp Carin Falck m Linda Allansson,

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun 2012-09-05 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, kl. 08.30 11.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Ahlkvist (M) ordförande Pelle Skerup (M) Kjell-Åke

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35 Utbildningsnämnden 2007-06-14 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35 ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Elisabeth

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunhusets sammanträdeslokal Notariet, tisdagen den 16 september 2014 kl 08.15-13.50 Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans

Läs mer

Lennart Nilsson (C) Bengt Sävström (S) Ola Carlsson (M) Eva Kullenberg (FP) 84-90

Lennart Nilsson (C) Bengt Sävström (S) Ola Carlsson (M) Eva Kullenberg (FP) 84-90 Plats och tid: Sammanträdesrum Röd, 2011-11-24 klockan 13:15-17:15 Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Bengt Sävström (S) Ola Carlsson (M) Eva Kullenberg (FP) 84-90 Övriga närvarande: Hans-Börje

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2009-06-10 1(14) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 14.00 17.40 Beslutande Ledamöter Yvonne Stein (FP), ordförande Håkan Heglert (S) Berit Svensson (S) Stina Svennberg (S),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(17)

Sammanträdesprotokoll 1(17) Sammanträdesprotokoll 1(17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.30 18.50 Johanna Odö (S), ordförande Jimmy Fredriksson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid Kommunhuset, Vårgårda, tisdagen den 10 april 2007, kl. 13.00-17.00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid Kommunhuset, Vårgårda, tisdagen den 10 april 2007, kl. 13.00-17.00 SOCIALNÄMNDEN 2007-04-10 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Vårgårda, tisdagen den 10 april 2007, kl. 13.00-17.00 Beslutande Övriga närvarande Agneta Janson (kd), ordförande Kenth Hulth (s), vice ordförande

Läs mer

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-20, 127 BAKGRUND I alla delar av världen, i varje land och på alla samhällsnivåer finns människor med funktionsnedsättningar. Handikappolitik

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-04-27 1 (16)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-04-27 1 (16) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-04-27 1 (16) Plats och tid Nämndrummet Skillingehus, Skillingaryd, onsdagen den 27 april 2005 klockan 13.00-14.40 Beslutande Bengt Dahlqvist (m), ordförande Kristina

Läs mer

Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Protokoll Vux 108/2012 Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Datum: 2012-04-04 Klockan: 13:30-16:30 Plats: Språk och framtid Närvarande ledamöter Anders Hagström (KD) Lena Beime (S) Britta Bjelle

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 08.15-11.34 Beslutande Britta Bergström (S) Bror Sterner (S) Dennis Nilsson (M) Linda Hägglund (S) 22-33 Mikael Sporgelin (S) Lars

Läs mer