SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 1 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 1 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4"

Transkript

1 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster TID - AIKA kl./klo 15:00-17:50 PLATS - PAIKKA Stadshuset i Pargas, Kajutan 1 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare 4 3 Godkännande av föredragningslistan 5 4 Organisering av arbetsinsatserna inom städningen 6 5 Uppföljning av städningen 11 6 Användning av rengörings- och desinfektionsmedel vid servicetjänsters städobjekt 15 7 Sammanträdesschema för sektionen för servicetjänster Aktuella frågor 18 Det justerade protokollet med anvisning för rättelseyrkande och besvärsanvisning är offentligt framlagt i original i stadshuset i Pargas och som kopior i områdeskontoren i Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö. Kokouksen tarkastettu pöytäkirja, johon on liitetty oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoitus, pidetään ylei sesti nähtä vänä alkuperäisenä kaupungintalolla Paraisilla ja jäljennöksenä Nauvon, Korppoon, Houts ka rin ja Ini ön aluekonttoreissa Ordförande/Puheenjohtaja: Tarja Rinne

2 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster TID - AIKA kl./klo 15:00-17:50 PLATS - PAIKKA Stadshuset i Pargas, Kajutan NÄRVARANDE LEDAMÖTER - LÄSNÄ OLLEET JÄSENET Rinne Tarja ordförande Colliander Cornelius Henriksson Carita (avlägsnade sig kl. 17:30 8) Karlsson Sverker Orell Markku (avlägsnade sig kl. 17:30 8) ÖVRIGA NÄRVARANDE - MUUT LÄSNÄ OLLEET Holmberg Mikael styrelsens ordförande (närvarande från kl. 15:10 4) Pihl Seppo fastighetschef (föredragande för sammanträdet) Blomberg Teresia (protokollförare för sammanträdet) FRÅNVARANDE - POISSA OLLEET UNDERSKRIFTER ALLEKIRJOITUKSET Tarja Rinne Ordförande/Puheenjohtaja Teresia Blomberg Protokollförare/Pöytäkirjanpitäjä BEHANDLADE ÄRENDEN KÄSITELLYT ASIAT 1-8 PROTOKOLLET JUSTERAT PÖYTÄKIRJA TARKASTETTU Sverker Karlsson har justerat protokollet elektroniskt PROTOKOLLET HAR VARIT FRAMLAGT Pargas stad / Paraisten kaupunki PÖYTÄKIRJA ON OLLUT NÄHTÄVÄNÄ Intygar/Todistaa: Carola Isaksson Ledningens sekr./ Johdon siht.

3 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster 1 Sammanträdet konstaterades vara lagligen sammankallat och beslutfört.

4 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Val av protokolljusterare Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster 2 Till protokolljusterare valdes Sverker Karlsson.

5 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Godkännande av föredragningslistan Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster 3 Föredragningslistan godkändes.

6 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Organisering av arbetsinsatserna inom städningen 869/ /2013 Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Beredare Fastighetschef Seppo Pihl, tfn Föredragande Fastighetschef Seppo Pihl, tfn fornamn.efternamn@pargas.fi Avtalet med leverantören av arbetsinsatserna inom städningen i centrumområdet i Pargas går ut vid utgången av I avtalet ingick också en ensidig option för åren , men stadsstyrelsen beslöt på förslag av leverantören att inte aktivera optionen för att trygga en avtalsenlig kvalitetsnivå under den fasta avtalsperioden. Det finns två möjliga sätt att organisera städningen under Arbetet kan antingen utföras i egen regi med egen personal eller genom köpta tjänster. Om städningen utförs i egen regi ligger utmaningen i att få en kunnig och engagerad personal som passar in i den ekonomiska referensramen. Det finns ingen personal att tillgå på marknaden som fyller kriterierna, vilket betyder att vi måste nöja oss med en både kvalitativt och ekonomiskt otillfredsställande lösning. För städning av en yta på m 2 behövs en budget på 1,32 M och när det gäller kvaliteten måste vi vara beredda på att slutresultatet kan variera kvalitetsmässigt. Köp av städtjänster innebär färre variabler som vi själva kan påverka. Städningen köps in så att slutresultatet motsvarar användarnas behov och kvaliteten preciseras med hjälp av olika kvalitetsklasser. Kvaliteten kommer till uttryck i organiseringen, personalen och utbildningen som leverantören står för. Ekonomiskt sett innebär köpta tjänster färre risker i den operativa verksamheten, men i en konkurrenssituation är det marknaden som avgör prisnivån. Städning av motsvarande yta genom köpta tjänster beräknas kosta 0,84 M. Vid jämförelse av dessa två alternativ kan det konstateras att det finns vissa kvalitetsrisker i båda av alternativen. Att eliminera dessa risker i städningen i egen regi är klart mer mångfacetterat då det sker via personalförvaltningen, medan vi i fråga om köpta tjänster i extremfall måste ha omfattande kunskaper i avtalsteknik och till och med kan bli tvungna att säga upp avtalet. Ekonomiskt sett beräknas köp av städtjänster ge en inbesparing på 56 %, vilket motsvarar en kostnad på 0,48 M. Pargas stad organiserar städningen i Pargas centrum 2014 till ungefär halva priset jämfört med de övriga delarna av kommunen, men här måste vi ta hänsyn till att objekten i skärgården ligger utspridda på ett större område och är olika stora.

7 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster För organisering av städningen genom köpta tjänster har de upphandlingsdefinitioner som görs i samarbete en avgörande betydelse. Vid upphandlingen kan följande alternativ särskiljas: Kosthållet konkurrensutsätter samtidigt projektledningsentreprenaderna i tillagningsköken i Malmkulla och centralköket så att städningens och kökens gemensamma kombinationsanställningar, 6 st., passar väl in i denna helhet. Fördelarna är effektivitet och jämn kvalitet då arbetet utförs med köksverksamheten som grund. En betydande risk är dock hur realistiskt det är att vi får in anbud. Bedömt utifrån markandssituationen är det möjligt att det inte kommer in anbud eller att prisnivån kan vara hög. Detta alternativ måste verkställas före städningens andel så att slutresultatet är känt i tid. Det andra alternativet är att placera kombinationsanställningarna på städningens andel så att ett heltäckande och ekonomiskt slutresultat kan uppnås. Den totala omfattningen av projekten på kökssidan minskar och den ekonomiska risken med anbudshelheten ökar totalt sett, vilket lätt kan komma att påverka anbudsprisen. Det tredje alternativet är att konkurrensutsätta kombinationsanställningarna som en separat helhet. Då kan vissa större bolag på marknaden bedömas vara en potentiell målgrupp på grund av att arbetena är sådana som utförs samtidigt. Leveransvolymen är inte tillräcklig för dessa bolag, vilket innebär att lönsamhetsprognosen är dålig. I samtliga alternativ behövs det för städningens del städobjekt som ligger inom ett och samma område för att leverantörer av begränsad storlek kan lämna anbud. Föreslås skolorna i Kirjala och Nilsby. Som slutresultat föreslås att städningen utförs genom köpta tjänster så att 6 st. kombinationsanställningar med köken ingår i tjänsterna. Skolorna i Kirjala och Nilsby bjuds ut som separata helheter så att både lokala leverantörer och leverantörer av begränsad storlek kan lämna anbud på dessa objekt. Som kriterier föreslås totalekonomisk fördelaktighet, undvikande av risker och jämn kvalitet. Kompletterande material Förslag Jämförelsekalkyl i Pargas område - städning i egen regi eller genom köpta tjänster Sektionen beslutar att städningen i centrumområdet i Pargas konkurrensutsätts och upphandlas i form av köpta tjänster från och med Ärendet remitterades för vidare beredning. Beträffande kommunområdena Iniö och Houtskär inbegär sektionen till sitt följande möte respektive områdesnämnders utlåtanden om organiseringen av arbetsinsatserna inom städningen.

8 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Delgivning Stadsstyrelsen, Iniö områdesnämnd, Houtskärs områdesnämnd Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster 4 Beredare Fastighetschef Seppo Pihl, tfn Föredragande Fastighetschef Seppo Pihl, tfn fornamn.efternamn@pargas.fi Grunderna för jämförelsekalkylerna har preciserats. Slutresultatet är i storleksordning detsamma som tidigare framförts. Personalkostnaderna grundar sig på lönenivån De beräknade vikariekostnaderna grundar sig förutom på uppgifterna om den egna personalen också på kosthållets bokslut Städning kan jämföras med det fysiskt medeltunga arbetet inom kosthållet där sjukdomar i rörelseorganen är vanliga. Kostnaderna för material och tjänster har beräknats med Statistikcentralens levnadskostnadsindex, utifrån bokslutsuppgifterna från 2006 och med beaktande av ökningen i antalet kvadratmeter som städas. En betydande summa för inköp av material har upptagits för 2015 på grund av att all utrustning och maskiner för tvätt av städtextilier måste då skaffas till objekten. Från och med 2016 har normala inköp av material upptagits i kalkylen på basis av en årlig kalkyl. I en verksamhetsmodell där städningen utförs i egen regi ingår följande i köp av tjänster: entrémattor som byts ut, automater för bomullshanddukar och handduksrullar, leasing av maskiner (bl.a. dammsugare, kombimaskiner, golvvårdsmaskiner med lågt och högt varvtal, hyror för personlyftanordningar som används vid fönstertvätt) och interna tjänster. Städningens ackumulerade inköp 2013 innebär ett negativt ekonomiskt resultat för leverantören, och på basis av detta resultat kan en beräkning av det faktiska marknadspriset göras. Leverantörens negativa slutresultat läggs på städningens ackumulerade inköp 2013, vilket ger vid handen ett faktiskt resultat beträffande slutsumman. Då de ovannämnda elementen är kända kan de marknadsprisbaserade kostnaderna prognostiseras till Ställda i relation till varandra stödjer resultaten från konkurrensutsättningen 2011 denna marknadsprisprognos. Utlåtanden om organisering av arbetsinsatserna inom städningen i Iniö och Houtskär har begärts av områdesnämnderna. Houtskärsnämnden sammanträder den 28 januari. Iniönämnden har sammanträtt den 17 januari 2014 och föreslagit att verksamheten i Iniö fortsätter som förut. I utlåtandet konstateras dessutom att äldreomsorgspersonalen kunde vid behov i större utsträckning än nu delta i kosthållsverksamheten. Också äldreomsorgen har problem med att få personal och därför är det inte realistiskt att i större utsträckning än nu flytta städ- och/eller kosthållsuppgifter till personalen i Aftonro. Städningen av de allmänna utrymmena på Aftonro

9 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster inleddes i servicetjänsters regi i april 2013 på grundval av begäran från äldreomsorgen om att frigöra mera vårdpersonal till själva vårdarbetet. I Iniö kommunområde har kosthålls- och städuppgifterna redan i flera års tid organiserats precis så som Iniönämnden föreslår. På grund av bristande tillgång på personal har de praktiska arrangemangen varit en mycket stor utmaning. Trots försök har vi inte funnit fungerande lösningar som alltid kunde utnyttjas vid frånvarosituationer. Detta leder till en ständig ovisshet också hos kunderna. Föda och renlighet är människans primära behov och de ska kunna tryggas i föränderliga situationer. Med nuvarande arrangemang är detta inte möjligt. Som lösning föreslås att kost- och städservicen slås samman till en servicehelhet och att denna helhet köps in från en privat företagare. I Iniö har kostnaderna för städningen i form av köpta tjänster 2013 har varit 53 % lägre än kostnaderna för städningen i egen regi Städfrekvensen har medan städning köpts in varit mindre än vad den var i egen regi, men detta har inte lett till feedback från kunderna. Verksamhetskostnaderna för kosthållet i Iniö har efter kommunsammanslagningen ökat med 29,5 %, medan verksamhetskostnaderna för hela kosthållet under motsvarande tidsperiod ökat med 6,3 %. De största kostnadsposterna för dessa båda är personal- och livsmedelskostnaderna. Totalt sett beräknas en organisering av städningen och kosthållet i form av köpta tjänster högst uppgå till en prisnivå som motsvarar organiseringen av städningen och kosthållet i egen regi. Bilaga 1 Jämförelsekalkyl Kompletterande material Förslag Organisering av de tjänster servicetjänster tillhandahåller i Iniö kommunområde Iniönämndens utlåtande om organisering av arbetsinsatserna inom städningen i Iniö Houtskärsnämndens utlåtande om organisering av arbetsinsatserna inom städningen i Houtskär Sektionen beslutar att städningen i Pargas kommunområde och den servicehelhet som omfattar kosthållet och städningen i Iniö ska konkurrensutsättas och upphandlas i form av köpta tjänster från och med Föredraganden gjorde följande tillägg till sitt beslutsförslag: Skolorna i Kirjala, Nilsby, Sunnanberg och Våno bjuds ut som separata helheter så att både lokala leverantörer och leverantörer av begränsad storlek kan lämna anbud på dessa objekt. Under diskussionen föreslog Carita Henriksson att städningen i Pargas genomförs i egen regi från år Förslaget fick inte understöd. Ordföranden konstaterade att sektionen beslutat i enlighet med föredragandens

10 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster ändrade förslag. Delgivning Stadsstyrelsen, Iniö områdesnämnd, Houtskärs områdesnämnd, stadens upphandlingsgrupp, ekonomidirektören och städarbetsledaren

11 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Uppföljning av städningen 478/ /2013 Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Beredare och föredragande: Fastighetschef Seppo Pihl, tfn förnamn.efternamn@pargas.fi En ny servicechef hos leverantören har börjat i Pargas område Servicechefen har i uppgift att leda den operativa verksamheten i Pargas och hon får hjälp av en servicehandledare. Dessa två har varit aktivt ute på fältet, planerat verksamheten och handlett städare i att följa servicebeskrivningarna i arbetet. En servicechef som är stationerad i Pargas har förbättrat helhetsgreppet om och koordineringen av situationen och haft en positiv inverkan på hur leverantören har reagerat på avvikelserna och handlett personalen. Personalen är permanent vid största delen av objekten och städkvaliteten har till följd av det stabiliserats till en nivå som motsvarar avtalet. Det uppstår avvikelser när vikarier anlitas. Målet är att flytta personal till bekanta lokaler efter behov. Nya arbetstagare måste anlitas under flera anställdas samtidiga frånvaro. Personalresurserna har utökats så att också vikariaten kan skötas av leverantörens egen personal. Uppföljningen ger vid handen att städkvaliteten för det mesta har motsvarat avtalet. Kvaliteten följs upp med hjälp av e-postenkäter som skickas ut varje vecka och vid behov verifieras kvaliteten visuellt under ett kontrollbesök vid objektet. Bedömningarna bestyrks genom underskrifter av parterna, användaren, leverantören och stadens städarbetsledare, vid de prioriterade objekten och efter behov. Det har förekommit problem i Aktivas lokaler under veckorna 7-9 till följd av en ny arbetstagare som inte har skött sina uppgifter på överenskommet sätt. Städfrekvensen i Aktivas lokaler är 1 x i veckan. Arbetstagaren har bytts ut. Det har förekommit avvikelser i städkvaliteten på daghemmet Sagoängen. Det är en fastanställd person som har börjat där. Inskolningen och uppföljningen av att arbetet utförs i enlighet med servicebeskrivningen har effektiverats. För situationer med plötslig frånvaro har Sodexo och kosthållet i staden tagit fram en plan som gäller organiseringen av kosthållstjänsterna vid objekten med kombinationsanställda. När det gäller åtgärdande av avvikelser har det i första hand förts diskussioner med leverantören. Leverantören strävar efter att vidta korrigerande åtgärder redan under samma dag, eller senast under samma

12 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster vecka. Det är viktigt att leverantören får in feedback i realtid så att den kan reagera snabbt och vid behov anlita en tredje part för att uppnå den överenskomna kvalitetsnivån. Rapporten om uppföljningen av städkvaliteten ger vid handen att det har förekommit avvikelser i städkvaliteten vid 1-2 objekt i veckan. Det betyder att kvalitetsnivån kan bedömas motsvara den överenskomna kvalitetsnivån. Bilaga 2 Uppföljning av städningen, veckorna 02-14/2013 Förslag Sektionen för servicetjänster antecknar ärendet för kännedom. Enligt förslaget. Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Beredare och föredragande Fastighetschef Seppo Pihl, tfn förnamn.efternamn@pargas.fi Uppföljningsperioden särpräglas av veckorna då skolorna inte har underhållsstädning och verksamheten också i övrigt är mer begränsad än annars på grund av sommarlovssäsongen. Jämfört med de tidigare observationsperioderna har slutresultatet av städningen hållit en jämnare kvalitet under veckorna Det har förekommit avvikelser i enstaka fastigheter, men kvantiteten har hållit sig på nivån en brist per vecka. Det har inte uppdagats upprepade brister under den aktuella uppföljningsperioden. Under uppföljningsperioden har tyngdpunkten legat på grundläggande städning som utgör grunden för underhållsstädningen. Grundläggande städning utförs enligt plan och slutresultatet kontrolleras innan byggnaderna börjar användas igen efter sommarlovspausen. Bilaga 6 Uppföljning av städningen, veckorna Uppföljning av städningen, veckorna Förslag Sektionen för servicetjänster antecknar ärendet för kännedom. Enligt förslaget. Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster

13 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Beredare Fastighetschef Seppo Pihl, tfn Föredragande Fastighetschef Seppo Pihl, tfn fornamn.efternamn@pargas.fi Under uppföljningsperioden v har utöver underhållsstädningen också grundstädningarna ingått i städinsatsen. Slutresultatetet av grundstädningarna under perioden har varit bra. I Familjehuset Ankaret har en ny vattenfri slipmetod använts vid grundrengöring av golven. Man hade inte kunnat räkna med den mängd slipdamm som hade bildats med den metoden, och det hade blivit en del slipdamm kvar på ytorna. Underhållsstädningen har huvudsakligen hållit avtalsenlig kvalitet, men på veckonivå har det förekommit avvikelser från den avtalade kvaliteten vid i genomsnitt 1-2 objekt. Avvikelserna har åtgärdats i genomsnitt cirka ett dygn efter reklamationerna. Byte av lokalvårdare har orsakat avvikelser i daghemmet Sagoängen, Pjukala daghem och Ankaret. Inskolningen pågår för att verksamheten och slutresultatet kan nå upp till den avtalade nivån. Som helhet sett har städinsatsen under uppföljningsperioden hållit avtalsenlig kvalitet med beaktande av avvikelsetoleransen. Kompletterande material Uppföljning av städningen v Förslag Delgivning Sektionen för servicetjänster antecknar informationen för kännedom. Förslaget godkändes. Stadsstyrelsen Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster 5 Beredare Fastighetschef Seppo Pihl, tfn Föredragande Fastighetschef Seppo Pihl, tfn fornamn.efternamn@pargas.fi Uppföljningen visar att slutresultatet av städningen mestadels har följt avtalet. I regel har det förekommit en avvikelse per vecka, med undantag av veckorna 40 och 47. I Pjukala daghem har det under dessa tidsperioder förekommit avvikelser i de dagliga rutinerna och introduktionen har därför fortsatt i effektiverad form. I daghemmet Sagoängen har det förekommit avvikelser i de arbetsuppgifter som

14 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster utförs en gång i veckan eller mera sällan, och en kvitteringspraxis har därför börjat tillämpas för uppföljning av dessa. Avsikten är att utveckla introduktionen för och kvitteringen av de arbetsuppgifter som utförs mera sällan. Praxisen kommer först att tillämpas i daghem och därefter vid övriga objekt. Att flera personer har varit frånvarande samtidigt har lett till avvikelser i städkvaliteten och i tidsschemana för städning av de objekt som städas en gång i veckan. Som helhet sett följer slutresultatet av städningen avtalet med beaktande av toleransen för variationer i kvaliteten. Kompletterande material Uppföljning av städningen, veckorna Förslag Delgivning Sektionen för servicetjänster antecknar informationen för kännedom. Förslaget godkändes. Stadsstyrelsen

15 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Användning av rengörings- och desinfektionsmedel vid servicetjänsters städobjekt 999/ /2014 Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster 6 Beredare Fastighetschef Seppo Pihl, tfn Föredragande Fastighetschef Seppo Pihl, tfn fornamn.efternamn@pargas.fi Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) övervakar och främjar den tekniska säkerheten och överensstämmelsen med kraven samt konsument- och kemikaliesäkerheten i Finland. Den 3 januari 2014 publicerades ett meddelande enligt vilket Säkerhets- och kemikalieverket uppmanar personer som ansvarar för användning av desinfektionsmedel i offentliga utrymmen att säkerställa att man för desinfektion av både olika ytor och hud använder preparat med verksamma ämnen som är tillåtna inom EU. Dessutom ska användningen av dessa preparat vid olika objekt övervägas noga i förväg och den ska grunda sig på tydliga anvisningar. Inom Pargas stad används neutrala eller svagt alkaliska rengöringsmedel för daglig underhållsstädning. Mikrofiberprodukter som i dag används fungerar på lätt smutsade ytor också utan rengöringsmedel. I sanitetsutrymmen används också svagt sura rengöringsmedel för underhållsstädning för att förhindra avlagringar. Sura medel används för borttagning av avlagringar vid grundstädning. Alkaliska rengöringsmedel används vid grundstädning. Det hur kemikalietåligt ytmaterialet är avgör hur starkt rengöringsmedel beträffande ph-värdet som kan användas. Vid objekt med normal hygiennivå används inte desinfekterande rengöringsmedel för underhållsstädning. Desinfekterande rengöringsmedel används för avlägsnande av sekretfläckar, vid behov för desinfektion av beröringsytor (epidemier) och för desinfektion av tvätt- och toalettutrymmen en gång i veckan eller mera sällan. På social- och hälsovårdsanstalter med högre hygiennivå används desinfektionsmedel också för underhållsstädning, t.ex. alkoholhaltigt Easydes för att torka rent behandling- och undersökningsbritsar. Klorhaltiga desinfektionsmedel används bl.a. på äldreboenden för rengöring av bostadsrum vid byte av klient och för veckostädning av tvätt- och toalettutrymmen. För att bekämpa resistenta stammar byts de medel som används ut med vissa mellanrum. Uppdaterade instruktioner får vi från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts infobank.

16 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Under introduktion av anställda gås igenom olika rengöringsmedel och deras dosering vid olika städmetoder. Moppar och dukar som normalt används förbereds (fuktas) i städrummet så att de är färdiga att användas. Vid objekt där det finns mopptvättmaskiner för städtextilier kan mopparna och dukarna förberedas genom att tvätta dem i tvättmaskin. I dessa fall doseras allmänt rengöringsmedel i sköljmedelsfacket enligt givna instruktioner. Det finns också instruktioner för manuell förberedelse av städtextilier. PHMB (polyhexametylenbiguanid) används som verksamt ämne i biocidpreparat. Enligt Tukes meddelande pågår arbetet med en riskbedömning av PHMB i EU. På basis av riskbedömningen beslutar man inom EU om godkännande av verksamma ämnen för biocidändamål. Dessa bedömningar torde bli klara och ett beslut om att godkänna eller förbjuda de verksamma ämnena torde tas under de närmaste åren. Enligt Tukes kan användningen av sprejpreparat som innehåller PHMB (polyhexametylenbiguanid) orsaka skadlig inhalationsexponering, om man inte skyddar sig på det sätt som beskrivs i bruksanvisningen, och Tukes rekommenderar därför att dessa preparat, i synnerhet i sprejform, inte alls ska användas inomhus. Ämnet har dessutom klassificerats som allergiframkallande för huden. I de lokaler i Pargas stad som städas av servicetjänster används inte PHMB-preparat. Alla produkter upphandlas centraliserat och Pargas stad övervakar i praktiken användningen av alla rengöringsmedel vid de olika objekten som ett led i kvalitetskontrollen. En förteckning över handelsnamn för desinfektionsmedel som används i servicetjänsters städobjekt i Pargas stad och över objekt där dessa används medföljer som kompletterande material. Kompletterande material Förslag Delgivning Tukes, Kunskap och omdöme behövs då desinfektionsmedel används i offentliga rum Desinfektionsmedel som används av servicetjänsters städenhet i Pargas stad Sodexo Oy, förteckning över kemikalier som används vid olika verksamhetsställen (samtliga rengöringsmedel) Servicetjänster, förteckning över kemikalier i desinfekterande rengöringsmedel Sektionen för servicetjänster antecknar informationen för kännedom. Förslaget godkändes. Stadsstyrelsen

17 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Sammanträdesschema för sektionen för servicetjänster 2014 Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster 7 Beredare Fastighetschef Seppo Pihl, tfn Föredragande Fastighetschef Seppo Pihl, tfn fornamn.efternamn@pargas.fi Stadsstyrelsen godkände på sitt möte den 25 november 2013 ett riktgivande sammansträdesschema för sin och stadsfullmäktiges del. Antalet sammanträden för stadsstyrelsen del minskades med två, jämfört med år 2013, och för stadsfullmäktiges del minskades antalet sammanträden med ett. Även sektionen för servicetjänster ska minska antalet sammanträden med ett och kan alltså hålla fem sammanträden under år Bilaga 2 Förslag till sammanträdesschema för sektionen för servicetjänster Förslag Delgivning Sektionen beslutar godkänna förslaget till sammanträdesschema som riktgivande för år Förslaget godkändes. Stadsstyrelsen

18 1/ Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Aktuella frågor Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster 8 1. Det har kommit ett förslag på att kombinera byggande av daghem med ett intensifierat serviceboende för äldre. 2. Fastighetschefen informerade om nuläget med daghemsfrågan i Pargas centrum (Elmgrensvägen alternativt Tennby) och sektionen förde en remissdiskussion om ärendet.

19 1/ PARGAS STAD Datum för sammanträdet Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster ANVISNING FÖR RÄTTELSEYRKANDE OCH BE SVÄRSANVISNING BESVÄRSFÖRBUD och vad förbudet grundar sig på Eftersom nedan nämnda beslut endast gäller beredning eller verkställighet, kan enligt 91 i kommunallagen rättelseyrkan de inte framställas eller kommunalbesvär anföras över beslutet: Paragrafer: 1-8 Besvär kan inte anföras över nedan nämnda beslut, eftersom ett skriftligt rättelseyrkande enligt 89 1 mom. i kommunalla gen kan framställas över beslutet: Paragrafer: Enligt 5 1 mom. i förvaltningsprocesslagen/annan lagstiftning kan besvär inte anföras över nedan nämnda beslut: Paragrafer och grunden för besvärsförbudet: ANVISNING FÖR RÄTTELSEYRKANDE Den som är missnöjd med nedan nämnda beslut kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande. Ett rättelseyrkande kan fram s tällas av den som beslutet avser eller av den vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part) samt av kom munmedlemmar. Myndighet hos vilken rättelse yrkas, myndighetens adress och postadress: Stadsstyrelsen i Pargas stad, Strandvägen 28, Pargas, pargas@pargas.fi Paragrafer: Rättelseyrkandet skall framställas inom 14 dagar från delfåendet av beslutet. En kommunmedlem anses ha fått del av bes lutet när protokollet har lagts fram offentligt. En part anses, om inte något annat påvisas, ha fått del av beslutet sju dagar efter att ett brev därom blivit sänt eller vid den tidpunkt som framgår av mottagningsbeviset eller som har antecknats i ett särskilt intyg om delfående av beslutet. Av rättelseyrkandet skall framgå yrkandet och vad det grundar sig på. Yrkandet skall undertecknas av den som framställer det. BESVÄR I nedan nämnda beslut kan ändring sökas genom skriftliga besvär. Ändring i ett beslut med anledning av ett rät tel seyrkan de kan sökas genom kommunalbesvär endast av den som framställt rättelseyrkandet. Om beslutet har ändrats med anled ning av rättelseyrkandet, kan ändring i beslutet sökas genom kommunalbesvär också av den som är part eller av en kom mun medlem. Besvär kan anföras på den grund att beslutet har kommit till i fel ordning, den beslutsfattande myndig heten har överskridit sina befogenheter eller att beslutet annars strider mot lag. Besvärstid 30 dagar. Besvärsmyndighet, adress och postadress: Åbo förvaltningsdomstol, PB 32, Lasarettsgatan 2-4, Åbo, turku.hao@oikeus.fi Kommunalbesvär, paragrafer: Förvaltningsbesvär, paragrafer: Annan besvärsmyndighet, adress och postadress Paragrafer Besvärstid Besvärstiden börjar från delfåendet av beslutet /dagen då beslutet anslagits. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet när protokollet har lagts fram offentligt. En part anses, om inte något an nat påvisas, ha fått del av beslutet sju da gar efter att brevet avsändes eller vid den tidpunkt som framgår av mot tagningsbeviset eller som har antecknats i ett sär skilt delgivningsintyg. De som saken gäller anses ha fått del av beslut som gäller godkännandet av en plan eller en bygg nad sordning när beslutet har lagts fram offentligt. BESVÄRSSKRIFT I besvärsskriften ska uppges - ändringssökandens namn, yrke, boningsort och postadress - vilket beslut som överklagas - vilka ändringar som yrkas i beslutet - motiveringarna till att beslutet bör ändras. Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden själv eller av den som författat skriften. Om endast den som förfat tat besvärsskriften undertecknar den, ska också hans yrke, boningsort och postadress anges. Till besvärsskriften ska fogas det beslut som överklagas, i original eller som officiellt bestyrkt kopia, och intyg om den dag från vilken besvärstiden ska räknas. Rättegångsavgift: Med stöd av 3 i lagen om avgifter för domstolars och vissa justitieförvaltningsmyndigheters prestationer (701/93) uppbärs en rättegångsavgift på 90 euro av en ändringssökande i förvaltningsdomstolen. INLÄMNANDE AV BESVÄRSHANDLINGARNA Besvärshandlingarna ska lämnas till besvärsmyndigheten före besvärstidens utgång. Om besvärstidens sista dag är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag, kan besvärshandlingarna läm nas till besvärsmyndigheten den första vardagen därefter. Besvärshandlingarna kan även sändas med post eller genom bud, men i så fall på avsändarens eget ansvar. Handlingarna ska lämnas till posten i så god tid att de kommer fram under besvärstidens sista dag innan ämbetsverket stängs. DELGIVNING AV BESLUT: Protokollet har lagts fram offentligt 11 / har delgetts sakägaren med post / 2014/ har lämnats till sakäga ren / har anslagits / Mottagarens underskrift Utdragets riktighet bestyrks Delgivare

20 1/ Kokouspäivämäärä Kaupunginhallituksen palvelutoimintojaosto OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT ja kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös kos kee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa: Pykälät: 1-8 Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n 1 mom. mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla: Pykälät: Hallintolainkäyttölain 5 :n 1 mom. / muun lainsäädännön mukaan seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamal la: Pykälät ja valituskieltojen perusteet: OIKAISUVAATIMUSOHJEET Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jä sen. Valitusviranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite: Paraisten kaupunginhallitus, Rantatie 28, Parainen, parainen@parainen.fi Pykälät: Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätök sestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedok sisaanti todistukseen merkittynä aikana. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekir joitettava. VALITUS Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomai nen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen. Valitusaika on 30 päivää. Valitusviranomainen, osoite ja postiosoite: Turun hallinto-oikeus, PL 32, Sairashuoneenkatu 2-4, Turku, turku.hao@oikeus.fi Kunnallisvalitus, pykälät: Hallintovalitus, pykälät: Muu valitusvi ranomainen, osoite ja postiosoite Pykälät Valitusaika Valitusaika alkaa päätöksen tiedoksisaannista / julkipanopäivästä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tie don, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näy tetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantito distukseen merkittynä aikana. Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asian osaisten tietoon silloin, kun päätös on asetettu yleisesti nähtäville. VALITUSKIRJA Valituskirjassa on ilmoitettava - valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite - päätös, johon haetaan muutosta - miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi - muutosvaatimuksen perusteet. Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite. Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Oikeudenkäyntimaksu: Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 :n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 90 euroa. VALITUSASIAKIRJOJEN TOIMITTAMINEN Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on py häpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviran omaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin väli tyksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viras ton aukioloajan päättymistä. PÄÄTÖKSEN TIEDOKSIANTO: Pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi 11 / Päätös on annettu tiedoksi asianosaiselle postitse / 2014/ on luovutettu asianosaiselle / Päätös on julkipantu / Vastaanottajan allekirjoitus Otteen oikeaksi todistaa Tiedoksiantaja

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 76 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 135. 77 Val av protokolljusterare 136

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 76 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 135. 77 Val av protokolljusterare 136 5/2015 132 Kulturnämnden TID - AIKA 13.10.2015 kl./ klo 16:30-17:35 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Skansen 76 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 135 77 Val av protokolljusterare 136 78 Godkännande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 1 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 4. 2 Val av protokolljusterare 5

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 1 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 4. 2 Val av protokolljusterare 5 1/2016 1 Kulturnämnden TID - AIKA 01.03.2016 kl./ klo 16:31-17:37 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Styrhytten 1 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 4 2 Val av protokolljusterare 5 3 Godkännande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 41 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 84. 42 Val av protokolljusterare 85

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 41 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 84. 42 Val av protokolljusterare 85 6/2015 82 Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster TID - AIKA 19.10.2015 kl./klo 15:00-19:10 PLATS - PAIKKA Pargas stadshus, Styrhytten 41 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 84 42 Val

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 144 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 144 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 12/2008 370 Stadsstyrelsen TID - AIKA 04.06.2008 kl. 16:00 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Styrhytten 144 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 373 145 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 374 146 ANMÄLNINGSÄRENDEN

Läs mer

1 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

1 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 1/2008 1 Organisationskommissionen TID - AIKA 05.02.2008 kl. 14:00-18:15 PLATS - PAIKKA Pargas stadshus, Styrhytten 1 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 4 2 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 5

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 46 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 84. 47 Val av protokolljusterare 85

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 46 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 84. 47 Val av protokolljusterare 85 6/2015 81 Bildningsnämnden TID - AIKA 14.10.2015 kl./klo 17:00-20:30 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Bryggan 46 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 84 47 Val av protokolljusterare 85 48 Godkännande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 3/2012 35 Houtskärs närservicenämnd TID - AIKA 27.02.2012 kl. 18:00-20:20 PLATS - PAIKKA Houtskärs områdeskontor 18 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 38 19 Val av protokolljusterare 39

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 34 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 69. 35 Val av protokolljusterare 70

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 34 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 69. 35 Val av protokolljusterare 70 5/2015 67 Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster TID - AIKA 21.09.2015 kl./klo 15:00-17:33 PLATS - PAIKKA Pargas stadshus, Styrhytten 34 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 69 35 Val

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 6/2012 90 Houtskärs närservicenämnd TID - AIKA 22.08.2012 kl. 18:00-20:10 PLATS - PAIKKA Houtskärs områdeskontor 47 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutsförhet 93 48 Val av protokolljusterare

Läs mer

61 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

61 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 7/2008 134 Organisationskommissionen TID - AIKA 10.09.2008 kl. 13:00-17:20 PLATS - PAIKKA Snäckan, Iniö 61 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 137 62 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 138 63 ANMÄLNINGSÄRENDEN

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 43 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 43 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 6/2008 78 Direktionen för fastighetsverket 30.10.2008 TID - AIKA 17:00-20:45 PLATS - PAIKKA SKANSEN 43 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 80 44 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 81 45 MOTION OM

Läs mer

52 ORGANISATIONSKOMMISSIONENS SAMMANTRÄDEN HÖSTEN 2008 108

52 ORGANISATIONSKOMMISSIONENS SAMMANTRÄDEN HÖSTEN 2008 108 5/2008 79 Organisationskommissionen TID - AIKA 18.06.2008 kl. 11:15-17:00 PLATS - PAIKKA Allaktivitetshuset Snäckan, Iniö 37 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUT FÖRHET 83 38 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE

Läs mer

PARGAS STAD TJÄNSTEINNEHAVARBESLUT. Äldreomsorg/Vanhustenhuolto Nr/Nro 95 Virhe. Viitteen lähdettä ei löytynyt.

PARGAS STAD TJÄNSTEINNEHAVARBESLUT. Äldreomsorg/Vanhustenhuolto Nr/Nro 95 Virhe. Viitteen lähdettä ei löytynyt. PARGAS STAD TJÄNSTEINNEHAVARBESLUT PARAISTEN KAUPUNKI VIRANHALTIJAPÄÄTÖS Äldreomsorg/Vanhustenhuolto 5.7.2019 Nr/Nro 95 Virhe. Viitteen lähdettä ei löytynyt. Ärende Asia Handlingen bifogas Asiakirja liitetään

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 29 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 61

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 29 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 61 4/2015 58 Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster TID - AIKA 13.08.2015 kl./klo 15:00-17:25 PLATS - PAIKKA Pargas stadshus, Styrhytten 29 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 60 30 Val

Läs mer

Kommunkansliet i Nääs

Kommunkansliet i Nääs Nr 1/2011 Sammanträdestid Tisdagen den kl. 19.00-21.10 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Karlsson Henning, ordf. x Sjöblom Tommy, vice ordf. x Danielsson Gerd - Fagerström Yvonne x Jansson

Läs mer

TID - AIKA 12.06.2014 KL. - KLO 16:30-18:15 Houtskär områdeskontor, Näsbyvägen 214, 21670 Houtskär

TID - AIKA 12.06.2014 KL. - KLO 16:30-18:15 Houtskär områdeskontor, Näsbyvägen 214, 21670 Houtskär 5/2014 89 Social- och hälsovårdsnämnden 12.06.2014 TID - AIKA 12.06.2014 KL. - KLO 16:30-18:15 PLATS - PAIKKA Houtskär områdeskontor, Näsbyvägen 214, 21670 Houtskär 57 Konstatera sammanträdets laglighet

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN PEDERSÖREN KUNTA Tekniska nämnden Tekninen lautakunta

PEDERSÖRE KOMMUN PEDERSÖREN KUNTA Tekniska nämnden Tekninen lautakunta 27.10.2015 1 Sammanträdestid: Kokousaika: Sammanträdesplats: Kokouspaikka: Beslutande / Päättäjät Tisdagen den 27 oktober 2015, kl. 18.30-20.30 Tiistaina 27. lokakuuta 2015, klo 18.30-20.30 Kommungården,

Läs mer

41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 57. 42 Val av protokolljusterare 57. 43 Godkännande av föredragningslista 57

41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 57. 42 Val av protokolljusterare 57. 43 Godkännande av föredragningslista 57 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2015 55 Köks- och städsektionen Tid Onsdag 7.10.2015kl. 14.00 Plats Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7 Ärenden som skall behandlas Sida 41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 96 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 173. 97 Val av protokolljusterare 174

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 96 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 173. 97 Val av protokolljusterare 174 7/2014 169 Kulturnämnden TID - AIKA 17.11.2014 kl./ klo 18:00-19:55 PLATS - PAIKKA Ungdomsgården Gluggen, Korpo 96 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 173 97 Val av protokolljusterare 174

Läs mer

TID - AIKA 10.12.2015 KL. - KLO 17:00-19:15 Stadshuset, Styrhytten, Strandvägen 28, 21600 Pargas

TID - AIKA 10.12.2015 KL. - KLO 17:00-19:15 Stadshuset, Styrhytten, Strandvägen 28, 21600 Pargas 12/2015 232 Social- och hälsovårdsnämnden 10.12.2015 TID - AIKA 10.12.2015 KL. - KLO 17:00-19:15 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Styrhytten, Strandvägen 28, 21600 Pargas 127 Konstatera sammanträdets laglighet

Läs mer

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 13.5.2013 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 13.5.2013 kl.16.30. Biblioteket i Sund. Ärenden:

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 13.5.2013 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 13.5.2013 kl.16.30. Biblioteket i Sund. Ärenden: Tid SUNDS KOMMUN SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 13.5.2013 Måndagen den 13.5.2013 kl.16.30 Nr 4 Plats Ärenden: Biblioteket i Sund Innehåll 37 Mötets laglighet och beslutförhet 3 38 Val av två protokolljusterare

Läs mer

Kommunkansliet i Nääs

Kommunkansliet i Nääs Nr 2/2015 Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19.00 21.05 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Lundberg Bror, ordf. x Sjöblom Tommy, vice ordf. x Danielsson Gerd x Hampf René x Jansson Tom

Läs mer

18 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

18 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3/2008 41 Organisationskommissionen TID - AIKA 02.04.2008 kl. 15:00-20:00 PLATS - PAIKKA Restaurang Buffalo, Korpo kommun 18 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 44 19 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 8/2011 140 TID 14.12.2011 kl. 17:00-18:25 PLATS Stadshuset, Kajutan 76 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 142 77 Val av protokolljusterare 143 78 Utvärdering av inlärningsresultat i matematik

Läs mer

Kommunkansliet i Nääs. - Lundberg Bror x Sjöblom Tommy, ordf. x Danielsson Gerd x Hampf René - Jansson Tom x Rydström Agneta - Söderlund Jessica

Kommunkansliet i Nääs. - Lundberg Bror x Sjöblom Tommy, ordf. x Danielsson Gerd x Hampf René - Jansson Tom x Rydström Agneta - Söderlund Jessica Nr 4/2014 Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19.00-20.20 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs - Lundberg Bror x Sjöblom Tommy, ordf. x Danielsson Gerd x Hampf René - Jansson Tom x Rydström

Läs mer

Torsdagen den 11.6.2015 kl. 19.00 19.35. Kommunkansliet i Nääs

Torsdagen den 11.6.2015 kl. 19.00 19.35. Kommunkansliet i Nääs Nr 5/2015 Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19.00 19.35 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Salmén Jan, ordf. - Lindström Henry, vice ordf. x Carlson Nina-Marie x Flöjt-Josefsson Helena

Läs mer

Kommunkansliet i Nääs

Kommunkansliet i Nääs Nr 1/2015 Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19.00 21.30 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Lundberg Bror, ordf. x Sjöblom Tommy, vice ordf. x Danielsson Gerd x Hampf René x Jansson Tom

Läs mer

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 6/16 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten 25.4.2017 kl. 16.00 20.00 Närvarande: Ordinarie: Ted Bergman (ordf.) Tommy Nymalm (vice ordf.) Heli Nyberg

Läs mer

Onsdagen den 10.07.2013, kl. 16.30-17.00

Onsdagen den 10.07.2013, kl. 16.30-17.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdestid Nummer 4/2013 Onsdagen den, kl. 16.30-17.00 Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Kommungården i Lemland Perjus Ann-Sofi, ordförande Andersson Inger, vice ordförande

Läs mer

Bygg- och miljönämnden Stiftande av byggnadsservitut för fastighet / /2017

Bygg- och miljönämnden Stiftande av byggnadsservitut för fastighet / /2017 Stiftande av byggnadsservitut för fastighet 445-573-1-20 601/10.03.00.11/2017 Bygg- och miljönämnden 23.08.2017 38 Beredare Ledande byggnadsinspektör Sanna Simonen, tfn 050 596 2642 Föredragande Ledande

Läs mer

GETA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

GETA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 24.05.2016 2/16 Sammanträdestid Tisdagen den 24 maj 2016 kl. 17.30 17.50 Beslutande Kommunkansliet i Geta x Andersson Camilla, ordförande - Carlsson Anna x- Berndtsson

Läs mer

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden:

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden: Tid SUNDS KOMMUN SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 28.09.2015 Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00 Nr 7 Plats Ärenden: Sunds skola Innehåll 69 Mötets laglighet och beslutförhet 3 70 Val av två protokolljusterare

Läs mer

ÄmbetsEdu, Ämbetshuset. 25 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 34. 26 Val av protokolljusterare 35. 27 Godkännande av föredragningslistan 36

ÄmbetsEdu, Ämbetshuset. 25 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 34. 26 Val av protokolljusterare 35. 27 Godkännande av föredragningslistan 36 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2015 1 Köks- och städsektionen Tid 10.06.2015 kl. 13.00 Plats ÄmbetsEdu, Ämbetshuset Ärenden som skall behandlas Sida 25 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 34 26 Val av

Läs mer

KALLELSE 11.12.2012. Tisdagen den 11.12.2012 kl.19.00

KALLELSE 11.12.2012. Tisdagen den 11.12.2012 kl.19.00 SKOLNÄMNDEN KALLELSE Nr 7/12 Tid Tisdagen den kl.19.00 Plats Geta skola Ärenden: Innehåll 69 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 70 VAL AV TVÅ PROTOKOLLJUSTERARE 3 71 GODKÄNNANDE OCH KOMPLETTERING AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 40 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 40 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 5/2008 76 Social- och hälsovårdsnämnden 27.05.2008 TID - AIKA 27.05.2008 kl. 17:30-18:40 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Styrhytten 40 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 79 41 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 3/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 19 Mötets konstituering BILDNSVES 20 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 21 Arbetsplan för läsåret 2011 2012, svenska skola BILDNSVES 22 Den svenska förskolans

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 16 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 4

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 16 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 4 3/2016 1 Korponämnden TID - AIKA 15.09.2016 kl./klo 18:00-19:50 PLATS - PAIKKA Korpo områdeskontor 16 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 3 17 Val av protokolljusterare 4 18 Godkännande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 56 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 102

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 56 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 102 3/2016 98 Kulturnämnden TID - AIKA 24.05.2016 kl./ klo 16:30-17:45 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Skansen 56 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 101 57 Val av protokolljusterare 102 58 Godkännande

Läs mer

Tisdagen den 29.10.2013 kl. 18.30

Tisdagen den 29.10.2013 kl. 18.30 Nr 10/2013 Sammanträdestid Tisdagen den kl. 18.30 Sammanträdesplats Beslutande Kommungården x Linde Guy, ordf. - Söderholm Mikael, vice ordf. - Areschoug Owe x Danielsson Peter x Fagerström Tove - Mörn

Läs mer

SALTVIKS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Nr 8/2009. Sammanträdesdatum 8.10.2009. Organ Social- och omsorgsnämnden

SALTVIKS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Nr 8/2009. Sammanträdesdatum 8.10.2009. Organ Social- och omsorgsnämnden Nr 8/2009 Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19.00-19:40 Sammanträdesplats Beslutande Kommungården i Nääs x Blomroos Gunilla, ordf. -Salmén Jan, vice ordf. - Carlson Nina-Marie - Grönlund Ragnvald x Holmström

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 13.2.2014 2 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande 13.2.2014 kl 18:30 18.55 kommungården i Jomala

Läs mer

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14. Kommunkansliet, sammanträdesrummet

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14. Kommunkansliet, sammanträdesrummet FINSTRÖMS KOMMUN PROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14 Sammanträdestid Onsdag 1.10.2014 kl. 17.00 Beslutande Kommunkansliet, sammanträdesrummet x Höglund, Roger, ordförande, x

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 5/2012 1 Iniö närservicenämnd TID - AIKA 12.10.2012 kl. 16:00-17:40 PLATS - PAIKKA Snäckan 33 Konstatera sammanträdes laglighet och beslutförhet 3 34 Val av protokolljusterare 4 35 Norrby hamnprojekt i

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN PEDERSÖREN KUNTA Tekniska nämnden Tekninen lautakunta

PEDERSÖRE KOMMUN PEDERSÖREN KUNTA Tekniska nämnden Tekninen lautakunta 29.09.2015 1 Sammanträdestid: Kokousaika: Sammanträdesplats: Kokouspaikka: Beslutande / Päättäjät Snellman, Stefan Backlund, Christian Backlund, Marlene Berger, Helena Edström, Carola Källman, Carl-Johan

Läs mer

Tisdagen den 20.1.2015 kl. 18.30-19.00. Kommunkansliet i Nääs

Tisdagen den 20.1.2015 kl. 18.30-19.00. Kommunkansliet i Nääs Nr 1/2015 Sammanträdestid Tisdagen den kl. 18.30-19.00 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Linde Guy, ordf. x Söderholm Mikael, vice ordf. x Danielsson Peter x Fagerström Tove - Lindroos

Läs mer

Organ Nr Datum Sida 1 BYGGNADSTEKNISKA. Ersättare:

Organ Nr Datum Sida 1 BYGGNADSTEKNISKA. Ersättare: 1 BYGGNADSTEKNISKA 12-17 04.03.2014 NÄMNDEN Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Beslutande: Ordinarie: Tisdagen den 04.03.2014 kl.19.45-20.50 Kommunkansliet Ersättare: Stefan Sundman, ordförande Berit

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. TID - AIKA kl./klo 15:00-18:20, mötet ajournerat 15:30-16:10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. TID - AIKA kl./klo 15:00-18:20, mötet ajournerat 15:30-16:10 2/2017 17 Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster TID - AIKA 11.04.2017 kl./klo 15:00-18:20, mötet ajournerat 15:30-16:10 PLATS - PAIKKA Pargas stadhus, Styrhytten 11 Konstatera sammanträdets laglighet

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 22.5.2014 4 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 22.5.2014 kl

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 november 2012, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 51 Sammanträdets laglighet och beslutförhet...

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN PEDERSÖREN KUNTA Tekniska nämnden Tekninen lautakunta

PEDERSÖRE KOMMUN PEDERSÖREN KUNTA Tekniska nämnden Tekninen lautakunta 15.03.2017 1 Sammanträdestid: Kokousaika: Sammanträdesplats: Kokouspaikka: Beslutande / Päättäjät Onsdagen den 15 mars 2017, kl. 18.30-19.30 Keskiviikkona 15. maaliskuuta 2017, klo 18.30-19.30 Kommungården,

Läs mer

SALTVIKS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Nr 10/2011. Sammanträdesdatum 29.6.2011. Organ Kommunstyrelsen

SALTVIKS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Nr 10/2011. Sammanträdesdatum 29.6.2011. Organ Kommunstyrelsen Nr 10/2011 Sammanträdestid Onsdagen den kl. 08.00-8.45 Sammanträdesplats Beslutande Kommungården i Nääs x Fagerholm Thommy, ordf. x Lindgrén Jan, vice ordf. x Ahlqvist Annika x Fagerholm-Sjöblom Silvana

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 17 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 17 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 4/2008 30 Direktionen för vattentjänstverket 11.06.2008 Vesihuoltolaitoksen johtokunta TID - AIKA 20:50-21:00 PLATS - PAIKKA Stadshuset / Styrhytten 17 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Kyrkslätts kommun Protokoll 6/ (11) Vägsektionen

Kyrkslätts kommun Protokoll 6/ (11) Vägsektionen Kyrkslätts kommun Protokoll 6/2018 1 (11) Mötesdatum Mötesplats 03.05.2018, klo 16:00-16:28 Kokoushuone Apila 2. kerros Behandlade ärenden 27 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 28 Justering av protokollet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 6/2009 119 Bildningsnämnden TID - AIKA 09.09.2009 kl. 16:30-18:15 PLATS - PAIKKA Familjehuset Ankaret, Urnlundsvägen 4 58 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 122 59 Val av protokolljusterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 2/2012 1 Iniö närservicenämnd TID - AIKA 27.04.2012 kl. 16:00-18:25 PLATS - PAIKKA Snäckan 12 Konstatera sammanträdes laglighet och beslutförhet 3 13 Val av protokolljusterare 4 14 Norrby hamnprojekt i

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 10.10.2011 7 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 10.10.2011 kl

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 11.02.2015 Nr: 2 Paragrafer: 19-32 Plats och tid Kommunkansliets mötesrum i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 11 februari 2015 kl. 19.00-21.30 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 14 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 25

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 14 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 25 2/2016 22 TID 27.04.2016 kl. 17:00-19:40 PLATS Pjukala daghem, Pjukalavägen 134 14 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 24 15 Val av protokolljusterare 25 16 Godkännande av föredragningslistan

Läs mer

Sammanträdesdatum 10.12.2014

Sammanträdesdatum 10.12.2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 11/2014 11/134 Sammanträdestid Onsdagen den, kl. 19.00-20.32 Sammanträdesplats Botnia Hotel & Restaurant Beslutande: Ersättare: Enroth, Carl-Johan Takkula, Monica Byskata, Tom

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 16 februari 2011 kl. 19.00-20.30

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 16 februari 2011 kl. 19.00-20.30 Sammanträdesdatum: 16.02.2011 Nr: 2 Paragrafer: 15-27 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 16 februari 2011 kl. 19.00-20.30 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 34 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 70

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 34 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 70 4/2017 66 Bildningsnämnden TID - AIKA 30.05.2017 kl./klo 17:00-18:30 PLATS - PAIKKA Villa Apollo, Granviksvägen 339 34 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 69 35 Val av protokolljusterare

Läs mer

Kommunkansliet i Nääs

Kommunkansliet i Nääs Nr 6/2016 Sammanträdestid Tisdagen den kl. 18.30-19.20 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Nyholm Dan, ordf. x Söderholm Mikael, vice ordf. x Bromels Marcus x Sirén Siw x Mörn Inger -

Läs mer

Sammanträdesdatum 20.5.2015

Sammanträdesdatum 20.5.2015 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 20.5.2015 Nr 4/2015 4/45 Sammanträdestid Onsdagen den 20.5.2015, kl. 19.00-20.10 Sammanträdesplats Nedervetil brandstation Beslutande: Ersättare: Enroth, Carl-Johan Takkula, Monica

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 22.4.2009 3 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 22.4.2009 kl

Läs mer

Kumlinge kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Kumlinge kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 1-11 07.01.2014 1 Sammanträdestid: 18.30-19.50 Sammanträdesplats: Kommunkansliet, Kumlinge Beslutande: Ordinarie: Mia Hanström,ordförande Tommy Pettersson, viceordf. Åke Sundman Satu Numminen

Läs mer

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j )

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (9) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 1 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 1 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4 1/2016 1 TID 18.02.2016 kl. 17:00-18:10 PLATS Stadshuset, Styrhytten 1 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare 4 3 Godkännande av föredragningslistan 5 4 Verksamhetsberättelse

Läs mer

Widjeskog, Marketta Dalvik, Sixten Strandvall, Göran Djupsjöbacka, Michael Myrskog, Kerstin. Kronoby, den 19 september 2012

Widjeskog, Marketta Dalvik, Sixten Strandvall, Göran Djupsjöbacka, Michael Myrskog, Kerstin. Kronoby, den 19 september 2012 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 14/2012 14/348 Sammanträdestid Måndagen den 17 september 2012, kl. 18.00 20.00 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Lindgren, Hans-Erik Byggmästar, Liane Hagström,

Läs mer

Lemland-Lumparlands församling Kyrkofullmäktige 5/2015 Sammanträdesprotokoll 15.12.2015

Lemland-Lumparlands församling Kyrkofullmäktige 5/2015 Sammanträdesprotokoll 15.12.2015 5/2015 Sammanträdesprotokoll 15.12.2015 1 / 10 Sammanträdestid: Tisdagen den 15.12.2015 kl. 19.00 Sammanträdesplats: Församlingshemmet, Söderby Ärendets nr 1. 52 Sammanträdets öppnande 2. 53 Sammanträdets

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45.

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45. 03.10.2014 71 Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45 Sammanträdesplats: Polaris i Edsevö Beslutande Borgmästars, Yvonne Forsblom, Greger Käldman, Leif Lindfors, Ralf Wiklund, Senja ordförande.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 85 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 153

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 85 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 153 6/2016 149 Kulturnämnden TID - AIKA 28.11.2016 kl./ klo 16:30-17:55 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Skansen 85 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 152 86 Val av protokolljusterare 153 87 Godkännande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 12 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 38

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 12 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 38 2/2016 34 Nagunämnden TID - AIKA 17.05.2016 kl./klo 17:00-19:30 PLATS - PAIKKA Kommunalstugan i Nagu 12 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 37 13 Val av protokolljusterare 38 14 Godkännande

Läs mer

SKOLNÄMNDEN 27.1.2016 möte 1/2016 1(12)

SKOLNÄMNDEN 27.1.2016 möte 1/2016 1(12) 1(12) PROTOKOLLSIDA Sammanträdestid: Tisdag den 27.1.2016 kl 17:00 Sammanträdesplats: Kommunkansliet, Åva Beslutande Ordinarie: Personliga ersättare: Marja Tuomola, ordf. Jonny Karlström, vice ordf. Tiina

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN MÖTESPROTOKOLL. Organ Sammanträdesdatum Nr TEKNISKA NÄMNDEN 12.05.2009 4/09

FINSTRÖMS KOMMUN MÖTESPROTOKOLL. Organ Sammanträdesdatum Nr TEKNISKA NÄMNDEN 12.05.2009 4/09 MÖTESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr TEKNISKA NÄMNDEN 12.05.2009 4/09 Sammanträdestid Tisdagen den 12 maj 2009, klockan 19.30-21.35 Sammanträdesplats Beslutande Kommungården i Godby Lars Rögård, ordförande

Läs mer

Onsdagen den 11 maj 2016 kl. 19.00 20.20 Kommungården

Onsdagen den 11 maj 2016 kl. 19.00 20.20 Kommungården HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 4 maj 2016 Byggnadstekniska nämnden 11.05.2016 47-62 Sammanträdestid Sammanträdesplats Ärendets -nummer Onsdagen den 11 maj 2016 kl. 19.00

Läs mer

Samkommunstyrelsen Protokoll 2.10.2015

Samkommunstyrelsen Protokoll 2.10.2015 Samkommunstyrelsen Protokoll 7/2015 Sammanträdesnummer Sammanträdestid Sammanträdesplats 7/2015 Fredag kl. 10.00 11.35 Optima, Åminnevägen, Nykarleby Beslutande - Kenneth Holmgård, ordförande Bjarne Kull,

Läs mer

Fastställande av behörighetsvillkor för och ledigförklarande av tjänst som granskningsingenjör

Fastställande av behörighetsvillkor för och ledigförklarande av tjänst som granskningsingenjör Fastställande av behörighetsvillkor för och ledigförklarande av tjänst som granskningsingenjör 668/01.01.01.00/2017 Bygg- och miljönämnden 20.09.2017 49 Beredare Ledande byggnadsinspektör Sanna Simonen,

Läs mer

Kommunkansliet i Nääs

Kommunkansliet i Nääs Nr 4/2011 Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19.00-20.30 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Karlsson Henning, ordf. - Sjöblom Tommy, vice ordf. x Danielsson Gerd - Fagerström Yvonne -

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid 17.3.2016 kl 13 KALLELSE 17.3.2016 Nr 2 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 10 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 11 PROTOKOLLJUSTERING 3

Läs mer

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA Nr Sida Kommunfullmäktige 3/2012 1 Sammanträdestid Tisdagen den 17.04.2012, kl.19.00-20.05 Sammanträdeslokal Servicehuset Tallgården Närvarande Lindholm Dorita, ordförande Johans

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 16 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 31

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 16 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 31 2/2017 26 Kulturnämnden TID - AIKA 28.02.2017 kl./ klo 16:30-18:20 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Styrhytten 16 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 30 17 Val av protokolljusterare 31 18 Godkännande

Läs mer

Kumlinge kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Kumlinge kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 132-141 12.11.2013 1 Sammanträdestid: 13.30-16.30 Sammanträdesplats: Kommunkansliet, Kumlinge Beslutande: Ordinarie: Mia Hanström,ordförande Tommy Pettersson, viceordf. Åke Sundman Satu

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN PEDERSÖREN KUNTA Tekniska nämnden Tekninen lautakunta

PEDERSÖRE KOMMUN PEDERSÖREN KUNTA Tekniska nämnden Tekninen lautakunta 23.05.2017 1 Sammanträdestid: Kokousaika: Sammanträdesplats: Kokouspaikka: Beslutande / Päättäjät Snellman, Stefan Backlund, Christian Backlund, Marlene Berger, Helena Edström, Carola Källman, Carl-Johan

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN PEDERSÖREN KUNTA Tekniska nämnden Tekninen lautakunta

PEDERSÖRE KOMMUN PEDERSÖREN KUNTA Tekniska nämnden Tekninen lautakunta 18.04.2017 1 Sammanträdestid: Kokousaika: Sammanträdesplats: Kokouspaikka: Beslutande / Päättäjät Snellman, Stefan Backlund, Christian Backlund, Marlene Berger, Helena Edström, Carola Källman, Carl-Johan

Läs mer

Onsdagen den 27 januari 2016 kl. 19.00 19.30 Kommungården. Enligt uppdrag, Hammarland den 21.01.2016 Kommuntekniker/byggnadsinspektör

Onsdagen den 27 januari 2016 kl. 19.00 19.30 Kommungården. Enligt uppdrag, Hammarland den 21.01.2016 Kommuntekniker/byggnadsinspektör HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 21 januari 2016 Byggnadstekniska nämnden 27.01.2016 1-13 Sammanträdestid Sammanträdesplats Ärendets -nummer Onsdagen den 27 januari 2016 kl.

Läs mer

SALTVIKS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Nr 3/2011. Sammanträdesdatum 19.4.2011. Organ Skol- och bildningsnämnden

SALTVIKS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Nr 3/2011. Sammanträdesdatum 19.4.2011. Organ Skol- och bildningsnämnden Nr 3/2011 Sammanträdestid Tisdagen den kl. 19.00-20.00 Sammanträdesplats Beslutande Ödkarby skola x Eliasson Jesper, ordf. - Jansson Carina, vice ordf. - Högback Glenn x Renfors Kerstin x Sjölund Johan

Läs mer

ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS

ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS Styrelsen 07 2013 PROTOKOLL 10..09.2013 Styrelsen 10.09.2013 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 07/2013 Tid: 10.09.2013 kl. 15.00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen 1 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Organ Nr Datum Sida KOMMUNFULLMÄKTIGE 1-8 28.02.2013

Organ Nr Datum Sida KOMMUNFULLMÄKTIGE 1-8 28.02.2013 KOMMUNFULLMÄKTIGE 1-8 28.02.2013 1 Sammanträdestid: 19.45-20.30 Sammanträdesplats: Mötesrummet, kommunkansliet, Beslutande: Ordinarie ledamöter: Mats Perämaa, ordförande Göran Söderlund, I viceordförande

Läs mer

Ändring av behörighetsvillkoren för tjänsten som planläggningssekreterare

Ändring av behörighetsvillkoren för tjänsten som planläggningssekreterare Ändring av behörighetsvillkoren för tjänsten som planläggningssekreterare 87/01.01.00.00/2019 Bygg- och miljönämnden 06.02.2019 10 Beredare Planläggningschef Heidi Saaristo-Levin, tfn 040 488 5888 Föredragande

Läs mer

Sammanträdesdatum 17.3.2016. Restaurang Marinas Södra Terjärvvägen 1

Sammanträdesdatum 17.3.2016. Restaurang Marinas Södra Terjärvvägen 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 17.3.2016 Nr 2/2016 2/12 Sammanträdestid Torsdagen den 17 mars 2016, kl. 18:30 19:30 Sammanträdesplats Restaurang Marinas Södra Terjärvvägen 1 Beslutande: Ersättare: Svartsjö, Peter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 8 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 8 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 18 2/2016 15 Stadsstyrelsens sektion för servicetjänster TID - AIKA 11.04.2016 kl./klo 15:00-19:30 PLATS - PAIKKA Pargas stadshus, Styrhytten 8 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 17 9 Val

Läs mer

Tisdagen den 26.3.2013 kl. 19.00-21.20

Tisdagen den 26.3.2013 kl. 19.00-21.20 Nr 3/2013 Sammanträdestid Tisdagen den kl. 19.00-21.20 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet x Salmén Jan, ordf. x Lindström Henry, vice ordf. x Carlson Nina-Marie - Flöjt-Josefsson Helena x Holmström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 11 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 23

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 11 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 23 2/2017 19 Bildningsnämnden TID - AIKA 08.03.2017 kl./klo 16:30-18:30 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Bryggan 11 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 22 12 Val av protokolljusterare 23 13 Godkännande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 278 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 553

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 278 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 553 15/2015 550 Stadsstyrelsen TID - AIKA 14.12.2015 kl./klo 15:00-16:40 PLATS - PAIKKA Pargas stadshus, Styrhytten 278 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 552 279 Val av protokolljusterare

Läs mer

Organ Nr Datum Sida 1 BYGGNADSTEKNISKA. Ersättare:

Organ Nr Datum Sida 1 BYGGNADSTEKNISKA. Ersättare: 1 BYGGNADSTEKNISKA 92-100 21.11.2013 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Beslutande: Ordinarie: Torsdagen den 21.11.2013 kl.19.45-20.15 Kommunkansliet Ersättare: Stefan Sundman, ordförande Berit Johansson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 23 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 54

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 23 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare 54 3/2016 51 Nagunämnden TID - AIKA 24.08.2016 kl./klo 18:00-20:15 PLATS - PAIKKA Nagu områdeskontor 23 Konstatera sammanträdets laglighet och beslutförhet 53 24 Val av protokolljusterare 54 25 Godkännande

Läs mer

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell Slutrapport 19.9.2011 Sida 2 1. Sammanfattning Bakgrund och utredningens mål Borgå stads ledning har på basis av anbuden

Läs mer

Bildningsnämnden nr 1/2013 7.2.2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämnden nr 1/2013 7.2.2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 1/2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDN 1 BILDN 2 BILDN 3 Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut Godkännande av utvärderingen gällande bildningsnämndens interna övervakning för

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum Nr TEKNISKA NÄMNDEN 13.04.2010 3/10. Kommungården i Godby

Organ Sammanträdesdatum Nr TEKNISKA NÄMNDEN 13.04.2010 3/10. Kommungården i Godby MÖTESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr TEKNISKA NÄMNDEN 13.04.2010 3/10 Sammanträdestid Tisdagen den 13 april 2010, klockan 19.30-21.40 Sammanträdesplats Beslutande Kommungården i Godby Lars Rögård,

Läs mer

Till de besvärsgrunder som anförs ger stadsstyrelsen följande förklaring:

Till de besvärsgrunder som anförs ger stadsstyrelsen följande förklaring: Stadsstyrelsen 156 23.06.2014 Social- och hälsovårdsnämnden 77 28.08.2014 Förklaring till Åbo förvaltningsdomstol med anledning av Cornelius Collianders m.fl. besvär över social- och hälsovårdsnämndens

Läs mer