SEKO SJ NYTT. Strukturell ledarskapskris på SJ! Nummer December. En tidning för SEKO-medlemmar som jobbar på SJ AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SEKO SJ NYTT. Strukturell ledarskapskris på SJ! Nummer 4 2011 December. En tidning för SEKO-medlemmar som jobbar på SJ AB"

Transkript

1 Nummer December SEKO är den största fackföreningen på SJ AB. SEKO SJ organiserar ca: 2000 anställda på SJ AB fördelat på elva klubbar över hela landet. SEKO SJ:s främsta uppgift är att bevaka och förbättra våra medlemmars arbetsvillkor. I det här numret kan du bland annat läsa om: Dagbädd Sjuk & Frisk Rykten Tågtjänst Dörrstängare Ledarskapskris En tidning för SEKO-medlemmar som jobbar på SJ AB Strukturell ledarskapskris på SJ! förslaget i sin helhet. SJ har som framgår av information på företagets intranät förhandlat med SEKO och övriga Personalorganisationer om struktur på en ny organisation. SEKO var eniga med SJ om behovet av förändring, men inte i den riktning som SJ ville gå.. SEKO framförde i förhandlingen att vi anser att det är en strukturell ledarskapskris i SJ idag som skapat nuvarande problem, samt ställde krav på att samtliga ombordmedarbetare och lokförare ska tillhöra en och samma enhet, och inte delas upp på flera. SJ kunde inte garantera detta, varför SEKO reserverade mot SJ beslut i förhandlingen och avvisade Noteras kan att ST inte hade något att erinra mot SJ förslag utan ställde sig positiva till uppdelning av ombord- och förarpersonal på flera enheter, och ville i detta gå längre än SJ:s förslag. SEKO har hela tiden under arbetet i referensgrupp och övriga möten med SJ angående en ny organisation Futurum varit mycket tydliga i följande frågor: Ingen uppdelning av ombord- och förarpersonal på flera enheter Använd stationär personal för klargöring av fordon där så är lämpligt SJ Norrlandstågs verksamhet ska in i SJ AB Trafikledning och kundgrupp måste ses över och hanteras omgående Planeringsorganisationen i SJ måste ses över och hanteras omgående Mer om detta inuti tidningen

2 Sida 2 Dagbädd för ombordpersonalen tas bort SJ AB förnekar sig inte! SJ AB har efter förhandling där endast SEKO SJ var den personalorganisation som reserverade sig mot SJ AB beslut om att endast ombordpersonal enligt nedan beskrivna förutsättningar inte har rätt till Dagrum. Citat från förhandlingsunderlaget. Arbetsmiljömässiga principer. För turer som börjar innan kl.06: rum finns bokat där uppehållet är större än 1,5 timmar. För turer som börjar efter kl.06: rum finns bokat där uppehållet är större än 2 timmar. Gällande för båda ovan så ska hänsyn tas till hur tunga tågen är och är det tunga tåg ska rum finnas tillgängligt. Varför berörs inte lokförarna av detta beslut? Enligt SJ AB finns ingen undertid på lokförarnas turlister. Viktigt att tänka på för dig som anställd är följande: Om du bedömer att du är trött och har behov av vilrum och SJ AB inte kan tillhandahålla ett sådan på begäran från dig. Kontakta eller skriv då en rapport till din personalorganisation eller ditt skyddsombud direkt. Tänk på att inte utföra trafiksäkerhetsarbete om du inte är utvilad. Kontakta eller skriv en rapport till din personalorganisation eller skyddsombud om SJ AB inte följer sitt regelverk.

3 Nummer December Sida 3 Förlikning mellan SEKO och SJ AB Efter lång tid och mycket arbete så valde SEKO att gå med på förlikning i ärendet om skyddsombudens rätt till information som var planerat till förhandling i arbetsdomstolen 15 oktober. Bakgrunden till ärendet var att skyddsombuden tidigare begärt av SJ AB att få namn på de som varit sjukskrivna 4 veckor eller mer. Anledningen till att skyddsombuden begärde detta var nya regler kring rehabilitering, och att skyddsombuden fick signaler om att som kallats inte fick information om att man fick ta med skyddsombud eller fackligt ombud på rehabiliteringsmöten. Om skyddsombuden fått namnen skulle skyddsombuden kontakta individerna för att erbjuda sitt stöd och hjälp. SJ AB vägrade detta och hänvisade till olika delar i personuppgiftslagen (PUL). Efter många turer så har man från juridiska experter påpekat att lagar som skrivits efter att PUL skrevs har tagit hänsyn till PUL, eftersom arbetsmiljölagen skrevs före PUL så har man inte tagit hänsyn till det lagrum som SJ AB hänvisat till. Därför beslutade SEKO att genomföra förlikningen. Vad innebär förlikningen? Centrala skyddskommittén vid SJ AB skall ta fram ett informationsblad som skall delges anställda som skall kallas till rehab-samtal. Informationen skall bl.a. innehålla information om vilka möjligheter till stöd som finns, namn och telefonnummer till lokala skyddsombud m.m. SEKO SJ utgår från att SJ AB tar upp detta på nästa skyddskommitté den 1 december. Sjuk & Friskanmälan På uppdrag av Centrala skyddskommittén genomfördes ett möte med Manpower och deras underleverantör Medhelp, syftet med mötet var att lyfta fram hur förutsättningarna mellan de olika aktörerna ser ut samt diskutera det som framförallt inte fungerar tillfredställande. Viktigt att alla känner till är att alla samtal vid sjuk och friskanmälan spelas in och sparas som journaler under 10 år, Manpower/Medhelp har rätt från datainspektionen att spela in utan att meddela den som ringer. Endast den anställde har rätt att ta del av journalerna, detta genom att begära in dessa från Manpower/Medhelp, Arbetsgivaren har inte rätt att ta del av journalerna. Vilka rättigheter och skyldigheter har man vid kontakt med Manpower/Medhelp? Rättigheten är att man om man vill skall få hjälp och stöd initialt och under sin sjukdom/vab av kunniga sjuksköterskor med mångårig erfarenhet. Skyldigheterna är att sjukanmäla sig till Medhelp då man blir sjuk, och att ringa och friskskriva sig då man är frisk. Man behöver endast uppge personnummer. Man behöver inte uppge vilken sjukdom man har, man behöver inte vara tillgänglig på telefon under sjukdomsperioden (7 dagar). Mötet var även överens om att SJ AB skulle gå ut med en information på intranätet som förtydligar möjligheterna, rättigheterna, skyldigheterna och att alla skall respekteras för sina val av denna tjänst. Tyvärr har inte SJ AB lyckats med att få ut sin information vilket gör att SEKO får bidra med informationen.

4 Sida 4 Tågtjänst inför 2012 Då var tågtjänstfördelningen T12 avslutad. Det stora mantrat från Sj:s sida var det får inte kosta något. SEKO hade många olika förslag till förbättringar, men det var oerhört svårt att få igenom våra förslag. SJ är som bekant inne i en sparperiod. Förhandlingen präglades även av förseningen av SJ 3000, och andra stora infraproblem som ex ERMTS och Botniabanans trafikstart till Umeå. Det gör att T 12 är bantad upp mot 10% mot ursprungsförslaget. Exempel: Ett antal X avgångar på Södra Stambanan måste dras in för att det ska finnas några fordon att köra med på Ostkustbanan. En separat överenskommelse ingicks angående perioden där huvuddragen är att FP och F dagar från nuvarande turnycklar ligger kvar under den perioden. Den strukturella ledarskapskrisen lyser igenom även i förhandlingen om tågtjänsten inför T 12. Varför? Jo, för ca 5 år sedan då SEKO förhandlade så var ansvariga för SJ ca 2-3 personer nu är antalet minst 4 gånger fler. Ombord SJ ajournerade sig under förhandlingen och vi var överrens om att Kalmar frågan skulle lösas först. Man var tvungen att ta ett nytt tag angående 59 -kompetensen i Kalmar. SJ har också kallat till förhandling angående dagrum. SEKO sa nej till hela förslaget som skulle innebära att kvartstid upp till 2 timmar skulle fyllas med fulltid i utbyte mot att ta bort rum. När det är fulltid så vill SJ kunna sätta personal i arbete om behov uppstår. SEKO tvistade i frågan om dagrum, tvisteförhandlingarna gick till centrala förhandlingar på ALMEGA. Tyvärr höll SJ i sin ståndpunkt och SEKO kunde inte göra något för att stoppa förslaget. Det SJ måste göra är att rita in rast på de igenritade kvartstidsuppehållen. SEKO reserverade sig också mot upplägget i Falun där den stationära växlingspersonalen försvinner och Förare och Ombordpersonal ska utföra växlingen själva. Förare En arbetsgrupp ska bildas där vi gemensamt ska upprätta ett dokument där alla klargöringstider och gångtider för respektive ort ska publiceras. Gångtid/förflyttningstid finns inte på bortastation, det uppstår problem i vissa lägen i våra turer då inte någon form av arbetstid utgår, främst i o runt Hgl ex pendel till Udl och sen gå till Hgl osv, det kommer också att tas upp i arbetsgruppen för att sen skickas in till avtalsgruppen.

5 Nummer December Sida 5 Skrönor och rykten I dagens digitaliserad värld sprids rykten och skrönor med enorm hastighet. Under året som gått har frågan om övertagande av städ av snabbtågen diskuterats med anledning av att ISS TraffiCare beslutat att säga upp avtalet med SJ. Efter att SJ sedermera beslutat att ta över städningen i egen regi på orterna Stockholm/Hagalund, Malmö och Göteborg samt att köpa in städning på övriga orter, har olika rykten florerat om vilka villkor som skall gälla för personalen. Tyvärr verkar det som att många ser det som ödesbestämt att det skall bli sämre för personalen med automatik pga detta. SEKO SJ har under hela tiden som vi diskuterat detta med SJ dels krävt att all personal skall tas över enligt LAS 6b samt dels krävt att spårtrafikavtalet skall gälla för personalen som anställs samt även för de eventuella underleverantörer som skall städa på övriga orter. Hittills har vi inte lyckats fullt ut med kravet på övertagande av all personal, men den fajten fortsätter vi med. Däremot har SJ gått oss tillmötes och vi är överens om att spårtrafikavtalet gäller både egen personal samt att detta omfattar även entreprenadupphandling av städ på övriga orter. Just nu pågår förhandlingar om hur verksamheten skall vara organiserad och konstruktion av lönetariffer mm. SEKO SJ jobbar tätt tillsammans med styrelsen i SEKO trafficare samt förbundet i denna fråga och vi har inte för avsikt att vika ner i kravet på övertagande av personal. Nyheter finns på SEKO SJ:s hemsida! Vill du läsa de senaste nyheterna så finns de på:

6 Sida 6 Ledarskapskris i SJ resulterade i att SEKO SJ avvisade förslaget till ny organisation SJ AB har startatade programkontor Futurum i akt och mening att skapa en mer resultatorienterad organisation och skapa ett företag med en administration som är anpassad efter den nuvarande trafiken. SEKO SJ tycker i grunden att detta är bra, eftersom effektivitet ligger även i de anställdas intresse för att kunna möta framtida konkurrens. Tyvärr gick projektet fel i sin strävan att dela upp all ombordpersonal och lokförare i olika affärsenheter. SEKO SJ har hela tiden hävdat att det mest effektiva är att skapa en gemensam produktionsenhet som bemannar de tåg som respektive affärsenhet avser att köra. Detta är ett starkt förankrat krav från våra med- lemmar och vi ser ingen anledning att ändra inställning i denna fråga. Även med den beslutade organisationen (som nu är stoppad) skulle lokförare och ombordpersonal fortsättningsvis att i viss mån arbeta över affärsgränserna. Enligt SJ så är detta nödvändigt för att det inte skall bli alltför ineffektivt. Detta faktum stödjer SEKO SJs uppfattning att det bästa är att skapa en gemensam produktionsenhet som bemannar tågen utifrån effektivitet och att hushålla med de resurser som står till förfogande. Att dela upp personal har vi sedan tidigare dålig erfarenhet av och SEKO SJ ser ingen anledning till att återigen upprepa gamla misstag. SEKO SJ tror inte att en ny organisation löser alla problem som finns med bristande lönsamhet. Däremot kan en ny organisation vara ett verktyg för att på ett bättre sätt hantera en förändrad omvärld med skarpare konkurrens. SEKO SJ är mycket oroade över bristen på ledarskap i nuvarande organisation som starkt bidragit till att vi hamnat i en situation med stora utmaningar. SEKO SJ har i förhandlingen klart och tydligt framfört att det är en strukturell ledarskapskris i SJ. Något som innebär att det måste till mycket stor förändringar i företagets ledning för att skapa förutsättningar för att få ordning och reda i relationerna till de anställda och deras fackliga organisationer. SEKO SJ reserverade sig med hänvisning till ovanstående mot SJ beslut i förhandlingen, och dessutom avvisat organisationsförslaget i sin helhet. Fackförbundet ST accepterar SJ:s förslag utan invändningar. ST har till och med i förhandling krävt en mer långtgående uppdelning av personalen per affärsenhet än vad SJ föreslagit samt dessutom klargjort att man vill ha särskilda förmåner för de äldst anställda förarna.

7 Sida 7 Vad händer nu i organisationsförändringarna på SJ AB? I och med att styrelsen beslöt att stoppa den pågående omorganisationen så blir det ju ingen delning i olika affärsenheter. Detta tycker SEKO är positivt och innebär att vi nu kan jobba konstruktivt med nuvarande organisation och försöka skapa bättre samarbete mellan olika enheter. Syftet med omorganisationen var ju att allt skulle bli mycket bättre om organisationen fragmentiserades och att personalen delades upp på de två tänkta affärsenheterna. SEKO anser att det dessutom är nödvändigt att ett antal chefer måste skaffa mer kunskap om vilken verksamhet som vi faktiskt be- driver. Vi har en misstanke om att högre chefer inte har satt sig in i alla detaljer. Att driva ett järnvägsföretag utan att ha insikt om detaljerna är som att orientera utan kompass. Det går inte så bra. Nu måste alla krafter till för att styra mot en produktion som fungerar och där kvalité och säkerhet kännetecknar verksamheten. SEKO SJ insåg i referensgruppen Futurum att vi inte skulle få våra krav på en sammanhållen produktion tillgodosedda. Vi valde därför att tydligt reservera oss och att avvisa förslaget i sin helhet. Mycket beroende på den strukturella ledarskapskris som vi an- ser präglar företaget. Vi kan nu konstatera att även bolagets styrelse valde väg genom att bibehålla den nuvarande organisationen och att ge besked att det inte är en omorganisation som kan lösa SJ:s problem. Framtiden kommer att innebära en hel del utmaningar med rationaliseringar för att nå en acceptabel nivå på kostnadsmassan. SEKO är inte överdrivet oroade över detta eftersom vi har en mycket värdefull kompetens bland alla anställda. Får vi bara ordning på baskvalitén, tåg som kommer i tid och bibehålla en hög säkerhet så är framtiden ljus. Vad vill du läsa om? Har du något speciellt du vill läsa om? Har du något du vill berätta om? Har du några bilder du vill dela med dig av? Hör av dig till oss på: redaktionen@sekosj.se

8 Sida 8 SEKO SJ avbryter alla diskussioner om införande servicechampions SJ har aktualiserat en diskussion med de fackliga organisationerna om att införa något som de kallar servicechampions bland ombordpersonal. Syftet är att anställda som jobbar ombord på tågen skall rösta fram en eller flera personer som skall erhålla ett lönetillägg under några månader. SEKO har på ett gemensamt möte med alla klubbar i enighet beslutat att stiga av alla diskussioner om att införa den här typen av märkliga belöningssystem i SJ. omröstningar på arbetsplatsen. Det kan knappast ingå i anställningsavtalet att avge omdömen om sina arbetskamrater i omröstningar. SEKO uppmanar också övriga fackliga organisationer på företaget att ta avstånd från detta påfund. SEKO anser att det är ett felaktigt sätt att uppmärksamma bra arbetsinsatser. Snarare ser vi en otäck utveckling där det skapas rena angiverisystem i bolaget. Sannolikt är detta en effekt av dåligt resultat och panik bland konceptcheferna. SEKO vill vara tydliga med att anställda i SJ oavsett yrkestillhörighet är skickliga i sin yrkesutövning. Att då skapa den här typen av belöningssystem är som att slå in vidöppna dörrar. Vi uppmanar också alla som är medlemmar i förbundet att tänka efter innan man ger sig in i den här typen av SEKO SJ:s Blogg finns på: blogg.sekosj.se

9 Sida 9 Vad är en dörrstängare? Vad gör en dörrstängare och vilka befogenheter har en sådan? Just dessa frågor har Skyddsorganisationen inom Division Trafik blivit fundersamma över. Organisationen har blivit uppmärksammad på att man från företagets sida ofta ibland dagligen och även schemalägger en ny funktion nämligen dörrstängare. Det är förare som får i uppdrag att åka dörrstängare då det är brist på ombordpersonal. Ibland får man åka dörrstängare tillsammans med en biljettgranskare och det kan man väl tycka är rätt ok för då har ju föraren inget med biljettviseringen eller anslutningar att göra. Men ibland får man åka dörrstängare helt själv utan någon annan ombordpersonal. Skyddsorganisationen har nu ställt frågan till SJ om arbetsinstruktion för denna funktion. Under den hittills förekommande mailväxlingen med TSS på SJ har det klart framkommit att det inte finns någon funktion dörrstängare. Vem som kommit på denna nödlösning för att kunna få tågen att rulla vet man inte. De funktioner som finns för ombordpersonal är: F53 och F58 och F59. Skyddsorganisationen har begärt erforderlig utbildning och utrustning för de förare som skall fungera som ombordpersonal. Utrustning i form av t.ex visselpipa och utbildning i dörrar och i hur man hanterar biljettviseringen och anslutningar. Skyddsorganisationen har också begärt att man klargör vilka befogenheter som gäller vid brand eller evakuering, om man åker dörrstängare med annan ombordpersonal och då man åker ensam. SJ använder nu denna funktion som nödlösning. Man säger till föraren som blir ålagd detta att komma överens med övrig personal ombord. Många förare har kommit till oss skyddsombud och påpekat att man är osäker och orolig inför denna arbetsuppgift då man inte vet vad som förväntas eller vad som gäller. Ärendet har varit uppe i Trafiks Skyddskommitté och är under utredning, men det tar tid. Vi inväntar arbetsgivarens lösning av problemet och hoppas kunna återkoppla i ärendet inom snar framtid.

10 SEKO på SJ AB Styrelsen SEKO SJ Informerar Erik Johanesson Ordförande En tidning för SEKOmedlemmar som jobbar på SJ Stefan Zetterlund Vice ordförande Annis Larsson Kassör SEKO SJ Stockholm E-post: Web: Blogg: blogg.sekosj.se Titta gärna in på Leif Redius Div försäljning SEKO SJ:s blogg och Johnny Paulsson Div Fordon läs och kommentera. Anders Hedlund Enhet Trafik Den finns på: Lennart Jansson Arbetsmiljösamordnare/ Huvudskyddsombud blogg.sekosj.se Klubbar Missa inte att kolla in: Järnvägsklubben Hallsberg Klubb Mälartåg Västerås Klubb Lokförarna Stockholm Klubb SJ Trafik Stockholm Klubb SJ Östergötland Linköping Klubb trafik Småland Klubb åkande Skåne Klubb resor Skåne Här lägger vi löpande ut nyheter som är viktiga för dig som jobbar på SJAB, Tidningar från klubbarna på SJ AB och mycket mer. Klubb SJ resor Göteborg Klubb Trafik Västernorrland Klubb SJ Jämtland

PÅ UPPSPÅRET NR 2 2015

PÅ UPPSPÅRET NR 2 2015 PÅ UPPSPÅRET NR 2 2015 Ordförande har ordet Hösten har även i år dragit sig kvar lite extra länge, kanske tur för tågen i Sverige. Ett mycket intensivt fackligt år går nu mot sitt slut. Många frågor har

Läs mer

November 2013 Nummer 3-2011

November 2013 Nummer 3-2011 November 2013 Nummer 3-2011 Löneförhandlingarna avslutade Enkäter Nyhetsbrevets framtid? Lönerörelsen avslutad för den här gången Av Per Hammarqvist Sidan två Så har vi tagit igenom oss årets lönerörelse

Läs mer

Lönespecial 2013 Nummer 3-2011

Lönespecial 2013 Nummer 3-2011 Lönespecial 2013 Nummer 3-2011 Lönesamtalen är igång.. Lönerörelsen har inletts Av Per Hammarqvist Sidan två Så har årets lönerörelse sparkat igång, ungefär ett halvår in på avtalstiden. Lönesamtalen har

Läs mer

Nummer April 2015 Nummer 3-2011

Nummer April 2015 Nummer 3-2011 Nummer April 2015 Nummer 3-2011 Nytt HSO på Klaraporten Sidan 2 Av Per Hammarqvist Sidan två Kontakt med Sacoföreningen vid SJ AB Mail: Saco-TJ@sj.se Per Hammarqvist tel. 010-751 5343 Olle Östman tel.

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd.

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Lycka till med ditt fortsatta fackliga uppdrag och glöm inte att anmäla dig till steg 2 - du hittar tid och

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Svar fråga 1a)Att vi inkluderar istället för att exkludera vilket är en förutsättning för att växa sig starka. Kommentar: Visst är det så

Svar fråga 1a)Att vi inkluderar istället för att exkludera vilket är en förutsättning för att växa sig starka. Kommentar: Visst är det så Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ola, Genomgående insiktsfullt svarat. Jag har kommenterat frågorna i anslutning till varje fråga och vill att du särskilt läser de vid frågorna 3c, 5a, 6a, 8b, 9b

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET

ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET Denna policy omfattar frågor som har med vanor och skadligt bruk att göra och kan användas som mall för upprättande av en egen alkohol- och drogpolicy. Syfte och mål

Läs mer

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare.

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare. *Lokförarbladet* Nr 38, April 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg Snart kommer fönstertvätten igång igen. Som förare är det bra om du rapporterar till Ståg om fönstertvätt i

Läs mer

NR 1 2014 Seko Järnvägsklubben Hallsberg

NR 1 2014 Seko Järnvägsklubben Hallsberg PÅ UPPSPÅRET NR 1 2014 Seko Järnvägsklubben Hallsberg ORDFÖRANDE HAR ORDET Vill börja med att på hela styrelsens vägnar tacka för det förtroende ni gett oss i och med valen på klubbens årsmöte den 11 mars.

Läs mer

Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket

Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket SEKO Upplaga: 5 000 november 2008 Grafisk form och produktion: ETC Foto: Anna Ledin Tryck: Modintryckoffset Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket I den här broschyren

Läs mer

Personlig assistans Skellefteå kommun

Personlig assistans Skellefteå kommun Avtal Personlig assistans Skellefteå kommun För dig med funktionsnedsättning ger personlig assistans från Skellefteå kommun en stor frihet. Tillsammans med dig utformar vi ett stöd som ökar dina möjligheter

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola 1 Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola Fastställd av Kalix Folkhögskolas styrelse 2011-06-09 2 MÅL FÖR VERKSAMHETEN En god fysisk arbetsmiljö ändamålsenliga lokaler ändamålsenlig utrustning

Läs mer

SEKO SJ NYTT. Avtalsförhandlingarna återupptagna. Nummer 5 oktober 2012. En tidning för SEKO-medlemmar som jobbar på SJ AB

SEKO SJ NYTT. Avtalsförhandlingarna återupptagna. Nummer 5 oktober 2012. En tidning för SEKO-medlemmar som jobbar på SJ AB SEKO SJ NYTT Nummer 5 oktober 2012 SEKO är den största fackföreningen på SJ AB. SEKO SJ organiserar ca: 2000 anställda på SJ AB fördelat på tio klubbar över hela landet. SEKO SJ:s främsta uppgift är att

Läs mer

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007 Arbetsliv Rapport: Lyckliga arbetsplatser Maj 27, Markör Marknad och Kommunikation AB Rapport Lyckliga arbetsplatser 27 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, 71 47 Örebro Telefon: 19-16 16 16.

Läs mer

Lokförarbladet. 2016, apans år. SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52

Lokförarbladet. 2016, apans år. SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52 Lokförarbladet SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52 2016, apans år. Presentation av kandidaterna inför årsmötet ISS och övergångsavtalet. Långtidssjukskriven? Våra skor. Nytt år, nya utmaningar, nya vänner

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 5 1(8)

Innehållsförteckning. Bilaga 5 1(8) Bilaga 5 1(8) Innehållsförteckning Avtal om Samverkan och utveckling 5 1. Allmänt. 5 2. Medbestämmande och samverkan 6 3. Koncerner och företag med flera driftsenheter. 8 4. Facklig information på betald

Läs mer

Inledning. I detta nummer. Lönerevision. Medlemsmöte. Korsord SEPTEMBER 2014

Inledning. I detta nummer. Lönerevision. Medlemsmöte. Korsord SEPTEMBER 2014 SEPTEMBER 2014 I detta nummer Inledning Aktuellt Lönerevision Möten & studier Korsord Kalender 1 2 3 4 5 6 Lönerevision Årets lönerevision är nu igång och kommer bl a att innehålla en ordentlig höjning

Läs mer

Goda skäl. att vara medlem i

Goda skäl. att vara medlem i Goda skäl att vara medlem i Det finns olika sätt att se på saker, ett är att säga skyll dig själv... Om du skadar dig på jobbet, inte får ut din semesterlön, din arbetsplats saknar omklädningsrum, eller

Läs mer

Dröm dig dit. SJ Nattåg

Dröm dig dit. SJ Nattåg Dröm dig dit SJ Nattåg Resan är målet Nattåget är ett smart och bekvämt sätt att resa. Du kan röra dig fritt ombord, äta en bit mat och se en biofilm medan kilometrarna försvinner under dina fötter. När

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Lön för mödan!? Från förhandlingsprocess till vad du ska ta upp vid lönesamtalet

Lön för mödan!? Från förhandlingsprocess till vad du ska ta upp vid lönesamtalet Lön för mödan!? Från förhandlingsprocess till vad du ska ta upp vid lönesamtalet Förhandlingsprocessen Övergripande överläggning Lönesamtal Avstämning Utvärdering Övergripande överläggning Ibland skrivelse

Läs mer

Inledning. I detta nummer. Medlemsavgifter. Skyddet informerar. Lönerevisionen DECEMBER 2014

Inledning. I detta nummer. Medlemsavgifter. Skyddet informerar. Lönerevisionen DECEMBER 2014 DECEMBER 2014 I detta nummer Inledning Aktuellt Lönerevision Möten & studier Korsord Kalender 1 2 4 6 7 8 Medlemsavgifter Avgiftsnivåerna förblir oförändrade. Däremot har genomgången visat att en del låg

Läs mer

S KO GS- OCH LAN TARBETSGIVAREFÖRBU NDE T

S KO GS- OCH LAN TARBETSGIVAREFÖRBU NDE T S KO GS- OCH LAN TARBETSGIVAREFÖRBU NDE T SKOGS- OCH LANTARBETSGIVAREFÖRBUNDET... Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, SLA, är en fäskötsel, husdjursföreningar, djursjukvård mm. Inom riksomfattande sammanslutning

Läs mer

Uppsägning på grund av personliga skäl

Uppsägning på grund av personliga skäl Uppsägning på grund av personliga skäl INDUSTRI- OCH KEMIGRUPPEN STÅL OCH METALL ARBETSGIVARE- FÖRBUNDET SVEMEK SVEMIN INNEHÅLLSFÖRTECKNING PENSION... 2 HEL SJUKERSÄTTNING... 2 AVSKEDANDE... 2 OMPLACERINGSSKYLDIGHET...

Läs mer

CHECKLISTA FÖR VÄRDEHANTERING

CHECKLISTA FÖR VÄRDEHANTERING CHECKLISTA FÖR VÄRDEHANTERING SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Chefen/arbetsledaren i samverkan med skyddsombudet använder checklistan som underlag och hjälpmedel under skyddsronden. Checklistans funktion

Läs mer

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Den psykosociala arbetsmiljön är viktig för alla som arbetar, oavsett bransch eller yrke. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare arbeta systematiskt med den fysiska,

Läs mer

Allt farligare att jobba på vägen

Allt farligare att jobba på vägen Allt farligare att jobba på vägen Rapport från Seko juni 2016 FOTO: HÅKAN LINDGREN Fler olyckor på vägarbetsplatserna Antalet olyckor vid landets vägarbetsplatser ökar kraftigt. Det visar en undersökning

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27 Trivsel på jobbet en åldersfråga? 2 Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 65 år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Enkät bemanning. juni 2014

Enkät bemanning. juni 2014 Enkät bemanning juni 2014 Enkät bemanning juni 2014 Syfte Generell kartläggning av de bemanningsanställdas situation Jämförelse med tidigare resultat 2011 Sjunkande svarsfrekvens Enkäten skickades till

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALKOHOL OCH DROGPOLICY 1 POLICY 1 2 MÅLSÄTTNINGAR OCH REGLER 2 2.1 Mål och medel 2 2.2 Regler 2 3 CHEFENS/ARBETSLEDARENS ROLL OCH ANSVAR 3 4 TIDIGA TECKEN PÅ MISSBRUK

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar

Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar Typ av skrivelse Sida 1(5) Datum Diarienummer 2016-03-13 Avdelning Eric Thorstensson Adm chef Tel 0933-140 15 EE-post eric.thorstensson@vindeln.se Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Anukka! Tack för dina kompletteringar. Nu är uppgiften godkänd! om du inte anmält dig till steg 2 och 3 så är det dags för det nu. Lycka till med ditt fackliga uppdrag!

Läs mer

Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande

Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande SEKO Postens råd i Posten Meddelande AB har under 2011 haft som en av sina aktiviteter att genomföra en landsomfattande

Läs mer

Frågor? Kontakta Rådgivningen: forhandling@sverigesingenjorer.se 08-613 80 00. FAQ om Flexpension

Frågor? Kontakta Rådgivningen: forhandling@sverigesingenjorer.se 08-613 80 00. FAQ om Flexpension FAQ om Flexpension 1. Vad är flexpension? 2 2. Varför driver Sveriges Ingenjörer krav på flexpension? 2 3. Vad tjänar jag på flexpension? 2 4. Varför är det viktigt med liknande pensionsvillkor för olika

Läs mer

I introduktionsprogrammet finns också information om hur Socialförvaltningen/Hemtjänsten är uppbyggd via ett organisationsschema.

I introduktionsprogrammet finns också information om hur Socialförvaltningen/Hemtjänsten är uppbyggd via ett organisationsschema. Socialförvaltningen Analys av sammanställning av enkäter för semestervikarier på Socialförvaltningen i Simrishamn inom Hemtjänsten, HSL-enheten, Behovsbedömareenheten samt LSS-enheten sommaren 2007 Simrishamns

Läs mer

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin Bilaga 5 2006-11-27 Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin 2006-11-02 Sammanfattning av synpunkter på Afa projektet: Satsa friskt

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Vabb och Vobb

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Vabb och Vobb Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Vabb och Vobb Manpower Work Life Rapport 2014 VABB OCH VOBB Att vabba eller inte, det är frågan. Och om frågan varit snårig tidigare så är den

Läs mer

LAG (1982:80) OM ANSTÄLLNINGSSKYDD UPPDATERAD T.OM. SFS

LAG (1982:80) OM ANSTÄLLNINGSSKYDD UPPDATERAD T.OM. SFS TP #1 Lathund LAS (Lagen om Anställningsskydd) Foto: Lars Pehrsson/TT/SvD LAG (1982:80) OM ANSTÄLLNINGSSKYDD UPPDATERAD T.OM. SFS 2014:423. Version 1 14 april 2015 Allt om Juridiks lathund är en förkortning

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Intranätet - Så här gör du!

Intranätet - Så här gör du! Intranätet - Så här gör du! Inkorg & Utkorg Faktabibliotek med mallar, handlingsplaner, annonsmallar, logotyp med mera. Personalnyheter Blogg Kalender med kurser med mera. Även möjlighet för användare

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

Riktlinjer för likabehandling

Riktlinjer för likabehandling Riktlinjer för likabehandling samt Jämställdhetsplan Antagen av: Kommunstyrelsen Datum för antagande: 2010-05-26, 148 Kontaktperson: Jerker Andersson Liljestrand Innehåll Inledning...3 Personalpolitisk

Läs mer

DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN INOM FJF

DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN INOM FJF DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN INOM FJF Enligt de avtal om förtroendemän som ingår kollektivavtalet för FJF ska val av huvudoch avdelningsförtroendemän för följande tvåårsperiod (2016 2016) anordnas

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST INFORMATION TILL DIG SOM SÖKER FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST I KARLSTADS KOMMUN Stadsbyggnadsnämnden är huvudansvarig för färdtjänsten och riksfärdtjänsten i Karlstads kommun. VAD

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär B 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

Acceptera inte MTRs lönesänkning!

Acceptera inte MTRs lönesänkning! Mitt i City - Bladet som vägrar hålla tyst! Nummer 1 2010-10-17 Ansvarig utgivare: Tim Söderström Prenumeration: tim@timsoderstrom.se Webbplats: timsoderstrom.se Acceptera inte MTRs lönesänkning! Mot bakgrund

Läs mer

starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs

starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs Ensam är inte stark Jag tror absolut att jag skulle tjäna mindre om inte facket förhandlade för mig. Så svarar en av dem som här får frågan vad de

Läs mer

Råd och tips vid varsel och uppsägning. Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör

Råd och tips vid varsel och uppsägning. Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör Råd och tips vid varsel och uppsägning Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör I tider av varsel och uppsägningar Besked om nedläggningar av företag och inskränk ningar av driften har

Läs mer

*Lokförarbladet* nr 39, Juni 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg. Centrala förhandlingarna. Insändare från Västtrafik

*Lokförarbladet* nr 39, Juni 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg. Centrala förhandlingarna. Insändare från Västtrafik *Lokförarbladet* nr 39, Juni 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg Centrala förhandlingarna Insändare från Västtrafik Enkäten om våra grupper Information inför konflikten Vad

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 2 Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov September 2007 2 Förord SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga

Läs mer

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 Fackförbundet ST 2012-05-15. Referens: Torbjörn Carlsson, Utredare 070/658 49 29 torbjorn.carlsson@st.org Förord Fackförbundet ST har tidigare år genomfört större

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönesamtalet 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönen förr och nu Från lön för det man är (befattning) till lön efter det man gör (bidrag till verksamheten) Vad bestämmer löneutvecklingen? 1. Marknadskrafterna

Läs mer

Datainspektionens beslut

Datainspektionens beslut Beslut 2007-12-20 D n r 998-2007 Datainspektionen Er beteckning 41791-2007 Försäkringskassan 103 51 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftsiagen (1998:204) Datainspektionens beslut 1. Rutiner

Läs mer

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA Uppgift 1 Presentationsövning Du ska inför gruppen göra en presentation av ett valfritt ämne i 3-5 minuter. Ämnet kan vara ditt smultronställe, en hobby, en bok du läst, en spännande resa, en film du sett,

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1426 av Marianne Pettersson (S) Tryggare anställningar

Motion till riksdagen 2015/16:1426 av Marianne Pettersson (S) Tryggare anställningar Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1426 av Marianne Pettersson (S) Tryggare anställningar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn

Läs mer

ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA (AH)

ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA (AH) ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA (AH) Motionerna AH 1 AH 18 MOTION AH 1 Byggnads Väst Det fins arbetskamrater som får höra från Försäkringskassan de inte är tillräckligt sjuka för få ersättning, och från Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmiljökurser i LOs kunskapssystem 2015 (2014-11-07)

Arbetsmiljökurser i LOs kunskapssystem 2015 (2014-11-07) Arbetsmiljökurser i LOs kunskapssystem 2015 (2014-11-07) 1 Innehåll Arbetsmiljö... 3 Vidareutbildning för skyddsombud 1... 4 Vidareutbildning för skyddsombud 2... 6 Regionala skyddsombud... 7 Kurs för

Läs mer

Företagsförsäkring för fotografer

Företagsförsäkring för fotografer Foto: Emilia B. Jiménez/Söderberg Agentur Vår företagsförsäkring för fotografer passar din verksamhet oavsett storlek Gefvert har försäkrat fotografer i över 40 år. Genom åren har vi förfinat och utvecklat

Läs mer

Vad tycker du om din hemtjänst?

Vad tycker du om din hemtjänst? UEnr Hösten 2012 Vad tycker du om din hemtjänst? Alla äldre har rätt till en hemtjänst med god kvalitet. För att kunna förbättra och utveckla hemtjänsten genomför Statistiska centralbyrån (SCB) denna undersökning

Läs mer

Namn: Skola: E-post: Telefon:

Namn: Skola: E-post: Telefon: PERSONLIG UTVECKLINGSPLAN Diskutera din personliga utvecklingsplan med din förman! Använd blanketten som stöd vid diskussionen. Namn: Skola: E-post: Telefon: Uppgörandet av den personliga utvecklingsplanen

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan En del av det livslånga lärandet Innehållsförteckning Inledning...3 Verksamhetsperspektiv...5 Prioriterade mål... Resultat och måluppfyllelse... Medborgarperspektiv...6

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2014 DET SKA VARA GOTT ATT LEVA I KALMAR LÄN Alliansen vill skapa en modern och nära sjukvård tillsammans med dig. Vi lyssnar alltid på dig när det gäller var, när

Läs mer

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009 Jämställdhetsredovisning för 2009 Vad är jämställdhet? Jämställdhet i arbetslivet innebär att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter till utveckling i fråga om arbete, anställningsoch

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Hat och kränkningar. på internet. En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn. TILLSAMMANS MOT NÄTHAT www.nohate.se. www.statensmedierad.

Hat och kränkningar. på internet. En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn. TILLSAMMANS MOT NÄTHAT www.nohate.se. www.statensmedierad. Hat och kränkningar på internet En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn TILLSAMMANS MOT NÄTHAT www.nohate.se www.statensmedierad.se Till dig som är förälder innehåll HEJ! Är du orolig när

Läs mer

Namn: Skola: e-post: Telefon:

Namn: Skola: e-post: Telefon: PERSONLIG UTVECKLINGSPLAN Namn: Skola: e-post: Telefon: Uppgörandet av den personliga utvecklingsplanen inleds med att skolans kontaktperson och deltagarna i projektet Arbetslivssamverkan samlas och tillsammans

Läs mer

FÖR DIG SOM ÄR MEDLEM I LÄRARFÖRBUNDET DECEMBER 2015

FÖR DIG SOM ÄR MEDLEM I LÄRARFÖRBUNDET DECEMBER 2015 FÖR DIG SOM ÄR MEDLEM I LÄRARFÖRBUNDET DECEMBER 2015 Presentation av Anna Åsbergh ord. ledamot Anna arbetar på Lärarförbundets expedition på onsdagar. Övriga dagar jobbar hon som gymnasielärare på Bessemerskolans

Läs mer

Hälsoformulär. Till dig som är gravid. / / År Månad Dag. Fylls i av barnmorska. Fylls i av tandhygienist

Hälsoformulär. Till dig som är gravid. / / År Månad Dag. Fylls i av barnmorska. Fylls i av tandhygienist MÖDRAHÄLSOVÅRDEN & SALUT-SATSNINGEN I VÄSTERBOTTEN Till dig som är gravid Hälsoformulär Fylls i av barnmorska Beräknad förlossning: / / År Månad Dag Hälsocentral Kod: Hälsoformuläret skickas till: tandvårdsklinik:...

Läs mer

Löner m m. 1. Löneprinciper. 2. Lönehöjning 2016-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar. Bilaga A. Förstärkt löneprocess BILAGA A LÖNER M M

Löner m m. 1. Löneprinciper. 2. Lönehöjning 2016-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar. Bilaga A. Förstärkt löneprocess BILAGA A LÖNER M M Löner m m 1. Löneprinciper Lönesättningen skall vara individuell och differentierad. BILAGA A LÖNER M M Bilaga A Lönerna skall bestämmas med hänsyn till ansvaret och svårighetsgraden i arbetsuppgi erna

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bilagor Slutversionen av VP efter beslut kommer att innehålla: Sid. 5 5 5 6 6 7 8 8 9 10 11 12 12 13

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bilagor Slutversionen av VP efter beslut kommer att innehålla: Sid. 5 5 5 6 6 7 8 8 9 10 11 12 12 13 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Visions hjärtefrågor 3. Ekonomiska förutsättningar 4. Vision Stockholms stads gemensamma fokusfråga 5. Vision Stockholms stads organisation och uppdrag 6. Verksamhetshjulet

Läs mer

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Mats Rydby 2004-12-16 Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Jag är som ledare och chef medveten om att organisationens kärna och höjdpunkt är kunden/brukaren och dennes möte med medarbetaren i ett

Läs mer

Alkohol och droger riktlinjer

Alkohol och droger riktlinjer 1 (6) 2009-04-02 Alkohol och droger riktlinjer Karlshamns kommun har cirka 2600 tillsvidareanställda. Av dessa är drygt 2200 kvinnor och drygt 400 män. I Sverige beräknas cirka 13 % av den manliga befolkningen

Läs mer

Ansvaret för arbetsmiljön

Ansvaret för arbetsmiljön Ansvaret för arbetsmiljön Arbetsmiljölagen med tillhörande föreskrifter är det regelverk som ställer minimikraven på arbetsmiljön. Utgångspunkten är att ohälsa och olycksfall i arbetet ska förebyggas och

Läs mer

Kommuniceramer än ord

Kommuniceramer än ord Kommuniceramer än ord 1 2 Kommuniceramer än ord Pratglad eller traggig Skillnaden kan vara hårfin när samma meddelande upprepas. När man väljer att kommunicera så är det oftast hur man pratar med varandra

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Inledande analys av Medarbetarenkäten i Landstinget Gävleborg

Inledande analys av Medarbetarenkäten i Landstinget Gävleborg Mall-ID 111115 Datum 2011-12-19 Dnr Upprättare Johanna Alfredsson/ Samhällsmedicin ArbetsPM Inledande analys av Medarbetarenkäten i Landstinget Gävleborg Vintern 2011, perioden mellan den 14 november och

Läs mer

TCO GRANSKAR Brister i tryggheten vid sjukdom på den moderna arbetsmarknaden #2/15

TCO GRANSKAR Brister i tryggheten vid sjukdom på den moderna arbetsmarknaden #2/15 TCO GRANSKAR Brister i tryggheten vid sjukdom på den moderna arbetsmarknaden #2/15 Skillnader i sjukfrånvaro och trygghet bland egenföretagare, tidsbegränsat anställda och tillsvidareanställda resultat

Läs mer

Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter, hur du kan få stöd från konsulenter och hur du kan använda ledning och kollegor i

Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter, hur du kan få stöd från konsulenter och hur du kan använda ledning och kollegor i G U I D E T I L L M E N TO R E N G U I D E T I L L D I G S O M S K A L L B Ö R J A S O M M E N T O R E L L E R R E D A N Ä R I G Å N G Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter,

Läs mer

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning Praktikrapport Göteborgs Universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Hannes Larsson Westerlund hannes.larswest@gmail.com Göteborgs Spårvägar

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer