Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden ( 12) Tid och plats Landstingshuset Falun, Impulsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2012-06-05 26-35 1 ( 12) Tid och plats Landstingshuset Falun, Impulsen 09.30-14."

Transkript

1 LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden ( 12) Tid och plats Landstingshuset Falun, Impulsen Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Ann-Gret Olsson, ordförande (S) Gert Lundkvist,1:e vice ordförande (MP) Carin Malm, 2:a vice ordförande (KD) Leo Persson (S) Lilian Palm (S) Tanja Krigsman (M) för Bibbi Eriksson (M) Marita Jacquzelius (DSP) för Anna-Maria Hallberg Ånevall (C) Kent Dahlquist (S) Seppo Timonen (S) Föredragande Sekreterare Övriga tjänstemän Utses att justera Underskrifter Sekreterare Ordförande Staffan Mild Staffan Mild Birgit Hedman Carina Meriläinen Jennifer Hörschelmann Bo Bjerner, förtroendetandläkare, adjungerad Leo Persson (S) Staffan Mild Ann-Gret Olsson Justerande Leo Persson _ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Patientnämnden Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Landstingshuset, Falun Underskrift Datum för anslags nedtagande

2 Patientnämnden Sida 2 26 Protokollsjustering 27 Delegationsärenden 28 Stödpersonsverksamheten a t t dagens protokoll justeras av ordföranden och ledamoten Leo Persson (S) Anmälan av fattade beslut enl. 46A/2011 angående ärenden avgjorda av handläggare vid Patientnämnden enl. vidaredelegation. A. Förordnande av stödpersoner: Dnr. 12/09S, 12/10S och 12/11S. B. Avslutade förordnanden av stödpersoner: Dnr. 11/04S, 11/27S och 12/07S. a t t anteckna anmälda delegationsbeslut till protokollet Utbildningsdagar för stödpersoner i Dalarna och Gävleborg har ägt rum. Denna gång träffades vi i Tällberg på Hotel Dalecarlia den 9-10 maj. 30 stödpersoner deltog, 21 från Dalarna och 9 från Gävleborg, samt tre handläggare. Första dagen fick vi en intressant föreläsning av Ami Rohnitz. Hon är s.k. rösthörare och berättade om sitt liv samt om hur det är att höra röster och hur man kan lära sig att hantera dessa. Dag två fick vi först en historisk återblick på psykiatrin då det är 100 år sen Säters sjukhus öppnade. Sen var det en blick i framtiden med information om psykiatrilagsutredningen. Två bra dagar som var mycket uppskattade. a t t anteckna informationen till protokollet.

3 Patientnämnden Sida 3 29 Ekonomisk redovisning 30 Informationsärenden A. Dnr.12/036A Periodrapport april 2012 B. Dnr.12/046A Delårsrapport maj Information om avslutade ärenden C. Dnr.12/047A Redovisning av utfall budget april 2012 a t t anteckna informationen till protokollet. A. Dnr 11/0119A Beslut från Socialstyrelsen på anmälan från Patientnämnden om brister i informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården hos privat sjukgymnast med avtal med landstinget. B. Dnr 10/0447V Beslut från Socialstyrelsen på anmälan från Patientnämnden och barnhälsovårdsöverläkaren angående ifrågasättande av metod vid omskärelse. C. Dnr 12/0048A HSAN 2011/0066:A4 Saken: Ansökan om ny legitimation som läkare Beslut: Ansvarsnämnden avslår ansökan a t t anteckna informationen till protokollet. Dnr. 12/0049A Information och diskussion om, enligt delegation 5/07, avslutade ärenden för tiden 30 mars -20 maj 2012 ( 105 ärenden ). a t t anteckna informationen till protokollet

4 Patientnämnden Sida 4 32 Vårdärenden A. Dnr 10/0187V Kvinna som har varit patient på Onkologmottagningen, Kirurgkliniken, Falu lasarett. Hon har frågor angående information och patienträttigheter. Hon anser sig inte ha fått tillräcklig information om behandlingsalternativ innan påbörjad behandling. När hon tagit upp frågan med personal får hon inga eller avvisande svar. De tycker bara att hon ska vara tacksam för att hon får behandling. Samtal med patienten där jag svarar på hennes frågor angående rätt till information samt rätt till vård i annat landsting. Samtal med klinikens vårdutvecklare om att vi inte fått svar på patientens brev. Hon tar med sig detta och lovar att återkomma. Svar från verksamhetschef där han förklarar ansvarsfördelning och informationsansvar. Ansvar efter den operation som planeras är bröstcancerkirurger i Falun. Han ber om ursäkt att det dröjt så länge med svaret. B. Dnr 11/0168V Kvinna med en cancersjukdom i munhåla, behandlad i Falun och Uppsala. Hon har gjort en plastikoperation men det blev inte bra. Hon är nu i sämre skick än innan. Hon har haft kontakt med Uppsala men får inga tydliga besked om vad som gått fel och hur de ev. kan gå vidare. Hon har även fått en nekros vid ena foten efter infusion. Tre skadeanmälningar till LÖF. Anmälan till Patientnämnden Uppsala skickas. Verksamhetschef och ansvarig läkare på Plastikkirurgen i Uppsala har svarat och beklagar patientens upplevelse av vården. En händelseanalys pågår och de föreslår ett möte med patienten när den är klar. Patienten har inte ork eller lust att åka till Uppsala på möte. Ärendet är också anmält till socialstyrelsen. De kritiserar att det inte finns dokumentation angående kontroll av infart inte heller över vilka infusioner som pågick. Analys av detta är inte gjord vilket Socialstyrelsen kritiserar. När det gäller given information och brister i omvårdnad är det svårt att bedöma p.g.a. motstridiga uppgifter. Patienten har nu genomgått ny plastikoperation i Örebro som gått bra och hon ska göra ytterligare operation i höst.

5 Patientnämnden Sida 5 C. Dnr 11/0448V, 11/0456V och 11/0458V Man med sväljsvårigheter och snabb viktnedgång hade kontakt med vårdcentral Svärdsjö vid flera tillfällen. Anhörig ifrågasätter varför ansvarig läkare inte agerade snabbare. Kom senare till ÖNH-kliniken men även där blev väntetiderna långa och diagnosen dröjde. Det tog cirka åtta månader innan mannen remitterades till kirurgkliniken. Anhörig är kritisk till varför mannen inte fick vårdas och utredas inneliggande på kirurgkliniken. Vårdcentralens verksamhetschef svarar att man borde ha tagit viktminskningen på större allvar och handlagt ärendet annorlunda. Biträdande verksamhetschefen för ÖNH-kliniken skriver att symtomen var av så allmän karaktär att de var svårtolkade, beskriver vidare vad ansvarig läkare ordinerade gällande undersökningar och remisser. Kirurgklinikens verksamhetschef håller med om att väntetiden på utredning varit för lång, skriver att man jobbar med att förbättra flödena i vården. D. Dnr 11/0500V Man beskriver brister i omvårdnaden på en medicinavdelning, Mora lasarett. Anser att en läkare givit felaktiga uppgifter gällande kateter, ifrågasätter varför kontakt inte togs med urolog. Uppger även att felaktigheter finns i journaltext. Medicinklinikens verksamhetschef skriver i sitt svar att man avvaktar svar från Socialstyrelsen innan ärendet handläggs. E. Dnr 11/0591V Man som fått komplikationer efter ögonundersökning vid Ludvika ögonmottagning. Fick åka in akut och har legat på Ögonkliniken i Falun två veckor. Han har fått en skada på ögat men de kan inte riktigt säga vad som är orsaken. Svar från överläkare där han beklagar den synförlust patienten drabbats av, samt att de inte upplever sig korrekt bemötta. Han beskriver händelsen där en skada på hornhinnan övergick i en aggressiv infektion, som lett till att patienten förlorat synen på sitt ena öga. Anhöriga har sen inkommit med kompletterade frågor angående information till patient, kvaliteten på Ögonsjukvården i Ludvika samt om det finns geriatrisk kompetens hos ögonläkare. Information om kontaktvägar lämnas till de som får skada på ögat. Ögonkliniken i Dalarna är en enhet, en klinik och läkare har god kompetens i det åldrade ögat då en stor del av patienterna är äldre.

6 Patientnämnden Sida 6 F. Dnr 11/0606V, 11/0611V och 11/0682V Hemtjänstpersonal fann äldre sjuklig man i hans hem. Mannen transporterades till akutmottagningen Falun. Mitt i natten skickades mannen tillbaka trots hög feber, en pågående UVI samt en eventuell stroke. Mannen hade fått KAD som enligt information skulle dras av distriktssköterska vid senare tillfälle. Då anhörig kontaktade vårdcentralen fanns där ingen information gällande KAD. Akutmottagningens biträdande verksamhetschef skriver att det är olyckligt då man skickas hem mitt i natten men att beslut om detta togs av ansvarig läkare. Platsbrist på mottagningen är en bidragande orsak till att patienter inte kan vistas där längre tid än nödvändigt. Enligt journalen fanns anteckning om att kopia skickats till primärvården. Kirurgklinikens verksamhetschef skriver i sitt svar att det finns en stor förbättringspotential gällande omhändertagandet av äldre multisjuka. En röntgen av hjärnan visade på en mindre hjärnblödning varför medicinläkare konsulterades. Medicinklinikens verksamhetschef skriver att läkaren handlat enligt de rutiner som finns. G. Dnr 11/0612V Hemtjänstpersonal kallade på ambulans då en äldre man insjuknat i sitt hem. Ambulanspersonal kontaktade anhörig vid ankomst till bostaden, de bemötte mannen och hans anhörige på ett sätt som upplevdes kränkande. De ifrågasatte boendet och ansåg inte att mannen var så sjuk att han skulle till akutmottagningen. Mannen kom sedan till lasarettet med sjuktransport. Vårdades för lunginflammation och hjärtinfarkt, stannade på sjukhuset i tre veckor. Verksamhetschef för ambulansen beklagar att bemötandet upplevdes negativt. Han har studerat journalen, kan inte se att personalen agerat medicinskt felaktigt men rutinerna ska ses över.

7 Patientnämnden Sida 7 H. Dnr 11/1209V Opererad armbåge och gipsad. Efter utskrivning tillsagd att ha gipset i 5-6 veckor. Då hon kommer till ny ortoped menar han att hon haft gipset alldeles för länge. Hon har stora svårigheter med rörligheten och kommer förmodligen aldrig att bli helt bra i armen. Information om Patientförsäkringen och kommer att skriva till Patientnämnden då modern menar att det är 2 läkare på Ortopeden i Falun som har olika syn på hur länge dottern borde haft gipset. Det borde väl vara gemensamma riktlinjer för detta. Svar från verksamhetschefen som menar att det vanligtvis är 3-4 veckor man har gips. Hon har diskuterat med specialisterna som håller på med armbågar och axlar och de vill gärna träffa henne för att se om något kan åtgärdas och hon får en tid för läkarbesök. I. 12/0060V Mor som skriver att sköterskor på Barnmott. Ludvika gett hennes dotter ett stolpiller på ett mycket otrevligt sätt. Hon upplever det som ett övergrepp. Verksamhetschefen kommer att tar upp informationen på kliniken för att uppmärksamma denna fråga och förmedlar information till chefen på akutmottagningen samt personal för att förebygga sådana negativa upplevelser för framtiden. J. Dnr 12/0114V Anhörig till man som insjuknade akut är kritisk till bemötandet och vården på jourmottagningen i Ludvika. Mannen sökte vård på grund av smärta och kräkningar två gånger under samma kväll. Vid andra besöket träffade han ingen läkare. På grund av den svåra smärtan åkte mannen till akutmottagningen i Falun, där undersöktes han och man konstaterade att smärtan berodde på inflammerad gallblåsa.

8 Patientnämnden Sida 8 K. Dnr 12/0144V Kvinna sökte kontakt med barnmorska på vårdcentral Grycksbo på grund av blödningar. Kvinnan önskade få komma för undersökning men rekommenderades att göra en graviditetstest och återkomma nästkommande vecka. Kvinnan fick senare svår smärta, opererades akut för ett utomkvedshavandeskap. Avdelningschef har tagit kontakt och kvinnan har träffat en annan barnmorska. Ansvarig barnmorska har erbjudit kvinnan samtal för att diskutera ärendet. L. Dnr 12/0152V Kvinna som varit patient på Öppenvårdspsykiatrin i Falun. Hon har nu flyttat och träffat ny läkare. Den läkaren är mycket tveksam till den diagnos, schizofreni, hon fått i Falun. Ny utredning ska göras. Hon menar att hon har fel diagnos och fått fel medicin under ca två års tid. Ansvarig läkare skriver att det är ledsamt att patienten har upplevt ett lidande kopplat till den vård de givit. Hon beskriver den handläggning som skett och kan även konstatera att man får beakta att alla psykiatriska diagnoser är arbetsdiagnoser som kan komma att omvärderas över tid. M. Dnr 12/0157V och 12/0265V Pojke med hörselnedsättning är i behov av ytterligare utredning. Kompetens för denna utredning finns inte i Falun. Anhörig anser att utredning som gjorts tidigare inte är komplett, önskar därför få all utredning utförd av samma person. Pojken har haft kontakt med barn och ungdomsmedicinska kliniken samt logopedmottagningen. Logopedmottagningens verksamhetschef har tittat på ärendet och beviljat utredning i annat län. N. Dnr 12/0210V Man som insjuknade i stroke och låg ca.5 veckor på Medicinkliniken i Falun. En dotter har flera synpunkter på brister i information och runt omvårdnaden av fadern f.f.a. kring munvården och att han låg med munnen konstant öppen som om käkarna låst sig. Dottern har skrivit två brev till verksamhetschefen som också svarat två gånger dels kring munvården och käkarna och dels vilka rutiner man har. Hon kan dock inte säga exakt hur det var med fadern då det nu gått snart 2 år.

9 Patientnämnden Sida 9 O. Dnr 12/0225V, 12/0247V och 12/0422V Kvinna som vårdats på avd 3, Ludvika lasarett och skulle hem till Smedjebackens kommun. Sjuktransport var beställd till och hemtjänst skulle möta upp henne hemma. På em, ca 16.00, kom en vän till hennes mor för att besöka henne. Då finner hon henne stående ute på trappan. Hon hade troligen stått där en dryg timme. Bitr. vårdenhetschef på avd 3 svarar med att beskriva hur de hanterat ärendet. De har dokumenterat att de haft kontakt direkt med hemtjänst, då de inte fick tag på enhetschefen, om att hemtjänst skulle möta upp i hemmet. Enhetschefen i kommunen bekräftar att kontakt var tagen från sjukhuset men skriver att det var inget sagt om att hemtjänst skulle möta upp. Svar från Dalatrafik berättar att chauffören väntade ca 10 min då patienten sa att hon inte hade nyckel in i bostaden. Efter 10 min säger hon att "de kommer nog snart". Med det lät sig chauffören nöja och släppte av henne vilket inte skulle ha skett. P. Dnr 12/0260V Anhörig till kvinna inskriven på ortopedisk vårdavdelning är kritisk till omvårdnaden. Beskriver bland annat bristande hygien och otillräcklig hjälp med örondroppar. Avdelningschefen beklagar upplevelsen. Lång väntan på dusch förklaras med en hög vårdtyngd, spolning av öron sker på ordination från läkare. Synpunkterna är framförda till personalgruppen. Q. Dnr 12/0267V Förvaltare till en man som har vårdats på Säters sjukhus och sedan skrivits ut till ett behandlingshem påtalar brister i kommunikation och information. Förvaltaren påtalar vikten av att mannen vårdas med tvång för att undvika återgång i missbruk. Både förvaltare och patient uppfattade att tvångsvård skulle gälla efter utskrivning men förvaltaren fick besked att tvånget avskrivits strax efter utskrivning. Varken förvaltare, patient eller biståndshandläggare hade fått information om beslutet. Verksamhetschefen skriver att tvångsvården avskrevs då kriterierna för tvång inte längre uppfylldes. Han påpekar vikten av god kommunikation men beklagar att brister uppstod och att en dialog aldrig upprättades.

10 Patientnämnden Sida 10 R. Dnr 12/0274V Man som söker akut p.g.a. ryggproblem. Under sjukhusvistelsen svimmar patienten och skadar axeln. Patienten blir sämre men ingen MRT görs utan han får träffa kuratorn då läkaren tror att han har ett missbruksproblem, vilket ifrågasätts av både kurator och patient. Upplever brister i både kompetens och bemötande. Söker sedan privat och blir opererad med gott resultat. Brev till verksamhetschefen på Ortopedkliniken. Information om LÖF. Inkommande svar från verksamhetschefen där hon beklagar patientens upplevelser och förklarar att det är ibland svårt att hitta anledning till de besvär patienten uppger. Hon ser det som en möjlighet för verksamheten att se över rutiner och lära sig något av det. S. Dnr 12/0288V Man som reagera på den långa handläggningstiden på Folktandvården i Mora Kontakt med Folktandvården via brev. Klinikchefen förklara i sitt brev att man haft stor tandläkarbrist i många år och vuxentandvård till friska vuxna genomförs i den mån tid finns. T. Dnr. 12/0289V Ung kvinna som sökt upprepade gånger under tre års tid på Ortopedkliniken och Barnkliniken för sina knäbesvär utan framgång. Fick till sist remiss till Akademiska sjukhuset i Uppsala där man upptäckte flera fel på bägge knäna som behövde åtgärdas. Brev till Ortopedkliniken och Barnkliniken för ställningstagande. Barnmottagningen kommer att förmedla berättelsen till berörd läkare och sjukgymnast. Verksamhetschef på Ortopedkliniken svarar i sitt brev att man bedömde besvären från knäna på samma sätt som i Uppsala och att patienten fått möjlighet till second opinion.

11 Patientnämnden Sida Rapport/sammanfattning U. Dnr. 12/0317V Kvinna som sökte på Vårdcentral Säter pga en knöl i bröstet. Hon får vänta tre månader på mammografi p.g.a. att vårdcentralen inte agerat. Verksamhetschefen beskriver i sitt svar att de haft en bristfällig rutin för hantering av de lappar som patienten kan lägga i en låda. Pat. borde fått en läkartid direkt. Nu dröjde det tre månader innan hon fick mammografi. Hon beklagar djupt, slarvet ät oförlåtligt. Rutinen är nu uppdaterad och ärendet är lämnat till chefsläkare. Ingen Lex-Maria-anmälan. V. Dnr. 12/0427V Man som är kritisk till dåligt bemötande av läkare på Öron-näsahalskliniken i Falun. Mannen hade sökt vid Vårdcentral Sälen och blev skickad med sjuktaxi till Mora. Där undersöktes han av en öl på Öronkliniken, och bedömdes vara i behov av inläggning och skickades till Falun med ambulans. Efter undersökning i Falun fick han åka buss i fyra timmar hem. I svar från ansvarig läkare redogör han för handläggningen av händelsen och på vilken grund han fattat sina beslut. Läkaren ber om ursäkt och uttalar sitt deltagande för att patienten fick en påfrestande resa. Ansvarig läkare har haft ett samtal med patienten. A. Patientnämnden ger förvaltningschefen i uppdrag att efterhöra svar av Leif Hernefalk på skrivelsen från ( Dnr.12/0015A) ang. kompetens i lymfödemfrågor. B. Uppdrag att se över om det finns någon möjlighet att följa upp antalet ärenden där bristande dokumentation föreligger. C. Vid sammanträde i höst följa upp vår verksamhetsplan och verksamhetsberättelse. D. Rapport om utvecklingen av antal ärenden vid Jourmottagningen i Ludvika i förhållande till tidigare Akutmottagning. E. Rapport av antalet psykiatriärenden där det visar sig att Mellersta har en ökning, som nu utgör drygt 30 % av antalet psykiatriärenden. F. En ökning av antal tandvårdsärenden uppmärksammas. a t t anteckna informationen.

12 Patientnämnden Sida Övriga frågor A. Utifrån ett ärende får handläggare Carina Meriläinen i uppdrag att skicka ut ett fiktivt ärende till länets MASar, för att få svar på hur samarbetet mellan kommun och landsting ser ut vid utskrivningar a t t anteckna informationen. 35 Nästa sammanträde Nästa sammanträde äger rum den 11 september 2012 kl Möjligheten att förlägga sammanträdet till Säter skall undersökas och att samtidigt besöka Mentalvårdsmuséet.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2012-02-07 1-12 1 ( 14) Tid och plats Landstingshuset Falun, Impulsen, 09.30-15.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2012-02-07 1-12 1 ( 14) Tid och plats Landstingshuset Falun, Impulsen, 09.30-15. LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2012-02-07 1-12 1 ( 14) Tid och plats Landstingshuset Falun, Impulsen, 09.30-15.20 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande

Läs mer

Landstinget DALARNA. Patientnämnden Dalarna PROTOKOLL 2013-12-10 63-74

Landstinget DALARNA. Patientnämnden Dalarna PROTOKOLL 2013-12-10 63-74 Landstinget DALARNA Patientnämnden Dalarna PROTOKOLL 2013-12-10 63-74 LANDSTINGET DALARNA Patientnämnden SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer 2013-12-10 63-74 Sida 1 (11) Tid och plats Ordinarie

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2012-09-11 36-46 1 ( 18)

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2012-09-11 36-46 1 ( 18) LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2012-09-11 36-46 1 ( 18) Tid och plats Mentalvårdsmuseet, Säter 09.30-15.40 Ordinarie ledamöter Ann-Gret Olsson,

Läs mer

B) LD14/03326 Cirkulär 14:39 från SKL Budgetproposition för år 2015.

B) LD14/03326 Cirkulär 14:39 från SKL Budgetproposition för år 2015. LANDSTINGSSTYRELSEN BILAGA TILL DAGORDNING P 3 Sammanträdesdatum 2015-02-16 Övriga anmälningsärenden Anmäles följande: A) Protokoll från sammanträde med: Pensionärsrådet 2014-09-11 Pensionärsrådet 2014-11-06

Läs mer

Patientnämnden Franuiäs, ingång 43 Torsdagen den 10 februari 201 1

Patientnämnden Franuiäs, ingång 43 Torsdagen den 10 februari 201 1 ~YWSING~ ANl.AND Birgitta Björk PROTOKOLL 1 t o m sid 6 Organ Plats Tidpunkt Patientnämnden Franuiäs, ingång 43 Torsdagen den 10 februari 201 1 Ledamöter Ersättare Görel Nilsson (S) ersättare för Dan Karlsson

Läs mer

Årsrapport. Patientnämnden i Sörmland 2011

Årsrapport. Patientnämnden i Sörmland 2011 Årsrapport Patientnämnden i Sörmland Förord... 2 Kvalitetsutveckling och patientsäkerhet... 4 Gemensamma patientnämnden i Sörmland och dess uppgifter... 4 Handläggning av ärenden... 5 Ärenden hos patientnämnden...

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2008-12-09 65-75 1 (9)

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2008-12-09 65-75 1 (9) LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2008-12-09 65-75 1 (9) Tid och plats Landstingshuset Falun 9.30 14.15 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 PaN 2011-12-09 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 Återföring Bristande samverkan Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2010-02-09 1-13 1 ( 10)

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2010-02-09 1-13 1 ( 10) LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2010-02-09 1-13 1 ( 10) Tid och plats Landstingshuset Falun 9.30 14.12 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare

Läs mer

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 11-23 Maria Hjärtmyr Varav sekretess 23. Ordförande... Markus Evensson. Justerande...

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 11-23 Maria Hjärtmyr Varav sekretess 23. Ordförande... Markus Evensson. Justerande... Plats och tid Ljusdalssalen 8:30-11:40 Beslutande: Övriga deltagande Utses att justera Markus Evensson (S) ordf Maria Andersson (S), Birgitta Ek (S) Per Gunnar Larsson (S), Mona Wandel (SRD) Annasara Svanteson

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Marie-Louise Andersson. Börje Eriksson. Sören Mårtensson. Kommundelsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5)

ANSLAGSBEVIS. Marie-Louise Andersson. Börje Eriksson. Sören Mårtensson. Kommundelsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kolsva bibliotek, samlingssalen kl 18.00-19.10 ande Börje Eriksson (S), ordf Tobias Hellberg Söderhäll (S), vice ordf Jenny Björklöv (S) ersättare Åsa Göransson

Läs mer

Landstinget DALARNA. Patientnämnden Dalarna PROTOKOLL

Landstinget DALARNA. Patientnämnden Dalarna PROTOKOLL Landstinget DALARNA Patientnämnden Dalarna PROTOKOLL 2015-12-01 82-95 LANDSTINGET DALARNA Patientnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer 2015-12-01 82-95 Sida 1 (8) Tid och plats Landstingshuset

Läs mer

Lilian Stenqvist (s) Mikael Ericsson (s) Christina Wilhelmsson (s) Ulrika Mellkvist (c) Sven-Åke Lundh (m) Inger Clausson (hob) Mariam Karimbiak (v)

Lilian Stenqvist (s) Mikael Ericsson (s) Christina Wilhelmsson (s) Ulrika Mellkvist (c) Sven-Åke Lundh (m) Inger Clausson (hob) Mariam Karimbiak (v) Omsorgsnämnden 2008-01-30 1 Plats och tid Kommunhuset Plenisalen, 2008-01-30 kl. 13.00 16.25 Beslutande Lilian Stenqvist (s) Mikael Ericsson (s) Christina Wilhelmsson (s) Ulrika Mellkvist (c) Sven-Åke

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2011-12-06 67-79 1 ( 12) Tid och plats Landstingshuset Falun, Impulsen, 09.30-14.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2011-12-06 67-79 1 ( 12) Tid och plats Landstingshuset Falun, Impulsen, 09.30-14. LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2011-12-06 67-79 1 ( 12) Tid och plats Landstingshuset Falun, Impulsen, 09.30-14.45 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande

Läs mer

Övriga anmälningsärenden

Övriga anmälningsärenden landstinget DALARNA LANDSTI NGSSTYRELSEN \ ~lka(;a l6'~ Z1 BILAGA TILL DAGORDNING P 3 Sammantradesdatum 2014-04-07 Övriga anmälningsärenden Anmäles följande: A) Protokoll från sammanträde med: Servicenämnden

Läs mer

Händelseanalys Upprepade doser av infusion Zometa till patient med nedsatt njurfunktion.

Händelseanalys Upprepade doser av infusion Zometa till patient med nedsatt njurfunktion. Datum: 2013-03-28 Händelseanalys Upprepade doser av infusion Zometa till patient med nedsatt njurfunktion. Februari 2012 Analysledare: Verksamhetsutvecklare Område Medicin, NU-sjukvården Västra Götalandsregionen

Läs mer

YTIRANDE. Datum 2012-03-12 UTREDNING OCH YTIRANDE I ANLEDNING AV JO-ANMÄLAN, DNR 223-2012

YTIRANDE. Datum 2012-03-12 UTREDNING OCH YTIRANDE I ANLEDNING AV JO-ANMÄLAN, DNR 223-2012 I II landstinget DALARNA LEDNINGSENHETEN Rättsavdelningen Chefsjurist Kerstin Cederberg Riksdagens Ombudsmän - JO Box 16 327 10326 STOCKHOLM YTIRANDE Datum 2012-03-12 Beleck.ning/diarienr Dnr LD12/00339

Läs mer

2 Vård- och omsorgsboenden, projekt Samariten inklusive delprojekten

2 Vård- och omsorgsboenden, projekt Samariten inklusive delprojekten KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [1] Kommunala pensionärsrådet 2016-02-09 Tid 2016-02-09, Kl 16:00-18:00 Plats Kommunalhuset Tumba, konferensrum Stange 2:3 Ärenden Justering 1 Aktuellt från organisationerna

Läs mer

2010-05-24. Falu lasarett, hus 17 adm, sammanträdesrum Visionen. Ordförande

2010-05-24. Falu lasarett, hus 17 adm, sammanträdesrum Visionen. Ordförande LÄKEMEDELSKOMMITTÉ MÖTESANTECKNINGAR 2010-05-24 Tid Måndag den 24 maj 2010, kl 13.30 16.45 Plats Falu lasarett, hus 17 adm, sammanträdesrum Visionen Närvarande Annika Braman Eriksson Ann Eriksson Kristin

Läs mer

DAGORDNING Patientnämnden

DAGORDNING Patientnämnden Dalarna Sammanträde 2017-10-24 Sida 1 (9) Sammanträde i Ordförande kallar till sammanträde. Tid: 2017-10-24 kl. 09:30 Plats: Masen, Landstingshuset Falun Dessa handlingar finns att tillgå på Internet adress

Läs mer

Landstingshuset Falun, Masen

Landstingshuset Falun, Masen LANDSTINGET DALARNA Patientnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer 2015-10-20 67-81 Sida 1 (9) Tid och plats Ordinarie ledamöter Landstingshuset Falun, Masen 09.30-16.30 Agneta Andreasson

Läs mer

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016 Riskanalys Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8 Mars 2016 2016-03-31 Handläggare Mikael Åsén Kvalitet- och patientsäkerhetsavdelningen 2016-03-31

Läs mer

Hemvårdsförvaltningen/Socialförvaltningen. RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation RIKTLINJE

Hemvårdsförvaltningen/Socialförvaltningen. RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation RIKTLINJE RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Jonsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 2014-05-09 Gäller

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12. LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12.00 Ordinarie ledamöter

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44 PROTOKOLL 1(7) Plats: Konferensrum Fallet, Huskvarna vårdcentrum Närvarande: Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) 35-41 Eva Lundemo (C) ordf 42-44 Annika Nordin (S) Kjell Ekelund ersätter Magnus

Läs mer

Min guide till säker vård på lättläst svenska

Min guide till säker vård på lättläst svenska Min guide till säker vård på lättläst svenska Prata och fråga Undersökning Behandling Uppföljning Lagar och regler Mer information Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: Mobilnummer: E-post:

Läs mer

Socialnämnden. (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M) Marita Pettersson (S), Barbro Olausson (FP), Birgit Ohlsson

Socialnämnden. (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M) Marita Pettersson (S), Barbro Olausson (FP), Birgit Ohlsson Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 2013-01-29, klockan 13:30 16:25 (ajounering 14:50-15:00) ande Görel Nilsson (S) ordförande, Susanna Karlsson (S), Monica

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Datum Tid kl 08.15--10.30 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Helena Wikström (C) Justeringens plats och tid LSS-kontoret måndagen den 3 mars Justerade

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 5 Psykiatriska kliniken Kungälvs sjukhus avdelning 9 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Linnea 5. Betydelsen av Linneas vårdplanering. Kan aldrig veta hur det blir när man ligger här. 2011-02-10

Linnea 5. Betydelsen av Linneas vårdplanering. Kan aldrig veta hur det blir när man ligger här. 2011-02-10 -- Linnea Betydelsen av Linneas vårdplanering Kan aldrig veta hur det blir när man ligger här. Grupp: Växjö Christer Larsson, sjuksköterska Teleborg hemsjukvård. Pernilla Lindbom, undersköterska hemvården

Läs mer

Hjärtinfarkt. Katarina Eggertz 091012

Hjärtinfarkt. Katarina Eggertz 091012 Hjärtinfarkt Hjärtats blodförsörjning Hjärtmuskeln har en egen blodförsörjning från två kranskärl Dessa kommer direkt från stora kroppspulsådern där den lämnar vänster kammare Kranskärlen förgrenar sig

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Datum Tid kl 08.15--11.15 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Inga Käll (FHT) Justeringens plats och tid Kommunkontoret måndagen den 24 juni Justerade

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum Blå, 2010-10-19 kl 13:15 15:20, ajournering kl 14:00 14:20

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum Blå, 2010-10-19 kl 13:15 15:20, ajournering kl 14:00 14:20 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum Blå, 2010-10-19 kl 13:15 15:20, ajournering kl 14:00 14:20 Beslutande: Jan-Olof Sewring (M) ordförande Carin Olsson (C) Mikael von Krassow (S) Christian Juntunen

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2012-03-19 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Yvonne Simonsson (s) vice ordf Britt-Marie Johansson

Läs mer

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-20 1 (3) HSN 1402-0307 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-17, p 11 Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet

Läs mer

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag 2015-07-07 Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag Behovet av en fast kontaktperson betonas i den Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) Förbättrad information och kommunikation

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07 1 (17) Paragrafer 59-75 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset kl 18.00-21.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Hans-Bertil Sinclair(m), ordförande Janeth Nilsson-Norén

Läs mer

Hur har ni det på akuten? En intervjuundersökning om akutsjukvårdens organisation vid tio svenska sjukhus

Hur har ni det på akuten? En intervjuundersökning om akutsjukvårdens organisation vid tio svenska sjukhus Hur har ni det på akuten? En intervjuundersökning om akutsjukvårdens organisation vid tio svenska sjukhus Eva Törnvall, Agneta Andersson FoU enheten för närsjukvården, Landstinget i Östergötland www.lio.se/fou

Läs mer

TYPFALL PSYKIATRI. DSM-5 anpassad terminologi, kopplat till T-10 lärandemål

TYPFALL PSYKIATRI. DSM-5 anpassad terminologi, kopplat till T-10 lärandemål TYPFALL PSYKIATRI DSM-5 anpassad terminologi, kopplat till T-10 lärandemål Emil Gustafsson, ST-läkare/VFU ansvarig, Psykiatriska kliniken, US Linköping Version 1.0, 2015-11-23 TYPFALL 1- STINA 64 år Stina

Läs mer

Avslutade ärenden under tiden 2015-10-01 2015-10-31

Avslutade ärenden under tiden 2015-10-01 2015-10-31 Handläggare: Louise Skantze PaN 2015-12-01 P 16 ANMÄLAN 2015-11-16 1 (1) Diarienummer PaN A1511-00347-55 Avslutade ärenden under tiden 2015-10-01 2015-10-31 Ärendet Ärendet innehåller förteckning över

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Radiologiska kliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

V1309-04090-59 Varken besked eller åtgärd rörande provsvar

V1309-04090-59 Varken besked eller åtgärd rörande provsvar V1309-04090-59 Varken besked eller åtgärd rörande provsvar En man fick i samband med provtagning kännedom om att tidigare provsvar inte förmedlats på grund av att telefonnummer saknades vid tillfället.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-03-30 21 Plats och tid Hjernet, 2010-03-30 kl 13.00-14.00 Beslutande Monica Anderssson (S), ordförande Elis Karlsson (S), ersättare för Mosad Saker (S) 19-22 Mosad Saker (S), 23-24 Maritha

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning 1 (5) Älvdalen Politisk samverkansberedning Minnesanteckningar Dag: Torsdag 26 november 2015 Tid: 09.00 12.00 Plats: Loftet, Älvdalen Närvarande: Peter Egardt, ordf. (s) Kommunalråd Anders Björklund (s)

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård april 2012 Dokumentation från dialogen i Gnesta Datum: 24 april 2012 Tid: 18:00 19:30 Plats: Tingshuset, Gnesta Antal deltagare: 26 personer varav 6 landstingspolitiker,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund, den, kl. 08.30-11.10 Beslutande Övriga närvarande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunnel Andersson (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI) Ida Bornlykke (S) Sejdi Karaliti

Läs mer

Protokoll från Hjälpmedelsnämnden Dalarna arbetsutskotts sammanträde

Protokoll från Hjälpmedelsnämnden Dalarna arbetsutskotts sammanträde Hjälpmedel Dalarna Dalarnas kommuner & Landstinget Dalarna PROTOKOLL Hjälpmedel Dalarna Sammanträde 2015-08-04 13-19 Sida 1 (5) Protokoll från s sammanträde Tid: 2015-08-04 kl. 13.00-14.45 Plats: LD Hjälpmedel,

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2015-03-03

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2015-03-03 Datum: Tisdagen den 3 mars 2015 Tid: 18.00 21.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 17, omedelbar justering Utses att justera: Carina Andersson (C) Underskrifter: Sekreterare Ordförande

Läs mer

Riktlinjer vid remisshantering inom Primärvård ÖLL

Riktlinjer vid remisshantering inom Primärvård ÖLL Version nr Diarie nr År/löp nr 2 09OLL3397 Sidan 1 av 11 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Reviderat datum Riktlinjer vid remisshantering Primärvård 091201 Upprättad av (befattning,

Läs mer

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Ansvarig kommun (2 kap., 2 a kap SoL) - Varje kommun ansvarar för socialtjänsten

Läs mer

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård CVU Rapportserie 2005:7 Projektledare: Mona Karlsson Medicinmott SU/Mölndal Mölndal Projektgrupp: Maria Morén Ulf Axelsson Margaretha

Läs mer

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS Catrin Filipsson Inga-Britt Nordgren Gunbritt Nordberg Mona Eidegren Jan Bergström Doris Öhlund Slutrapport maj 2008 1 Verksamhetsområde Specialistmottagningen

Läs mer

Svårighet för patienter att välja psykiatrisk mottagning

Svårighet för patienter att välja psykiatrisk mottagning Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2014-02-11 P 5 Siv Aronsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-23 PaN V1305-02528-34 V1306-02789-34 V1306-02926-34 V1306-02970-34 V1206-02413-34 Principärende Svårighet för patienter

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Socialnämnden 2010-03-18 1 (15)

Sammanträdesdatum Sida Socialnämnden 2010-03-18 1 (15) Socialnämnden 2010-03-18 1 (15) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2010-03-18, kl. 10.00-12.20 Gruppsammanträde: 8.00-10.00 Beslutande: Ingegärd Brogren (C) Bengt Nordin (M) Siw Nordin (M)

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

Sammanträde Protokoll från Patientnämnden Dalarnas sammanträde

Sammanträde Protokoll från Patientnämnden Dalarnas sammanträde I Il ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2018-09-04 66-84 Sida 1 (13) Protokoll från s sammanträde Tid: Kl. 09:30-14:30 Plats: Kullan, Landstingshuset Falun Ordinarie ledamöter Agneta Andreasson Bäck (S),

Läs mer

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 3 Grundutbildning läkemedelshantering och diabetes 4 Delegering

Läs mer

Hälso- och sjukvård. (Dnr 2046-2012)

Hälso- och sjukvård. (Dnr 2046-2012) Hälso- och sjukvård 2013/14:JO1 En rättspsykiatrisk klinik som misstänkte att en patient innehade barnpornografiska bilder har överlämnat en omhändertagen mp3-spelare till åklagarmyndigheten. Fråga bl.a.

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-01-12 Birgitta Olofsson Ann Karlsson Monika Bondesson VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Landstingshuset, Frösön 2004-09-16 kl 9:15-16:00 Beslutande Eliasson Martin Olofsson Anders Lindman Björn Johansson David Oskarsson Olov Englund Runar Abramsson Mikael Norlander Göte

Läs mer

Samuel Ericsson, gruppledare (v) Lilian Stenqvist, ers. gruppledare (s) Kenth Adamsson, förvaltningschef

Samuel Ericsson, gruppledare (v) Lilian Stenqvist, ers. gruppledare (s) Kenth Adamsson, förvaltningschef 1(26) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.30 Beslutande Ledamöter Barbro Stein (S) ordförande Mikael Eriksson (S) Christina Wilhelmsson (S) Ulrika Mellkvist (C) Sven-Åke Lundh (M) Mats

Läs mer

Virpi Lindfors, miljö- och stadsbyggnadsdirektör Johan Rydén, miljö- och hälsoskyddsinspektör Elina Peronius, nämndsekreterare

Virpi Lindfors, miljö- och stadsbyggnadsdirektör Johan Rydén, miljö- och hälsoskyddsinspektör Elina Peronius, nämndsekreterare 1(18) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen. Kl. 19.00-21.00 Paragrafer 44-54 Beslutande Siv Sahlström (C) ordförande Mats Nilsson (M) 1:e vice ordförande Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande Leo

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 16/2011

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 16/2011 Styrelsen nr 16/2011 Kallelse till sammanträde den 16 december kl. 09.00. Sammanträdet avslutas med gemensam jullunch på restaurang Nautical kl.12.00 Paragraf Ärende 120 Sammankallande och beslutsförhet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Länshandikapprådet Sammanträdesdatum Paragrafer Sida 2012-02-22 1-10 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Falun, kl 13.30 16.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Länshandikapprådet Sammanträdesdatum Paragrafer Sida 2012-02-22 1-10 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Falun, kl 13.30 16. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida 2012-02-22 1-10 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Falun, kl 13.30 16.00 Ordinarie ledamöter Sören Bertilsson, ordf, landstinget Kjell Persson

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse år 2014 för Psykiatri och Habilitering

Patientsäkerhetsberättelse år 2014 för Psykiatri och Habilitering Patientsäkerhetsberättelse år 04 för Psykiatri och Habilitering Antagen i förvaltningen Psykiatri & Habiliterings ledningsgrupp: 05-03-8 Ansvarig för innehållet: 05-0-8 Chefläkare Peter Valverius Sida

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-12.00 Ordinarie ledamöter Närvarande Bo Johansson Omsorgsnämnden Ulla Svensson Omsorgsnämnden Christoffer Stenström Omsorgsnämnden Ersättare Rickard

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 8:30-12.10 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Sammanträdesrum Hallerna Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice.ordförande Lisbeth Svensson (fp) Bo

Läs mer

Fakta om spridd bröstcancer

Fakta om spridd bröstcancer Fakta om spridd bröstcancer Världens vanligaste kvinnocancer Bröstcancer står för närmare 23 procent av alla cancerfall hos kvinnor och är därmed världens vanligaste cancerform bland kvinnor i såväl rika

Läs mer

Socialnämnden 2011-10-12

Socialnämnden 2011-10-12 Socialnämnden 2011-10-12 250 Delgivning av protokoll... 2 251 Delegationsbeslut... 3 252 Budgetuppföljning... 4 253 Sammanställning av uppsökande verksamhet under 2011, personer födda 1931... 5 254 Kommunens

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden 2015-06-16 87-96

Protokoll. Socialnämnden 2015-06-16 87-96 Socialnämnden 87-96 2 87 Utökat tillstånd för alkoholservering till allmänheten - O learys...5 88 Tillfälligt tillstånd för alkoholservering till allmänheten - Lejonberget AB (Savannen)...6 89 Presentation

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2016-01-27 1. 1 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2016-01-27 1. 1 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter Socialnämnden 2016-01-27 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter 2 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 3 Omstrukturering

Läs mer

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism.

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism. Kalle växer upp med mor, far och en yngre broder. Tidigt märker man att Kalle inte är som alla andra, han är överaktiv, har svårt i kontakten med andra barn, lyssnar inte på föräldrarna, rymmer och försvinner.

Läs mer

Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov

Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen för Urologiska sjukdomar September 2004 1 Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen inom det medicinska programmet benigna urologiska

Läs mer

Svar på motion från Katarina Gustavsson (KO): Återinför hembesök för nyförlösta mammor med tidig hemgång

Svar på motion från Katarina Gustavsson (KO): Återinför hembesök för nyförlösta mammor med tidig hemgång I 111 ~ Landstinget DALARNA Hälso- och sjukvård Dalarna Division Kirurgi 0 0 0 3 3 6 BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2015-09-28 Sida 1 (3) Dnr LD14/02515 Uppdnr 1035 2015-08-31 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Vivi Sjöström, PRO Arvo Väisäuen, Finska Föreningen Bernt Sahlberg (C), socialnämnden Carina Lund (M), kommunstyrelsen

Vivi Sjöström, PRO Arvo Väisäuen, Finska Föreningen Bernt Sahlberg (C), socialnämnden Carina Lund (M), kommunstyrelsen SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Datum Kommunala pensionärsrådet, KPR Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän, klockan 09.00, Kahnamunmet, kommunhnset, Bålsta Maj Angman, PRO Monica

Läs mer

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Marina Jonsson Allergisamordnare, Barnsjuksköterska Centrum för Arbets- och Miljömedicin Doktorand, Kvinnors och Barns Hälsa Karolinska Institutet

Läs mer

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Alexandra Hokander-Sandberg Medicinsk sekreterare Ht-15 LIA Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16 Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Sammanfattning I denna LIA- rapport

Läs mer

BESLUT. - JO- Justitieombudsmannen Kerstin André

BESLUT. - JO- Justitieombudsmannen Kerstin André BESLUT - JO- Justitieombudsmannen Kerstin André Datum 2010-06-28 Dnr Sid 5975-2008 1(5) GOTLANDS KOMMUN : 2010-06- 3 O Initiativärende mot Visby lasarett (psykiatriska kliniken), Gotlands kommun, angående

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

Tolkförmedlingen, Borlänge kommun, kl. 13:30 15.55

Tolkförmedlingen, Borlänge kommun, kl. 13:30 15.55 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1(9) Plats och tid Tolkförmedlingen, Borlänge kommun, kl. 13:30 15.55 ande Ledamöter Per-Inge Nyberg, Landstinget Dalarna Kenneth Persson, Borlänge kom. 8-10 Christina Knutsson,

Läs mer

Hemvårdsenheten och Mobila Hembesöksteamet

Hemvårdsenheten och Mobila Hembesöksteamet Hemvårdsenheten och Mobila Hembesöksteamet Ett gemensamt arbete mellan landstinget i Uppsala län och Uppsala kommun Christina Mörk Hemvårdsenheten Läkarvård i hemmet till äldre multisjuka patienter Svårt

Läs mer

Anmälan om avslutade ärenden under tiden 2013-02-19 2013-03-31

Anmälan om avslutade ärenden under tiden 2013-02-19 2013-03-31 Handläggare: Louise Skantze PaN 2013-04-25 P 9 ANMÄLAN 2013-04-10 PaN A1304-00117-55 Anmälan om avslutade ärenden under tiden 2013-02-19 2013-03-31 Ärendet Ärendet innehåller förteckning över ärenden som

Läs mer

Utskottet för omsorg 2015-06-09. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45

Utskottet för omsorg 2015-06-09. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Eva Skoglund (S)tjänstgör. ers. Ulf Sjölinder (FP) Leif Appelgren (M) Anders Tenghede

Läs mer

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis.

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Station 1 Vilostation Station 2 Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Patienten har KAD och har efter ett

Läs mer

Plats och tid 2011-05-30, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-12:00

Plats och tid 2011-05-30, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-12:00 1 (12) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-12:00 ande Åsa Johansson (S) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Hanna Isaksson (C) Kristoffer Ejnermark (V) tj ers

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2012-11-26 148 (165) Plats och tid Vårnäs behandlingshem, Vingåker, måndagen den 26 november, klockan 16.00 18.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Anneli Bengtsson (S), ordf

Läs mer

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Rose-Marie Jönsson

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Rose-Marie Jönsson 1 (21) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 16.15 Beslutande Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2009-10-20 53-66 1 ( 12)

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2009-10-20 53-66 1 ( 12) LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Patientnämnden 2009-10-20 53-66 1 ( 12) Tid och plats Landstingshuset Falun 9.30 14.15 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunkontoret, Vårgårda1

Kommunkontoret, Vårgårda1 Kultur- och fritidsnämnden 2002-03-12 1(11) Plats och tid Vårgårda Hockey Clubs lokal, tisdag 2002-03-12, kl. 17.30-19.301 Beslutande Jan Hellnevi (fp) ordförande1 Kent Warnborg (s) deltog ej i 181 Per

Läs mer

Fokusberedningen för närsjukvård - rapportering av uppdrag Rapport Datum: 2015-10-14 Fokusberedningen för närsjukvård 2015-10-14 Innehåll 1. Uppdrag till fokusberedningen för närsjukvård...4 2. Beredningens

Läs mer

Omsorgsnämnden 2001-09-18

Omsorgsnämnden 2001-09-18 Plats och tid Hobysalen, Stadshuset, Ronneby, kl. 14.00 18.20 Beslutande S Bo Johansson, ordförande KD Göran Andersson S Karl-Erik Danielsson MP Birgitta Persson M Ingrid Burfelt C Aina Svensson 134-145

Läs mer

Barn- och ungdomsutskottet

Barn- och ungdomsutskottet 1 (5) Landstingets Kansli Barn- och ungdomsutskottet/ Justerat 2010-05-31 Barn- och ungdomsutskottet Tid Fredagen den 21 maj kl. 13.00-16.30 Plats Närvarande ledamöter Kronobergsrummet Ingelstadsvägen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Pensionärsrådet 2005-10-26. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Pensionärsrådet 2005-10-26. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Plats och tid Listerbysalen kl 08.30-11.10 Närvarande: Ordinarie ledamöter Ingegerd Johansson Omsorgsnämnden Rickard Karlsson PRO-Ronneby Nils-Otto Olsson PRO-Kallinge Karl Lind PRO-Backaryd Ulla Svensson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

ÄLDRECENTRUM. Ett UPPDRAG för att sätta den äldre multisjuke i centrum 2009 Ansvariga: Siw Ewers/Kerstin Eriksson NSV 2009-09-02

ÄLDRECENTRUM. Ett UPPDRAG för att sätta den äldre multisjuke i centrum 2009 Ansvariga: Siw Ewers/Kerstin Eriksson NSV 2009-09-02 ÄLDRECENTRUM Ett UPPDRAG för att sätta den äldre multisjuke i centrum 2009 Ansvariga: Siw Ewers/Kerstin Eriksson NSV UPPDRAGET Uppnå en integrerad och väl sammanhållen vård och omsorg mellan kommuner,

Läs mer

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 16 september 2008 kl 18.30 20.05 Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Huido Mesilane

Läs mer