Ratta Ren. region mälardalen nr 1/11 MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND. Opinionsbildare i tiden. I detta nummer: Sigge Åhmans 65 år som aktiv MHF-are

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ratta Ren. region mälardalen nr 1/11 MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND. Opinionsbildare i tiden. I detta nummer: Sigge Åhmans 65 år som aktiv MHF-are"

Transkript

1 Ratta Ren region mälardalen nr 1/11 Opinionsbildare i tiden I detta nummer: Sigge Åhmans 65 år som aktiv MHF-are MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND

2 Opel Insignia Sport Tourer 4x4 160hk diesel Just Nu kr Köp till automatlåda ord kr kr Företagspaket* kr ÅRS NYBILSGARANTI Opel Insignia Sports Tourer 4x4 160 hk diesel Från kr/mån 84 mån 4,95% ränta 20% kontant Köp till företagspaket* för kr. Klassledande bixenonstrålkastare med kurvljus, dimljus, ergonomiska sportsäten, infällbara och uppvärmda elbackspeglar, 2 zons klimatanläggning, regnsensor och parkeringsassistans fram och bak värde kr. Bilen på bilden är extrutrustad. Försäljning Verkstad Mån fre 9 18 Mån fre 7 18 Lör Sön BIVA Stålgatan 8, Fyrislund Tel NBV är nykterhetsrörelsens studieförbund Våra profilområden är alkohol och andra droger, miljö, hälsa, livsfrågor, demokrati och etik. Just demokrati är ett centralt begrepp i vår verksamhet, eftersom demokrati är grunden för ett positivt samhälle och för människors möjlighet till delaktiget i samhällsbyggandet. Prioriterade målgrupper är föräldrar, ungdomar, invandrare, funktionshindrade och arbetslösa. Vi fokuserar särskilt på fyra viktiga områden. Integration NBV vill skapa förståelse över gränser, kulturell mångfald och samarbete mellan olika grupper. Vi vill bygga broar mellan gammal och ung, mellan stad och land, mellan kvinnor och män. I en studiecirkel träffas man för att lära sig något tillsammans. Alla deltagares erfarenheter är lika värdefulla. NBV Vill vara en mångkulturell mötesplats. Alkohol och andra droger Tillsammans med våra medlemsorganisationer är NBV det ledande studieförbundet inom drogområdet. Vi har kunskap om, metoder för och erfarenhet av att arbeta drogförebyggande. Hur påverkar alkoholen och de andra drogerna människan och samhället? Det kan du få veta mer om i studiecirklar hos oss. Studiecirkelns demokratiska arbetsform, där allas erfarenheter är värdefulla, ger rika möjligheter till kunskapsbyte och engagemang. Folkhälsa Hälsa berör oss alla. Både vår egen och andras hälsa påverkar oss. NBV arbetar för att ge alla möjlighet att undersöka vad hälsa är för dig. Inspireras till en friskare vardag i en av våra studiecirklar. Hos oss kan du också fördjupa dig i målområden för det svenska folkhälsoarbetet. Internationellt Hur känner du gemenskap med människor i andra världsdelar? Vad kan du göra för att bidra till lösningar på stora och små problem för dem du inte känner? NBV vill öka intresset för internationella frågor. Har du egna idéer inom det internationella området som du vill förverkliga? Hos oss kan du få hjälp att starta en studiecirkel och hitta inspirerande studiematerial.

3 Ratta Ren Mälardalen Ansvarig utgivare John-Eric Ericsson Regionkontor MHF Mälardalen Smedjegatan Eskilstuna Tel Fax Bil E-post: Ur innehållet: Från avdelningarna 2 12 En kämpe i Roslagen Insändare Norge, ett äventyr Tack till läsarna 26 En Chans på Tusen 27 Årsmötesinbjudan 29 Minns du 30 Ordförandens ruta 35 Korsord 38 Huvudredaktör John-Eric Ericsson Radhusvägen Upplands Väsby Tel Läns-redaktörer A B. John-Eric Ericsson Se ovan. C. Ulf Hellgren Kilby, Vasängen Österbybruk Tel Bil D. Marie Andersson MHF-Regionkontor Smedjegatan Eskilstuna Tel I. Vakant U. Ulla Stenberg Frejgatan 9 D Kungsör Tel Utgivningsplan 2011 Nr Utg.dag Manusstopp 2 omkr. 1 juni 15 maj Annonser MHF Box 16, Partille Tel Fax Tryckeri Svärd & Söner Tryckeri AB Tryckerigatan Falköping Tel Fax För ej beställt material ansvaras ej. Omslagsbild Foto: Ulf Hellgren Nästa nummer av Ratta Ren Manusstopp: 15 maj 2011 Redaktionskommittén vill ha bidrag från såväl enskilda medlemmar som avdelningar. Skicka gärna med bilder. Materialet skickas till regionkontoret. Adress: se här intill. Välkommen med bidrag. Personbil Automatbil Handledarutbildning Riskettan Helgteori Paketpriser Välkommen till Sikhjälma Fritidsområde Pärlan vid ostkusten * Camping * Stuguthyrning * Minigolf * Kiosk * m. m. Skärplinge MHF Tel ,

4 Grötfest med Norra Gotlands MHF-avdelning Per-Erik Pricken Karlsson som bingoutropare. Fredagen den 3 december samlades medlemmar och sympati sörer i Bäl bygdegård. Väd ret var inte det bästa, full snöstorm, men ändå kom 35 personer. Kvällen in leddes med värmande glögg och pepparkakor. Rune Jakobsson hälsade väl kommen och inbjöd till bor det som var dukat med ris grynsgröt och hembakad lim pa med ost och skinka. När alla var mätta och belåtna vidtog bingospel, Per- Erik Pricken Karlsson från Stenkyrka var bingout ropare. Med sin härliga hu mor lockade han fram mån ga skratt bland deltagarna. Ronald Jakobsson hade gjort ett bildspel över av delningens verksamhet 2010, ett uppskattat program. Kaffeborden dukades och nu smakade det bra med kaf fe och tårta. Två lotterier med många fina vinster sål des, bl. a. stenugnsbakade limpor. Rune tackade alla som trotsat vädret och kom mit till Bäl på Gröt- Bingo. Sven-Olof Funck fram förde gästernas tack och det var dags att förbereda hemfärden. Massor av snö kom under kvällen och parkeringen var full av skra pande och borstande män niskor som skulle få fram sina bilar för att åka hem. Text: Ingrid Jakobsson Bild: Ronald Jakobsson Spänningen är oliiiiiiiidlig! MHF Flen-Malmköping inbjuder till Sillsexa lördagen den 20 augusti kl Vid Norrotens hembygdsgård Flen Kostnad 100 kronor Anmälan till Bernt eller till Göran senast den 14 augusti. Välkomna! 2

5 Upplands Väsby/Vallentuna MHF ökade medlemsantalet Upplands Väsby/Vallentuna MHF kunde vid sitt årsmöte no tera att avdelningens med lemsantal ökat med 10 med lemmar under år Och inte nog med det. Lars- Arne Görl följde med sin kom pis Tore Ellenius från Sig tuna, som skulle få sin 50-årsnål, till årsmötet. Lars-Arne skrev in sig som ny medlem under kvällen och valdes dessutom till re visor tillsammans med 25-årsjubilaren Hans Ehliar från Vallentuna. Tore Ellenius valdes in som styrelsesuppleant. De avgående revisorerna Samuel Jansson och Sven-Olof Johansson av tackades av ordföranden Rolf Bromme. I övrigt blev det omval över hela linjen. MHF-avdelningen kunde inte bara se tillbaka på ett ak tivt MHF-år 2010 utan även se fram emot ett lika aktivt Text och bild: John-Eric Ericsson Ordf. Rolf Bromme överlämnar 25-årsnålen till Hans Ehliar. Bensin Service Garage JB Biltrim AB NORSK HYDRO Malmgårdsv. 63. Tel STOCKHOLM Nye medlemmen Lars-Arne Görl t. v. och Tore Ellenius, som fått sin 50-årsnål. MHF Camping Club sektion Sörmlands träfflista för år 2011 Påskträff i Julita, april. Anmälan till tel Försommarträff vid Hovmanstorp hos Bernt och Viola, juni. Anmälan till tel Riksträff Halland, 5 9 juli Sensommarträff i Vingåker, augusti. Anmälan till tel Marknadsträff Härad Strängnäs. Anmälan till tel Event träff i Nyköpingstrakten, september. Anmälan till tel Är du inte medlem i Camping Cluben så är du hjärtligt välkommen att komma med ändå kanske att besöka oss på lördagskvällen för att deltaga i gemenskapen. 3

6 Alla är vinnare på årsmötet med MHF Campingclubs Stockholmssektion CC har som vanligt haft sitt årsmöte i IOGT-lokalen i Hägg vik. Ett 30-tal klubbister hade mött upp. Mötet in leddes med en sopplunch. Sop pan och brödet med tillbehör smakade mycket bra och receptet fanns med i fjol årets RR nr 1. Årsmötet inleddes med att ordföranden Ingemar Burman i samband med sin välkomst hälsning delgav sina funderingar över föreningslivets be tydelse för samhället. Års mötet förflöt snabbt. Ber ny Rolander avgick ur sty relsen och i samband där med beslöt årsmötet att sän ka antalet styrelseledamöter från sex till fem. I öv rigt skedde omval över hela linjen. I samband med mö tet såldes det lotter, och det fina med lotteriet var att det var riktigt fina vinster på alla lotter. Upplägget på lot teriet var helt unikt och gav ett netto på kronor. Eftersnack efter årsmötet. Efter årsmötesförhandlingar och kaffe visade Harald Johansson bilder från inte bara årets aktiviteter utan han gjorde också en in tressant tillbakablick på gångna år. Det är mycket värdefullt för en förening att i sina led ha en medlem som så noggrant på bild dokumenterar föreningens verksamhet. Föreningen försöker ord na ett studiebesök på Sca nias museum.i Södertälje. Av informationen att döma blir det ett mycket in tressant besök som är att re kommendera. Tid för studiebesöket är ännu ej fast ställt men kommer att med delas medlemmarna så snart det är klart. Text och bild: John-Eric Ericsson Kent Pettersson, Rune Edlund, Britt Elvebjer och Edvin Roppen i kö för kaffet. Socialförvaltningen Telefonväx Vi stöder MHF i deras arbete för en drogfri trafikmiljö Lotteriföreståndare Sven Ahl räknar in lotterinettot. 4

7 Trosaortens lka blev Rönö Trosaortens lka har hål lit sitt sista årsmöte i Scoutlokalen i Vagnhärad. Knappt tio med lemmar av tjugonio del tog i detta historiska möte. Det var ungefär lika mån ga som en gång bildade av delningen i Trosa Årsmötet beslutade, efter en medlemsenkät, att gå upp i vår grannavdelning Rönö. Rönöavdelningens ordförande Roine Alesand deltog i mötet och hälsade oss välkomna till sin avdelning. Det gäller att ta rätt beslut! Visst känns det vemodigt att avsluta en verksamhet som bjudit på så många mö ten och olika aktiviteter, men med den brist på medlemsaktivitet som råder får det ta anses som den bästa lösningen. Positivt är att avdelningen ökat sitt medlemsantal under år Text och bild: Nils-Arne Järnetun Det här smakar gott. SANGJUTGODS KOPPAR- och ALUMINIUMLEGERINGAR Specialitet: Aluminiumbrons Box 86, ARBOGA Tel Fax VARNING FÖR SLITNA VINDRUTOR Slitna vindrutor är en glömd trafikfara! Läs rapporten på Sök R657. Skadad eller sliten vindruta? Byt eller laga för säkerhets skull. Välj alltid AUKTORISERADE BILGLASMÄSTERIER 5

8 Föreningsdagen i Hallstahammar Ett 50-tal olika föreningar ställde i år upp på Föreningsdagen i Folkets Hus i Hallstahammar. Dagen inföll på lördagen den 29 januari och det var femte året i följd som föreningarna på or ten hade möjlighet att visa upp sig samlade på ett och samma ställe. Positivt var att idrottsföreningarna vak nat till liv i år. En av dem visade ett program Torbjörn undersöker synstatus. Trångt runt MHF-bordet. med familjegymnastik och en annan hur man dansar Linedance. Ett drygt tusental besökare vandrade runt bland de olika montrarna under da gen. Antalet besökare var nå got färre än förra året. MHF var naturligtvis med: Pre senterade utställningen Bara en öl nej tack, jag kör, hade trafikfrågor, möj lighet att kolla synen och även smaka på det alkoholfria vinet Peach Pearl. Vinet fick många lovord och hade en strykande åtgång. Att prova synen var populärt. Optiker Torbjörn kol lade först kundens glasögon, ifall kunden hade så dana, och beordrade där efter sittning framför ap paraten, som avläste ögonens status. När apparatens re sultat gåtts igenom diskuterade Torbjörn sedan med kun den eventuella övriga syn problem. Det hela tog så ledes tid, men Torbjörn hann ändå med att kontrollera 32 kunder under Föreningsdagen. MHF framför ett tack till optikerföretaget Brö derna Åhs i Köping, som lånade ut Torbjörn. Tipsfrågorna på trafik och trafikmärken var inte så lätta, men tre inlämnade svars blanketter var helt rik tiga och belönades med MHF:s t-shirtar. Gänget, som förevisade MHF-montern fick en intressant dag med många dis kussioner om trafik, alkohol och bilkörning. Text och bild: Lars Ejvind SERVICE & TEKNIKFÖRVALTNINGEN FÖRETAGSFLYTTNINGAR, BOHAGSFLYTTNINGAR, PACKAR, FLYTT STÄD NINGAR, BUDBILAR Styckjunkarvägen 4, ESKILSTUNA 6

9 Rapport från avd. 335 MHF Vingåkers årsmöte den 13 febr Ordförande Agnetha Meix ner hälsade alla välkomna och för klarade årsmötet öppnat kl Speciellt välkomnande fick de gäster som fanns i lokalen. Undertecknad blev vald att sitta årsmötesordförande, alla punkter på den sändlista som alla kontaktpersoner i Region Mälardalens styrelse fått för att för medla till deltagarna på års möten gick man igenom, frå gor från deltagarna till sit tande ordförande handlade mest om hur man skall rap portera in aktiviteter till regionen. Allt var väl förberett med val av styrelserepresentanter, kassan i god ordning en ligt revisorerna, endast ett nyval gjordes på 2 år. De övriga i styrelsen blev omvalda. Man har under det gångna året haft sju styrelsemöten, haft deltagare på Regionens höstupptakt i Vingåker, man genomförde Ta Paus Kje säters rastplats väg 52 utanför Vingåker. I december 2010 hade undertecknad en träff med de lo kalavdelningar som jag är kon taktperson för, där deltog fyra st. representanter från lokalavdelningen. Kassören i denna avdelning är en jätteduktig säljare av Bingo-Lotter och Sve rige-lotter, har så varit un der många år. Man har även en representant i trafikrådet i Katrineholms och Vingåkers kommun. Under årsmötet såg de 16 st. deltagarna till att det blev ett snabbt och mycket bra ge nomfört årsmöte, som av slutades med att årsmötesordförande överlämnade klub ban och önskade den om valde ordförande och lo kalavdelningen Lycka till med verksamheten under Vid pennan Marie Andersson MHF Flen-Malmköping Vårt telefonnummer är Stöder MHF för en Drogfri Trafikmiljö. Söndagen den 20 februari höll MHF Flen-Malmköping sitt 75:e årsmötet i Andreaskyrkan Flen. Ordförande Göran Gillerstrand häl sade alla hjärtligt välkomna till årsmötet och att fira föreningens 75-åriga tillvaro. Han gav en liten kort beskrivning av föreningens historia från det att den bildades år 1936 tills dags datum. Högsta antal med lemmar var år 1956 då det var 600 medlemmar inskrivna till dagens med lemsantal som är 80 styc ken. Vid årsmötet omvaldes styrelsen med dess ord förande för ytterligare ett år. Veteranmärken utdelades till de som har va rit trogna MHF i 50 år, det var Dagny Andersson, Stig Persson och Rolf Oskarsson som fick mottaga mär ke och blommor. För 25 års medlemskap fick Rune Lars son mottaga märke och blommor. Efter det att årsmötes förhandlingarna var avklarade spe lade Flens Dragspelsklubb i två avdelningar under ledning av Rolf Pettersson. Mellan avdelningarna bjöds det på smörgåstårta och kaffe. Vidare avtackades Rut Eriksson för mångårigt arbete i styrelsen och allt arbete hon har nedlagt i föreningen. Pantzar G & S Basunv. 15, VENDELSÖ Det mesta i däckväg till MC & personbilar. Vi för bla. Good Year, Sava, Kelly, Marangoni. Drive in service med undantag för högsäsong (höst & vår). Avbetalning, k-kort & även däckhotell. Tel

10 Årsmöte MHF Enköping De som fick diplom och märken för 50-årigt medlemskap och diplom för 60-årigt medlemsskap. Söndagen den 20 februari 2011 höll Enköpings MHF-avdelning årsmöte på Wallinska går den. 35 personer var sam lade i det trivsamma gam la huset. Gunnar Lundin svarade för underhållningen. Han sjöng visor och spelade gitarr, årsmötesdeltagarna var med och sjöng av hjärtans lust från allsångshäftet som Gunnar hade med sig. Visan om Semina var en rolig och annorlunda text till melodin Flic korna i Småland. Nu går sista visan avslutade vis stunden. Alla uppskattade den goda semlan till kaffet. Efter sedvanliga förhandlin gar utdelades veteranmärken och diplom för 50-årigt medlemskap i MHF till Sonja Johansson, Roger Näsvall, Folke Aspen gren och Gustav Svensson. Diplom för 60- årigt medlemskap tilldelades Arne Lidmo. Roland Emanuelsson avtackades efter 30 år som ord förande i föreningen han har tillsammans med sin styrelse lagt ner ett stort ar bete för MHF:s räkning. Efter att styrelsen konstituerat sig valdes Sten G Svens son till ny ordförande och Gertrud Andersson till vice ordförande. Text: Ulla Stenberg Foto: Sten G Svensson Glädje över ökat medlemsantal hos MHF Österåker Mums för årsmötesdeltagarna. MHF Österåker har haft sitt årsmöte i Dojans lokaler i Åkersberga. Årsmötet glad des över att avdelningen redovisar ett ökat medlems antal för år Men års mötet är oroat över svårigheten att genomföra aktiviteter, då det är svårt att en gagera medlemmarna i ar betet. Årsmötet beslöt där för uppdra åt styrelsen att inför nästa årsmöte fun dera över avdelningens framtid. Ordföranden Gun nar Hallberg och hans styrelsekamrater lovade att sät ta igång med det arbetet om gående. Man hoppas att års mötet 2011 skall kunna se tillbaka på ett aktivare verk samhetsår, konstatera fort satt medlemsökning samt liksom i år kunna bjuda på Gunnel Kjälls goda landgångar. Text och bild: John-Eric Ericsson TILLSAMMANS SKAPAR VI TRAFIKSÄKERHET Stöder med denna annons MHF & MHF Ungdom Tack till den avgående ordföranden. 8

11 Årsmöte i KAK Magnus Nilsson får nål och diplom för 25-årigt medlemskap. MHF KAK har hållit sitt årsmöte i den gamla anrika IOGT-lokalen i Arboga. Avdelningen har 228 med lemmar av vilka 105 är supportmedlemmar. 17 medlemmar hade mött upp denna lördagseftermiddag den 19 februari, där ibland de som stod på tur att premieras för långt medlemsskap: Arne Pettersson, Kungsör fick sitt 60-årsdiplom, Sixten Pettersson, Köping, Axel Vikner, Kungsör och Dick Tomason, Arboga till delades 50-årsnål och di plom samt Magnus Nilsson som fick 25-årsnål och di plom. De hyllades med varsin blomma. Årsmötesförhandlingarna led des av mångårige medlemmen Bengt Södersten. Lennart Stenberg omvaldes till ordförande. Styrelsen består av Tommy Svanborg, Ulla Stenberg, Eivor och Gunnar Gustavsson samt Margareta Bernström. Axel Vikner, Sixten Lindberg och Dick Tomasson får nål och diplom för 50- årigt medlemskap. Arne Pettersson får diplom för 60-årigt medlemskap i MHF. I verksamhetsplanen kan man läsa om samarbete med FMK, om Mopedmästaren i skolorna, Ta Paus, gök otta, studiecirkel om dro ger, utdelandet av drogsnurran till föräldrar med barn i årskurs 6. Utställningen bara en öl visas på oli ka platser i KAK. Under övriga frågor diskuterades rekryteringen av ung dom. Förslag om kontakt med kommunerna för samarbete/ekonomisk hjälp för att kunna bedriva verksamhet för ungdom vilket är kärnan till att MHF ska fort leva. Våra kommuner ska tillskrivas i ärendet beslutade mötet. Utgivandet av MHF KAK bladet kommer att ske en gång under året, sedan läggs det ner av ekono miska skäl. Information till våra medlemmar kommer i fortsättningen att ske genom Ratta Ren. Margareta Bernström 9

12 Glada miner vid MHF Mälardalens julknytis Mätta och belåtna efter god mat och trevlig allsångsstund önskade vi varandra God Jul och Gott Nytt År. Ulla Stenberg 10

13 Bergsidan Entreprenad AB Vi har jobbat med sprängningar under femtio år Vi utför alla slags sprängningar, även försiktiga sprängningar och husgrunder samt markarbeten. Med över 50 års erfarenhet inom företaget kan vi erbjuda kunden ett professionellt utförande av alla typer av sprängningsarbeten, även inomhus. Bergsidan Entreprenad AB genomför årligen ett trettiotal arbeten i Stockholm med omnejd. Företaget har alla ansvarsförsäkringar. Besök Väddö i sommar Väddö IOGT-NTO arrangerar för MHFare och alla andra Kvitterkvällar med allsång vid Krogarhagen, Gamla Grisslehamn, alla torsdagar i juli kl Söndag 1 maj kl är det jazzkväll med supé på IOGT-gården, Västernäs Torsdag 1 augusti kl Sensommarkväll med logdans på Kista hembygdsgård Ett besök på Väddö är nog inte så dumt! Kontakta oss gärna för mer information. Tel: , Varmt välkommen Vi hjälper dig med TV, DigitalTV, Radio, Video Västerås Friledningsgatan 2 Bild Ljud Tel

14 Inga deltog i MHF Roslagens årsmöte! MHF Roslagen har ge nomfört sitt års möte i IOGTlo kalen i Norrtälje. Avdelningen redovisar en mycket god ekonomi. Avdelningen har ett utomordentligt gott sam arbete med IOGT/NTO och ett tack för det goda sam arbetet framfördes till av delningen av Inga Gustafsson, IOGT-NTO. Ordföranden K-G Erkenvik, sty relseledamöterna och öv riga funktionärer omvaldes. Årsmötet sammanföll i tid med VM på skidor i Oslo vilket innebar att det blev en hel del skidsnack (inte skitsnack!) i samband med mötet. Text och bild: John-Eric Ericsson Tre jubilarer: Lars-Erik Karlsson, 50 års medlemsskap, Lennart Forsberg, 60 år och Henry Lönn, 50 år. Med på mötet var Inga Forsberg, Inga Gustafsson och Inga Erkenvik. Ohlsander s Rör Utför alla typer av rörarbeten Ska du byta bil? Byt bank också! Box 147, Nyköping. Tel Box 2147, Uppsala. Tel Box 1046, Västerås. Tel

15 Ett vågspel Finaldags. Så heter en föreställning som Ulla Stenberg från KAK:s MHF-avdelning har knåpat ihop under hösten 2010 fram till premiären den 5 febr på Thor Modèen-teatern i Kungsör. Till min förvåning så var det endast några platser kvar 20 minuter före start på Revy/Kabarèn, som grup pen kallar den. Att det en dast var pensionärer som spe lade och sjöng blev för mig en liten gåta, de hade både sångröst, charm, klädsmak och framför allt den sto ra glädjen som infann sig på scenen och i salongen. Som presentatörer av de oli ka numren var Ulla Stenberg och Bengt Wallbom suveräna. Med endast fjorton medverkande blev det en underbara resa. Ett vågspel med eventuel la likheter med verkligheten är rena tillfälligheter stod det på programmet. Fö reställningen var Ett vågspel med många bottnar. Föreställningen började med en träff på Engelska flottan. Här har teatergruppen gett sig ut på djupt vatten. Med hjälp och stöd av Son ny och Lill får Björn as sistans att stifta bekantskap med Den våghalsige 40-talistens syn på äldreomsorgen. Vi fick följa med på ett äventyr med Sjörövar- Fabbe. Vågmästaren Ronald väg de och vägde men fick det aldrig att gå jämt upp. Jo, till slut blev det jämt. Våghalsige Bengt förena de sig med Lena i Vår sista dans. Böljorna började slå hårdare, nu blev det böljegång i bysten, det blev Sofia dansar gogo. En av höjdpunkterna var när tre herrar gjorde transvågen ett ansikte i La Dolce Vita. Så charmerande glitt rande i sin uppgift, gjor de de succè. Att presentera väder och vind och få det att stämma med verkligheten, ja det kan vara lite svårt, men i Vä dervågen gick det alldeles utmärkt. Att man skall se fräsch ut och vara len och fin i hyn, strä var många efter, det tog revy gruppen upp i Göra om mig vågen till to nerna av Mitt lilla fejs och jag. Med radions eftervågor fram förde Blues-Brittis och Rock-Åke Gamla fina låtar. Revyförfattaren Ulla Stenberg, MHF. Viktväktarinstruktören Ronald skulle se till att Solvieg, Lena och Britt-Marie ge nomförde sitt program, men rollerna blev ombytta, som det såg ut. Med vågskvalp med flottans kavaljerer blev det en mycket fin grand finale på revyn. Jag hade med mig min man och två ungdomar till Re vy-kabarén. Vi hade otro ligt roligt. Hoppas att Ni orkar och fortsätter med skådespeleriet. Vi kommer gär na tillbaka. Ni var helt underbara. Mycken tack för en trevlig och underhållande eftermiddag. Text och bild: Marie Andersson Puts Johan AB Fönsterputs Allt inom städ Fältmätargatan 7 Västerås Francks Bygg AB Torsvägen 27 ÖRSUNDSBRO Gungeligung. Vi stöder MHF i deras arbete för en drogfri trafikmiljö 13

16 En kämpe Sigge Åhman är ett namn som förknippas med allt som har med MHF att göra inte bara i Roslagen utan i hela Sve rige. Men det är i Roslagen och Stockholmsområdet han varit mest verksam som avdelningssekreterare, cam pingklubbist, Ansvaranställd och ungdomsledare. För de tusentals timmar han lagt ner på MHF fick han för många år sedan MHF:s silvermedalj och i hem met ser vi på väggar, bord och byråer utmärkelser och gåvor han fått för sitt arbete. Sigge, eller Sigurd som det står i kyrkboken, är trots sina 85 år fortfarande aktiv, även om han lugnat ner sig något sedan en lindrigare stroke bromsat takten. Lägen heten är prydlig och man kan inte se att Sigge är änkeman och har hemhjälpsbesök endast en timme var 14:e dag. Väggarna pryds förutom av tavlor av ett antal diplom från 14 Sigge Åhman, kämpe. nyk terhets- och idrottsförbund. Nykter idrottare Sigge har varit verksam inom nästan alla sporter. Vin tertid har skidor varit hu vudsporten och sommartid har det varit mycket fotboll (i huvudsak målvakt). Han har hunnit med 13 Vasa lopp, varvid han blivit me daljerad tre gånger. Den 30 mil långa Vätternrundan har han cyklat två gånger. Men han har även provat både boxning och motorsporter. Under militärtjänsten representerade han sitt Upp salaregemente I-8 vid No vemberkåsan med militärmotorcykel. Tävlingen in nefattade en dag- och en natt etapp. Det var mycket kallt och han frös så in i Nor den. Jag frågar: Vann du? Nehehej skrattar Sigge. Boxning var också en sport som Sigge utövade en kort period under lumpartiden. Han kände sig segerviss när han en dag gick en match. Men under kampen smäll de det plötsligt till, det svartnade för ögonen och sedan minns han inget på en stund. Därefter lade han handskarna på hyllan. På väggar och möbler ser vi minnen från idrotts- och andra aktiviteter. Torparson Sigge föddes 1925 i en tor parstuga i Rö i Roslagen. Föräldrarna var nykterister och av pappas 10 sys kon var 8 nykterister. Sig ges tidigaste minne är när han tillsammans med pap pa gick med torpets kor ef ter vägen och en automobil kom farande. Förmodligen hade korna aldrig sett ett sådant konstigt och illaluktande djur förr, för dom sprang iväg åt alla håll och fick samlas ihop igen sedan det konstiga vidundret försvunnit. När Sigge var fyra år flyttade familjen till en annan gård och efter ytterligare ett par år köpte de en egen gård in till Fasterna kyrka. Som äldst av fyra syskon fick Sig ge tidigt börja hjälpa till med gårdens sysslor. När be skedet kom om krigsutbrottet 1939, minns Sigge att han gick och plöjde med par hästar + en tvåårig häst som gick med i koppel. Militärtjänsten Efter ordinarie 6-årig folk skola + fortsättningsskola två terminer började yr keslivet. Först blev det lant arbete och byggnadsarbete fram till militärtjänsten. Under första lumpartiden cyklade Sigge de c:a fyra milen från regementet i Uppsala till hemmet varje lör dag och åter till Uppsala var je söndag eftermiddag. Ef ter en tid köpte han sin för sta motorcykel, en Dunelt för 250:, vilket gjorde det lättare att ta sig fram, sär skilt vintertid. Sigge har många minnen från lumpen. Vid ett till fälle fick Sigge och en an nan torparson beting på att såga upp en kubikmeter ved. Grabbarna klarade betinget på betydligt kortare tid än beräknat och fick för det ledigt veckan ut. Som nyk ter körkortsinnehavare fick Sigge förtroendet att kvit tera ut en lastbil med släp. En kompis ville en gång gärna köra ekipaget och fick göra det. Men inne i staden gick något snett för den ovane kompisen och han körde rakt in i sidan på en spårvagn. Det blev inga personskador, men det blev andra komplikationer, ef tersom kompisen endast hade MC-kort. I staden fanns även ett flyg regemente. När flygarkillarna kom till stadens dans bana (som låg på I 8-området) och stilade med sina fina uniformer inför de mera grå infanteristerna och deras flickor, utbröt ofta häftiga slagsmål. De sista veckorna av militär tjänsten var kompaniet kal lat till specialuppdrag. Kri get pågick fortfarande och Sigges kompani skulle ge nomföra bevakningsuppdrag i Värmland. Soldaterna stod uppställda på ka serngården och skulle läm na av då meddelande kom att Hitler var död och kri get var slut. Det blev snabb avrustning och några dagar senare muckade Sigge som furir. Många yrken Efter militärlivet gick Sig ge igenom polisskolan och arbetade 11 år som polis och fjärdingsman. Därefter blev det många tjänster med anknytning till trafik och nykterhet. Sigge har varit trafikinspektör, SAC-ombudsman och tjän steman vid vägförvaltningen. Under ett antal år var han instruktör i MHF för Dalarna, Västmanland, Upp land, Sörmland och Got land. Området omfattade 80 lokalavdelningar och 40 dam- och ungdomsklub-

17 i Roslagen Minne från en Kinaresa. bar. Det blev många resor, men det var en rolig tid säger Sigge. Som instruktör var han med och bildade Värmdö MHF-avdelning, sedan man delat upp Nacka-avdelningen. Sigge har även ar betat som ombudsman i An svar och tillfört bolaget mån ga nya försäkringstagare. Diverse politiska uppdrag finns även med på meritlistan. De uppstoppade fåglarna är en gåva från kursdeltagare. Dockan är ett minne från en hjälpsändning till S:t Petersburg. 65 år i MHF 1:a februari 1946 gick Sig ge med i MHF, samtidigt som han köpte sin första bil gifte han sig och paret fick de tre barnen Gö ran, Monica och Bror. Grab barna bor i Stockholmstrakten och Monica i Hälsingland var det dags för nytt giftermål, den na gång med Kerstin, som vi klubbister lärt känna un der parets många deltaganden vid våra träffar. Ker stin avled dock hastigt en månad efter riksträffen i Österbybruk En vårkväll 1984 satt Sig ge och Kerstin och spelade kort tillsammans med MHF-kamraterna Anna- Greta och Karl-Erik Hultgren. De började prata semes terplaner och enades om att hyra en husvagn och göra en gemensam resa till Mai nau. Sigge och Kerstin be stämde sig då för att köpa en egen husvagn och vände sig till gode vännen Christer Andersson i Rö (fram till för något år sedan skribent i Motorföraren) och bad Christer välja ut en bra, be gagnad Adria. Christer kun de (och kan) allt om hus vagnar och valde ut en Ad ria 450 som Sigge och Kerstin köpte. Vagnen var det inget fel på, men Sigges Ford Anglia var alldeles för svag för att dra den. Det fick alltså även bli ett bilköp inför resan. Valet föll på en sexcylindrig Ford Granada och se dan märktes det knappt att det satt en husvagn på dragkroken. En del äventyr inträffade på resan genom Tyskland. Gän get fricampade vid ett till fälle utanför en campingplats, eftersom det var sent och grindarna till campingen var stängda. Men i Tyskland gäller inte allemansrätten och ekipa get med innehåll blev bryskt bortfösta av mark ägaren. Istället ställde dom upp sig på en kommunal sopsta tion. Men fram på morgontimmarna vaknade camparna av skottlossning utan för vagnen. Det visade sig dock att skotten kom från en intilliggande NA- TO-förläggning som hade natt övning strax intill. Under resan blev gänget nyfiken på en av de många gam la byarna som man pas serar vid resa genom Tysk land. De åkte in i byn, men bygatan visade sig vara så smal att det till slut inte gick att komma längre. Inte heller gick det att backa tillbaka, utan vagnen fick kopplas loss och vändas för hand. Till och med en gatuskylt måste skruvas ner för att man skulle komma förbi. Tyskarna är ett campande folk och är vana att se husvagnar på vägarna. Men byns invånare hade nog ett och annat att säga om svenska tokstollar, när de träffades i byns kafé på kvällen. Efter premiärresan till Mai nau anslöt sig Sigge och Kerstin till MHF Camping Club. Därefter har dom varit med på nästan alla riksträffar. En minnesvärd campingresa var till MHF-kongressen i Kiruna och givetvis har dom även besökt Nordkap. En sann idealist Sigge har varit sekretera re i många år i några av delningar. I Roslagens MHF-avdelning har han va rit en idéspruta och de års mötesfester som han ord nat i sin avdelning har bli vit omskrivna (jag har själv varit med på några). Men det är inte bara MHF som haft glädje av Sigges en gagemang. Inom den lo kala IOGT-NTO-avdelningen har han också varit ak tiv. Han har även engagerat sig i hjälpsändningar till öst länder och fått utmärkelser för detta. Förra våren sålde Sigge sin husvagn och i höstas fick även bilen ny ägare. Men det hindrar honom inte att delta i aktiviteter. När jag skulle boka tid för den na intervju, var han mer el ler mindre upptagen i tio da gar framöver, jul och nyår inräknat. Men söndagen den 2 januari fanns det en förmiddag över. Ef ter fika två gånger och prat under två timmar var vi klara, lagom tills Sigge skul le göra sig i ordning för att hämtas av vänner en timme senare. Sigge säger sig ha trappat ner, vad nu det innebär. UlfH 15

18 16 Tjockskatt Tobaksskatt Alkoholskatt En politiker i Uppsala har kommit på idén att föreslå tjockskatt och därefter bett om ursäkt för att han varit obetänksam. Vi har ju inte tjockskatt, men faktum kvarstår att överviktiga personer kos tar samhället mera än nor malviktiga personer på grund av flera lättförståeliga orsaker. Hur många miljarder överviktiga kostar sam hället/skattebetalarna är väl svårt att utreda. Tobaksskatt har vi. Tobaksanvändning och snuskonsumtion kostar samhället åtskilliga miljarder på grund av överkonsumtion av sjukvård och för tidigt döda personer dör för tidigt i Sverige var je år på grund av rökningen. Lungsjukdomar och annat med för stort individuellt li dande och kostar pengar och sjukvårdsresurser. Vi får heller inte glömma den jät testora nedskräpningen med cigarettfimpar, snusloskor och rök som drabbar om givningen. Det anges ofta hur många mil jarder allt detta kostar. To baksskatten betalar bara en bråkdel av detta. Alkoholskatt har vi. Men den skatt som dras in på al koholdrycker är bara en bråk del av kostnaderna. Alkoholskadorna beräknas kosta l50 l80 miljarder årligen och l0.000 per soner dör varje år på grund av alkoholen. Detta in nebär att alkoholhanteringen är statens i särklass stör sta underskottsaffär. Alla svenskar måste vara med och betala tusentals kro nor varje år för allt som al koholkonsumtionen förorsakar. Alkoholskatten är en liten del, resten betalas via skattsedeln. Tjockskatt tobaksskatt alkoholskatt. Det finns anledning för alla medborgare att fundera över vad allt bruk och missbruk kostar i pengar och personligt lidande. SvenOlof Skoog, Tullinge Miljömedvetna offrar sig för miljöpolitik, miljömedveten taxiåkare är MHF-are Miljömedveten som jag är kör jag på dubb fria däck trots att dubbfritt tar flera liv än lite dammpartiklar på Horns gatan. Man kör ingalunda så säkert på dubbfritt som på dubbade däck. Miljömedveten som jag är kör jag huvudsakligen på biogas. Eftersom jag är yr keschaufför tvingas jag köra på biogas. Men detta mil jöoffrande för mig och mån ga andra medför stora ekonomiska konsekvenser. Var je månad deklarerar jag mina inköp av gas och ben sin med drivmedelsfakturorna som underlag. Taxibolaget och trafikledningen på Arlanda granskar alla så dana taxideklarationer. Det ta skapar arbetstillfällen för granskarna. Kör jag på mera än 20% bensin place ras jag sist i kön för att häm ta kunder på Arlanda. Robert Skoog saknar tankställen för sin gasbil. Ef tersom jag måste utnyttja alla gas/bensinbolagen som har gas blir jag ingen trogen kund och missar därmed rabatter, vilket fördyrar för mig. Att tanka gas på det fåtal tankställen som finns i Stor stockholm är ett särskilt kapitel. Ute i landet finns knappt några gastankningsställen. Ofta måste jag av stå från bra körningar ef ter som jag råkar ha för lite gas i bilen. Jag måste i stället söka upp närmsta gas tank. Jag måste kanske köra några mil extra för att kom ma dit. Det främjar inte mil jön. Ofta står 8 10 bilar i kö för att tanka gas, och inte sällan är gasen slut när jag kommer fram i kön. Det tar också mycket längre tid att tanka gas än bensin. Inkomstbortfallet för en taxi bil blir kr per månad på grund av missade körningar och långa tomkörningar i Stockholmsområdet. Långa kör ningar vågar man inte ta ef tersom det inte finns gas utan för Storstockholm. Inkomsterna minskar och där med skatteintäkterna för samhället. Merkostnaderna

19 för långa tomkörningar utan inkomst medför stora av drag i deklarationen, alltså mindre skatt. Irritationen hos mig och mina kollegor och naturligtvis hos många privatbilister, som är miljömedvetna och kör på gas, blir stor. Vill samhället/politikerna sat sa på miljöeffekter borde planeringen vara bättre/ mera förutseende. Bara i Stor stockholm borde det fin nas minst ett tiotal gastankställen ytterligare. Snart uppgiven taxiåkare, SvenOlof Skoog, Tullinge, skriver för sonen Robert Förbjud luren i örat under bilkörning NU! På en av de första turer na med den nya bi len hände det. Medan vi hade stannat för att in vänta bussen som släppte av och på passagerare vid en hållplats, kom plötsligt smäl len. En stor Volvo XC70 rammade vår 850 rakt bakifrån. Bakom ratten satt en Östermalmstjej i 25-årsåldern. Att hon inte såg vår röda kombi mitt på Val hallavägen är en gåta, som endast förklaras av att hon pratade i mobiltelefon sam tidigt som hon framförde sitt fordon. Både jag och hustrun kände smällen i nacken när vår bil kastades flera meter framåt av kol lisionen. Efter nödvändig pappersexercis kände vi oss tvungna att uppsöka aku ten för att kontrollera even tuell whiplashskada, vilket tog några timmar i an språk. Tack och lov fick in gen av oss några bestående men, men synen av den unga kvinnan som susar vi dare från olycksplatsen glatt pratandes i mobiltelefon, ska jag sent glömma. Den kan fortfarande göra mig arg. Och nej, hon hade ingen handsfree. Jag måste erkänna att jag själv kört och pratat i mobil telefon både före och ef ter den där olyckan, men jag undviker det i krävande trafiksituationer. Och hade det funnits en lag som förbjöd det hade jag antingen slu tat använda telefonen ba kom ratten helt eller, kan ske mera troligt, monterat handsfree i bilen. Vi är såna vi människor. Vi anstränger oss inte mer än vi måste. Tanken på detta slog mig på nytt när jag läste nyheten om att människor i USA omkom i trafiken åren på grund av att fö rarna skickat sms samtidigt som de körde. Halleda! liv! Rapporten från University of North Texas bygger på att olycksstatistik kombinerats med uppgifter om te lefonanvändandet från telekommunikationsmyndigheten FCC. Med andra ord, se riös forskning. Jag tror inte amerikanerna är unika i detta avseende. Tyvärr. För varje trafikolycka som inträffar blir det allt mer obegripligt att Sverige en visas att vara det enda lan det i Europa som tillåter mo bilanvändning bakom ratten. Om myndigheterna menar allvar med Nollvisionen finns bara ett sätt; förbjud lu ren i örat under bilkörning och gör det nu! Sverige, som är ett föregångs land på så många områden när det gäller trafiksäkerhet, kan inte fortsätta vara ett u-land i sin inställning till mobilpratande bilförare. Urban Thoms, Ekerö Och plötsligt blev det töväder... Första vårtecknet? Temperaturen steg och risken för att tungt snö skulle tryc ka ner taket över carporten blev överhängande. Med snöspaden i högsta hugg gick jag för att lösa pro blemet. Men problemet hade redan löst sig själv. Så jag ställde ifrån mig snöspaden och gick in och tog mig en kopp te med god kaka istället. Ibland har man naturens kraf ter med sig. UlfH tekniska kontoret Vi stöder MHF i deras arbete för en nykter trafi kmiljö 17

20 Hur många är vi 1 januari 2012? Nu pekar det Vi har under flera år noterat en minskning i antalet medlemmar. När man pratar medlemsvärvning blir svaret ofta att det går inte att värva. Men MHF region Mälardalen har under år 2010 Ö K A T Ö K A T Ö K A T sitt medlemsantal. Vid senaste årskiftet var vi totalt etva fler MHF-medlemmar och fler Supportare i regionen jämfört med förra årsskiftet. Ökningen MHF-medlemmar kan tyckas marginell, men den är ett trendbrott. Det går alltså att värva. Ett stort grattis till följande avdelningar, som lyckats med sin värvning och ökat sitt medlemsantal: Botkyrka-Huddinge Enhörna-Turinge Haninge-Stockholm Trosaorten Upplands Väsby Österåker MHF-avdelningarna i Björkvik, Hallstahammar, Rönö, Uppsala och Vingåker har oförändrat medlemsantal 2010 jämfört med Bra!! Och ett tack till SalusAnsvar, som lyckats värva så mån ga inom supportgruppen. Klipp ur värvarblanketten, som finns i tidningen, och se till att den blir använd. Missa inte värvarpriserna! John-Eric Hos oss hittar Ni Drägeralkolås, g Billarm och Dieselvärmare Vi släcker 2:or Botkyrka Motor Kumla Gårdsväg 13, Norsborg Öppet vardagar 8-17 lördag 9-13 Ordertelefon Martin Nilsson Transport AB Palltransporter Temperaturtransporter Byggnadsfi rma Casper Uddberg AB Vi stöder MHF för en drogfri trafi kmiljö Portalgatan 27 Uppsala 18

För livet, miljön och plånboken.

För livet, miljön och plånboken. För livet, miljön och plånboken. 2 3 Grönt ljus Det världsunika forskingsprojektet Grönt ljus initierades av MHF som ville erbjuda sina ansvarsfulla medlermmar en billigare bilförsäkring. Tillsammans med

Läs mer

Star ta Pro/ENG I NE ER

Star ta Pro/ENG I NE ER 145 4 Välj att lad da ner fi - ler na till bo ken för an ting en Edu ca tio nal Edition eller den kommersiella versio - nen (des sa kom mer senare). 5 Lad da ner fi len, packa upp den och se till att under

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

Beredskapsavtal. Fastigo Fastighets, Sif, Ledarna, CF, Sv Arkitekter, SKTF. Giltigt från 1990-01-01

Beredskapsavtal. Fastigo Fastighets, Sif, Ledarna, CF, Sv Arkitekter, SKTF. Giltigt från 1990-01-01 Beredskapsavtal Fastigo Fastighets, Sif, Ledarna, CF, Sv Arkitekter, SKTF Giltigt från 1990-01-01 Förhandlingsprotokoll Mån da gen den 1 juni 1987 med ändringar onsdagen den 24 juli 1996 Par ter Fastigo,

Läs mer

Alings ås 2010-02-24. Sven Jo nas son Ste fan By dén

Alings ås 2010-02-24. Sven Jo nas son Ste fan By dén Fjällgatan 3 E, terrassen, 413 17 GÖTEBORG Tel 031-85 71 00 Fax 031-14 22 75 www.melica.se Gran skning för Ös tham mars kom mun av grund vat ten re la te ra de frå gor i Svensk Kärn bränsle han te ring

Läs mer

Fader Bergström, stäm upp och klinga (epistel nr 63)

Fader Bergström, stäm upp och klinga (epistel nr 63) Fader Bergström, stäm upp klinga (epistel nr 6) ext musik: Carl Michael Bellman Soprano 1 Soprano 2 lto enor.. Berg - ström, stäm upp.. Berg - ström, stäm upp.. Berg - ström, stäm upp kling - a, öpp -

Läs mer

3. Val av mötessekreterare Till sekreterare för mötet valdes Gunilla Carlson

3. Val av mötessekreterare Till sekreterare för mötet valdes Gunilla Carlson Protokoll fört vid årsmöte med Gothems sockenförening den 8 mars 2015 i Gothems Bygdegård Närvarande: Ca 40 medlemmar 1. Mötets öppnande Ordförande Christina Näslund hälsade alla välkomna och inledde med

Läs mer

4-tråd, mo du lar kon takt. Alarm 1 st hög nivå 3..99 %, all tid hög re än steg 1

4-tråd, mo du lar kon takt. Alarm 1 st hög nivå 3..99 %, all tid hög re än steg 1 Drift- och montageinstruktion HC-2, Digital hygrostat HC-2 Ersätter: rev. 140320 All män na data Hygrostat Tek nis ka data m i-292se_14091 7.VP ] MIMA In di ke ring Pro gram me ring Fuktensor In kop pling

Läs mer

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011.

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Styrelsen i VIF:s Friluftssektion har efter avslutat årsmöte 2011 konstituerat på följande vis. Ordf. Mikael Bernsten V. Ordf. Anders Abrahamsson

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Vice

Läs mer

Hade jag sextusende daler (sång nr 14)

Hade jag sextusende daler (sång nr 14) Hade ag sextusde daler (sång nr 14) Text och musik: Carl Michael Bellman Tor 1 c Arr: Eva Toller 2009. Tor 2 c. och Basso 1 c 1.Ha - de ag sex - tu - s - de. da - ler i kvar - ta - ler, i kvar - ta - ler.

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen Navet Nr 3 2013 FIF:s Drive-In-Bingo När detta skrivs har vi spelat bingo två söndagar. Första söndagen bjöd vi alla bingospelare och funktionärer på gulaschsoppa. Detta var väldigt uppskattat. Än så länge

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.1 2015 ???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 30 jan. 4H start se program i bladet! * 18 febr. Årsmöte med Hejdeby och Endre Röda Kors kl.19.00 i Hejdeby

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.1 2014 ???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 18 febr. Årsmöte med Hejdeby och Endre Röda Kors kl.19.00 i Endre bygdegård. 23 febr. Årsmöte Bygdegårdsföreningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Inbjuder till 45:e årsmötet Fredag den 22 februari 2013 Kl 18.00 45-årsjubiléumsfest Kl 19.00 Lokal: Polarisgården Varmt välkomna! 2 3 DAGORDNING FÖR TORNETRÄSK FRITIDSFÖRENING

Läs mer

Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus.

Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus. Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus. 1 Årsmötets öppnande Ordf. Barbro Ekberg hälsade alla hjärtligt välkomna till årsmötet. Hon hälsade även representanterna

Läs mer

Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012

Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012 Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012 Inledning Målsättningen enligt stadgarna för Rekekrokens Byaförening är att främja byn och dess invånare för en ökad trivsel och samhörighet. Vidare skall föreningen

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Protokoll - Sydskanes Emse årsmöte 2012

Protokoll - Sydskanes Emse årsmöte 2012 Protokoll - Sydskanes Emse årsmöte 2012 Protokoll fört vid årsmöte för Sydskanes Emse på Ring Knutstorp den 27 oktober 2012. Ordföranden Thomas Christiansson hälsar samtliga mötesdeltagare välkomna till

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 2011 Inbjuder till 44:e årsmötet Måndag den 26 Mars 2012 Kl 19.00 Lokal: Malmfältens Folkhögskola Vi bjuder på fika Varmt välkomna! 2 DAGORDNING FÖR TORNETRÄSK FRITIDSFÖRENING 44:

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping Årsmöte 2015 Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping DAGORDNING 1. Val av mötesordförande, sekreterare och justerare för mötet 2. Godkännande av kallelsen 3. Godkännande av dagordningen 4. Styrelsens kassa-

Läs mer

NTF-Bladet nr 14 2012

NTF-Bladet nr 14 2012 NTF-Bladet nr 14 2012 Informationsblad för verksamma i NTF-organisationen. 2012-09-27 VD har ordet ISO 39001 en viktig milstolpe Att arbeta för en säkrare trafik handlar väldigt mycket om att ständigt

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 12 februari 2015 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala.

Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 12 februari 2015 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala. Sida 1 av 5 SPF Seniorerna Svartbäcken Uppsala Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 12 februari 2015 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala. Närvarande 55 medlemmar.

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Torsdagen den 5 augusti 2004 Plats: Galtsjön i Ronneby, kl 18:30 Närvarande: Ledamöter: Rauno Lakso, Petra Lakso, Irene Nilsson, Christina Henriksson, Gerry Kjellsson och Oddvar

Läs mer

Ändrat datum för årsmötet

Ändrat datum för årsmötet Uppsala Januari 2010 Innehåll Kalendarium... sid 1 Hälsning från ordföranden... sid 2 Kallelse till årsmötet... sid 3 Information från Misa... sid 4 Information om gymnsiestudier Lundellska skolan... sid

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 Verksamhetsberättelse för 2013 ILCO:s Jönköpings länsförening 2014-03-16 Mäster Gudmunds Källar Jönköping Kallelse till ILCO:s årsmöte 2014 Söndagen den 16 mars håller vi årsmötesförhandlingar på restaurang

Läs mer

M-båtsförbundets årsmöte 2010

M-båtsförbundets årsmöte 2010 1 (5) Protokoll 2010-11-28 M-båtsförbundets årsmöte 2010 1 Årsmötet öppnades Förbundets ordförande Kristina Lundevall hälsade närvarande medlemmar välkomna till mötet. Erik Persson anmäler frågan om mässan

Läs mer

Verksamhetsbera ttelse 2013

Verksamhetsbera ttelse 2013 Verksamhetsbera ttelse 2013 Verksamhetsberättelse avseende verksamhetsåret 2013-01-01 2013-12-31 för Postens Kamratklubb, Lund. Styrelse Under verksamhetsåret har styrelsen haft följande sammansättning:

Läs mer

Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK. Sida 1

Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK. Sida 1 Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina Segerlund

Läs mer

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING 2012 Nr: 2 BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING Museets öppettider: Lördag-söndag under juni-augusti kl.11.00-15.00 Grupper hela året Årsmötet 28 mars i Övergransgården sidan 2 Torpbesök i tid

Läs mer

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare PROTOKOLL Årsmötet Sammanträdesdatum 2011-05- 14 Tid: Plats: 10.00-11.45 Cefalushuset i Riksdagen Närvarande: 15 medlemmar enligt förteckning 1 Öppnande IFFKs ordförande, Ulla Y Gustafsson, hälsade välkommen

Läs mer

Nu är det dags för femkamp igen!!!

Nu är det dags för femkamp igen!!! Motorblocket Våren 2007 Nu är det dags för femkamp igen!!! Vi har beslutat att arrangera en femkamp i år också. Eftersom vi har begränsat med plats på vissa grenar så är antalet aktiva deltagare begränsat

Läs mer

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i vår.

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i vår. Adress Hjärt- och Lungsjukas Förening i Lund MO Vårvädersvägen 4 D 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00 Telefon 046 211 49 90 E-post info@lund.hjart-lung.se PlusGiro 13 58 61 3 Kontakt under sommaren:

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Resebrev nr 1, 2011 - Trapani Sicilien

Resebrev nr 1, 2011 - Trapani Sicilien Resebrev nr 1, 2011 - Trapani Sicilien Året började med att vi tog en 10 dagars semester från Sverige, i januari månad, för att besöka Trapani o möta vårsolen. Hemma var det ju svinkallt o massor med snö

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

Kronobergs läns biodlareförbunds årsmöte. Söndagen den 8 februari 2015. Plats: Naturbruksgymnasiet, Ingelstad. Närvarande: 60 medlemmar

Kronobergs läns biodlareförbunds årsmöte. Söndagen den 8 februari 2015. Plats: Naturbruksgymnasiet, Ingelstad. Närvarande: 60 medlemmar Kronobergs läns biodlareförbunds årsmöte Söndagen den 8 februari 2015 Plats: Naturbruksgymnasiet, Ingelstad Närvarande: 60 medlemmar 1 Mötets öppnande och fastställande av dagordningen 2 Godkännande av

Läs mer

Våren 2015. Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet

Våren 2015. Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet Våren 2015 Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet MOTIONSDANS OBS! Ny lokal, ny tid och ny dag: Vallmogården 3 km norr om Malung

Läs mer

50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta. Det blir Lucia i år också!

50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta. Det blir Lucia i år också! Höstens program 2015 Gävle Vi har hört dom förut - men dom kommer igen Två Gävle-kändisar som har mycket att berätta! 50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta.

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Protokoll fört vid årsmötet den 28 februari 2007 i Tea-lokalen

Protokoll fört vid årsmötet den 28 februari 2007 i Tea-lokalen Protokoll fört vid årsmötet den 28 februari 2007 i Tea-lokalen Närvarande: Kårstyrelsen: Jessica Andersson, Ulla Andersson och Anne Norstedt Revisorer: Gunnel Källstedt Stugkommittén: Thor Andersson och

Läs mer

KALLT MEN FESTLIGT PÅ KLUBBENS ÅRSMÖTE

KALLT MEN FESTLIGT PÅ KLUBBENS ÅRSMÖTE KALLT MEN FESTLIGT PÅ KLUBBENS ÅRSMÖTE Våra årsmötesdagar i vackra Sunne genomfördes under Kristi Himmelfärdshelgen med ett fullspäckat program. Vädret var inte det bästa men deltagarna tog regnskurarna

Läs mer

Margareta Larsson Fagergren Ingrid Steen Englund

Margareta Larsson Fagergren Ingrid Steen Englund PROTOKOLL Utskrivningsdatum 2015-03-17 REGIONFÖRBUNDSMÖTE Tid 2015-03-14, 13.00-14.30 Plats Idrottens Hus, Karlsgatan 28, Örebro Närvarande ombud Bofors GF Borensbergs GF Eskilstunagymnasterna (IK) Karlstads

Läs mer

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Vad Hände 2004? 2005 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Dom som var i den proppfulla kyrkan denna dag fick se ett underbart luciatåg med massor av barn. Det blev mycket sång och dans under ledning

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst

FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst FUB bladet, maj 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst Inflytande Under första delen av året har vi använt mycket tid till att försöka

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012

FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012 FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012 Styrelsen hälsar medlemmarna välkomna till årets verksamhet i Piteå. Kallelse till årsmöte. Tisdagen den 14 februari 2012 Plats: Vardagsrummet, Gamla Bryggeriet samma

Läs mer

Årgång 11 Nr 5 Juni 2008 VÅRMÖTE HOS PRO FISKEPREMIÄR 6 JUNI. Sida 1

Årgång 11 Nr 5 Juni 2008 VÅRMÖTE HOS PRO FISKEPREMIÄR 6 JUNI. Sida 1 Årgång 11 Nr 5 Juni 2008 VÅRMÖTE HOS PRO FISKEPREMIÄR 6 JUNI LÅDBILS RÄJSET FÖR FUN PÅSE MED PENGAR TILL SIKFORS DIRTBANA Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL:

Läs mer

1 Årsmötets öppnande Distriktsordförande Mattias Henriksson öppnade mötet.

1 Årsmötets öppnande Distriktsordförande Mattias Henriksson öppnade mötet. Kalmar NSF Distrikt Årsmötesprotokoll 2011-03-26 1 Årsmötets öppnande Distriktsordförande Mattias Henriksson öppnade mötet. 2 Fastställande av röstlängd Distriktsordförande Mattias Henriksson ropade upp

Läs mer

Republikanska föreningens ordförande Mia Sydow Mölleby hälsade alla närvarande varmt välkomna till kongressen samt förklarade densamma öppnad.

Republikanska föreningens ordförande Mia Sydow Mölleby hälsade alla närvarande varmt välkomna till kongressen samt förklarade densamma öppnad. Protokoll fört vid Republikanska föreningens kongress Lördagen den 18 april 2015 Pelarsalen, Norra Latin, Drottninggatan 71 B, Stockholm 1 Kongressens öppnande Republikanska föreningens ordförande Mia

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte för Ullared Flädje GK, söndag den 8 mars 2015 Kl. 14.00 i Falkenbergs Sparbank.

Protokoll fört vid årsmöte för Ullared Flädje GK, söndag den 8 mars 2015 Kl. 14.00 i Falkenbergs Sparbank. Protokoll fört vid årsmöte för Ullared Flädje GK, söndag den 8 mars 2015 Kl. 14.00 i Falkenbergs Sparbank. Ordförande Joakim Sjögren hälsade alla välkomna, tackade Falkenbergs Sparbank för att vi får nyttja

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

GOTLANDS IDROTTSHISTORISKA FÖRENING 2008-03-27

GOTLANDS IDROTTSHISTORISKA FÖRENING 2008-03-27 Verksamhetsberättelse 2007 2 GOTLANDS IDROTTSHISTORISKA FÖRENING 2008-03-27 Gotlands Idrottshistoriska Förenings medlemmar inbjudes härmed till årsmöte torsdag 27 mars 2008 kl 18.30 i Polishuset i Visby.

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Protokoll fört vid föreningsstämman för bostadsrättsföreningen Gruvan 2014-04-22

Protokoll fört vid föreningsstämman för bostadsrättsföreningen Gruvan 2014-04-22 Sid 1 (7) Protokoll fört vid föreningsstämman för bostadsrättsföreningen Gruvan 2014-04-22 1 Stämmans öppnande Lennart Hellberg öppnade stämman som i år hölls i styrelserummet i föreningens fastighet och

Läs mer

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i höst.

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i höst. Adress Hjärt- och Lungsjukas Förening i Lund MO Vårvädersvägen 4 D 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00 Telefon 046 211 49 90 E-post info@lund.hjart-lung.se PlusGiro 13 58 61 3 Kontakt Eva Sjödahl

Läs mer

nummer 1»2013«årgång 34

nummer 1»2013«årgång 34 nummer 1»2013«årgång 34 =====================Ledare======================== God fortsättning på det nya året! Jag hoppas att ni alla har haft en skön ledighet under helgerna som varit. Årets första ON

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

HKK-NYTT Januari 2011

HKK-NYTT Januari 2011 HKK-NYTT Januari 2011 Hej HKK:are! Förra året avslutades med en bra luciaträff med stort deltagande trots isläget. Seglarna har just haft pubkväll där planerna smidits och bedrifterna målats ut. Nu siktar

Läs mer

Hela denna bilaga är en annons för Järna Trä

Hela denna bilaga är en annons för Järna Trä 2 Hela denna bilaga är en annons för Järna Trä Pappa Kennert och sönerna Stefan och Jonas Andersson äger och driver idag Järna Trä - under samma framgångsrika koncept som gällt de senaste 35 åren. 35 år

Läs mer

Dag vat te nu tred ning för Åsen, Mun ke dals kom mun

Dag vat te nu tred ning för Åsen, Mun ke dals kom mun Dag vat te nu tred ning för Åsen, Mun ke dals kom mun 2014-01-24 Sven Jo nas son Ste fan By dén Upp dra get Me li ca fick i upp drag av Ra dar Ar ki tek tur & Pla ne ring att göra en dagvattenutredning

Läs mer

PROGRAM HUDIKSVALL RPG

PROGRAM HUDIKSVALL RPG PROGRAM HUDIKSVALL RPG HÖSTEN 2015 VARFÖR BILDADES RPG? Jo, så här var det! För drygt 40 år sedan beslutade de ekumeniska organen samt kyrkor och samfund att bilda en gemensam pensionärsförening vars huvudsakliga

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Kungens Kundkväll 2014

Kungens Kundkväll 2014 Kungens Kundkväll 2014 Den femte kundkvällen hölls tisdagen den 8 april 2014 och efterfrågan på biljetter var stor. Fler än 500 gäster intog Hangaren för att få prova ett urval av våra delikatesser samt

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2012

Verksamhetsberättelse för 2012 Verksamhetsberättelse för 2012 ILCO:s Jönköpings länsförening 2013-03-16 Hasse på Sjökanten Jönköping Kallelse till ILCO:s årsmöte 2013 Lördag den 16 mars håller vi årsmötesförhandlingar på restaurang

Läs mer

STYRELSEMÖTE. Protokoll

STYRELSEMÖTE. Protokoll 2014-04-24 Sida 1 av 5 STYRELSEMÖTE Protokoll Tid: 2014-04-24 kl 1730 Plats: Marinstugan Närvarande: Olof Berglund, Lars Ellebring, Christer Heilborn, Klas Berg, Lars Danielson, Sören Strand, Robert Värild,

Läs mer

Frövi brukshundsklubb och vår Agilitytävling Augustisnurren den 14-16 Augusti 2015

Frövi brukshundsklubb och vår Agilitytävling Augustisnurren den 14-16 Augusti 2015 Frövi brukshundsklubb och vår Agilitytävling Augustisnurren den 14-16 Augusti 2015 Domare: Anders Bergqvist, Lena Dyrsmeds, Rene Uhlan, Leif Olsen, Thomas Juhrén, Kjell Pettersson, Yvonne Ahlin, Tina Karlsson.

Läs mer

LITE ATT KOMMA IHÅG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LICENSKURS Licenskurs i Rally kontakta Danne 016-140957 073-5844814 Licenskurs i Folkrace kommer att. meddelas via hemsidan. Kontakta Anita 070-6504532 eller

Läs mer

Intervju. -------------- Start --------------

Intervju. -------------- Start -------------- Intervju Intervju med: Rune Wretholm () Intervjuare: Karl-Erik Adolfsson () Datum: 2009-02-18 Rune Wretholm, f 1926, började på kraftverket 1940 som kontorsvakt och arbetade här fram till sin pensionering.

Läs mer

a) Samhällsbyggnadsnämndens föredragningslista innehåller inte något som behöver tas upp av styrelsen.

a) Samhällsbyggnadsnämndens föredragningslista innehåller inte något som behöver tas upp av styrelsen. PROTOKOLL FÖRT VID STYRELSEMÖTE I FIGEHOLMS SAMHÄLLSFÖRENING DEN 16 OKTOBER 2013 Närvarande: Kerstin Hemmingsson (ordf.), Disa Carlsson (suppl.), Lennart Ericsson (suppl.), Ingemar Johansson, Katarina

Läs mer

Ärligt gods. varar länge och ökar sig, orättfärdigt försmälter som snö i töväder

Ärligt gods. varar länge och ökar sig, orättfärdigt försmälter som snö i töväder q Ärligt gods varar länge och ökar sig, orättfärdigt försmälter som snö ä i töväder Sagan är satt med typsnittet Odense, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt

Läs mer

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Reumatikerföreningen Vår/Sommar 2014 KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Årsmöte för verksamhetsåret 2013 onsdagen den 19 februari kl 18:30 i Lidbeckska huset Årsmötesförhandlingar

Läs mer

Silly Season i 1300RallyCup

Silly Season i 1300RallyCup Silly Season i 1300RallyCup Säsongen börjar närma sig med stormsteg, många har kämpat med renoveringar och uppgraderingar hela hösten/vintern. Nu får man lite extra tid på sig att putsa till det sista

Läs mer

POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005

POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005 POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005 Postens IF Ludvika och Postens Idrottsförbund inbjuder till POSTTRAMPET. Motionsklassen kommer att cykla på natursköna cykelbanor anlagda på gamla järnvägsbankar på

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Loket och Vagnarna. Tips. Rekrytering Marknadsföring Sponsring

Loket och Vagnarna. Tips. Rekrytering Marknadsföring Sponsring Loket och Vagnarna Tips Rekrytering Marknadsföring Sponsring Undertecknad var under våren och hösten 2006 ute och besökte sammanlagt 28 föreningar runt om i Sverige. Jag hade med mig representanter från

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 2, maj 2011

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 2, maj 2011 The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 2, maj 2011 1 Ordförarens spalt Först vill jag utbringa ett stort GRATTIS till våra nykläckta squaredansare. Lördagen den 16 april var det den stora dagen för dem

Läs mer

Nytt år - ny styrelse och nya aktiviteter!

Nytt år - ny styrelse och nya aktiviteter! Nytt år - ny styrelse och nya aktiviteter! Kallelse till medlemsmöte i KLIPPAN för att välja styrelse (bifogas) Vårprogram för Träffpunkten i Täby (bifogas) Ny styrelse i FUB i Södra Roslagen Ordförande:

Läs mer

DUS ordnar träffar och aktiviteter för ungdomar som är aktiva inom distriktens klubbar.

DUS ordnar träffar och aktiviteter för ungdomar som är aktiva inom distriktens klubbar. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR DISTRIKTETS UNGDOMSSEKTION 2010 DUS STYRELSEN 2010 UPPDRAG OCH VERKSAMHET Ordförande Vice ordf. Sekreterare Vice sekr. Kassör Övriga ledamöter Karolina Peterson Louise Bergström

Läs mer

Nr. 2 2014. Hilding Sjöfors spurtar i mål på O-ringen. Ett nummer fullt med minnen från sommaren!

Nr. 2 2014. Hilding Sjöfors spurtar i mål på O-ringen. Ett nummer fullt med minnen från sommaren! Nr. 2 2014 Hilding Sjöfors spurtar i mål på O-ringen Ett nummer fullt med minnen från sommaren! Klubbinformation Postadress:OKÄlme,Maskrosvägen8lgh1204,34334Älmhult Besöksadress:Älmestugan,Fågelvägen(längstupp)

Läs mer

Bybladet. December 2014

Bybladet. December 2014 Bybladet December 2014 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Oförändrad årsavgift Datum för årsstämman 2015 Motioner till årsstämman Information från valberedningen Våra informationskanaler Snösäsongen

Läs mer

KAMPANJRÄNTA TAKBOX 50% RABATT MOTORVÄRMARKIT 20% RABATT KAMPANJPRIS PÅ VINTERDÄCK 1 ÅRS FRI FÖRSÄKRING. Här kan du läsa om... ...plus mycket mer!

KAMPANJRÄNTA TAKBOX 50% RABATT MOTORVÄRMARKIT 20% RABATT KAMPANJPRIS PÅ VINTERDÄCK 1 ÅRS FRI FÖRSÄKRING. Här kan du läsa om... ...plus mycket mer! ÖPPETTIDE UNDE JUBILEUMSVECKAN BILFÖSÄLNING: MÅN-FE 09.00-18.00, LÖ 10.00-14.00, SÖN 11.00-15.00. VEKSTAD: MÅN-FE 07.00-16. 30 T K O 9 1 13- A K C E V S M JUBILEU Å 0 5 A T O Y TO IGE. I S VE FI A VI MED.

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

ÅRSMÖTE 2014 Protokoll

ÅRSMÖTE 2014 Protokoll 2014-03-01 Sida 1 av 5 Tid: 2014-03-01 Plats: Marinstugan Närvarande: 27 medlemmar ÅRSMÖTE 2014 Protokoll Ordförande hälsade välkommen och förklarade årsmöte 2014 öppnat. Parentation över avlidna kamraten

Läs mer

Pottstorleksfilosofin ett exempel

Pottstorleksfilosofin ett exempel Kapitel fem Pottstorleksfilosofin ett exempel Säg att du spelar ett no limit-spel med mörkar på $2-$5 och $500 stora stackar. Du sitter i stora mörken med Någon inleder satsandet ur mittenposition med

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer