VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel"

Transkript

1 VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel

2 Varför finns det regler för kemisk bekämpning? Kemiska bekämpningsmedel kan skada miljön, människors hälsa och egendom. Därför inns det föreskrifter om hur bekämpningsmedel ska hanteras och hur de får spridas. Syftet med föreskrifterna är att se till att oavsiktlig påverkan på miljön och människors hälsa kan undvikas. Hur kan bekämpningmedel påverka miljön och hälsan? Kemiska bekämpningsmedel kan påverka omgivningen och dess organismer på lera olika sätt. Effekterna kan antingen uppstå direkt vid kontakt eller efter långvarig påverkan. Effekterna kan vara dödliga eller orsaka skador på olika arter. Exempel på skador som påverkar människors hälsa är beteende- eller reproduktionsstörningar, nedsatt ämnesomsättning och sämre kondition.

3 Var regleras användningen i lagstiftningen? Användningen och hanteringen av kemiska bekämpningsmedel regleras på lera ställen i lagstiftningen och i allmänna råd. Här är några exempel: Miljöbalken (SFS 1998:808) Förordning (2006:1010) om växtskyddsmedel Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning av kemiska bekämpningsmedel, NFS (1997:2) Statens jordbruksverks föreskrifter om tillstånd och kunskapskrav för användning av vissa bekämpningsmedel (SJVFS 2005:51) Delar av Kemikalieinspektionens författningssamling Naturvårdsverkets allmänna råd 97:3 om spridning av kemiska bekämpningsmedel (ger tolkningar, förklaringar, tips) Förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll Eftersom användningen regleras på så många ställen kan det vara svårt att få en överblick av vad som gäller. I denna broschyr sammanfattar vi de regler som är aktuella.

4 Miljöbalken Miljöbalken säger att kemiska bekämpningsmedel inte får importeras från länder som inte är medlemmar i EU. Bekämpningsmedel måste vara godkända av Kemikalieinspektionen innan de får säljas eller användas. Kemikalieinspektionen godkänner bara medel som är: godtagbara ur hälso- och miljöskyddssynpunkt och ska förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer orsakar skador/olägenheter för människors hälsa eller egendom. I miljöbalken står det även att ett kemiskt eller biologiskt bekämpningsmedel ska spridas på ett sådant sätt att människors hälsa inte skadas eller att människor vållas annan olägenhet. Det är dessutom viktigt att miljöpåverkan blir så liten som möjligt. Det betyder att du måste vidta åtgärder som motverkar att medlet sprids utanför avsett spridningsområde.

5 Förordning (2006:1010) om växtskyddsmedel I förordningen regleras bland annat hur spridningen av bekämpningsmedel ska gå till. Spridningen ska ske enligt principerna för en god växtskyddssed och integrerad bekämpning. Integrerad bekämpning innebär en rationell kombination av biologiska, fysiska, kemiska, odlings- eller växtförädlingsmässiga åtgärder. Genom att kombinera dessa kan användningen av kemiska växtskyddsmedel begränsas, så att det inte används mer än vad som är absolut nödvändigt. Spridning av kemiska bekämpningsmedel måste också följa de villkor som inns i godkännandet av medlet. Ett växtskyddsmedel som är särskilt skadligt för pollinerande insekter får inte användas för att behandla växter under den tid på dygnet då humlor och bin är aktiva på växtplatsen. Om det inns särskilda skäl, får Statens jordbruksverk besluta om undantag eller om dispens från förbudet för enskilda fall. Undvik medel som skadar pollinerande insekter, som bin. Bild: Fotoakuten

6 Klassning av bekämpningsmedel När ett bekämpningsmedel godkänns bedöms medlets hälso- och miljöfarliga egenskaper med hänsyn till användningsområdet. Utifrån denna bedömning klassas medlet till någon av följande klasser: Klass 1 Medel som bara får användas för yrkesmässigt bruk av den som har särskilt tillstånd. Klass 2L Medel som bara får användas för yrkesmässigt bruk av den som har särskild utbildning. Klass 2 Medel som bara får användas för yrkesmässigt bruk. Klass 3 Medel som får användas av alla. Bekämpningsmedel som tillhör klass 1 samt vissa medel i klass 2, får bara användas av personer som uppfyller särskilda kunskapskrav och har uppnått viss ålder. Detta gäller bekämpningsmedel som främst används inom jordbruk, skogsbruk, trädgårdsskötsel eller som träskyddsmedel.

7 Statens jordbruksverks föreskrifter (2005:51) I SJVFS 2005:51 står det om vilka kunskapskrav och tillstånd som krävs för att få sprida bekämpningsmedel. I vissa fall krävs det sprutförarutbildning och i vissa fall tillstånd. Det beror på vilken klass medlet du tänker använda tillhör: Klass 1L Användning av medel med klass 1L kräver både sprutförarutbildning och ett särskilt tillstånd. För att få tillståndet krävs praktik. Ansökan om tillstånd görs hos länsstyrelsen. Klass 1-tillstånd krävs även för att köpa klass 1-medel. Klass 2L För att få använda medel med klass 2 L krävs ett kunskapsbevis. Du kan få ett kunskapsbevis om du ha fyllt 18 år och klarat av sprutförarutbildningen. Betning För betning av utsäde krävs särskild behörighet. Observera! Klass 1L-tillstånd och kunskapsbevis för klass 2L ska förnyas vart femte år.

8 Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning av kemiska bekämpningsmedel (1997:2) Du som tänker sprida bekämpningsmedel ska före spridningen förvissa dig om att det inte inns någon risk för du förorenar grundvattnet. Du ska ta hänsyn till: markförhållandena inom spridningsområdet och hur lättrörligt medlet är i marken. Vid spridning och hantering av bekämpningsmedel och vid rengöring av spridningsutrustning ska du bedöma och använda de skyddsavstånd som krävs för att skydda vattentäkter, sjöar, vattendrag, omgivande mark och annans egendom. När du bestämmer skyddsavstånden ska du ta särskild hänsyn till: rådande temperatur och vindförhållanden, det avsedda spridningsområdets utbredning i vindriktningen, jordart och markstruktur samt markens lutning mot omgivningen på den plats där spridningen ska ske, bekämpningsmedlets egenskaper och hur känslig omgivningen är för medlet.

9 Naturvårdsverkets allmänna råd (97:3) I Naturvårdsverkets allmänna råd 97:3 står det att de markanpassade skyddsavstånden ska vara minst: 1 m till diken och dräneringsbrunnar, 6 m till sjöar och vattendrag, 12 m till dricksvattenbrunnar. Observera att större avstånd kan behövas! Påfyllning och rengöring av spridningsutrustning får inte ske närmare än 30 m till ovanstående objekt. Eftersom de vindanpassade skyddsavstånden varierar ska en beräkning göras vid varje spridningstillfälle. Ta hänsyn till temperatur, vind, droppstorlek och bomhöjd. Det inns hjälpredor för beräkning av vindanpassade skyddsavstånd. Se lästips längre fram i broschyren.

10 I NV AR 97:3 står det också att du ska ta särskild hänsyn till känsliga miljöer när du beräknar skyddsavstånd. Det innebär att du ska ha ett större skyddsavstånd. Vad är känsliga miljöer? Här är exempel på vad som räknas som känsliga miljöer: bostadstomter, skolor, förskolor/daghem, ekologiska odlingar, skyddade naturområden (våtmarker, stenmurar, alléer med mera) slåtter- och betesmarker med stöd för bevarande av den biologiska mångfalden sjöar och vattendrag, framförallt vid spridning av medel som är klassade som giftiga för vattenlevande organismer bigårdar och blommande grödor (vid spridning av bigiftiga medel) och grödor/odlingar och växthus (vid spridning av ogräsmedel).

11 Du som tänker sprida bekämpningsmedel med bogserad eller maskinburen spruta ska ha utrustning för att mäta temperatur, vindriktning och vindhastighet på platsen. Utrustning används för att bestämma lämpligt skyddsavstånd. Vindhastigheten ska kunna bestämmas med en noggrannhet av ± 0,5 m/s. Du som sprider bekämpningsmedel i klass 1 eller klass 2 ska dokumentera varje spridningstillfälle. Av dokumentationen ska framgå: vilket medel och vilken dos som använts tidpunkt och plats för spridningen, temperatur och vindförhållanden, vilka skyddsavstånd som hållits till omgivningen och vilka försiktighetsmått som iakttagits till skydd mot miljöpåverkan vid påfyllning och rengöring av utrustningen. Dokumentationen ska sparas i tre år. Om miljö- och hälsoskyddskontoret efterfrågar dokumenten ska du kunna visa upp dem. Om det sker en olycka i samband med spridning och om större mängd bekämpningsmedel har läckt ut eller kan läcka ut ska du kontakta räddningstjänsten direkt. Om ett markområde blivit besprutat oavsiktligt eller genom vindavdrift eller felaktig hantering i samband med spridning förorenats med bekämpningsmedel i sådan om

12 fattning att man befarar att egendom kan skadas så ska områdets ägare eller nyttjanderättshavare/arrendator underrättas så fort som möjligt. Om en sjö, ett vattendrag eller en vattentäkt förorenats, eller befaras bli förorenat, ska även miljö- och hälsoskyddskontoret underrättas så fort som möjligt. Det är du som utfört eller låtit utföra spridningen som är ansvarig för att underrätta ägare och miljö- och hälsoskyddskontoret. Bekämpningsmedel får inte spridas på naturbetesmarker eller på ängar. Miljö- och hälsoskyddsnämndens policy Vid all användning av kemiska bekämpningsmedel ska spridningen genomföras så att effekterna på miljön minimeras. Användning av bekämpningsmedel på gårdar till förskolor, skolor och allmänna lekplatser ska bara tillåtas i undantagsfall. Eftersom tomtmark för lerbostadshus ofta används som allmän lekplats bör samma syn på kemisk bekämpning gälla som för allmänna lekplatser. Mekanisk, termisk och biologisk bekämpning är alternativ som alltid ska prövas.

13 När krävs anmälan eller tillstånd för spridning? Anmälan krävs för att få sprida bekämpningsmedel på: banvall, idrottsanläggning och område större än 1000 m² där allmänheten får färdas fritt med undantag av åkermark Tillstånd krävs för att få sprida bekämpningsmedel: på tomtmark för lerfamiljshus, på gårdar till förskolor och skolor, på allmänna lekplatser, inom skyddsområde för vattentäkt och vid planerings- och anläggningsarbeten Akuta punktsaneringar mot ohyra och skadedjur enligt miljöbalken får ske utan tillstånd. Miljö- och hälsoskyddskontoret ska meddelas snarast om varje sådan åtgärd.

14 När ska anmälan eller tillstånd sökas? Den som planerar att genomföra spridning av kemiska bekämpningsmedel som är anmälnings- eller tillståndspliktigt är skyldig att i god tid skriftligen ansöka om tillstånd eller göra en anmälan till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Det ska göras i god tid innan spridningen. Det innebär: 2 månader före spridning inom vattenskyddsområden minst 4-6 veckor före spridning i andra områden. Tiden kan tyckas lång, men den krävs för att eventuella oklarheter ska hinna redas ut och kompletterande uppgifter ska kunna tas fram innan bekämpningstillfället. För bekämpning i vattenskyddsområden görs datakörningar i ett simuleringsverktyg MACRO DB. Dessutom får C4 teknik möjlighet att yttra om ansökan. Blanketter för anmälan och ansökan inns i blankettlagret på vår hemsida: Anmälan/ansökan ska göras av dig som ska utföra spridningen eller av den som nyttjar marken.

15 Vilka preparat får användas? Du som använder bekämpningsmedel är ansvarig för att de preparat som används är godkända. Varje år upphör godkännandet av ett antal preparat. Kemikalieinspektionen godkänner bekämpningmedlen och de får inte användas till något annat än vad de är godkända för. Information om godkända bekämpningsmedel kan fås från Kemikalieinspektionens hemsida om bekämpningsmedel. Där inns en databas som är sökbar på namn, verksamt ämne, användningsområde med mera.

16 Informera om spridningen Den som ska sprida bekämpningsmedel där allmänheten får färdas fritt ska en vecka före spridning informera om spridningen på väl synliga anslag (undantag vall och obesådd åker). Anslagen ska vara minst av A5-format och av vädertåligt material. Följande uppgifter ska innas på anslagen: karta eller beskrivning över spridningsområdet, namn och kontaktuppgifter till den som ska sprida, avsikten med spridningen bekämpningsmedlets namn och registreringsnummer spridningsmetod, beräknad tidpunkt eller tidsperiod för spridningen och var man kan få mer information om spridningen.

17 Viktigt om hantering och förvaring Saker du särskilt bör tänka på är: Fyll och rengör spridningsutrustning på rätt sätt Påfyllning och rengöring av spridningsutrustning ska göras på en plats där varken yt- eller grundvatten inte förorenas eller någon annan miljöskada uppstår. Använd bara godkända preparat Kontrollera att de bekämpningsmedel som köps in är godkända och att godkännandet gäller för den typ av bekämpning som är aktuell. Allt sådant ansvar vilar på dig som ska genomföra spridningen. Rätt förvaring av preparaten Preparaten ska förvaras avskilt från foder, obehöriga och barn. Preparaten och explosiva varor ska förvaras åtskilda. Det är också viktigt att preparaten förvaras i sina originalförpackningar. Spara och läs varuinformationsbladen! Kolla behörigheten Kolla upp att den som sprider bekämpningsmedel har rätt behörighet. Är tillstånd och kunskapsbevis förnyade i tid?

18 Lästips! Det inns mycket värdefull information på olika hemsidor. Här är några exempel: På Kemikalieinspektionens hemsida inns information om bekämpningsmedel. LRF har information om Säkert växtskydd Säkert växtskydd har en hjälpreda på sin hemsida som hjälper dig att beräkna vindanpassat skyddsavstånd. Skyddsavstand/Vindanpassat/#Hjälpredan

19

20 Har du frågor? Kontakta Miljö- och hälsoskyddskontoret Västra Storgatan KRISTIANSTAD Telefon: E-post:

Riktlinjer kemisk bekämpning

Riktlinjer kemisk bekämpning Riktlinjer kemisk bekämpning Fastställd av miljönämnden 2014-02-18 6 Dnr. 2014-MN0017 Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 206, 597 25 Åtvidaberg Tel: 0120-830 00 Fax: 0120-352

Läs mer

Malmö stads riktlinjer för kemisk bekämpning

Malmö stads riktlinjer för kemisk bekämpning Malmö stads riktlinjer för kemisk bekämpning 2015 Innehållsförteckning Bakgrund 1 Mål 1 Tillstånd eller anmälan 2 Bedömningsgrunder 2 Tomtmark 3 Parker, trädgård och grönområden 4 Idrotts- och fritidsanläggningar

Läs mer

För handläggning av anmälan/ansökan debiteras avgift enligt av kommunfullmäktige fastställd taxa.

För handläggning av anmälan/ansökan debiteras avgift enligt av kommunfullmäktige fastställd taxa. ANMÄLAN/ANSÖKAN OM YRKESMÄSSIG ANVÄNDNING AV BEKÄMPNINGSMEDEL (SNFS 1997:2) Anmälan/ansökan enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning av kemiska bekämpningsmedel ska vara miljönämnden tillhanda

Läs mer

Hjälpreda för bestämning av vindanpassat skyddsavstånd vid användning av fläktspruta i fruktodling

Hjälpreda för bestämning av vindanpassat skyddsavstånd vid användning av fläktspruta i fruktodling Hjälpreda för bestämning av vindanpassat skyddsavstånd vid användning av fläktspruta i fruktodling Denna hjälpreda tillhör: Beställning sker via E-post: info@distributionsservice.se Telefon: 08-550 949

Läs mer

Tips inför iakttagelser av kemisk bekämpning ( vargflocksinspektion ) Checklista för iakttagelser vid spridning av kemiska bekämpningsmedel

Tips inför iakttagelser av kemisk bekämpning ( vargflocksinspektion ) Checklista för iakttagelser vid spridning av kemiska bekämpningsmedel Bilageförteckning Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Informationsbrev till berörda om projektet Tips inför iakttagelser av kemisk bekämpning ( vargflocksinspektion ) Checklista för iakttagelser

Läs mer

Spridningsvägar för växtskyddsmedel till omgivande miljö

Spridningsvägar för växtskyddsmedel till omgivande miljö Spridningsvägar för växtskyddsmedel till omgivande miljö I växtskyddsarbetet finns det alltid en risk att växtskyddsmedel hamnar i den omgivande miljön. En del av spridningsvägarna kan du själv påverka.

Läs mer

Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana

Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana HGU 2008 Examensarbete Av Jonas Määttä Södertälje Gk 1. Bakgrund Sid 3 2. Inledning Sid 3 3. Myndigheters krav.. Sid 4 4. Kommande Lagar & Regler Sid 4

Läs mer

Stenastorp- en pilotgård inom Odling i Balans. Demonstration av integrerat och säkert växtskydd. Odling i Balans pilotgårdar

Stenastorp- en pilotgård inom Odling i Balans. Demonstration av integrerat och säkert växtskydd. Odling i Balans pilotgårdar Stenastorp- en pilotgård inom Odling i Balans Demonstration av integrerat och säkert växtskydd Odling i Balans pilotgårdar Inom Odling i Balans samsas gårdar som drivs både ekologiskt och konventionellt.

Läs mer

Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011

Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011 Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011 1 2 Miljöregler i Jönköpings län Denna skrift ger en kort sammanfattning av de miljöregler som gäller för jordbruket i Jönköpings län. Regler som har med

Läs mer

Tisby gård och Långtora gård- pilotgårdar inom Odling i Balans

Tisby gård och Långtora gård- pilotgårdar inom Odling i Balans Tisby gård och Långtora gård- pilotgårdar inom Odling i Balans Demonstration av integrerat och säkert växtskydd Odling i Balans pilotgårdar Inom Odling i Balans samsas gårdar som drivs både ekologiskt

Läs mer

Burlövs kommun Miljö- och byggnämnden

Burlövs kommun Miljö- och byggnämnden Miljö- och byggnämnden Anmälan/Ansökan om spridning av kemiska bekämpningsmedel enligt Statens naturvårdsverks föreskrifter om spridning av kemiska bekämpningsmedel (SNFS 1997:2) UB.15 Version 25/3-2014

Läs mer

KEMISK BEKÄMPNING MED VÄXTSKYDDSMEDEL ELLER BIOCIDPRODUKTER

KEMISK BEKÄMPNING MED VÄXTSKYDDSMEDEL ELLER BIOCIDPRODUKTER KEMISK BEKÄMPNING MED VÄXTSKYDDSMEDEL ELLER BIOCIDPRODUKTER Spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel Ansökan/anmälan Skriftlig ansökan ska ske vid yrkesmässig användning av växtskyddsmedel

Läs mer

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen.

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen. Tillsyn 4/12 Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG www.kemikalieinspektionen.se Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel; beslutade den 11 juni 2015 Utkom från trycket den 25 juni 2015

Läs mer

Vägledning för intern kemikaliekontroll

Vägledning för intern kemikaliekontroll Vägledning för intern kemikaliekontroll Inledning Denna vägledning vänder sig till dig som har ansvar för inköp och hantering av kemiska produkter inom verksamheten. Att välja rätt metod och kemikalie

Läs mer

Golfen och miljön. Kumla September 2011

Golfen och miljön. Kumla September 2011 Golfen och miljön Kumla September 2011 Vad händer på miljöfronten Certifiering av miljöarbetet. (mer byråkrati?) Bekämpningsmedel i framtidens EU?? Aktivare och vetgirigare kommuner!! Informera allmänheten

Läs mer

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE L ALINGSÅS KOMMUN SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE Tekniskt underlag till skyddsområde och skyddsföreskrifter BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE I ALINGSÅS KOMMUN KF 93 2004 06 23 Copyright Lantmäteriverket

Läs mer

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel Tvärvillkor - så undviker du vanliga fel Felfri kontroll dröm eller verklighet? För din skull har vi samlat felaktigheter som vi hittar vid kontroll av tvärvillkor i den här broschyren. Läs texten och

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det?

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? För att du ska veta att maten är ekologisk räcker det att det står ekologisk på förpackningen. Eller så kikar du efter de här två märkena,

Läs mer

Vattendrag. Håll skyddsavstånden!

Vattendrag. Håll skyddsavstånden! Vattendrag Håll skyddsavstånden! s 124-126 Skyddsavstånd Markanpassat Gäller alltid. Skyddar mot transport genom eller ovanpå marken Vindanpassat Skyddar omgivningen mot vindavdrift Markanpassat skyddsavstånd

Läs mer

Information till dig som har eller tänker skaffa oljetankar/cisterner

Information till dig som har eller tänker skaffa oljetankar/cisterner Har du frågor? Kontakta Miljö- och hälsoskyddskontoret Besöksadress: Västra Storgatan 12 Postadress. Kristianstads Kommun, 291 80 KRISTIANSTAD Tfn 044-13 53 33 e-post: mhk@kristianstad.se www.kristianstad.se/mhk

Läs mer

Yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområde

Yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområde Tillväxtkontoret ygg- och miljöavdelningen NSÖKN Upplands-ro kommun ygg- och miljönämnden 196 81 KUNGSÄNGEN Yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområde enligt 6 kap 1 NFS 2015:2 *

Läs mer

DOKUMENTATION AV VÄXTODLINGEN VÄXTODLINGSPLAN VÄXTODLINGSJOURNAL

DOKUMENTATION AV VÄXTODLINGEN VÄXTODLINGSPLAN VÄXTODLINGSJOURNAL Sigill kvalitetssystem AB DOKUMENTATION AV VÄXTODLINGEN VÄXTODLINGSPLAN VÄXTODLINGSJOURNAL Gård År Brukare Om annan än brukaren kör maskiner, spruta etc., namnge personen/personerna nedan: Maskinförare

Läs mer

Bekämpningsmedel. projekt R A P P O R T. Tillsynsprojekt 2008. Maria Mattsson. oktober 2008

Bekämpningsmedel. projekt R A P P O R T. Tillsynsprojekt 2008. Maria Mattsson. oktober 2008 projekt R A P P O R T oktober 2008 M I L J Ö K O N T O R E T Bekämpningsmedel Tillsynsprojekt 2008 Maria Mattsson Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 Luleå Besök oss: Rådstugatan 11 Telefon:

Läs mer

Kemikalier i lantbruket

Kemikalier i lantbruket Tillsyn 3/12 Kemikalier i lantbruket ett samverkansprojekt för tillsynsmyndigheter www.kemikalieinspektionen.se Kemikalier i lantbruket ett samverkansprojekt för tillsynsmyndigheter Best.nr. 511 041 Sundbyberg,

Läs mer

EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN

EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och byggenheten informerar om EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN En kort vägledning om egenkontroll Alla som bedriver en verksamhet måste ha egenkontroll. Den är ett verktyg för att skapa rutiner och

Läs mer

på andra områden än lantbruksmark

på andra områden än lantbruksmark Anmälan eller ansökan om Yrkesmässig användning av växtskyddsmedel på andra områden än lantbruksmark Vi vill ansöka om tillstånd för spridning på: vägområde (inte invasiva arter) mycket genomsläppliga

Läs mer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer ANSÖKAN/ANMÄLAN om kemisk bekämpning på områden som omfattas av 2 kap. 40-41 SFS 2014:425 EB.47:3 Miljöenheten Tel: 0416 270 00 Fax: 0416-185 16 stadsbyggnad@sjobo.se Sjöbo kommun Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ansökan för lantbrukare om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden

Ansökan för lantbrukare om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden Ansökan för lantbrukare om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 54 8 Skövde eller miljoskaraborg@skovde.se

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om emballage

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Växter och bekämpningsmedel

Växter och bekämpningsmedel Växter och bekämpningsmedel Risker vid arbete med bekämpningsmedel När du arbetar med bekämpningsmedel utsätter du dig för risker. Riskerna går att hantera om arbetsgivaren planerar arbetet och lär dig

Läs mer

Hygienplan för vattenbruksanläggningar

Hygienplan för vattenbruksanläggningar Hygienplan för vattenbruksanläggningar Jordbruksverket vill tacka Cefas (Center for Environment, Fisheries & Aquaculture Science) i Storbritannien för att vi fått använda deras Finfish biosecurity measures

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd upplysning Johan Axelman Delgivningskvitto LRF 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut bifall Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om dispens från

Läs mer

DE NYA SPRIDNINGS- FÖRESKRIFTERNA

DE NYA SPRIDNINGS- FÖRESKRIFTERNA DE NYA SPRIDNINGS- FÖRESKRIFTERNA NFS 2015:2 om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel med tillhörande vägledning träder i kraft 1 november 2015 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer ANSÖKAN/ANMÄLAN om kemisk bekämpning på områden som omfattas av 2 kap. 40-41 SFS 2014:425 Miljöenheten Tel: 0416-271 53 Fax: 0416-185 16 stadsbyggnad@sjobo.se Sjöbo kommun Samhällsbyggnadsnämnden 275 80

Läs mer

Den positiva trenden håller i sig!

Den positiva trenden håller i sig! Den positiva trenden håller i sig! Enkätundersökning för växtskyddsmedelsanvändning, inriktning, lantbruk, 2002 2012. Årets enkätundersökning på behörighetsutbildningarna visar att alltfler använder bra

Läs mer

Regler och ansvarsförsäkran gällande för Expo Mitt och Expo Syd.

Regler och ansvarsförsäkran gällande för Expo Mitt och Expo Syd. Regler och ansvarsförsäkran gällande för Expo Mitt och Expo Syd. Viktiga ändringar: Förbud mot fjällösa reptiler Förbud mot venomoider (opererade giftormar) Minsta behållare 1.5 dl Skärpta krav för giftiga

Läs mer

Handla ekologiskt? Ekologiskt kvitto om alla i Örebro enbart åt ekologiska ägg

Handla ekologiskt? Ekologiskt kvitto om alla i Örebro enbart åt ekologiska ägg Ekologiskt kvitto om alla i Örebro enbart åt ekologiska ägg Om alla 130 000 invånare i Örebro under ett år äter 20 000 000 st ekologiska ägg istället för konventionella skulle det bidra till: Minskad användning

Läs mer

Ny lagstiftning. på plats och på gång

Ny lagstiftning. på plats och på gång Ny lagstiftning på plats och på gång Ramdirektiv 2009/128/EG EU-direktiv Syfte: Att uppnå en hållbar användning av bekämpningsmedel. Förordning om bekämpningsmedel SFS 2014:425 15 juli 2014 Gäller parallellt

Läs mer

Orup vattenskyddsområde

Orup vattenskyddsområde Orup vattenskyddsområde Allmänt Nedan angivna skyddsföreskrifter gäller inom Orup vattenskyddsområde, se karta nedan. Skyddsområdet är indelat i primär samt sekundär skyddszon. Där väg, järnväg, vattendrag

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI Kemikalieinspektionen mooo Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Läs mer

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2004-12-20 RH0325 Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen Förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE) (SFS 1998:901) gäller för

Läs mer

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se Certifiering enligt IP bör leda till lägre riskklass IP är en standard för kvalitetssäkring av livsmedelskedjan som omfattar livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöansvar, se bilaga 1. Standarden ägs

Läs mer

Sprutjournal. År:... Företag:... Odlare:...

Sprutjournal. År:... Företag:... Odlare:... Sprutjournal År:... Företag:... Odlare:... Syfte Att föra sprutjournal är ett verktyg för egenkontroll genom att medvetenheten i och omkring bekämpningsarbetet ökar i och med att mått och steg antecknas.

Läs mer

ANSÖKAN om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde Vättern

ANSÖKAN om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde Vättern ANSÖKAN om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde Vättern Sida (6) För handläggning av ansökan kommer miljöoch hälsoskyddsnämnden att ta ut en avgift enligt

Läs mer

Östergötlands läns författningssamling

Östergötlands läns författningssamling Östergötlands läns författningssamling Länsstyrelsen Serie A ISSN 1401-3665 Beslut om skyddsområde samt föreskrift om skydd för grundvattentäkten Högby i Mjölby kommun; 05 FS 2014:7 Utkom från trycket

Läs mer

Rubrik: Förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter

Rubrik: Förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter SFS nr: 1998:950 Departement/ myndighet: Miljödepartementet Rubrik: Förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter Utfärdad: 1998-06-25 Ändring införd: t.o.m. SFS 2008:842 1 Miljösanktionsavgift enligt

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Bekämpningsmedel. 2008:1 Tillsyn av bekämpningsmedel 2008 - ett samverkansprojekt med Kemikalieinspektionen

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Bekämpningsmedel. 2008:1 Tillsyn av bekämpningsmedel 2008 - ett samverkansprojekt med Kemikalieinspektionen Miljö- och hälsoskyddskontoret Bekämpningsmedel 2008:1 Tillsyn av bekämpningsmedel 2008 - ett samverkansprojekt med Kemikalieinspektionen Inventeringen är utförd av Miljö- och hälsoskyddskontoret, Norrköpings

Läs mer

Projekt Lantbruk. Rapport avseende spridning av bekämpningsmedel intill dräneringsbrunnar 2018

Projekt Lantbruk. Rapport avseende spridning av bekämpningsmedel intill dräneringsbrunnar 2018 2018-09-11 LAN.2018.2317 Projekt Lantbruk Rapport avseende spridning av bekämpningsmedel intill dräneringsbrunnar 2018 Ystad-Österlenregionens miljöförbund Gladanleden 2, 273 36 Tomelilla, telefon: 0417-57

Läs mer

Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014

Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014 M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014 Rapport 2015-01

Läs mer

Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna?

Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna? Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna? Så här får båtbottenfärg användas allmänna regler Under 2014 såldes 56 ton bekämpningsmedel/aktiv substans för användning i båtbottenfärger för fritidsbåtar.

Läs mer

KARATE 2.5 WG. 1 Försäljningsemballagets text 14.2.2005. Bekämpningsmedel mot skadedjur. Hälsoskadlig Miljöfarlig

KARATE 2.5 WG. 1 Försäljningsemballagets text 14.2.2005. Bekämpningsmedel mot skadedjur. Hälsoskadlig Miljöfarlig KARATE 2.5 WG Bekämpningsmedel mot skadedjur 1 Försäljningsemballagets text 14.2.2005 Aktiv substans: lambda cyhalotrin 25 g/l Preparattyp: WG Hälsoskadlig Miljöfarlig Användningsändamål: För bekämpning

Läs mer

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Sida 1(9) Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Bildmaterial härrör från Ronny Sköller, Anuschka Heeb (länsstyrelsen Östergötland), Tilla Larsson och Magdalena Nyberg (jordbruksverkets vattenenhet)

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun 1(7) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap. 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx.

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. BILAGA 3 Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet. 2 Beskrivning av ärendet Den 17 mars 2016 inkom ansökan om dispens för nedanstående ändamål.

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet. 2 Beskrivning av ärendet Den 17 mars 2016 inkom ansökan om dispens för nedanstående ändamål. BESLUT Tillstånd och upplysning Johan Axelman Datum 2016-05-20 Diarienr 5.1.2.a-H16-03962 Produktkod Delgivningskvitto LRF 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut

Läs mer

MILJÖRESA I TID OCH RUM - Lövängen. Teoridel Utförs i skolan

MILJÖRESA I TID OCH RUM - Lövängen. Teoridel Utförs i skolan MILJÖRESA I TID OCH RUM - Lövängen Teoridel Utförs i skolan Som förberedelse inför besöket på Fredriksdal och för att kunna redovisa resultaten av din uppgift för klassen, bör du sätta dig in i nedanstående

Läs mer

Råsbäcks vattenskyddsområde

Råsbäcks vattenskyddsområde Sida 1 av 8 Handläggare Datum Beteckning Grit Hofer 2014-04-03 Vattenskyddsområde Tel 0480-45 12 74 Länsstyrelsen i Kalmar län Miljöenheten 391 86 Kalmar Råsbäcks vattenskyddsområde Kalmar Vatten AB har

Läs mer

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker?

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Våtmarker är inte bara viktiga för allt som lever där, utan även för omgivningen, för sjöarna och haven. Men hur ser de ut och vad gör de egentligen som är så bra?

Läs mer

Egenkontroll på skolor

Egenkontroll på skolor UI.23 Version 14/1-2016 Miljö- och byggnämnden 1(5) Egenkontroll på skolor Alla skolor och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Genom er egenkontroll ska ni motverka

Läs mer

Kemikalieprojekt Med inriktning på kontroll av bekämpningsmedel

Kemikalieprojekt Med inriktning på kontroll av bekämpningsmedel 2008-12-08 Kemikalieprojekt Med inriktning på kontroll av bekämpningsmedel Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Agneta Gustafsson Inger Nygren Sammanfattning Bygg- och miljökontoret i har under våren

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd 2012-10-12 Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd 2012:3 Tillsyn av solarieverksamheter och övriga verksamheter som tillhandahåller solarium Projektet är utfört av Bygg- och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd,

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2016-03-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Enskilda avlopp 2016-02-23, 18 Miljö- och byggnämnden Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER PÅ riktigt Den som odlar ekopotatis behöver välja potatissort extra noga varför? tuffa potatisar När äpplen eller

Läs mer

Vattenöversikt. Hur mår vattnet i Lerums kommun?

Vattenöversikt. Hur mår vattnet i Lerums kommun? www.logiken.se Omslagsbild: Skäfthulsjön, foto: Jennie Malm Vattenöversikt Hur mår vattnet i Lerums kommun? Lerums kommun Miljöenheten I 443 80 Lerum I Tel: 0302-52 10 00 I E-post: lerums.kommun@lerum.se

Läs mer

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Vägledning Hantering och lagring av kemiska produkter

Läs mer

Anmälan om att yrkesmässigt sprida bekämpningsmedel Enligt 41 förordning om bekämpningsmedel (2014:425)

Anmälan om att yrkesmässigt sprida bekämpningsmedel Enligt 41 förordning om bekämpningsmedel (2014:425) Anmälan om att yrkesmässigt sprida bekämpningsmedel Enligt 41 förordning om bekämpningsmedel (2014:425) 1. Anmälan gäller kemisk bekämpning på: Banvall Område större än 1000 m 2 där allmänheten fritt får

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Farligt avfall från verksamheter - Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns lagar,

Läs mer

Tillsyn av båtklubbar 2014

Tillsyn av båtklubbar 2014 Sida 1 (7) Bild: Blästring av båtbottenfärg med kolsyreis Tillsyn av båtklubbar 2014 stockholm.se Tillsyn av båtklubbar 2014 Dnr: Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Pendar Behnood Sida 2 (7) Bakgrund

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN Fastställda av kommunfullmäktige 2012-10-29 142 Med stöd av 7 kap 21 miljöbalken har kommunfullmäktige i Ulricehamn beslutat om

Läs mer

Undersökning av förorenade områden i Ankarsrum Avseende metall- och tjärföroreningar

Undersökning av förorenade områden i Ankarsrum Avseende metall- och tjärföroreningar Undersökning av förorenade områden i Ankarsrum Avseende metall- och tjärföroreningar Bakgrund Ramböll Sverige AB har på uppdrag av Västerviks kommun utfört en undersökning av föroreningar i marken i villaområdet

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolor och annan pedagogisk verksamhet Planen gäller från 2014-10-15 Planen gäller till 2015-10-15 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Vad

Läs mer

Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt

Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt 2008-05-30 Till berörda inom föreslaget skyddsområde för Öjersbo grundvattentäkt Som en del i arbetet med att öka skyddet för kommunens dricksvatten har Kungsbacka kommun utarbetat ett förslag till vattenskyddsområde

Läs mer

Miljöenhetens information om solarium

Miljöenhetens information om solarium Miljöenhetens information om solarium Vellinge.se Information om solarium Solariesalong är en verksamhet där kosmetiska solarium upplåts till allmänheten. Det kan också vara fråga om en anläggning som

Läs mer

Anmälan/ansökan om spridning av växtskyddsmedel (bekämpningsmedel)

Anmälan/ansökan om spridning av växtskyddsmedel (bekämpningsmedel) MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 6 Blankett uppdaterad: 2018-05-22 Tänk på! Anmälan/ansökan ska vara Miljöenheten tillhanda senast 4 veckor innan den tänkta spridningen ska ske Vilken typ av ärende

Läs mer

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp Miljönämnden 2007-04-04 69 35 Dnr 2007-369 Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp ÄRENDE Miljönämnden har tidigare fastställt riktlinjer för handläggning av enskilda avlopp. Dessa riktlinjer har

Läs mer

Det här är spridningsvägar för växtskyddsmedel. Det kan gå via vind, dräneringsvatten. Detta är grunden till varför vi får olika användarvillkor för

Det här är spridningsvägar för växtskyddsmedel. Det kan gå via vind, dräneringsvatten. Detta är grunden till varför vi får olika användarvillkor för 1 2 Det här är spridningsvägar för växtskyddsmedel. Det kan gå via vind, dräneringsvatten. Detta är grunden till varför vi får olika användarvillkor för användning av växtskyddsmedel. Villkoren är till

Läs mer

Areal (ha) Mark totalt: Arrenderad mark: För gödselspridning: Skog:

Areal (ha) Mark totalt: Arrenderad mark: För gödselspridning: Skog: CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Fastighetsbeteckning: Verksamhetsutövare: Adress: Telefon: Närvarande vid inspektionen: Fastighetsägare: Org.nr/pers.nr: Postadress: E- post: UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN

Läs mer

HÄGNA RÄTT MED RIKTIGT STÄNGSEL

HÄGNA RÄTT MED RIKTIGT STÄNGSEL HÄGNA RÄTT MED RIKTIGT STÄNGSEL VEMS ÄR ANSVARET? De lagar som reglerar användningen av stängsel hör till vår äldsta lagstiftning. I dag finns regler kring stängsel i många olika lagar, t.ex. ägofredslagen,

Läs mer

TOPPS projektet. Enkla sätt att bevara ditt vatten rent. TOPPS mål. TOPPS fokusområden. TOPPS aktiviteter. www.topps-life.org

TOPPS projektet. Enkla sätt att bevara ditt vatten rent. TOPPS mål. TOPPS fokusområden. TOPPS aktiviteter. www.topps-life.org TOPPS projektet TOPPS ett 3-årigt projekt i 15 EU-länder med en lång rad intresserade deltagare. TOPPS är förkortningen av den engelska projekttiteln Train the Operators to Prevent Pollution from Point

Läs mer

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområde

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområde Sida 1 (4) Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområde D3_uppdaterad_20190417 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Enligt 6 kap 1 NFS 2015:2 eller 4 vattenskyddsföreskrifter

Läs mer

Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015

Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015 Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare Person- /organisationsnummer Adress Telefon Mejladress Inspektör Närvarande

Läs mer

Sammanställning av intervjuer med rådgivare

Sammanställning av intervjuer med rådgivare Bilaga 7 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning av intervjuer med rådgivare I april 2011 har telefonintervjuer genomförts med 25 växtodlingsrådgivare från Skåne, Östergötland, Västergötland

Läs mer

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Sida 1 av 6 TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Giftfri miljö Frisk luft god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Hav i balans samt levande kust och skärgård Ett rikt odlingslandskap Levande skogar Myllrande våtmarker

Läs mer

Omläggning till ekologisk grönsaksodling

Omläggning till ekologisk grönsaksodling Ekologisk odling av grönsaker på friland Omläggning till ekologisk grönsaksodling förutsättningar och strategi Foto: Åsa Rölin Omläggning till ekologisk grönsaksodling förutsättningar och strategi Text

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken

EGENKONTROLL enligt miljöbalken egenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrolleg enkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegen

Läs mer

Bekämpningsmedelsregistret

Bekämpningsmedelsregistret Bekämpningsmedelsregistret Lathund Mall-id: MAG-0007, 2014-10-22 Kemikalieinspektionen Postadress Besök & leverans Faktureringsadress Telefon & fax Internet Org nr Box 2 172 13 Sundbyberg Esplanaden 3A

Läs mer

2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv

2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv 2012-04-27 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv

Läs mer

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun Mjölby Kommun Miljönämnden Policy för miljökrav på fordonstvättar i Mjölby kommun Antagen av miljönämnden 2004-08-25, 93 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 4 Små... 4 Mellanstora... 4 Stora... 4 3. Övergripande

Läs mer

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun.

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun. 1(6) Tjänsteskrivelse 2015-05-13 Diarienummer: 2015-2493 Version: 1,0 Beslutsorgan: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Enhet: Hälsoskyddsavdelningen Handläggare: Ingela Caswell E-post: ingela.caswell@halmstad.se

Läs mer

Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra allra viktigaste naturresurser. Syftet med vattenskyddsområden är

Läs mer

Reviderade föreskrifter för Strandskogen Röhälla vattenskyddsområde

Reviderade föreskrifter för Strandskogen Röhälla vattenskyddsområde Dokumentansvarig Håkan Lagesson, 0485-477 46 hakan.lagesson@morbylanga.se POLICY Beslutande 1(10) Beteckning Handbok Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Övergripande styrdokument

Läs mer

13 A Växtskydd/ Hantering. Magnus Sandström Välkomna!

13 A Växtskydd/ Hantering. Magnus Sandström Välkomna! 13 A Växtskydd/ Hantering Magnus Sandström Välkomna! 13 A Växtskydd/Hantering Vilka är vi?: Magnus Sandström, kursansvarig, Jordbruksverket Thomas Wildt-Persson, rådgivningsexpert, Hushållningssällskapet

Läs mer

Art enligt Natura 2000 Arten hålträdsklokrypare påträffades vid en inventering 1996.

Art enligt Natura 2000 Arten hålträdsklokrypare påträffades vid en inventering 1996. 1(8) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0430156 psci beslutat av Regeringen 2002-01. SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12. Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län 2005-12-16. Kommun:

Läs mer

Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot

Läs mer

Ansökan om dispens att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt

Ansökan om dispens att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt MBF_41.Bekämpningsmedelvattentäkt 2017-03-25 Sida 1 / 8 Ansökan om dispens att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt Gäller för yrkesmässig spridning enligt kapitel 6, paragraf 1 i Statens

Läs mer