Delrapport 2018: Insatser och samverkan för stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delrapport 2018: Insatser och samverkan för stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter"

Transkript

1 1 (12) Delrapport 2018: Insatser och samverkan för stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter Nedan följer Landstingens/Regionernas delrapporter gällande insatser och samverkan för stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter. Innehåll 1 Landstinget Västmanland (Övergripande) Landstinget Västmanland (Västerås) Region Örebro län Region Uppsala Region Värmland Landstinget i Dalarna Landstinget Västmanland (Övergripande) Sammanfattning hösten 2017 Under hösten 2017 lämnade Habiliteringscentrum Västmanland en skriftlig nulägesbeskrivning till Specialistrådets förvaltningschefsgrupp i regionerna Uppsala och Örebro om hur Habiliteringscentrum arbetar med föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn. Sammantaget av den nulägesbeskrivningen var att det i stort sett inte finns någon upparbetad samverkan mellan Habiliteringscentrum och olika aktörer, utan den samverkan som skedde var utifrån varje enskild individ. Ett undantag är Hallstahammars kommun som har en så kallad SUFF-grupp.

2 2 (12) Slutsatserna i den tidigare nulägesbeskrivningen var att det är viktigt att det blir tydligt vad som är habiliteringens uppdrag men också vad alla definierade aktörer har för uppdrag och hur samverkan kan ske. En annan del som framhölls är vikten av att ge information om funktionsnedsättningen och habiliteringens roll till andra verksamheter för att ge personer med utvecklingsstörning rätt förutsättningar att kunna få vara föräldrar. De involverade aktörerna behöver i samverkan tydliggöra hur uppdraget ska se ut kring föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn/ungdomar. Organisation Habiliteringscentrum Västmanland är fördelat på tre lokalkontor. I Fagersta finns ett barn och ett vuxenteam. Teamen i Fagersta är geografiskt indelade team. Det innebär att de ger stöd till alla olika diagnosgrupper som beviljas insatser inom Habiliteringscentrum. Fagersta har fyra kommuner som upptagningsområde: Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar. I Köping finns ett barn och ett vuxenteam. Teamen i Köping är geografiskt indelade team. Det innebär att de ger stöd till alla olika diagnosgrupper som beviljas insatser inom Habiliteringscentrum. Köping har fyra kommuner som upptagningsområde: Köping, Hallstahammar, Kungsör och Arboga. I Västerås finns diagnosinriktade team; enheten för neuropsykiatri, enheten för utvecklingsstörning och enheten för rörelsehinder. Varje enhet har barn och vuxenteam. Västerås har två kommuner som upptagningsområde: Västerås och Sala. Nulägesbeskrivning hösten 2018 Fagersta Sedan förra nulägesbeskrivningen har inget ytterligare arbete har skett. Det finns inget upparbetat samarbete mellan de olika beskrivna aktörerna i de fyra definierade flödena, i någon av kommunerna. Habiliteringen kopplas in är det uppstår behov utifrån individnivå. Kunskapen och kännedomen om habiliteringen i andra verksamheter är mycket begränsad. Om kontakt tas med habiliteringen är det utifrån att individen uttryckt att de har en kontakt eller att handläggare/personal tidigare har erfarenhet av att samverka med habiliteringen. Lokalkontoret i Fagersta ger insatser utifrån ett individperspektiv, där vi får kännedom eller kunskap om att en person med kognitiva svårigheter funderar på föräldraskap eller är gravid. Det samma gäller för de personer med kognitiva svårigheter som har barn mellan 0-6 år eller 6-18 år. Flöde för: Unga vuxna som funderar på föräldraskap När det uppkommer ett behov erbjuder Fagersta tjejgrupper i syfte att stärka självkänslan och där ingår det bland annat information om preventivmedel, rätten till sin kropp, mm. Köping Sedan förra nulägesbeskrivningen har inget ytterligare arbete skett.

3 3 (12) Den kommun som utmärker sig är Hallstahammar. Där är det olika samverkanspartners som träffas ca 2 ggr/termin i syfte att samverka kring personer med kognitiva svårigheter som är föräldrar. Enligt uppgift har det börjat att ske en glidning i vilka frågor som tas upp. Gruppen börjar få mer fokus utifrån barnperspektivet. I övriga kommuner finns inget upparbetat samarbete mellan de olika beskrivna aktörerna i de fyra definierade flödena. Habiliteringen kopplas in är det uppstår behov utifrån individnivå. Västerås Se separat redovisning nedan 2 Landstinget Västmanland (Västerås) Bakgrund Att bli förälder är en av de större utmaningarna och förändringarna i en människas liv. Det är inte svårt att se att denna utmaning är än större om man har kognitiva svårigheter. I socionom Anders Näsström uppsats: Parenting Young Children, Ett utbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter några föräldrars upplevelser av utbildningsprogrammet, Stockholms Universitet 2016, beskrivs nuläget i samhället för föräldrar med kognitiva svårigheter. Det finns studier som pekar på att två av tre föräldrar med kognitiva svårigheter är i behov av stöd för att klara sitt föräldraskap. I rapporten skildras hur svårt det kan vara för barn som växer upp med föräldrar med kognitiva svårigheter och där stödet från samhället har brustit. Men det finns även en annan bild som beskriver att det finns möjligheter att klara ett föräldraskaps utmaningar om man får rätt stöd. Det har även påvisats att det finns få riktade insatser för att möta föräldrar med kognitiva svårigheter i Sverige. Gruppen har ofta blivit hänvisade till program eller insatser som är anpassade för personer med normalbegåvning. Det finns alltså utmaningar för vårt samhälle att kunna ge ett sådant stöd. Det är vanligt med psykisk ohälsa hos målgruppen utifrån en rädsla att inte vara tillräckligt kompetent i sitt föräldraskap. Det finns även en stark oro för att barnen ska omhändertas och familjehems placeras. Det behövs rutiner och strategier för hur blivande föräldrar med kognitiva funktionshinder kan uppmärksammas och erbjudas professionellt stöd och hjälp. Denna grupp behöver ofta mer tydliga och individanpassade insatser än många andra föräldrar behöver. Det är av stor vikt även ur ett barnperspektiv att barnen ges förutsättningar till goda uppväxtförhållanden. Omvärldsanalys Specialistrådets förvaltningschefsgrupp i regionerna Uppsala och Örebro har enats om att föräldrar med kognitiva svårigheter är en grupp som berör alla landsting/regioner. Man ska samverka runt den gruppen för att åstadkomma en mer jämlik vård i regionen. Det ska göras en behovsinventering för att identifiera målgruppens behov och vilka insatser som behövs från olika aktörer i samhället för att tillgodose behoven.

4 4 (12) Verksamhetsanalys För några år sedan gjordes en inventering och då uppskattades att det i Västmanland fanns ungefär 1000 föräldrar med utvecklingsstörning, troligen är den siffran i dagsläget i underkant. Syfte Syftet med projektet var att fånga upp personer med utvecklingsstörning som har tankar på ett eventuellt föräldraskap och informera och stötta till medvetna val utifrån adekvat kunskap. Genom att driva projektet skapa rutiner och strategier gällande professionellt stöd till blivande föräldrar med utvecklingsstörning i Västerås och Sala samt möjlighet till stöd i de fall man redan är förälder. Mål Etablera nya arbetssätt med ovanstående målgrupp, informera om vuxenhabiliteringens verksamhet och utveckla samarbete med vårdgrannar, t ex mödravårdscentraler, BB/förlossning, BVC samt särskola, socialtjänst, för att kunna fånga upp blivande föräldrar med utvecklingsstörning. Genomförda aktiviteter Projektgruppen har etablerat kontakt med berörda vårdgrannar för samverkan såsom mödra- och barnhälsovården, socialtjänsten, familjecenter och Cederängens utrednings- och behandlingshem. Denna kontakt har utmynnat i ett nätverk som träffats regelbundet under året. Från socialtjänsten deltar mottagningsenheten, familjestödjare med riktat uppdrag för föräldrar med kognitiv nedsättning samt familjerätten. Nätverket består nu av 18 representanter från de olika verksamheterna. Projektets deltagare från Habiliteringscentrum ingår i Länsstyrelsens nätverk Föräldraskapsstöd. På mötet hösten 2018 delgavs information om projektet. Projektgruppen har tagits fram en informationsbroschyr att distribuera till vårdgrannar för att informera om vuxenhabiliteringens insatser till målgruppen. Bifogas rapporten. Projektgruppen har vidareutvecklat bildstödet Föda barn och Föda barn kejsarsnitt. Materialet har av SUF:s kunskapscentrum i Uppsala distribuerats till samtliga barnmorskemottagningar i Uppsala län. Bifogas rapporten. Projektgruppen har köpt in och börjat använda ett strukturerat samtalsmaterial Toolkit, för att på ett konsekvent och tydligt sätt gå igenom de områden man behöver ha kunskap om som blivande förälder. Planeringen var att använda Habiliteringscentrums Real Care Baby (en slags babysimulator) i arbetet med de blivande föräldrarna för att skapa en förståelse hos dem och deras anhöriga om vad det innebär att ta hand om ett spädbarn. Att pröva att ta hand om dockan innebär ett lärande om sin beredskap att sätta sina egna behov åt sidan. För målgruppen är det av stort pedagogiskt värde att praktiskt få prova och erfara denna aktivitet istället för att enbart samtala om vad det innebär att sköta en baby. Denna aktivitet har under året inte kunnat genomföras eftersom projektet inte haft kontakt med lämplig patient. Projektgruppen har utvecklat en manual med bildstöd gällande Real Care Babydockan. Manualen vänder sig till patienter som lånar dockan.

5 5 (12) Projektgruppen har informerat barnmorskor i Västmanlands län på ett SAMBA-möte. Då deltog ca 50 barnmorskor som fick information om projektet, material enligt ovan och om vad det kan innebära att ha en utvecklingsstörning. Strax efter mötet kontaktades projektgruppen av barnmorska i länet som önskade samarbete kring en gravid kvinna med utvecklingsstörning. Handledning i handhavande av Real Care Baby samt hur samverkan med myndigheter och vårdgrannar kan etableras har erhållits från psykolog Lydia Springer på SUF-kunskapscentrum. Projektgruppen har deltagit i nationell SUF-konferens i Uppsala under året. Information om hur projektet framskrider har presenterats för Habiliteringscentrums ledningsgrupp och till länets intresseorganisationer. Omvärldsorientering har inhämtats fortlöpande. utvärdering Utvärdering kommer att ske löpande i projektgruppen och tillsammans med verksamhetschef för habiliteringen. Under projekttiden har det i det nya nätverket beslutats att skapa en lokal SUF-grupp i Västerås. Projektmedel till detta har beviljats Habiliteringscentrum under Region Örebro län Vår utgångspunkt Alla barn har rätt till goda uppväxtvillkor. Flera professionella med olika huvudmän har uppdrag som syftar mot det. Samverkan mellan olika verksamheter är oftast en förutsättning för att familjer/föräldrar med kognitiva svårigheter ska få det stöd de behöver för att få en fungerande livssituation. Gemensamt utformat vägledningsmaterial I Region Örebro län finns dokumentet Vägledning till dig som möter föräldrar med kognitiva svårigheter. Syftet med skrivningen är att ge vägledning om vilka stödinsatser som finns för barn och föräldrar där någon eller båda föräldrarna har en kognitiv funktionsnedsättning. Dokumentet informerar professionen om vilka samverkansparters som finns och ger stöd i hur man som yrkesverksam kan uppmärksamma och bemöta föräldrar med kognitiva svårigheter. Skrivningen som uppdaterades under innevarande år har utformats med representanter från länets kommuner och Region Örebro län. Vem gör vad i de olika verksamheterna I vägledningsmaterialet beskrivs nedanstående verksamheters arbete Barnmorskemottagningarna, BMM Barnhälsovård på barnavårdscentralen, BVC Mödra- och barnhälsovårdspsykologer Familjecentralen

6 6 (12) Barn- och ungdomshabiliteringen, BUH Vuxenhabiliteringen, VUH LSS-enheten, (Lag om Stöd och Service till vissa personer med funktionsnedsättning) Socialtjänsten Två gånger per år träffas representanter från de olika verksamheterna för kunskapsbyggande och erfarenhetsutbyte. Insatser av personal med specialiserad habiliteringskunskap Barn ungdom- och Vuxenhabiliteringen ska komplettera de resurser som kommuner och Region Örebro län i övrigt erbjuder för personer med funktionsnedsättningar. Vi har informationsmaterial, anpassade metoder och stödinsatser speciellt riktade till föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn/ungdomar. I arbetet med barn och ungdomar som har autism och/eller utvecklingsstörning är det vanligt att personalen på Barn- och ungdomshabiliteringen (BUH) möter föräldrar som själva har samma problematik. Personalen på BUH försöker då bemöta föräldern utifrån dennes behov och anpassa stödet till förälderns förmåga så att föräldern kan omsätta det i vardagen. I vissa fall hänvisas också föräldern att söka eget stöd från till exempel vuxenhabiliteringen eller andra vårdgivare. Vuxenhabiliteringen kompletterar de resurser som kommuner och Region Örebro län i övrigt erbjuder till föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn/ungdomar. Insatserna är som grund individuellt utformat och bygger på psykoedukation, d v s att lära sig vad funktionsnedsättningen kan innebära eller innebär i föräldraskapet eller för barnet. Beadless familjeintervention och materialet "Föra barnen på tal" är viktiga underlag för individuella samtal. För unga vuxna som funderar på föräldraskap eller väntar barn erbjuds lättläst informationsmaterial, arbete med datordocka, kartläggningssamtal med SIG som utgångspunkt (Support intervju guide), Vägledningssamtal utifrån materialet Tool kit och eller UPS samt föräldragrupper riktade mot AST patienter som väntar eller har fått barn. Vuxenhabiliteringen erbjuder också gruppverksamhet för barn 9 13 år. Gemensamma aktiviteter under året Vi har under året uppdaterat vårt vägledningsdokument vilket föranlett flera professionsmöten över verksamhetsgränserna. I december månad har på Habilitering och hjälpmedels initiativ anordnats en föreläsning med Lisbeth Pipping då det uppdaterade vägledningsdokumentet till dig som möter föräldrar med kognitiva svårigheter presenterades. Vi bedömer att möten där flera professioner och verksamheter träffas är en god grund för bra samverkan i enskilda ärenden.

7 7 (12) 4 Region Uppsala SUF Kunskapscentrum (Samverkan Utveckling Föräldraskap) samfinansieras av länets åtta kommuner och Region Uppsala. SUF-KC leds av en styrgrupp med representanter från parterna. Uppdraget är att utveckla kunskap, samla och sprida kunskap och bidra till att Region Uppsala och länets kommuner når sina lokalt uppsatta mål gällande anpassat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter. Bifogat finns sammanställning över de aktiviteter som SUF- Kunskapscentrum erbjuder Uppsala län Det är en sammanställning över aktiviteter som redan pågår Bilaga 1. Nedan presenteras ett axplock av de aktiviteter som parterna har tagit del av under Vilka åtgärder har vidtagits för att utveckla samverkan med andra aktörer? Nedan lyfts, dels exempel på det arbete som pågår sedan flera år tillbaka dels exempel på inriktningar av mer strategisk karaktär som gjorts under perioden. Grunden för SUF-KC är samverkan. Lokala SUF-grupper: Finns sedan många år i alla länets åtta kommuner. Tvärprofessionell samverkan över verksamhets- och huvudmannagränser. Yrkesverksamma från bl.a. socialtjänst, MHV, BHV, förskola, skola, särskola och habilitering samt personal från SUF-KC. Utgår från lokala förutsättningar, hörnsten för det lokala och regionala kunskaps- och utvecklingsarbetet. Uppdrag: att identifiera behov av kunskap och metodutveckling hos professionella, fånga förbättringsområden och utveckla samverkan i utvecklingsarbetet över verksamhets- och huvudmannagränser i frågor som rör föräldrar som har kognitiva svårigheter. Tillskapats Regional Mötesplats för länets lokala SUF-grupper för inspiration, erfarenhetsutbyte och generera kunskap för metodutveckling. Genomföras två gånger per år. Väcka opinion och sprida kunskap Nationell nivå: För barnens och föräldrarnas skull behöver frågan om anpassat stöd i föräldraskapet till föräldrar med kognitiva svårigheter väckas opinion för. Tillsammans med Gillbergs centrum genomförde vi Nationell Kraftsamling i november 2017 i Sthlm, med ett strategiskt utarbetat program (200 deltagare). Byggde på SUF:s tidigare genomförda Kraftsamlingar som bland annat inneburit samtal i Riksdagen. Efterfrågan av SUF-Kunskapscentrums kunskaper har härefter varit intensiv från hela Sverige, och de externa uppdrag som vi tagit oss an har involverat professionella över professions- verksamhets- och huvudmannagränser. Bland annat Dalarna (280 deltagare, Karlstad (140 deltagare) och Västerbotten (120). Ytterligare exempel: två seminarier; Barnrättsdagarna i Örebro. två seminarier; IASSID (International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities) konferens, Aten. studiebesök från Japan radiointervjuer och intervju i SVT årliga Nationella SUF-konferensen, Uppsala SUF Kunskapscentrums Forskar-praktikernätverk, två gånger/år

8 8 (12) Upplägg i föreläsningar, seminarier, workshops och konsultationer Oftast tvärprofessionellt riktat och upplagt med syftet att bidra till fortsatt utveckling av samverkan. Uppläggen inkluderar oftast även föreläsning av och samtal med föräldrar med kognitiva svårigheter. Angeläget att erfarenheterna från föräldrar med kognitiva svårigheter ges en aktiv roll i att utveckla samverkan mellan professioner. Ett antal tvärprofessionella föreläsningar, seminarier, workshops har bl.a. ägt rum i Enköping Heby Uppsala Älvkarleby Östhammar Älvkarleby Barnhälsovård Mödrahälsovård Socionomutbildningen Familjehem, kontaktpersoner, kontaktfamilj och familjehemssekreterare Antal föreläsningar, utbildningar och konsultationer till yrkesverksamma under 2018 i länet och nationellt: 211 stycken Antal professionella som involverats: deltagare Vilka åtgärder har vidtagits för att utveckla insatser till målgruppen - Gymnasiesärskolans elever: Ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning har rätt att få lättförståelig och anpassad information och kunskap för att ges möjlighet till reflektion och göra informerade beslut om sitt vuxenliv. I ett pilotprojekt utvecklar och utvärderar SUF-KC och Uppsala universitet konkreta verktyg i form av samtalsmaterialet Barn vet jag vad det innebär? samt simulatorn Real Care Baby (RCB). Handlar om att tydliggöra färdigheter som en förälder behöver för att kunna ta ansvar för ett barn, i barnets olika åldrar. Involverar elever och lärare vid åtta gymnasiesärskolor. - Pågående ansökan tillsammans med FUB till Allmänna Arvsfonden om medel för att utveckla studiehandledning till lärare i gymnasiesärskolan rörande Informerat val, se punkten ovan. - Fortsatt utbildning och handledning till yrkesverksamma när de önskar arbeta med en förälder utifrån Real- Care Baby - Fortsatt utveckla stödgruppsmetoder riktat till professionerna i deras arbete att stärka föräldrar i föräldraförmågan - Författat och tillsammans med Infoteket, Region Uppsala publicerat lättläst skrift till barn Wilmas mamma har ADHD - På uppdrag från och i samverkan med bl.a. MHV och BHV utvecklat bildstöd, pratkartor till som stöd i hälsosamtal.

9 9 (12) - Toolkit ett samtalsverktyg, har bl.a. introducerat det inom habiliteringen i Regionen och till andra professioner som har i uppdrag att samtala med föräldrar om vad ett föräldraskap innebär. - Under 2018 har PYC utbildningen fortsatt (Parenting Young Children). I Uppsala län finns det nu utbildade PYC-handledare i länets alla kommuner. Systematiskt och hembaserat föräldrastödsprogram som syftar till att stödja inlärning och utveckling av föräldraförmågan hos personer med kognitiva svårigheter. Bidra till att stärka förälderns samspel och omvårdnad av sitt barn. - Fortsatt stort inflytande från SUF:s referensgrupp. Utgörs av föräldrar som har intellektuell funktionsnedsättning och/eller ADHD, ADD, förvärvad hjärnskada, svagbegåvning. De granskar material, tillsammans med SUF utformar konferenser, seminarier, föreläser mm. - Tillsammans med habiliteringen, Region Uppsala: ett pågående utvecklingsarbete för samtal med barn och föräldrar om förälderns funktionsnedsättning. - Introduktion för nyanställda har under året getts till habilitering och Uppsala socialtjänst/ifo. - SUF-Kunskapscentrum har under 2017/2018 haft uppdrag från Socialstyrelsen i deras regeringsuppdrag om att ta fram en vägledning till socialsekreterare rörande umgänge när barnet är placerat. SUF bidragit med kapitel som behandlar umgänge när föräldern har kognitiva svårigheter. Socialstyrelsen publicerar Vägledningen den 5 mars SUF Kunskapscentrum kommer också att finnas på Kunskapsguiden. - Utvecklat material och gett föreläsningar, seminarier och workshops riktade till socialsekreterare med ansvar för placering av barn och unga. Hög efterfrågan! Finns det dokumenterade överenskommelser mellan olika aktörers roller? - Regional överenskommelse och avtal: SUF-Kunskapscentrum Riktlinje för samverkan i Uppsala Län, : gemensamt dokument mellan Region Uppsala och samtliga kommuner i Uppsala län, där utgångspunkterna för ett samägande av SUF-Kunskapscentrum klargörs. Med utgångpunkt i samägande har huvudmännen gemensamt ansvar för utvecklingsprocesserna så att kunskaps- och metodutvecklingen bidrar till jämlika levnadsvillkor för familjerna. SUF-Kunskapscentrum ska erbjuda och bistå yrkesverksamma kunskapsunderlag och metodutveckling i deras arbete med barn och föräldrar där någon av föräldrarna har intellektuell funktionsnedsättning och/eller andra kognitiva svårigheter. Riktlinje och avtal antagits. - Tierps kommun - Lokal överenskommelse Samverkan, utveckling och föräldraskap (SUF) mellan Tierps kommun och Region Uppsala Denna överenskommelse/rutin omfattar berörda medarbetare vid Habiliteringen, MVC, BVC och Ungdomsmottagningen i Tierp samt medarbetare inom Tierps kommuns verksamheter Individ- och familjeomsorg och Utbildning. Syftet är att säkerställa fungerande samverkan mellan berörda verksamheter. - Konsortium rörande föräldrastödsprogrammet Parenting Young Children (PYC). Konsortiet drivs av FoU Sjuhärad Välfärd, Göteborgsregionen FoU i Väst, FoU Centrum för vård, omsorg och socialt arbete Linköping och SUF Kunskapscentrum, Region Uppsala

10 10 (12) Vilka planer finns för den fortsatta utvecklingen? Realisera den styrnings- och ledningsstruktur som beslutats om i den regionala överenskommelsen för Samverkan mellan Region Uppsala och länets kommuner gällande SUF Kunskapscentrum. Samägande med gemensamt ansvar för utvecklingsprocesserna förtydligar respektive huvudmans ansvar för att driva och följa upp utvecklingen inom sina verksamheter Respektive huvudman har att årligen till SUF-Kunskapscentrum inge de lokala mål och verksamhetsplaner som de har upprättat för sitt utvecklingsarbete gällande stöd i föräldraskapet till föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning, svagbegåvning förvärvad hjärnskada och/eller ADHD, ADD, autism. Verksamhetsplanen för SUF-KC, grundas således på respektive huvudmans lokala mål och verksamhetsplaner för målgruppen. Omfattande arbete. Representant från habilitering, Region Uppsala ingår fr.o.m på strategisk nivå i ledningsgruppen för SUF-Kunskapscentrum i enlighet med den Regionala överenskommelsen för Involvera somatiska enheter. Efterfrågan om SUF:s kunskaper från bl.a. barnkirurg och tandvård. Intensifiera arbete med att utveckla SUF-Kunskapscentrums webbsida. Antal besökare under januari november 2018: besökare. Sammanfattning SUF Kunskapscentrum är en permanent verksamhet, organiserad till Nära vård och hälsa, Region Uppsala. Genom överenskommelsen mellan Regionen och länets åtta kommuner om specifik samverkan (5 år) för målgruppen har länet uttryckt att kunskaps- och utvecklingsarbetet gällande stöd i föräldraförmågan till föräldrar som har intellektuell funktionsnedsättning, svagbegåvning, förvärvad hjärnskada och/eller ADHD, ADD, autism ska vara prioriterad. Överenskommelsen uttrycker en tydlig viljeyttring och ambition. Den anger också en tydlig lednings- och styrstruktur vars konstruktion ska understödja implementering av förändrade syn- och arbetssätt, ha bottom-up perspektiv och innebära engagemang och delaktighet från såväl föräldrar, profession och ledning. Av överenskommelsen framgår att parterna värnar om att SUF-Kunskapscentrum ska kännetecknas av gemensamt ägande och gemensamt ansvarstagande över utvecklingsprocesserna så att kunskaperna och erfarenheterna blir socialt hållbara över tid. Sammanfattningsvis kan sägas att det gångna året dels har präglats av processerna för framtagande av Överenskommelsen, dels av intensivt kunskaps- och utvecklingsarbete på tre nivåer: Familjeplanering (innan graviditet) När barnet finns i hemmet När barnet är placerat Att realisera intentionerna i överenskommelsen kommer framöver att prägla utvecklingsarbetet i såväl kommunerna som i Regionen och generera nya erfarenheter och kunskaper.

11 11 (12) 5 Region Värmland Vi har haft två utbildningsdagar med SUF för att sprida kunskap i regionen: En halvdag med föreläsningar till all personal vid BVC i länet En halvdag med föreläsningar till all personal vid MVC i länet En halvdag med workshop om olika behandlingsverktyg för personal, främst kuratorer och verksamhetsutvecklare, vid habiliteringen och ungdomsmottagningar. En öppen föreläsning som vände sig till personer med kognitiv funktionsnedsättning, till närstående och organisationer inom funktionsrättsområdet. Dåvarande landstinget har under året lyft frågan i gemensamt samverkansform Nya perspektiv för att skapa förutsättningar för gemensam formaliserad samverkan inom SUF-området med samtliga kommuner. Detta har ännu inte varit framkomligt. Under 2019 planeras ett arbete, genom en strategisk grupp för barn- och unga frågor, för att i internt i regionen konkretisera hur vi ska jobba med de framtagna flödesmodellerna. Det kommer då också att ingå hur vi ska samverka med kommuner trots att vi inte har formella överenskommelser och att förutsättningarna ser olika ut i länet. I det arbetet kommer medarbetare som har deltagit i olika föreläsningar och workshops enligt ovan att delta. 6 Landstinget i Dalarna Under hösten 2017 har vi genom den regionala utvecklingsgruppen för funktionshinderområdet (leds av verksamhetschefer inom funktionshinderverksamhet i länet) tagit fram ett förslag till uppdrag utifrån behov av stöd till föräldrar med utvecklingsstörning och/eller andra kognitiva svårigheter. Förslaget härrör från den länsgemensamma analysen utifrån den nationella överenskommelsen Uppdrag psykisk hälsa, förebyggande och främjande arbete, och uppdraget är formulerat så här: Att medvetandegöra, skapa beredskap, bidra med kunskap i verksamheter som i sitt arbete möter föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning ägde den första av dessa fyra kunskapsseminarier rum i Dalarna under rubriken Föräldraskapsstöd förebyggande arbete. Ca 240 personer från regionen deltog. Ytterligare tre kunskapsseminarium är inplanerade. Ytterligare ett länsövergripande initiativ har påbörjats under ledning av Länsstyrelsen i Dalarna under hösten Bakgrunden är att det finns ett behov av ett mer samordnat arbete för att de föräldrafrämjande insatserna ska blir så bra som möjliga. En strategi är under framtagande. Inom Habiliteringen har en satsning på kompetenshöjning kring sexualitet och samlevnad för personer med autism/if påbörjats under 2018 och fortsätter under Målet är att dels förbättra för målgruppen att få stöd i frågor på området från Habiliteringen, dels att samordna insatserna med andra aktörer inom regionen, såsom ungdomsmottagningarna och särskolan.

12 12 (12)

Fastställt av: TML HSVO Datum:

Fastställt av: TML HSVO Datum: ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Samtliga i Uppsala län Region Uppsala: Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Fastställt av: TML HSVO Datum: 2018-11-30 Innehåll...1 Bakgrund SUF-Kunskapscentrum...2

Läs mer

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter 1 (5) Upprättare 2017-11-27 Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter Specialitetsråd Funktionshinder Gunilla Lillhager, ordförande 2017 2 (5) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte...

Läs mer

Samverkan, utveckling och föräldraskap (SUF) mellan Tierps kommun och Region Uppsala

Samverkan, utveckling och föräldraskap (SUF) mellan Tierps kommun och Region Uppsala Vård i Samverkan VIS Kommun: Tierps Kommun Region Uppsala: Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Fastställt av: Chefsgruppen Närvård Tierp Datum: 2018-05-30 Samverkan, utveckling och föräldraskap

Läs mer

Barn- Vet jag vad det innebär? En väg till informerat val i vuxenliv

Barn- Vet jag vad det innebär? En väg till informerat val i vuxenliv Barn- Vet jag vad det innebär? En väg till informerat val i vuxenliv Bakgrund Ungdomar med Intellektuella funktionsnedsättningar (IF) drömmer liksom alla andra om att bli föräldrar. Det är sex gånger vanligare

Läs mer

IHF Konferens. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap. Föreläsningen. Samverkan

IHF Konferens. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap. Föreläsningen. Samverkan SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner, Landstinget, Regionförbundet och FUB IHF Konferens Norrköping 9 september, 2010 Stöd till barn och föräldrar i familjer där

Läs mer

SUF utbildning Programpunkter

SUF utbildning Programpunkter Programpunkter Presentation av Lokala SUF-gruppen Samverkansprocessen Presentation av material Fika 14.20 14.40 Socialtjänsten SUF Kunskapscentrum Frågeställningar Sammanfattning Avslutning 16.00 Bakgrund

Läs mer

Parenting Young Children. ett individuellt föräldrastödsprogram som används i hemmet tillsammans med föräldrar med kognitiva svårigheter

Parenting Young Children. ett individuellt föräldrastödsprogram som används i hemmet tillsammans med föräldrar med kognitiva svårigheter Parenting Young Children ett individuellt föräldrastödsprogram som används i hemmet tillsammans med föräldrar med kognitiva svårigheter Föräldrastöd en vinst för alla? Regeringen tog år 2009 fram riktlinjer

Läs mer

Det anpassade stödet till barn och föräldrar i familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter

Det anpassade stödet till barn och föräldrar i familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter Det anpassade stödet till barn och föräldrar i familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter Ann Nilsson, familjecoach, Tierps kommun Presentation Ann Nilsson Familjecoach, IFO, öppna insatser,

Läs mer

SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap

SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner & Region Uppsala Stöd till barn och föräldrar i familjer där någon förälder har utvecklingsstörning eller andra kognitiva svårigheter

Läs mer

Avtal gällande SUF Kunskapscentrum

Avtal gällande SUF Kunskapscentrum Sida 1 (3) Socialförvaltningen Datum: Diarienummer: Beslutsunderlag 2018-11-28 SCN-2018-0576 Handläggare: Johan Eikman, Katja Friberg Mottagare Socialnämnden Avtal gällande SUF Kunskapscentrum 2019 2023

Läs mer

Begäran från Regionförbundet om fortsatt finansiering av SUF kunskapscentrum KS-2015/255

Begäran från Regionförbundet om fortsatt finansiering av SUF kunskapscentrum KS-2015/255 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 81 Begäran från Regionförbundet om fortsatt finansiering av SUF kunskapscentrum KS-2015/255 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SUF konferens Från praktik till att bygga hållbara strukturer för samverkan

SUF konferens Från praktik till att bygga hållbara strukturer för samverkan Från praktik till att bygga hållbara strukturer för samverkan Programpunkter Presentation av Tierp och Lokala SUF-gruppen Historik Varför lyckas vi? En möjliggörande struktur Effekter av våra samarbeten

Läs mer

Minnesanteckning SUF möte

Minnesanteckning SUF möte Minnesanteckning SUF möte 170207 1. Genomgång av förra mötets minnesanteckningar. 2. Genomgång/diskussion med några konsultationsärenden. 3. Information om PYC. Det arbetas i en familj nu i Knivsta. Det

Läs mer

Parenting Young Children. ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter

Parenting Young Children. ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter Parenting Young Children ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter Program Ge en bakgrund och introduktion av PYC Vad är PYC och utförs PYC? Undervisningsstrategier

Läs mer

FKS 2014-03-10 www.lul.se/suf

FKS 2014-03-10 www.lul.se/suf FKS 2014-03-10 www.lul.se/suf Projekt i samverkan mellan Regionförbundet och kommunerna i Uppsala län och FUB Gunnel Janeslätt Med dr. leg arbetsterapeut Forskare på SUF KC, Uppsala Associerad till Institutionen

Läs mer

Utbildningspaket 2014

Utbildningspaket 2014 Utbildningspaket 2014 Utbildningarna vänder sig till yrkesverksamma inom kommun och landsting som i sin yrkesroll träffar föräldrar med kognitiva svårigheter eller deras barn. Det kan vara yrkesverksamma

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Bakgrund Många barn föds in i en ogynnsam livssituation. Detta då deras föräldrar har problem som hämmar deras förmåga att på ett tillfredsställande sätt svara upp mot sina barns behov av omvårdnad och

Läs mer

SUF-nätverket i Växjö. Kartläggning av målgruppen för Samverkan Utveckling Föräldraskap i Växjö kommun 2013-12-01. Landstinget Kronoberg.

SUF-nätverket i Växjö. Kartläggning av målgruppen för Samverkan Utveckling Föräldraskap i Växjö kommun 2013-12-01. Landstinget Kronoberg. Kartläggning av målgruppen för Samverkan Utveckling Föräldraskap i Växjö kommun Leg. psykolog Vuxenhabiliteringen SUF-nätverket i Växjö Landstinget Kronoberg Vuxenhabiliteringen Barn- och ungdomshabiliteringen

Läs mer

Utbildning om Reality Care Baby - simulatordocka Lyda Springer och Sandra Melander

Utbildning om Reality Care Baby - simulatordocka Lyda Springer och Sandra Melander Utbildning om Reality Care Baby - simulatordocka 2017 06 02 Lyda Springer och Sandra Melander SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner, Landstinget och Regionförbundet

Läs mer

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter Målgruppen Föräldrar med kognitiva svårigheter som behöver stöd 1. Föräldrar med en utvecklingsstörning/ svagbegåvning 3. Föräldrar med

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2017 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2019 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Uppdraget sid. 3 3. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 3.1 Vision sid. 3 3.2 Familjecentralernas mål

Läs mer

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson.

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Minnesanteckning SUF möte 7 februari 2013 Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Genomgång av minnesanteckningarna från SUF mötet

Läs mer

Vilka söker upp äldre?

Vilka söker upp äldre? RAPPORT 2005 : 31 Vilka söker upp äldre? En sammanfattning av verksamhetstillsyn avseende uppsökande verksamhet för äldre i Västmanlands län år 2005 SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN LÄNSSTYRELSEN RAPPORT Västmanlands

Läs mer

På G i Älvkarleby kommun för SUF-familjer

På G i Älvkarleby kommun för SUF-familjer På G i Älvkarleby kommun för SUF-familjer 2017 09 15 Sandra Melander sandra.melander@regionuppsala.se Lydia.Springer lydia.springer@regionuppsala.se SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Mottagningsenheten. Uppsala kommun.

Mottagningsenheten. Uppsala kommun. Mottagningsenheten Uppsala kommun 2019 03 12 Sandra Melander Lydia Springer www.regionuppsala.se/suf SUF-KC Metodutvecklare Sandra Melander sandra.melander@regionuppsala.se Forskare och arbetsterapeut

Läs mer

Stöd och anpassningar inom MHV för personer med kognitiva svårigheter. Vår Gård

Stöd och anpassningar inom MHV för personer med kognitiva svårigheter. Vår Gård Stöd och anpassningar inom MHV för personer med kognitiva svårigheter Vår Gård 2019 03 21 Lydia Springer Sandra Melander SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner &

Läs mer

FIB-PROJEKTET UPPSALA LÄN Föräldrar med intellektuella begränsningar Kartläggning av målgruppen, 2005-2008

FIB-PROJEKTET UPPSALA LÄN Föräldrar med intellektuella begränsningar Kartläggning av målgruppen, 2005-2008 FoU-rapport 2009/5 FIB-PROJEKTET UPPSALA LÄN Föräldrar med intellektuella begränsningar Kartläggning av målgruppen, 2005-2008 - ett metodutvecklingsprojekt Sven-Erik Pistol Regionförbundet Uppsala län

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (6)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (6) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-05 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

Parenting Young Children. ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter

Parenting Young Children. ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter Parenting Young Children ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter FoU- lärcenter föräldraskap och kognitiva svårigheter Lärcentret verkar för ökad kompetensutveckling

Läs mer

Parenting Young Children. ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter

Parenting Young Children. ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter Parenting Young Children ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter Kognitiva svårigheter Intellektuella funktionshinder Låg IQ/svagbegåvning Neuropsykiatriska

Läs mer

Program. Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Östersund. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap

Program. Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Östersund. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Östersund 2015-11-18 2015-11-19 Lydia Springer, Sandra Melander Pernilla Rydberg Hallén och Anna Thalén Program 8.30-9.00 Fika 9.00-10.15 Identifiering

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Ett utbildningspaket för barnhälsovården

Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Ett utbildningspaket för barnhälsovården Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning Ett utbildningspaket för barnhälsovården Utbildningspaketet innehåller ett kunskapsstöd två filmer två scenarier en broschyr till föräldrar en studiehandledning

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

att till Regionförbundet ge bidrag till SUF kunskapscentrum för tiden 1 januari-31 december 2014 med kronor, samt

att till Regionförbundet ge bidrag till SUF kunskapscentrum för tiden 1 januari-31 december 2014 med kronor, samt -BUK ^ÖH-Ö^ Ärende. 3 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer 2014-04-09 BUN-2012-0018.11 SUF kunskapscentrum -finansiering Barn- och ungdomsnämnden Förslag till beslut

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

BHV Uppsala län. Föräldraskap och NPF. 23 och 24 oktober, 2018

BHV Uppsala län. Föräldraskap och NPF. 23 och 24 oktober, 2018 BHV Uppsala län Föräldraskap och NPF 23 och 24 oktober, 2018 SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner, Landstinget, Regionförbundet och FUB Stöd till barn och föräldrar

Läs mer

Överenskommelse om barnhälsoteam i Värmland

Överenskommelse om barnhälsoteam i Värmland Överenskommelse 1 (5) Nya Perspektiv Datum 2018-03-12 Diarienummer Överenskommelse om barnhälsoteam i Värmland 2018-2020 REGION VÄRMLAND 2018-03-12 2 (5) Innehållsförteckning Inledning...3 Kompetenser...3

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn 2017 03 16 Lydia Springer lydia.springer@regionuppsala.se Sandra Melander sandra.melander@regionuppsala.se SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling -

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

STÖD TILL EN EVIDESBASERAD PRAKTIK FÖR GOD KVALITET INOM SOCIALTJÄNSTEN. GR-kommunernas handlingsplan för funktionshinderområdet

STÖD TILL EN EVIDESBASERAD PRAKTIK FÖR GOD KVALITET INOM SOCIALTJÄNSTEN. GR-kommunernas handlingsplan för funktionshinderområdet 131119 STÖD TILL EN EVIDESBASERAD PRAKTIK FÖR GOD KVALITET INOM SOCIALTJÄNSTEN GR-kommunernas handlingsplan för funktionshinderområdet INLEDNING Nytt för 2013 är att den årliga överenskommelsen mellan

Läs mer

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag?

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? 1 Vad är en familjecentral En familjecentral innehåller mödrahälsovård,

Läs mer

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Definition av familjecentral Enligt socialstyrelsen är en familjecentral, samordnade och samlokaliserade enheter för : Mödrahälsovård Barnhälsovård

Läs mer

Uppdrag om stärkt stöd till barn som anhöriga

Uppdrag om stärkt stöd till barn som anhöriga Regeringsbeslut III:4 2017-02-16 S2017/01014/FS Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om stärkt stöd till barn som anhöriga Regeringens beslut Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Värmland 2017 10 31 SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner & Region Uppsala Stöd till barn och föräldrar i familjer

Läs mer

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2 PROGRAM FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I UPPSALA KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 29 maj 2001. Reviderat i april 2002 på grund av ändringar i lagen. Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Läs mer

Bakgrund. Koll på Läget. Mera Koll. Samma Koll Samma Koll i samarbete med Samordningsförbundet Centrala Östergötland 2

Bakgrund. Koll på Läget. Mera Koll. Samma Koll Samma Koll i samarbete med Samordningsförbundet Centrala Östergötland 2 Bakgrund Koll på Läget Mera Koll Samma Koll 2018-02-20 Samma Koll i samarbete med Samordningsförbundet Centrala Östergötland 2 Ledningsgrupp Kinda kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Socialförvaltningen

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Parenting Young Children PYC

Parenting Young Children PYC Parenting Young Children PYC Vad är PYC? PYC är ett utbildningsprogram för föräldrar med intellektuella funktionsnedsättningar (IF) Det riktar sig till föräldrar som har barn yngre än 7 år. Programmet

Läs mer

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt?

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Marie Cesares Olsson Utvecklingsledare barn och unga Region Örebro län marie-cesares.olsson@regionorebrolan.se 019-602 63

Läs mer

UTVÄRDERA FÖR ATT BLI ÄNNU BÄTTRE!

UTVÄRDERA FÖR ATT BLI ÄNNU BÄTTRE! Modell för Verksamhetsplan/ berättelse för FAMILJECENTRALER UTVÄRDERA FÖR ATT BLI ÄNNU BÄTTRE! -Sätra Bruk Ann-Charlotte Lilja- verksamhetsutvecklare centrala Barnhälsovården, Familjecentral- Region Jönköpings

Läs mer

Att göra skillnad för barnet när en förälder behöver stöd

Att göra skillnad för barnet när en förälder behöver stöd Att göra skillnad för barnet när en förälder behöver stöd SUF-Konferens 2019 Lydia Springer, leg psykolog, specialist i klinisk psykologi Vilka förutsättningar behöver föräldrar med kognitiva svårigheter

Läs mer

Stöd till föräldrar med utvecklingsstörning - ett delprojekt inom Föräldrastödsprojektet de tre F:en

Stöd till föräldrar med utvecklingsstörning - ett delprojekt inom Föräldrastödsprojektet de tre F:en Projektplan 1 (8) -06-22 Stöd till föräldrar med utvecklingsstörning - ett delprojekt inom Föräldrastödsprojektet de tre F:en Bakgrund En kartläggning av befintligt stöd till målgruppen som bor i Hudiksvalls

Läs mer

EVIDENSBASERAD PRAKTIK

EVIDENSBASERAD PRAKTIK EVIDENSBASERAD PRAKTIK inom området stöd till personer med funktionsnedsättning Webbkartläggning Primärvård Delaktighet, inflytande och samverkan 2014 Bakgrund evidensbaserad praktik I överenskommelsen

Läs mer

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Den första kontakten med familjen Barnmorskemottagningar Familjecentraler Öppna förskolor BVC En viktig roll: Lansera utökade hembesök Ha god

Läs mer

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG/PREVEN TIONSENHETEN SID 1 (5) 2008-03-27 ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER Projektstart Projektet Sköra föräldrar startade den 31 augusti 2007

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

Från caféverksamhet till barngruppsverksamhet erfarenheter från Uppsala län. Ann Nilsson familjecoach, Tierps kommun och SUF kunskapscentrum

Från caféverksamhet till barngruppsverksamhet erfarenheter från Uppsala län. Ann Nilsson familjecoach, Tierps kommun och SUF kunskapscentrum Från caféverksamhet till barngruppsverksamhet erfarenheter från Uppsala län Ann Nilsson familjecoach, Tierps kommun och SUF kunskapscentrum Tidsschema 13.00 Presentation historik Ann Nilsson 13.30 Gruppverksamhet

Läs mer

Våld i nära relationer med fokus på barnet

Våld i nära relationer med fokus på barnet Kunskapscentrum för barnhälsovård Våld i nära relationer med fokus på barnet Andreas Andersson, leg psykolog Pernilla Arvidsson, socionom leg psykoterapeut Projektets syfte Uppmärksamma barn som upplever

Läs mer

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Charlotte Luptovics Larsson Barnsamordnare, Handledare Leg. Sjuksköterska Lagstiftning

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer 2014 1. Inledning Arbetet med våld i nära relationer är ett högt prioriterat område utifrån regeringens skrivelse 2007/08:39. Familjefridssamordnarens

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn.

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn. Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn 2017 09 01 Lydia Springer lydia.springer@regionuppsala.se Jenny Pörjebäck SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

När föräldern har kognitiva svårigheter

När föräldern har kognitiva svårigheter När föräldern har kognitiva svårigheter Den 6 december, 2018, Uppsala socialtjänst Agnetha Hammerin Eleonor Belin SUF-Kunskapscentrum www.regionuppsala.se/suf www.regionuppsala.se/suf Anpassat föräldraskapsstöd

Läs mer

VÄXJÖ KOMMUN. -Barn och unga. Växjö kommuns handlingsplan för psykisk hälsa för

VÄXJÖ KOMMUN. -Barn och unga. Växjö kommuns handlingsplan för psykisk hälsa för VÄXJÖ KOMMUN -Barn och unga Fokusområden Långsiktiga och kortsiktiga mål Indikatorer för uppföljning Aktiviteter Ansvarig Möjliggöra att olika fokusområden hålls samman och utvecklas. Hålla samman utvecklingsarbetet

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Projekt SUF-Hässleholm

Projekt SUF-Hässleholm Projekt SUF-Hässleholm 2008-2011 Marianne Lundquist Öhrn Rikskongress Ystad 17-18 oktober 2013 Slutsatser Det behövs mer kunskap om föräldrar med utvecklingsstörning och de sammanhang de befinner sig i

Läs mer

Universelldesign för kognitiv tillgjengelighet

Universelldesign för kognitiv tillgjengelighet Universelldesign för kognitiv tillgjengelighet Ikkeveiledningsbar? Konferanseom forsknings och utvecklingsarbeidi barnevernethvoren eller beggeforeldrehar kognitive vansker, språkvanser eller generelle

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

3 Överenskommelse mellan Region Örebro län och kommunerna i

3 Överenskommelse mellan Region Örebro län och kommunerna i Kommunstyrelsens sammanträde 2019-03-20 Ärende 3 Överenskommelse mellan Region Örebro län och kommunerna i Örebro län gällande samverkan i familjecentral Egna anteckningar 19191 LJUSNARSBERGS KOMMUN [9191

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter förebyggande och tidiga insatser Karlstad

Föräldrar med kognitiva svårigheter förebyggande och tidiga insatser Karlstad Föräldrar med kognitiva svårigheter förebyggande och tidiga insatser 2019 01 09 Karlstad Lydia Springer lydia.springer@regionuppsala.se Sandra Melander sandra.melander@regionuppsala.se SUF Kunskapscentrum

Läs mer

STYRNING OCH SAMORDNING PÅ FAMILJECENTRAL Stödjande Inspirerande Engagerade Kvalitetsansvariga

STYRNING OCH SAMORDNING PÅ FAMILJECENTRAL Stödjande Inspirerande Engagerade Kvalitetsansvariga Stödjande Inspirerande Engagerade Kvalitetsansvariga Anna-Maria Troedsson, Marianne Gabrielsson, Anna Bodin, och Föreningen För Familjecentralernas Främjande (FFFF) 2017 Sida 2 av 6 Innehåll Inledning

Läs mer

Utvecklingsgruppen 7-län

Utvecklingsgruppen 7-län 1 (5) Utvecklingsgruppen 7-län : 2016-02-12 Tid: 9.00 till 15.00 Plats: Hotell Central Vasagatan Stockholm. Närvarande: Kay Sponseller Värmland, Åsa Hedeberg Värmland, Marie Matérne Örebro, Ida Pihl Skog

Läs mer

Från att spermien möter ägget till att Anna och Samir börjar förskoleklass

Från att spermien möter ägget till att Anna och Samir börjar förskoleklass Från att spermien möter ägget till att Anna och Samir börjar förskoleklass Psykolog för mödra- och barnhälsovård Målsättning är att, tillsammans med och via övrig personal inom MHV/BHV, med barnet i fokus

Läs mer

Barn- Vet jag vad det innebär? Om rätten få göra informerade beslut

Barn- Vet jag vad det innebär? Om rätten få göra informerade beslut Barn- Vet jag vad det innebär? Om rätten få göra informerade beslut Barn som Anhöriga 2018-09-18 Gunnel Janeslätt SUF Kunskapscentrum, HoH, Regionuppsala CKF i Dalarna IFV, Funktionsnedsättning och Habilitering,

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2016-03-15 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2016-03-15 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Utbildningsdag Tierp 22 okt 2012 LYDIA SPRINGER SANDRA MELANDER lydia.springer@lul.se sandra.melander@lul.se Projektet finansieras av: SUF-Kunskapscentrum

Läs mer

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016 Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016 Bästa möjliga vård och omsorg ska erbjudas den enskilde med utgångspunkt från personens behov Genomförd Inventering 2015 Sammanställning

Läs mer

Habiliteringen i Dalarna

Habiliteringen i Dalarna ,.. Habiliteringen i Dalarna "Övergripande mål för habiliterande insatser är att brukare med funktionsnedsättning och deras närstående ska kunna delta i samhället utifrån egna val. Varken funktionsnedsättning,

Läs mer

Regional utvecklingsplan år 2018 för den sociala barn- och ungdomsvården inom Uppsala län Inledning Uppsala län

Regional utvecklingsplan år 2018 för den sociala barn- och ungdomsvården inom Uppsala län Inledning Uppsala län Regional utvecklingsplan 2018 för den sociala barn- och ungdomsvden inom Uppsala län (utifrån den nationella handlingsplanen Stärkt skydd för barn och unga) Inledning På grund av det aktuella läget inom

Läs mer

Beslutad i Landstingsstyrelsen

Beslutad i Landstingsstyrelsen - Beslutad i Landstingsstyrelsen 2013-03-12 LS-LED12-419 Till denna riktlinje finns handlingsplanen FRÄMJA SÄKERSTÄLLA BEVAKA BARNETS RÄTTIGHETER. Handlingsplanen är beslutad av landstingsdirektören i

Läs mer

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa socialtjänst) 1 3. Samverkan inom kommunen 1 4. Samverkan

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn 9 oktober, 2018 Enebackens 50-års jubileum, Malmö SUF-Kunskapscentrum Lydia Springer och Sandra Melander www.regionuppsala.se/suf SUF Kunskapscentrum

Läs mer

Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård

Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård BESKRIVNING AV ARBETSUPPGIFTER I NATIONELLA MÅLBESKRIVNINGEN Publicerad 2015, uppdaterad 2016 Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård Konsultation till personal angående

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/08 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

REGIONAL HANDLINGSPLAN 2018

REGIONAL HANDLINGSPLAN 2018 REGIONAL HANDLINGSPLAN 2018 Regional utvecklingsgrupp för verksamhetsområdet Stöd till personer med funktionsnedsättning Målet för funktionshinderpolitiken Att uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full

Läs mer

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-15 FHN 2012.0017 Handläggare Cecilia Ljung Folkhälsonämnden Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Uppdrag lämnat oktober 2010 från Samrådsorganet

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET

UPPDRAG OCH YRKESROLL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll barn och ungdom är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg.

Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. Närvarande: Johanna Hillgren, Anne Kulle, Anna-Lena Löf, Ulla Sjödin, Elisabeth Hedberg. 19/5 Info i Bålsta. Referensgruppen är bokad. Inbjudan Anna Lena tar hjälp av Rosmarie för att göra en inbjudan

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer