Inledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2005-04-15. Inledning"

Transkript

1 Europeiska kommissionens grönbok om en gemensam syn på ekonomisk migration i EU svenska kommentarer Inledning Grundläggande svenska utgångspunkter Sverige delar kommissionens uppfattning att det är angeläget att se över behovet och möjligheterna att ta fram lämpliga gemenskapsregler som avser den ekonomiska migrationen till unionen. Beslut gällande ekonomisk migration är fortsatt främst en nationell angelägenhet inom unionen vilket innebär att en framtida europeisk reglering måste göras flexibel och lämna utrymme åt de enskilda medlemsstaterna att besluta om densamma. Arbetskraftsinvandring, eller ekonomisk migration, måste ses dels i förhållande till de demografiska utmaningar som EU står inför, dels i relation till målsättningen att göra EU till världens mest konkurrenskraftiga, dynamiska och kunskapsbaserade ekonomi, med möjlighet till hållbar tillväxt med fler och bättre arbetstillfällen och en högre grad av social sammanhållning. Viktiga svenska utgångspunkter för diskussionerna om arbetskraftsinvandring på europeisk nivå är att: - en ordnad migration i sig är något positivt som bidrar till samhällets utveckling; - en ordnad migration kan bidra till att vitalisera arbetsmarknaden och ekonomin; - den demografiska utvecklingen kommer att förändra arbetskraftsutbudet i unionen; - principen om alla människors lika värde är av grundläggande betydelse; - tredjelandsmedborgarna ska ha samma rättigheter och skyldigheter vid anställning som EU/EES-medborgarna på de nationella arbetsmarknaderna; - det är viktigt att hålla isär frågor som rör asylrätten och frågor som rör arbetskraftsinvandring; - arbetskraftsinvandring inte ska ses som en lösning på arbetskraftsbrist som uppkommit till följd av strukturella problem på arbetsmarknaden.

2 Den demografiska utvecklingen i unionen kommer att nödvändiggöra att tredjelandsmedborgare får större möjligheter att för kortare eller längre tid arbeta inom unionen. Det kan gynna både unionens ekonomi, medlemsstaternas arbetsmarknader, migranterna själva och deras hemländer. För att öka arbetskraftsutbudet är det samtidigt av avgörande betydelse att ta tillvara den arbetskraftspotential som redan finns inom EU. Invandring kan inte ersätta andra typer av åtgärder som syftar till att möta effekterna av de demografiska utmaningarna. Att öka rörligheten på de inhemska arbetsmarknaderna är en viktig uppgift i detta sammanhang liksom att öka sysselsättningsgraden för de migranter som redan finns i unionen. Det är viktigt att undvika en differentierad lagstiftning för olika grupper av tredjelandsmedborgare på unionsnivå. Kommande lagstiftning måste genomsyras av principen om alla människors lika värde och rättigheter. En differentiering bör inte göras eftersom det riskerar att motverka unionens mål med kampen mot diskriminering och fri rörlighet för arbetstagare inom hela unionen. 2 Kommentarer kring frågor som inte behandlas i Grönboken Sverige vill uppmärksamma ett antal frågor som inte behandlas tillräckligt i grönboken. Grönboken tar inte upp hur arbetsmarkandens parterna och övriga intressenter i framtiden bör involveras på lämpligt sätt i frågorna om arbetskraftsinvandring. Det är av stor vikt att så sker. Det vore önskvärt att även diskutera reglerna kring gäststuderandes möjlighet att stanna kvar och arbeta i unionen efter avslutade studier, dvs. dessas rätt att på plats byta tillståndskategori. Frågan i vilken mån familjemedlemmar till en arbetstagare skall ha möjlighet att invandra till en medlemsstat är en rättighetsfråga av central betydelse. När en arbetstagare från tredje land skall beviljas tillstånd bör även rätten att ta med familjemedlemmar regleras och vilka rättigheter dessa skall åtnjuta. Arbetskraftsinvandring bör inte förvärra en redan ojämn könsfördelning på arbetsmarknaden. Det vore önskvärt att föra in ett genusperspektiv i den fortsatta diskussionen om arbetskraftsinvandring. Det saknas ett gediget fakta- och statistiskunderlag när det gäller invandring till EU. Det bör vara en prioriterad fråga att förbättra detta. Sverige ser ett förbättrat fakta- och analysarbete som oundgängligt för den fortsatta, gemensamma politikutvecklingen och stödjer därför arbetet med att utveckla det europeiska migrationsnätverket, EMN, och även det arbete som nu pågå i ministerrådet med att förbättra informationsutbytet. Den parlamentariska utredningen för översyn av regelverket för arbetskraftsinvandring (KAKI) (Dir 2004:21)

3 Den svenska regeringen beslutade i februari 2004 att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att se över det regelverk som styr arbetskraftsinvandring. Syftet är att ta fram ett regelverk som medger vidgad arbetskraftsinvandring från länder utanför EU/EES. Kommittén skall i sammanhanget också utreda behovet av arbetskraftsinvandring, bedöma de konsekvenser som ytterligare sådan invandring kan få på arbetsmarknaden och i övrigt samt, med utgångspunkt i denna bedömning, föreslå eventuella åtgärder. Kommittén skall beakta pågående arbete inom EU av relevans för uppdraget liksom konsekvenserna för den svenska arbetsmarknaden av EU:s utvidgning. Utredningens kommande förslag till förändringar av regelverket skall utgå från de behov av arbetskraft som finns på arbetsmarknaden och syfta till ökad flexibilitet, förenklad administration och långsiktig hållbarhet. En grundläggande utgångspunkt för utredningsarbetet skall vara att löner, försäkringsskydd och övriga anställningsvillkor för personer som invandrar för att arbeta skall vara i nivå med dem som gäller för arbetstagare som redan finns i landet. Kommittén skall lämna förslag till de författningsändringar som bedöms nödvändiga. Kommittén kommer att lämna ett delbetänkande den 31 maj 2005 och ett slutbetänkande i mars Ett svenskt ställningstagande till många av de frågor som ställs i grönboken är alltså starkt beroende av resultatet av kommittéarbetet. Innan den parlamentariska utredningen lämnar sina slutsatser och förslag till regeringen kan de synpunkter som lämnas i detta sammanhang endast bli preliminära. 3 Nuvarande svensk ordning Invandringen till Sverige är reglerad och bosatta i Sverige samt EES/EUmedborgare skall ha företräde till de arbetstillfällen som finns på svensk arbetsmarknad. Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) beslutar om riktlinjer för bedömning av ärenden om arbetstillstånd. Sammanslutningar av arbetsgivare respektive arbetstagare skall få tillfälle att yttra sig innan riktlinjer utfärdas. Arbetstillstånd skall normalt sett sökas före inresa till Sverige. Generellt för alla arbetstillstånd gäller att lönenivå, försäkringsskydd och övriga anställningsvillkor lägst skall motsvara kollektivavtal eller vad som är svensk praxis. Arbetstiden skall vara av en sådan omfattning att individen får en tillräcklig försörjning under vistelsen i Sverige samt att bostad skall vara ordnad. Migrationsverket utfärdar tillstånden. Sociala förmåner utges på lika villkor oavsett medborgarskap. Arbetstillstånd kan också ges till medföljande make/maka, sambo och barn som är under 21 år eller beroende för sin försörjning av någon som fått arbetstillstånd i minst sex månader, liksom till make/maka, sambo och barn till beskicknings- och konsulatpersonal eller annan personal med diplomatstatus. Vid säsongsarbete medges inte att familjen medföljer.

4 4 Faktaruta De olika typerna av tillstånd är: - Permanent uppehållstillstånd, som kan bli aktuellt om en stadigvarande sysselsättning i Sverige erhållits i det yrke/yrkesområde ansökan avser (år 2004 utfärdades 209 tillstånd) - Tidsbegränsat arbetstillstånd för täckande av tillfällig brist, som ges inom sådana yrken/yrkesområden där arbetsgivaren har svårigheter att hitta arbetskraft med kvalificerad yrkesutbildning och erfarenhet. Maxtid 18 månader med möjlighet till 6 månaders förlängning. (Under år 2004 utfärdades 6500 tillstånd) - Säsongsarbete, som ges under tiden 1 april till 1 november och gäller i tre månader från inresedagen. (Under år 2004 utfärdades 5000 tillstånd) - Arbetstillstånd för internationellt utbyte, som ges till personer som har ledande befattningar inom internationella koncerner, specialistuppgifter, praktikantanställningar, au pair-anställningar, insatser inom kultur, undervisning, idrott eller forskning, anställning vid utländsk handelskammare. Maximal tidsgräns är 48 månader. (Under år 2004 utfärdades 3800 tillstånd) DIAGRAM Utfall 2004 enligt de olika tillståndstyperna Källa: Migrationsverket Permanent uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl Tidsbegränsat arbetstillstånd för täckande av tillfällig brist Säsongsarbete Arbetstillstånd för internationellt utbyte

5 5 SVAR PÅ FRÅGORNA SOM STÄLLS I GRÖNBOKEN 2.1 Vilken grad av harmonisering bör EU eftersträva? * I vilken utsträckning är det önskvärt att utveckla en EU-politik för arbetskraftsinvandring och på vilken nivå bör gemenskaps-ingripanden på detta område ligga? Sverige stödjer i princip tanken på att unionen gemensamt ska utforma en ansvarsfull och mer aktiv politik rörande invandring av arbetskraft. Ett framtida, gemensamt regelverk bör ses mot bakgrund av den inre marknaden, Schengen-regelverket och de alltmer gränsöverskridande arbetsmarknaderna. Utgångspunkten bör vara att skapa ett system med flexibilitet, förenklad administration och långsiktig hållbarhet. * Bör syftet med en invandringslagstiftning på EU-nivå vara att skapa en heltäckande rättslig ram som täcker in i det närmaste alla situationer som gäller tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i EU, eller bör lagstiftningen inriktas på särskilda grupper? Det vore önskvärt med en övergripande rättslig ram, som ger medlemsstaterna utrymme att i detaljerna utforma sina system för arbetskraftsinvandring. Behov av ekonomisk migration är i hög grad landspecifik och subsidiaritetsprincipen ska därför iakttas. Målsättningen bör vara att i första hand underlätta för arbetsgivare att rekrytera efterfrågad arbetskraft. Eventuella framtida gemenskapsingripanden bör därför utformas på ett sådant sätt att den praktiska hanteringen av den lediga platsen inte medför att rekryteringen försvåras till följd av administrativa hinder. * Om en modell med sektorslagstiftning väljs, vilka invandrarkategorier bör lagstiftningen i första hand omfatta och varför? En sektorslagstiftning skulle bara fungera inom områden där medlemsstaterna kan se att förutsättningar och behov är i stort sett gemensamma. Detta skulle kunna gälla inom områden som t.ex. säsongsarbete inom trädgård och, ur ett svenskt perspektiv, kanske också när det gäller arbeten som inte är en del av den reguljära arbetsmarknaden, t.ex. om arbetstillstånd beviljas med hänvisning till våra gemensamma GATS-åtaganden. Andra exempel är lednings- och specialistuppgifter inom internationella koncerner, anställningar inom ramen för bilaterala utbytesavtal och vissa insatser inom kultur, idrott och undervisning. * Anser ni att andra metoder som exempelvis ett påskyndat EUförfarande bör undersökas? Om regleringen på unionsnivå är av övergripande karaktär skulle möjlighet finnas för respektive land att finna egna lösningar vid särskilda behov. Ett påskyndat förfarande skulle därför inte behövas. En allmän utgångspunkt bör vara att regleringen på unionsnivå skall vara enkel och transparant.

6 6 2.2 Förfaranden för inresa och vistelse för avlönat arbete Enligt gällande svenska riktlinjer skall en arbetsmarknadsprövning ha skett före beviljande av såväl permanent uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl som tidsbegränsat arbetstillstånd för täckande av tillfällig brist på arbetskraft. En sådan arbetsmarknadsprövning innebär att länsarbetsnämnden bara skall tillstyrka ett beslut om arbetstillstånd om det inte inom landet eller inom andra medlemsstater finns arbetskraft som, inom rimlig tid, direkt eller efter utbildning, kan anvisas till det lediga arbetet Företräde för inhemska arbetssökande * Är den gällande definitionen på gemenskapsföreträde fortfarande relevant? Om inte, hur bör den ändras? Gemenskapsföreträdet bör finnas kvar men ges en sådan innebörd att de administrativa rutinerna för att inom rimlig tid tillsätta den lediga platsen inte blir svårhanterliga. När direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgare träder i kraft ska företrädet även gälla den gruppen. Effekterna av gemenskapsföreträdet påverkas dock av att det lediga jobbet måste tillsättas inom rimlig tid. * På vilka andra ekonomiska migranter (förutom företagsinternt utstationerad personal) skulle systemet med gemenskapsföreträde inte vara tillämpligt? När det gäller arbeten som inte är en del av den reguljära arbetsmarknaden, dvs. då arbetstillstånd beviljas med motiveringen som i Sverige kallas internationellt utbyte, är det inte rimligt att tillämpa gemenskapsföreträde. Det gäller t.ex. personer som täcks av GATS-åtaganden, lednings- och specialistuppgifter inom internationella koncerner, anställningar inom ramen för bilaterala utbytesavtal och vissa insatser inom kultur, idrott, forskning och undervisning. * Vilka om alls några kategorier tredjelandsmedborgare förutom varaktigt bosatta bör ges företräde framför nyanlända tredjelandsmedborgare? Syftet bör vara att förenkla hanteringen och därför bör inga tredjelandsmedborgare, förutom varaktigt bosatta, ges företräde framför nyanlända tredjelandsmedborgare. Det finns också ett icke-diskrimineringsperspektiv på denna fråga som måste beaktas. * Bör företrädesrätt på specifika villkor beviljas tredjelandsmedborgare som tillfälligt lämnat EU efter att ha arbetat där en viss period? En övergripande utgångspunkt bör vara att systemet ska vara lätthanterligt för medlemsstaterna och lättförståeligt för tredjelandsmedborgarna. Om vissa grupper skulle ges företräde framför andra blir systemet inte praktiskt

7 7 hanterligt och tar dessutom tidsödande. Däremot skulle undantag kunna beviljas under vissa omständigheter. Företrädesrätt för tredjelandsmedborgare som tidigare arbetat inom unionen skulle eventuellt kunna medföra att den administrativa bördan lättar och att rekrytering därmed skulle kunna ske enklare i de fall tredjelandsmedborgare som tidigare har arbetat i unionen ska rekyteras. Denna form av företrädesrätt skulle emellertid innebära ett komplicerat rekryteringsförfarande vid samtliga rekryteringar. Sammantaget skulle företrädesrätt omfattande tredjelandsmedborgare som tidigare arbetat i unionen innebära en större administrativ börda som generellt sett försvårar rekrytering av arbetskraft till unionen. * Skulle det vara till gagn för EU:s ekonomi och nationella arbetsmarknader att rörlighet för arbetstagare från tredjeland från en medlemsstat till en annan underlättas? Hur skulle detta praktiskt kunna genomföras på ett effektivt sätt? Med vilka begränsningar/lättnader? Detta är en av tankarna som ligger till grund för direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares rättsliga ställning, i vilken en viss rörlighet mellan medlemsstaterna i unionen är en del. Ett förenklat förfarande med minskade handläggningstider och mindre administrativ börda skulle vara en fördel eftersom ökad rörlighet på arbetsmarknaden leder generellt sett till bättre matchning. * På vilket sätt kan de europeiska offentliga arbetsförmedlingarna (PES) och Eures portal för rörlighet på arbetsmarknaden bidra till att underlätta arbetskraftsinvandring av tredjelandsmedborgare? Vilken roll de offentliga arbetsförmedlingarna skulle kunna ha för att underlätta matchningen mellan arbetsgivare inom EU och arbetssökande utanför EU måste närmare utredas. Frågor som vilka behov finns av att sprida information om lediga platser till arbetssökande utanför EU och vilka behov finns hos arbetsgivare av uppgifter om presumtiva arbetssökande från länder utanför EU måste belysas. Med ett system med reglerad arbetskraftsinvandring som utgår från behoven på arbetsmarknaden och med företrädesrätt för europeiska arbetssökande finns sannolikt vare sig ur ett arbetsgivar- eller arbetstagarperspektiv någon vinst med att arbetsgivare kontinuerligt får ansökningar om arbete från arbetssökande utanför EU. Med ett generellt urvalssystem, som t.ex. det kanadensiska poängsystemet, blir sannolikt bedömningen en annan. Behovet av information från respektive part måste vägas mot att systemet ska vara praktiskt hanterbart och tjäna sitt syfte att underlätta matchningen System som reglerar rätt till inresa och vistelse * Bör tredjelandsmedborgare endast ges tillträde till EU:s arbetsmarknad om det finns ett konkret ledigt arbete eller bör det också finnas möjlighet för medlemsstaterna att bevilja inresa och vistelse utan att detta villkor är uppfyllt?

8 Nuvarande svenska system bygger på att det ska finnas ett arbetserbjudande. I direktiven till den parlamentariska kommittén för översyn av regelverket för arbetskraftsinvandring sägs att förslagen skall utgå från arbetsmarknadens behov vilket i och för sig inte betyder att det måste finnas ett konkret arbetserbjudande. Villkoren när det gäller försäkringar och rättigheter till sjukvård etc. skulle då behöva klargöras då dessa i vissa fall i Sverige är vistelsebaserade. * Vilket förfarande bör gälla ekonomiska migranter som inte söker inträde på arbetsmarknaden? Ekonomiska migranter som inte söker inträde på arbetsmarknaden bör alltjämt kunna utnyttja ett förfarande som präglas av enkelhet och öppenhet. Ett nätverk av kontaktpunkter, med beaktande av ny teknik såsom Internet, underlättar processen för den enskilde som endast behöver vända sig till en kontaktpunkt. Samtidigt stimulerar det till samarbete och kunskapsinhämtning inom och mellan medlemsstater. Någon form av krav på försörjningsförmåga bör ställas vid denna typ av invandring. Tillgången till sociala rättigheter såsom sjukvård, sjukförsäkring, försörjningsstöd, etc. bör klargöras. * Anser ni att behovsbedömningen är ett gångbart system? Bör det tillämpas på ett flexibelt sätt och exempelvis ta hänsyn till regionala och branschvisa särdrag eller till det berörda företagets storlek? Behov bör vara den bärande grundidén och behovsbedömning ske på ett flexibelt sätt som tillåter att hänsyn tas till regionala och branschvisa särdrag. Denna bedömning bör ske på nationell nivå och det är viktigt med en konsultationsprocess för att förankra behovsbedömningarna. * Bör det finnas en minimigräns för hur länge en ledig plats måste utannonseras innan sökande från tredjeland kan komma i fråga för anställningen? Minimigräns för hur länge en ledig plats måste ha varit utannonserad måste finnas om gemenskapsföreträdet ska ges en reell innebörd. Samtidigt måste man kunna tänka sig tillfällen när en sådan tidsgräns inte skulle behöva tillämpas, t.ex. när det gäller arbetskraft inom områden där man redan tidigare letat arbetskraft inom gemenskapen utan resultat. * På vilket sätt skulle det konkret kunna bevisas att det behövs en arbetstagare från tredjeland? Det bör bedömas av den myndighet som har i uppdrag att göra prövningen efter konsultation med berörda parter. Det är osäkert om det finns behov av konkreta bevis. I Sverige är detta inte ett krav. Det finns risk att ett sådant system skulle bli tungrott. * Bör behovsbedömningen upprepas efter det att arbetstillståndet löpt ut, om anställningsavtalet som ligger till grund för 8

9 9 tredjelandsarbetstagarens inresa och vistelse har förnyats eller kommer att förnyas? Det förefaller det opraktiskt med en ny behovsbedömning. Detta skulle skapa osäkerhet för berörda och innebära ytterligare administrativa kostnader. * Skulle ett urvalssystem fungera som möjlig allmän regel på EU-nivå för ekonomiska migranters tillträde till arbetsmarknaden och vilka relevanta kriterier skulle kunna användas? Att upprätta ett generellt urvalssystem, enligt t.ex. kanadensisk förebild, skulle inte i tillräcklig stor utsträckning ta hänsyn till att behoven av arbetskraft kan se olika ut i olika delar av unionen. Det bästa vore troligen att ha en möjlighet att blanda både behovsprövning och generellt urval. Möjlighet att använda ett poängsystem bör finnas för de medlemsstater som så önskar. Då får man utgå från nationella behov och överväganden. * Hur skulle arbetsgivare kunna erbjudas fullständig tillgång till de arbetssökandes meritförteckningar överallt i EU och hur skulle Eures kunna förstärkas i detta syfte? Eures-nätverket skulle kunna utökas för detta ändåmål. * Bör möjligheten att bevilja ett tillstånd att söka arbete finnas? Grundförutsättningen för en väl fungerande arbetsmarknad är god matchning mellan utbud och efterfrågan på arbetskraft. Om arbetskraftsutbudet inte motsvarar den kompetens som efterfrågas uppstår obalanser på arbetsmarknaden, med arbetslöshet som följd. För att säkerställa god matchning mellan utbud och efterfrågan på arbetskraft bör utgångspunkten för ekonomisk migration till unionen vara att i första hand underlätta för arbetsgivare att finna arbetskraft motsvarande efterfrågan. Det finns dessutom en rad svårigheter med ett sådant tillstånd, t.ex. gällande vem som skall pröva en ansökan, om tillståndet ska gälla i alla medlemsstater eller bara i den medlemsstat där det beviljas och om det ska finnas möjlighet att överklaga ett negativt beslut Förfaranden för inresa och vistelse för egenföretagare från tredjeland * Bör EU ha gemensamma regler om inresa och vistelse för egenföretagare från tredjeland? Om ja, enligt vilka villkor? Om unionen skall ha gemensamma regler om inresa och vistelse för egenföretagare är det viktigt att systemen blir enkla och öppna så att inte möjligheten till rörlighet påverkas negativt. Egenföretagare från tredjeland omfattas inte av kravet på arbetstillstånd i Sverige, men behöver uppehållstillstånd.

10 10 * Bör ett mer flexibelt förfarande vara möjligt för egenföretagare för inresa och vistelse i EU under kortare tid än ett år för att fullgöra ett specifikt kontrakt med en kund i EU? Om ja, vilket förfarande? Ett mer flexibelt system för egenföretagare kan vara en intressant idé som skulle kunna erbjuda ytterligare flexibilitet och utökning till längre perioder. Det är viktigt att ett sådant system blir enkelt och öppet så att inte möjligheten till rörlighet enligt t.ex. GATS-åtagandena påverkas negativt. De sociala rättigheterna måste emellertid klargöras. 2.4 Ansökningar om arbets- och uppehållstillstånd * Bör ett kombinerat arbets- och uppehållstillstånd införas på EUnivå? Vilka fördelar respektive nackdelar kan finnas? Sverige ser fördelar med ett kombinerat arbets- och uppehållstillstånd för tredjelandsmedborgare som är enhetligt på EU-nivå vad gäller utformning och innehåll. Detta skulle bidra till transparens och tydlighet. Beslut om att utfärda ett sådant tillstånd ska fortsättningsvis fattas av den nationella myndighet som har befogenhet att göra det. * Bör i stället en enda ansökan föreslås (för både arbets- och uppehållstillstånd)? Samtliga tillstånd som krävs för att resa in, arbeta och vistas bör prövas och utfärdas samtidigt av den nationella myndigheten inom ramen för ett sammanhållet ärende. Det är en snabb, effektiv och kostnadsbesparande procedur. 2.5 Möjlighet att byta arbetsgivare/näringssektor * Vem bör inneha tillståndet? Arbetsgivaren, arbetstagaren eller båda gemensamt? Enligt gällande svenskt regelverk är det arbetstagaren som beviljas tillstånd med ett skriftligt arbetserbjudande från arbetsgivaren som grund. Detta är viktigt för att undvika exploatering av arbetstagaren. I uppdraget till den parlamentariska kommittén ingår att överväga för- och nackdelar med att, så som görs i dag, koppla tidsbegränsade arbetstillstånds giltighet till en viss befattning/tjänst eller till en viss arbetsgivare. Det är dock naturligt att en fysisk person söker denna typ av nyttighet. 2.6 Rättigheter * Vilka specifika rättigheter bör beviljas tredjelandsmedborgare som arbetar tillfälligt i EU? Tredjelandsmedborgare som arbetar i en medlemsstat bör ha samma rättigheter som unionsmedborgarna. Det är viktigt att frågan om sociala

11 rättigheter och frågan om vilka krav som ställs på arbets- och uppehållstillstånd ses i ett sammanhang. Arbetskraft från tredje land måste ges en trygg rättslig ställning och bör naturligtvis omfattas av alla sociala rättigheter som är knutna till arbetet. Bör åtnjutande av vissa rättigheter förenas med krav på en minsta längd på vistelsen? Vilka rättigheter bör det i så fall vara fråga om och hur lång bör vistelsen vara? Det är i detta sammanhang viktigt att göra en åtskillnad mellan rättigheter knutna till arbete och rättigheter knutna till bosättning. För rätt till bosättningsbaserade förmåner är det rimligt att en person har för avsikt att bosätta sig i landet en viss minsta tid. * Bör det finnas incitament t.ex. bättre villkor för familjeförening eller för att erhålla ställning som varaktigt bosatt för att locka till sig vissa kategorier av arbetstagare från tredjeland? Om ja, varför och vilka? Frågan i vilken mån familjemedlemmar till en arbetstagare skall ha möjlighet att invandra till en medlemsstat är en rättighetsfråga av central betydelse. Medlemsstaterna bör därför eftersträva så likartade nationella bestämmelser på det området som möjligt, utan att för den skull kräva en harmonisering av bestämmelsernas tekniska utformning. Medlemsstaterna bör ha ett gemensamt förhållningssätt till frågan men skall kunna välja de tekniska lösningar som passar dem bäst i förhållande till övrig nationell lagstiftning Beledsagande åtgärder: integration, återvändande och samarbete med tredjeland * Vilka slag av beledsagande åtgärder, såväl i EU som i ursprungsländerna, bör övervägas för att underlätta inresa och vistelse och integration av ekonomiska migranter? För att underlätta inresa och vistelse av ekonomiska migranter Förfarandet för att bevilja inresa och vistelse bör underlättas så långt möjligt. Områden som skulle behöva förändras är i så fall viseringssystemet, regler rörande uppehållstillstånd och arbetstillstånd samt möjligheten att ta med sig sociala rättigheter vi återvandring, mm. För att underlätta integration av ekonomiska migranter Ekonomisk migration utan en välfungerande integrationspolitik är inte möjlig. Integrationsfrågor är primärt ett nationellt ansvar även om medlemsstaterna på detta område kan lära av varandra och utbyta erfarenheter inom ramen för befintliga processer (som t.ex. sysselsättningsstrategin). Det arbete som utförs inom ramen för de nationella kontaktpunkterna för integration och inom EU:s sysselsättningspolitik, samt vad som i övrigt sägs i Haagprogrammet om samarbetet om integration, kan dock bidra till att utveckla integrationspolitiken både på unionsnivå och på nationell nivå. En framtida

12 12 EU-politik för ekonomisk migration bör dock inte innehålla bindande bestämmelser rörande integration. Samhälls- och språkutbildning är viktigt för att underlätta såväl integration som yrkesutövning i det i det nya landet. Arbetsgivare som rekryterar utomlands bör ta ansvar för att erbjuda och bekosta nödvändig utbildning. Med initiativ inom integrationspolitiken avses i detta sammanhang inte bara åtgärder för att underlätta integrationen för nytillkommande arbetskraftsinvandare utan inte minst effektiva åtgärder för integration av personer med utländsk bakgrund som av olika skäl redan finns i medlemsstaterna. Till grund för frågor om integration i samband med ekonomisk migration, bör de gemensamma grundläggande principer (Common Basic Principles) för integrationspolitik i Europeiska unionen, som ministerrådet beslutade om i november 2004 ligga. Dessa principer är inte bindande men kan tjäna som utgångspunkt för politikutvecklingen både i medlemsländerna och på unionsnivå. * Vad kan EU göra inom ramen för sin biståndspolitik för att uppmuntra kompetensspridning och motverka potentiellt negativa verkningar i form av kunskapsflykt? Brain drain är inte ett generellt problem orsakat av migration, men vissa länder och vissa sektorer är hårt drabbade och detta bör EU uppmärksamma i sin politikutformning. Det är Sveriges åsikt att åtgärder bör vidtas för att underlätta för människor att studera och arbeta i sitt ursprungsland eller studera utomlands för att sedan återvända hem med utbildning och yrkeskunskaper. Vidare bör åtgärder vidtas för att öka effekten av migranternas bidrag till utvecklingen i hemlandet, i form av affärskontakter och erfarenheter av andra samhällskick. Sverige verkar för att transaktionskostnaderna av migranternas remitteringar sänks och att deras utvecklingspotential förbättras. Sverige ser utarbetande av codes of conduct för rekrytering av utbildad arbetskraft från länder som är drabbade av s.k. brain drain som en möjlighet att komma till rätta med problemet. En annan möjlighet skulle kunna vara att införa ett system för brain-circulation, som underlättar för migranten att periodvis arbeta inom unionen för att sedan återvända till sitt hemland. Detta skulle i sin tur kunna ha goda effekter på landets utveckling. * Bör utvecklingsländer ersättas (av vem och hur?) för sina investeringar i människor som lämnar landet för att söka sig till EU? Hur kan negativa effekter begränsas? Det är inte lämpligt att ursprungslandet kompenseras ekonomiskt för de medborgare som väljer att migrera till EU då man inte bör utgå från att emigration är negativt för ursprungslandet. Det kan mycket väl vara så att landet har överskott på arbetskraft eller är så underutvecklat att det inte kan ta till vara på den utbildade arbetskraft som finns. En modell med

13 ersättningar för investeringar i människor från u-länder skulle kunna bli dubbelt kontraproduktiv. Det kan uppmuntra till ett kortsiktigt ekonomiskt tänkande från ursprungsländernas sida som i längden kan resultera i braindrain och att de hamnar i ett slags institutionaliserat ersättningsberoende. * Bör både värdländerna och hemländerna ha skyldighet att se till att ekonomiska migranter som befinner sig i en medlemsstat på tillfällig grund återvänder? Om ja, under vilka omständigheter? Hemländerna har en folkrättslig skyldighet att återta sina egna medborgare som inte längre uppfyller kravet på vistelse i värdlandet. Med denna skyldighet måste även följa ett åtagande att underlätta återvändandet för det fall t.ex. resedokument måste utfärdas för återresan. För det fall ett återvändande inte sker frivilligt skall även värdländerna ha ett ansvar att genomföra återvändandet. * Hur kan återvändande regleras till ömsesidig fördel för värd- och hemländerna? Att säkerställa återvändande är i sig till ömsesidig fördel för både värd- och hemländerna. För värdländerna innebär ett effektivt återvändande att förtroendet för en fortsatt och eventuell utökad arbetskraftsinvandring kan upprätthållas och fördjupas. Detta kommer även hemländerna till del. Utöver denna grundläggande fördel innebär även ett återvändande att hemländerna kan dra nytta av den återvändande arbetskraftens fördjupade erfarenheter och färdigheter. En tillfällig brain drain kan därför i det längre perspektivet medverka till en återkommande brain gain. * Bör vissa tredjeländer förmånsbehandlas med avseende på inresa och vistelse och i så fall på vilket sätt? Om det gäller inresa för permanent bosättning bör arbetskraftsbehovet i unionen vara en viktig faktor som talar för universalitet, oavsett ursprungsland. I övrigt skulle den europeiska grannlandspolitiken kunna beaktas. * Skulle en sådan förmånsbehandling vara kopplad till särskilda ramöverenskommelser, såsom europeisk grannlandspolitik och föranslutningsstrategier? Om det gäller tidsbegränsade arbetstillstånd blir styrfaktorerna både behovet i unionen men också migrationstrycket/arbetskraftsöverskottet i tredjeland. EU kan hjälpa till att lätta på trycket under perioder. Här skulle man kunna ge förmånsbehandling till ett visst land. Eftersom det gäller tidsbegränsade tillstånd där man utgår från att tredjelandsmedborgarna skall återvända finns fördelar med att ge förmånsbehandling åt tredjeland i EU:s närområde. I sådana fall kan man överväga att ställa vissa motkrav mot det tredjelandet för att träffa avtal om tidsbegränsad arbetskraftsinvandring. För länder som omfattas av den europeiska grannlandspolitiken blir det naturligt att diskutera villkoren för sådana arbetskraftsöverenskommelser. Om villkoren skall vara kopplade till krav på migrationsområdet (återtagandeavtal, 13

14 14 anpassningar i migrationslagstiftning) eller av annat politiskt slag får diskuteras. Även när det gäller viseringar för vistelse vore det önskvärt att få till stånd ett mera flexibelt förhållningssätt. EU borde överväga att inom ramen för grannlandspolitiken ge förmånsbehandling till de länder ENP omfattar.

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 18.11.2010 2010/0210(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.3.2013 SWD(2013) 78 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Kommittédirektiv. Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Dir. 2015:75

Kommittédirektiv. Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Dir. 2015:75 Kommittédirektiv Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden Dir. 2015:75 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka

Läs mer

Inrikesminister Ville Itälä

Inrikesminister Ville Itälä Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av ett förslag till rådets direktiv (om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares rättsliga ställning) I enlighet med 96 2 mom. grundlagen översänds till

Läs mer

Kommittédirektiv. Lagliga vägar för att söka asyl i EU. Dir. 2016:8. Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016

Kommittédirektiv. Lagliga vägar för att söka asyl i EU. Dir. 2016:8. Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016 Kommittédirektiv Lagliga vägar för att söka asyl i EU Dir. 2016:8 Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån ett brett angreppssätt analysera förutsättningarna

Läs mer

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Ds 2013:32 Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.9.2005 KOM(2005) 375 slutlig 2005/0156 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om gemenskapsstatistik över migration och internationellt

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 16.5.2007 KOM(2007) 249 slutlig 2007/0094 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om påföljder för arbetsgivare för tredjelandsmedborgare

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Europeiska gemenskapernas officiella tidning 10. 7. 1999 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 175/43 RÅDETS DIREKTIV 1999/70/EG av den 28 juni 1999 om ramavtalet om visstidsarbete undertecknat av EFS, UNICE och CEEP EUROPEISKA UNIONENS

Läs mer

Kommittédirektiv. Lärlingsprovanställning en ny anställningsform med utbildningsinnehåll. Dir. 2011:87

Kommittédirektiv. Lärlingsprovanställning en ny anställningsform med utbildningsinnehåll. Dir. 2011:87 Kommittédirektiv Lärlingsprovanställning en ny anställningsform med utbildningsinnehåll Dir. 2011:87 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda och

Läs mer

2008-05-15 A/2008/969/ARM

2008-05-15 A/2008/969/ARM 2008-05-15 A/2008/969/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Rättssekretariatet Europeiska kommissionen Generaldirektören Nikolaus G. van der Pas, GD Sysselsättning, socialpolitik och lika möjligheter B-1049

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 26.9.2013 2013/2115(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om papperslösa invandrarkvinnor i Europeiska unionen

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.3.2013 COM(2013) 151 final 2013/0081 (COD) C7-0080/13 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om villkoren för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 24.4.2009 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0007/2005, ingiven av Frank Semmig (tysk medborgare) om de komplicerade förfarandena

Läs mer

Svar på kommissionens offentliga samråd Grönbok Den europeiska arbetskraften inom vården

Svar på kommissionens offentliga samråd Grönbok Den europeiska arbetskraften inom vården Promemoria 2009 03 27 S2009/2697/HS Socialdepartementet Enheten för hälso- och sjukvård Kommissionen Generaldirektoratet för hälsa och konsumentskydd Samråd om Grönboken Den europeiska arbetskraften inom

Läs mer

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet,

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet, P7_TA(2014)0122 Villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för forskning, studier, elevutbyte, avlönad och oavlönad yrkesutbildning, volontärarbete och au pairanställning ***I Europaparlamentets

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM127127. Nytt EG-direktiv mot diskriminering. Dokumentbeteckning. Sammanfattning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM127127. Nytt EG-direktiv mot diskriminering. Dokumentbeteckning. Sammanfattning Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt EG-direktiv mot diskriminering Integrations- och jämställdhetsdepartementet 008-08-11 Dokumentbeteckning KOM (008) 46 slutlig Förslag till rådets direktiv om genomförande

Läs mer

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007)

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) 1. Introduktion Den 15 november 2006 antog Europaparlamentet direktivet och

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03)

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03) 20.5.2003 Europeiska unionens officiella tidning C 118/5 Kommissionens meddelande Exempel på försäkran rörande uppgifter om ett företags status som tillhörande kategorin mikroföretag samt små och medelstora

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 Målnummer: UM3714-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-07 Rubrik: Det finns inte skäl att bevilja två minderåriga barn flyktingstatusförklaring

Läs mer

Resolution R.2. Kollektivavtal

Resolution R.2. Kollektivavtal EPSU:s 7:e congress, 14-17 juni 2004, Stockholm Europeiska Federationen för offentliganställdas Förbund rue Royale, 45 1000 Brussels Tel. : 32 2 250 10 80 Fax : 32 2 250 10 99 E-mail : epsu@epsu.org Website:

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Kommittédirektiv Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen Dir. 2008:38 Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Sammanfattning av uppdraget Den särskilde utredaren ges i uppdrag

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV 8.10.2015 L 263/1 I (Lagstiftningsakter) DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2015/1794 av den 6 oktober 2015 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/94/EG, 2009/38/EG

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU 4.4.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 88/45 DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU av den 9 mars 2011 om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso-

Läs mer

Lagrum: 37 förvaltningsprocesslagen (1971:291); 12 kap. 24 inkomstskattelagen (1999:1229)

Lagrum: 37 förvaltningsprocesslagen (1971:291); 12 kap. 24 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2014 ref 29 Fråga om det är förenligt med avtalet mellan EU och Schweiz om fri rörlighet för personer att vägra avdrag för utgifter för hemresor till Schweiz. Inkomsttaxering 2010 och 2011. Lagrum:

Läs mer

Betänkandet (SOU 2011:28) cirkulär migration och utveckling förslag och framåtblick

Betänkandet (SOU 2011:28) cirkulär migration och utveckling förslag och framåtblick Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för migration och asylpolitik 103 39 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV 1(11) German Bender Tel: 08 782 91 85 German. bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV (Ds 2015:41) TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.9.2014 SWD(2014) 274 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15 Dokument Sida YTTRANDE 1 (7) Datum Dnr Referens: Samhällspoltik och analys/ingemar Hamskär 2011-03-14 11-0008 Direkttel: 08-782 92 11 E-post: ingemar.hamskar@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 2003/88/EG om arbetstidens förläggning i vissa avseenden

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 2003/88/EG om arbetstidens förläggning i vissa avseenden "A - "A - EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 22.9.2004 KOM(2004) 607 slutlig 2004/0209 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2003/88/EG om arbetstidens

Läs mer

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Inledning Denna överenskommelse omfattar

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET. Riktlinjer för tillämpningen av direktiv 2003/86/EG om rätt till familjeåterförening

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET. Riktlinjer för tillämpningen av direktiv 2003/86/EG om rätt till familjeåterförening EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.4.2014 COM(2014) 210 final MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET Riktlinjer för tillämpningen av direktiv 2003/86/EG om rätt till familjeåterförening

Läs mer

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA"

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA 106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014 RESOL-V-012 RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA" Rue Belliard/Belliardstraat 101 1040 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË Tfn +32 22822211

Läs mer

Bidrag om åldersdiskriminering/niklas Bruun ALI 2007-02-04/Roland Kadefors/demografiuppdraget

Bidrag om åldersdiskriminering/niklas Bruun ALI 2007-02-04/Roland Kadefors/demografiuppdraget Bidrag om åldersdiskriminering/niklas Bruun ALI 2007-02-04/Roland Kadefors/demografiuppdraget Åldersdiskriminering och rättsläget i Sverige 1. Bakgrund I ett internationellt perspektiv är det inte ovanligt

Läs mer

Remissyttrande. SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen

Remissyttrande. SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Vår referens: Niklas Beckman Er referens: A2011/533/ARM 2011-04-27 Remissyttrande SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen

Läs mer

Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer.

Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Inledning Denna överenskommelse omfattar personer som har

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av anställningsvillkoren för myndighetschefer. Dir. 2010:103. Beslut vid regeringssammanträde den 30 september 2010

Kommittédirektiv. Översyn av anställningsvillkoren för myndighetschefer. Dir. 2010:103. Beslut vid regeringssammanträde den 30 september 2010 Kommittédirektiv Översyn av anställningsvillkoren för myndighetschefer Dir. 2010:103 Beslut vid regeringssammanträde den 30 september 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska se över anställningsvillkoren

Läs mer

Europaparlamentets resolution av den 25 oktober 2011 om att främja arbetskraftens rörlighet inom Europeiska unionen (2010/2273(INI))

Europaparlamentets resolution av den 25 oktober 2011 om att främja arbetskraftens rörlighet inom Europeiska unionen (2010/2273(INI)) P7_TA-PROV(2011)0455 Främjande av arbetskraftens rörlighet Europaparlamentets resolution av den 25 oktober 2011 om att främja arbetskraftens rörlighet inom Europeiska unionen (2010/2273(INI)) Europaparlamentet

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Kommittédirektiv En förbättrad varumärkesrätt inom EU Dir. 2015:53 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Sammanfattning Genom att använda sig av varumärken kan företag särskilja och framhäva sina

Läs mer

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Kommittédirektiv Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare Dir. 2015:74 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska, i syfte att säkra återväxten

Läs mer

Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken

Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken i landskapet Åland Arbetslösheten, fokus och lagstiftning Trendbrott I den ekonomiska översikten 2015

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

ÅTGÄRDER MOT MISSBRUK AV REGLERNA FÖR ARBETSKRAFTS- INVANDRING Departementspromemoria (Ds 2013:57)

ÅTGÄRDER MOT MISSBRUK AV REGLERNA FÖR ARBETSKRAFTS- INVANDRING Departementspromemoria (Ds 2013:57) Dokument Sida YTTRANDE 1 (9) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/samuel Engblom 2013-11-19 Direkttel: 08-782 91 37, Direktfax: 08-782 93 10 E-post: samuel.engblom@tco.se Justitiedepartementet 103

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT. Åtföljande dokument till

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT. Åtföljande dokument till SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 24.9.2008 SEK(2008) 2487 KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT Åtföljande dokument till Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om förenkling

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 2011/0059(CNS) 6.2.2012 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet

Läs mer

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter.

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om typgodkännande för motorfordon Näringsdepartementet 2016-02-24 Dokumentbeteckning KOM (2016) 31 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

inte om det framkommer att inkomsten beskattats i verksamhetslandet i strid med landets lagstiftning eller gällande skatteavtal.

inte om det framkommer att inkomsten beskattats i verksamhetslandet i strid med landets lagstiftning eller gällande skatteavtal. HFD 2015 ref 60 Kravet i de s.k. sexmånaders- och ettårsreglerna i inkomstskattelagen på att en person ska vara obegränsat skattskyldig har i visst fall ansetts strida mot EU-rätten. Förhandsbesked angående

Läs mer

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer Wimi 2005 FK90010_003_G Överenskommelse mellan Försäkringskassan och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Kommissionens förslag om offentliggörande av inkomstskatteuppgifter för vissa företag och filialer

Kommissionens förslag om offentliggörande av inkomstskatteuppgifter för vissa företag och filialer Skatteutskottets yttrande 2015/16:SkU11y Kommissionens förslag om offentliggörande av inkomstskatteuppgifter för vissa företag och filialer Till civilutskottet Civilutskottet beslutade den 26 april 2016

Läs mer

Socialt och ekonomiskt utsatta EU-medborgare

Socialt och ekonomiskt utsatta EU-medborgare Socialt och ekonomiskt utsatta EU-medborgare Socialförvaltningens handlingsplan för stöd och hjälp 2014-12-16 Innehåll 1. Inledning 2. Lagstiftning 2.1 Den fria rörligheten 2.2 Fri rörlighet för tredjelandsmedborgare

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt blåkortsdirektiv Justitiedepartementet 2016-07-14 Dokumentbeteckning KOM (2016) 378 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares

Läs mer

RP 192/2013 rd. 93/109/EG som gäller rösträtt och valbarhet. där de inte är medborgare. Den föreslagna lagen avses träda i kraft den 1 januari 2014.

RP 192/2013 rd. 93/109/EG som gäller rösträtt och valbarhet. där de inte är medborgare. Den föreslagna lagen avses träda i kraft den 1 januari 2014. RP 192/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 och 18 i vallagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att vallagen ändras så

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 5.5.2008 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0080/2006 från José Camacho (portugisisk medborgare), för Federatie van de Portuguese

Läs mer

2 Propositionens huvudsakliga innehåll

2 Propositionens huvudsakliga innehåll Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3294 av Ali Esbati m.fl. (V) med anledning av prop. 2015/16:62 Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar 1 Förslag till riksdagsbeslut 1.

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 2014/2252(INI) 5.5.2015 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om årsrapporterna om subsidiaritet och proportionalitet 2012 2013 (2014/2252(INI)) Utskottet för

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1426 av Marianne Pettersson (S) Tryggare anställningar

Motion till riksdagen 2015/16:1426 av Marianne Pettersson (S) Tryggare anställningar Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1426 av Marianne Pettersson (S) Tryggare anställningar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn

Läs mer

EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU

EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU IP/11/355 Bryssel den 23 mars 2011 EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU Under nödsituationer och kriser, såsom de som inträffat i Japan, Libyen och Egypten, har

Läs mer

DOM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3266-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens

Läs mer

DOM 2015-05-28 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-05-28 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-05-28 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 10004-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens dom den 16 december 2014 i mål nr

Läs mer

Dagordningspunkt 3 (lagstiftningsöverläggningar) Rubrik: Förslag till direktiv om en europeisk skyddsorder Riktlinjedebatt

Dagordningspunkt 3 (lagstiftningsöverläggningar) Rubrik: Förslag till direktiv om en europeisk skyddsorder Riktlinjedebatt Rådspromemoria 2010-02-15 Justitiedepartementet Rådets möte (rättsliga och inrikes frågor) den 25-26 februari 2010 i Bryssel Dagordningspunkt 3 (lagstiftningsöverläggningar) Rubrik: Förslag till direktiv

Läs mer

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Befattningsstruktur vid universitet och högskolor Dir. 2006:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en översyn

Läs mer

STAFFAN INGMANSON, ERKÄN- NANDE AV YRKESKVALIFIKA- TIONER INOM EU 1

STAFFAN INGMANSON, ERKÄN- NANDE AV YRKESKVALIFIKA- TIONER INOM EU 1 STAFFAN INGMANSON, ERKÄN- NANDE AV YRKESKVALIFIKA- TIONER INOM EU 1 Jonas Malmberg* 1. INLEDNING Staffan Ingmanson disputerade den 21 oktober 2005 på avhandlingen Erkännande av yrkeskvalifikationer inom

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 10 mars 2015 194/2015 Lag om ändring av utlänningslagen Utfärdad i Helsingfors den 6 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut ändras i utlänningslagen

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.9.2014 COM(2014) 604 final MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om hjälp till de nationella myndigheterna med att bekämpa missbruk av rätten

Läs mer

GÄLLER BARNKONVENTIONEN BARN SOM ÄR UTSATTA EU- MEDBORGARE I SVERIGE?

GÄLLER BARNKONVENTIONEN BARN SOM ÄR UTSATTA EU- MEDBORGARE I SVERIGE? GÄLLER BARNKONVENTIONEN BARN SOM ÄR UTSATTA EU- MEDBORGARE I SVERIGE? Louise Dane, Barnrättscentrum, Stockholms universitet Karin Ödquist Drackner, UNICEF Sverige Barnrättsdagarna 12 april 2016 BAKGRUND

Läs mer

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8877-13 1 KLAGANDE A, sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud och offentligt biträde: Ombud och offentligt biträde genom substitution: Adress som

Läs mer

15605/2/12 REV 2 ADD 1 /chs 1 DG D 1B

15605/2/12 REV 2 ADD 1 /chs 1 DG D 1B EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 31 maj 2013 (3.6) (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2008/0243 (COD) 15605/2/12 REV 2 ADD 1 ASILE 129 CODEC 2520 OC 601 UTKAST TILL RÅDETS MOTIVERING Ärende: Rådets

Läs mer

DOM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 6686-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmös, migrationsdomstolen, beslut

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.12.2002 SEK(2002) 1202 slutlig 2001/0033 (COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

Läs mer

3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen

3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen 1 (7) ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING Integration 3. Arbetsliv arbetslivskontakt under introduktionen 3.1 Andel nyanlända kvinnor och män som inom två år efter mottagningsåret varit sysselsatta. Källa:

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden 25 februari 2004 PE 338.504/14-31 ÄNDRINGSFÖRSLAG 14-31 Förslag till yttrande (PE 338.504) Enrico Ferri Körkort Förslag

Läs mer

Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering

Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering Kontakt TCO Samuel Engblom - Åsa Odin Ekman samuel.engblom@tco.se - asa.odin.ekman@tco.se Välkommen in! TCO Granskar nr Ange nr Ange år Inledning De senaste

Läs mer

Migration och arbetsmarknad. En rapport från LOs förbundsgemensamma projekt

Migration och arbetsmarknad. En rapport från LOs förbundsgemensamma projekt Migration och arbetsmarknad En rapport från LOs förbundsgemensamma projekt Förord I den offentliga debatten om migration förekommer ofta felaktiga påståenden om hur samhällsekonomin påverkas av rörlighet

Läs mer

FÖRSTÄRKT SKYDD FÖR ARBETSTAGARE MED ALLMÄN VISSTIDSANSTÄLLNING OCH VIKARIAT Departementspromemoria (Ds 2012:25)

FÖRSTÄRKT SKYDD FÖR ARBETSTAGARE MED ALLMÄN VISSTIDSANSTÄLLNING OCH VIKARIAT Departementspromemoria (Ds 2012:25) Dokument Sida YTTRANDE 1 (6) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/samuel Engblom 2012-09-24 Direkttel: 08-782 91 37 E-post: samuel.engblom@tco.se Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM FÖRSTÄRKT

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av sjöfolksdirektivet. Dir. 2015:116. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. Genomförande av sjöfolksdirektivet. Dir. 2015:116. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv Genomförande av sjöfolksdirektivet Dir. 2015:116 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera sjöfolksdirektivet, som ändrar vissa

Läs mer

De europeiska arbetsmarknadsparternas arbetsprogram 2015 2017 PARTNERSKAP FÖR TILLVÄXT OCH SYSSELSÄTTNING FÖR ALLA

De europeiska arbetsmarknadsparternas arbetsprogram 2015 2017 PARTNERSKAP FÖR TILLVÄXT OCH SYSSELSÄTTNING FÖR ALLA SLUTLIGT FÖRSLAG 05.05 2015 INLEDNING De europeiska arbetsmarknadsparternas arbetsprogram 2015 2017 PARTNERSKAP FÖR TILLVÄXT OCH SYSSELSÄTTNING FÖR ALLA Europeiska unionen står i ett vägskäl. Det har funnits

Läs mer

Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar

Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar Information till Forum för internationalisering 2014-10-01 Utdrag Migrationsverkets handbok ang. förutbildningar Förutbildningar Inledning Detta avsnitt är ett resultat av Migrationsverkets översyn av

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 1(7) Datum Dnr 2009-10-20 AdmD-293-2009 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande av Förvarsutredningen Återvändandedirektivet och svensk rätt (SOU 2009:60) (dnr Ju2009/5250/EMA)

Läs mer

Kommissionens arbetsdokument

Kommissionens arbetsdokument Kommissionens arbetsdokument En kontinuerlig och systematisk dialog med sammanslutningar av regionala och lokala myndigheter i utformningen av politiken. INLEDNING Som svar på den önskan som uttrycktes

Läs mer

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Kommittédirektiv Ägarlägenheter i befintliga hyreshus Dir. 2012:44 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå de författningsändringar som behövs för

Läs mer

Postadress Telefonväxel E-post: registrator@justice.ministry.se 103 33 Stockholm 08-405 10 00

Postadress Telefonväxel E-post: registrator@justice.ministry.se 103 33 Stockholm 08-405 10 00 2007-03-30 Justitiedepartementet Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för rättvisa, frihet och säkerhet Enhet C1 Civilrättsliga frågor B - 1049 Bryssel Kommissionens grönbok om internationellt privaträttsliga

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för regionalpolitik, transport och turism. Rådets gemensamma ståndpunkt (8938/1/2002 C5-0615/2002 2001/0033(COD))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för regionalpolitik, transport och turism. Rådets gemensamma ståndpunkt (8938/1/2002 C5-0615/2002 2001/0033(COD)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för regionalpolitik, transport och turism 3 mars 2003 PE 314.760/3-23 ÄNDRINGSFÖRSLAG 3-23 Förslag till andrabehandlingsrekommendation (PE 314.760) Mathieu J.H. Grosch

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor PRELIMINÄRT FÖRSLAG 31 maj 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för sysselsättning och socialfrågor till utskottet för kvinnors

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM93. Direktiv om arbete ombord på fiskefartyg. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM93. Direktiv om arbete ombord på fiskefartyg. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om arbete ombord på fiskefartyg Näringsdepartementet 2016-06-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 235 Förslag till rådets direktiv om genomförande av avtalet mellan

Läs mer

Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123)

Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123) YTTRANDE Dnr 27/2009 Stockholm den 18 mars 2009 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr A2008/3541/ARM Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123) Svenska institutet för europapolitiska

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 3.8.2005 KOM(2005) 361 slutlig 2005/0147 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om upphävande av rådets direktiv 90/544/EEG om frekvensband

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:45 RI (Dnr 110-321/2016) Utkast till lagrådsremiss Miljö- social och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling (Fi2016/00530/UR) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 21 mars 2016 Borgarrådsberedningen

Läs mer

DOM 2010-03-22 Meddelad i Stockholm

DOM 2010-03-22 Meddelad i Stockholm Migrationsöverdomstolen Avdelning 1 2010-03-22 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5645-08 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-52

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-52 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 2007/0229(COD) 2.3.2011 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-52 Förslag till yttrande Alejandro Cercas (PE439.114v01-00) Förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 6.2.2015 ARBETSDOKUMENT Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar Utskottet för rättsliga

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG)

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) L 300/72 Europeiska unionens officiella tidning 14.11.2009 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1072/2009 av den 21 oktober 2009 om gemensamma regler för tillträde till den internationella

Läs mer

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension 2013-05-21 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 13-1288 Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3]

Läs mer

Invandring för tillväxt och nya jobb. Karin Ekenger och Fabian Wallen JULI, 2002

Invandring för tillväxt och nya jobb. Karin Ekenger och Fabian Wallen JULI, 2002 Invandring för tillväxt och nya jobb Karin Ekenger och Fabian Wallen JULI, 2002 Innehåll Förord 3 Sammanfattning 4 Sveriges historia som invandringsland 5 Vad gäller för arbetskraftsinvandring till Sverige

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

InfoCuria Domstolens rättspraxis

InfoCuria Domstolens rättspraxis Sida 1 av 7 InfoCuria Domstolens rättspraxis svenska (sv) Hem > Sökformulär > Sökresultat > Dokument Skriv ut Dokumentets språk : svenska DOMSTOLENS DOM (fjärde avdelningen) den 16 januari 2014 (*) ˮBegäran

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC KONSEKVENSUTREDNING 1 (11) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-10-16 15EV733 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC Elsäkerhetsverket

Läs mer

I-avtalet 2016 2019. Lönebildningsavtal. Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31

I-avtalet 2016 2019. Lönebildningsavtal. Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31 I-avtalet 2016 2019 Lönebildningsavtal Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31 Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Unionen Ledarna AiF, Akademiker förbunden inom Fastigos avtalsområde (Sveriges

Läs mer