WD406F - Interaktiva medier I 7,5hp Moment: Web Usability Inlämningsuppgift 1ab. Wynona Ekesrydh

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "WD406F - Interaktiva medier I 7,5hp Moment: Web Usability Inlämningsuppgift 1ab. Wynona Ekesrydh 2010-12-13"

Transkript

1 Här följer min reflektion över innehållet i Jonathan Lazars bok Web Usability, kapitel 1 2, 6 7. Webbanvändbarhet För att infrastrukturen ska fungera behövs system som på ett enkelt och effektivt sätt kan hjälpa till att skapa ordning och reda. Med tiden stabiliserades dessa system och från och med mitten av 90 talet blev det allt vanligare att omsätta information till webbaserade sajter. Ett gigantiskt nätverk spred sig över hela världen och samhället påbörjade en ny era av teknologiska möjligheter. Det som tidigare tog lång tid att informera om, kunde nu delges på bara någon sekund. Utvecklingen gick i rask takt och med tiden utvecklades en interaktivitet mellan dator och användare (människan), med ett enkelt musklick kunde man förändra det man såg på skärmen. I stället för att bara informera, kunde man även roa sig på nätet med bl.a. spel, musik, resor, handel osv. För vem? - Användarens behov! I dagsläget har de flesta företag, organisationer, skolor, föreningar och även privatpersoner en egen hemsida. Här gäller det som webbdesigner att skapa en sajt som tillgodoser användarens behov så att denne stannar kvar men också få ut den information som t.ex. företaget står för. Sidan ska vara enkel att använda, navigationen ska vara tydlig och man bör även som webbdesigner plocka bort onödig information som tar plats. När det gäller användarvänlighet så ska man tänka på att nyttja sådant som användaren känner igen, t.ex. metaforer som en kundvagn för att handla på nätet, brevsymbol för e laeslogg_wynona_ekesrydh.docx 1 (9)

2 post, tydligt utmärkta länkar och knappar osv. Kortfattat kan man beskriva det som att det ska gå fort, vara effektivt och framförallt enkelt. Involvera användarna En annan viktig aspekt när man designar hemsidor är att involvera användarna, kan de vara med och påverka innehållet på ett sätt som passar dem, kommer hemsidan att hålla i längden. Ett bra exempel på detta är Facebook och här rekommenderar jag att man ser filmen The Social Network av David Fincher, för att få en förståelse för hur system kan ta form. Filmen handlar om grundarna av det sociala nätverket Facebook. Ett annat bra exempel på webbanvändning är när man ska ut och resa. I dagsläget kan man hemifrån via t.ex. SAS hemsida både boka biljett, bestämma var i planet man kan sitta, betala biljetten samt skriva ut boarding card. På så vis minskas kön vid incheckningen och det går snabbare att komma ombord, man kan komma 20 minuter innan planet går. Jämför man med före 90 talet, så var man tvungen att själv ta sig till en resebyrå alternativt flygplats för att få en biljett, sen var man tvungen att åka till flygplatsen ett antal timmar innan så att man hann checka in. Den nya lösningen för användarna är mycket effektiv, speciellt för de som reser ofta samt att det underlättar en hel del för personalen på flygplatserna. Här kan man ju diskutera om man rationaliserar bort personalen på dessa ställen, men det är en annan fråga som inte kommer att tas upp här. Webbläsare Det finns ett flertal olika webbläsare i olika versioner att använda sig av för att navigera på nätet, t.ex. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome och Opera. Detta är något som laeslogg_wynona_ekesrydh.docx 2 (9)

3 webbdesignern måste ta hänsyn till, annars kan sajten visas på ett olämpligt sätt som inte tillfredsställer användarens behov eller webbplatsens syfte. För att vara helt säker på att sajten ska fungera i samtliga webbläsare, kan man med hjälp av ett JavaScript visa ta reda på vilken webbläsare användaren har och vidare visa en fil som är specialanpassad just till denna webbläsare. Typ av webbsidor För att kunna designa en webbsida måste designern anpassa utformningen efter målgruppen (användarna). Ett bra tips i utvecklingsarbetet är att låta användarna ha synpunkter på hur webbsajten ska användas, dessa synpunkter har stor betydelse eftersom det är användarna som ska nyttja systemet. Tas ingen hänsyn till användarnas synpunkter så kan resultatet bli förödande och mycket kostsamt. De vanligaste typerna av webbsidor enligt Lazar (Web Usability, sid. 10) är i dagsläget: Elektronisk handel, typ webbutik som H & M och IKEA. Informationssidor, typ olika kommuners och föreningars hemsidor. Underhållningssidor, typ spel, musik film och bloggsidor (Spotify, YouTube). Communities, där användarna som har gemensamma intressen diskuterar specifika saker som t.ex. hur man arbetar i Adobe Photoshop CS3. Interna nät, typ information/kommunikation inom företag och skolor. Elektronisk legitimation Här skulle jag vilja lägga till en ny typ av webbsida, nämligen bankärenden, apoteksärenden, deklarationer, alltså sidor som kräver elektronisk legitimation för att kunna hantera tjänsterna. Elektronisk legitimation kan man få via banker och Telia. Krav är dock att man är mantalsskriven i Sverige och har ett laeslogg_wynona_ekesrydh.docx 3 (9)

4 personnummer. Använder man sig av denna typ av legitimation i Sverige kan man känna sig säker ( legitimation.se :23). Idag är det allt vanligare att man sköter sina privata affärer via nätet, allt för att man ska vara så effektiv som möjligt samt att det ska gå fort. Kan man dra slutsatsen om att man vill köpa mer tid genom att använda dessa typer av webbsidor? Definiera uppdrag och mål samt användarpopularitet För att skapa en bra webbsajt där användarna (målgruppen) är tillfredsställda måste sajtens mål preciseras och testas på användarna. Hoppar man över steget med att kommunicera med användarna vid utveckling, kan resultatet vara att sajten blir utan besökare och då mister sin funktion. En tidningsjournalist föreläste en gång på min arbetsplats och han nämnde tre viktiga aspekter som man kan ha i baktanke när man ska förändra eller berätta något: För vem ska du förändra/berätta? Här måste målgruppen definieras! Varför ska du förändra/berätta? Här måste ändamålet preciseras! Hur ska du förändra/berätta? Här måste resultatet preciseras (spel, animering, interaktivitet etc.). En webbsajts livscykel med användaren i fokus Lazar skriver i sin bok om att en webbsajts livscykel består av sju punkter. Här återknyter jag till aspekterna om för vem ska sajten anpassas till (1), varför ska sajten skapas (2) och till slut hur ska sajten skapas (3 5). När förarbetet är genomfört, lanseras sajten (6) och efter en tids användning utvärderas och förbättras sajten (7). laeslogg_wynona_ekesrydh.docx 4 (9)

5 Webbdesign 1. Definiera uppdrag och användare (målgrupp) Här startar livscykeln, både vid nyskapande av webbsajt och ombearbetning. 2. Samla in användarens behov Här sker research för att ta reda på vad användaren har för behov, detta är en viktig del om man vill tillfredsställa användarna så att de stannar kvar på sajten Skapa, förändra och testa designen Här skapas och förändras designen samt att designen testas på användarna. Denna procedur upprepas tills uppdraget har nått sitt mål och att användarna är nöjda. 6. Implementera och marknadsför webbsajten Här implementeras webbsajten på Internet och samtidigt marknadsförs den så att användarna hittar hit. 7. Utvärdera och korrigera webbsajten Här utvärderas och förbättras webbsajten. Nedladdningshastighet När man har kommit till skapandeprocessen av webbsajten måste man tänka på olika saker som kan påverka användaren. Det första man måste tänka på är nedladdningshastigheten, dvs. hur lång tid det tar att ladda sajten i användarens webbläsare. Använder man mycket grafik tar det garanterat längre tid att ladda innehållet jämfört med om man bara behöver ladda vanlig text. Ett sätt att lösa detta är att använda sig av webboptimerade bilder. Har man lite färg och form på grafiken kan man med fördel använda sig av gif bilder som kan lagra 256 färger och går snabbare att ladda. Använder man sig av bilder med mycket färg och form använder man med fördel jpg eller png bilder som kan lagra ca 16,8 miljoner färger, men dessa kan då ta längre tid att ladda. Webboptimerade bilder har olika komprimeringsmetoder, läs mer på Minnesplats När det gäller grafik på en webbsajt kan den utformas i en mängd olika skepnader, t.ex. animeringar gjorda i Flash, men för att dessa ska fungera måste användaren ha en flashplayer (insticksprogram) installerad på datorn och den måste vidare laeslogg_wynona_ekesrydh.docx 5 (9)

6 laddas i minnet, vilket också tar längre tid. Man kan generellt tänka så här: all data man använder tar plats i minnet, ju mer data man använder ju längre laddningstid och mer plats tar det i minnet och vise versa. Upplösning En sak man ska fundera över när man skapar sajten är att användarna kan ha olika upplösning på sina skärmar. Skapar man layouten med pixlar som mått, så kommer innehållet att visas i exakt de pixlar som är angivna oavsett skärmupplösning. Har man anpassat designen efter en upplösning på 1024x768 pixlar, vilken är relativt vanlig idag, får inte hela sajten plats om användaren har en upplösning på 800x600 pixlar och resultatet blir att användaren måste scrolla sig fram och tillbaka för att se innehållet. Scrollning är något man vill undvika i den mån det går för att det tröttar ut användaren. Ett hett tips är att man som designer testar sidan i olika upplösningar och gärna i mobiltelefonen. laeslogg_wynona_ekesrydh.docx 6 (9)

7 Layout och sammanhang För att få användaren att stanna kvar på webbsajten måste man ta hänsyn till vilken layout man skapar. Här gäller det att tänka på hur bakgrundsbilder och ev. mönster ska harmonisera så att användaren inte blir bortkollrad av allt lullull. En tydlig struktur ska finnas där menyalternativen är självklara för användaren. Typsnitt, storlek och färg Typsnitt, storlek och färg har också stor betydelse. På webben ska man helst använda typsnitt utan seriffer (sans serif), teckensnitt med seriffer har olika tjocklek på sina linjer och eftersom skärmen visar allt i s.k. ljuspunkter kan ljuset bli så starkt att de smala linjerna försvinner in i ljuset och då blir det grötigt för användaren att läsa. Lämpliga typsnitt på webben kan vara Arial och Verdana. Vill man använda sig av teckensnitt med seriffer, är Georgia ett alternativ som är specialanpassat för bildskärmen. Navigering Det är också mycket viktigt att menyer och innehåll har någon form av sammanhang så att användaren inte blir förvirrad. Tydliga rubriker som beskriver ämnet i korthet är att föredra. Kommunicera på webben Jag har som gymnasielärare satt ihop en föreläsning till mina elever om hur man kommunicerar på webben, se bilaga lagstiftning_typografi_bilder_dtr1210.pdf. Mångsidig användbarhet målgrupp I dagsläget måste man, när man skapar webbsajter, ta hänsyn till användarnas mångfald (pensionärer, ungdomar, kontorsarbetare, fabrikspersonal etc.). Ungdomar idag har en laeslogg_wynona_ekesrydh.docx 7 (9)

8 stor datorvana jämfört med äldre och här bör man då kompromissa sin teknik så att den passar båda parter. Handikapp En målgrupp man ska ta speciell hänsyn till är de som har någon form av handikapp. En blind person har oftast ett röstprogram som läser upp innehållet på sidorna, en döv person behöver information i form av text och bild där då ljud är uteslutet. För vem, varför och hur? Att designa till denna mångfald är en stor utmaning och här gäller det att ha klart för sig för vem man designar, varför man designar och hur man ska designa. Jag återknyter till mitt tidigare resonemang: det ska gå fort, vara effektivt och framförallt enkelt. XHTML språk och grammatik I Sverige är det Svenska akademin som bestämmer hur vårt språk ska stavas, skrivas och formas efter grammatiska regler. Vi har lexikon som vi kan slå upp ord i, för att vara helt säkra på att vi gör rätt. I dagens moderna IT system som t.ex. MS Word finns stavningskontroll som hjälper till med stavning och grammatik. Man kan enkelt sammanfatta det som att man har regler för att kommunicera korrekt. W3C World Wide Web Consortium När det gäller webbens språk XHTML så har W3C tagit på sig att standardisera regelverket. För att vi ska kunna kommunicera korrekt över vida världen, måste vi även här ha regler för hur grammatiken ska se ut, man brukar kalla det för att koden ska vara analyserbar. I HTML:s tidigare versioner bakade man in grammatiken i koden, men det var ganska förödande när man skulle ändra något om man hade många filer, det var både tidsödande och ineffektivt. I dagens XHTML standard ligger laeslogg_wynona_ekesrydh.docx 8 (9)

9 grammatiken i en DTD fil som analyserar koden för att kontrollera om den är korrekt kodad med rätt taggar i rätt ordning, även kallat validering. DTD Document Type Definition DTD filen beskriver ett sätt att strukturera ett SGML (Standard Generalized Markup Language, ett format för strukturerad text) och ett XML dokument. XML är en vidareutveckling av SGML. HTML har sitt ursprung i SGML. DTD filens anrop finns som en länk längst upp i HTML dokumentet: <?xml version="1.0"?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" " laeslogg_wynona_ekesrydh.docx 9 (9)

Webbteknik. Innehåll. Historisk återblick Teknisk beskrivning Märkspråk Standardisering Trender. En kort introduktion

Webbteknik. Innehåll. Historisk återblick Teknisk beskrivning Märkspråk Standardisering Trender. En kort introduktion Webbteknik En kort introduktion Innehåll Historisk återblick Teknisk beskrivning Märkspråk Standardisering Trender 1 Historisk återblick 89 CERN Tim Berners Lee Ett plattformsoberoende sätt att sprida

Läs mer

En snabb titt på XML LEKTION 6

En snabb titt på XML LEKTION 6 LEKTION 6 En snabb titt på XML Bokstaven x i Ajax står för XML, ett mycket användbart beskrivningsspråk som gör det möjligt för Ajax-tillämpningar att hantera komplex strukturerad information. I den här

Läs mer

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Swedbank AB 1 Kunderbjudande & Produkter/Betalningar Innehåll Innehåll Som privatperson kan du få pengar insatta till ditt konto från din arbetsgivare,

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun STAFFANSTORP Framtidens kommun 1 Innehållsförteckning Det nya informationssamhället sid 3 Staffanstorps kommun framtidens kommun sid 4 Det sociala medier i korta drag sid 5 Vad är wordpress sid 6 Att skriva

Läs mer

CHECKLISTA. För dig som vill göra information och kommunikation tillgänglig

CHECKLISTA. För dig som vill göra information och kommunikation tillgänglig CHECKLISTA För dig som vill göra information och kommunikation tillgänglig 2 Handisam Titel: Checklista för dig som vill göra information och kommunikation tillgänglig Handisam, Myndigheten för handikappolitisk

Läs mer

Användbarhet. Bryt rätt regler. Nils Ehrenberg nils.ehrenberg@mah.se

Användbarhet. Bryt rätt regler. Nils Ehrenberg nils.ehrenberg@mah.se Användbarhet Bryt rätt regler Nils Ehrenberg nils.ehrenberg@mah.se Agenda Intro till Användbarhet Användbarhet på nätet Exempel Fyra dörrar Inlämningsuppgift Viktigt En skala Subjektivt Användbarhet /

Läs mer

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 VIDEODAGBOKEN En dagbok i videoform online. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 Abstrakt: Den här rapporten kommer ta upp mitt projekt Videodagboken, en dagbok

Läs mer

Läkarintyg för sjöfolk. Hur gå vidare?

Läkarintyg för sjöfolk. Hur gå vidare? LÄKARWEBB 1 (5) Fartygsoperativa enheten Handläggare, direkttelefon Johan Bagge, 011-19 13 86 Ert datum Er beteckning Läkare som är intresserade av systemet för digitalt läkarintyg Läkarintyg för sjöfolk.

Läs mer

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer

Net id OEM Användarhandbok för Windows

Net id OEM Användarhandbok för Windows Net id OEM Användarhandbok för Windows Net id OEM Användarhandbok för Windows Copyright 2012 SecMaker AB Klassning: Publik Version: 5.6 1 / 8 Net id OEM Användarhandbok för Windows Copyright 2012 SecMaker

Läs mer

Adobe. Dreamweaver CS3. Grundkurs. www.databok.se

Adobe. Dreamweaver CS3. Grundkurs. www.databok.se Adobe Dreamweaver CS3 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Arbetsmiljön... 1 Användningsområde... 1 Starta Dreamweaver... 2 Arbeta i Dreamweaver... 2 Fönster... 3 Statusfältet... 4 Menyer...

Läs mer

Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1

Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1 Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1 Bilder och optimering --- Vilken upplösning är lämplig för bilder som ska användas på Internet? Sträva efter korta nedladdningstider. 72 ppi/dpi

Läs mer

D I G I TA LT S K A PA N D E

D I G I TA LT S K A PA N D E DIGITALT SKAPANDE Innehåll WEBBPLATS PRESENTATION AV DIN KARMTAT... 4 Översiktsplan för arbetets olika moment... 4 Intervjuguide... 5 Inlämning senast onsdagen den 9 december... 5 Redovisning onsdagen

Läs mer

Så får du maximal nytta av Evernote

Så får du maximal nytta av Evernote Så får du maximal nytta av Evernote 7 Anteckna på telefon och dator 7 Organisera projekt och idéer 7 Dela dina anteckningar. Så funkar den digitala anteckningsboken Evernote Glöm aldrig en bra idé! På

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Att eventuellt lägga in en extra gäst föreläsning med någon aktiv i arbetslivet som arbetar med animering i webb miljö.

Att eventuellt lägga in en extra gäst föreläsning med någon aktiv i arbetslivet som arbetar med animering i webb miljö. Kursrapport Webb 11 Distans Animering och multimedia för webben med Adobe Flash 7,5 hp H12 (31RAM1) Sammanfattning Kursens mål uppfattades som ganska relevant till mycket relevant. De flesta studenter

Läs mer

Brandsäker i handeln Brandfarlig vara i handeln. Till dig som ska introducera webbutbildningarna

Brandsäker i handeln Brandfarlig vara i handeln. Till dig som ska introducera webbutbildningarna Brandsäker i handeln Brandfarlig vara i handeln Till dig som ska introducera webbutbildningarna Innehållsförteckning Introduktion av webbutbildningarna om brandsäkerhet för handeln 1 Varför utbildning?

Läs mer

Nya Veckans AffArer VÅRA LÄSARE RÄCKVIDD & UPPLAGA

Nya Veckans AffArer VÅRA LÄSARE RÄCKVIDD & UPPLAGA Nya Veckans AffArer Nya Veckans Affärer är förstahandsvalet för näringslivet: Vi når 70 000 kvalificerade och köpstarka beslutsfattare inom svenskt näringsliv. I Veckans Affärer får de ny kunskap, nya

Läs mer

Labbrapport: HTML och CSS

Labbrapport: HTML och CSS Labbrapport: HTML och CSS Utförd av: Natalie Olmosse Mailadress: natalie.olmosse@gmail.com Datum: 2015 12 18 Kursansvarig: Karin Fahlquist Övriga lärare: Ulrik Söderström Första inlämningen Resultat (Godkänd/Retur):

Läs mer

create+ Interactive Scene Redaktörshandbok episerver

create+ Interactive Scene Redaktörshandbok episerver episerver create+ A PRODUCT IN THE EPiSERVER CREATE+ PACKAGE Version 1.2.1 Interactive Scene With Interactive Scene, putting together interactive presentations is quick and easy. Communicate your message

Läs mer

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben Från tanke TILL HANDLING Detta blad innehåller en samling tips på hur ni kan komma igång och påverka på webben genom att blogga och andra sociala medier. Metodblad: Påverka på webben Påverka på webben

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Hur hänger det ihop? För att kunna kommunicera krävs ett protokoll tcp/ip, http, ftp För att veta var man skall skicka

Hur hänger det ihop? För att kunna kommunicera krävs ett protokoll tcp/ip, http, ftp För att veta var man skall skicka Webben som verktyg Idag: Hur hänger det ihop? Viktiga tekniker Stegen i ett webbprojekt Verktyg Dreamweaver Photoshop Joomla CMS Storyboard och flödesschema Fixa webbhotell Hur hänger det ihop? För att

Läs mer

Skriva och skapa med datorn

Skriva och skapa med datorn 2012-12-06 19:11 Sida 1 (av 6) Skriva och skapa med datorn En dator kan man använda i många olika syften. Kanske spelar du mest dataspel och umgås med vänner i communities och på Facebook? Kanske använder

Läs mer

SDC Violweb Kom-igång-guide. En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016)

SDC Violweb Kom-igång-guide. En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016) SDC Violweb Kom-igång-guide En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016) Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av SDCs tjänster. Anvisningen förklarar hur

Läs mer

Projektplan för Website Project Japan

Projektplan för Website Project Japan HT11 Mediateknik A Södertörns högskola 2011-12-15 Projektplan för Website Project Japan Publicering via Internet Interaktiva medier Belsam Djehiche Carina Johansson Kim Olsson Johansson Innehåll Projektet

Läs mer

Enkla texter passar alla

Enkla texter passar alla WEBBPLATSER Enkla texter passar alla HELENA ENGLUND & MARIA SUNDIN Tillgängliga webbplatser! Nedsatt syn, darrhänthet eller lässvårigheter ska inte hindra medborgarna att hämta information på webben. Språkkonsulterna

Läs mer

Sammanfattning av enkäten en till en projektet

Sammanfattning av enkäten en till en projektet Sammanfattning av enkäten en till en projektet Tack för att ni tog er tid att svara på enkäten. Vi på 4-6 har sammanställt resultatet, och även gjort små förklaringar och svar till frågor, eller kommentarer

Läs mer

Teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik

Teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik Teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik Varför välja oss? Kursplan Presentation av våra datatekniska kurser Eftersom företag mycket sällan anställer gymnasieelever (de vill att ni ska

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd

Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd 1. Logga in i lokalnätbutiken med ditt användarnamn. Om du inte har något användarnamn kan du skapa ett genom att registrera dig som användare. a. Användarnamnet

Läs mer

ProReNata Journal. Snabbstart

ProReNata Journal. Snabbstart ProReNata Journal Snabbstart 1 av 8 Välkommen till ProReNata Journal! Vi har lagt ner stor möda på att det här systemet ska bli ett tillförlitligt och enkelt verktyg som hjälper dig i din vardag. Den här

Läs mer

It-politik Fakta i korthet

It-politik Fakta i korthet På denna sida av datorn syns inte min dövblindhet. Tala i telefon är nästintill omöjligt, men tack vare hjälpprogram på min dator kan jag kommunicera obehindrat med min omvärld på annat sätt. Citat ur

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Handledarmanus SFI Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Välkommen som handledare för utbildningen Brandsäkerhet i hemmet för SFI-elever. Syftet med utbildningen är att deltagarna ska förstå vilka

Läs mer

SpellRight. för Google Docs. Manual för SpellRight för Google Docs

SpellRight. för Google Docs. Manual för SpellRight för Google Docs SpellRight för Google Docs Manual för SpellRight för Google Docs SpellRight för Google Docs i korthet.... 2 Allmänt om tillägg... 2 Om lärplattor och tillägg... 3 Kontroll av text... 3 De vanligaste meddelandena....

Läs mer

Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125

Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125 Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125 Välkommen till Community! Om Community Community är ett verktyg i Mediekatalogen som kan liknas vid ett Facebook för skolan. Det som skrivs och skapas

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer

NT- GYMNASIET TEKNIK 1 RAGNE.WAHLQUIST@JARFALLA.SE

NT- GYMNASIET TEKNIK 1 RAGNE.WAHLQUIST@JARFALLA.SE TEKNIK 1 Innehåll FRITIDSINTRESSET... 4 Översiktsplan för arbetets olika moment... 4 Tidplan, ett förslag... 4 Lektion 1, måndagen den 22september... 4 Till nästa lektion, tisdagen den 24 september, fotografera

Läs mer

Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1. Så går du kursen Bakgavellyft

Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1. Så går du kursen Bakgavellyft Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1 Så går du kursen Bakgavellyft Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 2 Starta kursen 1. Öppna ett Internetfönster och fyll i adressen

Läs mer

Projektspecifikation för Cv på webben

Projektspecifikation för Cv på webben Projektspecifikation för Cv på webben Problemområde: Vad skall vi utforma? Vi ska utforma ett personligt CV på nätet där vi kan presentera oss själva och våra meriter för potentiella arbetsgivare. Istället

Läs mer

07/12/2015. Stilmallar. - styra utseendet av webbplatsen DEL 1. Karin Fahlquist. index.html. iecept.html frukt.html grönsaker.html

07/12/2015. Stilmallar. - styra utseendet av webbplatsen DEL 1. Karin Fahlquist. index.html. iecept.html frukt.html grönsaker.html Stilmallar - styra utseendet av webbplatsen DEL 1 Karin Fahlquist index.html iecept.html frukt.html grönsaker.html 1 Samma kod olika utseende Olika exempel om layout: http://www.csszengarden.com/ Utseende

Läs mer

Användarmanual för Hemsida

Användarmanual för Hemsida Användarmanual för Hemsida Sida 1 av 44 Inledning Detta dokument är en användarmanual för redigerbara hemsidor utvecklade av. Du kan själv, i ett wordliknande gränssnitt, enkelt uppdatera din egen hemsida

Läs mer

Struktur och innehåll Laboration 2

Struktur och innehåll Laboration 2 Laborationsanvisning Struktur och innehåll Laboration 2 Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2011-08-08 Inledning Till skillnad från laboration 1 som mest handlade om att komma igång med arbetsmiljön

Läs mer

Studie av gränssnittsprototyp i projektet Webbklustring - användarupplevelsen

Studie av gränssnittsprototyp i projektet Webbklustring - användarupplevelsen LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för Datavetenskap Studie av gränssnittsprototyp i projektet Webbklustring - användarupplevelsen Namn E-mail Evelina Rennes evere305@student.liu.se INNEHÅLL INNEHÅLL

Läs mer

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Läs mer om it i lärandet på webben: www.spsm.se/itilarandet Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Skriften är utgiven av Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben Lathund för webbredaktörer Så skriver du på webben 1 Disposition En bra struktur kännetecknas av att det är enkelt för besökaren att förstå var den hittar det den letar efter. Oavsett om det handlar om

Läs mer

Användarmanual HOIF.org

Användarmanual HOIF.org Användarmanual HOIF.org HOIF.org 2013-05-21 37 sidor Användarmanual för HOIF.org Introduktion Det här är en manual till alla användare på hemsidan HOIF.org Hur får jag ett användarkonto? För att kunna

Läs mer

INT 3 F3. En texts läsbarhet. Teckensnitt. Medieteknik Del1. Färger, teckensnitt och bildformat

INT 3 F3. En texts läsbarhet. Teckensnitt. Medieteknik Del1. Färger, teckensnitt och bildformat INT 3 F3 Medieteknik Del1 Färger, teckensnitt och bildformat DSV Peter Mozelius En texts läsbarhet Teckensnitt Teckengrad Radlängd Radavstånd Papper/Skärm Bakgrundsfärg Teckensnitt Teckensnitt kan delas

Läs mer

Redovisa i e-möten via Adobe Connect

Redovisa i e-möten via Adobe Connect Guide för studenter Eva Pärt-Enander, Uppsala Learning Lab, 2011-09-01 Redovisa i e-möten via Adobe Connect Detta dokument är till dig som är student i en kurs där man behöver redovisa uppgifter i e- möten

Läs mer

Acrobat version Du behöver ha Acrobat Pro installerat på din dator för att signera planer i Atlas. Däri finns funktion för certifiering/signering.

Acrobat version Du behöver ha Acrobat Pro installerat på din dator för att signera planer i Atlas. Däri finns funktion för certifiering/signering. Instruktioner för signering av kursplaner som Granskare 1. Reviderad kursplan signeras av Granskare 1. Nya kursplaner och utbildningsplaner signeras av Granskare 7. Reviderad utbildningsplan signeras av

Läs mer

www.folkbildning.net/ds

www.folkbildning.net/ds www.folkbildning.net/ds metodhandledning Inledning Öga och seende är ett digitalt webbaserat studiematerial som vänder sig till unga vuxna. Dessa unga vuxna kan befinna sig i i grundskolans sista stadium,

Läs mer

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se Macromedia Flash 8 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Flash 8...1 Användningsområden...1 Bekanta dig med arbetsytan...2 Scen och tidslinje...3 Lager...3 Bibliotek...4 Verktygsfältet

Läs mer

Materialspecifikation för desktop och mobil

Materialspecifikation för desktop och mobil Materialspecifikation för desktop och mobil Deadlines Standardformat: material ska vara oss tillhanda senast 3 arbetsdagar före publicering. Övriga Format: material ska vara oss tillhanda senast 5 arbetsdagar

Läs mer

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text]

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text] 20111206 SCHOLA COMAI WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1 ELEV [Skriv text] Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 1.5 Start... 4 1.5.1 Grundinställning

Läs mer

Inlämningsuppgift 2. DA156A - Introduktion till webbutveckling Teknik och samhälle, Malmö högskola Oktober 2012

Inlämningsuppgift 2. DA156A - Introduktion till webbutveckling Teknik och samhälle, Malmö högskola Oktober 2012 Oktober 2012 Uppgiften går ut på att redovisa dina kunskaper kring JavaScript, liksom din förmåga att skapa en CSS-baserad layout. Detta gör du genom att lämna in ett resultat som följer specifikationerna

Läs mer

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011 1/6 För sökande: 4/2011 Läs också: Användarguide till Akademins e-tjänst (pdf) Innehåll 10 vanligaste frågorna... 2 Hur ändrar jag mitt lösenord?... 2 Varför godkänns inte min personbeteckning?... 2 Jag

Läs mer

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker Sid 1 Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1 http://www.etek.chalmers.se/~hallgren/eda/ : Mer om FrameMaker 1996, 1997 Magnus Bondesson 1998 och 99-09-22 Thomas Hallgren 1 Introduktion I Laboration

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Om du vill hitta tillbaka till din sektion klicka på fliken i huvudmenyn som heter organisation.

Om du vill hitta tillbaka till din sektion klicka på fliken i huvudmenyn som heter organisation. Lathund för medlemsregistret Det första ni skall göra Det första ni ska göra i systemet är att kontrollera att er sektions uppgifter är korrekta. Ni registrerar en huvudadress som all post skickas till.

Läs mer

Att använda Stava Rex i Word 2007

Att använda Stava Rex i Word 2007 Att använda Stava Rex i Word 2007 1. Skriva i Word Skriv av följande mening med fel och allt: Stänga av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer de ord som Word uppfattar

Läs mer

Guide för Google Cloud Print

Guide för Google Cloud Print Guide för Google Cloud Print Version 0 SWE Definitioner av symboler Följande symboler används i hela bruksanvisningen: Det här indikerar att det finns en förklaring till hur du hanterar en viss situation

Läs mer

Språk för webben introduk4on 4ll HTML

Språk för webben introduk4on 4ll HTML Föreläsning i webbdesign Språk för webben introduk4on 4ll HTML Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se En webbsidas beståndsdelar Text (formaterad, strukturerad) Länkar Inkluderade

Läs mer

En liten introduktion till Community på GR-SLI

En liten introduktion till Community på GR-SLI 151112 En liten introduktion till Community på GR-SLI www.grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Välkommen till Community!...4 Om Community...4 Hur du går med...4 Bekanta dig med Community...5 Händelser...5 Grupper

Läs mer

Checklista med Tips & råd för din webbplats

Checklista med Tips & råd för din webbplats Checklista med Tips & råd för din webbplats Din hemsida är navet i din marknadsföring. Den ska visa vem du är, vad du erbjuder och hur just du kan lösa dina kunders problem och den ska hjälpa dig sälja

Läs mer

Del 1 och 2 HTML/CSS. Webbutveckling Laboration 1 Nicklas Bostedt 850906-8550

Del 1 och 2 HTML/CSS. Webbutveckling Laboration 1 Nicklas Bostedt 850906-8550 Del 1 och 2 HTML/CSS Vi har fått i uppgift att göra en hemsida av eget val! Jag har bestämt mig för att skapa en hemsida åt en påhittad restaurang här i Umeå som inriktar sig på exklusiv nyttig mat och

Läs mer

Vetenskapliga affischer

Vetenskapliga affischer Vetenskapliga affischer En forsknings affisch/poster Sammafatta information eller forskning kortfattat och tilltalande Publicera resultat Skapa diskussion (diskussions underlag) 1 Reklam för ditt arbete

Läs mer

Handbok Företagsinteckning

Handbok Företagsinteckning Handbok Företagsinteckning Denna handbok beskriver hur du arbetar i Bolagsverkets e-tjänst Företagsinteckning. Datum: 2009-10-21 Version: 1.2 Upprättad av: Conny Berglund Ändringar Version Datum Ändrade

Läs mer

Detta sätt lämpar sig bra om man bara kort vill kommentera den inlämnade uppgifter som helhet. Gör så här:

Detta sätt lämpar sig bra om man bara kort vill kommentera den inlämnade uppgifter som helhet. Gör så här: FRONTER-LATHUND TRE OLIKA SÄTT ATT KOMMENTERA INLÄMNINGSUPPGIFTER PÅ Det finns tre olika möjligheter för att kommentera inlämningsuppgifter i Fronter Skriva i Fronters kommentarruta, kommentera direkt

Läs mer

10 smarta appar som ger Chrome mer muskler

10 smarta appar som ger Chrome mer muskler 10 smarta appar som ger Chrome mer muskler 7 Rensa bort all webbreklam 7 Sök utan Googles snokande 7 Surfa säkrare. Maxa Google Chrome med smarta appar Google Chrome är inte bara en blixtsnabb webbläsare.

Läs mer

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning Detta lärarmaterial är till för er som vill fördjupa er i det bildspråk som Min Stora Sorgs musik och konstnärskap berör men också koppla det till den bildvärld vi lever i idag. I denna performancekonsert

Läs mer

Checklista för kognitiv tillgänglighet

Checklista för kognitiv tillgänglighet Checklista för kognitiv tillgänglighet Handledning Checklistan är gjord för att underlätta arbetet med kognitiv tillgänglighet på din enhet. Checklistan består av två delar: denna handledning och ett formulär.

Läs mer

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB Designmanual Lunds Kommuns Fastighets AB 2010 Lunds Kommuns Fastighets AB (publ) Grafisk designmanual Version 1.0 2010 Innehållsförteckning En enhetlig grafisk profil stärker vår identitet Logotypen Färgerna

Läs mer

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016 Föreningarnas nya sidmall Version 4, 12.4.2016 Innehållsförteckning Föreningarnas nya sidmall... 1 Introduktion... 3 Sammanfattning... 3 Sidmallar och sidornas uppbyggnad... 4 Gamla sidmallen... 4 Nya

Läs mer

Prova på-laboration i PHP Johan Sjöholm johsj@ida.liu.se Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet 2009-08-09

Prova på-laboration i PHP Johan Sjöholm johsj@ida.liu.se Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet 2009-08-09 Prova på-laboration i PHP Johan Sjöholm johsj@ida.liu.se Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet 2009-08-09 1. Introduktion till webbprogrammering Webbprogrammering består av ett antal

Läs mer

Laborationsanvisning. HTML5 Laboration 6. Författare: Johan Leitet Version: 1 Datum: 2011-10-03

Laborationsanvisning. HTML5 Laboration 6. Författare: Johan Leitet Version: 1 Datum: 2011-10-03 Laborationsanvisning HTML5 Laboration 6 Författare: Johan Leitet Version: 1 Datum: 2011-10-03 Inledning I denna avslutande laboration ska du testa att märka upp en sida med de nya taggarna i HTML5. Mikroformat

Läs mer

LAJKA-GUIDE. 8 smarta tips som gör dig till. Dropbox-kung. 7 Dela filer som länkar 7 Höj säkerheten 7 Förhandsgranska dokument och fem andra tips

LAJKA-GUIDE. 8 smarta tips som gör dig till. Dropbox-kung. 7 Dela filer som länkar 7 Höj säkerheten 7 Förhandsgranska dokument och fem andra tips 8 smarta tips som gör dig till Dropbox-kung 7 Dela filer som länkar 7 Höj säkerheten 7 Förhandsgranska dokument och fem andra tips. Maximal nytta av molntjänsten Dropbox Det finns gott om nätdiskar, men

Läs mer

Elektronisk hantering, förvaring och delning av examenstillfälles specifika bedömningsmaterial (dokument, video) på Office 365

Elektronisk hantering, förvaring och delning av examenstillfälles specifika bedömningsmaterial (dokument, video) på Office 365 Elektronisk hantering, förvaring och delning av examenstillfälles specifika bedömningsmaterial (dokument, video) på Office 365 Grundexamen inom hästhushållning 2015 AXXELL UTBILDNING AB Maria Wikström

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

För att skriva CSS-kod använder man sig av olika kommandon. Ett exempel på hur man kan skriva kod för att ändra textfärg kan vara:

För att skriva CSS-kod använder man sig av olika kommandon. Ett exempel på hur man kan skriva kod för att ändra textfärg kan vara: Hemsida CSS Introduktion till Cascading Style Sheets (CSS) Detta är en mycket kort genomgång av CSS med exempel på hur sådan kod ska läsas och hur den kan användas på IdrottOnline-sidor. Är man ute efter

Läs mer

Policy för kakor. Inledning Om kakor

Policy för kakor. Inledning Om kakor Inledning Om kakor Policy för kakor De flesta webbplatser använder kakor för att förbättra användningen av webbplatsen så att webbplatsen "kommer ihåg" dig, antingen under ett besök (med en "sessionskaka")

Läs mer

Systemkrav myschenker.se

Systemkrav myschenker.se Systemkrav myschenker.se Dessa systemkrav måste vara helt uppfyllda för att full funktionalitet ska kunna garanteras: PC med Windows XP, Vista eller Windows 7 Microsoft Internet Explorer 7 eller högre,

Läs mer

Snabbgenomgång. Windows Live Movie Maker

Snabbgenomgång. Windows Live Movie Maker Snabbgenomgång Windows Live Movie Maker Inledning Den här snabbgenomgången är tänkt att användas av dig som är nybörjare på att arbeta i Windows Live Movie Maker. Den är inte tänkt som en omfattande guide

Läs mer

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11 Sidan 1 av 7 2010-11-11 Övning (X)HTML 2 Innan du börjar med laborationen ska du se till så att du har öppnat din editor (till exempel Notepad++). I denna editor ska du skriva (X)HTML-kod som du sedan

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Sammanställning av webbenkät december 2015

Sammanställning av webbenkät december 2015 Sammanställning av webbenkät december 2015 Bakgrund I december 2015 bjöds kommuninvånare in för att vara med att påverka utvecklingen av kommunens digitala tjänster. Inbjudningar gick ut via webbplats,

Läs mer

Tillgänglighetskrav på teknik Dessa krav baseras på WCAG 2.0, http://www.w3.org/tr/wcag20/

Tillgänglighetskrav på teknik Dessa krav baseras på WCAG 2.0, http://www.w3.org/tr/wcag20/ Tillgänglighetskrav på teknik Dessa krav baseras på WCAG 2.0, http://www.w3.org/tr/wcag20/ UPPDRAGSGIVARE: Malmö stad VÅR REFERENS: Andreas Cederbom 08-555 770 64 andreas.cederbom@funkanu.se DATUM: 2009-04-03

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN Office 365 Lathund 1 Innehåll Inledning 2 Vad är Office 365? 2 Innehållet i denna lathund 2 Mer information 2 Office 365-portalen 3 Logga in i Office 365-portalen

Läs mer

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03 Slutrapport för JMDB.COM Johan Wibjer 2012-06-03 Abstrakt Den här rapporten kommer handla om mitt projekt som har handlat om att gör en webb sida för ett personligt media bibliotek, hur jag har jobbar

Läs mer

Kom igång manual. För att starta behöver du registrera dig och din förening: https://www.procup.se/adm/procup_newclub.php

Kom igång manual. För att starta behöver du registrera dig och din förening: https://www.procup.se/adm/procup_newclub.php Kom igång manual För att starta behöver du registrera dig och din förening: https://www.procup.se/adm/procup_newclub.php Logga därefter in med de uppgifter du fått i din mail: https://www.procup.se/adm/login.php

Läs mer

www.skillspartner.com

www.skillspartner.com Mål Deltagarna ska förstå: Vad XML är Hur XML fungerar Vilka problem XML löser Hur XML används Känna till begrepp: DTD, DOM, XSL etc. Känna till verktyg Innehåll Vad är XML XML i relation till HTML XML

Läs mer

Guide för pdf-formulär

Guide för pdf-formulär Guide för pdf-formulär Innehållsförteckning Rätt programvara... 3 Instruktion för automatiskt formulär... 3 Steg 1 Mall till pdf-format via Word... 3 Alternativt steg 1 Mall till pdf-format via Acrobat...

Läs mer

Stilbyggar-manual. Logga in. Vad betyder knapparna? Välj stil & Duplicera

Stilbyggar-manual. Logga in. Vad betyder knapparna? Välj stil & Duplicera Stilbyggar-manual Logga in Börja med att logga in på Digistoff. Skriv in adressen för föreningens hemsida, och lägg till /loggain på slutet av adressen. Exempel: trevapplingen.nsu.webbhuset.fi/loggain

Läs mer

Introduktion till Adobe Acrobat Connect. I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera.

Introduktion till Adobe Acrobat Connect. I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera. Introduktion till Adobe Acrobat Connect I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera. Innehåll Hur startar jag ett möte i Adobe Connect?... 3 Hur är ett

Läs mer

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING. ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Huvudstödsansökan

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING. ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Huvudstödsansökan Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Huvudstödsansökan Innehåll 1 Allmänt om tillämpningen... 3 1.1 Krav på maskinvara... 3 1.2 Användarrättigheter

Läs mer

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster?

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Ahmet Kurt, NSB, juni 2011 Mobiltätheten exploderar bland befolkningen. Mobilen har man alltid tillgänglig, utan lång starttid. Just nu (2011)

Läs mer

Kontakta oss. Carl-Anton Johansson. Daniel Gunnarsson. Webbstrateg. Webbutvecklare. 0492-196 76 070-563 12 04 carl.anton.johansson@webbpartner.

Kontakta oss. Carl-Anton Johansson. Daniel Gunnarsson. Webbstrateg. Webbutvecklare. 0492-196 76 070-563 12 04 carl.anton.johansson@webbpartner. Kontakta oss Den personliga relationen i affärer anser vi vara av största vikt. Vår ambition är att alla medarbetare finns tillgängliga för våra kunder på ett snabbt och smidigt sätt. Du avgör själv om

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Nyheter och nyhetslista 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Nyheter 4 Nyhetslista 4 Dela nyhetslistor med andra organisationer eller arbetsrum 6 Skapa en nyhetslista till

Läs mer

LEFI Online. Anslutningsinformation

LEFI Online. Anslutningsinformation LEFI Online Försäkringskassan, Tjänsteleverans _LEFI Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 REFERENSER... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 KONTAKT... 3 2 KOMMUNIKATION... 4 2.1 WEBBGRÄNSSNTET... 4 2.1.1 Tillträde

Läs mer

The Pirate Bay-rättegången, dag 6 Fritt nedtecknat

The Pirate Bay-rättegången, dag 6 Fritt nedtecknat The Pirate Bay-rättegången, dag 6 Fritt nedtecknat PB Pirate Bay TBP The Pirate Bay M Vittne, Jurist vid IFPI, Magnus Mårtensson Å Åklagare, med inriktning på IT-relaterade brott, Håkan Roswall t0 + 00:15:35

Läs mer

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Mantha Kasagianni Kvällens upplägg o Kort information om sektionen för förebyggande arbete o Insatser på skolor I Botkyrka o Barns svar med diskussioner

Läs mer