juvelen i sk ärgården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "juvelen i sk ärgården"

Transkript

1 juvelen i skärgården

2 fin gästhamn jussarö juvelen i skärgården Där ligger den, en stor kluns på sjökortet i det yttersta havsbandet. Jussarö, den västnyländska skärgårdens kronjuvel, har i alla tider varit ett viktigt landmärke för sjöfarare. Ön har varit en knutpunkt där flera leder möttes. Från Tallinn (tidigare Reval) kom en led söderifrån och den väst-östliga leden från Stockholm till Viborg löpte förbi här. På medeltiden kunde man segla norrut till Raseborgs slott och senare till staden Ekenäs. De som närmar sig ön har alltid fått gnugga sig i ögonen, både en och två gånger då de stirrar på kompassen. Vad händer? Kompassnålen blir galen och snurrar som en besatt. Orsaken är de stora järnmalmsfyndigheterna som ligger dolda i djupen kring ön. De har gjort att man försökt sig på malmbrytning i olika repriser, men tyvärr med ganska klent resultat. Kompassfelen ledde till flera olyckor i Jussarös omgivningar. Det ligger ett flertal skeppsvrak i de omgivande vattnen. Det äldsta, Jussarö I som hittades 1967, härstammar troligen från 1500-talet och kan ha ingått i Gustav Vasas flotta. Jussarö II har väckt mest uppmärksamhet av alla vrakfynd. Det tvåmastade fyndet, 28x6,9 meter, som ligger i sundet mellan Jussarö och Lill-Jussarö är i relativt gott skick. Man bärgade bland annat rhenvin, porslin, parfym- och medicinflaskor, samt fyra lätta järnkanoner och ett ankarspel. Först trodde man att det var den mytomspunna silverbriggen de Catarine från 1783 man hade lyckats hitta, men fick överge den teorin. Men vilket fartyg det är fråga om har forskarna inte kunnat enas om. En tippning är att det är briggen Graf Nikita från S:t Petersburg, som led skeppsbrott En annan att det är den engelska barken Constantin Trader. Den som i dag gästar Jussarö, styr tryggt in i gästhamnen på öns norra sida, där numera stadiga bryggor och en trevlig grillplats på en bergsknalle ovanför, väntar. Hamnen som ligger mitt emot den mindre Lill-Jussarö har redan i 700 år fått gott betyg av sjöfolk som tagit i land. Den ligger välskyddad för de flesta vindar, men har goda utfartsmöjligheter både i östlig och västlig riktning. Gästhamnen har två gånger för tre år i taget, valts till Årets favorithamn. År 2012 fick den ett vandringspris kallat Suomen veneilykohde. På Jussarö, som mäter två kilometer i nordostlig-sydvästlig riktning och är 120 hektar stor, finns mycket att uppleva. Här kan man njuta av vild natur och förundra sig över historien som satt sina spår på den märkliga ön. Den har bland annat en speciell gammelskog med höga träd, som syns på långt håll ute i havsbandet. Men man kan också dricka en kopp kaffe i strandcaféet och köpa färska skärgårdslimpor och souvenirer eller steka en korv på grillplatsen utanför caféet.

3 lämpligt läge Jussarö ligger välplacerad för den som är på väg från Helsingfors mot Hangö, men tycker att dagsetappen känns för lång. Ön ligger knappt 50 sjömil västerom Helsingfors och 20 österom Hangö och precis intill farleden. Öns västra halva nationalparken, öppnades för allmänheten i mitten på 1990-talet, medan arméns del, den östra halvan blev tillgänglig Nu brukar också större fartyg ibland göra strandhugg på ön. De kan lätt lägga till vid den bastanta betongbryggan som byggdes till lastningskaj för pråmarna till Koverhar under gruvtiden. Det går också enkelt att ta sig in till Ekenäs med båt från Jussarö. Sträckan är drygt tio sjömil och man viker lämpligen av från Hangöfarleden längs med den norrgående farleden från Hästö- Busö. Varje vecka ordnas under sommaren också båtturer både från Norra hamnen i Ekenäs och på beställning från Sommarö fiskebod på Skåldö, för turister som inte har egen båt, men som gärna vill insupa lite havsluft och uppleva den vackra skärgården under några timmar. Under en tid delades ön mellan Forststyrelsen och armén, som efter kriget anlade ett bevakningsfort under Hangö kustbatteri till Efter att gruvdriften upphörde tillhörde hela ön försvarsmakten, som ordnade skjutläger och andra övningar där. De sista hölls Försvarsmakten använder fortsättningsvis Jussarö vid olika övningar, till exempel för stridsdykare. trevliga stigar Det finns fina promenadstigar runt ön. Väster om hamnen kan man ta sig runt på en välplanerad naturstig som går över ängsmarker, som några vänliga, nyfikna sommarfår håller i skick. Över ett staket in i skogen där furorna växer höga över myrmarken fortsätter stigen, som man av naturvårdsskäl inte bör avvika ifrån. Skogarna har fått stå orörda i århundraden. Därför trivs där svamp-, moss- och lavväxter samt insektarter som på andra håll är hotade. På ängarna trivs bland annat mandelblom, backnejlika, backlök, backglim, bergbräsma och svartkämpar och våra vanliga skogsdjur: älgar, hjortar, rävar och harar har gott om utrymme på ön. Går man rakt upp från hamnen möts man av en märklig syn. Mitt i skogen står ett sönderskjutet höghus och flera andra betongbyggnader. Det minner om tiderna då den senaste gruvdriften var i gång på 1960-talet och armén som övade stadskrigföring i husen! Längre fram finns en stor hall som övertagits av en båtbyggare. Den fungerade tidigare som arméns ammunitionslager. Går man vidare österut hittar man den gamla betongsilon, som numera är i dåligt skick och stängd för allmänheten och industrianläggningen och andra gamla spår som minner om gruvdriften. Den östra stranden är delvis förstörd av all slagg från gruvan som dumpades här.

4 vikingahamn Jussarö har varit ett känt landmärke i alla tider. Den fick troligen sitt namn av danskarna då de under vikingatiden på 1200-talet navigerade österut i skärgården och kallade ön för Iuxarae. Det finska ordet Jouhisaari har ett förhistoriskt ursprung. Hur länge ön varit bebodd vet ingen. Före den fick fast bosättning i mitten av 1700-talet nyttjades den säkerligen för säljakt och fiske, som det fanns goda möjligheter till. Man har hittat rester av tillfälliga kojor, som fiskarna byggde till skydd åt sig under sina vistelser här ute. De behövdes eftersom vägen hem till fastlandet eller innerskärgården var lång. Då hade man bara åror och segel att ta till. Senare, på 1800-talet, befästes öns ställning som en viktig lotsstation och småningom växte ett säreget samhälle till sig här, där lotsar och fyrvaktare med familjer levde sida vid sida. Den magra lön som staten utbetalade, drygades ut med fiske och boskapsskötsel. Varje familj fick ha bara en ko, en gris och några höns, eftersom betet och tillgången på hö var så begränsad såväl här som i den övriga delen av skärgården. Redan i början av seklet hade man börjat diskutera nödvändigheten av en fyr, eftersom vattnen kring Jussarö var farliga med många undervattensgrund lurande på sjöfararen. År 1891 stod den äntligen färdig. Fyren fungerade med petroleum och en Petromaxlampa, som handpumpades. Fyrlyktan hade ett fast sken, ljussignalerna producerades av en roterande skärm med inbyggda linser och färgsektorer. Genom att dra upp ett lod varje timme åstadkoms ljusintervallerna. Det var minnsann inga lyxförhållanden de tre fyrvaktarfamiljerna bjöds på. Familjerna delade på tre rum och ett gemensamt kök med tre spisar och barnaskaran var stor. I andra ändan av huset bodde fyrmästaren, som räknades som lite förmer, i två rum. Befolkningen på Jussarö växte stadigt. I slutet av 1800-talet hade ön en fast bosättning på över 70 personer, av dem var 30 barn. Det behövdes alltså en skola för barnen och en ambulerande sådan kom i gång Man ansåg att skolan var viktig, eftersom ynglingar som gick i lotslära måste kunna både läsa och skriva.

5 dr amatisk a år Framförallt 1912 blev ett dramatiskt år för Jussarö. Det året förryskades hela lotskåren och landets fyr- och lotsväsende underställdes det ryska marinministeriet. De skulle bland annat bära rysk uniform. Alla sex lotsar på Jussarö sade upp sig i protest och lämnade ön. Det gjorde också de flesta av lotsverkets officerare och tjänstemän och över hälften av landets lots- och fyrpersonal. Överheten hotade med bestraffning, men den uteblev. Myndigheterna importerade två så kal lade rysslotsar till Jussarö, som inkvarterades på det närliggande Espingskär. Man besparades inte heller från mänsklig tragik. Samma år försvann fyrmästaren Brunnström och hans svåger en sen, stormig höstnatt. De hade begett sig ut för att fiska och lånat båt av grannen, men det enda som återfanns var en ilandfluten spristång, det vill säga segelmasten. Det här året lösgjordes Jussaröborna från sin isolering i och med att ön fick regelbunden postförbindelse. Redan denna vår kunde invånarna i egna tidningar läsa om Titanic-katastrofen, som skakade hela världen. Första världskriget ett par år senare innebar en mörk- och nedläggning av Jussarö. Lotsväsendet var lamslaget, nu släcktes även fyren. Kriget innebar att Jussarö blev ett intressant militärstrategiskt objekt för de ryska militärmyndigheterna. På Långörn, en klippholme norr om Jussarö byggdes ett kustfort, med fyra kanoner placerade på holmens sydsida. År 1922 uppfördes Finlands första obemannade fyr på Sundharun, två sjömil sydväst om Jussarö. Den gamla fyren stod oanvänd och oskött och på vinterkrigets sista dag, en dag före Moskvafreden 1940, sprängdes den övre delen av tornet på order av de finländska militärmyndigheterna. Med tanke på utarrenderingen av Hangö-området ansågs fyren vara ett alltför synligt landmärke. malmbry tning fångar på ön I början av 1800-talet var järnbruken, som var många i Västnyland, nästan helt beroende av järnmalm från Sverige. Efter års krig, då Finland blev storfurstendöme under Ryssland, intensifierades sökandet efter egna malmfyndigheter. Blickarna riktades mot Jussarö och 1814 upptäcktes en malmförekomst på den lilla ön Lerharun, två kilometer öster om Jussarö. Tjugo år senare hittades en annan lovande malmfyndighet vid Jussarös norra del. Området inmutades och malmbrytningen inleddes redan samma år. Arbetet fortsatte i några år med en arbetsstyrka på 14 till 18 man. Men den brutna malmen visade sig vara svårsåld för bruken hade fortfarande rätt att importera svensk malm. Gruvdriften pågick från och till. Man borrade och sprängde och lade den lösgjorda malmen i baljor som hissades upp från gruvorna, först med människokraft, senare med hjälp av hästvandring. De djupaste gruvhålen gick ner till 48 meters djup, vilket innebar att man arbetade under havsbottennivån. Den som i dag beger sig på vandring längs naturstigen förbi den röda Kullakojan på ängen väster om hamnen, kan se och begrunda ett dagbrott, som i dag är vattenfyllt och fundera på omständigheterna för 150 år sedan. För att få ner produktionskostnadena utnyttjades fångar, så kallade lösdrivare som varken hade fast arbete eller bostad, som hämtades från Sveaborg. Hösten 1842 övergick man till gruvbrytning året om och några år senare uppgick styrkan till 90 fångar, 51 soldater och fyra särskilda fångvaktare. Vid den här tiden hade gruvsamhället på Jussarö bland annat en stor kasern med egen kyrka, sjukstuga och bageri. Ekenäs provinsialläkare gjorde besök på ön och en präst kom regelbundet för att hålla gudstjänst. Våren 1854 seglade engelska och franska krigsfartyg på Östersjön på grund av Krimkriget. Fångarna flyttades till fängelset i Tavastehus, och återvände först ett par år senare. År 1861 lades gruvorna slutligen ner. Det var tänkt att gruvan skulle säljas men ingen köpare uppenbarade sig. Byggnaderna och lösöret auktionerades och transporterades bort från ön. Man hade brutit omkring råmalm och gråmalm ur nio gruvor. En märklig epok i öns historia tog slut. Nu återstår endast de vattenfyllda schakten.

6 i sista minuten Göran Wikström känner Jussarö som sin egen ficka. Han har arbetat i gruvan som på nytt kom i gång på 1950-talet och kör nu taxibåt från Sommarö till ön där han också guidar turister. När Vuoksenniska Ab i mitten på 1950-talet började leta efter järnmalm på Jussarö var Göran Wikström en av dem som med diamantborr knackade hål i berget på jakt efter fyndigheterna. Själva gruvverksamheten kom i gång 1961 och innebar ett stort ekonomiskt uppsving för skärgården. Den kom i sista minuten. Finland var ännu brännmärkt av kriget och folk började leta sig bort från öarna i hopp om en ljusare framtid. Också härifrån var det många som for till Sverige. Nu överlevde skärgården tio år till. Under uppbyggnadstiden arbetade 500 man på Ön, som Jussarö kallas bland skärgårdsborna. När produktionen kom i gång hade över 200 personer arbete där. Det var många skärgårdsbor som fick sin utkomst från Jussarö. Förutom att gruvan svalde ett stort antal unga män, som arbetade 170 meter under jord kunde många skärgårdshemman förse företaget med mjölk, potatis och mjöl. Det behövdes också båtförare och servicepersonal för att hålla verksamheten i gång. Vuoksenniska skötte bra om oss. Man byggde höghus där manskapet bodde under veckorna och serverade mat för en billig penning och det fanns spel och tv att roa sig med och till och med en bio. Till gruvan kom folk från hela Finland och även om språkförbistringen var ett faktum kom vi bra överens, trots att vi inte förstod varandras språk så bra. pengar i handen Nu fick skärgårdsynglingarna för första gången reda pengar i handen vid lönedagen. I skärin hade man levt på självhushållning och det var alltid ont om kontanter. Nu började båtarna och förnyas och större motorer skaffades. På Jussarö rådde totalt alkoholförbud och när lördagen randades åkte ungkarlarna iväg på fest. I Hangö hade Hyvon-fabriken etablerats och där fanns det unga flickor från hela Finland. Nu när man hade pengar åkte man taxi mellan Karis och Hangö och levde glada livet under veckoslutet. Tog pengarna slut var det bara att vänta på nästa lön. Det gick ju inte åt pengar under veckan. vaddtussar i öronen I anslutning till det fyrkantiga tornet fanns förr ett krossverk. Anrikningshallen finns vid det runda tornet och under det döljer sig ett gruvschakt som går 246 meter under havsytan. Det är numera vattenfyllt. Man åkte ner med en hiss och kom ut till malmkropparna på 170 meters djup genom en tunnel. Där bröt man malm i stora salar, som var upp till 70 meter höga, 30 meter långa och 10 meter breda. Längs tunneln finns insprängda serviceutrymmen, som matsal och verkstäder. Där går också ett tre och en halv kilometer långt järnvägsspår. Dagligen kom det upp omkring hundra lastbilsflak stenmaterial, som anrikades på ön och sedan fraktades till Koverhar järnverk i Lappvik med pråm. Spillet, cirka 70 procent av det som togs upp dumpades i vikar och flador på öns östra sida. Förhållandena nere i gruvan var drägliga, även om de kunde vara farliga. På den tiden visste man inte något om arbetarskydd. Man hade inga hörselskydd, bara lite vaddtussar i öronen. Det ledde till att många blev halvdöva. Men den finska berggrunden är säker. Visserligen sipprade det ibland lite vatten längs väggarna, men läckorna proppades igen med cement. Under den tid gruvan var i gång inträffade två dödsolyckor. I bägge fallen var det arbetare som klämdes ihjäl av transportvagnen. Tack vare Jussarögruvan byggdes Baggövägen ut till Skåldö från Ekenäs. Före det måste man via Box ta sig över till Torsö med en liten färja. Gruvverksamheten fick ett abrupt slut Alla blev överraskade av stängningsbeslutet. Man hade byggt ett nytt kontorshus i två våningar tre år tidigare och det fanns planer på att utvidga brytningen från ton till en halv miljon för att få lönsamhet i projektet. Men priset på stål sjönk kraftigt och man hade hittat järnmalm i Brasilien och Indien som var av bättre kvalitet och billigare att bryta. vandalernas intåg När verksamheten lades ner fylldes gruvgångarna med vatten. Tyvärr tänkte man i den vevan inte på att skydda byggnaderna. Det tog inte lång tid för vandaler att hitta ut och gå loss på lösöret och fara iväg med både wc-stolar och lavoarer. När armén tog över hela ön fick de fina bostadshusen tjäna som övningsobjekt för stadskrigföring. Nu gapar fönstren tomma och hela bebyggelsen ser grotesk ut i den natursköna omgivningen. Nu är det Forststyrelsen som har hand om ön och den västra sidan av ön är en del av Ekenäs skärgårds nationalpark. Sjöbevakningen som huserat på Jussarös sydvästra sida sedan 1930, flyttade till Baggö hösten 2011.

7 Text: Foto: Tua Ranninen Tua Ranninen, Viveca Blomberg, H-E Nyman Layout: Mikael Rehn Tryck: Newprint Oy, Reso 2013

SILLBÖLE JÄRNGRUVA. Text Astrid Nurmivaara. Bild Skyltning i Gruvsta Jukka Nurmivaara

SILLBÖLE JÄRNGRUVA. Text Astrid Nurmivaara. Bild Skyltning i Gruvsta Jukka Nurmivaara SILLBÖLE JÄRNGRUVA Text Astrid Nurmivaara Bild Skyltning i Gruvsta Jukka Nurmivaara Sillböle järngruva låg ursprungligen på Sillböle rusthålls mark i den medeltida byn Kårböle (1417). Gruvområdet omfattar

Läs mer

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Vetlanda kommun Kvarnens förskola Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Barnen på Ugglan är sugna på Äventyr igen. Genom vår egen Uggla Hedvig har vi fått kontakt med en god Sagofe som heter Miranda. Hon

Läs mer

Denna polygonpunkt var still going strong 41 år efter att jag hade borrat ett hål, slagit ner ett järnrör och huggit en triangel runt om röret.

Denna polygonpunkt var still going strong 41 år efter att jag hade borrat ett hål, slagit ner ett järnrör och huggit en triangel runt om röret. Käringön 2005-10-08 Käringön har alltid utövat en viss lockelse för mig och det beror på alla minnen från den tid jag arbetade på ön. Jag kom dit första gången den 24 mars 1964 för att börja med kartläggningsarbetet

Läs mer

Historien om ett kvarter. Av Anders Lif

Historien om ett kvarter. Av Anders Lif Historien om ett kvarter Av Anders Lif Rapphönsjakt och koppar Här är historien om ett kvarter nära Västra hamnen i Västerås. Gatan utanför heter Slakterigatan och många i Västerås kallar området för "gamla

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Dagensbåtliv.se ger här färdtips på Åland, några naturhamnar och ett par exotiska hamnar som inte brukar förekomma i turistbroschyrer.

Dagensbåtliv.se ger här färdtips på Åland, några naturhamnar och ett par exotiska hamnar som inte brukar förekomma i turistbroschyrer. 1 Version 2013 07 08 Färdtips Åland Dagensbåtliv.se ger här färdtips på Åland, några naturhamnar och ett par exotiska hamnar som inte brukar förekomma i turistbroschyrer. Vi har samlat egna färdvägar och

Läs mer

Spår i marken. av gruvans drift i Sala tätort

Spår i marken. av gruvans drift i Sala tätort Spår i marken av gruvans drift i Sala tätort En informationsfolder om vad den historiska gruvbrytningen lämnat efter sig i vår närmiljö och vad vi bör och måste tänka på att göra för att minimera skadlig

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Skärgård 10 Skärgård 4 2011

Skärgård 10 Skärgård 4 2011 10 Skärgård 4 2011 Dagboksanteckningar från Kaj Dahls båtresor i skärgården 1974-1976 SOMMAREN 1974 TISDAG 13.8.1974 (Ekenäs-Vänö) Uppköp i Ekenäs av mat och bensin. Sedan start kl. 13.00. Vi körde sju

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Om etiken i samband med engagemang

Om etiken i samband med engagemang Om etiken i samband med engagemang Lilla Kung Jay C. I. Svensk version www.littlekingjci.com Hjälp oss att dela med oss vår lilla berättelse på så många språk som möjligt. Översätt texten till din dialekt

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS

EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS OM SERIEN Filmserien Europas huvudstäder är en filmserie som handlar om just huvudstäderna i Europa och dess betydelse för sitt land och Europa. t med filmerna är att ge

Läs mer

UTSLAG 2011-03-25 Meddelat i Nacka Strand

UTSLAG 2011-03-25 Meddelat i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Fastighetsdomstolen UTSLAG 2011-03-25 Meddelat i Nacka Strand Bilaga A 1 Sid 1 (47) Mål nr F 1924-07 PARTER Våghällan (1f), Vitbrottet (2c), Understen (2d) samt Junkaren och Lillkäringen

Läs mer

Vandring den 18 april 2012 på Skogsö

Vandring den 18 april 2012 på Skogsö Vandring den 18 april 2012 på Skogsö För att använda en sliten klyscha Vi hade i alla fall tur med vädret, strålande sol och ca 10 grader. Vid startplatsen i Neglinge Från Slussen åkte vi 23 deltagare

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN EN BILDBERÄTTELSE OM SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SJÖN SOMMEN EIJE FASTH Kapitel 1 Från Säbysjön till Vriggebo En bildberättelse om Svartån från Säbysjön till sjön Sommen

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Vinnare! Närmaste gissning och mest antal rätt i tipspromenaden har: Vuxenfrågor 1. Hugo Sandberg, Täby 2. Thomas Granbohm,

Läs mer

Den estnisk-lettiska tvillingstaden Valga/Valka

Den estnisk-lettiska tvillingstaden Valga/Valka 188 Rolf Palmberg Den estnisk-lettiska tvillingstaden Valga/Valka På gränsen mellan Estland och Lettland finns en liten stad av ovanligare slag. Statsgränsen mellan de två länderna går nämligen bokstavligen

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

FAKTABLAD K13. Vasa hamns historia och utveckling

FAKTABLAD K13. Vasa hamns historia och utveckling Tema 5. Kultur FAKTABLAD. Vasa hamns historia och utveckling Ända sedan förkristen tid har folk varit bosatta vid kusten i det område där Vasa stad och Korsholms kommun nu finns, och idkat handel och sjöfart.

Läs mer

Cykelställen i Vaxholm

Cykelställen i Vaxholm Cykelställen i Vaxholm Vaxholms turistbyrå Vaxön 1.Start: Västerhamnen Följ kajen från Västerhamnen till rondellen, vid Söderhamnsplan tag höger och följ Strandgatan mot Kastellet. 2. Kastellet År 1548

Läs mer

MUSKÖSTAD. Det bästa från stan + Det bästa från skärgården = Den fantastiska skärgården

MUSKÖSTAD. Det bästa från stan + Det bästa från skärgården = Den fantastiska skärgården MUSKÖSTAD 1 Det bästa från stan + Det bästa från skärgården = Den fantastiska skärgården HT2004 Årskursansvarig: Kai Wartiainen Lärare: Jelena Mijanovic Linus Fransson, Karolina Jacoby, Ola Jaensson, Nicholas

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN. fördjupning skogen

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN. fördjupning skogen LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN fördjupning skogen LÄRARHANDLEDNING TILL KULTURHISTORIEN Handledningen är ett pedagogiskt material att använda i undervisningen om vår regionala

Läs mer

dessa satsdelar. Börja med att leta efter verb/predikat. Om ni kör fast på någon mening så lämna den till senare och fortsätt med nästa.

dessa satsdelar. Börja med att leta efter verb/predikat. Om ni kör fast på någon mening så lämna den till senare och fortsätt med nästa. Vintergrammatik 2017 OÖ vning 1a Dela upp meningarna nedan i satsdelarna SUBJEKT, PREDIKAT, OBJEKT och ADVERBIAL. Inga ord får bli över, utan varje ord skall inkluderas i någon av dessa satsdelar. Börja

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Välkommen att spela på Heurekas utställning Gå under jorden! I nästan alla vardagliga föremål och material har det använts icke-förnybara

Välkommen att spela på Heurekas utställning Gå under jorden! I nästan alla vardagliga föremål och material har det använts icke-förnybara JAKT PÅ ÄDELSTENAR Välkommen att spela på Heurekas utställning Gå under jorden! I jakten på ädelstenar ska du på utställningen försöka hitta informationsdiamanter, det vill säga bitar av information som

Läs mer

Del 3: De Engelska radhusen. Deflationskrisen

Del 3: De Engelska radhusen. Deflationskrisen Del 3: De Engelska radhusen Deflationskrisen Tjugotalets början var en tuff tid för banker och industrier i Sverige, och naturligtvis då också för de som arbetade inom dessa. Första världskriget var slut

Läs mer

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr *

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * Stenåldern * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * När det blev varmare smälte isen så sakta. Lite för varje år. Sten och grus var allt som fanns kvar när isen hade smält. Först började det växa

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Välkommen att spela på Heurekas utställning Gå under jorden! att vattnet avdunstar, kondenseras till moln och regnar ner.

Välkommen att spela på Heurekas utställning Gå under jorden! att vattnet avdunstar, kondenseras till moln och regnar ner. JÄRNRALLY Välkommen att spela på Heurekas utställning Gå under jorden! I järnrallyt ska du på utställningen försöka hitta verkliga järnportioner av information som gäller geologi, gruvverksamhet och underjordiska

Läs mer

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek!

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Äntligen har vi fått tummen ur och beskriva vår sista månad i Turkiet, det blir lättar o lättare att dra

Läs mer

Lökö båk Finlands äldsta fyrliknande sjömärke En kopia av den första fyrbåken på Utö? Lökö båk ägs av Ulkosaariyhdistys ry www.ulkosaari.

Lökö båk Finlands äldsta fyrliknande sjömärke En kopia av den första fyrbåken på Utö? Lökö båk ägs av Ulkosaariyhdistys ry www.ulkosaari. Lökö båk Finlands äldsta fyrliknande sjömärke En kopia av den första fyrbåken på Utö? Lökö båk ägs av Ulkosaariyhdistys ry Lökö båk Lyökin pooki Lökö båk Säkerhetsanordning nr 22172 Byggd år 1757 Höjd

Läs mer

Ett odjur i Jämtland. Adams pappa satt framför datorn. Vad gjorde pappa på morgonen när Adam vaknade? Vilka ord på dialekt känner du till?

Ett odjur i Jämtland. Adams pappa satt framför datorn. Vad gjorde pappa på morgonen när Adam vaknade? Vilka ord på dialekt känner du till? Ett odjur i Jämtland Vad gjorde pappa på morgonen när Adam vaknade? Adams pappa satt framför datorn. Vilka ord på dialekt känner du till? Vilken dialekt är det? Hur såg odjuret ut som kom upp ur grytan?

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 10 Fredag den 18 mars 2011. Gruva stängs i Svappavaara. måste stängas. Per-Erik Lindvall är besviken.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 10 Fredag den 18 mars 2011. Gruva stängs i Svappavaara. måste stängas. Per-Erik Lindvall är besviken. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 10 Fredag den 18 mars 2011 Gruva stängs i Svappavaara NORRBOTTEN Gruvföretaget LKAB måste stänga Gruvbergsgruvan i Svappavaara. Det har Miljööverdomstolen bestämt. -100 personer förlorar

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 14 Fredag 30 april 2010. Nytt kärnkraftverk nära Haparanda

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 14 Fredag 30 april 2010. Nytt kärnkraftverk nära Haparanda LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 14 Fredag 30 april 2010 NORRBOTTEN Nytt kärnkraftverk nära Haparanda Det finska företaget Fennovoima vill bygga ett kärnkraftverk i Simo i Finland. Simo ligger bara fem mil från Haparanda.

Läs mer

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken.

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Manusförslag för Eddaskolan årskurs 1 a. Scen 1 En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Alla människor reser

Läs mer

Nordens kulturmöten. Bärnsten bildas av kåda från träd. Inuti den här bärn stenen finns en flera miljoner år gammal insekt.

Nordens kulturmöten. Bärnsten bildas av kåda från träd. Inuti den här bärn stenen finns en flera miljoner år gammal insekt. 22 Kapitlet är under bearbetning Nordens kulturmöten Människor i Norden har sedan mycket lång tid tillbaka haft kontakt med människor i andra delar av världen. I slut et av järnåldern ökade dessa kontakter.

Läs mer

Testa din egen näsa. Hur många av proverna innehåller svavelkis? 1. Hur många verksamma gruvor fanns det i Finland år 2013?

Testa din egen näsa. Hur många av proverna innehåller svavelkis? 1. Hur många verksamma gruvor fanns det i Finland år 2013? GULDQUIZ Välkommen att spela på Heurekas utställning Gå under jorden! I vår guldquiz ska du på utställningen försöka hitta guldkorn, det vill säga bitar av information som gäller geologi, gruvverksamhet

Läs mer

Stormaktstiden- Frihetstiden

Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden- Frihetstiden Lpp Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden del 2 => Förklara hur Karl XI och Karl XII försökte göra Sverige till ett Östersjörike (reduktionen, ny krigsmakt, envälde)

Läs mer

Utsikt från vattentornet omkring Närmast i bild taket på Storbrunn och därintill Östhammars Tidnings hus, på platsen för nuvarande Konsum.

Utsikt från vattentornet omkring Närmast i bild taket på Storbrunn och därintill Östhammars Tidnings hus, på platsen för nuvarande Konsum. ÖSTHAMMAR I BILD Torbjörn Forsman har textsatt ett urval av sin digra samling av gamla foton och vykort från Östhammar. Årets tema är Östhammars hamnområde från sekelskiftet fram till 1960- talet. Utsikt

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Bullerö 128 Bullerö 129 Bullerö

Bullerö 128 Bullerö 129 Bullerö 128 Bullerö 129 Bullerö Bullerö 130 Bullerö 131 Bullerö 132 Bullerö 133 Bullerö VVågorna piskar mot rutan för det blåser rejält. Kapten styr med van hand taxibåten in i Bullerös hamn Hemviken. Tillsynsman

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Praktik i Frankrike

Praktik i Frankrike Praktik i Frankrike 13.7-7.8.2019 Första veckan Reste till Frankrike ett par dagar före min praktik började. Flög till Paris och tog sedan tåget till Nantes där min värdmamma hämtade mig. Min värdfamilj

Läs mer

Säbytown. Skala:1:500

Säbytown. Skala:1:500 Säbytown Skala:1:500 I vår stad använder vi oss bara av förnybar energi från sol, vind och vatten. Vi ska utnyttja denna energi effektivare genom att bygga ut nätverket. Med ett nytt slags elnät blir det

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013

MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013 MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013 Väderprognosen var verkligen illavarslande, med prognos om 50 mm regn en dag, 8-11 m/s en annan dag och allmänt blåsigt. Verkligheten blev en annan med

Läs mer

Tylön är porten till Halmstad

Tylön är porten till Halmstad Tylön är porten till Halmstad marie louise aaröe, Frilansjournalist I samband med att utbyggnaden av Halmstads hamn blev klar vid mitten av 1830-talet väcktes frågan om att bygga en båthamn och en vaktstuga

Läs mer

BRUNNS SILVERGRUVA. Lena Berg Nilsson & Ola Nilsson. Besiktning och diskussion 2009-11-07, RAÄ 79 i Hedesunda socken, Gävle kommun, Gävleborgs län

BRUNNS SILVERGRUVA. Lena Berg Nilsson & Ola Nilsson. Besiktning och diskussion 2009-11-07, RAÄ 79 i Hedesunda socken, Gävle kommun, Gävleborgs län BRUNNS SILVERGRUVA Besiktning och diskussion 2009-11-07, RAÄ 79 i Hedesunda socken, Gävle kommun, Gävleborgs län Lena Berg Nilsson & Ola Nilsson ARCMONTANA PM 2009:1 Bild på föregående sida: RAÄ 79 i Hedesunda

Läs mer

Rally SM.. Rally SM... Rally SM.. så var det åter dags.. för denna underbart trevliga form av rally.. denna gång på "hemmaplan", vilket som vanligt ställer till en hel del extra problem som man inte behöver

Läs mer

Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen

Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen Det gällde att stiga upp tidigt då bussen ankom 6.45 till Dalby, Genarp och Veberöd några minuter senare.. Färden gick

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

Natur- och kulturvandring Sandviksåsen

Natur- och kulturvandring Sandviksåsen 2017-04-11 Natur- och kulturvandring Sandviksåsen Vaknade kanske tidigt på morgonen av att solen sken från en klarblå himmel men bara en grad varmt. Trots temperaturen kommer vi att få fint väder under

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Vad är ett torp? I dag hyrs ett 30-tal torp på Tullgarns kungsgård ut som fritidshus. Marken brukas av arrendatorer.

Vad är ett torp? I dag hyrs ett 30-tal torp på Tullgarns kungsgård ut som fritidshus. Marken brukas av arrendatorer. Vad är ett torp? en del fick vara kvar och blev fritidshus. Förutom bostadhuset bestod torpet av flera andra byggnader, som var nödvändiga för att livet skulle fungera. Utedasset, vedboden, fähus för grisen

Läs mer

Göteborgare ska leda Svenska FN-förbundet framåt

Göteborgare ska leda Svenska FN-förbundet framåt http://www.gp.se/nyheter/g%c3%b6teborg/g%c3%b6teborgare-skaleda-svenska-fn-f%c3%b6rbundet-fram%c3%a5t-1.6623475 GP juni -18 Göteborgare ska leda Svenska FN-förbundet framåt Alexander HultmanTEBORG När

Läs mer

Ölmevalla 180, boplats

Ölmevalla 180, boplats , arkeologisk undersökning 2008, startsida RAÄ 180 forntida område vid Kvarnkullen i Ölmevalla socken För två- till tretusen år sedan låg bosättningar som tillhörde åkerbrukare nära kullens krön. I utkanten

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Kanada- British Columbia Great Bear rainforest Kermodebjörnfotoexpedition 2011

Kanada- British Columbia Great Bear rainforest Kermodebjörnfotoexpedition 2011 Kanada- British Columbia Great Bear rainforest Kermodebjörnfotoexpedition 2011 Great Bear Rainforest, är ett område präglat av mystik med dess dimhöljda mossbeklädda regnskogar, djupa fjordar och mytomspunna

Läs mer

W A L L N E R S B U S S

W A L L N E R S B U S S W A L L N E R S B U S S ÖSTERSJÖKRYSSNING TALLINN - ST PETERSBURG - HELSINGFORS Dag 1 Avresa från Gävle/Sandviken 18:00 Färjan MS Princess Anastasia avgår från Stockholm mot Tallinn, St Petersburg och

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Paris i början av maj 2009

Paris i början av maj 2009 Paris i början av maj 2009 Liljekonvaljens tid 1:a maj firas med liljekonvaljer som kostar förvånansvärt många pengar. Små buketter som inhandlas och kostar upp till 1,5 euro per stängel. Överallt kunde

Läs mer

Kajen i Sanna är tyvärr avstängd (2006) p g a rasrisk.

Kajen i Sanna är tyvärr avstängd (2006) p g a rasrisk. Lill-Lubban 62 10,2N 17 31,0E Kryssarklubbens......nya anläggning innanför Galtström, en väl skyddad hamn i god och uppfriskande miljö som är väl värd ett besök, perfekt som natthamn för den som långfärdsseglar

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

Tumlarobservationer i Finlands vattenområden på 2000- talet

Tumlarobservationer i Finlands vattenområden på 2000- talet 2.2.2015 Natur > Arter > Skydd av arter > Skydd av enskilda arter > Skyddet av tumlare > Tumlarobservationer > Tumlarobservationer på Finlands vattenområden på 2000-talet Tumlarobservationer i Finlands

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen Kapitel 3 Från Kråset till Damsängen Kråset mot Åsvallehult Efter Vriggebodammen kommer vi fram till Hjälmarydsbron i Sveagatans förlängning, norr om den finns Kråset som under en lång tid varit en omtyckt

Läs mer

Dalkarlskärret i Hammarskog

Dalkarlskärret i Hammarskog Dalkarlskärret i Hammarskog Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-08-07 2. Fågeltornet väster om grillplatsen. 3. Fågeltornet norr om grillplatsen.

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Lärarhandledning 1.0

Lärarhandledning 1.0 Lärarhandledning.0 Scener ur livet är ett pedagogiskt dataprogram som syftar till att leka och träna minnesfunktioner. Programmet innehåller också ett diskussionsunderlag som kan användas i samtal mellan

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Flaggmuseet i Skansen Lejonet

Flaggmuseet i Skansen Lejonet Flaggmuseet i Skansen Lejonet 18 april 2013 Flaggstången bör stå högt, om den skall synas bra över omgivningarna. I det ofta mycket flacka och låglänta Göteborg är Risåsen och Gullberg två högt belägna

Läs mer

Båtuthyrning vid Sporaderna Hyr segelbåt i paradiset

Båtuthyrning vid Sporaderna Hyr segelbåt i paradiset Sporaderna Båtuthyrning vid Sporaderna Hyr segelbåt i paradiset Njut av den underbara seglingen runt Sporaderna från livliga Skiathos till avsides belägna Pelagos, utgör skärgården i Egeiska havet ramen

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket.

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket. Vad finns det egentligen att se i en bruksmiljö? En hel del gamla hus, men vad kan de berätta? Många av husen har spännande namn. Vad är till exempel en Kölna och ett spruthus? Här kan du bland annat läsa

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN TALLENS TALANGER DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 4-6. MED TALLENS TALANGER FÅR ELEVERNA UTFORSKA TALLEN OCH DESS INVÅNARE. VI UNDERSÖKER TALLEN SOM ETT EKOSYSTEM OCH FUNDERAR ÖVER NÄRINGSVÄVAR, POLLINERING

Läs mer

I sanning en verkligt hisnande upplevelse redan när man landar. Här står guiden precis vid ett stup på 30 m, orädd eller dum, men en bra bild blev det

I sanning en verkligt hisnande upplevelse redan när man landar. Här står guiden precis vid ett stup på 30 m, orädd eller dum, men en bra bild blev det av Anders A I sanning en verkligt hisnande upplevelse redan när man landar Här står guiden precis vid ett stup på 30 m, orädd eller dum, men en bra bild blev det Dag1 Uppe med tuppen, nej örnen ska det

Läs mer

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm.

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm. Nivåplaceringsprov Namn: Provet består av: A Grammatik B Ordförråd C Skrivuppgift A. Grammatik 1. a) Han läser den bok. b) Han läser boken. c) Han läser boket. d) Han läser bok. 2. a) Hon köpte två tröjor.

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Precis som förra gången, när

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Skogen lågor vid Bergsjön

Skogen lågor vid Bergsjön 1 9 7 2-05- 0 7 G P Skogen lågor vid Bergsjön En stor skogsbrand utbröt på lördagseftermiddagen i Bergsjöns fritidsområde i Göteborg. Samtidigt som larmet kom från Bergsjön fick brandkåren ytterligare

Läs mer

Resebrev Irland Arklow Spanien Ria de Cederia

Resebrev Irland Arklow Spanien Ria de Cederia Resebrev Irland Arklow Spanien Ria de Cederia Arklow har vi glömt vid detta läge, där blev vi inblåsta i en massa dagar. Agneta mådde inte bra, så vi blev tvungna att besöka DOKTORN, SOM ORDINERADE NÅGOT

Läs mer