Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet"

Transkript

1 KEMI Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Albin G unnar son a H Sveriges Frö och Oljeväxtodlare Box Alnarp Sweden Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut Kemikalieinspektionen avslår ansökan om dispens för att släppa ut växtskyddsmedlet Elado FS 480 på marknaden för begränsad och kontrollerad användning mot jordloppor i odlingar av vårraps genom betning av utsäde. 2 Beskrivning av ärendet Den 2 mars 2015 inkom ansökan om dispens för nedanstående ändamål. Sökande Typ av dispens Produktnamn Elado FS 480 Produktens reg nr Verksamma ämnen Funktion Sökt användningsområde Sveriges Frö och Oljeväxtodlare (SFO) Box Alnarp Sweden Begränsad och kontrollerad användning vid nödsituation Produkten har aldrig varit godkänd i Sverige och saknar därmed regis treringsnummer Klotianidin 400 g/1 Beta Cyflutrin 80 g/1 Insekticid Mot jordloppor (Phyllotreta spp) i odlingar av vårraps genom betning av utsäde Kemikalieinspektionen Postadress Besök & leverans Faktureringsadress Telefon & fax Internet Org nr Box 2 Esplanaden 3A FE 124 Telefon Sundbyberg Sundbyberg Frösön Fax kemi@kemi.se

2 a Hl Albin Gunnars on Sökandens huvudsakliga skäl till ansökt dispens. Viktigaste utdragen från ansökan (1) Ansökan avser dispens för att motverka angrepp av jordloppor på i odlingar av vårraps. Jordloppor äter upp eller skadar vårrapsplantan svårt under uppkomst och groddplantans tidiga stadie. Angreppen är enligt sökanden av så allvarlig karaktär att vårrapsodlingen riskerar att helt slås ut inom sökt område (Sörmlands Stockholms, Örebro, Värmlands, Upplands, Västmanlands, Dalarna och Gävleborgs län samt våroljeväxtodlande områden norr om nämnda län). I sin ansökan uppger sökanden att för närmare 75 % av det totala odlingsområdet awårraps i Sverige är jordloppor ett allvarligt problem. Angreppen av jordloppor på obetat våroljeväxtutsäde riskerar att ödelägga hela fält eller orsaka svåra skador som leder till kraftig skördesänkning. Följden av kommissionens förbud 1 mot neonikotinoider var att vårrapsarealen minskade med 73% i Sverige våren 2014 från hektar till hektar. Ännu större blev minskningen inom det område som dispensansökan avser, en minskning med 78% till 6700 hektar De odlare som valde att etablera vårraps 2014 tvingades enligt sökanden till omfattande besprutning med pyretroider för att rädda bestånden. Uppskattningsvis skadades 1000 ha av dryga 6500 ha så svårt i Mellansverige att de fick sås om med vårraps eller stråsäd. Sökanden uppger vidare att förbudet mot neonikotinoider gör det svårare för lantbruket i vårraps området att uppfylla kraven för IPM när det gäller varierad växtföljd och förmodade krav inom ett nytt gårdstödsystem som kräver odling av tre grödor från Behovet är att ha utebliven vårrapsodling motsvarar ett skördebortfall på ton oljeväxter, justerat för marginell ökning av höstrapsodling. Det motsvarar ungefär en 20 procentig minskning av den totala svenska oljeväxtproduktionen från en nivå som 2013 motsvarade den svenska konsumtionen. Enligt ansökan leder minskningen av våroljeväxtodlingen i Mellansverige också till försämrad inhemsk försörjning av proteinfoder. Import av raps blir lösningen för att fylla behovet hos de svenska förbrukarna. Denna import till Sverige kommer troligen främst att ifrån länder utanför EU 27 vilket visar att förbudet lett till en export av kemikalieanvändning från Sverige till tredje land eftersom EU är nettoimportör av rapsfrö. Proteinfoderbehovet leder också till ökad import av sydamerikansk soja. Totalt bedöms detta motsvara ett Svenskt importbehov till ett värde av en kvarts miljard kronor. 1 Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 485/2013 av den 24 maj 2013 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 540/2011 vad gäller villkoren för godkännande av de verksamma ämnena klotianidin, tiametoxam och imidakloprid samt om förbud mot användning och försäljning av utsäde som behandlats med växtskyddsmedel innehållande dessa verksamma ämnen (kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 485/2013) 2(6)

3 Sökandens skäl till ansökt dispens (2) Sökanden uppger att om våroljeväxtutsäde inte kan betas innebär det att det inte går att odla vårraps alls. Vårrapsodlingen kommer i stort sett att slås ut helt i Sverige då angrepp av jordloppor inte går att hantera. Faran för odlingen är därmed stor. Värdet av en totalt utslagen odling beräknas till knappt en halv miljard kronor i odlarledet. Till detta kommer kostnader och arbetstillfällen i industri och leverantörsled. Sökanden föreslår att vårrapsutsäde för användning i Sörmlands, Stockholms, Örebro, Värmlands, Upplands, Västmanlands, Dalarna och Gävleborgs län samt våroljeväxtodlande områden norr om nämnda län skall få betas i Lantmännen Lantbruks utsädesanläggning i Eslöv. Anläggningen i Eslöv erbjuder betning i ett slutet system med mycket god kontroll på kvalité och eventuell dammbildning. På så sätt erbjuds myndigheterna goda kontrollmöjligheter i processen i en av Europas modernaste utsädesanläggningar väl anpassad för ändamålet. Alternativ Forskning och försök pågår i Sverige sedan 2014 för att finna bättre etableringsmetoder. Hittillsvarande resultatet tyder på att andra bekämpningsstrategier måste till både på kort och lång sikt. I väntan på dessa är odlingen i stort behov av en dispens. I annat fall tappar odlarkåren viktig odlingskompetens som riskerar att ta längre tid att återvinna än det tar att förlora. Erfarenheter från slutet på 90 talet visar att det tog 10 talet år att återvinna förlorad kompetens och våroljeväxtareal i Mälardalen efter ogynnsamma arealstödsregler i samband med EU inträdet. EU kommissionens beslut om förbud mot betning med vissa neonikotinoider EU kommissionen har i genomförandeförordning (EU) nr 485/2013, beslutat att användning och utsläppande på marknaden av rapsfrö är förbjuden om det betats 2 med växtskyddsmedel som innehåller klotianidin, tiametoxam eller imidakloprid. Kommissionen hade dessförinnan gett Europeiska myndigheten för livsmedels säkerhet (EFSA) i uppgift att bistå med uppgifter om dessa ämnens farlighet för bin. Ämnena kunde orsaka höga akuta risker för bin vid användning på vissa grödor, däribland rapsfrö. Mot bakgrund av nya vetenskapliga och tekniska rön ansåg kommissionen att det finns indikationer på att de godkända användningsområdena för klotianidin, tiametoxam och imidakloprid inte längre kan anses uppfylla de kriterier för godkännande som anges i artikel 4 i förordning (EG) 2 Med betning av rapsfrö i detta sammanhang menas att fröet har behandlats med växtskyddsmedel för att ge den groende och späda plantan skydd mot angrepp av jordloppor 3(6)

4 Kemikalieinsp ektionen nr 1107/ med avseende på deras inverkan på bin och att man inte kan utesluta höga risker för bin annat än genom ytterligare restriktioner. I avvaktan på EFSAs utvärdering av användningen av ämnena på vegetation, ansåg kommissionen i synnerhet att riskerna för bin vid behandling av blad är att jämföra med de risker som myndigheten konstaterat när det gäller betning av utsäde och markbehandling, eftersom de systemiskt verkande verksamma ämnena klotianidin, tiametoxam och imidakloprid transporteras inom växten. Tidigare snarlika dispenser Produkten Elado FS 480 har aldrig varit godkänd i Sverige. Kemikalieinspektionen biföll den 4 april 2008 en dispensansökan avseende Elado FS 480 för betning av oljeväxtfrö avsett för export. Dispensen gällde för perioden 4 april 2008 till och med 30 april Kemikalieinspektionen avslog den 2 december 2009 en dispensansökan avseende Elado FS 480 för betning av utsäde av vårraps och vårrybs. Därefter har Elado FS 480 varit föremål för prövning av dispens för forskning och utveckling (FoU) enligt artikel 54 i förordning (EG) nr 1107/2009 vilket ledde till en avvisning den 24 mars 2010, ett bifall den 12 februari 2014 där Jordbruksverket var sökande samt en återkallelse av ansökan den 5 mars 2014 där Sveriges Lantbruksuniversitet var sökande. Samråd med Livsmedelsverket Inget samråd har skett med Livsmedelsverket (SLV) i fråga om konsumentskydd, eftersom beslutet grundar sig på annan grund än risker för konsument av behandlade skör depr o dukter. 3 Skäl Enligt artikel 28 i förordning (EG) nr 1107/2009 får endast godkända växtskyddsmedel släppas ut och användas i Sverige. I artikel 53 finns en undantagsbestämmelse från kravet på produktgodkännande. Av denna bestämmelse följer att en medlemsstat i särskilda fall får tillåta att ett växtskyddsmedel, under högst 120 dagar, släpps ut på marknaden för begränsad och kontrollerad användning, om en sådan åtgärd framstår som nödvändig på grund av fara som inte kan avvärjas på något annat rimligt sätt. Sveriges Frö och Oljeväxtodlare har ansökt om ett undantag från godkännandekravet för att släppa ut växtskyddsmedlet Elado FS 480 på marknaden för begränsad och 3 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden och om upphävande av rådets direktiv 79/117 /EEG och 91/414/EEG (hädanefter förordning (EG) nr 1107/2009) 4(6)

5 kontrollerad användning mot jordloppor i odlingar av vårraps genom betning av utsäde. Elado FS 480 är ett växtskyddsmedel som används för att behandla rapsfrö för att ge skydd åt groende och späd rapsplanta mot angrepp av jordloppor. Ett av de verksamma ämnena i Elado FS 480 är klotianidin, vilket är godkänt inom EU 4 för perioden 1 augusti 2006 till och med 31 juli En ansökan om förlängt godkännande är inlämnad av notifierande företag. I maj 2013 beslutade kommissionen att begränsa användningen av klotianidin genom att införa särskilda riskreducerande åtgärder för att skydda bin och begränsa användningen av växtskyddsmedel innehållande bland annat klotianidin 5. Försäljning och användning av utsäde av angivna grödor som behandlats med växtskyddsmedel innehållande klotianidin belades därför med ett förbud i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 485/2013. Det ovan nämnda förbudet omfattar rapsfrö, vilket är det utsäde som Sveriges Frö och Oljeväxtodlares ansökan avser. Sveriges Frö och Oljeväxtodlare anger att skälen för ansökan är att skydda odling av vårraps mot angrepp av jordloppor och därigenom säkerställa vårrapsodlingen i Sörmlands Stockholms, Örebro, Värmlands, Upplands, Västmanlands, Dalarnaoch Gävleborgs län samt våroljeväxtodlande områden norr om nämnda län. Detta förutsätter att utsädet som sökanden avser att behandla med Elado FS 480 ska kunna försäljas och användas, vilket inte är möjligt mot bakgrund av kommissionens förbud. Med hänsyn till utformningen av bestämmelserna i artikel 28 och artikel 53 i förordning (EG) nr 1107/2009 kan ett undantag från godkännandekravet endast omfatta utsläppande på marknaden för användning av produkten Elado FS 480 som betningsmedel, och inte försäljning eller användning av utsädet när det väl behandlats med produkten. Ett bifall av Sveriges Frö och Oljeväxtodlares ansökan kommer således inte fylla den funktion som sökanden önskar åstadkomma, eftersom utsläppandet av Elado FS 480 för betning av rapsfrö inte kan avvärja den fara för vårrapsodling som föreligger enligt dispensansökan, då det betade utsädet inte får användas. Med hänsyn till ovan anförda skäl anser Kemikalieinspektionen att Sveriges Frö och Oljeväxtodlares ansökan om dispens för Elado FS 480 inte kan bifallas. Kemikalieinspektionen avslår därför ansökan. 4 Upplysningar Kemikalieinspektionen upplyser om att dispens enligt artikel 53 i förordning (EG) nr 1107/2009 i normalfallet bara beviljas en gång. Det är därför viktigt att sökanden 4 Kommissionelis genomförandeförordning (EU) nr 540/2011 av den 25 maj 2011 om tillämpning av Europaparlamentets ocli rådets förordning (EG) nr 1107/2009 vad gäller förteckningen över godkända verksamma ämnen. 5 Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 485/2013 5(6)

6 utformar en strategi för att få produkten godkänd inför kommande odlingssäsonger eller ta fram andra bekämpningsmetoder. En odlarorganisation kan ansöka om utvidgat produktgodkännande för ett mindre användningsområde genom ömsesidigt erkännande av ett användningsområde som är godkänt i ett annat EU land, men inte i Sverige. En förutsättning är att samma produkt är godkänd i båda länderna. Detta framgår av artikel 51.7 i förordning (EG) nr 1107/2009. För det fall det aktuella växtskyddsmedlet inte är godkänt i Sverige, på grund av att någon ansökan inte lämnats in, får officiella eller vetenskapliga jordbruks organ eller jordbruksorganisationer ansöka om produktgodkännande av samma växtskyddsmedel. En förutsättning för detta är att den som innehar produktgodkännandet gett sitt medgivande. Detta framgår av artikel 40.2 förordning (EG) nr 1107/ Hur man överklagar Detta beslut får överklagas hos mark och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Ett skriftligt överklagande ställt till mark och miljödomstolen ska i så fall ha kommit till Kemikalieinspektionen inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. På Kemikalieinspektionens vägnar Björn Isaksson Föredragande Markos Stavroulakis Chefsjurist Kopia till: Jordbmksverket Jönköping Livsmedelsverket Box Uppsala 6(6)

Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Agronom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund Att: Kjell Ivarsson Stockholm

Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Agronom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund Att: Kjell Ivarsson Stockholm Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Agronom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund Att: Kjell Ivarsson 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI Kemikalieinspektionen mooo Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Läs mer

BESLUT. Sw^ishaemtal^cy 2015-07-13 5.1.2.a-H15-05514. Regnr Tillstånd och upplysning 4884 Isabella Danckwardt-Lillieström

BESLUT. Sw^ishaemtal^cy 2015-07-13 5.1.2.a-H15-05514. Regnr Tillstånd och upplysning 4884 Isabella Danckwardt-Lillieström KEMI Sw^ishaemtal^cy Tillstånd och upplysning Isabella Danckwardt-Lillieström Delgivningskvitto Lantbrukarnas riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd och upplysning Agneta Sundgren Delgivningskvitto LRF 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut Kemikalieinspektionen beviljar dispens från kravet på produktgodkännande

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd upplysning Johan Axelman Delgivningskvitto LRF 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut bifall Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om dispens från

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency 2014-04-23 5.1.2.a-H14-02896 Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet. 2 Beskrivning av ärendet Den 17 mars 2016 inkom ansökan om dispens för nedanstående ändamål.

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet. 2 Beskrivning av ärendet Den 17 mars 2016 inkom ansökan om dispens för nedanstående ändamål. BESLUT Tillstånd och upplysning Johan Axelman Datum 2016-05-20 Diarienr 5.1.2.a-H16-03962 Produktkod Delgivningskvitto LRF 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Bjötn Isaksson Delgivningskvitto 2015-06-25 Agneta Sundgren LRF 105 33 Stockholm 5.1.2.a-Hl 5-04069 Beslut angående ansökan

Läs mer

Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Karate 2,5 WG, reg nr 4164

Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Karate 2,5 WG, reg nr 4164 Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto BESLUT Datum 2015-06-12 Er referens Agneta Sundgren Lantbrukarnas Riksförbund Att: Agneta Sundgren 105 33 Stockholm Diarienr

Läs mer

BESLUT. .,... Datum Diarienr Sw shchemicalage n n e cv a-H Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

BESLUT. .,... Datum Diarienr Sw shchemicalage n n e cv a-H Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI.,... Sw shchemicalage n n e cv Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukamas Riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut

Läs mer

Tillstånd och upplysning F Lena Hansson Hortonom

Tillstånd och upplysning F Lena Hansson Hortonom KEMI omr 11 1 r U1B1/ nnico Swedish Chemicals Agency 21)16-12-16 5.1.1-B16-00258 Tillstånd och upplysning F-1786 4339 Lena Hansson Hortonom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB (LRF) att: Agneta

Läs mer

Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Signum, reg nr 4884

Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Signum, reg nr 4884 KEMI Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Lena Hansson Delgivningskvitto BESLUT DELBESLUT 2 Datum 2014-10-06 Er referens 2012/6076 Lantbrukarnas Riksförbund Att: Sunita Hallgren Diarienr F-3552-B12-00368

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Switch 62,5 WG, reg.

BESLUT. Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Switch 62,5 WG, reg. Tillstånd och upplysning Lena Hansson Hortonom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för

Läs mer

BESLUT. Swedish Che^ic^sAgerfcy B Regnr Tillstånd och upplysning F

BESLUT. Swedish Che^ic^sAgerfcy B Regnr Tillstånd och upplysning F KEMI BESLUT Datum Swedish Che^ic^sAgerfcy 2016-05-09 5.1.1-B16-00059 Regnr Tillstånd och upplysning F-2321 4778 Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB (LRF) 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan

Läs mer

KEMt. Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency

KEMt. Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency KEMt. Swedish Chemicals Agency Aktnr Regnr Lantbrukarnas Ekonomi AB 105 33 Stockholm SVERIGE Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet

Läs mer

Tillstånd och upplysning F

Tillstånd och upplysning F KEMI Diarlenr SwecKsh ChemicalsAgemr/ 2017-04-25 5.1.1-B17-00144 Tillstånd och upplysning F-3559 4906 Delgivningskvitto Lantbmkarnas Ekonomi AB (TE A B) 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgning

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Serenade ASO, reg nr 5251.

BESLUT. Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Serenade ASO, reg nr 5251. KEMI Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Agronom 2017-02-22 5.1.1-B 16-00349 Aktnr Reg nr D elgivnings kvitto Bayer A/S Arne Jacobsens Allé 13, 6 DK-2300 Kobenhavn S Beslut

Läs mer

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt.

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt. KEM Swedish Chemicals Agency 5.1.1-B18-00001 Tillstånd och upplysning Lantbrukarnas Ekonomiska AB (LEAB) 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde

Läs mer

BESLUT. Datum. Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Fenix, reg nr 5288

BESLUT. Datum. Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Fenix, reg nr 5288 KEM BESLUT Regnr Lantbrukarnas Ekonomi-Aktiebolag 105 33 STOCKHOLM, Sverige Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet, reg nr 1 Beslut

Läs mer

BESLUT. Tillstånd och upplysning F

BESLUT. Tillstånd och upplysning F KEMI BESLUT Swedish Chemic^s Ageifcy 2017-02-13 5.1.1-B16-00489 Tillstånd och upplysning F-4433 5257 Regnr Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgning

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Vibrance SB

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Vibrance SB Tillstånd och upplysning Syngenta Nordics A/S Strandlodsvej 44 DK-2300 Köpenhamn S DANMARK Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Vibrance SB 1 Beslut bifaller ansökan om produktgodkännande

Läs mer

Bekämpningsmedelsregistret

Bekämpningsmedelsregistret Bekämpningsmedelsregistret Lathund Mall-id: MAG-0007, 2014-10-22 Kemikalieinspektionen Postadress Besök & leverans Faktureringsadress Telefon & fax Internet Org nr Box 2 172 13 Sundbyberg Esplanaden 3A

Läs mer

BESLUT. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt.

BESLUT. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt. KEM KemikaLieinsgektionen Svvedsh Chernicals Aciency 5.1.1-B18-00254 Tillstånd och upplysning Lantbrukarnas Ekonomi AB 105 Stockholm SVERIGE Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

BESLUT. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd och upplysning Gertje Czub Ärendeansvarig Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi aktiebolag (LRF) 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

Tillstånd och upplysning F-3737 5246 Björn Isaksson. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Tillstånd och upplysning F-3737 5246 Björn Isaksson. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI Kemikalieinspektionen om a m 1 c c n uu ntt/o Swedish Chemicals Agency 2U16-U6-15 5.1.2.a-F116-U4562 Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund Att: Agneta

Läs mer

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen.

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen. Tillsyn 4/12 Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG www.kemikalieinspektionen.se Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Preferal

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Preferal Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto Biobest Belgium NV Ilse Velden 18 2260 Westerlo BELGIEN Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Preferal 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

KEMI Sueäiäi Ctesrääfc Agony

KEMI Sueäiäi Ctesrääfc Agony KEMI Sueäiäi Ctesrääfc Agony Tillstånd och upplysning Gertje Czub Ätendeansvarig Delgivningskvitto Lantbrukamas Ekonomi aktiebolag (LRF) 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Läs mer

nno70 Swedish Chemicals Agency ZU16-1Z-19 Ö.l. l-±3 Ib-UUZ/Z Tillstånd och upplysning F Sylvia Jarl Hälsoriskbedömare

nno70 Swedish Chemicals Agency ZU16-1Z-19 Ö.l. l-±3 Ib-UUZ/Z Tillstånd och upplysning F Sylvia Jarl Hälsoriskbedömare KEM BESLUT nno70 Swedish Chemicals Agency ZU16-1Z-19 Ö.l. l-±3 Ib-UUZ/Z Tillstånd och upplysning F-2590 4832 Sylvia Jarl Hälsoriskbedömare Reg nr Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB (LRF) Att: Agneta

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

BESLUT. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd och upplysning Lena Hansson Hortonom Delgivningskvitto Föreningen Svenska Spannmålsodlare (SpmO) Torphälla 424 705 97 Glanshammar Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut

Läs mer

Tillstånd och upplysning F Petter Melin Miljöriskbedömare

Tillstånd och upplysning F Petter Melin Miljöriskbedömare KEMI SwE^'ish Che^nic^s Agerfcy 2016-12-19 5.1.1-B16-00554 Tillstånd och upplysning F-3737 5246 Petter Melin Miljöriskbedömare Delgivnings kvitto Aktnr Lantbrukarnas Ekonomi AB 105 33 STOCKHOLM Regnr Beslut

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto W. Neudorff GmbH KG An der Mühle 3 DE-31860 Emmerthal TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Select Plus

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Select Plus Tillstånd och upplysning Mariana Ledesma Miljöriskbedömare Delgivningskvitto Nordisk Alkali Hanögatan 8 211 24 Malmö SVERIGE Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Select Plus

Läs mer

BESLUT. Er referens. Beslut om administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter

BESLUT. Er referens. Beslut om administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter KEMI Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency 2014-10-27 Se tabell nedan Tillstånd och upplysning Er referens Regnr Se tabell nedan Delgivningskvitto LiphaTech S.A.S. Bonnel BP3 47480 Pont du Casse

Läs mer

BESLUT Kemikalieinspektionen _,, ~ TT.. Swedish Chemicals Agency a-H Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

BESLUT Kemikalieinspektionen _,, ~ TT.. Swedish Chemicals Agency a-H Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 0 KEM Kemikalieinspektionen _,, ~ TT.. Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd och upplysning Agneta Sundgren Delgivningskvitto LRF 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut beviljar dispens från kravet på produktgodkännande för växtskyddsmedlet

Läs mer

DOM 2015-07-24 meddelad i Nacka Strand

DOM 2015-07-24 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-07-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 4100-15 KLAGANDE Lantbrukarnas Riksförbund, 802001-9850 105 33 Stockholm Ombud: Advokat Anna Bryngelsson och jur.kand.

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Maxforce Quantum

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Maxforce Quantum Tillstånd och upplysning Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Maxforce Quantum 1 Beslut Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om förnyat produktgodkännande av nedanstående

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Monitor

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Monitor KEM 2018-04-27 Swedish Chernicals Agency 5.1.1-B16-00123 Tillstånd och upplysning Sumitomo Chemical Agro Europe S.A.S. Parc d'affaires de Crecy 10A rue de la Voie Lactee FR-69370 Saint Didier au Mont D'or

Läs mer

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt.

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt. KEM BESLUT Swedish Chernicals Agency 5.1.1-B19-00242 F-4614 Lantbrukarnas Ekonomi AB (LEAB) 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde (UPMA)

Läs mer

SSS 2015-09-30 5.1.2.a-H15-06581. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

SSS 2015-09-30 5.1.2.a-H15-06581. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI SSS 2015-09-30 5.1.2.a-H15-06581 Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Johan Karlzén Sveriges Spannmålsodlarförening Torphälla 424 705 97 Glanshammar Beslut angående ansökan om

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen K-Othrine SC 25 Family

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen K-Othrine SC 25 Family Tillstånd och upplysning Er referens Bayer AB Arne Jacobsens Allé 13 2300 Köpenhamn S DENMARK Delgivningskvitto Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen K-Othrine SC 25 Family

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Myr Myrdosa

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Myr Myrdosa 6.2.1- B13-00240 Tillstånd och upplysning Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Myr Myrdosa 1 Beslut bifaller ansökan om förnyat produktgodkännande av nedanstående produkt.

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande och ändring av namn för växtskyddsmedlet Provado Care

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande och ändring av namn för växtskyddsmedlet Provado Care Tillstånd och upplysning Camilla Thorin Agronom Delgivningskvitto Scotts Celaflor GmbH Wilhelm-Theodor-Römheld-Strasse 30 D-55130 Mainz TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande och

Läs mer

Tillstånd och upplysning Lena Hansson Hortonom. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Tillstånd och upplysning Lena Hansson Hortonom. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI...... Swedish Chemicals Agency 5.1.2.a-H16-03939 Tillstånd och upplysning Lena Hansson Hortonom Delgivningskvitto nmcto Aktnr Reg nr F-3105 4966 Föreningen Svenska Spannmålsodlare (SpmO) Torphälla

Läs mer

Sammanfattning av Svenskt Växtskydds synpunkter och förslag:

Sammanfattning av Svenskt Växtskydds synpunkter och förslag: Stockholm 2014-09-01 Remissyttrande Ert Dnr: M2013/2065/Ke Vårt Dnr: SV/2/14 Miljödepartementet Kemikalieenheten 103 33 Stockholm Förslag till ny nationell reglering om avgifter för ansökningar som rör

Läs mer

F-2735-B Bekämpningsmedel och biotekniska produkter Handläggare: Lena Hansson E-post:

F-2735-B Bekämpningsmedel och biotekniska produkter Handläggare: Lena Hansson E-post: KEMI BESLUT - Omprövning 2 Diarienummer Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency 2012-09-14 F-2735-B12-00069 Bekämpningsmedel och biotekniska produkter Handläggare: Lena Hansson 8 08-519 41100 E-post:

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2001L0018 SV 21.03.2008 003.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2001/18/EG av den

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Agneta Sundgren Lantbrukarnas Riksförbund Att: Agneta Sundgren 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut

Läs mer

BESLUT. szishchsstoy B Tillstånd och upplysning F Lena Hansson Hortonom

BESLUT. szishchsstoy B Tillstånd och upplysning F Lena Hansson Hortonom KEMI BESLUT Datum Diarienr szishchsstoy 6.1.1-B13-00380 Aktnr Regnr Tillstånd och upplysning F-582 3571 Lena Hansson Hortonom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) 105 33 Stockholm SVERIGE

Läs mer

DOM 2013-06-11 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-06-11 Meddelad i Stockholm KAMMARRATTEN I STOCKHOLM Avdelning 03 DOM 2013-06-11 Meddelad i Stockholm Kemikalieinspektionen Sida 1 (3) Mål nr 2141-13 mändi. mk. 2013-06- 1 3 KLAGANDE Eva-Maria Fasth Box 47014 100 74 Stockholm Saknr

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto W. Neudorff GmbH KG An der Mühle 3 DE-31860 Emmerthal TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

Beslut oiin administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter

Beslut oiin administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter KEMI BESLUT Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency Datum Se tabell nedan Er referens Tillstånd och upplysning Se tabell nedan DeIgivnitigs kvitto SVERIGE Beslut oiin administrativ förlängning av

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande genom ömsesidigt erkännande

Beslut angående ansökan om produktgodkännande genom ömsesidigt erkännande KEMI Kemikalieinspektionen BESLUT Datum nncit Swedish Chemicals Agency 2016-07-28 5.1.1 -B 14-00523 Aktnr Regnr F-4188 5251 Delgivningskvitto Bayer A/S Bayer CtopScience Arne Jacobs ens Allé 13 2300 Köpenhamn

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr Spray Family

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr Spray Family Tillstånd och upplysning Er referens Bayer AB c/o Bayer A/S Arne Jacobsens Allé 13 2300 Köpenhamn S DENMARK Delgivningskvitto Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd och upplysning Markus Ollikainen Delgivningskvitto Agneta Sundgren Lantbrukarnas Riksförbund Att: Agneta Sundgren 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr D Family

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr D Family Tillstånd och upplysning Er referens Bayer AB c/o Bayer A/S Arne Jacobsens Allé 13 2300 Köpenhamn S DENMARK Delgivningskvitto Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr

Läs mer

1 Beslut Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkter.

1 Beslut Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkter. BESLUT Lantbrukarnas Riksförbund agneta.sundgren@lrf.se Regnr 5430, 5019, 4610, 4686, 5236, 5413, 5194 Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

BESLUT. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd och upplysning Isabella Danckwardt-Lillieström Delgivningskvitto LRF 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut Kemikalieinspektionen beviljar delvis dispens

Läs mer

Länsstyrelsen Kalmar län Samrådssvar dnr: 537-5346-2014 Vattenmyndighetens kansli 391 86 Kalmar vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.

Länsstyrelsen Kalmar län Samrådssvar dnr: 537-5346-2014 Vattenmyndighetens kansli 391 86 Kalmar vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen. Sändlista: Länsstyrelsen i Norrbottens län Samrådssvar dnr: 537-9859-2014 Vattenmyndighetens kansli 971 86 Luleå vattenmyndigheten.norrbotten@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen i Västernorrlands län Samrådssvar

Läs mer

Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen

Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 (5) Promemoria Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1. Inledning Denna promemoria handlar

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG Tillstånd och upplysning BASF A/S Kalvebod Brygge 45 DK-1560 København V DANMARK Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG 1 Beslut bifaller ansökan om förnyat

Läs mer

Ansökan om dispens för användning av antifoulingprodukter för fartyg i internationell fart

Ansökan om dispens för användning av antifoulingprodukter för fartyg i internationell fart Diarienr 5.1.4.b-H16-06038 5.1.4.b-H16-06930 5.1.4.b-H16-06931 5.1.4.b-H16-06932 5.1.4.b-H16-06933 5.1.4.b-H16-06934 5.1.4.b-H16-06935 5.1.4.b-H16-06936 5.1.4.b-H16-06937 5.1.4.b-H16-06938 Avdelningen

Läs mer

Datum. Tillstånd och upplysning F Sylvia Jatl Hälsoriskbedömate

Datum. Tillstånd och upplysning F Sylvia Jatl Hälsoriskbedömate KEM BESLUT Sw^ish Che^nic^sAgeifcy 2016-06-14 5.1.1-B 16-00075 Tillstånd och upplysning F-508 3022 Sylvia Jatl Hälsoriskbedömate Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB (LRF) 105 33 Stockholm Beslut

Läs mer

Kemikalieinspektionen, Swedish Chemicals Agency a-H

Kemikalieinspektionen, Swedish Chemicals Agency a-H KEM Kemikalieinspektionen, Swedish Chemicals Agency 2014-06-12 05.1.2.a-H14-02987 Er referens Aktnr Regnr Tillstånd och upplysning 2014/6745 F-2423 4693 Lena Hansson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Gro-Stop Electro

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Gro-Stop Electro Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto Certis Europe BV Safariweg 55 3605 MA Maarssen NEDERLÄNDERNA Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Gro-Stop Electro 1 Beslut bifaller

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund Att: Agneta Sundgren 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut Kemikalieinspektionen beviljar

Läs mer

Möjligheter att begränsa eller förbjuda användning av godkända GMO som foder och livsmedel i det egna landet

Möjligheter att begränsa eller förbjuda användning av godkända GMO som foder och livsmedel i det egna landet Regeringskansliet Faktapromemoria Möjligheter att begränsa eller förbjuda användning av godkända GMO som foder och livsmedel i det egna landet Näringsdepartementet 2015-05-21 Dokumentbeteckning KOM (2015)177

Läs mer

2005-12-09. Dagordningspunkt Punkt 6

2005-12-09. Dagordningspunkt Punkt 6 Bilaga 1. Slutlig Rådspromemoria 2005-12-09 Jordbruksdepartementet Livsmedels- och djurenheten Rådets möte (jordbruks- och fiskerådet) den 20 22 december 2005 Dagordningspunkt Punkt 6 Rubrik: Aviär influensa

Läs mer

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9742-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 5 november

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

BESLUT. Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund ATT: Agneta Sundgren 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut beviljar dispens

Läs mer

14 kap 6 : ordet endast i ändringsförslaget bör skrivas kursivt.

14 kap 6 : ordet endast i ändringsförslaget bör skrivas kursivt. Bilaga 2 14 kap 6 : ordet endast i ändringsförslaget bör skrivas kursivt. 4 3 Ett kemiskt eller biologiskt bekämpningsmedel får inte föras in till Sverige från ett land utanför Europeiska unionen eller

Läs mer

PARLAMENTET OCH RÅDET FÖRLIKNINGSKOMMITTÉ. Överenskommelse om tredje järnvägspaketet

PARLAMENTET OCH RÅDET FÖRLIKNINGSKOMMITTÉ. Överenskommelse om tredje järnvägspaketet EUROPEISKA UNIONENS RÅD C/07/49 Bryssel den 22 juni 2007 08/07 (Presse 49) (OR. en) PARLAMENTET OCH RÅDET FÖRLIKNINGSKOMMITTÉ Överenskommelse om tredje järnvägspaketet Rådet och Europaparlamentet nådde

Läs mer

DOM 2016-05-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2016-05-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT DOM 2016-05-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 2151-16 KLAGANDE Lantbrukarnas Ekonomiaktiebolag Ombud: Advokat Anna Bryngelsson och advokat Bo Hansson Mannheimer Swartling Advokatbyrå

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Latitude XL

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Latitude XL Tillstånd och upplysning Mariana Ledesma Miljöriskbedömare Delgivningskvitto Certis Europé B.V. 55 Safariweg, NL -3605 Maarssen The Netherlands Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Tf. chefsrådmannen Åsa Marklund Andersson och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Tf. chefsrådmannen Åsa Marklund Andersson och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson Sid 1 (5) NACKA TINGSRÄTT PROTOKOLL 2019-02-27 Handläggning i parternas utevaro Aktbilaga Mål nr M 968-19 RÄTTEN Tf. chefsrådmannen Åsa Marklund Andersson och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson FÖREDRAGANDE

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Danitron 5 SC

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Danitron 5 SC Mall-id: MAP-0023, 2013-05-26 Tillstånd och Upplysning/Samordning och beslut Lena Hansson Delgivningskvitto Nichino Europe Co Ltd. 5 Pioneer Court Vision Park Histon, Cambridge CB24 9PT United Kingdom

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om nöddispens på växtskyddsomrädet för Raptol

BESLUT. Beslut angående ansökan om nöddispens på växtskyddsomrädet för Raptol KEM 2019-08-08 Swedish Chemicals Agency 5.1.2.a-H19-06189 Tillstånd och upplysning Lantbrukarnas Ekonomi AB (LEAB) Franzengatan 6 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om nöddispens på växtskyddsomrädet

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om nöddispens på växtskyddsområdet

BESLUT. Beslut angående ansökan om nöddispens på växtskyddsområdet Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto Svenska Betodlarna ek för Box 75 230 53 Alnrap Beslut angående ansökan om nöddispens på växtskyddsområdet 1 Beslut Kemikalieinspektionen beviljar dispens från

Läs mer

Småviltjakt i Norrbotten

Småviltjakt i Norrbotten ON YTTRANDE SOLVIT Dnr 313-995-2006 För kännedom GD, Statens Jordbruksverk G Grén, UD-EIM B Örnstedt, Jo E Gustavsson, Länsstyrelsen i Norrbottens län Jan Olov Westerberg, Länsstyrelsen i Norrbottens län

Läs mer

UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER

UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER Kimito 6.4 och Pargas 8.4.2016 NTM-centralen i Egentliga Finland 13.4.2016 Överloppsstödrättigheter upphävs på grund av Finlands val att behålla de befintliga stödrättigheterna

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 1(7) Datum Dnr 2009-10-20 AdmD-293-2009 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande av Förvarsutredningen Återvändandedirektivet och svensk rätt (SOU 2009:60) (dnr Ju2009/5250/EMA)

Läs mer

Tillsyn 4/11. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2009 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen.

Tillsyn 4/11. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2009 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen. Tillsyn 4/11 Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2009 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG www.kemikalieinspektionen.se Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2009 i enlighet

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall 2016-01-22 562-609-2016 1(2) Miljöskyddsavdelningen Annika Lundahl 010-2245431 Skrotbilarna Gbg AB Orrekullagatan 6 42530 Hisings Kärra Tillstånd till transport av farligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger

Läs mer

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03)

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03) 20.5.2003 Europeiska unionens officiella tidning C 118/5 Kommissionens meddelande Exempel på försäkran rörande uppgifter om ett företags status som tillhörande kategorin mikroföretag samt små och medelstora

Läs mer

BESLUT 1 (6) 4. Ni ska ha tillräcklig kunskap om avfallets innehåll för att kunna välja en lämplig avfallsmottagare i varje enskilt fall.

BESLUT 1 (6) 4. Ni ska ha tillräcklig kunskap om avfallets innehåll för att kunna välja en lämplig avfallsmottagare i varje enskilt fall. BESLUT 1 (6) Datum 2016-01-22 Beteckning 5622-1101-2016 Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer 010-223 14 12 Securitas Sverige AB Lindhagensplan 70 10229 Stockholm Tillstånd till transport av farligt avfall

Läs mer

Betning mot skadeinsekter i sockerbetor 2009

Betning mot skadeinsekter i sockerbetor 2009 Betning mot skadeinsekter i sockerbetor 2009 Åsa Olsson Bakgrund Sockerbetsfrö har under lång tid betats med olika produkter för att så långt det är möjligt kunna undvika angrepp av olika skadeinsekter,

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT. Åtföljande dokument till

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT. Åtföljande dokument till SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 24.9.2008 SEK(2008) 2487 KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT Åtföljande dokument till Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om förenkling

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall 2015-10-16 562-34016-2015 1(2) Miljöskyddsavdelningen Annika Lundahl 010-2245431 CLEANPIPE Sverige AB Äsperedsgatan 8 42457 Gunnilse Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut

Läs mer

PM om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter

PM om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter 2019-05-17 Juridiska sekretariatet om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter Sammanfattning KIFS 2019:1 är ändringsföreskrifter till s föreskrifter (KIFS 2008:3)

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om krav m.m. på radioutrustning;

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Anti Myror Myrdosa

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Anti Myror Myrdosa Tillstånd och upplysning Er referens W. Neudorff GmbH KG An der Mühle 3 31860 Emmerthal GERMANY Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Anti Myror Myrdosa 1 Beslut bifaller

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 20 december 2007 (OR. en) 11488/1/07 REV 1. Interinstitutionellt ärende: 2006/0206 (COD)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 20 december 2007 (OR. en) 11488/1/07 REV 1. Interinstitutionellt ärende: 2006/0206 (COD) EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 20 december 2007 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2006/0206 (COD) 11488/1/07 REV 1 ENV 379 COMER 117 SAN 145 CODEC 758 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Gemensam

Läs mer

Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel

Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel REMISS 1 (7) Området för strategisk utveckling och stöd Juridiska avdelningen Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel 1. Bakgrund Livsmedelsverket har tidigare remitterat ett förslag

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Tillstånd och upplysning F Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Tillstånd och upplysning F Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI Kemikalieinspelrtionen Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund Att: Agneta Sundgren 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av ljus ringröta på potatis

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av ljus ringröta på potatis JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 38/07 Datum Dnr 5.7.2007 1820/01/2007 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.8.2007 - tills vidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets beslut om utrotning

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den, 19.03.2002 C(2002) 708 Ärende: Statligt stöd nr N 327/01 Sverige Stöd till trädgårdsnäringen Herr Minister, Jag har äran att meddela Er att kommissionen inte har några

Läs mer

U 55/2010 rd. Inrikesminister Anne Holmlund

U 55/2010 rd. Inrikesminister Anne Holmlund U 55/2010 rd Statsrådets skrivelse till Riksdagen om ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning (saluföring och användning av sprängämnesprekursorer) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen

Läs mer