Ökat nyföretagande en viktig framgångsfaktor för kommunerna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ökat nyföretagande en viktig framgångsfaktor för kommunerna"

Transkript

1 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 1 Februari 2015 Ökat nyföretagande en viktig framgångsfaktor för kommunerna

2 Näringslivsnytt ges ut av Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling Samhällsbyggnadsförvaltningen har resurser och kompetenser för att bygga ett långsiktigt och hållbart Katrineholm. För att kunna tänka i helhetsbilder och bygga och utveckla en stad och landsbygd baserad på fakta och kunskap är förvaltningen organiserad i tre avdelningar: Näringsliv och samhällsutveckling, Strategisk samhällsplanering och Bygg, miljö och trafik. Allt i syfte att tillsammans med övriga förvaltningar bygga och förvalta en stad och kommun som har framtidstro. En kommun som ger det lilla extra som gör att vi kommer att bli attraktiv för människor och företag. Samhällsbyggnadsförvaltningen finns på Trädgårdsgatan 1. Där finns också Näringslivscentrums aktörer Nyföretagarcentrum, Almi Företagspartner, Katec och LIU kontaktsekretariat. LARS HÅGBRANDT FÖRV.CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV. Tel , Lars-Erik Sandhgren AVDELNINGSCHEF , CARINA LLOYD FÖRETAGSLOTS/ NÄRINGSLIVSUTVECKLARE Tel , Björn Ekengren NÄRINGSLIVSUTVEKCKLARE Tel , Nyföretagande är viktigt för kommunens tillväxt Såväl från näringslivet som från kommunen är vi medvetna om att om vi ska ha tillväxt i vår kommun så behövs nya arbetstillfällen. Tillsammans verkar vi för detta genom att stötta befintligt näringsliv och verka aktivt för att få fler företag att flytta hit och etablera sig här. Men vi behöver också öka vårt nyföretagande. Vi behöver få fler som vågar ta steget att öppna eget. Dels för att hålla arbetslöshetssiffrorna nere, men också för att få ett differentierat näringsliv. För kommunens del jobbar vi här aktivt genom att ge bidrag till verksamheter som NyföretagarCentrum och Katec samtidigt som vi stöttar UF-företagandet på våra skolor. Här växer det fram en ny generation som tycker det är roligt att jobba i egna företag, något som vi ur ett samhällsperspektiv kommer att ha mycket nytta av i framtiden. Från NäringslivsCentrum och deras kurser för nyföretagare har det kommit en hel del nya företag. De nya företagarna behöver, utöver egen drivkraft, också stöttning i början och då kan vi finnas där med hjälp. En hjälp som kan kanaliseras genom organisationerna jag nämnde ovan. Det här arbetet är viktigt. I västra Sörmland behöver vi bli mycket bättre på nyföretagande och för dig som funderar på att starta eget rekommenderar jag att du tar kontakt med NyföretagarCentrum. Där får du den hjälp du behöver för att komma igång. LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV. ROGER ANDERSSON PROJEKTLEDARE FÖR KATRINEHOLMS LOGISTIKCENTRUM Tel , LENA ÖRNFJÄRD-BERG ADMINISTRATÖR Tel , Kundservice SBF Tel katrineholm.se Läs mer om näringslivsfrågor på Produktion: KFV Marknadsföring Februarii 2015 UF-företagarna Ida Gärling, Johanna Hjärtberg, Sanna Karlsson, Madicken Stenegaard och Haisen Salih fick stipendier på kr var för att under sommaren 2014 få åka till Future Camp, ett entreprenörs- och innovationsskapsläger för blivande företagare.

3 NyföretagarCentrum hjälper, genom rådgivning och utbildningar, nystartade företag att etablera sig och ta sig igenom den första svåra tiden. NyföretagarCentrum ger företaget en första kick NyföretagarCentrum Katrineholm är kopplat till NyföretagarCentrum Sverige, som är moderorganisation för alla NyföretagarCentrum (ett 90-tal) över hela landet och som tillsammans täcker närmare 200 kommuner med rådgivningen. 110 nya företag har startats i Katrineholm under 2014, 73 AB och 37 enskilda bolag. Av dessa företag har 62 gått via Nyföretagarcentrum. 57% kvinnor och 43 % män. Totalt 121 enskilda rådgivningar och 655 besökstillfällen vid Nyföretagarcentrums utbildningar Ett 30 tal sponsorer från banker, företagsorganisationer, företag och kommuner finansierar verksamheten. Rådgivare Anne Hofstedt. Styrelsen ser ut enligt följande: Hans Bohman, ordförande. Bodycote AB , Monika Palmer, Ericsson AB , Anna Vikström, ALMI Företagspartner , Lars Hågbrant, Samhällsbyggn.förvaltningen , Jan Fritzell, SEB , Jim Lindström, Sörml. Sparb , Suzan Östman Bäckman, Vingåkers Kommun , Claes Holm, IF Metall Mellersta Sörmland , Göran Bjerke, Handelsbanken , Patrik Heckscher, Nordea , Mats Gillstam, Gillstam & Lindström AB , Jörgen Sundkvist, LRF Konsult , Mikael Larsson, Flens Kommun , Rådgivare: Anne Hofstedt, Trädgårdsg. 1, Katrineholm , Tillväxtrådgivning Vill du se ditt företag växa? Vi vänder oss till nyckelpersoner i företag med tillväxtpotential. Du får inspiration och stöd för att leda ditt företag i tillväxt. Efter avslutad tillväxtrådgivning har du bättre insikt om tillväxtarbete och har påbörjat arbetet med att förverkliga företagets tillväxtplaner. Vi ger dig stöd att organisera ditt företags tillväxt och att unvika tillväxtens fällor. Läs mer om Almis Tillväxtrådgivning på almi.se eller ring vår kundtjänst på Tillväxtlån för innovativa företag Almis Tillväxtån riktar sig till innovativa små och medelstora företag. Lånet kan användas till investeringar och rörelsekapital. Lånet ger möjlighet för innovativa företag att utveckla innovationer och affärsidéer som ger tillväxt och lönsamhet. Med en garanti från Europeiska Investeringsfonden kan vi erbjuda Tillväxtlånet till förmånligare villkor. Det innebär bland annat längre löptid, amorteringsfrihet och lägre ränta. Detta lån omfattas av en garanti inom ramen för det europeiska instrumentet InnovFin EU för innovation riktat till små och medelstora företag. InnovFin är finansierat av Europeiska Unionen genom Horizon2020. Läs mer om Almis Tillväxtlån på almi.se eller ring vår kundtjänst på

4 Tiina älskar att jobba med människor När Tiina Mokvist återvände hem till Katrineholm efter att ha bott i London i 20 år var det naturligt för henne att fortsätta i samma bransch som hon verkat i där. Att starta eget blev nyckeln till abetsmarknaden för henne. När Tiina Mokvist var 18 år lämnade hon Katrineholm för London. Den något större staden hade mer att erbjuda och Tiina utbildade sig inom media och kommunikation, en bransch där hon också fick jobb. Som kontorschef på en designagentur fick hon också ta hand om personalfrågor, ett ämne som intresserade Tiina. Jag upptäckte att jag hade lätt för att prata med andra, att lyssna, förstå och hjälpa, säger Tiina. Det blev första stegen in i en ny yrkeskarriär. Efter att ha jobbat som personalchef i några år utbildade sig Tiina till coach, lärde sig hur man administrerar och analyserar personlighets- och kunskapstester m.m. Återvände hem För ett par år sedan flyttade hon tillbaka till Kat rineholm tillsammans med sin nu femåriga dotter. Jag startade ett eget företag, Tiina Mokvist Coaching & Consulting, berättar Tiina. Jag fick ett starta-egetbidrag och körde igång samtidigt som jag pluggade psykologi. Hon kontaktade NyföretagarCentrum där Anne Hoffstedt hjälpte henne få de kontakter och den utbildning hon behövde för att klara av sitt företagande. Jag lärde sig mycket om företagande på deras kurser under Anders Eriksson, säger Tiina. Skatter, moms, marknadsföring, bokföring m.m. Jag ville också ha en mentor, det hade jag haft i London. På så sätt, med NyföretagarCentrums hjälp, fick Tiina kontakt med Bodil Odre som varit ett bra stöd och som det är bra att kvinnor får möjlighet att nätverka mer i en trygg miljö med likasinnade Tiina Mokvist om NyföretagarCentrums nätverk för kvinnligt företagande. hjälpt henne att utvidga sitt kontaktnät och träffa fler människor. Tiina har jobbat en del med nätverk för kvinnligt företagande genom NyföretagarCentrum. Jag tycker det är bra att kvinnor får möjlighet att nätverka mer i en trygg miljö med likasinnade, och kan leda till att kvinnorna vågar mer i andra situationer också. Fyra ben Tiina Mokvist Coaching & Consulting har fyra ben att stå på. Hon coachar individer för att ge dem en tryggare och säkrare plattform att stå på. För företag handlar det om Team-utveckling som sammansvetsar arbetsstyrkan. Hon sysslar också med föreläsningar och skriver artiklar i Livskick.nu. Jag jobbar utifrån devisen Led dig själv innan du leder andra, säger Tiina. Att känna och förstå sig själv leder till en bättre självkänsla och den i sin tur motverkar osäkerhet och gör det enklare att hantera stressituationer. Acceptansen av sig själv och förmågan att sätta gränser leder till välmående och en bättre kommunikation med andra.

5 Tiina Mokvist startade eget när hon kom tillbaka till Katrineholm efter 20 år i London. Kunderna kommer inte bara från Katrineholm utan kanske framför allt från Stockholmsområdet. Tiina har också en engelsk verksamhet eftersom hon inte helt har släppt kontakterna i London. Hjälpmedlet här heter Skype vilket visar sig fun gera alldeles utmärkt. Starten av företagandet har varit mjuk eftersom hon studerat samtidigt. Men nu börjar det hända saker och Tiina är positiv när det gäller den fortsatta utvecklingen. Hon har dock inga planer på att låta företaget bli så stort att hon måste anställa personal. I nuläget kan jag inte tänka mig att vara arbetsgivare åt andra, säger hon. Däremot vill jag gärna samverka med andra som håller på med liknande saker. Allt för att ge kunderna ett bredare erbjudande. Hon är glad över sitt arbete framför allt därför att hon får så mycket tillbaka av sina kunder. Hon tycker att det är roligt att se sina kunder inspirera sig själva till bra insatser och hon tycker att hon själv får mycket tillbaka av sina dem. För min egen del pågår en ständig personlighetsutveckling, avslutar Tiina leende. Text och bild: Mats Fredriksson För min egen del pågår en ständig personlighetsutveckling Tiina Mokvist tycker att hon får mycket tillbaka från sina kunder.

6 Skatteverket erbjuder kostnadsfria informationsträffar 23 februari kl En informationsträff för dig som nyligen registrerat ett företag Vi går igenom skatter och avgifter samt hur du enkelt redovisar uppgifterna till oss genom våra e-tjänster. Vi svarar på dina frågor och förklarar hur preliminärskatten fungerar samt varför det är viktigt att sköta bokföringen. Du får även information om moms arbetsgivaravgifter/egenavgifter företagets intäkter och kostnader utdelning till aktiebolagets delägare Fika & skatter 3 mars och 19 maj kl Ger dig tillfälle att sitta ner i lugn och ro över en kaffe tillsammans med experter inom skatter. Vi bjuder in sakkunniga i respektive ämne, du tar med dina frågor och funderingar så diskuterar vi tillsammans och experterna svarar. Deklarera din enskilda firma 9 april kl En informationsträff för dig som ska deklarera din enskilda firma. Här går vi igenom de uppgifter som du ska lämna in och hur du enkelt gör det genom våra e-tjänster. Du får en genomgång av de skatteregler som gäller för enskild näringsverksamhet. Vi visar det förenklade årsbokslutet samt hur du fyller i deklarationsbilagan (NE) och inkomstdeklarationen elektroniskt. Informationsträffarna är på Näringslivscentrum, Trädgårdsgatan 1 Anmälan till träffarna sker på skatteverkets hemsida. skatteverket.se/foretagorganisationer/informationstraffar.4.18e1b1033 4ebe8bc html Informationsmötet i Björkvik om bredbandsutvecklingen i kommunen samlade många deltagare. Foto: Josefine Karlsson. Informationsmötet i Björkvik 4 februari Intresset var stort vid mötet där kommunens tjänstemän tillsammans med näringslivet informerade om den planerade bredbandsutvecklingen i kommunen Omkring 140 kommuninvånare kom till mötet, de flesta Björkviksbor. Syftet med mötet var att ge mer information till de som har funderingar kring vad man ska ha fiberbaserat bredband till och ge en så bred bild som möjligt. Det handlar om så mycket mer än att bara kunna surfa snabbare ute på internet. Utbygd infrastruktur Vi är inne i ett paradigmskifte och inte minst kommunerna och samhället har stora utmaningar framåt för att klara välfärden. Näringslivet är beroende av en väl utbyggd och fungerande IT-infrastruktur för att kunna verka i kommunen, vara konkurrenskraftiga och ge service till sina kunder. Fiberbaserat bredband tillsammans med komplementet mobil kommunikation, kommer användas till mycket mer än det gör idag och annan infrastruktur, t.ex. kopparnätet kommer att fasas ut. Kommunen har avsatt 50 miljoner kronor fram till 2020 i strävan att 95 % av hushållen ges möjlighet till fiberbaserat bredband. Kommunen har intresse av att så många som möjligt investerar i fiberbaserat bredband. Välbesökt möte Därför hade kommunens IT-avdelning tillsammans med Näringslivsenheten och Björkviks Bygdekommittè bjudit in tjänstemän från olika förvaltningar samt banker och mäklare till informationsmötet. Informatörer på mötet var Björkviks Fiber ek förening, Vicicom, Fastighetsbyrån, Sörmlands Sparbank, Landstinget, Nordea Bank, och från kommunen; IT-avdelningen, Bildningsnämnden (skola), Kultur- och turismförvaltningen (Bibliotekets DIGIDEL), Samhällsbyggnadsförvaltningen (Miljö-, Näringslivs- och Planenheterna), Viadidakt (distansstudier) Vård- och omsorgsförvaltningen samt kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström.

7 This IS the place! För att utsmycka vårt centrum och skapa en rolig händelse under våra mörkare månader har Citysamverkan i Katrineholm en del av KFV Marknadsföring, placerat två stycken isblock med vacker belysning framför ingången mot Lövatunneln. Det är skulptörerna Gunnar Carl Nilsson och Kaarin Bonde Jensen som kommer skapa en konstnärlig utsmyckning i vårt centrum. Paret är bosatta i Hälleforsnäs. Gunnar Carl och Kaarin kommer direkt från VM i Falun till Katrineholm. Gunnar Carl har tidigare bland annat varit med att skapa modeikonen Karl Lagerfelds modevisning i Paris 2010, en catwalk i form av ett isberg samt att han är med vid bygget av Ishotellet i Jukkasjärvi. Se hur isskulpturerna växer fram! Ett trevligt inslag i centrum. Foto: Carina Lloyd. Går från en dröm till en annan Kayra Chambra, Hudvårdsguiden. Foto: Carina Lloyd En känd profil i Katrineholm sedan snart 15 år är Kayra Cambra. Den 1 augusti 2000 förverkligade hon sin dröm och startade Hudvårdsguiden vid Stortorget bara något år efter att hon blivit licensierad hudterapeut. Kayra har under denna tid byggt upp en stor kundkrets som kommer både från regionen här men hon har också kunder från t ex Nyköping och Stockholm. Nischad Under åren som gått har hon följt med i utvecklingen och efterfrågan och har också utvecklat sitt koncept därefter. Idag är verksamheten nischad mot resultatinriktad hudvårdsbehandlingar, som är skönhetsbehandlingar utan kirurgiska ingrepp och som ger omedelbara synliga resultat. Det är inom detta som nu Kayra fått möjlighet att gå vidare i sin utveckling i och med att hon fått erbjudande att börja på agenturen Nannic i Täby, som är i ett expansions- och utvecklingsskede. Kayra kommer att få varierande uppgifter kring försäljning, demonstrationer, utbildning, mässor, marknadsföring, inköp mm. och verka både nationellt och internationellt. Bosätter sig i Stockholm För att kunna fokusera till 100 % på denna nya utmaning väljer hon att med sin familj bosätta sig i Stockholm så småningom. Det är med stor spänning men också med vemod hon nu tar detta steg. Kayras mål är att sälja företaget på sikt. Hon hoppas att det finns någon, som liksom hon älskar detta, och som vill förverkliga sin dröm och köper hennes verksamhet, hennes varumärke i Katrineholm. För Kayra är det viktigt att hitta rätt köpare, annars får lösningen bli fortsatt ägande och nyanställning av ansvarig person för salongen för Hudvårdsguiden ska finnas kvar i Katrineholm! Vi önskar henne lycka till i framtiden.

8 Katrineholms kommun fortsätter mot tillväxtmålet Befolkningsstatistiken för helåret 2014 från SCB (Statistiska Centralbyrån) visar att Katrineholm ökat invånarantalet med 338 personer. Totalt är vi nu personer i Katrineholms kommun. Det är fler som föds än som avlider och fler som flyttar in än som flyttar ut. Det känns fantastiskt bra att vi fortsätter att vara en tillväxtkommun och att vi kan säkra och utveckla välfärden i Katrineholms kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström. I Katrineholms kommuns kommunplan för anges målet att invånarantalet ska öka till minst år I översiktsplanen som sträcker sig fram till 2030 är målet satt att invånarantalet ska öka till Katrineholm ska vara en modern och kaxig kommun i Stockholms närhet, för enskilda att flytta till Vill du åka med till den regionala UF-mässan? Den regionala UF mässan är i år i Nyköping den 17 mars. Visst är det inspirerande och intressant att se vad alla duktiga ungdomar har åstadkommit. Beroende på intresset så ordnar vi transport fram och tillbaks för intresserade företagare. Vi åker från Katrineholm och åter igen För mer information kontakta Carina Lloyd tel eller Björn Ekengren tel Anmäl dig till katrineholm.se Kaxig kommunal marknadsföring Katrineholm en modern och kaxig kommun i Stockholms närhet Fler och fler upptäcker Katrineholm, framför allt på grund av det fantastiska läget. Många drar sig närmare Stockholm och Katrineholms kommun har ett läge som är perfekt för pendling. Det innebär att vi satsar på nya bostäder för att möta inflyttningen. Här ska alla ha möjlighet att hitta ett boende som passar. Katrineholm är verkligen på gång, befolkningen ökar ständigt. Det byggs bostäder, och det planeras för ännu fler. I takt med befolkningstillväxten stiger också efterfrågan på förskoleplatser. Under november 2014 inledde vi därför arbetet med att starta upp 15 nya förskoleavdelningar. Hos oss är förskola och skola en del av vår stad och landsbygd, och framförallt en del av Katrineholms framtid. Katrineholms nya stortorg Under våren 2014 inleddes en arkitekttävling där uppdraget var att rita ett nytt hus till Stortorget i Katrineholm. Av totalt 135 tävlande bidrag från tio olika länder utsåg en enig tävlingsjury Andreas Bengtssons, Anna Carlssons och Johanna Enhörnings skimrande torghus Klädd till fest till slutgiltig vinnare av prissumman på kronor. Katrineholms nya torghus anpassar sig till dagens situation och historia men pekar mot framtiden. Byggnaden rymmer många lägenheter och lokaler och ger intryck av att vara ett stort litet hus. Ett fantastiskt solläge vid torgbyggnadens söderfasad ger dessutom goda förutsättningar för ett myllrande café- och restaurangliv. Tävlingsjuryn har haft ett intensivt men väldigt roligt uppdrag med att kora vinnarna. Vi har noggrant studerat samtliga förslag och känner oss trygga med de fem förslag som vi slutligen valt att prisbelöna. Det vinnande förslaget har småstadens kvalitéer och visar upp sin skönhet i all enkelhet, säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef och tävlingsjuryns ordförande Lars Hågbrandt. Eriksbergsvägen Inom området intill Eriksbergsvägen, cirka två kilometer från centrala Katrineholm, planeras det för nya bostäder i form av enbostadshus och flerbostadshus. Tanken är att den planerade bebyggelsen ska anpassas till naturen. Boendemiljön är attraktiv och varierad, i ett både centralt och naturnära läge. Ledordet för bostadsplanerna vid Eriksbergsvägen är flexibilitet. Bostäderna ska utformas så att invånarna har möjligheter att bygga ut och till när behoven uppstår. Genom att prova nya samarbetsformer, lyssna till kommuninvånarnas behov och bjuda in arkitekter och byggföretag som kan ge förslag på hur framtidens bostäder kan utformas, gör Katrineholms kommun konkret skillnad såväl i bostadsdebatten som i den lokala tillgången på funktionella bostäder. ILLUSTRATION: ANDREAS BENGTSSON, ANNA CARLSSON & JOHANNA ENHÖRNING Katrineholms nya torghus Klädd till fest. Vi behöver ständigt nya duktiga medarbetare till vår kommun. Gå in på katrineholm.se för att se våra lediga tjänster. Välkommen till oss! ANNONS Rotary Backa fyller 110 år Den 23 februari firades det genom att inbjuda till en kväll för presentation om sin verksamhet och visning av Filip&Fredriks film Trevligt folk som Rotary Backa, i sitt projekt Att gå från noll till någonting, har som mål att genomföra visningar för alla 9:e klasser i kommunen. I Svenska Dagbladets bilaga, Fokus Region Stockholm hade Katrineholms kommun en annons införd den 19 februari. Katrineholm en modern och kaxig kommun i Stockholms Närhet. Kalendarium våren mars Skatteverket informerar kl Trädgårdsgatan 1 6 mars Morgonsoffan, Flen Hedenlunda mars Liv & Lustmässa Safiren 11,18, 25 mars Starta eget kl Trädgårdsgatan 1 17 mars UF mässa Nyköping 19 mars Utbildningsmässa Safiren 1,8, 15,22,29 april Starta eget kl Trädgårdsgatan 1 26 mars Näringslivsnytt 9 april Skatteverket informerar kl Trädgårdsgatan 1 17 april Morgonsoffa och Näringslivsdag, Safiren april Katrineholmsgalan 23 april Näringslivsnytt april Internationella matmarknaden 6 maj Starta eget kl Trädgårdsgatan 19 maj Skatteverket informerar Trädgårdsgatan 28 maj Näringslivsnytt 1,8,15,22 juni Bokföringskurs 24 juni Näringslivsnytt

Näringslivsnytt 07. Utvecklad handel i Katrineholm. Översiktsplan LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV.

Näringslivsnytt 07. Utvecklad handel i Katrineholm. Översiktsplan LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV. Näringslivsnytt 07 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 7 Sep 2013 Utvecklad handel i Katrineholm Det går bra för Katrineholms handel. Detaljhandeln ökade sin

Läs mer

Samverkan utan gränser

Samverkan utan gränser Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 7 September 2014 Samverkan utan gränser Aktiviteter för innovation & entreprenörskap De valde att fortsätta arbeta efter

Läs mer

Näringslivsnytt 02. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 2 Mars 2013

Näringslivsnytt 02. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 2 Mars 2013 Näringslivsnytt 02 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 2 Mars 2013 Aktivt arbete för företagsetableringar Samhällsbyggnadsförvaltningen har ett uppdrag från

Läs mer

Näringslivsnytt 01. Kompetens viktig konkurrensfråga. Succé för första Morgonsoffan

Näringslivsnytt 01. Kompetens viktig konkurrensfråga. Succé för första Morgonsoffan Näringslivsnytt 01 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 1 Feb 2013 Kompetens viktig konkurrensfråga Kompetensförsörjning är en viktig framtidsfråga för de lokala

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 HELA DENNA BILAGA ÄR EN FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 LÄS MER PÅ SID 6 ÖVNING GER LÄS MER PÅ SID 4-5 LÄROMEDEL I ENTREPRENÖRSKAP NU ÄVEN FÖR GRUNDSKOLAN

Läs mer

- Fokus import och export - Mentor. fokus import och export

- Fokus import och export - Mentor. fokus import och export - Fokus import och export - Mentor fokus import och export Innehåll Mentorskapsprogram med fokus på import och export 3 Utveckla ditt företag med en mentor 4 Varför mentorskap 5 Almi tipsar inför import

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

DRIVA FÖRETAG 4TIPS TA STEGET MED DIN AFFÄRSIDÉ &

DRIVA FÖRETAG 4TIPS TA STEGET MED DIN AFFÄRSIDÉ & ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET Nr.2 / November 2009 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus ANNONS DRIVA FÖRETAG 4TIPS TA STEGET MED DIN AFFÄRSIDÉ & FOTO: MIDDAGSFRID

Läs mer

07 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 7 SEPTEMBER

07 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 7 SEPTEMBER Näringslivsnytt 07 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 7 SEPTEMBER 2011 Nöjdare kunder Resultatet av mätningen för Nöjd kund-index gällande den kommunala verksamheten 2010 har nu nått oss och visar

Läs mer

Tema: Export. Nystart mitt. i livet. Aktörsrådet. Mer samarbete. Grön kock. handlar lokalt. Caxton Njuki. NR 1 2013 Pris 49 kr.

Tema: Export. Nystart mitt. i livet. Aktörsrådet. Mer samarbete. Grön kock. handlar lokalt. Caxton Njuki. NR 1 2013 Pris 49 kr. Tema: Export Nystart mitt i livet Aktörsrådet Mer samarbete Grön kock handlar lokalt Caxton Njuki Säljer framgång Eget Företag 1 NR 1 2013 Pris 49 kr Starta och driva företag Använd vår service och information

Läs mer

VEM VINNER? företag 2012

VEM VINNER? företag 2012 företag 2012 KATEGORI Årets Marknadsförare KATEGORI Årets Företagare VEM VINNER? KATEGORI Årets Nyföretagare KATEGORI Årets Innovatör ÅRETS FEST MED PRISUTDELNING ONSDAG 29 FEBRUARI KL 18:00-24:00 STADSHUSET

Läs mer

modern management network ab

modern management network ab Idea Inventum är ett helt unikt affärsutvecklingsprogram för företag med ca 10-50 anställda, som ägs eller delägs av kvinnor, och vill växa genom att utmana invanda arbetssätt och tankemönster, för att

Läs mer

Näringslivsnytt 05. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 5 Juni 2012

Näringslivsnytt 05. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 5 Juni 2012 Näringslivsnytt 05 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 5 Juni 2012 Är framtiden redan här? Hur kommer morgondagens köpmönster att se ut? Kommer vi att handla

Läs mer

Bankuellt Nr 10 Januari 2014

Bankuellt Nr 10 Januari 2014 Bankuellt Nr 10 Januari 2014 BankNytt till dig som bor i Bergslagen Christer Trägårdh VD Vi har faktiskt varit med om ytterligare en historisk händelse. Den förra var att vi öppnade kontor i Storfors (som

Läs mer

Stick ut hakan och våga - du kan bara misslyckas...

Stick ut hakan och våga - du kan bara misslyckas... LEDARE Roger Psajd. Arbetslivet ska förmedla till skolan hur man omsätter kunskap till kompetens. Hur använder jag, eleven, min kunskap. SID 2 KRÖNIKA Mattias Olson. Västervik har företag och personer

Läs mer

Glassdrottning. Mentorskap. med lyckat resultat. med höga mål i sikte. Extra tidning Fixa finansieringen. Experten

Glassdrottning. Mentorskap. med lyckat resultat. med höga mål i sikte. Extra tidning Fixa finansieringen. Experten Experten tipsar om pensionen Mentorskap med lyckat resultat Extra tidning Fixa finansieringen Nyföretagarbarometern Hur ligger din kommun till? Glassdrottning med höga mål i sikte Eget Företag 1 NR 2 2014

Läs mer

SPACE MAGAZINE AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM INNOVATION ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET

SPACE MAGAZINE AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM INNOVATION ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET SPACE MAGAZINE ETT MAGASIN FRÅN MUNKTELL SCIENCE PARK ESKILSTUNA AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET ER SKAPAR KUNDVÄRDE FÖR GLOBALT FÖRETAG 1

Läs mer

> Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost

> Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost OM sveriges största eu-projekt inom stadsutveckling > Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost Utveckling Nordost satsar på nya jobb, fler mötesplatser

Läs mer

Detta har vi gjort. Vad händer sedan? Slutrapport Kvinnors företagande Gävleborg. Rapport 2010:10

Detta har vi gjort. Vad händer sedan? Slutrapport Kvinnors företagande Gävleborg. Rapport 2010:10 Detta har vi gjort Vad händer sedan? Slutrapport Kvinnors företagande Gävleborg Rapport 2010:10 Bakgrund Under tre år har Länsstyrelsen gjort en storsatsning på att främja kvinnors företagande i Gävleborg.

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland. Av Dotank AB

SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland. Av Dotank AB SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland Av Dotank AB 2012 Inledning Nedan följer en sammanställning över fem grupper med företagare som diskuterat stöd för entreprenörskap

Läs mer

Sörmland ska ha hållbara och attraktiva livsmiljöer LÄS MER PÅ SIDAN 4

Sörmland ska ha hållbara och attraktiva livsmiljöer LÄS MER PÅ SIDAN 4 ETT NYHETSBREV FRÅN REGIONFÖRBUNDET SÖRMLAND Sörmland helt enkelt NUMMER 1 FEBRUARI 2013 INLEDAREN Sörmland behöver nya jobb FOTO: ANNELIE LJUNGWALD Innovationskraften i Sörmland Arbetet för ökad innovationskraft

Läs mer

Gemensam samling kring näringslivet ska förbättra företagsklimatet och sätta Täby på kartan.

Gemensam samling kring näringslivet ska förbättra företagsklimatet och sätta Täby på kartan. Gemensam samling kring näringslivet ska förbättra företagsklimatet och sätta Täby på kartan. Våra gränser ändras sid 2. Företagarnas Hus i Täby sid 3. Delas visionen om ett Näringslivscentrum? sid 4 Vi

Läs mer

Två nya butiker och fler på gång

Två nya butiker och fler på gång Nr 3 2013. Redaktör: Kajsa Jernqvist, telefon: 0520-65 95 40 Skribent: Pernilla Fredholm Grafisk form: Susanne Samuelsson Ansvarig utgivare: Lena Palm nyhetsbrev Näringsliv nyhetsbrev för näringslivet

Läs mer

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Fler broschyrer kan beställas från tillvaxtverket.se/publikationer Har du frågor om denna publikation, kontakta: Gunilla Thorstensson Telefon växel, 08-681

Läs mer

Annons Hela denna bilaga är en annons från Eget företag i samarbete med Newsfactory Media Group Annons

Annons Hela denna bilaga är en annons från Eget företag i samarbete med Newsfactory Media Group Annons Annons Hela denna bilaga är en annons från Eget företag i samarbete med Newsfactory Media Group Annons Starta, driva, utveckla på mässan finns experterna och all info! Starta, driva, utveckla på mässan

Läs mer

EKONOMER KATARINA WIDOFF. EMPLOYER BRANDING nyckeln till framgång sidan 9. civilekonomen som skapar kommunikation sidan 6 SVERIGES

EKONOMER KATARINA WIDOFF. EMPLOYER BRANDING nyckeln till framgång sidan 9. civilekonomen som skapar kommunikation sidan 6 SVERIGES Annons Hela denna tematidning är en annons från Civilekonomerna och Provisa Information AB Annons SVERIGES EKONOMER EMPLOYER BRANDING nyckeln till framgång sidan 9 KATARINA WIDOFF civilekonomen som skapar

Läs mer

Så bygger du snabbväxare

Så bygger du snabbväxare NÄRINGSLIV Nr 3 Årg. 11 Vecka 39 2014 Smidigt system gav Jenny Axinge ny affärsidé Jenny Axinge på Eskebo Hyvleri. Foto: Christer Hansson Oväntat många får jobb Arbetslösheten minskar snabbare än Arbetsförmedlingens

Läs mer

STARTA EGET VÅGA TA STEGET TILL EGET!

STARTA EGET VÅGA TA STEGET TILL EGET! ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr 7 SEPTEMBER 2013 I SAMMARBETE MED: STARTA EGET VÅGA TA STEGET TILL EGET! Missa inte Det blir allt vanligare med kulturellt entreprenörpskap

Läs mer

framåt! vi jobbar Samverkan är nyckeln till framgång professionellt företagsklimat i bygden Öppet och Ett ledarskap med dubbel effekt

framåt! vi jobbar Samverkan är nyckeln till framgång professionellt företagsklimat i bygden Öppet och Ett ledarskap med dubbel effekt vi jobbar framåt! En jubileumstidning från Åtvidabergs kommun Samverkan är nyckeln till framgång Öppet och professionellt företagsklimat i bygden Ett ledarskap med dubbel effekt VÄLKOMMEN TILL emesterhandla

Läs mer

TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN

TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN Dokumentsök på www.tranas.se Söker du ett KF-protokoll eller vill du ha tag på en ansökningsblankett för resebidrag? Gå i så fall in på www.tranas.se

Läs mer