Förutsättningar i schemafilen:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förutsättningar i schemafilen:"

Transkript

1 Nova Software Rapport innehåller funktioner för att skriva ut beräknad tjänstgöring från schemaprogrammet. Tjänstefördelningen går att sammanställa per lärare, program, konto, ämne, kurs osv. Genom att registrera lärarnas löner eller en schablonmässig timkostnad kan programmet även beräkna kostnaden för skolans undervisning. Detta tipsdokument innehåller instruktioner för följande rapporter: Tjänstefördelning Tid/Kostnad Tjänsteöversikt Tid/Kostnad Planeringsunderlag - Lärare Förutsättningar i schemafilen: 1. Komplett tjänstefördelning. 2. Uppgifter om årsram för kurs/ämne och heltidstjänst för lärare. 3. För vissa rapporter behöver omfattningen på lärarens planerade tjänst registreras. Komplett tjänstefördelning Tjänstefördelningen i schemaprogrammets tjänstefördelningstabell ska innehålla samtliga arbetsuppgifter för lärare som kan värderas som en specificerad andel av en tjänst. Detta innebär att även tjänstefördelningsposter för arbete som inte schemaläggs skall registreras. Kontrollera att tjänstefördelningen är komplett. Välj Tabell Lektion. Ta fram fältet *Finns i tjänstefördelning och ange filter 0 i fältet. Sortera tabellen så att alla lektioner med samma kombination av lärare, grupp och ämne/kurs sorteras så att de ligger intill varandra. Markera rader som skall ingå i tjänstfördelningen, högerklicka och välj Tjänstefördelning Skapa tjänstefördelning. Var noga med att markera alla identiska rader! Välj Tabell Tjänstefördelning. Sortera tabellen på Ämne. Markera rader som skall tas bort. Högerklicka på de markerade raderna och välj Ta bort och sedan alternativet Ta bort tjänstefördelningsrader. Tänk på att välja rätt alternativ så att inte lektionerna tas bort. Kontrollera att alla poster har ett värde i fältet Total tid (tim) eftersom det är detta fält som används vid beräkningar. Komplettera med poster som saknas, t.ex. för arbetsuppgifter som inte finns med i schemat. Nova Software AB 1 (5)

2 I rapporterna räknas enbart tjänstefördelningens Ursprungliga poster in. Detta för att inte samma uppgifter skall räknas två gånger när man använder ersättningsrader eller delar upp tjänstefördelningsposter på halvgrupper. Det finns ett fält i tjänstefördelningstabellen som visar om en post räknas som ursprunglig. Välj Tabell Tjänstefördelning. Klicka på nappen Egenskaper, gå till fliken Övrigt, markera fältet Ursprunglig och klicka på OK. Värdet 1 betyder att posten räknas som ursprunglig. Årsram för kurser och ämnen Årsram för ett ämne eller en kurs betyder det antal timmar en lärare skall undervisa i ämnet/kursen för att detta skall räknas som heltid. Ämnet Matematik på en högstadieskola kan t.ex. ha årsramen 576. Vid beräkningar används i första hand kursens årsram. Om kurskod saknas för tjänstefördelningsposten används ämnets årsram. Novaschem 2010: Välj Inställningar Beräkning av tjänst och fyll i fälten Årsram Kurskod och Årsram - Ämne. För ämnen och kurser där ett annat värde ska användas görs inmatning i fältet Årsram i Tabell Ämne resp. Kurs. Novaschem 2005: Välj Tabell Ämne och kontrollera att fältet Årsram är ifyllt. Gör på samma sätt med tabellen Kurskod om det finns behov av att ha olika årsram för olika kurser inom samma ämne. Heltidstjänst för lärare Heltidstjänst för lärare kan sättas till vilket värde som helst, men det är lämpligt att samtliga lärare har samma värde, eftersom tjänstestorleken då blir jämförbar mellan lärarna. Förslag på lämpliga värden kan vara 1056 (1056 timmar undervisning timmar fortbildning timmar gemensamma aktiviteter timmar förtroendetid = 1767 timmar) eller 100 då den beräknade tjänsten anges i procent av heltid. Novaschem 2010: Välj Inställningar Beräkning av tjänst och fyll i fältet Heltidstjänst för lärare. Novaschem 2005: Välj Tabell Lärare och kontrollera att fältet Årsram är påfyllt för samtliga lärare. Saknas uppgift om årsram för ämne, kurs eller lärare sker ingen beräkning av tjänstgöring utan den utlagda totala tiden anges i rapporterna. En anmärkning visar att komplett uppgift om årsram saknas för någon tjänstefördelningspost i beräkningen. Nova Software AB 2 (5)

3 Planerad tjänst för lärare Om lärarens tjänstefördelning inte är komplett kan summeringen av registrerad tjänstefördelning vara missvisande. Detta innebär att en rapport som visar t.ex. tjänstefördelningen per lärare inte tar hänsyn till den del av tjänsten som inte utnyttjats. För en lärare som fått 400 timmars tjänst, men enligt planeringen skall ha 500 timmars tjänst kommer 100 timmar att saknas. Ange hur stor tjänst en lärare skall ha för att saknade timmar skall ingå i beräkningen. Novaschem 2010: Välj Tabell Lärare och ta fram fältet Tjänst %. Registrera omfattning av tjänst för varje lärare. För timanställda lärare behöver inget värde anges. Novaschem 2005: Använd fältet Undervisningstid och mata in tiden i timmar. För heltidslärare skall fältet Undervisningstid vara lika med fältet Årsram. För timanställda lärare anges ingen undervisningstid. Förutsättningar i Rapportmodulens databas 1. Novaschem 2005: Generell årsram för lärare anges så att korrekt tjänstgöring kan beräknas för tjänstefördelningsposter utan lärare. 2. Kontrollera inställningar för kostnadsberäkningar. Registrera lärarlöner eller schablontimkostnad. Det går att välja om schablontimkostnad eller faktisk kostnad skall användas när en rapport tas fram. Välj Formulär Rapportmodul Inställningar Kostnadsberäkning. Skriv det värde som används som årsram för lärare i fältet Generell årsram för lärare om Novaschem 2005 används. Fältet Faktor för månader är från början påfyllt med 12,2 för att motsvara antalet månader inkl. semesterlönetillägg. Fältet Faktor för personalomkostnader är påfyllt med 1,3959 för att motsvara tillägg för arbetsgivaravgifter mm. I tabellen Schablonkostnad och intervall för beräkning av tjänst visas de värden som förekommer som årsram för lärare. Skriv en genomsnittlig timkostnad (inkl. PO) för respektive värde på årsram. Lärarlöner kan importeras från urklipp, via ett excelark eller liknande. Fält som skall vara med är lärarens signatur och månadslön. Signaturen kan bytas ut mot personnummer om detta finns registrerat i schemafilen. Markera kolumnerna Signatur alternativt Personnummer och Månadslön i Excelarket och kopiera. Välj Formulär Rapportmodul Import/Export Importera lärare/löner. Nova Software AB 3 (5)

4 Rapporten Tjänstefördelning Tid/Kostnad Exempel 1: Exempel 2: Välj Rapport Rapportmodul Tjänstefördelning Tid. Välj att gruppera rapporten per lärare och markera några av lärarna. Klicka på Granska. Nu visas tjänstefördelningsposterna på en sida per lärare. Stäng rapporten och markera alternativet Endast summering och klicka på Granska igen. Det går att få samma rapport med kostnadsberäkningar. Välj Rapport Rapportmodul Tjänstefördelning Kostnad. Markera några lärare och klicka på Granska. Rapporten tar hänsyn till om lärarna fått det antal timmar som planerats. Är tilldelade timmar färre än planerade läggs kostnaden för ej utnyttjad tid till i rapporten. Dessa rapporttyper gör det möjligt att utgå från registrerad tjänstefördelning vare sig lärare finns i tjänstefördelningen eller ej. Ett annat alternativ är att utgå från lärarnas planerade tjänster även när tjänstefördelning ännu inte registrerats. Rapporten Planeringsunderlag - Lärare Det finns en mer komplett tjänstefördelningsrapport per lärare, där man kan ställa in vilka fält som skall visas: Välj Rapport Rapportmodul Planeringsunderlag Lärare. Markera några lärare och klicka på Granska. Denna variant av rapporten är inriktad mot att visa den planerade tjänsten utan att kompletta siffror redovisas. Stäng rapporten. Markera alternativet Skriv ut beräknad tjänstgöring och klicka på Granska. Detta alternativ av rapporten redovisar alla siffror mer i detalj. Det finns ytterligare en rad inställningar för rapporten, t.ex. dela upp tjänstefördelningen på ämnestyper, skriva ut egna texter per lärare, redovisa nyckeltal för tjänsten osv. Förutom rena siffror kan ett antal texter skrivas ut. Generella texter som kan skrivas ut på samtliga lärare registreras under Formulär Rapportmodul Inställningar Rapporter. Gå till fliken Generella texter för att skriva in önskad text. Nova Software AB 4 (5)

5 Fritext för enskilda lärare kan skrivas in antingen i rapportmodulen (Formulär Rapportmodul Lärare: Beskrivning av tjänst) eller i schemaprogrammets lärarformulär i fältet Beskrivning av tjänst. Det går att ställa in om texten i fältet skall hämtas från schemaprogrammet eller rapportmodulen (Formulär Rapportmodul Inställningar, fliken Tjänstefördelning/Planeringsunderlag). Rapporten Tjänsteöversikt Tid/Kostnad Tjänstefördelningen kan redovisas summerad för samtliga lärare samtidigt som rapporten tar hänsyn till hur stor del av tjänsten som utnyttjas. Tjänstefördelningsrapporterna under menyn redovisar både tilldelade timmar och avvikelse från planerad tjänst. Undertid för en lärare läggs till totalkostnaden. Rapporterna kan användas för att visa timmar och kostnad för samtliga lärare med förordnande oavsett hur mycket eller litet tid som fördelats på lärare. Välj Rapport Rapportmodul Tjänsteöversikt Tid för att redovisa enbart timmar i lärartjänsterna. Välj Rapport Rapportmodul Tjänsteöversikt Kostnad för att redovisa timmar och kostnad för lärartjänsterna. Nova Software AB 5 (5)

Beräkning av lärares tjänstgöring

Beräkning av lärares tjänstgöring När tjänstefördelning har registrerats eller lektioner har skapats i Novaschem kan programmet hjälpa till med att summera den tid som bokats för varje lärare. Det finns även möjlighet att beräkna tjänstgöringen

Läs mer

Rapportöversikt Nova Software 2007

Rapportöversikt Nova Software 2007 Novaschem Rapportöversikt Nova Software 2007 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Elevlistor - Grupptillhörighet för elever... 5 Elevlistor - Grupplista för elever... 6 Elevlistor - Grupper egenskaper...

Läs mer

Beräkning av lärares tjänstgöring

Beräkning av lärares tjänstgöring SKOLA24 SCHEMA BERÄKNING AV LÄRARES TJÄNSTGÖRING Beräkning av lärares tjänstgöring När tjänstefördelning har registrerats eller lektioner har skapats i Skola24 Schema eller Novaschem kan programmet hjälpa

Läs mer

Elevhantering. Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande:

Elevhantering. Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande: Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

Manual Nova Rapport 2015

Manual Nova Rapport 2015 Manual Nova Rapport 2015 Nova Software AB, Storgatan 5A, 521 42 Falköping 0515 777 888 support@novasoftware.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Kom igång med Nova Rapport... 4 1.1 Nova Rapport... 4 1.2 Viktiga

Läs mer

Startdokument! Novaschem. Koppling Novaschem - Extens

Startdokument! Novaschem. Koppling Novaschem - Extens 1. Förberedande arbete Innan någon överföring startas mellan Extens och Novaschem bör Extensadministratören och schemaläggaren vara överens om benämning av klasser och grupper samt lärarsignaturer. Det

Läs mer

Extens-Skola. Detaljplaneringen till NOVA. Utbildningsmaterial Gymnasiet Malmö. Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2012-04-22/BR

Extens-Skola. Detaljplaneringen till NOVA. Utbildningsmaterial Gymnasiet Malmö. Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2012-04-22/BR TJPLGy-NOVA Extens-Skola Detaljplaneringen till NOVA Utbildningsmaterial Gymnasiet Malmö Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2012-04-22/BR IST, International Software Technology, Arabygatan 82, 352 46

Läs mer

Arbetsgång GY. Arbetsmoment i BER SKOLA24 ARBETSGÅNG GY

Arbetsgång GY. Arbetsmoment i BER SKOLA24 ARBETSGÅNG GY Arbetsgång GY Arbetsmoment i BER 1. Registrera klasser och placera befintliga elever i klasser inför det nya läsåret. Ange även ansvarig lärare för klasserna i den utsträckning det är känt. 2. Skapa undervisningsgrupper

Läs mer

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt?

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt? Elevhantering Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemat få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

Förutsättningar i schemafilen

Förutsättningar i schemafilen Nova Software Rapport 2004 innehåller funktioner för att mycket snabbt skapa studieplaner för gymnasieelever. Elevernas studieplaner blir klara till över 90% med mycket få inmatningar. Detta är möjligt

Läs mer

Välj Sammanställningar. Personal kopplad till en enskild skola ser bara den flik som berör den eller de enheter som hen är aktiv på.

Välj Sammanställningar. Personal kopplad till en enskild skola ser bara den flik som berör den eller de enheter som hen är aktiv på. Introduktion Sammanställningar/Rapporter I programmet finns ett antal grundrapporter färdiga att skriva ut. Det går också att skapa helt egna rapporter där man t.ex. själv väljer vilka fält som ska vara

Läs mer

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola Novaschem Integration Procapita Education Grundskola Augusti 2013 Education Sida 2/15 Innehåll FÖRBEREDELSER... 3 Nytt läsår... 3 Pågående läsår... 3 Förberedelser övrigt... 3 Procapita... 4 Export från

Läs mer

Det finns tre sorters rapporter: Grundrapporter - standardrapporter i Skola24. Namnen börjar med ordet Grundrapport.

Det finns tre sorters rapporter: Grundrapporter - standardrapporter i Skola24. Namnen börjar med ordet Grundrapport. Introduktion rapporter I programmet finns ett antal grundrapporter färdiga att skriva ut. Det går också att skapa helt egna rapporter där man t.ex. själv väljer vilka fält som ska vara med och vilken elevgrupp

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar Här har vi har sammanställt frågor kring Omdöme24 som ni användare ställt till oss i supporten. Hur länge ska en undersökning vara öppen? Vissa skolor väljer att öppna upp en undersökning i början av läsåret

Läs mer

Startdokument! Funktionspaket Omdöme. Startinformation Omdöme

Startdokument! Funktionspaket Omdöme. Startinformation Omdöme Skoladministratören är den person på skolan som skapar en undersökning och bestämmer vilka ämnen/kurser/klasser som ska omfattas av den. Innan en undersökning startas upp är det viktigt att inom personalgruppen

Läs mer

Arbetsgång GR. Arbetsmoment i BER SKOLA24 ARBETSGÅNG GR

Arbetsgång GR. Arbetsmoment i BER SKOLA24 ARBETSGÅNG GR Arbetsgång GR Arbetsmoment i BER 1. BER: Registrera/kopiera period i BER. (Se dokument Periodhantering) 2. BER: Registrera klasser och placera befintliga elever i klasser inför det nya läsåret. 3. BER:

Läs mer

Välj Start Rapporter. En lista med de olika rapporttyperna visas. Klicka på någon av länkarna för att se de rapporter som finns tillgängliga.

Välj Start Rapporter. En lista med de olika rapporttyperna visas. Klicka på någon av länkarna för att se de rapporter som finns tillgängliga. Introduktion till rapporter I programmet finns ett antal grundrapporter färdiga att skriva ut. Det går också att skapa helt egna rapporter där man t.ex. själv väljer vilka fält som ska vara med och vilken

Läs mer

Kontroll av schema inför publicering till Skola24

Kontroll av schema inför publicering till Skola24 Kontroll av schema inför publicering till Skola24 Datum: Skola: Kontaktperson på skolan: Handläggare: Skol-ID: Kontrollpunkter Antal felaktiga poster Åtgärd 1) nödvändig 2) rekommenderas 1. Får publiceras

Läs mer

1. Skolans läsår 1 Se punkt 1 nedan. 2. Lärares personnummer 1 Se punkt 2 nedan. 3. Lärare som inte används i schemat 2 Se punkt 3 nedan

1. Skolans läsår 1 Se punkt 1 nedan. 2. Lärares personnummer 1 Se punkt 2 nedan. 3. Lärare som inte används i schemat 2 Se punkt 3 nedan Datum: Skola: Kontaktperson på skolan: Handläggare: Skol-ID: Kontrollpunkter Antal felaktiga poster Åtgärd 1) nödvändig 2) rekommenderas 1. Skolans läsår 1 Se punkt 1 nedan 2. Lärares personnummer 1 Se

Läs mer

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta.

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta. Rapport Tjänstestorlek(SCB) Varje år i oktober ska skolorna lämna in statistik över lärares tjänstgöring till Statistiska Centralbyrån (SCB). I Skola24 Schema finns en tilläggstjänst som gör en rapport

Läs mer

Individuella lösningar för enskilda elever

Individuella lösningar för enskilda elever Individuella lösningar för enskilda elever Det förekommer ofta att elever inte helt följer schemat för den klass som eleven går i. Det kan t.ex. handla om: Eleven ska inte läsa vissa ämnen som resten av

Läs mer

Novaschem - Bosko IMPORT NOVASCHEM - BOSKO STOCKHOLM SKOLWEBB NOVASCHEM

Novaschem - Bosko IMPORT NOVASCHEM - BOSKO STOCKHOLM SKOLWEBB NOVASCHEM STOCKHOLM SKOLWEBB UTBILDNING SFÖRVALTNI NGEN SID 1 (6) 2010-08-19 Novaschem - Bosko Denna lathund visar ett rekommenderat arbetssätt i Novaschem och Bosko vid import av schema och elev- och läraruppgifter

Läs mer

ALLMÄNT OM FUNKTIONSPAKET OMDÖME

ALLMÄNT OM FUNKTIONSPAKET OMDÖME Skola24 Omdöme Skoladministratören är den person på skolan som skapar en undersökning och bestämmer vilka ämnen/kurser/klasser som ska omfattas av den. Innan en undersökning startas upp är det viktigt

Läs mer

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta.

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta. SCB-rapport Varje år i oktober ska skolorna lämna in statistik över lärares tjänstgöring till Statistiska Centralbyrån (SCB). I Skola24 Schema finns en tilläggstjänst som gör en rapport Tjänstestorlek

Läs mer

Salshantering i Novaschem 2013

Salshantering i Novaschem 2013 Salshantering Salshanteringen har ändrats och förbättrats i Novaschem 2013. Det finns nu ett antal nya möjligheter. Förutom de tidigare möjligheterna kan man välja att en sal inte får väljas för vissa

Läs mer

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta.

Rapportens uppbyggnad Ta fram rapporten genom att välja Rapport Tjänstestorlek (SCB). Välj de lärare (eller alla) som rapporten ska omfatta. SCB-rapport Varje år i oktober ska skolorna lämna in statistik över lärares tjänstgöring till Statistiska Centralbyrån (SCB). I Skola24 Schema finns en tilläggstjänst som gör en rapport Tjänstestorlek

Läs mer

Vad ger timplanerna i Extens

Vad ger timplanerna i Extens Timplaner GY2011 1 Innehåll Vad ger timplanerna i Extens... 3 Utskrifter... 3 Skapa studieplaner... 3 Skapa undervisningsgrupper... 3 Skolans organisation... 3 Kostnad per elev... 3 Struktur för studievägarna...

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Grupper i Studentportalen

Grupper i Studentportalen Guide Uppdaterad 2014-05-28 Grupper i Studentportalen Studentportalens gruppindelningsfunktion gör det möjligt att dela in studenter på ett kurstillfälle eller ett samläsningstillfälle i olika grupper.

Läs mer

Salshantering SKOLA24 SCHEMA SALSHANTERING

Salshantering SKOLA24 SCHEMA SALSHANTERING Salshantering Det finns rikliga möjligheter att ange salsförutsättningar, så att programmet i de flesta fall ska välja salar så som schemaläggaren önskar. Man kan till exempel välja att en sal inte får

Läs mer

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB WebViewer Manual för administratör 2 Manual WebViewer Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Introduktion... 3 2 Inställningar... 4 2.1 Uppdatera licensinformation... 4 2.2 Inmatning av användaruppgifter...

Läs mer

Excel-guide. Introduktion

Excel-guide. Introduktion Excel-guide Introduktion I denna laboration kommer ni få använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Laborationen utgår ifrån Excel 2010, men om ni vill använda ett annat program för att lösa uppgifterna

Läs mer

Schema och grupper inför HT- 11 i Malmö stad

Schema och grupper inför HT- 11 i Malmö stad PM Införande GY: Schemaläggare, 10, 2011-04- 21 Superanvändare Schema och grupper inför HT- 11 i Malmö stad Rekommenderat planerings flöde i framtiden I bilden till höger visas den arbetsgång som IST rekommenderar

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Lönerevision. Klicka på Rev alla Mån eller Rev alla Tim. Har du inte nollställt sedan föregående revision måste du börja med att Nollställa alla.

Lönerevision. Klicka på Rev alla Mån eller Rev alla Tim. Har du inte nollställt sedan föregående revision måste du börja med att Nollställa alla. Lönerevision En lönerevision görs i flera steg i Hogia Personal; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön. Lönerevision är en process där flera användare kan vara inblandade:

Läs mer

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning.

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning. Avancerad sökning Innehåll Avancerad sökning...1 1. Avancerad sökning...1 1.1 Allmänt...1 1.2 Begreppsförklaringar... 2 1.2.1 Posttyp... 2 1.2.2 Kolumn... 2 1.2.3 Lista... 2 1.2.4 Rad... 3 1.2.5 Vy...

Läs mer

Importera och använda en textdatabas i Excel

Importera och använda en textdatabas i Excel Importera och använda en textdatabas i Excel I denna beskrivning tänkte jag visa hur man kan hantera information från en databas, som är sparad som en semikolonseparerad textfil. Textfilen kommer att behandlas

Läs mer

Råd skriftliga omdömen 2013

Råd skriftliga omdömen 2013 Bakgrund Skolverket har i uppdrag av regeringen tagit fram ett stödmaterial som beskriver hur den skriftliga individuella utvecklingsplanen för omdömen och den framåtsyftande planeringen kan se ut. Stödmaterialet

Läs mer

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning 2016-09-15 Skapat av: Fältström Ingrid 1 (31) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Begreppsförklaringar... 3 1.1.1 Kolumn... 3 1.1.2 Lista... 3 1.1.3 Posttyp...

Läs mer

Extens-Skola. Detaljplaneringen till NOVA via Excel. Utbildningsmaterial Gymnasiet (Malmö) Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2011-06-27/BR

Extens-Skola. Detaljplaneringen till NOVA via Excel. Utbildningsmaterial Gymnasiet (Malmö) Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2011-06-27/BR TJPLGy-NOVA Extens-Skola Detaljplaneringen Utbildningsmaterial Gymnasiet (Malmö) Upprättad: 2006-04-06/BR Uppdaterad: 2011-06-27/BR IST, International Software Trading, Arabygatan 82, 352 46 VÄXJÖ, 0470-70

Läs mer

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner.

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. RengöringsSystemet V4 På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. Översikt över innehåll i bifogad dokumentation: Visa / Visa ej flikar/knappar i

Läs mer

SKOLA24 KANSLIST. Hjälpen är tillgänglig för alla roller i systemet.

SKOLA24 KANSLIST. Hjälpen är tillgänglig för alla roller i systemet. Kanslist i Skola24 En kanslist i Skola24 kan registrera planerad frånvaro och ändra registrerad frånvaro för alla elever på skolan samt rapportera närvaro på alla lärares lektioner. Kanslisten har även

Läs mer

Arbetssätt i Skola24 Schema

Arbetssätt i Skola24 Schema Arbetssättet i Skola24 Schema liknar till allra största delen arbetssättet i Novaschem 2013, med den skillnaden att flera användare samtidigt kan göra ändringar i samma schema. I det här dokumentet beskrivs

Läs mer

Instruktion för Kalkylering av kostnader

Instruktion för Kalkylering av kostnader Instruktion för Kalkylering av kostnader Version 2010.08 Medvind Informationsteknik AB Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Kalkylering... 3 Underlag för kalkylering... 3 Att göra en kalkyl...

Läs mer

Från timplan till schema

Från timplan till schema Från timplan till schema Grovplanering av ett läsår på grundskolan 1. Antalet klasser per årskurs fastställs. 2. En första bedömning vad det gäller undervisning som inte är i helklass görs (T.ex: I vilka

Läs mer

Grupper. SA10 Grupphantering

Grupper. SA10 Grupphantering Grupper Ibland kan det finnas en praktisk betydelse att spara en ett visst antal studenter för att senare kunna ta fram dem för att göra t.ex klass - indelningar, laborationsgrupper, uppföljningar på kurser

Läs mer

Nova Software kan vid önskemål kopiera över frågor/frågepaket i vårt förslag till kundens databas. Kopiering är kostnadsfri.

Nova Software kan vid önskemål kopiera över frågor/frågepaket i vårt förslag till kundens databas. Kopiering är kostnadsfri. Bakgrund Skolverket har på uppdrag av regeringen tagit fram ett stödmaterial som beskriver hur den skriftliga individuella utvecklingsplanen med omdömen och den framåtsyftande planeringen kan se ut. Stödmaterialet

Läs mer

2. Inställningar som du gjort i Anställdaregistret, fliken Statistik mm gällande Löneform. Löneform 1-4 kommer med i rapporten.

2. Inställningar som du gjort i Anställdaregistret, fliken Statistik mm gällande Löneform. Löneform 1-4 kommer med i rapporten. Konjunkturstatistik Syftet med undersökningen är att belysa lönenivåns utveckling för arbetare och tjänstemän inom den privata sektorn. Statistiken används främst vid konjunkturbedömningar och som underlag

Läs mer

Hitta till schemawebben... 2. Sök fram ett schema... 2. Mer information om lokalen eller kursen... 4. Anpassa schemat... 4

Hitta till schemawebben... 2. Sök fram ett schema... 2. Mer information om lokalen eller kursen... 4. Anpassa schemat... 4 Serviceenheten TimeEdit support timeedit@gu.se INSTRUKTIONER TIMEEDIT WEB 2014-05-27 Schemawebb-användare 1 / 11 Hitta till schemawebben... 2 Sök fram ett schema... 2 Mer information om lokalen eller kursen...

Läs mer

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se Microsoft Access 2007 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Access... 1 Vad är en databas?... 1 Starta Access 2007... 1 Skapa en ny databas... 2 Skärmbilden, arbetsytan och deras

Läs mer

Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan

Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan Innehåll 1 Importera fil till utgiftsansökan... 2 1.1 Exportera data från ekonomisystemet till Excelark... 2 1.2 Sortera korrekt kolumnordning...

Läs mer

WWW.SERVICECONNECTION.NU

WWW.SERVICECONNECTION.NU ServiceConnection Snabbguide del 2 Återrapportering, underhåll och sökning WWW.SERVICECONNECTION.NU ServiceConnection - Förstasidan Förstasidan På första sidan finns en status sammanställning av aktuella

Läs mer

Skapa fil som ska exporteras

Skapa fil som ska exporteras Funktionen Importera förälder används för att läsa in förälder för elever i Skola24. Importen sker genom att en fil innehållande elev och dess förälder läses in via Skola24 webbgränssnitt. De elever som

Läs mer

SKOLA24 ARBETSSÄTT I SKOLA24 SCHEMA

SKOLA24 ARBETSSÄTT I SKOLA24 SCHEMA Arbetssätt i Skola24 Schema Arbetssättet i Skola24 Schema liknar till största delen arbetssättet i Novaschem 2013, med den skillnaden att flera användare samtidigt kan göra ändringar i samma schema. I

Läs mer

Arbetskraftskostnadens nivå och struktur 2016

Arbetskraftskostnadens nivå och struktur 2016 Arbetskraftskostnadens nivå och struktur 2016 Vi har tagit fram denna dokumentation för att du ska kunna få hjälp med vilken information du kan få ut ur löneprogrammet och hur du ska gå tillväga. Ha även

Läs mer

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att:

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att: Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Grundkurs 2 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum

Grundkurs 2 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum Grundkurs 2 IKT Dan Haldin Ålands lyceum KALKYLERING MED MICROSOFT OFFICE EXCEL... 4 Användning av funktioner i Microsoft Excel... 4 LETARAD FUNKTIONEN... 5 OM funktionen... 8 Mer Diagramhantering...10

Läs mer

Nyhetsbrev nummer 2, 2011

Nyhetsbrev nummer 2, 2011 Nyhetsbrev nummer 2, 2011 Här kommer ett nyhetsbrev från SchoolSoft med allt som hänt i produkten under de senaste månaderna. Mindre nyheter Namnen på eventuella inaktiverade barn som en vårdnadshavare

Läs mer

Introduktion till Planering

Introduktion till Planering Introduktion till Planering Planering är ett verktyg för lärare att skapa planeringar. Läraren skapar planeringen och kopplar den till en undervisningsgrupp som finns i schemat. När planeringen kopplas

Läs mer

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster Identity Manager Användarhandbok Identity Manager Behörighetsverktyg för Mina tjänster April 2017 1 VAD ÄR IDENTITY MANAGER?... 2 1.1 VAD SKA BEHÖRIGHETSADMINISTRATÖREN GÖRA I IDENTITY MANAGER?... 2 1.2

Läs mer

Arbetsrutin för tillgodoräknande

Arbetsrutin för tillgodoräknande Arbetsrutin för tillgodoräknande Beslut om tillgodoräknande av prov eller kurs görs av institutionen som också lägger in uppgifterna i Ladok. Tillgodoräknandeblankett och de Lokala regler för tillgodoräknande

Läs mer

För att få konto måste vårdnadshavaren fylla i en ansökan skrifligt och e-posta skolan. Skola24 skickar då en aktiveringskod till vårdnadshavaren.

För att få konto måste vårdnadshavaren fylla i en ansökan skrifligt och e-posta skolan. Skola24 skickar då en aktiveringskod till vårdnadshavaren. Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Data Data Data Data Data Data Data Data

Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Data Data Data Data Data Data Data Data Datahantering i Excel Grundbegrepp I alla typer av databaser finns alltid en tabell där informationen i databasen fysiskt finns lagrad. Tabellen har samma enkla uppbyggnad som en tabell i ordbehandlingsprogrammet

Läs mer

Utbildningsmaterial Personec Förhandling

Utbildningsmaterial Personec Förhandling Utbildningsmaterial Personec Förhandling Web Förhandling Grundutbildning Chef 2012-11-07 Sid 1 (8) Innehållsförteckning Personec Förhandling Web... 2 Inloggning... 2 Förhandling web... 2 Fliken Inställningar...

Läs mer

Dexter. Närvaro/Frånvaro. Handledning för lärare del 3 2006-11-21/BR

Dexter. Närvaro/Frånvaro. Handledning för lärare del 3 2006-11-21/BR Dexter Närvaro/Frånvaro Handledning för lärare del 3 2006-11-21/BR IST, International Software Trading, Arabygatan 82, 352 46 VÄXJÖ, 0470-70 71 00, www.ist.biz Frånvaroregistrering i Dexter Närvaro/Frånvaro

Läs mer

Retroaktiv lön (Denna rutin ingår i tilläggsmodulen PA-stöd)

Retroaktiv lön (Denna rutin ingår i tilläggsmodulen PA-stöd) Retroaktiv lön (Denna rutin ingår i tilläggsmodulen PA-stöd) Med hjälp av funktionen Retroaktiv lön kan du dels göra själva lönerevisionen, dels beräkna den retroaktiva delen. När löneförhandlingarna är

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

Inställningar frånvaronotifiering

Inställningar frånvaronotifiering Inställningar frånvaronotifiering Publicerad 2011-08-22 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Inställningar frånvaronotifiering 1 Frånvaronotifieringar 3 Bakgrund

Läs mer

Importen kan hantera samtliga korrekta svenska personnummerformat, med eller utan bindestreck.

Importen kan hantera samtliga korrekta svenska personnummerformat, med eller utan bindestreck. Importera föräldrar CSV Funktionen Importera föräldrar används för att läsa in förälder för elever i Skola24. Importen sker genom att en fil innehållande elev och dess förälder läses in via Skola24 webbgränssnitt.

Läs mer

För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Avdelning Ekonomihantering Redovisning Redovisningsbudgetar

För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Avdelning Ekonomihantering Redovisning Redovisningsbudgetar Budget Budgetmodulen i Navision används för att skapa den budget som önskas. Det är möjligt att skapa flera budgetar för samma period. När budgeten är skapad, används den för jämförelse med de faktiska

Läs mer

Råd skriftliga omdömen

Råd skriftliga omdömen Råd skriftliga omdömen BAKGRUND Skolverket har på uppdrag av regeringen tagit fram ett stödmaterial som beskriver hur den skriftliga individuella utvecklingsplanen med omdömen och den framåtsyftande planeringen

Läs mer

Export/import

Export/import Export/import 2014-05-16 Export/Import I SchoolSoft finns en Export/Import-meny där nästan all information som finns inlagd i SchoolSoft går att exportera och klistra in i exempelvis Excel. På samma sätt

Läs mer

Summering av tider. Version Medvind Informationsteknik AB Sida 1

Summering av tider. Version Medvind Informationsteknik AB Sida 1 Summering av tider Version 2010.05 Medvind Informationsteknik AB 2011-04-06 Sida 1 Innehåll Allmänt... 3 Välja summering.... 3 Resultatet... 4 Olika visningar... 5 Vecka... 5 Uppdrag... 6 Välj vilka kolumner

Läs mer

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera.

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera. Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Ladok Enheten för Utbildningsadministrativa system mars 2019

Ladok Enheten för Utbildningsadministrativa system mars 2019 Grupper I den nationella lathunden Administrera resultatrapportering finns ett avsnitt där man går igenom hur man gör grupper i systemet. Vi har lyft ut den delen och här gjort en egen manual för det.

Läs mer

Generellt om budget För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Ekonomi Redovisning Budgetar

Generellt om budget För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Ekonomi Redovisning Budgetar Budget Budgetmodulen i Navision används för att skapa den budget som önskas. Det är möjligt att skapa flera budgetar för samma period. När budgeten är skapad, används den för jämförelse med de faktiska

Läs mer

SKOLA24 LÄRARE. Hjälpen är tillgänglig för alla roller i systemet.

SKOLA24 LÄRARE. Hjälpen är tillgänglig för alla roller i systemet. Lärare i Skola24 En lärare i Skola24 kan rapportera närvaro på sina lektioner samt registrera planerad frånvaro för sina elever. Lärare har även tillgång till olika frånvaroöversikter för elever som hen

Läs mer

*****************************************************************************

***************************************************************************** Statistik, 2p ANVISNINGAR Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel Detta häfte innehåller kortfattade anvisningar om hur ni använder Excel under denna laboration. Be om hjälp när/om

Läs mer

Rapportering till Collectum

Rapportering till Collectum Rapportering till Collectum Tjänstepensionen ITP kompletterar det pensionsskydd vi har genom den allmänna försäkringen och bygger på ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Parterna enades om ett

Läs mer

Manual till Tims löneprogram Version 2

Manual till Tims löneprogram Version 2 Manual till Tims löneprogram Version 2 Fliken Inmatning använder du för att mata in huvuddelen av all information som skall behandlas av löneprogrammet. Du kan endast knappa in information i de vita cellerna.

Läs mer

Kom igång med Adela Gymnasium

Kom igång med Adela Gymnasium Kom igång med Adela Gymnasium Publicerad 2011-07-05 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Gymnasium 1 Starta Adela Gymnasium 5 Logga in som

Läs mer

Att söka kurser Via Webbansökan. Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux

Att söka kurser Via Webbansökan. Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux Att söka kurser Via Webbansökan Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux Så här gör du för att söka kurser! Gå in på Eskilstunas hemsida: http://www.eskilstuna.se/ Klicka på Utbildning och

Läs mer

Revu Handledning: Markeringslista

Revu Handledning: Markeringslista Revu Handledning: Markeringslista Markeringslistan är en specialanpassad flik med horisontell layout som ger dig kraftfulla funktioner för att hantera, komma åt, granska och summera markeringar i en PDF-fil.

Läs mer

Installation, Novaschem 2005

Installation, Novaschem 2005 Installation...2 Hämta Novaschem...2 Att tänka på vid installation...2 Aktivering...2 Starta installationsprogrammet...2 Lokal installation...2 Licensavtal...3 Installationstyp...3 Databaskomponenter...3

Läs mer

Manual för Platsnytt rekrytering. Urvalsfrågor

Manual för Platsnytt rekrytering. Urvalsfrågor Manual för Platsnytt rekrytering Urvalsfrågor Version 006-06-0 INNEHÅLL INNEHÅLL Logga in och navigera Hjälp 4 URVALSFRÅGOR Beskrivning urvalsfrågor 5 Urvalsfrågor 6 Avancerade urvalsfrågor 7-8 Poängvärde

Läs mer

Användarmanual Outlook-plugin för Mina meddelanden

Användarmanual Outlook-plugin för Mina meddelanden 1 Användarmanual Outlook-plugin för Mina meddelanden 2 Mina meddelanden Mina meddelanden är en tjänst för säker digital post från myndigheter och kommuner till privatpersoner och företag. Läs mer om tjänsten

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Instruktioner TimeEdit Web

Instruktioner TimeEdit Web 2018-11-21 Instruktioner TimeEdit Web Hitta till schemawebben... 2 Sök fram ett schema... 2 Mer information om lokalen eller kursen... 4 Anpassa schemat... 4 Exportera ett schema till Excel... 7 Prenumerera

Läs mer

Lathund import Ladoklista i Ping Pong

Lathund import Ladoklista i Ping Pong 8 januari 2009 1 / 9 Samtliga KIs studenter har ett konto i Ping Pong. Dessa skapas automatiskt och är knutna till studenternas KI-konto. Det som inte går automatiskt är kopplingen mellan en student och

Läs mer

1. Börja med att logga in på CoopEgenkontroll (http://coop.storedriver.se) med dina ordinarie inloggningsuppgifter.

1. Börja med att logga in på CoopEgenkontroll (http://coop.storedriver.se) med dina ordinarie inloggningsuppgifter. Gör din skyddsrond i CoopEgenkontroll (via webben) Här kan du läsa om hur du startar ett formulär, besvarar uppgifter samt följer upp och stänger eventuella öppna avvikelser via webben. Logga in på CoopEgenkontroll

Läs mer

Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan

Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan Version 1.3, 2018-04-05 Innehåll 1 Importera fil till utbetalningsansökan... 2 1.1 Exportera data från ekonomisystemet till Excelark...

Läs mer

Frånvarostatistik. Frånvaroperiod och Löneperiod Datumen du fyller i under Frånvaroperiod och Löneperiod har olika betydelse.

Frånvarostatistik. Frånvaroperiod och Löneperiod Datumen du fyller i under Frånvaroperiod och Löneperiod har olika betydelse. Frånvarostatistik Frånvarostatistik ger dig möjlighet att analysera frånvaro av olika slag fördelat på anställda, åldersgrupper och kön. Du skapar ett rapportunderlag för en viss period och utifrån det

Läs mer

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Personec P FÖRHANDLING

Personec P FÖRHANDLING Förhandlingsfönstret generell hantering I bilden ovan ser man de flikar med funktioner som finns. Åtkomst till fliken Analys är licens- och behörighetsstyrd. Analysflikens innehåll är avsett för status-

Läs mer

Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan

Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan Version 1.2, 2017-05-18 Innehåll 1 Importera fil till utbetalningsansökan... 2 1.1 Exportera data från ekonomisystemet till Excelark...

Läs mer

Att söka kurser Via webbansökan

Att söka kurser Via webbansökan Att söka kurser Via webbansökan Samt att bifoga betyg, läsa meddelanden och antagningsbesked från Komvux och hur du gör för att bekräfta (tacka ja) till en kurs. Så här gör du för att söka kurser! Gå in

Läs mer

Releasedokument för astra WEB 2013-12-03

Releasedokument för astra WEB 2013-12-03 Releasedokument för astra WEB 2013-12-03 1 Nya Funktioner Bevakning skicka till flera lärare Nu finns det möjlighet att skicka bevakningar till flera lärare samtidigt. Man kan välja att skicka bevakningen

Läs mer

Inga uppgifter om förgröning överförs från Näsgård till SAM Internet eftersom Jordbruksverket inte öppnat för denna möjlighet.

Inga uppgifter om förgröning överförs från Näsgård till SAM Internet eftersom Jordbruksverket inte öppnat för denna möjlighet. Export till SAM Internet 2015 Förutsättningar Uppgifter från Näsgård Mark/Karta kan överföras till SAM Internet. All överföring sker via en fil som skapas i Näsgård Karta och därefter sparas på din hårddisk,

Läs mer