Årsskiftesrutiner (december 2014) FLEX Lön. Årsskifte januari Förberedelser & genomförande

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsskiftesrutiner (december 2014) FLEX Lön. Årsskifte januari 2015. Förberedelser & genomförande"

Transkript

1 Årsskiftesrutiner (december 2014) FLEX Lön Årsskifte januari 2015 Förberedelser & genomförande Bäste kund! Det börjar närma sig årsbyte i systemet och vi på FLEX Lön skulle vilja informera er kunder om hur ni ska gå tillväga. På följande sidor beskrivs de olika steg du ska följa för att förbereda programmet för det nya året, hur du installerar FLEX årsskiftesversion samt hur du genomför själva årsbytet. Med vänlig hälsning Flex Datasystem

2 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 2 Nyhet för inkomstår 2015 Högkostnadsskydd för sjuklönekostnader För alla arbetsgivare i Sverige finns ett skydd mot höga sjuklönekostnader. Syftet med ersättningen är att arbetsgivare ska våga anställda, och då framför allt små eller nyetablerade företag där sjukfrånvaro kan vara en ekonomisk risk. Från årsskiftet gäller nya ersättningsnivåer och nya rutiner för rapportering av sjuklönekostnader. Från och med 1 januari 2015 ska sjuklönekostnader rapporteras i en ny ruta på arbetsgivardeklarationen. Med sjuklönekostnader avses sjuklön som betalas ut till den anställde enligt sjuklönelagen (80% av lönen dag 2-14) inklusive arbetsgivaravgifter. För att detta ska fungera i FLEX Lön behöver lönearterna som används för sjuklön vara inställda som Sjuklön dag 2-14 (Arbetsgivardekl. och Konjunkturstat.) i löneartsregistret under fliken Lön Övrigt. Observera! Det är viktigt att denna inställning är gjord innan du skapar den första lönekörningen med utbetalning 2015 för att slippa extra manuellt arbete. Mer information om ersättning för höga sjuklönekostnader hittar du på och

3 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 3 Enklare årsskiftesrutiner med FLEX Online I samband med årsskiftet 2010/2011 infördes nya årsskiftesrutiner för FLEX. En av förändringarna var att programmet byggdes om för att vi som programvaruleverantör inte längre ska vara beroende av att statliga myndigheter publicerat officiella värden för att kunna släppa årsskiftesversionen av programmet. FLEX årsskiftesversion släpps numera så snart vi gjort nödvändiga anpassningar i programkoden för bl.a. utskrift av kontrolluppgift och arbetsgivardeklaration, och detta arbete är vanligtvis klart under början/mitten av december. Eftersom statliga myndigheter inte har publicerat officiella värden för det kommande året då vi släpper årsskiftesversionen av FLEX har systemet kompletterats med funktioner för att automatiskt hämta in aktuella värden i samband med att funktionen Årsbyte körs. Aktuella värden hämtas av FLEX via internet från vår uppdateringstjänst FLEX Online eller från filer som manuellt laddats ner till FLEX programkatalog från vår hemsidas kundzon. Allmän information och rekommendationer Årsbyte Årsbyte i FLEX kan göras vid valfritt tillfälle, men vi rekommenderar att ni avvaktar till dess att ni laddat ner och installerat programvaran för den ordinarie årsskiftesversionen av FLEX (15.1a) och vi som systemleverantör har publicerat statligt reglerade värden för aktuella länder. Vi informerar per mejl samt på vår hemsida när detta finns tillgängligt. Om du använder flera av delsystemen FLEX Reseräkning, FLEX Tidredovisning eller FLEX Lön ska du endast köra funktionen Årsbyte i ett av dessa, vilket spelar ingen roll då årsbytet får genomslag i alla delsystem. Hemsidan På vår hemsida hittar du alltid senaste nytt gällande FLEX. Nyhetsbrev Anmäl dig gärna som mottagare av vårt nyhetsbrev, så att vi kan hålla dig informerad om nyheter gällande FLEX. Anmälan för nyhetsbrev gör du i kundzonen på vår hemsida. Preliminärt releasedatum för FLEX programversion 15.1a FLEX programversion 15.1a kommer i samband med årsskiftet 2014/2015 preliminärt att släppas den 15 december 2014.

4 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 4 Förberedelser Följande förberedelser och planering inför årsbytet bör utföras i god tid innan programuppdatering och årsbytet ska göras. Detta görs vanligtvis av en administratör. 1. Förbered årsschema Innan årsbytet påbörjas måste schema förberedas för det nya året. Om du även använder FLEX Tidredovisning bör detta göras redan i oktober/november. Börja med att lägga upp avvikelsedagar för det nya året. Ett tips är att kopiera från aktuellt år och ändra de dagar som behövs i det nya året (Inställningar Avvikelsedagar). Kör därefter funktionen Förbered årsschemor. Denna funktion gör så att alla schemacykler rullas ut på det nya året (Årsrutiner Förbered årsschemor). 2. CSR - förfrågan Inför det nya året är det rekommenderat att göra en CSR-förfrågan till Skatteverket. Du får då de uppgifter som krävs för att kunna göra korrekta skatteavdrag för de anställda. En fil med CSR-förfrågan skapar du under Servicerutiner CSR-förfrågan. Filen skickar du sedan in till Skatteverket. När skattetabellerna för det nya året är klara får du en fil med CSR-svar från Skatteverket. Denna fil läser du in i systemet under Servicerutiner CSR återläsning. 3. Inloggningsuppgifter för kundzon För att kunna ladda ner installationsprogram och anvisningar för nya programversioner av FLEX måste du logga in i kundzonen som finns på vår hemsida. För att logga in behöver du kundnummer och lösenord. Saknar du någon av dessa uppgifter bör du i god tid innan årsskiftet kontakta oss. 4. Installationsprogram och anvisningar på media Om du av någon anledning inte kan använda vår kundzon för att ladda ner installationsprogram och anvisningar kan du få dessa på media (CD eller DVD). Kontakta oss i god tid innan årsskiftet så att vi hinner förbereda utskicket till dig. 5. Kontakta din IT-avdelning För att kunna uppdatera FLEX till den nya versionen kan du eventuellt behöva boka hjälp av ditt företags IT-avdelning. 6. Informera användare Informera dina användare i god tid om vad de behöver tänka på gällande FLEX i samband med årsskiftet. Resenärer kommer t ex inte att kunna registrera resor gjorda under 2015 i FLEX Reseräkning förrän årsbytet genomförts. Du informerar användarna genom att skapa ett så kallat Systemmeddelande i FLEX Reseräkning eller FLEX Tidredovisning. Du skriver själv din meddelandetext och väljer vilken eller vilka användare som det ska visas för. Systemmeddelanden visas för användare då de loggar in i FLEX.

5 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 5 Funktionen för att skapa meddelanden hittar du i FLEX Reseräkning eller FLEX Tidredovisning under menyn Arkiv Meddelanden. Se exempel nedan: Meddelande som visas då en användare loggar in i FLEX:

6 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 6 7. Uppdatering av FLEX databas För att kunna uppdatera FLEX databas måste du logga in i med en användare som har administratörsbehörighet enligt FLEX behörighetssystem eller med det systemfasta användarkontot ADMIN. Inställningen för administratörsbehörighet finns i FLEX behörighetssystem (behörighetsgrupper) och i användarregistret: Om du ska använda ADMIN men inte vet lösenordet kan du själv åtgärda detta genom att i FLEX användarregister tilldela ADMIN ett nytt lösenord. Välj först ADMIN i listan till vänster och klicka därefter på knappen Lösenord under fliken Säkerhet.

7 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 7 Installation av FLEX årsskiftesversion 15.1a Installationen bör göras under andra halvan av december eller i början på det nya året. Detta görs vanligtvis av ditt företags IT-avdelning. 1. Lås systemet för användare Om du även har FLEX Reseräkning eller FLEX Tidredovisning rekommenderar vi att du före årsbytet låser FLEX för alla användare utom den som du som administratör använder vid själva årsbytet. Använd återigen funktionen i FLEX Reseräkning eller FLEX Tidredovisning för att skapa systemmeddelanden men markera denna gång Lås systemet för användare. Funktionen för att skapa meddelanden hittar du under menyn Arkiv Meddelanden. Om du vill kan du genom att klicka på knappen Schema ange när systemmeddelandet ska visas och låsa systemet. Om du använder denna funktion behöver du alltså inte tänka på att aktivera och avaktivera meddelandet då meddelandet endast visas enligt schemat du lagt in. Förvissa dig om att användare inte arbetar i systemet genom att granska FLEX Användarlogg som du hittar under menyn Arkiv.

8 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 8 2. Säkerhetskopiera Innan du kör installationen rekommenderar vi att du tar säkerhetskopior i FLEX. Under menyn Arkiv finns funktionen för att säkerhetskopiera systeminformation och under Servicerutiner finns funktionen för att säkerhetskopiera företagsinformation. Säkerhetskopiering under Servicerutiner ska köras på alla företag som finns i er FLEXdatabas. 3. Ladda ner och installera nya programversioner Uppdateringar för FLEX är alltid sammanslagna och det spelar därför ingen roll vilken version av FLEX du uppdaterar från när ni installerar den nya. Samtliga FLEX programvaror som ingår i din installation ska uppdateras till den nya programversionen. Om du t ex har FLEX Reseräkning, FLEX Service och FLEX Portal måste alltså alla dessa uppdateras för att installationen ska fungera. Installationsfilerna finns på vår hemsidas kundzon under menyvalet Uppdateringar. Klicka på produktnamnen under rubriken Uppdateringar version 15.1a (XXXXX) för att ladda ner de olika installationsprogrammen. Lite längre ner på sidan hittar du också uppdateringsanvisningar. Följ de olika anvisningarna noggrant för att installera uppdateringarna på ett korrekt sätt. Tips: För att ladda ner filer från kundzonen, t ex installationsprogram, högerklicka med musen när markören är ovanför länken och välj Spara mål som/save target as:

9 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 9 Välj sedan den plats där du vill att filen ska sparas, endera lokalt på din egen dator eller på en nätverksresurs. 4. Uppdatering av FLEX databas När installationen av programvaran för FLEX Lön är klar måste programmet startas för att nödvändiga program- och databasanpassningar ska genomföras. Uppdatering av databasen kräver att du loggar in med en användare i FLEX som har administratörsbehörighet. Se avsnittet Förberedelser, punkten Uppdatering av FLEX databas. När du startat programmet ska du kontrollera att du nu kör den nya versionen, FLEX 15.1a. Information om vilken version av FLEX du kör hittar du längst ner i programfönstret och under? Om FLEX.

10 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 10 Årsbyte Årsbytet ska göras innan du påbörjar registrering av uppgifter på det nya året. Detta görs vanligtvis av en administratör. 1. Lås systemet för användare Om du även har FLEX Reseräkning eller FLEX Tidredovisning rekommenderar vi att du låser FLEX för alla användare utom den som du som administratör använder innan årsbytet görs. Använd återigen funktionen i FLEX Reseräkning eller FLEX Tidredovisning för att skapa systemmeddelanden men markera denna gång Lås systemet för användare. Funktionen för att skapa meddelanden hittar du under menyn Arkiv Meddelanden. Om du vill kan du genom att klicka på knappen Schema ange när systemmeddelandet ska visas och låsa systemet. Om du använder denna funktion behöver du alltså inte tänka på att aktivera och avaktivera meddelandet, då meddelandet endast visas enligt schemat du lagt in. Förvissa dig om att användare inte arbetar i systemet genom att granska FLEX Användarlogg som du hittar under menyn Arkiv.

11 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) Säkerhetskopiera Innan du kör installationen rekommenderar vi att du tar säkerhetskopior i FLEX. Under menyn Arkiv finns funktionen för att säkerhetskopiera systeminformation och under Servicerutiner finns funktionen för att säkerhetskopiera företagsinformation. Säkerhetskopiering under Servicerutiner ska köras på alla företag som finns i er FLEXdatabas. 3. Periodavräkning För att löneutbetalningarna ska komma med på kontrolluppgiften och arbetsgivardeklarationen måste alla lönekörningar med utbetalning under 2014 vara periodavräknade innan årsbytet görs. Arbetsgivardeklaration för 2014 kan skrivas ut både före och efter det att årsbyte har gjorts, kontrolluppgift måste däremot skrivas ut efter årsbyte. 4. Årsbyte Kör funktionen Årsbyte under menyn Årsrutiner. Om du får ett meddelande om att värden för det kommande året inte kan läsas in bör årsbytet avbrytas och problemet åtgärdas för att du ska slippa manuell justering av värden i efterhand. FLEX använder som standard först FLEX Online uppdateringstjänst via internet för att hämta nya värden, men om FLEX körs på en dator som av någon anledning inte kan använda tjänsten används istället värden från filer som följde med installationsprogrammet för programuppdateringen. Du kan själv testa om FLEX kan använda FLEX Online uppdateringstjänst genom att under Arkiv Systeminställningar klicka på knappen Test. Om programmet inte kommer i kontakt med FLEX Online bör du först kontrollera med er ITavdelning om detta kan avhjälpas, och om det inte är möjligt bör du avaktivera inställningen. Läs mer om hur FLEX Online fungerar i användarmeddelande och handbok. För att få tillgång till aktuella värden måste du via en dator med internetuppkoppling ladda ner filer med aktuella värden från vår hemsidas kundzon. Du hittar filerna under menyalternativet Uppdateringar och de ska sparas i FLEX programkatalog (till vilken programuppdateringen tidigare installerades). FLEX Lön är integrerat med FLEX Tidredovisning och FLEX Reseräkning och funktionen Årsbyte ska därför endast köras i ett av programmen.

12 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 12 Om du gjort årsbytet i en äldre programversion ska du inte köra funktionen igen i den nya. 5. Kontroller och justeringar När du har gjort årsbytet har justeringar gjorts med automatik, men vi rekommenderar ändå att du kontrollerar att ändringarna är korrekta. Under Inställningar Belopp och procent hittar du följande information: 6. Skriv ut och stäm av kontrolluppgift Kontrolluppgifter för 2014 kan nu skrivas ut på papper, på fil, och även skickas via e-post till de anställda. Rutiner hittar du under menyn Årsrutiner. Se närmare anvisningar längre fram i detta dokument. 7. Årsredovisningar Man brukar i regel ta ut viss årsredovisning efter årsskiftet. De flesta företag ska redovisa sjukstatistik för årsredovisning, och den hittar du under Arbeta med Rapporter, Statistik. En annan vanlig rapportering är den till FORA. Även denna hittar du under Arbeta med Rapporter, Statistik. Anvisningar för FORA finns i separat dokument. 8. Upprepa i alla företag Upprepa rutinerna för årsbyte i alla företag som finns i er FLEX-databas. Årsbytet i FLEX Lön är nu klart Programmet är nu anpassat för att kunna hantera löneutbetalningar för det nya året. Glöm inte att ta bort eller avaktivera systemmeddelandet som låser systemet för era användare. Observera! Glöm inte att kontrollera löneart för sjuklön enligt sidan 2. Nytt för 2015!

13 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 13 Hur du stämmer av kontrolluppgiften Det är viktigt att du stämmer av att uppgifterna på kontrolluppgifterna är korrekta. Du kan gå in på Skatteverkets hemsida för att få information kring vad de stämmer av. Det första du bör kontrollera är att uppgifterna på kontrolluppgiftens sammandrag stämmer med årets lämnade arbetsgivardeklarationer. Du kan ta ut arbetsgivardeklarationen för hela året under Arbeta med - Rapporter, Historik. Skatteverket stämmer av följande uppgifter: Avdragen skatt: Ruta 01 på kontrolluppgiften kontrolleras mot summan av ruta 82 och 84 på arbetsgivardeklarationen. Lön och förmåner: Summan av ruta 11, 12, 13, och 18 på kontrolluppgiften ska stämma med ruta 53 på arbetsgivardeklarationen. OBS! Om du har bytt till FLEX Lön under inkomståret och inte har importerat historiktransaktioner från det gamla systemet, kommer inte hela årets uppgifter finnas på arbetsgivardeklarationen i FLEX Lön. Du behöver då ta ut arbetsgivardeklarationen från ditt gamla system för den delen av året och summera med arbetsgivardeklarationen från FLEX Lön. Undantag från Skatteverkets avstämning Det finns några saker som innebär en naturlig differens mellan arbetsgivardeklarationen och kontrolluppgifterna. En naturlig differens kan uppstå i följande fall: a. Det finns en marginal för öresdiffar mellan arbetsgivardeklarationen och kontrolluppgifterna med 99 öre per anställd. Maximal tillåten differens i företaget är alltså ungefär lika många kronor som antalet anställda i företaget. b. Om det finns anställda som har en bruttolön som inte överstiger 1000 kr under ett år kommer dessa inte med på arbetsgivardeklarationen men ska ändå redovisa kontrolluppgifter. För att stämma av detta kan du ta ut rapporten Arbetsgivardeklaration per anställd för hela inkomståret. På sista sidan finns en sammanfattning med bland annat information om total bruttolön som understiger 1000 kr. c. Anställda som är befriade från arbetsgivaravgift kommer inte med på arbetsgivardeklarationen men ska redovisa kontrolluppgift. Anställda som är födda 1937 eller tidigare är t.ex. befriade från arbetsgivaravgift. Observera att för dessa anställda ska bruttolönen redovisas på ruta 31 istället för ruta 11 på kontrolluppgiften. Detta gör systemet automatiskt. d. För drivmedelsförmån betalar du arbetsgivaravgifter på marknadsvärdet av drivmedlet, men den skattepliktiga förmånen som den anställde ska skatta för är uppräknat med faktorn 1,2. På arbetsgivardeklarationen redovisas därför marknadsvärdet, medan du på kontrolluppgiften redovisar det uppräknade värdet i ruta 18.

14 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 14 Hur styr jag vad som kommer med på kontrolluppgiften? Vilka uppgifter som kommer med i kontrolluppgiften styrs av ackumulatorerna. Under Inställningar Ackumulatoruppgifter väljer du vilka fält på kontrolluppgiften en ackumulator ska styras till. Du kan även styra en ackumulator till kryssrutor och specifikationsfält. Om du har styrt en ackumulator till en kryssruta sätts kryss i rutan då ackumulatorn innehåller ett värde. Om ackumulatorn är tom sätts inget kryss. Om du styr en ackumulator till ett specifikationsfält skrivs ackumulatorns benämning i specifikationsfältet om ackumulatorn innehåller ett värde. Om du t.ex. har en ackumulator för en datorförmån som ska redovisas som en annan förmån i ruta 47, beloppet ska redovisas i ruta 12 och specifikation ska skrivas i ruta 65, anger du helt enkelt att ackumulatorn styr till dessa tre fält. I ruta 16 på kontrolluppgiften ska du redovisa Antal km med milersättning vid bilförmån. Om du i acken har antalet mil kan du på ackumulatorn kryssa i inställningen Omvandla ackens värde från mil till km för att rätt värde ska redovisas på kontrolluppgiften. Hur kontrollerar jag vilka lönearter som är med i beloppet på kontrolluppgiften? Om kontrolluppgiften inte stämmer överens med arbetsgivardeklarationen behöver du hitta orsaken till detta. Det vanligaste felet är att en eller flera lönearter har felaktiga styrningar till ackumulatorerna. Så här kan du gå till väga för att söka efter felaktigheter: a. Ta reda på vilka ackumulatorer som styr till fältet på kontrolluppgiften med felaktigt värde. Detta gör du under Inställningar Ackumulatoruppgifter. b. Kontrollera i löneregistret att alla lönearter som ska styras till dessa ackumulatorer gör det. För att få en översikt över löneartsstyrningarna kan du använda rapporterna Löneartsstyrningar och Ackumulatorstyrningar under Arbeta med Rapporter Register. Ett annat tips är att ta ut rapporten Fördelning av antal och belopp som du hittar under Arbeta med Rapporter Historik.

15 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 15 Här kan du göra olika urval för att stämma av med uppgifter på kontrolluppgiften. På rad 5 kan du välja Underlagstyp för skatteberäkning Skattepliktig utom förmån och på rad 8 gruppera på Löneart för att får ut vilka lönearter som används för skattepliktig ersättning. På rad 6 anger du ett datumintervall för aktuellt inkomstår. Denna lista kan du använda för att stämma av mot ruta 11. För att stämma av vilka lönearter som har ackumulerats till en viss ackumulator kan du på rad 5 välja önskad ackumulator. Om du t.ex. har en ackumulator nr 32 Kontantlön som styr till ruta 11 på kontrolluppgiften kan du på rad fem välja Ackumulator 32 Kontantlön för att se vad som räknats in i denna ackumulator. Om du nu jämför de båda listorna du fått ut kan du se om alla förväntade lönearter finns med i din ackumulator och därmed också på kontrolluppgiften. Ett enkelt sätt att jämföra dessa listor är att exportera dem till Excel och sedan kopiera listan i det ena Excel-arket till det andra så listorna med lönearter hamnar bredvid varandra. Då ser du enkelt vilka lönearter som finns med på den ena men inte den andra. c. När du hittat och korrigerat löneartens felaktiga styrning till ackumulatorerna behöver ackumulatorerna uppdateras med korrekta värden. Detta gör du under Servicerutiner Uppdatera ackumulatorer. Specifikationsnummer och rättelsedatum Du kan under Register Personuppgifter, flik Skatt, lägga ett specifikationsnummer eller rättelsedatum som ska gälla den anställde. Rättelsedatum ska läggas på de anställda du har gjort en rättning på för att enkelt se vilka du har gjort rättningar på och när. Vid utskrift av kontrolluppgifter (Årsrutiner Skriv ut kontrolluppgifter) eller när du skapar fil (Årsrutiner Skapa fil med kontrolluppgifter) kan du ange ett rättelsedatum. Det angivna rättelsedatumet kommer att användas för alla anställda som inte har något rättelsedatum i personregistret. Detta är användbart om alla anställda ska ha samma rättelsedatum. Vid utskrift av kontrolluppgifter (Årsrutiner Skriv ut kontrolluppgifter) kan du även ange ett specifikationsnummer som kommer att användas för alla anställda som inte har något specifikationsnummer i personregistret. Specifikationsnummer är obligatoriskt, och systemet kommer att föreslå senast angivna nummer. När ett specifikationsnummer har angivits och du har skrivit ut kontrolluppgifterna så kommer numret att sparas i personregistret för varje anställd i urvalet. När du sedan tar ut filen för kontrolluppgifter används det sparade specifikationsnumret från personregistret.

16 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 16 Om inställningen Använd angivet spec.nr. på alla anställda bockas i kommer alla tidigare sparade specifikationsnummer i personregistret att rensas och det specifikationsnummer som anges kommer att användas på samtliga anställda i urvalet. Systemet kommer även att automatiskt generera unika specifikationsnummer på anställda med samma personnummer. Om du har gjort rättelse på ett antal anställda och vill skriva ut kontrolluppgifter för dessa kan du ange ett rättelsedatum i urvalet Ta endast med anställda med rättelsedatum sedan. Då får du endast med de anställda som i personregistret har detta eller ett senare rättelsedatum. Läs mer i avsnitten Skriv ut kontrolluppgifter och Skapa fil med kontrolluppgifter nedan. Distribuera kontrolluppgifter till de anställda När kontrolluppgifterna är avstämda är det dags att distribuera dem till de anställda. Detta kan göras på ett antal olika sätt. Du kan skriva ut kontrolluppgifterna på papper (olika format finns beroende på typ av kontrolluppgift), du kan skicka kontrolluppgifterna via e-post eller så kan du använda en kombination av dessa alternativ. De olika möjligheterna beskrivs närmare här nedan. Skriv ut kontrolluppgifter Funktionen för att skriva ut kontrolluppgifter hittar du under Årsrutiner Skriv ut kontrolluppgifter. Välj vilken typ av kontrolluppgift du vill skriva ut och gör eventuellt urval på anställda. Under Layout väljer du i vilket format du vill skriva ut kontrolluppgifterna. Förutom möjligheten att ta ut Skatteverkets originalblankett kan du välja att skapa en fil som kan skickas direkt till Utskriftsleverantören 21 Grams AB för utskrift (gäller alla typer utom KU13). Observera att denna tjänst kräver att ditt företag har ett avtal med 21 Grams AB. KU10 kan du även välja att ta ut som datapost, dvs. en speciell blankett som limmas ihop och postas utan kuvertering.

17 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 17 Om vissa anställda ska få sin kontrolluppgift via e-post (Årsrutiner Skicka kontrolluppgifter via e-post) och du inte önskar skriva ut någon papperskopia till dessa kan du markera att dessa anställda inte ska medtas i utskriften genom att markera rutan för detta. För instruktioner angående rättelsedatum och specifikationsnummer, se närmast föregående avsnitt. OBS! Vi rekommenderar att du sparar en kopia av kontrolluppgiften i PDF-format i samband med utskriften. Klicka på knappen Bildskärm. Exportera kontrolluppgiften till PDF och spara filen på lämplig sökväg. På detta sätt kan du enkelt gå tillbaka i efterhand och kontrollera vilka uppgifter du har rapporterat till Skatteverket (rutinen Skapa fil med kontrolluppgifter). Det kan även vara praktiskt att ha kontrolluppgiften sparad om en anställd skulle ha tappat bort sitt exemplar. Skicka kontrolluppgifter via e-post Under Årsrutiner Skicka kontrolluppgifter via e-post kan du välja att skicka ut kontrolluppgifter via e-post till de anställda. Beställning av kontrolluppgift via e-post görs i personuppgifterna, flik Allmänt. Under knappen Inställningar kan du skriva in avsändare samt ett meddelande som följer med e- postutskicket. För instruktioner gällande rättelsedatum och specifikationsnummer, se avsnittet Hur du stämmer av kontrolluppgiften.

18 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 18 Skapa fil med kontrolluppgifter Det sista steget är att skapa filen med kontrolluppgifter som ska skickas till Skatteverket. Detta gör du under Årsrutiner Skapa fil med kontrolluppgifter. Du väljer själv var du vill att filerna ska sparas. Senast den 31 januari 2015 ska kontrolluppgifterna ha kommit in till Skatteverket. Kontrolluppgifterna kan lämnas via filöverföring, datamedia eller på pappersblankett. Mer information om hur du går till väga finns på Skatteverkets hemsida.

19 FLEX Lön Årsskiftesrutiner (december 2014) 19 Belopp och procent för 2015 Värden uppdateras med automatik vid årsbyte i FLEX. Här nedan finner du information om vad som ändrats. Arbetsgivaravgifter Full arbetsgivaravgift för födda ,42 % Arbetsgivaravgift för födda 1989 eller senare 15,49 % Ålderspensionsavgift för födda ,21 % Ambassader och företag utan fast driftställe i Sverige för födda 21,27 % Ambassader och företag utan fast driftställe i Sverige för födda 12,96 % 1989 eller senare Särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster 24,26 % Övriga belopp Inkomstskattegräns för skolungdom, studerande m fl. Prisbasbelopp kr kr

Årsskiftesrutiner (november 2014) Årsskifte januari 2015. Förberedelser & genomförande

Årsskiftesrutiner (november 2014) Årsskifte januari 2015. Förberedelser & genomförande Årsskiftesrutiner (november 2014) FLEX Reseräkning Årsskifte januari 2015 Förberedelser & genomförande Bäste kund! Det börjar närma sig årsbyte i systemet och vi på FLEX Res skulle vilja informera er kunder

Läs mer

Behöver du fördjupa dig i din avstämning?

Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Börja alltid med att följa dokumentet/checklistan med årsskiftesrutiner och använd detta avstämningsdokument om du behöver fördjupa dig i varför din avstämning

Läs mer

Behöver du fördjupa dig i din avstämning?

Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Börja alltid med att följa checklistan som finns i dokumentet Årsskiftesrutiner och använd detta avstämningsdokument om du behöver fördjupa dig i varför din avstämning

Läs mer

6. Skapa kontrolluppgiftsregister

6. Skapa kontrolluppgiftsregister 6. Skapa kontrolluppgiftsregister Välj att arbeta i det föregående året databasen för inkomstår 2013. Löneprogrammet hanterar kontrolluppgift KU10. Som arbetsgivare ska du lämna kontrolluppgifter för alla

Läs mer

Behöver du fördjupa dig i din avstämning?

Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Börja alltid med att följa checklistan som finns i dokumentet Årsskiftesrutiner och använd detta avstämningsdokument om du behöver fördjupa dig i varför din avstämning

Läs mer

Behöver du fördjupa dig i din avstämning?

Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Börja alltid med att följa checklistan som finns i dokumentet Årsskiftesrutiner och använd detta avstämningsdokument om du behöver fördjupa dig i varför din avstämning

Läs mer

Behöver du fördjupa dig i din avstämning?

Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Börja alltid med att följa dokumentet/checklistan med årsskiftesrutiner och använd detta avstämningsdokument om du behöver fördjupa dig i varför din avstämning

Läs mer

Avstämningar inför årsskiftet 2014/2015

Avstämningar inför årsskiftet 2014/2015 Avstämningar inför årsskiftet 2014/2015 Börja förbereda dig i god tid inför årsskiftet. Redan på hösten kan du stämma av ackumulatorvärden i ditt löneprogram, om du inte gör det kontinuerligt varje månad

Läs mer

Avstämningar inför årsskiftet 2017/2018

Avstämningar inför årsskiftet 2017/2018 Avstämningar inför årsskiftet 2017/2018 Förbered dig i god tid inför årsskiftet. För att kunna rapportera kontrolluppgifter till Skatteverket är det viktigt att du går igenom vissa inställningar. Redan

Läs mer

Avstämningar inför årsskiftet 2016/2017

Avstämningar inför årsskiftet 2016/2017 Avstämningar inför årsskiftet 2016/2017 Förbered dig i god tid inför årsskiftet. För att kunna rapportera kontrolluppgifter till Skatteverket är det viktigt att du går igenom vissa inställningar. Redan

Läs mer

7. Skapa kontrolluppgiftsregister

7. Skapa kontrolluppgiftsregister VÄLJ ATT ARBETA I FÖREGÅENDE ÅR DATABASEN FÖR INKOMSTÅR 2014 7. Skapa kontrolluppgiftsregister Skapa register för kontrolluppgifter Utskrift av kontrolluppgifter Skapa kontrolluppgifter och skicka till

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

Avstämningar inför årsskiftet 2017/2018

Avstämningar inför årsskiftet 2017/2018 Avstämningar inför årsskiftet 2017/2018 Förbered dig i god tid inför årsskiftet. För att kunna rapportera kontrolluppgifter till Skatteverket är det viktigt att du går igenom vissa inställningar. Redan

Läs mer

Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen

Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen Entré Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen Detta dokument hjälper dig att stämma av utbetald lön mot kontrolluppgifter och uppbördsdeklarationen före du läst in årsuppdateringen

Läs mer

8. Skapa register och validera kontrolluppgifter

8. Skapa register och validera kontrolluppgifter 8. Skapa register och validera kontrolluppgifter Skapa kontrolluppgifter VÄLJ ATT ARBETA I FÖREGÅENDE ÅR DATABASEN FÖR INKOMSTÅR 2016. Löneprogrammet hanterar kontrolluppgift KU10. Som arbetsgivare ska

Läs mer

Körschema för årsuppdatering 2010-2011. Version 2,18. Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen!

Körschema för årsuppdatering 2010-2011. Version 2,18. Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen! Hantverksdata Bilanco Körschema för årsuppdatering 2010-2011 Version 2,18 Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen! Innehåll AVSTÄMNINGSLISTA... - 3 - Kontrolluppgifter - test... - 4 -

Läs mer

HogiaLön Classic - version 2014.1.2

HogiaLön Classic - version 2014.1.2 HogiaLön Classic - version 2014.1.2 Installationsanvisningar OBS! Läs först avsnittet om skattedeklaration nedan. Om HogiaLön Classic är installerad och används på flera datorer är det viktigt att uppdateringen

Läs mer

2. Stäm av arbetsgivardeklarationen mot ackumulatorerna

2. Stäm av arbetsgivardeklarationen mot ackumulatorerna 2. Stäm av arbetsgivardeklarationen mot ackumulatorerna Avstämning Skatteverket jämför arbetsgivardeklarationerna du har lämnat in under året med kontrolluppgifterna du skickar in vid årsskiftet. Kom ihåg

Läs mer

Aktuella programtips 2011

Aktuella programtips 2011 Avstämningar inför årsskiftet 2011/2012 Snart är det dags för ett ytterligare årsskifte. Förbered dig redan nu med att stämma av ackumulatorvärden mot skattedeklarationen i ditt löneprogram. Ett korrekt

Läs mer

Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen

Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen Entré Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen Detta dokument är en hjälp till att stämma av utbetald lön mot kontrolluppgifter och arbetsgivardeklarationen före inläsningen av årsuppdateringen

Läs mer

Rapportering till FORA 2016

Rapportering till FORA 2016 Användarmeddelande 20151221 Rapportering till FORA 2016 Bäste kund! I januari varje år ska företag knutna till Fora rapportera löneuppgifter för sina anställda till Fora. Uppgifterna ska rapporteras på

Läs mer

7. Skapa kontrolluppgiftsregister

7. Skapa kontrolluppgiftsregister 7. Skapa kontrolluppgiftsregister VÄLJ ATT ARBETA I FÖREGÅENDE ÅR DATABASEN FÖR INKOMSTÅR 2014. Löneprogrammet hanterar kontrolluppgift KU10. Som arbetsgivare ska du lämna kontrolluppgifter för alla anställda

Läs mer

Körschema för Årsuppdatering 2010-2011. Version 1,9. Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen!

Körschema för Årsuppdatering 2010-2011. Version 1,9. Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen! Hantverksdata Bilanco Körschema för Årsuppdatering 2010-2011 Version 1,9 Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen! Innehåll AVSTÄMNINGSLISTA... - 3 - Kontrolluppgifter - test... - 4 -

Läs mer

KONTROLLUPPGIFTER FÖR INKOMSTÅR 2007. Skatteverkets inläsningscentral Enhet 4300 839 86 Östersund. www.skatteverket.se

KONTROLLUPPGIFTER FÖR INKOMSTÅR 2007. Skatteverkets inläsningscentral Enhet 4300 839 86 Östersund. www.skatteverket.se KONTROLLUPPGIFTER FÖR INKOMSTÅR 2007 SKV: s inläsningsställe för kontrolluppgifter på diskett: Skatteverkets inläsningscentral Enhet 4300 839 86 Östersund Det finns mycket information på Skatteverkets

Läs mer

2. Stäm av arbetsgivardeklarationen mot ackumulatorerna

2. Stäm av arbetsgivardeklarationen mot ackumulatorerna 2. Stäm av arbetsgivardeklarationen mot ackumulatorerna Arbetsgivardeklaration mot ackumulatorvärden Avstämningar inför årsskiftet nr 1 Avstämningar inför årsskiftet forts nr 1 Skatteverket jämför arbetsgivardeklarationerna

Läs mer

Årsbyte och kontrolluppgifter i BL Lön

Årsbyte och kontrolluppgifter i BL Lön Årsbyte och kontrolluppgifter i BL Lön Arbetsgång 1. Registrera först klart alla löner med utbetalningsdatum under 2010 och se till att dessa är registrerade och uppdaterade. 2. Du måste installera version

Läs mer

Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a

Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion Version 12.2a Bäste Kund! Vi har nu släppt FLEX Tidredovisning version 12.2a. Bland nyheterna i denna version kan nämnas utökade möjligheter att kombinera

Läs mer

Körschema för årsuppdatering Version 2,30. Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen!

Körschema för årsuppdatering Version 2,30. Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen! Hantverksdata Bilanco Körschema för årsuppdatering 2011-2012 Version 2,30 Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen! Innehåll LATHUND FÖR ÅRSSKIFTE LÖN 2011 2012... - 2-1. LÄS IN UPPDATERINGEN...

Läs mer

5. Gå igenom inställningar för anställda och företag

5. Gå igenom inställningar för anställda och företag 5. Gå igenom inställningar för anställda och företag I år har det skett förändringar i rutinen för kontrolluppgifter på grund av Skatteverkets nya regler gällande kontrolluppgifter. För att du med automatik

Läs mer

Körschema för årsuppdatering

Körschema för årsuppdatering Hantverksdata Bilanco Körschema för årsuppdatering 2015-2016 Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen! Innan du byter år bör du ha tidregistrerat allt till och med 31/12-2015 Kontrollera

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2016) Ny programversion. FLEX Lön. Version 16.2a

Användarmeddelande (maj 2016) Ny programversion. FLEX Lön. Version 16.2a Användarmeddelande (maj 2016) Ny programversion FLEX Lön Version 16.2a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i Flex Lön i version 16.2a. Bland nyheterna kan nämnas

Läs mer

Pensionsvalets Extranät. Användarhandledning TGL-KL

Pensionsvalets Extranät. Användarhandledning TGL-KL Pensionsvalets Extranät Användarhandledning TGL-KL Användarhandledning för Pensionsvalets Extranät Sida 2 av 10 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VID PROBLEM... 3 INLOGGNING... 4 BYTA LÖSENORD... 5 GLÖMT

Läs mer

Användarmeddelande (november 2015) Ny programversion. FLEX Lön. Version 16.1a

Användarmeddelande (november 2015) Ny programversion. FLEX Lön. Version 16.1a Användarmeddelande (november 2015) Ny programversion FLEX Lön Version 16.1a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Lön i version 16.1a. Bland nyheterna kan nämnas

Läs mer

Kontek Lön/Sesam version

Kontek Lön/Sesam version Kontek Lön/Sesam version 2016.02 Version 2016.02 innehåller följande förändringar. Regionalt företagsstöd för ungdomar - fullt avdrag ska göras Om ditt företag gör avdrag för Regionalt företagsstöd och

Läs mer

Här följer en sammanställning av programförändringar som skett i version 15.0 av HogiaLön Plus.

Här följer en sammanställning av programförändringar som skett i version 15.0 av HogiaLön Plus. HogiaLön Plus 15.0 Här följer en sammanställning av programförändringar som skett i version 15.0 av HogiaLön Plus. OBS! När du uppdaterar/installerar får inga användare vara inloggade i HogiaLön Plus.

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Versionsnyheter från Visma Spcs

Versionsnyheter från Visma Spcs Versionsnyheter från Visma Spcs Visma Lön Special version 2016.00 Vanliga frågor vid årsavslut Måste jag uppdatera till version 2016.00 innan jag gör januarilönen? Ja, du måste uppdatera till version 2016.00

Läs mer

Nytt löneår 2013 PATCHA/UPPDATERA ENTRÉ... - 2 - UPPDATERINGSASSISTENT LÖNEÅRSSKIFTET (WIZARD)... - 2 -

Nytt löneår 2013 PATCHA/UPPDATERA ENTRÉ... - 2 - UPPDATERINGSASSISTENT LÖNEÅRSSKIFTET (WIZARD)... - 2 - Entré Nytt löneår 2013 Innehållsförteckning PATCHA/UPPDATERA ENTRÉ... - 2 - UPPDATERINGSASSISTENT LÖNEÅRSSKIFTET (WIZARD)... - 2 - NYTT LÖNEÅR 2013... - 3 - Skattefritt traktamente oförändrat...- 3 - Fri

Läs mer

Användarmeddelande. CSR förfrågan. Flex Lön 2016

Användarmeddelande. CSR förfrågan. Flex Lön 2016 Användarmeddelande CSR förfrågan Flex Lön 2016 Bäste kund! Snart är det dags att skicka in CSR-förfrågan till Centrala skatteregistret. På följande sidor finner du instruktioner om hur du skapar och skickar

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a

Användarmeddelande (maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a Användarmeddelande (maj 2012) Ny programversion Version 12.2a Bäste Kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som tillkommit under våren 2012 i FLEX Lön. Bland nyheterna kan nämnas en funktion

Läs mer

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16)

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Hogia Personal version 13.1.138 Här följer en sammanställning av programförändringar som skett i version 12.1.16 till 13.1.138 av Hogia Personal. Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Vi har gjort

Läs mer

Integration mellan Flex Lön och Flex HRM

Integration mellan Flex Lön och Flex HRM Integration mellan Flex Lön och Flex HRM Översikt Övergripande kan integrationen beskrivas med denna bild: Personuppgifter (valbart flöde) Lönetransaktioner och schema Flex Lön Lönespecifikationer och

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. FLEX Lön. Version 15.2a

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. FLEX Lön. Version 15.2a Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion FLEX Lön Version 15.2a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Lön i version 15.2a. Bland nyheterna kan nämnas

Läs mer

Nyheter version 2.30

Nyheter version 2.30 Hantverksdata Bilanco 2011-12-08 Nyheter version 2.30 Innehåll UTTAGSREGISTRET...- 2 - ÄNDRADE BELOPP FÖR FRI LUNCH 2012...- 4 - BUISNESS CHECK (BC)...- 5 - PERSONALREGISTRET...- 7 - ORGANISATIONSNUMRET...-

Läs mer

Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion. Flex HRM Travel. Version 14.2a

Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion. Flex HRM Travel. Version 14.2a Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion Flex HRM Travel Bäste kund! Version 14.2a På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX HRM Travel i version 14.2a. Bland nyheterna

Läs mer

Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL KU

Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL KU Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL KU INNEHÅLL KU... 1 Inställningar och skapa kontrolluppgifter... 1 Skicka kontrolluppgift med e-post till de anställda... 5 Anställda med ogiltig e-postadress...

Läs mer

Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion. FLEX Lön. Version 14.3a

Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion. FLEX Lön. Version 14.3a Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion FLEX Lön Version 14.3a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Lön i version 14.3a. Bland nyheterna kan nämnas

Läs mer

Information från Visma Spcs

Information från Visma Spcs Kontrolluppgift och Fora-rapportering i Installation 1 Viktigt att tänka på innan du installerar 1 Så här gör du installationen 2 Årsavslut i 4 Checklista 4 1. Avsluta årets lönekörningar för 2012 4 2.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

1 Allmän information 2. 2 Aktuellt 3. 3 Kurser/Konferenser 7. 4 Övrigt 8

1 Allmän information 2. 2 Aktuellt 3. 3 Kurser/Konferenser 7. 4 Övrigt 8 Nyhetsbrev Aveny Hogia PA för kunder inom Svenska Kyrkan Ett samarbete mellan Eniac Data och Hogia Nr 4/2012 Datum 2012-02-08 1 Allmän information 2 1.1 REKOMMENDERAD PROGRAMVERSION 2 2 Aktuellt 3 2.1

Läs mer

fas Följebrev ny version Datum: 2005-01-04 lön Version: 037 Sidan: 1 av 7

fas Följebrev ny version Datum: 2005-01-04 lön Version: 037 Sidan: 1 av 7 Sidan: 1 av 7 Arkiv Formulär kodtexter Pga. den nya pensionsinrapporteringen har BSF-koderna delats upp med en grupp för BSF koder avtal kommunal och en grupp för BSF koder avtal övriga. Lönerutiner Formulär

Läs mer

Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL KU

Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL KU Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL KU INNEHÅLL KU... 1 Inställningar och skapa kontrolluppgifter... 1 Kontaktuppgift kontrolluppgift... 2 SINK (Särskild inkomstskatt)... 2 Ägare... 3 Arbetsställenummer...

Läs mer

På denna dialog på fliken Avancerat kan man även byta databas samt skapa en ny databas.

På denna dialog på fliken Avancerat kan man även byta databas samt skapa en ny databas. Nyheter i Norstedts Tidbok 2010.1 Mattias Claesson Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Tidbok. I denna version har väldigt mycket hänt. Vi har lyssnat på er kunder och åtgärdat det som

Läs mer

MANUAL HR-WEBBEN. Generell manual för dig som rapporterar som medarbetare. Redigerad

MANUAL HR-WEBBEN. Generell manual för dig som rapporterar som medarbetare. Redigerad MANUAL HR-WEBBEN Generell manual för dig som rapporterar som medarbetare Redigerad 05-0-9 INLOGGNING OCH UTLOGGNING... INLOGGNING... UTLOGGNING... HJÄLPTEXTER OCH MANUALER... SPRÅKVAL... MIN SIDA... INSTÄLLNINGAR.

Läs mer

Registreringsprogram. kontrolluppgifter

Registreringsprogram. kontrolluppgifter Registreringsprogram för kontrolluppgifter INKOMSTÅRET 2012 Checklista Om du redan har ett löneprogram som kan skapa diskett eller annat datamedium med redovisning av kontrolluppgifter till Skatteverket

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2014) Ny programversion. Version 14.2a

Användarmeddelande (maj 2014) Ny programversion. Version 14.2a Användarmeddelande (maj 2014) Ny programversion FLEX Tidredovisning Version 14.2a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Tidredovisning i version 14.2a. Bland

Läs mer

En markering på lönearten i exempelvis Betalda semesterdagar kommer vid löneberedning av semesteruttag minska antalet dagar i anställdaregistret.

En markering på lönearten i exempelvis Betalda semesterdagar kommer vid löneberedning av semesteruttag minska antalet dagar i anställdaregistret. Sommaren är här! Nu arbetar alla för att själva kunna ta ledigt under sommaren. Passa på att se över rutinbeskrivningar/checklistor för hur en lönekörning kan se ut på ditt företag om en kollega ska köra

Läs mer

Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion. Version 14.3a

Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion. Version 14.3a Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion FLEX Reseräkning Bäste kund! Version 14.3a På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Reseräkning i version 14.3a. Bland

Läs mer

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 UEDB (UNGDOM OCH ELEVDATABASEN) Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 Eva Rehnberg 2014-01-10 Innehåll Ny elev... 2 Inskrivning av ny elev folkbokförd i Stockholms län eller Håbo... 2 Elev med

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.0 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion. Flex HRM Plan. Version 14.2

Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion. Flex HRM Plan. Version 14.2 Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion Flex HRM Plan Bäste kund! Version 14.2 På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX HRM Plan i version 14.2. Bland nyheterna

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2013) Ny programversion. Version 13.2a

Användarmeddelande (maj 2013) Ny programversion. Version 13.2a Användarmeddelande (maj 2013) Ny programversion FLEX Tidredovisning Version 13.2a Bäste Kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Tidredovisning i version 13.2a. Bland

Läs mer

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder... 1 Översikt... 2 Logga in... 2 Ditt ärende... 3 Hur använder du kundwebben... 3 informationsfältet... 4 Arbetsfältet... 4

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Användarmeddelande (januari 2013) Ny programversion. Version 13.1a

Användarmeddelande (januari 2013) Ny programversion. Version 13.1a Användarmeddelande (januari 2013) Ny programversion FLEX Reseräkning Version 13.1a Bäste Kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Reseräkning under 2012. Bland nyheterna

Läs mer

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Inledning Från och med version 2010.1 finns möjlighet att installera Tidbok på en server och sedan låta alla användare jobba mot denna installation I detta dokument finns

Läs mer

Skapa kontrolluppgifter

Skapa kontrolluppgifter Skapa kontrolluppgifter From v1 innehåller Xdesk lön även funktion för att skapa kontrolluppgifter för föregående år. Innan du väljer att arbeta med att skapa dina kontrolluppgifter, bör du kontrollera

Läs mer

Kontek Lön/Sesam version

Kontek Lön/Sesam version Kontek Lön/Sesam version 2016.50 Version 2016.50 innehåller följande förändringar. Import från försystem Vid import av filformat PAxml (2.0) kan föräldraledighet anges per barn Om du använder filformatet

Läs mer

GUIDE Ansökan planmässigt anstånd

GUIDE Ansökan planmässigt anstånd Sida 1 av 6 GUIDE Ansökan planmässigt anstånd Sidan finns under menyn Verktyg Klientdatabas Förteckning Anstånd Guiden hjälper dig steg för steg att skapa en ansökan för planmässigt anstånd. Ansökan kan

Läs mer

Användarmanual Brunskog Transportbokning.

Användarmanual Brunskog Transportbokning. Användarmanual Brunskog Transportbokning. Det finns två typer av användare i Brunskog Transportbokning. En enkel användare som endast kan boka en sändning och som inte har tillgång till de övriga funktioner

Läs mer

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Lathund skriva reseräkning Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Innehållsförteckning - Normal inloggning Sidan 3 - Inloggning första gången (eller om du glömt lösenordet) Sidan 4 - Ändra lösenord Sidan 5 - T&R

Läs mer

1 Allmän information 2. 2 Aktuellt 3

1 Allmän information 2. 2 Aktuellt 3 Nyhetsbrev Aveny Hogia PA för kunder inom Svenska Kyrkan Ett samarbete mellan Eniac Data och Hogia Nr 8/2012 Datum 2012-08-21 1 Allmän information 2 1.1 REKOMMENDERAD PROGRAMVERSION 2 2 Aktuellt 3 2.1

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.1 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

Förberedelser inför ett årsskifte

Förberedelser inför ett årsskifte Förberedelser inför ett årsskifte I den här manualen får du tips på vad du kan förbereda inför ett årsskifte. Här på första sidan finns en checklista som anger några moment som du kan göra/kontrollera.

Läs mer

Arbetstidskonto/Arbetstidsförkortning. FLEX Lön. Skifte Arbetstidskonto/Arbetstidsförkortning. Förberedelser & genomförande

Arbetstidskonto/Arbetstidsförkortning. FLEX Lön. Skifte Arbetstidskonto/Arbetstidsförkortning. Förberedelser & genomförande Arbetstidskonto/Arbetstidsförkortning FLEX Lön Skifte Arbetstidskonto/Arbetstidsförkortning Förberedelser & genomförande FLEX Lön Arbetstidskonto/arbetstidsförkortning 2 Innehållsförteckning Arbetstidskonto

Läs mer

Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet)

Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet) Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet) Riksdagen har beslutat om nya regler för dig som utför rot- och rutarbete. Det innebär att

Läs mer

Manual för Sportadmin, ett system för närvarohantering, fakturering etc

Manual för Sportadmin, ett system för närvarohantering, fakturering etc Manual för Sportadmin, ett system för närvarohantering, fakturering etc Till dig som är ledare i Friluftsfrämjandet Lund. Framför dig har du en manual som sats samman för att göra det enkelt att komma

Läs mer

Arbetsgång för dig som byter från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600

Arbetsgång för dig som byter från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600 Arbetsgång för dig som byter från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600 Detta dokument beskriver hur du skapar ett nytt företag från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600. Obs! För att kunna

Läs mer

Användarmeddelande (januari 2012) Ny programversion. FLEX Reseräkning. Version 12.1a

Användarmeddelande (januari 2012) Ny programversion. FLEX Reseräkning. Version 12.1a Användarmeddelande (januari 2012) Ny programversion FLEX Reseräkning Version 12.1a Bäste Kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som tillkommit under 2011 i FLEX Reseräkning. Med vänlig hälsning

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12 Sidan 1 av 7 2013-12-01 Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12 Nu finns nya versioner av KeyDesign och DoorDesign tillgängliga på www.doordesign.se Detta dokument kommenterar - nya och ändrade programfunktioner

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05

Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05 Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05 Inledning...2 Operativsystem och webbläsare...2 Föreningens utbildningsmodul.3 Inledning...3 Arrangemang...3 Öppna arrangemang...3 Sök arrangemang...5 Kopiera arrangemang...5

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Semesterinställningar Golv/Bygg

Semesterinställningar Golv/Bygg Entré Semesterinställningar Golv/Bygg Detta dokument måste gås igenom före ett semesterårsbyte. Alla inställningar kan dock gås igenom löpande under året för en korrekt semesterlöneberäkning och semesterskuldlista.

Läs mer

Handbok Regional IKE Ekonom friskola Version 2.0 2015-10-05

Handbok Regional IKE Ekonom friskola Version 2.0 2015-10-05 Handbok Regional IKE Ekonom friskola Version 2.0 2015-10-05 1 Innehållsförteckning Innehåll Allmän funktionalitet... 4 Roller... 4 Filter... 4 Kolumner... 5 Sortering... 5 Profiler... 6 Exportera... 6

Läs mer

Çrona Lön ppp. Startguide. Välkommen som användare av Crona Lön ppp

Çrona Lön ppp. Startguide. Välkommen som användare av Crona Lön ppp Çrona Lön ppp Startguide Välkommen som användare av Crona Lön ppp Vi på DataVara AB vill hälsa Dig varmt välkommen som användare av Crona Lön ppp, pay per paper, vilket innebär att du endast betalar för

Läs mer

RAPPORTERING AV PENSIONSGRUNDANDE LÖN FÖR INKOMSTÅRET 2017

RAPPORTERING AV PENSIONSGRUNDANDE LÖN FÖR INKOMSTÅRET 2017 RAPPORTERING AV PENSIONSGRUNDANDE LÖN FÖR INKOMSTÅRET 2017 Så var det dags igen, den årliga rapporteringen av pensions grundande lön och andra pensions grundande uppgifter för Svenska kyrkans a nställda.

Läs mer

RAPPORTERING AV PENSIONSGRUNDANDE LÖN FÖR INKOMSTÅRET 2014

RAPPORTERING AV PENSIONSGRUNDANDE LÖN FÖR INKOMSTÅRET 2014 RAPPORTERING AV PENSIONSGRUNDANDE LÖN FÖR INKOMSTÅRET 2014 Så var det dags igen, den årliga rapporteringen av pensions grundande lön och andra pensions grundande uppgifter för Svenska kyrkans a nställda.

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se -

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - (Läs hela anvisningen innan du installerar)!denna installationsanvisning innehåller förändringar från tidigare versioner! 1. Programmets syfte...

Läs mer

Skicka information från MONITOR till Unifaun Orderkoppling

Skicka information från MONITOR till Unifaun Orderkoppling Skicka information från MONITOR till Unifaun Orderkoppling Denna instruktion visar hur en integration mellan MONITOR och Unifaun skapas. Unifaun Orderkoppling Unifaun Orderkoppling är en tilläggstjänst

Läs mer

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile.

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile. Kom igång med Näsgård Mark online Generellt Detta avsnitt visar: Skapar administrator konto Hur du överför data från din lokala dator upp till servern. Skapar inloggningsuppgifter till medarbetare Delar

Läs mer

Installationsanvisning fr o m version 2014.1

Installationsanvisning fr o m version 2014.1 Installationsanvisning fr o m version 2014.1 Innehåll Hämta aktuell version från Kundtorget... 1 Detaljerad beskrivning för nedladdning av programmet från Kundtorget... 1 Kontrollera Microsoft.Net Framework

Läs mer

Anståndsguide Norstedts Klient

Anståndsguide Norstedts Klient Anståndsguide Norstedts Klient Finns i Norstedts Klient under menyn Åtgärder Anståndsguide eller klicka på ikonen i verktygsraden Du måste börja med att markera för vilka klienter du vill göra anstånd.

Läs mer

Med nedanstående anvisningar kan man mycket snabbt skapa upp en cup med bibehållna inställningar från tidigare gjorda cuper.

Med nedanstående anvisningar kan man mycket snabbt skapa upp en cup med bibehållna inställningar från tidigare gjorda cuper. Skapa nästa års cup Med nedanstående anvisningar kan man mycket snabbt skapa upp en cup med bibehållna inställningar från tidigare gjorda cuper. OBS! Ni ska aldrig återanvända en tidigare cup. Den har

Läs mer

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Innehåll Snabbstart och användarmanual 4 Personalhandbokens uppbyggnad 5 Redigeringsläget 6 Att redigera i personalhandboken 7 Publicering av de redigerade

Läs mer

Versionsnyheter från Visma Spcs

Versionsnyheter från Visma Spcs Versionsnyheter från Visma Spcs Visma Lön version 2012.00 Innehåll Visma Lön version 2012.00... 1 Vanliga frågor vid årsavslut... 2 Nyheter från myndigheter för år 2012... 3 Prisbasbeloppet höjs... 3 Statslåneräntan

Läs mer

Användarmanual Stiga on Line

Användarmanual Stiga on Line Användarmanual Stiga on Line 2 Innehållsförteckning Användarmanual Stiga On-Line Hur hittar jag till Stiga on Line 5 sida Översikt 6 Garantikort 7-10 Reklamationer 11-20 Order on Line 21-25 Bildbank och

Läs mer

Gå in på http://www.bussgods.se välj Företag och sedan Kundzon eller gå direkt till http://www.bussgods.se/kundzon

Gå in på http://www.bussgods.se välj Företag och sedan Kundzon eller gå direkt till http://www.bussgods.se/kundzon Bussgods kundzon För att logga in behöver du ett lösenord som du får av Bussgods där du har kundnummer. Lösenordet kopplas till din e-postadress (den e- postadress du önskar använda). Gå in på http://www.bussgods.se

Läs mer