Produktkatalog Värmepump

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Produktkatalog Värmepump"

Transkript

1 Produktkatalog Värmepump

2 Om oss Navita Värmepumpar är en svensk leverantör av energibesparande produkter. Vi erbjuder smarta, prisvärda och innovativa lösningar som gör energibesparing möjlig för fler. Varje dag installerar fler och fler hushåll Navitas produkter. Det innebär både besparingar och ökad komfort. Vår vision är att utmana en traditionell marknad och traditionella aktörer med nytänk inom produktsortiment, service och bemötande. Du kan idag hitta Navita i flera länder utanför Sverige. Navita är ett EU-registrerat varumärke. Vi har över 25 års erfarenhet av värmepumpar och energibesparande produkter. Allt vi erbjuder är utvecklat, testat, dimensionerat och anpassat för svenskt klimat. Våra produkter är testade hos ledande europeiska testinstitut så som TÜV och Intertek och garanterar drift ned till -20 grader. Tillsammans med våra återförsäljare finns vi nära dig - allt för att göra ditt val enkelt med en god besparing och minskade CO 2 utsläpp. Välkommen till oss! Medlem i:

3 Ett smartare val för att sänka dina kostnader Navita är ett svenskt företag baserat i Stockholm som erbjuder värmepumpar speciellt utvecklade för norden. Vi ställer hårda krav på våra värmepumpar som vi designar och utvecklar för Sverige till svenska hushåll. Vi vet vad en svensk vinter innebär och erbjuder därför enbart marknadens bästa komponenter och prestanda. Att välja värmepump är inte lätt. Vi vet. Därför finns vi tillgängliga genom våra duktiga utbildade återförsäljare som hjälper dig med ditt val. Genom att välja en värmepump från Navita kan du vara säker på att du valt en värmepump av hög kvalitet och prestanda där driftsäkerhet, komfort och energibesparing kommer i första hand. Utan kompromisser. Vårt mål är att alltid ligga i framkant gällande driftsäkerhet och prestanda och med en prissättning som gör det möjligt för husägare runt om i landet att välja en värmepump som står sig år efter år. Visste du till exempel att alla våra luft/ luft värmepumpar har underhållsvärme på +8 C, bra för t ex sommarstugan vintertid eller garaget? Kontakta någon av våra återförsäljare så hjälper de dig att hitta rätt värmepump för dina behov och förutsättningar.

4 Vi vet vad som är viktigt för dig och ditt hus. Låt oss träffas Att byta uppvärmningssystem är för många husägare en stor fråga. Alternativen är många och alla hus och miljöer har sina speciella förutsättningar. Navitas återförsäljare hjälper dig därför med båda val av system och installation, allt beroende på dina förutsättningar. Hela vägen - från offert till driftsatt system. Det är viktigt att välja rätt storlek. Det gör vi genom en analys av både dina önskemål och ditt hus behov. Vi diskuterar tillsammans val så som placering av värmepumpen, anslutningar för solenergi, var du bor geografiskt, husets ålder och byggnadssätt och ser över skicket på ditt nuvarande system av radiatorer och rör. Utifrån vår analys så kan vi erbjuda dig ett genomtänkt och bekymmersfritt val. Allt för att du ska kunna erhålla maximal energibesparing, säkerhet och komfort. Exempelvis så finns det ingen risk för att rören mellan inne- och utedel fryser sönder på Navitas produkter och våra luftvattenanläggningar har redan styrsystemet för solenergi inbyggt från början. Kontakta oss så hjälper dig att reda ut begreppen och välja system. Våra system är lätta att installera och använda. Du kommer att göra besparingar med våra produkter redan från första månaden!

5 Poolvärmepump Unda 8

6 Unda 8 Poolvärmepump Bada utan att bekymra dig för elräkningen. Navitas poolvärmepump Unda-8 är en högeffektiv värmepump som ger dig den ideala vattentemperaturen samtidigt som du använder mindre energi än exempelvis en traditionell elvärmare. Du får tillbaka upp till 5,3 gånger* den energi som du tillför, kan det bli bättre? En värmepump är överlägset den mest komfortabla och ekonomiska lösningen, speciellt med nuvarande elpriser. Värmepumpen Unda-80 fungerar i alla väder, och kan enkelt installeras till din anläggning. Navita poolvärmepumpars värmeväxlare är av titan som erbjuder en hög resistens mot kemikalier och klor. Poolvärmpumpens kåpa är utvecklad för att klara hårda vinterförhållanden och stark UV strålning. Detta förlänger livslängden på din värmepump. Produktfakta Värmepumpens elektroniska styrsystem håller din pool vatten inom 0,5 grader C. Displayen visar aktuell temperatur är lätt tillgäng för justering och kontroll. Värmekapacitet: 8 kw Energiklass: A COP: 5,27* Anslutningseffekt: 2 kw Kölmedia: R410 Spänning: 1 fas, V~, 50Hz Tänk på! Kompressor: Toshiba Rotary Titanium värmeväxlare: Ja Lämplig säkring: 16 A Vattenanslutningar: ФDN50 Ljudnivå utedel: 58 db(a)** Omgivande temperatur: Unda-8 passar för pooler upp till 45 m³***. Du måste installera en by-pass koppling för att få optimal presentanda och vattenflöde, se vår manual. Innan du skaffar värmepump, se till att poolen är ordenligt isolerad och du har bra utrustning för övertäckning nattetid. Följ manualens rekommendationer noga inför vinterförvaringen. Osäker på hur mycket effekt du behöver till din pool? Ring oss eller någon av våra återförsäljare före köpet för bedömning av kapacitetsbehovet. * 1) Värmeeffekt/COP uppmätt vid 24ºC / 19ºC utomhustemp. Inkommande vattentemp. 27ºC, utgående vatten temp 29 ºC. ** 2) Ljudnivån är uppmätt vid 1 meters avstånd från värmepumpen. *** 3) Uppvärmningsvolymen som anges gäller om poolen är isolerad och övertäckt nattetid. I andra fall bör en återförsäljare konsulteras före köp för bedömning av kapacitetsbehovet.

7 Värmepump Luft/Luft Vinc 4, Estus 4 6

8 Vinc 4 Värmepump Luft/Luft En enkel pump till ett enkelt pris Luft/Luft Värmepumpen Vinc 4 är en luft/luft värmepump som ger dig en god besparing och ökad komfort till en låg investering. En utmärkt basmodell för mindre byggnader så som garage, ekonomihus, gästhus och mindre fritidshus. Vinc 4 ger dig helt enkelt möjlighet att spara pengar i fler hus än boningshuset. Att installera denna ger dig COP 3,63, dvs för varje krona du stoppar in i värmepumpen får du tillbaka 3,63 kr. Vinc 4 är utrustad med +8 funktion. Det gör att du enkelt kan skona din fastighet med en bra underhållsvärme. Perfekt funktion för gästhus, fritidshus oc h garage när du inte är där. Inställt med 1 knapptryck. Kompressor som är tillverkad av Toshiba. Förutom värmefunktionen så kan du även varma dagar använda kylnings- eller avfuktningsprogrammet i värmepumpen. Utrustad med trågvärmare och en avancerad teknik som behovsstyr avfrostningarna för maximal besparing. Designen av Vinc 4 är stilfull. Du ser aktuell temperatur och valt program på innedelen. 4 års garanti. Produktfakta Utrustad med avfrostningsteknik som ger dig en bra besparing året runt. Framtagen för ett nordiskt klimat med specialchassi och elektrisk trågvärmare ger dig en varmepump med garanterad drift ned till -20. Värmekapacitet: 4,1 kw Energiklass: A COP: 3,63 Anslutningseffekt: 1130 Spänning: 1 fas, V~, 50Hz Kompressor: Toshiba Rotary Lämplig säkring: 10A Ljudnivå inne: 39/37/34 db(a) Ljudnivå utedel: 54 db(a) Omgivande temperatur: Tänk på! Oavsett vilken värmepump som du väljer så är placeringen viktig. Tillsammans med våra återförsäljare och installatörer så hittar vi en optimal placering för en så hög värmespridning som möjligt.

9 Estus 4 Värmepump Luft/Luft En stor nyhet. Till ett rimligt pris. Luft/luft Värmepumparna i Estus serien är här. En luft/luft värmepump full av den senaste tekniken ger en av marknadens absolut bästa prestanda. Estus 4 är valet för dig med ett lite mindre hus. Alla modellerna i Estus familjen är utrustade med +8 funktion. Det gör att du enkelt kan skona din fastighet med en bra underhållsvärme. Perfekt för gästhus, fritidshus och garage när du inte är där. Inställt med 1 knapptryck. Estus 4 har allt som den senaste utvecklingen kan erbjuda. Kompressorn är t.ex. en avancerad 180 Twin Rotary kompressor från Toshiba. Det gör att värmepumpen blir mer energisnål, går tystare och vibrerar mindre och än en traditionell 120 kompressor. De är också utrustad med den populära funktionen Follow Me. Det innebär att du enkelt med fjärrkontrollen kan ersätta innedelens temperatursensor till den som sitter i fjärrkontrollen. Perfekt om du har en lite svårare planlösning. Designen av Estus pumparna är svår att inte tycka om, Rena, enkla och vita drag gör dem lättplacerade i ditt hem. Aktuell temperatur, arbetsfrekvens och valt program visas elegant genom en stilren LCD display. 4 års garanti. Produktfakta Estus 4 är utrustad med den senaste avfrostningstekniken med elektronisk expansionsventil, överdimensionerad förångare paketerat i ett specialchassi med extra isolerade komponenter och flera elektroniska värmare. Detta ger dig en garanterad drift ned till -20. Värmekapacitet: 0,7-4,2 kw Energiklass: A COP: 5,23 Anslutningseffekt: Spänning: 1 fas, V~, 50Hz Kompressor: Toshiba Twin-Rotary DC inverter Elektronisk expansionsventil: Ja Lämplig säkring: 10A Ljudnivå inne: 26 db(a) Ljudnivå utedel: 53 db(a) Omgivande temperatur: Tänk på! Oavsett vilken värmepump som du väljer så är placeringen viktig. Tillsammans med våra återförsäljare och installatörer så hittar vi en optimal placering för en så hög värmespridning som möjligt.

10 Estus 5 Värmepump Luft/Luft En stor nyhet. Till ett vettigt pris. Luft/luft Värmepumparna i Estus serien är här. En luft/luft värmepump full av den senaste tekniken ger en av marknadens absolut bästa prestanda. Estus 5 är valet för dig med ett lite större hus. Estus 5 är utrustad med +8 funktion. Det gör att du enkelt kan skona din fastighet med en bra underhållsvärme. Perfekt funktion för gästhus, fritidshus och garage när du inte är där. Inställt med 1 knapptryck. Estus 5 har allt som den senaste utvecklingen kan erbjuda. Kompressorn är t.ex. en avancerad 180 Twin Rotary kompressor från Toshiba. Det gör att Estus värmepumparna blir mer energisnåla, går tystare och vibrerar mindre och än en traditionell 120 kompressor. Den är också utrustad med den populära funktionen Follow Me. Det innebär att du enkelt med fjärrkontrollen kan ersätta innedelens temperatursensor till den som sitter i fjärrkontrollen. Perfekt om du har en lite svårare planlösning. Designen av Estus pumparna är svår att inte tycka om, Rena, enkla och vita drag gör dem lättplacerade i ditt hem. Aktuell temperatur, arbetsfrekvens och valt program visas elegant genom en stilren LCD display. 4 års garanti. Produktfakta Estus 5 är utrustad med den senaste avfrostningstekniken med elektronisk expansionsventil, överdimensionerad förångare paketerat i ett specialchassi med extra isolerade komponenter och flera elektroniska värmare. Detta ger dig en garanterad drift ned till -20. Värmekapacitet: 0,7-5,1 kw Energiklass: A COP: 4,4 Anslutningseffekt: Spänning: 1 fas, V~, 50Hz Kompressor: Toshiba Twin-Rotary DC inverter Elektronisk expansionsventil: Ja Lämplig säkring: 10A Ljudnivå inne: 27 db(a) Ljudnivå utedel: 53 db(a) Omgivande temperatur: Tänk på! Oavsett vilken värmepump som du väljer så är placeringen viktig. Tillsammans med våra återförsäljare och installatörer så hittar vi en optimal placering för en så hög värmespridning som möjligt.

11 Estus 6 Värmepump Luft/Luft En stor nyhet. Till ett bra pris. Luft/luft Värmepumparna i Estus serien är här. En luft/luft värmepump full av den senaste tekniken ger en av marknadens absolut bästa prestanda. Estus 6 är valet för dig med ett stort hus. Alla modellerna i Estus familjen är utrustade med +8 funktion. Det gör att du enkelt kan skona din fastighet med en bra underhållsvärme. Perfekt för gästhus, fritidshus och garage när du inte är där. Inställt med 1 knapptryck. Estus 6 har allt som den senaste utvecklingen kan erbjuda. Kompressorn är t.ex. en avancerad 180 Twin Rotary kompressor från Toshiba. Det gör att värmepumpen blir mer energisnål, går tystare och vibrerar mindre och än en traditionell 120 kompressor. Den är också utrustad med den populära funktionen Follow Me. Det innebär att du enkelt med fjärrkontrollen kan ersätta innedelens temperatursensor till den som sitter i fjärrkontrollen. Perfekt om du har en lite svårare planlösning. Designen av Estus pumparna är svår att inte tycka om, Rena, enkla och vita drag gör dem lättplacerade i ditt hem. Aktuell temperatur, arbetsfrekvens och valt program visas elegant genom en stilren LCD display. 4 års garanti. Produktfakta Estus 6 är utrustad med den senaste avfrostningstekniken med elektronisk expansionsventil, överdimensionerad förångare paketerat i ett specialchassi med extra isolerade komponenter och flera elektroniska värmare. Detta ger dig en garanterad drift ned till -20. Värmekapacitet: 0,8-6,0 kw Energiklass: A COP: 3,8 Anslutningseffekt: Spänning: 1 fas, V~, 50Hz Kompressor: Toshiba Twin-Rotary DC inverter Elektronisk expansionsventil: Ja Lämplig säkring: 16A Ljudnivå inne: 27 db(a) Ljudnivå utedel: 55 db(a) Omgivande temperatur: Tänk på! Oavsett vilken värmepump som du väljer så är placeringen viktig. Tillsammans med våra återförsäljare och installatörer så hittar vi en optimal placering för en så hög värmespridning som möjligt.

12 Värmepump Luft/Vatten Aquazen 8, 12, Indol 190

13 Aquazen 8 Värmepump Luft/Vatten Ett system Alla behov. Framtidsäkrat. Aquazen luft/vatten värmepumpar från Navita är hjärtat av ditt hus uppvärmning. Aquazen ger dig och din plånbok en besparing med upp till 70 %. Aquazen 8 är modellen för dig med ett lite mindre hus. Värmepumpen drivs genom köldmedie R410 som sammankopplar inne- och utedelen. Det gör att frysrisken av ditt system upphör. Du får genom systemet både tappvarmvatten och uppvärmning till ditt hus. Systemet består av 3 delar. En utedel som monteras utomhus på ett markstativ, en innedel för montage i exempelvis tvättstugan och en varmvattenberedare om 300 liter i rostfritt stål. Aquazen värmepumparna är förbereda för solenergi. Tanken som medföljer i standardpaketet har en solslinga och uttag för sensorer för en framtida inkoppling av solenergi. Till och med styrsystemet för solenergi är inbyggt från början. Så oavsett vad du väljer för ditt hus så är du redo för framtiden. Flera smarta funktioner finns i värmepumpen. Ett inbyggt anti-legionella system gör att värmepumpen på exempelvis veckobasis går och höjer tankens temperatur till upp 70. Vid 70 dör legionella bakterien direkt. Vid extremt kall vinterperioder finns en backup värmare om 8 kw inbyggd i värmepumpens innedels som stöd när den effektiva plattvärmeväxlaren inte räcker till. Aquazen är både enkel att installera och underhålla. Den kan installeras både i befintliga och nya hus. Jämfört med bergvärme ger Aquazen dig en låg investeringskostnad då det inte behövs någon borrning eller omfattande schaktning. 4 års garanti. Produktfakta Utrustad med den senaste avfrostningstekniken. Elektronisk expansionsventil, överdimensionerad förångare paketerat i ett specialchassi med extra isolerade komponenter och flera elektroniska värmare ger driftsäkerhet. Garanterat ned till -20. Värmekapacitet: 8 kw Energiklass: A COP: 3,9 Anslutningseffekt: Spänning: 1 fas, V~, 50Hz Kompressor: Toshiba Rotary DC inverter Tänk på! Elektronisk expansionsventil: Ja Lämplig säkring: 16A Ljudnivå inne: 32 db(a) Ljudnivå utedel: 58 db(a) Tankvolym/Material: 300 liter Rostfritt stål Omgivande temperatur: Dimensionera rätt. Tillsammans med vår återförsäljare går vi igenom ditt behov och dina förutsättningar. Vi diskuterar val så som placering av värmepumpen, anslutningar för solenergi, var du bor geografiskt, husets ålder, byggnadssätt och den historiska energiförbrukningen exklusive hushållsel.

14 Aquazen 12 Värmepump Luft/Vatten Ett system Alla behov. Framtidsäkrat. Aquazen luft/vatten värmepumpar från Navita är hjärtat av ditt hus uppvärmning. Aquazen ger dig och din plånbok en besparing med upp till 70 %. Aquazen 12 är modellen för dig med ett större hus. Värmepumpen drivs genom köldmedie R410 som sammankopplar inne- och utedelen. Det gör att frysrisken av ditt system upphör. Du får genom systemet både tappvarmvatten och uppvärmning till ditt hus. Systemet består av 3 delar. En utedel som monteras utomhus på ett markstativ, en innedel för montage i exempelvis tvättstugan och en varmvattenberedare om 300 liter i rostfritt stål. Aquazen värmepumparna är förbereda för solenergi. Tanken som medföljer i standardpaketet har en solslinga och uttag för sensorer för en framtida inkoppling av solenergi. Till och med styrsystemet för solenergi är inbyggt från början. Så oavsett vad du väljer för ditt hus så är du redo för framtiden. Flera smarta funktioner finns i värmepumpen. Ett inbyggt anti-legionella system gör att värmepumpen på exempelvis veckobasis går och höjer tankens temperatur till upp 70. Vid 70 dör legionella bakterien direkt. Vid extremt kall vinterperioder finns en backup värmare om 8 kw inbyggd i värmepumpens innedels som stöd när den effektiva plattvärmeväxlaren inte räcker till. Aquazen är både enkel att installera och underhålla. Den kan installeras både i befintliga och nya hus. Jämfört med bergvärme ger Aquazen dig en låg investeringskostnad då det inte behövs någon borrning eller omfattande schaktning. 4 års garanti. Produktfakta Utrustad med den senaste avfrostningstekniken. Elektronisk expansionsventil, överdimensionerad förångare paketerat i ett specialchassi med extra isolerade komponenter och flera elektroniska värmare ger driftsäkerhet. Garanterat ned till -20. Värmekapacitet: 12 kw Energiklass: A COP: 4,3 Anslutningseffekt: 5,4 kw Kompressor: Mitsubishi Rotary DC inverter Elektronisk expansionsventil: Ja Tänk på! Lämplig säkring: 20 A Ljudnivå inne: 32 db(a) Ljudnivå utedel: 54 db(a) Tankvolym/Material: 300 liter Rostfritt stål Omgivande temperatur: Dimensionera rätt. Tillsammans med vår återförsäljare går vi igenom ditt behov och dina förutsättningar. Vi diskuterar val så som placering av värmepumpen, anslutningar för solenergi, var du bor geografiskt, husets ålder, byggnadssätt och den historiska energiförbrukningen exklusive hushållsel.

15 Indol 190 Hybrid Varmvattenberedare En besparing blir knappast enklare. Nästa generations varmvattenberedare. Indol-190 är en unik produkt som ger dig nya möjligheter att spara pengar och utsläpp. Indol-190 är helt enkelt en varmvattenberedare med inbyggd luft/vatten värmepump, allt integrerat för en kompakt och enkel installation. Indol-190 gör att du kan spara upp till 70 % av dina kostnader för tappvarmvatten. Visste du att svenska bostäders varmvattenberedare är de högsta energianvändare efter uppvärmningskostnaden? I en familj på fyra personer går kilowattimmar energi per år till varmvatten*. Det finns alltså stora besparingar att göra.den senaste tidens stigande energipriser har drivit fram tekniken av varmvattenberedarna till nya effektiva, energimedvetna produkter. Indol-190 resultatet av den utvecklingen. Den ger en stor besparing utan att behöva minska ditt varmvattenuttag. Indol-190 är avancerad hybrid varmvattenberedare med inbyggd värmepump kombinerad med traditionella elektriska element. Dessa kan kopplas in i elvärmeläge eller som Booster om så önskas. Semesterläget som är enkelt inställt erbjuder dig möjligheten att, om du vill, stänga av varmvattenberedare under en period för att, tex 6 timmar innan hemkomst slå igång. Hybrid varmvattenberedare är utrustad med övertrycksventil, en emaljerad tank för temperaturer upp till 70 och har smarta funktioner så som ett inbyggt anti-legionella system som gör att värmepumpen, på veckobasis, går in och höjer tankens temperatur till upp 70. Vid 70 dör legionella bakterien direkt. *enligt Energimyndigheten Produktfakta Indol-190s konstruktion gör att du flexibelt kan installera din varmvattenberedare. Luftintag och luftutblås kan förlängas upp till 5 meter med 160 mm kanaler/slangar. Du styr Indol-190 enkelt via en avancerad med lätthantering LCD display. Värmekapacitet: 3 kw Energiklass: A COP: 3,6 Anslutningseffekt: 515 W Spänning: 1 fas, V~, 50Hz Tänk på! Kompressor: Toshiba Mått: Ф mm Ljudnivå: 48 db(a) Tankvolym/Material: 190 liter, Emaljerad. Omgivande temperatur: Gör rätt val. Tillsammans med vår återförsäljare går vi igenom dina behov och förutsättningar. Innan du skaffar en hybrid varmvatten beredare så är en översyn av husets uppvärmningssystem en viktigare investering.

16 Solenergi Solvo 2.0, Ago

17 Solvo 2.0 Solpanel Gratis energi halva året? Solen är gratis och det ska vi använda. Tekniken för solenergi har de senaste åren tagit enorma framsteg. Vår plana solfångare Solvo 2,0 är till för att värma ditt tappvarmvatten och ge värme till husets värmesystem. En bra dimensionerad anläggning från oss ger er gratis varmvatten från april till september. Resten av året så kan du komplettera med värmepump eller likande energislag, fast det ska tilläggas att en Solvo 2,0 ger även energi en kall vinterdag. Långsiktighet - Våra solpaneler är tillverkade med den senaste tekniken och har bland det tyskpatenterade absorptionsmaterialet TiNOX. Det ger en hög effektivitet även mulna dagar. En tjock aluminiumram tillsammans med det tjocka härdade glaset säkerställer en livstid om 25 år och, bäst av allt - knappt något underhåll! Solva 2,0 är solarkey godkänd ett bevis på hög kvalitet och effektivitet. Tillbaka på skatten - Staten ger bidrag för dig som investerar i solvärme. Du kan söka stöd för installation av en solvärmeanordning, oavsett var denna placeras. Bidraget bestäms av solfångarens årliga värmeutbyte, men är begränsat till maximalt 7500 kronor per hushåll. Produktfakta En installerad solanläggning kommer att förlänga livstiden på ditt befintliga uppvärmningssystem genom lägre antal drifttimmar. Enkelt, energismart med minimalt underhåll. Längd: 2000 mm Bredd: 1000 mm Djup: 95 mm Absorptionsbeläggning: TiNOX Årsutbyte enligt Boverket: 700 kwh vid 50 C per modul Vikt: 39 kg Tänk på! Dimensioneringen kan uppskattas till 1 st panel per person i hushållet men kan variera. Kontakta oss och berätta om vilken typ av hus, tak samt uppvärmningssätt du har så ska vi hjälpa dig att dimensionera och installera den outtömliga energikällan som inte kostar en krona efter installation.

18 Ago Drivpaket med styrning. Begriplig styrning utan konstigheter. Drivpaket AGO består av 2 st delar. En styrenhet som praktiskt monteras där den är enkel att komma åt och 1 st pumpstation med 2 st inbyggda cirkulationspumpar. Styrenheten för solsystemet är lätt att begripa och ställa in genom tydliga symboler och knappar. AGO ser till att systemet startas när det finns värme att hämta i solfångarna. Med hjälp av pumpstationen förflyttas värmen till ackumulatortanken eller liknande för att kunna ta tillvara energin från solvärmeanläggningen. När solen inte är lönsam (kallare än tanken) så stänger styrenheten automatiskt av flödet. Enkelt med automatik. Du som användare kan enkelt se på displayen hur systemet arbetar och vad tankens respektive solsystemets temperatur är. Besparing i realtid. AGO systemet är framför allt till för våra kunder som vill koppla in solenergi på deras ditt befintliga system. Pumpstationens uppgift är även att höja systemets prestanda (avluftare) samt att genom säkerhetsventilen undvika onödiga påfrestningar på systemet. Produktfakta Utrustad med stabil beprövad mjukvara styr du enkelt och bekvämt din solvärmeanläggning med denna styrenhet och pumpstation. Systemet är byggt att ge maximal säkerhet och funktion. Styrenhet Dimension: mm Tänk på! Pumpstation Dimension: mm För att få ett komplett solvärmesystem behövs en pumpstation/drivpaket, en solfångare, en värmeväxlare, en värmebärare, rör och isolering samt en styrenhet till detta. Vi förklarar gärna mer begripligt för dig hur det fungerar.

19 Tillbehör Ett urval

20 Tillbehör Ett urval Hela vägen - Enklare installation. Vi erbjuder våra kunder ett noga utvalt sortiment av tillbehör för din installation. Tillbehören underlättar för dig som kund - allt kommer på samma leverans och din investering kan installeras i tid. Vi kallar det one-stop-shop och tycker det är självklart.

21 Vårt nätverk och team Navita är stolta över sitt team av duktiga medarbetare vars syfte är att utveckla och leverera nya produkter och lösningar som kan hjälpa våra kunder att skona sin fastighet och spara pengar. Vi är en ambitiösa och entusiastiska över att sätta våra kunskaper och färdigheter på prov för dig. Vi delar mer än gärna med oss av kunskaper och erfarenheter till dig som kund. Vi har en historia av att leverera smarta och innovativa värmepumpar till våra kunder och återförsäljare. Samtliga produkter följer kvalitetsstandarder och miljöstandarder som t ex Six Sigma, ISO 90001, ISO samt ROHS direktivet. Vi testar och certifierar alla produkter hos ledande europeiska testningsinstitut så tyska TÜV samt brittiska Intertek. Behöver du hjälp så är den inte längre än ett telefonsamtal bort. Vi finns lokalt representerade över hela landet. Våra tekniker arbetar med våra produkter varje dag och deras kompetens är svåröverträffad. Ring eller skicka ett maila oss så vi kan göra ett hembesök eller se våra produkter i någon av våra återförsäljares utställningar. Medlem i:

22 Teknisk data Unda Modell UNDA-8 Strömförsörjning Ph-V-hz Värmeläge Utgående vatten temp ºC Standard 28ºC, 10ºC~35ºC Kylläge Utgående vatten temp ºC Standard 28ºC, 20ºC~30ºC Värmeläge Kapacitet kw 8 Energiförbrukning kw 1.52 Omgivande temperatur ºC -7ºC~38 COP kw/kw 5.27 Kylläge Kapacitet kw 5.8 Energiförbrukning kw 1.5 Omgivande temperatur ºC 15ºC~43 COP kw/kw 3.9 Mått & Vikt Enhetsmått (W*H*D) mm 1015*705*385 Förpackningsmått (W*H*D) mm 1095*755*455 Netto/Brutto vikt kg 66/75 Ljudnivå db(a) 58 Köldmedietyp Kg R410A/1.25 Vatten sidan Inkommande vatten rör mm ФDN50 Utgående vatten rör mm ФDN50 Dräneringsrör diameter mm ФDN25 Max. tryck MPa 0.4 Compressor Typ Toshiba Rotary Anmärkning 1. Testdata: Värmeeffekt / COP uppmätt vid 24ºC / 19ºC utomhustemp. Inkommande vattentemp.: 27ºC. Utgående 29ºC

23 Teknisk data Vinc, Estus Modell Vinc 4 Estus 4 Estus 5 Estus 6 Strömförsörjning Ph-V-Hz 1, V~,50Hz 1, V~,50Hz 1, V~,50Hz 1, V~,50Hz Värme Kapacitet kw 4,1 2,9 (0,8~4,2) 3,8(0,8~5,1) 5,3 (0,8~6,0) Energiförbrukning W (190~1150) 870(220~1300) 1460(380~1750) COP W/W Kyla Kapacitet kw 3,5 2,6 (0,7-3,4) 3,5 (0,8-4,0) 5,0 (0,8-5,3) Energiförbrukning W (180~1100) 840(210~1250) 1460(380~1750) Kompressor Typ Rotary On/Off Twin-Rotary DC inverter Twin-Rotary DC inverter Twin-Rotary DC inverter Märke Toshiba Toshiba Toshiba Toshiba Fläktmotor, innedel Märke Welling Panasonic Panasonic Panasonic Effekt W Inomhus luftflöde (Hi/Mi/Lo) m3/h /700/ /720/ /750/620 Inomhus ljudnivå (Hi/Mi/Lo) db(a) 39/37/34 39/32/26 39/33/27 41/33/27 Innedelen Mått (W*H*D) mm 790X265X198 mm 850*305* *305* *305*225 Förpackningsmått (W*H*D) mm 875X335X265 mm 945*385* *385* *385*313 Netto/Brutto vikt Kg 9 / 11 kg 10.5/ / /13.5 Fläktmotor, utedel Märke Welling Panasonic Panasonic Panasonic Effekt W Utomhus luftflöde m3/h Utomhus ljudnivå db(a) Utomhusdelen Mått (W*H*D) mm 780X250X *590* *590* *590*285 Förpackningsmått (W*H*D) mm 910X335X *645* *645* *645*355 Netto/Brutto vikt Kg 33 / 35 37/40 37/40 37/40 Köldmedietyp R410A g Rörstorlek (tum) Vätske sida/ Gas sida mm Ф6.35/Ф9.53 Ф6.35/Ф9.53 Ф6.35/Ф9.53 Ф6.35/Ф12.7 Max. längd av rör m Max. höjdskillnad m Rek. säkring (A) 10A 10A 10A 16A

24 Teknisk data Aquazen Inomhusenheten AQUAZEN-80 AQUAZEN-12 Strömförsörjning Ph-V-Hz 1-220~ ~ ~ hz Funktioner Typ Värme & Kyla (Reversibel) Värme & Kyla (Reversibel) Uppvärmning ºC 20~55 20~55 Kylning ºC 5~22 5~22 Tappvarmvatten ºC 40~60 40~60 Ljudnivå db(a) Mått & Vikt Enhetsmått (W*H*D) mm Förpackningsmått mm (W*H*D) Netto/Brutto vikt kg 63/75 65/71 Värmeelement Storlek kw 9 9 Antal 1 1 Vatten anslutning Inkommande mm DN32 DN32 Utgående mm DN32 DN32 Utomhusenheten AQUAZEN-80 AQUAZEN-12 Strömförsörjning Ph-V-Hz 1-220~ ~ hz Värme Kapacitet kw 8 12 COP kw/kw Omgivande temp ºC -20~43-20~43 Kyla Kapacitet kw COP kw/kw Omgivande temp ºC 15~43 15~43 Mått & Vikt Enhetsmått (W*H*D) mm Förpackningsmått mm (W*H*D) Netto/Brutto vikt kg 66/85 95/100 Ljudnivå db(a) Köldmedie Typ kg R410a R410a/2.7 Tryck MPa 4,4 4,4 Kompressor Type Rotary Rotary Märke Toshiba Mitsubishi Fläktmotor Märke Welling Welling Vatten tank AQUAZEN-80 AQUAZEN-12 Strömförsörjning Ph-V-Hz 1-220~ ~ Volym Ltr Dimension (D H) mm Ф Ф Förpackningsmått (W H D) mm Netto/Brutto vikt kg 75//84 75//84 Värmeelement kw Tank material Rostfritt SUS304 SUS304 Anslutningar Vatten in mm ФDN20 ФDN20 Vatten ut mm ФDN20 ФDN20 Säkerhetsventil MPa ФDN20 ФDN20 Solslinga Mått mm*mm 22*0.8 22*0.9 Längd m Material SUS316L SUS316L Mått ingående mm DN20 DN20 Mått utgående mm DN20 DN20 Drivenhet för Sol (Tillbehör) AQUAZEN-80 AQUAZEN-12 Strömförsörjning Ph-V-Hz 1-220~ ~ Enhetsmått (W H D) mm Förpackningsmått (W H D) mm Netto/Brutto vikt kg 8/10 8/10 Testdata: 1. Värmeläge: Omgivande temp. 7/6ºC(DB/WB), Returtemp. 30ºC, Utgående temp. 35ºC. 2. Kylläge: Omgivande temp. 35/24ºC(DB/WB), Retur temp. 12ºC, Utgående temp. 7ºC.

25 Teknisk data Indol, Solvo, Ago Modell Indol-190 Läge Ekonomi Elvärme Omgivande temp ºC -7~43-30~43 Utloppstemp ºC Standard 65 C, 38 C~70 C Spänning Ph-V-Hz 1-220~ Storlek Ltr 190 Vatten uppvärmning Kapacitet kw Cop kw/kw Max. amp A Enheten Dimension (D H) mm Ф Förpackning (W H D) mm Netto/brutto vikt kg 96/110 Ljudnivå db(a) 48 Köldmedie typ/mängd kg R134a/0.95 Köldmedie tryck MPa 3.0/1.2 Luftanslutning mm 160, max 5 meter. Luftflöde m³/h 360/300/280. Kompressor Typ Rotary Märke Toshiba Input kw Fläktmotor Märke Welling Input w 25 Hastighet r/min 900/750/620 Dimension vatten Vatten in mm ФDN20 Vatten ut mm ФDN20 Dränering mm ФDN20 Säkerhetsventil mm ФDN20 Max. tryck MPa 1.2 Elvärmare kw 3.0 Modell AGO-C Spänning V/50Hz Effekt <3W Omgivande temp -10 ºC ~ 50 ºC Omgivande luftfuktighet < 90% Dimension mm Effekt för styrning av ventil 600W Effekt för styrning av elpatron 2000W Modell AGO-D Dimension mm Spänning V/50Hz Min. arbets tryck 0.3Mpa (95ºC) Temperatur -10ºC~+110ºC Cirkpump kapacitet 6m Max. arbets tryck 1.0Mpa Cirkpump - Antal 2 Max. omgivande temperatur +40ºC Modell Solvo 2,0 Längd (mm) 2000 Längd (mm) 1000 Djup (mm) 95 Typ av absorbator Tub absorbator Material i absorbator Koppar, aluminium Beläggning av absorbator Tinox Material av ram (T5) Aluminum Tjocklek av kapillärrör TP2 röd koppar, diameter, djup δ = 0,6 mm Tjocklek av samlingsledning TP2 röd koppar, Djup δ = 0,8 mm Bakplatta Galvaniserad plåt. 0,4 mm. Tätningslist EPDM (Integral anslutning)

Produktkatalog Värmepump

Produktkatalog Värmepump Produktkatalog Värmepump Om oss Nevica Värmepumpar är en svensk leverantör av energibesparande produkter. Vi erbjuder smarta, prisvärda och innovativa lösningar som gör energibesparing möjlig för fler.

Läs mer

Återförsäljare: InVest Energi & Miljö - Ryssviksvägen 2-131 36 Nacka - Sweden

Återförsäljare: InVest Energi & Miljö - Ryssviksvägen 2-131 36 Nacka - Sweden 2011 Återförsäljare: InVest Energi & Miljö - Ryssviksvägen 2-131 36 Nacka - Sweden Om Invest Energi & Miljö InVest är ett svenskt företag och ett EU-registrerat varumärke och har blivit ett av de ledande

Läs mer

Panasonic Nordic VE9/12 Heatcharge

Panasonic Nordic VE9/12 Heatcharge Panasonic Nordic VE9/12 Heatcharge Världens första luftvärmepump som har tilldelats energiklass A+++ Den högsta ErP-rankingen. Marknadens största besparing gör du med nya VE-serien från Panasonic med modeller

Läs mer

Bosch Värmepumpar, juni 2014. Bosch Värmepumpar. Trygg värme från säker källa

Bosch Värmepumpar, juni 2014. Bosch Värmepumpar. Trygg värme från säker källa Bosch Värmepumpar, juni 2014 Bosch Värmepumpar Trygg värme från säker källa Bosch ditt trygga val för värme och varmvatten Störst i Europa och med över 100 års erfarenhet av värme. Robert Bosch började

Läs mer

Perfekt C mfort - varje dag

Perfekt C mfort - varje dag LUFT/VATTEN VÄRMEPUMP Perfekt C mfort - varje dag VERKNINGSGRAD & LÖNSAMHET MED STÄNDIGT STIGANDE ENERGIPRISER Folk blir mer och mer medvetna om värmekostnaden. Traditionella uppvärmningssystem som t.ex.

Läs mer

NIBE LUFT/VATTEN. NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ

NIBE LUFT/VATTEN. NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ NIBE LUFT/VATTEN NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ + GRATIS ENERGI, NÅGON? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en gratis

Läs mer

För husägaren. Bosch Värmepumpar Trygg värme från säker källa

För husägaren. Bosch Värmepumpar Trygg värme från säker källa 1 För husägaren Bosch Värmepumpar Trygg värme från säker källa Innehåll Val av uppvärmningssystem...4 Miljövänlig värme...6 Välja rätt värmepumpstyp...8 Ekonomi & besparing...10 Produkter Berg-, Sjö- &

Läs mer

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE Luft/vatten-värmepumpar Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE AIR/WATER 2 + Gratis energi, någon? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en

Läs mer

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE Luft/vatten-värmepumpar Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE AIR/WATER 2 + Gratis energi, någon? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en

Läs mer

20 år. En trygg investering för din bostad - år efter år. Danfoss värmepumpar. varme.danfoss.se. av energibesparing MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

20 år. En trygg investering för din bostad - år efter år. Danfoss värmepumpar. varme.danfoss.se. av energibesparing MAKING MODERN LIVING POSSIBLE MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss värmepumpar En trygg investering för din bostad - år efter år 20 år av energibesparing Med en beräknad livslängd på mer än 20 år kommer investeringen i en Danfoss

Läs mer

ALTHERMA. Värmepumpsteknik - När den är som bäst. Altherma är en produkt tillverkad av Daikin

ALTHERMA. Värmepumpsteknik - När den är som bäst. Altherma är en produkt tillverkad av Daikin ALTHERMA Värmepumpsteknik - När den är som bäst Altherma är en produkt tillverkad av Daikin DAIKIN D aikins unika position som tillverkare av luftkonditioneringsutrustning, kompressorer och köldmedier

Läs mer

NIBE FRÅNLUFT. NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE FRÅNLUFT. NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE FRÅNLUFT NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem.

Läs mer

ALTHERMA LUFT/VATTEN VÄRMEPUMP DEN INTELLIGENTA VÄGEN TILL KOMFORT

ALTHERMA LUFT/VATTEN VÄRMEPUMP DEN INTELLIGENTA VÄGEN TILL KOMFORT ALTHERMA LUFT/VATTEN VÄRMEPUMP DEN INTELLIGENTA VÄGEN TILL KOMFORT VERKNINGSGRAD & LÖNSAMHET MED STÄNDIGT STIGANDE ENERGIPRISER Folk blir mer och mer medvetna om värmekostnaden. Traditionella uppvärmningssystem

Läs mer

IVT luft/luftvärmepumpar. Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna.

IVT luft/luftvärmepumpar. Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna. IVT luft/luftvärmepumpar Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna. Litet ingrepp, stor besparing. Det är vad vi kallar smart teknik. Sveriges tryggaste värmepumpar. Principen med en luft/luftvärmepump

Läs mer

NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR

NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR + VARFÖR KASTA BORT ENERGI NÄR MAN KAN ÅTERVINNA DEN? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar upp energi från den varma inomhusluften

Läs mer

Luft/vatten. 5 års. värmepump. 2 års. Art.nr: 416-107, 416-116. garanti PRODUKTBLAD. garanti. Jula AB Kundservice: 0511-34 20 00 www.jula.

Luft/vatten. 5 års. värmepump. 2 års. Art.nr: 416-107, 416-116. garanti PRODUKTBLAD. garanti. Jula AB Kundservice: 0511-34 20 00 www.jula. PRODUKTBLAD Luft/vatten värmepump Art.nr:, 5 års garanti Kompressordel 2 års garanti Övriga delar Jula AB Kundservice: 0511-34 20 00 www.jula.se , Värmepump luft/vatten Anslut energisparprodukter för vattenburen

Läs mer

Inverter luft-vattenvärmepumpar - värme från naturen

Inverter luft-vattenvärmepumpar - värme från naturen Inverter luft-vattenvärmepumpar - värme från naturen * Inverter luft-vat värmep Energibesparande lösningar för nya och existerande byggnader Monoblock Yutaki M Inverter Med Yutaki M Inverter luft-vattenvärmepump

Läs mer

Värmepumpar och solsystem för villor. Värmepumpslösningar från mark, sjö, berg, luft och sol.

Värmepumpar och solsystem för villor. Värmepumpslösningar från mark, sjö, berg, luft och sol. Värmepumpar och solsystem för villor. Värmepumpslösningar från mark, sjö, berg, luft och sol. Bara hos CTC. Valfrihet med Energyflex. Installerar du en värmepump från CTC, ingår Energyflex. Det ger dig

Läs mer

DET LÖNAR SIG ALLTID

DET LÖNAR SIG ALLTID DET LÖNAR EKONOMI VÄRME ENKELHET MILJÖ TRYGGHET SIG ALLTID Luften är fri Luft-luftvärmepump Innova. Marknadsförs av Ahlsell Sverige AB. Säljs via återförsäljare inom vitvaruhandeln, byggvaruhus och kylinstallatörer.

Läs mer

Energisnåla värmelösningar för små och stora fastigheter. Värmepumpar för mark, sjö, berg, luft och sol.

Energisnåla värmelösningar för små och stora fastigheter. Värmepumpar för mark, sjö, berg, luft och sol. Energisnåla värmelösningar för små och stora fastigheter. Värmepumpar för mark, sjö, berg, luft och sol. Vad blev det av pannrummet? Pannrummen har genomgått en formidabel omvandling från ett smutsigt,

Läs mer

NIBE Bergvärme. En ny generation värmepumpar NIBE BERGVÄRME 1

NIBE Bergvärme. En ny generation värmepumpar NIBE BERGVÄRME 1 NIBE Bergvärme En ny generation värmepumpar NIBE BERGVÄRME 1 NIBE BERGVÄRME 2 + Solvärme under jorden en enorm energireserv som bara väntar på att utnyttjas. Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan?

Läs mer

Luft/luftvärmepumpar. Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna.

Luft/luftvärmepumpar. Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna. Luft/luftvärmepumpar Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna. Litet ingrepp, stor besparing. Det är vad vi kallar smart teknik. Sveriges tryggaste värmepumpar. Principen med en luft/luftvärmepump

Läs mer

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT + Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar

Läs mer

STORA VÄRMEPUMPS- BOKEN

STORA VÄRMEPUMPS- BOKEN STORA VÄRMEPUMPS- BOKEN NYTTIG KUNSKAP, VÄGLEDNING OCH INSPIRATION NÄR DU FUNDERAR PÅ ATT KÖPA VÄRMEPUMP Innehåll Inledning 5 Energispartips 6 KAPITEL 1 Grundläggande om värmepumpar 7 Värmepumpen en klok

Läs mer

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT + Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar

Läs mer

Luft/luftvärmepumpar. Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna.

Luft/luftvärmepumpar. Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna. Luft/luftvärmepumpar Nordic Inverter höjer värmen och sänker energikostnaderna. Litet ingrepp, stor besparing. Det är vad vi kallar smart teknik. Principen med en luft/luftvärmepump är lika enkel som den

Läs mer

DET LÖNAR SIG ALLTID NU FLER STORLEKAR. Luften är fri EKONOMI VÄRME ENKELHET MILJÖ TRYGGHET

DET LÖNAR SIG ALLTID NU FLER STORLEKAR. Luften är fri EKONOMI VÄRME ENKELHET MILJÖ TRYGGHET EKONOMI VÄRME ENKELHET MILJÖ TRYGGHET DET LÖNAR SIG ALLTID NU FLER STORLEKAR Luft-luftvärmepump Innova. Marknadsförs av Ahlsell Sverige AB. Säljs via återförsäljare inom vitvaruhandeln, byggvaruhus och

Läs mer

Värmepumpar & Luftkonditionering

Värmepumpar & Luftkonditionering Värmepumpar & Luftkonditionering En värmepump är ett av det mest rena och effektiva uppvärmningssystem du kan välja idag. Värmepumpen utvinner energin från utomhusluften som är en förnyelsebar energikälla

Läs mer

Inledning 3. #01 Klimatet i Sverige 4. #02 Vi håller värmen 5. #03 Vår värme kommer från luft o mark 6. #04 Produktsortiment 7

Inledning 3. #01 Klimatet i Sverige 4. #02 Vi håller värmen 5. #03 Vår värme kommer från luft o mark 6. #04 Produktsortiment 7 Inledning 3 #01 Klimatet i Sverige 4 #02 Vi håller värmen 5 #03 Vår värme kommer från luft o mark 6 #04 Produktsortiment 7 #05 Solpaneler och Sol-EL 8 #06 Ecozon värmepumpar smälter in 9 #07 Teknisk jämförelse

Läs mer

Kombinera. ackumulatorer AQUALUX ACKTANK. Kombinera värmekällor för billig uppvärmning

Kombinera. ackumulatorer AQUALUX ACKTANK. Kombinera värmekällor för billig uppvärmning Kombinera ackumulatorer AQALX ACKTANK Kombinera värmekällor för billig uppvärmning Shuntpaket ingår ej Lagra värmen i vatten GÖR VÄRMESYSTEMET FRAMTIDSÄKERT! En ackumulatortank innehåller vatten och har

Läs mer