INNEHÅLL. Välkommen till Raumo Ol niingon gotonas!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INNEHÅLL. Välkommen till Raumo Ol niingon gotonas!"

Transkript

1 TURISTGUIDE 0

2 Avstånd till Raumo från Björneborg km från Åbo km från Tammerfors km från Helsingfors km från Vasa km från Jyväskylä km från Uleåborg km Rauma Tampere Turku Helsinki Välkommen till Raumo Ol niingon gotonas! INNEHÅLL Gamla Raumo... Sammallahdenmäki... Kultur och konst...0 Spets... Shopping... Caféer, restauranger och logi... För barnfamiljer... Det är lätt att förälska sig i Raumo det är en av Finlands äldsta städer och känd för sina spetsar och den personliga dialekten, Rauman giäl. Raumo är en kulturstad, vilket avspeglas i de många museerna, den rika historien och de talrika evenemangen. Raumo grundades år. Staden har långa anor som ett betydande centrum för industri och handel, där historia och nutid förenas och skapar en trivsam och livlig stad. Havet...0 Skärgården... Vinter och jul... Evenemang... Kartor...0 Serviceindex... Raumo är staden med två världsarv, Gamla Raumo och Sammallahdenmäki med gravrösen från bronsåldern. Havs- och skärgårdsstaden Raumo har vuxit från en liten by till en livlig industri- och hamnstad med cirka invånare. Utflykter och fritidssysselsättning... Läs i broschyren vilka kommentarer och tankar Raumoborna har om sin stad! Du känner igen dem på tecknet. Uppgifter om broschyren: Raumo turistbrorschyr Turistguide 0. Utgivare och förläggare: Raumo stad, Kommunikations- och turismtjänster. Ombrytning och layout: Mainostoimisto SST. Tryckeri: Newprint Oy. Broschyren är tryckt på PEFC-certifierat papper. Upplaga: 000. Foton: Raumo stads bildbank. Uppgifterna har samlats in i november 0. Utgivaren av broschyren ansvarar inte för förändringar i eller riktigheten av kontaktuppgifter, öppettider, priser och annan motsvarande information som anges i broschyren. Jag uppskattar Raumobornas spontana och varma natur. Atmosfären är avslappnad och vänlig. I butiker, ämbetsverk och till och med på hälsovårdscentralen är människor vänliga och familjära. En Åbobo sade träffande att Raumoborna är savolaxarna i Satakunta.

3 Gamla Raumo i siffror: areal 0 ha byggnader ca 00 invånare ca 00 #VisitRauma Dela dina Raumoupplevelser och njut av foton som andra delat. Gamla Raumo stadens pulserande hjärta Mycket gammalt, mycket nytt Gamla Raumo är en förtjusande blandning av historiens vingslag och modern atmosfär. Gamla Raumo är Nordens största, mest enhetliga och bäst bevarade gamla trästadsområde, och lever med i dagens puls. Den värdefulla miljön och de välbevarade byggnaderna skapar en unik miljö för moderna tjänster. Gamla Raumo togs med på UNESCOs världsarvslista år. Den särpräglade stadsdelen Gamla Raumo är ett unikt exempel på en gammal nordisk trästad. Invånarna i Gamla Raumo bor, arbetar och idkar fritidssysslor i en historisk omgivning. Hela stadens kärna är Salutorget, med ett hundratal affärer och flera förtjusande caféer, restauranger och konstnärsateljéer ligger kring sig. I Gamla Raumo är avstånden korta, butikerna och sevärdheterna ligger på gångavstånd från varandra. Stadsbilden präglas av smala och slingrande gator och gränder som följer samma linjer som på medeltiden. Oregelbundna tomter och ståtliga portar samt trästaket som avgränsar gårdarna är också typiskt för stadsdelen. Caféliv Njut av en lugn kaffepaus i den traditionella cafémiljön i Gamla Raumo eller i moderna caféer. Kom ihåg att smaka på de rikskända, läckra vaniljmunkarna på Kontios café på sommaren! För morgonpigga rekommenderar vi pystökaffe, det lokala sättet att dricka en kopp kaffe på stående fot på torget.

4 FASCINERANDE BESÖKSMÅL I GAMLA RAUMO Jag uppskattar Gamla Raumo, Raumos historia och sevärdheter. Kalatori och ruinerna av Heliga Trefaldighetskyrkan Det antas att den äldsta stadsbosättningen har funnits på området kring Kalatori (Fisketorget). Så sent som på 00-talet sköljde ännu havets vågor över trakten. Invid Kalatori ligger ruinerna av Heliga Trefaldighetskyrkan som brann ner år 0. Museet Gamla Rådhuset Vid torget står Gamla Rådhuset (), som numera är museum. Där visas föremål som anknyter till spetsknyppling samt växlande utställningar. Gamla Rådhuset representerar närmast barocken, men byggnadens grundform, ett tornförsett rådhus i två våningar, är välkänd redan från medeltida städer. Heliga Korsets kyrka i Raumo Vid tiden då staden grundades byggde Franciskanerbröderna ett franciskankloster och en kyrka i klostret. Den invigdes år. Senare lades klostret ned och klosterkyrkan fortsatte sin verksamhet som en luthersk kyrka, Heliga Korsets kyrka. Från år till år är Heliga Korsets kyrka ett av de populäraste besöksmålen i Raumo. Hauenguano Hauenguano förenar Gamla Raumos två huvudgator, Kauppakatu och Kuninkaankatu. Från och med tidigt 00-tal och fram till år 0 omringades staden av ett tullstaket. Då kom man in i staden via Björneborgs tull, som låg på detta ställe. I huset Pinnala i Hauenguano finns Raumo konstmuseum och i området finns många hantverkarateljéer med tillhörande butiker. Museet Marela Handelsmans- och skeppsredarsläkters hemmuseum. Huvudbyggnaden har fått sin nuvarande nyrenässansfasad i slutet av 00-talet, då huset ägdes av en av stadens ledande borgare, Gabriel Granlund. Interiörens dekorativa kakelugnar, dörrar, takmålningar och paneler vittnar om välstånd och museiinredningen om livsstilen i en skeppsredarfamilj. Museet Kirsti Kirsti gårdsområde med sina byggnader vittnar om byggmetoderna på 00-talet och 00-talets början. Huset har ägts av sjömän, arbetare och hantverkare. Under 00 år var Kirsti i samma släkts ägo fram till att huset på 0-talet överläts till museet. Museet presenterar ägarnas och hyresgästernas levnadssätt på 00-talet. Öppet på sommaren. Kitukränn Mellan Kuninkaankatu och Kauppakatu går gatan Kitukränn, som sägs vara den smalaste i Finland. Längs den finns en rolig förbudsskylt som skrivits med fraktur. En karta över Gamla Raumo hittar du på sidan i broschyren. Du kan även bekanta dig med området med hjälp av mobil-applikationer. Närmare information hittar du på webbplatsen där du också kan beställa en tryckt kartbroschyr. Tammela Tammela center för reparationsbyggande är ett funktionellt utställningscenter som uppvisar hur en gammal, kulturhistoriskt värdefull timmerbyggnad ska renoveras och underhållas. I Tammela kan du även bekanta dig med utställningar om traditionsbyggande och världsarv.

5 I RAUMO FINNS INGA TRÅKIGA MUSEER Kultur och konst hör till raumobornas vardag. För en småstad är kulturlivet i Raumo mångsidigt. Verk: Szilvia Vihriälä Lönnströms hemmuseum Teresia och Rafael Lönnströms hemmuseum presenterar fabrikörsparets unika representationshem och konstsamling. Sommaren 0 visas två specialutställningar ur de egna samlingarna: danskt porslin och nyare bildkonst. kotimuseo Raumo sjöfartsmuseum Raumo sjöfartsmuseum är inrymt i Raumo gamla sjöfartsskola som stod klar år 00. Sjöfartsmuseet presenterar stadens rika sjöfartstradition. I museet riktas fokus på såväl fartyg som sjömän. Sjöfartsmuseet lämpar sig väl som konferenslokal med restaurangtjänster. Kerttu Horila: Kolme Sulotarta Kuvasto 0 Starka upplevelser, kultur och konst Raumo är en stad för vänner av museer och bildkonst. Stadens museer bjuder på många sevärdheter och nya upplevelser för besökare i alla åldrar. I museerna kan besökaren bekanta sig med bland annat spetsknyppling och sjöfartens historia samt det urbana boendet under olika tider i hjärtat av Gamla Raumo. Utsikterna kan beundras från Raumo vattentorn med fantastiska vyer över stadskärnan. De maritima vyerna kan beskådas bäst från Kikartornet på stranden av Syväraumanlahti. Raumo konstmuseum Raumo konstmuseum, som verkar i Pinnalahuset i Gamla Raumo, ordnar varje år flera olika utställningar. Sommaren 0 visas verk av konstnären Eila Minkkinen. Utöver tillfälliga utställningar visas verk ur Eino Valtonens samling som donerats till Raumo stad. Samlingen innehåller pärlor från den finska konstens guldålder, såsom verk av Akseli Gallen-Kallela och Elin Danielson-Gambogi. Museet drivs av stiftelsen för Raumo konstmuseum. Museibyggnaderna färdigställdes åren och. Verk: Eila Minkkinen, Meduusa (Medusa), kopparskulptur/foto: Veikko Niinimäki Konstnärernas stad Raumo konstmuseum, professionella konstnärer som verkar i staden samt föreningar som är aktiva inom bildkonst, såsom konstnärssällskapet Rauman Taiteilijaseura, konstgrafikernas förening Rauman Taidegraafikot, Keramikgruppen Keramos, Art Hauenguano, Inspira och det internationella konstnärsgästprogrammet RaumArs skapar en mångsidig och aktiv bildkonstmiljö i staden. 0

6 RAUMOBORNA ÄR STOLTA ÖVER SIN SPETSTRADITION Spetsveckan i Raumo..0 Spets, spets Spets kan användas till mycket, det både hörs och syns. Utöver traditionella spetsdukar som knypplas av linnetråd blir den till smycken när man använder metall, dans när man använder koreografi, konst och installationer, ett visuellt uttryck i en grafikers händer och internationella spetsseminarier. Framför allt är det något som förenar Raumoborna, som är stolta över sin tradition. Program för hela familjen under spetsveckan Spetsveckan besöks varje år av internationella spetsgäster år 0 kommer de från Tyskland som inte bara visar upp sina spetstraditioner utan även den utveckling som traditionen genomgått under åren. Veckan, som är populär bland handarbetsintresserade, erbjuder förutom ett program med spets även en brokig mångfald av olika utställningar, musik- och teaterföreställningar för hela familjen. Svarta Spetsens Natt..0 Spetsveckan kulminerar varje år i en glad folkfest, Svarta Spetsens Natt. Staden blir galen av spets: centrum fylls av evenemang, butikerna håller öppet till sen kväll och det finns gott om uppsluppet program. Raumo är en unik spetsstad Spetsknyppling är en gammal tradition i Raumo. Man har knypplat spets i Raumo åtminstone sedan medlet av 00-talet och modeperioden med bindmössorna blev en regelrätt glansperiod för spetsar från Raumo. Stadens spetsknypplerskor förtjänade med sitt handarbete en så ansenlig mängd pengar att landshövdingen tyckte att spetsknyppling borde betraktas som en industri, speciellt med tanke på att det idkades mer i Raumo än på något annat ställe i landet. Idag ställer endast fantasin gränser för hur Raumoborna använder spets. Detta kan konstateras till exempel i utställningen som visas på Gamla Rådhuset, i museibutiken och på föreningen Nyplääjät ry:s lokal Pits-Priia. En ny, inspirerad generation av spetsknypplare växer fram hela tiden. Spetsveckan i Raumo Spetsveckan i Raumo arrangeras i år redan för :e gången. Evenemanget, som är känt för sina traditioner, har under åren vuxit till en stor stadsfestival. De ökade internationella och moderna trenderna inom spetsknyppling har för sin del upplivat det traditionella evenemanget, gjort det modernt och lättillgängligt. Raumodialekten Rauman Giäl tällt tavall Raumallp pruukata sann Det finns inga exakta uppgifter om hur Raumodialekten har uppstått, men tack vare influenserna som kommit med sjömännen till hamnstaden har Raumodialektens ordförråd inslag från ett flertal andra språk. Kännetecknande för Raumodialekten är bland annat att orden förkortas och att man pladdrar. Det stora namnet inom Raumolitteratur, Frans Hjalmar Nordling, som använde pseudonymen Hj. Nortamo, blev känd som mästare inom Raumodialekt, mannen som slog vakt om hembygdsidén och andan i Raumo och som en mästare på att roa sig själv och andra på Raumovis.

7 Öppna gårdar och gårdsloppisar i Gamla Raumo..0 EN STAD FULL AV FÖRTJUSANDE SHOPPINGSTÄLLEN Gemytligt torgliv Salutorget i hjärtat av Gamla Raumo är stadens absoluta mittpunkt. Salutorget betjänar året runt från måndag till lördag. Sommartid ordnas populära kvällstorg med program och en förtjusande, trevlig stämning. Högklassiga handarbeten och souvenirer Konstnärerna och hantverkarna i Raumo är berömda för sin skicklighet. I sina butiker erbjuder de gott om personliga och högklassiga souvenirer och presenter. Populära presentartiklar är bland annat olika spetsföremål, som smycken, dukar och bokmärken. Raumo är ett strålande shoppingställe De talrika butikerna i Raumo, som Gamla Raumos personliga specialaffärer klädaffärer, små butiker som säljer gåvoartiklar och särskilt de många inrednings- och antikaffärerna bjuder dig in att bekanta dig med det mångsidiga utbudet. I Gamla Raumo finns det över hundra butiker vars utbud kompletteras av andra affärer i centrum. Och det bästa är att butikerna är belägna på gångavstånd från varandra. Affärernas öppettider varierar efter årstid, så kom ihåg att kontrollera dem innan du kommer! På sidorna hittar du ett axplock av butiker som säljer inrednings- och presentartiklar. Lockande loppmarknader Loppisverksamheten i Raumo är aktiv och du hittar flera loppmarknader som håller öppet året om. Besök loppisarna för fina fynd! Jag uppskattar den personliga och trivsamma stadskärnan i Raumo. Servicen är förträfflig, människorna är vänliga och pratsamma. I Gamla Raumo är det trevligt och enkelt att göra uppköp. Personliga fabriksbutiker I stadens centrum och närområden hittar du fabriksbutiker där du kan göra personliga och förmånliga inköp. Honung, köttprodukter, sänglinne, kaffefilter...

8 En heltäckande lista över café-, restaurangoch logitjänster hittar du på sidorna. VI HAR MYCKET ATT VÄLJA PÅ God mat och sköna drömmar! Det finns mycket att se och göra i Raumo. Ibland är det bra att ta en uppfriskande paus och till exempel sätta sig ner i på ett terrasscafé i Gamla Raumo, där man kan följa med stadens liv medan man njuter av läckerheterna. Caféernas och restaurangernas mångsidiga sortiment bjuder på något för alla smaker. Unika boendemöjligheter Utnyttja möjligheten att övernatta i ett fyrtorn vid det öppna havet. I fyren på Kylmäpihlaja finns alla rum uppe i fyrtornet, självkart med havsutsikt. Du kan även övernatta i Gamla Raumo, mitt i UNESCOs historiska världsarv. I Gamla Raumo är du mitt i staden, på gångavstånd från sevärdheter och shopping. När ska vi äta? Ta en titt på luncherbjudandet i Raumos restauranger på adressen Besökarna berömmer den goda och vänliga betjäningen som de fått i Raumo. Intressanta konferensdestinationer I Raumo hittar du många traditionella konferensdestinationer, men även intressanta och annorlunda miljöer. Hur låter det med ett möte i naturens lugn vid havsstranden eller mitt bland Raumos rika sjöfartshistoria? Även stora evenemang kan arrangeras med bra akustik. Du hittar olika alternativ för konferensdestinationer på sidan. Det finns mycket att titta på under flera dagar, så det lönar sig att övernatta i Raumo. Du kan ta in på bekväma hotell i stadens hjärta, slappna av på campingplatsen eller övernatta i en semesterstuga vid havet. I den unika skärgårdsmiljön kan du uppleva oförglömliga kvällar, solnedgångar och nätter. Lokala delikatesser lapskojs och Raumopepparkakan Lapskojs är en traditionell maträtt som sjömännen i tiderna tagit med sig till Raumo. Rätten är känd även i andra europeiska hamnstäder. Hemligheten bakom lapskojs är mört kött, rotsaker och kryddor som tillagats länge och väl. Barnen gillar också lapskojs! En annan Raumospecialitet är Raumopepparkakan. Den söta läckerheten smakar gott med en kopp kaffe.

9 Bekanta dig med staden på ett roligt sätt ombord på stadståget Kake. I RAUMO ÄR DET BRA ATT LEVA, BO OCH SYSSLA MED FRITIDSAKTIVITETER Vattenmotionens fröjder Raumos badstränder lockar besökarna att slappna av vid vattnet. Du kan välja badställe mellan insjöar, tjärnar och naturligtvis de salta havet. Och det bästa är att den närmaste stranden ligger alldeles intill centrum. I simhallen blir det inte för kallt oavsett vädret utomhus. I hallen finns motionsbanor, en hoppbassäng, en stor varm bassäng försedd med vattenrutschbana, en barnbassäng och två bubbelpooler. Barnen har alltid roligt och massor att göra här. I Raumo finns många roliga besöksmål för barn Som semesterort för barnfamiljer är Raumo överlägset. Staden har många besöksmål för både blixtvisiter och längre besök. De korta avstånden och gratis parkering gör det lättare att röra sig. Raumo erbjuder mångsidiga möjligheter till uteliv och motion. Kylmäpihlaja, Kuuskajaskari och Reksaari utflyktsöar är fantastiska naturdestinationer för hela familjen. Det parkliknande semestercentret Poroholma, som är öppet året runt, ligger vid havet, men ändå nästan i stadens centrum. Lek i parken! Kipparinpuisto är en lekplats som är öppen året runt, dit alla är välkomna att leka på egen hand. På somrarna får barnen cykla och köra trampbil i trafikparken. Det finns även många mindre lekparker runt omkring Raumo. Jag uppskattar den trevliga atmosfären i Raumo, särskilt att det är tryggt att bo och röra sig i staden. Gratis parkering och korta avstånd är också något som jag sätter värde på. Hantverkskonst De mångsidiga hantverkskurserna i Taitokeskus lever med årstiderna och trenderna. Särskilt sommartid arrangeras olika workshoppar för barn, där de kan tillverka sin egen souvenir från Raumo. rauma.htm

10 SJÖFART ÄR EN OSKILJAKTIG DEL AV RAUMO I Raumo hamn finns det ca km järnvägar. Bottenhavets nationalpark Raumo skärgård är hjärtat i Bottenhavets nationalpark, som grundades 0. Nationalparken sträcker sig från Gustavs till Sastmola. Bekanta dig med möjligheterna i Bottenhavets nationalpark i Raumo och på andra ställen med hjälp av en virtualguide. Cirkelpanoramabilderna i guiden visar fantastiska vyer från nationalparken. För kustbefolkningen är båtar det viktigaste. Till och med i så hög grad att Raumobor inte är så intresserade av varför någon dog, utan ställer den ofrånkomliga frågan: kumnem baatt silt jäi? ( En hurdan båt lämnade han efter sig? ) En havsstad förr, nu och alltid Raumo stad skulle knappast finnas utan havet och sjöfarten. Raumo är en av de äldsta städerna i Finland, och i likhet med många andra gamla städer har Raumo utvecklats från att ha varit en lättillgänglig handelsplats vid vattnet till en modern, havsnära stad. Enligt skriftliga dokument har man byggt fartyg i Raumo i ungefär 00 år, men man har säkert sysslat med skeppsbygge mycket längre än så. Handel och sjöfart blev de viktigaste näringarna i Raumo under 00-talet. Idag är Raumo hamn den ledande pappershamnen i Finland och den största containerhamnen på Finlands västkust. De nya dynamiska företagsområdena Seaside Industry Park och Lakari, som har utmärkta logistiska förbindelser, stödjer stadens moderna utveckling. Segelfartygens glanstid På 0-talet var Raumo stads segelfartygstonnage det största i Finland i flera omgångar. Då sjöfarten med segelfartyg ökade under 0 0-talen var Raumo genomdränkt av sjöfart. Levebröd från havet År 0 var 0 procent av befolkningen i Raumo sjömän eller deras familjemedlemmar. Dessutom fick bl.a. skeppsbyggare, hamnarbetare och proviantörer till segelfartyg sitt levebröd från havet. Sjöfartsbefäl började utbildas i Raumo år 0 och blivande sjöfarare får fortfarande sin utbildning i staden. 0

11 Regelbunden ruttrafik till turistöarna på sommaren! PÄRLORNA BLAND DE MARITIMA UTFLYKTSMÅLEN Kylmäpihlaja Fyrholmen ligger i öppet hav, cirka 0 km från fastlandet. Fyren Kylmäpihlaja reser sig mot höjderna mitt bland klippor som slipats av havet och vinden. Från fyrens utsiktsterrass och tornets hotellrum öppnar sig en fantastisk utsikt mot det öppna havet. I fyren finns även en restaurang, ett café, ett kapell och en bastu. Skärgårdstrafik Du kommer enkelt till turistöarna utanför Raumo med sjöbussen som avgår enligt en daglig tidtabell i juni, juli och augusti. Tidtabellen gör det även möjligt att övernatta på öarna. Ruttrafiken i Raumo sköts av Rauman Saaristokuljetus och RSP-Charter. Raumobornas kärlek till havet är stor och äkta Kuuskajaskari Befästnings- och semesterön bjuder besökaren på maritima upplevelser och skyddad frid i öns skogar på en och samma gång. På naturstigen på Kuuskajaskari kan du bekanta dig med öns landskap och geologi. Du kan också bekanta dig med ön på en guidad tur. På Kuuskajaskari finns ett café, en bastu och möjlighet till övernattning. Reksaari Raumos äldsta turistö är ett utmärkt naturutflyktsmål för hela familjen på sommaren. I öns lundar och på naturstigarna kan man bekanta sig med skärgårdens mångsidiga växtlighet och fågelliv. Reksaari, med en storlek på cirka 00 hektar, bjuder på mångsidiga rekreationsmöjligheter. För barn finns det lekredskap och en sandstrand. På ön finns ett café, en bastu och övernattningsmöjligheter. Poroholma På stranden av viken Otanlahti, ligger ett aktivt, lummigt och maritimt semestercenter med en campingplats på bara ett par kilometers avstånd från Raumos stadskärna. Poroholma är ett femstjärnigt semestercenter som har rustats upp med beaktande av ortens maritima traditioner och områdets gamla och värdefulla byggnadsbestånd. Poroholma är också hemmahamn för segelfartyget Kathrina. Raumo är en äkta havs- och skärgårdsstad. Skärgårdsnaturen är fascinerande och mångsidig och bjuder på många upplevelser. Turistöarna utanför Raumo bjuder på olika typer av övernattnings-, café- och restaurangtjänster samt konferens- och bastuservice. Sommartid trafikerar sjöbussen till turistöarna dagligen. Du kommer också till öarna med charterkryssningar och taxibåttjänster. Du hittar tjänsteleverantörerna och deras kontaktinformation på sidan. Kom och hämta dina egna saltstänkta semesterupplevelser på turistmålen i Raumosjön!

12 DEN VACKRA NATUREN LOCKAR TILL UTELIV Min hemstad är lämpligt stor och vackert byggd. Havet ligger nära och det utnyttjas. På utflykt i den friska havsvinden De bästa vandringslederna hittar du på de stora öarna Nurmes och Reksaari utanför Raumo. Vandringslederna avsedda för guidad vandring eller vandring på egen hand är utskyltade. Rastplatserna längs vandringslederna är försedda med vindskydd, torrtoaletter, eldplatser och brännved. Bokningsstugorna med bastu har rustats upp med hjälp av konstruktionerna från gamla skärgårdshemman. Det finns även en separat kartbroschyr över utflyktslederna i Raumosjön. Fiske Raumo stads fisketillståndsområde omfattar över 000 hektar vattenområden. För spinnfiske från stranden på öarna Kylmäpihlaja, Kuuskajaskari och Poroholma behövs inget fisketillstånd för stadens vattenområden. Mot greenen Rauma Golf ligger bara, kilometer från Raumo torg. Där är banorna placerade i en omväxlande skogsterräng och de innehåller många vattenhinder. På banan finns även utmärkta träningsområden. Naturen i Raumo saknar like Undervattensmiljön och kulturarvet utgör speciella värden för Bottenhavets nationalpark. Det bästa sättet att bekanta sig med parkens fantastiska kulturhistoriska skärgårdsnatur är med båt, på en skärgårdskryssning, på natur- och fågelutflykter eller på en vandring. Utanför Raumo, på nationalparksområdet, finns över 0 kilometer med utskyltade vandringsleder. Längs rutterna hittar du gamla skärgårdshemman, lämningar av ryssugnar och världskrigen. Områdets omfattande och splittrade landhöjningsskärgård lämpar sig även utmärkt för paddlare. Med egen båt Den som tar sig fram med egen båt kan bekanta sig med Raumo skärgård och dess cirka 00 öar längs flera båtrutter och farleder. Båtfolket betjänas av Poroholma gästhamn samt service- och utflyktshamnar. Kontaktuppgifterna hittar du på sidan. Bottniska vikens strandväg Bottniska vikens strandväg, Finlands nyaste turistväg, går i närheten av samma stränder vid Bottenhavets nationalpark och lyfter fram det värdefulla kulturarvet. Vägen har varit en betydande postväg och har under seklen gått genom kusten i Satakunda och runt Bottniska viken. De bruna fyrskyltarna vid vägkanten leder dig till rutten. Fåfängaudden havsutsikter och fritid Den marina Fåfängaudden, som utvecklas kontinuerligt, finns bland annat Raumo sommarteater, ett friluftsbad, fantastiska sandstränder, mångsidiga bastutjänster, utsiktsplatsen Kikartornet samt servicehamnen Merijakamo och restaurangtjänsterna i Fåfänga Paviljonki.

13 Raumo julveckor firas..0. FÖRTROLLANDE VINTERSTÄMNING Ut i naturen Längdåkning, uteliv, långfärdsskridskoåkning vinterutflyktsmål i Raumo skärgård är bland annat öarna Reksaari och Nurmes. Ta reda på var vattnet är öppet och rör dig helst med en person som har erfarenhet av isen. Kom ihåg att du själv har ansvaret när du rör dig på isen. Bekanta dig med julveckornas program på adressen Raumo är ett förträffligt ställe också på vintern På skridskor Konstisbanor som underhålls samt naturisarna, då vädret tillåter, är tillgängliga för alla hela vintern. Ishockeyn i Raumo får inte heller glömmas. Rauman Lukkos blågula färger syns i såväl FM-ligan som på många juniorers spelskjortor. Vinterkvällens hetaste stämning finns i Äijänsuo när Lukko spelar sina hemmamatcher. Ner i vaken Raumo bjuder på vinterbadsmöjligheter vid både hav och insjöar. Ett dopp i det iskalla vattnet och tillbaka in i bastuns värme. Vilken härlig känsla! I Raumo är det möjligt att bada bastu och vinterbada nästan varje dag under vintern. Läs mer på adressen Vintern i Raumo är en tid för teater, konst, konserter välbefinnande och näring för själen. Skärgårdsnaturen bjuder på fina möjligheter till olika slags hobbyer även på vintern. Den originella miljön i Gamla Raumo, med sina evenemang och jultorgets försäljningsstånd, gör att även den mest jäktade kan uppleva julens fridfulla stämning. Ta en paus, smaka på delikatesser och låt själen vila mellan alla juluppköp i idylliska Gamla Raumo. Stadsdirektören önskar fridfull jul på julafton klockan. God jul!

14 En heltäckande evenemangskalender på adressen I RAUMO HÄNDER DET ÅRET RUNT Teater Raumo stadsteater bjuder alla teatervänner på upplevelser oavsett årstid. På programmet finns många intressanta pjäser och gästföreställningar under säsongen. Drama, komedi och romantik kryddat med bra musik. Stadsteaterns program: Sommarteaterutbudet är digert på olika håll i Raumo. Sommaren 0 uppförs den populära pjäsen Tankki täyteen maallamuuttajat på sommarteatern i Fåfänga. Du hittar kontaktuppgifterna till alla sommarteatrar på sidan och programmet på adressen Ligastaden I Raumo spelas ishockey och innebandy på vintern och damboboll på sommaren på elitnivå. Välkommen på match! Evenemang i Raumo 0 0. Huumorin kukkaset-valborgsparty, Rauma Rock, Klustermus, Tankki täyteen maallamuuttajat, Raumo sommarteater, Fåfänga, Spetsveckan i Raumo, Öppna gårdar och gårdsloppisar i Gamla Raumo. Svarta Spetsens Natt, Lappi bastudagar, Spetsturnering i ishockey, Musikfestivalen Raumo Festivo, Rauma Blues, VM i segling, klass.mr, Blue Sea Film Festival, Veneziaden på Poroholma,. 0. Raumo Strömmingsmarknad.0 Bygg, Inred, Bo-mässan, Julveckor, Oförglömliga seglingsupplevelser Under seglingssäsongen kryssar flera segelfartyg på Raumosjön. Stig ombord! Se tidtabellerna för seglatserna: Gamla Raumo Sommargård I den idylliska gårdsmiljön i Gamla Raumo anordnas många högklassiga evenemang hela sommaren. Bekanta dig med utbudet: /kesapiha Festivalbesök Sommaren i Raumo fylls av flera festivaler som avlöser varandra och förser staden med mångsidiga kulturaktiviteter. Många festivaler i Raumo har långa anor. Evenemangen är ett axplock ur utbudet i Raumo. Ändringar är möjliga.

15 Kaskistenk Häpläntie Siikav Siikap Verkkov Piisamip Töyryntie Leikarinkaari ilan 0 Ma tu npiiri 0 0 Isoarontie k Kirsi k Kantan Koulut Koulup 0 VÄHÄ BOCKHOLM BOCKHOLM SUUTARKARI KUKKISKARI Alla parkeringsplatser PÖLLÄ kräver antingen MÄNTKARI KASKINEN parkeringstiden obegränsad. AARNKARI AHLHOLM LINTUKARIT Lomap PETÄJÄKSEN KOIVUKARI SANTAMAANKARI VÄHÄ JÄRVILUOTO Vaikkus tenp Vaikk KAURANEN u stent I Raumo KUUSKARI parkerar Petäjäksenlahti Tuulip Ku uskari ntie Huvila Petäjäksentie polku Leppäläntie Hollmingintie du alltid gratis! Nuljattimen Tuo moniementie Lu ovi v vahe parkeringsskiva eller så är II PETÄJÄS MAANPÄÄ Kesäkodintie I PETÄJÄS Petäjäksentie Kom p pi 0 0 km C Rauman kaupunki 0 0 Kaussiv Merituulentie tie Varhon Satokj Pa Meriraumantie Rientol a ntie Kompintie Maanpääntie Roki ntie 0 0 TUOMONIEMI MERIRAUMA Syväraumanlahti Otanlahti Klyyssivahe Klyyssip Kryssit Lenssi- tie a ttip Ruorip Erkinkatu Ainonkatu Merikatu Purjehtijankatu Loutunk Hakunintie Rolls-Royce Oy Ab Maanpäänniemen FÅFÄNGA POROHOLMA U Laakonk Tuomoniementie Halssiv Vin Ruona- järventie s sivahe Meriraumantie Yläv Mäkikatu Kustaanp Pidesluodonkatu Katavistonk Andersson U Pöllänk Kalasatama F Venev R Järvikatu Ylinenkatu Järvenpäänkatu Vinssip Erkinkatu Ainonkatu Alav Juhonk Nurmeksenkatu Haapa saarent uonank Lahdenkatu Suokarin- katu Suvitie Merimiehenkatu Kalastajant Petäjäksentie Hakuninv i Kauras tenkatu ntie Suojantie Varustajanvahe Yrittäjäinv Tikkalantie Oy Metsä-Botnia Ab Rauman tehdas Forchem Oy Mäntyöljytehdas 0 LONSI Otantie ie Taffelv Plättv Vikkerv Lahdenkatu Jepyrtie Klomppolku Kou k nipuntie Koivuhaank Antinv Syväraumankatu Rihtniemenk Heinästenk Perämiehenk Telakanp Ruonajärvi Aarnenp Rokink Konstink Luotsink Telakank 0 Rauma-Repolan teollisuuspuisto 0 Kiviluhdank Koivulankatu Raumanmerenkatu Saukonkatu Mynsterv Knypylv Sahanpolku Kouk Spi Sinkokatu Timperinv ndelt Luoteisväylä Kappelinluhdank Luhtav Tuomistonkatu Antink Satamakatu Rauma-Repolantie Lonsinkatu SYVÄRAUMA Otanlahden urheilukeskus 0 0 a 0 0 Pursik Säikänkatu Pallerokj Urheilukatu Kousav Airov Melav Kiviv Ahmap Mandelv Kappelinsalmentie n Uudenlahdentie ipunv Ahmatie Pohjoiskehä Rapalanvahe Kappelinluhdanv Kappelinluhdank Kaivopuistontie Syväraumankatu Osmonkatu Saaristo- katu Rauhan- katu Rautatienkatu Jussoilank Karjalankatu Lounaisväylä rannantie lantie Avainkimpunk Avainv Talolantie 0 0 N UUSI-LAHTI Kappelinsalmi UPM-Kymmene Oyj Kuusistonk Rauniokatu Ilvanink Satamakatu Kanavakatu Karhutie Varikonkatu Koivistonkj. Koivistonk Merikoulunk Myyräpolku Vesikkop Hakunintie Vähämaanpuisto Lumikkop Naaliv N a Hirvitie p ätie Mäyräp rviti e Hi Myllymäenk llenp r p Kä Majavap Tuomistonkj. Tarvonsaarenpuisto Myyräpolku Viaporin aukio Viaporin Alf redink portti Kanavakatu Lehteläntie Vesalant Sampaa rinteent Aittakarinkatu 0 Kaivopuiston yritysalue L 0 T Pirttitie SINISAARI Hakak Myllykalliont Tavink Luoteisväylä Männistönkatu Seminaarink Hallikatu Kallio- katu orpantie Uusi-Lahti Nyber 0 Tuo Ratav Rusakkov Sotkav Jänisp Koske Välik Kanalinr Kaija Peuratie Naalitie Kauristie Haahkank Orava Vuorik N ä lonk Siil Kiuluk ivahe polku ätäp Telkänkatu Paananv Junamiehenkatu Valtakatu Hankkarintie Kartanontie ontie Perk R molant innep olku KAPPELINLUHTA 0 0 Lyseokatu Sahankatu 0 Karinkatu Vie Hippulanv Nanunk Supiv rtov Louh sentie o Mäkiv Metsotie Karjalankatu Pipanp Nortamonkatu Teollisuuskatu Sepänkatu Naulaajanp Jokiranta Vännink Posellink Sorvaajank Tuulen suunk Lemsankatu Iironkatu Supip Naalitie k- Vä häkin nont Pohjolanp Tallike Vänninv Kiviniemenk Anundilanv Kalliv Vetiskonkatu Vainiokatu Sepänp Höylääjänkatu Sahurinkatu Honkajuurentie ie Tu 0 Asentajank Tuo k k a mola il 0 a h 0 M a u rilanka arr e Kurrenp Hakrinkatu Alakulmantie Teeriv Riekkop tu Län sika Aarningonkatu o Myyräpolku Nor lku Tasalank Leikarinp Alinenk Minkkiv ppav Rapalant Meijerikatu Omenamä Leikarinp Meijerikatu Sopuliv Kapteeninkatu Pohjoiskehä S a mmalhuoneenkatu Kinnontie Hanstint ent Hakunintie Porintie Oikokatu Pajak Paloa Viljolant Pappilankatu Pyy Isoraastuvank p Sorkantie Kuovinkj Kirkkokatu Vähäkouluk Riekkop donkatu Pappilankatu Koulukatu Isokirkkok Vanhan kirkon katu Pyyv Teinip Itsen ä Vähäkirkkok Iso poikki katu Eteläpitkäkatu Kiur Teinit Kunin- kaankatu Kauppakatu Anun d katu Naulaajank Nortamonkatu - denkatu Aronahteenk Pohjoiskaarre n p olku Isoniittu Äijänsuon urheilukeskus Polari 0 Savilan- katu Töyrynkj Vähämalmink Asevelik Kaarnap Isokatu Töyryntie Maisterinpolku Papinhaka NUMMI 0 Isom al Iso poikki Nummenv katu m Aronahteenp inkatu Kainunk Neulav Moisionk Haappustenk Kalatori Silikallionkatu vi Kehtolinna Varimaant Sorkantie uvahe isyyden Kulmalankatu Naulan katu Eteläkatu 0 Summank Kollaank KINNO 0 Saunamaa 0 Ve Turunkatu Ras Rouskuv hteenv Kinnonv Kuukusv Helokkav Sieniv Paloahteent Havuo ksa ailma Sorkantie Kumpareent Rajapyykint Kettutie Harjunt Vuorenpäänv Pyynpäänkatu Närhit Huuhkajantie Luostarinkatu Itäkatu entie taant Gävlenk katu Kukonkarinkatu Nummenkatu Hirsip Kitukränn Paranv Päiväsenkatu 0 Leh Pohjanka Itäkatu 0 sitorni Tullivahe tu Nestv e dink Porintulli Valmuskav Kall Lepolant Vah verot i onkolo nik Heiluhäntä Rauhan- iri Vuokkov Kielov Tilhitie Gjö vikink Kaunisjärvenka Torninp Paropolku Pitkäjärvenk Peltokatu tokatu P ähkinäpol ku Hiuknummenti e PYYNPÄÄ Varemäki Rannanti 0 a ntie Ilta 0 VANHA RAUMA OLD RAUMA Sienitie R Kääpäp Jäkäläv Polttimonkatu Tornink Palov M Pir ttia Sarav tähdentie uoholaukankatu e ts äruusunkatu lhonkatu Metsä tähdenp Metsä nvartijanpolku Jäkäläp Oravanmarjantie Saniaisvahe Vanamov Kairakatu Lensun- katu s enkat Lehtokatu Ahokatu u Nautav Päiväsenkatu Mobilvandringar Du kan även bekanta dig med Raumo med hjälp av en mobil enhet. Du kan använda bland annat följande kostnadsfria (exkl. abonnemangets dataöverföringsavgift) applikationer: Citynomadi-ruttapplikationen för Gamla Raumo, Sammallahdenmäki och Kuuskajaskari (www.citynomadi.com) MP-rundvandring i Gamla Raumo (www.visitrauma.fi) CITY-OPAS-turistkartans mobilapplikation (Google Play, App Store, Windows Store) L L T F L Ottila 0 0 Kukkiskatu Pormestarinkatu Pitkäjärvenk Rajahorsmantie Hanhikkiv Kallio kielonkat u Virnav Horsmav Susivuorenpolku Torn el a Veljeskatu Porintie Steniuksenkatu Paroalhon- katu Kourujärve nkatu Ah Niittyk Silikallio VT 0 Köydenpunojank Kukkiskatu opolku Hylsylä 0 Suksip nkj Kasvitarhank Sompap Hiihtäjänt L u L 0 Sompap istinp 0 Kelkkap Lähd Ahte ent Ojakj Monnankatu Kodisjoentie Kasvita Koudinojan k epellont 0 Metsätähdentie Metsätäh dentie Koppelokuja Isometsäntie Lukkovahe Mälikäntie Pohjoiskehä Susivuorentie Naula Jussin p Lehtikuusentie rhanpolku Pumpput Välip Taimip L e Lensunk Tarhurinp PIRTTIALHO Vesiniittu Oras Oy PAROALHO Ruutikellarin mäki Röyskäp Isoarontie Mustikkap 0 Isometsän teollisuusalue nsunp Petäjäp alliont Tarvolantie Kairakatu Anttoninv Kalk- k ent Loukkup Penunv Pirttialhontie Pyyrma Vilkuntie Kyärintie Län Pulterikuja Puolukkap Karpalopolku Must Välttip Bergströmin lampi U Mäentausta Kärköp Äy hö Karpalotie ikkatie T uur nninv Laakeritie t u Kairaka Piipurint Kalk- kent Ahosvainiont Suutar- Jokkon p njärventie Sahra Jankkenv apolku Lännenv nentie Puolukkatie Vilkuntie Naappukj Isoar ontie 0 polku Vaarna LAJO Lensunkallio Vink Vasakuja p ku Taninpol Takalampi Äyhönjärvi 0 0 Peltivahe Metallitie kelikuja Tyrnip 0 Muurain p KOURUJÄRVI atie 0 K erttu Kaaritie Pulttivahe Lokaritie ant l Kataj Vadelmap Mansikkap Susivuoren teollisuusalue Wattivahe Jousitie Pääskytie atie 0 e rvati Äyhön teollisuusalue Kourujärvi 0 Kane Volttitie Volttitie Isometsä ntie Koukkutie Empuntie Mäntyläntie Kiveläntie Vastmäentie töntie Järv 0 entie Tuom Styyrmanninp istontie Sarkontie Luostarinv SUSIVUORI VT Luotilangant Hallinhammas Oravanpesä Karisuonkatu Laivurinpolku Laivurinpolku 0 Hilleripiha Spindelvahe Spindelp Hillerivahe Koukpolku Kryssipolku Mynsterp Ruonajärvenp Onnenpellontie Vuore np e Luostarinkyläntie Kall Eskolant Aronperänt Vähäpoikkik Ajurink Alhokuja Kourula Posthaankj Posthaantie Huittistentie Sepä kuja n- ikonpolku Pohjoisneulant Mittanauhat Ajurinpolku Kappelinkatu Helavalkeantie iontaustant Santta Lehdont Urp o se nt Helistö Uu svainiontie hkontie Lattat Teodoliittitie Hallitie Ky Akselintie Linnarinteentie Antolantie 0 Statiivitie Prismatie 0 ÄYHÖ Ratalantie Paratiisitie K oivujo ent Kivikurkunp a ik ul a Pohjoiskehä n Äy höntie Kukkumäent Teerentarhant Pallop läse päntie 0 Maalaamonpolku Pallot 0 Latomäent Äijäntaustant tie Tuulentie Bussolitie Luostarinkylä Golfkenttä Harakkalantie Männikkövahe Hanstinv Vähäkinnonp Vuorenpäänt Pomppustentie tent Ala-P o mppus Mäenpäänt Äyhöntie Laulurastaankaari usta- M ra s Ko Maakellarint Perkkauksenp illisväylä Kirvestie Mets Kolm Kurttastentie Linjavahe Elon Ma a Kentäntie polku laamont Männistönkj Poroholmant Tehtaankatu Köydenpunojanv Pönkvainiont Leppälinnuntie Vähäkinnont Mäntykujant Lukkarinpellont Seminaarinkuja Alhokuja Poosunpolku Vähäraastuvank Pakkahuoneenk Papinhaankatu Reksaarenk Kiirunavahe Hopeamäentie Pommarinpolku Pyynpään- katu Kolpinonk Paananp. Uotilan vanhatie Malmiojantie Nikula Karikummunt 0 Veikontie Pähkinätie Nikulantie Kurjenp Kaakkurit P öllöpolku Limpputie ä Mets 0 Marinp El ojant o nt Ko Parrutie Kantan Harmaidenveljestenkuja ätuomis taankatu tontie Vänkäritie ila do ntie lantie Vanhakylä UOTILA Peltomaant Siilotie Kelkkatie Niksulantie iku Kattiltie Peltokj Hakatie Eetuntie 0 K a lio- lantie Koulukj Kal Kierilänt llionikulankatu ulanp Taimikkotie Rekit Koillisväylä Vesakkotie Kier o ntie Ko Kaiti aronk Kallionik ul a nkat Vihd on Tu Lin Sippolank Huipuntie Kourulantie Hirsistöntie Golfken Pomppunen 0 00 m a Kaija TARVOLA Välik Raumo stads turistbyrå Stadens servicepunkt Pyyrman Valtakatu, + F Nortamonkatu Kanalinr 0 VT Niku Hirsi Kilänt Nikulanmäk Kallionikula Tallike d Jokiranta 0 Posellink Vännink Savilan- katu Vänninv Kiviniemenk P Mäkiv Nanunk Län sikatu Kalliv Kirkkokatu Vähäkouluk Pappilankatu Pappilankatu Lemsankatu Isoraastuvank Tasalank Isopoikki katu Vanhan kirkon katu Anundilanv Koulukatu Isokirkkok Vähäkirkkok Kunin- kaankatu Kauppakatu Anun dilan katu Vähämalmink Eteläpitkäkatu Isom al P Isopoikki Karta över Gamla Raumo katu 0 m Kainunk inkatu 0 Neulav Kulmalankatu Kalatori Luostarinkatu Nyberginpolku Kipparinkj Konepajank Ruokluodonk Savenvalajanv Savenvalajank Pomppustenkuja Hirsikatu Harmaidenveljestenkuja Vähäraastuvank Pakkahuoneenk Vähäpoikkik Kitukränn Naulan katu Eteläkatu Heliga Korsets kyrka i Raumo Salutorget och Museet Gamla Rådhuset Naulamäki, Helsingintori och Knypplarstatyn Karta över Raumo Raumo sjöfartsmuseum Teresia och Rafael Lönnströms hemmuseum Krukmakarens verkstad, museum Konsthuset Nokan taidetorppa Kikartornet Utsiktstorn Stadshuset Kulturhuset Poselli Raumo-salen 0 Stadens huvudbibliotek Raumo Stadsteater Raumo sommarteater Raumo Poroholma, semestercentrum, camping, gästhamn, vattenbusstrafik, minigolf U Simstrand T Taxistation L Lekparker P VANHA RAUMA OLD RAUMA 0 Itäkatu Turunkatu Pohjankat 0 0 Itäkatu a Tullivahe u Porintulli Kau nisjärvenkat Torninp C P Rauman kaupunki 0 Tammela Kalatori Ruinerna av Heliga Trefaldighetskyrkan Alfred Kordelins begravningskapell Museet Marela Raumo konstmuseum och Hauenguano 0 Kitukränn Museet Kirsti Syväraumanlahti servicehamn, vattenbusstrafik Petäjäs varv, servicehamn Suoja hamn Friluftsbad, dansbana, bastu Golfbana Äijänsuo idrottscentrum: simhall, ishallar, vinterträningshall 0 Otanlahti idrottscentrum Lähdepelto idrottsområde Tennis-, badminton- och innebandyhall Motionscentret Kuntosumppu Bowlinghall Regionsjukhus, hälsotjänster Busstation Lokaltrafikhållplatser Polis, hittegodsexpedition Post 0 Järnvägsstation (frakt) F Frisbeegolfbanor P Gamla Raumo parkeringsplats och infoskylt T 0

16 Museer och besöksmål Alfred Kordelins begravningskapell Kaunisjärvenkatu + 0 Julkkisgalleria Isokirkkokatu Kikartornet Suvitie 0 + Kirsti hemmuseum Pohjankatu + Kodisjoki kyrka Kodisjoentie, Kodisjoki + 0 Kodisjoki museer Kodisjoentie, Kodisjoki + Hembygdsmuseet Muina Muinantie, Vasarainen + 0 Lappi kyrka Kirkkotie, Lappi + 0 Lappi hembygdsmuseum och kyrkstallar Museotie, Lappi + Marela hemmuseum Kauppakatu + Konsthuset Nokan taidetorppa Suvitie 0 + Ruinerna av Heliga Trefaldighetskyrkan Kalatori Raumo sjöfartsmuseum Kalliokatu + Heliga Korsets kyrka i Raumo Luostarinkatu Raumo konstmuseum Kuninkaankatu + Raumo vattentorn (utsiktstorn) Vesitornintie Sammallahdenmäki UNESCOs världsarv Savulaaksontie, Lappi + Krukmakarens verkstad, museum Nummenkatu + Konsthemmet Ylen Kodisjoentie, Kodisjoki + 0 0, + 0 Teresia och Rafael Lönnströms hemmuseum Syväraumankatu Gamla Rådhuset, museum Kauppakatu + Gamla Raumo UNESCOs världsarv + Centret för reparationsbyggande i Gamla Raumo, Tammela Eteläpitkäkatu Logi HOTELL Best Western Hotel Kalliohovi Kalliokatu + Best Western Hotel Raumanlinna Valtakatu + Hotell Cityhovi Nortamonkatu Hotell Cumulus Rauma Aittakarinkatu + Hotell Kuntosumppu Karjalankatu + Hotell Maffi Välikatu + 0 Hotell Vanha Rauma Vanhankirkonkatu Sommarhotell Rauma Satamakatu ÖVRIGA LOGIALTERNATIV B & B Haus Anna Satamakatu + 0 B & B Johanna Lassila Kotirannantie, Kodisjoki +, + Värdshuset Honkajuurentien Majatalo Honkajuurentie + 0 0, + Lägenhetshotellet Pikkurivi Tullivahe Lägenhetshotellet Gamla Raumo Kauppakatu Wellness- och upplevelsecentret Helmiranta Puuluntie Kuuskajaskari semester- och befästningsö Kylmäpihlaja fyrhotell Kylmäpihlaja fyrö + 0 Semestercenter, camping och gästhamn Rauman Poroholma Poroholmantie + Majoitus Oy Lonsinkallio Varustajanvahe + 0 0, Onnela sauna och logi Kulmalankatu, +, Reksaari + 00, + 0 Värdshuset Viipurin Puiston Majatalo Karjalankatu Wähä-Kesklä Kirkkokatu + 00, + 0 SEMESTERSTUGOR Semestercenter, camping och gästhamn Rauman Poroholma Poroholmantie + Saaren-Kierola semesterstugor +, saarenkierola Siikluoman Saunamaja Siikluomantie Caféer och restauranger RESTAURANGER Amarillo Raumo Savilankatu Buena Vista Kanalinranta + Captain Jack s (sommarrestaurang på segelfartyget Marita) Poroholmantie + Nepalesisk restaurang Everest Kuninkaankatu + Goto kök & bar Kuninkaankatu + 0 Huviretki Raumo Aittakarinkatu + Café-restaurang Torni (sommarrestaurang) Vesitornintie Kapteeninhuone Kalliokatu + Kinarestaurang Min Yuan Kuninkaankatu + Kukko Baari & Grilli Kivikylä Arena Nortamonkatu + La Bamba Posellinkatu + Lungi Asian Kuninkaankatu + 0 Mr. Jones Valtakatu + 0 Osteria da Filippo Kauppakatu Poroholman Rantatalo Suvitie + Pizzeria Riviera Hallikatu + S.J. Nyyper Vanhankirkonkatu Thairestaurang Aroy Kauppakatu + 0 Restaurang Lempi i Villa Jussoila Karjalankatu Villa Tallbo Petäjäksentie + 0 Källarrestaurang Wanhan Rauman Kellari Anundilankatu Wähä-Tallbo Vanhankirkonkatu + 0 CAFÉER OCH LUNCHRESTAURANGER Aschan Coffee & Deli Valtakatu Augustin Paviljonki (sommarrestaurang) Poroholmantie + Café Cherryberry Simhallen, Hankkarintie + 0 Café Käpälä Huvudbiblioteket, Alfredinkatu + 0 Café Lounatuuli Nortamonkatu Café Passion Valtakatu B + Café Sali och Sali Lounge Kuninkaankatu + 0 Café Bistro Kauppakatu + Café-konditori Ohvanainen Merja Syväraumankatu + 0 Café-restaurang Pinja Kairakatu + Café-restaurang Satamanportti Hakunintie Kontios konditori Gamla Raumo café Kuninkaankatu + Leikari bageri-café Leikari + Presentbutik och café Pyörni Sahamäentie, Lappi + 00, Lunch- och beställningsrestaurang Byssa Sinkokatu + 0 Lunchcafé Sininen Tupa Huittistentie, VT Lappi Lunchcafé Tullin Kaffe Kuninkaankatu 0 + Lunchrestaurang Foster s Kivikylä Arena Nortamonkatu Café Pieni Pullapuoti Kauppakatu Café Prassen Posellinkatu

17 Presso Prisma, Porintie + 00 Äyhö, Äyhönjärventie Pystökaffe Salutorget + 0 (Jaana) (SPR) Suvitien merijakamo Suvitie + 0 Teaterrestaurang Ankkuri Alfredinkatu + 0 Terasscafé Ruormies (sommarcafé) Poroholmantie + Öysti Salutorget + 0 KVÄLLSRESTAURANGER Domino Nightclub Valtakatu + 0 Panama Joe Myllymäenkatu + 0 Restaurang Putka och Sinisoihtu Aittakarinkatu + 0 BESTÄLLNINGS- RESTAURANGER, FEST- OCH KONFERENSLOKALER Augustin Paviljonki Poroholmantie + Best Western Hotel Kalliohovi Kalliokatu Blomqvistin Taverna Poroholmantie + Hotell Cumulus Rauma Aittakarinkatu + Wellness- och upplevelsecentret Helmiranta Puuluntie Kvällsrestaurang Kalliohovi Kalliokatu Fest- och konferenslokalen Fåfänga Paviljonki Suvitie Fest- och idrottshuset Ooperi Vanha Turuntie + Café-restaurang Torni Vesitornintie Konferens- och festhuset Etappi ** Satamakatu Kulturhuset Poselli Nortamonkatu Lunch- och beställningsrestaurang Byssa Teknologihuset Sytytin Sinkokatu + 0 Raumo sjöfartsmuseum Kalliokatu + Raumo-salen Satamakatu Siikluoman Saunamaja Siikluomantie Beställningsrestaurang Aarnkari Aarnkari Beställningsrestaurang Juhlahovi Tikkalantie Villa Tallbo Petäjäksentie + 0 Äijänsuon Areenapalvelut Nortamonkatu Shopping SPETS FRÅN RAUMO Lahja ja käsityö Kajava (presenter och hantverk) Kuninkaankatu + Museibutiken Kistupuad Gamla Rådhuset Kauppakatu + Pits-Priia Kauppakatu + 00, + INREDNINGS- OCH PRESENTBUTIKER Annen Astiakauppa (köksredskap) Isoraastuvankatu + 0 Brodeeraukset Terhi Stenroos (broderingar) Telakankatu + 0 Hauenguanon Antiikki (antik) Kuninkaankatu + 0, + 0 Koti-Vakka Kauppakatu + 0 Presentbutik och café Pyörni Sahamäentie, Lappi + 00, Lasiapu Kuninkaankatu 0 + Mantin Maailma Kuninkaankatu Pentik Kuninkaankatu Pikku Suutarin sekatavarapuoti (diversehandel) Kuninkaankatu (innergården) + 0 Rauman Antiikkikellari (antik) Kalliokatu Rauman Höyhensaari Kauppakatu + Raumo salutorg torgdagar mån lör kvällstorg i juli Rauman Posliini- ja Lahjapuoti (porslin och presenter) Kauppakatu + 0 Rauman Tehopakkaus Kairakatu + 0 Matbutiken Lumo Kuninkaankatu Saariston Flikat Sisustus Idea Kuninkaankatu Sisustustalo Kodinonni Kauppakatu Stamholt & design Kuninkaankatu + 0 Tmi Tuula Heininen, specialaffär för sidenblommor Telkkätie B + 0 Wanhan Rauman Putiikki TaruLiina Kuninkaankatu + 0 Valtava Kääpiö Kauppakatu (Köpcentret Potkur) + Verhoomo & Sisustuspuoti Makasiini Kuninkaankatu + KONSTNÄRER, ATELJÉER OCH GALLERIER Arja Nummi Kauppakatu (innergården) + 0 Art & Design Salme Kauppi Ateljé: Kaentie 0, Kullanperä, Lappi Galleri: Kuninkaankatu, Rauma Ateljé Eila Minkkinen Vanhankirkonkatu Ateljé Hulda Komppi + 0 Ateljé Kerttu Horila Länsikatu + 0, Ateljé Mika Honkanen Kuninkaankatu Galleri Kempas Ylinenkatu Keramikkonst Art Maija Kantanen Itäkatu Keramikkonst Kirsi Backman Kuninkaankatu + 0 Keramos Isokirkkokatu + Hantverk och konst Pirkko Lehtinen Itäkatu Mysteeri, konstnär Eija Suneli Kuninkaankatu, gårdsbyggnad Rauman Taidegraafikot (Raumo Konstgrafiker) Kuninkaankatu, innergården FABRIKSBUTIKER Eskimo Finland Eurajoentie 0, Lappi + Kiulu- ja tynnyritehdas (Stäv- och tunnfabrik) Sorkantie + 0 Kivikylän Kotipalvaamo (basturöktkött) Savulaaksontie, Lappi Polar-Honey Finland Sahamäentie, Lappi Vormu Oy (sänglinne) Niittaajantie, Sampaanala industriområde LOPPMARKNADER Loppmarknad Nostalgia Hakunintie Barnloppis Karuselli Sahankatu (Pick n Pay) + Lokki-kirppis Satamakatu och + 0 Puoti ja Wanhat Tawarat Ala-puoti: Karjalankatu Ylä-puoti: Valtakatu 0 + Ratamakasiini Hakunintie + Susivuoren Kirppis Köydenpunojanvahe Torin Kymppi Myllymäenkatu Teatrar och sommarteatrar Biograf Iso-Hannu Savilankatu + 0 Kuuskajaskari sommarteater Kuuskajaskari befästningsö Patolampiteatteri Kivisillantie, Lappi Rauman Iltanäyttelijät Raumo Stadsteater Alfredinkatu Raumo sommateater Suvitie, Fåfänga + 00 Programtjänster Eräheppu Erä-Kutsu + 0 Kajak-Sport + 0 Raumanmeren Ohjelmapalvelut + 0 Sissos + Maritim service CHARTERKRYSSNINGAR, TAXIBÅTAR OCH SEGLATSER Amatheia + 0, + 0 CharteRauma CR Eräheppu Erä-Kutsu + 0 Olmere Segelfartyget Kathrina + Rauman Länsituuli Raumanmeren Ohjelmapalvelut + 0 Raumanmeren veneily + 0 Rauman Saaristokuljetus biljetter: charterkryssningar: RSP-Charter + Sea Service Saarinen + BÅTHAMNAR Kuuskajaskari utflyktshamn Kylmäpihlaja utflyktshamn + 0 Petäjäs servicehamn + 0 Poroholma gästhamn + Reksaari utflyktshamn + 0 Syväraumanlahti servicehamn Suvitien merijakamo + 0

18 Välkommen till Raumo Raumo stads turistbyrå Stadens servicepunkt Pyyrman Valtakatu, +

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob.

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob. Kasinokampen Trekamp och middag Satsa på en annorlunda och rolig kasinokväll med trekamp och en tvårättersmiddag. Utmana varandra i de vanligaste kasinospelen. Avsluta sedan kvällen med att fira vinnarna

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

AVSTÅND Tel. Tel. 1. Lintula kloster 19. Tulikivi Oyj / Kermansavis fabriksbutik 2. Johanneskoti, fi sketillstånd 20. Kotipuro Gästgiveri

AVSTÅND Tel. Tel. 1. Lintula kloster 19. Tulikivi Oyj / Kermansavis fabriksbutik 2. Johanneskoti, fi sketillstånd 20. Kotipuro Gästgiveri Karta 2 Må bra i Heinävesi Må bra i Heinävesi Heinävesi kommun ligger i gränstrakterna mellan Savolax och Karelen. Skogsklädda höjder och blå sjöar beskriver landskapet i Heinävesi när det är som bäst.

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN Med ett fantastiskt läge vid havet......mitt i centrala Strömstad, ligger Laholmen Hotell. Hotellet ligger högt beläget med en fantastisk utsikt över havet i väster samtidigt

Läs mer

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I Jönköping restauranger i Jönköping Tegel Matbar Galleri Sjön Köket levererar rustika, europeiska smaker i modern tappning under benämningen easy eating. Med ca 50 meter från

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ ...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ & Sevärdheter Rastställen Start 1 Sävsjö camping En familjecamping i underbar miljö, här finns även campingstugor och vandrarhem med trevliga rum. Erbjuder minibutik, café,

Läs mer

Brf Ljugarn BRF LJUGARN / INFORMATION BRF LJUGARN / SITUATIONSPLAN HAVET, 100 M POOL VÄLKOMMEN TILL LJUVLIGA LJUGARN PARKERING Gotland är speciellt. Denna Sveriges största ö ger besökaren en härligt

Läs mer

ditt välbefinnande vår passion

ditt välbefinnande vår passion ditt välbefinnande vår passion När du åker till Friibergs Herrgård händer det något. Du kommer fram och tar det första andetaget och känner hur axlarna sjunker ner. Du tittar ut över Mälaren, tystnaden

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Valkommen till Turkiet! *

Valkommen till Turkiet! * Valkommen till Turkiet! * ALLT DU BEHÖVER VETA OM DINA GUIDER / UPPLEVELSER / UTFLYKTER / PRAKTISK INFORMATION / HEMRESA VÄLKOMMEN TILL TURKIET! Kara gast Vi guider och aktivitetsguider vill hälsa dig

Läs mer

Test 2b: Läsa. Samhällsservice SOMMARFEST! Sagostundens förskola. Jag förstår anslag.

Test 2b: Läsa. Samhällsservice SOMMARFEST! Sagostundens förskola. Jag förstår anslag. Samhällsservice Cecilia och Jo han har en dotter som är 3 år. Hon he ter Astrid och går på förskolan. En dag när Cecilia hämtar Astrid ser hon det här anslaget. Jag förstår anslag. SOMMARFEST! Alla föräldrar

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Empress Cruises. På följande sidor finns våra ruttförslag inför sommaren 2011 för avgångar från Marmaris med M/Y Empress.

Empress Cruises. På följande sidor finns våra ruttförslag inför sommaren 2011 för avgångar från Marmaris med M/Y Empress. Empress Cruises På följande sidor finns våra ruttförslag inför sommaren 2011 för avgångar från Marmaris med M/Y Empress. Marmaris-Göcek, 6 dagar Weekend i Dalyan, 3 dagar Grekiska öarna, 7 dagar Västliga

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse!

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Smaka! I din hand håller du presentkortet Smaka på Norrköping. Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Med presentkortet,

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Björneborg PORI - FINLAND. Jazz, havsbad, nejonögon

Björneborg PORI - FINLAND. Jazz, havsbad, nejonögon Björneborg PORI - FINLAND Jazz, havsbad, björnöl och nejonögon Jazz, havsbad, nejonögon och björnöl Det svänger om Björneborg - pärlan på den finska västkusten. Där älven möter havet och där solen vilar

Läs mer

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Estland Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - E s t l a n d Estland Intensiv - Guidad Rundresa Utforksa det kulturella och historiska arvet i Estland på vår 8-dagars

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

CITY HOTELL ESKILSTUNA

CITY HOTELL ESKILSTUNA CITY HOTELL ESKILSTUNA 562-3548_City Hotell_folder_125x250.indd 1 2013-11-13 16:32 562-3548_City Hotell_folder_125x250.indd 2 2013-11-13 16:32 CITY HOTELL ESKILSTUNA Övernatta hos oss när du är i Eskilstuna!

Läs mer

Figeholm Konferens. Välkommen till. Figeholm Konferens

Figeholm Konferens. Välkommen till. Figeholm Konferens Figeholm Konferens Välkommen till Figeholm Konferens En familjär känsla Många gäster bor under långa perioder här. Därför känns det viktigt för oss att vi kan skapa en familjär känsla >>> Figeholm konferens

Läs mer

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 Samtliga citat på frågan Vad i Sunne vill du rekommendera till andra? Antal Fryksdalsdansen 26 Vattenlandet 25 Mårbacka 19 Allt 18 Berättarladan 17 Västanå teater 15 Camping

Läs mer

Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus

Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus I Mariestads skärgård finns många utflyktsmål. Här samsas naturreservat med sandstränder och klippor. foto: mostphotos Mariestad har en av

Läs mer

Tre mysiga städer i Stockholms närhet med Bullerby-känsla och tillhörande sagoslott blir fina utflykter när du är turist i din egen stad.

Tre mysiga städer i Stockholms närhet med Bullerby-känsla och tillhörande sagoslott blir fina utflykter när du är turist i din egen stad. Kropp & Själ Annonsera Kontakta oss Sök Hem Utflyktsmål i sommar Smultronställen Tre mysiga städer i Stockholms närhet med Bullerby-känsla och tillhörande sagoslott blir fina utflykter när du är turist

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

Hur långt ifrån västra åstranden bor du?

Hur långt ifrån västra åstranden bor du? Borgå stad 22.9.2014 RESULTAT AV WEBBENKÄT OM INLEDANDE AV PLANLÄGGNINGSARBETET FÖR VÄSTRA ÅSTRANDEN För att kunna fastställa målen för detaljplanen för västra åstrandens strandområde behövs information

Läs mer

Resultat av workshop Besöksmål Mariestad #3

Resultat av workshop Besöksmål Mariestad #3 Resultat av workshop Besöksmål Mariestad #3 20120904 Utifrån Mariestads fem visionsmål 2017 har deltagarna arbetat med att ta fram argument, idéer och förslag på satsningar under respektive rubrik. Men

Läs mer

Marockos kungliga städer

Marockos kungliga städer . Resefakta Var: Marrakech, Casablanca, Fes, Meknes, Rabat När: Året runt Längd: 7 nätter/8 dagar Visum krävs: Nej Pris från: 8590 SEK per person i delat dubbelrum. Marockos kungliga städer Om resan Marrakech,

Läs mer

Vi ses i Glasriket! Har du frågor eller funderingar kontakta oss! 0481 452 15 info@glasriket.se

Vi ses i Glasriket! Har du frågor eller funderingar kontakta oss! 0481 452 15 info@glasriket.se Vi ses i Glasriket! Glasriket är ett resmål som är öppen året runt och kan erbjuda spännande sevärdheter för såväl gammal som ung. Här finns många fina besöksmål från glaset och shopping, till utvandrarbygden

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN! Ansia ligger vid natursköna Umeälven. Nära till allt! Ansia är en modern camping med två-, fyra- och sex-bäddars stugor med självhushåll. Husvagn- och tältplatserna ligger i en öppen och trevlig miljö.

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1934 Lediga lokaler: från ca 12 m 2 Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse Kontakt: JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015 Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ 27 juni-2 augusti 2015 Fågelmara Kristianopel Fågelmara gård Olsäng Jämjö Parkvägen Jämjö centrum Hallarum Klakebäck Orranäs Konugshamn Yttre Park Möckleryd

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Visby. Historiska Visby. veckan då livet förflyttas 700 år bakåt i tiden.

Visby. Historiska Visby. veckan då livet förflyttas 700 år bakåt i tiden. 1 Visby Visby är en idyllisk småstad och samtidigt Gotlands största tätort med cirka 25000 åretruntboende, ett centrum för handel, utbildning och administration. Fakta: Visby, Gotland - hansestad och världsarvsstad

Läs mer

Birgittiner klosterkyrkan. 1 Nådendal. Muuntui»! (Qrmmi/

Birgittiner klosterkyrkan. 1 Nådendal. Muuntui»! (Qrmmi/ Birgittiner klosterkyrkan 1 Nådendal Muuntui»! (Qrmmi/ 240: Stockholm, ENDAST EN NATT för överfarten från Stockholm till Åbo med en av de turbåtarna dagliga»wellamo» (FÅA),»BORE I» (Bore),»BRYNHILD» (Svea)

Läs mer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer Programförslag Gruppresa Amsterdam Tre nätter för grupper från 10 personer Varmt välkomna till Amsterdam! Upptäck Europas mest pittoreska huvudstad. De mysiga kanalerna och upplysta broarna, kantade av

Läs mer

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter!

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter! Följ med till Spanien - solfylld, sprudlande och spektakulär Det spanska köket Läckra tapas Sprudlande cava Spektakulär natur Surrealistisk konst Genial arkitektur COSTA BRAVA Vi bjuder på flygresa och

Läs mer

Möten, fest & konferens

Möten, fest & konferens Möten, fest & konferens Möten i fokus Unika sätt att mötas Elite Stadshotellet i Eskilstuna erbjuder unika konferensmöjligheter med 19 möteslokaler. Vi har allt från små grupprum till stora härliga lokaler

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 Rena din själ där ren möter säl Seskarö Strandby Släpp vardagen i samma stund som du kör över bron till Seskarö. Ta in skogen, havet och friden. Kör vägen

Läs mer

ADRENALIN puls. Helikopter - Mountainbike - havskajak

ADRENALIN puls. Helikopter - Mountainbike - havskajak ADRENALIN puls energi ACTION- och sportsupplevelser Helikopter - Mountainbike - havskajak ACTION- och sportsupplevelser DU ALDRIG kommer att glömma... HELIKOPTER MOUNTAINBIKE TUR I HAVSKAJAK Action- och

Läs mer

LOPPIS, Second hand & Antikt

LOPPIS, Second hand & Antikt LOPPIS, Second hand & Antikt En guide från LRF & Wermdö hushållningsgille 20 MÖJA NORRA STAVSUDDA 18 13 15 1 2 3 11 10 12 GUSTAVSBERG 4 6 5 7 HEMMESTA VÄRMDÖ 9 14 8 INGARÖ DJURÖ 16 STAVSNÄS RUNMARÖ 19

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Baltikum Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa Upplev det kulturella och historiska arvet i Lettland och Estland på vår

Läs mer

Top End Safari med 4WD

Top End Safari med 4WD Top End Safari med 4WD Upplev fantastiska vattenfall, klippmålningar från urminnes tider och det riktiga djurlivet i nationalparkerna Kakadu och Litchfield på denna guidade tredagars tur från Darwin. Ni

Läs mer

Välkommen. Särdeles vackert beläget invid skog och park vid sjön Lilla Björken i Närke, ligger Svartå Herrgård, uppförd 1782 av Carl Falker.

Välkommen. Särdeles vackert beläget invid skog och park vid sjön Lilla Björken i Närke, ligger Svartå Herrgård, uppförd 1782 av Carl Falker. Välkommen Särdeles vackert beläget invid skog och park vid sjön Lilla Björken i Närke, ligger Svartå Herrgård, uppförd 1782 av Carl Falker. Husets karaktär är alltigenom väl bevarad men motsvarar även

Läs mer

Den perfekta semestern i Lappland

Den perfekta semestern i Lappland Den perfekta semestern i Lappland I ett unikt servicekoncept förs två bekväma, förstklassiga hotell samman med Levi Summit Kongress- och utställningscenter. Det vidsträckta vildmarksområdet i de finska

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Upplev Skärgården. Vi på Stockholm Skärgårdsstugor har specialiserat oss som förmedlare av stugor på Värmdö och närliggande öar.

Upplev Skärgården. Vi på Stockholm Skärgårdsstugor har specialiserat oss som förmedlare av stugor på Värmdö och närliggande öar. Upplev Skärgården Välkommen till Värmdö mitt i Stockholms skärgård! Ni når Värmdö med bil väg 222 ca 20 minuters bilresa från Stockholm city. Det går även täta bussförbindelser från Stockholm, alternativt

Läs mer

Östersjön runt Baltikum och Polen

Östersjön runt Baltikum och Polen Östersjön runt Baltikum och Polen Följ med och upptäck; Estland-Lettland-Litauen-Polen den 9 17 maj 2014 Rundresa från Öland/Kalmar via Stockholm Tallinn - Riga - Vilnius - Warmia/Mazurien- Gdansk/Gdynia

Läs mer

Jamaprodukter är företaget som målar barnmöbler och

Jamaprodukter är företaget som målar barnmöbler och Den vackra kullerstensgården mellan Kronhuset och Kronhus bodarna är en stillsam oas mitt i Göteborgsvimlet. I kan du handla nytillverkade unika produkter och höra suset av historiens vingslag. www.kronhus

Läs mer

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND RESA MILANO VACKRA ITALIEN OCH MILANO Italien är med sina 60,6 miljoner invånare det femte mest folkrika landet i Europa. Den näst största staden är Milano, belägen i Lombardiet. Ett vackert kullandskap

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

LAPPETORP VID HAVET BO I NYKÖPINGS VACKRA SKÄRGÅRD

LAPPETORP VID HAVET BO I NYKÖPINGS VACKRA SKÄRGÅRD LAPPETORP VID HAVET BO I NYKÖPINGS VACKRA SKÄRGÅRD Skärgårdsliv på Lappetorp. 13 kilometer nordost om Nyköping ligger Lappetorp. Här bygger vi en levande skärgårdsmiljö med nya permanenthus. Området består

Läs mer

Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen

Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen KUSTSTRÄCKANS STÖRSTA OCH MEST AKTIVA BÅTKLUBB BOTTENHAV V SKRETSEN Vi är en lokal krets inom Svenska Kryssarklubben. i gör skärgården mer tillgänglig. Vi placerar

Läs mer

LOW. FINT ATT DU VILL KOMMA! Berättelserna om HovaBungalow.org är många. Från den övernattande kulturutvecklaren BUNGA. .org

LOW. FINT ATT DU VILL KOMMA! Berättelserna om HovaBungalow.org är många. Från den övernattande kulturutvecklaren BUNGA. .org FINT ATT DU VILL KOMMA! Berättelserna om HovaBungalow är många. Från den övernattande kulturutvecklaren till femton hjärnor som samlades för att knäcka nöten om glesbygdens möjligheter. Vårt mål är att

Läs mer

Vänersborg - lokala värden

Vänersborg - lokala värden Vänersborg - lokala värden Inledning Vi är två ungdomar som under fyra veckor har sommarjobbat för Vänersborgs kommun med Agenda 21 och folkhälsa. Som projektarbete har vi genom en enkätundersökning valt

Läs mer

L Å T O S S T A H A N D O M D I G

L Å T O S S T A H A N D O M D I G V Ä L K O M M E N H E M T I L L O S S L Å T O S S T A H A N D O M D I G Fyra stjärnor är uppsatta vid vår entré. Vi är stolta över dem. Men de starkast lysande stjärnorna i vårt liv är våra gäster, och

Läs mer

Fyrishov. eventarena. i Uppsala

Fyrishov. eventarena. i Uppsala Fyrishov eventarena i Uppsala Möjligheternas arena Fyrishov är Sveriges mest besökta arena och femte största besöksmål med ca 1,7 miljoner besökare under 2011. Varje år genomförs 250 300 event av olika

Läs mer

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Tjeckien Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - T j e c k i e n Tjeckien - Guidad Resa Upplev arkitektoniska mästerverk från medeltida, renässans och barocktiden

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 3. 2015

DHR Ängelholm NR. 3. 2015 DHR Ängelholm NR. 3. 2015 Utsikt från hotellets altan på sommarresan 2015 i Bohuslän ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL.

Läs mer

NACKA STRAND. Fabrikörvägen 8, plan 3, 782 kvm

NACKA STRAND. Fabrikörvägen 8, plan 3, 782 kvm NACKA STRAND Fabrikörvägen 8, plan 3, 782 kvm LOKALEN KONTOR MED HÖRSAL FÖR 40 PERSONER + UTSTÄLLNINGSYTA Area: 782 kvm, plan 3 Antal arbetsplatser: 36 arbetsplatser Byggår: 1997 Teknisk info: Mekanisk

Läs mer

Provence. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Provence. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Provence Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - P r o v e n c e Provence - Guidad Rundresa Uppfyll din dröm om pittoreska lavendelfält, fantastiska vingårdar och

Läs mer

Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär

Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär Vi är specialiserade på bra lägen till bra priser! Välj mellan över 20.000 bostäder lägenheter villor radhus - fincor etvab fastigheter www.etvab.nu

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

Östersjön runt Baltikum och Polen

Östersjön runt Baltikum och Polen Östersjön runt Baltikum och Polen Följ med oss och upptäck; Estland-Lettland-Litauen-Polen den 15-23 maj 2015 Rundresa från Öland/Kalmar via Stockholm Tallinn - Riga - Vilnius -Warmia/Mazurien- Gdansk/Gdynia

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

KREATIVA MÖTEN VID HAVET

KREATIVA MÖTEN VID HAVET KREATIVA MÖTEN VID HAVET STORA OCH SMÅ KONFERENSER PÅ SCANDIC I KARLSKRONA VÄLKOMMEN TILL SCANDIC KARLSKRONA HOTELLET VID VATTNET De som inte kommer från Blekinge tror inte att det är sant när dom ser

Läs mer

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD RESA ISLAND ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Linköpings Vandrarhem & Hotell

Linköpings Vandrarhem & Hotell Tips på boende under SM-veckan i Linköping! TeoTess Vandrarhem Fogdeg. 33 586 47 LINKÖPING 013-470 73 10 www.teotess.se Vi är ett privatägt vandrarhem som tillhandahåller logi för både kortare och längre

Läs mer

- Stockholms bästa shoppingutbud! - Goda kommunikationsmöjligheter - Bra serviceutbud och många lunchrestauranger - Effektiva kontorslokaler med bra

- Stockholms bästa shoppingutbud! - Goda kommunikationsmöjligheter - Bra serviceutbud och många lunchrestauranger - Effektiva kontorslokaler med bra Kontor att trivas i - Stockholms bästa shoppingutbud! - Goda kommunikationsmöjligheter - Bra serviceutbud och många lunchrestauranger - Effektiva kontorslokaler med bra exponering för ditt företag - Moderna

Läs mer

Jul på Vättern 2009. från Jönköping och Motala. Jönköping. Motala. Nyhet! S/S Motala Express. M/S Nya Skärgården

Jul på Vättern 2009. från Jönköping och Motala. Jönköping. Motala. Nyhet! S/S Motala Express. M/S Nya Skärgården Jul på Vättern 2009 från Jönköping och Motala Nyhet! Fartygen byter hemmahamn under julbordssäsongen 2009 S/S Motala Express Jönköping M/S Nya Skärgården Motala Jul till sjöss - på Vättern Välkommen ombord!

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande Blanketter för publikundersökning fanns att hämta på Bella Gästis och att ladda ned från hemsidan. 138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande (under perioden 9 juli 30 september hämtades ca. 4600

Läs mer

-ett minne för livet.

-ett minne för livet. -ett minne för livet. Nu väcks Musikaliska till liv med nytt mål och nya färdriktningar - allt i musikens tecken. I hjärtat av Stockholm finner vi en av huvudstadens mest exklusiva och anrika konsertlokaler.

Läs mer

RESA TANZANIA & ZANZIBAR

RESA TANZANIA & ZANZIBAR RESA TANZANIA & ZANZIBAR SAFARI PÅ RIKTIGT I TANZANIA Tanzania är ett land som lockar allt fler äventyrslystna turister. För många är det en livslång dröm att få se och uppleva den afrikanska naturen och

Läs mer

Hotellfakta. Välkommen till Sveriges mest spännande hotell! Tfn +46 (0)143-315 30 hotel@klosterhotel.se www.klosterhotel.se

Hotellfakta. Välkommen till Sveriges mest spännande hotell! Tfn +46 (0)143-315 30 hotel@klosterhotel.se www.klosterhotel.se Välkommen till Sveriges mest spännande hotell! Hotellfakta Enligt VISITAS definition är vi ett fyrstjärnigt hotell och vi är även ett Miljömärkt hotell. Vi är ett av Countrysides och Smultronställens utvalda

Läs mer

Vi vill gärna veta vad ni tycker om vårt nya resmål och därför erbjuder vi det låga priset.

Vi vill gärna veta vad ni tycker om vårt nya resmål och därför erbjuder vi det låga priset. Vi på Polenupplevelser arbetar med att erbjuda sköna spa och rehabiliteringsresor till Polen. Landet har en lång tradition och ansedd erfarenhet vad gäller kurbehandlingar och friskvård som vi förmedlar

Läs mer

20% Sköna. Art Garden Spa Family Edition. premiärrabatt. Ta med hela familjen på ett härligt och roligt sommarbesök på Art Garden Spa.

20% Sköna. Art Garden Spa Family Edition. premiärrabatt. Ta med hela familjen på ett härligt och roligt sommarbesök på Art Garden Spa. 20% premiärrabatt på våra familjepaket när du besöker oss under v. 26 28. Art Garden Spa Family Edition Ta med hela familjen på ett härligt och roligt sommarbesök på Art Garden Spa. Family Edition Spaupplevelser

Läs mer

Korterbjudanden 2010-2011

Korterbjudanden 2010-2011 Korterbjudanden 2010-2011 20101223 Sköna dagar på Ystad Saltsjöbad Besök Ystad-Österlen och njut av några sköna dagar på Ystad Saltsjöbad. Med det klassiska paketet Sandshell får du en övernattning, 3-rätters

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 1 RESEFAKTA, FLYG OCH BÅTAR FLYG Vi kommer att flyga till Split med SAS morgonflyg från Göteborg och Stockholm. Utresa Göteborg Split Stockholm Split

Läs mer

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND AV HÉLÈNE LUNDGREN UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND Kraftiga dyningar, grottor, vikingahistoria, sandstränder och vackra klipportaler längs Shetlandsöarnas kust. En dramatisk natur med

Läs mer

Välkommen ut i naturen

Välkommen ut i naturen Välkommen ut i naturen Tätt intill Örebro ligger två fina naturreservat, Oset och Rynningeviken. Här finns också Naturens hus som är öppet för alla naturälskare. När kommer du? Ett gott råd, börja vid

Läs mer

En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration.

En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration. En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration. E n a v D r a k a m ö l l a n s s t ö r s t a s k a t t e r ä r t y s t n a d e n. Vänlig och omfamnande. DRAKAMÖLLAN GÅRDSHOTELL Brösarps

Läs mer

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor.

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor. Haparanda är Sveriges östligaste tätort. Namnet, en försvenskning av finskans Haaparanta, betyder ordagrant aspstrand. Staden ligger alldeles invid riksgränsen mot Finland och gränsar direkt till den finländska

Läs mer