INNEHÅLL. Välkommen till Raumo Ol niingon gotonas!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INNEHÅLL. Välkommen till Raumo Ol niingon gotonas!"

Transkript

1 TURISTGUIDE 0

2 Avstånd till Raumo från Björneborg km från Åbo km från Tammerfors km från Helsingfors km från Vasa km från Jyväskylä km från Uleåborg km Rauma Tampere Turku Helsinki Välkommen till Raumo Ol niingon gotonas! INNEHÅLL Gamla Raumo... Sammallahdenmäki... Kultur och konst...0 Spets... Shopping... Caféer, restauranger och logi... För barnfamiljer... Det är lätt att förälska sig i Raumo det är en av Finlands äldsta städer och känd för sina spetsar och den personliga dialekten, Rauman giäl. Raumo är en kulturstad, vilket avspeglas i de många museerna, den rika historien och de talrika evenemangen. Raumo grundades år. Staden har långa anor som ett betydande centrum för industri och handel, där historia och nutid förenas och skapar en trivsam och livlig stad. Havet...0 Skärgården... Vinter och jul... Evenemang... Kartor...0 Serviceindex... Raumo är staden med två världsarv, Gamla Raumo och Sammallahdenmäki med gravrösen från bronsåldern. Havs- och skärgårdsstaden Raumo har vuxit från en liten by till en livlig industri- och hamnstad med cirka invånare. Utflykter och fritidssysselsättning... Läs i broschyren vilka kommentarer och tankar Raumoborna har om sin stad! Du känner igen dem på tecknet. Uppgifter om broschyren: Raumo turistbrorschyr Turistguide 0. Utgivare och förläggare: Raumo stad, Kommunikations- och turismtjänster. Ombrytning och layout: Mainostoimisto SST. Tryckeri: Newprint Oy. Broschyren är tryckt på PEFC-certifierat papper. Upplaga: 000. Foton: Raumo stads bildbank. Uppgifterna har samlats in i november 0. Utgivaren av broschyren ansvarar inte för förändringar i eller riktigheten av kontaktuppgifter, öppettider, priser och annan motsvarande information som anges i broschyren. Jag uppskattar Raumobornas spontana och varma natur. Atmosfären är avslappnad och vänlig. I butiker, ämbetsverk och till och med på hälsovårdscentralen är människor vänliga och familjära. En Åbobo sade träffande att Raumoborna är savolaxarna i Satakunta.

3 Gamla Raumo i siffror: areal 0 ha byggnader ca 00 invånare ca 00 #VisitRauma Dela dina Raumoupplevelser och njut av foton som andra delat. Gamla Raumo stadens pulserande hjärta Mycket gammalt, mycket nytt Gamla Raumo är en förtjusande blandning av historiens vingslag och modern atmosfär. Gamla Raumo är Nordens största, mest enhetliga och bäst bevarade gamla trästadsområde, och lever med i dagens puls. Den värdefulla miljön och de välbevarade byggnaderna skapar en unik miljö för moderna tjänster. Gamla Raumo togs med på UNESCOs världsarvslista år. Den särpräglade stadsdelen Gamla Raumo är ett unikt exempel på en gammal nordisk trästad. Invånarna i Gamla Raumo bor, arbetar och idkar fritidssysslor i en historisk omgivning. Hela stadens kärna är Salutorget, med ett hundratal affärer och flera förtjusande caféer, restauranger och konstnärsateljéer ligger kring sig. I Gamla Raumo är avstånden korta, butikerna och sevärdheterna ligger på gångavstånd från varandra. Stadsbilden präglas av smala och slingrande gator och gränder som följer samma linjer som på medeltiden. Oregelbundna tomter och ståtliga portar samt trästaket som avgränsar gårdarna är också typiskt för stadsdelen. Caféliv Njut av en lugn kaffepaus i den traditionella cafémiljön i Gamla Raumo eller i moderna caféer. Kom ihåg att smaka på de rikskända, läckra vaniljmunkarna på Kontios café på sommaren! För morgonpigga rekommenderar vi pystökaffe, det lokala sättet att dricka en kopp kaffe på stående fot på torget.

4 FASCINERANDE BESÖKSMÅL I GAMLA RAUMO Jag uppskattar Gamla Raumo, Raumos historia och sevärdheter. Kalatori och ruinerna av Heliga Trefaldighetskyrkan Det antas att den äldsta stadsbosättningen har funnits på området kring Kalatori (Fisketorget). Så sent som på 00-talet sköljde ännu havets vågor över trakten. Invid Kalatori ligger ruinerna av Heliga Trefaldighetskyrkan som brann ner år 0. Museet Gamla Rådhuset Vid torget står Gamla Rådhuset (), som numera är museum. Där visas föremål som anknyter till spetsknyppling samt växlande utställningar. Gamla Rådhuset representerar närmast barocken, men byggnadens grundform, ett tornförsett rådhus i två våningar, är välkänd redan från medeltida städer. Heliga Korsets kyrka i Raumo Vid tiden då staden grundades byggde Franciskanerbröderna ett franciskankloster och en kyrka i klostret. Den invigdes år. Senare lades klostret ned och klosterkyrkan fortsatte sin verksamhet som en luthersk kyrka, Heliga Korsets kyrka. Från år till år är Heliga Korsets kyrka ett av de populäraste besöksmålen i Raumo. Hauenguano Hauenguano förenar Gamla Raumos två huvudgator, Kauppakatu och Kuninkaankatu. Från och med tidigt 00-tal och fram till år 0 omringades staden av ett tullstaket. Då kom man in i staden via Björneborgs tull, som låg på detta ställe. I huset Pinnala i Hauenguano finns Raumo konstmuseum och i området finns många hantverkarateljéer med tillhörande butiker. Museet Marela Handelsmans- och skeppsredarsläkters hemmuseum. Huvudbyggnaden har fått sin nuvarande nyrenässansfasad i slutet av 00-talet, då huset ägdes av en av stadens ledande borgare, Gabriel Granlund. Interiörens dekorativa kakelugnar, dörrar, takmålningar och paneler vittnar om välstånd och museiinredningen om livsstilen i en skeppsredarfamilj. Museet Kirsti Kirsti gårdsområde med sina byggnader vittnar om byggmetoderna på 00-talet och 00-talets början. Huset har ägts av sjömän, arbetare och hantverkare. Under 00 år var Kirsti i samma släkts ägo fram till att huset på 0-talet överläts till museet. Museet presenterar ägarnas och hyresgästernas levnadssätt på 00-talet. Öppet på sommaren. Kitukränn Mellan Kuninkaankatu och Kauppakatu går gatan Kitukränn, som sägs vara den smalaste i Finland. Längs den finns en rolig förbudsskylt som skrivits med fraktur. En karta över Gamla Raumo hittar du på sidan i broschyren. Du kan även bekanta dig med området med hjälp av mobil-applikationer. Närmare information hittar du på webbplatsen där du också kan beställa en tryckt kartbroschyr. Tammela Tammela center för reparationsbyggande är ett funktionellt utställningscenter som uppvisar hur en gammal, kulturhistoriskt värdefull timmerbyggnad ska renoveras och underhållas. I Tammela kan du även bekanta dig med utställningar om traditionsbyggande och världsarv.

5 I RAUMO FINNS INGA TRÅKIGA MUSEER Kultur och konst hör till raumobornas vardag. För en småstad är kulturlivet i Raumo mångsidigt. Verk: Szilvia Vihriälä Lönnströms hemmuseum Teresia och Rafael Lönnströms hemmuseum presenterar fabrikörsparets unika representationshem och konstsamling. Sommaren 0 visas två specialutställningar ur de egna samlingarna: danskt porslin och nyare bildkonst. kotimuseo Raumo sjöfartsmuseum Raumo sjöfartsmuseum är inrymt i Raumo gamla sjöfartsskola som stod klar år 00. Sjöfartsmuseet presenterar stadens rika sjöfartstradition. I museet riktas fokus på såväl fartyg som sjömän. Sjöfartsmuseet lämpar sig väl som konferenslokal med restaurangtjänster. Kerttu Horila: Kolme Sulotarta Kuvasto 0 Starka upplevelser, kultur och konst Raumo är en stad för vänner av museer och bildkonst. Stadens museer bjuder på många sevärdheter och nya upplevelser för besökare i alla åldrar. I museerna kan besökaren bekanta sig med bland annat spetsknyppling och sjöfartens historia samt det urbana boendet under olika tider i hjärtat av Gamla Raumo. Utsikterna kan beundras från Raumo vattentorn med fantastiska vyer över stadskärnan. De maritima vyerna kan beskådas bäst från Kikartornet på stranden av Syväraumanlahti. Raumo konstmuseum Raumo konstmuseum, som verkar i Pinnalahuset i Gamla Raumo, ordnar varje år flera olika utställningar. Sommaren 0 visas verk av konstnären Eila Minkkinen. Utöver tillfälliga utställningar visas verk ur Eino Valtonens samling som donerats till Raumo stad. Samlingen innehåller pärlor från den finska konstens guldålder, såsom verk av Akseli Gallen-Kallela och Elin Danielson-Gambogi. Museet drivs av stiftelsen för Raumo konstmuseum. Museibyggnaderna färdigställdes åren och. Verk: Eila Minkkinen, Meduusa (Medusa), kopparskulptur/foto: Veikko Niinimäki Konstnärernas stad Raumo konstmuseum, professionella konstnärer som verkar i staden samt föreningar som är aktiva inom bildkonst, såsom konstnärssällskapet Rauman Taiteilijaseura, konstgrafikernas förening Rauman Taidegraafikot, Keramikgruppen Keramos, Art Hauenguano, Inspira och det internationella konstnärsgästprogrammet RaumArs skapar en mångsidig och aktiv bildkonstmiljö i staden. 0

6 RAUMOBORNA ÄR STOLTA ÖVER SIN SPETSTRADITION Spetsveckan i Raumo..0 Spets, spets Spets kan användas till mycket, det både hörs och syns. Utöver traditionella spetsdukar som knypplas av linnetråd blir den till smycken när man använder metall, dans när man använder koreografi, konst och installationer, ett visuellt uttryck i en grafikers händer och internationella spetsseminarier. Framför allt är det något som förenar Raumoborna, som är stolta över sin tradition. Program för hela familjen under spetsveckan Spetsveckan besöks varje år av internationella spetsgäster år 0 kommer de från Tyskland som inte bara visar upp sina spetstraditioner utan även den utveckling som traditionen genomgått under åren. Veckan, som är populär bland handarbetsintresserade, erbjuder förutom ett program med spets även en brokig mångfald av olika utställningar, musik- och teaterföreställningar för hela familjen. Svarta Spetsens Natt..0 Spetsveckan kulminerar varje år i en glad folkfest, Svarta Spetsens Natt. Staden blir galen av spets: centrum fylls av evenemang, butikerna håller öppet till sen kväll och det finns gott om uppsluppet program. Raumo är en unik spetsstad Spetsknyppling är en gammal tradition i Raumo. Man har knypplat spets i Raumo åtminstone sedan medlet av 00-talet och modeperioden med bindmössorna blev en regelrätt glansperiod för spetsar från Raumo. Stadens spetsknypplerskor förtjänade med sitt handarbete en så ansenlig mängd pengar att landshövdingen tyckte att spetsknyppling borde betraktas som en industri, speciellt med tanke på att det idkades mer i Raumo än på något annat ställe i landet. Idag ställer endast fantasin gränser för hur Raumoborna använder spets. Detta kan konstateras till exempel i utställningen som visas på Gamla Rådhuset, i museibutiken och på föreningen Nyplääjät ry:s lokal Pits-Priia. En ny, inspirerad generation av spetsknypplare växer fram hela tiden. Spetsveckan i Raumo Spetsveckan i Raumo arrangeras i år redan för :e gången. Evenemanget, som är känt för sina traditioner, har under åren vuxit till en stor stadsfestival. De ökade internationella och moderna trenderna inom spetsknyppling har för sin del upplivat det traditionella evenemanget, gjort det modernt och lättillgängligt. Raumodialekten Rauman Giäl tällt tavall Raumallp pruukata sann Det finns inga exakta uppgifter om hur Raumodialekten har uppstått, men tack vare influenserna som kommit med sjömännen till hamnstaden har Raumodialektens ordförråd inslag från ett flertal andra språk. Kännetecknande för Raumodialekten är bland annat att orden förkortas och att man pladdrar. Det stora namnet inom Raumolitteratur, Frans Hjalmar Nordling, som använde pseudonymen Hj. Nortamo, blev känd som mästare inom Raumodialekt, mannen som slog vakt om hembygdsidén och andan i Raumo och som en mästare på att roa sig själv och andra på Raumovis.

7 Öppna gårdar och gårdsloppisar i Gamla Raumo..0 EN STAD FULL AV FÖRTJUSANDE SHOPPINGSTÄLLEN Gemytligt torgliv Salutorget i hjärtat av Gamla Raumo är stadens absoluta mittpunkt. Salutorget betjänar året runt från måndag till lördag. Sommartid ordnas populära kvällstorg med program och en förtjusande, trevlig stämning. Högklassiga handarbeten och souvenirer Konstnärerna och hantverkarna i Raumo är berömda för sin skicklighet. I sina butiker erbjuder de gott om personliga och högklassiga souvenirer och presenter. Populära presentartiklar är bland annat olika spetsföremål, som smycken, dukar och bokmärken. Raumo är ett strålande shoppingställe De talrika butikerna i Raumo, som Gamla Raumos personliga specialaffärer klädaffärer, små butiker som säljer gåvoartiklar och särskilt de många inrednings- och antikaffärerna bjuder dig in att bekanta dig med det mångsidiga utbudet. I Gamla Raumo finns det över hundra butiker vars utbud kompletteras av andra affärer i centrum. Och det bästa är att butikerna är belägna på gångavstånd från varandra. Affärernas öppettider varierar efter årstid, så kom ihåg att kontrollera dem innan du kommer! På sidorna hittar du ett axplock av butiker som säljer inrednings- och presentartiklar. Lockande loppmarknader Loppisverksamheten i Raumo är aktiv och du hittar flera loppmarknader som håller öppet året om. Besök loppisarna för fina fynd! Jag uppskattar den personliga och trivsamma stadskärnan i Raumo. Servicen är förträfflig, människorna är vänliga och pratsamma. I Gamla Raumo är det trevligt och enkelt att göra uppköp. Personliga fabriksbutiker I stadens centrum och närområden hittar du fabriksbutiker där du kan göra personliga och förmånliga inköp. Honung, köttprodukter, sänglinne, kaffefilter...

8 En heltäckande lista över café-, restaurangoch logitjänster hittar du på sidorna. VI HAR MYCKET ATT VÄLJA PÅ God mat och sköna drömmar! Det finns mycket att se och göra i Raumo. Ibland är det bra att ta en uppfriskande paus och till exempel sätta sig ner i på ett terrasscafé i Gamla Raumo, där man kan följa med stadens liv medan man njuter av läckerheterna. Caféernas och restaurangernas mångsidiga sortiment bjuder på något för alla smaker. Unika boendemöjligheter Utnyttja möjligheten att övernatta i ett fyrtorn vid det öppna havet. I fyren på Kylmäpihlaja finns alla rum uppe i fyrtornet, självkart med havsutsikt. Du kan även övernatta i Gamla Raumo, mitt i UNESCOs historiska världsarv. I Gamla Raumo är du mitt i staden, på gångavstånd från sevärdheter och shopping. När ska vi äta? Ta en titt på luncherbjudandet i Raumos restauranger på adressen Besökarna berömmer den goda och vänliga betjäningen som de fått i Raumo. Intressanta konferensdestinationer I Raumo hittar du många traditionella konferensdestinationer, men även intressanta och annorlunda miljöer. Hur låter det med ett möte i naturens lugn vid havsstranden eller mitt bland Raumos rika sjöfartshistoria? Även stora evenemang kan arrangeras med bra akustik. Du hittar olika alternativ för konferensdestinationer på sidan. Det finns mycket att titta på under flera dagar, så det lönar sig att övernatta i Raumo. Du kan ta in på bekväma hotell i stadens hjärta, slappna av på campingplatsen eller övernatta i en semesterstuga vid havet. I den unika skärgårdsmiljön kan du uppleva oförglömliga kvällar, solnedgångar och nätter. Lokala delikatesser lapskojs och Raumopepparkakan Lapskojs är en traditionell maträtt som sjömännen i tiderna tagit med sig till Raumo. Rätten är känd även i andra europeiska hamnstäder. Hemligheten bakom lapskojs är mört kött, rotsaker och kryddor som tillagats länge och väl. Barnen gillar också lapskojs! En annan Raumospecialitet är Raumopepparkakan. Den söta läckerheten smakar gott med en kopp kaffe.

9 Bekanta dig med staden på ett roligt sätt ombord på stadståget Kake. I RAUMO ÄR DET BRA ATT LEVA, BO OCH SYSSLA MED FRITIDSAKTIVITETER Vattenmotionens fröjder Raumos badstränder lockar besökarna att slappna av vid vattnet. Du kan välja badställe mellan insjöar, tjärnar och naturligtvis de salta havet. Och det bästa är att den närmaste stranden ligger alldeles intill centrum. I simhallen blir det inte för kallt oavsett vädret utomhus. I hallen finns motionsbanor, en hoppbassäng, en stor varm bassäng försedd med vattenrutschbana, en barnbassäng och två bubbelpooler. Barnen har alltid roligt och massor att göra här. I Raumo finns många roliga besöksmål för barn Som semesterort för barnfamiljer är Raumo överlägset. Staden har många besöksmål för både blixtvisiter och längre besök. De korta avstånden och gratis parkering gör det lättare att röra sig. Raumo erbjuder mångsidiga möjligheter till uteliv och motion. Kylmäpihlaja, Kuuskajaskari och Reksaari utflyktsöar är fantastiska naturdestinationer för hela familjen. Det parkliknande semestercentret Poroholma, som är öppet året runt, ligger vid havet, men ändå nästan i stadens centrum. Lek i parken! Kipparinpuisto är en lekplats som är öppen året runt, dit alla är välkomna att leka på egen hand. På somrarna får barnen cykla och köra trampbil i trafikparken. Det finns även många mindre lekparker runt omkring Raumo. Jag uppskattar den trevliga atmosfären i Raumo, särskilt att det är tryggt att bo och röra sig i staden. Gratis parkering och korta avstånd är också något som jag sätter värde på. Hantverkskonst De mångsidiga hantverkskurserna i Taitokeskus lever med årstiderna och trenderna. Särskilt sommartid arrangeras olika workshoppar för barn, där de kan tillverka sin egen souvenir från Raumo. rauma.htm

10 SJÖFART ÄR EN OSKILJAKTIG DEL AV RAUMO I Raumo hamn finns det ca km järnvägar. Bottenhavets nationalpark Raumo skärgård är hjärtat i Bottenhavets nationalpark, som grundades 0. Nationalparken sträcker sig från Gustavs till Sastmola. Bekanta dig med möjligheterna i Bottenhavets nationalpark i Raumo och på andra ställen med hjälp av en virtualguide. Cirkelpanoramabilderna i guiden visar fantastiska vyer från nationalparken. För kustbefolkningen är båtar det viktigaste. Till och med i så hög grad att Raumobor inte är så intresserade av varför någon dog, utan ställer den ofrånkomliga frågan: kumnem baatt silt jäi? ( En hurdan båt lämnade han efter sig? ) En havsstad förr, nu och alltid Raumo stad skulle knappast finnas utan havet och sjöfarten. Raumo är en av de äldsta städerna i Finland, och i likhet med många andra gamla städer har Raumo utvecklats från att ha varit en lättillgänglig handelsplats vid vattnet till en modern, havsnära stad. Enligt skriftliga dokument har man byggt fartyg i Raumo i ungefär 00 år, men man har säkert sysslat med skeppsbygge mycket längre än så. Handel och sjöfart blev de viktigaste näringarna i Raumo under 00-talet. Idag är Raumo hamn den ledande pappershamnen i Finland och den största containerhamnen på Finlands västkust. De nya dynamiska företagsområdena Seaside Industry Park och Lakari, som har utmärkta logistiska förbindelser, stödjer stadens moderna utveckling. Segelfartygens glanstid På 0-talet var Raumo stads segelfartygstonnage det största i Finland i flera omgångar. Då sjöfarten med segelfartyg ökade under 0 0-talen var Raumo genomdränkt av sjöfart. Levebröd från havet År 0 var 0 procent av befolkningen i Raumo sjömän eller deras familjemedlemmar. Dessutom fick bl.a. skeppsbyggare, hamnarbetare och proviantörer till segelfartyg sitt levebröd från havet. Sjöfartsbefäl började utbildas i Raumo år 0 och blivande sjöfarare får fortfarande sin utbildning i staden. 0

11 Regelbunden ruttrafik till turistöarna på sommaren! PÄRLORNA BLAND DE MARITIMA UTFLYKTSMÅLEN Kylmäpihlaja Fyrholmen ligger i öppet hav, cirka 0 km från fastlandet. Fyren Kylmäpihlaja reser sig mot höjderna mitt bland klippor som slipats av havet och vinden. Från fyrens utsiktsterrass och tornets hotellrum öppnar sig en fantastisk utsikt mot det öppna havet. I fyren finns även en restaurang, ett café, ett kapell och en bastu. Skärgårdstrafik Du kommer enkelt till turistöarna utanför Raumo med sjöbussen som avgår enligt en daglig tidtabell i juni, juli och augusti. Tidtabellen gör det även möjligt att övernatta på öarna. Ruttrafiken i Raumo sköts av Rauman Saaristokuljetus och RSP-Charter. Raumobornas kärlek till havet är stor och äkta Kuuskajaskari Befästnings- och semesterön bjuder besökaren på maritima upplevelser och skyddad frid i öns skogar på en och samma gång. På naturstigen på Kuuskajaskari kan du bekanta dig med öns landskap och geologi. Du kan också bekanta dig med ön på en guidad tur. På Kuuskajaskari finns ett café, en bastu och möjlighet till övernattning. Reksaari Raumos äldsta turistö är ett utmärkt naturutflyktsmål för hela familjen på sommaren. I öns lundar och på naturstigarna kan man bekanta sig med skärgårdens mångsidiga växtlighet och fågelliv. Reksaari, med en storlek på cirka 00 hektar, bjuder på mångsidiga rekreationsmöjligheter. För barn finns det lekredskap och en sandstrand. På ön finns ett café, en bastu och övernattningsmöjligheter. Poroholma På stranden av viken Otanlahti, ligger ett aktivt, lummigt och maritimt semestercenter med en campingplats på bara ett par kilometers avstånd från Raumos stadskärna. Poroholma är ett femstjärnigt semestercenter som har rustats upp med beaktande av ortens maritima traditioner och områdets gamla och värdefulla byggnadsbestånd. Poroholma är också hemmahamn för segelfartyget Kathrina. Raumo är en äkta havs- och skärgårdsstad. Skärgårdsnaturen är fascinerande och mångsidig och bjuder på många upplevelser. Turistöarna utanför Raumo bjuder på olika typer av övernattnings-, café- och restaurangtjänster samt konferens- och bastuservice. Sommartid trafikerar sjöbussen till turistöarna dagligen. Du kommer också till öarna med charterkryssningar och taxibåttjänster. Du hittar tjänsteleverantörerna och deras kontaktinformation på sidan. Kom och hämta dina egna saltstänkta semesterupplevelser på turistmålen i Raumosjön!

12 DEN VACKRA NATUREN LOCKAR TILL UTELIV Min hemstad är lämpligt stor och vackert byggd. Havet ligger nära och det utnyttjas. På utflykt i den friska havsvinden De bästa vandringslederna hittar du på de stora öarna Nurmes och Reksaari utanför Raumo. Vandringslederna avsedda för guidad vandring eller vandring på egen hand är utskyltade. Rastplatserna längs vandringslederna är försedda med vindskydd, torrtoaletter, eldplatser och brännved. Bokningsstugorna med bastu har rustats upp med hjälp av konstruktionerna från gamla skärgårdshemman. Det finns även en separat kartbroschyr över utflyktslederna i Raumosjön. Fiske Raumo stads fisketillståndsområde omfattar över 000 hektar vattenområden. För spinnfiske från stranden på öarna Kylmäpihlaja, Kuuskajaskari och Poroholma behövs inget fisketillstånd för stadens vattenområden. Mot greenen Rauma Golf ligger bara, kilometer från Raumo torg. Där är banorna placerade i en omväxlande skogsterräng och de innehåller många vattenhinder. På banan finns även utmärkta träningsområden. Naturen i Raumo saknar like Undervattensmiljön och kulturarvet utgör speciella värden för Bottenhavets nationalpark. Det bästa sättet att bekanta sig med parkens fantastiska kulturhistoriska skärgårdsnatur är med båt, på en skärgårdskryssning, på natur- och fågelutflykter eller på en vandring. Utanför Raumo, på nationalparksområdet, finns över 0 kilometer med utskyltade vandringsleder. Längs rutterna hittar du gamla skärgårdshemman, lämningar av ryssugnar och världskrigen. Områdets omfattande och splittrade landhöjningsskärgård lämpar sig även utmärkt för paddlare. Med egen båt Den som tar sig fram med egen båt kan bekanta sig med Raumo skärgård och dess cirka 00 öar längs flera båtrutter och farleder. Båtfolket betjänas av Poroholma gästhamn samt service- och utflyktshamnar. Kontaktuppgifterna hittar du på sidan. Bottniska vikens strandväg Bottniska vikens strandväg, Finlands nyaste turistväg, går i närheten av samma stränder vid Bottenhavets nationalpark och lyfter fram det värdefulla kulturarvet. Vägen har varit en betydande postväg och har under seklen gått genom kusten i Satakunda och runt Bottniska viken. De bruna fyrskyltarna vid vägkanten leder dig till rutten. Fåfängaudden havsutsikter och fritid Den marina Fåfängaudden, som utvecklas kontinuerligt, finns bland annat Raumo sommarteater, ett friluftsbad, fantastiska sandstränder, mångsidiga bastutjänster, utsiktsplatsen Kikartornet samt servicehamnen Merijakamo och restaurangtjänsterna i Fåfänga Paviljonki.

13 Raumo julveckor firas..0. FÖRTROLLANDE VINTERSTÄMNING Ut i naturen Längdåkning, uteliv, långfärdsskridskoåkning vinterutflyktsmål i Raumo skärgård är bland annat öarna Reksaari och Nurmes. Ta reda på var vattnet är öppet och rör dig helst med en person som har erfarenhet av isen. Kom ihåg att du själv har ansvaret när du rör dig på isen. Bekanta dig med julveckornas program på adressen Raumo är ett förträffligt ställe också på vintern På skridskor Konstisbanor som underhålls samt naturisarna, då vädret tillåter, är tillgängliga för alla hela vintern. Ishockeyn i Raumo får inte heller glömmas. Rauman Lukkos blågula färger syns i såväl FM-ligan som på många juniorers spelskjortor. Vinterkvällens hetaste stämning finns i Äijänsuo när Lukko spelar sina hemmamatcher. Ner i vaken Raumo bjuder på vinterbadsmöjligheter vid både hav och insjöar. Ett dopp i det iskalla vattnet och tillbaka in i bastuns värme. Vilken härlig känsla! I Raumo är det möjligt att bada bastu och vinterbada nästan varje dag under vintern. Läs mer på adressen Vintern i Raumo är en tid för teater, konst, konserter välbefinnande och näring för själen. Skärgårdsnaturen bjuder på fina möjligheter till olika slags hobbyer även på vintern. Den originella miljön i Gamla Raumo, med sina evenemang och jultorgets försäljningsstånd, gör att även den mest jäktade kan uppleva julens fridfulla stämning. Ta en paus, smaka på delikatesser och låt själen vila mellan alla juluppköp i idylliska Gamla Raumo. Stadsdirektören önskar fridfull jul på julafton klockan. God jul!

14 En heltäckande evenemangskalender på adressen I RAUMO HÄNDER DET ÅRET RUNT Teater Raumo stadsteater bjuder alla teatervänner på upplevelser oavsett årstid. På programmet finns många intressanta pjäser och gästföreställningar under säsongen. Drama, komedi och romantik kryddat med bra musik. Stadsteaterns program: Sommarteaterutbudet är digert på olika håll i Raumo. Sommaren 0 uppförs den populära pjäsen Tankki täyteen maallamuuttajat på sommarteatern i Fåfänga. Du hittar kontaktuppgifterna till alla sommarteatrar på sidan och programmet på adressen Ligastaden I Raumo spelas ishockey och innebandy på vintern och damboboll på sommaren på elitnivå. Välkommen på match! Evenemang i Raumo 0 0. Huumorin kukkaset-valborgsparty, Rauma Rock, Klustermus, Tankki täyteen maallamuuttajat, Raumo sommarteater, Fåfänga, Spetsveckan i Raumo, Öppna gårdar och gårdsloppisar i Gamla Raumo. Svarta Spetsens Natt, Lappi bastudagar, Spetsturnering i ishockey, Musikfestivalen Raumo Festivo, Rauma Blues, VM i segling, klass.mr, Blue Sea Film Festival, Veneziaden på Poroholma,. 0. Raumo Strömmingsmarknad.0 Bygg, Inred, Bo-mässan, Julveckor, Oförglömliga seglingsupplevelser Under seglingssäsongen kryssar flera segelfartyg på Raumosjön. Stig ombord! Se tidtabellerna för seglatserna: Gamla Raumo Sommargård I den idylliska gårdsmiljön i Gamla Raumo anordnas många högklassiga evenemang hela sommaren. Bekanta dig med utbudet: /kesapiha Festivalbesök Sommaren i Raumo fylls av flera festivaler som avlöser varandra och förser staden med mångsidiga kulturaktiviteter. Många festivaler i Raumo har långa anor. Evenemangen är ett axplock ur utbudet i Raumo. Ändringar är möjliga.

15 Kaskistenk Häpläntie Siikav Siikap Verkkov Piisamip Töyryntie Leikarinkaari ilan 0 Ma tu npiiri 0 0 Isoarontie k Kirsi k Kantan Koulut Koulup 0 VÄHÄ BOCKHOLM BOCKHOLM SUUTARKARI KUKKISKARI Alla parkeringsplatser PÖLLÄ kräver antingen MÄNTKARI KASKINEN parkeringstiden obegränsad. AARNKARI AHLHOLM LINTUKARIT Lomap PETÄJÄKSEN KOIVUKARI SANTAMAANKARI VÄHÄ JÄRVILUOTO Vaikkus tenp Vaikk KAURANEN u stent I Raumo KUUSKARI parkerar Petäjäksenlahti Tuulip Ku uskari ntie Huvila Petäjäksentie polku Leppäläntie Hollmingintie du alltid gratis! Nuljattimen Tuo moniementie Lu ovi v vahe parkeringsskiva eller så är II PETÄJÄS MAANPÄÄ Kesäkodintie I PETÄJÄS Petäjäksentie Kom p pi 0 0 km C Rauman kaupunki 0 0 Kaussiv Merituulentie tie Varhon Satokj Pa Meriraumantie Rientol a ntie Kompintie Maanpääntie Roki ntie 0 0 TUOMONIEMI MERIRAUMA Syväraumanlahti Otanlahti Klyyssivahe Klyyssip Kryssit Lenssi- tie a ttip Ruorip Erkinkatu Ainonkatu Merikatu Purjehtijankatu Loutunk Hakunintie Rolls-Royce Oy Ab Maanpäänniemen FÅFÄNGA POROHOLMA U Laakonk Tuomoniementie Halssiv Vin Ruona- järventie s sivahe Meriraumantie Yläv Mäkikatu Kustaanp Pidesluodonkatu Katavistonk Andersson U Pöllänk Kalasatama F Venev R Järvikatu Ylinenkatu Järvenpäänkatu Vinssip Erkinkatu Ainonkatu Alav Juhonk Nurmeksenkatu Haapa saarent uonank Lahdenkatu Suokarin- katu Suvitie Merimiehenkatu Kalastajant Petäjäksentie Hakuninv i Kauras tenkatu ntie Suojantie Varustajanvahe Yrittäjäinv Tikkalantie Oy Metsä-Botnia Ab Rauman tehdas Forchem Oy Mäntyöljytehdas 0 LONSI Otantie ie Taffelv Plättv Vikkerv Lahdenkatu Jepyrtie Klomppolku Kou k nipuntie Koivuhaank Antinv Syväraumankatu Rihtniemenk Heinästenk Perämiehenk Telakanp Ruonajärvi Aarnenp Rokink Konstink Luotsink Telakank 0 Rauma-Repolan teollisuuspuisto 0 Kiviluhdank Koivulankatu Raumanmerenkatu Saukonkatu Mynsterv Knypylv Sahanpolku Kouk Spi Sinkokatu Timperinv ndelt Luoteisväylä Kappelinluhdank Luhtav Tuomistonkatu Antink Satamakatu Rauma-Repolantie Lonsinkatu SYVÄRAUMA Otanlahden urheilukeskus 0 0 a 0 0 Pursik Säikänkatu Pallerokj Urheilukatu Kousav Airov Melav Kiviv Ahmap Mandelv Kappelinsalmentie n Uudenlahdentie ipunv Ahmatie Pohjoiskehä Rapalanvahe Kappelinluhdanv Kappelinluhdank Kaivopuistontie Syväraumankatu Osmonkatu Saaristo- katu Rauhan- katu Rautatienkatu Jussoilank Karjalankatu Lounaisväylä rannantie lantie Avainkimpunk Avainv Talolantie 0 0 N UUSI-LAHTI Kappelinsalmi UPM-Kymmene Oyj Kuusistonk Rauniokatu Ilvanink Satamakatu Kanavakatu Karhutie Varikonkatu Koivistonkj. Koivistonk Merikoulunk Myyräpolku Vesikkop Hakunintie Vähämaanpuisto Lumikkop Naaliv N a Hirvitie p ätie Mäyräp rviti e Hi Myllymäenk llenp r p Kä Majavap Tuomistonkj. Tarvonsaarenpuisto Myyräpolku Viaporin aukio Viaporin Alf redink portti Kanavakatu Lehteläntie Vesalant Sampaa rinteent Aittakarinkatu 0 Kaivopuiston yritysalue L 0 T Pirttitie SINISAARI Hakak Myllykalliont Tavink Luoteisväylä Männistönkatu Seminaarink Hallikatu Kallio- katu orpantie Uusi-Lahti Nyber 0 Tuo Ratav Rusakkov Sotkav Jänisp Koske Välik Kanalinr Kaija Peuratie Naalitie Kauristie Haahkank Orava Vuorik N ä lonk Siil Kiuluk ivahe polku ätäp Telkänkatu Paananv Junamiehenkatu Valtakatu Hankkarintie Kartanontie ontie Perk R molant innep olku KAPPELINLUHTA 0 0 Lyseokatu Sahankatu 0 Karinkatu Vie Hippulanv Nanunk Supiv rtov Louh sentie o Mäkiv Metsotie Karjalankatu Pipanp Nortamonkatu Teollisuuskatu Sepänkatu Naulaajanp Jokiranta Vännink Posellink Sorvaajank Tuulen suunk Lemsankatu Iironkatu Supip Naalitie k- Vä häkin nont Pohjolanp Tallike Vänninv Kiviniemenk Anundilanv Kalliv Vetiskonkatu Vainiokatu Sepänp Höylääjänkatu Sahurinkatu Honkajuurentie ie Tu 0 Asentajank Tuo k k a mola il 0 a h 0 M a u rilanka arr e Kurrenp Hakrinkatu Alakulmantie Teeriv Riekkop tu Län sika Aarningonkatu o Myyräpolku Nor lku Tasalank Leikarinp Alinenk Minkkiv ppav Rapalant Meijerikatu Omenamä Leikarinp Meijerikatu Sopuliv Kapteeninkatu Pohjoiskehä S a mmalhuoneenkatu Kinnontie Hanstint ent Hakunintie Porintie Oikokatu Pajak Paloa Viljolant Pappilankatu Pyy Isoraastuvank p Sorkantie Kuovinkj Kirkkokatu Vähäkouluk Riekkop donkatu Pappilankatu Koulukatu Isokirkkok Vanhan kirkon katu Pyyv Teinip Itsen ä Vähäkirkkok Iso poikki katu Eteläpitkäkatu Kiur Teinit Kunin- kaankatu Kauppakatu Anun d katu Naulaajank Nortamonkatu - denkatu Aronahteenk Pohjoiskaarre n p olku Isoniittu Äijänsuon urheilukeskus Polari 0 Savilan- katu Töyrynkj Vähämalmink Asevelik Kaarnap Isokatu Töyryntie Maisterinpolku Papinhaka NUMMI 0 Isom al Iso poikki Nummenv katu m Aronahteenp inkatu Kainunk Neulav Moisionk Haappustenk Kalatori Silikallionkatu vi Kehtolinna Varimaant Sorkantie uvahe isyyden Kulmalankatu Naulan katu Eteläkatu 0 Summank Kollaank KINNO 0 Saunamaa 0 Ve Turunkatu Ras Rouskuv hteenv Kinnonv Kuukusv Helokkav Sieniv Paloahteent Havuo ksa ailma Sorkantie Kumpareent Rajapyykint Kettutie Harjunt Vuorenpäänv Pyynpäänkatu Närhit Huuhkajantie Luostarinkatu Itäkatu entie taant Gävlenk katu Kukonkarinkatu Nummenkatu Hirsip Kitukränn Paranv Päiväsenkatu 0 Leh Pohjanka Itäkatu 0 sitorni Tullivahe tu Nestv e dink Porintulli Valmuskav Kall Lepolant Vah verot i onkolo nik Heiluhäntä Rauhan- iri Vuokkov Kielov Tilhitie Gjö vikink Kaunisjärvenka Torninp Paropolku Pitkäjärvenk Peltokatu tokatu P ähkinäpol ku Hiuknummenti e PYYNPÄÄ Varemäki Rannanti 0 a ntie Ilta 0 VANHA RAUMA OLD RAUMA Sienitie R Kääpäp Jäkäläv Polttimonkatu Tornink Palov M Pir ttia Sarav tähdentie uoholaukankatu e ts äruusunkatu lhonkatu Metsä tähdenp Metsä nvartijanpolku Jäkäläp Oravanmarjantie Saniaisvahe Vanamov Kairakatu Lensun- katu s enkat Lehtokatu Ahokatu u Nautav Päiväsenkatu Mobilvandringar Du kan även bekanta dig med Raumo med hjälp av en mobil enhet. Du kan använda bland annat följande kostnadsfria (exkl. abonnemangets dataöverföringsavgift) applikationer: Citynomadi-ruttapplikationen för Gamla Raumo, Sammallahdenmäki och Kuuskajaskari (www.citynomadi.com) MP-rundvandring i Gamla Raumo (www.visitrauma.fi) CITY-OPAS-turistkartans mobilapplikation (Google Play, App Store, Windows Store) L L T F L Ottila 0 0 Kukkiskatu Pormestarinkatu Pitkäjärvenk Rajahorsmantie Hanhikkiv Kallio kielonkat u Virnav Horsmav Susivuorenpolku Torn el a Veljeskatu Porintie Steniuksenkatu Paroalhon- katu Kourujärve nkatu Ah Niittyk Silikallio VT 0 Köydenpunojank Kukkiskatu opolku Hylsylä 0 Suksip nkj Kasvitarhank Sompap Hiihtäjänt L u L 0 Sompap istinp 0 Kelkkap Lähd Ahte ent Ojakj Monnankatu Kodisjoentie Kasvita Koudinojan k epellont 0 Metsätähdentie Metsätäh dentie Koppelokuja Isometsäntie Lukkovahe Mälikäntie Pohjoiskehä Susivuorentie Naula Jussin p Lehtikuusentie rhanpolku Pumpput Välip Taimip L e Lensunk Tarhurinp PIRTTIALHO Vesiniittu Oras Oy PAROALHO Ruutikellarin mäki Röyskäp Isoarontie Mustikkap 0 Isometsän teollisuusalue nsunp Petäjäp alliont Tarvolantie Kairakatu Anttoninv Kalk- k ent Loukkup Penunv Pirttialhontie Pyyrma Vilkuntie Kyärintie Län Pulterikuja Puolukkap Karpalopolku Must Välttip Bergströmin lampi U Mäentausta Kärköp Äy hö Karpalotie ikkatie T uur nninv Laakeritie t u Kairaka Piipurint Kalk- kent Ahosvainiont Suutar- Jokkon p njärventie Sahra Jankkenv apolku Lännenv nentie Puolukkatie Vilkuntie Naappukj Isoar ontie 0 polku Vaarna LAJO Lensunkallio Vink Vasakuja p ku Taninpol Takalampi Äyhönjärvi 0 0 Peltivahe Metallitie kelikuja Tyrnip 0 Muurain p KOURUJÄRVI atie 0 K erttu Kaaritie Pulttivahe Lokaritie ant l Kataj Vadelmap Mansikkap Susivuoren teollisuusalue Wattivahe Jousitie Pääskytie atie 0 e rvati Äyhön teollisuusalue Kourujärvi 0 Kane Volttitie Volttitie Isometsä ntie Koukkutie Empuntie Mäntyläntie Kiveläntie Vastmäentie töntie Järv 0 entie Tuom Styyrmanninp istontie Sarkontie Luostarinv SUSIVUORI VT Luotilangant Hallinhammas Oravanpesä Karisuonkatu Laivurinpolku Laivurinpolku 0 Hilleripiha Spindelvahe Spindelp Hillerivahe Koukpolku Kryssipolku Mynsterp Ruonajärvenp Onnenpellontie Vuore np e Luostarinkyläntie Kall Eskolant Aronperänt Vähäpoikkik Ajurink Alhokuja Kourula Posthaankj Posthaantie Huittistentie Sepä kuja n- ikonpolku Pohjoisneulant Mittanauhat Ajurinpolku Kappelinkatu Helavalkeantie iontaustant Santta Lehdont Urp o se nt Helistö Uu svainiontie hkontie Lattat Teodoliittitie Hallitie Ky Akselintie Linnarinteentie Antolantie 0 Statiivitie Prismatie 0 ÄYHÖ Ratalantie Paratiisitie K oivujo ent Kivikurkunp a ik ul a Pohjoiskehä n Äy höntie Kukkumäent Teerentarhant Pallop läse päntie 0 Maalaamonpolku Pallot 0 Latomäent Äijäntaustant tie Tuulentie Bussolitie Luostarinkylä Golfkenttä Harakkalantie Männikkövahe Hanstinv Vähäkinnonp Vuorenpäänt Pomppustentie tent Ala-P o mppus Mäenpäänt Äyhöntie Laulurastaankaari usta- M ra s Ko Maakellarint Perkkauksenp illisväylä Kirvestie Mets Kolm Kurttastentie Linjavahe Elon Ma a Kentäntie polku laamont Männistönkj Poroholmant Tehtaankatu Köydenpunojanv Pönkvainiont Leppälinnuntie Vähäkinnont Mäntykujant Lukkarinpellont Seminaarinkuja Alhokuja Poosunpolku Vähäraastuvank Pakkahuoneenk Papinhaankatu Reksaarenk Kiirunavahe Hopeamäentie Pommarinpolku Pyynpään- katu Kolpinonk Paananp. Uotilan vanhatie Malmiojantie Nikula Karikummunt 0 Veikontie Pähkinätie Nikulantie Kurjenp Kaakkurit P öllöpolku Limpputie ä Mets 0 Marinp El ojant o nt Ko Parrutie Kantan Harmaidenveljestenkuja ätuomis taankatu tontie Vänkäritie ila do ntie lantie Vanhakylä UOTILA Peltomaant Siilotie Kelkkatie Niksulantie iku Kattiltie Peltokj Hakatie Eetuntie 0 K a lio- lantie Koulukj Kal Kierilänt llionikulankatu ulanp Taimikkotie Rekit Koillisväylä Vesakkotie Kier o ntie Ko Kaiti aronk Kallionik ul a nkat Vihd on Tu Lin Sippolank Huipuntie Kourulantie Hirsistöntie Golfken Pomppunen 0 00 m a Kaija TARVOLA Välik Raumo stads turistbyrå Stadens servicepunkt Pyyrman Valtakatu, + F Nortamonkatu Kanalinr 0 VT Niku Hirsi Kilänt Nikulanmäk Kallionikula Tallike d Jokiranta 0 Posellink Vännink Savilan- katu Vänninv Kiviniemenk P Mäkiv Nanunk Län sikatu Kalliv Kirkkokatu Vähäkouluk Pappilankatu Pappilankatu Lemsankatu Isoraastuvank Tasalank Isopoikki katu Vanhan kirkon katu Anundilanv Koulukatu Isokirkkok Vähäkirkkok Kunin- kaankatu Kauppakatu Anun dilan katu Vähämalmink Eteläpitkäkatu Isom al P Isopoikki Karta över Gamla Raumo katu 0 m Kainunk inkatu 0 Neulav Kulmalankatu Kalatori Luostarinkatu Nyberginpolku Kipparinkj Konepajank Ruokluodonk Savenvalajanv Savenvalajank Pomppustenkuja Hirsikatu Harmaidenveljestenkuja Vähäraastuvank Pakkahuoneenk Vähäpoikkik Kitukränn Naulan katu Eteläkatu Heliga Korsets kyrka i Raumo Salutorget och Museet Gamla Rådhuset Naulamäki, Helsingintori och Knypplarstatyn Karta över Raumo Raumo sjöfartsmuseum Teresia och Rafael Lönnströms hemmuseum Krukmakarens verkstad, museum Konsthuset Nokan taidetorppa Kikartornet Utsiktstorn Stadshuset Kulturhuset Poselli Raumo-salen 0 Stadens huvudbibliotek Raumo Stadsteater Raumo sommarteater Raumo Poroholma, semestercentrum, camping, gästhamn, vattenbusstrafik, minigolf U Simstrand T Taxistation L Lekparker P VANHA RAUMA OLD RAUMA 0 Itäkatu Turunkatu Pohjankat 0 0 Itäkatu a Tullivahe u Porintulli Kau nisjärvenkat Torninp C P Rauman kaupunki 0 Tammela Kalatori Ruinerna av Heliga Trefaldighetskyrkan Alfred Kordelins begravningskapell Museet Marela Raumo konstmuseum och Hauenguano 0 Kitukränn Museet Kirsti Syväraumanlahti servicehamn, vattenbusstrafik Petäjäs varv, servicehamn Suoja hamn Friluftsbad, dansbana, bastu Golfbana Äijänsuo idrottscentrum: simhall, ishallar, vinterträningshall 0 Otanlahti idrottscentrum Lähdepelto idrottsområde Tennis-, badminton- och innebandyhall Motionscentret Kuntosumppu Bowlinghall Regionsjukhus, hälsotjänster Busstation Lokaltrafikhållplatser Polis, hittegodsexpedition Post 0 Järnvägsstation (frakt) F Frisbeegolfbanor P Gamla Raumo parkeringsplats och infoskylt T 0

16 Museer och besöksmål Alfred Kordelins begravningskapell Kaunisjärvenkatu + 0 Julkkisgalleria Isokirkkokatu Kikartornet Suvitie 0 + Kirsti hemmuseum Pohjankatu + Kodisjoki kyrka Kodisjoentie, Kodisjoki + 0 Kodisjoki museer Kodisjoentie, Kodisjoki + Hembygdsmuseet Muina Muinantie, Vasarainen + 0 Lappi kyrka Kirkkotie, Lappi + 0 Lappi hembygdsmuseum och kyrkstallar Museotie, Lappi + Marela hemmuseum Kauppakatu + Konsthuset Nokan taidetorppa Suvitie 0 + Ruinerna av Heliga Trefaldighetskyrkan Kalatori Raumo sjöfartsmuseum Kalliokatu + Heliga Korsets kyrka i Raumo Luostarinkatu Raumo konstmuseum Kuninkaankatu + Raumo vattentorn (utsiktstorn) Vesitornintie Sammallahdenmäki UNESCOs världsarv Savulaaksontie, Lappi + Krukmakarens verkstad, museum Nummenkatu + Konsthemmet Ylen Kodisjoentie, Kodisjoki + 0 0, + 0 Teresia och Rafael Lönnströms hemmuseum Syväraumankatu Gamla Rådhuset, museum Kauppakatu + Gamla Raumo UNESCOs världsarv + Centret för reparationsbyggande i Gamla Raumo, Tammela Eteläpitkäkatu Logi HOTELL Best Western Hotel Kalliohovi Kalliokatu + Best Western Hotel Raumanlinna Valtakatu + Hotell Cityhovi Nortamonkatu Hotell Cumulus Rauma Aittakarinkatu + Hotell Kuntosumppu Karjalankatu + Hotell Maffi Välikatu + 0 Hotell Vanha Rauma Vanhankirkonkatu Sommarhotell Rauma Satamakatu ÖVRIGA LOGIALTERNATIV B & B Haus Anna Satamakatu + 0 B & B Johanna Lassila Kotirannantie, Kodisjoki +, + Värdshuset Honkajuurentien Majatalo Honkajuurentie + 0 0, + Lägenhetshotellet Pikkurivi Tullivahe Lägenhetshotellet Gamla Raumo Kauppakatu Wellness- och upplevelsecentret Helmiranta Puuluntie Kuuskajaskari semester- och befästningsö Kylmäpihlaja fyrhotell Kylmäpihlaja fyrö + 0 Semestercenter, camping och gästhamn Rauman Poroholma Poroholmantie + Majoitus Oy Lonsinkallio Varustajanvahe + 0 0, Onnela sauna och logi Kulmalankatu, +, Reksaari + 00, + 0 Värdshuset Viipurin Puiston Majatalo Karjalankatu Wähä-Kesklä Kirkkokatu + 00, + 0 SEMESTERSTUGOR Semestercenter, camping och gästhamn Rauman Poroholma Poroholmantie + Saaren-Kierola semesterstugor +, saarenkierola Siikluoman Saunamaja Siikluomantie Caféer och restauranger RESTAURANGER Amarillo Raumo Savilankatu Buena Vista Kanalinranta + Captain Jack s (sommarrestaurang på segelfartyget Marita) Poroholmantie + Nepalesisk restaurang Everest Kuninkaankatu + Goto kök & bar Kuninkaankatu + 0 Huviretki Raumo Aittakarinkatu + Café-restaurang Torni (sommarrestaurang) Vesitornintie Kapteeninhuone Kalliokatu + Kinarestaurang Min Yuan Kuninkaankatu + Kukko Baari & Grilli Kivikylä Arena Nortamonkatu + La Bamba Posellinkatu + Lungi Asian Kuninkaankatu + 0 Mr. Jones Valtakatu + 0 Osteria da Filippo Kauppakatu Poroholman Rantatalo Suvitie + Pizzeria Riviera Hallikatu + S.J. Nyyper Vanhankirkonkatu Thairestaurang Aroy Kauppakatu + 0 Restaurang Lempi i Villa Jussoila Karjalankatu Villa Tallbo Petäjäksentie + 0 Källarrestaurang Wanhan Rauman Kellari Anundilankatu Wähä-Tallbo Vanhankirkonkatu + 0 CAFÉER OCH LUNCHRESTAURANGER Aschan Coffee & Deli Valtakatu Augustin Paviljonki (sommarrestaurang) Poroholmantie + Café Cherryberry Simhallen, Hankkarintie + 0 Café Käpälä Huvudbiblioteket, Alfredinkatu + 0 Café Lounatuuli Nortamonkatu Café Passion Valtakatu B + Café Sali och Sali Lounge Kuninkaankatu + 0 Café Bistro Kauppakatu + Café-konditori Ohvanainen Merja Syväraumankatu + 0 Café-restaurang Pinja Kairakatu + Café-restaurang Satamanportti Hakunintie Kontios konditori Gamla Raumo café Kuninkaankatu + Leikari bageri-café Leikari + Presentbutik och café Pyörni Sahamäentie, Lappi + 00, Lunch- och beställningsrestaurang Byssa Sinkokatu + 0 Lunchcafé Sininen Tupa Huittistentie, VT Lappi Lunchcafé Tullin Kaffe Kuninkaankatu 0 + Lunchrestaurang Foster s Kivikylä Arena Nortamonkatu Café Pieni Pullapuoti Kauppakatu Café Prassen Posellinkatu

17 Presso Prisma, Porintie + 00 Äyhö, Äyhönjärventie Pystökaffe Salutorget + 0 (Jaana) (SPR) Suvitien merijakamo Suvitie + 0 Teaterrestaurang Ankkuri Alfredinkatu + 0 Terasscafé Ruormies (sommarcafé) Poroholmantie + Öysti Salutorget + 0 KVÄLLSRESTAURANGER Domino Nightclub Valtakatu + 0 Panama Joe Myllymäenkatu + 0 Restaurang Putka och Sinisoihtu Aittakarinkatu + 0 BESTÄLLNINGS- RESTAURANGER, FEST- OCH KONFERENSLOKALER Augustin Paviljonki Poroholmantie + Best Western Hotel Kalliohovi Kalliokatu Blomqvistin Taverna Poroholmantie + Hotell Cumulus Rauma Aittakarinkatu + Wellness- och upplevelsecentret Helmiranta Puuluntie Kvällsrestaurang Kalliohovi Kalliokatu Fest- och konferenslokalen Fåfänga Paviljonki Suvitie Fest- och idrottshuset Ooperi Vanha Turuntie + Café-restaurang Torni Vesitornintie Konferens- och festhuset Etappi ** Satamakatu Kulturhuset Poselli Nortamonkatu Lunch- och beställningsrestaurang Byssa Teknologihuset Sytytin Sinkokatu + 0 Raumo sjöfartsmuseum Kalliokatu + Raumo-salen Satamakatu Siikluoman Saunamaja Siikluomantie Beställningsrestaurang Aarnkari Aarnkari Beställningsrestaurang Juhlahovi Tikkalantie Villa Tallbo Petäjäksentie + 0 Äijänsuon Areenapalvelut Nortamonkatu Shopping SPETS FRÅN RAUMO Lahja ja käsityö Kajava (presenter och hantverk) Kuninkaankatu + Museibutiken Kistupuad Gamla Rådhuset Kauppakatu + Pits-Priia Kauppakatu + 00, + INREDNINGS- OCH PRESENTBUTIKER Annen Astiakauppa (köksredskap) Isoraastuvankatu + 0 Brodeeraukset Terhi Stenroos (broderingar) Telakankatu + 0 Hauenguanon Antiikki (antik) Kuninkaankatu + 0, + 0 Koti-Vakka Kauppakatu + 0 Presentbutik och café Pyörni Sahamäentie, Lappi + 00, Lasiapu Kuninkaankatu 0 + Mantin Maailma Kuninkaankatu Pentik Kuninkaankatu Pikku Suutarin sekatavarapuoti (diversehandel) Kuninkaankatu (innergården) + 0 Rauman Antiikkikellari (antik) Kalliokatu Rauman Höyhensaari Kauppakatu + Raumo salutorg torgdagar mån lör kvällstorg i juli Rauman Posliini- ja Lahjapuoti (porslin och presenter) Kauppakatu + 0 Rauman Tehopakkaus Kairakatu + 0 Matbutiken Lumo Kuninkaankatu Saariston Flikat Sisustus Idea Kuninkaankatu Sisustustalo Kodinonni Kauppakatu Stamholt & design Kuninkaankatu + 0 Tmi Tuula Heininen, specialaffär för sidenblommor Telkkätie B + 0 Wanhan Rauman Putiikki TaruLiina Kuninkaankatu + 0 Valtava Kääpiö Kauppakatu (Köpcentret Potkur) + Verhoomo & Sisustuspuoti Makasiini Kuninkaankatu + KONSTNÄRER, ATELJÉER OCH GALLERIER Arja Nummi Kauppakatu (innergården) + 0 Art & Design Salme Kauppi Ateljé: Kaentie 0, Kullanperä, Lappi Galleri: Kuninkaankatu, Rauma Ateljé Eila Minkkinen Vanhankirkonkatu Ateljé Hulda Komppi + 0 Ateljé Kerttu Horila Länsikatu + 0, Ateljé Mika Honkanen Kuninkaankatu Galleri Kempas Ylinenkatu Keramikkonst Art Maija Kantanen Itäkatu Keramikkonst Kirsi Backman Kuninkaankatu + 0 Keramos Isokirkkokatu + Hantverk och konst Pirkko Lehtinen Itäkatu Mysteeri, konstnär Eija Suneli Kuninkaankatu, gårdsbyggnad Rauman Taidegraafikot (Raumo Konstgrafiker) Kuninkaankatu, innergården FABRIKSBUTIKER Eskimo Finland Eurajoentie 0, Lappi + Kiulu- ja tynnyritehdas (Stäv- och tunnfabrik) Sorkantie + 0 Kivikylän Kotipalvaamo (basturöktkött) Savulaaksontie, Lappi Polar-Honey Finland Sahamäentie, Lappi Vormu Oy (sänglinne) Niittaajantie, Sampaanala industriområde LOPPMARKNADER Loppmarknad Nostalgia Hakunintie Barnloppis Karuselli Sahankatu (Pick n Pay) + Lokki-kirppis Satamakatu och + 0 Puoti ja Wanhat Tawarat Ala-puoti: Karjalankatu Ylä-puoti: Valtakatu 0 + Ratamakasiini Hakunintie + Susivuoren Kirppis Köydenpunojanvahe Torin Kymppi Myllymäenkatu Teatrar och sommarteatrar Biograf Iso-Hannu Savilankatu + 0 Kuuskajaskari sommarteater Kuuskajaskari befästningsö Patolampiteatteri Kivisillantie, Lappi Rauman Iltanäyttelijät Raumo Stadsteater Alfredinkatu Raumo sommateater Suvitie, Fåfänga + 00 Programtjänster Eräheppu Erä-Kutsu + 0 Kajak-Sport + 0 Raumanmeren Ohjelmapalvelut + 0 Sissos + Maritim service CHARTERKRYSSNINGAR, TAXIBÅTAR OCH SEGLATSER Amatheia + 0, + 0 CharteRauma CR Eräheppu Erä-Kutsu + 0 Olmere Segelfartyget Kathrina + Rauman Länsituuli Raumanmeren Ohjelmapalvelut + 0 Raumanmeren veneily + 0 Rauman Saaristokuljetus biljetter: charterkryssningar: RSP-Charter + Sea Service Saarinen + BÅTHAMNAR Kuuskajaskari utflyktshamn Kylmäpihlaja utflyktshamn + 0 Petäjäs servicehamn + 0 Poroholma gästhamn + Reksaari utflyktshamn + 0 Syväraumanlahti servicehamn Suvitien merijakamo + 0

18 Välkommen till Raumo Raumo stads turistbyrå Stadens servicepunkt Pyyrman Valtakatu, +

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Språk Religon Pass & Visum. Vaccinationer Väder & klimat

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Språk Religon Pass & Visum. Vaccinationer Väder & klimat Hit kan du resa: Året runt Flygtid: Ca 3,5 timmar från Arlanda. Transfer: Flyget landar på Palmas flygplats. Transfer från flygplatsen till Playa de Palma tar ca 30 minuter med buss. Transfer ingår inte,

Läs mer

* Minimal 8 personer, vid färre deltagare kan priset förändras. Vi reserverar oss mot eventuella prisändringar.

* Minimal 8 personer, vid färre deltagare kan priset förändras. Vi reserverar oss mot eventuella prisändringar. UTFLYKTER 2014 1 NAtionalParken KRKA OCH SKRADIN Denna dag organiserar vi en halvdagsutflykt till nationalparken Krka. Skradinski Buk är en av de vackraste delarna av Nationalparken Krka. Det är den största

Läs mer

MARK. Läge för det goda livet.

MARK. Läge för det goda livet. MARK. Läge för det goda livet. Det finns mycket att inspireras av i MARK Vi har försökt med en omöjlig uppgift, nämligen att återge vad MARK är och står för i en trycksak. Här har vi samlat intryck och

Läs mer

NYinflyttad. Välkommen till Öland. Ett landskap två kommuner

NYinflyttad. Välkommen till Öland. Ett landskap två kommuner 2014 NYinflyttad Välkommen till Öland Ett landskap två kommuner Välkommen till Öland! Den här tidningen hoppas vi ska ge dig som nyinflyttad lite mer information om den service och de tjänster som vi i

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Program. för översiktsplan Gävle stad. Antaget Handling av Kommunfullmäktige. Antaget program

Program. för översiktsplan Gävle stad. Antaget Handling av Kommunfullmäktige. Antaget program Program för översiktsplan Gävle stad Antaget Handling av Kommunfullmäktige efter samråd 19 november december 2005 Foto - stora bilden t v: Ewa Salmi En stad för alla, som ständigt utvecklas. Kan det bli

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Utflykter. Bada på mer än 60 badplatser VANDRA I URSKOG TA MED BARNEN PÅ EN HELDAGSTUR

Utflykter. Bada på mer än 60 badplatser VANDRA I URSKOG TA MED BARNEN PÅ EN HELDAGSTUR Utflykter söder om stockholm Bada på mer än 60 badplatser VANDRA I URSKOG TA MED BARNEN PÅ EN HELDAGSTUR Åk Drevviksslingan på skridskor Glid fram med ångfartyg HANDLA HANTVERK OCH DELIKATESSER PROVA PARKOUR

Läs mer

Varumärket Gotland Inspiration till kommunikation Gotland i ord, bild och logotyp

Varumärket Gotland Inspiration till kommunikation Gotland i ord, bild och logotyp Varumärket Gotland Inspiration till kommunikation Gotland i ord, bild och logotyp I den här varumärkesboken, Inspiration till kommunikation, får du handfasta tips om hur du kan utnyttja kraften i Varumärket

Läs mer

HOTELL Piteå mot nya höjder. KULTUR. MÖTES- PLATSER Kultur och shopping går hand i hand. BOSTÄDER. SHOPPING Träkronan får stora Örnen att lyfta.

HOTELL Piteå mot nya höjder. KULTUR. MÖTES- PLATSER Kultur och shopping går hand i hand. BOSTÄDER. SHOPPING Träkronan får stora Örnen att lyfta. ALDRIG HAR DET...varit så mycket på gång i en så liten stor stad som Piteå. Och aldrig har det varit så många som tillsammans gör det möjligt. Sex stora byggsatsningar inom hotell, bostäder, shopping,

Läs mer

NÄR KONTAKTEN. Information om När socken. Laisn hambo

NÄR KONTAKTEN. Information om När socken. Laisn hambo Laisn hambo Ainsummen i en laisn hambo när soli gat i buck u summan seglar bort, ja dansar i säiste summarkväldar en laisn hambo me mi självar. Tankar di surrar kring som beiar u pekar vägen äut u vait

Läs mer

Fritid & fri tid. Mentora. Svenska Studiecentralens nyhetstidning 2/2008 Frivilligt på svenska!

Fritid & fri tid. Mentora. Svenska Studiecentralens nyhetstidning 2/2008 Frivilligt på svenska! Fritid & fri tid Mentora Svenska Studiecentralens nyhetstidning 2/2008 Frivilligt på svenska! 1 ledaren Foto: Sveps/Lisa sjöholm Fritidens comeback? Från olika håll tutas det ut att gränsen mellan arbete

Läs mer

Var möts hälsa och friluftsliv?

Var möts hälsa och friluftsliv? Patrik Berghäll, överlevnadsinstruktör, vildmarksguide m.m. Specialiserat sig i äventyrspedagogik och utomhuspedagogik. Använder friluftslivet som en central arbetsmetod med alla sina grupper. Arbetar

Läs mer

En tidning från Hyresbostäder i Karlskoga AB Nr 1. 2014

En tidning från Hyresbostäder i Karlskoga AB Nr 1. 2014 En tidning från Hyresbostäder i Karlskoga AB Nr 1. 2014 Dan Lekberg Ett ljust, lätt handlag, ibland med skarpa linjer, ibland med former som smälter samman som i det dallrande ljuset av en hägring. Och

Läs mer

Zanzibar i Tanzania. Information om Zanzibar med kartor, hotell och sevärdheter. Klicka här för att gå tillbaka till www.dahlsafaris.

Zanzibar i Tanzania. Information om Zanzibar med kartor, hotell och sevärdheter. Klicka här för att gå tillbaka till www.dahlsafaris. Zanzibar i Tanzania Information om Zanzibar med kartor, hotell och sevärdheter Klicka här för att gå tillbaka till Rulla ner i dokumentet för innehållsförteckning Dahl tours and Safaris LTD 2(26) Innehållsförteckning

Läs mer

Vietnam Studieresa, avresedagen

Vietnam Studieresa, avresedagen Vietnam Studieresa, avresedagen Vi är ett glatt gäng som möte upp på Stockholms Centralstation. Där det är perfekt ordnat och vi får en bra genomgång av Magnus som representerar Arlanda Express och deras

Läs mer

5*14 5*-- 65'-:,5&3 0$) ",5*7*5&5&3 )`.5",3"'5 63 /"563&/

5*14 5*-- 65'-:,5&3 0$) ,5*7*5&5&3 )`.5,3'5 63 /563&/ TECKENFÖRKLARING Besöksområde Besökspunkt Naturreservat Vattendrag Naturreservat Bad Vandring Vildmarksområde Träd Fiskevatten Vandringsled Vandringsstig Stig Geologi Friluftsområden Anpassat för funktionshindrade

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

INFORMATION FRÅN ÄLVSBYNS KOMMUN

INFORMATION FRÅN ÄLVSBYNS KOMMUN Många besöksmål i kommunen Carina tipsar om grön friskvård Vidsel Test Range och Rymdbolaget Förening som trivs på höga höjder NR 2 / 2008 INFORMATION FRÅN ÄLVSBYNS KOMMUN KRÖNIKAN Älvsbyn RadioAktivast

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

MAGASINET FÖR BOENDE I MICASA FASTIGHETER 1/2010. Skapa SOMMAR på balkongen Renässans för TEXTIL. Kungliga bröllop

MAGASINET FÖR BOENDE I MICASA FASTIGHETER 1/2010. Skapa SOMMAR på balkongen Renässans för TEXTIL. Kungliga bröllop MAGASINET FÖR BOENDE I MICASA FASTIGHETER 1/2010 Skapa SOMMAR på balkongen Renässans för TEXTIL Kungliga bröllop Hemtjänst det är du som väljer! Med kundvalsmodellen väljer du själv vem som ska stå för

Läs mer

Mission: STHLM. Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom

Mission: STHLM. Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom Varje vår gör Stockholms Stadsmission en insats för att uppmärksamma och samla

Läs mer

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN Vad kan en skola vara? 2 Peter Becker och Annelie Drewsen Vad kan en skola vara? Glimtar

Läs mer

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn umgås vänner fritid barn pension ekonomiskt hälsan får resor frisk bra mer kunna bo god familjen liv Framtidsprogram för det goda åldrandet i Karlskrona oberoende friska barnbarnen hälsa resa göra arbete

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

KÄRLEK LOVE AMORE AMOUR KÆRLIGHED. för Clara. utan filter NY DIKT AV. MAXA LIVET inget begränsar Björn GÅR DET ATT ÄLSKA GUD?

KÄRLEK LOVE AMORE AMOUR KÆRLIGHED. för Clara. utan filter NY DIKT AV. MAXA LIVET inget begränsar Björn GÅR DET ATT ÄLSKA GUD? lunds domkyrkoförsamling 1/2013 www.lundsdomkyrka.se facebook, twitter, instagram/lundsdomkyrka finn MAXA LIVET inget begränsar Björn GÅR DET ATT ÄLSKA GUD? JOHANNESPASSION utan filter INGET TVÅNG för

Läs mer

Vi skriver i Upplands-Bro

Vi skriver i Upplands-Bro Att bläddra och söka i dokumentet Hur förflyttar du dig i detta dokument? - Det innehåller många hundra sidor Du kan söka efter artiklar av viss författare och artiklar inom visst geografiskt område? Detta

Läs mer