Nätverk för Samverkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nätverk för Samverkan"

Transkript

1 Bilaga 1 (3) Nätverk för Samverkan Projektplan för ett nätverk av distansnoder i Sverige. Vision Att kunna erbjuda människor i Sverige utbildning utifrån tre erbjudanden: På min tidpunkt, på den tid som den studerande kan studera På mitt sätt, med den pedagogiska och didaktiska metod som bäst passar den enskilde studerande Med mitt innehåll, med det kursinnehåll som den studerande önskar oberoende av tid och rum. Mål Att upprätta en bas för ett nätverk av distansnoder i Sverige. Denna bas omfattar 8 utbildningsanordnare och är avsedd att skapa utgångspunkt för ett fortsatt arbete med distansutbildning i nätverkssamverkan. Att utveckla och att, i nätverket, gemensamt bjuda ut ett flöde av kurser på distans som för deltagaren stödjer de friheter som talas om i projektets visioner. Att diskutera och belysa lärarrollen och handledarrollen i distansstudier organiserade i nätverk. Att diskutera och belysa studeranderollen i distansstudier organiserade i nätverk. Att få en möjlighet att utvärdera och bedöma olika distanskursers kvalitet och hur de påverkar lärandet. Att beskriva och generera kunskaper om hur en komplett studieverkstad kan se ut och fungera. Att särskilt beakta de krav som ställs på studievägledning inom ramen för distansutbildning.

2 Bilaga 1 (3) Att beskriva och diskutera det ekonomiska regelverk som reglerar utbildning i distansform. Tidsplan Projektstart Aug 99 Projektplanering Sept febr. 00 Start pilotfas Febr. -00 Pilotfas Febr november -00 Efterarbete Utvärdering November - december -00 Organisation Sju anordnare av vuxenutbildning i Sverige, representerande kommunal vuxenutbildning, statens skolor för vuxna samt folkbildningen: Burgårdens Utbildningscentrum, Göteborg Kortedala Kunskapscentrum, Göteborg Statens Skola för Vuxna i Härnösand Statens Skola för Vuxna i Norrköping Folkuniversitetet i Malmö Hola folkhögskola, Prästmon Åsa folkhögskola, Sköldinge En representant från varje part utgör tillsammans med projektledaren en operativ ledningsgrupp. Ledningsgruppen bör samfällt samordna arbetet även externt mot t ex kommuner, län, landsting stat, universitet och eventuella leverantörer och andra ekonomiska intressenter. Därtill bör det finnas ansvariga och rapporteringsskyldiga personer lokalt. Dessa skall driva varje enskild lärnod och arbeta för att projektmålet förverkligas i praktiken. Samordning och projektledning ombesörjs Ingemar Svensson, DISTUM. Information och förmedling Det framstår som en avgörande del i projektet att det utvecklas en informationskälla som beskriver de möjligheter som ges. Eftersom tydliga signaler ges om att Distansutbildningscentrum i Härnösand kommer att bygga upp en webplats med detta syfte, kommer projektet inte att tillskapa någon egen sådan plattform.

3 Bilaga 1 (3) Innehåll Ett antal kurser erbjuds och distribueras som distansutbildning. Ingen standardiserad form prioriteras, utan mångfald av uppläggning och innehåll eftersträvas i projektet. Projektledaren bör tillsammans med projektets arbetsgrupp göra en prioritering av erbjudanden som skall finnas/skapas inom nätverket. Handledarrollen Vi har genom bl a DUKOM erhållit ansenlig kunskap om distansutbildning och utbildning i flexibla former. Ett stort antal projekt har genomförts i landet. Distansutbildningssituationen är en pedagogisk/didaktisk situation där lärare och deltagare befinner sig på olika platser. Vi har uppmärksammat ett antal exempel där deltagare antingen haft ett dolt stöd i utbildningssituationen eller att det funnits en uttalad handledare på den plats där deltagaren befunnit sig. Vi bedömer att det i viss mån är en ostuderad roll att vara handledare i en distansutbildningssituation, samtidigt som vi uppmärksammar önskemål från deltagare och lärare att få stöd i sina distansstudier. Att belysa och tränga in i handledarens situation skulle ge ytterligare incitament för hur en komplett distansutbildningssituation borde te sig. Det reser ett antal frågor såsom: när är handledare på plats, var finns hon tillgänglig, hur mycket finns hon tillgänglig, hur kommunicerar hon med huvudläraren, vad har hon för förkunskaper, vilken kännedom har hon om den enskilde deltagaren, vem är hennes arbetsgivare etc. Resultat En bas för ett distansutbildningsnät i Sverige som kompletterar existerande utbildningsutbud vid den enskilda skolan. Därmed breddas möjligheten för den enskilde att få sitt utbildningsbehov tillfredsställt utan att hon behöver lämna den utbildningsinstitution där hon har merparten av sin utbildning förlagd. Utvärdering Görs av Centrum för utvärderingsforskning, Umeå Universitet.

4 Bilaga 1 (3)

5 Bilaga 2 (2) Utvärderingsönskemål Folkbildningsnätverk på distans (FBR) och Nätverk för samverkan (DISTUM) Övergripande gemensamma frågeställningar: Hur har vi lyckats med uppgiften att skapa ett fungerande nätverk av distanskurser? Har de utbjudna kurserna kommit till stånd? Vilka har ej kommit till stånd och varför? Mönster? Utbudet? För litet/för stort? Bredden i utbudet? Flödet av deltagare mellan parterna? Har deltagare från olika organisationer valt varandras kurser? Om ej, varför? Övriga mönster? Marknadsföringsmodeller centralt och lokalt? Hur har den centrala marknadsföringen skötts? Effekter? Hur har den lokala marknadsföringen skötts? Framgångsrika/mindre framgångsrika modeller? Marknadsföringsmoral? (I vilken grad har varje part marknadsfört andra parters kurser/cirklar). Hur stor ansträngningar har respektive part gjort för att marknadsföra övrig parters kurser? Finns det tecken på att organisationer i stället har marknadsfört sin/sina egna kurser? Projektorganisationen? Hur har projektorganisationen fungerat? Central projektledning? Hur har delegerade uppgifter skötts? Hur har informationen/kommunikationen fungerat i projektorganisationen? Vilken grad av öppenhet/vilka låsningar har funnits i projektorganisationen? Hur har vi lyckats med uppgiften att genomföra kurser enligt projektens modell (Helt på distans, utan fysiska möten, med stöd av lokal handledare)? Kursutvärderingar? Hur värderar deltagarna de genomgångna kurserna? Kvalitet? Effektivitet? Stöd? Lärartillgänglighet? Handledartillgänglighet? Bortfall? Hur många anmälda deltagare faller ur utan att få betyg/intyg från genomgången kurs? Skäl till avhopp? Finns några mönster vad gäller bortfall? Modeller För pedagogisk ledning (lärarrollen)? Dialogstöd/självstudier, tillgänglighet etc. Modeller för lokal handledning?

6 Bilaga 2 (2) Vilken roll har handledaren haft? (Underordnat stöd åt distansläraren? Stöd åt distansläraren + självständig moralisk/emotionell stödjepunkt? självständig pedagog? Kontakterna och relationerna mellan distanslärare/lokal handledare? Hur har den lokala handledningen organiserats i det fysiska rummet? Avgränsad lokal "studieverkstad"? (Hur har studieverkstaden i så fall sett ut?). Erfarenheter? Betoning av funktion i stället för betoning av lokal? (hur har handledningen då skett). Erfarenheter? Handledningens tillgänglighet i tid? Erfarenheter? Hur har den av projektet anordnade Fortbildningen för lokala handledare fungerat? Tekniken? Vilka olika tekniska plattformar har använts? Vilka plattformar har tekniskt fungerat bra/mindre bra? Vilka problem har deltagarna allmänt upplevt vad gäller teknik? Mönster? Vilka problem har lärarna allmänt upplevt vad gäller teknik? Mönster? Vilka problem har de lokala handledarna allmänt upplevt vad gäller teknik? Mönster? Övergripande projektskiljande frågeställningar: Folkbildningsnätverk på distans Hur har vi lyckats med uppgiften att skapa ett nätverk av distanskurser med en hög grad av folkbildningspedagogisk kvalitet? I vilken grad har de utbjudna kurserna präglats av: - Fri- och frivillighet? - Deltagarstyrning? - Ett dialogiskt arbetssätt mellan lärare/ledare deltagare och mellan deltagare? - En hög grad av kommunikativ distansaktivitet? Nätverk för samverkan Hur har vi lyckats med uppgiften att skapa ett fungerande nätverk med parter från olika kulturer och traditioner (Folkbildning. Komvux, SSV). Projektledningens inre solidaritet? Flödet av deltagare mellan kulturerna? Kursutvärderingar deltagare som studerat hos annan kultur? Marknadsföringsmoral mellan kulturerna?

7 Bilaga 3 (1) Till projektledare i projektet Nätverk för samverkan Beträffande de frågor som vi med er hjälp skall söka besvara finns frågor som berör arbetet innan kurserna/cirklarna kommer till stånd. Dessa har främst att göra med marknadsföringsaktiviteter på central och lokal nivå. Vi vet att detta arbete pågår för fullt och att en dialog förs mellan er projektledare via folkbildningsnätet. Vi skulle vilja att ni, var och en, fortsättningsvis för kontinuerliga anteckningar, t ex en gång per vecka, enligt nedanstående mall. Försök också att blicka tillbaka i tiden. Om huvuduppgiften att skapa ett fungerande nätverk av distanskurser 1. Vad du anser vara nätverkets idé/uppgift? Här förväntar vi oss att du med egna ord beskriver din tolkning i dagsläget och fortsättningsvis antecknar eventuellt nytillkomna tankar. 2. Vad du anser bidragit till uppbyggandet/utvecklingen av nätverket? 3. Vad du anser försvårat/hindrat uppbyggandet/utvecklingen av nätverket?. Om marknadsföring Försök i dina anteckningar att skilja på central och lokal marknadsföring. Central marknadsföring 1. Ange händelse/aktivitet; datum samt beskrivning av händelsen 2. Positiva reaktioner/effekter av den beskrivna händelsen/aktiviteten 3. Negativa reaktioner/effekter ( upplevda störningar/konflikter etc) av den beskrivna händelsen/aktiviteten Lokal marknadsföring 1. Ange händelse/aktivitet; datum samt beskrivning av händelsen 2. Positiva reaktioner/effekter av den beskrivna händelsen/aktiviteten 3. Negativa reaktioner/effekter ( upplevda störningar/konflikter etc) av den beskrivna händelsen/aktiviteten Om något är oklart så hör av er. Med hopp om ett gott samarbete! Agneta Hult, Anders Olofsson och Ethel Dahlgren e-postadress; förnamn.efternamn@pedag.umu.se

8 Bilaga 4 (2) Pedagogiska institutionen Umeå Universitet Till projektledare för nätverket Vi har nu startat utvärderingsarbetet med att läsa in oss bla på det material som finns producerat inom nätverket. Vi har också utarbetat en preliminär plan för vårt arbete som, när avtal är klart, kommer att bearbetas och presenteras för er alla. I planen ingår bl a att med er diskutera och framställa ett kursvärderingsformulär som skall besvaras av deltagare som genomfört en kurs/cirkel. Vi räknar också med att ni som projektledare har möjlighet att sammanställa svaren för era resp kurser/cirklar. Med ett kursvärderingsformulär får vi dock bara information från de som deltagit i kursen och inte från de som av någon anledning fallit ifrån. För att besvara utvärderingsuppdragets frågor är information om bortfallsgruppen väsentlig, och vår förhoppning är att ni som projektledare kan samla in information om denna grupp. Vår erfarenhet från universitetskurser är att bortfallet kan vara av två slag; 1. De som anmält sig men sedan inte hör av sig eller kommer till kursstart (Antal?). 2. De som påbörjar utbildning med sedan hoppar av (Antal?). För båda dessa grupper behöver vi följande information: Bakgrundsinformation: ålder kön bostadsort (kommun) tidigare studier yrke/arbetslivserfarenhet datorvana (ja eller nej. Om ja vad har man använt datorn till?) Hur de fått kännedom om kursen/cirkeln Varför de sökte kursen/cirkeln Anledningen till att de inte fullföljt kursen/cirkeln Hur ni skall samla in informationen avgör ni själva (t ex telefonsamtal). Den information ni får in kommer ni senare att få redovisa i samband med bearbetningen av kursvärderingen. I kursvärderingsformuläret ingår också ovanstående frågor, men de besvaras då av deltagarna själva.

9 Bilaga 4 (2) Kom ihåg att informera de som lämnar information om att deras svar är anonymt och skall ingå i en utvärdering av nätverket som genomförs av pedagogiska institutionen vid Umeå universitet. All insamlad information kommer i rapporterna att redovisas på gruppnivå och ej för enskilda individer. Vi vill också att ni som projektledare under kursen/cirkeln antecknar frågor/problem/glädjeämnen som ni får ta del av som projektledare, samt att ni följer hur IT används under kursens gång. I den mån deltagarna kommunicerar via nätet hoppas vi också att denna kommunikation kan sparas av lärare/kursledare och handledare. Om ni har några frågor så kontakta i första hand Ethel Lycka till Agneta Hult, Anders Olofsson, Ethel Dahlgren. förnamn.efternamn@pedag.umu.se

10 Bilaga 5 (11) Kursvärdering Kursen/cirkelns namn... Frågor om bakgrund (1-12) 1 Jag är: Kvinna Man 2 Ålder: år 3 I vilken kommun bor du?... 4 Lever du ensam eller tillsammans med andra? Kryssa för lämpligt alternativ! Ensam Tillsammans med förälder/föräldrar Tillsammans med annan vuxen/andra vuxna Tillsammans med barn Tillsammans med annan vuxen/andra vuxna och barn 5 Vilken var din huvudsakliga sysselsättning under kursen/cirkeln? Kryssa för lämpligt alternativ! Förvärvsarbete, som... Arbetslös Sjukskriven Föräldraledig Heltidsstudier vid... Deltidsstudier vid... Annat, nämligen... 6 Vilka erfarenheter av tidigare studier inom vuxenutbildning hade du vid kursens/cirkelns start? Kryssa för samtliga alternativ som gäller för dig!. Högskola/universitet i...terminer Komvux i...terminer Statens skola för vuxna i...terminer Folkhögskola i...terminer Studieförbund/Föreningar, antal cirklar/kurser... Privat utbildningsanordnare, antal cirklar/kurser... Inget av ovanstående alternativ, däremot Folkskola Grundskola Gymnasieskola Annat, nämligen......

11 Bilaga 5 (11) 7 Har du tidigare erfarenhet av distansstudier? Nej Ja. Om du svarat ja, ange vem som anordnade utbildningen och vilken/vilka kurser du läste Vilket var ditt främsta motiv för att delta i vårens kurs/cirkel? Markera det mest giltiga skälet med ett kryss! Jag behöver kursen/cirkeln för att klara mina nuvarande arbetsuppgifter bättre Jag behöver kursen/cirkeln för att kunna klara nya arbetsuppgifter Jag behöver kursen/cirkeln för att på sikt kunna byta arbete Jag behöver kursen/cirkeln som merit när jag söker utbildning Jag deltar i kursen/cirkeln för att berika min fritid Jag deltar i kursen/cirkeln för att få kontakt och utbyta tankar Jag anser det nödvändigt för min utveckling att delta i vuxenutbildning Jag har blivit beordrad att gå kursen/cirkeln Jag deltar i kursen/cirkeln för att ha något att göra Annat motiv, nämligen Kommentera ditt val av alternativ Att kursen/cirkeln erbjöds på distans, har det haft någon betydelse? Nej, det var främst innehållet jag var intresserad av Ja, därför att Jag hade för långt till närmaste studieort Jag hade inte kunnat studera på annat sätt pga arbete Jag hade inte kunnat studera på annat sätt pga familjen Jag hade inte kunnat studera på annat sätt pga handikapp Jag var intresserad av den teknik som användes Jag ville utnyttja möjligheten att studera i egen takt och själv bearbeta kursinnehållet Annat, nämligen Hade du vid kurs/cirkelstarten tidigare erfarenhet av att använda dator? Ja Nej Om ja...till vad använde du datorn?...

12 Bilaga 5 (11) 11 Hur fick du kännedom om kursen/cirkeln? via Internet läste en broschyr via media, tidning, radio, TV via bekanta, föräldrar, kamrater via lärare/andra inom folkhögskolan via lärare/andra inom komvux via lärare/andra inom Statens skola för vuxna via cirkelledare/andra inom studieförbundet via den ideella förening som jag tillhör via arbetsförmedlingen via studievägledare annat, nämligen... Frågor om kursen/cirkeln (12-20) 12 A är student på universitetet och har nyss påbörjat en kurs i pedagogik. Undervisningen består framför allt av föreläsningar i anslutning till kursinnehållet. Det förekommer också lärarledda seminarier där hon tillsammans med andra diskuterar viss litteratur. I övrigt studerar hon själv litteraturen, ibland med hjälp av frågor som läraren för kursen konstruerat. I slutet av kursen visar A vad hon lärt på en skriftlig tentamen som bedöms, och där A kan erhålla betyget underkänt, godkänt och väl godkänt. Om du jämför denna beskrivning av traditionell universitetsutbildning med den kurs/cirkel som du gått, vilka tre viktiga skillnader i kursuppläggning skulle du vilja lyfta fram mellan din lärmiljö och A:s.

13 Bilaga 5 (11) 13 Ange dina erfarenheter av kursen/cirkeln genom att ta ställning till nedanstående påståenden och kryssa för på skalan i vilken utsträckning du instämmer i påståendet. instämmer instämmer inte alls helt a) Utbildningen har tagit tillvara mina erfarenheter och intressen b) Jag har frivilligt, av eget intresse sökt mig till utbildningen c) Jag har studerat på tid och plats som jag själv bestämt d) Mina förkunskaper och erfarenheter har varit tillräckliga i relation till kursens/cirkelns mål och innehåll e) Deltagarna har kunnat påverka uppläggningen av kursen/cirkeln f) Deltagarna har kunnat påverka innehållet i kursen/cirkeln g) I kursen/cirkeln har deltagarnas olika förutsättningar, erfarenheter och sätt att lära respekterats h) I kursen/cirkeln har deltagarna uppmuntrats att själva söka kunskap och aktivt lära j) Kursen/cirkeln har motiverat mig att lägga ner tid på lärandet k) Kursen/cirkeln har ställt höga krav och förväntningar l) Läraren/kursledaren har upplevts som närvarande trots det geografiska avståndet m) Kursen har kännetecknats av dialog och Òlevande samtalò Granska den bedömning som du gjort och ange vilket/vilka av påståendena (a-m) som inte motsvarat de förväntningar du hade när du påbörjade kursen/cirkeln. Påståendena... har inte motsvarat mina förväntningar.

14 Bilaga 5 (11) 14 För att genomföra studierna har du haft tillgång till olika former av stöd under utbildningstiden. Bedöm i vilken utsträckning nedanstående stöd har haft negativ/positiv betydelse för ditt lärande. Besvara endast de former av stöd som du anser har förekommit (alternativ a-l) betydelse negativ betydelse positiv a) Kurslitteratur b) Studiehandledning c) Material på Internet d) Datorn som verktyg e) Biblioteket f) Den lokala handledaren g) Läraren/kursledaren h) Studieverkstaden/lärcentrat som lokal med datorutrustning i) Studieverkstaden/lärcentrat som mötesplats mellan deltagare i olika kurser j) Andra deltagare i kursen/cirkeln k) Familjemedlemmar/anhöriga l) Vänner, arbetskamrater m) Annat, nämligen Kommentar till din bedömning......

15 Bilaga 5 (11) 15 I en distansutbildning förekommer olika former av samspel/interaktion som är av betydelse för att målen med utbildningen skall nås. Förutom mänskliga kontakter finns också den interaktion som har att göra med den informations- och kommunikationsteknik som används. Bedöm i vilken utsträckning du instämmer i följande påståenden om interaktionen under kursen/cirkeln. instämmer instämmer a) Min interaktion med datorn har fungerat tillfredställande (t ex trycka på rätt knapp, förstå ikoners betydelse, läsa manualer mm) inte alls b) Jag har oroat mig för hur jag ska skriva för att bli förstådd c) Under kursen/cirkeln har endast kontakter med lärare/kursledare förekommit helt d) Den handledning och rådgivning jag fick av kursledaren/läraren under kursen/cirkeln var fullt tillräcklig e) I kursen/cirkeln har jag erhållit snabb återkoppling/kommentar på mina frågor och synpunkter beträffande kursinnehållet - från läraren/kursledaren - från andra deltagare - från handledaren - från andra 16 I kursen/cirkeln har datorkommunikation förekommit. Ja Nej Om du besvarat denna fråga med ja, uppskatta hur många tim/vecka i genomsnitt som du kommunicerat (obs ange även den tid du skrivit text för att sända) under kursen/cirkeln...tim/vecka.

16 Bilaga 5 (11) Vad anser du att kommunikationen främst handlat om? Läraren/kursledaren har via datorkommunikation (välj två alternativ!) gett anvisningar om hur kommunikationen skall gå till gett instruktioner om kursinnehåll, tex sänt uppgifter gett återkoppling/kommentarer på inlägg styrt diskussionen till aktuellt ämne uppmuntrat dialog och deltagaraktivitet annat, nämligen... Jag har (välj två alternativ!) mest läst vad andra skrivit svarat på lärares/kursledares frågor om kursinnehållet ställt frågor till lärare/kursledare om kursinnehållet ställt frågor till kursdeltagare om kursinnehållet initierat nya samtalsämnen pratat, ÒchatatÒ om annat än kursinnehållet tillsammans med andra deltagare skapat gemensam text, bild etc kommenterat andras inlägg innehållsligt skrivit till enskilda kursdeltagare annat, nämligen... Vilka hinder/problem har du upplevt vid datorkommunikationen? Vilka fördelar har du upplevt i samband med datorkommunikation? Har den teknik som använts under kursen/cirkeln fungerat? Ja Nej Vet inte Motivera ditt svar....

17 Bilaga 5 (11) 18 Försök bedöma vilken av nedanstående beskrivningar av kursledar/lärarrollen som du i huvudsak anser ha förekommit under kursen/cirkeln. Markera endast ett alternativ! Läraren som förmedlare. Det är läraren/kursledaren som har tolkat innehållet i kursen/cirkeln och som bestämt vad som skall läras och sedan förmedlat fakta till deltagarna och angett vad deltagarna behöver veta och kunna.. Läraren som handledare (coach). Lärarens/kursledarens roll har varit att utveckla deltagarnas tankar om innehållet och utmana deltagarna att gå utöver sitt vanliga sätt att tänka. Läraren har väglett deltagarna i hur de själva skall söka kunskap Läraren som omvårdare. Läraren/kursledaren har haft en kuratorsroll och en social funktion. Det har funnits en nära relation mellan deltagare och lärare som kännetecknats av omsorg och vänskap. Läraren har arbetat för att skapa ett klimat av samarbete och försökt stärka deltagarnas självuppfattning. Läraren som intresseväckare. Läraren/kursledaren har ansträngt sig för att skapa ett intresse för ämnet och hålla igång aktiviteten under kursen/cirkeln. Läraren som medresenär. Läraren/kursledaren har varit en mer erfaren deltagare i kursen/cirkeln som tillsammans med deltagarna samtalat och ÒrestÒ mot ett för alla gemensamt mål, samt försökt göra resan så upplevelserik och minnesvärd som möjligt. Ingen av ovanstående roller. Läraren har Anser du att den lärar/kursledarroll som förekommit under kursen/cirkeln har haft betydelse för ditt lärande? Ja Nej Vet inte Motivera ditt svar! Har du haft kontakt med den handledare för kursen/cirkeln som finns lokalt? Ja Nej Om Nej, varför inte? Om Ja, vilken roll har handledaren haft (jfr fråga 18 om lärarrollen)?

18 Bilaga 5 (11) Frågor om effekter av utbildningen (20-23) 20 Ett syfte med vuxenutbildning är att ge individen bättre möjligheter för att lära i vardagen. Bedöm effekterna av den kurs/cirkel som du deltagit i genom att ta ställning till nedanstående påståenden och kryssa för på skalan i vilken utsträckning du instämmer i påståendet. instämmer instämmer a) Genom kursen/cirkeln har jag fått nya kunskaper som gör det möjligt för mig att tolka och förstå det som händer i vardagen, t ex vad som rapporteras i radio, TV, tidningar b) Genom kursen/cirkeln har jag fått annorlunda intressen än jag hade tidigare. Jag läser t ex andra texter och gör andra saker. c) Genom kursen/cirkeln har mitt arbetsliv förändrats, t ex har jag fått andra arbetsuppgifter d) Genom kursen/cirkeln har mina möjligheter att tillsammans med andra förändra samhällsförhållanden enligt egna värderingar och idéer ökat e) Genom kursen/cirkeln har jag fått ett bättre självförtroende f) Genom kursen/cirkeln har jag fått sociala kontakter (ett kontaktnät) som är av betydelse för min vardag g) annat, nämligen inte alls helt 21 Försök att bedöma vilka åtgärder/handlingar du kommer att vidta som en effekt av vad du lärt dig under kursen! Detta kommer jag sannolikt att göra som en effekt av kursen Det var det här inslaget i kursen inspirerade mig till åtgärden Åtgärd 1...X......X X......X X......X... osv

19 Bilaga 5 (11) 22 Vilka kunskaper och färdigheter tycker du att kursen/cirkeln (dess instruktioner, uppgifter, instuderingsfrågor, prov mm) framför allt uppmuntrat hos dig som deltagare? Välj ett alternativ! att lära mig de kunskaper som kursledaren/läraren, med sin erfarenhet och överblick bedömt som viktiga. att förstå sammanhang, lösa problem och dra egna slutsatser. att kritiskt granska, själv ta ställning och producera ÒegenÒ kunskap. att använda och utveckla min egen personlighet i arbetet med kursinnehållet. inget av ovanstående utan Frågor om framtiden och förslag till förändringar ( 23-29) 23 Skulle du kunna tänka dig att följa andra kurser med liknande uppläggning? Ja Nej Vet inte Motivera ditt svar! 24 Mina förväntningar på utbildningen har blivit infriade Ja Nej Tveksam Motivera ditt svar! 25 Kursen har ökat mitt intresse för studier Ja Nej Tveksam Motivera ditt svar! 26 Förslag till förändringar a Vilka förslag till förbättringar har du när det gäller teknikanvändningen?

20 Bilaga 5 (11) b Vilka förändringar behövs i kursuppläggning? c Vilka förändringar behövs i innehållet inför nästa kurs? d Annat som behöver förändras för att studierna skalll fungera? 27 I Västerbottens Kuriren fanns den 3 april en insändare där budskapet var Jag umgås hellre i cirkeln än på nätet. I inlägget uttrycktes oro inför den framtida samhällsutvecklingen, bl a utbildning utan fysisk samvaro (öga-motöga). Hur ser du på denna fråga? 28 Hur har du finansierat dina studier? 29 Övrigt som du vill kommentera Tack för din medverkan!

21 Bilaga 6 (10) Enkät till kursledare/lärare Kursen/cirkelns namn... Frågor om bakgrund (1-6) 1 Jag är: Kvinna Man 2 Ålder: år 3 Vilka erfarenheter som kursledare/lärare inom vuxenutbildning hade du vid kursens/cirkelns start? Kryssa för samtliga alternativ som gäller för dig! Högskola/universitet i...år Komvux i...år Statens skola för vuxna i...år Folkhögskola i...år Studieförbund/Föreningar,...år. Privat utbildningsanordnare...år För nuvarande arbetsgivare/kursgivare...år Inget av ovanstående alternativ, däremot som lärare vid Grundskola...år Gymnasieskola...år Annat, nämligen Har du tidigare erfarenhet av distansundervisning med datorkommunikation som lärare/kursledare? Nej Ja med datorkommunikation som kursdeltagare? Nej Ja utan datorkommunikation som lärare/kursledare? Nej Ja utan datorkommunikation som kursdeltagare? Nej Ja 5 Hade du vid kurs/cirkelstarten tidigare erfarenhet av att använda dator i ditt arbete som kursledare/lärare? Ja Nej Om ja...till vad använde du datorn?...

22 Bilaga 6 (10) 6 Vilket var ditt främsta motiv för att delta i genomförandet av vårens kurs/cirkel i nätverksprojektet? Markera det mest giltiga skälet med ett kryss! Jag behövde erfarenheten för att klara mina arbetsuppgifter som kursledare/lärare bättre Jag behövde erfarenheten för att på sikt kunna byta arbete Jag deltog för att få kontakt med och utbyta tankar med kollegor Jag ansåg det nödvändigt för min utveckling som kursledare/lärare att delta Jag har blivit tilldelad/ålagd genomförandet av kursen/cirkeln Jag fick bättre arbetsvillkor genom att delta i projektet Min ämneskompetens behövdes för att kursen/cirkeln skulle kunna genomföras Jag var intresserad av den teknik som skulle användas Annat motiv, nämligen Kommentera ditt val av alternativ Frågor om kursen/cirkeln (7-15) 7 A är student på universitetet och har nyss påbörjat en kurs i pedagogik. Undervisningen består framför allt av föreläsningar i anslutning till kursinnehållet. Det förekommer också lärarledda seminarier där hon tillsammans med andra diskuterar viss litteratur. I övrigt studerar hon själv litteraturen, ibland med hjälp av frågor som läraren för kursen konstruerat. I slutet av kursen visar A vad hon lärt på en skriftlig tentamen som bedöms, och där A kan erhålla betyget underkänt, godkänt och väl godkänt. Om du jämför denna beskrivning av traditionell universitetsutbildning med den kurs/cirkel som du genomfört, vilka tre viktiga skillnader i kursuppläggning skulle du vilja lyfta fram mellan den lärmiljö som dina deltagare möter jämfört med den som A möter.

23 Bilaga 6 (10) 8 Ange dina erfarenheter av kursen/cirkeln genom att ta ställning till nedanstående påståenden och kryssa för på skalan i vilken utsträckning du instämmer i påståendet. instämmer instämmer inte alls helt a) Utbildningen har tagit tillvara deltagarnas erfarenheter och intressen b) Deltagarna har studerat på tid och plats som de själva bestämt c) Deltagarnas förkunskaper och erfarenheter har varit tillräckliga i relation till kursens/cirkelns mål och innehåll d) Deltagarna har kunnat påverka uppläggningen av kursen/cirkeln e) Deltagarna har kunnat påverka innehållet i kursen/cirkeln f) I kursen/cirkeln har deltagarnas olika förutsättningar, erfarenheter och sätt att lära respekterats g) I kursen/cirkeln har deltagarna uppmuntrats att själva söka kunskap och aktivt lära h) Kursen/cirkeln har motiverat deltagarna att lägga ner tid på lärandet i) Kursen/cirkeln har ställt höga krav och förväntningar på deltagarna j) Deltagarna har upplevts som närvarande trots det geografiska avståndet k) Kursen har kännetecknats av dialog med karaktär av levande samtal Granska den bedömning som du gjort ovan och ange vilken/vilka av bedömningarna i påståendena (a-k) som inte har motsvarat de förväntningar du hade när du planerade kursen/cirkeln. Påståendena... har inte motsvarat mina förväntningar.

24 Bilaga 6 (10) 9 För att genomföra studierna har deltagarna haft tillgång till olika former av stöd under utbildningstiden. Bedöm i vilken utsträckning du anser att nedanstående stöd har haft liten/stor betydelse för deltagarnas lärande. Besvara endast de former av stöd som du anser har förekommit i din kurs/cirkel (alternativ a-l) liten betydelse stor betydelse a) Kurslitteratur b) Studiehandledning c) Material på Internet d) Datorn som verktyg e) Biblioteket f) Den lokala handledaren g) Din insats h) Studieverkstaden/lärcentrat som lokal med datorutrustning i) Studieverkstaden/lärcentrat som mötesplats mellan deltagare i olika kurser j) Andra deltagare i kursen/cirkeln k) Familjemedlemmar/anhöriga l) Vänner, arbetskamrater m) Annat, nämligen Kommentar till din bedömning......

25 Bilaga 6 (10) 10 I en distansutbildning förekommer olika former av samspel/interaktion som är av betydelse för att målen med utbildningen skall nås. Förutom mänskliga kontakter finns också den interaktion som har att göra med den informations- och kommunikationsteknik som används. Bedöm i vilken utsträckning du instämmer i följande påståenden om interaktionen under kursen/cirkeln. instämmer instämmer a) Min interaktion med datorn har fungerat tillfredställande (t ex trycka på rätt knapp, förstå ikoners betydelse, läsa manualer mm) inte alls b) Jag har oroat mig för hur jag ska skriva för att bli förstådd av deltagarna c) Den handledning och rådgivning jag gav under kursen/cirkeln var fullt tillräcklig helt d) I kursen/cirkeln har deltagarna erhållit snabb återkoppling/kommentar på sina frågor och synpunkter beträffande kursinnehållet - från mig - från andra deltagare - från den lokale handledaren 11 I kursen/cirkeln har datorkommunikation förekommit Ja Nej Om nej- gå vidare till fråga 13 Om du besvarat frågan med ja: Uppskatta hur många tim/vecka i genomsnitt som du kommunicerat (obs ange även den tid du skrivit text för att sända) under kursen/cirkeln...tim/vecka.

26 Bilaga 6 (10) Vad anser du att kommunikationen främst handlat om? Du har via datorkommunikation (välj två alternativ!) gett anvisningar om hur kommunikationen skall gå till gett instruktioner om kursinnehåll, tex sänt uppgifter gett återkoppling/kommentarer på inlägg styrt diskussionen till aktuellt ämne uppmuntrat dialog och deltagaraktivitet annat, nämligen... Deltagarna har via datorkommunikation (välj två alternativ!) mest läst vad andra skrivit svarat på mina frågor om kursinnehållet ställt frågor till mig om kursinnehållet ställt frågor till kursdeltagare om kursinnehållet initierat nya samtalsämnen pratat, chatat om annat än kursinnehållet tillsammans med andra deltagare skapat gemensam text, bild etc kommenterat andras inlägg innehållsligt skrivit e-post till mig personligen annat, nämligen... Vilka hinder/problem har du upplevt vid datorkommunikationen? Vilka fördelar har du upplevt i samband med datorkommunikation?...

27 Bilaga 6 (10) 12 I en kurs/cirkel utan fysiska träffar med datorkommunikation kan ett antal kritiska situationer uppstå som du som lärare/kursledare upplever behov av att lösa. Nedan listas ett antal situationer; a) Flera av deltagarna har två veckor efter starten fortfarande inte kopplat upp sig. b) Flera av deltagarna läser allt som skrivs men skriver inget själva. c) Du har planerat ett grupparbete där deltagarna själva skall bilda grupper, men det händer ingenting. d) Flera av deltagarna håller inte tiden för insändning av uppgifter. e) Den dialog som pågår har ingenting med innehållet i kursen/cirkeln att göra. f) Diskussionen om innehållet blir för ytlig enligt din mening. g) Någon deltagare sätter regler för diskussionen och agerar polis. i) Deltagarnas ovana att kommunicera skrifligt gör att missuppfattningar uppstår. j) Du har initierat ett samtal/ett grupparbete, men endast en del av deltagarna är aktiva. Ange vilka av dessa situationer som du upplevt under kursen/cirkeln genom att ange bokstavsbeteckning (a-g)...ge på baksidan av formuläret tips om hur du eventuellt löste de aktuella situationerna. Har du fler exempel på kritiska situationer under kursen/cirkeln? Har den teknik som använts under kursen/cirkeln fungerat tillfredställande? Ja Nej Vet inte Motivera ditt svar

28 Bilaga 6 (10) 14 Försök bedöma vilken av nedanstående beskrivningar av kursledar/lärarrollen som du i huvudsak anser att du haft under kursen/cirkeln. Markera endast ett alternativ! Läraren som förmedlare. Det är läraren/kursledaren som har tolkat innehållet i kursen/cirkeln och som bestämt vad som skall läras och sedan förmedlat fakta till deltagarna och angett vad deltagarna behöver veta och kunna.. Läraren som handledare (coach). Lärarens/kursledarens roll har varit att utveckla deltagarnas tankar om innehållet och utmana deltagarna att gå utöver sitt vanliga sätt att tänka. Läraren har väglett deltagarna i hur de själva skall söka kunskap Läraren som omvårdare. Läraren/kursledaren har haft en kuratorsroll och en social funktion. Det har funnits en nära relation mellan deltagare och lärare som kännetecknats av omsorg och vänskap. Läraren har arbetat för att skapa ett klimat av samarbete och försökt stärka deltagarnas självuppfattning. Läraren som intresseväckare. Läraren/kursledaren har ansträngt sig för att skapa ett intresse för ämnet och hålla igång aktiviteten under kursen/cirkeln. Läraren som medresenär. Läraren/kursledaren har varit en mer erfaren deltagare i kursen/cirkeln som tillsammans med deltagarna samtalat och rest mot ett för alla gemensamt mål, samt försökt göra resan så upplevelserik och minnesvärd som möjligt. Ingen av ovanstående roller. Jag har Anser du att du förändrats i din lärar/kursledarroll för att kursen/cirkeln har genomförts på distans? Ja Nej Vet inte Motivera ditt svar! Har du haft kontakt med de handledare för kursen/cirkeln som finns lokalt? Ja Nej fanns inga handledare Om Nej, varför inte?

29 Bilaga 6 (10) Om Ja, vad har kontakterna bestått i? Frågor om effekter av kursen/cirkeln (16-19) 16 Vad har du lärt dig genom att genomföra kursen/cirkeln? Har du samarbetat med andra kurs/cirkelledare inom nätverket? Ja Nej Om ja, på vilket sätt?.... Vad har du lärt av det samarbetet? Bedöm i vilken utsträckning du anser att ditt arbete med kursen/cirkeln har bedömts som negativt/positivt av din närmaste omgivning. negativ bedömning positiv bedömning a) av ledningen för enheten/skolan b) av kollegor vid enheten/skolan c) av familj d) av vänner e) av Kommentar till din bedömning......

30 Bilaga 6 (10) 19 Vilka kunskaper och färdigheter anser du att du framför allt uppmuntrat hos deltagarna under kursen/cirkeln (i instruktioner, uppgifter, instuderingsfrågor, prov mm)? Välj ett alternativ! faktakunskaper. att förstå sammanhang, lösa problem och dra egna slutsatser. att kritiskt granska, själv ta ställning och producera egen kunskap. att använda och utveckla den egna personligheten i arbetet med innehållet. inget av ovanstående utan Frågor om framtiden och förslag till förändringar (20-24) 20 Skulle du kunna tänka dig att genomföra ytterligare kurser med liknande uppläggning? Ja Nej Vet inte Motivera ditt svar! Vilka krav på dig som lärare har kursen/cirkeln ställt som du anser behöver uppmärksammas vid en utbildning av kommande lärare för liknande kurser? Förslag till förändringar a Vilka förslag till förbättringar har du när det gäller teknikanvändningen? b Vilka förändringar behövs i uppläggningen av kursen/cirkeln?...

31 Bilaga 6 (10) c Vilka förändringar behövs i innehållet inför nästa kurs/cirkel?.... d Annat som behöver förändras för att genomförandet skall fungera? I Västerbottens Kuriren fanns den 3 april en insändare där budskapet var Jag umgås hellre i cirkeln än på nätet. I inlägget uttrycktes oro inför den framtida samhällsutvecklingen, bl a utbildning utan fysisk samvaro (öga-mot-öga). Hur ser du på denna fråga? Övrigt som du vill kommentera... Tack för din medverkan!

32 Bilaga 7 (7) Enkät till handledare Jag är anställd som lokal handledare vid... Antal deltagare aktuella för handledning vid kurs/cirkelstarten... Antal kurser/cirklar som deltagarna följt... Antal deltagare som har utnyttjat möjligheten till handledning... Frågor om din bakgrund (1-6) 1 Jag är: Kvinna Man 2 Ålder: år 3 Vilka erfarenheter som kursledare/lärare inom vuxenutbildning hade du vid kursens/cirkelns start? Kryssa för samtliga alternativ som gäller för dig! Högskola/universitet i...år Komvux i...år Statens skola för vuxna i...år Folkhögskola i...år Studieförbund/Föreningar,...år. Privat utbildningsanordnare...år För nuvarande arbetsgivare/kursgivare...år Inget av ovanstående alternativ, däremot som lärare vid Grundskola...år Gymnasieskola...år Annat, nämligen Har du tidigare erfarenhet av distansundervisning som deltagare eller ledare/lärare med datorkommunikation som ledare/lärare? Nej Ja med datorkommunikation som deltagare? Nej Ja utan datorkommunikation som ledare/lärare? Nej Ja utan datorkommunikation som deltagare? Nej Ja Om du svarat ja på någon fråga, ange vem som anordnade utbildningen och vilken/vilka kurser du har erfarenhet av

33 Bilaga 7 (7) 5 Hade du vid starten tidigare erfarenhet av att använda dator i ditt arbete? Ja Nej Om ja...till vad använde du datorn?... 6 Vilket var ditt främsta motiv för att delta som handledare i genomförandet av vårens kurs/cirkel i nätverksprojektet? Markera det mest giltiga skälet med ett kryss! Jag behövde erfarenheten för att klara mina arbetsuppgifter bättre Jag behövde erfarenheten för att på sikt kunna byta arbete Jag deltog för att få kontakt med och utbyta tankar med kollegor Jag ansåg det nödvändigt för min utveckling att delta Jag har blivit tilldelad/ålagd handledning i kursen/cirkeln Jag fick bättre arbetsvillkor genom att delta i projektet Min kompetens behövdes för att kursen/cirkeln skulle kunna genomföras Jag var intresserad av den teknik som skulle användas Annat motiv, nämligen Kommentera ditt val av alternativ Frågor om kursen/cirkeln (7-14) 7 A är student på universitetet och har nyss påbörjat en kurs i pedagogik. Undervisningen består framför allt av föreläsningar i anslutning till kursinnehållet. Det förekommer också lärarledda seminarier där hon tillsammans med andra diskuterar viss litteratur. I övrigt studerar hon själv litteraturen, ibland med hjälp av frågor som läraren för kursen konstruerat. I slutet av kursen visar A vad hon lärt på en skriftlig tentamen som bedöms, och där A kan erhålla betyget underkänt, godkänt och väl godkänt. Om du jämför denna beskrivning av traditionell universitetsutbildning med de kurser/cirklar som du handlett, vilka tre viktiga skillnader i kursuppläggning skulle du vilja lyfta fram mellan den lärmiljö som dina deltagare möter jämfört med den som A möter.

34 Bilaga 7 (7) 8 Hur har du uppfattat ditt uppdrag som handledare? 9 Berätta hur det blev!

35 Bilaga 7 (7) 10 Försök bedöma vilken av nedanstående beskrivningar av handledarrollen som du i huvudsak anser att du haft under kursen/cirkeln. Markera endast ett alternativ! Som handledare har jag tolkat innehållet i kursen/cirkeln och bestämt vad som skall läras och sedan förmedlat fakta till deltagarna och angett vad deltagarna behöver veta och kunna.. Som handledare har jag utvecklat deltagarnas tankar om innehållet och utmanat deltagarna att gå utöver sitt vanliga sätt att tänka. Jag har väglett deltagarna i hur de själva skall söka kunskap. Som handledare har jag haft en kuratorsroll och en social funktion. Det har funnits en nära relation till deltagarna som kännetecknats av omsorg och vänskap. Jag har arbetat för att skapa ett klimat av samarbete och försökt stärka deltagarnas självuppfattning. Som handledare har jag ansträngt sig för att skapa ett intresse för ämnet och hålla igång aktiviteten under kursen/cirkeln. Som handledare har jag varit en mer erfaren deltagare i kursen/cirkeln som tillsammans med deltagarna samtalat och rest mot ett för alla gemensamt mål, samt försökt göra resan så upplevelserik och minnesvärd som möjligt. Inget av ovanstående. Jag har I en kurs/cirkel utan fysiska träffar kan ett antal kritiska situationer uppstå som du som handledare upplever behov av att lösa. Ge exempel på kritiska situatoner som du upplevt som handledare! På baksidan av formuläret kan du ge tips om hur du eventuellt löste de aktuella situationerna. Kritiska situationer _

36 Bilaga 7 (7) 12 Har den teknik som använts under kurserna/cirklarna fungerat tillfredställande? Ja Nej Vet inte Motivera ditt svar 13 Har du haft kontakt med kursledarna/lärarna för kurserna/cirklarna? Ja Nej Om Nej, varför inte? Om Ja, vad har kontakterna bestått i? Frågor om effekter av kursen/cirkeln (14-15) 14 Vad har du lärt dig genom att vara handledare? Har du samarbetat med andra handledare inom nätverket? Ja Nej Om ja, på vilket sätt?.... Vad har du lärt av det samarbetet?......

37 Bilaga 7 (7) 16 Bedöm i vilken utsträckning du anser att ditt arbete som handledare har bedömts som negativt/positivt av din närmaste omgivning. negativ bedömning positiv bedömning a) av ledningen för enheten/skolan b) av kollegor vid enheten/skolan c) av familj d) av vänner e) av Kommentar till din bedömning Frågor om framtiden och förslag till förändringar (16-24) 16 Behövs lokala handledare i framtiden? Ja Nej Vet inte Motivera ditt svar! Skulle du kunna tänka dig att vara handledare för liknande kurser/cirklar? Ja Nej Vet inte Motivera ditt svar!

38 Bilaga 7 (7) 18 Vilka krav på dig som handledare har kursen/cirkeln ställt som du anser behöver uppmärksammas vid en utbildning av kommande handledare för liknande kurser? Förslag till förändringar för att utveckla handledarskapet i kurser/cirklar organiseras med lokala handledare. a Vilka förslag till förbättringar har du när det gäller teknikanvändningen?... b Vilka förändringar behövs i kurs/cirkeluppläggning?... c Vilka förändringar behövs i handledarrollen?... d Annat som behöver förändras för att handledningen skalll fungera? Övrigt som du vill kommentera... Tack för din medverkan!

39 Bilaga 8 I vårt utvärderingsuppdrag ingår att försöka besvara frågor även om projektorganisationen. En del kan vi läsa oss till i olika dokument och konferenser, men vi vill även ha era synpunkter på nedanstående frågor om projektorganisationen. 1. Vad har fungerat bra med den nuvarande organisationen? 2. Vad har fungerat mindre bra? 3. Behövs några förändringar i projektorganisationen om nätverket ges möjligheter att fortleva? 4. Var det nödvändigt för nätverksprojektet med fysiska träffar? Isåfall varför/varför inte? Svaren på frågorna kan ni skicka till Ethels postlåda.de kommer att bearbetas för hela gruppen och avidentifieras så gott det går. Hälsningar Ethel, Anders och Agneta

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

13. Vad tycker du om samarbete och enskilt arbete på kurserna när det gäller laborationer?

13. Vad tycker du om samarbete och enskilt arbete på kurserna när det gäller laborationer? Enkäten Bakgrund 1. Vilket kön har du? Man Kvinna 2. Hur gammal är du? -25 26-30 31-35 36-3. Vilket program läste/läser du? Inom parenteserna står de olika namn utbildningarna haft genom åren. C (Datavetenskaplig

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans 1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans Nyköpings Folkhögskola Projektledare Jan Altsjö e-postadress info@nykoping.fhsk.se Tel 0155-29 20 80 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Ett sätt för skolan att

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Syftet med enkäten är att få veta var, de studenter som tar ut en Studie- och yrkesvägledarexamen på Stockholms universitet, tar vägen efter utbildningen. 2013 gjordes

Läs mer

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg 2015-04-23 Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Natalia Gura, rektor för vuxenutbildningen,

Läs mer

Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION. Mora folkhögskola

Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION. Mora folkhögskola Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION Mora folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET Juni 2005 Innehåll Syfte 2 Bakgrund 1. Projektgruppen 3 2. Övriga lärare 4 Metod och Resultat 1. Projektgruppen 4 2. Övriga lärare 7 Avslutande diskussion

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

PROJEKTMATERIAL. Lokal distansutbildning. NBV Dalarna. Februari 2001

PROJEKTMATERIAL. Lokal distansutbildning. NBV Dalarna. Februari 2001 PROJEKTMATERIAL NBV Dalarna Februari 2001 s Pedagogiska resurser www.folkbildning.net Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm, 08-412 48 00 1 Innehållsförteckning KKS/Folkbildningsrådets projektnummer:

Läs mer

Studiehandledning Komvux Vård Bollnäs

Studiehandledning Komvux Vård Bollnäs Studiehandledning Komvux Vård Bollnäs Kurs: Vårdpedagogik och handledning Ämne: Pedagogik i vård och omsorg Kurskod: PEAVÅD0 Poäng: 100 Studiehandledningen gäller personal i Bollnäs kommun som gått Vård

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-12-16 Vår referens Elin Ewers Sekreterare elin.ewers@malmo.se Tjänsteskrivelse under 2015 avseende distansutbildning

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30 Datum 13-6-6 1(14) Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 1-4-1 13-4-3 Bilaga: Frågeformulär Postadress: Tel. 7-6 88 73 Samordningsförbundet i Kalmar län Organisationsnr -189 Lögstadsgatan 98 39 Vimmerby

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

PROJEKTMATERIAL. IT och internet för synskadade. Studiefrämjande sydvästra Skåne. Mars 2001

PROJEKTMATERIAL. IT och internet för synskadade. Studiefrämjande sydvästra Skåne. Mars 2001 PROJEKTMATERIAL IT och internet för synskadade Studiefrämjande sydvästra Skåne Mars 2001 s Pedagogiska resurser www.folkbildning.net Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm, 08-412 48 00 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Informationsträff 4 nov 2015

Informationsträff 4 nov 2015 Informationsträff 4 nov 2015 UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Period vecka 47-51 Vem är jag och vem är du? Examinator: Anna Öqvist Kursledare: Monica Grape Övriga involverade lärare: Kattis Edström. Ull-Britt

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

Innehållsförteckning. Manual WebCT

Innehållsförteckning. Manual WebCT Innehållsförteckning Introduktion. 3 Inloggning 4 Översiktssida...5 Lösenordsbyte..6 Kursens startsida..8 Kalender...9 Webblektion 10 Diskussionsforum...11 Privat post.. 14 Chatt...16 Meny 2007 2 Introduktion

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet?

Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet? Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet? Några samlade riktlinjer för Dig som studerar på våra kurser Varmt välkommen som studerande på någon av våra

Läs mer

PROJEKTMATERIAL. IT-stöd för svagpresterande. Liljeholmens folkhögskola

PROJEKTMATERIAL. IT-stöd för svagpresterande. Liljeholmens folkhögskola PROJEKTMATERIAL Liljeholmens folkhögskola s Pedagogiska resurser www.folkbildning.net Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm, 08-412 48 00 1 Innehållsförteckning KKS/Folkbildningsrådets projekt...

Läs mer

Bilaga 1 Checklista för förberedelser

Bilaga 1 Checklista för förberedelser Bilaga 1 Checklista för förberedelser Har valberedningen fått ta del av verksamhetens: JA NEJ Värderingar Vad styrelsen vill uppnå under mandatperioden; affärsidé, visioner och mål Hur styrelsen förväntas

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele Elevhälsoplan Kastellskolan 2013-2014 Skolans arbete ska vila på en grund av kunskap om vad som främjar elevens lärande och utveckling. Styrdokumenten för skolan är tydliga med att alla elever ska få den

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007 Arbetsliv Rapport: Lyckliga arbetsplatser Maj 27, Markör Marknad och Kommunikation AB Rapport Lyckliga arbetsplatser 27 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, 71 47 Örebro Telefon: 19-16 16 16.

Läs mer

HANDLEDARENS INSTRUKTIONER

HANDLEDARENS INSTRUKTIONER HANDLEDARENS INSTRUKTIONER Grundutbildningen för scoutledare 1.1.2015 Utbildningsgruppen Innehållsförteckning 1. Vad är ledarskapsövningen?... 3 2. Valet av handledare... 3 3. Valet av ett lämpligt projekt...

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Brukarundersökning 2010 Särvux

Brukarundersökning 2010 Särvux TNS SIFO 114 78 Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11 tel +46 (0)8 507 420 00 fax +46 (0)8 507 420 01 www.tns-sifo.se Brukarundersökning 2010 Särvux En undersökning genomförd av TNS SIFO på uppdrag

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

STUDENTBAROMETERN HT 2012

STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDIE- OCH ARBETSMILJÖ APPENDIX III INSTITUTIONEN INGENJÖRSHÖGSKOLAN FÖRELIGGANDE RAPPORT är nummer arton i rapportserien Rapport från Centrum för lärande och undervisning.

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011)

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Vad är era egna erfarenheter kring att genomföra klassrumsbesök? Syfte, möjligheter och utmaningar med klassrumsbesök? Hur förbereder man sig som rektor

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

3. Högskolans roll och funktion

3. Högskolans roll och funktion 3. Högskolans roll och funktion 3.1 Behovsinventering och planering av kurser I oktober månad bjuds de regionala utbildningssamordnarna in till högskolan för att diskutera nästkommande läsårs fristående

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen

Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen 2007-08-14 Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen Kriminalvårdens klientutbildning omfattar formell vuxenutbildning, yrkesutbildning och högskolestudier. Verksamheten har under de senaste

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2 ATT VARA FYSISKT NÄRVARANDE ELLER LÄRA PÅ DISTANS... 3 Att vara fysiskt närvarande... 3 Att lära på distans... 3 EN SAMMANFATTANDE

Läs mer

Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015

Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015 2015-02-04 Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015 Avser tiden: 20131101-20150301 Kommun: Tomelilla 1. Sammanfattning Arbetet med att förbättra matematikundervisningen

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola.

Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola. Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Förskollärarprogrammet på distans. Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola. 1 Innehåll INLEDNING... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR I

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 Dokument kring Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 110831 Lärarutbildningen vid Linköpings universitet Mål med utvecklingsplanen under INR 1 och 2 Utvecklingsplanen är ett

Läs mer

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten)

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten) Miniprojekt, pedagogisk grundkurs IV, ht 2000. Andreas Gyllenhammar & Johan Persson, Institutionen för geovetenskaper Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft

Läs mer

Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm

Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm KM Sjöstrand 2009-06-07 Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm Myrstigen+ är till för dem som på grund av brister i svenska språket har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Verksamheten

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010 Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Innehållsförteckning 1. FÖRORDNING OM KVALITETSREDOVISNING... 3 2. SAMMANFATTNING... 3 2.1 STARKA SIDOR... 3 2.2 OMRÅDEN FÖR

Läs mer

Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016

Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016 Bilaga 1 Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016 Innehåll Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande

Läs mer

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun Kompetens Delaktighet Engagemang Bemötande Trygghet 1 Innehåll Bakgrund 3 Syfte 4 Mål och

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om fortsatt utbildning i föräldrastödjande arbete

Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om fortsatt utbildning i föräldrastödjande arbete Socialdepartmentet 103 33 Stockholm Handläggare Elsa Rudsby strandberg Vårt ärendenummer 03984-2014 Ert ärendenummer S2014/4634/FST Datum 2016-05-01 Sida 1 (10) Folkhälsomyndighetens återrapportering av

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

Sammanställning kursutvärdering

Sammanställning kursutvärdering Kulturgeografiska institutionen Sammanställning kursutvärdering Kurs: Destinationer, 15 hp Termin: ht 2014 Kursansvarig lärare: Erika Sörensson 26 studenter har regelbundet deltagit på kursen. Av dessa

Läs mer

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå.

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. 1 (11) Datum 20151217 Institutionen för pedagogik och didaktik Vt 2016 Studiehandledning UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. Coaching Conversations: Career

Läs mer

Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00

Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00 Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00 Välkommen! Välkommen till kursen Distansutbildning 5p. Under hösten kommer vi att träffas vid ett tillfälle och detta tillfälle är obligatoriskt. Tidpunkt: Fredag

Läs mer

ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET

ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET InnovationskontorEtt Författare Gustav Pettersson Projektledare Robert Wenemark & Johan Callenfors 21 mars 2012 2012 Skill Om Skill Skill grundades

Läs mer

Medarbetarindex. 7 79 67 63 63. Förutsättningar i organisationen. 6 78 65 61 61. Samverkan och kunskapsdelning. 10 74 55 56 56

Medarbetarindex. 7 79 67 63 63. Förutsättningar i organisationen. 6 78 65 61 61. Samverkan och kunskapsdelning. 10 74 55 56 56 Sammanfattande mått (-5) 0 Medarbetarindex. 7 79 67 63 63 Förutsättningar i organisationen. 6 78 65 61 61 Samverkan och kunskapsdelning. 7 55 56 56 Personlig arbetssituation. 77 6 62 6 Stress. *) 25 6

Läs mer

Enkäten inleds med några frågor om demografiska data. Totalt omfattar enkäten 85 frågor. 30-40 år. 41-50 år. 51-60 år. > 60 år. 6-10 år.

Enkäten inleds med några frågor om demografiska data. Totalt omfattar enkäten 85 frågor. 30-40 år. 41-50 år. 51-60 år. > 60 år. 6-10 år. 1 av 15 2010-11-03 12:46 Syftet med den här enkäten är att lära mer om hur lärare tänker och känner när det gäller matematikundervisningen, särskilt i relation till kursplanen och till de nationella proven.

Läs mer

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag Termin: VT 2015 Program: W Kurs: Klimat 1TV026 10 hp Antal registrerade studenter: 11 Svarsfrekvens: (54%) 6/11 Datum: 2015-04-08 Utfall av examination Antal examinerade: 9 Betyg 5: 0 (0%) Betyg 4: 5 (56%)

Läs mer

Resultat från Folkhälsans. amningsenkät 2012

Resultat från Folkhälsans. amningsenkät 2012 Resultat från Folkhälsans amningsenkät 2012 Hur gamla var dina barn när de slutade ammas?uppge skilt för de fyra yngsta barnen. Ifall du ännu ammar yngsta barnet, kryssa då i barnets nuvarande ålder. Hur

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Övergripande En kontaktperson för styrgruppen ska anges: Namn Adress Postadress Fakturaadress, E-postadress Telefon

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013 Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning.

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. En del frågor ska besvaras ur två perspektiv: Så här var det för mig och Så här betydelsefullt var det för mig. Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. OMT-studien,

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs

PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs Hur är kursen uppbyggd? Kursens mål, innehåll och arbetsformer Utvärdering Hur är kursen uppbyggd? Innan närstudieträffen bör den studerande ha klart för sig kursens

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Kartläggning i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-11-10 Diarienummer: HSN 1402-0316 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?) BILAGA 1 INTERVJUGUIDE Vad är jämställdhet? Hur viktigt är det med jämställdhet? Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Läs mer

Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block

Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block Innehåll Frågebanker... 1 Skapa frågebank... 1 Importera en frågebank... 3 Lägg till frågor i frågebank... 3 Skapa frågeuppsättning... 3 Skapa slumpvist

Läs mer

Handledning alternativa lönemodellen. En handledning skapad av SLA och Kommunal

Handledning alternativa lönemodellen. En handledning skapad av SLA och Kommunal Handledning alternativa lönemodellen En handledning skapad av SLA och Kommunal Innehåll Handledning alternativa lönemodellen... 1 En handledning skapad av SLA och Kommunal... 1 1 Hur inför vi den alternativa

Läs mer

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka)

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka) Bilaga 1: Enkät om resvanor Namn:. Klass:... Enkät om resvanor På skolan pågår just nu ett arbete med att ta fram en skolreseplan. En skolreseplan ska lyfta fram frågor att arbeta med när det gäller trafiksäkerhet,

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

E-post detektiver. sök volontärer för att uppdatera medlemsregistret med aktuella e-postadresser

E-post detektiver. sök volontärer för att uppdatera medlemsregistret med aktuella e-postadresser E-post detektiver sök volontärer för att uppdatera medlemsregistret med aktuella e-postadresser Kristina Keyzer, Naturskyddsföreningen kansli Mälardalen 2016 (m.h.a. kansli Dalarna och kansli Väst) Lathund

Läs mer

Presentation av Björkängens förskola

Presentation av Björkängens förskola Presentation av Björkängens förskola Vår förskola startade 1 oktober 1990 och tillhör Närlunda rektorsområde. Vi är en förskola i utveckling som har inspirerats av Reggio Emilias filosofi och tankar om

Läs mer

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Innehållsförteckning Familjehemscentrum... 2 Enkätstudien... 4 Varför och för vem görs studien?... 4 Vad ska studeras?... 4 Av vem görs studien?...

Läs mer