Rapport: Verkstad Landsbygdsnätverket KALMAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport: Verkstad Landsbygdsnätverket KALMAR"

Transkript

1 Vimmerby Rapport: Verkstad Landsbygdsnätverket KALMAR Ansvarig: Nils Lagerroth, Landsbygdsnätverket ( ) Processledare: Lisa Renander, Go Enterprise ( )

2 Bakgrund Entreprenörer och eldsjälar har ofta mycket att stå i. Brist på tid, finansiering, kontakter och information gör att många spännande idéer aldrig blir omsatta i handling. I en enkätundersökning vi har utfört säger hälften av alla tillfrågade att de bär på en idé som de vill utveckla. Lika många tycker det är svårt eller mycket svårt att söka stöd. Trots många goda exempel finns det ett gap mellan entreprenörernas behov och den vägledning/andra stöd som de får. Det behöver göras mer, och framförallt behöver vi utveckla fler lösningar på regional och lokal nivå. Utmaningen Hur kan vi ge entreprenörerna och idébärarna ett bättre stöd att förverkliga sina idéer? Hur ska vi underlätta för idébärarna att få de goda råd och andra stöd som de behöver? Behöver vi samordna rådgivande/stödjande aktörer? Vad kan göras för att informationsgivningen ska utvecklas? Hur kan vi skapa smidigare kontaktvägar? Hur kan vi bättre guida entreprenören genom olika finansieringsalternativ? Hur kan vi förenkla ansökningsprocesser? Utmaningen ställdes av Landsbygdsnätverket. Ett nätverk med bl.a. följande medlemmar: (Länsstyrelserna, Leader, Hushållningssällskapet, Hela Sverige ska Leva, LRF, Coompanion, Företagarna och Jordbruksverket) Verkstad Under en verkstad i Vimmerby den 13 april tog vi fram modeller för hur vi kan bli ännu bättre på att möta dessa behov. Landsbygdsnätverket genomför verkstäder med alla län i landet. Det län i Sverige som lyckas bäst med att införa en effektiv actionmodell som hjälper entreprenörer att gå från ord till handling kommer att på Ullbaggegalan 2011 att belönas med priset Årets Bästa Actionmodell. Med stöd av RIKA-modellen guidades grupperna igenom fyra faser för att utveckla lösningsförslag. Varje grupp utvecklade i interaktion med varandra varsitt förslag och sedan röstade alla fram det förslag som de tyckte var bäst. Därefter är det sedan upp till varje län hur man arbetar vidare med de idéer och förslag som kom fram från de olika grupperna, för att kunna införa eller förstärka en befintlig actionmodell som passar regionen.

3 RIKA-modellen RIKA står för Research, Idé, Koncept och Action. Research: I fas ett fördjupar ni er i frågeställningen och skapar en gemensam bild av vad det är ni ska lösa. Ni tittar på vad som görs bra i dag och vad som görs mindre bra. Vad behöver utvecklas? Idé: I fas två skriver ni ner flera kreativa lösningsförslag. Ni försöker även komma på modiga och nytänkande idéer. Koncept: I fas tre väljer ni ut de idéer som ni tror är genomförbara och skapar ett koncept. Ni tittar på vad som behöver göras, hur det ska göras, vem som ska göra det och när i tiden det ska genomföras. Action: I sista fasen säljer ni in konceptet för att övertyga de andra grupperna om att just er modell är den bästa. Researchfasen I den första fasen analyserades frågeställningen. Grupperna skrev varsin mening där de med egna ord formulerade utmaningen. Grupp A. Hur kan vi tillsammans underlätta processen för den enskilde? Grupp B. Hur identifiera entreprenören och vår egen roll att fixa/hjälpa tillväxten på traven? Grupp C. Hur ändrar vi bilden av möjligheterna för entreprenörerna? Grupp D. Hur myndigheten ska hitta och anpassa sin administration och kommunikation till olika kundgruppers behov. Alternativ: Hur kan man simulera och fantisera runt entreprenörens idé?

4 GODA EXEMPEL Vi diskuterade även vad som görs bra och mindre bra redan idag. De exempel som lyftes fram var: Grupp A. Grupp B. Grupp C. Grupp D. Bra Dåligt Bra Dåligt Bra Dåligt Bra Dåligt Utbildning i samband med projekt och företagsstöd. Bra samordning/gott samarbete och utbyte mellan olika organisationer (t ex Lst Regionförbund). Kunniga och engagerade tjänstemän/organisationer som får saker utförda. Okunskap hos tjänstemän gör att man inte hänvisar vidare. Eftersläpning med pengautbetalningar, inget görs åt detta. Brist på samordning hos tjänstemän/org leder till dubbeljobb. Konsultcheck finns för finansiering och köp av kompetens. Bra kunskap och förmedling av stödformer. Bra rådgivning och dialog med företagen. Inte prio för att ta hand om nya frågor. Tidsbrist, inget tydligt uppdrag. Ej uppsökande verksamhet, hittar inte bra idéer och rätt fas. Möjlighet finns att presentera idéer för beslutsfattare. Hands-on finns för projektansökningar. Närvaro där idéer föds. Sitter bara och väntar på ansökningar kommer ändå in så pengarna tar slut. Dålig närvaro där idéer föds. Finns inte tillräckligt med riskmedel/riskkapital för möjliga misslyckanden. Kunden i fokus. Kunskap om systemet. Jobbar processinriktat. Samlar inte alla på ett ställe vid ett tillfälle med kunden/entreprenören i fokus. Otydligt vad vi erbjuder, vilken organisation som erbjuder vad. Gratis rådgivning (är det bra?).

5 Konceptfasen I konceptfasen inledde vi med att identifiera områden som är realistiska att ta tag i. Vi röstade sedan fram de enligt deltagarna fyra viktigaste områdena. Så här blev resultatet: 8 p, Hitta idéer - uppsökande verksamhet och närvaro. 5 p, Erfarenhetsutbyte och samverkan mellan aktörer. 5 p, Kommunikation, information, IT. 4 p, Entreprenörscoachning, enskild. 3 p, Attitydpåverkan, mediabild. 2 p, Entreprenörscheckar. 2 p, Entreprenörsattityd i alla led. 2 p, Gruppcoachning, expertpanel. 1p, Kompetensstöd till företagsledare. 1 p, Medborgarinflytande, alla grupper. 1 p, Erfarenhetsutbyte och nätverkande mellan entreprenörer. 0 p, Processen för projektstöden intern. Lösningen Varje grupp fick sedan utveckla en lösning som fokuserade på ett av områdena men där alla områden ingick på ett eller annat sätt. Ett koncept antogs som länets gemensamma och det löd så här: Din bygd vår kunskap gemensam utveckling Hur ändrar vi bilden av möjligheterna för entreprenörerna? Det vill vi lösa genom att ha en typ av Rotary-luncher för alla som jobbar inom den här branschen. För att mötas och för att ta del av varandras kompetens. Det är det vi har behov av möten på olika sätt men vi har ont om tid. Så när vi har lärt oss av varandras och delat med oss av kunskap och kompetens. Då bjuder

6 vi in potentiella idébärare/entreprenörer och erbjuder en form av speeddating och kallar det för landsbygdscafé. Detta hålls på samma ställe där vi redan har varit vilket gör mötesformen effektiv. Entreprenörerna kan snabbt gå vidare och få mer information hos nästa aktör. Detta arrangeras runt om i länet t.ex. varannan månad Rotarylunch Landsbygdscafé Utöver detta vill vi utveckla en webbportal med en facebookgrupp och en chatt där man kan chatta fritt med andra idétagare och även kunna föra en dialog enskild med handledare. Det ska finnas bemanningssystem med kompetens från de olika länen. Detta ska bli den självklara ingången för att testa en idé - kanalen för alla frågor. När alla frågor är besvarade kan idébäraren gå direkt till den digital ansökan. Kanske kan detta projekt genomföras som ett samverkansprojekt inom Leader. Allt på en plats, på ett datum skapar nätverk, skapar, närvaro och skapar tillgänglighet. Åtgärdsplan Vad ska göras? Deadline? Ansvarig: Etablera coacher i varje kommun Coacherna identifierar goda företagsidéer Träffar i kommunerna Konceptet utvecklat av grupp C: Jenni Lars Leppelt (jenni.leppelt@hultsfred.se) Wellin (lars.wellin@kalmaroland.se) Hultsfreds kommun Leader KalmarÖland Agneta Gustavsson Länsstyrelsen Kalmar Eva Gröön(eva.groon@hogsby.net) Mittpunkt Högsby

7 Alternativa lösningar De tre koncept som utvecklades parallelt kan användas för att komplettera den vinnande lösningen. Grupp A (Fokus Erfarenhetsutbyte och samverkan mellan aktörer) Tillsammans skapar vi det mest entreprenörstäta länet i landet Utmaningen handlar om hur vi tillsammans kan underlätta processen för den enskilde. Tänk om en kontaktperson kunde ge entreprenören den hjälp den behöver. Idag finns det nästan lika många olika aktörer och stöd som det finns behov. Det är en djungel, det vet vi alla. Men tänk om idébäraren skulle kunna lotsas rätt direkt. För att nå dit ska vi kartlägga alla aktörer som stöttar entreprenörer på landsbygden och ta reda på vad de kan erbjuda. Detta ska göras på alla orter. Därefter ska vi utveckla en permanent lösning för träffar/workshops som bygger på den idé som Grupp C utvecklade med luncherna. Med hjälp av en webbaserad databas kan aktörerna hänvisa till varandra och varandras kompetenser. Databasen ska förutom att ge stöd även ge tillgång till nya kontaktnät, tipsa om andra projekt, koppla till befintliga databaser, ge möjlighet att anmäla sig till evenemang/resor mm. Databasen leder till nya gemensamma produkter och varumärken över gränserna och har nya stödfunktioner för projekt. Under träffarna så samlas aktörerna för att äta lunch och utbyta erfarenheter, ha utbildning, informera och nätverka. Därefter är det öppet-hus för allmänheten landsbygdscafé med speeddating, erfarenhetsutbyte, utbildning, info och nätverkande. I konceptet finns också en uppsökande verksamhet som leder till att idéer/entreprenörer läggs in i databasen och blir sökbara. Coacherna lotsar vidare utifrån kompetensområden hos olika aktörer och kan erbjuda djupgående coachning. På plattformen finns även en chatt som kan användas för att sålla fram idéer och med en uppsökande verksamhet samlar vi in fler till nätverket.

8 Med samverkan och kunskap om varandra tillsammans skapar vi det mest entreprenörstäta länet! Åtgärdsplan Vad ska göras? Deadline? Ansvarig: Förankring kända aktörer Sept 2011 LST Finansierings och projektbeslut Kartläggning av olika kompetensområden hos aktörerna Sammanställning i databas Dra igång med träffar April 2012 Konceptet utvecklat av: Susann Johannisson Emmaboda kommun Viktor Bruze Länsstyrelsen Kalmar Anki Schön Mittpunkt Högsby Lise-Lotte Gustafsson Torsås kommun Grupp B (Fokus Hitta idéer - uppsökande verksamhet och närvaro.) Vår unika möjlighet att agera för engagemang och tillväxt Hur identifierar vi och hittar entreprenörerna? Och när vi har hittat dem hur utvecklar vi vår egen roll för att hjälpa tillväxten på traven? Utgångsläget är att det finns finansiering och vi

9 jobbar till viss del med att sprida kunskapen om detta och vi jobbar till viss del med rådgivning till de företag som söker hjälp. Däremot har vi inte alltid möjlighet att prioritera att ta hand om alla idéerna och vi har inte alltid möjlighet att ägna oss åt en uppsökande verksamhet. Vi hittar inte alltid rätt idéer i rätt fas. Därför har vi kommit fram till ett koncept där det i första steget gäller att hitta de som har idéerna och behöver stödet. Vi vill utveckla en plattform där idébärarna själva kan söka kunskap och se goda exempel. Vi vill även själva söka upp dem via olika typer av möten. Entreprenörerna med de idéer vi vill ta vidare får stöd av en coach som i sin tur kan gå in på portalen och hitta rätt stöd. Coacherna samlas i ett coachnätverk som verkar både online och IRL. Det finns även en chattfunktion. Med hjälp av entreprenörscheckar löser vi faktumet att en del tar betalt och en del inte. Åtgärdsplan Vad ska göras? Deadline? Ansvarig: Utse huvudman i Regionförbundet Identifiera nätverk Kommunicera och identifiera lokala nätverk Speeddating kommunvis Kartläggning av coacher Konceptet utvecklat av: Marie Sjödin Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge Börje Forss Coompanion Kalmar Christina Thorstensson Regionförbundet i Kalmar län Hans Lorentzon Valdemarsviks Kommun

10 Grupp D (Fokus Entreprenörscoachning) Från idé till verklighet, samverkan skapar tillväxt i regionen, företagsamhet lönar sig Utmaningen handlar om hur myndigheter ska hitta och anpassa sin administration och kommunikation till olika kundgruppers behov. Lösningen är att i steg ett få våra myndigheter, våra organisationer och våra rådgivare att verkligen lära känna sin målgrupp. Det behövs en bred kunskap för att kunna bemöta olika målgrupper och därför behöver kunskapen hos coacherna breddas och kvalitetssäkras. Coachningen ska sedan äga rum både virtuellt och genom personliga möten. De personliga möterna kan vara antingen individuellt eller i grupp. Genom att använda den sk entreprenörschecken så löser vi finansieringen av coachningen. Det här kommer att bli väldigt tillgägnligt och tydligt för den enskilde. Det blir lätt att hitta vart coacherna finns och lätt att uppdatera. - Coacherna bildar ett kompetensnätverk och lotsar rätt. - Kvalitetssäkring av coacher gemensamt förhållningssätt, erfarenhet, kunskap. - Visa var coacherna finns, ska vara lätt att hitta i t.ex. en kommun. - Uppsökande verksamhet. Tillgängligt även på distans. Prisvärt, flexibelt och aktuellt. Åtgärdsplan Vad ska göras? Deadline? Ansvarig: LS/RF Utse projektägare Formulera uppdraget/projektplan Samverkan referensgrupp (entreprenörer + coacher) Inventering coacher/rådgivare Befintliga nätverk Kvalitetssäkring/kompetensutv coacher Webutveckling/webtjänster Uppsökande verksamhet, mullvader Nätverksträffar mm

11 Konceptet utvecklat av: Ewa Engdahl Coompanion Kalmar Christina Dannesäter Gillberga, Emådalens utvecklingsgrupp Börje Kindesjö LRF Konsult Bengt-Åke Lundin Mittpunkt Högsby Ann- Cristine Torgnysson Torsås kommun Fler idéer Under idéfasen skulle lagen brainstorma fram flera kreativa idéer, innan de i konceptfasen byggde om dem till mer realistiska lösningar. Här listar vi några av dem: Smålandsnytt sänder Regionalt Draknäste. Nationell modell kommunbank. Gemensamma årliga entreprenörsresor/workshops för inspiration och förebilder. Personlig coach, liknande personlig bankman. Exempellista och alla stödformer på webbportal. Mullvad, som aktivt letar idéer. Två utbildade i varje by inför varje ny programperiod. Digitalt forum för alla frågor om ansökningar - svar inom 1 minut. Kommuncoach som har möjlighet att följa hela processen, jobbar nära, för att minska beslutsprocessen. Entreprenörscheck, även för risk, likna konsultcheck. Gruppcoachning - jobba konkret med rådgivningssituationen alla organisationer träffar kunden samtidigt. Entreprenörsguide, (liknande etableringslots) lots för idéer, någon som lyssnar, fantiserar, stimulerar och marknadsför idéerna. Utbyte mellan entreprenörer och investerare utifrån kompetenser och behov i ett globalt nätverk. Speeddating med flera proffs på entreprenörskap. Ny stödmodell för entreprenörer ansök, få återkopplingar och beviljat stöd inom 1 timme. Vill ha ett medborgarting, en idéverksstad där alla invånare ska vara delaktiga, och rösta fram bästa framtidsprojekt.

12 Tänk dig att ha en liten coach i byrån så plockar du fram din egen coach. Kampanj: Jag tänker hoppa ner från Eiffeltornet, om jag inte får nått stöd idag. Jag vill ha en egen måne som jag kan åka till Vi fixar rymdfärjan som tar entreprenören till sitt mål. Du ska inte tro det fungerar om vi inte utnyttjar de äldres livskompetens, de vill ju hellre jobba och de yngre har ju ingen tid. Ansvarig: Nils Lagerroth, Landsbygdsnätverket ( ) nils.lagerroth@hushallningssallskapet.se Processledare: Lisa Renander, Go Enterprise ( ) lisa@goenterprise.se

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-12-16 Vår referens Elin Ewers Sekreterare elin.ewers@malmo.se Tjänsteskrivelse under 2015 avseende distansutbildning

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10,

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10, Bilaga 4 Sida 1(11) KL 1900 Inger Åckander, 630222 SAMMANSTÄLLNING AV FRÅGORNA AV TOTALT 37 INTERVJUER FÄRGADE SIFFROR FRÅN STORSTADSLÄN - 24 FRÅN STORSTADSLÄN OCH 13 FRÅN ÖVRIGA LÄN Frågor Ja Nej Hur

Läs mer

Hitta kunder som frilansare

Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare 4 Att livnära sig som frilansare, genom att ta långa- eller kortsiktiga uppdrag, är en allt vanligare arbetsform. På Billogram träffar vi många frilansare,

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

2016 P R O G R A M B L A D

2016 P R O G R A M B L A D 2016 PROGRAMBLAD Ställ ut på HR-Dagarna 2016 När ni deltar som utställare på HR-Dagarna 2016 når ni personalchefer, HR-Chefer och VD på företag på de orter där ni vill öka er marknadsföring och försäljning.

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet.

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet. Handlingsplan Inledning Handlingsplanen är en del i den Master Class om urbana gemenskaper, aktivism och medborgardeltagande som hållits inom Nordic City Network under hösten/vintern 2015/2016. Handlingsplanens

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Studieplanering i organisationen

Studieplanering i organisationen Studieplanering i organisationen 1 Syftet Vi vill tillsammans med våra medlems- och samarbetsorganisationer starta en process som handlar om att utveckla studieverksamheten. Genom att presentera ett antal

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Rapport: Verkstad Landsbygdsnätverket

Rapport: Verkstad Landsbygdsnätverket Sundsvall 2011-05-03 Rapport: Verkstad Landsbygdsnätverket Ansvarig: Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverket (070 6152140) maria.gustavsson@jordbruksverket.se Processledare: Lisa Renander, Go Enterprise

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Ett stöd för skol-if Den här studiehandledningen är gjord som ett stöd för skolidrottsföreningar som vill arbeta med häftet Ung Ledare i studiecirkel. Metodiken

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

Samråd för hbtq-frågor

Samråd för hbtq-frågor !Infoga logotyp här Sida 1(6) Samråd för hbtq-frågor Datum: 2 oktober 2014 Tid: 09.00 12.00 Plats: Regionens hus, Norra Hamngatan 14, Göteborg Närvarande: Angelica Löwdin, FPES Annika Håkansson, kommittén

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT

STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT 1 MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR MOT EN KLIMATSMART,

Läs mer

Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom

Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom Boksammanfattning Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom Tvärtom är skriven för dig som vill bli en vinnare i dina egna ögon, säger författaren Max Söderpalm

Läs mer

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna för dig som intervjuar Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Viktigt att tänka på i en

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

Konceptbeskrivning Ungagemang

Konceptbeskrivning Ungagemang Konceptbeskrivning Ungagemang Vad är Ungagemang? Syftet med Ungagemang är att skapa en fysisk mötesplats där unga ges verktyg och inspiration för att själva förvandla idéer till aktiviteter som skapar

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd

Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd Sammanfattning Studier visar att en av fem vuxna är anhörig till någon med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, demens, missbruk eller annan långvarig

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport Under projektet har vi lärt oss otroligt mycket och växt så det knakar. 2008 var året då ungradio blev stora. Men vi har busigheten kvar, och vår organisation drivs fullt ut

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektnamn: Samling vid Brunnen - Reportrarna

Projektbeskrivning. Projektnamn: Samling vid Brunnen - Reportrarna Projektbeskrivning Projektnamn: Samling vid Brunnen - Reportrarna Kort bakgrundsbeskrivning: Brunnen i Arkelstorp är en bygdegård med fantastisk historia om att dricka brunn. En plats som i dagsläget nyttjas

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Marknadsföring genom

Marknadsföring genom Marknadsföring genom Nå tusentals studenter Du kan genom Linnéstudenterna potentiellt nå ca 25000 studenter vid Linnéuniversitetet genom annonsering i våra kanaler, och genom våra mässor och events kan

Läs mer

Tillsammans bryter vi segregation, bygger nya broar och ger möjlighet att träna svenska.

Tillsammans bryter vi segregation, bygger nya broar och ger möjlighet att träna svenska. Svenska med baby är ett framgångsrikt koncept som skapar nya möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden och med ursprung i hela världen. Tillsammans bryter vi segregation, bygger nya broar

Läs mer

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30 Datum 13-6-6 1(14) Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 1-4-1 13-4-3 Bilaga: Frågeformulär Postadress: Tel. 7-6 88 73 Samordningsförbundet i Kalmar län Organisationsnr -189 Lögstadsgatan 98 39 Vimmerby

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

För att kunna genomföra en diskussion bör ämnet och syftet för diskussionen vara kända för eleven.

För att kunna genomföra en diskussion bör ämnet och syftet för diskussionen vara kända för eleven. Att kunna föra en strukturerad diskussion handlar om att på ett fungerande sätt delge andra sina åsikter och tankar i ett ämne. Det handlar om att både kunna tala, lyssna och förstå turtagningens principer.

Läs mer

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Upphandla med sociala hänsyn En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Innehåll Inledning upphandlingen som verktyg för att förbättra samhället 3 Vad är upphandling med sociala hänsyn? 4 Varför

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Att driva förändring med kommunikation

Att driva förändring med kommunikation 1/17 Att driva förändring med kommunikation Detta är ett verktyg för dig som: Står inför uppgiften att driva ett förändringsarbete Redan ansvarar för och har påbörjat ett förändringsarbete Inser att kommunikation

Läs mer

Resultat Varberg. 64 respondenter

Resultat Varberg. 64 respondenter Resultat Varberg 64 respondenter 1 2 Kommentarer Starta-eget kurs Gick några ggr på entreprenörskolan när jag hållit på några år Inte individanpassat, dessutom mer information snarare än dialog. Upplevde

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst Fackliga utbildningar 2016 För medlemmar i Kommunal Vänerväst Varför gå en kurs? Du är den som bäst kan driva de frågor som är viktiga för dig och dina kollegor på jobbet. Men för att kunna göra det behövs

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin Bilaga 5 2006-11-27 Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin 2006-11-02 Sammanfattning av synpunkter på Afa projektet: Satsa friskt

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program HANDBOK för dig som medverkar i Ifous FoU-program Innehåll Hur är ett FoU-program upplagt?... 3 Vad kommer ut av Ifous FoU-program?... 4 Organisation och roller... 5 Vad behöver ni göra nu?... 7 Det här

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE Studiehandledning gör en annan värld möjlig Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare. Den innehåller praktiska tips när det gäller hur man

Läs mer

Min väg till framtiden. Att arbeta med process i grupper

Min väg till framtiden. Att arbeta med process i grupper Min väg till framtiden Att arbeta med process i grupper Projektet Gävleborg har en arbetsmarknad som är starkt könsuppdelad med en kombination av låg- och högutbildade ungdomar. Oavsett utbildningsnivå

Läs mer

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn. Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.hagstrom@orebrolse Den information vi har är ofta kopplad till personer. Grundregeln

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Sammanställning av enkät utförd i projektet Hela Sverige gör jämt 2007

Sammanställning av enkät utförd i projektet Hela Sverige gör jämt 2007 Bilaga 5 Sammanställning av enkät utförd i projektet Hela Sverige gör jämt 2007 Totalt utskick till 23 Länsbygderåd Svar från 20 Länsbygderåd, varav 2 svar från två av Länsbygderåden. Motiveringar och

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Jönköpings Södra IF:s ungdomsutskott och föräldragrupp hälsar dig som förälder varmt välkommen i föreningen!

Läs mer

ERBJUDANDE till Gävleborgs kommuner. PROCESSUTBILDNING FÖR SEKTORSÖVERGRIPANDE BARN- OCH UNGDOMSPOLITIK år 2012-2013

ERBJUDANDE till Gävleborgs kommuner. PROCESSUTBILDNING FÖR SEKTORSÖVERGRIPANDE BARN- OCH UNGDOMSPOLITIK år 2012-2013 ERBJUDANDE till Gävleborgs kommuner 1 (5) PROCESSUTBILDNING FÖR SEKTORSÖVERGRIPANDE BARN- OCH UNGDOMSPOLITIK år 2012-2013 Inom ramen för den regionala barn- och ungdomspolitiska strategin Region Gävleborg

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat

Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat Regionala bredbandskoordinatorer länge efterfrågade underlätta för alla bredbandsföreningar som finns runtom i landet, som jobbar ideellt och

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade

Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade Rapport från medlemmarna i Studentpanelen: Håkan Bäckman Ida Eriksson Miriam Isaksson Mettavainio Piaa Kinnunen Jenny Lindgren Gabriel

Läs mer

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund.

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Karl Johan Adolfsson, Leader

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet

Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 14 (20) 5 Sammanträdesdatum 2013-03-12 56 Dnr 2012/402 Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet INLEDNING Coompanion har hos Företagarcentrum

Läs mer

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal?

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal? Rådgivningsbesökets utmaningar Uppdatera det personliga mötet nya kanaler för miljörådgivning 9-10 november 2010, Arlanda stad Hanna Ljunggren Bergeå Hanna.Bergea@sol.slu.se Huvudbudskap: Det finns en

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår Värvningsguide - så får ni fler medlemmar till er elevkår Sida 2 av 7 Innehåll Vad är en medlem?... 3 Aktivt medlemskap... 3 Elev kontra medlem... 3 Vad säger stadgan?... 3 Elevkårens mål bör vara att

Läs mer

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans 1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans Nyköpings Folkhögskola Projektledare Jan Altsjö e-postadress info@nykoping.fhsk.se Tel 0155-29 20 80 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Ett sätt för skolan att

Läs mer

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan Nyhetsbrev september 2013 Strunta i gamla invanda arbetssätt och var kreativa i era lösningar! Ungefär så uppmanade justitieminister Beatrice Ask konferensdeltagarna på Clarion Sign den 5 september att

Läs mer

I SaMa Ledarutveckling AB har medarbetarna, med programmet Personligt Ledarskap som bas, coachat över 1.000 personer alla typer av företag.

I SaMa Ledarutveckling AB har medarbetarna, med programmet Personligt Ledarskap som bas, coachat över 1.000 personer alla typer av företag. I SaMa Ledarutveckling AB har medarbetarna, med programmet Personligt Ledarskap som bas, coachat över 1.000 personer alla typer av företag. Vi arbetar med ett unikt handlingsinriktat träningsprogram för

Läs mer

Karriärplanering Övning 07: Att söka jobb en handlingsplan

Karriärplanering Övning 07: Att söka jobb en handlingsplan Karriärplanering Övning 07: Att söka jobb en handlingsplan Att söka jobb är mer än att skriva och skicka ut ansökningsbrev eftersom sökandet är starkt kopplat till karriärplanering och personlig utveckling.

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa, 2014:1

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa, 2014:1 Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa, 2014:1 Nyheter! Hej! Här kommer det andra nyhetsbrevet inom hälsoarbetet Folkhögskolor för jämlik utbildning och hälsa! Du kan läsa om hälsoarbetets nuläge,

Läs mer

Introduktionsutbildning för cirkelledare

Introduktionsutbildning för cirkelledare Introduktionsutbildning för cirkelledare 1 Introduktion till utbildaren En gemensam introduktionsutbildning för cirkelledare som ska kunna användas av alla distrikt har tagits fram. Folkbildningsrådet

Läs mer

Workshop äldres psykiska hälsa. 4 februari 2016

Workshop äldres psykiska hälsa. 4 februari 2016 Workshop äldres psykiska hälsa 4 februari 2016 Program 08:30 Introduktion 08:45 Föreläsning: Riv 65-årsgränsen och rädda liv vad du med små medel kan göra för att möta äldre med psykisk ohälsa. Susanne

Läs mer

Vid arbetsgivarens sida

Vid arbetsgivarens sida Vid arbetsgivarens sida Med oss är du aldrig ensam som arbetsgivare Medlemskapet är en trygghet för oss Det bästa med medlemskapet är att vi som företag inte behöver lägga tid och energi på att teckna

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer

Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer Januari 2010 Reagera Marknadsanalys AB OM UNDERSÖKNINGEN Upplägg Reagera Marknadsanalys har under december 2009 genomfört

Läs mer