ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr M , se bilaga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-19 i mål nr M 2083-13, se bilaga"

Transkript

1 SVEA HOVRÄTT DOM Mark- och milj ööverdomstolen Rotel Stockholm Mål nr M Sid l (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr M , se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen i Jämtlands län Östersund MOTPARTER 1. Roine Lang Katrinelundsvägen Duved 2. Samhällsbyggnadsnämnden i Åre kommun Box Järpen SAKEN Strandskyddsdispens för bastu på fastigheten Tångböle l :16 i Åre kommun MARK- OCH MILJÖÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT Mark- och miljööverdomstolen upphäver mark- och miljödomstolens dom och fastställer Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut den 9 juli 2013, dnr , i överklagad del. Dok.Id Postadress Box Stockholm Besöksadress Birger Jarls Torg 16 Telefon Telefax E-post: svea.avd6@dom.se Expeditionstid måndag - fredag 09:00-15:00

2 Sid 2 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen DOM M YRKANDEN M.M. I MARK- OCH MILJÖÖVERDOMSTOLEN Länsstyrelsen i Jämtlands län har yrkat att Mark- och miljööverdomstolen ska ändra mark- och milj ödomstolens dom och fastställa länsstyrelsens beslut. Länsstyrelsen har till stöd för sin talan hänvisat till den motivering som framgår av länsstyrelsens beslut. Roine Lang har motsatt sig ändring av mark- och miljödomstolens dom. Han har till stöd för sin talan anfört att han med ett båthus med inkluderad bastu inte på något sätt kan påverka det rörliga friluftslivet. Idag är stranden oframkomlig på grund av växtlighet och en väldigt brant strandbrink. Det går inte att lägga till med båt på hans del av stranden. Han har själv sin båt en bit ut i vattnet vid en boj. Han har dessutom iordningställt en rastplats och ordnat ved till de isfiskare som besöker stranden. Byggnaden kommer att se ut som ett ordinärt båthus med slagportar mot sjön. Placeringen är tio meter från sjön varför den inte kommer att synas från vattnet utom mitt framför. Utifrån sett är det endast skorstenen som visar att det är en bastu. Duschar gör man i sjön och bastun kommer troligen användas fyra till åtta gånger per år. Han anser att uppfattningen hos dem som varit på platsen och hört hans förklaring till etableringen borde väga tyngst, då de förstod att det inte är någon badstrand utan en helt otillgänglig plats. Samhällsbyggnadsnämnden i Åre kommun (f.d. Miljö-, bygg- och räddnmgsnämnden) har motsatt sig ändring av mark- och miljödomstolens dom och vidhållit sitt beslut i ärendet. MARK- OCH MILJÖÖVERDOMSTOLENS DOMSKÄL Ansökan om strandskyddsdispens avser en byggnad som ska inrymma såväl båthus som bastu. Länsstyrelsen upphävde i sitt beslut den av kommunen meddelade dispensen för bastun, medan dispensen för båthuset fastställdes. Länsstyrelsens beslut måste förstås på det sättet att dispens getts för hela den byggnad som ansökan avser men att byggnaden endast far användas som båthus. Frågan i Mark- och miljööverdomstolen är därmed om det finns särskilda skäl att bevilja strandskyddsdispens för användning av del av byggnaden som bastu.

3 Sid 3 SVEA HOVRÄTT DOM M Mark- och miljööverdomstolen Aktuell plats omfattas av strandskydd, vilket innebär att uppförandet av nya byggnader som utgångspunkt är förbjudet enligt 7 kap. 15 l miljöbalken. Dispens från förbudet kan dock ges om det finns särskilda skäl. Vad som far beaktas som särskilda skäl för dispens anges i 7 kap. 18 c miljöbalken och denna prövning ska enligt förarbetena göras med stor restriktivitet (se prop. 2008/09:119 s. 53). Enligt 7 kap. 25 miljöbalken får en inskränkning i enskilds rätt inte gå längre än vad som krävs för att syftet med strandskyddet ska tillgodoses. Bestämmelsen innebär att det vid prövningen om ett särskilt skäl föreligger ska göras en intresseawägning där hänsyn tas till enskilda intressen (a. prop. s. 104). Den medför dock inte en möjlighet att meddela dispens med beaktande av andra omständigheter än de som anges i 7 kap. 18 c-d miljöbalken (se MOD 2013:37). I detta mål aktualiseras inte 7 kap. 18 d miljöbalken. Enligt 7 kap. 26 miljöbalken måste en dispens även vara förenlig med strandskyddets syften, vilka enligt 7 kap. 13 andra stycket miljöbalken är att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Beträffande frågan om bastun för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området (se 7 kap. 18 c första stycket 3 miljöbalken) instämmer Mark- och miljööverdomstolen i länsstyrelsens bedömning att en bastu inte måste ligga vid vattnet, utan att behovet kan tillgodoses på annan plats inom fastigheten. Något särskilt skäl för dispens finns således inte på denna grund. När det härefter gäller frågan om området kan anses vara ianspråktaget på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften enligt 7 kap. 18 c första stycket l miljöbalken gör Mark- och miljööverdomstolen följande bedömning. Mark som har tagits i anspråk utgörs ofta av etablerade tomtplatser runt bostadshus. Komplementbyggnader i nära anslutning till en huvudbyggnad eller en ersättningsbyggnad för samma ändamål som en befintlig eller nyligen avlägsnad byggnad kan vara skäl för dispens (a. prop. s. 105). Om hemfridszonen eller tomtplatsen kommer att utvidgas mer än obetydligt på grund av en planerad byggnad ska dispens inte medges (se tex. MOD 2009:35).

4 Sid 4 SVEA HOVRÄTT DOM M Mark- och miljööverdomstolen Av utredningen i målet framgår att platsen för sökt dispens ligger ca 10 meter från stranden vid Gevsjön. Avståndet från platsen för sökt dispens till befintligt fritidshus är ca 130 meter. Det är alltså inte fråga om en komplementbyggnad i nära anslutning till huvudbyggnaden. Frågan är om platsen för sökt dispens ändå ingår i fritidshusets hemfridszon, dvs. det område kring fritidshuset där allmänheten inte kan färdas fritt. Enligt utredningen i målet består området mellan fritidshuset och platsen för sökt dispens av naturmark. Att det saknas skog mellan fritidshuset och platsen för sökt dispens samt att sikten däremellan är fri är omständigheter som varken var för sig eller sammantagna innebär att platsen ska anses ianspråktagen. Några andra omständigheter som talar för att platsen redan är ianspråktagen har inte framkommit. Roine Langs uppgift om att strandområdet används av vinterfiskare talar i stället för att området idag är tillgängligt för allmänheten. Enligt Mark- och miljööverdomstolen är det uppenbart att hemfridszonen på den aktuella fastigheten inte sträcker sig 130 meter från fritidshuset. En sådan tillämpning av strandskyddsreglerna får anses stå i strid med den restriktivitet som påkallas i förarbetena. En bastu i båthuset skulle ha en större privatiserande inverkan på omgivningen än vad enbart båthuset har. Det skulle medföra att ett allemansrättsligt tillgängligt område vid stranden tas i anspråk, vilket strider mot ett av syftena med strandskyddet. Något särskilt skäl för dispens finns därför inte heller på denna grund. Roine Lang har även anfört att stranden är oframkomlig på grund av växtlighet och en brant strandbrink. Domstolen konstaterar att oländig och svårtillgänglig terräng inte i sig är skäl för dispens (a. prop. s. 105). Denna omständighet medför således ingen annan bedömning. Sammanfattningsvis finner Mark- och miljööverdomstolen att det saknas särskilda skäl för att meddela dispens för bastun. Därmed ska mark- och miljödomstolens dom upphävas och länsstyrelsens beslut fastställas.

5 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen DOM Sid 5 M Domen far enligt 5 kap. 5 lagen (2010:921) om mark- och miljödomstolar inte överklagas. I avgörandet har deltagit hovrättsråden Henrik Löv, Ingrid Åhman, Malin Wik och Margaretha Gistorp, referent. Föredraganden har varit Aurora Svallbring.

6 Bilaga Å ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM meddelad i Östersund Mål nr M KLAGANDE Roine Lang Katrinelundsvägen Duved MOTPART Länsstyrelsen Jämtlands län Östersund ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen Jämtlands läns beslut i ärende nr , se bilaga l SAKEN Upphävande av del av strandskyddsdispens på Åre Tångböle 1:16, Åre kommun. DOMSLUT Med upphävande av länsstyrelsens beslut i den del som avser bastu den 9 juli 2013 fastställer mark- och miljödomstolen Åre kommuns beslut den 13 juni 2013 såvitt avser strandskyddsdispens för bastu och båthus i en och samma byggnad. DokJd Postadress Box Östersund Besöksadress Telefon Telefax Storgatan E-post: mmd.ostersund@dom.se Expeditionstid måndag fredag 08:00-16:00

7 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT DOM M Mark- och miljödomstolen BAKGRUND Roine Lang har hos Åre kommun (kommunen) ansökt om bygglov for nybyggnad av gäststuga och båthus/bastu. Kommunen beviljade i ett första steg strandskyddsdispens den 13 juni 2013 i enlighet med ansökan, bilaga 2. Länsstyrelsen i Jämtlands län har den 9 juli 2013 prövat kommunens dispens och funnit att särskilda skäl för dispens för gäststuga och bastu saknas samt att dispens för båthus bifalles. Roine Lang har överklagat länsstyrelsens beslut. YRKANDEN M.M. Roine Lang har slutligen yrkat att strandskyddsdispens beviljas för det kombinerade båthuset och bastun. Kommunen har inget att erinra mot Roine Langs yrkande. Länsstyrelsen har inget ytterligare att anföra än vad som angivits i tidigare beslut. Roine Lang har som grund till överklagandet bl.a. anfört följande. Området där båthuset/bastun är planerad att byggas är beläget i närheten av strandlinjen vid Gevsjön där det är så igenväxt att det inte går att gå längst stranden oavsett vattenstånd. Vid fastighetens strand finns en mindre grillplats som i första hand används av vinterfiskare. Längs fastighetens strand finns det även två ställen där det går att lägga till med båt. Han har svårt att se hur båthuset/bastun ska försvåra för det rörliga friluftslivet Det är praktiskt med ett hus för båda verksamheterna när dusch med pump i sjön ska drivas med 12 volts spänning. Fastigheten är inte ansluten till elnätet, utan elförsörjningen sker med batterier. Bygget är tänkt att omfatta totalt 25 m 2, varav hälften för bastun och den andra hälften för båthuset. Ingen veranda eller uteplats kommer att byggas. Byggnaden kommer alltså att se ut som ett båthus som placeras cirka 8-10 meter från strandlinjen och den kommer inte att synas från sjön förutom från nordväst. DOMSKÄL Tillämpliga lagrum framgår av länsstyrelsens beslut.

8 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT DOM M Mark- och miljödomstolen Undersökning 1. Mark- och milj ödomstolen har den 11 juni 2014 gjort en undersökning på Tångböle 1:16 enligt 3 kap. 4 lag (2010:921) om mark- och miljödomstolar. 2. Vid undersökningen fick domstolen intrycket att miljön där den nya byggnaden ska placeras överensstämmer med Roine Langs skriftliga beskrivning. Byggnaden kommer att ligga på ett avstånd av cirka 130 meter från befintligt fritidshus som ligger längre upp från stranden. Fritidshuset ligger högt och är fritt synligt från stranden. Stranden är svårtillgänglig pga. stenar och vegetation. Stranden vid Gevsjön, så långt som kan iakttas från den planerade byggplatsen, verkar helt fri från bebyggelse och framstår som orörd vildmark. Byggnaden kommer, om vegetationen längst strand kommer att vara kvar, knappast att synas från sjön. Om vegetationen tas bort kommer byggnaden synas väl från sjön. Domstolen måste i sin bedömning utgå ifrån att byggnaden kan komma att bli fullt synlig från sjösidan. Hemfridszon 3. Hemfridszonen är det område som inte är allmänrättsligt tillgängligt och som uppstår runt framförallt en bostad. Inom den zonen upplever allmänheten vid passage att det privata området inkräktas. Fastighetsägaren har även rätt till detta skydd. Detaljerna kring frågan finns inte reglerad i någon författning. Hur långt skyddet når från en byggnad varierar med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet, särskilt terrängförhållandena. 4. Länsstyrelsen har funnit att särskilda skäl till dispens finns enbart för båthus enligt 7 kap. 18 c tredje punkten miljöbalken (MB) då båthuset till sin funktion måste ligga vid vattnet. Domstolen anser att bastun, även om den ligger i samma byggnad som båthuset, har en privatiserande effekt på omgivningen och i den meningen kan påverka det rörliga friluftslivet negativt. Bastun är enligt ritning tänkt att omfatta ca 12 kvm inkluderande omklädningsrum. Byggnaden blir totalt cirka 25 m 2, alltså en jämförelsevis stor anläggning för att vara belägen vid en sjö i fjällnära miljö.

9 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT DOM M Mark-och miljödomstolen Påverkan på det rörliga friluftslivet 5. Med den bebyggelse som redan finns på tomtplatsen på Tångböle 1:16 och dess läge är frågan om marken for den planerade byggnaden vid stranden av Gevsjön redan är påverkad på ett sätt som gör att den saknar betydelse för strandskyddets syfte enligt 7 kap. 18 c första punkten MB. Det finns i stort sett ingen skog mellan den tänkte byggplatsen och tomtplatsen för fritidshuset. På sträckan är det i det närmaste fri sikt. Avståndet till fritidshuset är visserligen långt, cirka 130 meter, men det ligger dock högt och fritt samt väl synligt från platsen för bastun/båthuset. I normalfallet är hemfridszonen intill ett fritidshus inte 130 meter. Domstolen bedömer dock, utifrån vad som har iakttagits vid undersökningen och terrängförhållandena, att hemfridszonen är stor från fritidshuset ner mot sjön. I det här fallet påverkar den nuvarande hemfridszonen platsen för bastun/båthuset i den utsträckningen att den redan får anses ha tagits i anspråk på sådant sätt att en dispens inte förändrar allmänhetens möjligheter att röra sig i området. Avvägning mellan enskilt och allmänt intresse för strandskydd 6. Vid bedömningen av om det finns skäl till strandskydd ska det även ske en avvägning mellan allmänt och enskilt intresse enligt 7 kap. 25 MB. Det innebär att en inskränkning i enskilds rätt att använda mark eller vatten som grundas på reglerna om strandskydd, inte får gå längre än vad som krävs för att syftet med strandskyddet ska tillgodoses. Med den utsträckning hemfridszonen far anses ha kring det befintliga fritidshuset, bedömer domstolen att avslag på strandskyddsdispensen för bastudelen i den nya byggnaden innebär en större inskränkning i äganderätten för ägaren av Tångböle 1:16 än vad som krävs för att syftet med strandskyddet ska tillgodoses. Sammanfattning 7. Domstolens ställningstaganden enligt ovan innebär att det finns skäl till dispens även för bastun. Med upphävande av länsstyrelsens beslut i del som avser bastun fastställer alltså domstolen kommunens beslut att bevilja strandskyddsdispens för såväl bastu som båthus i en och samma byggnad.

10 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT DOM M Mark- och miljödomstolen HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga 3 (DV 427) Överklagande senast den 12 mars Prövningstillstånd krävs. På mark- och miljödomstolens vägnar Lärs-Göran Bennmarker I domstolens avgörande har deltagit rådmannen Lärs-Göran Bennmarker och tekniska rådet Mats Andersson.

11 Länsstyrelsen Jämtlands län Samhällsenheten Beslut Datum Roine Lang Katrinelundsvägen Duved Åre kommun MBR Box Järpen Bilaga 1 Dnr (anges vid skrift\p^ig) Delg.kvitto Beslut om upphävande av del av strandskyddsdispens på fastigheten Tångböle 1:16, Åre kommun LÄNSSTYRELSENS BESLUT Länsstyrelsen beslutar, med stöd av 19 kap. 3b miljöbalken (1998:808), MB, att upphäva kommunens dispensbeslut för gäststuga och bastu, då det saknas forutsättningar för dispens enligt 7 kap 18 c miljöbalken. Dispens för båthus bifalles. Detta beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen vid Östersunds Tingsrätt (se bilaga formulär F7). ÄRENDE Roine Lang har hos Åre kommun ansökt om strandskyddsdispens för nybyggnad av gäststuga och båthus kombinerat med bastu inom fastigheten Tångböle 1:16. Miljö- bygg och räddningsnämnden beslöt att med stöd av 7 kap 18 c miljöbalken (1998:808) MB meddela dispens från 7 kap. 15 samma lag (strandskyddsdispens). Som skäl för beslutet har nämnden för gäststugan hänvisat till 7 kap. 18 c punkt l Miljöbalken, att det område som dispensen avser redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. För båthuset/bastun hänvisas till 7 kap 18 c punkt 3 miljöbalken, att det område som dispensen avser behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området. Nämnden har sänt beslutet till Länsstyrelsen och det inkom Länsstyrelsen har beslutat att prövning av kommunens dispensbeslut ska ske (Länsstyrelsens DNR, delbeslut, enligt sidhuvud). Beslutet om prövning har samma dag sänts till sökanden (delgivning) och till Åre kommun. Sökanden har signerat delgivningskvitto och det inkom till länsstyrelsen Postadress Besöksadress Telefon Fax E-post Webb 83186ÖSTERSUND Residensgrand 7 0) jamtland@lansstyrelsen.se

12 2/4 Länsstyrelsen Jämtlands län Aktuella bestämmelser Av 19 kap. 3a MB framgår att om en kommun ger dispens från bestämmelserna i 7 kap 15, ska kommunen sända beslutet till länsstyrelsen. Enligt 19 kap. 3b ska länsstyrelsen pröva en kommuns beslut att ge dispens från bestämmelserna i 7 kap 15, om det finns skäl att anta att 1. det inte finns förutsättningar för dispens, eller 2. en brist i ärendets handläggning kan ha haft betydelse för utgången i ärendet. Länsstyrelsen ska inom tre veckor från den dag då kommunens beslut kom in till länsstyrelsen ta ställning till om det finns något sådant prövningsskäl som anges i första stycket och besluta i frågan om en prövning ska ske eller inte. Länsstyrelsens beslut får inte överklagas. Länsstyrelsen ska upphäva dispensbeslutet, om det inte finns förutsättningar för dispens. Detta innebär att länsstyrelsen är skyldig att på eget initiativ överpröva vissa kommunala beslut om dispens från strandskyddet. Denna skyldighet gäller enligt första stycket om det finns skäl att anta att det inte finns förutsättningar för dispens eller en brist i ärendets handläggning kan ha haft betydelse för utgången i ärendet. Inom överprövningen har Länsstyrelsen möjlighet att göra de ändringar i dispensbeslutet som behövs för att det ska finnas förutsättningar för en dispens, till exempel genom att lägga till eller ändra i villkoren för dispensen. Det kan till exempel gälla storleken på en tomtplatsavgränsning. Utgångspunkten i ett överprövningsärende är att Länsstyrelsen ska läka bristema. Länsstyrelsens beslut att upphäva eller godkänna kommunens beslut om dispens far överklagas hos mark- och miljödomstolen av den sökande och sakägare enligt 16 kap miljöbalken. Länsstyrelsens motivering Lagstiftaren har utgått från att det alltid ska gälla stor restriktivitet i dispensgivningen i och med att strandskyddet är ett allmänt intresse som väger tungt. Strandskyddet ska ses i ett långsiktigt perspektiv och områden som för tillfället kan tyckas vara av begränsat intresse kan bli betydelsefulla i framtiden. Det står klart att något av de särskilda skäl som anges i lagstiftningen (7 kap 18 c MB) måste föreligga för att strandskyddsdispens ska kunna medges. Därtill kommer att åtgärden inte får strida mot strandskyddets syften. En dispens kan aldrig beviljas om särskilda skäl saknas trots att den enskildes intressen väger tungt Gäststuga Bostadshuset på fastigheten ligger ca 140 meter från strandlinjen. Fastigheten består av öppna ytor med skog ner mot vattnet och på

13 3/4 Länsstyrelsen Jämtlands län ömse sidor om de öppna ytorna. Den tilltänkta gäststugan placeras ca 55 meter från strandlinjen och avståndet till befintligt bostadshus blir därmed ca 85 meter. Som skäl för dispens anges 7 kap 18 c punkt l Miljöbalken, att det område som dispensen avser redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Länsstyrelsen bedömer att ovan angivet dispensskäl ej är tillämpbart i det aktuella fallet För att kunna hävda att platsen är ianspråktagen så krävs att området redan tagits i anspråk med en etablerad tomtplats eller hemfridszon. Den planerade gäststugan bör ses som ett komplement till huvudbyggnaden. Om en komplementbyggnad placeras i anslutning till huvudbyggnaden eller om den bildar en sammanhållen enhet tillsammans med huvudbyggnaden och andra befintliga byggnader inom den tomtplats som dessa tillskapat kan det vara skäl för dispens. I detta fall kan det inte hävdas att bostadshuset skapar en hemfridszon som sträcker sig 85 meter från detsamma och därigenom gör att nu aktuellt område kan ses som ianspråktaget på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Fastighetens storlek gör att det finns möjligheter att inom fastigheten placera gäststugan på en plats som inte omfattas av strandskydd. Båthus kombinerat med bastu För båthus kombinerat med bastu har kommunen beviljat dispens med hänvisning till 7 kap 18 c punkt 3, att det område som dispensen avser behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området. Bestämmelsen har tidigare ansetts relevant att hänvisa till för byggnation av båthus. Båthus får inte inredas och medför därför sällan en privatiserande effekt och strider därmed inte mot strandskyddets syften. Att det är fråga om anläggningar innebär dock att tredje punkten inte gäller till exempel byggnader som bastu, förråd eller liknande. Bastubyggnader medför privatiserande effekter och måste inte heller för sin funktion ligga vid vattnet. Sammanfattning Länsstyrelsen finner sammanfattningsvis att särskilda skäl för dispens avseende gäststuga och bastu saknas. Länsstyrelsen finner heller inte att andra särskilda skäl för dispens föreligger och inte heller att vägrad dispens i detta fall strider mot proportionalitetsprincipen enligt 7 kap 25 MB. Den av kommunen lämnade strandskyddsdispensen upphävs därmed i de delar som avser gäststuga och bastu. Dispens för båthus bifalles. Dispensen avser byggnadens yta på marken och för dess skötsel nödvändig yta runt denna. Inga privatiserande åtgärder får utföras i området omkring båthuset.

14 4/4 Länsstyrelsen Jämtlands län Beslut i ärendet har fattats av arkitekt Massimo Cati efter foredragande av planhandläggare Magnus Agnemo. ^ Massimo Cati Arkitekt Maghtis Agne Planhandläggare Bilaga Formulär F7 - Information om hur detta beslut kan överklagas.

15 Bflasa 2 TJÄNSTEYTTRANDE BYGG.2M3.1IS) Byggavdelningen Sofia Lind byggnadsinspektör Miljö-, bygg- och räddningsnämnden * Bygglov för nybyggnad av gäststuga och båthus/bastu på fastigheten TÅNGBÖLE 1:16, Bygget Gevsjön D u ve d Sökanden Roine I.ang, Katrineluudsvngen 8, Duvc % d Ankomstdatum Bakgrund Fastigheten- ligger i Tangböle i direkt anslutning till Gevsjön. Restriktioner for området är, förutom strandskydd enligt Miljöbalken, MB, 7 Kap 18, MB, 4 kap 2 och 6, samt Riksintresse Rennäringen. Ingen detaljplan finns för området. Grannar samt Kalls sameby och Sametinget liar givit möjlighet att yttra sig men de har inte svarat. Byggnader På fastigheten finns en fritidshus i ett plan och BYA ca 54m2 samt ert mindre uthus. Sökande avser bygga ett båthus kombinerat med bastu ca 29m2 samt ett gästhus ca 25 m2. Sökande önskar placera båthuset/bastun för sin funktion vid standlinjen och gästhuset ca 65m frän strandlinjen. Strandskyddets syften Byggnaderna, bedöms inte påverka natur eller djurliv. De bedöms inte heller påverka allmänhetens möjlighet att ha tillträde till strandkanten. Överväganden Sttandskyddsdispens kan beviljas om det behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet MB 7 Kap 18c 3. Då båthus/bastu är en byggnad som bör ligga i anslutning till vatten utgör det ett särskilt skäl till art strandskyddet kan upphävas. Gästhuset placeras 65 m från strand. Tomtplatsen utgörs av en linje 60 m frän strand och markeras så att den passar in i den naturliga miljön. Fastigheten ovan tomtplatsavgränsningen bedöms som ianspråktagcn mark. Detta utgör ert särskilt skäl tih att strandskyddsdispensen kan beviljas enligt MB 7 Kap 18c l.

16 ÅRE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö-, bygg- och räddningsnämnden sammanträdcs-damm Nr t*\ a (25) MBR 76 Dnr /BVGG Ansökan om bygglov för nybyggnad gäststuga och båthus/bastu på fastigheten Tångböle 1:16, Gevsjön Duved Sökande: Roiue J-ang, Katiineluiidsv 8, Duved * Plan- och fasrighctsförhallaudcn: Översiktsplan. Riksintresse för rennäring. 7 kap 18 S Miljöbalkcn (strandskyddsdispcns). Beslutsunderlag Berörda grannar, sametinget ocli berörd sameby har bcrctts möjlighet att inkomma med synpunkter. Inga erinringar har inkommit. Byggavdelningen liar sammanställt ärendet i.rjämtcyrtrande Byggchcf Per Ureidfors föredrar ärendet. Miljö-, bygg- och räddningsnämndens beslut Tillstånd medges enligt 7 kap 18 Miljöbalkcn (strandskyddsdispens) med stöd av... avdelningens tjäiisteytttande J Sökanden upplyses om att Länsstyrelsen kommer art granska detta ärende med hänvisning till 19 kap 3 miljöbalkcn. Delegation till handläggaren att bevilja bygglov då godkänd granskning föreligger. Kxpedieras till: l Änsstyrelsen, Naturskydds föreningen och sökanden Jusjferandens signatur Utdrafisbesjyrkamle _ 7

17 Förslag till beslut 1. Bastun/barhuset placeras J d m frän strandlinjen och gästhuset 65 m frän strandlinjen, strandskyddsdispcns beviljas enligt. Miljöbalkcii 7 kap 18 ij. SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Ter Breidfors f f.-' ' Sofia I Jnd B yggnadsinsp ektör Bilagor 1. Sifuarionsplan med tomtplatsavgrnnsning 0

18 m '-os- 3 o ff^sfi^i "^rfns J;> V~ -,. - - ;. ^l^im"/: 100 m

DOM 2015-11-11 Stockholm

DOM 2015-11-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060204 2015-11-11 Stockholm Mål nr M 2277-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-19 i mål nr M 2083-13, se

Läs mer

DOM 2015-02-25 Stockholm

DOM 2015-02-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2015-02-25 Stockholm Mål nr M 8665-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-02 i mål nr M 1231-14, se bilaga

Läs mer

DOM 2013-11-13 meddelad i Stockholm

DOM 2013-11-13 meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060109 DOM 2013-11-13 meddelad i Stockholm Mål nr M 4091-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-05 i mål nr M 4441-12, se bilaga KLAGANDE Miljö-

Läs mer

DOM 2012-07-03 Stockholm

DOM 2012-07-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060201 DOM 2012-07-03 Stockholm Mål nr M 7831-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-09-06 i mål nr M 1085-11, se bilaga

Läs mer

DOM 2014-05-22 Stockholm

DOM 2014-05-22 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060109 DOM 2014-05-22 Stockholm Mål nr M 11232-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-15 i mål nr M 2568-13, se bilaga KLAGANDE 1. Bygg- och

Läs mer

DOM 2012-11-06 Stockholm

DOM 2012-11-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060104 DOM 2012-11-06 Stockholm Mål nr M 4065-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-04-12 i mål nr M 1780-12, se bilaga A KLAGANDE J W MOTPART 1. Länsstyrelsen

Läs mer

DOM 2013-06-04 Stockholm

DOM 2013-06-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060202 DOM 2013-06-04 Stockholm Mål nr M 6391-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-20 i mål nr M 3873-11, se

Läs mer

DOM 2014-12-22 Stockholm

DOM 2014-12-22 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 DOM 2014-12-22 Stockholm Mål nr M 5733-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-05-21 i mål nr M 220-14,

Läs mer

DOM 2015-09-07 Stockholm

DOM 2015-09-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2015-09-07 Stockholm Mål nr M 1394-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-27 i mål nr M 3154-14, se bilaga A KLAGANDE Sluts samfällighetsförening,

Läs mer

DOM 2012-10-24 Stockholm

DOM 2012-10-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060108 DOM 2012-10-24 Stockholm Mål nr M 4246-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2012-04-18 i mål nr M 4545-11,

Läs mer

DOM 2014-12-17 Stockholm

DOM 2014-12-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2014-12-17 Stockholm Mål nr P 6026-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-12 i mål nr P 3147-14, se bilaga KLAGANDE 1. P-O B 2.

Läs mer

DOM 2016-02-19 Stockholm

DOM 2016-02-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060102 DOM 2016-02-19 Stockholm Mål nr M 7991-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-09-03 i mål nr M 3741-15, se bilaga KLAGANDE P B Ombud: Jur. dr

Läs mer

DOM 2015-03-18 Stockholm

DOM 2015-03-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2015-03-18 Stockholm Mål nr P 6299-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-25 i mål nr P 5591-13, se bilaga KLAGANDE H K Ombud: J

Läs mer

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN LANSSTYRELSEN Avdelningen för planfrågor Jeanette Odelius 08-785 45 64 2012-11-13 Södertälje kommun Samhallsbyggnadskontoret Vbr beteckning Delgivningskvitto Lena Eliasson Näsby 2 646 93 Gnesta Prövning

Läs mer

SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr Mark- och miljööverdom stol en 2015-11-11 M 2277-15

SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr Mark- och miljööverdom stol en 2015-11-11 M 2277-15 SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr Mark- och miljööverdom stol en 2015-11-11 M 2277-15 Rotel 060204 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-19 i mål nr M 2083-13,

Läs mer

DOM 2012-06-29 Stockholm

DOM 2012-06-29 Stockholm SVEA HOVRÄTT 060201 DOM 2012-06-29 Stockholm Mål nr M 10272-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-11-21 i mål nr M 2540-11, se bilaga A KLAGANDE Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2013-06-25 Stockholm

DOM 2013-06-25 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2013-06-25 Stockholm Mål nr P 1602-13 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-14 i mål nr P 4571-12, se bilaga A KLAGANDE A-K

Läs mer

DOM 2015-11-27 Stockholm

DOM 2015-11-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2015-11-27 Stockholm Mål nr M 3356-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-19 i mål M 1883-13, se bilaga

Läs mer

DOM 2012-10-01 Stockholm

DOM 2012-10-01 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2012-10-01 Stockholm Mål nr P 3242-12 Sid 1 (6) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-15 i mål nr P 3259-11, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

DOM 2015-11-05 Stockholm

DOM 2015-11-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2015-11-05 Stockholm Mål nr P 6797-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-06-26 i mål nr P 2748-14, se bilaga KLAGANDE Jämtkraft

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015 Samhällsbyggnadsförvaltningen ÄRENDEBLAD Upprättad: Diarienummer: 2015-11-18 MOB.2015.13 Samhällsbyggnadsnämnden Anmälningsärenden 2015 Sammanfattning Information och meddelanden som inkommer till kommunen

Läs mer

DOM 2016-01-20 Stockholm

DOM 2016-01-20 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2016-01-20 Stockholm Mål nr P 5529-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-05-26 i mål nr P 6171-14, se

Läs mer

DOM 2014-02-11 Stockholm

DOM 2014-02-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2014-02-11 Stockholm Mål nr P 7040-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-06-26 i mål nr P 1348-13, se bilaga KLAGANDE Hyresgästföreningen

Läs mer

DOM 2016-06-27 Stockholm

DOM 2016-06-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060106 DOM 2016-06-27 Stockholm Mål nr M 11556-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-11 i mål nr M 6311-15, se bilaga A KLAGANDE Västerås kommun

Läs mer

DOM 2012-12-10 Stockholm

DOM 2012-12-10 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0612 2012-12-10 Stockholm Mål nr P 3639-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen dom 2012-03-29 i mål nr P 2257-11, se bilaga

Läs mer

DOM 2015-02-02 Stockholm

DOM 2015-02-02 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060207 DOM 2015-02-02 Stockholm Mål nr P 7493-14 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-10 i mål nr P 5199-13,

Läs mer

UNDERRÄTTELSE 2015-10-26. Lennart Strand./. Bygg, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun m.fl. angående strandskyddsdispens

UNDERRÄTTELSE 2015-10-26. Lennart Strand./. Bygg, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun m.fl. angående strandskyddsdispens NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen UNDERRÄTTELSE 2015-10-26 Aktbilaga 18 Mål nr M 58-15 Avdelning 4 Anges vid kontakt med domstolen Bygg, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun 134 81 Gustavsberg

Läs mer

DOM 2014-05-06 Stockholm

DOM 2014-05-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2014-05-06 Stockholm Mål nr P 11603-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-28 i mål nr P 1609-13, se

Läs mer

DOM 2014-10-21 Stockholm

DOM 2014-10-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 DOM 2014-10-21 Stockholm Mål nr M 4234-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-04-04 i mål nr M 3068-13, se

Läs mer

DOM 2015-04-24 Stockholm

DOM 2015-04-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2015-04-24 Stockholm Mål nr P 9113-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-16 i mål nr P 1279-14, se bilaga KLAGANDE E O MOTPARTER

Läs mer

DOM 2014-06-30 Stockholm

DOM 2014-06-30 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 DOM 2014-06-30 Stockholm Mål nr P 3451-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-03-14 i mål nr P 11-13, se bilaga

Läs mer

DOM 2014-12-09 Stockholm

DOM 2014-12-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0601 2014-12-09 Stockholm Mål nr P 5880-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-05-27 i mål nr P 179-14, se bilaga

Läs mer

DOM 2014-09-23 Stockholm

DOM 2014-09-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060110 DOM 2014-09-23 Stockholm Mål nr P 2767-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-25 i mål nr P 5946-13, se bilaga KLAGANDE L P Ombud: J

Läs mer

DOM 2012-11-08 Stockholm

DOM 2012-11-08 Stockholm SVEA HOVRÄTT 060201 2012-11-08 Stockholm Mål nr P 6270-12 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-15 i mål P 1081-12, se bilaga A KLAGANDE 1. B E 2.

Läs mer

DOM 2012-12-05 Stockholm

DOM 2012-12-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2012-12-05 Stockholm Mål nr P 6124-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-20 i mål nr P 6589-11, se

Läs mer

DOM 2015-05-20 Stockholm

DOM 2015-05-20 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060102 DOM 2015-05-20 Stockholm Mål nr M 559-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-23 i mål nr M 2810-14, se

Läs mer

DOM 2014-08-07 Stockholm

DOM 2014-08-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060207 2014-08-07 Stockholm Mål nr P 11862-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr, se bilaga KLAGANDE X MOTPART Kalix

Läs mer

DOM 2015-03-26 Stockholm

DOM 2015-03-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060102 DOM 2015-03-26 Stockholm Mål nr M 6221-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-10 i mål nr M 4290-13, se bilaga KLAGANDE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2014-06-24 Stockholm

DOM 2014-06-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 DOM 2014-06-24 Stockholm Mål nr M 1196-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-30 i mål nr M 4218-13, se

Läs mer

DOM 2014-04-16 Stockholm

DOM 2014-04-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060210 DOM 2014-04-16 Stockholm Mål nr P 6534-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-06-28 i mål nr P 288-12, se bilaga

Läs mer

DOM 2016-04-18 Stockholm

DOM 2016-04-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2016-04-18 Stockholm Mål nr P 7340-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-07-20 i mål nr P 1919-15, se bilaga A KLAGANDE Byggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2015-03-09 Stockholm

DOM 2015-03-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060207 DOM 2015-03-09 Stockholm Mål nr P 5840-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-02 i mål nr P 576-14, se bilaga A KLAGANDE Föreningen

Läs mer

DOM 2016-01-29 Stockholm

DOM 2016-01-29 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2016-01-29 Stockholm Mål nr P 8028-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-31 i mål P 601-15, se bilaga

Läs mer

DOM 2016-04-12 Stockholm

DOM 2016-04-12 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060103 DOM 2016-04-12 Stockholm Mål nr P 8844-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-09-23 i mål nr P 2181-15, se bilaga

Läs mer

DOM 2014-10-27 Stockholm

DOM 2014-10-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060103 DOM 2014-10-27 Stockholm Mål nr P 3455-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-03-20 i mål nr P 6585-13, se

Läs mer

DOM 2013-04-18 Stockholm

DOM 2013-04-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2013-04-18 Stockholm Mål nr P 8281-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-09-03 i mål nr P 2337-12, se bilaga

Läs mer

DOM 2013-10-15 Stockholm

DOM 2013-10-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-10-15 Stockholm Mål nr P 8918-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-09-27 i mål nr P 6001-11, se bilaga KLAGANDE 1. I C

Läs mer

DOM 2015-12-22 meddelad i Östersund

DOM 2015-12-22 meddelad i Östersund 1 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT meddelad i Östersund Mål nr KLAGANDE Lotstornet Åstön AB, 556505-9291 Gorkvägen 19 861 33 Timrå MOTPART 1. Naturskyddsföreningen Timrå c/o Bengt Göran Norlin Radhusgatan 78 630 30

Läs mer

DOM 2013-05-13 Stockholm

DOM 2013-05-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2013-05-13 Stockholm Mål nr P 3538-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-19 i mål nr P 2955-12, se

Läs mer

DOM 2016-02-23 Stockholm

DOM 2016-02-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2016-02-23 Stockholm Mål nr P 1948-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-25 i mål nr P 452-15, se bilaga A KLAGANDE X MOTPARTER

Läs mer

DOM 2015-12-16 Stockholm

DOM 2015-12-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2015-12-16 Stockholm Mål nr P 7052-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-07-14 i mål nr P 721-15, se

Läs mer

DOM 2012-06-28 Stockholm

DOM 2012-06-28 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 2012-06-28 Stockholm Mål nr P 2386-12 Sid 1 (2) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr P 133-12, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

DOM 2014-10-02 Stockholm

DOM 2014-10-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2014-10-02 Stockholm Mål nr M 5983-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-05-28 i mål nr M 1960-14, se bilaga KLAGANDE Älvräddarnas

Läs mer

DOM 2013-12-06 Stockholm

DOM 2013-12-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060104 DOM 2013-12-06 Stockholm Mål nr F 4719-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-16 i mål F 3877-12, se bilaga KLAGANDE 1. Riksbyggens Brf Sätrabrunnshus

Läs mer

DOM 2015-10-16 Stockholm

DOM 2015-10-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2015-10-16 Stockholm Mål nr P 2005-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-24 i mål nr P 6673-14, se bilaga KLAGANDE P W MOTPARTER

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

DOM 2014-11-25 Stockholm

DOM 2014-11-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 DOM 2014-11-25 Stockholm Mål nr P 1907-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-07 i mål nr P 5018-13, se

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060302 DOM 2016-02-16 Stockholm Mål nr M 8288-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-09-16 i mål nr M 2644-15, se

Läs mer

DOM 2016-04-04 Stockholm

DOM 2016-04-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2016-04-04 Stockholm Mål nr P 1891-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-02-17 i mål nr P 2952-15, se

Läs mer

DOM 2013-11-07 Stockholm

DOM 2013-11-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060107 DOM 2013-11-07 Stockholm Mål nr P 519-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-12-21 i mål nr P 675-12, se bilaga A KLAGANDE 1. E K 2. S

Läs mer

DOM 2015-07-22 Stockholm

DOM 2015-07-22 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2015-07-22 Stockholm Mål nr P 8864-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-15 i mål P 6281-13, se bilaga

Läs mer

DOM 2013-09-20 Stockholm

DOM 2013-09-20 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060108 DOM 2013-09-20 Stockholm Mål nr P 1972-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-08 i mål nr P 115-13, se bilaga KLAGANDE M G MOTPART 1.

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060108 DOM 2017-11-21 Stockholm Mål nr M 6252-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-06-12 i mål nr M 7516-16, se bilaga

Läs mer

DOM 2012-11-06 Stockholm

DOM 2012-11-06 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060105 DOM 2012-11-06 Stockholm Mål nr P 5924-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-13 i mål nr P 4886-11,

Läs mer

DOM 2016-06-14 Stockholm

DOM 2016-06-14 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060303 DOM 2016-06-14 Stockholm Mål nr P 3762-15 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-31 i mål nr P 578-15, se

Läs mer

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2005:56

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2005:56 M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2005:56 Målnummer: M184-05 Avdelning: 13 Avgörandedatum: 2005-10-25 Rubrik: Strandskyddsdispens för nyetablering av golfbana ----- Särskilda skäl för strandskyddsdispens

Läs mer

DOM 2015-09-22 Stockholm

DOM 2015-09-22 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060303 DOM 2015-09-22 Stockholm Mål nr P 9032-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-17 i mål nr P 1764-14, se bilaga KLAGANDE 1. M A 2. H

Läs mer

DOM 2015-02-17 Stockholm

DOM 2015-02-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-02-17 Stockholm Mål nr P 4066-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-04-03 i mål nr P 2691-13, se

Läs mer

DOM 2013-10-16 Stockholm

DOM 2013-10-16 Stockholm SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2013-10-16 Stockholm Mål nr P 3369-13 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-15 i mål nr P 2854-12, se bilaga KLAGANDE A S A MOTPART

Läs mer

DOM 2015-05-29 Stockholm

DOM 2015-05-29 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060101 DOM 2015-05-29 Stockholm Mål nr P 8923-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-23 i mål nr P 2720-14, se

Läs mer

DOM 2016-02-23 Stockholm

DOM 2016-02-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2016-02-23 Stockholm Mål nr P 7514-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-06 i mål nr P 2632-15, se bilaga A KLAGANDE 1. X 2. Y

Läs mer

DOM 2015-11-02 Stockholm

DOM 2015-11-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-11-02 Stockholm Mål nr P 2293-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-19 i mål nr P 6400-14, se

Läs mer

DOM 2013-03-06 Stockholm

DOM 2013-03-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2013-03-06 Stockholm Mål nr M 9549-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-11 i mål nr M 4830-11, se bilaga

Läs mer

DOM 2014-03-07 Stockholm

DOM 2014-03-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2014-03-07 Stockholm Mål nr P 7464-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-30 i mål nr P 575-13, se bilaga KLAGANDE S E MOTPART Trelleborgs

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

DOM 2015-07-03 Stockholm

DOM 2015-07-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2015-07-03 Stockholm Mål nr M 1393-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-23 i mål nr M 4776-14, se

Läs mer

DOM 2013-05-10 Stockholm

DOM 2013-05-10 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2013-05-10 Stockholm Mål nr P 8575-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-09-17 i mål P 508-12, se bilaga A KLAGANDE Bergs kommun MOTPART

Läs mer

DOM 2015-01-27 Stockholm

DOM 2015-01-27 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060105 DOM 2015-01-27 Stockholm Mål nr M 5356-14 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-05-15 i mål nr M 7447-13,

Läs mer

DOM 2013-01-28 Stockholm

DOM 2013-01-28 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2013-01-28 Stockholm Mål nr M 5765-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-01 i mål nr M 1021-12, se bilaga A KLAGANDE L E P Ombud:

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060204 DOM 2015-02-24 Stockholm Mål nr M 6222-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-18 i mål nr M 446-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

DOM 2016-03-23 Stockholm

DOM 2016-03-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060204 DOM 2016-03-23 Stockholm Mål nr M 7717-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-28 i mål nr M 809-15, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060305 2018-05-25 Stockholm Mål nr M 6485-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-06-14 i mål nr M 989-17, se bilaga

Läs mer

DOM 2012-11-27 Stockholm

DOM 2012-11-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0615 DOM 2012-11-27 Stockholm Mål nr M 1024-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-01-12 i mål nr M 3064-11, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2014-11-25 Stockholm

DOM 2014-11-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060103 DOM 2014-11-25 Stockholm Mål nr P 5477-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-05-15 i mål nr P 5440-13, se

Läs mer

DOM 2013-06-03 Stockholm

DOM 2013-06-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2013-06-03 Stockholm Mål nr P 1574-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-04 i mål nr P 4923-11, se bilaga

Läs mer

DOM 2013-09-18 Stockholm

DOM 2013-09-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2013-09-18 Stockholm Mål nr M 3634-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-22 i mål nr M 3445-12, se

Läs mer

DOM 2014-03-21 Stockholm

DOM 2014-03-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060208 DOM 2014-03-21 Stockholm Mål nr M 9761-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-10-08 i mål nr M 1422-13,

Läs mer

DOM 2015-06-09 Stockholm

DOM 2015-06-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060102 DOM 2015-06-09 Stockholm Mål nr P 10322-14 Dok.Id 1204750 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-10-22 i mål P 2583-14, se bilaga KLAGANDE MKB Fastighets

Läs mer

DOM 2015-12-15 Stockholm

DOM 2015-12-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060305 DOM 2015-12-15 Stockholm Mål nr F 9168-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-19 i mål F 4356-14, se bilaga KLAGANDE 1 X. 2. X2 Ombud

Läs mer

DOM 2015-08-28 Stockholm

DOM 2015-08-28 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060203 DOM 2015-08-28 Stockholm Mål nr P 1271-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-27 i mål nr P 5320-14, se bilaga

Läs mer

DOM 2013-02-04 Stockholm

DOM 2013-02-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2013-02-04 Stockholm Mål nr P 5735-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-01 i mål P 5770-11, se bilaga

Läs mer

DOM 2010-02-24 meddelad i Nacka Strand

DOM 2010-02-24 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2010-02-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 4004-09 KLAGANDE Naturvårdsverket 106 48 Stockholm MOTPART 1. Max Hansson Trappgatan 21 621 56 Visby 2. Länsstyrelsen i

Läs mer

DOM 2013-02-05 Stockholm

DOM 2013-02-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0614 DOM 2013-02-05 Stockholm Mål nr F 6085-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-08 i mål nr F 1244-11, se bilaga A KLAGANDE D P MOTPARTER

Läs mer

DOM 2014-01-08 Stockholm

DOM 2014-01-08 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060101 DOM 2014-01-08 Stockholm Mål nr P 7235-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-07-05 i mål nr P 2493-13, se bilaga KLAGANDE Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2014-09-25 Stockholm

DOM 2014-09-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2014-09-25 Stockholm Mål nr M 1959-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-05 i mål nr M 2625-13, se

Läs mer

DOM 2015-04-20 Stockholm

DOM 2015-04-20 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2015-04-20 Stockholm Mål nr M 2791-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-03-25 i mål nr M

Läs mer

DOM 2015-09-24 Stockholm

DOM 2015-09-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 DOM 2015-09-24 Stockholm Mål nr M 2280-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-18 i mål nr M 2886-14, se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2015-06-25 Blad 1 (16) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Almen Information 09:00 10:45 Sammanträde 10:45 11:30 Lars Andreasson, (s), ordförande Magnus Svensson,

Läs mer