REMISSVAR angående Diskussionspromemorian Bättre vård och stöd för individen. Om ansvar och tvång i den Svenska missbruks- och beroendevård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REMISSVAR angående Diskussionspromemorian Bättre vård och stöd för individen. Om ansvar och tvång i den Svenska missbruks- och beroendevård"

Transkript

1 Till Missbruksutredningen Att: Hans Wiklund Stockholm REMISSVAR angående Diskussionspromemorian Bättre vård och stöd för individen. Om ansvar och tvång i den Svenska missbruks- och beroendevård Vad är Svenska Brukarföreningen: Ca: 1600 medlemmar Svenska brukarföreningen är en organisation som tillvaratar och bevakar narkotikaanvändarnas, och de som har eller vill ha metadon eller buprenorfin, intressen och rättigheter i samhället Själva grundtanken var att vara en genuin och äkta brukarorganisation vilket innebär att styrelsen ska bestå av målgruppen. En annan viktig del var att frågor som rörde våra egna liv inte hade fått en saklig belysning utan hade konstruerats utifrån en statisk och objektifierande schablonbild av oss, främst formulerad av organisationsföreträdare utan egen erfarenhet. För SBF har det därför varit viktigt att framhålla och driva frågor ur det självupplevda perspektivet, och utifrån ett brukarperspektiv rikta fokus på skademinimerande metoder (Harm reduction). Det är inte enbart vår uppfattning utan även visat i studier att det inte enbart skulle gagna brukare utan även samhället i stort. Föreningens medlemmar och dess företrädare har värdefulla kunskaper som vi anser ska ligga till grund för utformningen av såväl vårdens som socialtjänstens arbetsmetoder samt inte minst inriktningen på narkotikapolitiken. Vi som är aktiva inom föreningen anser oss vara en oundgänglig röst I den svenska narkotikadebatten. Vi anser även att de personer som av olika orsaker har svårt att anpassa sig till samhällets höga krav på drogfrihet och de som inte vill sluta ta narkotika ska ha samma rättigheter som alla andra medborgare.

2 Brukarföreningen består av brukare och inte av professionella ombud som inom "klientrörelsen". Vi organiserar även ett stort antal anhöriga och vänner. Vår viktigaste uppgift är att åstadkomma och delta i samverkansformer där brukarsynpunkter framförs. - Ansvarsfördelning, huvudmannaskap samt tvångsvård: - Missbruksutredningen föreslår tre modeller avseende ansvarsfördelningen: En där nuvarande delade huvudmannaskap behålls, en där landstinget blir ny ensam huvudman och en med kommunen som ensam huvudman. Svenska Brukarföreningen är av den bestämda uppfattningen att en psykiatrisk specialitet inte kan ha någon annan huvudman än sjukvården. Att avgiftning är en angelägenhet för sjukvården verkar självklart. För detta krävs medicinsk kompetens, och till exempel alkohol och tablettabstinenser kan utvecklas till livshotande tillstånd. Vi ser också ett stort problem i de olika kommunernas inbördes skillnader i ekonomi och infrastruktur, vilket avspeglar sig i om, eller hurdan hjälp, man kommer att erbjuda den enskilde individen. Den viktigaste orsaken till att landstinget bör ha huvudmannaansvaret är våra medlemmars inställning till de två huvudmannakandidaterna; De medlemmar som kontaktar oss för att få hjälp att söka någon form av beroendevård, och som inte uppbär socialbidrag, motsätter sig så gott som samtliga att socialtjänsten ska kontaktas! Ingen vill blanda in dem. Varför: Biståndet- och eller hjälpen är kopplat till så många villkor att det blir ointressant för brukaren. Ex: för att få hyran betald av socialtjänsten så får du inte lämna positiva urinprover. Om du sedan blir beviljad vård och lämnar positiva urinprover (återfall) så blir du utesluten ur behandlingen! Därför vill man inte ha med socialtjänsten att göra. Dessa brukare har tidigare med största sannolikhet haft många kontakter med socialtjänsten som inte gått så bra. Många har också haft LVM på grund av att dom inte klarat av att leva upp till de höga krav som ställts. Det ger ett brukarperspektiv på huvudmannaskapet som man inte kan förbise! Vi vill poängtera att vi nu talar om dom som inte lyckats leva upp till de höga krav samhället ställt SBF är av den bestämda uppfattningen att samhällets hjälpinsatser ska bedömas efter hur pass väl vi tar hand om dom med dessa särskilda behov.

3 VÅRDENS ORGANISATION - NUVARANDE och FRAMTIDA Istället för att ytterligare komplicera och specialisera i grunden enkla insatser, vill Brukarföreningen att vården görs mer tillgängligare och mer brukarvänliga; substitutionsvården vill vi se som en del av primärvården. I de fall där mer komplicerade insatser än provtagning och medicinering ingår finns ju möjligheten att remittera till specialist. Vi utgår då ifrån hur våra medlemmars dagliga liv som patienter i substitutionsvården ter sig, och vad som erbjuds på dessa högspecialiserade mottagningar. - Urinprov lämnas i utbyte mot medicindoser - Just sådant som vårdcentral arbetar med! - Samtal med kontaktman är villkorat nekar jag det som patient, så följer jag inte reglerna, då blir det en konsekvens, som i värsta fall leder till ofrivillig uteslutning. Samtal med kontaktman bör erbjudas och det ska vara upp till brukaren att bestämma när behov för ett samtal finns. Man skulle slippa den situation som är idag vid de stora klinikerna, där patienter med samma problem tvingas till samtidiga besök. Runt dem växer drogmarknader upp där klinikens patienter kan komplettera sitt Metadon/Buprenorfine med illegala preparat. De brukare som bestämt sig och inte vill ta några droger tvingas i praktiken springa gatlopp mellan langare för att uppfylla sin del av regelverket. En individuell kontakt med vårdcentral/husläkare/distriktssköterska som äger rum vid en tidpunkt då bara jag kommer, skulle göra att mina eventuella återfall blev betydligt färre. SPECIELLA BEHOV: Det finns självfallet grupper med behov av specialistkompetenser; till exempel de neuropsykiatrisk funktionshindrade, som genom dagens fyrkantiga regelverk kring underhållsbehandling/opiatberoende, effektivt utestängs från just denna behandlingsform. Deras speciella problem gör att de inte kan fungera på det sätt som krävs av en tilltänkt patient. Här skulle allt förenklas, om de i sin framtida kontakt med primärvården (den framtida utföraren av underhållsbehandling) påtalade detta och remitterades till avsedd specialist för utformning av individuella behandlingsprogram. Idag är de utestängda, ingen flexibilitet finns, man ska passa in i befintliga program. För dem med samsjuklighet borde rätten till hjälp kunna garanteras genom att den instans, vid vilken individen först söker hjälp, åläggs att t ex via konsultation skaffa den kompetens man själv saknar. Vi behöver inte fler studier och forskning kring substitutionsbehandlingen; speciellt som de sällan innebär några förbättringar av brukarnas situation. Studierna visar att ett visst program, fungerar för en viss procent av målgruppen, men det är alltid ett antal som faller utanför. Individuella lösningar är det enda som fungerar. Medelpatienter finns inte. Därför är det viktigt att vårdcentral, husläkare har hand om patienten föreligger det speciella behov så remiteras man till lämplig klinik.

4 Idag är vården fyrkantig vilket SBF påstår beror på att makten över behandlingen styrs av ett litet antal läkare. Huvudmannaskapet ska ligga hos sjukvården: Grundprincipen ska vara att undvika specialisering. Naturligtvis kan primärvården inte uppfylla alla behov; den ska remittera vidare i förekommande fall. Att dela ut medicin, att ta prover och att i utredningssyfte ha bedömningssamtal bör man kunna hantera. När viss typ av vård kräver specialistkompetens, skapas nya köer, nya reglementen, nya yrkesgrupper som ska göra karriär på brukarnas situation frågan är om detta kommer brukarna tillgodo? Vår samlade erfarenhet är att hjälpen blir svårtillgängligare och fyrkantigare nya kriterier som ska bockas av och eventuellt användas som alibi för att inte ge någon hjälp. Individens rätt till snabb hjälp i enlighet med den sakkunskap som finns, bör skyddas genom vitesföreläggande för den som har det övergripande ansvaret och som inte uppfyller plikten mot medborgarna. -VAD ÄR VÅRD? ÄR VÅRD OCH BEHANDLING LÖSNINGEN? Vi vill också ifrågasätta de begrepp man använder ifråga om vårt medlemskollektivs rehabilitering. När blev boende vård? Meningsfull sysselsättning? Är det beroendevård? Inte enligt vårt förmenande. Både boende och meningsfulla dagar är nyckelfaktorer för att framgångsrikt göra något åt en missbrukssituation; men det betyder inte att det är beroendevård utan att vård och behandling inte räcker för att komma åt de problem en narkotikaanvändare har i det svenska samhället. Behandling och stöd kan vara allt ifrån 12-stegsbehandling, KBT, arbetsterapi i dag verkar det fritt fram att benämna verksamheten som vård utan att detta begrepp förpliktigar till något. En av undertecknarna till denna remiss har varit på behandling från vilken hon skrivits ut därför att hon inte följde behandlingskontraktet. Läs: passade inte frukosttiden! Vill man bli fri från ett heroinberoende ska man äta frukost vid en given tidpunkt! Det vi oftast möter är att våra medlemmar erbjuds vistelse på landsbygden med mer eller mindre strukturerade dagar; huvudinnehållet verkar dock vara att man bryter med invand miljö och nätverk för att finna nya livsstrategier. Är det vård? Om svaret är ja har vårdbegreppet sannerligen både utvidgats och tunnats ur!

5 Det finns ett par faktorer som återkommer i de framgångshistorier vi hört; ett tryggt eget boende, ekonomisk grundtrygghet, arbete (sysselsättning är ett ord som bör användas med återhållsamhet) som upplevs meningsfullt. Strukturer för att trygga medborgarnas ställning på bostads- och arbetsmarknad ska innefatta även oss människor som använder narkotiska preparat/läkemedel (legala som illegala). Särlösningar är diskriminerande, stigmatiserande och på sikt odemokratiska. Detta bör därför inte vara en angelägenhet för sjukvården utan man bör arbeta med att använda de vägar in i boende och sysselsättning som gemene man använder. Integrera beroendevårdens patienter istället för att skapa system vid sidan av. Inget av detta är vård enligt vårt förmenande, och de som tjänar på att komplicera begreppen är nyutnämnda experter som skapar sig nischer för framtida försörjning. Brukarinflytande bör vara lagstiftat (brukare=egen erfarenhet), idag räcker det med att organisationer påstår sig representera människor med narkotikaberoende för att vara med i diskussioner om hur situationen ser ut verklighetsbeskrivningen skiljer sig allt för ofta mellan oss och de som påstår sig företräda brukarna. Vi ser narkomanvård som tre olika typer av insatser: - medicinska (avgiftning, aversion/antabus-revia, och substitut). - medborgerliga rättigheter (boende, arbete/sysselsättning, försörjning). -rehabilitering (behandling - ett bättre ord vore livsstilsförändring). Kanske bör en fjärde kategori läggas till; administrativa åtgärder (utredning, samordning etc). Narkomanvård-politikfri zon! Idag skapar olika specialregler situationer som utestänger och komplicerar för Brukarföreningens medlemskollektiv. Dessa återfinns ofta inom vården. Som ex kan nämnas Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd / sprututbyte samt underhållsbehandling vid opiatberoende. Dessa regelverk innehåller bestämmelser som inte är medicinskt försvarbara som alltså inte borde ha med sjukvården eller dess uppdrag att göra! Som exempel: spärrtiden för den som skrivs ut från underhållsbehandling eller åldersgränsen vid smittskyddsåtgärden sprututbyte. Om man, som för alla andra patientgrupper, utgick från Hälso- och sjukvårdslagen skulle ett mer jämlikt system skapas där man inte som idag utestänger vissa vårdbehövande på grund av en ouppfylld klausul i ett specialregelverk. Detta är ovärdigt hälso- och sjukvården. Dylika regelverk är som regel alltid resultatet av politiska kompromisser, där man försöker tillfredställa både förespråkare och motståndare. Resultatet reglerna- gagnar inte en framgångsrik narkomanvård utan är i flera av fallen direkta hinder för en lyckad re/habilitering. Som ex kan nämnas kravet på dagliga besök på beroendemottagningen i 3-12månader då man får substitutionsbehandling. En regel som gör att de med arbete får välja; behålla jobbet eller söka hjälp.

6 Politiker ska inte släppas in i rena sjukvårdsfrågor! Sjukvårdsåtgärder är en fråga för profession och brukarna. Vi ser en fara i att de problem vi har, som är en följd av samhällets stigmatiserande attityd gentemot missbrukare, blir en fråga för sjukvård och socialtjänst att lösa. - Sekretess med mera: Ett speciellt problemområde är sekretessen. För vår grupp är den långt ifrån självklar. Ofta tvingas vi avsäga oss den rätten under utpressningslika förhållanden som ett villkor för att få hjälp, eller så utnyttjas vår okunskap och sekretesseftergifter krävs påskrivna som om man inte har något val. Rätten till rätt information är något av en bristvara inom socialtjänst och sjukvård, vi ska känna oss trygga i mötet med respektive, kunna förutsätta att våra rättigheter i trampas på. De flesta substitutionspatienter skriver under en sekretesseftergift vid inträdet i programmet idag, flera år senare, minns man inte vad som stod i den, eller villkoren kring den; mer än att det uppfattades som en förutsättning för att få substitution (Se anmälan mot Skellefteå). Informationen som Socialtjänsten får, tack vare den upphävda sekretessen, används till att villkora insatser med. Inga rena urinprov inget hyresbidrag = ingen lägenhet, det är det mest välbekanta exemplet. Långt ifrån alla orkar överklaga felaktiga beslut, detta utnyttjas av socialtjänsten för att slippa undan kostnader. Myndigheten kör alltså över dem som den borde värna. Då man blandar ihop sjukvårdsinsatser med medborgerliga rättigheter öppnas dörren för villkorade insatser; en företeelse som alla socialvårdsklienter är bekanta med. Istället för att mitt behov av hjälp är vad som avgör ifall jag får den måste jag göra mig förtjänt av den ofta genom att ställa upp på aktiviteter eller kontroller. Man går till Jobbtorget; inte för det de erbjuder, utan för att få försörjningsstöd, enligt villkor från Socialtjänsten. Man lägger in sig på behandlingshem i syfte att misslyckas, därför att man måste ha misslyckats med drogfri behandling för att få söka substitutionsbehandling. Undra på att insatser inte fungerar, då föremålet för dem har en annan, dold, agenda! En liknelse; hur skulle det vara om man för att få söka bostadsbidrag inte bara skulle ha inkomst och hyra i vissa nivåer utan även avtvingas regelbundna alkotester och urinprover! Eller om man för att få tillgång till primärvården måste kunna redovisa ett rent kriminalvårdsregister?

7 Svenska Brukarföreningens remissvar till Missbruksutredningen angående tvångsvård: Vi inom Svenska Brukarföreningen har erfarenheter av tvångsåtgärder av alla de slag, och våra upplevelser av vård som vi tvingats till talar entydigt emot tvång i alla dess former. Det finns många sätt att äventyra liv och hälsa på; extremsporter, rökning, extrema dieter, avstå från livsviktiga behandlingar, inte ta nödvändiga mediciner etc Inga förslag läggs om att med lagstadgat tvång ingripa mot någon av dessa grupper för att få dem att ändra sin livsföring. Narkotika är det magiska ordet som öppnar dörren för att åsidosätta allmänna regler och t o m lagar. Då målet anges i termer av drogfrihet är inget pris för högt för att nå dit. Sett ur det perspektivet blir en tvångslagstiftning mot Svenska Brukarföreningens medlemskollektiv logisk; vad spelar mänskliga rättigheter och enskilda individer för roll då man Krigar Mot Narkotikan? Har man det i sitt liv tillerkänns man inte förmåga att fatta beslut rörande sin egen person och det är fritt fram att kränka narkotikaanvändarens integritet under sken av att vilja hans bästa. Men kan det kanske vara så att tvångsåtgärder mer fjärmar utsatta människor från samhällets utbud av stödjande och vårdande resurser än gör dem delaktiga av dem? Det vi inom Brukarföreningen vill åstadkomma är snarare en normalisering av drogbrukarnas relationer till samhället. Vi ska ha samma rättigheter som alla andra medborgare. Som en förutsättning för LVM-lagen tycks finnas ett grundantagande att människor som är drogberoende inte förstår sitt eget bästa och inte själva kan bedöma sina behov av vård. Det stämmer inte. Däremot är det så att vi på grund av olika narkotikapolitiska åtgärder drivits ut i ett allt mer alarmerande utanförskap. För att komma tillrätta med det krävs andra insatser än vård och behandling. Man kan inte vårda bort hemlöshet! Vi vill se LVM utbytt i sin motsats: en omsorgsgaranti. Med det menar vi en rättighet att få hjälp och omsorg då man befinner sig i akut utsatt läge t ex en onykter person en vinterkväll med minusgrader, bör vara garanterad att man hjälper honom in i värme så han överlever natten. Eller en opiatberoende som tagit en överdos ska ha rätt till plats i substitutionsbehandling. Människor saknar kunskaper om sina rättigheter och har dessutom funnit att inte så mycket finns att få då man begär hjälp. Vilken roll förväntas tvångsvården spela mot bakgrund av den geografiskt orättvisa och ofta bristfälliga beroendevården?? Vi ifrågasätter att man med lagstöd ska kunna tvinga in individer i en vårdform där utfallet är osäkert, resultaten inte utvärderade samt studier som stöder effekten av vårdformen saknas. Idag är det omöjligt för en brukare att själv söka avgiftningsvård. För att undfå en sådan insats krävs en detaljerad social behandlingsplan. Enligt känt mönster underkänns även i denna situation vår egen bedömning av vad vi behöver. Budskapet blir motsägelsefyllt, man ska tvinga dem som inte vill, och dem som själva vill ha och söker hjälp möts av köer, bristsituationer och byråkratiska hinder i form av krångliga intagningsförfaranden.

8 Våra medlemmar har lärt sig att det inte är någon idé att söka hjälp. Under en lång följd av år har man i Sverige sagt sig sträva mot det så kallade nolltoleransmålet som besynnerligt nog tolkats som om att varje vårdinsats skall ha detta mål som syfte. Andra insatser av omvårdande karaktär har fått fortgå i skymundan och alltid beledsagade av pedagogiska och fostrande element. Att blanda ihop sjukvård och narkotikapolitik på detta sätt handikappar sjukvården, då insatser i humanismens och omhändertagandets tecken får stå tillbaka för mer eller mindre auktoritära åtgärder i syfte att implementera det drogfria målet. Bland annat har hotet om tvångsvård ofta funnits med i många så kallade frivilliga överenskommelser som vi ingått. Svenska Brukarföreningen anser att tvång och frihetsberövande motverkar människors möjligheter att upprätthålla kontakter med samhällets institutioner och bidrar till utslagning, stigmatisering och en motvilja att alls ha med beroendevården att göra. Det är dessutom ovärdigt ett demokratiskt samhälle att ta sig dylika rättigheter gentemot sina myndiga medborgare på det viset. Utredaren ber oss välja mellan tre olika tvångsvårdslagstiftningar; som väl framgått av ovanstående kan vi inte göra det. I Brukarföreningens målsättningar finns texten att motverka tvång och repression, riktat mot de grupper vi företräder. LVM lagstiftning är just detta. Gör beroendevårdens verksamheter välkomnande och brukarorienterade. Ge brukarna reellt inflytande över verksamheterna. Bygg ut de verksamheter som har köer. Gör vården till en politikfri zon. Kunskap och erfarenhet, inte politiska signaler, ska styra vad som erbjuds medborgarna i sjukvården. Idag är det stora problemet inte alla vårdbehövande brukare som behöver tvingas in i sjukvårdsåtgärder; snarare är ett av problemen alla dem som vill ha, och söker hjälp, men som av olika anledningar inte får den. Antingen pågrund av brister i utbudet, eller därför ogenerösa intagningsregler som gör att behövande diskvalificeras, många blir också utkastade för att symtomen visas! Att beroendevården sätter upp politiska mål; ett narkotikafritt samhälle, för sin verksamhet är en sammanblandning av begrepp, resultatet blir att sjukvårdens fokus förskjuts för beroendevårdens patienter. Sjukvården ska erbjuda och ge hälso- och sjukvård till samhällsmedborgarna. Individens behov ska styra vad som sker. Bekämpa narkotika och bygga samhällen görs av andra institutioner än hälso och sjukvården! En uppseendeväckande faktor är att den idag enda evidensbaserade behandlingen för opiatberoende; substitutionsbehandling, inte får erbjudas med stöd av LVM! Missbruksutredningen tar inte upp förslaget om annan tillämpning av LVM gentemot gravida kvinnor; (enligt förslaget ska de kunna LVM:as även om kvinnans missbrukssituation i sig inte räcker för ett LVM).

9 Svenska Brukarföreningen vill ändå med kraft understryka hur direkt destruktivt förslaget är. Istället för att värna om ett ofött barn åstadkommer man att den gravida missbrukaren kommer att hålla sig undan från mödra - och beroendevård. Om vården inte kan presentera sig på ett lockande vis för en blivande mamma, då har man sannerligen misslyckats! En kvinna som bär på sitt ofödda barn torde vara enkel att nå med erbjudanden om hjälp för att rädda barnets framtida liv och hälsa! Istället för att skrämma bort med tvång bör man erbjuda mottagningar, speciellt för denna grupp, man bör ge förtur till substitution och lösningar på hemlöshetsproblematik. Att man överhuvudtaget diskuterar ett sådant övergrepp mot den enskilde som ett tvångsomhändertagande, trots att empiriska resultat som styrker metodens effektivitet saknas är också uppseendeväckande. Man vet inte ens om LVM fungerar! Men då det handlar om åtgärder mot narkotika och narkotikaanvändning ställer man inte samma krav på saklighet, effektivitet och respekt för den enskildes autonomitet som man annars gör. Det har blivit vår tids demon som till varje pris ska drivas ur samhällsmedborgarna och samhällskroppen, kosta vad det kosta vill: 23 mars 2010 Svenska Brukarföreningen

Yttrande över betänkandet Bättre insatser vid missbruk och beroende (SOU 2011:35)

Yttrande över betänkandet Bättre insatser vid missbruk och beroende (SOU 2011:35) S2011/4504/FST Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2011-10-13 Yttrande över betänkandet Bättre insatser vid missbruk och beroende (SOU 2011:35) IOGT-NTO har inbjudits att lämna synpunkter på

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk ALL-teamet Individ och Familj Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: GudrunJohansson Tfn: 08-508 03 209 Petra Oredsson Tfn: 08-508 03 208 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-05-26 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17)

Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) 2012-11-15 Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) Ytterligare problembeskrivningar och förslag från NSPH med anledning av Psykiatrilagsutredningens

Läs mer

I inledningen till utredningens sammanfattning nämns följande (som även återfinns i såväl den gamla lagtexten som det nya författningsförslaget):

I inledningen till utredningens sammanfattning nämns följande (som även återfinns i såväl den gamla lagtexten som det nya författningsförslaget): Föreningen RSMH-Livets yttrande över Psykiatrilagsutredningens betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) Allmänna reflektioner Vi kan till att börja med konstatera,

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Yttrande över Betänkandet bättre insatser vid missbruk och beroende, SOU 2011:35

Yttrande över Betänkandet bättre insatser vid missbruk och beroende, SOU 2011:35 Ert datum Er beteckning, referens Registrator Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Betänkandet bättre insatser vid missbruk och beroende, SOU 2011:35 Allmänna synpunkter och förslag Famna

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Insatser för en alkohol- och narkotikafri graviditet (Ds 2009:19) Remiss från Socialdepartementet

Insatser för en alkohol- och narkotikafri graviditet (Ds 2009:19) Remiss från Socialdepartementet PM 2009:135 RVII (Dnr 001-1158/2009) Insatser för en alkohol- och narkotikafri graviditet (Ds 2009:19) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015

Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015 Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015 Under 2015 hjälpte Personligt ombud 95 klienter det är en ökning jämfört med 2014 då Personligt ombud hjälpte 92 klienter. Dominerande ljuspunkter

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Iäkemedelsasslsterad behandling vid opiatberoende;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Iäkemedelsasslsterad behandling vid opiatberoende; Bilaga Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Iäkemedelsasslsterad behandling vid opiatberoende; Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 1, 3 1 och 4 2 förordningen (1985:796) med

Läs mer

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK Av: Inge Stene Denna artikel bör ses mot bakgrund av de multipla intelligenserna (se artikeln Det kreativa barnet). Den handlar kort sagt om kommunikation. Vi kan förhålla oss

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

FÖRSLAG 27 MARS 2011. Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten

FÖRSLAG 27 MARS 2011. Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten 1 Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten Vägledande för arbetet med att ge stöd, vård och behandling till personer med riskbruk,

Läs mer

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver Riktlinjer för Anhörigstödet i Boxholms kommun 2011-04-14 Bakgrund Kommunens stöd till anhöriga utgår från socialtjänstlagen och främst 5 kap 10 Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de

Läs mer

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger...

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger... Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik Nationell basutbildning i Värmland 19 april 2010 Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054 29 64 95, 070 60

Läs mer

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 20 december 2012 Reviderade 25 mars 2014 26 Innehållsförteckning Inledning...3 Målgrupp...3 Lagstiftning...3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:42 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:21 av Brit Rundberg (v) om vården av hemlösa hivpositiva missbrukare och hemlösa missbrukare döende i aids Föredragande landstingsråd:

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal

Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal BILAGA 1 Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal Psykiatri för vuxna Syfte Huvudavtalet mellan Region Skåne och Hässleholms kommun avseende psykiatri reglerar hur samverkan ska ske mellan parterna.

Läs mer

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne J U D A N Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården 2014-06-16 Kommunförbundet Skåne & Region Skåne Den 4 juni på Sankt Gertrud i Malmö, fick cirka

Läs mer

Vision och uppdrag. Vårt uppdrag

Vision och uppdrag. Vårt uppdrag I dagsläget görs en brukarrevision, som startade hösten 2015, på avdelning 4B. Revisionen genomförs av fyra utbildade revisorer från Brukarnas revisionsbyrå BRiU. Vision och uppdrag "Vår verksamhet ligger

Läs mer

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 LULEÅ KOMMUN STRATEGI Version 1 (7) 2014-03-18 0.7 STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer

Svenska Rättspsykiatriska Föreningens synpunkter på innehållet i betänkandet

Svenska Rättspsykiatriska Föreningens synpunkter på innehållet i betänkandet Till Socialdepartementet Svenska Rättspsykiatriska Föreningens synpunkter på innehållet i betänkandet Psykiatrin och lagen- tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) Majoriteten av de medlemmar

Läs mer

KLIENTUNDERSÖKNING. på Prostitutionsenheten september november 2005. Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- P ROSTITUTIONSENHETEN

KLIENTUNDERSÖKNING. på Prostitutionsenheten september november 2005. Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- P ROSTITUTIONSENHETEN Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- SAMHETER P ROSTITUTIONSENHETEN KLIENTUNDERSÖKNING på Prostitutionsenheten september november 2005 1 Förord Prostitutions- och Spiralenheten är i sin

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-20 1 (3) HSN 1402-0307 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-17, p 11 Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet

Läs mer

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Ansvarig kommun (2 kap., 2 a kap SoL) - Varje kommun ansvarar för socialtjänsten

Läs mer

BLENDA LITTMARCK: Narkotikamissbruket

BLENDA LITTMARCK: Narkotikamissbruket BLENDA LITTMARCK: Narkotikamissbruket Nya lagar behövs för vård av narkotilwmissbrukare, skriver riksdagsledamoten Blenda Littmarck i sin artikel. Sannolikt skulle även lagstiftningen mot narkotilwlangning

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14)

Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14) Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14) Varje huvudman har resurser runt missbruksproblematik och psykiatrin har självfallet

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Juridik inom Socialtjänsten

Juridik inom Socialtjänsten För en ökad rättssäkerhet! Juridik inom Socialtjänsten Juridik LSS Barnhandläggning Genomgång och analys av senaste rättspraxis När barnets bästa står mot föräldrars åsikt Personkretsbedömningar Föreläsare:

Läs mer

Villa Segeltorp Kollektivet

Villa Segeltorp Kollektivet Segeltorp 2010-07-23 Information till berörda om vad Villa Segeltorp Kollektivet kan erbjuda! Villa Segeltorp Kollektivet (VSK) är ett utsluss/halvvägshus som tillämpar 12-stegs programmet, som finns med

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar Många av konventionens rättigheter ligger inom kommunernas, landstingens och regionernas

Läs mer

Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare

Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare Handläggare Maria Degerman Omsorgschef 033-231334 maria.degerman@bollebygd.se FÖRSLAG DATERAT 2009-08-03 Riktlinje Fastställd av omsorgsnämnden 2009-09-24 xx 1 (10) Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende 2016-04-21 1(8) Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende IVO genomförde den 21 april 2016 ett webbinarium

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-06-29 Vår referens: Mikael Klein Socialdepartementet Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 Handikappförbunden Handikappförbunden är

Läs mer

Välkommen till Lärandeseminarium 1

Välkommen till Lärandeseminarium 1 Välkommen till Lärandeseminarium 1 Jämlik strokevård! Sammanhållen vård, rehabilitering, stöd och information Patient/brukare/närstående är en viktig resurs! JÄMLIK STROKEVÅRD Sammanhållen vård, stöd,

Läs mer

Remissvar: Rätt information på rätt plats i rätt SOU 2014:23

Remissvar: Rätt information på rätt plats i rätt SOU 2014:23 Stockholm 2014-10-27 Remissvar: Rätt information på rätt plats i rätt SOU 2014:23 Svenska Psykiatriska Fo reningen, SPF, tackar fo r mo jligheten att yttra oss o ver rubricerade remiss. Sammanhållen journal

Läs mer

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS), avdelnings-

Läs mer

Svårighet för patienter att välja psykiatrisk mottagning

Svårighet för patienter att välja psykiatrisk mottagning Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2014-02-11 P 5 Siv Aronsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-23 PaN V1305-02528-34 V1306-02789-34 V1306-02926-34 V1306-02970-34 V1206-02413-34 Principärende Svårighet för patienter

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessen En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessens fem faser Öppna Lyssna Analysera Bedöma Motivation Åtgärd Avsluta Öppningsfasen Genom rösten, god

Läs mer

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Omvårdnad Gävle 2 0 0 6 K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Innehållsförteckning Vad är en kvalitetsdeklaration? 3 1. Biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen (SoL) 1.1

Läs mer

Överenskommelser HSN-SON Syfte

Överenskommelser HSN-SON Syfte Överenskommelser HSN-SON Syfte Den enskilde ska möta en väl fungerande vård och omsorg, integrerade organisationer och att resurserna utnyttjas effektivt. Patienter/brukare ska inte falla mellan stolarna

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE

RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE Gäller från 1 januari 2010 Allmänt Innehåll Kommunens Övergripande Avgränsning Missbruksvård riktlinjer vision mål i dokument utveckling Socialnämndens

Läs mer

Äldreomsorg med omsorg.

Äldreomsorg med omsorg. Äldreomsorg med omsorg. Välkommen till Aleris och framtidens äldreomsorg. På Aleris har vi en gemensam syn på äldreomsorg; vi ger våra kunder samma trygghet, respekt och omtanke som vi själva vill ha när

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Livsvillkor och risker för personer som injicerar narkotika

Livsvillkor och risker för personer som injicerar narkotika Livsvillkor och risker för personer som injicerar narkotika - hur kan vi minska utsattheten? IKMDOK konferensen 2015 Torkel Richert torkel.richert@mah.se Bakgrund Det tunga missbruket ökar i Sverige Antalet

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

En medikalisering av ett biologiskt, socialt och psykologiskt problem Utvecklingen av svensk missbruksvård

En medikalisering av ett biologiskt, socialt och psykologiskt problem Utvecklingen av svensk missbruksvård En medikalisering av ett biologiskt, socialt och psykologiskt problem Utvecklingen av svensk missbruksvård Man kan urskilja tre narkotikapolitiska huvudlinjer 2 En restriktiv linje En skadereduktions linje

Läs mer

Alkohol och Drogmissbruk

Alkohol och Drogmissbruk Alkohol och Drogmissbruk Handlingsprogram För anställda och förtroendevalda Antaget av KF 110 981026 Redaktionella ändringar 20091120 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1. Mål 3 2. Syfte med handlingsprogrammet

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998 PLUS + Styrning med kvalitetsplan Verksamhet: HEMTJÄNST Omvärldsanalys Egenanalys Behovsanalys Restriktioner Vision Långa mål Version 1.7 9 juni 1998 Antagen av socialnämnden 16 juni 1998 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3 Socialförvaltningen 2013-11-04 1(7 ) Dnr SO 20130644 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE 2014-2019 R EVIDERING 201 3 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD OCH SERVICE 2014-2019

Läs mer

5.5.2 Läkemedelsassisterad behandling av opiatberoende

5.5.2 Läkemedelsassisterad behandling av opiatberoende 5.5.2 Läkemedelsassisterad behandling av opiatberoende Utredningens förslag: Läkemedelsassisterad behandling av opiatberoende ska genom regeländring möjliggöras som ett behandlingsalternativ i hela landet.

Läs mer

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M):

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M): 15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH Herr talman! Kerstin Nilsson har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att

Läs mer

Svensk drogdebatt från 1970 till nu. Daniel Törnqvist, Institutionen för socialt arbete, Umeå universitet

Svensk drogdebatt från 1970 till nu. Daniel Törnqvist, Institutionen för socialt arbete, Umeå universitet Svensk drogdebatt från 1970 till nu Daniel Törnqvist, Institutionen för socialt arbete, Umeå universitet 1 Törnqvist, D (2009). När man talar om knark - Drogdebatt i svensk dagspress 1970-1999. Umeå: Umeå

Läs mer

Socialdepartementet. Förbundet FöR Delaktighet och Jämlikhet lämnar här sina synpunkter på rubricerad remiss.

Socialdepartementet. Förbundet FöR Delaktighet och Jämlikhet lämnar här sina synpunkter på rubricerad remiss. Lund den 30 september 2015 Socialdepartementet YTTRANDE Remiss Socialdepartementet, 103 33 Stockholm Regeringsuppdrag Rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. Boverket december

Läs mer

Förebyggande, tidiga och gemensamma insatser för barn och unga i Ystad Kultur o Utbildning och Social Omsorg.

Förebyggande, tidiga och gemensamma insatser för barn och unga i Ystad Kultur o Utbildning och Social Omsorg. SAMVERKANSPLAN Förebyggande, tidiga och gemensamma insatser för barn och unga i Ystad Kultur o Utbildning och Social Omsorg. Inledning I socialnämndens vision står att Ystad ska vara en kommun fri från

Läs mer

Socialtjänstlagen SoL

Socialtjänstlagen SoL LAG OCH REGELSTYRD Socialtjänstlagen SoL Förvaltningslagen Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga LVU Lag om vård av missbrukare i vissa fall LVM Offentlighets och sekretesslagen Lagen om stöd

Läs mer

Ny dom kan ändra synen på människohandel

Ny dom kan ändra synen på människohandel Ny dom kan ändra synen på människohandel Publicerad 2016-03-01 Par dömt till fängelse. En man och en kvinna har dömts för människohandel med en prostituerad trots att offret vare sig varit inlåst eller

Läs mer

Stockholm 110927. Till: Tolktjänstutredningen. Från: Föreningen Tolkledarna. Synpunkter på utkast daterat 110912

Stockholm 110927. Till: Tolktjänstutredningen. Från: Föreningen Tolkledarna. Synpunkter på utkast daterat 110912 Till: Tolktjänstutredningen Från: Föreningen Tolkledarna Synpunkter på utkast daterat 110912 Tolkledarna har ombetts att i anknytning till mötet med utredarna 110927 inkomma med skriftliga synpunkter på

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen 1(13) Innehållsförteckning Inledning... 3 Målgrupp... 3 Grundläggande värderingar... 3 Inriktning... 3 Lagstiftning... 4 Socialtjänstlagen... 4 Rätt

Läs mer

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 En samlad elevhälsa i Nordmalings kommun Bakgrund I och med den nya skollagen (2010:800) samlades skolhälsovården, den särskilda elevvården och de specialpedagogiska

Läs mer

alkohol- och drogpolitiskt program

alkohol- och drogpolitiskt program alkohol- och drogpolitiskt program Särtryck ur Folkhälsopolitiska programmet för gotlands kommun 2003-2006 Alkohol- och drogpolitik en del av folkhälsopolitiken Var tredje elev röker i årskurs 9 varav

Läs mer

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 99 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Definition... 1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation Meddelandeblad Mottagare: Politiker, chefer, biståndshandläggare, socialsekreterare, LSS-handläggare, anhörigkonsulenter, demenssjuksköterskor inom socialtjänstens olika verksamheter. Kuratorer inom landstingen

Läs mer

2012-03-14 1 (8) Dnr: 2012/83 M1. Rättsenheten. Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm

2012-03-14 1 (8) Dnr: 2012/83 M1. Rättsenheten. Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm 2012-03-14 1 (8) Rättsenheten Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende Ds 2012:3 Rättsäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen Sammanfattning IAF är överlag positiv

Läs mer

Förlängning av missbrukspolicyn med komplettering dopning - remiss från kommunstyrelsen

Förlängning av missbrukspolicyn med komplettering dopning - remiss från kommunstyrelsen Norrmalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-21 Handläggare Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förlängning av missbrukspolicyn

Läs mer

Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen

Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen Inledning Nattpatrullen består i nuläget av 12 anställda. Det åtgår 10,4 årsarbetare för att täcka 50 timmar per natt sju dagar i veckan samt arbetsplatsträff

Läs mer

Bättre insatser vid missbruk och beroende Individen, kunskapen och ansvaret (SOU 2011:35)

Bättre insatser vid missbruk och beroende Individen, kunskapen och ansvaret (SOU 2011:35) Stockholm 2011-10-14 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Bättre insatser vid missbruk och beroende Individen, kunskapen och ansvaret (SOU 2011:35) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Autism- och Aspergerförbundet om LSS - en viktig lag som urholkas allt mer

Autism- och Aspergerförbundet om LSS - en viktig lag som urholkas allt mer om LSS - en viktig lag som urholkas allt mer Det var så här det var tänkt med LSS Personer med svåra funktionsnedsättningar skulle genom en stark rättighetslag garanteras: Möjlighet att leva som andra

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av socialtjänstens missbruksvård i Norrköpings kommun

BESLUT. Tillsyn av socialtjänstens missbruksvård i Norrköpings kommun /(\ BESLUT inspektionen för vård och omsorg 2015-01-13 Dnr 8.5-24146/2014-8 1(13) Avdelning sydöst Lena Uddemar, Lena.Uddemar@ivo.se Socialnämnden Norrköpings kommun 601 81 Norrköping Ärendet Tillsyn av

Läs mer

Om samordnad individuell plan enligt HSL 3 f och SoL 2 kap. 7 och andra förutsättningar. Linda Almqvist (jurist)

Om samordnad individuell plan enligt HSL 3 f och SoL 2 kap. 7 och andra förutsättningar. Linda Almqvist (jurist) Om samordnad individuell plan enligt HSL 3 f och SoL 2 kap. 7 och andra förutsättningar Linda Almqvist (jurist) - Jag har en plan!..eller? Begreppsdiagram planer inom vård och omsorg mål för att uppnå

Läs mer

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 140204 Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 Sammafattning I den sjätte träffen var uppgiften till de lokala nätverken att diskutera konkreta utvecklingsförslag

Läs mer

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna? Sammanfattning 1 Vårdbaromtern.2 De som besökt vården under 2005.. 2 Kontakt med vården Första kontakten.

Läs mer

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering Är du drabbad av psykisk ohälsa? Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering FONTÄNHUSET NYKÖPING Medlem i Clubhouse Interna onal Ring oss: 0155-26 81 40 Mail: fontanhuset@nykoping.nu

Läs mer

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Styrande dokument Måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Inledning och bakgrund Delaktighets- och inflytandefrågor har under många år diskuterats

Läs mer

Sammanställning 1 100215

Sammanställning 1 100215 Sammanställning 1 100215 Bakgrund Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga, NKA, har sedan starten 2008 arbetat inom fyra olika prioriterade områden. Ett av dessa är Individualisering, utveckling och utvärdering

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning Mitt sista samtal till Pappa på hans begravning den 19 maj 2011 Kära Carl-Fredriks närmaste! För sista gången har vi alla pratat med Carl-Fredrik, nu måste vi vänja oss vid att bara prata om honom. Vi

Läs mer

För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser Av Carina Bång

För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser Av Carina Bång Släpp kontrollen- Vinn friheten! För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser Av Carina Bång Innehåll Inledning... 5 Att vara anhörig till en person med missbruksproblematik...10 Begreppet medberoende...18

Läs mer

FoU Sörmland 2016-03-11 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete

FoU Sörmland 2016-03-11 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete Äldre, alkohol och äldreomsorg samarbete som utmaning och dilemma FoU Sörmland 2016-03-11 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete Sociala problem upphör vid 65? Äldres liv och villkor

Läs mer

Tillgänglig minister

Tillgänglig minister 22 reflex #4 2013 PORTRÄTTET Tillgänglig minister Erik Ullenhag brinner för diskrimineringsfrågor. På NHR:s förbundskongress ska han ge sin syn på tillgänglighet och människovärde. Text & FOTO: HÅKAN SJUNNESSON

Läs mer

Stegen och kuben vad döljer sig bakom medborgardialogen?

Stegen och kuben vad döljer sig bakom medborgardialogen? emma corkhill stegen och kuben Stegen och kuben vad döljer sig bakom medborgardialogen? Problemet med modeller är att de riskerar att förenkla och kategorisera en komplicerad verklighet till den grad att

Läs mer

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 1 Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 2 Monica Jacobsson 20030602 Samordnare Laholms kommun UTVECKLINGSPLANEN FÖR

Läs mer

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 Anhöriga i stort behov av eget stöd En enkät som föreningen Attention i våras skickade ut till sina medlemmar visade att få anhöriga känner till bestämmelsen

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer