Vasa centralsjukhus, auditorium Grågås,Y3

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vasa centralsjukhus, auditorium Grågås,Y3"

Transkript

1 Protokoll sida 1(19) nr 3/2015 Organ: Fullmäktige Tid: Måndagen den 30 november 2015, kl Plats: Vasa centralsjukhus, auditorium Grågås,Y3 Beslutsfattare Se bilaga 23 a Närvarande: Göran Honga, Hans Frantz, Mona Vikström, Asko Salminen, Marina Kinnunen, Auvo Rauhala, Niklas Teir, Lena Nystrand, Ann-Charlott Gröndahl, Tanja Jaakola, Björn Boucht, Paula Granbacka Frånvarande: Sakkunniga: Övriga närvarande: Föredragande: Sekreterare: Olle Gull Paragrafer: Protokollet Ordförande: undertecknat: Sekreterare: Justerat: Gösta Willman Plats och tid: Korsholm..201_ Olle Gull Plats och tid: Vörå..201_ Framlagt till påseende: Carola Lithén Vasa i förvaltningsdirektörens tjänsterum kl Gunilla Jusslin Utdragets riktighet bestyrker: Olle Gull, förvaltningsdirektör

2 Möteskallelse sida 2(19) Organ: Fullmäktige Tid: Måndagen den 30 november 2015, kl Plats: Vasa centralsjukhus, auditorium Grågås, Y3 Ärendeförteckning Paragraf Ärende som behandlas Sida 22 Sammanträdet öppnas 3 23 Namnupprop och fastställande av röstlängd för sammanträdet 3 24 Godkännande av sammanträdets arbetsordning 3 25 Sammanträdets laglighet 4 26 Protokollets justering och framläggande av protokollet till påseende 4 27 Revisionsnämndens centrala observationer och rekommendationer 7 28 Uppdatering av förvaltningsstadgan 8 29 Byte av Vasa stads ersättare i fullmäktige, Sirpa Suonperä 9 30 Byggnadsprojekt på centralsjukhusets område Verksamhets- och ekonomiplan för Ordförande: Gösta Willman

3 Ärendesida 3(19) Fullmäktige Sammanträdet öppnas Sammanträdet öppnas av fullmäktigeordförande Gösta Willman. Ordförande Gösta Willman öppnade sammanträdet och hälsade alla välkomna. 23 Namnupprop och fastställande av röstlängd för sammanträdet Förrättas namnupprop och konstateras närvarande ledamöter. Konstateras också att röstlängden är uppgjort enligt 6 i grundavtalet. BILAGA 23 föreslår att namnupprop förrättas och röstlängden fastställs. Vid det förrättade namnuppropet kunde man konstatera att alla medlemskommuner var representerade vid sammanträdet. Fullmäktige godkände röstlängden enligt BILAGA 23 a 24 Godkännande av sammanträdets arbetsordning godkände arbetsordningen enhälligt.

4 Ärendesida 4(19) Fullmäktige Sammanträdets laglighet Kallelse till fullmäktiges sammanträde har skett enligt bestämmelserna i grundavtalets 7. Enligt grundavtalets 8 är fullmäktige beslutfört om minst 2/3 av medlemmarna är närvarande och dessa representerar minst hälften (1/2) av det sammanlagda röstetalet för samtliga medlemmar. föreslår att fullmäktige beslutar om sammanträdets laglighet. godkände förslaget enhälligt. 26 Protokollets justering och framläggande av protokollet till påseende Enligt fullmäktiges arbetsordning 33 skall fullmäktiges protokoll justeras av två fullmäktigeledamöter som valts för detta uppdrag separat för varje gång. föreslår att fullmäktige väljer Carola Lithén och Michael Luther till protokolljusterare och att protokollet från detta sammanträde framläggs till påseende i sekreterarens tjänsterum kl Till protokolljusterare valdes Carola Lithén och Gunilla Jusslin. Före de egentliga ärendenas behandling uppmärksammades neurologöverläkaren Jukka T Saarinen med anledning av hans disputation.

5 Ärendesida 5(19) Styrelsen Fullmäktige Revisionsnämndens centrala observationer och rekommendationer Svd:s dir. 31 Vid behandlingen av utvärderingsberättelsen beslöt fullmäktige att styrelsen skulle ge sina kommentarer till de centrala observationer och rekommendationer som revisionsnämnden fört fram. Revisionsnämndens sammanfattande kommentarer finns i 15 punkter, vilka i sin helhet finns uppräknade i den bifogade bilagan. Sammanfattande kommentarer BILAGA 119 Revisionsnämndens noteringar är riktiga och berör också sådana saker som styrelsen redan tidigare haft på agendan över saker som kräver någon form av åtgärd eller medvetenhet. Nedan redogörs över hur styrelsen ser på de saker som revisionsnämnden lyft fram. Programmet VCS 2025 är det instrument som styrelsen utarbetat för att kunna omstrukturera och effektivera vården framöver. Styrelsen har inte som målsättning att vänta med implementeringen av programmet till slutet av perioden utan styrelsen har i den nu pågående budgetberedningen för 2016 utgått ifrån att den egna verksamheten skall kostnadseffektiveras med 11 % under en period på 3-5 år och att kostnaderna för den egna verksamheten ska minskas med 2,8 % år Sjukhuset har ett kvalitetscertifikat enligt SHQS-systemet. Certifikatet omfattar tre år och går ut i juni Under åren har Labquality Ab, som beviljar certifikatet enbart gjort smärre underhållsauditeringar, vilka inte speciellt rapporterats. Revisionsnämnden ser kvalitetsarbetet som en helhet där också resultatet av olika Lean-projekt intresserar. Material som berör det totala kvalitetsarbetet finns samlat i vår kvalitetsportal och i vår Kvalitetsrapport Det är säkert som revisionsnämnden påpekar att resultatet av det omfattande kvalitetsarbetet skulle ha kunnat komma fram på en ännu konkretare nivå. Resultaten används nu främst för förbättring av de interna processerna vilket på sikt bör synas i patientenkäternas svar. Kommunkundbelåtenheten borde också kunna mätas utgående från vilken belåtenhet den kund har som betalar mest, dvs. kommunens belåtenhet. Det är inte helt riktigt att utgå ifrån att hälsovårdscentralens personal står för ägarsynen. De åsikter som framförs på kommunrundorna är inte heller systematiskt insamlade som ägarnas syn. Därför skall vi utveckla ett mätinstrument som riktar sig direkt till kommunens ledning, för att denna aspekt av vår verksamhet också ska bli utvärderad.

6 Ärendesida 6(19) Styrelsen Fullmäktige Revisionsnämnden påpekar att läkarnas deltagande i utvecklingssamtal är mycket lågt och frågar hur detta eventuellt påverkar utvecklandet av processer och strukturer som läkarkåren/läkarförmännen har ansvar för. Inom den operativa ledningen måste man därför utgå ifrån att utvecklingssamtal inte är den enda form av diskussion där förmannen och de underställda kan diskutera hur man tillsammans utvecklar de gemensamma funktionerna. Om det visar sig att samarbetsamtalen inte fungerar måste man förvissa sig om att meningsutbytet garanteras på annat sätt. Den operativa ledningen vill engagera läkarna i förändringsarbetet fast de inte deltar i utvecklingssamtal. Revisionsnämnden lyfter fram frågorna om hur den operativa ledningen styr och övervakar de olika processerna samt nämner utvecklandet av mätartavlorna och rapporteringen av den interna kontrollen och riskhanteringen som exempel. Måluppställelse, styrning och rapportering är själva kärnan i all operativ ledningsfunktion. Den operativa ledningen är medveten om den problematik som nämnden här lyfter fram. Om det här skulle varit enkla frågor så skulle de för länge sedan varit avklarade. Bättre mätare söks hela tiden inom organisationen. Riskhanteringen utvecklas hela tiden och nu senast genom att alla olycksfallstillbud rapporteras i ett system. Problemet med de flesta mätartavlor är att de mäter produktivitet medan vi borde sträva efter att mäta resultat. Målen är ofta kvalitativa medan mätarna är kvantitativa och därför korrelerar de inte alltid så bra. Revisionsnämnden har helt rätt i att det inte heller enbart räcker med en kvantitativ rapportering utan det behöver sägas om utvecklingen är positiv eller negativ. Revisionsnämndens noteringar skall i mån av möjlighet beaktas. Revisionsnämnden lyfter fram problemet med förflyttningsfördröjningspatienterna och förväntar sig att processen blir föremål för en ny genomgång där man kunde tillämpa ett Leantänkande. Ärendet behandlas kontinuerligt på tjänstemannahåll tillsammans med Vasa stads tjänstemän och några nya åtgärdsförslag kommer att presenteras under året. Problemet gäller främst Vasa stad och staden har omfattande åtgärder på gång i syfte att minska antalet klinikfärdiga patienter. Miljörapporteringen är vid alla sjukvårdsdistrikt ännu på en generell nivå. Det finns inte så många gemensamma mätare, men sjukhusen har en gemensam intressegrupp som arbetar med att förenhetliga miljörapporteringen och mätarna. Så fort det finns komparativt tillförlitligt material börjar vi ta detta med i miljörapporteringen. Slutligen kan man konstatera att det är orsak att ta ad notam revisionsnämndens påminnelse om negativt rörelsekapital. SVD:s DIR.: föreslår att styrelsen överlämnar redogörelsen till fullmäktige. godkände enhälligt förslaget.

7 Ärendesida 7(19) Fullmäktige Revisionsnämndens centrala observationer och rekommendationer Sammanfattande kommentarer BILAGA 27 föreslår att redogörelsen antecknas för kännedom. godkände förslaget enhälligt.

8 Ärendesida 8(19) Styrelsen Fullmäktige Uppdatering av förvaltningsstadgan FD 28 Styrelsen beslöt att tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att uppdatera förvaltningsstadgan så att den motsvara den organisation som fullmäktige fastslagit i VCS2025 programmet. Arbetsgruppen har hållit ett möte och ett telefonmöte och avger nu sitt förslag. Förslag till uppdatering av förvaltningsstadgan BILAGA 126 Som allmän information kan dessutom sägas att enligt den nya kommunallagen skall alla kommuner och samkommuner senast ha en förvaltningsstadga som motsvarar den nya kommunallagens bestämmelser. Finlands Kommunförbundet har tillsatt en arbetsgrupp med uppgift att göra ett nytt normalförslag. Normalförslaget har lovats i slutet av januari Den nuvarande uppdateringen av förvaltningsstadgan motsvarar inte den uppdatering av förvaltningsstadgan som måste vara gjord senast utan beaktar de interna ändringarna i organisationen som är tänkta att kunna verkställas vid årsskiftet. FD: föreslår att styrelsen för det nya förslaget till förvaltningsstadga till fullmäktige för godkännande. godkände förslaget enhälligt. 28 Uppdatering av förvaltningsstadgan Raija Kujanpää gick kl under ärendets behandling. Gösta Willman gick kl under ärendets behandling. Förslag till uppdatering av förvaltningsstadgan BILAGA 28 föreslår att fullmäktige godkänner den nya förvaltningsstadgan. godkände förslaget enhälligt.

9 Ärendesida 9(19) Styrelsen Fullmäktige Byte av Vasa stads ersättare i fullmäktige, Sirpa Suonperä FD 29 Vasa stad har vid sitt fullmäktigemöte beviljat Sirpa Suonperä befrielse från sitt uppdrag som ersättare för Elisa Finne i fullmäktige för Vasa sjukvårdsditrikt. Som ny ersättare valdes Raija Kujanpää. Protokollsutdrag BILAGA 127 FD: bytet torde noteras och delges fullmäktige till kännedom. godkände förslaget enhälligt. 29 Byte av Vasa stads ersättare i fullmäktige, Sirpa Suonperä Protokollsutdrag BILAGA 29 Bytet antecknas för kännedom. antecknade Vasa stads beslut till kännedom. Elisa Finne valdes enhälligt till ersättare i nämnden för minoritetsspråket.

10 Ärendesida 10(19) Styrelsen Fullmäktige Byggnadsprojekt på centralsjukhusets område Svd:s dir. 39 På sitt sammanträde den 8 juni 2014, 19 godkände sjukvårdsdistriktets fullmäktige sjukvårdsdistriktets utvecklingsplan VCS Då det gällde bygg- och saneringsbehov ville fullmäktige ta ställning till såväl tidtabellen som kostnaderna i ett senare skede. Vasa stad har påbörjat en granskning av områdets stadsplan för att man i den ska kunna ta framtida behov i beaktande. Byggrätten på tomten kommer att öka och trafikarrangemangen att förändras. Flera olika alternativa dispositionsplaner och alternativa planer för placeringen av byggnader har uppgjorts tillsammans med Vasa stad. Vasa stad har därtill planerat att sammanslå stadens hälsostationer till en enhet som skulle placeras i närheten av centralsjukhusets huvudbyggnad eller anslutas till huvudbyggnaden. Vid jämförelser av olika alternativ har man kommit fram till att det bästa alternativet är att placera stadens och sjukvårdsdistriktets verksamhet i samma byggnadsstomme. I och med byggnadens centrala läge kan en stegvis eller partiell placering av verksamhetsformer i byggnaden inte anses som ändamålsenlig, utan i stället borde sjukhusets framtida behov tas i beaktande i planeringen så att all verksamhet placeras i samma stomme. I den här planen beaktas även flytten av verksamheten i Roparnäs till Sandviken. Planritning jämte placeringsplan BILAGA 146 Med beaktande av de framtida lösningarna gällande strukturerna inom social- och hälsovården skulle det vara naturligast att de nya lokaliteterna ägdes av den största användaren, dvs. sjukvårdsdistriktet, och där den andra parten skulle hyra de lokaler som den behöver för sin verksamhet eller alternativt med tanke på det ekonomiska läget i kommunerna att lokaliteterna överförs på ett fastighetsaktiebolag som hyr ut lokaler till användarna. Även i den senare modellen skulle sjukvårdsdistriktet vara den största delägaren i bolaget. Inom de närmaste åren kommer sjukvårdsdistriktet att göra av sig med lokaliteter till en omfattning på cirka br-m2, för vilka sjukvårdsdistriktet behöver ersättande nya utrymmen på brm2. SVD:s DIR.: föreslår att styrelsen beslutar 1. att för egen del godkänna att Vasa stads hälsostation i centrum och centralsjukhusets nya lokaliteter placeras i samma byggnadskomplex 2. preliminärt att planeringen av projektet kan inledas i form av ett fastighetsaktiebolag som grundas tillsammans med Vasa stad 3. att man återkommer till fastighetsaktiebolagets stiftelseurkund och finansieringsplaner då planerna har preciserats 4. att föreslå till fullmäktige att formen av projektet godkänns i föreliggande form godkände förslaget enhälligt.

11 Ärendesida 11(19) Fullmäktige Byggnadsprojekt på centralsjukhusets område Planritning jämte placeringsplan BILAGA 30 föreslår att fullmäktige godkänner styrelsens förslag. godkände förslaget enhälligt.

12 Ärendesida 12(19) Styrelsen Styrelsen Styrelsen Styrelsen Fullmäktige Verksamhets- och ekonomiplan för Svd:s dir. 26 Budgetberedningen har fortsatt på basen av den ramdiskussion som styrelsen förde på sitt sammanträde den 27 april 2015 och det sparprogram som framtagits inom ramen för projektet VCS Målsättningen är att minska kostnaderna med 11 % under planperioden genom att anpassa den egna verksamheten till behovet och öka produktiviteten samt effektivera och utveckla processerna. Strävan är att minska kostnaderna för den egna verksamheten med 5,4 miljoner euro under En del av inbesparingarna är kopplade till tidtabellen för nybyggnationen och kan inte fås till stånd innan nya utrymmen färdigställts. SVD:s DIR.: föreslår, att styrelsen, som grund för fortsatt behandling, för en diskussion om budgethelheten. Nivån på investeringsbudgeten och tidtabellen för genomförandet av de större investeringarna under planperioden är avgörande för hur de strukturella förändringarna kan genomföras. Styrelsen diskuterar budgeten och bordlägger ärendet till nästa sammanträde. Styrelsen håller fast vid att besparingarna ska ligga på minst den tidigare fastslagna nivån, och att det med tanke på omfattningen av de förestående förändringarna är skäl att inleda samarbetsförhandlingar.

13 Ärendesida 13(19) Styrelsen Styrelsen Styrelsen Fullmäktige Verksamhets- och ekonomiplan för Svd:s dir. 29 Budgetberedningen har fortsatt utgående från de givna ramarna och diskussionerna på senaste styrelsemötet. Budgetbehandlingen delas in i den egna verksamheten vid VCS och vård i andra inrättningar. I budgetberedningen är verksamhetsutgifterna för den egna verksamheten 2,8 % mindre än i budgeten för I ramdiskussionerna och diskussionerna på senaste styrelsemötet utgicks ifrån att sparprogrammet inom ramen för projektet VCS 2025 genomförs. Detta innebar en inbesparing om 5,4 miljoner euro för I förslaget har nettoverksamhetskostnaderna minskats med 5,4 miljoner euro. Nettokostnaderna eller kommunernas betalningsandelar för den egna verksamheten minskar i och med detta med 3 % eller 5,3 miljoner euro. Detta utgår ifrån att inga nya lån upptas eftersom räntorna och överskottet täcker endast de gamla lånen. De beräknade amorteringarna av lånen för 2015 är 3,4 miljoner och motsvarande överskott har budgeterats. Kommunandelarna för den egna verksamheten kalkyleras i förslaget till 172,6 miljoner euro. Inbesparingarna möjliggörs genom de strukturella förändringar som kommer att genomföras inom hela organisationen. Personalkostnaderna minskar med 2,6 miljoner euro, vilket är ett resultat av att 66 tjänster och befattningar avslutas och att vikarieanslagen minskas kraftigt. Inbesparingarna i köpta tjänster uppgår till 5,3 % eller 1,6 miljoner euro och material och förnödenheter till 2,9 % eller 1 miljon euro. I budgetförslaget ingår också 5,8 nya resurser som till största delen är kostnadsneutrala, tilläggskostnad ,- euro samt tjänstebenämningsförändringar till en kostnad om ,- euro. Verksamhetsvolymen för 2016 planeras ligga på nuvarande nivå. Förändringarna baserar sig på utvecklingen under de första åtta månaderna Vårddagarna inom psykiatrin har fortsatt minska under 2015 och uppskattningen motsvarar den nuvarande nivån. Vård i andra inrättningar har kalkylerats på en nivå som motsvarar nuläget per och 36 miljoner euro har budgeterats. Detta utgör en ökning med 9 % eller 3 miljoner jämfört med förverkligat 2014 och en ökning med 19 % eller 6 miljoner jämfört med budgeterat för Hälften av ökningen hänför sig till kommunerna i norra delen av distriktet som utnyttjar Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikts tjänster i allt större omfattning. Den föreslagna nivån motsvarar de uppskattade kostnaderna för innevarande år. Utgifterna för köptjänsterna är svåra att förutspå dels eftersom behovet av högspecialiserad vård vid universitetssjukhusen varierar från år till år och dels eftersom man för att klara av vårdgarantin tidvis är tvungen att öka patientströmmarna till andra sjukvårdsdistrikt vilket ökar kostnaderna

14 Ärendesida 14(19) Styrelsen Styrelsen Styrelsen Fullmäktige medan man vid god tillgång på egna läkare klarar av verksamheten inom det egna sjukhuset. Patienternas fria val av vårdplats gör det ytterligare ännu svårare att förutse kostnaderna. Den totala nettoökningen i kommunandelar blir 0,4 miljoner eller 0,2 % jämfört med Medlemskommunernas andel i de totala kostnaderna beräknas ligga på samma nivå som i budgeten 2015 men variationerna mellan kommunerna kommer att vara stor beroende på hur förhållandet mellan användningen av den egna verksamheten vid centralsjukhuset och den köpta vården från andra inrättningar utfaller. Kostnaderna för samjouren ingår i totalbudgeten men räknas inte in i kommunandelarna, nettokostnaden för samjouren beräknas minska med 0,6 miljoner eller 11 % jämfört med budgeten för 2015, dvs. kommunernas andel beräknas vara 4,7 miljoner euro. Föreliggande förslag till investeringsbudget uppgår till totalt 29,7 miljoner euro. I förslaget ingår 14 miljoner för den nya U-byggnaden, 3 miljoner för sanering och ändringar i F0 för intensiven och intensifierad övervakning, 1,3 miljoner för sanering av evakueringsutrymmen samt 1 miljon euro för omändringar och saneringar i näringscentralen. För apparaturanskaffningar och IT-system budgeteras 4,9 milj., för fasta konstruktioner 4 milj. och för byggnaderna totalt 20,8 miljoner euro. Avskrivningsnivån är 8,7 miljoner och kommunernas betalningsandelar i investeringsutgifterna är enligt tidigare beslut 5 miljoner, dvs. finansieringen av 13 miljoner är ordnad. Till överstigande del bör investeringarna finansieras med externa medel, antingen lån eller ytterligare investeringsandelar från kommunerna. Budgetsammandrag, förslag till investeringsplan och resursförändringar BILAGA 117 SVD:s DIR.: föreslår, att styrelsen diskuterar budgetförslaget som underlag för fortsatt behandling och bordlägger ärendet till nästa sammanträde. godkände enhälligt förslaget.

15 Ärendesida 15(19) Styrelsen Styrelsen Fullmäktige Verksamhets- och ekonomiplan för Svd:s dir. 32 Budgetberedningen har fortsatt utgående från de givna ramarna och diskussionerna på senaste styrelsemöte och kompletterats med en del av plantexterna. I det föreliggande förslaget har kostnaderna ytterligare minskats med ca en miljon. Verksamhetskostnaderna för den egna verksamheten uppgår till 185 miljoner och nettokostnaderna, eller kommunandelarna, till 171,6 miljoner vilket är en minskning med 6,3 miljoner euro eller 3,5 % jämfört med budgeten Medlemskommunernas betalningsandelar kalkyleras preliminärt minska med 4 % när det gäller den egna verksamheten vid centralsjukhuset. Kostnaderna för vård i andra inrättningar kommer däremot att öka med 5,2 miljoner jämfört med budgeten 2015 eftersom kommunerna runt Jakobstad har ökat utnyttjandet av Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt väsentligt det senaste året. Köptjänsterna ersätter till största delen den vård som tidigare gavs i Jakobstad och utgör alltså ingen motsvarande minskning av verksamheten i Vasa. Den ökningen uppgår till ca 3 miljoner euro och resten eller 2,2 miljoner utgör ökade kostnader vid universitetssjukhusen och motsvarar nuvarande nivå. Nettokostnaderna för hela specialsjukvården inklusive dessa ökade köptjänster uppgår till 207,1 miljoner, vilket är en minskning med 1,1 miljoner euro jämfört med budgeten I budgetförslaget har kompletterats de nya resurser, de tjänstebenämningsförändringar och de investeringar som diskuterades på senaste styrelsemöte. De enskilda kommunernas betalningsandelar kan ännu inte beräknas innan den slutliga budgeten, inklusive alla interna överföringar, är klar men variationen kommunerna emellan är stor. Kommunandelarna beräknas på basen av användningen på de olika enheterna under 2014 och 8 månader Plantexter, budgetsammandrag, förslag till investeringsplan och resursförändringar BILAGA 124 SVD:s DIR.: föreslår, att styrelsen diskutera budgetförslaget och bordlägger ärendet till nästa sammanträde. godkände förslaget enhälligt.

16 Ärendesida 16(19) Styrelsen Fullmäktige Verksamhets- och ekonomiplan för Svd:s dir. 36 Budgetarbetet har fortsatt efter styrelsens senaste sammanträde. Plantexterna har kompletterats och likaså sifferdelen med service- och ansvarsområdesvisa resultaträkningar, prestationsmålsättningar och fördelningar mellan kommunerna. Prissättningsgrunden och enskilda priser har beräknats för att få den slutliga fördelningen mellan medlemskommunerna och utsockne kommuner. De slutliga specifika priserna behandlar styrelsen i december efter att fullmäktige godkänt ekonomiplanen den De totala verksamhetsintäkterna i budgetförslaget uppgår till 233,1 miljoner euro och minskar med 0,5 % jämfört med budgeten Kommunernas totala betalningsandelar minskar med 0,7 % på så sätt att faktureringen för den egna verksamheten minskar med 3,8 % medan genomfaktureringen för vård i andra inrättningar ökar med 17,2 %. Totala faktureringen till medlemskommunerna minskar med 0,6 %. I kommunernas betalningsandelar ingår inte kostnaderna för HVC-samjouren. Den ingår inte i specialsjukvården utan faktureras separat utanför kommunfaktureringen. Samjourens fakturering för 2015 beräknas uppgå till 4,96 miljoner euro. Enligt avtalet skall 25 % faktureras på basen av befolkningsmängden i de kommuner som deltar i samjouren. 1,2 miljoner euro uppbärs alltså i förhållande till befolkningsmängden och 3,7 miljoner i form av besöksavgifter. De totala verksamhetskostnaderna uppgår till 220,3 miljoner euro vilket är en minskning med 0,2 % jämfört med budgeten för Verksamhetskostnaderna för den egna verksamheten utgör 184,9 miljoner, vilket är en minskning med 2,9 % eller 5,5 miljoner euro jämfört med budgeten Personalkostnaderna uppgår till 117,5 miljoner euro, vilket är en minskning med 2,1 % medan köpta tjänster, förutom vård i andra inrättningar, uppgår till 28,9 miljoner euro, vilket utgör en minskning med 6,1 % eller 1,9 miljoner euro. Material och förnödenheter minskar med 2,9 % eller 1,1 miljoner euro. Köpta tjänster totalt ökar med 5,5 % när vård i andra inrättningar ingår. Samjourens kostnader ingår i totalkostnaderna under respektive kostnadspost. De finansiella kostnaderna minskar med en halv miljon euro på grund av det fortsatt förväntade låga ränteläget. Grundkapitalsräntan utgör två tredjedelar av kostnaderna och eftersom räntan binds till läget 30.9 är ränteutgången till den delen förutsägbar.

17 Ärendesida 17(19) Styrelsen Fullmäktige Investeringsutgifterna för 2016 uppgår till totalt euro. Apoteksbyggnadsprojektet är det största enskilda projektet, för 2016 har budgeterats 14 miljoner euro. De årliga betalningsandelarna om 5 miljoner euro för investeringarna i form av ökat grundkapital fram till 2017 enligt tidigare beslut. För att finansiera investeringarna behövs en låneupptagning om 10 miljoner under Investeringarna överstiger fortsättningsvis avskrivningsnivån ordentligt. Sjukvårdsdistriktet har för att klara av amorteringarna budgeterat ett överskott om 3,4 miljoner euro, vilket motsvarar de årliga låneamorteringarna. Ekonomiplanen som BILAGA 141 SVD:s DIR.: föreslår att 1. styrelsen föreslår att fullmäktige godkänner verksamhets- och ekonomiplanen i föreliggande form, 2. styrelsen föreslår att fullmäktige godkänner kommun- och övriga faktureringsgrunder som ingår i verksamhets- och ekonomiplanen för 2016 på följande sätt: a. kommunfaktureringen baserar sig på öppenvårdsbesök, vårddagar och drg-paket som prissätts utifrån kostnadsmotsvarigheten, därtill faktureras vårddagspriser för outlierdagar till drg-paketen och för patienter vars förflyttning fördröjs (klinikfärdiga). b. gränsen för dyr vård är ,- euro per patient och år. Gränsen gäller även psykiatri. Summan av den beräknade dyra vården uppgår till ,- euro eller 47,13 euro per invånare i utjämningsavgift c. genom medlemsavgiften täcks patientförsäkringsavgiften, kostnader till giftinformationscentralen, verksamhet och läkemedel enligt lagen om smittosamma sjukdomar, skolnings- och handledningsansvar för medicinsk rehabilitering, kostnader för medicinska hjälpmedel och rehabiliteringsförnödenheter, kostnader för upprätthållande av regionala hälsovårdsregister och för primärvårdsenheten samt de kostnader som åläggs distriktet för patienter med andningsinsufficiens. Medlemsavgiften för 2016 är 36,78 euro per invånare. Den totala kostnaden utgör ,- euro.

18 Ärendesida 18(19) Styrelsen Fullmäktige d. nettokostnaderna för den prehospitala akutsjukvården ,- euro faktureras som en avgift om 46,25 euro per invånare. e. för att upprätthålla specialsjukvårdens jourberedskap uppbärs en avgift om 21,34 euro per invånare som täcker hälften av kostnaderna för dejoureringen. f. för samjouren uppbärs en grundavgift om 9,81 euro per invånare g. köpta tjänster från andra sjukvårdsdistrikt och inrättningar faktureras som s.k. genomfakturering och omfattas även av utjämningssystemet h. den köpta rehabiliteringsverksamheten faktureras även som s.k. genomfakturering i. grundkapitalet höjs med ,- euro med betalningsandelar som faktureras medlemskommunerna för de pågående byggnadsinvesteringarna j. ett lån om 10 miljoner upptas för att finansiera investeringarna k. för grundkapitalet den erläggs ränta om 1,0 % som utbetalas i december 2016 till medlemskommunerna. l. gränsen för investeringsutgifter som aktiveras enligt avskrivningsplanen fastställs till ,- euro för investeringar i fastigheter och ,- euro för anskaffningar av maskiner och apparatur. m. Inför fullmäktige fastställs bindningsnivån till den egna verksamhetens nettoverksamhetskostnader, nettofinansieringsintäkter och kostnader samt nettoinvesteringsutgifter. Inför styrelsen är investeringslistan i detalj bindande. Under behandlingen i styrelsen gav ledamot Bernhard Utter två förslag till ändring av texten i ekonomiplanen. Det första förslaget, som understöddes och godkändes enhälligt av styrelsen, gällde skrivningen om dialysverksamheten i det tredje stycket under 4.1 Medicinska ansvarsområdet. Stycket skulle avslutas med i Kristinestad.

19 Ärendesida 19(19) Styrelsen Fullmäktige Det andra förslaget, som understöddes av ledamot Raija Kujanpää, gällde skrivelsen i första stycket under 4.2 Operativa ansvarsområdet. Utter föreslog att texten efter övrig kirurgi skulle bli (exempelvis neuro- och handkirurgi). Dessutom hjärtkirurgi till utgången av Vid den företagna omröstningen fick beredningens förslag 5 röster (Forsblom, Frantz, Tast, Hellman och Pärus) medan Utters förslag fick 5 röster (Hellén, Kentala, Kujanpää, Salminen och Utter) samt en blank röst (Vikström). Vid jämn omröstning avgör ordförandens röst, varför beredningens förslag också blev styrelsens beslut. Till övriga delar omfattade styrelsen enhälligt beredningens förslag och skickar verksamhets- och ekonomiplanen vidare till fullmäktige för godkännande. Ledamot Raija Kujanpää anlände kl under ärendets behandling. 31 Verksamhets- och ekonomiplan för Verksamhets- och ekonomiplan BILAGA 31 föreslår att fullmäktige godkänner verksamhets- och ekonomiplanen för åren godkände förslaget enhälligt och omfattade också punkterna a-m. Pia Rosengård-Anderssom gick kl under ärendets behandling. Mikael Luther gick kl under ärendets behandling. Andreas Hjulfors gick kl under ärendets behandling.

jordbrukare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman

jordbrukare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman Protokoll. sida 1(22) nr 10/2015 Organ: Styrelsen Tid: 9.11.2015 kl. 9.00-11.15 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Hans Frantz pol.lic. Kenneth Pärus

Läs mer

hälsovårdare Mona Vikström admin. föreståndare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Nils-Johan Englund

hälsovårdare Mona Vikström admin. föreståndare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Nils-Johan Englund Protokoll. sida 1(24) nr 9/2015 Organ: Styrelsen Tid: 19.10.2015 kl. 9.00-12.00 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Hans Frantz pol. lic. Monica Sirén-Aura

Läs mer

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus Protokoll. sida 1(19) nr 5/2016 Organ: Styrelsen Tid: 24.5.2016 kl. 9.00 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Ordinarie Hans Frantz Monica Sirén-Aura

Läs mer

admin. föreståndare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman

admin. föreståndare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman Protokoll. sida 1(22) nr 7/2015 Organ: Styrelsen Tid: 31.8.2015 kl. 9.00-12.10 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Frånvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Hans Frantz pol.lic.

Läs mer

admin. föreståndare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman

admin. föreståndare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman Protokoll. sida 1(17) nr 3/2015 Organ: Styrelsen Tid: 30.3.2015 kl. 9.00-11.35 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Hans Frantz pol.lic. Monica Sirén-Aura

Läs mer

RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN)

RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN) RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN) AVTALSPARTER Korsholms kommun Oravais kommun Vörå-Maxmo kommun. BAKGRUND

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer

Verksamhetsoch ekonomiplan

Verksamhetsoch ekonomiplan Verksamhetsoch ekonomiplan 2015 2018 VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2015-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTGÅNGSPUNKTER FÖR VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLANEN 2015 2018... 1 1.1 Allmänt... 1 1.2 Strategiska mål

Läs mer

Lemland-Lumparlands församling Kyrkofullmäktige 5/2015 Sammanträdesprotokoll 15.12.2015

Lemland-Lumparlands församling Kyrkofullmäktige 5/2015 Sammanträdesprotokoll 15.12.2015 5/2015 Sammanträdesprotokoll 15.12.2015 1 / 10 Sammanträdestid: Tisdagen den 15.12.2015 kl. 19.00 Sammanträdesplats: Församlingshemmet, Söderby Ärendets nr 1. 52 Sammanträdets öppnande 2. 53 Sammanträdets

Läs mer

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN UTKAST 23.11.2015 (korrigerad version 14.12.2015) KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN GRUNDAVTAL 1 kapitlet SAMKOMMUNEN 1 Namn

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 3/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 19 Mötets konstituering BILDNSVES 20 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 21 Arbetsplan för läsåret 2011 2012, svenska skola BILDNSVES 22 Den svenska förskolans

Läs mer

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA Nr Sida Kommunfullmäktige 3/2012 1 Sammanträdestid Tisdagen den 17.04.2012, kl.19.00-20.05 Sammanträdeslokal Servicehuset Tallgården Närvarande Lindholm Dorita, ordförande Johans

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 1/2014 1 (18) SJUKVÅRDSDISTRIKT

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 1/2014 1 (18) SJUKVÅRDSDISTRIKT HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 1/2014 1 (18) Tid 27.02.2014 kl. 09:00 - Plats Västra Nylands sjukhus, 4 våningens mötesrum Ärenden Rubrik Sida 1 INFORMATIONSÄRENDEN 4 2 ÄRENDEN FÖR KÄNNEDOM 5 3 BEHANDLING

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Mötesinformation Tid Onsdag 11.11.2015 kl. 14.00 18.00 Torsdag 12.11.2015 kl. 9.00 13.40 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

Styrelsen 05 2014 PROTOKOLL 14.08.2014

Styrelsen 05 2014 PROTOKOLL 14.08.2014 Styrelsen 05 2014 PROTOKOLL 14.08.2014 Styrelsen 14.08.2014 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 05/2014 Tid: 14.08.2014 kl. 16.00 Plats: Inveon, Lundagatan 8 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016. Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016. Nämnden för serviceproduktion 28.01.

Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016. Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016. Nämnden för serviceproduktion 28.01. Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016 Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016 Nämnden för serviceproduktion 28.01.2016 5 Enligt kommunallagen utgör den av kommunfullmäktige godkända

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141 Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010 Samkommunen 20 Styrelsen 141 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Stf. ekonomidirektör

Läs mer

Sammanträdesdatum 22.4.2010

Sammanträdesdatum 22.4.2010 Sida 1 FÖREDRAGNINGSLISTA 48 Sammankallelse och beslutfördhet 49 Val av protokolljusterare, tidpunkt för justering samt godkännande/ komplettering av föredragningslistan 50 Revisorernas berättelse 51 Revisorernas

Läs mer

Kumlinge kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Kumlinge kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 132-141 12.11.2013 1 Sammanträdestid: 13.30-16.30 Sammanträdesplats: Kommunkansliet, Kumlinge Beslutande: Ordinarie: Mia Hanström,ordförande Tommy Pettersson, viceordf. Åke Sundman Satu

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 4/2011 Förbundsstyrelsen 05.05.2011 Sammanträdestid Sammanträdesplats Torsdagen den 05.05.2011 kl.15.00 16.45 Hildas Hus Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE X Alén, Sune ordf. X Häggblom, Lars vice.

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23 STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 08:30-12:10 Plats Kommunhuset, Rodret Ledamöter Kent Sylvan (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson (FP)

Läs mer

Bilagor till fullmäktiges föredragningslista. 8.6.2015, kl. 13.00 Nr 2 / 2015

Bilagor till fullmäktiges föredragningslista. 8.6.2015, kl. 13.00 Nr 2 / 2015 Bilagor till fullmäktiges föredragningslista 8.6.2015, kl. 13.00 Nr 2 / 2015 VASA SJUKVÅRDSDISTRIKT / VAASAN SAIRAANHOITOPIIRI RÖSTETAL ÄÄNIÄ 152 Omröstningsärende Äänestettävä asia: JA KYLLÄ 0,0 Närvarande

Läs mer

Sammanträdesdatum 10.12.2014

Sammanträdesdatum 10.12.2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 11/2014 11/134 Sammanträdestid Onsdagen den, kl. 19.00-20.32 Sammanträdesplats Botnia Hotel & Restaurant Beslutande: Ersättare: Enroth, Carl-Johan Takkula, Monica Byskata, Tom

Läs mer

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2015. Västerhaninge Tennisklubb Orgnr. 812400-4808

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2015. Västerhaninge Tennisklubb Orgnr. 812400-4808 Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2015. Västerhaninge Tennisklubb Orgnr. 812400-4808 Dagordning 1. Fastställande av röstlängd. 2. Frågan om mötet har utlysts på rätt sätt. 3. Fastställande av dagordning.

Läs mer

Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden. Samhällstekniska väsendets bemötande

Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden. Samhällstekniska väsendets bemötande Samhällstekniska nämnden 53 20.08.2015 Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden Samhällstekniska nämnden 53 Kommunfullmäktige har vid sitt sammanträde

Läs mer

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus Protokoll. sida 1(12) nr 3/2016 Organ: Styrelsen Tid: 21.3.2016 kl. 9.00 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Ordinarie medlem Hans Frantz Monica Sirén-Aura

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat 14.1.2016

KALLELSESIDA Utfärdat 14.1.2016 KALLELSESIDA Utfärdat 14.1.2016 1/1 Sammanträdestid Onsdagen den 20.1.2016, kl. 19.00 Sammanträdesplats Kommungården Ärendets nummer Ärende 1. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 2. PROTOKOLLJUSTERING 3. FÖRVALTNING

Läs mer

Sammanträdestid: Måndagen den 7 december 2015, kl. 10.00-16.00. (Sammanträdet avbröts för lunch kl. 12.30-13.45.) Kommungården, Bennäs

Sammanträdestid: Måndagen den 7 december 2015, kl. 10.00-16.00. (Sammanträdet avbröts för lunch kl. 12.30-13.45.) Kommungården, Bennäs PEDERSÖRE KOMMUN Kommunfullmäktige PROTOKOLL 07.12.2015 114 Sammanträdestid: Måndagen den 7 december 2015, kl. 10.00-16.00. (Sammanträdet avbröts för lunch kl. 12.30-13.45.) Sammanträdesplats: Beslutande

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 11.02.2015 Nr: 2 Paragrafer: 19-32 Plats och tid Kommunkansliets mötesrum i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 11 februari 2015 kl. 19.00-21.30 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 november 2012, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 51 Sammanträdets laglighet och beslutförhet...

Läs mer

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013 Vellinge kommun Fastighetsunderhåll Innehåll 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 2.1. Bakgrund...4 2.2. Syfte och revisionsfrågor...4

Läs mer

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård 32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård F ö r k l a r i n g : Momenten 30 och 31 i detta kapitel omfattas av lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (733/1992). Dessutom

Läs mer

41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 57. 42 Val av protokolljusterare 57. 43 Godkännande av föredragningslista 57

41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 57. 42 Val av protokolljusterare 57. 43 Godkännande av föredragningslista 57 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2015 55 Köks- och städsektionen Tid Onsdag 7.10.2015kl. 14.00 Plats Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7 Ärenden som skall behandlas Sida 41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet

Läs mer

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde.

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde. Samkommunstämman 22.04.2010 s. 8 Styrelsen 30.03.2010, 10 7 TÄVLINGSPROGRAM, CAMPUS PROJEKTET På basis av de diskussioner som förts mellan samkommunen och NAI Premises har bolaget uppgjort (under arbete)

Läs mer

brandstation i Karlshamn Mats Lindstén Per-Olof Larsen Nelly Alvarsson Carl-Eric Birgersson Bengt-Åke Karlsson Lars Andersson Gert Gustavsson

brandstation i Karlshamn Mats Lindstén Per-Olof Larsen Nelly Alvarsson Carl-Eric Birgersson Bengt-Åke Karlsson Lars Andersson Gert Gustavsson www.raddning.com Sida 1 Plats och tid ande Ej tjänstgörande ersättare brandstation i Karlshamn Mats Lindstén Per-Olof Larsen Nelly Alvarsson Carl-Eric Birgersson Bengt-Åke Karlsson Lars Andersson Gert

Läs mer

Stadgar för Rättviks. Rättvik 2014-

Stadgar för Rättviks. Rättvik 2014- Rättvik 2014- Rättviks gymnastikklubb är en ideell förening med verksamhet i Rättviks kommun. Föreningen har som mål att bedriva motions- och hälsofrämjande aktiviteter i olika former - för alla åldrar.

Läs mer

RP 177/2004 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård

RP 177/2004 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård RP 177/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om specialiserad

Läs mer

Gotlands Armborst Förening STADGAR

Gotlands Armborst Förening STADGAR Gotlands Armborst Förening STADGAR för den ideella föreningen Gotlands Armborstförening (GAF) med hemort i Gotlands kommun. Bildad den 2007-11-26 Stadgarna Antagna i och med bildandet den 26 nov 2007.

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS)

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) med hemort i Stockholms, Uppsalas, Göteborgs och Lunds kommuner. Bildad den 13 november 2008. Stadgarna fastställdes av årsmötet den 20 maj

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Reglemente 2015-09-28 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer

Läs mer

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12)

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2005-04-12, kl. 13.00-14.20 Beslutande Sune Frisk, ordförande Urban Granfelt Monica Löfgren-Larsson

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLL 5/2012 KONSTATERANDE AV MÖTETS LAGENLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLL 5/2012 KONSTATERANDE AV MÖTETS LAGENLIGHET OCH BESLUTFÖRHET KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLL 5/2012 Mötestidpunkt 19.9.2012 kl 18.30 20.46 Mötesplats Lappträsk utbildningscentral, föreläsningssalen Lampola, Sjökullavägen 97 Ärenden för behandling KONSTATERANDE AV MÖTETS

Läs mer

Stadgar. Antagna efter årsmötet 150423. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg

Stadgar. Antagna efter årsmötet 150423. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg Stadgar Antagna efter årsmötet 150423 Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg Stadgar för HSO Göteborg, antagna 2015-04-23 Namn, mål och uppgift 1 Namn Handikappföreningarnas samarbetsorgan i

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2014:1 21.1.2014 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014 Oförändrade intäkter och kostnader Inför 2014 förväntar

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 4.10.2010 7. Kommungården, sammanträdesrummet. x Lindblom, Regina, kommunstyrelsens repr.

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 4.10.2010 7. Kommungården, sammanträdesrummet. x Lindblom, Regina, kommunstyrelsens repr. FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 4.10.2010 Nr 7 Sammanträdestid Måndagen den 4 oktober 2010 kl 19.00-21.00 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus Protokoll. sida 1(15) nr 6/2016 Organ: Styrelsen Tid: 13.6.2016 kl. 9.00 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Ordinarie Hans Frantz Monica Sirén-Aura

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Katarina Niemi verksamhetschef kosten 1 (5) 2013-10-29. Omsorgsförvaltningen,

Tjänsteutlåtande. Katarina Niemi verksamhetschef kosten 1 (5) 2013-10-29. Omsorgsförvaltningen, 1 (5) 2013-10-29 Tjänsteutlåtande Förslag till beslut Förvaltningen föreslår, i enlighet med kommunstyrelsens förslag, nämnden besluta att avsätta 10,2 mkr i 2014 års investeringsbudget samt 0,4 mkr i

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 1203/10.03.02/2013 Stadsstyrelsen 259 16.9.2013 144 Motion om att bilda ett fastighetsbolag för stadshuset Beredning och upplysningar: Carl Slätis, tfn 09 816 84419 Mikko

Läs mer

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden:

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden: Tid SUNDS KOMMUN SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 28.09.2015 Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00 Nr 7 Plats Ärenden: Sunds skola Innehåll 69 Mötets laglighet och beslutförhet 3 70 Val av två protokolljusterare

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.9

Laholms kommuns författningssamling 3.9 Laholms kommuns författningssamling 3.9 Reglemente för barn- och ungdomsnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1. Inledning Fullmäktiges uppgifter Kommunallagen (1991:900) ger

Läs mer

ÄmbetsEdu, Ämbetshuset. 25 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 34. 26 Val av protokolljusterare 35. 27 Godkännande av föredragningslistan 36

ÄmbetsEdu, Ämbetshuset. 25 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 34. 26 Val av protokolljusterare 35. 27 Godkännande av föredragningslistan 36 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2015 1 Köks- och städsektionen Tid 10.06.2015 kl. 13.00 Plats ÄmbetsEdu, Ämbetshuset Ärenden som skall behandlas Sida 25 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 34 26 Val av

Läs mer

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad.

Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad. 1(7) VASA SJUKVÅRDSDISTRIKT 1.1.2012 GRUNDAVTAL 1 KAPITLET SAMKOMMUNEN 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad. 2 Uppgifter Samkommunen har

Läs mer

Sammanträdesdatum BYGGNADSNÄMNDEN 29.03.2011 03/11. Sammanträdestid Tisdagen den 29 mars 2011, kl. 18.55 20:30 Kommungården i Godby

Sammanträdesdatum BYGGNADSNÄMNDEN 29.03.2011 03/11. Sammanträdestid Tisdagen den 29 mars 2011, kl. 18.55 20:30 Kommungården i Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr BYGGNADSNÄMNDEN 29.03.2011 03/11 Sammanträdestid Tisdagen den 29 mars 2011, kl. 18.55 20:30 Kommungården i Godby x Dick Lindström, ordförande

Läs mer

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus Protokoll. sida 1(14) nr 1/2016 Organ: Styrelsen Tid: 25.1.2016 kl. 9.00 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Ordinarie Hans Frantz Monica Sirén-Aura

Läs mer

Widjeskog, Marketta Dalvik, Sixten Strandvall, Göran Djupsjöbacka, Michael Myrskog, Kerstin. Kronoby, den 19 september 2012

Widjeskog, Marketta Dalvik, Sixten Strandvall, Göran Djupsjöbacka, Michael Myrskog, Kerstin. Kronoby, den 19 september 2012 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 14/2012 14/348 Sammanträdestid Måndagen den 17 september 2012, kl. 18.00 20.00 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Lindgren, Hans-Erik Byggmästar, Liane Hagström,

Läs mer

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14. Kommunkansliet, sammanträdesrummet

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14. Kommunkansliet, sammanträdesrummet FINSTRÖMS KOMMUN PROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14 Sammanträdestid Onsdag 1.10.2014 kl. 17.00 Beslutande Kommunkansliet, sammanträdesrummet x Höglund, Roger, ordförande, x

Läs mer

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden Std.1 ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995 Sammanträden och behandling av ärenden 1 Reglering av fullmäktiges verksamhet 2 Bildande av fullmäktigegrupper

Läs mer

Stadgar för. Åländska segelsällskapet r.f.

Stadgar för. Åländska segelsällskapet r.f. Stadgar för Åländska segelsällskapet r.f. 1 Sällskapets namn Sällskapets namn är Åländska Segelsällskapet r.f. 2 Hemort Sällskapets hemort är Mariehamn. Sällskapets verksamhetsområde är landskapet Åland

Läs mer

Torsdagen den 11.6.2015 kl. 19.00 19.35. Kommunkansliet i Nääs

Torsdagen den 11.6.2015 kl. 19.00 19.35. Kommunkansliet i Nääs Nr 5/2015 Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19.00 19.35 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Salmén Jan, ordf. - Lindström Henry, vice ordf. x Carlson Nina-Marie x Flöjt-Josefsson Helena

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45.

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45. 03.10.2014 71 Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45 Sammanträdesplats: Polaris i Edsevö Beslutande Borgmästars, Yvonne Forsblom, Greger Käldman, Leif Lindfors, Ralf Wiklund, Senja ordförande.

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING. jämte. Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. samt

STYRELSENS ARBETSORDNING. jämte. Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. samt + STYRELSENS ARBETSORDNING jämte Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören samt instruktion avseende ekonomisk rapportering till styrelsen för Nacka Energi AB

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

REGLEMENTE FÖR FISKEOMRÅDE

REGLEMENTE FÖR FISKEOMRÅDE REGLEMENTE FÖR FISKEOMRÅDE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Korsholms fiskeområde och dess förvaltningshemort är Korsholms kommun. Fiskeområdets gränser har fastställts den 17

Läs mer

ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS

ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS Styrelsen 07 2013 PROTOKOLL 10..09.2013 Styrelsen 10.09.2013 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 07/2013 Tid: 10.09.2013 kl. 15.00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen 1 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg Plats och tid Sessionssalen, kl 15.00-16.00 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Beslutande Ledamöter Monica Marker (M), ordf Bjarne Olsson (S), vice ordf Peter Westerdahl (M) Birgith Schelin (C) Cecilia Koch

Läs mer

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018 Ärendebeskrivning 1 (9) Enheten för Ekonomistyrning Handläggare Datum Diarienummer Agneta Gustavsson Veronica Hedlund Lundgren 2015-11-30 LK/152610 Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Läs mer

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem.

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem. Reglemente för Kommunala pensionärsrådet Utgångspunkter för arbetet med pensionärsfrågor Kommunala pensionärsrådet (KPR) i är ett organ för ömsesidig information och samråd mellan kommunen och företrädare

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

Kommunkansliet i Nääs

Kommunkansliet i Nääs Nr 1/2011 Sammanträdestid Tisdagen den kl. 19.00-21.10 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Karlsson Henning, ordf. x Sjöblom Tommy, vice ordf. x Danielsson Gerd - Fagerström Yvonne x Jansson

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid 17.3.2016 kl 13 KALLELSE 17.3.2016 Nr 2 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 10 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 11 PROTOKOLLJUSTERING 3

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2014-01-30 Sida 1 (14)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2014-01-30 Sida 1 (14) Sida 1 (14) Plats och tid Carlstensrummet, Stadshuset klockan 11:00-16.00 Beslutande Håkan Olsson (FP) Ordförande Mona Haugland (S) Oppositionsledare Jan Niklasson (C) Mohamed Hama Ali (S) Marcus Nordfeldt

Läs mer

Anders Andersson, sekreterare och kanslichef. Kommunkontoret 2014-09-11

Anders Andersson, sekreterare och kanslichef. Kommunkontoret 2014-09-11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 14.30 16.45 Beslutande Övriga deltagande Pirjo Nilsson (S), Ljusnarsberg, ordförande Lena Vinnerås (S), Nora Siv Sander (S), Hällefors

Läs mer

REIJMYRE IDROTTSFÖRENING Grundad 1905 STADGAR Antagna av årsmötet 2011-02-21 Stadgar för den ideella föreningen Reijmyre Idrottsförening med hemort i Rejmyre i Finspångs kommun. Organisationsnummer: 825000-4010

Läs mer

Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE

Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Norra svenska fiskeområde och dess förvaltningshemort är Larsmo kommun. Fiskeområdets gränser har fastställts

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

KALLELSE 12.8.2013. Måndagen den 12.8.2013 kl.16.15

KALLELSE 12.8.2013. Måndagen den 12.8.2013 kl.16.15 FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 12.8.2013 Nr 6 Tid Måndagen den 12.8.2013 kl.16.15 Plats Kommungården i Finström Ärenden: Innehåll 45 Mötets laglighet och beslutförhet 3 46 Val av två protokolljusterare

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE SOTENÄS, MUNKEDALS OCH LYSEKILS KOMMUNER AVSEENDE GEMENSAM MILJÖORGANISATION

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE SOTENÄS, MUNKEDALS OCH LYSEKILS KOMMUNER AVSEENDE GEMENSAM MILJÖORGANISATION SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE SOTENÄS, MUNKEDALS OCH LYSEKILS KOMMUNER AVSEENDE GEMENSAM MILJÖORGANISATION 2013-01-01 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Den gemensamma miljöorganisationens ändamål och verksamhet...

Läs mer

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 ST ADG AR sid 1(5) STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 Ändamål: Näske Båtsällskap, stiftat den 28 januari 1974, har till syfte att sammansluta båtägare och för båtsporten intresserade

Läs mer

AVTAL OM EN GEMENSAM AVFALLSHANTERINGSNÄMND. 1. Avtalsparter. (Översättning) 1. Förslag 22.4.2015. Parterna i detta avtal är följande kommuner

AVTAL OM EN GEMENSAM AVFALLSHANTERINGSNÄMND. 1. Avtalsparter. (Översättning) 1. Förslag 22.4.2015. Parterna i detta avtal är följande kommuner (Översättning) 1 Förslag 22.4.2015 AVTAL OM EN GEMENSAM AVFALLSHANTERINGSNÄMND 1. Avtalsparter Parterna i detta avtal är följande kommuner 1. Aura kommun 2. S:t Karins stad 3. Kimitoöns kommun 4. Lundo

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE

ECKERÖ KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19:00 20.35 Sammanträdesplats Kommunkansliet F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A KF 35 Kallelse och beslutförhet KF 36 Val av protokolljusterare,

Läs mer

Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola

Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun 1 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sida 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Anslutning... 3 4 Verksamhetsområde... 3

Läs mer

Jämshögs Gästgivargård

Jämshögs Gästgivargård Sida 1 Plats och tid ande Ej tjänstgörande ersättare Jämshögs Gästgivargård Mats Lindstén Per-Olof Larsen Carl-Eric Birgersson Bengt-Åke Karlsson Olle Olsson Gert Gustavsson Nelly Alvarsson Torsten Cairenius

Läs mer

Göran Lundström, kommunchef Gunnel Ekström-Burenby, sekreterare Jan Jonsson, plan- och byggchef 56. Kommunkontoret måndag 2013-05-13

Göran Lundström, kommunchef Gunnel Ekström-Burenby, sekreterare Jan Jonsson, plan- och byggchef 56. Kommunkontoret måndag 2013-05-13 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret tisdag kl. 08.30 11.45 Per-Arne Larsson (s), ordförande Johan Birath (s) Britt-Marie Johansson (s) Rolf Stenvard (m) Staffan Leufvén (c) Övriga deltagande Göran

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-08-10 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 18.00-19.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Arne Ottosson

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus Dokumentet

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 9/2014 PROTOKOLL Fört vid sammanträde fredagen den 19 augusti 2014 kl 10.00 i styrelserummet. Paragraf Ärende 75. Sammankallande och beslutsförhet. 76. Justering av protokoll. 77. Föredragningslistans

Läs mer

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER 1 kap. KOMMUNALFÖRBUNDET 1 Kommunalförbundets namn och hemort Kommunalförbundets namn är Oasen boende- och vårdcenter k.f. med arbetsnamnet

Läs mer

Styrelsens föredragningslista , kl Nr 1 / 2017

Styrelsens föredragningslista , kl Nr 1 / 2017 Styrelsens föredragningslista 26.1.2017, kl. 9.00 Nr 1 / 2017 Protokoll. sida 1(14) nr 1/2017 Organ: Styrelsen Tid: 26.1.2017 kl. 9.00 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0,

Läs mer

Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund

Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund 2014 Paragrafer 1 Förbundets namn och säte... 3 2 Ändamål... 3 3 Organisationer... 3 4 Medlemmar... 4 5 Medlemsavgift... 4 6 Kongress... 4 7 Förbundsmöte... 7 8 Förbundsstyrelse...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18 1 MORA ORSA MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 OBS! På grund av felaktigt datum i föregående utskrivet och justerat protokoll. Justeras protokollet om 2011-09-08. Plats och tid Kulturhuset, Orsa kl

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 13.12.2011 8 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 13.12.2011 kl

Läs mer

Marknadsdomstolens arbetsordning

Marknadsdomstolens arbetsordning Marknadsdomstolens arbetsordning INNEHÅLL 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 1 Tillämpningsområde... 4 2. LEDNING AV VERKSAMHETEN... 4 2 Ledning... 4 3 Grundläggande ledningsprinciper... 4 4 Uppställandet av

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE

REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE 1/6 REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Ingå fiskeområde och dess förvaltningshemort är Ingå kommun. Fiskeområdets gränser har fastställts den 6 april

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 8/2015 ÄRENDELISTA till sammanträde fredagen den 21 augusti 2015 i konferensen. Paragraf Ärende 55. Sammankallande och beslutsförhet 56. Justering av protokoll 57. Föredragningslistans godkännande

Läs mer

Sammanträdes plats och tid: Kommungården i Näs tisdagen den 4 september kl 18.30 19.30

Sammanträdes plats och tid: Kommungården i Näs tisdagen den 4 september kl 18.30 19.30 BYGGNADSNÄMNDEN 04.09.2012 1 Sammanträdes plats och tid: Kommungården i Näs tisdagen den 4 september kl 18.30 19.30 Närvarande (N) Guy Linde ordförande N Mikael Söderholm viceordförande Owe Areschoug ledamot

Läs mer