Kulturhistorisk bebyggelseanalys Av del av centrala Sundbyberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturhistorisk bebyggelseanalys Av del av centrala Sundbyberg"

Transkript

1 Kulturhistorisk bebyggelseanalys Av del av centrala Sundbyberg

2

3 Fastighetsbeteckning: Posten 7, korsningen Sturegatan/Stationsgatan med omgivning Namn/Gatuadress: Sturegatan/Stationsgatan Kommun, Stadsdel: Sundbyberg Ärendenr: Kulturhistorisk bebyggelseanalys av del av centrala Sundbyberg Stockholms Byggnadsantikvarier har på uppdrag av fastighetsägaren till Posten 7 utfört en antikvarisk förundersökning av fastigheten samt en kulturhistorisk bebyggelseanalys av den närmaste omgivningen. Materialet ska användas som underlag i kommunens kommande detaljplane- och bygglovarbete. Arbetet har innefattat studier på plats, framtagande av arkivfakta och historik, en beskrivning av stadsmiljöns kulturhistoriska och miljömässiga egenskaper samt en bedömning av byggnadens kulturhistoriska värde. Samtliga fotografier är tagna av Stockholms byggnadsantikvarier och finns tillsammans med övrigt arbetsmaterial arkiverade hos företaget. Eva Wallström Eva-Lotta Erlingsson Nytorgsgatan 17A, 2 tr. ö.g Stockholm Tel Org.nr

4 Innehåll Innehåll... 4 Orientering... 6 Omfattning... 6 Kulturhistoriskt skydd... 7 Planer 7 Historisk utveckling... 8 Bebyggelsebeskrivning och analys av stadsmiljön Gatumiljön Tegel Byggnadshöjd Topografin Antikvarisk förundersökning av byggnaden Posten Omfattning Kulturhistoriskt skydd Plan- och bygglagen 15 Historik Kulturhistoriska värden (23)

5 Kulturhistoriskt värde hos Posten 7 16 Kvalitéer att ta tillvara Beskrivning Exteriör 20 Interiör 22 Källor och litteratur Tryckta källor Otryckta källor (23)

6 Orientering Omfattning Utredningen behandlar Fastigheten Posten 7 i centrala Sundbyberg och dess närmaste omgivningar kring Sturegatan och Stationsgatan. Inledningsvis beskrivs och analyseras bebyggelsemiljöns kulturhistoriska karaktär och därefter den enskilda byggnaden. Utredningsområdets utsträckning 6 (23)

7 Kulturhistoriskt skydd Planer I Översiktsplanen för Sundbybergs kommun behandlas kulturhistoriskt värdefulla områden mycket översiktligt. Planen ger inte någon tydlig vägledning ur kulturhistoriskt perspektiv för det här behandlade området. De studerade kvarteren har fått sin utformning framförallt från stadsplanen från 1942, därefter har enstaka kompletteringar gjorts för delar av kvarter när så krävts. För Posten 7 och 6 finns en sådan komplettering från I ett dokument med namnet Vision Sundbybergs stadskärna 2020 godkänd av Sundbybergs kommunfullmäktige den 22 februari 2010 står att Sundbybergs stadskärna är en unik resurs med en karaktär man vill bevara. Vidare står Med en grund i den speciella identitet och karaktär som har skapats av vår historia vill man utveckla stadskärnan till en attraktiv, trygg och tillgänglig plats för alla. Saneringsvågen på och 1970-talet satte vissa spår trots detta och tack vare en senare varsamhet har Sundbybergs centrala delar idag starka värden som stadskärna. Ett avsnitt i dokumentet heter En stad med sin kulturhistoria, miljöer att värna och utveckla, i avsnittet listas Sturegatan som en kulturhistoriskt intressant miljö som ska utvecklas, där står bla att Skalan och den varierande gatubilden ska värnas. Möjligheten att bygga på och komplettera byggnader som saknar kulturhistoriskt värde, utan att den rådande skalan påverkas negativt, ska studeras. Här nämns också Posten 6 som en värdefull byggnad som kan komma att skyddas i detaljplan. 7 (23)

8 Historisk utveckling Sundbybergs stadskärna har sitt ursprung i en enkel avstyckningsplan från 1877 vilken upprättades som underlag för tomtförsäljning. Planen reglerades i en första stadsplan från 1888 som antogs Det var en rutnätsplan som utgick från järnvägens dragning med lite varierande storlek på kvarteren. Bebyggelsen som uppfördes var mycket varierad, villor, hyreshus, verkstäder och fabriker samsades utmed gatorna. Sundbyberg 1912 (beskuren) med Posten 7 markerad Under Nils Sterners period som stadsarkitekt upprättades 1942 en ny stadsplan för staden. Planen präglades av funktionalismens byggnadssätt där kvarteren till stora delar var öppna mot gatan. Bebyggelsen 8 (23)

9 som planerades var lamellhus orienterade i sydväst-nordostlig riktning efter stadens rutnätsplan. Planen genomfördes till stora delar, den centrala trähusbebyggelsen försvann även om en del äldre bebyggelse lämnades kvar och integrerades i det nya bebyggelsemönstret. De öppna kvarteren genomdrevs inte heller helt utan utmed flera kvarter slöts bebyggelsen så att en tätare och mer traditionellt stadsmässig gatumiljö bildades. Sundbyberg Stadsplan från 1942 (beskuren) med Posten 7 markerad I centrum tillät planen 4 våningar och i utkanterna 3, vilket genomfördes och gav en väl sammanhållen stadsbild och 70-talens våg av sanering och stadsförnyelse påverkade inte Sundbybergs stadskärna i så stor utsträckning eftersom den då var förhållandevis ung. Några exempel finns emellertid intill de här studerade kvarteren, kvarteren Orgeln från 1964 och Godset från De kvarteren fick då varsin kvarterstäckande byggnad i en större, avvikande skala jämfört med byggnaderna från 1950-tal och tidigare. 9 (23)

10 Bebyggelsebeskrivning och analys av stadsmiljön Centrala Sundbyberg är ett småskaligt stadscentrum med blandade stilar och funktioner. Sturegatan är centrala Sundbybergs huvudgata, i bemärkelsen en livfull gata i stadens mitt. Den kantas av en varierad bebyggelse i form av både slutna kvarter med längsgående fasader utmed gatan och öppna kvarter där husen har gavlarna mot gatan. De flesta är bostads- och kontorshus med butiker eller lokaler i bottenvåningen. Stationsgatan är i första hand gågata mellan Järnvägsgatan och Sturegatan och slutar i norr framför tunnelbanenedgången och trapporna upp mot Prästgårdsgatan. Miljöns viktigaste karaktäristiska utgörs av Innehållsrik och småskalig grön gatumiljö Ett stråk av tegelbyggnader utmed Stationsgatan Varierad bebyggelse med en enhetlig byggnadshöjd om 4 våningar Bebyggelsen betonar topografin Dessa punkter utvecklas på följande sidor. 10 (23)

11 Gatumiljön Bilden visar Sturegatan åt nordväst. Gatan karaktäriseras av den begränsade gatubredden och de breda trottoarerna med sina rader av träd och lyktstolpar. Tillsammans med bebyggelsens enhetliga höjd, fyra våningar varav bottenvåningarna utgörs av butiker och andra lokaler, skapas en måttliga och harmonisk skala. Till vänster i bild syns tegelbyggnaden Posten 7. Granne ligger Sturegatans äldsta hus från 1906, byggt i trä med putsade fasader. 11 (23)

12 Tegel Mejeriets byggnader från 1920-talet, som ligger mitt emot Posten 7 på Sturegatan, hör till de mest värdefulla industrimiljöerna i centrum och är som sådana utpekade av kommunen. Genom sina karaktärsfulla tegelbyggnader har de stor betydelse för miljön. Posten 7 s fasadmaterial, tegel, associerar till mejeriets byggnader och det gemensamma materialet gör att byggnaderna harmonierar väl trots sina skilda stilar. Teglet är en framträdande del av miljön utmed Stationsgatans östra del ända ned till järnvägen. Ernst Grönwalls karaktärsfulla tegelbyggnad avslutar kvarteret ned mot Järnvägsgatan. Bilden nedan visar Posten 8, 7 och 6 och deras gemensamma höjd. 12 (23)

13 Byggnadshöjd De traditionella kvarteren kring Posten 7 och Sturegatan/ Stationsgatan består av ett flertal byggnader i varje kvarter, många är av olika ålder och varierad utformning. Att miljön ändå upplevs som väl sammanhållen och harmonisk beror på den gemensamma byggnadshöjden och att byggnaderna ligger i gatuliv vilket föreskrevs i planen från Byggnadshöjderna gör att solljuset når ner över och igenom en del av kvarteren även en dag i december. Många av byggnaderna har även valmade tak mot gatan och några har indragna våningar överst vilket är positivt för ljusförhållandena och bidrar till att byggnadsvolymerna upplevs som begränsade i storlek. På övre bilden syns kvarteret Krubban som ligger diagonalt över korsningen från Posten 7. Även i det kvarteret ligger byggnader i 4 våningar eller lägre och med butiker i bottenvåningen. Närmast i bild är Krubban 7 från år På nedersta bilden syns en intressant byggnad i kvarteret Muraren som ligger mitt emot Posten 7 på Stationsgatan. Muraren 9 ritades 1963 av KF:s chefsarkitekt Ragnar Uppman och är ett uttryck för 1960-talets ideal, men i en för platsen anpassad form. Utformningen utgår från 4-våningsprincipen med butiker i bottenvåningen, men tänjer på begreppet genom att infoga ett parkeringsdäck mellan butikerna och bostadsvåningarna. Överst finns även ett indraget våningsplan. Lösningen gör att byggnaden ändå upplevs som i grunden lika disponerad som de omgivande mer traditionellt utformade byggnaderna. Muraren 9 är utpekad som kulturhistoriskt värdefull av kommunen. 13 (23)

14 Topografin Centrala Sundbybergs bebyggelse följer topografin på så vis att när marken stiger, stiger även byggnadshöjderna och antalet våningar. Detta är väl synligt på Sturegatans norra del, där marken stiger markant efter att gatan korsat Esplanaden. Stigningen betonas av att byggnaderna i kvarteren Pressen och Karl Spiik är högre än i de lägre liggande kvarteren. Även Stationsgatan präglas av topografin, gatan stiger åt nordost vilket i Posten 7 avspeglas genom att sockelvåningen, affärsvåningen, trappas upp vartefter gatan stiger. I hörnet Sturegatan/Stationsgatan betonas mötet mellan byggnadsdelen som ligger i den sluttande Stationsgatan och den högre Sturegatan genom en höjdskillnad mellan de två taken. I kvarteret Rökeriet, betonas i Centrumkyrkan från 1905 (Rökeriet 1) den kraftiga stigning som marken här gör. Centrumkyrkan är ett betydligt högre hus än de intilliggande nedanför vilket förstärker stigningen, en stigning som återkommer i kvarteret ovanför och slutligen avslutas på höjden med Sundbybergs kyrka och dess tornspira, högst av allt. Att bebyggelsen accentuerar topografin hör till centrala Sundbybergs karaktäristika och är en av miljöns stora kvalitéer. En stadsbyggnadsmetod som låtit naturförutsättningarna ge avtryck i staden och ger ett varierat och lättorienterat stadslandskap. 14 (23)

15 Antikvarisk förundersökning av byggnaden Posten 7 Omfattning Den antikvariska förundersökningen av byggnaden Posten 7 omfattar byggnadens exteriör och allmänna utrymmen. Kulturhistoriskt skydd Plan- och bygglagen Posten 7 omfattas inte av skyddsföreskrifter i detaljplan och är inte värderad av kommunen i Översiktsplan eller liknande. Enligt vår bedömning är byggnaden särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Ändringar (och flyttningar) av byggnaden ska enligt 8 kap. 17 Plan- och Bygglagen utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar till vara byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden. Enligt 8 kap. 13 PBL får byggnaden inte heller förvanskas. Enligt 8 kap. 14 ska byggnaden hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och de tekniska egenskaper som avses i 4 i huvudsak bevaras. Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. 15 (23)

16 Historik Enligt en stadskarta från 1912 låg fyra byggnader på tomten som motsvarar Posten 7, ett stenhus på hörntomten, ett reveterat trähus och ett trähus utmed Stationsgatan samt en gårdslänga i trä. Posten 7 uppfördes 1947 efter ritningar av arkitekt Albin Stark ( ). Albin Stark ritade bland annat en mängd hyreshus och hans bostadsarkitektur karaktäriseras av väl genomtänkta och effektiva planlösningar. Han har också ritat Chinateatern och stationsbyggnaden vid Östra station. Byggnaden följde principerna i den nya stadsplanen från 1942 men för Posten 7 och intilliggande nr 6 upprättades en särskild plan Kulturhistoriska värden Att beskriva äldre byggnaders kulturhistoriska värden är en metod för att analysera och beskriva andra värden än ekonomiska. Det rör sig om värden som ger oss information om tidigare historiska förhållanden och värden i kulturmiljön som ger upphov till upplevelser hos brukare och besökare. För att visa var kulturmiljövärden tar sig fysiskt uttryck används begreppet värdebärare. För bebyggelse kan värdebärare vara särskilda byggnadsmaterial, färgsättningar och arkitektoniska drag som fasaduppbyggnad samt tak- och fönsterutformning. För att göra det mer konkret kallar vi det i denna rapport för Kvalitéer att ta tillvara. Kulturhistoriskt värde hos Posten 7 Det kulturhistoriska värdet består av en kombination av flera delvärden. Posten 7 har främst miljöskapande och arkitektoniska värden då byggnaden är en viktig del av Sundbybergs kulturhistoriskt intressanta centrum och miljön utmed Sturegatan och Stationsgatan. Byggnaden har också arkitekturhistoriska värden då den till stora delar är ett välbevarat exempel på det sena 1940-talets centrum- och bostadshusarkitektur. 16 (23)

17 Miljöskapande och arkitektoniska värde Sundbybergs centrum har till stora delar en småskalig stadsstruktur där slutna kvarter blandas med öppna lamellhuskvarter. Bebyggelsen är till stora delar uppförd under 1940-talet och framåt och håller trots varierande takfotshöjder en gemensam skala på fyra våningar, ett resultat av stadsplanen från 1942 som format staden. Posten 7 ligger utmed den viktigaste affärsgatan, Sturegatan, och bidrar till den rika miljön. Byggnaden harmonierar genom sina tegelfasader och sin höjd med den värdefulla industrimiljön i kvarteret Rökeriet och har därmed ett miljöskapande värde. Genom sin tidstypiska och bearbetade 1940-talsarkitektur har byggnaden också ett arkitektoniskt värde. Arkitekturhistoriskt värde Efterkrigstidens arkitektur präglas av, jämfört med 1930-talsfunktionalismens raka formspråk och sparsmakade detaljer, ett mjukare uttryck i material och färgsättningar. Byggnadssättet återgick till lite mer traditionella former genom att till exempel funktionalismens platta tak ersattes med sadeltak. Posten 7 är genom sina röda tegelfasader, lekfulla fönstertyper och snirkliga balkongräcken mot Sturegatan exempel på denna epok vilket gör byggnaden arkitekturhistoriskt intressant. Till värdet bidrar också de tidstypiska materialen såsom ädelputs, konststen, kopparplåt och rostfria glaspartier. 17 (23)

18 Kvalitéer att ta tillvara För att ta tillvara och skydda de kulturhistoriska värdena som byggnaden har bör följande hänsyn tas vid vård, underhåll och renovering av byggnaden. Exteriör Byggnaden är ett välbevarat exempel på centrumbebyggelse från sent 1940-tal. Byggnadens skala som överensstämmer och samspelar med den omgivande bebyggelsen utmed Sturegatan och Stationsgatan bevaras. Dess exteriör bör bevaras i sin helhet och vid underhåll och ändringar bör ursprungliga byggnadsmaterial och formspråk användas. Till dessa hör: Sockel av grå krysshamrad granit och fasader av rött tegel med sandad yta och cementgrå fogar. Slätputsade fasader på gårdssidan. Sadeltak belagt med rött enkupigt tegel. Skyltfönster med karmar och ramar av rostfria profiler, dörrpartier till butikerna i samma material. Några fönster- och dörrpartier har bytts ut till klumpigare aluminiumprofiler. Indragna entréer till trapphusen, klädda med svart/mörkgrå konsten. Lägenhetsfönster av trä, vitmålade. Burspråk med fasader putsade med ädelputs. Balkonger med ursprungliga räcken av smide. Gårdsfasadens smidesbalkonger klädda med sinuskorrugerad plåt. 18 (23)

19 Interiör Entréhallarnas och trapphusens och trappans golvbeläggning av kolmårdsmarmor. Ledstång av smide och handledare av trä. Trapphusens snickerier 19 (23)

20 Beskrivning Exteriör Byggnaden är fyra våningar hög med källare och oinredd vind. Byggnaden ligger på en hörntomt och huvuddelen av fasaden sträcker sig utmed Stationsgatan. I bottenvåningen ligger butiker och på de övre tre planen lägenheter. Hörnet och byggnadsdelen utmed Sturegatan betonas genom att det ligger lite högre än längan utmed Stationsgatan. Byggnaden har fasader av tegel och sockel av krysshamrad granit. Sadeltaken är täckta med enkupigt rött tegel. Bottenvåningens fasader är till stora delar uppglasade med stora skyltfönster. Fönster och dörrpartier till butikerna är främst utmed Sturegatan de ursprungliga, av rostfritt stål, där kompletteringar främst skett med nya bleck i samma material. Mot Stationsgatan har vissa partier bytts ut till aluminiumprofiler. 20 (23)

21 Två entréer till trapphusen ligger indragna i fasaden bakom sentida säkerhetsgaller. Väggarna i smygen är klädda med svart konststen och dörrpartierna är utbytta till aluminiumpartier. Väggarna är klädda med rött tegel. Mot Stationsgatan bryts fasaderna av vertikala burspråk med ädelputsade fasader. Fasaden mot Sturegatan är slät med två balkonger med smäckra smidesräcken som accentuerar hörnet. Fönstren är ursprungliga vitmålade träfönster i lite olika format med typiska horisontella spröjsar. Fönstren har genomgående kopparbleck. De fyrkantiga stuprören av koppar är infällda i fasaden och har särskilt utformade kantiga kupor. Takfoten är klädd med vitmålad panel och taket är täckt med enkupigt rött tegel. Mot gården är fasaderna putsade och avfärgade gula. Balkongerna har ursprungliga smidesräcken med plåtklädda sidor. 21 (23)

22 Interiör I trappan är sätt- och plansteg samt golvet på trappavsatserna av kolmårdsmarmor. Väggarna och taken är slätputsade och har en nyare färgsättning. Lägenhetsdörrarna är utbytta. Trappräckena är av smide med ett stående sicksackmönster och en överliggare av fernissat trä. Handledarna är ursprungliga av fernissat trä. I källaren ligger förrådsrum och tvättstuga. Golvet är gjutet av betong och väggar och tak är slätputsade. Flera ursprungliga trädörrar med tredelad spegelinredning finns kvar. På vinden ligger lägenhetsförråd inredda med träreglar och väggar av hönsnät. I den lägenhet som har besökts fanns ursprungliga släta dörrfoder och dörrar kvar liksom parkettgolv. I kök och badrum har inredningen sedan tidigare ersatts. Från vänster syns ett trapphus, sedan vindsinredningen och så källaren. 22 (23)

23 Källor och litteratur Tryckta källor Ann Lindegren Westerman, Arkitekterna Albin Stark och Erik Stark: Stockholm i förvandling Eva Söderlind, Sundbyberg om hus och miljöer från bronsålder till nutid, 1995 Henning Österberg, Sundbyberg, den nya förstaden, 1966 Otryckta källor Arkitekturmuseet, arkitektregister Sundbybergs stad, bygglovsarkiv 23 (23)

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna Fastighetsbeteckning: Fåran 1 Namn/Gatuadress: Hagavägen 14, 16 Kommun, Stadsdel: Solna, Norra Hagalund Ärendenr: 2015-05-25 Brf Fåran 1 Sarah Philipson Hagavägen 14 Solna Antikvariskt utlåtande angående

Läs mer

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco.

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. 2016-03-01 PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. Förslag till planbestämmelser som syftar till att skydda befintlig bebyggelse i kv Sicklaön 125:3, Nacka kommun.

Läs mer

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Gävle kommun Samhällsbyggnadsavdelningen Att: Lena Boox 801 84 Gävle ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Undertecknad har anlitats som antikvarisk sakkunnig i samband med

Läs mer

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Fastighetsbeteckning: Namn: Del av stadsdelen Råsunda Kommun: Solna 2008-09-15 Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning

Läs mer

Kvarteret Ro dbro. Rödbro

Kvarteret Ro dbro. Rödbro Kvarteret Ro dbro Rödbro Kvarteret Rödbro ingår i området Falu centrum, och ligger som en länk mellan äldre bebyggelse i form av Johanssonska huset, stationsområdet och kvarteret Bergmästaren och det moderna

Läs mer

Antikvarisk förundersökning. Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg

Antikvarisk förundersökning. Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg Antikvarisk förundersökning Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg Fastighetsbeteckning: Eken 4, hus 02 Namn/Gatuadress: Löfströms allé 3 Kommun, Stadsdel: Sundbyberg Ärendenr: 2016-02-02

Läs mer

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862 1(6) Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Diarienummer: BN 2013/01862 Datum: 2015-08-17 Handläggare: Lars Wendel för fastigheten FABRIKEN inom Centrala stan i Umeå kommun, Västerbottens län Flygfoto taget söderifrån.

Läs mer

med balkonger emellan. Litet skärmtak runt nästan hela huset. K = 2, M = 1. Fint exempel på funkis, mycket viktig för torgmiljön.

med balkonger emellan. Litet skärmtak runt nästan hela huset. K = 2, M = 1. Fint exempel på funkis, mycket viktig för torgmiljön. fastighet: ÖSTEN 1. adress: Lingsgatan 3, Bollhusgatan 8. ålder: 1938. arkitekt / byggm: August Ewe. användning: Affärer, bostäder. antal våningar: 3 Gråmålad puts. Gråmålad puts, mörkare på bottenvåningen.

Läs mer

12 Stocksätter. Miljöbeskrivningar

12 Stocksätter. Miljöbeskrivningar 12 Stocksätter Omfattning Kv Tallen, Björken, Granen, Tunet 1, Stocksätter 1:2, Kornet, Hasselbacken, Trasten, Svanen, Ängen, Hultet samt Storspoven 5-7. Stocksätters mark låg fram till 1927 till största

Läs mer

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Dokumentation av Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus, Svartsjö 1:4, Sånga socken, Ekerö kommun, Uppland Albin Uller Rapport 2011:19 2 Färingsö fd ålderdomshem

Läs mer

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 178 11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 9 10 11 8 12 Vallmovägen BESKRIVNING AV KULTURMILJÖN 7 13 Kulturmiljön består av tre miljöer med gruppbebyggda småhus av olika byggnadstyper. Skogsduvan 10-32

Läs mer

Astern och Blåklinten Lidköping

Astern och Blåklinten Lidköping Astern och Blåklinten Lidköping Kulturhistorisk utredning Kulturbyggnadsbyrån, Sven Olof Ahlberg 2017 05 15 Framsidesbild: Hörnet Esplanaden Rudenschöldsgatan med bebyggelsen i de norra delarna av kvarteren

Läs mer

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård.

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 12:b Storegårdsparken 194 Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 3:3 Storegårdsparken SANDHEM grönytor och en fotbollsplan.

Läs mer

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET 1(7) Dokumentnamn Kulturhistorisk bedömning Datum 2015-10-27 KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET Förslag i sammanfattning Kommunantikvarien föreslår att: Huvudbyggnaden och komplementbyggnaden

Läs mer

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad Dnr: 813/2016 22 juni 2017 Ändring av stadsplan (1283K-6204) för Kvarteren Laxen m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 22 juni 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Antagen

Läs mer

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09 Solenergi och arkitektur i Malmö stad Katarina Garre, 2014-12-09 Råd och riktlinjer Solenergi och arkitektur Råd och riktlinjer uppmuntra och inspirera byggherrar att använda sig av solens energi Solenergi

Läs mer

Domaren 15 och 18. Antikvarisk förstudie

Domaren 15 och 18. Antikvarisk förstudie 1 av 5 Stadsbyggnadsförvaltningen Helene Brunnström Antikvarie Domaren 15 och 18 Platsbesök: 2018 07 19 1. Förutsättningar Denna antikvariska förstudie syftar till att i tidigt skede uppmärksamma kulturhistoriska

Läs mer

Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet

Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet Byggnader från modernismens och rekordårens byggande uppvisar en variation i utförande, material och kvalitet. Många byggnader är kulturhistoriskt

Läs mer

SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft P15/1 Jonas Ellenfors SBN 2014:135

SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft P15/1 Jonas Ellenfors SBN 2014:135 SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft 2015-01-14 P15/1 Jonas Ellenfors 2014-11-26 SBN 2014:135 Planbeskrivning Detaljplan för kv Falkeneraren inom stadsdelen Hagastaden,

Läs mer

fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad.

fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad. fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad. antal våningar: 2 Gulvit slätputs. Bruna 2-luftsfönster. Port med utsnidade

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun Beslut 1(4) 2008-01-17 Dnr 432-18180-06 Delgivningskvitto Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun BESLUT Länsstyrelsen förklarar Casselska

Läs mer

A 4. Storgatan/Hospitalsgatan/Trädgårdsgatan

A 4. Storgatan/Hospitalsgatan/Trädgårdsgatan 32 / Stadbyggnads- och kulturmiljöprogram för Strängnäs kommun - Strängnäs A 4. Storgatan/Hospitalsgatan/Trädgårdsgatan Områdets förutsättningar Beskrivning Stadens offentliga och kommersiella centrum.

Läs mer

Nya balkonger på flerbostadshus i innerstaden

Nya balkonger på flerbostadshus i innerstaden Balkonger, flerbostadshus Nya balkonger på flerbostadshus i innerstaden Stadsbyggnadskontorets tolkning av krav på lämplighet, varsamhet mm Allmänt Stadsbyggnadskontorets strävan är att tillstyrka balkonger

Läs mer

950-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN

950-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN 950-talet Temaberättelsen gör nedslag i vår moderna historia med exempel från länets olika kommuner. Tematiskt följer vi intressanta företeelser,

Läs mer

Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad

Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad Vaxholms stad Stadsbyggnadsförvaltningen Albin Uller, Byggnadsantikvarie 2010-05-04 Omfattning och innehåll En genomgång

Läs mer

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande PER NELSON BYGGNADSVÅRDSBYRÅ Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande Underlag inför planering och projektering Fastighet: Brunkhalsen 9 Adress: Malmtorgsgatan 5, Karduansmakargatan 2 Stadsdel:

Läs mer

ALPHYDDAN 11, STOCKHOLM

ALPHYDDAN 11, STOCKHOLM Antikvarisk dokumentation ALPHYDDAN 11, STOCKHOLM RAPPORT 2014-11-17 Uppdrag: 258867, Kv Alphyddan 11, Mariehäll - Antikvariskt utlåtande Titel på rapport: Antikvarisk dokumentation Status: Datum: 2014-11-17

Läs mer

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag 2 Inledning Varsamhet ska enligt Plan- och bygglagen (kap 8 17) tillämpas vid om- och tillbyggnader, men även vid

Läs mer

Kungsgården 3. Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län

Kungsgården 3. Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2010:B23 Kungsgården 3 Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan Antikvarisk medverkan Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Fredrik

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

Detaljplan för kv. Hans

Detaljplan för kv. Hans Ronneby kommun, Blekinge län Orienteringskarta PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av följande handlingar daterade 2013-03-15: Plankarta i skala 1:500 Plan- och genomförandebeskrivning Miljöbedömning

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 HMXW ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 Gestaltningsprogram etapp II regler etapp II Följande generella regler gäller för gestaltning av bebyggelsen i Gävle Strand etapp II. Dessa regler ska följas, men är skrivna

Läs mer

Balkonger. Vägledning. Arkitektur Stockholm INNEHÅLL

Balkonger. Vägledning. Arkitektur Stockholm INNEHÅLL Arkitektur Stockholm Vägledning Balkonger Vägledning Vindsinredning DNR. 201305967570 Antaget av Stadsbyggnadsnämnden 20130613 DNR. 201305968570 INNEHÅLL INLEDNING 2 STOCKHOLMS LÅNGSIKTIGA UTVECKLING 2

Läs mer

Förslag till planbestämmelser för

Förslag till planbestämmelser för Förslag till planbestämmelser för kulturvärden Inför detaljplan för del av kvarteret Bocken, Laholms stad och kommun Charlotte Skeppstedt 2018:59 1 OMSLAGSBILD FOTO TEXT Bocken 11, fotograferad från Hästtorget

Läs mer

Antikvarisk karaktärisering och värdering inför ändring av detaljplan

Antikvarisk karaktärisering och värdering inför ändring av detaljplan Antikvarisk karaktärisering och värdering inför ändring av detaljplan Pahl 7, Stockholms stad www.bjerking.se Uppdrag nr. 1220841 Sida 2 (7) Innehåll 1. INLEDNING... 3 Vad är en antikvarisk karaktärisering

Läs mer

Norr 4:7, kv Kollegan (del av)

Norr 4:7, kv Kollegan (del av) PLANBESKRIVNING 2012-02-08 Antagen av BMN: 2012-04-25 Dnr: 11BMN124 Laga kraft: 2012-05-26 Handläggare: Sari Svedjeholm Norr 4:7, kv Kollegan (del av) Detaljplan för bostäder och centrum Gävle kommun,

Läs mer

K = 1, M = 2. Elegant hus med många fina detaljer. Stor betydelse för gatumiljön.

K = 1, M = 2. Elegant hus med många fina detaljer. Stor betydelse för gatumiljön. fastighet: KORPEN 7, hus A. adress: Regementsgatan 25. ålder: 1906. Ombyggt 1928, 1935. arkitekt / byggm: Karl Erikson (1928, 1935). användning: Bostäder. antal våningar: 3½, mot gården 4. Gråmålad puts,

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun

VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun Hur vill vi att vårt kvarter ska se ut? Vad kan/vill vi bevara? Och hur? Medborgardialog? Ni har kunskap, erfarenhet, och behov som vi vill

Läs mer

Doktorn 5. Svend och Hannes hus i Laholm

Doktorn 5. Svend och Hannes hus i Laholm Doktorn 5 Svend och Hannes hus i Laholm Källor och litteratur Edén, Michael, Porträtt av en vän, By ACTH 1987:6. Lundborg, Lennart, Svend Bögh-Andersen en arkitekt som präglat Laholm, Gamla Laholm 2003.

Läs mer

Årets almanacka. Varma hälsningar från oss på Stadshem

Årets almanacka. Varma hälsningar från oss på Stadshem Almanacka 2016 Årets almanacka Under året som gått har vi använt oss av arkitektens fasadskiss, från när huset ritades, i vår marknadsföring av de bostäder vi förmedlar. Ett samarbete med bebyggelseantikvarier

Läs mer

Kulturmiljöutredning. Åbyfors spikfabrik, Gävle

Kulturmiljöutredning. Åbyfors spikfabrik, Gävle Kulturmiljöutredning Åbyfors spikfabrik, Gävle Fastighetsbeteckning: Åby 1:10 Namn/Gatuadress: Spikfabriken Kommun, Stadsdel: Gävle, Valbo Ärendenr: 2015 05-05 Reviderad 2015-06-03 Kulturmiljöutredning,

Läs mer

Svartmålad puts. Rosa puts, mot gård ljusgrå puts. Mansardtak, svart papp i skiffermönster, på gårdsflygel. BERGMAN N. 2 A från NO

Svartmålad puts. Rosa puts, mot gård ljusgrå puts. Mansardtak, svart papp i skiffermönster, på gårdsflygel. BERGMAN N. 2 A från NO fastighet: BERGMAN NORRA 2, hus A. adress: Regementsgatan 12. ålder: Ombyggt 1918, 1928 (tillbyggnad av gårdsflygel m.m.), 1943, 1946, 1971, 1994. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1918 och 1928), Berndt

Läs mer

Detaljplan för fastigheten POSTEN 7, Järnvägsgatan/Stationsgatan i Sundbybergs stad

Detaljplan för fastigheten POSTEN 7, Järnvägsgatan/Stationsgatan i Sundbybergs stad STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Annika Colbengtson 2014-07-29 1 (14) Dnr SMN-0980/2010 PROGRAMSAMRÅDSHANDLING Detaljplan för fastigheten POSTEN 7, Järnvägsgatan/Stationsgatan i Sundbybergs

Läs mer

MÅRTEN 1 från NV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 2. MÅRTEN 1 från NO

MÅRTEN 1 från NV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 2. MÅRTEN 1 från NO fastighet: MÅRTEN 1. adress: Stickgatan 11. ålder: 1888. Ombyggt 1905, 1938. arkitekt / byggm: Peter Boisen (1905), Åke Persson (1938). antal våningar: 1½, mansard åt gata. Svart målad puts. Gul puts.

Läs mer

UTVÄNDIG MATERIAL- OCH FÄRGBESKRIVNING

UTVÄNDIG MATERIAL- OCH FÄRGBESKRIVNING UPPDRAG Stockholm Lighthouse SH UPPDRAGSNUMMER 3410387300 STATUS BYGGLOVHANDLING UPPDRAGSLEDARE Christina Turesson KUND JM AB TEKNIKOMRÅDE Arkitektur DATUM REVDATUM 2014-11-04 DEL 4, 5 (STORA RADEN) BYGGNADSDEL

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 Söderby torgs allé SALEMS KOMMUN N 2 illustrationsplan över VästraSöderby

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg 5. TRÖINGEBERG Tröingeberg införlivades med Falkenbergs stad 1971. Stadsdelen har ett avskilt läge och avgränsades mellan åren 1960 och 1996 från resten av staden av gamla E6:an. Tröingeberg genomkorsas

Läs mer

Stadsvillorna i kvarteret Udden 5, 6 och 7

Stadsvillorna i kvarteret Udden 5, 6 och 7 Sandgrundsgatan, kvarteret Udden 5, 6 och 7 Stadsvillorna i kvarteret Udden 5, 6 och 7 Sandgrundsgatan tillkom sedan Garvareådran fyllts ut 1912 1913 och Sandgrund på så sätt förenats med Tingvallaön.

Läs mer

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt.

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. Astoriahuset Att bevara och utveckla Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. En ny mötesplats mitt på Nybrogatan Astoriahuset på Nybrogatan ett känt och omtyckt inslag i stadsbilden.

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga Inom fastigheterna 29:1 och 29:9 i Göteborg

Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga Inom fastigheterna 29:1 och 29:9 i Göteborg 1(6) Kulturmiljöenheten Lena Emanuelsson 010-22 44 555 lena.emanuelsson@lansstyrelsen. se Delg.kv Brf, Ada, Mikael Salo Mikael.salo@volvo.com Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga

Läs mer

Mansardfönster i svart plåt med facett. Avtrappade solbänkar på bottenvåningen mot norr. Ståndränna.

Mansardfönster i svart plåt med facett. Avtrappade solbänkar på bottenvåningen mot norr. Ståndränna. fastighet: FALKEN 3, hus A. adress: Mariagatan 10, Oskarsgatan 20. ålder: 1911. Ombyggt 1950, 1981. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. Bertil Sandin (1950), Kent Ljunggren (1981). användning: Bostäder.

Läs mer

Bästa sättet att förvalta, utveckla och tillgängliggöra kulturhistoriska värden i staden. Toomas Randsalu & Jonas Ronsby.

Bästa sättet att förvalta, utveckla och tillgängliggöra kulturhistoriska värden i staden. Toomas Randsalu & Jonas Ronsby. Bästa sättet att förvalta, utveckla och tillgängliggöra kulturhistoriska värden i staden Toomas Randsalu & Jonas Ronsby Karlshamns kommun Karlshamn 32 000 invånare Karlshamn Djuphamn Eriksberg safaripark

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-03-14 Handläggare Hans Andrasko Telefon 08-508 27 313 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

KV RISET 10. Illustration Barnängsgatan / Tengdahlsgatan KV RISET 10 2014-05-08

KV RISET 10. Illustration Barnängsgatan / Tengdahlsgatan KV RISET 10 2014-05-08 Illustration Barnängsgatan / Tengdahlsgatan Kontur arkitektkontor ab Triewaldsgränd 1 111 29 Stockholm telefon +46 8 411 54 10 kontor@kontur.se www.kontur.se INNEHÅLL Försättsblad Innehåll Byggnaden, förändring,

Läs mer

Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun

Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 303/2015 Dnr ByggR: P 2015-07 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Plansamråd Detaljplanen har varit utsänd för samråd under

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp Kulturförvaltningen Kulturmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-05 Handläggare Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden 2013-08-29 Nr 6 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

FÖRSTUDIE INFÖR PLANLÄGGNING I KVARTERET JÄGAREN ASKERSUNDS KOMMUN

FÖRSTUDIE INFÖR PLANLÄGGNING I KVARTERET JÄGAREN ASKERSUNDS KOMMUN FÖRSTUDIE 2016-12-23 INFÖR PLANLÄGGNING I KVARTERET JÄGAREN ASKERSUNDS KOMMUN INNEHÅLL BAKGRUND & SYFTE 3 AVGRÄNSNING 4 TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN 5 ÖVERSIKTSPLAN GÄLLANDE DETALJPLANER BEVARANDEPLAN STADSLIVSMANIFEST

Läs mer

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING BILLESHOLMS STATION

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING BILLESHOLMS STATION ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING BILLESHOLMS STATION Kathleen Lundblad Byggnadsantikvarie Bjuvs kommun 2015-04-10 BAKGRUND I samband med att järnvägen till Billesholm anlades 1876 uppfördes Billesholms station

Läs mer

Gestaltningsprogram för Kv. Lodjuret

Gestaltningsprogram för Kv. Lodjuret Gestaltningsprogram för Kv. Lodjuret Upprättat i maj 2017 rev. februari 2018 Gabriella Hemme, Stadsarkitekt Astrid Bäckman, Bebyggelseantikvarie Stadsbyggnadsförvaltningen, Trollhättans Stad Gestaltningsprogram

Läs mer

K = 1, M = 1. MAGNUS 33 A från SV

K = 1, M = 1. MAGNUS 33 A från SV fastighet: MAGNUS 33, hus A. Scala-huset. adress: Stora Östergatan 12. ålder: 1909. Ombyggt 1930 (inredning av vindsvåning), 1938 (mansard och mera inredning). arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. Karl Eriksson

Läs mer

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B Odengatan 46 A-B Kv Trädgårdsmästaren 7 Stockholm SAKKUNNIG FÖR KULTURVÄRDEN enl. PBL SLUTREDOVISNING 2013-09-24 Adress: Ekensbergsvägen 75, 169 31 Solna Org nr: 556667-6101. Tel: 08-734 07 90 SAKKUNNIG

Läs mer

KV. NEW YORK 1, ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS

KV. NEW YORK 1, ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS KV. NEW YORK 1, ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS 2016-06-30 UPPDRAG 269461, New York 1, Antikvarisk konsekvensanalys Titel på rapport: Kv New York 1, Antikvarisk konsekvensanalys underlag för detaljplan Status:

Läs mer

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B5 Kalla 3 Restaurering av fönster - etapp 1 Antikvarisk medverkan Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län Ia Manbo Kalla 3 Restaurering av fönster etapp

Läs mer

Samrådshandling GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för fastigheterna THOR 3 och 4 inom Centrum i Umeå kommun, Västerbottens län

Samrådshandling GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för fastigheterna THOR 3 och 4 inom Centrum i Umeå kommun, Västerbottens län Samrådshandling GESTALTNINGSPROGRAM Detaljplan för fastigheterna THOR 3 och 4 inom Centrum i Umeå kommun, Västerbottens län BN-2014/00104 September 2015 INLEDNING Gestaltningsprogrammets syfte är främst

Läs mer

K = 2, M = 2. LÄRKAN 1 A från NO

K = 2, M = 2. LÄRKAN 1 A från NO fastighet: LÄRKAN 1, hus A. adress: Fridhemsgatan 8, Karstens väg 1. ålder: 1923. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2 Mörkt gråmålad puts. Gul spritputs. Mansardtak,

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD Bild Storgatan med Sockenstugan Sammanfattning av de områdesbestämmelser som gäller fr o m 1995-05-24 för den fysiska miljön i Säters innerstad. Byggnadsnämnden

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation

UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation Britt-Marie Lennartsson DOKUMENTATION INFÖR RIVNING Östertull, Lagaholm 2:8, Laholms stadsförsamling, Laholms kommun 2013:38 Dokumentation inför rivning, uthus

Läs mer

Kvarter 5 Bouwfonds Veidekke /Nyréns Ikano Bostad /Rosenbergs

Kvarter 5 Bouwfonds Veidekke /Nyréns Ikano Bostad /Rosenbergs Kvarter 5 Bouwfonds Veidekke /Nyréns Ikano Bostad /Rosenbergs N 5 NORR A STATI ON K VARTER 5 107 Kvarter 5 Bouwfonds Veidekke /Nyréns Ikano Bostad /Rosenbergs Fasad mot Norrtullsparken, skala 1: 500 Fasad

Läs mer

MORSING 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 3, M = 3. MORSING 1 A från NV. MORSING 1 A från SV BALKONG

MORSING 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 3, M = 3. MORSING 1 A från NV. MORSING 1 A från SV BALKONG fastighet: MORSING 1, hus A. adress: Björklidsgatan 6. ålder: 1931. Ombyggt 1933, 1981. Oscar Isberg (1933), Göran Johansson (1981). ½ Vit puts. Sadeltak, svarta betongpannor. Vita spröjsade 2- och 3-lufts

Läs mer

DETALJPLANEFÖRSLAG ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS KV NYSTAVAREN 5, 6 OCH 7 ESKILSTUNA KOMMUN SÖDERMANLANDS LÄN OCH LANDSKAP

DETALJPLANEFÖRSLAG ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS KV NYSTAVAREN 5, 6 OCH 7 ESKILSTUNA KOMMUN SÖDERMANLANDS LÄN OCH LANDSKAP ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS DETALJPLANEFÖRSLAG KV NYSTAVAREN 5, 6 OCH 7 ESKILSTUNA KOMMUN SÖDERMANLANDS LÄN OCH LANDSKAP 2016-07-01 AIX ARKITEKTER AB HUDIKSVALLSGATAN 8 113 30 STOCKHOLM TEL +46 8 690

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

BIRGER ÖSTRA 1, hus A - nya Rådhuset, huvudbyggnad.

BIRGER ÖSTRA 1, hus A - nya Rådhuset, huvudbyggnad. BIRGER ÖSTRA 1, hus A - nya Rådhuset, huvudbyggnad. adress: Österportstorg. ålder: 1813-1814. Ombyggt 1920, 1937, 1941, 1967, 1982. arkitekt / byggm: A. Påhlqvist. användning: Förvaltningslokaler. Byggt

Läs mer

Detaljplan för Rotundan 3

Detaljplan för Rotundan 3 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (5) 2015-05-26 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Detaljplan för Rotundan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-19 Handläggare Renoir Danyar Telefon: 08-508 26 659 Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Förslag till beslut

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PÅL IBB 21 M FL NORR, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 860/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wallenstam AB SYFTE Planändringen är föranledd av planansökan inkommen 13 maj 2013. Syftet är att

Läs mer

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked 1 (5) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2015-02-13 Dnr Sbn 2014-560 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret oger Stigsson Samhällsbyggnadsnämnden Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Läs mer

Gestaltningsprogram. Rosen SAMRÅDSHANDLING 1(10) SPN 2011/0008 214 SPN 2011/0008 214. tillhörande detaljplan för kvarteret

Gestaltningsprogram. Rosen SAMRÅDSHANDLING 1(10) SPN 2011/0008 214 SPN 2011/0008 214. tillhörande detaljplan för kvarteret Gestaltningsprogram 1(10) tillhörande detaljplan för kvarteret Rosen med närområde inom Gamla staden i Norrköping den 25 november 2014 SAMRÅDSHANDLING Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag:

Läs mer

Förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm, S-Dp Södermalms stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Dnr 869-2015-1.5.3. Sida 1 (6) 2015-10-26 Handläggare Agneta Pernu Olofsson Telefon: 08-508 13 034 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-11-19 Förslag till

Läs mer

Tillägg till detaljplan P37-3 och P90-48 Granskningshandling Planbeskrivning

Tillägg till detaljplan P37-3 och P90-48  Granskningshandling Planbeskrivning Dnr BTN15/40 Tillägg till detaljplan P37-3 och P90-48 för Grävlingen 1-5 och Vesslan 3 Öster Nyköpings kommun Granskningshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-10-28 Dnr 2/7 Planhandlingar Detaljplanen

Läs mer

Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter

Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun GESTALTNINGSPROGRAM Följande gestaltningsprogram gäller den tillbyggnad som sker från Lejonet 17 och ut över Hantverksgatan,

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Värdering, ändring och energieffektivisering Växjö 19 mars 2013 Tomas Örn Kulturmiljö [fysisk] miljö som påverkats och formats av mänsklig aktivitet och som därigenom

Läs mer

XESTRE 1 A från V. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. XESTRE 1 A från S

XESTRE 1 A från V. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. XESTRE 1 A från S fastighet: XESTRE 1, hus A. adress: Stora Västergatan 37. ålder: Troligen 1700-tal. Ombyggt 1913, 1933. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1913), Karl Erikson (1933). användning: Bostäder och affärer. antal

Läs mer

ANTIKVARISK BYGGNADSBESKRIVNING

ANTIKVARISK BYGGNADSBESKRIVNING ANTIKVARISK URSPRUNGLIGA BYGGNADSDELAR / BYGGNADSDETALJER SADELTAK NU MED BETONGPANNOR HÄNG- OCH STUPRÖR DELVIS UTBYTTA TEGELSTENSMURAD SKORSTEN NU PLÅTINKLÄDD FÖNSTER MED RUNDBÅGE- FORMADE BÅGAR TIMMERPANEL

Läs mer

STADSBILDSANALYS 6. GATUVY LÄNGS KLARA VÄS- TRA KYRKOGATA

STADSBILDSANALYS 6. GATUVY LÄNGS KLARA VÄS- TRA KYRKOGATA 6. GATUVY LÄNGS KLARA VÄS- TRA KYRKOGATA Klara Västra Kyrkogata upplevs idag som en baksida och en otrygg plats. Kopplingen till Centralstationen upplevs inte alls i denna vy. 18 Strategisk Arkitektur

Läs mer

Tripasin. Byggnadsantikvarisk studie. Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län. Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola.

Tripasin. Byggnadsantikvarisk studie. Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län. Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola. Byggnadsantikvarisk studie Tripasin Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Kulturmiljövård Rapport 2008:003 Olga Schlyter

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-05-23 2018-0854 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Blåklockan 7 Fastighetens adress: Kalmarsundsparken 25 Ärende: Fasadändring av flerbostadshus

Läs mer

Söder 37:5, kvarteret Råmärket (del av) Detaljplan för bostäder och centrum Gävle kommun, Gävleborgs län

Söder 37:5, kvarteret Råmärket (del av) Detaljplan för bostäder och centrum Gävle kommun, Gävleborgs län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-11-30, REV 2011-01-26 Antagen av BMN: 2011-02-24 Dnr: 10BMN342 Laga kraft: 2011-03-24 Handläggare: Thobias Nilsson Söder 37:5, kvarteret Råmärket (del av) Detaljplan

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-29 Handläggare: Liselotte van den Tempel Telefon: 08-508 09 245 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Detaljplan

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping GESTALTNINGSPROGRAM tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen med närområde inom Kneippen i Norrköping Vårt diarienummer den 27 augusti 2015 GRANSKNINGSHANDLING 2(8) Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

Förslag till planbestämmelser för

Förslag till planbestämmelser för Förslag till planbestämmelser för kulturvärden Inför detaljplan för kvarteret Humlan, Laholms stad och kommun Emma Johansson och Britt-Marie Lennartsson 1 OMSLAGSBILD Del av kvarteret Humlan från Humlegången

Läs mer

http://www.solna.se/sv/stadsbyggnad-trafik/arkitektur-kulturmiljoer/kulturmiljoer-i-s...

http://www.solna.se/sv/stadsbyggnad-trafik/arkitektur-kulturmiljoer/kulturmiljoer-i-s... Kvarvarande bebyggelse Solna stad http://www.solna.se/sv/stadsbyggnad-trafik/arkitektur-kulturmiljoer/kulturmiljoer-i-s... Sida 1 av 2 2012-09-06 Du är här: Start \ Stadsbyggnad & trafik \ Arkitektur &

Läs mer

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (7) 2015-09-11 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18,

Läs mer

Antikvarisk inventering av villamiljön utmed Sjövägen, Solna

Antikvarisk inventering av villamiljön utmed Sjövägen, Solna Antikvarisk inventering av villamiljön utmed Sjövägen, Solna Fastighetsbeteckning: Namn/Gatuadress: Kommun, Stadsdel: Ärendenr: Kvarteren Anden, Ankan, Ejdern, Ellenhill, Fasanen, Gåsen, Måsen, Svanen,

Läs mer

Bygglov för inredning av vind (8 lägenheter) samt fasadändring (nya balkonger) på flerbostadshus på fastigheten SMEDEN 4, Storgatan 38, Eslöv

Bygglov för inredning av vind (8 lägenheter) samt fasadändring (nya balkonger) på flerbostadshus på fastigheten SMEDEN 4, Storgatan 38, Eslöv 2016-10-05 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden BYGG.2016.190 Pia Olsson-Ljungberg 0413-62784 pia.olsson-ljungberg@eslov.se Bygglov för inredning av vind (8 lägenheter) samt fasadändring (nya balkonger)

Läs mer

REGNER 1 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 3, M = 2. REGNER 1 från S

REGNER 1 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 3, M = 2. REGNER 1 från S fastighet: REGNER 1. adress: Liregatan 9. ålder: 1880. Ombyggt 1936, 1989. arkitekt / byggm: S. Persson (1936), Roger Stigsson (1989). Gråmålad puts. Ljusgrå puts. Valmat sadeltak, rött 1-kupigt tegel.

Läs mer

POLICY FÖR BALKONGER. i Avesta, Fagersta och Norberg

POLICY FÖR BALKONGER. i Avesta, Fagersta och Norberg POLICY FÖR BALKONGER i Avesta, Fagersta och Norberg VARFÖR BEHÖVS EN POLICY FÖR BALKONGER? I Avesta, Fagersta och Norberg finns det en utbredd vilja att glasa in och bygga nya balkonger med syfte att förbättra

Läs mer

Riksantikvarieämbetet, Informationsavdelningen, Bebyggelseregistret

Riksantikvarieämbetet, Informationsavdelningen, Bebyggelseregistret Riksantikvarieämbetet, Informationsavdelningen, Bebyggelseregistret Stora Sjövillan består av 3 lägenheter för permanentboende, ca 704kvm bta. Byggnaden är blåklassad. Stora Sjövillan, Äppelviksvägen 47A,

Läs mer