T-Journalen. Medlemsträff: tisdag den 21 maj Program: Medicinbehandling vid njursjukdom (Se sista sid 12).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "T-Journalen. Medlemsträff: tisdag den 21 maj Program: Medicinbehandling vid njursjukdom (Se sista sid 12)."

Transkript

1 1 T-Journalen År 2013 Nr 2 maj T-Journalens innehåll i detta nr: se sid 2 Medlemsträff: tisdag den 21 maj Program: Medicinbehandling vid njursjukdom (Se sista sid 12). Vår vid Svartån och sjösättningen avklarad? Foto: Per Z Föreningsadress: c/o Per Zimmerman, Malmgatan 58, Örebro Föreningslokal: Brukarhuset, Mellringevägen 120 B, Örebro (obemannat) Postgiro: Postgiro (stödfonden):

2 2 Redaktionskommitté T-Journalen: Per Zimmerman, redaktör och ansvarig utgivare, Mikael Löwengren och Sven-Erik Pettersson. T- Journalens innehåll: Sid 2: Ordföranden har ordet. Sid 3: Från föreningens årsmöte. Sid 3-5: Information om föreningens stödfond. Sid 6-10: Verksamhetsberättelsen för Sid 11: Den nyvalda styrelsen med namn, adress, telefon m.m. Sid 12: Inbjudan till medlemsträff tisdagen den 21maj kl M-huset USÖ. OBS!!! Glöm ej att meddela adressändring!!!!!! Glöm inte att meddela Lasse Pettersson i föreningsstyrelsen om Du får ny adress. Vi ser då till att ändringen införs i både lokalföreningens och i Njurförbundets medlemsregister så att Du får både Njurförbundets tidning, Njurfunk, och regionföreningens medlemstidning, T-Journalen. Med förra medlemsutskicket fanns inbetalningskortet för medlemsavgiften 2013 bilagd. Har någon kanske glömt att betala detta så är det ännu inte alls för sent! Ordföranden har ordet Inför världsnjurdagen den 14 mars togs nedanstående insändare in i NA: Den 14 mars inföll Världsnjurdagen då frågan om organdonations satts i fokus. I egenskap av njurtransplanterad vill jag tacka alla de personer i vårt land som sagt ja till att donera sina organ när de avlider. Detta tack inkluderar även de 155 levande personer som förra året donerade sin ena njure. Trots dessa donationer räcker inte detta till för alla de som står på väntelistan för njurtransplantation. Förra året genomfördes 398 njurtransplantationer i landet och vid senaste årsskiftet väntade 640 personer på att få en njure. Glappet mellan tillgång och efterfrågan ökar år för år och väntetiderna ökar därmed. Vi som väntar på njurar får under tiden livsuppehållande behandling i form av dialys. Själv väntade jag i 5 år vid min senaste transplantation, men väntar man på andra organ än njurar inträffar det att personer avlider under väntetiden till följd av organbristen. 80% av svenska befolk- ningen är positiva till att donera organ Per Zimmerman när man avlider men inte ens hälften har gjort sin inställning klar för sin omgivning. Jag vill uppmana allmänheten att säga ja till att donera sina organ och att dessutom att på något sätt, t.ex. för sina anhöriga göra sin inställning klar! Det handlar om en gåva för livet! Per Zimmerman, njurtransplanterad

3 Föreningens årsmöte den 10 mars Föreningens årsmöte hölls som vanligt ute vid Hovsta församlingsgård. I år var det 28 medlemmar som fanns på plats. Vi började med att äta smörgåstårta och vatten/lättöl innan det var dags för årsmötesförhandlingarna där de vanliga formella punkterna avklarades. Den gamla styrelsen fick förnyat förtroende och omvaldes på samtliga poster. Verksamhetsberättelsen godkändes, likaså verksam hetsplanen för Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för sitt arbete under föregående verksamhetsår. När så den formella delen var avklarad övergick vi till kaffe och kaka samtidigt som trubaduren Håkan Isacsson underhöll med trevligt vissångande kryddat med roliga historier, inte sällan med anknytning till Närke. Vi tyckte alla att Håkans medverkan var ett mycket trevligt inslag i årsmötet som verkligen gav mersmak. Efter underhållningen vidtog dragning på lotteriet. Kaffe, underhållning och vinstdragning, vad mera kan begäras vid ett årsmöte?? Bilden till höger 3 Håkan Isacsson underhåller Fondhistoria och ansökan till föreningens fond Något om Stödfondens historia Stödfonden bildades i april 1991 av Njursjukas förening i STD-län. Njurföreningen i STD-län var en gemensam förening för njursjuka i Värmlands, Södermanlands och Örebro län som bildades Den 1 juli 1995 lämnade medlemmarna i Värmland STD-föreningen och bildade en egen regionförening. Den 1 juli 2002 gick så Sörmland och Örebro skilda vägar och bildade vardera sina egna regionföreningar. Föreningen hade vid olika tillfällen, av olika skäl, tillförts kapital vilket föranledde den dåvarande föreningsstyrelsen att besluta att avsätta en del av detta kapital till en särskild stödfond. Styrelsen beslutade samtidigt att fonden skulle förvaltas av föreningsstyrelsen och att medel ur fonden bland annat kunde sökas av föreningens medlemmar för rekreation och andra ändamål.

4 En del av fondens kapital kommer från försäljningen av stugan i Dimbo som våren 1990 såldes för kr vilken summa efter en tid kom att utgöra en del av fondens startkapital. När STD-föreningen bildades 1974 tog föreningen initiativ till att förstärka ekonomin genom försäljning av kaffelotter på Stortorget i Örebro. Lotteriansvariga var tre damer, två från Örebro och en från Karlskoga. Under ett antal år lyckades de härigenom samla in så mycket pengar till föreningen att en äldre stuga med sjötomt i Dimbo, beläget vid södra Hjälmarstranden, 1979 kunde inköpas. Senare bebyggdes tomten med en ny stuga. Dimbo-stugan skulle uthyras till medlemmar med familjer och till personal inom njursjuk- vården. Anledningen till försäljningen var att det med tiden blev allt färre personer som hyrde Dimbo vilket för föreningen medförde lägre inkomster men samma 4 Säker förvaltning av fondkapitalet är styrelsens filosofi kostnader. Därtill kom att stugan med tomt krävde mycket arbete i form av tillsyn, underhållsarbete, städning, vanlig skötsel av hus och trädgård, vilket arbete främst utfördes av medlemmar från Örebro med omnejd. Detta blev ett arbete som tog mycket tid i anspråk från annat angeläget föreningsarbete. En annan del av stödfondens startkapital har sitt ursprung från det Hallinska testamentet. Genom ett inbördes testamente från makarna Hallin, daterat Örebro den 19/3 1979, erhöll STD-föreningen kr, vilket belopp föreningen erhöll 1991/92 och som vid fondens bildande 1991 också tillfördes fonden. Av det Hallinska testamentet framgår bland annat följande: Efter bådas vår död skall erforderligt belopp avsättas för gravens vård under 15 år, varefter resterande del av kvarlåtenskapen skall tillfalla Föreningen för njursjuka i STDlän att tillföras länsorganisationen för Örebro län. Övrigt kapital till fonden har genom åren tillkommit genom gåvor från olika personer och givetvis också från räntor på fondkapitalet, högre räntor tidigare år och lägre räntor de senaste åren. Ansökan om fondmedel Sedan många år tillbaka har alltså föreningen en Stödfond ur vilken föreningens medlemmar två gånger per år kan ansöka om fondmedel. Senast den 30 april eller den 31 oktober skall ansökan ha kommit in till föreningens ordförande. Därefter prövas ansökan i en särskild Beredningsgrupp bestående av några ledamöter från föreningsstyrelsen samt av personal från njursjukvården. Efter behandlingen i Beredningsgruppen som lämnar förslag, är det slutligen föreningsstyrelsen som beslutar om bidrag skall beviljas eller ej. Av 2 fondens stadgar, återges nedan i sin helhet, framgår : Mot bakgrund av de ändamål som föreningen verkar för, har ifrågavarande fond skapats genom avsättning av medel från fastighetsförsäljning. Till fonden kan även övriga avsättningar ske från vinstgivande verksamheter i föreningen eller från gåvor av olika slag.

5 5 Fonden skall förverkliga föreningens intressen genom att varje år utdela medel till ett eller flera av följande ändamål: I första hand till njursjuka medlemmar som är i behov av ekonomiskt stöd i samband med rekreation, rehabilitering eller andra hälsofrämjande åtgärder. För att ha rätt att få bidrag ur fonden krävs dessutom medlemskap i föreningen hela året innan ansökan görs. Till stöd för att möjliggöra utbildning/fortbildning av personal inom sjukvården för att därigenom nå en förbättring av njursjukvården. Till stöd för forskning inom det njurmedicinska området inom vårt län. Till styrelsen fördela medel, avsedda för att på lämpligt sätt komma såväl nuvarande som presumtiva medlemmar till del i samband med gemensamma verksamheter, och därigenom ge fler personer möjlighet att kunna delta. 8. Ändring av stadgan ska beslutas av styrelsen. Det åligger styrelsen att vid ordinarie årsmöte redovisa eventuella ändringar. Fondens stadgar har vid några tillfällen ändrats under åren. Den senaste ändringen vidtogs under 2012 då den första ändamålspunkten ändrades på så sätt att det tydligare skall framgår att fondmedel i första hand skall utdelas för rekreations- och behandlingsåtgärder, t.ex. bidrag till semesterresa med dialys, ändamål som står i bättre överenstämmelse med föreningens inriktning. Tidigare ändamålsformuleringar har medgett bidrag till i stort vilket ändamål som helst, t.ex, inköp av TV, säng, husgeråd o.likn. Den senaste ändringen av fondstadgan, från styrelsemöte i april 2012, skulle ha redovisats vid årsmötet men detta glömdes bort. Ansökningsblankett finns hos kuratorerna inom njursjukvården vid USÖ och Karlskoga lasarett. Den finns även att få av föreningens ordförande. Av denna blankett framgår bl.a. att intyg från kurator eller läkare är en obligatorisk uppgift att bifoga ansökan samt uppgifter om den sökandens och make/makas ekonomi liksom ev banktillgodohavanden. Det förtjänar här noteras att det ur fonden sedan fondens bildande 1991 och fram till 2010 delats ut totalt ca kr. Att så mycket pengar har kunnat delas ut beror till stor del på att räntorna under många år under perioden varit mycket höga och därmed gett god avkastning på fondkapitalet. Dessvärre har detta inte varit förhållandet under de senaste åren. Vid årsskiftet 2012/13 var Stödfondens kapital ca kr och där den avkastning som kan utdelas är mycket beroende av den ekonomiska utvecklingen i samhället i övrigt. /Per Z Verksamhetsberättelse för 2012 Njurföreningen har under verksamhetsåret arbetat utifrån den på föregående årsmöte fastställda verksamhetsplanen. Styrelsens sammansättning under året. Ordförande: Per Zimmerman Vice ordförande: Göran Molin, kansliansvarig

6 Kassör: Lasse Pettersson (föreningen) - - Sten Åke Gustafsson (fonden) Sekreterare: Nils Eric Berg Vice sekreterare: Anne Pettersson Ledamot: Poul Madsen Ledamot: Gunnar Elfström Ledamot: Stefan Kjaergaard Suppleant: Mikael Löwengren, klubbmästare 6 Under året har styrelsen haft 7 sammanträden: 13 mars, 21 april, 15 maj, 28 augusti, 13 november och 8 januari Årsmötet ägde rum den 10 mars. På styrelsens uppdrag arbetar också Jack Pencz (hemsidan) och Gudrun Greger (arrangerar medlemsutflykter och informerar nya medlemmar). Styrelsen har sedan några år en ansvarsfördelning gällande de löpande arbetsuppgifter som styrelsen har att hantera. Revisorer under verksamhetsåret Ordinarie: Eva Gustafsson Bertil Stolpe Suppleant: Lena Forsberg Valberedning Josef Hannason (sammankallande) Eero Husa Ingegerd Madsen Stödfondens beredningsgrupp Per Zimmerman (sammankallande) Göran Molin (föreningen) Gunnar Elfström (föreningen) Nektarios Karefyllakis (personal USÖ) Jasmina Hadzijusufovic (personal USÖ) Elisabeth Lövgren (suppleant, personal Karlskoga lasarett) Representant i Länshandikapprådets referensgrupp Representant utses från gång till gång då någon för föreningen relevant fråga finns på referensgruppens dagordning. Kontaktpersoner med dialysverksamheten Poul Madsen (Karlskoga-dialysen) Göran Molin och Per Zimmerman (dialysen USÖ) Redaktionskommitté för T-Journalen Per Zimmerman, redaktör/ansvarig utgivare, Mikael Löwengren och Sven Erik Pettersson.

7 Informatörer Per Zimmerman Stefan Kjaergaard Göran Molin Gunnar Elfström Gudrun Greger informerar nya medlemmar om föreningens verksamhet. Studieorganisatör Lasse Pettersson Medlemmar Vid årsskiftet 2012/2013 hade föreningen 197 vuxna medlemmar. Årsmötet Föreningens årsmöte hölls i Hovsta församlingsgård den 10 mars 2012 då 22 medlemmar deltog. För underhållningen svarade Bo Fransson som kåserade omkring ämnet Tre kända Närke-artister. Föreningens och Stödfondens ekonomi Detta framgår av särskild ekonomisk sammanställning. (Detta gällde vid årsmötet). Av fondpengar har styrelsen till de olika njurskolorna och till självdialysenheten på USÖ under året beviljat medel ur stödfonden med sammanlagt kronor. 7 Information. Medlemsbladet T-Journalen har skickats ut till medlemmarna fyra gånger under året. Redaktör och ansvarig utgivare har varit Per Zimmerman och i redaktionskommittén har Mikael Löwengren och Sven Erik Pettersson ingått. Styrelsen har beslutat att T-Journalen, till en viss merkostnad, kommer att tryckas i färg på framsida och baksida. Föreningen har deltagit i nationella kampanjer för att sprida kunskap om organdonation. Vi sprider information på länets dialysmottagningar och medicinmottagning 3 och på avdelning 93 på USÖ. Föreningen har en hemsida under Njurförbundets hemsida där det finns en länk till vår förening: Här kan man söka aktuell information om föreningen och dess verksamhet. Under 2012 har bland annat detta hänt. Per har under året deltagit i de av förbundet arrangerade ordförandekonferenserna i Stockholm i maj och oktober. Två styrelseledamöter, Per och Nisse, deltog vid den nationella njurkonferensen i Göteborg den april arrangerad av regionföreningen i Västsverige. Den 15 maj hade vi ett informationsmöte för medlemmar med de donationsansvariga sjuksköterskorna på USÖ.

8 8 Den 15 september hade vi en medlemsträff i Grythyttan. Vi började med en kopp kaffe på gästgivaregården för att sedan få en guidad tur på måltidens hus där vi avslutade med en god lunch. Den 6 oktober hade styrelsen en träff med personal inom njursjukvården från Karlskoga och USÖ. Sjukvården representerades av 10 personer och styrelsen av 8. I oktober delade föreningen ut ca 300 donationskort till allmänheten och informerade Måltidens Hus, kock i elevköket berättar under två dagar under den europeiska donationsveckan vid apoteket USÖ. I föreningens verksamhetsplan har frågan om tillskapandet av en dialysmottagning i Lindesberg funnits med i många år. Styrelsen har på olika sätt arbetat aktivt för att detta skall bli verklighet. Den 29 oktober beslutade landstingsstyrelsen att en sådan mottagning, en s.k. satellitmottagning, skall inrättas på Lindesbergs lasarett med planerad start sommaren 2014 med 8 platser för självdialyserande patienter. Vi vill gärna tro att föreningens lobbyverksamhet i frågan har bidragit till att detta positiva resultat. Per deltog vid möte med HSO-Örebro Län den 21 november där handikappföreningarna hade bjudit in landstingspolitiker för att diskutera för de funktionsnedsatta viktiga frågor, bl.a. om vårdcentralerna och dess dåliga bemötande av allmänheten. Den första december samlades medlemmarna på Margaretas festvåning där vi åt julbord. Frågor om eventuellt namnbyte av föreningen har under året diskuterats i styrelsen med syfte att anpassa före- Julbord där intet fattades.. ningens namn till riksförbundets och till övriga regionföreningars. Namnfrågan skall tas upp vid årsmötet för diskussion och beslut. På förslag från riksförbundet har frågan om central uppbörd av medlemsavgiften diskuterats i styrelsen och styrelsen har hittills ställt sig tveksamma till detta eftersom vi är nöjda med det system som vi har idag där vi lokalt sköter detta. Frågan om ett njurvårdsindex, skall arbetas fram av riksförbundet, har under året diskuterats inom både förbund och regionföreningar. Tanken är att ett sådant index skall underlätta för förbund och regionföreningar att hitta relevant och lättillgänglig sjukvårdsstatistik som t.ex. kan vara användbar vid våra samtal med sjukvården och politiken. Styrelsen beslutade vid mötet i maj att, under vissa förutsättningar, även vår förening skall bidra med kr till arbetet med att utarbeta detta index.

9 Under året har styrelsen ändrat i stadgarna för föreningens fond så att det numera framgår att syftet i första hand är att bevilja medel till njursjuka medlemmar som är i behov av ekonomiskt stöd i samband med rekreation, rehabilitering eller andra hälsofrämjande åtgärder. Denna ändring av stadgarna skall redovisas på årsmötet. 9 Verksamhetsberättelsens slutord Verksamhetsåret 2012 har gått till ända och styrelsen bedömer att verksamheten har varit bra och att vi arbetat utefter beslutad verksamhetsplan. Förhoppningen om att vi skall bli fler medlemmar i föreningen har inte uppnåtts utan medlems antalet har istället minskat med några medlemmar. Arbetet med att öka medlemsantalet finns med i verksamhetsplanen. Av verksamhetsberättelsen framgår vad föreningen åstadkommit under 2012 och där kan man se att aktiviteterna varit mångsidiga. Styrelsen blickar framåt och planerar för kommande verksamhetsår med många aktiviteter av olika slag som skall kunna locka många medlemmar. Även under verksamhetsåret 2012 har vi varit en fulltalig styrelse med ordförande och 8 ledamöter. I styrelsen finns därutöver en suppleant som dessutom är klubbmästare. Med fler aktiva medlemmar skulle vi kunna göra så mycket mer för att främja de njursjukas intressen. Vi kan redovisa en god uppslutning vid medlemsträffar som föreningen anordnat. De medlemmar som är med på träffarna uttrycker uppskattning över dessa arrangemang, inte minst att få träffa andra personer med liknande erfarenheter av kronisk njursjukdom och dess konsekvenser för tillvaron. Föreningen kommer att fortsätta att anordna sådana arrangemang. Arbetsuppgifter saknas aldrig för en förening vars verksamhet har som främsta mål att tillvarata de njursjukas intresse för att vi också i vårt län skall ha god njursjukvård och en god social trygghet. Föreningen har även under 2012 haft bra kontakt med personalen inom njursjukvården och dessa kontakter bedömer vi som mycket värdefulla varför vi skall fortsätta med detta även under Föreningen har under året på olika sätt informerat allmänheten om vikten av att man säger ja till att donera organ vid sin död, en uppgift som tycks bil allt viktigare i takt med att antalet avlidna organdonatorer under senare år har minskat samtidigt som transplantationskön ökar. Detta är därmed även framgent en prioriterad fråga för oss njursjuka. Medlemsrekrytering är en viktig fråga för föreningen. Medlemsantalet håller sig i stort sett på samma nivå som under senare år, dvs runt 200 medlemmar, med viss marginell variation från år till år med en mindre minskning under Vi kan se att många andra regionföreningar tappar fler medlemmar än vad vi gör. Föreningens ambition är att öka antalet medlemmar. En förklaring till svårigheterna att öka medlemsantalet är naturligttvis att många medlemmar faktiskt är sjuka och gamla och som en konsekvens av detta avlidit under året. Ser man till det antal svenskar som har nedsatt njurfunktion, en av tio svenskar har nedsatt njurfunktion, och varje år tillkommer ca personer med behov av dialys eller transplantation, skulle vi i vår förening, och i landet som helhet, kunna vara det tredubbla antalet medlemmar.

10 10 Styrelsen ser nu framemot ett aktivt och spännande Örebro den 8 januari 2013 Per Zimmerman, Lasse Pettersson, Göran Molin, Poul Madsen, Nils Eric Berg, Anne Pettersson, Sten Åke Gustavsson, Gunnar Elfström, Stefan Kjaergaard, Mikael Löwengren Föreningens kalendarium (med reservation för att ändringar kan ske) Styrelsemöten 12 mars, 7 maj, 27 augusti, 5 november samt 14 januari april. Förbundsstämma i Solna. Per Z och Gunnar E deltar som ombud. 21 maj - medlemsträff om medicinbehandling vid njursvikt. Dr Gudrun Malmsten informerar 28 september medlemsträff. Program ännu ej klart. 9 november den årliga träffen med personalen inom länets njursjukvård. Donationsveckan är vecka 41. Föreningen informerar om organdonation och delar ut donationskort torsdagen den 10 och fredagen den 11 oktober vid Apoteket USÖ. Söndagen den 1 december julbord vid Margaretas festvåning. T-Journalen utkommer vecka 18, vecka 35 och vecka 44. Levande organdonation i Europa I hela världen är det brist på organ för transplantation. Som ett led i att försöka öka organtillgången har acceptansen för levande donation ökat. Inom EU var år 2010 andelen njurtransplantationer med levande donator 19,8% - för Sverige är motsvarande siffra levande donatorer utgörande 45%. Det är mycket stor skillnad mellan olika länder avseende frekvens, praxis och vilken relation mellan donatorer och mottagare som accepteras. Holland, Norge och Sverige har alla hög andel levande njur- donatorer, medan Polen, Finland och Bulgarien har en låg andel. Ett par länder, Luxemburg och Montenegro, har ingen levande njurdonationsverksamhet alls. EU har uppmärksammat problemet med brist på organ för transplantation och avsatte 2008 forskningsmedel för att kartlägga verksamheten med levande givare. Projektet har pågått under åren och de övergripande målen var att öka andelen levande donatorer samtidigt som skyddet, tryggheten och säkerheten för den levande donatorn ska sättas i främsta rummet. När datainsamlingen avslutades i janu- ari 2012 visade det sig att 60% av njurtransplantationscentren inom EU utförde färre än 25 levande njurdonationer per år och 12% genomförde mer än 50. Över hälften av centren gav ingen er- sättning till levande donatorer för inkomstbortfall och andra utlägg trots att detta rekommenderas i WHO:s (Världshälsoorganisationens) riktlinjer. (Hämtat från Transplantationsnytt nr 2/2012).

11 11 Styrelsen Njurföreningen Örebro län 2013 Ordförande Per Zimmerman Tel.: Malmgatan (mob.) ÖREBRO Vice ordförande Göran Molin Kansliansvarig Skäpplandsgatan 9 ng.molin@live.se ÖREBRO Kassör Lasse Pettersson Tel.: , (Föreningen) Sturegatan 8 B ÖREBRO lasseg.pettersson@telia.com Sekreterare Nils Erik Berg Tel.: , Lövskogsvägen 45 nebergh@hotmail.com ÖREBRO Vice sekreterare Poul Madsen Tel.: Groddvägen 37 poul.madsen@spray.se KARLSKOGA Ledamot Anne Pettersson Tel.: Vasagatan 13 anne.elisabeth@live.se ÖREBRO Vice kassör Sten-Åke Gustavsson Tel.: , (Stödfonden) Gäddestavägen 26 gustavssons.lekstuga@spray.se ÖREBRO Ledamot Gunnar Elfström Tel.: , Gnejsvägen 18 gunnar.elfstrom1@comhem.se ÖREBRO Ledamot Stefan Kjaergaard Tel.: Hjortstorpsvägen 6 (6 tr) iucorebro@cesam.se ÖREBRO (till arbetet tisd och onsd) Suppleant Mikael Löwengren Tel.: Tegelgatan 3 C ÖREBRO mikael.lowengren@gmail.com

12 12 Inbjudan till medlemsträff TID: Tisdagen den 21 maj 2013 kl PLATS: Konferenssal Sottern, USÖ, M-husets huvudentré, (korridor M 2 intill info-disken). TEMA: Medicinbehandling vid njursjukdom verkan och biverkan. Överläkaren Gudrun Malmsten, Njursektionen, USÖ, informerar. Medicinförrådet hos en njurtransplanterad * * * * Föreningen bjuder på smörgås och lättöl/vatten. Vi emotser Din anmälan som Du kan göra genom att sända in nedanstående talong till Per Zimmerman eller ringa till: Per Zimmerman, Malmgatan 58, Örebro. Tel.: Poul Madsen, Groddvägen 37, Karlskoga. Tel.: Mikael Löwengren, Tegelg 3 C, Örebro. Tel.: alt DIN ANMÄLAN VILL VI HA SENAST ONSDAGEN DEN 15 maj! (Det finns 32 platser i konferenssalen Sottern så först till kvarn )!! Vid ev. förhinder i sista stund pga sjukdom anmäl detta genast till Per Zimmerman, alt MYCKET VÄLKOMNA HÄLSAR STYRELSEN! Klipp här!... Avskiljes och sändes till Per Zimmerman, Malmgatan 58, Örebro Jag anmäler...personer till medlemsträffen tisdagen den 21 maj Jag önskar Jag önskar ej hjälp med transporten (sätt kryss i önskad ruta!) Namn:... Telefon:...

T-Journalen. Säfstaholms slott

T-Journalen. Säfstaholms slott 1 T-Journalen År 2015 Nr 2 april Säfstaholms slott Nu är det dags för den vårliga medlemsutflykten som denna gång går till Säfstaholms slott utanför Vingåker, lördagen den 23 maj 2015. Mer om anmälan,

Läs mer

Redaktionskommitté T-Journalen: Per Zimmerman, redaktör och ansvarig utgivare, Mikael Löwengren och Sven-Erik Pettersson.

Redaktionskommitté T-Journalen: Per Zimmerman, redaktör och ansvarig utgivare, Mikael Löwengren och Sven-Erik Pettersson. 1 T-Journalen År 2012 Nr 2 april Något av innehållet i detta nr: OBS! På sista sidan finns inbjudan till en medlemsträff tisdagen den 8 maj kl. 18.00. Om anmälan, program och plats se sid. 16! Om övrigt

Läs mer

T-Journalen. Sid 5 7: Här finns styrelsens förslag till Verksamhetslan för 2016. Verksamhetsplanen tas upp vid årsmötet för fastställande, eventuellt

T-Journalen. Sid 5 7: Här finns styrelsens förslag till Verksamhetslan för 2016. Verksamhetsplanen tas upp vid årsmötet för fastställande, eventuellt 1 T-Journalen År 2016 Nr 1 februari Har Peter Flack blivit medlem i njurföreningen? Nej, så är det inte. Däremot har han tackat ja till att komma och underhålla vid föreningens årsmöte söndagen den 13

Läs mer

T-JOURNALEN. Karlslunds herrgård i fager sommarskrud, en grönskande oas för både människor och djur!

T-JOURNALEN. Karlslunds herrgård i fager sommarskrud, en grönskande oas för både människor och djur! 1 T-JOURNALEN Årgång 2010 Nr 3 augusti Något av innehållet i detta nr: Föreningen inbjuder till medlemsträff lördagen den 25 september i Karlslund. Läs mera om program, tider, anmälan, pris m.m. i inbjudan

Läs mer

T-Journalen. En fjäril gör ingen sommar..

T-Journalen. En fjäril gör ingen sommar.. 1 T-Journalen År 2014 Nr 3 september En fjäril gör ingen sommar.. Foto: Per Z Innehållet i detta nummer av T-Journalen, se sid 2. Föreningsadress: c/o Per Zimmerman, Malmgatan 58, 703 54 Örebro Föreningslokal:

Läs mer

Att donera en njure. En första information

Att donera en njure. En första information Att donera en njure En första information Denna broschyr är en första information om vad en njurdonation innebär. Du har antagligen fått denna broschyr i din hand därför att någon som står dig nära är

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsåret 2015 Dagordning för årsmötet den 16 februari 2016 1 Mötets öppnande 2 Parentation 3 Godkännande av dagordning 4 Nya medlemmar hälsas välkomna 5 Val av ordförande för

Läs mer

Årgång 2011 Nr 2 maj Något av innehållet i detta nr: medlemsträff tisdagen den 7 juni kl.18.00 sid 2 sid 12 sid 3 sid 12-17 sid 4.

Årgång 2011 Nr 2 maj Något av innehållet i detta nr: medlemsträff tisdagen den 7 juni kl.18.00 sid 2 sid 12 sid 3 sid 12-17 sid 4. 1 T-Journalen Årgång 2011 Nr 2 maj Något av innehållet i detta nr: Välkomna till en medlemsträff tisdagen den 7 juni kl.18.00. Temat för denna träff blir de nya sjukförsäkringsbestämmelserna som infördes

Läs mer

Svar på skrivelse från Mariana Buzaglo (s) om att fler åtgärder för njursjuka behövs

Svar på skrivelse från Mariana Buzaglo (s) om att fler åtgärder för njursjuka behövs HSN 2009-03-17 p 24 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Maria Weber Persson Svar på skrivelse från Mariana Buzaglo (s) om att fler åtgärder för njursjuka behövs Ärendet Mariana

Läs mer

Blodcancerföreningen i Stockholms län

Blodcancerföreningen i Stockholms län Blodcancerföreningen i Stockholms län Verksamhetsberättelse 2015 Medlemsantal och medlemsavgift Vid utgången av 2015 hade föreningen totalt 688 (617) medlemmar, 418 (371) kvinnor och 269 (239) män. Av

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HJÄRNSKADEFÖRBUNDET HJÄRNKRAFT ÖREBRO LÄN 2012 Länsföreningen avger härmed följande berättelse för verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har

Läs mer

Årsmötesförhandlingar för MK GOTLANDS TERRÄNG GÄNG

Årsmötesförhandlingar för MK GOTLANDS TERRÄNG GÄNG Årsmötesförhandlingar för MK GOTLANDS TERRÄNG GÄNG Verksamhetsåret 2014 Kallelse till årsmöte 2015 Härmed kallas alla medlemmar i MK Gotlands Terräng Gäng till årsmöte Söndag den 8 Mars ca kl 15.00 Plats:

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 DIS-Bergslagen Regionförening i DIS - föreningen för datorhjälp i släktforskningen Verksamhetsberättelse 2015 Göran Thomasson och Gun Utterström redovisar sitt arbete med nya kursmaterialet vid funktionärskonferens

Läs mer

Stenkumla bygdegårdsförening. Årsmöteshandlingar 2011

Stenkumla bygdegårdsförening. Årsmöteshandlingar 2011 Stenkumla bygdegårdsförening Årsmöteshandlingar 2011 Stenkumla Bygdegårdsförening Årsmöte onsdagen den 9 februari 2011, kl 19:00 Föredragningslista. 1. Årsmötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer: ordförande

Läs mer

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT Hej alla medlemmar i Svensk Räddningshundförarförening! I somras anordnade vi ett sommarläger i Nynäshamn/Stora Vika som samlade drygt 20 deltagare från norr till söder. Lägret började på onsdagen den

Läs mer

Tid Söndagen den 17 mars 2013 klockan 15.00

Tid Söndagen den 17 mars 2013 klockan 15.00 Kallelse till ordinarie stämma Tid Söndagen den 17 mars 2013 klockan 15.00 Plats Mölle Stationshus. Föreningen bjuder på kaffe, te och kaka. Dagordning 1. Val av ordförande för stämman 2. Val av sekreterare

Läs mer

Välkommen till villaägareföreningen Kedjans årsmöte 2015

Välkommen till villaägareföreningen Kedjans årsmöte 2015 13 FÖRENINGSINFORMATION MARS 2015n Till alla medlemmar i Kedjan! Välkommen till villaägareföreningen Kedjans årsmöte 2015 INFORMATIONSBLAD Varmt välkommen till villaägareföreningen Kedjans årsmöte, onsdagen

Läs mer

Njurtransplantation. Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset

Njurtransplantation. Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Njurtransplantation Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset 1 Introduktion I Sverige transplanteras ca 350 njurar varje år, fördelade på fyra centra, Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 för FUB Dalarna

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 för FUB Dalarna 1 Verksamhetsberättelse 2015 för 2 Verksamhetsberättelse Ordförande Lars Jalkevik Falun Vice ordförande Ann-Sofie Eriksson Borlänge Kassör Thord Öberg Borlänge (adjungerad) Sekreterare Lillemor Wass Ovansiljan

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland ÅF Stadgar Slutgiltigt förslag 2012-04-03 ORG.docx Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland 1. Föreningens firma och ändamål 1.1 Föreningens firma är Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Läs mer

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i.

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i. Så här går det till 1 Håll ett årsmöte Meddela din kör två veckor i förväg att ni ska ha ett årsmöte. UNGiKÖR kan förse dig med de flesta handlingar som behövs för mötet: 2 Dagordning (Kopiera så att alla

Läs mer

Själevads 1 (6) Socialdemokratiska förening 9 februari 2009

Själevads 1 (6) Socialdemokratiska förening 9 februari 2009 Själevads 1 (6) Själevads 2 (6) Dagordning för årsmöte måndag 9 februari 2009 18:30 1 Årsmötets öppnande 2 Fastställande av dagordningen 3 Godkännande av kallelse 4 Parentation 5 Val av Presidium: A. Ordförande

Läs mer

STADGAR. för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN. Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx))

STADGAR. för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN. Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx)) STADGAR för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx)) 1 Lokalavdelningens ändamål. Chalmersska Ingenjörsföreningen Småland-Blekinge (CING-SmB) är en lokalavdelning

Läs mer

T-Journalen. Sångsvanar går in för landning vid Tysslingen den 24 mars 2014

T-Journalen. Sångsvanar går in för landning vid Tysslingen den 24 mars 2014 1 T-Journalen År 2014 Nr 2 april/maj Sångsvanar går in för landning vid Tysslingen den 24 mars 2014 Foto: Per Z OBS! Medlemsutflykt lördagen den 24 maj till Askersund och Stjärnsunds slott. Om anmälan,

Läs mer

MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL. Måndagen den 9:e mars 2009 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus.

MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL. Måndagen den 9:e mars 2009 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus. Medlemsblad Nr 1 Årg.19 (2010) MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL ÅRSMÖTE Måndagen den 9:e mars 2009 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus. Program: Årsmötesförhandlingar. Efter

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening

Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening Datum: 2012-11-10 Plats: Centrumhuset i Rödeby Antal deltagare: 27 pers Mötet inleds med att Thomas presenterar ett bildspel och berättar

Läs mer

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar 1 1 Föreningens ändamål Föreningen Spelberoende Helsingborg med organisationsnummer 843003-0083 är en partipolitisk och religiös obunden sammanslutning som vill

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2006

Verksamhetsberättelse för 2006 Verksamhetsberättelse för 2006 Styrelsens sammansättning Owe Kannberg Lars Andersson Eric Eriksson Siv Janebjer Bo Ericsson Göran Bondesson Eva Karlsson Inger Lundvall Åke Sanell ordförande vice ordf.

Läs mer

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet Stadgar Svenska Epilepsiförbundet 1 Namn och karaktär Förbundets namn är Svenska Epilepsiförbundet (The Swedish Epilepsy Federation), förkortat SEF. SEF är ett riksomfattande, ideellt, allmännyttigt, partipolitiskt

Läs mer

DAGORDNING VID ÅRSMÖTE 12 MARS 2016

DAGORDNING VID ÅRSMÖTE 12 MARS 2016 DAGORDNING VID ÅRSMÖTE 12 MARS 2016 1 Årsmötets öppnande och parentation 2 Val av ordförande för årsmötet 3 Val av sekreterare för årsmötet 4 Val av 2 justerare för årsmötesprotokollet 5 Upprättande och

Läs mer

Närvarande: 12 representerade föreningar enligt närvarolista. 17 IFKare deltog i mötet

Närvarande: 12 representerade föreningar enligt närvarolista. 17 IFKare deltog i mötet IFK Centralstyrelse Protokoll fört vid representantskapsmötet för Idrottsföreningen Kamraterna Lördagen den 16 mars 2013 i Odd Fellowhuset VästraTrädgårdsgatan 11A Stockholm. Närvarande: 12 representerade

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

SKANKEFÖRENINGEN SVERIGE

SKANKEFÖRENINGEN SVERIGE SKANKEFÖRENINGEN 1(5) SVERIGE STADGAR SKANKEFÖRENINGEN Instiftad den 21 juli 1974 Organisationsnummer 893201-8735 1 ÄNDAMÅL Skankeföreningen är en ideell förening, som har till ändamål: att verka för sammanhållning

Läs mer

Starta en förening. Vill du anmäla din förening till föreningsregistret?

Starta en förening. Vill du anmäla din förening till föreningsregistret? Starta en förening Sverige har ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. En grupp människor kan bilda en förening utan tillstånd från myndigheterna. Föreningen måste

Läs mer

Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118

Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118 Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118 Årgång 1 utgåva 2 I detta nummer Protokoll från årsmötet Kallelse till kamratträff i Skansen Källforskning med Arne Berg Och mycket mera Sjöänd Skans

Läs mer

-bladet. Medlemstidning för Svenska S-30-förbundet

-bladet. Medlemstidning för Svenska S-30-förbundet S -bladet Medlemstidning för Svenska S-30-förbundet Nr 2 Maj 2010 Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson Råsundavägen 90 169 57 SOLNA postgiro: 689230-1 hemsida: www.s30.se Styrelse: Ordförande

Läs mer

Stadgar för Gästriklands Båtförbund. Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014.

Stadgar för Gästriklands Båtförbund. Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014. Stadgar för Gästriklands Båtförbund Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014. Register 1. Förbundets ändamål. 2. Förbundets organisation. 3. Anslutning och medlemskap. 4. Avgifter

Läs mer

Protokoll fört vid Umeå Disc Golf Clubs årsmöte 2008-04-13. 1. Årsmötet öppnades. 2. Röstlängd fastställdes till 10st

Protokoll fört vid Umeå Disc Golf Clubs årsmöte 2008-04-13. 1. Årsmötet öppnades. 2. Röstlängd fastställdes till 10st Protokoll fört vid Umeå Disc Golf Clubs årsmöte 2008-04-13 1. Årsmötet öppnades 2. Röstlängd fastställdes till 10st 3. Till ordförande för mötet valdes Fredrik Nordfelth och till sekreterare Jenny Eriksson.

Läs mer

BYALAGSNYTT VALLENS ALAG

BYALAGSNYTT VALLENS ALAG BYALAGSNYTT FEBRUARI 2005 VALLENS BYALA ALAG JUNSELE ÅRSMÖTE 2005 SÖNDAG DEN 13/2 KLOCKAN 15:00 PÅ VALLENCIA Där ska vi som vanligt behandla de frågor som hör ett årsmöte till såsom val av styrelse, kommittéer,

Läs mer

Envikens Båtklubb Bergshamra

Envikens Båtklubb Bergshamra Stadgar för Envikens Båtklubb Bergshamra Klubben bildades 1979-01-21 och har sin hemort i Bergshamra, Norrtälje. Stadgarna senast reviderad 2003 Innehåll Sid 3 1 Ändamål 2 Medlemskap 2.1 Ansökan 2.2 Antagning

Läs mer

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1 Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina

Läs mer

Stadgar Forum Vänersborg

Stadgar Forum Vänersborg Stadgar Forum Vänersborg 1 Föreningens firma Föreningens firma är Forum Vänersborgs Stad ekonomiska förening. Föreningens namn är Forum Vänersborg. 2 Ändamål, vision och verksamhet Föreningen har till

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

Verksamhetsberättelse 10

Verksamhetsberättelse 10 Verksamhetsberättelse 10 Samt inbjudan till Årsmöte Clevegården, Skoghall Hammarö Röda Kors Krets Aktiv sedan 1945 Tillsammans är vi starka! www.redcross.se Inbjudan till kretsstämma/årsmöte Inbjudan till

Läs mer

Arådalsnytt. Medlemstidning för Arådalens Sportstugeförening. Nummer 43, juli 2013

Arådalsnytt. Medlemstidning för Arådalens Sportstugeförening. Nummer 43, juli 2013 Arådalsnytt Nummer 43, juli 2013 Medlemstidning för Arådalens Sportstugeförening Tidningen finns även på: www.aradalen.com Vi är inne i ett generationsskifte bland stugägarna. Det innebär att det är några

Läs mer

Lunds Lasaretts Idrottsförening

Lunds Lasaretts Idrottsförening Lunds Lasaretts Idrottsförening MÅLSÄTTNING 1 Lunds Lasaretts idrottsförening är en korporationsidrottsförening för personalen inom Lunds sjukvårdsdistrikt, stiftad den 9 oktober 1950. Föreningen har som

Läs mer

RTF-Bladet. God Jul! Medlemsblad för Råcksta Trädgårdsstadsförening. Nr 4 2015. Årsmöte 30 januari 2016. MärkDNA ökar tryggheten

RTF-Bladet. God Jul! Medlemsblad för Råcksta Trädgårdsstadsförening. Nr 4 2015. Årsmöte 30 januari 2016. MärkDNA ökar tryggheten RTF-Bladet Medlemsblad för Råcksta Trädgårdsstadsförening Nr 4 2015 God Jul! I detta nummer bland annat: Årsmöte 30 januari 2016 Kallelse Läs mer på sid 3 MärkDNA ökar tryggheten Info om Smartwater Läs

Läs mer

HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll

HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll 2008-04-21 1. Årsstämmans öppnande Allan Risberg förklarade årsstämman öppnad, kl. 19:30. 2. Val av ordförande vid stämman Lars Öberg valdes att leda årsstämman.

Läs mer

Handlingar till årsmötet Björnhults GK 2014-03-01

Handlingar till årsmötet Björnhults GK 2014-03-01 Handlingar till årsmötet Björnhults GK 2014-03-01 INNEHÅLL sida Kallelse och dagordning 2 Verksamhetsberättelser 2013 4 Resultaträkning 2013 6 Balansräkning 2013 7 Förslag verksamhetsplaner 2014 8 Budgetförslag

Läs mer

Föreningen REKRYTERINGSGRUPPEN DALARNA STADGAR. Faställda av 1996 årsmöte

Föreningen REKRYTERINGSGRUPPEN DALARNA STADGAR. Faställda av 1996 årsmöte Föreningen REKRYTERINGSGRUPPEN DALARNA STADGAR Faställda av 1996 årsmöte Stadgar för Föreningen Rekryteringsgruppen Dalarna Dessa stadgar har antagits av föreningens årsmöte 1996. 1 Namn Föreningens namn

Läs mer

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Datum: Söndagen 25/3-2012 kl. 13.00 Plats: Föreningslokalen Pärlgatan 7a Kulturskolan, Källarplan 691 41 Karlskoga Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Fastställande

Läs mer

STADGAR FÖR SOLÄNGETS TRAVSÄLLSKAP. Föreningens namn och firma. Föreningens ändamål 2

STADGAR FÖR SOLÄNGETS TRAVSÄLLSKAP. Föreningens namn och firma. Föreningens ändamål 2 STADGAR FÖR SOLÄNGETS TRAVSÄLLSKAP Föreningens namn och firma 1 Föreningens namn och firma är Solängets Travsällskap. Föreningens ändamål är särskilt: Föreningens ändamål 2 anordna travtävlingar verka

Läs mer

DIS-Bergslagen. Regionförening i DIS - föreningen för datorhjälp i släktforskningen. Verksamhetsberättelse 2012

DIS-Bergslagen. Regionförening i DIS - föreningen för datorhjälp i släktforskningen. Verksamhetsberättelse 2012 DIS-Bergslagen Regionförening i DIS - föreningen för datorhjälp i släktforskningen Verksamhetsberättelse 2012 Årsmöte DIS-Bergslagen Söndagen den 24 februari 2013 kl. 15.00 Culturen, Västerås. Förslag

Läs mer

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet.

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet. STADGAR FÖR FÖRENING Yrkeshögskoleförbundet. 1 Föreningens firma Yrkeshögskoleförbundet i Sverige. Organisationsnr. 835600-7420 Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning.

Läs mer

Exempelstadga med instruktion

Exempelstadga med instruktion Exempelstadga med instruktion Varje förening behöver regler som bestämmer hur den ska skötas, dessa regler kallas stadgar. För att underlätta för medlemsorganisationerna har Sveriges Elevråd tagit fram

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

Tillhörighet Styrelsen äger rätt att ansluta sig till organisationer som främjar föreningens syften.

Tillhörighet Styrelsen äger rätt att ansluta sig till organisationer som främjar föreningens syften. 6075-13 STADGAR FÖR DALNET EK. FÖR. 1 FIRMA Föreningens namn är DALNET EK. FÖR. med org.nr. 769625-8685 2 ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen

Läs mer

Nr 2 Maj 2008 -bladet

Nr 2 Maj 2008 -bladet Nr 2 Maj 2008 S -bladet Medlemstidning för Svenska S 30 förbundet Ur innehållet: - Följ ljuset i sommar - Eskader! - Sommaraktiviteter - Nya klassregler Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson

Läs mer

Kallelse till ordinarie årsmöte måndagen den 23 mars 2015 kl. 9.00 i hörsalen på Stadsbiblioteket Lidingö

Kallelse till ordinarie årsmöte måndagen den 23 mars 2015 kl. 9.00 i hörsalen på Stadsbiblioteket Lidingö 1 SeniorNet Lidingö Kallelse till ordinarie årsmöte måndagen den 23 mars 2015 kl. 9.00 i hörsalen på Stadsbiblioteket Lidingö Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Val av ordförande och sekreterare för mötet 3.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 1 Folkdansringen i Örebro län VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 Tur att Orsa spelmän hade tak över huvudet i alla fall! 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSEN FÖR 2010 Styrelsen för Folkdansringen i Örebro län, tillhörig Svenska

Läs mer

3 Till justerare tillika rösträknare valdes Peter Andersson och Eva Shennan.

3 Till justerare tillika rösträknare valdes Peter Andersson och Eva Shennan. Protokoll fört vid Gnejsens samfällighetsförenings ordinarie föreningsstämma 140409 kl. 19.00 i Carlskyrkan l Till ordförande för stämman valdes Einar Lestander. 2 Till sekreterare valdes Sverker Brodin

Läs mer

Verksamhetsberättelse 20140929 20151231

Verksamhetsberättelse 20140929 20151231 Verksamhetsberättelse 20140929 20151231 Styrelse, revisorer och valberedning Styrelse: Lars Bjurström, ordförande, Karin Farinder, vice ordförande, Göran Wahlqvist, kassör, Britt Johansson, sekreterare,

Läs mer

STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM

STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM 1 Ändamål Same Ätnam den samiska riksorganisationen (RSÄ) skall vara en samisk huvudorganisation för samerna i Sverige. RSÄ har till uppgift att under demokratiska

Läs mer

STADGAR. 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF).

STADGAR. 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF). STADGAR 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF). 2 Förbundets ändamål och verksamhet Motorhistoriska Riksförbundet är en politiskt obunden ideell sammanslutning

Läs mer

Inledning. Verksamhetsrapport för regionalt donationsansvariga 2015

Inledning. Verksamhetsrapport för regionalt donationsansvariga 2015 Inledning I Socialstyrelsens föreskrifter för donation av organ och vävnader lyfts vårdgivarens ansvar för donationsfrämjande arbete särskilt fram. Ledningen av hälso- och sjukvården och tandvården ska

Läs mer

11 Stöd att starta ny klubb

11 Stöd att starta ny klubb 11 Stöd att starta ny klubb Förslag till stadgar för medlemsklubbar i SAASDC Inledning Föreningens stadgar utgör grundvalen för föreningens existens. Av stadgarna framgår föreningens ändamål, vilket är

Läs mer

Plats: Hammenhögs församlingshem Dag: Onsdag 17 februari 2010 Tid: 19.00 Medlemmar bjuds soppa, bröd, kaffe & kaka. (övriga 75:-)

Plats: Hammenhögs församlingshem Dag: Onsdag 17 februari 2010 Tid: 19.00 Medlemmar bjuds soppa, bröd, kaffe & kaka. (övriga 75:-) Plats: Hammenhögs församlingshem Dag: Onsdag 17 februari 2010 Tid: 19.00 Medlemmar bjuds soppa, bröd, kaffe & kaka. (övriga 75:-) DAGORDNING 1. Val av ordförande att leda mötets förhandlingar. 2. Val av

Läs mer

Stadga. för ICA-handlarnas Förbund

Stadga. för ICA-handlarnas Förbund Stadga för ICA-handlarnas Förbund Innehåll 1 Ändamål 3 2 ICA-handlarnas Förbunds organisation 3 3 Verksamhet 3 4 Förutsättningar för medlemskap 4 5 Medlemskapets innehåll 4 6 Medlemsdistrikt 5 7 Distriktsstyrelse

Läs mer

Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27

Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27 Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27 1 FIRMA Föreningens firma är Särö Villaägareförening, (org. nr. 849400 7076) 2 ÄNDAMÅL Föreningen har till

Läs mer

Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008

Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008 Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008 Förbundet Aktiva Seniorer Program Förbundet Aktiva Seniorer är en ideell

Läs mer

Hållbar utveckling genom återanvändning av insamlade gåvor. Genom detta arbete bidrar Emmaus Björkå till att hushålla med jordens resurser.

Hållbar utveckling genom återanvändning av insamlade gåvor. Genom detta arbete bidrar Emmaus Björkå till att hushålla med jordens resurser. 1 Föreningen Emmaus Björkå Föreningens namn är Föreningen Emmaus Björkå. Emmaus Björkå är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar på socialistisk grund. Föreningen Emmaus Björkå

Läs mer

Stadgar för Rimbo Idrottsförening

Stadgar för Rimbo Idrottsförening Stadgar för Stadgarna reviderade och fastställda i oktober 1992 Stadgarna ändrade avseende 6 vid årsmöte 1996 Stadgarna ändrade avseende 5, 6, 9, 12, 13, 14, 15, 17 och 22 vid årsmöte 2012 Sida 2 av 6

Läs mer

Årsmöte 2015 för DalNet Ek. förening, Org.nr 769625-8685 Torsdagen 23 april 2015 kl. 19:00 Grinstads församlingshem

Årsmöte 2015 för DalNet Ek. förening, Org.nr 769625-8685 Torsdagen 23 april 2015 kl. 19:00 Grinstads församlingshem Årsmöte 2015 för DalNet Ek. förening, Org.nr 769625-8685 Torsdagen 23 april 2015 kl. 19:00 Grinstads församlingshem 1 Mötets öppnande Roland Andersson öppnar mötet. 2. Val av ordförande och sekreterare

Läs mer

JätNät Fiberförening

JätNät Fiberförening Föreningsstadgar JätNät Fiberförening Föreningsstadgar för JätNät fiberförening. Antagna av föreningens konstituerande stämma den 9:e juni, 2014. 1 Föreningens namn Föreningens namn är JätNät ekonomisk

Läs mer

MOTORBLOCKET OKTOBER

MOTORBLOCKET OKTOBER MOTORBLOCKET OKTOBER 2002 RESTAD GÅRD 7 SEPTEMBER 2002 Efter inbjudan från Riksbyggen och Västfastigheter har Vänersborgs Motorklubb åter deltagit vid Restad Gård arrangemanget. Flera av klubbens rallyförare

Läs mer

Stadgar för Islandshästföreningen ODDUR, antagna vid årsmöte den 17 februari 2011

Stadgar för Islandshästföreningen ODDUR, antagna vid årsmöte den 17 februari 2011 1(5) Stadgar för Islandshästföreningen ODDUR, antagna vid årsmöte den 17 februari 2011 Dessa stadgar följer i tillämpliga delar SVENSKA ISLANDSHÄSTFÖRBUNDETS (SIFs) stadgar som antogs vid Riksårsmötet

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2012

Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2012 Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av Ordförande Maude Larsson Kassör Karin Zartmann Sekreterare Eirik Isene Vice

Läs mer

Viksäters samfällighetsförening

Viksäters samfällighetsförening Viksäters samfällighetsförening Vi i styrelsen vill hälsa nya medlemmar inflyttade under 2007 välkomna och till samtliga medlemmar vill vi lämna aktuell information. Vi bifogar kontaktuppgifter för Viksäters

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

Styrelsens svar på två inkomna motioner samt en proposition till Extra årsmöte den 27:e november 2014

Styrelsens svar på två inkomna motioner samt en proposition till Extra årsmöte den 27:e november 2014 Kallelse till Extra Årsmöte i Sävedalens AIK 2014-11-27 kl 19.00 Mötet hålls i SAIK-stugan Kåsjön där kaffe och bulle serverades innan öppnandet. Extra möte är utlyst för att behandla de motioner som inkom

Läs mer

Uppdaterad 2013 04-24. Juridiska föreningen i Uppsala. Grundad 24 maj 1844. Stadgar

Uppdaterad 2013 04-24. Juridiska föreningen i Uppsala. Grundad 24 maj 1844. Stadgar Juridiska föreningen i Uppsala Grundad 24 maj 1844 Stadgar Innehållsförteckning Kapitel 1 Inledande bestämmelser... 3 Kapitel 2 Medlemskap... 3 Kapitel 4 Föreningsstämma... 5 Kapitel 5 Styrelse... 6 Kapitel

Läs mer

STADGAR. för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄSTERTORP I STOCKHOLM

STADGAR. för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄSTERTORP I STOCKHOLM STADGAR för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄSTERTORP I STOCKHOLM 1 STADGAR för Bostadsrättsföreningen Västertorp i Stockholm 1 Föreningens namn Föreningens namn är Bostadsrättsföreningen Västertorp i Stockholm.

Läs mer

FISKEVATTENÄGAREFÖRBUNDET I VÄSTRA SVERIGE

FISKEVATTENÄGAREFÖRBUNDET I VÄSTRA SVERIGE FISKEVATTENÄGAREFÖRBUNDET I VÄSTRA SVERIGE Årsstämma 2016 Söndagen den 24 april Plats: idrottshuset, Vänersborg Protokoll årsstämma 2016 1. Stämmans öppnande Ordförande Bo Johansson hälsade alla välkomna

Läs mer

Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02

Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02 Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02 1. Ändamål och säte. Föreningens ändamål är att skapa möjlighet för medlemmar och allmänhet att fiska i naturskön

Läs mer

1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Gunnar Langneström hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Gunnar Langneström hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat. 1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Gunnar Langneström hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av röstlängden Efter genomfört upprop fastställde årsmötet

Läs mer

Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14

Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14 Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14 Förslag till dagordning för årsmötet Celiakiföreningen i Uppsala län Lördagen den 6 februari 2016 på Kungsgatan

Läs mer

År 2015 Nr 1 februari

År 2015 Nr 1 februari 1 T-Journalen År 2015 Vinterfrukt? Nr 1 februari Foto: Per Z OBS!! På sid 11 finns inbjudan till ÅRSMÖTE söndag den 8 mars kl. 12.00! Med detta nummer medskickas även inbetalningskort för medlemsavgift

Läs mer

Årsmöteshandlingar Sundsvallssektionen (YZ)

Årsmöteshandlingar Sundsvallssektionen (YZ) Årsmöteshandlingar Sundsvallssektionen (YZ) 16/4 2015 Kallelse till Årsmöte för Caravan Club of Sweden, Sundsvallssektionen, YZ 2014. Plats Quality Hotel Sundsvall, Esplanaden 29 (Folkets Hus). Tid Torsdag

Läs mer

ÅLANDS NEUROLOGISKA FÖRENING RF:s STADGAR FÖRENINGENS NAMN OCH HEMORT

ÅLANDS NEUROLOGISKA FÖRENING RF:s STADGAR FÖRENINGENS NAMN OCH HEMORT ÅLANDS NEUROLOGISKA FÖRENING RF:s STADGAR FÖRENINGENS NAMN OCH HEMORT 1 Föreningens namn är Ålands Neurologiska Förening r.f (ÅLNF r.f) och dess hemort är Mariehamn och dess verksamhetsområde är Landskapet

Läs mer

Tranås/Ydre Släktforskarförening

Tranås/Ydre Släktforskarförening Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2012 2 Ordförande har ordet Så har vi då återigen gått in i ett nytt år. Ett nytt år med nya utmaningar, med nya trender och nya drömmar. I år kanske

Läs mer

Infoblad. nr 4 november 2015

Infoblad. nr 4 november 2015 Infoblad nr 4 november 2015 Ordförande har ordet Nu är det så dags igen för mörka kvällar och när vi vaknar är det frost på marken. Vi plockar fram våra lyktor och stakar och tänder levande ljus. Det ger

Läs mer

Stadgar Gerlesborg 2:1 ef 2015-11-18

Stadgar Gerlesborg 2:1 ef 2015-11-18 Stadgar för Gerlesborg 2:1 ekonomisk förening 290754/08 Diarie nr. Bolagsverket Affärsidé: Uthyrning och underhåll av ändamålsenliga lokaler till olika kulturverksamheter som drivs av KKV-B och andra föreningar

Läs mer

Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts årsmöte 2011-02-05. Södertullskyrkan, Asplundsgatan 36 Uddevalla

Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts årsmöte 2011-02-05. Södertullskyrkan, Asplundsgatan 36 Uddevalla Landvetter 2011-02-06 Närvarande: se bifogad närvarolista Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts årsmöte 2011-02-05 Plats: Södertullskyrkan, Asplundsgatan 36 Uddevalla Datum: 2011-02-05

Läs mer

Medlemstidning för Föreningen Öckerö HjärtLung

Medlemstidning för Föreningen Öckerö HjärtLung Nr1 Februari 2015 Årgång 14 Medlemstidning för Föreningen Öckerö HjärtLung Tisdagen den 3 mars 2015 kl:17.30 på Solhöjden, Öckerö Välkomna! Namnen lästes upp och ett ljus tändes för var och en, därefter

Läs mer

1 FIRMA Föreningens firma är: Lundsbäcks Koloniförening i Helsingborg och tecknas av den eller de av styrelsens ledamöter som därtill utses.

1 FIRMA Föreningens firma är: Lundsbäcks Koloniförening i Helsingborg och tecknas av den eller de av styrelsens ledamöter som därtill utses. Lundsbäckskolonier i Helsingborg, stadgar av 2010 1 FIRMA Föreningens firma är: Lundsbäcks Koloniförening i Helsingborg och tecknas av den eller de av styrelsens ledamöter som därtill utses. 2 ÄNDAMÅL

Läs mer

Stadgar för avdelning - förslag

Stadgar för avdelning - förslag DHR - Stadgar för avdelning 1(8) Stadgar för avdelning - förslag Bearbetade inför förbundsmötet, oktober 2013 1. NAMN, ÄNDAMÅL OCH ORGANISATION 1.1 Namn DHR-avdelnings namn är DHR, följt av ortsnamnet

Läs mer

Innehållet i detta nummer: Inbjudan/kallelse till årsmöte söndag den 10 mars. Anmälan m.m. -se sista sidan!

Innehållet i detta nummer: Inbjudan/kallelse till årsmöte söndag den 10 mars. Anmälan m.m. -se sista sidan! 1 T-Journalen Nr 1 - februari 2019 Knappast spårlöst Foto: Per Z Innehållet i detta nummer: Inbjudan/kallelse till årsmöte söndag den 10 mars. Anmälan m.m. -se sista sidan! Föreningsadress: c/o Per Zimmerman,

Läs mer

2 Samfälligheter Föreningen förvaltar följande samfällighet; Rotebro GA:2 och GA:2

2 Samfälligheter Föreningen förvaltar följande samfällighet; Rotebro GA:2 och GA:2 2007-06-25 Stadgar för samfällighetsförening, bildad enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagen bestämmer om förvaltningen skall gälla i den mån inte annat framgår av dessa stadgar.

Läs mer

STADGAR KFUM LINKÖPING

STADGAR KFUM LINKÖPING STADGAR KFUM LINKÖPING ANSLUTNING 1 KFUM Linköping tillhör KFUK-KFUM Sverige riksförbund och är genom detta ansluten till KFUKs Världsförbund och KFUMs Världsförbund. 2 För föreningen gäller förutom dessa

Läs mer