NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND"

Transkript

1 (23) ÅRSREDOVISNING 2012 för NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND

2 2(23) Innehåll Sida Inledning 3 Utgångspunkter och övergripande mål Kommentarer från förbundsdirektionens ordförande och förbundsdirektören Förbundsdirektionens beslut angående årsredovisningen 4 Förvaltningsberättelse 5 Organisation och finansiering Förbundsdirektionens sammansättning och sammanträden Förbundssekretariat Årsplan och uppdragsuppföljning Revisorernas synpunkter i granskningsrapport Ny verksamhetsplan Större uppdrag under året 9 Avstämning mot verksamhetsplan Region- och rikssjukvård 17 Fördelning och utvärdering av forskningsanslaget Visare Norr 19 Övrig samverkan Ekonomisk årsredovisning 20 Kommentarer till ekonomiskt resultat Resultaträkning Balansräkning Kassaflödesanalys Noter till resultaträkningen Noter till balansräkningen

3 3(23) INLEDNING Utgångspunkter och övergripande mål De fyra Norrlandstingen har sedan 2005 ett gemensamt kommunalförbund, Norrlandstingens regionförbund. I den antagna förbundsordningen anges att regionförbundet ska vara ett samverkansorgan i norra sjukvårdsregionen för Norrlandstingen i syfte att tillvarata och utveckla gemensamma intressen inom hälso- och sjukvård, utbildning och forskning och därmed sammanhängande verksamheter. Vidare anges att Norrlandstingen har ett gemensamt ansvar för beställning, planering och samordning av region- och rikssjukvård, utbildning och forskning utifrån ett behovs- och befolkningsperspektiv. Regionförbundet har givits befogenheter att avtala om riks- och regionsjukvård. Sedan har regionförbundet också ansvar för Regionalt cancercentrum och befogenhet att besluta om den regionala utvecklingsplanen för cancervården, inklusive nivåstrukturering inom cancervården på regional nivå. Budgetering och kostnadsansvar för region- och rikssjukvård ligger på respektive landsting. På folkhälsoområdet har förbundet enligt förbundsordningen ansvaret att ta fram strategiskt underlag för folkhälsoinriktade åtgärder i ett Norrlandsperspektiv. Kommentarer från förbundsdirektionens ordförande och förbundsdirektören Förbundsdirektionen har identifierat strategiskt viktiga områden som skall vidareutvecklas under mandatperioden. Det gäller i första hand kompetensförsörjning, folkhälsa, forskning, jämlik/jämställd vård och cancervården. Förbundsdirektionen har beslutat att inom sig utse politiska referensgrupper för folkhälsa och för forskning. Förbundsordningen har reviderats för att ytterligare betona uppföljning av kvalitetsparametrar för köpt vård. Vid Regionalt cancercentrum Norr har arbetet med underlag till den regionala utvecklingsplanen för cancervården och underlaget till nivåstruktureringsplanen varit stora uppdrag under året. Man har också utarbetat konsekvensanalyser i anslutning till nationella vårdprogram. RCC Norr verksamhetsberättelse bifogas i sin helhet till årsredovisningen. Den är i år tämligen omfattande för att ge såväl arbetsutskottet som förbundsdirektionen en fyllig bild av verksamheten under det första verksamhetsåret. Bilaga 1 Under året har regionförbundet fortsatt arbetet också med de angivna strategiska områdena. Kompetensförsörjningsrådet har utarbetat förslag till strategier för kompetensförsörjning som presenteras för förbundsdirektionen i februari. Det folkhälsopolitiska programmet har kompletterats med mätetal och referensgruppen för forskningsfrågor har föreslagit former för att vidareutveckla forskningen i regionen. Nytt regionalt planeringsuppdrag har getts till chefsamråden. Detta ska redovisas i maj Nya riktlinjer för chefsamrådens arbete, har beslutats from Utifrån underlag som presenterats av berörda chefsamråd har landstingen valt vidare undersöka möjligheterna till fastare former för regional samverkan vad gäller laboratoriemedicin/patologi och klinisk neurofysiologi.

4 4(23) Avtal om regionvård vid Norrlands universitetssjukhus (NUS) och om övrig vård i regionen har godkänts. Uppföljningsarbetet utifrån modellen för ersättning for regionvård vid NUS visade på nödvändigheten av att vidareutveckla och förtydliga modellen. Ett sådant underlag ska redovisas till förbundsdirektionen i september Avtal har också slutits med Karolinska universitetssjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Årets ekonomiska resultat är 689tkr vilket balanseras i ny räkning. Resultatet är främst hänförligt till minskade hyres- och personalkostnader vilket är i enlighet med planeringen för att frigöra resurser för att vid behov kunna köpa tjänster för kortare utredningsarbeten mm. Personalresursen har dock under året varit alltför låg och resultatet för nästa år kan därför inte förväntas bli lika. Avslutningsvis vill vi tacka alla förtroendevalda, tjänstemän och förbundets egna medarbetare för deras engagemang och insatser för Norrlandstingens regionförbund under året. Harriet Jorderud Ordförande Sara Ekström Förbundsdirektör FÖRBUNDSDIREKTIONENS BESLUT ANGÅENDE ÅRSREDOVISNINGEN Förbundsdirektionen föreslås vid sammanträde besluta att godkänna årsredovisningen för 2012 att årsredovisningen översänds till landstingen, att notera att årsredovisningen underhand översänts till revisorerna, samt att förklara paragrafen omedelbart justerad.

5 5(23) FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Organisation och finansiering Kommunalförbundet har organiserats enligt den enklare formen med förbundsdirektion som tillika är styrelse. Direktionen består av tre ledamöter och lika många ersättare från vart och ett av de fyra regionlandstingen. Ett arbetsutskott med fem ledamöter, inklusive ordförande, 1:e och 2:e vice ordförande, har utsetts inom förbundsdirektionen. Landstingsdirektörerna deltar som respektive landstings högsta tjänstemän vid såväl förbundsdirektionens som arbetsutskottets sammanträden enligt KL 5 kap 21 om rätt och skyldighet för annan än ledamot att delta i överläggningarna men inte i besluten. För revision av kommunalförbundet finns fyra revisorer, en från respektive landsting. Varje landstings fullmäktige behandlar förbundets årsredovisning och revisionsberättelse samt beslutar om ansvarsfrihet ska beviljas. Under året har Förbundsordningen reviderats främst med avseende på formerna för uppföljning. Förbundets arbetsordning har reviderats vid ett tillfälle under året. En regional samverkansgrupp för kunskapsstyrning och en koordinatorsfunktion för denna samverkan, har inrättats. För beredning av ärenden, verkställande av beslut och förvaltningsuppdrag i övrigt för regionförbundet finns en verkställande tjänsteman, förbundsdirektören, som leder arbetet vid förbundets sekretariat. Beredningsorgan för förbundsdirektionen är beredningsgruppen med en tjänsteman från respektive landsting och förbundsdirektören, samt för frågor inom cancervården styrgruppen för Regionalt cancercentrum Norr. För det gemensamma folkhälsoarbetet finns ett folkhälsosamråd med en tjänsteman från respektive landsting, som har som uppgift att bereda folkhälsofrågorna i ett Norrlandsperspektiv och som också utgör expertstöd till den politiska referensgruppen. För beredning av ärenden som gäller forskning, utbildning och utveckling, FoUU, finns ett FoUU-råd med FoU-chefen/motsvarande från vart och ett av regionlandstingen och förbundsdirektören. FoUU-rådet utgör också expertstöd till den politiska referensgruppen. En företrädare från respektive Umeå universitet, Luleå Tekniska universitet och Mittuniversitetet har adjungerats till FoUU-rådet. Ett kompetensförsörjningsråd bildades under I rådet ingår förutom förbundsdirektören personaldirektören från respektive landsting och företrädare från respektive Umeå universitet, Luleå Tekniska universitet och Mittuniversitetet. Kompetensförsörjningsrådet har under 2012 arbetat med förslag till strategier för bättre kompetensförsörjning. En arbetsgrupp har bildats för frågor som rör den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). De regionala medicinska chefssamråden inom 18 olika specialiteter/verksamhetsområden består av verksamhetscheferna/motsvarande från regionlandstingen, med västerbottens representant som sammankallande, samt käkkirurgiverksamheter inom tandvården.

6 6(23) För läkemedelssamordning finns ett läkemedelsråd med en tjänsteman från varje landsting. Som stöd för sin försörjning med apoteksprodukter kommer landstingen att finansiera en regiongemensam kompetens. En Regiongemensam samverkansgrupp för kunskapsstyrning har bildats under året och en gemensamt finansierad koordineringsfunktion på 10% har inrättats till stöd för arbetet. Särskilda grupper finns för samråd med tandvårdscheferna samt en palliativ samordningsgrupp för vård i livets slutskede och en regional samordningsgrupp för primärvården. Kostnaderna för regionförbundets verksamhet täcks enligt förbundsordningen genom bidrag från Norrlandstingen om de inte täcks på annat sätt. Bidragen fördelas i förhållande till folkmängden i respektive län. Varje landsting har också vid varje tidpunkt andel i regionförbundets tillgångar och skulder i förhållande till det bidrag som tillskjutits förbundsverksamheten.

7 7(23) En samlad bild av regionförbundets organisation framgår av följande. ORGANISATION Landstinget Västernorrland Jämtlands läns landsting Västerbottens läns landsting Norrbottens läns landsting Revisorer 4 revisorer Förbundsdirektion 12 ledamöter och 12 ersättare varav 3 ledamöter och 3 ersättare från varje landsting Landstingsdirektörerna deltar Arbetsutskott Förbundssekretariat Förbundsekonom Förbundssekreterare Förbundsdirektör RCC-chef Styrgrupp RCC Beredningsgrupp 1 tjänsteman från varje landsting och förbundsdirektören FoUU-råd 1 tjänsteman från varje landsting, förbundsdirektören och univerisitet (UmU, LTU, MiUn) Regionalt cancerråd Regionala chefssamråd Kompetensförsörjningsråd Primärvårdsgrupp Läkemedelsråd 1-2 tjänstemän från varje landsting Palliativ samordningsgrupp Folkhälsosamråd 1 tjänsteman från varje landsting Tandvårdschefsgrupp 1 tandvårdschef från varje landsting Sjuktransportgrupp 1-2 tjänstemän från varje landsting

8 8(23) Förbundsdirektionens sammansättning och sammanträden Förbundsdirektionen har under 2012 bestått av följande ledamöter och ersättare: Västernorrland Ledamöter Per Wahlberg (m) Hans Hedlund (c) Elisabet Strömqvist (s) Ersättare Jacomina Beertema (m) Yvonne Sundqvist (sjvp) Ewa Back (s) Västerbotten Ledamöter Peter Olofsson (s) Karin Lundström (s) Nicklas Sandström (m) Ersättare Harriet Hedlund (s) Maria Grip (v) Marianne Normark (fp) Jämtland Ledamöter Harriet Jorderud (s) Robert Uitto (s) Christer Siwertsson (m) Ersättare Monalisa Norrman (v) Anna Hildebrand (mp) Finn Cromberger (fp) Norrbotten Ledamöter Kent Ögren (s) Britt Westerlund (s) Stefan Tornberg (c) Ersättare Monica Carlsson (v) Agneta Granström (mp) Jens Sundström (fp) Direktionens arbetsutskott har bestått av; Harriet Jorderud ordförande, Per Wahlberg, Kent Ögren, Per Olofsson och Stefan Tornberg Förbundsdirektionen har under 2012 haft fyra sammanträden och arbetsutskottet har haft 8 sammanträden. Arbetsutskottet har tillsammans med förbundsdirektör och förbundsekonom i anslutning till direktionens decembersammanträde deltagit i överläggning med förbundets revisorer. Överläggningen innefattade information om 2012 års verksamhet. Förbundssekretariat Regionförbundets sekretariat har under året omfattat 1,75 tjänst samt 30% tjänsteköp av VLL för förbundssekreterare. Andelen kommer att utökas till 50% under Medarbetaren tjänstgör övrig tid vid RCC Norr. Tjänster för personal- och ekonomiadministration samt IT tjänster köps genom avtal med Västerbottens läns landsting.

9 9(23) Årsplan och uppdragsuppföljning Sedan 2008 kompletteras verksamhetsuppföljningen med en förteckning över förbundsdirektionens uppdrag för fortlöpande uppdragsavstämning som redovisas varje förbundsdirektion. I årsredovisningen kommenteras initialt större uppdrag under året. En total redovisning i förhållande till verksamhetsplanen återfinns sist i avsnittet. Revisorernas synpunkter i granskningsrapporter Revisorerna har inte anfört några synpunkter som föranledde åtgärder under Ny verksamhetsplan Regionförbundets verksamhetsplan för godkändes vid förbundsdirektionen Utvecklingen i frågan om bildande av regionkommuner var fortfarande svårbedömd och antaganden om detta påverkade inte avvägningarna i verksamhetsplanen. Större uppdrag under året RCC Norr I september 2011 beslöt förbundsdirektionen att projektfasen för Regionalt Cancercentrum Norr var avslutad och RCC Norr inrättat som ordinarie organisation. Utvecklingen av verksamheten har intagit en framträdande plats i förbundets arbete under året. RCC Norr har utarbetat underlaget till den första regionala planen för cancervården. Arbetet med en plan för nivåstrukturering pågår också och kommer att redovisas under I förbundsdirektionens beslut i maj 2010 inför ansökan om statsbidrag för etablering av ett regionalt cancercentrum, angavs norra regionens vision vad gäller cancervården. - Likvärdig och tillgänglig cancervård i hela Norrland med spets och bredd. Initialt tillsattes processledare för regionen inom 6 diagnosområden. Så skedde dels för att finansieringen inte tillät fler processledare, men också för att rekrytering, uppdragformulering och stöd etc till processledarna, inte kunde ges till alltför många samtidigt. I verksamhetsplanen för angavs tydligt att för att möta visionen fordras dock att samtliga diagnosområden uppmärksammas med hjälp av en processledare. På styrgruppens förslag beslöt förbundsdirektionen att föreslå att Landstingens finansiering av RCC Norr skulle öka med 3,5 miljoner kronor. På så sätt kan processledare rekryteras till samtliga diagnosområden. En utförligare verksamhetsberättelse för RCC Norr framgår av bilaga 1 till årsredovisningen.

10 10(23) Uppdragen till de regionala medicinska chefssamråden De regionala medicinska chefssamråden spelar en viktig roll i regionförbundets arbete. Inför 2012 fick chefssamråden nya riktlinjer och differentierade uppdrag. Nya riktlinjer 2012 Frågor som rör uppdrag och bemanning har aktualiserats, dels från chefsamråden själva och även från förbundets revisorer. Många faktorer har också ändrats sedan chefsamråden en gång bildades. Ett exempel på det är att Landstingen numer har sinsemellan olika organisatoriska lösningar, vilket skapar en asymmetri som påverkar sammansättningen av chefsamråden. Förankring i hemlandstinget - Mandat och återrapportering Mandatet från hemlandstinget har av flera deltagare i chefssamråden upplevts som otydligt. De nya riktlinjerna anger att direktionens tidplan för chefsamrådens uppdrag ska stämmas av mot landstingens planeringscykel och landstingen bör införliva chefsamrådens rapporter och slutsatser i sitt planarbete. En verksamhetschef från varje landsting ska utses till chefsamrådet. Om verksamhetschefen inte själv kan delta, ska tydlig delegering finnas. Landstinget formulerar en skriftlig uppdragsbeskrivning med angivande av former för återrapportering. Uppdragsformuleringen delges NRF för kännedom. Stöd och uppföljning Kontakten mellan förbundskansliet och i första hand chefsamråd med tilläggsuppdrag behöver systematiseras. Enligt arbetsordningen skall landstingen stå för visst stöd till chefsamrådens arbete. I övrigt ska stödets utformning avgöras i samråd mellan chefsamrådet och förbundskansliet. Som underlag för stöd och uppföljning skall förbundskanliet nvända chefsamrådens minnesanteckningar. Förbundsdirektören har ansvaret för att löpande följa chefsamrådens arbete och agera om svårigheter uppstår. De nya rutinerna har varit i praktiskt bruk endast halva året, men det visar sig att några chefsamråd inte har kunnat samla alla deltagare vid något tillfälle under året. Det beror huvudsakligen på svår bemanningssituation i vissa landsting. Bedömning är att man trots detta ska kunna rapportera sin del av det regionala planeringsuppdraget till maj Nya differentierade uppdrag Uppdragen till chefsamråden formuleras utifrån frågeställningar, som aktualiseras via landstingen, NRF eller chefsamråden själva. Chefsamråden har framfört synpunkter på att uppdragen bör anpassas till de olika chefsamråden eftersom de har olika förutsättningar och olika professionella frågeställningar. Chefsamråden skall i fortsättningen ha differentierade uppdrag. Anpassningen sker i dialog med chefsamråden och landstingen. Kompetensförsörjning Kompetensförsörjningsrådet har under året arbetat med kartläggning av kompetensförsörjningsbehov och med att beskriva strategier som kan gynna komptensförsörjningen. Underlaget presenteras för förbundsdirektionen i februari Eftersom den verksamhetsförlagda utbildningen är ytterst central har en arbetsgrupp inrättats speciellt för denna fråga. Den

11 11(23) gruppen kartlägger landstingens kapacitet för VFU och universitetens behov av VFU platser, med målsättningen att skapa överblick och hållbar planering för båda huvudmännen. Utveckling av det folkhälsopolitiska programmet Det folkhälsopolitiska programmet har successivt utvecklats och i uppdraget till folkhälsosamrådet betonas vikten av att styrdokument på den regionala nivån koplad till landstingens planarbete. Under året har referensgruppen för folkhälsa arbetat med att koppla relevanta mått till det folkhälsopolitiska programmet för att kunna följa utvecklingen inom utvalda områden. Utveckling av forskningen i Norra regionen Förbundsdirektionen tillsatte en referensgrupp för forskningsfrågor vid sitt sammanträde Referensgruppen har haft två studiedagar juni 2012 med bland annat studiebesök vid Västra Götalands enhet för stöd och stimulans till forskning, Gothia Forum. Den verksamhet man bedriver där har i sin verksamhetsidé stora likheter med vad Norra regionen vill skapa inom Klinisk behandlingsforskning i Norrland (KBN) som stöd för forskningens utveckling. Referensgruppen har gjort en sammanfattning av sina intryck från besöket och föreslår att erfarenheter från Västra Götaland tas tillvara för att skapa en ytterligare utveckling i Norra regionen. Förbundsdirektionen beslutade att om regionlandstingen ställer sig positiva ge förbundsdirektören förbundsdirektören i uppdrag att inom ramen för FoUU rådet initiera en förstudie, som ska ge underlag för den fortsatta inriktningen. Samverkan inom Laboratoriemedicin/patologi Bemanningssituationen inom laboratoriemedicin i regionen har under flera år varit ytterst ansträngd. Såväl pensionsavgångar som den snabba medicinska utvecklingen inom området diagnostik gör situationen bekymmersam. Chefsamrådet för laboratoriemedicin har rapporterat om den besvärliga situationen och representanterna för tre av landstingen har föreslagit att man skulle belysa möjligheter att lösningar. Västernorrland är för närvarande intresserade av samarbete inom patologiverksamheten. Chefsamrådet har gjort en utredning av möjligheterna till samverkan vad gäller laboratoriemedicin i norra regionen. Underlag visar på vissa möjligheter att genom samordning förbättra situationen. Flera frågor återstår dock att belysa. En styrgrupp med representanter för landstingen har bildats för att utforma det fortsatta arbetet. Samverkan inom Klinisk neurofysiologi Bemanningssituationen inom klinisk neurofysiologi i regionen har under flera år varit ytterst ansträngd. Till detta kommer det faktum att den medicinska utvecklingen inom klinisk neurofysiologi är snabb framför allt vad gäller en ökad efterfrågan på undersökningar vid akuta sjukdomar och skador i nervsystemet. Chefsamrådet för neurologi/stroke har rapporterat om den besvärliga situationen och föreslagit att man skulle belysa möjligheter att lösningar. Chefsamrådet har utrett möjligheterna till närmare samverkan vad gäller klinisk neurofysiologi i norra regionen. Underlaget visar på möjligheten att genom samordning betydligt förbättra situationen. Flera frågor återstår dock att belysa.

12 12(23) Förbundsdirektionen beslutade att ge förbundsdirektören i uppdrag att återkomma med ett bearbetat förslag till Förbundsdirektionen i september. Frågan har diskuterats på verksamhetsnivå i landstingen och ett förslag till former för samverkan i olika steg föreligger. Förbundsdirektionen har beslutat att godkänna förslaget till stegvis utveckling av samverkan inom området klinisk neurofysiologi Ett arbete planeras tillsammans med Gothia Forum och landstingen kommer då att få ett underlag inklusive kostnadsberäkningar, för sitt ställningstagande till att medverka i en förstudie. Rapporteringen sker halvårsvis till förbundsdirektionen och löpande till referensgruppen för forskningsfrågor och till arbetsutskottet. Avstämning mot verksamhetsplan 2012 och förbundsordning I förbundsordningens ändamålsparagraf, 3, grupperas regionförbundets huvuduppgifter i fyra huvudområden: Regionsjukvård, Utbildning och forskning, Folkhälsa samt Övrigt. Under rubriken övrigt, finns samordningen mellan landstingen inom områden som sjuktransporter, läkemedel, tandvård, IT-telemedicin och upphandling. Inledningsvis görs här en avstämning av mål/inriktning och uppnådda resultat/genomförda insatser på respektive huvudområde utifrån verksamhetsplanen UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2012 Mål/inriktning 1.1 Regionsjukvård Uppnådda resultat/genomförda insatser Syftet med regionförbundets verksamhet med beställning, planering, avtal och uppföljning av region- och rikssjukvård är att Årligen avtala om regionsjukvård för NUS och övrig regional hälso- och sjukvård samt under 2012 avtala om högspecialiserad vård vid vissa andra universitetssjukhus i landet Avtal är slutet med NUS för år 2013; För Karolinska universitetssjukhuset för , för Sahlgrenska universitetssjukhuset för och för Skånes universitetssjukhus För Akademiska sjukhuset finns sedan tidigare avtal för Förutom prisbilden betonas uppföljning av kvalitetsvariabler och att patienten skall behandlas vid hemmasjukhuset så långt möjligt. (Distansteknik skall t.ex. ytterligare användas.) Uppföljningsparametrar för detta skall utarbetas. Särskilt definierade behandlingsområden blir föremål för konkret genomlysning av rutiner.

13 13(23) Uppföljning 2012 av NUS kostnader och jämförelser med övriga universitetssjukhus för ev justeringar inför kommande avtalsperiod enligt beslutat ersättningssystem. En avstämning av ersättningssystemet har skett under Avstämningen visade på skillnader mellan faktureringen från NUS och de faktiska kostnaderna mätta enligt KPP avseende sluten somatisk vård. Skillnaderna har analyserats av en grupp bestående av förbundsekonomen samt ekonomer från de 4 landstingen i regionen. Västerbottens läns landsting erhåller en engångsersättning på 25 miljoner kronor med fördelningen 10 miljoner kronor vardera för Landstingen i Norrbotten och Västernorrland och 5 miljoner kronor för Jämtland läns landsting; Engångsersättningen innebär att 2011 inte ingår i uppföljning som ska ligga till grund för pris För 2013 räknas priset vid NUS för DRGprissatt sluten somatisk vård upp med 3,5% Inför 2014 sker uppföljning av åren , och -12 Ersättningsmodellen ska revideras under 2013 och ett förslag till revidering ska föreläggas förbundsdirektionen i september. Etablera regionalt cancercentrum enligt angivna kriterier Under 2012 utveckla stöd och uppföljning i förhållande till chefsamråden. I samarbete med universitetssjukhusen fortsatt utveckla av metoder och rutiner för kvalitetsuppföljning och förbättringsarbete med anpassning till det nationella utvecklingsarbetet för god vård. Verksamheten vid RCC Norr beskrivs i bilaga 1 till årsredovisningen Under 2012 har förbundsdirektionen beslutat om nya riktlinjer och differentierade uppdrag till chefsamråden. Förbundskansliet ska närmare följa chefsamrådens löpande arbete. Föra att möjliggöra det delger Chefsamråden sina minnesanteckningar till kansliet. De skriftliga uppdragen från landstingen till sina representanter i chefsamråden beräknas komma in till kansliet i början av Under 2012 har NUS redovisat sitt första kvalitetsbokslut ( för 2011). Detta kommer att bli en årligen återkommande publikation. I samband med årsstatistiken för 2011 redovisade förbundskansliet en sammanställning av kvalitetsvariabler baserade på officiell statistik från de universitetssjukhus som regionen har avtal med.

14 14(23) I de nya avtalen med universitetssjukhusen har paragrafer om kvalitetsuppföljning arbetats in. Dialog pågår med sjukhusen vilka kvalitetsparametrar som ska redovisas. Avsikten är också att vartefter engagera chefsamråden i urval av kvalitetsparametrar. Under hela planperioden följa upp region- och rikssjukvård enligt träffade och kommande avtal med remitteringsströmmar och trender Genom regionens företrädare i rikssjukvårdsnämnden tillvarata regionens intressen vad gäller rikssjukvård 1.2 Utbildning och forskning Årsstatistik redovisas för förbundsdirektionen i maj Regionens företrädare har lämnat rapport till förbundsdirektionen. Vid majsammanträdet. Rikssjukvårdsnämndens verksamhet förändras för närvarande. Metod för- och bemanning av utredningarna kommer att förändras. Under hösten -12 och våren 13 processas inga nya ärenden Syftet med regionförbundets arbete som gäller utbildning och forskning är att Under varje år följa arbetet för genomförande av utökad och regionaliserad läkarutbildning Förbundsdirektionen har fått information om utvecklingen i respektive landsting. Landstingen rapporterar att verksamheten utvecklas bra, om än med vissa merkostnader. Utvecklingen behandlas också i FoUU rådet Ytterligare utveckla samarbete kring kompetensförsörjningen i regionen, bl. annat genom det nyinrättade Kompetensförsörjningsrådet. Det sedan tidigare beslutade arbetet med utbildningar för specialiserade sjuksköterskor skall fortsätta inom prioriterade områden Genomföra och följa upp den under 2010/2011 beslutade samverkan kring den kliniska behandlingsforskningen och med underlag från utvärderingen av Kompetensförsörjningsrådet har under året arbetat med kartläggning av kompetensförsörjningsbehov och med att beskriva strategier som kan gynna komptensförsörjningen. Underlaget presenteras gör förbundsdirektionen i februari. Eftersom den verksamhetsförlagda utbildningen är ytterst central har en arbetsgrupp inrättats speciellt för denna fråga. Den gruppen kartlägger landstingens kapacitet för VFU och Universitetens behov av VFU platser, med målsättningen att skapa överblick och hållbar planering för båda huvudmännen. FoUU rådet och KBN styrgruppen har gemensamma sammanträdesdagar och närmar sina arbeten. Genom den politiska referensgruppen har en särskild satsning för utveck-

15 15(23) Visare Norranslaget verka för en kraftsamling i regionen kring forskningsfrågorna. Årligen tillsammans med universiteten i regionen, Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet, följa upp träffat avtal om verksamhetsförlagd utbildning/praktik och underlag om behov av grund- och specialistutbildningar inom vården för regionens universitetsutbildningar 1.3 Folkhälsa ling av forskningen i Norr initierats i form av ett samarbete med Västra Götaland och deras forskningsstödjande enhet Gothia Forum Kompetensförsörjningsrådet och arbetsgruppen för VFU frågor arbetar med dessa spörsmål. Den första åtgärden har varit att klara ut de lokala avtalen så att det finns för alla pågående utbildningar. Det regionala avtalet ska revideras när förbundsdirektionen tagit ställning till det övergripande strategidokumentet som presenteras för förbundsdirektionen i februari. Ett inriktningsdokument för utvecklingen av VFU beslutades i förbundsdirektionen i maj. Syftet med regionförbundets samverkan kring folkhälsoarbetet i regionen är att Genom den regionala folkhälsoplanen skall förbundsdirektionen ges en tydligare roll som gemensam samarbetsplattform i syfte att ge folkhälsoarbetet mer samordning i regionen och tydligare gemensamt innehåll. Samordningen med landstingens planarbete skall bli tydligt. Den förändring som genomfördes 2011 med inrättandet av politisk referensgrupp och nytt uppdrag till folkhälsosamrådet möter dessa frågeställningar. Det folkhälsopolitiska programmet har kompletterats med mått. Uppföljning görs årligen. Första uppföljningen blir Övrigt Syftet med regionförbundets samverkan i övriga frågor är att möjliggöra en kvalitativ och kostnadseffektiv verksamhet med tillräcklig volym genom att Under planeringsperioden följa upp under 2010 beslutad regional läkemedelssamordning Läkemedelsrådets uppdrag har reviderats för att betona rapporteringen till förbundsdirektionen. Läkemedlesrådet lämnade rapport vid FD Läkemedelrådets rapport inarbetades i uppdragen till chefsamråden för att härigenom finna de områden där förbättringar kan göras. Läkemedelsrådet har utarbetat ett förslag till regiongemensam process för införande av nya läkemedel, som presenteras för förbundsdirektionen i februari 2013.

16 16(23) Under planeringsperioden medverka i regional samverkan kring nya nationella riktlinjer från Socialstyrelsen Samordna ansökningar om statsbidrag och utveckla regionalt cancercentrum, RCC, under 2012 och 2013 Under 2012 analysera möjligheter och behov av gränsöverskridande samverkan inom primärvården, följa hälso/vårdvalsarbetets utveckling i regionen, och möjligheterna till erfarenhetsutbyte kring utveckling av primärvård i glesbygd. Under planeringsperioden hantera resultatet av den utredning som 2010 startat gemensamt i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten kring förutsättningar för att bilda en gemensam folktandvårdsorganisation. Ytterligare samordningsprojekt kan bli aktuella under Ett underlag för regional samverkan i kunskapsstyrning har utarbetats. Beslut om detta och ett regional koordinatorsuppdrag beslutades i förbundsstyrelsen i december. gruppens och koordinatorns uppdrag handlar i största utsträckning om processning av nationella riktlinjer. Verksamhetsplan för RCC beslutades i förbundsdirektionen i december och aansökan om statsbidrag vid samma tillfälle. Verksamhetsberättelse för RCC framgår av särskild bilaga till årsredovisningen Förbundsdirektören har sökt kontakter med primärvårdsgruppen som nu till följd vårdvalsreformen ska innehålla en grupp för respektive beställar- och utförare. Kontakterna har ännu inte lett till att grupperingarna formerats tydligt. Kontakterna fortsätter. Landstingen har beslutat att inte gå vidare med frågan så den är inte längre aktuell. Regionförbundet är engagerat i att utveckla: - samverkan kring laboratoriemedicin/patologi - Samverkan kring neurofysiologi - Resurser för distansteknik i form av ytterligare kapacitet i form av videobrygga. - Utredning kring den framtida regionala funktionen för arbets-och miljömedicin.

17 17(23) Region- och rikssjukvård Regionsjukvården vid Norrlands universitetssjukhus, NUS, uppgick preliminärt till ca mkr Jämfört med 2011 en ökning med 14 mkr motsvarande 1,2 procent. Den avtalade prisökningen i 2012 års regionavtal uppgick till 3,0 procent. Eftersom kostnadsökningen är mindre än prisökningen har volymen minskat. De beloppsmässigt största klinikerna är Thorax, Onkologi, Neurokirurgi och Kardiologi som står för närmare 60 procent av den slutna vården. Västerbottens egen konsumtion av regionsjukvård vid NUS går inte att särskilja från läns- och länsdelssjukvården. Västerbottens regionsjukvård har därför beräknats utifrån de tre övriga regionlandstingens nyttjande med hänsyn tagen till befolkningsandel. Rikssjukvården vid de fyra avtalsreglerade universitetssjukhusen utanför regionen uppgick 2012 preliminärt till ca 346 mkr jämfört med 337 mkr under Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, har vårdkostnaden uppgått till 119 mkr jämfört med 113 mkr under 2011, en ökning med 5 procent. De största klinikerna beloppsmässigt är Barnsjukvård med 24 mkr och Brännskador med 18 mkr Neurokirurgi 11 mkr och Allmän kirurgi 10 mkr. Kostnaderna vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset uppgick till 98 mkr jämfört med 89 mkr under 2011 en ökning med 10 procent. De största klinikerna beloppsmässigt är Transplantationskirurgiska med 38 mkr samt Barn- och ungdomskardiologiska kliniken med ca 29 mkr. Vid Karolinska Universitetssjukhuset uppgick kostnaderna under 2012 till preliminärt 115 mkr jämfört med 124 mkr under 2011, en minskning med 7 procent. De beloppsmässigt största klinikerna är barnsjukvård och transplantationer. Kostnaderna för vård vid Skånes Universitetssjukhus uppgick till 13 mkr 2012, dvs en ökning med 2 mkr jämfört med året före. En närmare uppföljning av region- och rikssjukvården 2012 kommer att lämnas till förbundsdirektionen i maj 2013.

18 18(23) Regionlandstingens prel nyttjande/köp av högspec vård 2012 brutto (mkr) enligt redovisad konsumtionsstatistik Landsting Norra Jämför motsv Sjukhus NLL VLL JLL LVN regionen 2011 NUS per 12 1) Akademiska 2) Sahlgrenska 2) Karolinska 2) Skåne Summa ) Belopp för VLL beräknat utifrån övrigas nyttjande med hänsyn till befolkningsandel vad gäller NUS 2) Belopp före avdrag av rabatter Förändring NUS -12,0% 1,7% 5,8% 12,6% 1,2% KostnNUS/inv Total kostn LT/inv Kostn LT/inv ej NUS Förändring per inv totalt -10,3% 2,3% 6,2% 9,9% 1,5% Regionlandstingens slutliga nyttjande/köp av högspec vård 2011 brutto (mkr) enligt redovisad konsumtionsstatistik Landsting Norra Jämför motsv Sjukhus NLL VLL JLL LVN regionen 2010 NUS per 15 1) Akademiska 2) Sahlgrenska 2) Karolinska 2) Skåne Summa ) Belopp för VLL beräknat utifrån övrigas nyttjande med hänsyn till befolkningsandel vad gäller NUS 2) Belopp före avdrag av rabatter Förändring NUS 6,8% 5,3% 9,6% 1,7% 5,3% KostnNUS/inv Total kostn LT/inv Kostn LT/inv ej NUS Förändring per inv totalt 3,7% -0,6% 1,9% 4,1% 2,3% De i ovanstående tabeller redovisade belopp kan skilja sig från landstingens bokförda kostnader beroende på ex periodiseringar, skillnader mellan uppbokade kostnader och slutliga kostnader samt att all köpt vård inte ingår i konsumtionsstatistiken. Rabatterna för 2012 kommer att redovisas för förbundsdirektionen när de är slutligt beräknade.

19 19(23) Fördelning av forskningsanslaget Visare Norr Från det gemensamma regionala forskningsanslaget Visare Norr (inklusive Folke Lithners diabetesfond), har för ,5 miljoner kr fördelats till 17 olika forskningsprojekt. Den utvärdering som genomförts av professor Urban Janlert, ledde till vissa revideringar av bedömningskriterierna inför årets bedömning av anslagen. (FD ). FoUU rådet har gett prioriteringskommittén i uppdrag att ytterligare förbättra bedömningskriterierna för att uppnå den effekt som önskas. Övrig samverkan Ett arbete för utvecklad samverkan inom Laboratoriemedicin/patologi och klinisk neurofysiologi har pågått under året och fortsätter under Detta finns kort beskrivet under avsnittet Större uppdrag under året s. 11.

20 20(23) EKONOMISK ÅRSREDOVISNING Kommentarer till ekonomiskt resultat För räkenskapsåret 2012 redovisas ett positivt resultat med 689 tkr. Anledningen till överskottet är i huvudsak sänkta hyres- och personalkostnader, vilket delvis är i enlighet med planeringen för att frigöra resurser till tidsbegränsade behov, som t.ex. särskild utredningskompetens. Personalkostnaderna har dock varit extremt låga under året eftersom förbundssekreteraren inte kunnat arbeta mer än 30% under Fr.o.m arbetar förbundssekreteraren 50% vid NRF. Kostnaderna för förbundsekonomen är också lägre än föregående år eftersom denne nu arbetar 75%. Förre förbundsekonomen har under året anlitats för speciella uppdrag. Vid två tidigare tillfällen har engångskostnader för pensionsinbetalningar medfört underskott i förbundets verksamhet. Under året har kontakter pågått med KPA för att göra en pensionsutredning. Muntligt svar från KPA ha erhållits om att inbetalningarna nu är i balans, efter det att den nye förbundsekonomens anställning medräknats. Skriftligt svar beräknas inkomma i början på Resultaträkningen omfattar Norrlandstingens regionförbunds totala verksamhet inklusive forskningsanslaget Visare Norr. Landstingens bidrag till Visare Norr är specialdestinerade till forskningen och ej förbrukade medel redovisas som en skuld på balansräkningen. För ytterligare information om resultat, ekonomisk ställning vid räkenskapsårets slut och finansiering hänvisas till följande resultaträkning, balansräkning och kassaflödesanalys.

21 21(23) 200 Disp VN SBU FL 0 PR Åter ########## RESULTATRÄKNING Budget Not Belopp i tusental kronor 2012 Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Verksamhetens nettokostnader Bidrag från medlemmarna Finansiella intäkter Årets resultat BALANSRÄKNING Not Belopp i tusental kronor TILLGÅNGAR B. Omsättningstillgångar I Fordringar II Bank Summa omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR EGET KAPITAL, AVSÄTTNINGAR OCH SKULDER A. Eget kapital därav årets resultat C. Skulder II Kortfristiga skulder Summa skulder SUMMA EGET KAPITAL, AVSÄTTNINGAR OCH SKULDER Panter och ansvarsförbindelser 1. Panter och därmed jämförliga säkerheter Inga Inga 2. Ansvarsförbindelser Inga Inga a. Pensionsförpliktelser som inte tagits upp bland skulderna eller avsättningarna 8 b. Övriga ansvarsförbindelser Inga inga KASSAFLÖDESANALYS Belopp i tusental kronor Löpande verksamhet Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Verksamhetens nettokostnader Bidrag från medlemmarna Finansiella poster Minskning/ökning korta fordringar Minskning/ökning korta skulder Kassaflöde fr löpande verksamhet Kassa/bank vid årets början Kassa/bank vid årets slut Förändring av likvida medel

22 22(23) Tillämpade redovisningsprinciper Allmänna redovisningsprinciper Årsredovisningen har upprättats i enlighet med lagen om kommunal redovisning och rekommendationer utfärdade av Rådet för kommunal redovisning. NOTER TILL RESULTATRÄKNINGEN Not 1 Verksamhetens intäkter Återbet av ej förbrukade forskningsanslag Ianspråktagande ur ingående behållning Visare Norr Erhållna bidrag Regionalt cancercentrum Övriga intäkter 33 0 Summa Not 2 Verksamhetens kostnader Revision Regional utbildning Kostnader för arbetskraft Lokalkostnader inkl städning Resor, kost och logi Lämnade bidrag Regionalt cancercentrum Representation Administrationsavtal Övrigt för förbundsverksamheten Forskningsanslag Visare Norr Summa Not 3 Bidrag från medlemmarna Landstinget Västernorrland Jämtlands läns landsting Västerbottens läns landsting Norrbottens läns landsting Summa Not 4 Finansiella intäkter Ränteintäkt bankkonto 51 65

23 23(23) NOTER TILL BALANSRÄKNINGEN Not 5 Fordringar Fakturerat medlemslandstingen Övriga fordringar Interimsfordringar 9 7 Summa Not 6 Eget kapital Eget kapital vid årets ingång Årets resultat Eget kapital vid årets utgång Not 7 Kortfristiga skulder Leverantörsskulder Löneskuld december Interimsskulder Källskatt Avräkning skatter och avgifter Ej uttagna semesterdagar inkl sociala avgifter Upplupna sociala avgifter Revision Förbundsverksamhet första halvåret Visare Norr avräkning Övriga skulder 0 52 Summa Not 8 Pensionsförpliktelser som inte tagits upp bland skulderna eller avsättningarna Norrlandstingens regionförbund har tecknat avtal med KPA om försäkringslösning. Under 2012 har 304 tkr betalats in som premier till KPA. G:\NRF\Regionförbundet\Årsredovisning\Årsredovisning 2012.doc

Förbundsdirektionen 25-26 september i Luleå. 10.30 Verksamhetsplan och budgetramar 2013-2015 Sara Ekström Jens Tjernström

Förbundsdirektionen 25-26 september i Luleå. 10.30 Verksamhetsplan och budgetramar 2013-2015 Sara Ekström Jens Tjernström Norrlandstingens REGIONFÖRBUND 2012-09-12 PROGRAM Förbundsdirektionen 25-26 september i Luleå Plats: Robertsviksgatan 7 Lokal: Styrelserummet Kaffe serveras från 09.00 Tisdag 25/9 10.00 Mått i folkhälsopolitiska

Läs mer

Sjukvårdsregioner. -ett begrepp sen 50-talet. Mats Brännström Förbundsdirektör (också från 50-talet)

Sjukvårdsregioner. -ett begrepp sen 50-talet. Mats Brännström Förbundsdirektör (också från 50-talet) Sjukvårdsregioner. -ett begrepp sen 50-talet Mats Brännström Förbundsdirektör (också från 50-talet) Norrlandstingens Regionförbund (NRF) Samverkansnämnder för högspecialiserad vård i Sex sjukvårdsregioner

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 2017

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 2017 1(6) VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2017-2019 OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 2017 Utgångspunkter och inriktning Efterfrågan på regionen som en arena för utveckling och för att lösa gemensamma frågor är fortfarande stor.

Läs mer

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Årsrapport Köpt vård 2015 Version: 1.0 Beslutsinstans: Regionstyrelsen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTVECKLING AV KÖPT VÅRD TOTALT... 3 1.1 Primärvård utanför Jämtland Härjedalen... 3 1.2 Länssjukhusvård utanför

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR OCH BUDGETRAMAR för år 2017

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR OCH BUDGETRAMAR för år 2017 1(5) VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2017-2019 OCH BUDGETRAMAR för år 2017 Utgångspunkter och inriktning Efterfrågan på regionen som en arena för utveckling och för att lösa gemensamma frågor är fortfarande stor.

Läs mer

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion 1 (6) Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion Bakgrund Samverkansnämnden fastställde vid sammanträdet den 7 februari 2011 verksamhetsplanen för perioden

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 1(7) VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 2018-2020 Utgångspunkter och inriktning Efterfrågan på sjukvårdsregionen som en arena för utveckling och för att lösa gemensamma frågor är fortsatt stor. Initiativen

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

SJUHÄRADS SAMORDNINGSFÖRBUND TERTIALRAPPORT 2 2015

SJUHÄRADS SAMORDNINGSFÖRBUND TERTIALRAPPORT 2 2015 SJUHÄRADS SAMORDNINGSFÖRBUND TERTIALRAPPORT 2 2015 i samverkan med Sjuhärads kommuner: BOLLEBYGD BORÅS HERRLJUNGA MARK SVENLJUNGA TRANEMO ULRICEHAMN VÅRGÅRDA Sjuhärads Samordningsförbund möjliggör en effektiv

Läs mer

Verksamhets- och budgetplan 2015

Verksamhets- och budgetplan 2015 Verksamhets- och budgetplan 2015 Antagen av förbundsstyrelsen 2014-12-05 INNEHÅLL sida 1. Verksamhet 3 1.1 Ändamål 3 1.2 Medlemmar 3 1.3 Övergripande uppdrag 3 1.4 Årscykel för styrprocess 4 2 Arbetsorganisation

Läs mer

2002-10-18 36-56. Protokoll fört vid sammanträde i Halmstad 2002-10-18 med. Södra Regionvårdsnämndens kansli. Närvarande 2002-10-18.

2002-10-18 36-56. Protokoll fört vid sammanträde i Halmstad 2002-10-18 med. Södra Regionvårdsnämndens kansli. Närvarande 2002-10-18. PROTOKOLL 1(9) Protokoll fört vid sammanträde i Halmstad 2002-10-18 med Södra Regionvårdsnämnden 2002-10-18 36-56 Närvarande 2002-10-18 Landstinget Kronoberg Erling Persson Anita Ljungberg Landstinget

Läs mer

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården STYRDOKUMENT för Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Styrdokument för kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Ett kvalitetsregister för uppföljning av nya läkemedel som används

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

2014-10-27 2:1 Infogat rättningar från Jonas Appelberg Karin Jones 2015-01-29 2:2 Infogat rättningar, budskapsformuleringar Sara Ekström

2014-10-27 2:1 Infogat rättningar från Jonas Appelberg Karin Jones 2015-01-29 2:2 Infogat rättningar, budskapsformuleringar Sara Ekström 02-02 KOMMUNIKATIONSPLAN Forum Norr forum norr för klinisk forskning Beställare: Norrlandstingens regionförbund Mottagare: Styrgrupp Forum Norr Kommunikationsansvarig: 1 nr: Revisionshistorik Datum nr

Läs mer

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065)

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065) FÖRBUNDSORDNING Region Värmland - kommunalförbund har tillkommit som ett led i ett fördjupat samarbete mellan kommunerna och landstinget i Värmland för att stärka den demokratiska förankringen i utvecklingsarbetet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, 2015-10-20 kl. 13:00-15:15 108-123 Beslutande Christer Johansson (S) ordförande Peter Friberg (M) Ingvar Jansson (S) Anna Zöögling (S) Håkan Joelsson (S) Josette Rask (C) Ingvar Johansson

Läs mer

PRELIMINÄR VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR

PRELIMINÄR VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 1(7) PRELIMINÄR VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 2019-2021 Utgångspunkter och inriktning Efterfrågan på sjukvårdsregionen som en arena för utveckling och för att lösa gemensamma frågor är fortsatt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor 2012-11-16 LJ2012/1621 Landstingets kansli Ekonomiavdelningen Lars Wallström Landstingsstyrelsen Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor Bakgrund Landstingsfullmäktige har 2012-06-19-20, 72 beslutat

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Thomas Pettersson, ordförande i Regionala medicinska rådet hjärta/kärl 60

Thomas Pettersson, ordförande i Regionala medicinska rådet hjärta/kärl 60 PROTOKOLL 1(7) 2004-10-15 57-71 Protokoll fört vid sammanträde i Växjö, 2004-10-15 med Södra Regionvårdsnämnden Närvarande 2004-10-15 Landstinget Kronoberg Erling Persson (s) Göran Giselsson (m) Ragnar

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni

DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni Innehållsförteckning Uppdrag 2 Organisation 3 Styrelsen 3 Styrelsens uppgifter 3 Beredningsgruppens uppgifter 3 Tjänstemannens uppgifter 3 Revisorer 3 Under verksamhetsåret

Läs mer

UFV 2003/39 CK 2003-0036

UFV 2003/39 CK 2003-0036 1 Regionalt avtal mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning samt utveckling av hälso- och sjukvården. Bakgrund Läkarutbildningen

Läs mer

Dagordning för sammanträde för Barn- och utbildningsberedningen samt Socialberedningen gemensamt

Dagordning för sammanträde för Barn- och utbildningsberedningen samt Socialberedningen gemensamt Barn- och utbildningsberedningen 2011-11-10 Kallelse till sammanträde Plats: Arkitektkopias sammanträdesrum, Västra Varvsgatan 11, Luleå Sammanträdet hålls på entréplanet i samma hus som Kommunförbundet

Läs mer

Forskning och utveckling inom landstinget

Forskning och utveckling inom landstinget Forskning och utveckling inom landstinget Regionens utveckling och tillväxt Kunskapsorganisation god vård Skapar grund för innovationer och utveckling Landstingets skyldighet ( 26b HoS) Attraktivt landsting,

Läs mer

Utöver vad som anges i Kommunallagen (KL) gäller nedanstående bestämmelser.

Utöver vad som anges i Kommunallagen (KL) gäller nedanstående bestämmelser. Gällande förbundsordning för Sjuhärads kommunalförbund: Utöver vad som anges i Kommunallagen (KL) gäller nedanstående bestämmelser. 1 Medlemmar namn, säte och varaktighet Medlemmar i Sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Norrlandstingens regionförbund (8)

Norrlandstingens regionförbund (8) Norrlandstingens regionförbund 2012-09-25--26 1 (8) Paragrafer 41-60 Datum 2012-09-25 26 Plats Styrelserummet, Landstingets kansli, Luleå Deltagare Beslutande Harriet Jorderud Per Wahlberg Hans Hedlund

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) 1 (13) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 24 augusti 2005 kl 14.45-16.30 Beslutande Robert Uitto Harriet Jorderud Mona Nyberg Bengt Bergqvist Karin Paulsson Thomas Andersson

Läs mer

22 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården RS150289

22 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården RS150289 22 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården RS150289 Ärendet Regionstyrelsen fattar beslut om fördelningen av regionala medel till införande av standardiserade vårdförlopp. Regeringen och

Läs mer

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg Plats och tid Sessionssalen, kl 15.00-16.00 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Beslutande Ledamöter Monica Marker (M), ordf Bjarne Olsson (S), vice ordf Peter Westerdahl (M) Birgith Schelin (C) Cecilia Koch

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Arbetsutskottet 2014-02-20

Sammanträdesprotokoll. Arbetsutskottet 2014-02-20 Sammanträdesprotokoll Sida 1 Plats och tid Räddningsstation Avesta kl 09.00 10-30 Beslutande Per Jansson (S) Hedemora, ordförande Teemu Sulin (V) Fagersta Gunnar Tiger (S) Norberg Lars Levahn (S) Avesta

Läs mer

Årsrapport 2014. Klinisk miljömedicin Norr

Årsrapport 2014. Klinisk miljömedicin Norr Årsrapport 2014 Klinisk miljömedicin Norr Innehållsförteckning Bakgrund Klinisk miljömedicin Norr... 3 Funktion och inriktning... 3 Organisation... 3 Aktiviteter och händelser under 2014... 4 Ekonomisk

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Norrbottens läns landsting Dnr: UmU 243-662-13 Dnr: NLL 719-13 AVTAL mellan medicinska fakulteten, Umeå universitet, och Norrbottens läns landsting om verksamhetsförlagd

Läs mer

FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR

FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR De fyra norrlandstingen ställer årligen ett forskningsanslag till förfogande för klinisk forskning inom hälso- och sjukvården i norra sjukvårdsregionen,

Läs mer

Stadgar 2013. Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013. Astma- och Allergiförbundet

Stadgar 2013. Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013. Astma- och Allergiförbundet Stadgar 2013 Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013 Astma- och Allergiförbundet Stadgar för Astma- och Allergiförbundet Antagna av kongressen 2013 1. Ändamål Astma- och Allergiförbundet

Läs mer

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 1(8) Datum Diarienummer 2015-03-12 RS150023 Regionalt cancercentrum Syd Regionalt cancercentrum Väst Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 Bakgrund

Läs mer

Samverkansnämnd. Protokoll. Datum: 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås. Tjänstemän. Närvarande: Landsting/politiker

Samverkansnämnd. Protokoll. Datum: 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås. Tjänstemän. Närvarande: Landsting/politiker Samverkansnämnd : 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås Närvarande: Landsting/politiker Örebro Marie-Louise Forsberg-Fransson Ola Karlsson Robert Mörk Jenny Steen Ewa Sundqvist Annika

Läs mer

DELÅRSRAPPORT för första kvartalet 2008 (Dnr 2008:04 / 4)

DELÅRSRAPPORT för första kvartalet 2008 (Dnr 2008:04 / 4) SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING DELÅRSRAPPORT 2008:1 1 (6) DELÅRSRAPPORT för första kvartalet 2008 (Dnr 2008:04 / 4) 1. Inledning Samordningsförbundet Jönköping är en fristående juridisk person som är bildat

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET I JÄMTLANDS LÄN ÅR 2015 Ansvarig: Therese Norrbelius Revisionsrapport 2 (6) 1 INLEDNING På uppdrag av revisorerna i Samordningsförbundet i Jämtlands

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen 2005-03-17. Kansliet Kommunförbundet Skaraborg. Skövde.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen 2005-03-17. Kansliet Kommunförbundet Skaraborg. Skövde. Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Kansliet Kommunförbundet Skaraborg. Skövde. Kl. 10.00 12.00 Beslutande Jan-Erik Wallin, ordf. Ulla Göthager Björn Bergquist Pelle Pellby Ingalill Andersson Gert-Inge

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 1(9) VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 2019 2021 Utgångspunkter och inriktning Efterfrågan på sjukvårdsregionen som en arena för utveckling och för att lösa gemensamma frågor är fortsatt stor. Initiativen

Läs mer

Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Kjell-Åke Halldén Sekreterare 14/ 26 Plats Byggmästareföreningens lokaler, Storgatan 9, Luleå Beslutande Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Marlene Haara, (s), Haparanda Rita Poromaa, (s), Gällivare Ayse Duyar, (mp), Luleå Övriga deltagande

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-09-23 145(162)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-09-23 145(162) Styrelsen 2010-09-23 145(162) Plats Beslutande Kulturens Hus, Luleå Karl Petersen, (s), Luleå Anna Hövenmark, (v), Jokkmokk Britta Flinkfeldt-Jansson, (s), Arjeplog Tommy Nyström, (s), Gällivare Robert

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-10-02

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-10-02 PROTOKOLL 1 (9) 82-94, 1 bilaga Plats och tid Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå, klockan 09.00-11.50 Beslutande Peter Olofsson, (S), ordförande Nicklas Sandström, (M), vice ordförande Helen Forsberg,

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marie Hellström TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 6 1 (5) HSN 1111-1442 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval

Läs mer

Delårsrapport. Jan okt 2012 Närsjukvården i östra Östergötland

Delårsrapport. Jan okt 2012 Närsjukvården i östra Östergötland Delårsrapport Jan okt 2012 Närsjukvården i östra Östergötland 2012 11 21 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Produktionsenhetschefens reflektion 1 Fördjupad ekonomisk analys 2 Ekonomisk redovisning

Läs mer

Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag

Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag Datum Bilaga till protokoll styrelsen 2007-12-14 Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag Kommunförbundet Skånes vision att anta vision för förbundet enligt bifogade

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m)

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m) 1(24) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande: Utses att justera: Kerstin Asplund,

Läs mer

Årsredovisning år 2013 för Samordningsförbundet Activus i Piteå

Årsredovisning år 2013 för Samordningsförbundet Activus i Piteå Årsredovisning år 2013 för Samordningsförbundet Activus i Piteå Verksamhetens art och inriktning Samordningsförbundet Activus bedriver finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet inom Piteå kommuns

Läs mer

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 1 Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 2 Innehållsförteckning: Bakgrund 3 Aktiviteter 2015 5 - Möten 5 - Föreslagen infrastruktur

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Hälso- och arbetsmiljöenheten (HoA), Stortorget 2, Östersund Kl 08.30-16.30 Beslutande Harriet Jorderud (s) Bernt Söderman (c) Mona-Lisa Norrman (v) Finn Cromberger (fp) Nina Fållbäck-Svensson

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND

NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND 2015-03-11 1 (22) 16 Dnr 001/15 ÅRSREDOVISNING 2014 för NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND Fastställd av Förbundsdirektionen 2015-03-11 5 2(22) Innehåll Sida Inledning 3 Utgångspunkter och övergripande mål

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården JUNI 2015 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2011-12-07 Styrdokumentet fastslaget av Regionala

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

2009-03-27 Dnr 539-2009. Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009

2009-03-27 Dnr 539-2009. Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG 1 Bert-Olof Åkerström Kommunstyrelsen Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009 Budget 2009 antogs av kommunfullmäktige den 11 december. Under hela hösten bedömdes effekterna

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Företagspolicy för Gislaveds kommun

Företagspolicy för Gislaveds kommun 2012-06-12 Antagen av kommunfullmäktige 2011-09-27, 116 Reviderad kommunfullmäktige 2012-08-30, 118 Förslag till revidering (anpassning) efter kommunfullmäktiges beslut den 29 mars 2012 37om revidering

Läs mer

Utökat uppdrag för vårdsamverkan Fyrbodal - samverkan Barn och Unga

Utökat uppdrag för vårdsamverkan Fyrbodal - samverkan Barn och Unga sida 1 2014-09-19 Dnr: KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Utökat uppdrag för vårdsamverkan Fyrbodal - samverkan Barn och Unga På uppdrag av det Politiska Samrådet för Vårdsamverkan Fyrbodal har Mathias Lind

Läs mer

Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15

Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15 Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15 Förbundsordning för Skaraborgs Kommunalförbund Namn och säte 1 Kommunalförbundets namn är Skaraborgs

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Lisbet Östberg Maj-Britt Åkerström 15 april 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Krokoms kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland ÅF Stadgar Slutgiltigt förslag 2012-04-03 ORG.docx Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland 1. Föreningens firma och ändamål 1.1 Föreningens firma är Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Läs mer

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning 2012-03-19 Förbundsårsmöte lördag 21 april 2012 Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning Den 22 februari 2012 beviljade Arvsfonden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) 1 (7) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 29 april 2004 kl 14.45-15.15 Beslutande Maidie Wiklund Robert Uitto Mona Nyberg Bengt Bergqvist Karin Paulsson Thomas Andersson Inger

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013 Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5 Budget 2013 I detta tjänsteutlåtande lämnas förslag till budget för Samordningsförbundet Göteborg

Läs mer

Samarbetsavtal för Sundsvallsregionen

Samarbetsavtal för Sundsvallsregionen Sundsvallsregionen 1 (6) Samarbetsavtal för Sundsvallsregionen Nedanstående avtal är tecknat mellan följande kommuner i Sundsvallsregionen Hudiksvall, Härnösand, Nordanstig, Sundsvall, Timrå och Ånge.

Läs mer

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015.

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Villkor

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2013/013-002 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas.

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas. 2015-11-05 1 Vision 2030 ska utgöra en övergripande och gemensam framtidsbild för Nybro kommun och de kommunala bolagen. Utifrån Nybros vision ska respektive verksamhet organisera sig och verka för att

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus Dokumentet

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018 Ärendebeskrivning 1 (9) Enheten för Ekonomistyrning Handläggare Datum Diarienummer Agneta Gustavsson Veronica Hedlund Lundgren 2015-11-30 LK/152610 Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Läs mer

Detaljbudget 2016 Sahlgrenska International Care AB

Detaljbudget 2016 Sahlgrenska International Care AB Detaljbudget 2016 Sahlgrenska International Care AB Innehållsförteckning Detaljbudget 2016 Sahlgrenska International Care AB... 1 1. Sammanfattning... 2 2. Verksamheten... 2 2.1. Verksamhetens övergripande

Läs mer

Årsredovisning. Föreningen Sveriges Energirådgivare FSE

Årsredovisning. Föreningen Sveriges Energirådgivare FSE Årsredovisning för Föreningen Sveriges Energirådgivare FSE 829501-5161 Räkenskapsåret 2011 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1 (7) Resultaträkning 2 (7) Balansräkning 3 (7) Tilläggsupplysningar

Läs mer

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Fastställd av kommunstyrelsen 2013-09-24 96 Inledning Idag har Lycksele kommun för stor kostym i förhållande till vårt ekonomiska utrymme. Nu

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnd 2014.12.17 1 Plats och tid Sammanträdesrum Huangshan, kommunhuset kl 13.30-16.05 Beslutande Övriga deltagande Justerare Stefan Westergren (S) ordf Anders Palm-Lundin (S) Mikael Hernborg (S)

Läs mer

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 13 142168-15 Rapport beträffande delårsgranskning.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning av mål med betydelse för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen 2003-09-25. Stadshuset, Göteborgs stad 13.00 16.00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen 2003-09-25. Stadshuset, Göteborgs stad 13.00 16.00 Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Stadshuset, Göteborgs stad 13.00 16.00 Beslutande Jan-Erik Wallin, ordf. Göran Johansson Gert-Inge Andersson Lennart Björk Inga-Lill Andersson Stefan Svensson Thomas

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet Denna arbetsordning har antagits av Svenska Klätterförbundets styrelse den 27 november 2010. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter förbundsmötet och ska revideras

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.00-10.15 Beslutande Övriga närvarande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Daniel Persson (M), 1:e vice ordförande Anders Albäck (FP), 2:e

Läs mer

Norrbottens Läns Landsting 2015

Norrbottens Läns Landsting 2015 1 Redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården Norrbottens Läns Landsting 2015 Datum: Fastställd av: Hans Rönnkvist, Landstingsdirektör 2 Nationell

Läs mer

Arbetsutskottet föreslår landstingsstyrelsen: 1. Avtal om regional samverkan inom Uppsala/Örebroregionen förlängs att gälla till 2015-12-31

Arbetsutskottet föreslår landstingsstyrelsen: 1. Avtal om regional samverkan inom Uppsala/Örebroregionen förlängs att gälla till 2015-12-31 I II Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet C-fv ~ILAG-A AlJ '6 75 A BESLUTSUNDERt>AG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum 2014-08-25 Sida 1 (2) Dnr LD14/02390 Uppdnr 846 2014-08-25

Läs mer

BILAGA Inlandskommunerna Ekonomisk Förening (IEF) och Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner (FSV) om eventuell framtida gemensam förening. Utgångsläge IEF bildades år 1989 och FSV år 1999. FSV har haft

Läs mer

Beredningarna för medborgardialog

Beredningarna för medborgardialog Beredningarna för medborgardialog Johan Lindberg Strateg 044-309 32 23, 0768-87 12 77 johan.lindberg@skane.se Datum 2012-08-28 Dnr 1100552 1 (8) Medborgarperspektiv i styrningen - Lägesrapport angående

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 20 september 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 ST ADG AR sid 1(5) STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 Ändamål: Näske Båtsällskap, stiftat den 28 januari 1974, har till syfte att sammansluta båtägare och för båtsporten intresserade

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Förstudie kring övertagandet av viss hälso- och sjukvård LSS

Förstudie kring övertagandet av viss hälso- och sjukvård LSS www.pwc.se PM Fredrik Markstedt Certifierad kommunal revisor och Charlotte Erdtman Förstudie kring övertagandet av viss hälso- och sjukvård LSS Nynäshamns kommun Förstudie kring övertagandet av viss hälso-

Läs mer