Vi jobbar också med elever från särskolan som lär sig spela piano med hjälp av färger.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi jobbar också med elever från särskolan som lär sig spela piano med hjälp av färger."

Transkript

1 Musikskolans personal fick i år IPads, något som visat sig vara till stor hjälp i undervisningen. Användningen av IPads har förenklat och tillfört flera nya möjligheter, som att enkelt dokumentera eleverna, maila noter och arbetsuppgifter, dela olika pedagogiska lektioner med kollegor och elever och till musiklyssning. Elevtillströmningen till musikskolan har fortsatt varit god. Musikskolan har elever på alla grundskolor i kommunen och har även ett mycket gott samarbete med Gislaveds gymnasium, där flera av musikskolans lärare undervisar eleverna på det estetiska programmet. Detta samarbete är mycket fruktbart, inte minst i konsertsammanhang och i musikskolans orkestrar och ensembler, där dessa med fördel har förstärks av elever från det estetiska programmet. Ett viktigt övergripande mål för musikskolans verksamhet är att eleverna i största möjliga mån skall erbjudas att vara med i någon ensemble eller orkester. Att spela eller sjunga tillsammans ger glädje och tränar samarbetsförmåga, men är också ett viktigt pedagogiskt sätt att få eleverna att bli bättre och därmed nå högre resultat. Samarbetet med grundskolan fungerar bra. Flera lyckade samarbetsprojekt mellan musikskolan och grundskolan har ägt rum. Ett gott samarbete mellan grundskola och musikskola är grunden för att musikskolan skall kunna verka i hela kommunen och därmed ge alla barn möjlighet att få lära sig att sjunga eller att spela ett instrument. Musikskolans aktiva roll i samhället är fortsatt mycket stor. Musikskolans ensembler och grupper har deltagit aktivt i samhällsengagemang som Gisledagarna, marknader, nationaldagsfirande och även mindre konsertverksamheter på caféer, äldreboenden och förskolor. Glädjande nog har året gett stor utdelning i fråga om elever som gått vidare till högre musikutbildningar, något som även fortsättningsvis gör Gislaved känt som en mycket aktiv musikkommun.

2 PIANO Pianoundervisningen under året har som alltid legat på att möta eleverna där de befinner sig och utveckla deras pianospel i den mån som är möjlig för varje individs förutsättningar, förväntningar och spelglädje. Ett extra fokus har legat på de som spelar sitt tredje och fjärde år. Bland annat med en kickoff i början av höstterminen, med ett fyrhändigt projekt, samt en övningstävling med fina resultat under våren. Vi har jobbat med sceniska framföranden i både stora och små sammanhang för att ge så många elever som möjligt chans att uppträda någon gång under året. Utöver det har vi jobbat med måluppfyllelse och betygsättning med pianisterna på estetiska programmet. Vi har förberett elever inför intagningsprov och spelprov för diverse musikhögskolor och folkhögskolor. Vi har under året haft två grupper med pianoelever som spelar enligt suzukimetoden. De har förutom enskild undervisning gruppundervisning varannan vecka. Där tränas de i att framträda genom att vid varje grupptillfälle göra en liten konsert för föräldrar och syskon. Två elever har under året spelat upp för avklarad bok ett och fått diplom. Till hösten räknar vi med att ta in 6 nya suzukielever. Vi jobbar också med elever från särskolan som lär sig spela piano med hjälp av färger. Pianoeleverna fyller en viktig roll i musikskolans pop- och rockensembler, minidrumcorps och Gislaved Drum & Drill Corps. GITARR Gitarr, elgitarr-och elbaspedagogerna har under läsåret upplevt en fortsatt stegrande entusiasm för våra instrument bland våra elever. Få slutar och många nybörjare anmäls. Det är stimulerande att arbeta i medvind, men hela ämnesgruppen gitarrlärare levererar ändå ständigt nya idéer i syfte att utveckla bredden i undervisningen ytterligare. Vår målsättning är att hjälpa var och en att komma så nära deras drömmar/önskningar som möjligt, men också att visa på genrer som vidgar deras musikhorisont. Vi försöker hela tiden utöka spelkontakten med andra instrumentgrupper för att på så vis främja mångfalden och kanske något hjälpa även blås/stråk in i våra musikstilar. Som tidigare år medverkar vi med våra elever vid en mängd olika konserter och evenemang. De yngsta och grönaste nybörjarna har spelat i klassrummet eller för släktingar lite mer informellt, och de allra mest drivna eleverna har kunnat avlyssnas i konsertsalar och radio. Gisledagarna blev en stor framgång med proffsscen och fint väder. Våra rockband fick här det rätta forumet för sin musik. Årets GITARRFEST i Torghuset hade rekordpublik med över trehundra personer, trots konkurerande evenemang för många elever. Genremässigt når vår instrumentgrupp väldigt långt, och det avspeglades denna kväll tydligt i våra elevers entusiasm. Gislaved Guitar Big Band är senaste tillskottet av ensemble där våra instrument ingår. Våra begåvade ungdomar fick gott om utrymme denna kväll att visa sina färdigheter, och föräldrar och anhöriga kunde stolt konstatera att framsteg gjorts även detta läsår.

3 SLAGVERK Allmänt Läsåret har i stora delar liknat föregående år. Tre nya ensembler har sett dagens ljus. Slagverksgrupp 1 bestående av andraårselever på slagverk. Slagverksgrupp 2 bestående av tredjeårselever samt pianoelever på mallet. Dessutom har vi på vårterminen startat upp en ES-slagverksensemble. Aktiviteter Slagverkselever har under året medverkat vid konserter i sina respektive orkestrar. De har varit med i Symphonic Junior, Symphonic Band, Gislaved Drum & Drill Corps, Gislaveds Symfoniorkester och Lilla Storbandet. Utöver detta spelar slagverkarna i olika rockband Mål inför framtiden Inför läsåret startar vi upp ett minidrumcorps som kommer att bestå av elever från 2:a till 4:e spelåret. Pianoelever kommer erbjudas att spela malletinstrument. Vi kommer att repetera en gång i veckan. ES-slagverksensemble kommer att permanentas och ge eleverna tillfälle att spela kammarmusikaliskt i olika konstellationer under året. Gislaved Drum & Drill Corps Ledare: Kent Lindén, Alexander Kroon, Helén Bergenholtz, Cecilia Danielson Repetitionsarbetet har som vanligt fungerat bra, medlemmarna är motiverade med näst intill 100% närvaro. Fikapausen på 15 minuter, samt vår trevliga julfest gör att den sociala samvaron får medlemmarna att trivas tillsammans. Årets musik och dansprogram har utvecklats på ett positivt sätt med ny musik och koreografi, allt enligt medlemmarnas utvärderingar och önskemål. Många föräldrar engagerar sig i de olika kommittéerna vilket kommer medlemmarna tillgodo på ett mycket bra sätt. Aktiviteter Våra spelningar på hemmaplan var som traditionen bjuder bl.a Smålandsstenar marknad, Vårblås och Virvelvindar, Gisledagarna, Karnevalen i Värnamo, KarnELEValen och Nationaldagsfirandet i Anderstorp. Årets utlandsresa gick av stapeln i oktober. Målet var Clonakilty och Cork på Irland. Detta var en festival där vi paraderade och gjorde konserter i såväl Clonakilty som i Cork. Irländarna var väldigt måna om att få visa oss sin kultur vilket resulterade i såväl utflykter till häftiga naturscenerier som konserter med lokala musiker. Vi åkte därifrån med många härliga upplevelser i bagaget. Även i år deltog vi i Indoor Percussion Europé som gick av stapeln den 1-2 mars på Hulebäcksgymnasiet, Mölnlycke. Dag 1 bestod av workshops av mycket kompetenta pedagoger från både Sverige, Holland och Usa. Dag 2 tävlade vi och blev bedömda av 3 utländska domare från Holland samt Belgien där Gislaved Drum & Drill Corps i hård konkurrens kom på 2:a plats i Concert Class. BLÅS Under läsåret 13/14 har blåslärarna varit aktiva i många olika musikaliska projekt. Förutom att ingå i både Västbo Musikår och Gislaveds symfoniorkester, har vi kunnat dela in elever i flera mindre ensembler. Ensemblespel är en väldig viktig del i musikundervisning. Såväl som den musikaliska utmaningen tränar man samarbetsförmåga och självständighet och inte minst social förmåga.

4 Under året har vi haft fyra tvärflöjtsensembler, en klarinettensemble (Caprice) och två brassensembler som har spelat vid samlingar på dagis, elevkonserter på skolor och i samverkan med kyrkan i t.ex Burseryd. Blåsorkestern Symphonic Band med sina 30 musikanter, jobbade under höstterminen för bl.a den stora julkonserten i december. Med fortsatta repetitioner under året imponerade de på många, då ensemblen medverkade på Gisledagarna. På fredagen spelade de på stora scenen, i samarbete med lilla slagverksensemblen och på lördagen gick de, tillsammans med Symphonic Junior och slagverksensemblen, i ett sambatåg genom Gislaveds centrum. Den 4 juni avslutades terminen med en Lisebergsresa. För Symphonic Jr och sina 35 blåselever och en slagverkare, började terminen med ett omfattande projekt tillsammans med kommunens kompanjonklasser. Musikalen Låtbåten framfördes av Symphonic Jr. och 90 sjungande elever från kompanjonklasser årskurs 2 från Eken-, Törås-, och Örerydsskolan. Till hjälp hade vi också ett kompband bestående av lärare från musikskolan. Förutom en timmes repetition hade vi också en gemenskapskväll fredagsmys. Symph. Jr. medverkade vid blåsorkestrarnas årliga julkonsert och en lunchkonsert tillsammans med musikskolans brasselever. Våren avslutades med blåsmusik på Gisledagarna (konsert på fredag och sambatåg på lördag). En stor förändring läsåret var sammanslagningen av Västbo och Gislaveds musikkårer till en stor gemensam musikkår. Musikskolan passade då på att anpassa sin blåsorkesterverksamhet efter detta och det medförde att alla elever från årskurs åtta och uppåt spelar i musikkåren. Det blev en mycket lyckad modell! Både musikaliskt men framför allt gemenskapsmässigt. Det är så mycket roligare att vara delaktig i en verksamhet där man är många och där alla trivs. Många bra konserter och en mycket lyckad utlandsresa till Tyskland hann vi också med. Vi hade i äran att stå som värd för Länsblåsorkestern under hösterminen, Det är ett sammarbetsprojekt mellan länets alla musik/kulturskolor. Det vänder sig till de elever som kommit lite längre på sin musikaliska resa och som här får en möjlighet att spela blåsorkester på lite högre nivå för en dag. Det blev mycket uppskattat och omtyckt. Johanna Andersson (trombon) och Lillemor Gradin har fortsatt med Beatbone projektet. Plasttromboner som väger endast 800 g har varit en mycket bra redskap där elever i årskurs 2 kan lära sig spela trombon (de roliga färgerna inte att förringa!). Brasslärarna har i år testat ett nytt spelmaterial för sina nybörjare, Startklart. Bra enkla melodier med bra komp på tillhörande cd. Alla brassinstrumenten har samma låtar vilket gör det enkelt om man vill spela ihop, vilket vi har tagit fasta på. Ett par gånger under läsåret har de elever som spelar sitt första år redan deltagit i samspel och haft konsert. STRÅK På nytt har vi upplevt ett år fyllt av stråkmusik. Det har varit konserter, resor speldagar mm. med elever individuellt, i ensembler och stråkorkestrar. Stråkverksamhetens stolthet är den breda orkesterverksamheten; vi har fem stråkorkestrar från nybörjarorkestern Fair Play, till Kammarorkestern med elever med siktet inriktat på yrkesstudier. Att vi har en bred verksamhet såg vi bland annat vid Stråkfesten i april där de två yngsta orkestrarna medverkade med fantastiskt resultat till alla anhörigas glädje och stolthet! Att vi har spets i verksamheten ser vi bland annat i alla dem som blir en del i Gislaveds Symfoniorkesters verksamhet, samt i alla dem som i en jämn ström antas till yrkesmusikstudier. Ett ledord i stråkverksamheten är samarbete. Samarbete i positiv anda bedrivs inom stråkarbetslaget, mellan stråk- och andra ämnesgrupper på musikskolan, men också mellan alla musik- och kulturskolor i hela

5 Jönköpings län. Ett sådant stort projekt var Länsstråkdagen på kulturhuset SPIRA i Jönköping den 17 maj där violinister, cellister och kontrabasister träffades i olika konstellationer från kl Dagen utmynnade i en konsert med ca 400 instrumentalister på scenen samtidigt. En stor manifestation! I vår orkesterstege slussar vi eleverna varsamt framåt så att de utvecklas till fina och aktiva musikanter och får samtidigt ett gott kamratskap i den miljön som arbetet kring musiken skapar. Vi ser med stolthet och trygghet fram emot nästa läsår där vi kommer att fortsätta med vår aktiva utåtriktade verksamhet. SÅNG Solosång Eleven har möjlighet att söka en plats på solosång fr.o.m år 7. Eleven har min. undervisning per vecka. Man tränar sin röst med hjälp av individuellt utformade röstövningar för att få en god röstteknik över hela sitt register. Vi arbetar med en blandad repertoar av pop, visor, musikal, jazz och enkla klassiska sånger. Mikrofonteknik ingår också i undervisningen. När rösten fungerar bra så stärks också självkänslan så man gemensamt med andra kan medverka vid olika typer av konserter. Gruppsång Eleven har möjlighet att söka en plats fr.o.m årskurs 4. Gruppen är vanligtvis 2-4 elever min. per vecka. Vi börjar varje lektion med röstvård. Det innebär att vi arbetar med andningsövningar och speciellt utformade röstövningar, som syftar till att ge eleven en god röstteknik. Vi arbetar med en blandad repertoar av visor, pop och enkla klassiska sånger, både på svenska och engelska, där även textförståelsen är viktig. Stämsången finns också med som en viktig del att träna elevens gehör. Dyslektiker kan få god hjälp genom sångträning. Vi gör ett antal konsertframträdanden per läsår, där vi samarbetar med olika instrumentgrupper. Vanligtvis har vi en sångkonsert per termin. Julkonsert med sångare, instrumentalister och kompgrupp månd. 16/ Vårkonsert med sångare och instrumentalister onsd. 21/ Körsång Musikskolans kör Young Voices. Eleverna har möjlighet att få sjunga i kör från årskurs 3. Alla som anmäler sig får möjlighet att delta i körsång. Kören är uppdelad i 2 grupper. Årskurs 4 och 5 tillsammans och årskurs 6 och uppåt. Inför en konsert sjunger vi oftast tillsammans båda grupperna. Varje repetition innehåller röst- och gehörsövningar, unison sång kanonsång eller enkel stämsång. I körsång tränas man att hålla sin egen stämma och lyssna på varandra. Alla är lika viktiga för körens resultat. Det finns också möjlighet att få sjunga solo i sångerna vilket många vill prova på. Detta läsår har vi haft: Lucia på Blomstergården i Gislaved Lucia på Vitsippan i Gislaved Jul och Luciakonsert tillsammans med övriga sångare på musikskolan och ES i konsertsalen. Skolkonsert på Sörgårdsskolan tillsammans med stråkorkestern Con brio. Skolkonsert på Gyllenforsskolan tillsammans med stråkorkestern Con brio. Vår- och sommarkonsert på Gislows dagledigcenter. Vår- och sommarkonsert på Bernts i Gislaved. Sångkonsert i Gislesalen tillsammans med övriga sångare o ES på musikskolan. Vår o sommarkonsert i Folkets hus i Anderstorp. Vår årliga Lisebergsresa fick avsluta vår termin även detta läsår.

6 Skye Crofters Detta läsår fick vi förutom dragspelaren och sångaren Daniel Andersson starta med en helt ny uppställning musikanter. Intresset för att vara med och musicera var stort, och detta året har vår instrumentsättning varit följande: Thin/ low-whistle, tvärflöjt, mandolin, banjo, dragspel, gitarr, kontrabas, violin och resonatorgitarr. Vi har inte använt noter, låtarna har övats in på gehör fras för fras, det är det traditionella tillvägagångssättet att instudera denna typ av musik. Att lära sig låtar på gehör kan för duktiga notläsare te sig som en omväg, men det är ett faktum att man öppnar upp ytterligare en dimension i musiken och kalibrerar örat genom gehörsinlärning. Världsmusikorkester Gislaveds Världsmusikorkester är en ung ensemble med äldre medlemmar. Verksamheten startade i början av förra läsåret och vi valde då att vända oss framför allt till de vuxna musikanter i kommunen som inte passade in i redan etablerade ensembler som till exempel storbandet, musikkåren eller symfoniorkestern. I Gislaveds Världsmusikorkester kan vi anpassa arrangemangen efter medlemmarnas kunskaper och instrument. Under året har tre medlemmar tillkommit. Tillväxten har emellertid hämmats på grund av brist på tillräckligt stora lokaler. Vi hoppas kunna lösa detta till nästa år så att vi kan välkomna fler intresserade. Framförallt är det före detta musikskoleelever (särskilt de som spelat i Skye Crofters) och kunniga folkmusiker från fler kulturer som vi vill kunna bereda plats. Vi har i enlighet med traditionen lärt oss all repertoar på gehör. Medlemmarna har möjlighet att vara delaktiga i det musikaliska arbetet då all arrangering sker i realtid under repetitionerna. Våra nya Ipads har gjort det mycket enkelt att spela in arrangemangen och dela via Soundcloud så att medlemmarna kan öva mer effektivt hemma. Vid läsårets slut gjorde vi även en inspelning i Musikskolans studio. Vi ser tydligt att metodiken fungerar: De medlemmar som nu varit med i två hela år har utvecklats fantastiskt fint, särskilt i melodispelet. Kompanjonundervisning i åk.2. Musikundervisningen syftar till att ge eleverna en grundläggande musikaliska insikter för att kunna bygga vidare och kunna nå målen senare i grundskolan.- Sång och spel i olika former: unison sång, kanon- och växelsång och ensemblespel med olika rytminstrument. Gestaltning av sånger i form av rörelse, rytmer och teckenspråk i vissa fall. Lektionerna innehåller sångträning med både nyare repertoar och de s.k. stamsångerna som knyter an till vardagliga och högtidliga sammanhang (t.ex. nationalsången). Vi går ofta hand i hand med olika ämnen i skolan, (t.ex. läser man om rymden sjunger vi också en del sånger om rymden). Eleven lär sig musiksymboler och musikaliska tecken, noter och paustecken. Danslekar provar vi på där lokaler tillåter, (dvs. där det finns utrymme). Vi spelar på olika rytminstrument vilket alltid är en höjdpunkt. Social samarbetsförmåga tränas genom att ibland uppträda för publik, t.ex. vid Lucia, skolavslutningar och att sjunga på äldreboende mm. Att få sjunga tillsammans som kör och även med små solister och att ibland spela rytminstrument till, är en mycket positiv upplevelse för eleverna. Deras självförtroende stärks genom att få framträda med sånger som de har lärt sej sjunga under året och de känner sånggemenskap och hur fint de låter när alla gör sitt bästa och sjunger tillsammans.

7 Vi har bl.a haft följande projekt o konserter: S. Hestra ka. / Luciafirande Skeppshult, klass 1-3 sjöng på julavslutningen Klockaregårdsskolan, klass 1-3 sjöng på skolavslutningen Skeppshultskolan klass 1-3 sjöng på filmfestival som var anordnad av skolan och även skolavslutningen. Konsertsalen Låtbåten en musikal för barn. Samarbete mellan kompanjonelever på Törås, Eken, Öreryd som sjöng och orkestern Symphonic junior som spelade. Luciasoare i Tyngelvi med Bureskolan. Sångstund med klass i februari. Konsert på Ekbackens äldreboende. Konsert på förskolan i Burseryd. Konsert för förskolan, ett gemensamt projekt Bureskolan klass 0-3 om stenåldern. Sångmedverkan på Bureskolan. September 7 GDDC Smålandsstenar Marknad 22 GDDC Invigning Fegens naturreservat, Sandvik 28 GDDC Invigning allaktivitetshuset, Burseryd Oktober 6 Musik i Villstads kyrka med stråk orkestern Vivace 11 Världsmusikorkester spela Lunchkonsert Gislaveds Konsthall 12 Länsblåsorkester, Gislaved 13 Höstkonsert Musikkåren Konsert för PRO med äldsta flöjtensemblegruppen 14 GDDC Musikfestival Clonakilty, Cork, Irland Skye Crofters spelade på Invigning av väg 27:s nya sträckning. 23 Unga Solister Gislesalen. Kammarorkestern med solister Konsert i Gislaveds kyrka med kammarorkester och pianoelever. November Popkonsert Konsertsalen. Symfoniorkestern, Kammarorkestern 19 Pianoeelever spelar på Ekbackens äldreboende. 20 Andrum, Smålandsstenar kyrka, medverkande elever. 22 Konsert på Klockargårdens servicehus i Anderstorp, klarinett 28 Pianokväll Gislesalen December 2 Konsert på Skattkistans förskola i Reftele, klarinett 2 Julkonsert med alla nybörjare på klarinett 5 Julkonsert med alla blåsorkesterar, brassensembler och Slagverksensembler Flöjtdag med ensemblespel i 4 olika nivåer 7 GDDC Marschträning i Gislehallen 6 Julcafé Konsertsalen. Stråkorkestern, Con Brio, Vivace 8 Julkonsert Musikkåren 9 Konsert på Öreryds dagis, klarinett Flöjtensemble 3 julkonsert i Reftele K:a 9 Julkonsert Gislesalen Suzukielever fiol,cello, piano

8 10 Pianoelever spelar på Mariagården, Smålandsstenar 11 Julkonsert Gnosjö kyrka med Da Capo 12 Musikmedverkan Stipendieutdelning, kommunfullmäktiges julavslutning. 12/13/14 Lucia, uppspel på diverse skolors luciatåg. Julavslutning, uppspelning på diverse skolors julavslutningar 16 Julkonsert med flöjt ensemble och sång elever i konsertsalen. 18 Julkonsert i Gnosjö kyrka. Kammarorkestern, kyrkokör, solister Lucia, uppspel på diverse skolors luciatåg. Julavslutning, uppspel på diverse skolors julavslutningar 20 Skolavslutningar medverkande elever Klockargård, Åtterås, Skeppshultsskolan, Klockargårdsskolan, Bureskolan, Nordinskolan, Gullviveskolan och Gyllenforsskolan Januari (2014) 18 GDDC Marschträning i Gislehallen 24 Masterklass med konsertpianisten Thomas Rydfeldt, Gislesalen 30 Pianoafton i Gislesalen 31 Konsert på Borgen med yngre och äldre violinister Februari 2 Drilluppvisning med Musikkåren 22 GDDC Marschträning i Gislehallen 24 Skolkonserter för 6 och 8-åringar, i Konsertsalen med Gislaveds Symfoniorkester, Kammarorkestern, blås elever. Mars 5 Con Brio, Kammarorkestern och Caprice spelar på Rotarys stipendiekonsert i konsertsalen 5 "Musikens vänner", stipendiekonsert - pianoelever 8 Speldag och konsert Konsertsalen. Suzukielever fiol, cello och piano 8 Caprice medverkar på "Klarinett-Frossan" i Borås med soloklarinettisten Ola Persson 8 GDDC Marschträning i Gislehallen 8 Vårsoare i Öreryd 13 BRF Starens årsmöte Gislesalen. Suzukielever fiol och cello 20 Pianoresa till Unga talanger i Göteborg. 21 Skolkonsertturné 4 konserter Sörgårdsskolan och Gullviveskolan. Con Brio och Young Voices 22 Klarinett-dag i Gislaved med alla klarinettelever. Focus på ensemblespel. 24 Pianoelever spelar en konsert på Biblioteket i Smålandsstenar. 26 Musikcafe Burseryd -pianoelever 26 Instrumentdemonstrationskonsert. Stråkorkestern, Finstämmarna Pingstkyrkan Gnosjö. 29 GDDC Musikprogram i Gisleparken 30 GDDC Marschträning i Gislehallen med Jonny Rådén April 2 Onsdagskonsert Gislesalen med Vivace och solister 5 Musik i Bredaryds kyrka med Con Brio och solister 6 Konsert Unga Solister Gislesalen. Kammarorkestern med solister (piano / oboe / violin) 8 Vårsoare i Öreryd, klarinett 23 Stråkfest Torghuset Smålandsstenar Fair Play, Stråkorkestern 26 Musikkåren medverkar Reftele skola Jubileum 25 Lunchkonsert med pianoelever på Borgen 30 Musikkåren valborgsfirande Gäddviken och Smålandstenar

9 Maj 1-4 Musikkåren resa Tyskland 1-2 GDDC Indoor Percussion Europe, Mölnlycke 1 Världsmusikorkester Konsert i Jälluntofta församlingshem 7 Sävsjö, skolkonsert. Resa med Stråkorkestern, Finstämmarna 9 Gitarrfest i Torghuset Smålandsstenar 10 GDDC KTH Quarneval, Stockholm 13 Vårkonsert Konsertsalen. Suzukielever fiol, cello, piano 14 Onsdagskonsert Gislesalen. Vivace och solister 15 ES-Vårkonsert Alla Es lärare /elever inblandad 17 Brasskonsert Gislesalen 17 Stråkdag SPIRA Jönköping. Resa med Kammarorkestern, Con Brio, Fiolsuzukigr. 19 Blåskonsert på Bredaryds dagis 19 Pianocafé. Bernts konditori, Anderstorp 21 Elevkonsert Sörgårdsskolan. Fiol- o pianoelever 21 Musikcafe Elins cafe, Smålandsstenar - pianoelever 23 Skolkonserter Bellmansalen. Con Brio och Vivace 24 GDDC Värnamo, Värnamo Karneval 30 Citytorget, torgspelning, Gisledagarna 30 Slagverksgrupp 1 och 2, Gisledagarna 30 Skye Crofters medverkar på Gisledagar 30 Symphonic Band 30 Pianoelever medverkar på Gisledagarna 30 GDDC Gisledagarna, Invigning 31 Slagverksgrupp 1 och 2, Karnevalståg med SB och SJ 31 GDDC KarnELEValen, Gislaved 31 Musikkåren Gisledagar Juni 5 Musikkåren Studentutsläpp 6 Musikkåren Nationaldagsfirande Reftele 6 GDDC Anderstorp, Nationaldagsfirande 12 Skolavslutning i Anderstorp med klarinettelever 12 Skolavslutningar Elevmedverkan Gyllenfors, Gullvivan, Eken, Sörgården, Villstad, Åtterås, Bureskolan, Klockargårdsskolan, Skeppshultsskolan, Nordinskolan

Pedagogiskt bokslut 2014-2015 för Blåsinstrument (trä- och bleckblås)

Pedagogiskt bokslut 2014-2015 för Blåsinstrument (trä- och bleckblås) Under året har vi aktivt arbetat med våra två mål; att involvera fler nya grupper i musikskolans verksamhet, samt att ge fler elever i grundskolan möjlighet till kompanjonmusikundervisning. Genom kompanjonmusiken

Läs mer

Under läsåret 2012-2013 har musikskolan fått förmånen att arbeta i de nya och nyrenoverade lokalerna i Gislaved. Detta har inneburit ett stort lyft för verksamheten, då de nya lokalerna har möjliggjort

Läs mer

Välkommen till Ale kulturskola!

Välkommen till Ale kulturskola! ALE KULTURSKOLA KULTURSKOLA ALE 2015-2016 Välkommen till Ale kulturskola! Ale kulturskola erbjuder undervisning i estetiska ämnen och undervisar nybörjareelever såväl som elever som vill fortsätta att

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2015 och verksamhetsplan 2016 Leksands musikskola

Kvalitetsredovisning 2015 och verksamhetsplan 2016 Leksands musikskola Kvalitetsredovisning 2015 och verksamhetsplan 2016 Leksands musikskola Kvalitetsredovisning 2015 Uppdrag Musikskolan är drivkraften i kommunenskultur- och musikliv och bidrar till individers personliga

Läs mer

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan 2015-2016 Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Vi hoppas du förstår vilken förmån du som är ung och bor i Skinnskatteberg har. Du har chansen att utan avgift få lära dig att:

Läs mer

För dig som är nyfiken på musik

För dig som är nyfiken på musik Musikskolan i Upplands Musikskolan i Upplands Väsby Väsby För dig som är nyfiken på musik Blåsinstrument Musikens språk Att få utveckla sig genom musik ger barn och ungdomar ett språk och ett verktyg till

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser Vad får barn och ungdomar att gå till skolan igen när de redan tillbringat halva dagen där? Dagens barn och ungdomar kommer att leva ett liv som ställer stora krav på kreativitet,

Läs mer

MUSIKSKOLAN. Vårterminen 2015

MUSIKSKOLAN. Vårterminen 2015 MUSIKSKOLAN Vårterminen 2015 Kära musikvän! Musikskolan i Boxholms kommun erbjuder barn och ungdomar möjligheten att i sin egen takt utvecklas inom musik. Denna broschyr presenterar dessa möjligheter och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2015/2016. Musikskolan

Systematiskt kvalitetsarbete 2015/2016. Musikskolan Systematiskt kvalitetsarbete 2015/2016 Innehållsförteckning 1 s verksamhet... 3 2 Vision för barn- och utbildningsnämnden... 3 3 Inledning... 3 4 Åtgärder för utveckling... 4 5 Uppföljning av prioriterade

Läs mer

Vi skapar levande musik i en levande stad för växande människor.

Vi skapar levande musik i en levande stad för växande människor. Vi skapar levande musik i en levande stad för växande människor. Umeå Musikskolas utåtriktade verksamhet Läsåret 2012-2013 Musikskolans lärare och elever är en viktig del av Umeås kulturliv, och syns ofta

Läs mer

Kvalitetsredovisning för 2005 Allmänt

Kvalitetsredovisning för 2005 Allmänt Kvalitetsredovisning för 2005 Allmänt Musikskolan tillhör område 14 (område 8 fr.o.m. 1 januari 2006) tillsammans med C4 Gymnasiet och Milner. Ytterst ansvarig för området var skolchef Ulf Stenåsen (fram

Läs mer

Kulturskolan. Kursprogram. teater. sång musik. dans

Kulturskolan. Kursprogram. teater. sång musik. dans Kulturskolan teater sång musik Kursprogram dans Ett helt hus och alla lärare väntar på dig! Vi är glada att hälsa dig välkommen till Ängelholms Kulturskola. Vi har öppenhet, omtanke och handlingskraft

Läs mer

Förutsättningar Organisation Instrument Elever gruppundervisning och individuell undervisning

Förutsättningar Organisation Instrument Elever gruppundervisning och individuell undervisning Kvalitetsredovisning för Borlänge musikskola läsåret 2009/2010 Förutsättningar Organisation I musikskolan arbetar rektor, assistent och musiklärare. Lärarna är organiserade i arbetslag för stråk, blås,

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN - Skolan du längtar till Välkommen till Kulturskolan! Kulturskolan i Katrineholm finns till för alla som drömmer om att kunna spela ett instrument, sjunga,

Läs mer

Välkommen till Ale kulturskola!

Välkommen till Ale kulturskola! ALE KULTURSKOLA KULTURSKOLA ALE 2011-2012 Välkommen till Ale kulturskola! Ale kulturskola erbjuder undervisning i estetiska ämnen och undervisar nybörjareelever såväl som elever som vill fortsätta att

Läs mer

Kulturskolan i Sjöbo Läsåret 2011-2012

Kulturskolan i Sjöbo Läsåret 2011-2012 Kulturskolan i Sjöbo Läsåret 2011-2012 Kulturskolan i Sjöbo erbjuder musikskola, teaterverksamhet, kreativt scenskapande och dockteaterverkstad. I vår verksamhet har vi ca 400 härliga, duktiga elever som

Läs mer

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp.

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp. Ämnesplan för Värmdö Kulturskola Dans Kunskap, motorik och kroppskännedom Grundläggande kroppskännedom samt ökad uppfattning om begrepp som tid, kraft och rum. Kunna utföra enkla grundrörelser i relation

Läs mer

HANINGE MUSIKKLASSER Brandbergsskolan

HANINGE MUSIKKLASSER Brandbergsskolan HANINGE MUSIKKLASSER Brandbergsskolan Sång- och orkesterklasser Haninge musikklassers verksamhet är förlagd till Brandbergsskolan och är integrerad med skolans övriga verksamhet. Vi följer samma läroplan

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

Välkommen till Ale kulturskola!

Välkommen till Ale kulturskola! Välkommen till Ale kulturskola! Ale kulturskola erbjuder undervisning i estetiska ämnen och undervisar nybörjarelever såväl som elever som vill fortsätta att fördjupa sig inom ett konstnärligt område.

Läs mer

Kursplan för musik i grundskolan

Kursplan för musik i grundskolan Kursplan för musik i grundskolan Denna kursplan innefattar årskurserna F-1 t o m 6.I årskurs 3 en del av året har eleverna efter enskilt politiskt beslut orkesterklass (se separat kursplan). Musikundervisningen

Läs mer

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan Vårspel 2016 vecka 10-16 Kulturskolan Under våren får du chansen att spela mycket mer hos oss utan att det kostar något extra. I stället för vanlig lektion får du vara med i olika ensembler och grupper.

Läs mer

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK 5 ÅK 1 Musicerande och musikskapande ÅK 2 Sång i olika former, unison sång, kanon och växelsång Spel i olika former, ensemblespel Imitation och improvisation med rörelser, rytmer

Läs mer

Välkommen till Eskilstuna musikskola

Välkommen till Eskilstuna musikskola Välkommen till Eskilstuna musikskola Vi vill stimulera flickor och pojkar till eget skapande och bidra till ett rikt och varierat musikliv i Eskilstuna. Musikskolan är en frivillig skolform som vill ge

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. för Gislaveds Kommunala Musikskola. Läsåret 04/ Inledning

LOKAL ARBETSPLAN. för Gislaveds Kommunala Musikskola. Läsåret 04/ Inledning LOKAL ARBETSPLAN för Gislaveds Kommunala Musikskola Läsåret 04/05 1.0. Inledning Under de närmaste åren kommer vi att prioritera följande områden för att utveckla musikskolan ytterligare. Måluppfyllelsen

Läs mer

MUSIC & PRODUKTION 2016

MUSIC & PRODUKTION 2016 MUSIC & PRODUKTION 2016 Hantverk Entreprenörskap från Idé till fördig produkt Samarbete och Gemenskap Vidgat språkbegrepp Multimodala uttryck Nyckelkompetenser VAD ÄR MUSIK&PRODUKTION? 1. Ett estetiskt

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Musik Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: o spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer o skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar

Läs mer

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK 5 ÅK 1 Musicerande och musikskapande ÅK 2 Sång i olika former, unison sång, kanon och växelsång Spel i olika former, ensemblespel Imitation och improvisation med rörelser, rytmer

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING MUSIKSKOLEENHETEN 08-09

KVALITETSREDOVISNING MUSIKSKOLEENHETEN 08-09 KVALITETSREDOVISNING MUSIKSKOLEENHETEN 08-09 Grundfakta Musikskoleenheten omfattar den kommunala musikskoleverksamheten och Fritidsledarna i Norrtälje stad. Kulturskolan har under läsåret erbjudit musikundervisning

Läs mer

falun.se/kulturskolan Kulturskolan i Falun Läsåret

falun.se/kulturskolan Kulturskolan i Falun Läsåret falun.se/kulturskolan Kulturskolan i Falun Läsåret 2017 2018 Välkommen till Kulturskolan i Kulturhuset tio14! Kulturskolan har nyligen flyttat in i fantastiska lokaler i Kulturhuset tio14 där vi tillsammans

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MUSIKINSTITUTET! VANDA MUSIKINSTITUT VMO - VMI 2017

VÄLKOMMEN TILL MUSIKINSTITUTET! VANDA MUSIKINSTITUT VMO - VMI 2017 VÄLKOMMEN TILL MUSIKINSTITUTET! VANDA MUSIKINSTITUT VMO - VMI 2017 VANDA MUSIKINSTITUT (VMI) Kom och lär dig musik till ett av Finlands största musikinstitut! Vanda musikinstitut ägs av Vanda stad och

Läs mer

Upplev. Örgryte-Härlanda. Information och utbud inför läsåret 2015 2016. www.goteborg.se/kulturskolanorgryteharlanda

Upplev. Örgryte-Härlanda. Information och utbud inför läsåret 2015 2016. www.goteborg.se/kulturskolanorgryteharlanda Upplev Örgryte-Härlanda Information och utbud inför läsåret 2015 2016 1 www.goteborg.se/kulturskolanorgryteharlanda Välkommen till Kulturskolan i Örgryte-Härlanda Vårt utbud hösten 2015 I den här broschyren

Läs mer

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN DANDERYDS KULTURSKOLA Noragårdsvägen 27, 182 34 DANDERYD 08-568 910 96 kulturskolan@danderyd.se www.danderyd.se/kulturskolan 1 Äntligen! Musik

Läs mer

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten VMO - VMISE VANDA MUSIKINSTITUT SVENSKA ENHETEN (VMISE) Kom och lär dig musik till ett av Finlands största musikinstitut! Vanda musikinstitut

Läs mer

50-årsjubileum 2017! Ale Kulturskola

50-årsjubileum 2017! Ale Kulturskola 50-årsjubileum 2017! Ale Kulturskola 2017-18 Välkommen till Ale Kulturskola! I Ale Kulturskola kan du lära dig spela ett instrument, måla och teckna, gå i teaterskola, vara med i stråk- eller blåsorkester,

Läs mer

NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010

NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010 NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010 NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010 Nacka musikskola erbjuder barn och ungdomar en bred musikundervisning med hög kvalitet inom olika musikstilar efter vars och ens intresse, ambition

Läs mer

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM Sverige kan stoltsera med en stor mängd fantastiska låtskrivare och artister som försett några av världens i särklass största artister med toppklassigt låtmaterial. Namn

Läs mer

Välkommen till Ale kulturskola!

Välkommen till Ale kulturskola! ALE KULTURSKOLA KULTURSKOLA ALE 2014-2015 Välkommen till Ale kulturskola! Ale kulturskola erbjuder undervisning i estetiska ämnen och undervisar nybörjareelever såväl som elever som vill fortsätta att

Läs mer

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN KULTURSKOLAN 2014 2015 Kulturskolan LOMMA KOMMUN VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS! Söndagen den 16 mars Bjärehovskolan i Bjärred, kl 11.00-13.00 Pilängskolan i Lomma, kl 15.00-17.00 Ta med hela familjen och prova

Läs mer

Musik- och kulturskolan

Musik- och kulturskolan RAPPORT 2016-02-03 Musik- och kulturskolan 2015 i statistik, text och bild Sammanställd av: Patrik Karlsson, Kulturskolechef Datum: 2016-02-24 Förord Musikskolan grundades 18 juni 1962, mellan klockan

Läs mer

KYRKSLÄTTS MUSIKINSTITUT. Grundundervisning

KYRKSLÄTTS MUSIKINSTITUT. Grundundervisning 1 KYRKSLÄTTS MUSIKINSTITUT Kyrkslätts musikinstitut är en tvåspråkig kommunal musikläroanstalt som ger undervisning till barn och unga i Kyrkslätt och Sjundeå. Musikinstitutet ordnar undervisning enligt

Läs mer

Välkommen till Ale kulturskola!

Välkommen till Ale kulturskola! ALE KULTURSKOLA KULTURSKOLA ALE 2013-2014 Välkommen till Ale kulturskola! Ale kulturskola erbjuder undervisning i estetiska ämnen och undervisar nybörjareelever såväl som elever som vill fortsätta att

Läs mer

Vi skapar levande musik i en levande stad för växande människor.

Vi skapar levande musik i en levande stad för växande människor. Vi skapar levande musik i en levande stad för växande människor. Umeå Musikskolas utåtriktade verksamhet Läsåret 2013-2014 Musikskolans lärare och elever är en viktig del av Umeås kulturliv, och syns ofta

Läs mer

LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 MUSIK. Årskurs 4

LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 MUSIK. Årskurs 4 LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 Utarbetad av: MUSIK LPO uppnående mål Såhär står det i den nationella kursplanen för år fem respektive år nio. Eleven skall (efter år 5 resp år 9): kunna delta

Läs mer

et är här det börjar!

et är här det börjar! Det är roligt att kunna! Här får Du lära dig att spela instrument, sjunga, dansa, måla, teckna, och spela teater både i grupp och enskilt. Kulturskolan 60 år Kulturskolan i Huddinge Det är här det börjar!

Läs mer

Nacka musikskola Nacka kommun

Nacka musikskola Nacka kommun 1 Nacka musikskola Nacka kommun Hillevi Hogman Sofia Wänström Sundström Petra Hultenius Ann-Sofie Ericson Veckor för observationen, år 2015, v 10-12 2 Innehållsförteckning VÅGA VISA... 2 Fakta om enheten

Läs mer

Undervisa i världens största språk - musik

Undervisa i världens största språk - musik Joel Johansson 24 år Ämneslärarprogrammet Undervisa i världens största språk - musik Institutionen för Musik, Pedagogik och Samhälle KMH:s ämneslärarprogram KMH:s ämneslärarprogram i musik med inriktning

Läs mer

Att välja instrument

Att välja instrument 1 Vetlanda kommun Musikskolan Att välja instrument Uppdat. 2007-05-04 2 MUSIKSKOLAN EN UNIK SKOLA På Musikskolan får du lära dig att spela ett musikinstrument, något du kan ha glädje av hela livet. Det

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik Övergripande Mål: spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och analysera

Läs mer

REGELVERK FÖR MUSIKSKOLAN

REGELVERK FÖR MUSIKSKOLAN REGELVERK FÖR MUSIKSKOLAN Målgrupp Anmälan Ämneskurs Ensembleverksamhet Grupper Terminstider Intagning Kö- och väntelista Lokaler Frånvaroanmälan Lektionstidens längd Målgrupp för musikskolans verksamhet

Läs mer

FÖR DIG SOM ÄR MELLAN 5-19 ÅR!

FÖR DIG SOM ÄR MELLAN 5-19 ÅR! FÖR DIG SOM ÄR MELLAN 5-19 ÅR! Före detta elever och stjärnor i Kulturskolan Isabelle Kågström Olle Tjern Frilans inom film och TV Sandvikens kulturskola var mitt andra hem från att jag var 6 till 19 år.

Läs mer

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler. MUSIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl tanke- som känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika saker för var

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan 3.8 Musik Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. Musikskolan. Läsår 2008/2009. Peter Ström. Rektor

KVALITETSREDOVISNING. Musikskolan. Läsår 2008/2009. Peter Ström. Rektor KVALITETSREDOVISNING Musikskolan Läsår 2008/2009 Peter Ström Rektor Insändes till BU-kontoret senast den 31augusti 2009 Innehållsförteckning Del 1 Beskrivning av verksamheten Enhetens/skolans rutiner för

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Musiklinjen. Kursbeskrivning för musiklinjen årskurs 1

Musiklinjen. Kursbeskrivning för musiklinjen årskurs 1 Musiklinjen Kursbeskrivning för musiklinjen årskurs 1 Läsåret 2010/2011 Huvudinstrument Syftet med kursen är att ge deltagaren möjlighet att utveckla sina kunskaper och färdigheter på sitt huvudinstrument,

Läs mer

Majorna-Linné stadsdelsförvaltning. Program 2015/2016. www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne

Majorna-Linné stadsdelsförvaltning. Program 2015/2016. www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne Majorna-Linné stadsdelsförvaltning Program 2015/2016 www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne Välkommen till Kulturskolan är till för dig som är 6 19 år och bor i Kungsladugård, Sanna, Majorna, Stigberget,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Kurser på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm på sommarlovet...

Läs mer

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n!

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Som ni vet har musikskolan utvecklats och blivit en kulturskola. För att vi ska få kalla oss kulturskola måsta vi ha minst tre olika konstformer på skolan. Tidigare

Läs mer

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll 3.8 SIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika

Läs mer

Välkommen till. Musik & Dansskolan

Välkommen till. Musik & Dansskolan Välkommen till Musik & Dansskolan älkommen till usik & Dansskolan i Piteå Musik & Dansskolan är en skola i kommunal regi som är till för dig som vill lära dig spela, sjunga eller dansa. Du kan söka till

Läs mer

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater Scengymnasiet S:t Erik Musik Musikal Musikproduktion Teater Estetiska programmet Med inriktning: Teater Musik Musikal Musikproduktion Högskolebehörighet och möjlighet att ta meritpoäng Vad innebär samarbetet

Läs mer

14/15. Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE

14/15. Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE 14/15 Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE Hos oss får du möjlighet att utvecklas genom att utmana din förmåga. Varje elev är unik. Vårt mål är att ge dig det

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Kulturskolan Läsåret 2013-2014

Kvalitetsredovisning. Kulturskolan Läsåret 2013-2014 Kvalitetsredovisning Kulturskolan Läsåret 2013-2014 Innehållsförteckning Inledning Förutsättningar/Organisation Fördelning personal Nyckeltal och Verksamhetsområden Ämneskurser Ensembleverksamhet Integrerad

Läs mer

Musik Sång och musicerande

Musik Sång och musicerande Sång och musicerande utvecklar kunskaper på instrument och i sång som en grund för musicerande enskilt och i grupp och för fortsatt självständig vidareutveckling i musik, utvecklar tillit till den egna

Läs mer

Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner

Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner Få grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper inom sitt ämne Få kunskap

Läs mer

Utbud läsåret 2014-2015

Utbud läsåret 2014-2015 YDRE KULTURSKOLA YDRE KULTURSKOLA SVANTE SIGURDSSON musikledare, fiol, dragspel svante.sigurdsson@ydre.se 070-668 96 02 BJÖRN NORDIN gitarr, bas bjorn.nordin@ydre.se 070-201 07 81 BOBO HERMANSSON måleri,

Läs mer

Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm

Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm Nybörjare erövrar nya världar Musik är El Sistemas verktyg, vårt gyllene nav. Det är musiken som bidrar till att ge barn, ungdomar och familjer energi, styrka,

Läs mer

KURSPLAN I MUSIK OM SKOLAN STYRDOKUMENT

KURSPLAN I MUSIK OM SKOLAN STYRDOKUMENT VIKTORIASKOLAN KURSPLAN I MUSIK OM SKOLAN STYRDOKUMENT Strävandemål i förskoleklassen Känna till vanliga barnvisor som används vid våra vanliga högtider Deltaga i gemensam sång, sånglekar Deltaga i olika

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Enhet/Budgetenhet Musikskolan År 2011 ENHET/ BUDGETENHET Musikskolan FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET TIDSPERIOD 2011 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Musikskolans verksamheten sker både enskilt

Läs mer

Kursprogram Västerås Kulturskola

Kursprogram Västerås Kulturskola Kursprogram Västerås Kulturskola UPPLEV GLÄDJEN I ATT SPELA, SJUNGA, DANSA, AGERA, SKAPA OCH MÅLA...! Välkommen till Västerås Kulturskola För dig som söker kunskap och vill utveckla din kreativitet och

Läs mer

musik LINJEN FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA

musik LINJEN FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA musik LINJEN FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA musik Du bör redan ha goda förkunskaper och ha ägnat dig åt musik och kanske spelat i grupp i några år. Här kan du i två år fördjupa dig och bredda dina kunskaper inom

Läs mer

Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan

Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan 2003-12-19 Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan A: Ansvarsområden Musik och Kulturskolan undervisar elever från 9 19 år på 22 olika instrument. För

Läs mer

Plan för Hedemora musikskola

Plan för Hedemora musikskola Plan för Hedemora musikskola 2015-2018 Innehåll sida 1.1 Inledning 3 1.2 Bakgrund 3 2.1 Hedemora kommuns vision 4 2.2 Hedemora musikskola 4 2.3 Musikskolan mål 5 2.4 Barnkonventionen 6 2.5 Arbetsplan 6

Läs mer

Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje

Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje ATT VÄLJA INSTRUMENT Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje Instrumentvisning på Musikskolan 26 april 2017 klockan 18:00-19:30 Välkommen att prova på de

Läs mer

Projektbeskrivning Folkmusik i de kommunala kultur-/musikskolorna

Projektbeskrivning Folkmusik i de kommunala kultur-/musikskolorna Projektbeskrivning Folkmusik i de kommunala kultur-/musikskolorna Bakgrund Skånes Spelmansförbund har med stöd av Musik i Syd utropat 2007 till Folkmusikår i Skåne. Extrasatsningar skall genomföras på

Läs mer

Oppet hus special. for dig med funktionshinder Tlsdag 23 april 2013 kl. 18.30-20.00 Info kl. 18.30 i kafeet pa plan 2

Oppet hus special. for dig med funktionshinder Tlsdag 23 april 2013 kl. 18.30-20.00 Info kl. 18.30 i kafeet pa plan 2 Oppet hus special for dig med funktionshinder Tlsdag 23 april 2013 kl. 18.30-20.00 Info kl. 18.30 i kafeet pa plan 2 Alingsas Kulturskola, Esteticum, Rektorsgatan 9A KOMMUN GOR FLERA VAL! Ett gott rad

Läs mer

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten VMO - VMISE 2017 VANDA MUSIKINSTITUT SVENSKA ENHETEN (VMISE) Kom och lär dig musik till ett av Finlands största musikinstitut! Vanda

Läs mer

För att: Kunna spela tillsammans med andra i olika grupper och orkestrar. Få en bra musikalisk grund inför elevens fortsatta resa inom musiken.

För att: Kunna spela tillsammans med andra i olika grupper och orkestrar. Få en bra musikalisk grund inför elevens fortsatta resa inom musiken. Slagverk Så här börjar man: Vi lär oss att uppleva och förstå pulsen i musiken genom lyssnande och härmövningar. Vi jobbar med grundläggande teknik för virveltrumma samt trumset första året. Alla antagna

Läs mer

Kulturskolan LOMMA KOMMUN

Kulturskolan LOMMA KOMMUN Kulturskolan LOMMA KOMMUN KULTURSKOLAN 2012-2013 VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS! Foto: Anna Blindh Carlsson och Christian Almström Söndagen den 18 mars Bjärehovskolan i Bjärred kl 11.00-13.00 Pilängskolan i

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Lilla Edets Musikskola

Lilla Edets Musikskola information år 4-9, läsåret 2013/2014 Lilla Edets Musikskola utbildning Välkommen till musikskolan I den här foldern hittar du information om musikskolan i Lilla Edet. I slutet av foldern hittar du en

Läs mer

Vår strävan är att få eleverna att delta i samspel med andra

Vår strävan är att få eleverna att delta i samspel med andra Vår strävan är att få eleverna att delta i samspel med andra Bra att veta Var finns Kulturskolan? Den största delen av verksamheten finns i vårt eget hus på Eskilstunavägen 14 i Strängnäs. Naturligtvis

Läs mer

Kulturskolans. Inspirationsvecka

Kulturskolans. Inspirationsvecka Kulturskolans Inspirationsvecka 19-26 mars 2017 Söndag 19/3 Improvisation Kom och prova på improvisation med lärarkomp! Vi kommer att spela två välkända jazzstandards: Cantaloupe Island och Autumn Leaves.

Läs mer

Tycker du om att sjunga? Nacka Musikklasser söker nya röster!

Tycker du om att sjunga? Nacka Musikklasser söker nya röster! Tycker du om att sjunga? Nacka Musikklasser söker nya röster! Hög kvalité och Glädje är Nacka Musikklassers ledord Vår vision är att ge varje elev bästa möjliga förutsättningar att utveckla sin personlighet,

Läs mer

År 1-3 År 4-6 År 7-9

År 1-3 År 4-6 År 7-9 MUSIK LGR 11 Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder

Läs mer

Mål att sträva mot Mål Målkriterier Omdöme Åtgärder/Kommentarer

Mål att sträva mot Mål Målkriterier Omdöme Åtgärder/Kommentarer Musik Steg: BAS kunna delta i unison sång och enkla former av melodirytm-, och ackordspel samt föra samtal kring musicerandet deltar i enkla talkörer och ramsor sjunger med i enkla barnvisor blir förtrogen

Läs mer

& # 4 Hasselnoten. Ett informationsblad från Hässleholms Musik & Kulturskolas Föräldraförening. Mars 2011

& # 4 Hasselnoten. Ett informationsblad från Hässleholms Musik & Kulturskolas Föräldraförening. Mars 2011 & # # 3 4 Hasselnoten. Ett informationsblad från Hässleholms Musik & Kulturskolas Föräldraförening Mars 2011 Avslutnings konsert i Ebenesersalen med unga stråkmusiker Styrelsen har ordet Vi har idag utvecklat

Läs mer

Kulturskolan föräldraundersökning VT-16. Undersökningsperiod: > Antal svar: 49 Svarsfrekvens: -

Kulturskolan föräldraundersökning VT-16. Undersökningsperiod: > Antal svar: 49 Svarsfrekvens: - Kulturskolan föräldraundersökning VT-16 Undersökningsperiod: 2016-04-04 -> 2016-05-07 Antal svar: 49 Svarsfrekvens: - Hur fick du information om Kulturskolans verksamhet och utbud? 100,0% 90,0% 80,0% 70,0%

Läs mer

Där finns det mer fakta om instrumenten, youtubefilmer, mm. Det blir prov på detta... kom i tid!

Där finns det mer fakta om instrumenten, youtubefilmer, mm. Det blir prov på detta... kom i tid! Instrumentkännedom - läran om musikinstrument Gå gärna in på www.musiklektionen.com. Där finns det mer fakta om instrumenten, youtubefilmer, mm. Det blir prov på detta... kom i tid! MVH Anna Kerstin mars

Läs mer

ATT VÄLJA INSTRUMENT. Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje

ATT VÄLJA INSTRUMENT. Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje ATT VÄLJA INSTRUMENT Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje Är det svårt att spela klarinett? Måste man ha långa fingrar för att spela gitarr? Kan man spela

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2009/10. Skolenhet: Roslagens kulturskola 1. GRUNDFAKTA 2. UNDERLAG OCH RUTINER

KVALITETSREDOVISNING 2009/10. Skolenhet: Roslagens kulturskola 1. GRUNDFAKTA 2. UNDERLAG OCH RUTINER KVALITETSREDOVISNING Skolenhet: Roslagens kulturskola 1. GRUNDFAKTA Roslagens Kulturskola bedriver musikskoleundervisning i kommunal regi. Enheten har under läsåret erbjudit musikundervisning i hela kommunen

Läs mer

Preliminär verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Preliminär verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Preliminär verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Orkester och kör på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING

VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETSBESKRIVNING VÅR VERKSAMHETSIDÉ Umeå Musikskola är en viktig del av kommunens utbildnings-, kultur- och fritidsverksamhet och en stimulerande del i barns och ungdomars uppväxt. Umeå Musikskola

Läs mer

Information och anmälan 2015/2016

Information och anmälan 2015/2016 Centrum Information och anmälan 2015/2016 www.goteborg.se/kulturskolancentrum 1 Kulturskolan erbjuder undervisning i musik bild och form dans teater film digitalt skapande Välkommen till kulturskolan Till

Läs mer

-Musik på distans- Information & Kursbeskrivning

-Musik på distans- Information & Kursbeskrivning -Musik på distans- Information & Kursbeskrivning Läsåret 2013/2014 -Musik på distans- Läsåret 2013/2014 #2 - Allmän information -Musik på distans- 25% deltid, läsåret 2013/2014 - Vision/Musiklinjens mål

Läs mer

9. MUSIK ÅK 5. 9.1. Elevhäfte "Musik skall byggas"

9. MUSIK ÅK 5. 9.1. Elevhäfte Musik skall byggas 9. MUSIK ÅK 5 9.1. Elevhäfte "Musik skall byggas" (Musik: "Musik skall byggas utav glädje", Lill Lindfors/Björn Barlach/Åke Cato) Hej och välkomna till studio ett. Jag heter Bengt och jag är inspelningstekniker

Läs mer

Kursprogram Hösten Våren 2017

Kursprogram Hösten Våren 2017 Kursprogram Hösten 2016 - Våren 2017 Bel Canto hösten 2016 - våren 2017 Sång och musik för alla! Liten som stor! På Bel Canto kan du lära dig sjunga, spela piano, gitarr, djembetrummor och blockflöjt.

Läs mer

Resultatredovisning. Kulturskolan. Söderköpings kommun Söderköpings Vision 2020 MÅL NY VERKSAMHETS- PLAN STRATEGIER RESULTAT AKTIVITETER

Resultatredovisning. Kulturskolan. Söderköpings kommun Söderköpings Vision 2020 MÅL NY VERKSAMHETS- PLAN STRATEGIER RESULTAT AKTIVITETER Resultatredovisning 2015-2016 Kulturskolan Söderköpings kommun Söderköpings Vision 2020 Översiktsplan KF Skolprogram KF Flerårsbudget KF Uppdragsplan BUN Verksamhetsplan BUF Lokal verksamhetsplan Chef/R.O.

Läs mer