Skola i Trönninge

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skola i Trönninge 2015-04-07"

Transkript

1

2

3 Trönninge Skola utformas som ett Kunskapscentrum, med privata hemvister och gemensamma lokaler som skall vara tillgängliga och avgränsningsbara efter skoltid. Skolan skall erbjuda en trygg och säker arbetsmiljö, med en utformning som stödjer den pedagogiska plattform som arbetats fram av verksamheten.

4 Bakgrund Trönninge Skola skall utformas som Den lilla skolan i den stora skolan. Lokalerna skall erbjuda många möjligheter för möten och kreativt arbete samt vara flexibla och stimulera användandet av ny informationsteknik. Lokalerna skall tillåta arbete i flexibla grupper och tillåta varierande klasstorlekar över tid. Arbetet skall bedrivas i arbetslag där alla elever och pedagogisk personal organiseras i hemvister. Optimalt lokalutnyttjande. Rum med multifunktion. Ett effektivt utnyttjande av lokalerna är fundamentalt för Trönninge Skola. Ett varierat lokalutbud, öppenhet mellan rum, vikväggar mm skapar förutsättningar för att undervisning alltid kan ske i lokaler som är dimensionerade och utformade för rätt antal personer.

5 För att optimera lokalanvändningen bör behovet av specialsalar noga studeras och undervisningen kombineras med generella studiemiljöer, ateljéer, grupprum mm. Provisoriska schemaläggningar bör utföras kontinuerligt under utformningen. Mobila väggar, glaspartier för att skapa flexibilitet och öppenhet. Alla skall bli sedda. Minimera utrymmen där mobbning kan ske. Lokalerna för F-3 skall vara utformade och förberedda för att kunna ställas om till förskola. Wc och rwc utöver de som är placerade i hemvisterna är jämnt fördelade över hela skolan.

6 Dimensionering Skolan dimensioneras för 800 elever F-9. Möjlighet till etapputbyggnad eller succesivt färdigställande. I årskurs 6 tillkommer elever från andra skolor Preliminär åldersfördelning F Organisation 70 elever / årskull = 280 elever i skola fritidsverksamhet ca 200 elever 75% närvaro samtidigt 70 elever / årskull = 140 elever i skola fritidsverksamhet ca 50 elever 75% närvaro samtidigt 100 elever / årskull = 100 elever 100 elever / årskull = 300 elever samtidigt Arbetet organiseras i 7 hemvister. F hemvister med 140 elever i varje, fritidsverksamhet 250 elever 75% närvaro samtidigt 4 hemvister med 100 elever i varje flexenhet med 5-10 elever (ingår i hemvister) flexenhet med 5-10 elever (ingår i hemvister)

7 Utformning Lokalutformning och gestaltning har avgörande betydelse för ett lyckat resultat. En lärmiljö med en mångfald av rumsligheter och funktioner väcker inspiration och glädje. Den invändiga gestaltningen skall präglas av kreativitet, omsorg och skönhet, i allt från rumsutformning till inredning. En nära samverkan mellan byggnad och inredning krävs för att nå uppsatta mål.

8 Hemvister Trönninge skola organiseras i 7 hemvister för elever som förutom entréfunktion var och en innehåller undervisningsrum av olika storlek, grupprum, ateljé-softrum-pedagogiskt kök, samt wc för elever. Hemvisterna för de yngre (F-3) kan behöva fler toaletter då de vistas där i större utsträckning, ca 6-7st. Nivån på toaletter kommer också vara uppgraderad. Här finns också tysta arbetsplatser för pedagogisk personal även speciallärare ca 15st, med ett konferensrum intill för planering och samtal, förråd samt personalwc. Kyl för medhavd mat. Ingen vask. Det skall vara nära till kopieringsrum från hemvister och arbetsrum, eventuellt flera rum, kanske 1-2 på varje våning om skolan är i två våningar. Ytterligare ett kopieringsrum bör finnas i administrationsdelen. Fritidsverksamheten är integrerad i hemvisten och använder skolans alla lokaler. Torg med ateljé, kök för bak och måleri (se ovan) som är utrustat med spis, kyl, vask och diskmaskin. Avgränsad yta utan genomgång. Fritids har även ett eget rum och förråd med direkt utgång till skolgården. Snilleblixten och Mekarverkstaden (se nedan) används av Fritidsverksamheten. Alla hemrum i F-5 skall också ha vask. Trönninge Skola skall utformas som en skolös skola, vilket innebär att skolans alla lokaler skall kunna nås med invändig förbindelse. Separata entréer till hemvisterna för alla, med ordentlig plats för avtagning av skor och kläder. För F-5 kommer det att finnas torkrum för ytterkläder.

9 F-5 utformas med hemrum. Gruppstorlek 35 med plats för soffa. Vikvägg förekommer mellan vissa rum. Glaspartier mot allmänna utrymmen. Förbindelse mellan undervisningsrum. I hemvisterna finns burspråk att sitta i för läsning eller samtal. F-5 har öppen klädförvaring i kapprum. Elevmaterial förvaras i låsbara bänkar och i hemrum. Eventuellt kompletteras med bokskåp för utformas med varierad rumsstorlek i hemvisten. Gruppstorlek varierar. Glaspartier mot allmänna utrymmen. Förbindelse mellan undervisningsrum. Rum som är cirkulära i funktionen så att läraren kan röra sig fritt och undervisa till exempel genom digital lärmiljö med skärmar på flera väggar. Man skall kunna skriva på många ytor. Skjutbara väggar eller vikväggar mellan vissa rum för att öppna upp klassrumen och göra dessa mer flexibla. Bokhyllor med Whiteboard som är låsbara. 6-9 har Z-skåp i kapprum för förvaring av kläder och elevmaterial. Eventuellt kompletteras med mindre bokskåp.

10 Storkök-Restaurang Storköket utformas som tillagningskök och dimensioneras för 1200 portioner. Restaurangen skall dimensioneras för 3 sittningar, och utformas i minst 3 rum med olika karaktär. Alla måltider för såväl elever i skola, fritidsverksamhet samt personal äts i restaurangerna. I anslutning till restaurangen finns ett rum för personal att värma medhavd mat. Elevcafe samordnas med restaurangytan. Restaurangen skall utformas så att lokalerna även kan användas för undervisning och studier. Flexenheter I skolan finns 2 flexenheter, en för år 3-5 och en för år 6-9. Flexenheten utformas med ett rum för 7-10 personer samt två grupprum för 2-4 personer i anslutning. Huvudentré Huvudentré, med närhet till reception. Plats för information, sittplatser, utställningar, skorum för besökare, rwc. I anslutning till huvudentrén finns skolans administrativa lokaler med bemannad reception, 5 arbetsrum, vaktmästarexpedition, skolvärd, samtalsrum, konferensrum, brandsäkert förråd, större kopieringsrum, kapprum och wc. I administrationsdelen placeras även lärarfacken.

11 Science Center och Trä-och Metallslöjd Undervisning i ämnena teknik, naturkunskap, biologi, kemi och fysik samordnas i ett Science Center. Här finns 2 laborationsrum, Experimentum och Biolab för vardera 30 elever med gemensamt preparationsrum och utrymme för gift och gas. Neutral flexisal/våtlab för 30 personer med vask. Här finns även 1 Teknik- och Designverkstad för 30 elever med förråd. Neutral flexisal/torrlab för 30 personer med arbetsbänkar och bänkskåp. I utbildningssyfte kan där även finnas synliggjorda installationer. Teknik- och Designverkstaden samverkar med Trä- och Metallslöjd. För Trä-och Metallslöjd krävs 2 större utrymmen, en ateljé och en träverkstad för 16 elever vardera, med mellanliggande maskinrum och virkesförråd. Förråd. För de mindre barnen finns Snilleblixten, ett rum med diskbänk och förvaring för 12 elever som kan introducera naturvetenskapliga ämnen samt Mekarverkstaden, ett rum med arbetsbänkar och handverktyg för 12 elever för att introducera ämnet teknik. Detta rum placeras i anslutning till träslöjden. Installationer synliggörs i teknikateljén genom glaspartier och glasdörrar.

12 Form och Hem Hem och Konsumentkunskap, Textilslöjd och Bild samverkar under rubriken Form och Hem. För Hem- och Konsumentkunskap krävs för den del av undervisningen som handlar om matlagning en lokal för 26 med 12st kök och ett demonstrationskök i mitten. I anslutning finns undervisningsrum/ matsal för 30 elever, samt ett rum för klädvård. Ett torrförråd och ett materialförråd ger gott om förvaringsmöjligheter. För Bild krävs en ateljé för 30 elever. För Textilslöjd krävs 2 ateljéer för 16 elever vardera, med 8 symaskiner och förråd i varje. Gemensam designstudio/inspirationsrum med soffhörna samt våtateljé med keramik och ett Dressingroom. Musik, drama, rörelse Musiksalen för 30 elever och BlackBox/Rörelserum för 30 elever samverkar med vikvägg kring skolans scen. BlackBox/Rörelserum är utrustat med speglar. Placeras nära restaurangen och gärna nära skolans samlande trappa så att ytor för publik kan samnyttjas. Scenen kan användas åt flera håll. Inga loger/omklädningsrum. Studios, inspelningsrum och förråd i anslutning. Sittplatser för publik.

13 Arena - Miniaula 2 miniaulor för 50 personer vardera. Gradängsittning. Hög teknisk nivå. Anpassas för mindre elever med separata kuddar eller liknande. Används bland annat för redovisningar, föreläsningar, uppträde, genomgångar, filmvisning mm. Spännande former och färger. Placeras centralt, i anslutning till kunskapscentrum och hemvisterna för klasserna 6-9. Kunskaps- och Informationscentrum Utformas som ett öppet mediatek, helst med utblickar över hela kunskapscentrum. Den öppna planlösningen gör det möjligt att möblera en tyst avdelning, studielandskap med öppna studieplatser och läsgrotta. Centralt placerat i skolans nav i närhet till café. Öppet, tillgängligt och anpassat för både yngre och äldre elever, glaspartier. Arbetsrum för personal. Ett arbetsrum för SYV. Ta hänsyn till behov från olika åldrar. Ny teknik. Antal hyllmeter och studieplatser?

14 Personalrum Gemensamt personalrum för all personal på hela skolan för gemensamma fikaraster och planering, med bra möjligheter för avkoppling, samtal, utrustat med kaffemaskin och diskbänk. Ingen matlagning! Separat konferensrum med entré från personalrum och utifrån. Vackert rum med soffor, barbord, matbord. Eget vilrum med säng. Wc och kopiering. Dimensioneras för 60 samtidigt närvarande. Elevhälsa Rum för 2 sköterskor, 1 kurator, 1 psykolog, vilrum, rwc, väntrum. Placerat nära konferensrum. 2 dörrar till varje arbetsrum. Varuintag, vaktmästeri, lokalvård Två logistikpunkter för skolan ett för varuintag-storkök respektive varuintag-städ och vaktmästeri, undercentral, elcentral, sophantering. Lokalvården: större städcentral/förråd med plats för skurmaskin 20m2. Mindre städförråd med förbrukningsmaterial 20m2, samt mindre städutrymmen med vask och städutrustning placeras över hela skolan. Antal? Vaktmästeri: Varuintag, möbelförråd och förråd av förbrukningsmaterial ca 30m2. Arbetsrum för vaktmästare placeras vid reception. Skolans verkstäder användes av vaktmästaren. Kompaktförråd och kopieringsrum kan ligga i anslutning till varandra och finnas på varje plan. Gemensamt omklädningsrum med dusch för all personal på skolan.

15 Lokalprogram

16 FUNKTIONER Rumsbehov Studieplatser Antal Yta (m 2 ) (m 2 ) Antal Samband Kommentar? Hemvister F 9 Hemvist 1, F elever Entré, Kapprum 70 elever inkl 2 torkrum, 2 wc Ateljé Pedagogiskt kök Fritids Fritids Spis, kyl, vask, Dm i ett. 40/30 Grupprum 8 pers Fritids Grupprum 15 pers Fritids, Samverkar med undervisningsrum 35 Undervisningsrum 35 pers Samverkar med grupprum 15 vask Arbetsrum 15 Personer Kyl ingen vask. Kapprum, Låsbara skåp Konferensrum 10 personer ingång från arbetsrum och neutralt Förråd/Materialrum WC studieplatser/elev RWC ,49 Hemvist 2, F elever Entré, Kapprum 70 elever inkl 2 torkrum, 2 wc Ateljé Pedagogiskt kök Fritids Fritids Spis, kyl, vask, Dm i ett. 40/30 Grupprum 8 pers Fritids Grupprum 15 pers Fritids, Samverkar med undervisningsrum 35 Undervisningsrum 35 pers Samverkar med grupprum 15 vask Arbetsrum 15 Personer Kyl ingen vask. Kapprum, Låsbara skåp Konferensrum 10 personer ingång från arbetsrum och neutralt Förråd/Materialrum WC studieplatser/elev RWC ,49

17 Yngre Äldre Uteklassrum Hemvist för ca140 elever Miniaula Kök Musik Sidoentré Restaurang Drama Hemvist för ca140 elever Hemvist för ca140 elever Träslöjd Personalrum InfoCenter Elevhälsa Hemvist för Reception ca100 elever Kunskapscentrum ScienceCenter Hemvist för ca100 elever Miniaula Utekök Hemvist för ca100 elever Form o Hem Hemvist för ca100 elever Huvudentré

18 Situationsplan - Utkast i tidigt skede, med reservation för ändringar

19

20 Skola - Plan 1 Hemvist 6-9 Hemvist Skolkök/Café Teknik & Service Administration Kunskapscentrum Administration och elevhälsa Teknik, lokalvård och service Kök Restauranger Hemvist 6-9 Trä och metallslöjd Hemkunskap Musik och drama Hemvist F-5 A3/ 1:400

21 Hemvist Åk 6-9 Klassrum Trapphus Ateljé med grupprum Arbetsrum Miniaula Flexisal med två studierum Kapprum med skoskåp respektive elevskåp Mötesrum som samnyttjas

22 Skola - Plan 2 Hemvist 6-9 Hemvist Administration Kunskapscentrum Science center Form och hem Miniaula Hemvister F-5 Hemvist 6-9 Mediatek Personalrum A3/ 1:400

23 Vy mot nordöst

24 Vy mot sydöst

25 Vy mot söder

26 Vy - Torgyta mellan skola och idrott

27 Vy - Hemvist F-5

28 Vy mot sydöst

29 Vy - Hemvist 6-9

30 Vy - Entrétorg

EXEMPEL - TEORETISK MODELL 2016-04-12. ) Sko m2 Antal Antal pers totalt/rum Huvudentré Vindfång 1 10 10 5. Entréhall 1 50 50

EXEMPEL - TEORETISK MODELL 2016-04-12. ) Sko m2 Antal Antal pers totalt/rum Huvudentré Vindfång 1 10 10 5. Entréhall 1 50 50 EXEMPEL - TEORETISK MODELL 2016-04-12 LOKALPROGRAM FÖR GRUNDSKOLA F-9, 750 elever Rumsbehov Studieplatser Rumsbelastning - luft FUNKTIONER Antal Yta (m 2 ) (m 2 Samband Kommentar ) Sko m2 Antal Antal pers

Läs mer

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum:

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Skogsgläntans förskola Nybyggnad Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Upprättad av: Åsa Lundberg, Tema arkitekter Kristin Åberg Nilsson, Tema miljö & energi Sid 2 (8) Innehållsförteckning Skogsgläntans förskola

Läs mer

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner.

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner. 2010-06-30 TILL VERKSAMHETSCHEF SKOLA En arbetsgrupp med representanter från Skola/utbildning, Lokalförsörjningskontoret och Kommunledningskansliet har förnyat och förändrat Borås Stads rekommendationer

Läs mer

Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan

Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan Värgårdsskolan en god grund att bygga på Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan Värdeord Värgårdsskolans byggrupp vill att nedanstående värdeord skall verka som stöd och inspiration

Läs mer

Grundskola F-9 Används för organisation i F-3, F-6, 4-9, 7-9, F-9

Grundskola F-9 Används för organisation i F-3, F-6, 4-9, 7-9, F-9 Grundskola F-9 Används för organisation i F-3, F-6, 4-9, 7-9, F-9 För annan organisation än F-9 används relevanta ytor nedan och enligt krav på funktioner. Krav på arbetsmiljö, ytor, material, teknik och

Läs mer

1. Funktionsprogram för skola årskurs F Funktionsprogram för skola årskurs F Funktionsprogram skola för årskurs F-6 11

1. Funktionsprogram för skola årskurs F Funktionsprogram för skola årskurs F Funktionsprogram skola för årskurs F-6 11 2 1. Funktionsprogram för skola årskurs F-9 5 1.1 Inledning 5 2. Funktionsprogram för skola årskurs F-3 8 2.1 Huvudentré 8 2.2 Hjärtat 8 2.3 Verkstad för slöjd och naturvetenskap 9 2.4 Administration och

Läs mer

Förstudie - delrapport 2012-12-21

Förstudie - delrapport 2012-12-21 - delrapport 2012-12-21 Sammanställning av befintliga ytor i Häggviksskolans skolbyggnader samt ytbehov för Kulturskolan, Häggviksskolan och Sollentuna musikklasser. Prisindikation för tre olika om- och

Läs mer

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan.

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan. Här behandlar vi alla olika. Börja på Tågaborgsskolan. Vi ska bygga stadens bästa skola. Vill du vara med? Det enda vi vet om framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Vi möter barn och unga på

Läs mer

Årsta äng 4, ombyggnad av kontor till skola, Revidering A

Årsta äng 4, ombyggnad av kontor till skola, Revidering A Årsta äng, ombyggnad skola Ref.nr: 12019-1 Datum: 2012-02-17 Revidering A: 2012-04-23 Sida: 1 av 4 PM Akustik Årsta äng 4, ombyggnad av kontor till skola, Revidering A Bakgrund Ett befintligt kontorshus

Läs mer

Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3

Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3 Arbetsmaterial 1/8 Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3... 2 Uppdrag... 2 Nulägesbeskrivning... 2 Karlbergsskolans kök... 2 Personal/köksarbete... 3 Transport av mat... 3 Servering... 4 Arbetstid

Läs mer

Hemvist F-6 RÅDGIVANDE REFERENS

Hemvist F-6 RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Hemvist F-6 Bakgrund Hemvisten är elevernas bas och trygga punkt i skolan. I hemvisten finns deras studierum av olika storlek, kapprum och toaletter. Hemvistens lärare har ofta sitt

Läs mer

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 2013-10-23 1 (5) Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 Vid nämndens möte 2013-06-04 informerades om ett första steg i utredningen om lokalfrågor inom nämndens ansvarsområde. Då redovisades

Läs mer

3.4 Permanent utställning 1000 Fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi 3.5 Kommunikationsytor 500 Uppskattad, exkl.

3.4 Permanent utställning 1000 Fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi 3.5 Kommunikationsytor 500 Uppskattad, exkl. L O K A L P R O G R A M N O B E L M U S E E T 1 Entré 1.1 Foajé / Entréhall / information 500 * Entré med reception 1.2 Butik / bokhandel 200 100 * Låsbart mot entréhall/kommunikations stråk. I ytan ingår

Läs mer

Betyg MVG. Inredning för utbildning

Betyg MVG. Inredning för utbildning Betyg MVG Inredning för utbildning VÄLJ MELLAN TVÅ INREDNINGSSYSTEM För att möta nya krav på estetik och valmöjligheter erbjuder iab två omfattande inredningssystem för utbildning iab EDU och ST. Med utgångspunkt

Läs mer

Toltorpsskolan. Trähuset

Toltorpsskolan. Trähuset Toltorpsskolan Trähuset Dagsläget I detta projekt har vi valt att inrikta oss på Trähuset som är det äldsta huset. Huset byggdes 1918 och var då planerat för fyra undervisningsrum samt vaktmästarlägenhet

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem / Beslut 2013-03-15 Beta School HB Rektorn vid Beta School Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Beta School i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

VÄGGARNAS KOREOGRAFI SKOLBYGGNADENS BETYDELSE. god arkitektur. Om vikten av. Utemiljön. Första intrycket. Skolgården SPELAR UTFORMNINGEN NÅGON ROLL?

VÄGGARNAS KOREOGRAFI SKOLBYGGNADENS BETYDELSE. god arkitektur. Om vikten av. Utemiljön. Första intrycket. Skolgården SPELAR UTFORMNINGEN NÅGON ROLL? VÄGGARNAS KOREOGRAFI SKOLBYGGNADENS BETYDELSE SPELAR UTFORMNINGEN NÅGON ROLL? Anna Törnquist September 2008 Om vikten av god arkitektur Utemiljön Första intrycket Skolgården 1 Passager Entréhallen Ett

Läs mer

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort.

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: 2015-10-12 Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Margareta Arvidsson Direktnr: Beteckning: Dnr 2012.335 BUN Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Bakgrund

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Ljungbackens förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Ljungbackens förskola Kvalitetsanalys 14/15 Ljungbackens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 9

Läs mer

Viggbyskolan SITUATIONSPLAN VOLYMSTUDIE Skala 1:800

Viggbyskolan SITUATIONSPLAN VOLYMSTUDIE Skala 1:800 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRKLARINGAR I förslaget bevaras, "-talshuset", "50-talshuset" samt idrottshallen. Paviljongen rivs och en ny skolbyggnad byggs. FATIGHETSGRÄNS EGENSKAPSGRÄNS ENTRÉ IDROTTSPLAN Volymstudien

Läs mer

Kultur & Näringsliv Bo kul

Kultur & Näringsliv Bo kul Sammanhang Scenario Kultur & Näringsliv Bo kul Fritid scenen mediateket multiarenan & smart konsthall Restaurang Café faciliteter logistik möte program Kryddor shared space Lyktor Garagen Hotel Service

Läs mer

Sammanfattning Förslaget med omorganisationen innebär att nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan.

Sammanfattning Förslaget med omorganisationen innebär att nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan. 10 maj 1 (10) HANDLÄGGARE Marianne Widercrantz, Annika Sundell, Monika Reuterstrand Förslag till beslut Nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan. Skolan

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik.

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik. EN SKOLA FÖR ALLA Från början och så länge vi finns! Under 1999 fick Team J-son skolan tillstånd att bedriva grundskola år 4-9, grundsärskola/ träningsskola år 1-10 samt gymnasiesärskola år 1-4. Vår målsättning

Läs mer

Nya Studenternas, Uppsala utredningsskiss 140910

Nya Studenternas, Uppsala utredningsskiss 140910 Musikevenemang på arenatorget Vy mot arenatorget från Fyrisån Julmarknad och skridskobana på arenatorget Vy mot arenatorget från Stadsträdgården Vy mot arenan från Sjukhusvägen Vy mot arenatorget från

Läs mer

Frågor och svar. Södertäljes nya stadshus

Frågor och svar. Södertäljes nya stadshus Frågor och svar Frågor och svar Här redovisas svar på de frågor och synpunkter som lämnades i samband med att systemhandlingar för vårt nya stadshus skickades ut till samtliga kontor. Sedan ni lämnade

Läs mer

Hej och välkommen till kartan över Key-huset på Linköpings Universitet

Hej och välkommen till kartan över Key-huset på Linköpings Universitet Hej och välkommen till kartan över Key-huset på Linköpings Universitet Del I Här följer en beskrivning av Key-huset samt dess lokaler och närområden. Övergripande är huset kvadratformat med undantag för

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Kyrkerörsskolan Läsår 2010 / 2011 Anneli Jonsson / Charlotta Robson Rektor 2010-11-08 Innehållsförteckning Del 1 Kyrkerörsskolans

Läs mer

PROGRAM URSVIKSSKOLAN

PROGRAM URSVIKSSKOLAN Illustration över del av fasad, Lilla Ursviks skola PROGRAM URSVIKSSKOLAN Program för permanent Skola/Förskola inom Detaljplaneområde Kv. Äpplet 1, del av Sundbyberg 2:30 i Lilla Ursvik 2012-10-10 PROGRAM

Läs mer

ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand

ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand BIBLIOTEKSPLAN 2013 Inledning/Bakgrund Läsning är nyckeln till lärande. För att kunna hantera stora mängder information i dagens föränderliga samhälle

Läs mer

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Modell för attraktiv skola Policy 2013-12-16, 222 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Lokalprogram för Malmö grundskolor Grundskoleförvaltningen

Lokalprogram för Malmö grundskolor Grundskoleförvaltningen Lokalprogram för Malmö grundskolor Grundskoleförvaltningen Upprättad Datum: 2014-05-12 Version: 2.3 Ansvarig: Antaget av förvaltningsledningen 2014-05-13 rev 2014-09-09, 2014-10-13, 2014-12-10 Förvaltning:

Läs mer

Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer.

Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer. Sida 1 (7) 2011-12-28 Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer. Funktionerna för att kommunicera via bild, ljud och text blir hela tiden bättre, billigare och mer mobila. Vi kommer att samspela

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Skola Tundalsskolan Ort Robertsfors Ansvarig rektor Jan

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder

Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder Rapport från tillsynsbesök på Stensbergskolan 13 april 2016 Besöket varade mellan 13.00 och 15.30 Deltagare: Rektor/förskolechef: Nils-Göran

Läs mer

Gemensam uppföljning ska ske regelbundet. SPSM kommer att kalla till gemensamma uppföljningsmöten.

Gemensam uppföljning ska ske regelbundet. SPSM kommer att kalla till gemensamma uppföljningsmöten. Krav på tjänsten Upphandlingen omfattar städning av Specialpedagogiska skolmyndighetens lokaler på Neptuniplan 7 i Malmö, Västra Esplanaden 9A i Växjö och Södra Långgatan 62 i Kalmar, enligt kravspecifikation

Läs mer

Kungsgatan 57. Stockholm

Kungsgatan 57. Stockholm Kungsgatan 57 Stockholm 35 000 människor arbetar i kontor där vi står för värdskapet 1 300 000 unika kunder besöker de köpcentrum vi driver. 6 000 personer arbetar dessutom där. 20 000 människor bor i

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Barn- och utbildning Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3

Läs mer

Fårdala och Stimmets förskolor och skolor. Fårdalas grundskola BOU-nämnden Enhetsplan 2013

Fårdala och Stimmets förskolor och skolor. Fårdalas grundskola BOU-nämnden Enhetsplan 2013 Fårdala och Stimmets förskolor och skolor Fårdalas grundskola BOU-nämnden Enhetsplan 2013 Verksamhetsbeskrivning Fårdala och Stimmets förskolor och skolor Enheten består av förskolorna Båten, Gunghästen,

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Åsalyckans fritidshem

Kvalitetsanalys 14/15. Åsalyckans fritidshem Kvalitetsanalys 14/15 Åsalyckans fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 8

Läs mer

plan 100 A3: SKALA 1:200

plan 100 A3: SKALA 1:200 INPLACERINGSTEST - 6 parallellig skola 7-9 med idrott Transporter till skola och kök separeras från eleverna transporthiss Med caféköket strategiskt placerat kan caféet/fritidsklubben växa in i matsalen

Läs mer

Områdeslokalplan för Östra Torn - Brunnshög 2014-2018

Områdeslokalplan för Östra Torn - Brunnshög 2014-2018 Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret Områdeslokalplan för Östra Torn - Brunnshög 2014-2018 Datum: 2013-09-25 Remissversion 2 Innehållsförteckning sid. 1. Inledning 3 2. Områdets avgränsning och

Läs mer

ROOM FOR GREAT DAYS FLYTTBARA LOKALER FÖR SKOLA OCH FÖRSKOLA

ROOM FOR GREAT DAYS FLYTTBARA LOKALER FÖR SKOLA OCH FÖRSKOLA ROOM FOR GREAT DAYS FLYTTBARA LOKALER FÖR SKOLA OCH FÖRSKOLA LÖSNINGAR FÖR LEK OCH LÄRANDE, I DAG OCH I MORGON MODERNA MATERIAL LJUS INTERIÖR När ni snabbt behöver mer plats för er verksamhet ta hjälp

Läs mer

1 (13) 2014-09-30. Barn och utbildning Förvaltningskontoret administration

1 (13) 2014-09-30. Barn och utbildning Förvaltningskontoret administration 1 (13) Barn och utbildning Förvaltningskontoret administration www.uddevalla.se Postadress Besöksadress Telefon (vx) Fax 451 81 UDDEVALLA gatuadress 0522-69 60 00 fax E-post barnutbildning@uddevalla.se

Läs mer

Ross Tensta gymnasium. Gymnasiet med det lokala och globala i fokus

Ross Tensta gymnasium. Gymnasiet med det lokala och globala i fokus Ross Tensta gymnasium Gymnasiet med det lokala och globala i fokus På Ross Tensta gymnasium förbereder vi eleverna för en globaliserad värld som kännetecknas av förändring och utveckling. Detta sker genom

Läs mer

Älvstranden Bildningscentrum

Älvstranden Bildningscentrum Älvstranden Bildningscentrum Bildningsbegreppet "Medan utbildningens mål är en bestämd och begränsad yrkeskompetens, syftar bildning till en omvandling av hela människan. Utbildningen har enbart sina yttre

Läs mer

Åtgärder vid larm. Ingen får återvända in i skolan innan signalen faran över angetts av någon ansvarig vuxen.

Åtgärder vid larm. Ingen får återvända in i skolan innan signalen faran över angetts av någon ansvarig vuxen. BRANDLARM Åtgärder vid larm Undervisande lärare beger sig snarast med sina elever till den utvalda återsamlingsplatsen (samlingsplatserna finns angivna på nästa sida) och räknar in sina elever. De utsedda

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING MALMÖ STAD FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS, GRUNDSKOLA, SÄRSKOLA OCH FRITIDSHEM - 2006 -

KVALITETSREDOVISNING MALMÖ STAD FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS, GRUNDSKOLA, SÄRSKOLA OCH FRITIDSHEM - 2006 - KVALITETSREDOVISNING MALMÖ STAD FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS, GRUNDSKOLA, SÄRSKOLA OCH FRITIDSHEM - 2006 - OMRÅDE: Hindby Skoldaghem Stadsdelsövergripande SU-grupper STADSDEL: Fosie MALMÖ den 15 januari 2007

Läs mer

Utsäljeskolan. Enkät- och kunskapsresultat 2014

Utsäljeskolan. Enkät- och kunskapsresultat 2014 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2014 Utsäljeskolan Enkät- och kunskapsresultat 2014 Skola I Utsäljeskolan är alla undervisande lärare utbildade och undervisar i de ämnen de är behöriga i. Trots utbildning

Läs mer

fasader & sektioner Tegelmönster som fasadutsmyckning Miljösmart skola med beständiga och miljövänliga material som är hållbara över tid.

fasader & sektioner Tegelmönster som fasadutsmyckning Miljösmart skola med beständiga och miljövänliga material som är hållbara över tid. situationsplan fasader & sektioner ÖVERSIKT FASAD MOT RD VÄST 7,4 7,41 70,4 70,41 69,63 69,63 6,14 60,35 61,90 60,35 59,00 58,10 58,10 57,70 TB/STPR FASAD MOT SYDVÄST TB/STPR FASAD MOT RDOST Tegelmönster

Läs mer

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Verksamhet: Rostaskolan Betyg och bedömning, skola Stödtimmen i åk 5-6 har gjort att vi fått högre måluppfyllelse. Tidiga utvecklingssamtal har bidragit

Läs mer

Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort

Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort PM Skolutredning Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort Sammanfattning Med anledning av att Svartåskolans lokaler tömts på grund av fukt- och mögelskador behöver kommunen bygga en ny

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 4-9 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 4-9 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Stavreskolan 4-9 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

2012-03-28. Västerbottens läns Landsting Projekteringsanvisning ljud

2012-03-28. Västerbottens läns Landsting Projekteringsanvisning ljud 1 2012-03-28 Västerbottens läns Landsting Projekteringsanvisning ljud 2 Innehållsförteckning Inledning... 2 Ljudkrav... 3 Luftljudsisolering... 3 Stegljudsisolering... 4 Efterklangstid... 4 Buller från

Läs mer

Forum Medicums process

Forum Medicums process Forum Medicums process - bakgrund, process, synpunkter på konceptkatalogen och synpunkter på placering av delar av verksamheten Den ursprungliga tanken bakom Projektet Forum Medicum föddes i samband med

Läs mer

Riktlinjer vid utformning av vård- och omsorgsboende

Riktlinjer vid utformning av vård- och omsorgsboende Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Riktlinjer vid utformning av vård- och omsorgsboende ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-05-04, 144 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Socialchef

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN 1. Artediskolan. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14

NORDMALINGS KOMMUN 1. Artediskolan. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 NORDMALINGS KOMMUN 1 Artediskolan Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 NORDMALINGS KOMMUN 2 Innehåll Inledning sid 2 Förutsättningar sid 2 Elevernas arbetsmiljö sid 3 Elevernas lärande och skolans studieresultat

Läs mer

För dig som är nyfiken på allt från minsta atom till hela universum 15

För dig som är nyfiken på allt från minsta atom till hela universum 15 2011-12-11. g, 20 För dig som är nyfiken på allt från minsta atom till hela universum 15 Öp i Vä sb Ti pe yc sd t Hu ent a Tr ge n äff s p rum d a e en å,l be lev ör 24 Vä sö er, k v lä sb 21 ja ra å Vä

Läs mer

Framtidens skola i Ockelbo

Framtidens skola i Ockelbo Framtidens skola i Ockelbo Lokalutredning Handlingsalternativ 2013-05-08 Bakgrund och syfte Enligt beslut från kommunfullmäktige, som bygger på en verksamhetsutredning av PWC från februari 2012, kommer

Läs mer

Kravspecifikation, bilaga 1a, Dnr 11-11-7456/N

Kravspecifikation, bilaga 1a, Dnr 11-11-7456/N Kravspecifikation, bilaga 1a, Dnr 11-11-7456/N Krav avseende lokalvård Valhallavägen 117 Arbetstid Lokalerna är tillgängliga för lokalvård helgfri måndag fredag klockan 07:00 17:00. PTS har inte semesterstängt.

Läs mer

Lila: Skola/ Utbildning per rum Antal Antal Programyta Summa Total Lokal / rumstyp pers ytor kvm yta kvm yta kvm Kommentar

Lila: Skola/ Utbildning per rum Antal Antal Programyta Summa Total Lokal / rumstyp pers ytor kvm yta kvm yta kvm Kommentar Lokal / styp s ytor kvm yta kvm yta kvm Kommentar NATURVETENSKAPS- OCH TEKNIKPROGRAMMET 500 NT- basytor Klass 7 60 420 Mindre klass 3 50 150 Anpassade för mindre klassstorlekar, ca 20 elever/klass Grupp

Läs mer

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S SID 2/14 INNEHÅLL SID 1. SAMMANFATTNING 3 2. REGIONÖVERGRIPANDE PLANERING 3 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 3 4. FASTIGHET 3 5. FÖRSLAG 5 6. TIDPLAN OCH

Läs mer

Bygga broar mellan fo rskola och skola i Sundby

Bygga broar mellan fo rskola och skola i Sundby Bygga broar mellan fo rskola och skola i Sundby Bakgrund Många av våra barn kommer redan som ettåringar till förskolan för att sedan befinna sig i vår verksamhet fram tills man slutar år 5 som 11-12-åringar.

Läs mer

FUNKTIONSPROGRAM FÖRSKOLA 100621

FUNKTIONSPROGRAM FÖRSKOLA 100621 Förskolans verksamhet skall präglas av en pedagogik, där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Såväl omvårdnad och omsorg som vila och andra aktiviteter skall vägas samman på ett balanserat

Läs mer

Barkarbystaden 2. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se

Barkarbystaden 2. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se Barkarbystaden 2 Trafikbullerutredning Uppdrag nr. 14U24630 Sida 1 (10) Trafikbullerberäkning ppdragsnamn Barkarbystaden 2 Järfälla kommun Järfälla kommun Plan- och exploateringsavdelningen 177 80 Järfälla

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2014 Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende Sammanfattande analys Färsingaskolans verksamhet har under 2013 präglats av sammanslagning

Läs mer

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 1 (8) 2012-11-20 Lärande Lärande Centralt Hulanskolan Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1. Allmän del - Beskrivning av verksamheten Verksamhetsidé På Hulanskolan har

Läs mer

Säkerheten i UAF 2001

Säkerheten i UAF 2001 UTBILDNINGS- OCH ARBETS- MARKNADSFÖRVALTNINGEN TUNA TORG 1 186 86 VALLENTUNA TELEFON VX 08-587 850 00 FAX 08-587 857 85 uaf@vallentuna.se Till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Säkerheten i UAF 2001

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

Återflyttsinformation II

Återflyttsinformation II UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Återflyttsinformation II 13-03-27 Dagordning Flyttinformation Logistik [MER] Arbetsfördelning [THq] Tidsplan Från packstart till invigning Övrigt SIDAN 2 Flyttinformation Flyttkartonger,

Läs mer

Synpunkter kring framtidens skola - Annedalsskolan

Synpunkter kring framtidens skola - Annedalsskolan Synpunkter kring framtidens skola - Annedalsskolan Bra på demokrati och medbestämmande Rättvis skola Bra på att förhindra mobbing Ger bra baskunskaper Socialt ansvarstagande ger oss trygga barn Återkoppling

Läs mer

Jämförelse av areor i nytt bibliotek- och kulturhus Uppställning enligt Nyréns uppställning (delareor är inte redovisade).

Jämförelse av areor i nytt bibliotek- och kulturhus Uppställning enligt Nyréns uppställning (delareor är inte redovisade). Jämförelse av areor i nytt bibliotek- och kulturhus Uppställning enligt Nyréns uppställning (delareor är inte redovisade). NYTT BIBLIOTEK- OCH KULTURHUS Befintlig area (m²) Aros förstudie 2006 (m²) Utvalt

Läs mer

Statistik om lärare oktober 2015

Statistik om lärare oktober 2015 2016-04-04 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/138-630 Utbildningsnämnden Statistik om lärare oktober 2015 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15

Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15 1 (7) Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15 Sedan den 1 juli 2015 måste lärare och förskollärare ha legitimation för att självständigt få sätta betyg och för att

Läs mer

Standardmodeller för administrativa lokaler

Standardmodeller för administrativa lokaler Standardmodeller för administrativa lokaler UPPRÄTTAT AV FASTIGHET Innehåll Sida Inledning - Adminstrativa lokaler vid VLL - Adminstrativa lokaler sett ur ett förvaltningsperspektiv - Allmänt om kontorslokaler

Läs mer

SNÖFLINGAN framtidens mötesplats

SNÖFLINGAN framtidens mötesplats SNÖFLINGAN framtidens mötesplats PROGRAMSKISS 2011-04-13 INNEHÅLL Spår 1 Spår 2 Introduktion Koncept - framtidens lärande Visionen om snöflingan Inspiration Diagram och logistikschema Sammanfattning styrdokument

Läs mer

Personalpolitikens övergripande mål är attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatser Utdrag ur Kommunfullmäktigemål 2010-2012

Personalpolitikens övergripande mål är attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatser Utdrag ur Kommunfullmäktigemål 2010-2012 Personalpolitikens övergripande mål är attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatser Utdrag ur Kommunfullmäktigemål 2010-2012 65 FÖRUTSÄTTNINGAR VARFÖR ETT FUNKTIONSPROGRAM 66 Personalens rum Att få stänga

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan Knivsta kommun

Barn- och elevhälsoplan Knivsta kommun Barn- och elevhälsoplan Knivsta kommun Alla barn och elever har rätt att nå målen Ny skollag ställer högre krav och innehåller en rad förändringar som påverkar förskola och skola 1. I all utbildning och

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015. Malmgårdsskolan f-1 Hagenskolan

Verksamhetsplan 2014-2015. Malmgårdsskolan f-1 Hagenskolan Verksamhetsplan 2014-2015 Malmgårdsskolan f-1 Hagenskolan Verksamhetsplan Malmgårdsskolan f-1/hagenskolan Vision/Verksamhetsidé Alla barn har rätt att utvecklas för att nå sin högsta potential. Vår skola

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret. Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019. Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98

Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret. Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019. Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98 Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019 Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Områdets avgränsning

Läs mer

2. Guldkantskassan På kontot har vi nu 12 193:- Några klasser har sökt pengar (år 1,3,4). Föräldraföreningen godkänner och betalar ut.

2. Guldkantskassan På kontot har vi nu 12 193:- Några klasser har sökt pengar (år 1,3,4). Föräldraföreningen godkänner och betalar ut. Protokoll fo ra ldrara d 140514 Närvarande: Rebecka Gustafsson, F-klass Tina Boustedt, 1A Ulf Leander, 1B Josefin Åberg Sjöholm, 2A Cecilia Åhlander, 3A Lisa de Haan, 3B Ulrika Engquist, 4B 1. Föregående

Läs mer

Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13. ditt val din profil

Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13. ditt val din profil Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13 ditt val din profil 1 Björknässkolans profiler 4 Engelska 5 Idrott och Hälsa 6 Matematik/ Naturorienterande ämnen 7 Musik 8 Bild och form 8 Hemkunskap

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet för. förskoleklass, grundskola

Dokumentation av kvalitetsarbetet för. förskoleklass, grundskola 1 (9) Dokumentation av kvalitetsarbetet för förskoleklass, grundskola vid Väderstads skola Läsåret 2013/2014 Syfte och målgrupp Huvudsyftet med denna dokumentation av pågående kvalitetsarbete är att vara

Läs mer

TIRSÉN & AILI ARKITEKTER SMEDJEGATAN 17 972 33 LULEÅ TEL 0920-203160 FAX 0920-203161

TIRSÉN & AILI ARKITEKTER SMEDJEGATAN 17 972 33 LULEÅ TEL 0920-203160 FAX 0920-203161 ÖSTERSUND ARENA KOMMENTARER TILL LOKALPROGRAM 2011-08-15 ALTERNATIV 1-3 Alternativ 1 utgår från referensgruppernas arbetsmaterial, önskemål och krav samt krav och regler från respektive idrottsförbund.

Läs mer

Rumsbeskrivning för förskola.

Rumsbeskrivning för förskola. Rumsbeskrivning för förskola. 1 Grundkrav förskola Angöring För varu- och avfallstransporter ska det finnas väl fungerande tillfartsväg och angöring. Leveransentrén bör vara separerad från förskolans barnentréer

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning, Ny skola på Brågårdaområdet i Bjuv

Verksamhetsbeskrivning, Ny skola på Brågårdaområdet i Bjuv Verksamhetsbeskrivning, Ny skola på Brågårdaområdet i Bjuv Helheten Vid beräkningen av behovet av ytor är utgångspunkten att lokalerna ska vara väl anpassade för grundskoleverksamhet från förskoleklass

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Läsårsredovisning Läsår: 2014/2015 Organisationsenhet: HOFSK/FSK Holsby Förskola martho002, 2015-11-16 16:22 1 Verksamhetsbeskrivning Bakgrund Holsby förskola bestod av fyra

Läs mer

Kontorshotell från 2 000 kr/rum i fristående 1800-talshus. Marma Gård företagsby. Lokaler av hög kvalitet med låg energiförbrukning i naturskön miljö.

Kontorshotell från 2 000 kr/rum i fristående 1800-talshus. Marma Gård företagsby. Lokaler av hög kvalitet med låg energiförbrukning i naturskön miljö. Byggnad 109 Företagsby Enorma uppställningsytor och FRI parkering för dig och dina kunder Möjlighet till konferens och fest för upp till 100 personer Nära 15 minuter till Uppsala 35 minuter till Stockholm

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2013-14

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2013-14 ÅSENSKOLAN Linda Karlsson Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2013-14 Resultat och måluppfyllelse Filipstads kommun har ett dedikerat uppdrag att arbeta med kontinuerliga

Läs mer

Jakobsbergsgatan 16. Stockholm 725 kvm

Jakobsbergsgatan 16. Stockholm 725 kvm Jakobsbergsgatan 16 Stockholm 725 kvm Välkommen till Diligentia Jakobsbergsgatan 16 Yta: 725 kvm. Plan: 5 Husets karaktär Huset uppfördes i etapper mellan 1905-1967. Senaste renoveringen pågick mellan

Läs mer

Igelstavikens idrottsgymnasium

Igelstavikens idrottsgymnasium Igelstavikens idrottsgymnasium Igelstavikens gymnasium är Södertäljes kommunala Idrotts- och Hälsogymnasium. Här går elever som elitidrottar samtidigt som de vill ha en riktigt bra utbildning. Många av

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008. Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet

VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008. Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008 Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet BRITTA ODEVALL-MÄKI 2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007-2008. Avseende Barn- och

Läs mer

BARENTS CENTER EN NY STADSDEL I HAPARANDA

BARENTS CENTER EN NY STADSDEL I HAPARANDA BARENTS CENTER EN NY STADSDEL I HAPARANDA E4 BARENTS CENTER EN NY STADSDEL I HAPARANDA VICTORIATORGET PARKERING KONTOR HANDEL SKOLA TRÄDGÅRD RESECENTRUM ARENA BARENTS CENTER EN NY STADSDEL I HAPARANDA

Läs mer

Nyboda skola. Barn- och utbildningsnämnden Enhetsplan 2013

Nyboda skola. Barn- och utbildningsnämnden Enhetsplan 2013 Nyboda skola Barn- och utbildningsnämnden Enhetsplan 2013 Verksamhetsbeskrivning Nyboda är en nybyggd skola i de centrala delarna av Tyresö. Skolan startade i augusti 2012. All personal är nyrekryterad

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 43-2014:7714 Eksjö kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Grevhagsskolan belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem

Läs mer

Evakuering Skytteskolan

Evakuering Skytteskolan Evakuering Skytteskolan Under entreprenadtiden så kommer Skytteskolans elever behöva evakueras. Eftersom den nya Skytteskolan ska bli en F-9 skola så vill stadsdelen expandera sin verksamhet varje nytt

Läs mer