Guide för nya förare. Kör. säkert

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide för nya förare. Kör. säkert"

Transkript

1 Guide för nya förare Kör säkert

2 Guide för nya förare Det lyckades! 3 D Mellanperioden 4 Det permanenta körkortet 5 Kör tryggt och ekonomiskt 6 Tänker du köpa en bil? 8 Bilens försäkringar 10 Registrering av bilen 11 Om du inte är nöjd med köpet 12 Välkommen till besiktning! 13 Om du är med om en olycka 15 Kontaktuppgifter 16

3 et lyckades! 3 Det lyckades! Hjärtliga gratulationer till en godkänd förarexamen! Den här guiden är en liten present från Ajovarma Oy. Guiden innehåller nyttig information om bilen och trafiken för nya bilister. Du kommer säkert att ha användning för den även i framtiden. Det är bra att veta hur man skall köra, för att få det egentliga körkortet på ett smidigt sätt. Det lönar sig även att läsa om ekonomisk körning det märks genast i plånboken. När du tänker köpa en bil ser du efter i guiden vad som är viktigt att veta. Hur bär man sig åt om det sker en trafikolycka? Hur besiktigar du bilen? Vi vill också gärna ta del av dina synpunkter på den här guiden och på förarexamen. Kolla och delta samtidigt i lotteriet.

4 ör säkert Mellanperioden Du har klarat det första skedet i körutbildningen och blivit godkänd i förarexamen. Lycka till med den självständiga träningen i trafiken! Nu börjar övningsperioden ett mellanstadium där det beror på dig själv om du lyckas. Mellanperioden pågår i högst två år. Det nya kortvariga körkortet kan du hämta om ca tre veckor på samma ställe som du avlade din förarexamen. Före du hämtat det kan du köra med ditt förarexamensbevis, men kom ihåg att ha med dig din legitimation. Beviset på avklarad förarexamen gäller enbart i Finland med undantag av Åland. Under mellanperioden övar du dig på att självständigt köra bil och gör en bedömning av dina färdigheter som bilförare. Dina framsteg i trafiken beror på hur realistiskt du ser på dina kunskaper och på din motivation att utvecklas till en god förare. Du bär ansvaret för dig själv och ditt fordon samt för dina medtrafikanter och i synnerhet den lätta trafiken. En säker förare är medveten om riskerna samt undviker dem och anpassar sin egen körning efter omständigheterna. Du kan ta hänsyn till den övriga trafiken, du förutser olika situationer och ger också andra en möjlighet att förutse dina egna åtgärder. Ett ekonomiskt körsätt ger lägre bränsleförbrukning samt skonar både bilen och miljön.

5 5 Med längre erfarenhet förbättras kontrollen över fordonet och dess manöverorgan. Då börjar det bli dags att lära sig köra smidigare och planera rutterna så ändamålsenligt som möjligt. När du får längre erfarenhet blir du mer förutseende i trafiken så att du kör med en viss framförhållning och är förberedd på farliga situationer. Men inte ens lång erfarenhet är en garanti för säker körning. Det kan till och med hända att felaktiga körvanor och attityder smyger sig in. Man kan inte lära sig allt genom erfarenhet. Därför är det skäl att lära sig köra tryggt genom att vara uppmärksam och iaktta sitt eget körsätt. Det permanenta körkortet Du kan få det permanenta körkortet sex månader innan giltighetstiden för ditt kortvariga körkort gått ut. Kortet beviljas en förare som har kört utan förseelser, klarat det andra skedet i undervisningen samt genomgått en kurs i mörkerkörning. Under det andra skedet av körundervisningen ligger tyngdpunkten på interaktiva färdigheter i trafiken samt på att köra på ett ekonomiskt och miljöanpassat sätt, som tar hänsyn till den övriga trafiken. Det andra skedet omfattar ett par timmars utvärdering av körningen, tre lektioner på en hal körbana samt tre teorilektioner. Det permanenta körkortet gäller tills föraren är 70 år, om han inte gör sig skyldig till trafikförseelser eller om inte körtillståndet av någon annan orsak måste återkallas eller ändras.

6 6 K Kör tryggt och ekonomiskt Du kan själv genom dina dagliga beslut påverka bilens bränsleförbrukning. Besluten påverkar innehållet i din plånbok och mängden utsläpp från bilen. Ett ekonomiskt körsätt som belastar miljön mindre är också ett tryggt körsätt. Redan vid valet av bil kan du fatta omfattande beslut. Utsläppen från nya bilar med katalysator är betydligt mindre än från gamla bilar. Förbrukningen beror på bilens storleksklass och motorns storlek. Det lönar sig att redan vid +5 C i förväg värma motorn med blockvärmare. Det går åt ca 2 dl bränsle till en kallstart, vilket höjer bilens bränsleförbrukning. Utsläppet är dubbelt så stort under de första kilometrarna. Det räcker med en föruppvärmning på 1/2 2 timmar, litet beroende på temperaturen utomhus. En föruppvärmd bil är dessutom tryggare och bekvämare: motorn startar genast och är dragvillig, du får snabbt in varm luft i kupén och sikten är bra. Körsättet är viktigast. Det mest ekonomiska sättet är att snabbt låta bilen accelerera upp till önskad hastighet. Sedan lättar man på gasen och fortsätter körningen på så hög växel som möjligt. Det lönar sig att bekanta sig med bilens växellåda och speciellt lära sig köra på plan mark med högsta möjliga växel som den egna bilen tillåter. Varje gång du bromsar och accelererar ökar förbrukningen. En förutseende förare kör smidigt och använder gasen på rätt sätt: det lönar sig inte att gasa på om det finns ett hinder framför dig, exempelvis rött ljus eller en bilkö. Om motorn är försedd med bränsleinsprutning är det mest ekonomiska sättet att sakta farten att motorbromsa, och om bilen har förgasarmotor låter man den rulla fritt.

7 ör tryggt 7 Undvik tomgångskörning. Enligt vägtrafiklagen får motorn gå på tomgång i högst två minuter eller i högst fyra minuter vid temperaturer under -15 grader. Den som vill köra ekonomiskt bör planera och välja färdvägen på förhand. Fundera exempelvis på hur många gånger du är tvungen att stanna. Var finns det trafikljus? Hurdan är trafikrytmen? Är det lätt att hitta parkeringsplats när du kommer fram? Kan du uträtta flera ärenden under samma resa? Särskilt när det gäller regelbundet återkommande resor, exempelvis arbetsresor, lönar det sig att ta reda på olika färdvägar och välja det alternativ som är mest ekonomiskt. Du kan också påverka bilens förbrukning med enkla metoder. Studera de här siffrorna och din bils utrustning: Inverkan på förbrukningen Takräcke + 0,35 l/100 km Skidbox + 0,7 l/100 km Last 160 kg + 0,1 l/100 km För lågt däcktryck + 0,4 l/100 km Med regelbunden service fungerar din bil som den ska. Då hålls också utsläppen och förbrukningen under kontroll. Håll ett öga på bilens bränsleförbrukning, så är det enklare att upptäcka fel som höjer den, och då kan du rätta till eventuella felaktigheter i ditt körsätt. Närmare information om ekonomisk körning och val av bil får du på servicecentralen för energisparande Motiva (www.motiva.fi).

8 8 Tänker du köpa en bil? Det lönar sig att ta god tid på sig när man ska köpa bil. Fundera på när och hur du kommer att använda bilen, samt vilka transportbehov du har, innan du besöker bilaffären. Då blir det enklare att välja biltyp, storleksklass och motor. Du kan köpa en bil i en bilaffär eller av en privatperson. Vid köp av bil i utlandet gäller i regel lagstiftningen i det land där avtalet ingås. Anvisningar för import av bilar finns bl.a. på Trafiksäkerhetsverkets webbsida Bilaffärer, banker och finansieringsbolag erbjuder finansiering vid bilköp. Betalningen kan ske exempelvis med banklån, på avbetalning eller genom leasing. Jämför olika finansieringsformer och betalningsvillkor. Vid kontantköp blir du genast ägare till bilen. Om du köper på avbetalning blir du ägare av bilen först när den sista betalningen har erlagts. En ny bil är alltid oanvänd och den har en garanti. Vid köp av en begagnad bil krävs det sakkunskap. Genom tidningsannonser, internet och besök i bilaffärer får du en bild av marknaden och prisnivån. Med de flesta bilar är det numera möjligt att köra långa sträckor ( km) innan det behövs stora och dyra tekniska reparationer. Användningen och skötseln av bilen har dock stor betydelse för hur länge man kan köra med den. Om du är osäker på konditionen hos den bil du valt, lönar det sig att be om hjälp. Du kan t.ex. låta bilen genomgå en Autotohtori -granskning. När du letar efter en bil lönar det sig att välja ett par bilmodeller som du skaffar dig närmare information om. Informationen får du av experter, från bilbranschens tidskrifter och av dem som använder en likadan bil trots att det ibland lönar sig att ta deras berättelser med en nypa salt. Kontrollera bilens dokument. Bilens registreringsintyg består av den tekniska delen (del I) och anmälningsdelen (del II). I registreringsintygets tekniska del framgår bl.a. dess ägare, uppgifter om senaste och kommande besiktning, en teknisk beskrivning av bilen, samt de reparationsuppma-

9 9 ningar som givits vid besiktningen. Anmälningsdelen används för att göra en registreringsanmälan, såsom vid byte av ägare. Se till att bilen är registrerad och besiktigad samt att försäljaren är antecknad som ägare till bilen. Om ägaren är någon annan, behövs de dokument som visar att äganderätten har överförts. Försäkra dig också om att bilens fordonsskatter är betalda. Kontrollera först bilens utsida. Om det inte finns möjligheter att granska bilen från alla sidor i dagsljus, är det bara att glömma den. Av bilens yttre framgår ofta hur den har skötts. Kontrollera på utsidan åtminstone: P rostskador P märken av stötar, och lackeringens skick P däckens kondition P inredningen P färdmätarställningen i förhållande till bilens skick P funktionen hos alla reglage Under en provkörning framgår det hur bromsarna, växellådan och reglagen fungerar. Anvisningar för provkörning: P kör så länge att motorn hinner bli varm P pröva alla växlar (också backväxeln) P kör bilen på olika vägbeläggningar P kontrollera reglagens funktion och lyssna efter eventuella biljud, också vid maximalt utslag, exempelvis genom att köra i cirkel P kontrollera motoroljan och övriga vätskor P leta efter eventuella vätskeläckage

10 10 R I bilens servicebok kan du se hur ofta bilen har varit på service. Jämför uppgifterna i serviceboken med de uppgifter om bilen som du fått på annat håll (exempelvis mätarställningen). Om du misstänker att mätarställningen inte överensstämmer med det verkliga antalet kilometer som bilen har körts, bör du undersöka saken. Se till att mätarställningen antecknas i köpeavtalet. Mätarställningarna som registrerats i samband med bilens besiktning kan du kontrollera på webbadressen med ett textmeddelande på numret 16225, (sänd ditt meddelande i formen KM ABC-123, pris 6 /sökning som lyckats) samt på A-Katsastus Ab:s servicetelefon (7,55 /samtal + lna). En ytlig granskning berättar inte hela sanningen. Du får en opartisk bedömning när du lämnar in bilen för en Autotohtori Konditionsgranskning eller en Bytesgranskning på A-Katsastus Ab:s närmaste station. Du kan även be säljaren lämna in bilen för granskning. Vid granskningen kontrolleras de punkter som är viktiga för bilens körbarhet, värde och säkerhet. Du kan också låta kontrollen gälla endast någon viss del av bilen. En bil som granskats av en expert är ett säkert val. Bilens försäkringar Du kan sköta bilens försäkringar i samband med registreringen på en av A-Katsastus Ab:s besiktningsstationer. Den nya ägaren ska teckna en trafikförsäkring för bilen innan registreringsanmälan görs. Alla motorfordon samt släpvagnar som registreras ska ha en giltig trafikförsäkring när de framförs i trafiken. Trafikförsäkringen ersätter personskador på dem som färdas i det egna fordonet samt personoch egendomsskador som förorsakats motparten. Trafikförsäkringen ersätter inte skador på det egna fordonet. För dem behöver du en frivillig bilförsäkring som beroende på den omfattning du valt ersätter bl.a. kollisions-, älg-, brand-, stöld- och andra liknande skador. På A-Katsastus Ab:s besiktningsstationer får du bilförsäkringar från alla försäkringsbolag i Finland samt sakkunnig betjäning.

11 egistrering Registrering av bilen Trafiksäkerhetsverket Trafi har ansvaret för upprätthållandet av fordonsregistret. I registret finns uppgifter om fordonets ägare och innehavare, tekniska data samt information om besiktning av fordonet, trafikförsäkring och skatter. Bilens registreringsintyg består av två delar. Del I, eller den tekniska delen, är avsedd att förvaras i bilen. Med registreringsintygets anmälningsdel, eller del II, görs en anmälan när det sker förändringar i uppgifterna om fordonet. Ändringar som ska anmälas är exempelvis en ändring av ägare, innehavare, trafikförsäkringsbolag eller bruksändamål. Bevara anmälningsdelen omsorgsfullt på något annat ställe än i bilen. Det är köparen som ansvarar för registreringsanmälan. Registrerings intygets anmälningsdel förses med säljarens underskrift och ges till köparen i samband med köpet. Anmälan ska göras inom sju dagar efter ändring av registeruppgifterna. Registreringsanmälan görs enklast på besiktningsstationen, så att du genast får det nya registreringsintyget. En vanlig registreringsanmälan kan också göras på försäkringsbolagens kontor. Ta med dig legitimation! Fyll i följande uppgifter i registreringsintygets anmälningsdel: P anmälningens art P uppgifter om ägaren P eventuella uppgifter om innehavaren P uppgifter om fordonets bruk P datum för överlåtelse av äganderätten till fordonet P säljarens och köparens egenhändiga namnteckningar och namnförtydliganden

12 12 V Det kan dessutom vara skäl att skriva ett överlåtelseintyg eller ett separat köpeavtal som ska innehålla uppgifter om fordonet, köparen och säljaren, överlåtelsedatum och centrala villkor vid köpet (pris, utrustning som ingår i köpet, betalningsvillkor). Med de dokument som gäller köpet, kan säljaren bevisa, att han överlåtit fordonet om den nya ägaren inte ser till att fordonet registreras. Då kan säljaren göra en s.k. försäljningsanmälan till fordonsregistret, så att han befrias från exempelvis skatte- och försäkringspåföljder för fordonet. En försäljningsanmälan kan göras på besiktningsstationen. Om du inte är nöjd med bilköpet Köpet är alltid bindande om inte något annat överenskommits. Ett bilköp som gjorts kan ändras bara om köparen och säljaren tillsammans kommer överens om det. Ensidiga krav på ändring av köpet kan ställas endast om bilen har haft något fel. Enligt konsumentskyddslagen är bilen behäftad med fel om P bilen inte överensstämmer med de uppgifter som lämnats P säljaren har underlåtit att lämna väsentliga uppgifter eller P bilen, i förhållande till sitt pris, är i ett väsentligt sämre skick än vad köparen hade anledning att förvänta sig Ett fel som beror på normalt slitage anses inte vara ett fel. Som fel betraktas inte heller ett sådant fel eller en sådan brist, som köparen borde ha upptäckt, om han på normalt vis hade undersökt bilen före köpet. När bilen har köpts i en bilaffär har kunden rätt att kräva att affären rättar till felet, utan att debitera köparen. Om det inte är möjligt eller skäligt att rätta till felet, kan köparen kräva en prisnedsättning vars storlek bestäms med hänsyn till bilens ålder, körsträcka, förhandsuppgifter om bilen samt köparens möjligheter att undersöka bilen på förhand. I extrema fall kan köparen fordra att köpet hävs och kräva skadeersättning. När bilen har köpts av någon annan än en bilaffär, omfattas köpet inte

13 älkommen! av konsumentskyddslagen. Köparens rättigheter vid fel på bilen motsvarar dock huvudsakligen dem som tidigare nämnts. Om du får problem med bilen eller inte är nöjd med köpet, bör du först kontakta säljaren. Om ni inte kommer överens kan du kontakta den kommunala konsumentrådgivaren. 13 Välkommen till besiktning! Syftet med den periodiska besiktningen är att säkerställa att bilen är trygg att använda i trafiken. Vid besiktningen kontrolleras bl.a. bromsarna, däcken, styrningen, stötdämparna, belysningen samt avgasutsläppen. På A-Katsastus Ab:s stationer får du mångsidig information om i vilket skick din bil är, så att du har en uppfattning om bilens behov av reparationer i framtiden. Du kan komma till besiktning utan förhandsbokning till vilken som helst av A-Katsastus Ab:s över 190 stationer. Vi påminner om att besiktningstiden närmar sig genom att skicka en inbjudan om besiktning till bilens innehavare. Du kan beställa en besiktningstid eller bekräfta den tid som föreslås i inbjudan t.ex. på adressen eller per telefon på En personbil i privat bruk ska besiktigas första gången under det tredje året efter att den tagits i bruk. Därefter har bilen ett friår före de följande besiktningarna, som görs årligen. Besiktningsår för personbilar i privat bruk: Efter friåret ska bilarna besiktigas årligen Ibruktagningsår Första besiktningen Friår

14 14 Besiktningen ska alltid göras senast på bilens ibruktagningsdag. Ibruktagningsdagen har antecknats i övre kanten av registreringsintyget. Bilen kan besiktigas tidigast fyra månader före detta datum. Om bilens ibruktagningsdag inte har antecknats exakt på registreringsintyget (t.ex ) fastställs besiktningstidpunkten enligt den sista siffran i registernumret: O Sista siffran Besiktningstid för person- och paketbilar i registernumret 4 månader 1 Oktober-januari 2 November-februari 3 December-mars 4 Januari-april 5 Mars-juni 6 Maj-augusti 7 Juni-september 8 Juli-oktober 9 Augusti-november 0 September-december När du kommer till besiktningen anmäler du dig först på stationens kontor. Du kan se på när besiktningen utförs i hallen, så att du får information om bilen redan under själva besiktningen. Om du vill kan du njuta av en kopp kaffe och läsa tidningen i stationens kundutrymmen medan besiktningen görs. Vid varje besiktning får du ett besiktningsprotokoll med en tydlig specifikation över vilka punkter som granskats, mätresultaten och vilka eventuella fel bilen har. Om bilen inte godkänns vid besiktningen, ska den granskas på nytt inom en månad på samma besiktningsstation. Vid eftergranskningen granskas de fel som upptäckts tidigare. Om bilen lämnas in för besiktning senare eller på någon annan besiktningsstation ska en helt ny besiktning göras. Om bilen inte har besiktigats under sin besiktningstid eller om den vid besiktningen har belagts med körförbud, får den inte användas i trafiken. Det är tillåtet att köra bilen till besiktningsstationen för besiktning, om en tid har bokats på förhand eller om man på något annat sätt har meddelat om flyttningen av bilen för besiktning.

15 lyckan Om olyckan är framme 15 När du anländer till olycksplatsen bör du först få dig en överblick över situationen. Om offren redan får hjälp, stanna inte kvar så att du stör räddningsaktionen och förorsakar trafikstockning. Om din hjälp behövs, hjälp till! Hjälp dem som skadats P Ta reda på vad som har hänt och vem som skadats. P Ring efter hjälp på det allmänna nödnumret 112. P Ge första hjälpen på olycksplatsen: kontrollera patientens andning och hjärtverksamhet. Stoppa större blödningar. P Vänta på ändamålsenlig sjuktransport. I ambulansen finns sakkunnig personal och lämplig utrustning. Förhindra ytterligare skador: P Ställ varningstrianglar tillräckligt långt från bilen. P Dirigera trafiken vid behov. P Avlägsna de skadade fordonen från körbanan om det är nödvändigt för att förhindra ytterligare skador. Det är skäl att anteckna fordonens positioner innan de flyttas. Om din bil får skador P Anteckna uppgifterna om motparten: förarens namn, adressuppgifter, bilens registernummer och försäkringsbolag. Anteckna även uppgifter om ögonvittnen. Kalla vid behov på polis på 112. P Se till att fordonet körs eller bogseras till verkstaden. P Om du är skyldig till en trafikskada eller om skadan på din egen bil ersätts via din frivilliga bilförsäkring, ska du fylla i en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag. P Vid trafikskada bör båda parter fylla i en skadeanmälan till försäkringsbolaget.

16 ontakt Konsumentkontakt Ajovarma Ab Postadress: PB 510, Vanda Besöksadress: Draggränden 4, Vanda Kontaktuppgifter till Ajovarmas verksamhetsställen finns på adressen A-Katsastus Ab Postadress: PB 510, Vanda Besöksadress: Draggränden 4, Vanda A-Katsastus Ab:s besiktningsstationer Alla våra stationer betjänar dig utan tidsbeställning. Du kan beställa besiktningstid i förväg på vår webbplats eller på vår kundservicecentral KOMMUN ADRESS Alajärvi Teollisuustie 3 Alavus Rekolankulma 4 Anjalankoski Viskarintie 12 Björneborg Kruuti-Jussintie 3 Björneborg Autotohtori Paanakedonkatu 12 Borgå Industrivägen 18 Brahestad Pajakatu 2 Ekenäs Västanbyvägen Esbo Hannusåker 14 Esbo-Mankans Klovisåkersvägen 5 Ähtäri Myllymäentie 37 Eura Neitsytmäentie 6 Forssa Viksbergintie 6 Forssa-Keidas Autokeidas Haapajärvi Rajakatu 22 Haukipudas Revontie 45

17 17 KOMMUN ADRESS Heinola Tekeväntie 6 B Helsingfors Aleksis Kivis gata 17 Helsingfors Svetsargatan 10 Helsingfors Autotohtori Håkansåkersvägen 5 Helsingfors-Håkansåker Håkansåkersvägen 5 Helsingfors-Kånala Dagsverkasvägen 1 6 Helsingfors-Österleden Österleden 47 Helsingfors-Östracentrum Visbygatan 3 Helsingfors-Vik Ärtåkergränden 12 Hollola Mursketie 8 Hyrynsalmi Virtatie 3 Hyvinge Kalliokierto 6 Iisalmi Pitkälahdenkatu 2 Iisalmi-Kiviranta Kivirannantie 32 Ikaalinen Kaivontekijänkatu 4 Ilomantsi Piljantie 4 6 Imatra Makasiininkuja 1 Ivalo Lentokentäntie 290 Jakobstad Depågatan 5 Jakobstad-Östra Hovslagarevägen 7 Joensuu Pamilonkatu 31 Joensuu Voimatie 4 6 Juankoski Viemannintie 1 Jyväskylä Kuormaajantie 2 A Jyväskylä-Seppälä Alasinkatu 2 Jämsä Pietiläntie 8 Kajana Varistie 8 Kangasala Kangasalantie 921 Kankaanpää Tampionkatu 12 Karis Ekenäsvägen 55 Karkkila Kolisevantie 21 Karleby Prismavägen 1 Kauhajoki Katsastustie 4 Kauhava Jylhäntie 3 Kemi Valajankatu 14 Kemijärvi Luusuantie 37 Kervo Palopellonkatu 2 Keuruu Yliahontie 17 Kitee Yrittäjäntie 2 Kokemäki Teollisuustie 9 Kolari Paloasemantie 13 Kotka-Keltakallio Pulttikatu 9

18 18 KOMMUN ADRESS Kotka-Metsola Huoltokatu 4 Kouvola Tommolankatu 24 Kristinestad Hästhagsvägen 4 Kuhmo Jauratie 1 Kuopio Savilahdentie 12 Kurikka Mäkitie 3 Kuusankoski Kiltakuja 1 Lahtis Katsastajankatu 12 Lahtis-Holma Jatkokatu 1 Lahtis-Laune Laatukatu 20 Lauritsala Yhteistyönkatu 7 Lieksa Kerantie 25 Loimaa Satakunnantie 60 Lojo Lehmijärventie 4 Lovisa Porvoonkatu 10 Mänttä Suvantokatu 1 Nokia Katsastajankatu 1 Nummela Vakaimentie 1 Nurmes Teollisuustie 9 Nurmijärvi Kauppanummentie 1 Nyslott Savontie 6 Nyslott-Mertala Mertajärventie 4 Nystad Välttitie 7 Orimattila Kauniaistentie 7 Orivesi Ammattikouluntie 5 Oulainen Arvolankatu 1 Outokumpu Outokummuntie Pieksämäki Kaaritie 7 Pulkkila Verstastie Rauma Äyhönjärventie 2 Reso Soininkatu 1 Riihimäki Pohjoinen Rautatienkatu 66 Riihimäki-Viertotie Kumerankatu 5 11 Rovaniemi PL 8165 (Teollisuustie 11) Rovaniemi Autotohtori Marttiinintie 10 S:t Karins Hallimestarinkatu 14 S:t Michel-Centrum Ratakatu 2 S:t Michel-Yrittäjänkatu Yrittäjänkatu 23 Salo Perämiehenkatu 7 Salo Enola Helsingintie 68 Seinäjoki Pohjankaari 2 Seinäjoki-Jouppi Vanhankylänkaari 9 Seinäjoki-Nurmo Nurmontie 9 B Siilinjärvi Sulkavantie 1 Sodankylä Seitatie 7

19 KOMMUN ADRESS Sotkamo Ratatie 5 Suolahti Haapakorventie 6 Suomussalmi Lohitie 3 Suonenjoki Teollisuushalli 3, Mansikkaraitti Tammerfors-Hatanpää Lokomonkatu 25 D Tammerfors-Hervanta Ahertajankatu 2 Tammerfors-Lielahti Turvesuonkatu 14 Tammerfors-Rantaperkiö Rantaperkiönkatu 2 Tavastehus Katsastusmiehenkuja 3 Torneå Torpinkatu 17 Träskända Mikontie 10 Tusby Isonkiventie 4 Uleåborg-Heinäpää Voudintie 11 Uleåborg-Kaakkuri Kaakkurinojantie 1 Uleåborg-Rusko Konetie 2 Vaala Puusepäntie 1 Valkeakoski Peuranoronkatu 4 Vammala Trakinkatu 2 Vanda-Dickursby Dickursgränden 1 Vanda-Gruvsta Draggränden 2 Vanda-Startbanevägen Startbanevägen 6 Varkaus Kaura-ahontie 31 Varkaus-Käsityökatu Käsityökatu Vasa Strandvägen 40 A Vasa-Mejerigatan Mejerigatan 2 4 Viitasaari Mustasuontie 9 Villmanstrand Katsastajankatu 4 Virrat Ahjolantie 6 Vähäkyrö Tervajoki, Köpingintie 7 Åbo Offerkällsgatan 4 Åbo Satakuntavägen 164 Åbo-Oriketo Gamla Tammerforsvägen 205 Äänekoski Kotakennääntie 34 19

20 A-Katsastus Ab:s informationsnummer (2,52 /min + lna/msa) Uppgifter on besiktning, fordonsteknik, bilarnas utrustning och krav Förfrågningar om mätarställning Per telefon (8,02 /sökning + lna/msa) Beställning av besiktningstid Delta i lotteriet Ge respons på Draggränden 4, Vanda PB 510, Vanda Tel , fax VCA.fi / Edita Prima Oy 11/2010

Polisens servicenätverk

Polisens servicenätverk Polisens servicenätverk SM 418/2013 11 huvudpolisstationer Helsingfors Esbo Vanda Åbo Lahtis Kouvola Vasa Tammerfors Kuopio Uleåborg Rovaniemi Huvudpolisstationer Polisstationer vars ersättande med övervägs

Läs mer

Fullmaktsstadgande 16 Trafikförsäkringslagen 22/002/2001. Giltighetstid 1.1.2002 tills vidare

Fullmaktsstadgande 16 Trafikförsäkringslagen 22/002/2001. Giltighetstid 1.1.2002 tills vidare FÖRESKRIFT 31.12.2001 Fullmaktsstadgande Dnr. 16 Trafikförsäkringslagen 22/002/2001 Giltighetstid 1.1.2002 tills vidare Upphäver Social- och hälsovårdsministeriets föreskrift 181/411/95 Ärende Fastställande

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 13 maj 2011 433/2011 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av 4 och 5 i kommunikationsministeriets förordning om en användningsplan för

Läs mer

Kommunikationsministeriets förordning

Kommunikationsministeriets förordning Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om en användningsplan för radiofrekvenser Utfärdad i Helsingfors den 5 juni 2012 I enlighet med kommunikationsministeriets

Läs mer

Nr Televisionsverksamhet enligt lagen om televisions- och radioverksamhet

Nr Televisionsverksamhet enligt lagen om televisions- och radioverksamhet Nr 434 1269 Bilaga 1. Televisionsverksamhet enligt lagen om televisions- och radioverksamhet 1.3 Digital televisionsverksamhet Stationens namn 1) Kanal MAX ERP Knippe A Knippe B Knippe C (kw) 1) Av praktiska

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 5 december 2014 1012/2014 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av 3 och 4 i kommunikationsministeriets förordning om en användningsplan

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 20 mars 2012 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om en användningsplan för radiofrekvenser Utfärdad

Läs mer

1. Televisionsverksamhet enligt lagen om televisions- och radioverksamhet

1. Televisionsverksamhet enligt lagen om televisions- och radioverksamhet 3608 Nr 1310 Bilaga FREKVENSPLAN 1. Televisionsverksamhet enligt lagen om televisions- och radioverksamhet 1.1 Analog televisionsverksamhet: Rundradion Ab Ort 1 Kanal ERP Anm. (kw) 1 Av praktiska skäl

Läs mer

Brottslighet som kommit till polisens kännedom 2010

Brottslighet som kommit till polisens kännedom 2010 Rättsväsen 20 Brottslighet som kommit till polisens kännedom 200 Misshandelsbrottsoffer typiskt 8åringar Enligt de uppgifter som Statistikcentralen publicerat blev 33 000 personer offer för de misshandelsbrott

Läs mer

Risken för arbetslöshet störst bland personer med främmande språk som modersmål

Risken för arbetslöshet störst bland personer med främmande språk som modersmål Befolkning 2012 Sysselsättning 2011 Bagrundsinformation om arbetslösa Risken för arbetslöshet störst bland personer med främmande språk som modersmål Enligt Statistikcentralens sysselsättningsstatistik

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 2 december 2002 Nr 118 119 INNEHÅLL Nr Sidan 118 Statsrådets förordning om användningsplan i landskapet Åland för frekvensområden i televisionsoch

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2007 Utgiven i Helsingfors den 3 oktober 2007 Nr 865 869 INNEHÅLL Nr Sidan 865 Statsrådets förordning om utsökningsdistrikten... 3875 866 Justitieministeriets beslut om utsökningsverkens

Läs mer

Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet

Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet Kommunikationsverket 70 E/2016 M 1 (39) Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet Utfärdad i Helsingfors den xx juni 2016 Kommunikationsverket har med stöd av

Läs mer

207MN INTÄKTER 8,7MN ÅRET 2015 VID MIGRATIONSVERKET ANTALET ANSTÄLLDA INLEDDA ÄRENDEN VARAV 203 BESLUT NYA ANSTÄLLDA BESVARADE KUNDSAMTAL

207MN INTÄKTER 8,7MN ÅRET 2015 VID MIGRATIONSVERKET ANTALET ANSTÄLLDA INLEDDA ÄRENDEN VARAV 203 BESLUT NYA ANSTÄLLDA BESVARADE KUNDSAMTAL +2 nya öppnades i början av 2016 5 ANTALET ANSTÄLLDA 508 VARAV 203 NYA ANSTÄLLDA VERKSAMHETS- STÄLLEN 31.12.2015 UTGIFTER 207MN INTÄKTER 8,7MN I SEPTEMBER ÖPPNADES EN FLYKTINGSLUSS I TORNEÅ 88 273 INLEDDA

Läs mer

På följande sidor kan du läsa om hur en vanlig bilist kan spara tusenlappar och samtidigt bidra till att dämpa växthuseffekten.

På följande sidor kan du läsa om hur en vanlig bilist kan spara tusenlappar och samtidigt bidra till att dämpa växthuseffekten. spara pengar och dämpa växthuseffekten Med rätt tryck i däcken rullar bilen bättre. Det minskar bränsleförbrukningen. Det tjänar du pengar på. Samtidigt minskar du dina utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 26 oktober 2011 1089/2011 Justitieministeriets förordning om rättshjälpsdistrikten samt om ernas verksamhetsställen och intressebevakningsområden

Läs mer

Innehåll. Ska du köpa en begagnad bil? 3. Om du köper 5. Efter att du köpt 9. Om du säljer 10. Omslagsbild: Trafi.

Innehåll. Ska du köpa en begagnad bil? 3. Om du köper 5. Efter att du köpt 9. Om du säljer 10. Omslagsbild: Trafi. Tips för bilköpet Innehåll Ska du köpa en begagnad bil? 3 Om du köper 5 Efter att du köpt 9 Om du säljer 10 2 Omslagsbild: Trafi. Ska du köpa en begagnad bil? Det finns många saker du bör beakta när du

Läs mer

RP 110/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 12 i kollektivtrafiklagen

RP 110/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 12 i kollektivtrafiklagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 12 i kollektivtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att kollektivtrafiklagen ändras så

Läs mer

Det bästa kyddet FÖR DIN BIL

Det bästa kyddet FÖR DIN BIL Det bästa kyddet FÖR DIN BIL Försäkringshandledning för valet av fordonsförsäkring gäller från 21.5.2016 FÖRSÄKRINGS- ÄRENDENA PÅ MINA SIDOR på adressen if.fi Välj den kaskoförsäkring SOM PASSAR DIG BÄST

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 30 oktober 2012 581/2012 Justitieministeriets förordning om rättshjälpsdistrikten samt om ernas verksamhetsställen och intressebevakningsområden Utfärdad

Läs mer

KOMMUNERNAS BETALNINGSANDELAR TILL KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET 2010

KOMMUNERNAS BETALNINGSANDELAR TILL KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET 2010 Finlands Kommunförbund 3.2.2011 KOMMUNERNAS BETALNINGSANDELAR TILL KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET 2010 Koefficient för invånarantal: 0,352147 Koefficient för beskattningsbara inkomster: 0,00002308 1) Beskattningsbara

Läs mer

UNIKA BMW FÖRSÄKRING.

UNIKA BMW FÖRSÄKRING. BMW Försäkring www.bmwvakuutus.fi Försäkringshandledningen gäller från 1.1.2016 UNIKA BMW FÖRSÄKRING. GER SKYDD FÖR DIN BIL OCH ALLA I BILEN VÄLJ DEN KASKOFÖRSÄKRING SOM PASSAR DIG BÄST Det lönar sig att

Läs mer

Justitieministeriets förordning

Justitieministeriets förordning Justitieministeriets förordning om rättshjälpsdistrikten samt om ernas verksamhetsställen och intressebevakningsområden Utfärdad i Helsingfors den 19 oktober 2012 I enlighet med justitieministeriets beslut

Läs mer

10 punkter för grönare bilkörning

10 punkter för grönare bilkörning Kampanjen Gör Bilen Grönare syftar till att reducera bilarnas negativa effekt på miljön och hjälpa förarna att tänka och köra grönt. 10 punkter för grönare bilkörning Köp grönt en bil med låga koldioxidutsläpp

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Utgiven i Helsingfors den 15 juli 2010 Nr 668 671 INNEHÅLL Nr Sidan 668 Lagomstatsborgenföretteuropeisktfinansielltstabiliseringsinstrument... 2305 669 Lag om sättande

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 3 juli 2013 534/2013 Justitieministeriets förordning om rättshjälpsdistrikten samt om rättshjälpsbyråernas verksamhetsställen och intressebevakningsområden

Läs mer

INLÖSNING i bil- och trafikförsäkring

INLÖSNING i bil- och trafikförsäkring INLÖSNING i bil- och trafikförsäkring Försäkrings- och finansrådgivningen 2011, Mira Aarre 2 En krockad bil kan inlösas med stöd av trafikförsäkringen eller den frivilliga bilförsäkringen, ofta kallad

Läs mer

Kommunernas sammanslagningsutredningar. förslag 5.1.2015

Kommunernas sammanslagningsutredningar. förslag 5.1.2015 Kommunernas sammanslagningsutredningar och - förslag 5.1.2015 Nyland: utredningskriterierna Kommunens befolkningsunderlag < 20 000 Pendlingskriteriet Metropolkriteriet Samhällsstrukturkriteriet Kriteriet

Läs mer

1/7. Mitt resekort. Användarvillkor för tjänsten

1/7. Mitt resekort. Användarvillkor för tjänsten 1/7 Mitt resekort Användarvillkor för tjänsten 2/7 Innehåll 1 Allmänt... 3 2 Beskrivning av tjänsten... 3 3 Användning av tjänsten och registrering i tjänsten... 3 4 Registeruppgifter och ändamål av behandling...

Läs mer

Alla måste betala trafikförsäkring.

Alla måste betala trafikförsäkring. Alla måste betala trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är ditt skydd om olyckan slår till. Tänk dig att du helt utan skuld blir påkörd av en bilförare som saknar trafikförsäkring. Då vore det inte rätt

Läs mer

Första uppehållstillstånd som Migrationsverket beviljade och antalet personer som förvärvade finskt medborgarskap 2015

Första uppehållstillstånd som Migrationsverket beviljade och antalet personer som förvärvade finskt medborgarskap 2015 5 Första uppehållstillstånd som Migrationsverket beviljade och antalet personer som förvärvade finskt medborgarskap 5 FAMILJ 6 36 STUDIER 5 869 ANTALET FÖRSTA UPPEHÅLLSTILLSTÅND TOTALT 79 ARBETE 5 36 INTERNATIONELLT

Läs mer

Dokumentets namn Dokumenttyp Sida Giltig från Utarbetad av Godkänd av Version

Dokumentets namn Dokumenttyp Sida Giltig från Utarbetad av Godkänd av Version Trafiksäkerhetspolicy Policy 1 av 5 2016-09-02 Fordons policy Samtliga medarbetare som använder fordon i tjänsten ska: Ha körkort och den behörighet och den hälsa som krävs för att på ett trafiksäkert

Läs mer

Fastställande av läroplaner avseende förarutbildning för körkortsklasserna C1 och C

Fastställande av läroplaner avseende förarutbildning för körkortsklasserna C1 och C Fordonsförvaltningscentralen Fabiansgatan 32 PB 120 00101 Helsingfors Telefon: 0100 7800 Fax: (09) 6185 3600 www.ake.fi Finlands Bilskoleförbund Banmästargatan 11 00520 HELSINGFORS Datum 14.5.2009 Dnr

Läs mer

Andelen arbetsplatser inom informationssektorn störst i Salo ekonomiska region

Andelen arbetsplatser inom informationssektorn störst i Salo ekonomiska region Befolkning 2010 Sysselsättning 2008 Näringsgren, arbetsgivarsektor och arbetsplatser Andelen arbetsplatser inom informationssektorn störst i Salo ekonomiska region Enligt Statisticentralens sysselsättningsstatistiken

Läs mer

Landskap 2013. Kommuner 2013

Landskap 2013. Kommuner 2013 Kommuner 2013 (31.12.2012) Landskap 2013 (Statsrådets beslut om landskap 799/2009) 020 Akaa 06 Birkaland 005 Alajärvi 14 Södra Österbotten 009 Alavieska 17 Norra Österbotten 010 Alavus 14 Södra Österbotten

Läs mer

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8 Svenskspråkig grundläggande utbildning -statistiska uppgifter år 2013 Innehåll I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens verksamhetsområden på Fastlandsfinland åren 2003-2013.1

Läs mer

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning.

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. Sparsam körning Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. men det finns flera sätt att spara bränsle och miljö! Bilens egenskaper Bilen har en

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Utgiven i Helsingfors den 31 december 2009 Nr 1771 1779 INNEHÅLL Nr Sidan 1771 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om tingsrätternas domkretsar...

Läs mer

PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 1. Vagnskadegaranti

PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 1. Vagnskadegaranti PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 1 Vagnskadegaranti PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 2 Vagnskadegaranti Vagnskadegarantivillkor reparationskostnaden,

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning 5076 Statsrådets förordning om ändring av förordningen om registrering av fordon Given i Helsingfors den 19 december 2002 I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från kommunikationsministeriet,

Läs mer

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121)

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) 1.1.2016 Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd... 1 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Postis Pop up-uthämntningsställen

Postis Pop up-uthämntningsställen Postis Pop up-uthämntningsställen Vi öppnade tillfälliga pop up-n för julsäsongen för att säkra en smidig uthämtning av paket. Du ser t för din försändelse i ankomstavin. Under julsäsongen bestäms t utifrån

Läs mer

EN FÖRSÄKRING UTAN MOTSTYCKE

EN FÖRSÄKRING UTAN MOTSTYCKE EN FÖRSÄKRING UTAN MOTSTYCKE Skydd för din bil och alla i bilen. Försäkringshandledningen gäller från 1.1.2016 MetroAuto Försäkring är ett försäkringspaket utan motstycke som du inte får någon annanstans.

Läs mer

Trafikverket i Finland nya kontrakter under Magnus Nygård, head of unit

Trafikverket i Finland nya kontrakter under Magnus Nygård, head of unit Trafikverket i Finland nya kontrakter under 2018-2020 Magnus Nygård, head of unit 1 Vi bidrar till att utveckla trafiksystemet i Finland Vi ansvarar för vägarna, järnvägarna och farlederna i Finland och

Läs mer

V Ä L K O M M E N VÅR FILOSOFI ÄR ATT DET SKA VARA ENKELT ATT ANVÄNDA EN LEASEPLAN-BIL.

V Ä L K O M M E N VÅR FILOSOFI ÄR ATT DET SKA VARA ENKELT ATT ANVÄNDA EN LEASEPLAN-BIL. Din Personalbil VÄLKOMMEN VÅR FILOSOFI ÄR ATT DET SKA VARA ENKELT ATT ANVÄNDA EN LEASEPLAN-BIL. ENKELT FÖR DIG DÄRFÖR ATT VI, PÅ DIN ARBETSGIVARES UPPDRAG, HANTERAR DET MESTA VAD GÄLLER ADMINISTRATIONEN

Läs mer

PRESSMEDDELANDE Inforrnatör Anni Lehtonen (Får publiceras 28.11.2013 kl 10.00) Tel 02956 44221 eller 050 375 7026

PRESSMEDDELANDE Inforrnatör Anni Lehtonen (Får publiceras 28.11.2013 kl 10.00) Tel 02956 44221 eller 050 375 7026 HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS HELSINGFORS TINGSRÄTT HELSINGFORS TINGSRÄTT PRESSMEDDELANDE Inforrnatör Anni Lehtonen (Får publiceras 28.11.2013 kl 10.00) Tel 02956 44221 eller 050 375 7026 ASFALTSKARTELLRÄTTEGÄNGEN

Läs mer

Kattavaa turvaa autollesi

Kattavaa turvaa autollesi Försäkringshandledningen gäller från 1.1.2016 Kattavaa turvaa autollesi OMFATTANDE ja kaikille VAIHTO+ autossa FÖRSÄKRING Ger skydd mukana för din bil oleville. och alla i bilen. Helposti ja edullisesti

Läs mer

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A Innehåll Ansökan...3 Beviljande av körkortstillstånd...3 Giltighetstid...4

Läs mer

Tryggt UTOMLANDS MED BIL. Utomlands med bil, gäller från 1.1.2016

Tryggt UTOMLANDS MED BIL. Utomlands med bil, gäller från 1.1.2016 Tryggt UTOMLANDS MED BIL Utomlands med bil, gäller från 1.1.2016 Allmänna nödnumret I EUROPA 112 IF BILERSÄTTNINGSTJÄNST Vardagar kl. 8 18 finsk tid telefon +358 10 19 18 18 fax +358 10 514 1080 e-post

Läs mer

Carlos tar körkort CARITA ANDERSSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Carlos tar körkort CARITA ANDERSSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CARITA ANDERSSON ORDLISTA Kapitel 1 inte säkert (sida 5, rad 9) här: han vet inte risker i trafiken (sida 7, rad 11) farliga saker i trafiken Kapitel 2 campa (sida 12, rad 5)

Läs mer

Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011

Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011 Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011 Mopedkörningens popularitet ökar Antalet skadade mopedister

Läs mer

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016 VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016 Nordea Pay är en app som laddas ned på mobila enheter och förmedlas av Nordea Bank Finland Abp (nedan banken). Appen innehåller tjänster som banken tillhandahåller.

Läs mer

Nationellt nätverk för skolutveckling inom grundläggande utbildning

Nationellt nätverk för skolutveckling inom grundläggande utbildning Nationellt nätverk för skolutveckling inom grundläggande utbildning Vilka slags medborgare behöver Finland i framtiden? Aktiva och innovativa Kreativa och skickliga i att tillämpa sina färdigheter Mångkunniga

Läs mer

RP 206/2010 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2011. valkretsarna, eftersom båda kommunerna hör. hör till Birkalands valkrets.

RP 206/2010 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2011. valkretsarna, eftersom båda kommunerna hör. hör till Birkalands valkrets. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 i vallagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att vallagens bestämmelser om valkretsindelningen ändras

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 29 december 2014 1271/2014 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om godkännande av fordon Utfärdad i Helsingfors den 18 december

Läs mer

2006-09-23 Vägverket 1. Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006.

2006-09-23 Vägverket 1. Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006. Vägverket 1 Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006. Vägverket 2 Proportioner CO2 - påverkan Höjning från 90 till 110 på 10km väg med 10 000 ådt motsvarar 500-1000 FFV-bilar.

Läs mer

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A 1.1.2016 Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd... 1 1.1 Ansökan... 1 1.2 Beviljande... 2 1.3 Giltighet...

Läs mer

Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar. Petri Jääskeläinen Trafikskyddet

Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar. Petri Jääskeläinen Trafikskyddet Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar Petri Jääskeläinen Trafikskyddet Ouppmärksamhet Man frestas att använda mobiltelefon också under bilkörning, även trots att

Läs mer

Trafiksäkerhetsverket 2013. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategori B

Trafiksäkerhetsverket 2013. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategori B Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategori B Innehållsförteckning 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar 2 1.2 Beviljande... 2 1.3 Giltighet... 2 1.4 Indragning... 2 1.5

Läs mer

SmartFart. - din hastighet gör skillnad

SmartFart. - din hastighet gör skillnad SmartFart - din hastighet gör skillnad 2 SmartFart är en del av Trafikverkets samarbete med kommuner. Tillsammans arbetar vi långsiktigt och systematiskt för att få fler ansvarsfulla förare i lagliga hastigheter.

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övningsfrågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Våra tjänster. lrfkonsult.se. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling

Våra tjänster. lrfkonsult.se. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling Våra tjänster Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling 1 KÖPA OCH SÄLJA HÄST Vad kan regleras med avtal? 3 mars 2014 LRF KONSULT Vad säger lagen? KÖPLAGEN - Näringsidkare (s) Näringsidkare

Läs mer

RAPPORTERING OCH EKONOMI OM OLYCKAN ÄR FRAMME BILKÖRNING TILL VARDAGS SERVICE OCH FÖRMÅNER TA MED BILEN UTOMLANDS FÖRSÄLJNING AV BILEN.

RAPPORTERING OCH EKONOMI OM OLYCKAN ÄR FRAMME BILKÖRNING TILL VARDAGS SERVICE OCH FÖRMÅNER TA MED BILEN UTOMLANDS FÖRSÄLJNING AV BILEN. BILKÖRNING TILL VARDAGS RAPPORTERING OCH EKONOMI SERVICE OCH FÖRMÅNER FÖRSÄLJNING AV BILEN OM OLYCKAN ÄR FRAMME TA MED BILEN UTOMLANDS Förarguide Förarsupport 0771-22 00 00 Bokningar och snabba svar! BILKÖRNING

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 1/2012. Hushållens internetförbindelser

MARKNADSÖVERSIKT 1/2012. Hushållens internetförbindelser MARKNADSÖVERSIKT 1/2012 Hushållens internetförbindelser Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi Uppgifterna får lånas med uppgivande av Kommunikationsverket som källa. MARKNADSÖVERSIKT

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2006 Utgiven i Helsingfors den 17 januari 2006 Nr 6 8 INNEHÅLL Nr Sidan 6 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om användningsplan för frekvensområden

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2007 Utgiven i Helsingfors den 21 november 2007 Nr 1029 1039 INNEHÅLL Nr Sidan 1029 Republikens presidents förordning om sättande i kraft av protokollet om privilegier och

Läs mer

FAKTA. SHVS verkar för att främja de studerandes hälsa, välfärd och studieförmåga.

FAKTA. SHVS verkar för att främja de studerandes hälsa, välfärd och studieförmåga. BÄTTRE STUDENTHÄLSA FAKTA SHVS verkar för att främja de studerandes hälsa, välfärd och studieförmåga. SHVS är sakkunnig inom studenthälsovård Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) erbjuder tjänster inom

Läs mer

Saab 9-3 Linear Modellår: 2005 Sedan Ljus gul

Saab 9-3 Linear Modellår: 2005 Sedan Ljus gul Motoreffekt: 9 kw / 15 hk Antal vägmätaravläsningar: Antal uppgifter: 30 Fordonshistorik Sida 1 av 3 Datum Uppgifter 201-06-22 Ny ägare registrerad. Fordonet köpt av återförsäljare. Fordonet är anmält

Läs mer

Bilförsäkringen som för våra medlemmar framåt

Bilförsäkringen som för våra medlemmar framåt GARANT Bil Bilförsäkringen som för våra medlemmar framåt När bilen är mer eller mindre ditt kontor, din verkstad eller om du använder den för ren transport, drabbas affärerna hårt när något händer med

Läs mer

S K A D E F Ö R E B Y G G A N D E

S K A D E F Ö R E B Y G G A N D E S K A D E F Ö R E B Y G G A N D E P R O G R A M AGENDA Process skadeförebyggande arbete Rutiner vid skadeanmälan P-skador Glasskador Reparationskostnader Attityder, vårdabilen Jonny Vall Motorskadetekniker

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 21 december 2011 1317/2011 Lag om ändring av fordonsskattelagen Utfärdad i Helsingfors den 16 december 2011 I enlighet med riksdagens beslut ändras

Läs mer

Guide för ansökan om.fi-domännamn

Guide för ansökan om.fi-domännamn Guide för ansökan om.fi-domännamn Varje finländare kan lägga upp webbsidor vare sig det handlar om ett företag, ett innebandylag, en syförening eller en privatperson. Till internets grundläggande rättigheter

Läs mer

PRESENTATIONSBLAD. Publikationens delar Överlåtelsebrev, betänkande, utkast till förordning, bilagor, lag och förordning på svenska

PRESENTATIONSBLAD. Publikationens delar Överlåtelsebrev, betänkande, utkast till förordning, bilagor, lag och förordning på svenska PRESENTATIONSBLAD J U S T I T I E M I N I S T E R I E T Författare (uppgifter om organet: organets namn, ordförande, sekreterare) Arbetsgruppen för revidering av lagstiftningen om förvaltningen av åklagarväsendet

Läs mer

Exportrestitution av bilskatt

Exportrestitution av bilskatt Kundanvisning om bilbeskattning nr 13 Exportrestitution av bilskatt 1.1.2015 www.tulli.fi Ersätter anvisningen som publicerades i augusti 2014 Exportrestitution av bilskatt Denna anvisning gäller ansökan

Läs mer

Policy. för resor. Diarienummer: KS2010/0187.100. Gäller från: 2011-01-01

Policy. för resor. Diarienummer: KS2010/0187.100. Gäller från: 2011-01-01 Diarienummer: KS2010/0187.100 Policy för resor Gäller från: 2011-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Fullmäktige 2010-09-28 Utarbetad av: Kommunledningsförvaltningen, kansliavdelningen Revideras

Läs mer

Fastställande av undervisningsplanerna för förarundervisning i körkortsklasserna D1, D, D1E och DE

Fastställande av undervisningsplanerna för förarundervisning i körkortsklasserna D1, D, D1E och DE Fordonsförvaltningscentralen Datum 3.9.2008 PB 120 Dnr 7862/302/2008 00101 HELSINGFORS Ref. körkortsförordningen 19 Fordningsförvaltningscentralen Fabiansgatan 32 PB 120 Telefon: 0100 7800 Fax: (09) 6185

Läs mer

Begäran om utlåtande om bredbandsprojekt som avses starta år 2014 med offentligt stöd

Begäran om utlåtande om bredbandsprojekt som avses starta år 2014 med offentligt stöd Begäran om utlåtande 1 (5) Dnr: 7.11.2014 1236-1317/940/2014 Teleföretagen Begäran om utlåtande om bredbandsprojekt som avses starta år 2014 med offentligt stöd Följande landskapsförbund startar ansökningsförfarandet

Läs mer

RP 152/2016 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den.

RP 152/2016 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 i lagen om bostadsbidrag för pensionstagare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

Trafikförsäkringsvillkor

Trafikförsäkringsvillkor Trafikförsäkringsvillkor GÄLLER FR.O.M. 1.11.2010 Innehåll 1. TILLÄMPNING AV FÖRSÄKRINGSVILLKOREN-------------------------------------------------------------------- 1 2. FÖRSÄKRINGENS GILTIGHETSOMRÅDE------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Fordonsförvaltningscentralen 1/2009 01.07.2009 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASS B

Fordonsförvaltningscentralen 1/2009 01.07.2009 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASS B Fordonsförvaltningscentralen 1/2009 01.07.2009 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASS B Innehåll Undervisningstillstånd...3 Ansökan... 3 Beviljande av tillstånd...

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 9 februari 2015 71/2015 Lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Utfärdad i Helsingfors den 6 februari 2015 I enlighet

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2012 971/2012 Lag om ändring av bilskattelagen Utfärdad i Helsingfors den 21 december 2012 I enlighet med riksdagens beslut upphävs i

Läs mer

Inkvarteringsstatistik

Inkvarteringsstatistik Transport och turism 2014 Inkvarteringsstatistik 2014, januari Utländska turisters övernattningar ökade med 2 procent i januari 2014 De utländska turisternas övernattningar ökade med 2,0 procent och i

Läs mer

Yrkeskompetensen kan antingen företes med hjälp av ett yrkeskompetenskort eller så görs en notering över yrkeskompetensen i körkortet.

Yrkeskompetensen kan antingen företes med hjälp av ett yrkeskompetenskort eller så görs en notering över yrkeskompetensen i körkortet. LASTBILSFÖRARES YRKESKOMPETENS Lag och förordningen om lastbilsförares yrkeskompetens trädde i kraft 1.8.2007. Denna lagstiftning som baserar sig på ett EU direktiv innehåller kraven beträffande anskaffning

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 i vallagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att bestämmelserna i vallagen om indelningen i valkretsar

Läs mer

Vagnskadegaranti. mässig trafik (t.ex. taxi och budbilar).

Vagnskadegaranti. mässig trafik (t.ex. taxi och budbilar). Vagnskadegaranti Vagnskadegaranti Vagnskadegarantivillkor Vagnskadegarantin gäller i tre år, för denna fabriksnya Porsche, från och med första registreringsdatum enligt registreringsbeviset. Om bilen skadas

Läs mer

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121)

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Trafiksäkerhetsverket Helsingfors 2014 Innehållsförteckning 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar

Läs mer

LEVERANSVILLKOR FÖR SAUNALAHTIS SERVICEPAKET

LEVERANSVILLKOR FÖR SAUNALAHTIS SERVICEPAKET LEVERANSVILLKOR FÖR SAUNALAHTIS SERVICEPAKET 1.1.2012 1. Avtalsobjekt Avtalet Saunalahti Servicepaket är ett tidsbundet avtal till paketpris som omfattar ett abonnemang för mobil kommunikation samt utrustning

Läs mer

B-teori. Arbetsuppgift. Avsnitt 3 Fordonet i trafiken. bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik

B-teori. Arbetsuppgift. Avsnitt 3 Fordonet i trafiken. bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik -teori rbetsuppgift vsnitt 3 Fordonet i trafiken bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik Klass Namn Olika typer av fordon 1. Hur många passagerare (föraren oräknad) får en bil högst vara registreringsbesiktigad

Läs mer

Inkvarteringsstatistik

Inkvarteringsstatistik Transport och turism 2013 Inkvarteringsstatistik 2013, februari Utländska turisters övernattningar minskade med 2,5 procent i februari 2013 I februari 2013 bokförde inkvarteringsanläggningarna i Finland

Läs mer

Vässa ekonomin i vinter

Vässa ekonomin i vinter Du öppnar väl ditt orange kuvert? Nu kan du göra bankärenden på nya sätt och på nya platser. Smart Safety: enklare för dig svårare för tjuven. Vässa ekonomin i vinter Januari 2009 Nytt år nya möjligheter

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 124/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om registrering av fordon PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om registrering

Läs mer

Inkvarteringsstatistik

Inkvarteringsstatistik Transport och turism 2014 Inkvarteringsstatistik 2014, augusti Utländska turisters övernattningar ökade med 0,6 procent i augusti I augusti 2014 bokförde inkvarteringsanläggningarna i Finland 700 000 dygn

Läs mer

Motivering. Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. 1. Bakgrund. 2. Förslag till åtgärder

Motivering. Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. 1. Bakgrund. 2. Förslag till åtgärder PROMEMORIA 2008-XX-XX Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Motivering 1. Bakgrund Europaparlamentets och rådet har antagit direktiv 2003/59/EG om grundläggande kompetens och

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 3 februari 2015 65/2015 Försvarsministeriets förordning om besiktning av och tillsyn över trafikdugligheten hos militärfordon inom försvarsmakten

Läs mer

Fordonsförsäkring Produktfakta

Fordonsförsäkring Produktfakta Fordonsförsäkring Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.3.2013 Produktbeskrivningen ger dig de uppgifter du behöver för att kunna välja den försäkring som bäst motsvarar dina behov. Försäkringsskyddet är beskrivet

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument)

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) Bilaga 1 ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Husvagnsbranschens Riksförbund efter överenskommelse med Konsumentverket 1. Giltighet För

Läs mer

Konsumenträttsliga riktlinjer

Konsumenträttsliga riktlinjer Konsumenträttsliga riktlinjer Konsument verket ombudsmannen Felansvar och garanti vid bilköp 12.12.2007 I den här anvisningen behandlas principer för felansvar och garanti vid bilköp. Anvisningarna gäller

Läs mer