Guide för nya förare. Kör. säkert

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide för nya förare. Kör. säkert"

Transkript

1 Guide för nya förare Kör säkert

2 Guide för nya förare Det lyckades! 3 D Mellanperioden 4 Det permanenta körkortet 5 Kör tryggt och ekonomiskt 6 Tänker du köpa en bil? 8 Bilens försäkringar 10 Registrering av bilen 11 Om du inte är nöjd med köpet 12 Välkommen till besiktning! 13 Om du är med om en olycka 15 Kontaktuppgifter 16

3 et lyckades! 3 Det lyckades! Hjärtliga gratulationer till en godkänd förarexamen! Den här guiden är en liten present från Ajovarma Oy. Guiden innehåller nyttig information om bilen och trafiken för nya bilister. Du kommer säkert att ha användning för den även i framtiden. Det är bra att veta hur man skall köra, för att få det egentliga körkortet på ett smidigt sätt. Det lönar sig även att läsa om ekonomisk körning det märks genast i plånboken. När du tänker köpa en bil ser du efter i guiden vad som är viktigt att veta. Hur bär man sig åt om det sker en trafikolycka? Hur besiktigar du bilen? Vi vill också gärna ta del av dina synpunkter på den här guiden och på förarexamen. Kolla och delta samtidigt i lotteriet.

4 ör säkert Mellanperioden Du har klarat det första skedet i körutbildningen och blivit godkänd i förarexamen. Lycka till med den självständiga träningen i trafiken! Nu börjar övningsperioden ett mellanstadium där det beror på dig själv om du lyckas. Mellanperioden pågår i högst två år. Det nya kortvariga körkortet kan du hämta om ca tre veckor på samma ställe som du avlade din förarexamen. Före du hämtat det kan du köra med ditt förarexamensbevis, men kom ihåg att ha med dig din legitimation. Beviset på avklarad förarexamen gäller enbart i Finland med undantag av Åland. Under mellanperioden övar du dig på att självständigt köra bil och gör en bedömning av dina färdigheter som bilförare. Dina framsteg i trafiken beror på hur realistiskt du ser på dina kunskaper och på din motivation att utvecklas till en god förare. Du bär ansvaret för dig själv och ditt fordon samt för dina medtrafikanter och i synnerhet den lätta trafiken. En säker förare är medveten om riskerna samt undviker dem och anpassar sin egen körning efter omständigheterna. Du kan ta hänsyn till den övriga trafiken, du förutser olika situationer och ger också andra en möjlighet att förutse dina egna åtgärder. Ett ekonomiskt körsätt ger lägre bränsleförbrukning samt skonar både bilen och miljön.

5 5 Med längre erfarenhet förbättras kontrollen över fordonet och dess manöverorgan. Då börjar det bli dags att lära sig köra smidigare och planera rutterna så ändamålsenligt som möjligt. När du får längre erfarenhet blir du mer förutseende i trafiken så att du kör med en viss framförhållning och är förberedd på farliga situationer. Men inte ens lång erfarenhet är en garanti för säker körning. Det kan till och med hända att felaktiga körvanor och attityder smyger sig in. Man kan inte lära sig allt genom erfarenhet. Därför är det skäl att lära sig köra tryggt genom att vara uppmärksam och iaktta sitt eget körsätt. Det permanenta körkortet Du kan få det permanenta körkortet sex månader innan giltighetstiden för ditt kortvariga körkort gått ut. Kortet beviljas en förare som har kört utan förseelser, klarat det andra skedet i undervisningen samt genomgått en kurs i mörkerkörning. Under det andra skedet av körundervisningen ligger tyngdpunkten på interaktiva färdigheter i trafiken samt på att köra på ett ekonomiskt och miljöanpassat sätt, som tar hänsyn till den övriga trafiken. Det andra skedet omfattar ett par timmars utvärdering av körningen, tre lektioner på en hal körbana samt tre teorilektioner. Det permanenta körkortet gäller tills föraren är 70 år, om han inte gör sig skyldig till trafikförseelser eller om inte körtillståndet av någon annan orsak måste återkallas eller ändras.

6 6 K Kör tryggt och ekonomiskt Du kan själv genom dina dagliga beslut påverka bilens bränsleförbrukning. Besluten påverkar innehållet i din plånbok och mängden utsläpp från bilen. Ett ekonomiskt körsätt som belastar miljön mindre är också ett tryggt körsätt. Redan vid valet av bil kan du fatta omfattande beslut. Utsläppen från nya bilar med katalysator är betydligt mindre än från gamla bilar. Förbrukningen beror på bilens storleksklass och motorns storlek. Det lönar sig att redan vid +5 C i förväg värma motorn med blockvärmare. Det går åt ca 2 dl bränsle till en kallstart, vilket höjer bilens bränsleförbrukning. Utsläppet är dubbelt så stort under de första kilometrarna. Det räcker med en föruppvärmning på 1/2 2 timmar, litet beroende på temperaturen utomhus. En föruppvärmd bil är dessutom tryggare och bekvämare: motorn startar genast och är dragvillig, du får snabbt in varm luft i kupén och sikten är bra. Körsättet är viktigast. Det mest ekonomiska sättet är att snabbt låta bilen accelerera upp till önskad hastighet. Sedan lättar man på gasen och fortsätter körningen på så hög växel som möjligt. Det lönar sig att bekanta sig med bilens växellåda och speciellt lära sig köra på plan mark med högsta möjliga växel som den egna bilen tillåter. Varje gång du bromsar och accelererar ökar förbrukningen. En förutseende förare kör smidigt och använder gasen på rätt sätt: det lönar sig inte att gasa på om det finns ett hinder framför dig, exempelvis rött ljus eller en bilkö. Om motorn är försedd med bränsleinsprutning är det mest ekonomiska sättet att sakta farten att motorbromsa, och om bilen har förgasarmotor låter man den rulla fritt.

7 ör tryggt 7 Undvik tomgångskörning. Enligt vägtrafiklagen får motorn gå på tomgång i högst två minuter eller i högst fyra minuter vid temperaturer under -15 grader. Den som vill köra ekonomiskt bör planera och välja färdvägen på förhand. Fundera exempelvis på hur många gånger du är tvungen att stanna. Var finns det trafikljus? Hurdan är trafikrytmen? Är det lätt att hitta parkeringsplats när du kommer fram? Kan du uträtta flera ärenden under samma resa? Särskilt när det gäller regelbundet återkommande resor, exempelvis arbetsresor, lönar det sig att ta reda på olika färdvägar och välja det alternativ som är mest ekonomiskt. Du kan också påverka bilens förbrukning med enkla metoder. Studera de här siffrorna och din bils utrustning: Inverkan på förbrukningen Takräcke + 0,35 l/100 km Skidbox + 0,7 l/100 km Last 160 kg + 0,1 l/100 km För lågt däcktryck + 0,4 l/100 km Med regelbunden service fungerar din bil som den ska. Då hålls också utsläppen och förbrukningen under kontroll. Håll ett öga på bilens bränsleförbrukning, så är det enklare att upptäcka fel som höjer den, och då kan du rätta till eventuella felaktigheter i ditt körsätt. Närmare information om ekonomisk körning och val av bil får du på servicecentralen för energisparande Motiva (www.motiva.fi).

8 8 Tänker du köpa en bil? Det lönar sig att ta god tid på sig när man ska köpa bil. Fundera på när och hur du kommer att använda bilen, samt vilka transportbehov du har, innan du besöker bilaffären. Då blir det enklare att välja biltyp, storleksklass och motor. Du kan köpa en bil i en bilaffär eller av en privatperson. Vid köp av bil i utlandet gäller i regel lagstiftningen i det land där avtalet ingås. Anvisningar för import av bilar finns bl.a. på Trafiksäkerhetsverkets webbsida Bilaffärer, banker och finansieringsbolag erbjuder finansiering vid bilköp. Betalningen kan ske exempelvis med banklån, på avbetalning eller genom leasing. Jämför olika finansieringsformer och betalningsvillkor. Vid kontantköp blir du genast ägare till bilen. Om du köper på avbetalning blir du ägare av bilen först när den sista betalningen har erlagts. En ny bil är alltid oanvänd och den har en garanti. Vid köp av en begagnad bil krävs det sakkunskap. Genom tidningsannonser, internet och besök i bilaffärer får du en bild av marknaden och prisnivån. Med de flesta bilar är det numera möjligt att köra långa sträckor ( km) innan det behövs stora och dyra tekniska reparationer. Användningen och skötseln av bilen har dock stor betydelse för hur länge man kan köra med den. Om du är osäker på konditionen hos den bil du valt, lönar det sig att be om hjälp. Du kan t.ex. låta bilen genomgå en Autotohtori -granskning. När du letar efter en bil lönar det sig att välja ett par bilmodeller som du skaffar dig närmare information om. Informationen får du av experter, från bilbranschens tidskrifter och av dem som använder en likadan bil trots att det ibland lönar sig att ta deras berättelser med en nypa salt. Kontrollera bilens dokument. Bilens registreringsintyg består av den tekniska delen (del I) och anmälningsdelen (del II). I registreringsintygets tekniska del framgår bl.a. dess ägare, uppgifter om senaste och kommande besiktning, en teknisk beskrivning av bilen, samt de reparationsuppma-

9 9 ningar som givits vid besiktningen. Anmälningsdelen används för att göra en registreringsanmälan, såsom vid byte av ägare. Se till att bilen är registrerad och besiktigad samt att försäljaren är antecknad som ägare till bilen. Om ägaren är någon annan, behövs de dokument som visar att äganderätten har överförts. Försäkra dig också om att bilens fordonsskatter är betalda. Kontrollera först bilens utsida. Om det inte finns möjligheter att granska bilen från alla sidor i dagsljus, är det bara att glömma den. Av bilens yttre framgår ofta hur den har skötts. Kontrollera på utsidan åtminstone: P rostskador P märken av stötar, och lackeringens skick P däckens kondition P inredningen P färdmätarställningen i förhållande till bilens skick P funktionen hos alla reglage Under en provkörning framgår det hur bromsarna, växellådan och reglagen fungerar. Anvisningar för provkörning: P kör så länge att motorn hinner bli varm P pröva alla växlar (också backväxeln) P kör bilen på olika vägbeläggningar P kontrollera reglagens funktion och lyssna efter eventuella biljud, också vid maximalt utslag, exempelvis genom att köra i cirkel P kontrollera motoroljan och övriga vätskor P leta efter eventuella vätskeläckage

10 10 R I bilens servicebok kan du se hur ofta bilen har varit på service. Jämför uppgifterna i serviceboken med de uppgifter om bilen som du fått på annat håll (exempelvis mätarställningen). Om du misstänker att mätarställningen inte överensstämmer med det verkliga antalet kilometer som bilen har körts, bör du undersöka saken. Se till att mätarställningen antecknas i köpeavtalet. Mätarställningarna som registrerats i samband med bilens besiktning kan du kontrollera på webbadressen med ett textmeddelande på numret 16225, (sänd ditt meddelande i formen KM ABC-123, pris 6 /sökning som lyckats) samt på A-Katsastus Ab:s servicetelefon (7,55 /samtal + lna). En ytlig granskning berättar inte hela sanningen. Du får en opartisk bedömning när du lämnar in bilen för en Autotohtori Konditionsgranskning eller en Bytesgranskning på A-Katsastus Ab:s närmaste station. Du kan även be säljaren lämna in bilen för granskning. Vid granskningen kontrolleras de punkter som är viktiga för bilens körbarhet, värde och säkerhet. Du kan också låta kontrollen gälla endast någon viss del av bilen. En bil som granskats av en expert är ett säkert val. Bilens försäkringar Du kan sköta bilens försäkringar i samband med registreringen på en av A-Katsastus Ab:s besiktningsstationer. Den nya ägaren ska teckna en trafikförsäkring för bilen innan registreringsanmälan görs. Alla motorfordon samt släpvagnar som registreras ska ha en giltig trafikförsäkring när de framförs i trafiken. Trafikförsäkringen ersätter personskador på dem som färdas i det egna fordonet samt personoch egendomsskador som förorsakats motparten. Trafikförsäkringen ersätter inte skador på det egna fordonet. För dem behöver du en frivillig bilförsäkring som beroende på den omfattning du valt ersätter bl.a. kollisions-, älg-, brand-, stöld- och andra liknande skador. På A-Katsastus Ab:s besiktningsstationer får du bilförsäkringar från alla försäkringsbolag i Finland samt sakkunnig betjäning.

11 egistrering Registrering av bilen Trafiksäkerhetsverket Trafi har ansvaret för upprätthållandet av fordonsregistret. I registret finns uppgifter om fordonets ägare och innehavare, tekniska data samt information om besiktning av fordonet, trafikförsäkring och skatter. Bilens registreringsintyg består av två delar. Del I, eller den tekniska delen, är avsedd att förvaras i bilen. Med registreringsintygets anmälningsdel, eller del II, görs en anmälan när det sker förändringar i uppgifterna om fordonet. Ändringar som ska anmälas är exempelvis en ändring av ägare, innehavare, trafikförsäkringsbolag eller bruksändamål. Bevara anmälningsdelen omsorgsfullt på något annat ställe än i bilen. Det är köparen som ansvarar för registreringsanmälan. Registrerings intygets anmälningsdel förses med säljarens underskrift och ges till köparen i samband med köpet. Anmälan ska göras inom sju dagar efter ändring av registeruppgifterna. Registreringsanmälan görs enklast på besiktningsstationen, så att du genast får det nya registreringsintyget. En vanlig registreringsanmälan kan också göras på försäkringsbolagens kontor. Ta med dig legitimation! Fyll i följande uppgifter i registreringsintygets anmälningsdel: P anmälningens art P uppgifter om ägaren P eventuella uppgifter om innehavaren P uppgifter om fordonets bruk P datum för överlåtelse av äganderätten till fordonet P säljarens och köparens egenhändiga namnteckningar och namnförtydliganden

12 12 V Det kan dessutom vara skäl att skriva ett överlåtelseintyg eller ett separat köpeavtal som ska innehålla uppgifter om fordonet, köparen och säljaren, överlåtelsedatum och centrala villkor vid köpet (pris, utrustning som ingår i köpet, betalningsvillkor). Med de dokument som gäller köpet, kan säljaren bevisa, att han överlåtit fordonet om den nya ägaren inte ser till att fordonet registreras. Då kan säljaren göra en s.k. försäljningsanmälan till fordonsregistret, så att han befrias från exempelvis skatte- och försäkringspåföljder för fordonet. En försäljningsanmälan kan göras på besiktningsstationen. Om du inte är nöjd med bilköpet Köpet är alltid bindande om inte något annat överenskommits. Ett bilköp som gjorts kan ändras bara om köparen och säljaren tillsammans kommer överens om det. Ensidiga krav på ändring av köpet kan ställas endast om bilen har haft något fel. Enligt konsumentskyddslagen är bilen behäftad med fel om P bilen inte överensstämmer med de uppgifter som lämnats P säljaren har underlåtit att lämna väsentliga uppgifter eller P bilen, i förhållande till sitt pris, är i ett väsentligt sämre skick än vad köparen hade anledning att förvänta sig Ett fel som beror på normalt slitage anses inte vara ett fel. Som fel betraktas inte heller ett sådant fel eller en sådan brist, som köparen borde ha upptäckt, om han på normalt vis hade undersökt bilen före köpet. När bilen har köpts i en bilaffär har kunden rätt att kräva att affären rättar till felet, utan att debitera köparen. Om det inte är möjligt eller skäligt att rätta till felet, kan köparen kräva en prisnedsättning vars storlek bestäms med hänsyn till bilens ålder, körsträcka, förhandsuppgifter om bilen samt köparens möjligheter att undersöka bilen på förhand. I extrema fall kan köparen fordra att köpet hävs och kräva skadeersättning. När bilen har köpts av någon annan än en bilaffär, omfattas köpet inte

13 älkommen! av konsumentskyddslagen. Köparens rättigheter vid fel på bilen motsvarar dock huvudsakligen dem som tidigare nämnts. Om du får problem med bilen eller inte är nöjd med köpet, bör du först kontakta säljaren. Om ni inte kommer överens kan du kontakta den kommunala konsumentrådgivaren. 13 Välkommen till besiktning! Syftet med den periodiska besiktningen är att säkerställa att bilen är trygg att använda i trafiken. Vid besiktningen kontrolleras bl.a. bromsarna, däcken, styrningen, stötdämparna, belysningen samt avgasutsläppen. På A-Katsastus Ab:s stationer får du mångsidig information om i vilket skick din bil är, så att du har en uppfattning om bilens behov av reparationer i framtiden. Du kan komma till besiktning utan förhandsbokning till vilken som helst av A-Katsastus Ab:s över 190 stationer. Vi påminner om att besiktningstiden närmar sig genom att skicka en inbjudan om besiktning till bilens innehavare. Du kan beställa en besiktningstid eller bekräfta den tid som föreslås i inbjudan t.ex. på adressen eller per telefon på En personbil i privat bruk ska besiktigas första gången under det tredje året efter att den tagits i bruk. Därefter har bilen ett friår före de följande besiktningarna, som görs årligen. Besiktningsår för personbilar i privat bruk: Efter friåret ska bilarna besiktigas årligen Ibruktagningsår Första besiktningen Friår

14 14 Besiktningen ska alltid göras senast på bilens ibruktagningsdag. Ibruktagningsdagen har antecknats i övre kanten av registreringsintyget. Bilen kan besiktigas tidigast fyra månader före detta datum. Om bilens ibruktagningsdag inte har antecknats exakt på registreringsintyget (t.ex ) fastställs besiktningstidpunkten enligt den sista siffran i registernumret: O Sista siffran Besiktningstid för person- och paketbilar i registernumret 4 månader 1 Oktober-januari 2 November-februari 3 December-mars 4 Januari-april 5 Mars-juni 6 Maj-augusti 7 Juni-september 8 Juli-oktober 9 Augusti-november 0 September-december När du kommer till besiktningen anmäler du dig först på stationens kontor. Du kan se på när besiktningen utförs i hallen, så att du får information om bilen redan under själva besiktningen. Om du vill kan du njuta av en kopp kaffe och läsa tidningen i stationens kundutrymmen medan besiktningen görs. Vid varje besiktning får du ett besiktningsprotokoll med en tydlig specifikation över vilka punkter som granskats, mätresultaten och vilka eventuella fel bilen har. Om bilen inte godkänns vid besiktningen, ska den granskas på nytt inom en månad på samma besiktningsstation. Vid eftergranskningen granskas de fel som upptäckts tidigare. Om bilen lämnas in för besiktning senare eller på någon annan besiktningsstation ska en helt ny besiktning göras. Om bilen inte har besiktigats under sin besiktningstid eller om den vid besiktningen har belagts med körförbud, får den inte användas i trafiken. Det är tillåtet att köra bilen till besiktningsstationen för besiktning, om en tid har bokats på förhand eller om man på något annat sätt har meddelat om flyttningen av bilen för besiktning.

15 lyckan Om olyckan är framme 15 När du anländer till olycksplatsen bör du först få dig en överblick över situationen. Om offren redan får hjälp, stanna inte kvar så att du stör räddningsaktionen och förorsakar trafikstockning. Om din hjälp behövs, hjälp till! Hjälp dem som skadats P Ta reda på vad som har hänt och vem som skadats. P Ring efter hjälp på det allmänna nödnumret 112. P Ge första hjälpen på olycksplatsen: kontrollera patientens andning och hjärtverksamhet. Stoppa större blödningar. P Vänta på ändamålsenlig sjuktransport. I ambulansen finns sakkunnig personal och lämplig utrustning. Förhindra ytterligare skador: P Ställ varningstrianglar tillräckligt långt från bilen. P Dirigera trafiken vid behov. P Avlägsna de skadade fordonen från körbanan om det är nödvändigt för att förhindra ytterligare skador. Det är skäl att anteckna fordonens positioner innan de flyttas. Om din bil får skador P Anteckna uppgifterna om motparten: förarens namn, adressuppgifter, bilens registernummer och försäkringsbolag. Anteckna även uppgifter om ögonvittnen. Kalla vid behov på polis på 112. P Se till att fordonet körs eller bogseras till verkstaden. P Om du är skyldig till en trafikskada eller om skadan på din egen bil ersätts via din frivilliga bilförsäkring, ska du fylla i en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag. P Vid trafikskada bör båda parter fylla i en skadeanmälan till försäkringsbolaget.

16 ontakt Konsumentkontakt Ajovarma Ab Postadress: PB 510, Vanda Besöksadress: Draggränden 4, Vanda Kontaktuppgifter till Ajovarmas verksamhetsställen finns på adressen A-Katsastus Ab Postadress: PB 510, Vanda Besöksadress: Draggränden 4, Vanda A-Katsastus Ab:s besiktningsstationer Alla våra stationer betjänar dig utan tidsbeställning. Du kan beställa besiktningstid i förväg på vår webbplats eller på vår kundservicecentral KOMMUN ADRESS Alajärvi Teollisuustie 3 Alavus Rekolankulma 4 Anjalankoski Viskarintie 12 Björneborg Kruuti-Jussintie 3 Björneborg Autotohtori Paanakedonkatu 12 Borgå Industrivägen 18 Brahestad Pajakatu 2 Ekenäs Västanbyvägen Esbo Hannusåker 14 Esbo-Mankans Klovisåkersvägen 5 Ähtäri Myllymäentie 37 Eura Neitsytmäentie 6 Forssa Viksbergintie 6 Forssa-Keidas Autokeidas Haapajärvi Rajakatu 22 Haukipudas Revontie 45

17 17 KOMMUN ADRESS Heinola Tekeväntie 6 B Helsingfors Aleksis Kivis gata 17 Helsingfors Svetsargatan 10 Helsingfors Autotohtori Håkansåkersvägen 5 Helsingfors-Håkansåker Håkansåkersvägen 5 Helsingfors-Kånala Dagsverkasvägen 1 6 Helsingfors-Österleden Österleden 47 Helsingfors-Östracentrum Visbygatan 3 Helsingfors-Vik Ärtåkergränden 12 Hollola Mursketie 8 Hyrynsalmi Virtatie 3 Hyvinge Kalliokierto 6 Iisalmi Pitkälahdenkatu 2 Iisalmi-Kiviranta Kivirannantie 32 Ikaalinen Kaivontekijänkatu 4 Ilomantsi Piljantie 4 6 Imatra Makasiininkuja 1 Ivalo Lentokentäntie 290 Jakobstad Depågatan 5 Jakobstad-Östra Hovslagarevägen 7 Joensuu Pamilonkatu 31 Joensuu Voimatie 4 6 Juankoski Viemannintie 1 Jyväskylä Kuormaajantie 2 A Jyväskylä-Seppälä Alasinkatu 2 Jämsä Pietiläntie 8 Kajana Varistie 8 Kangasala Kangasalantie 921 Kankaanpää Tampionkatu 12 Karis Ekenäsvägen 55 Karkkila Kolisevantie 21 Karleby Prismavägen 1 Kauhajoki Katsastustie 4 Kauhava Jylhäntie 3 Kemi Valajankatu 14 Kemijärvi Luusuantie 37 Kervo Palopellonkatu 2 Keuruu Yliahontie 17 Kitee Yrittäjäntie 2 Kokemäki Teollisuustie 9 Kolari Paloasemantie 13 Kotka-Keltakallio Pulttikatu 9

18 18 KOMMUN ADRESS Kotka-Metsola Huoltokatu 4 Kouvola Tommolankatu 24 Kristinestad Hästhagsvägen 4 Kuhmo Jauratie 1 Kuopio Savilahdentie 12 Kurikka Mäkitie 3 Kuusankoski Kiltakuja 1 Lahtis Katsastajankatu 12 Lahtis-Holma Jatkokatu 1 Lahtis-Laune Laatukatu 20 Lauritsala Yhteistyönkatu 7 Lieksa Kerantie 25 Loimaa Satakunnantie 60 Lojo Lehmijärventie 4 Lovisa Porvoonkatu 10 Mänttä Suvantokatu 1 Nokia Katsastajankatu 1 Nummela Vakaimentie 1 Nurmes Teollisuustie 9 Nurmijärvi Kauppanummentie 1 Nyslott Savontie 6 Nyslott-Mertala Mertajärventie 4 Nystad Välttitie 7 Orimattila Kauniaistentie 7 Orivesi Ammattikouluntie 5 Oulainen Arvolankatu 1 Outokumpu Outokummuntie Pieksämäki Kaaritie 7 Pulkkila Verstastie Rauma Äyhönjärventie 2 Reso Soininkatu 1 Riihimäki Pohjoinen Rautatienkatu 66 Riihimäki-Viertotie Kumerankatu 5 11 Rovaniemi PL 8165 (Teollisuustie 11) Rovaniemi Autotohtori Marttiinintie 10 S:t Karins Hallimestarinkatu 14 S:t Michel-Centrum Ratakatu 2 S:t Michel-Yrittäjänkatu Yrittäjänkatu 23 Salo Perämiehenkatu 7 Salo Enola Helsingintie 68 Seinäjoki Pohjankaari 2 Seinäjoki-Jouppi Vanhankylänkaari 9 Seinäjoki-Nurmo Nurmontie 9 B Siilinjärvi Sulkavantie 1 Sodankylä Seitatie 7

19 KOMMUN ADRESS Sotkamo Ratatie 5 Suolahti Haapakorventie 6 Suomussalmi Lohitie 3 Suonenjoki Teollisuushalli 3, Mansikkaraitti Tammerfors-Hatanpää Lokomonkatu 25 D Tammerfors-Hervanta Ahertajankatu 2 Tammerfors-Lielahti Turvesuonkatu 14 Tammerfors-Rantaperkiö Rantaperkiönkatu 2 Tavastehus Katsastusmiehenkuja 3 Torneå Torpinkatu 17 Träskända Mikontie 10 Tusby Isonkiventie 4 Uleåborg-Heinäpää Voudintie 11 Uleåborg-Kaakkuri Kaakkurinojantie 1 Uleåborg-Rusko Konetie 2 Vaala Puusepäntie 1 Valkeakoski Peuranoronkatu 4 Vammala Trakinkatu 2 Vanda-Dickursby Dickursgränden 1 Vanda-Gruvsta Draggränden 2 Vanda-Startbanevägen Startbanevägen 6 Varkaus Kaura-ahontie 31 Varkaus-Käsityökatu Käsityökatu Vasa Strandvägen 40 A Vasa-Mejerigatan Mejerigatan 2 4 Viitasaari Mustasuontie 9 Villmanstrand Katsastajankatu 4 Virrat Ahjolantie 6 Vähäkyrö Tervajoki, Köpingintie 7 Åbo Offerkällsgatan 4 Åbo Satakuntavägen 164 Åbo-Oriketo Gamla Tammerforsvägen 205 Äänekoski Kotakennääntie 34 19

20 A-Katsastus Ab:s informationsnummer (2,52 /min + lna/msa) Uppgifter on besiktning, fordonsteknik, bilarnas utrustning och krav Förfrågningar om mätarställning Per telefon (8,02 /sökning + lna/msa) Beställning av besiktningstid Delta i lotteriet Ge respons på Draggränden 4, Vanda PB 510, Vanda Tel , fax VCA.fi / Edita Prima Oy 11/2010

Polisens servicenätverk

Polisens servicenätverk Polisens servicenätverk SM 418/2013 11 huvudpolisstationer Helsingfors Esbo Vanda Åbo Lahtis Kouvola Vasa Tammerfors Kuopio Uleåborg Rovaniemi Huvudpolisstationer Polisstationer vars ersättande med övervägs

Läs mer

Fullmaktsstadgande 16 Trafikförsäkringslagen 22/002/2001. Giltighetstid 1.1.2002 tills vidare

Fullmaktsstadgande 16 Trafikförsäkringslagen 22/002/2001. Giltighetstid 1.1.2002 tills vidare FÖRESKRIFT 31.12.2001 Fullmaktsstadgande Dnr. 16 Trafikförsäkringslagen 22/002/2001 Giltighetstid 1.1.2002 tills vidare Upphäver Social- och hälsovårdsministeriets föreskrift 181/411/95 Ärende Fastställande

Läs mer

På följande sidor kan du läsa om hur en vanlig bilist kan spara tusenlappar och samtidigt bidra till att dämpa växthuseffekten.

På följande sidor kan du läsa om hur en vanlig bilist kan spara tusenlappar och samtidigt bidra till att dämpa växthuseffekten. spara pengar och dämpa växthuseffekten Med rätt tryck i däcken rullar bilen bättre. Det minskar bränsleförbrukningen. Det tjänar du pengar på. Samtidigt minskar du dina utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Läs mer

INLÖSNING i bil- och trafikförsäkring

INLÖSNING i bil- och trafikförsäkring INLÖSNING i bil- och trafikförsäkring Försäkrings- och finansrådgivningen 2011, Mira Aarre 2 En krockad bil kan inlösas med stöd av trafikförsäkringen eller den frivilliga bilförsäkringen, ofta kallad

Läs mer

10 punkter för grönare bilkörning

10 punkter för grönare bilkörning Kampanjen Gör Bilen Grönare syftar till att reducera bilarnas negativa effekt på miljön och hjälpa förarna att tänka och köra grönt. 10 punkter för grönare bilkörning Köp grönt en bil med låga koldioxidutsläpp

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning.

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. Sparsam körning Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. men det finns flera sätt att spara bränsle och miljö! Bilens egenskaper Bilen har en

Läs mer

1/7. Mitt resekort. Användarvillkor för tjänsten

1/7. Mitt resekort. Användarvillkor för tjänsten 1/7 Mitt resekort Användarvillkor för tjänsten 2/7 Innehåll 1 Allmänt... 3 2 Beskrivning av tjänsten... 3 3 Användning av tjänsten och registrering i tjänsten... 3 4 Registeruppgifter och ändamål av behandling...

Läs mer

Trafiksäkerhetsverket 2013. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategori B

Trafiksäkerhetsverket 2013. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategori B Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategori B Innehållsförteckning 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar 2 1.2 Beviljande... 2 1.3 Giltighet... 2 1.4 Indragning... 2 1.5

Läs mer

PRESSMEDDELANDE Inforrnatör Anni Lehtonen (Får publiceras 28.11.2013 kl 10.00) Tel 02956 44221 eller 050 375 7026

PRESSMEDDELANDE Inforrnatör Anni Lehtonen (Får publiceras 28.11.2013 kl 10.00) Tel 02956 44221 eller 050 375 7026 HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS HELSINGFORS TINGSRÄTT HELSINGFORS TINGSRÄTT PRESSMEDDELANDE Inforrnatör Anni Lehtonen (Får publiceras 28.11.2013 kl 10.00) Tel 02956 44221 eller 050 375 7026 ASFALTSKARTELLRÄTTEGÄNGEN

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning 5076 Statsrådets förordning om ändring av förordningen om registrering av fordon Given i Helsingfors den 19 december 2002 I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från kommunikationsministeriet,

Läs mer

Alla måste betala trafikförsäkring.

Alla måste betala trafikförsäkring. Alla måste betala trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är ditt skydd om olyckan slår till. Tänk dig att du helt utan skuld blir påkörd av en bilförare som saknar trafikförsäkring. Då vore det inte rätt

Läs mer

PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 1. Vagnskadegaranti

PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 1. Vagnskadegaranti PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 1 Vagnskadegaranti PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 2 Vagnskadegaranti Vagnskadegarantivillkor reparationskostnaden,

Läs mer

V Ä L K O M M E N VÅR FILOSOFI ÄR ATT DET SKA VARA ENKELT ATT ANVÄNDA EN LEASEPLAN-BIL.

V Ä L K O M M E N VÅR FILOSOFI ÄR ATT DET SKA VARA ENKELT ATT ANVÄNDA EN LEASEPLAN-BIL. Din Personalbil VÄLKOMMEN VÅR FILOSOFI ÄR ATT DET SKA VARA ENKELT ATT ANVÄNDA EN LEASEPLAN-BIL. ENKELT FÖR DIG DÄRFÖR ATT VI, PÅ DIN ARBETSGIVARES UPPDRAG, HANTERAR DET MESTA VAD GÄLLER ADMINISTRATIONEN

Läs mer

Exportrestitution av bilskatt

Exportrestitution av bilskatt Kundanvisning om bilbeskattning nr 13 Exportrestitution av bilskatt 1.1.2015 www.tulli.fi Ersätter anvisningen som publicerades i augusti 2014 Exportrestitution av bilskatt Denna anvisning gäller ansökan

Läs mer

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121)

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Trafiksäkerhetsverket Helsingfors 2014 Innehållsförteckning 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 1/2012. Hushållens internetförbindelser

MARKNADSÖVERSIKT 1/2012. Hushållens internetförbindelser MARKNADSÖVERSIKT 1/2012 Hushållens internetförbindelser Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi Uppgifterna får lånas med uppgivande av Kommunikationsverket som källa. MARKNADSÖVERSIKT

Läs mer

2006-09-23 Vägverket 1. Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006.

2006-09-23 Vägverket 1. Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006. Vägverket 1 Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006. Vägverket 2 Proportioner CO2 - påverkan Höjning från 90 till 110 på 10km väg med 10 000 ådt motsvarar 500-1000 FFV-bilar.

Läs mer

VEKSAMHET OCH FÖRVALTNING 2006:11. Rättshjälpsbyråernas verksamhetsberättelse 2005

VEKSAMHET OCH FÖRVALTNING 2006:11. Rättshjälpsbyråernas verksamhetsberättelse 2005 VEKSAMHET OCH FÖRVALTNING 2006:11 Rättshjälpsbyråernas verksamhetsberättelse 2005 JUSTITIEMINISTERIET, VEKSAMHET OCH FÖRVALTNING 2006:11 Rättshjälpsbyråernas verksamhetsberättelse 2005 JUSTITIEMINISTERIET

Läs mer

Fastställande av läroplaner avseende förarutbildning för körkortsklasserna C1 och C

Fastställande av läroplaner avseende förarutbildning för körkortsklasserna C1 och C Fordonsförvaltningscentralen Fabiansgatan 32 PB 120 00101 Helsingfors Telefon: 0100 7800 Fax: (09) 6185 3600 www.ake.fi Finlands Bilskoleförbund Banmästargatan 11 00520 HELSINGFORS Datum 14.5.2009 Dnr

Läs mer

Fordonsförsäkring Produktfakta

Fordonsförsäkring Produktfakta Fordonsförsäkring Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.3.2013 Produktbeskrivningen ger dig de uppgifter du behöver för att kunna välja den försäkring som bäst motsvarar dina behov. Försäkringsskyddet är beskrivet

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 9 februari 2015 71/2015 Lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Utfärdad i Helsingfors den 6 februari 2015 I enlighet

Läs mer

Konsumenträttsliga riktlinjer

Konsumenträttsliga riktlinjer Konsumenträttsliga riktlinjer Konsument verket ombudsmannen Felansvar och garanti vid bilköp 12.12.2007 I den här anvisningen behandlas principer för felansvar och garanti vid bilköp. Anvisningarna gäller

Läs mer

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A Trafiksäkerhetsverket Helsingfors 2014 Innehållsförteckning 1.1 Ansökan... 1 1.2 Beviljande... 2 1.3 Giltighet...

Läs mer

ETABLERINGSPAKET FÖR KOMMANDITBOLAG

ETABLERINGSPAKET FÖR KOMMANDITBOLAG Handelsregistret ETABLERINGSPAKET FÖR KOMMANDITBOLAG I det etableringspaket för kommanditbolag som Patent- och registerstyrelsen (PRS) har utarbetat finns alla handlingar som behövs för att bilda och registrera

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument)

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) Bilaga 1 ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Husvagnsbranschens Riksförbund efter överenskommelse med Konsumentverket 1. Giltighet För

Läs mer

S K A D E F Ö R E B Y G G A N D E

S K A D E F Ö R E B Y G G A N D E S K A D E F Ö R E B Y G G A N D E P R O G R A M AGENDA Process skadeförebyggande arbete Rutiner vid skadeanmälan P-skador Glasskador Reparationskostnader Attityder, vårdabilen Jonny Vall Motorskadetekniker

Läs mer

Bilförsäkringen som för våra medlemmar framåt

Bilförsäkringen som för våra medlemmar framåt GARANT Bil Bilförsäkringen som för våra medlemmar framåt När bilen är mer eller mindre ditt kontor, din verkstad eller om du använder den för ren transport, drabbas affärerna hårt när något händer med

Läs mer

Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar. Petri Jääskeläinen Trafikskyddet

Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar. Petri Jääskeläinen Trafikskyddet Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar Petri Jääskeläinen Trafikskyddet Ouppmärksamhet Man frestas att använda mobiltelefon också under bilkörning, även trots att

Läs mer

Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST. Miljötänk i bilkörning

Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST. Miljötänk i bilkörning Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST Miljötänk i bilkörning Miljötänk i bilkörning Lennart Svensson Trafikläraren som coachar företag, kommuner och körkortselever med en körstil som är bra för både miljön

Läs mer

Vagnskadegaranti. mässig trafik (t.ex. taxi och budbilar).

Vagnskadegaranti. mässig trafik (t.ex. taxi och budbilar). Vagnskadegaranti Vagnskadegaranti Vagnskadegarantivillkor Vagnskadegarantin gäller i tre år, för denna fabriksnya Porsche, från och med första registreringsdatum enligt registreringsbeviset. Om bilen skadas

Läs mer

Policy. för resor. Diarienummer: KS2010/0187.100. Gäller från: 2011-01-01

Policy. för resor. Diarienummer: KS2010/0187.100. Gäller från: 2011-01-01 Diarienummer: KS2010/0187.100 Policy för resor Gäller från: 2011-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Fullmäktige 2010-09-28 Utarbetad av: Kommunledningsförvaltningen, kansliavdelningen Revideras

Läs mer

Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten

Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten De nya transportbilarsmodellerna håller priserna och kostnaderna i styr Volkswagen utvecklar sina transportbilar så att de i allt högre grad ska beakta

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övningsfrågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Motivering. Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. 1. Bakgrund. 2. Förslag till åtgärder

Motivering. Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. 1. Bakgrund. 2. Förslag till åtgärder PROMEMORIA 2008-XX-XX Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Motivering 1. Bakgrund Europaparlamentets och rådet har antagit direktiv 2003/59/EG om grundläggande kompetens och

Läs mer

Våra tjänster. lrfkonsult.se. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling

Våra tjänster. lrfkonsult.se. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling Våra tjänster Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling 1 KÖPA OCH SÄLJA HÄST Vad kan regleras med avtal? 3 mars 2014 LRF KONSULT Vad säger lagen? KÖPLAGEN - Näringsidkare (s) Näringsidkare

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 124/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om registrering av fordon PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om registrering

Läs mer

ANVISNINGAR TILL ANVÄNDARE AV TAXI från den 1 oktober 2013 FÄRDTJÄNST ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN LÄS NOGA & SPARA

ANVISNINGAR TILL ANVÄNDARE AV TAXI från den 1 oktober 2013 FÄRDTJÄNST ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN LÄS NOGA & SPARA ANVISNINGAR TILL ANVÄNDARE AV TAXI från den 1 oktober 2013 FÄRDTJÄNST ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN LÄS NOGA & SPARA Färdtjänsten är avsedd för resor för skötsel av ärenden, rekreation och/eller arbete

Läs mer

FORDONsFÖRSÄKRINGAR GUIDE

FORDONsFÖRSÄKRINGAR GUIDE 2010 FORDONsFÖRSÄKRINGAR GUIDE Med våra försäkringar får du ett bra skydd för både dig och ditt fordon. Förutom den obligatoriska trafikförsäkringen rekommenderar vi alltid att du också tecknar en frivillig

Läs mer

LEVERANSVILLKOR FÖR SAUNALAHTIS SERVICEPAKET

LEVERANSVILLKOR FÖR SAUNALAHTIS SERVICEPAKET LEVERANSVILLKOR FÖR SAUNALAHTIS SERVICEPAKET 1.1.2012 1. Avtalsobjekt Avtalet Saunalahti Servicepaket är ett tidsbundet avtal till paketpris som omfattar ett abonnemang för mobil kommunikation samt utrustning

Läs mer

Nya och nedlagda företag

Nya och nedlagda företag Företag 2014 Nya och nedlagda företag Grundandet av nya företag fortfarande på nedåtgående Enligt Statistikcentralen minskade antalet nya företag med 6,7 procent under fjärde kvartalet 2013 jämfört med

Läs mer

SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning

SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning Inledning Undervisningsplanen har uppgjorts så att den lämpar sig för användning i grundutbildningarna för kategorierna A1, A2

Läs mer

Kontaktperson Eva Danielsson Friberg/ Jan-Olof Stoor

Kontaktperson Eva Danielsson Friberg/ Jan-Olof Stoor Riktlinjer och rutiner för hantering av kommunens bilar 2014-10-24 Antagen av Kommunstyrelsen 2014-11-26 265 Dnr 2014-000398 Kontaktperson Eva Danielsson Friberg/ Jan-Olof Stoor Innehållsförteckning 1

Läs mer

B-teori. Arbetsuppgift. Avsnitt 3 Fordonet i trafiken. bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik

B-teori. Arbetsuppgift. Avsnitt 3 Fordonet i trafiken. bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik -teori rbetsuppgift vsnitt 3 Fordonet i trafiken bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik Klass Namn Olika typer av fordon 1. Hur många passagerare (föraren oräknad) får en bil högst vara registreringsbesiktigad

Läs mer

Anvisning Ansvariga för verksamhetsbundna fordon

Anvisning Ansvariga för verksamhetsbundna fordon Skånetransport Mikael Wihlborg Affärsområdeschef Tfn: 046-17 47 57 e-post: mikael.wihlborg@skane.se Datum 2009-12-03 1 (7) Anvisning Ansvariga för verksamhetsbundna fordon För varje verksamhetsbundet fordon

Läs mer

Svar på inkomna frågor 5

Svar på inkomna frågor 5 1 (8) Datum 02.00 2015-06-11 Diarienr (åberopas) A.216.917/2014 Polismyndigheten Ekonomiavdelningen Inköpsenheten Handläggare Linda Johansson E-post linda-m.johansson@polisen.se Svar på inkomna frågor

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2011 Nr 37 Nr 37 LANDSKAPSLAG om ändring av körkortslagen för landskapet Åland Föredragen för Republikens President den 13 maj 2011 Utfärdad i Mariehamn den 23 maj 2011 I enlighet

Läs mer

Kimitoöns kommun (upphandlare) upphandlar skolskjutsar för alla grundskolor och förskolor, samt för mattransporter under skoldagar.

Kimitoöns kommun (upphandlare) upphandlar skolskjutsar för alla grundskolor och förskolor, samt för mattransporter under skoldagar. 1 (5) UPPHANDLING AV KIMITOÖNS KOMMUNS SKOLSKJUTSAR 2013-2015 KEMIÖNSAAREN KUNNAN 2013-2015 KOULUKULJETUSTEN HANKINTA ANBUDSFÖRFRÅGAN på skolskjutsar och mattransport Kimitoöns kommun (upphandlare) upphandlar

Läs mer

Konsten att bli en omtänksam, grön och smart bilist. Kampanjen för ett vettigare sätt att röra sig i trafiken

Konsten att bli en omtänksam, grön och smart bilist. Kampanjen för ett vettigare sätt att röra sig i trafiken Konsten att bli en omtänksam, grön och smart bilist. Kampanjen för ett vettigare sätt att röra sig i trafiken Att köra en stor stadsjeep istället för vanlig bil under ett år, ger upphov till lika stort

Läs mer

FINLÄNDARNA BEHÖVER NYARE, TRYGGARE OCH MILJÖVÄNLIGARE BILAR

FINLÄNDARNA BEHÖVER NYARE, TRYGGARE OCH MILJÖVÄNLIGARE BILAR FINLÄNDARNA BEHÖVER NYARE, TRYGGARE OCH MILJÖVÄNLIGARE BILAR I en ny medelstor familjebil består över en tredjedel av bilens pris av olika skatter. Finlands bilskatt är också den näst högsta inom EU. En

Läs mer

Staten stöder reparationer i privatpersoners bostäder genom räntestödslån och understöd. År 2003 finns följande stödformer att tillgå:

Staten stöder reparationer i privatpersoners bostäder genom räntestödslån och understöd. År 2003 finns följande stödformer att tillgå: mars 2003 fakta OM BOSTADSRENOVERINGAR För att en bostadsrenovering ska lyckas behövs omsorgsfull planering, vid behov med utomstående sakkunnigas hjälp. En del av planeringen är att ordna med finansieringen.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL C - 005 1 (5) Vardagsjuridik

TÖI ROLLSPEL C - 005 1 (5) Vardagsjuridik TÖI ROLLSPL C - 005 1 (5) Vardagsjuridik Ordlista andrahandslägenhet omöblerad hushållsmaskiner avbetalning hemförsäljning fri prisbildning stormarknad kvartersaffär distributionssätt detaljhandlare ångervecka

Läs mer

Terminalförsäkring. Produktbeskrivning AKT 03 PRODUKTBESKRIVNING. Terminalförsäkring. Syftet med terminalförsäkringen

Terminalförsäkring. Produktbeskrivning AKT 03 PRODUKTBESKRIVNING. Terminalförsäkring. Syftet med terminalförsäkringen PRODUKTBESKRIVNING Produktbeskrivningen gäller från 1.1.2008. Terminalförsäkring Produktbeskrivning AKT 03 GODSTRAFIK OCH LOGISTIK Terminalförsäkring En terminalförsäkring ger företag som idkar terminalverksamhet

Läs mer

A N V Ä N D A R V I L L K O R ( F O R D O N S Ä G A R E )

A N V Ä N D A R V I L L K O R ( F O R D O N S Ä G A R E ) A N V Ä N D A R V I L L K O R ( F O R D O N S Ä G A R E ) 1. ALLMÄNNA VILLKOR Definitioner Fordonsägaren Den som är registrerad kund hos DriveBack AB och därigenom bereds möjligheten att publicera Fordon

Läs mer

START VOLVIA FÖRSÄKRING ÄR VOLVOS EGEN FÖRSÄKRING. Från180. 6 mån. Endast från din återförsäljare

START VOLVIA FÖRSÄKRING ÄR VOLVOS EGEN FÖRSÄKRING. Från180. 6 mån. Endast från din återförsäljare Kundtjänst: Volvia Försäkringar Tfn 09 5044 5290 volvia@volvia.fi www.volvia.fi VOLVIA FÖRSÄKRING ÄR VOLVOS EGEN FÖRSÄKRING. 65330 10/2014 FÖRSÄKRINGSERBJUDANDE ENDAST FRÅN VOLVO-ÅTERFÖRSÄLJARE START Från180

Läs mer

Välj DET BÄSTA SKYDDET FÖR DITT FORDON

Välj DET BÄSTA SKYDDET FÖR DITT FORDON Välj DET BÄSTA SKYDDET FÖR DITT FORDON Försäkringshandledning Försäkringar för snöskoter, terränghjuling, moped, mopedbil, traktor, husvagn och lätt släpvagn gäller från 16.5.2015 Heltäckande SKYDD MED

Läs mer

Försäkringsinformation Carplusförsäkring

Försäkringsinformation Carplusförsäkring Försäkringsinformation Carplusförsäkring Avtalsnummer 0600000000-00000 Registreringsnummer Fabrikat Avtalstid tre år f.o.m. Max körsträcka under avtalstiden 45 000 km Villkor LF Villkor för Motorfordon

Läs mer

FÖRSÄKRING FÖR TJÄNSTEBIL

FÖRSÄKRING FÖR TJÄNSTEBIL FÖRSÄKRING FÖR TJÄNSTEBIL förköpsinformation Här finner du en kortfattad information om vår försäkring för Tjänste bil. Informationen förklarar innehållet i försäkringen och vilka tillvalsmöjligheter som

Läs mer

Regler vid Bokning och uthyrning av Husbil Stall Uppegården.

Regler vid Bokning och uthyrning av Husbil Stall Uppegården. Regler vid Bokning och uthyrning av Husbil Stall Uppegården. Bokningsavgift. Depositionen / bokningsavgift på 3.000,- betalas senast 3 dagar efter bokning av husbilen. Betalning av hyresbeloppet. Hyresbelopp

Läs mer

Försäkringsinformation Carplusförsäkring

Försäkringsinformation Carplusförsäkring Avtalsnummer 06000 13457-00000 Registreringsnummer Fabrikat Nissan XXX Avtalstid tre år f.o.m. Max körsträcka under avtalstiden 45 000 km Villkor LF Villkor för Motorfordon Försäkringstagare DnbNor Brukare

Läs mer

Konsumenträttsliga riktlinjer

Konsumenträttsliga riktlinjer Konsumenträttsliga riktlinjer Konsument verket ombudsmannen BYGGHERRAR OCH STÄLLANDE AV SÄKERHETER Bekanta dig med denna anvisning om du har för avsikt att sälja bostadsaktier eller övriga bostäder i delägarsammanslutningar

Läs mer

ETABLERINGSANMÄLAN Öppet bolag och kommanditbolag

ETABLERINGSANMÄLAN Öppet bolag och kommanditbolag Myndighetens anteckningar / ETABLERINGSANMÄLAN Öppet bolag och kommanditbolag Med blanketten kan Ni anmäla Er till eller ansöka om registrering i handelsregistret, registret över momsskyldiga, förskottsuppbördsregistret,

Läs mer

Finnvera finansierar olika skeden av förändringar i företag

Finnvera finansierar olika skeden av förändringar i företag Finnvera finansierar olika skeden av förändringar i företag Finnvera finansierar olika skeden av förändringar i företag Finnvera erbjuder finansieringslösningar för etablering av företagsverksamhet, vid

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av förordningen om användning av fordon på väg Utfärdad i Helsingfors den 6 juni 2013 I enlighet med statsrådets beslut ändras i förordningen om användning av fordon på

Läs mer

Inom vår verksamhet ska vi ha en policy och dokumenterade rutiner för hur arbetsmiljöarbetet ska utföras.

Inom vår verksamhet ska vi ha en policy och dokumenterade rutiner för hur arbetsmiljöarbetet ska utföras. Arbetsmiljöpolicy Inom vår verksamhet ska vi ha en policy och dokumenterade rutiner för hur arbetsmiljöarbetet ska utföras. Upprättad trafiksäkerhetspolicy skall alltid följas, samt rutiner för olyckfallsanmälningar

Läs mer

Godkänd av Porsche. För säkerhets skull. Stolthet och ansvar. Checklistan.

Godkänd av Porsche. För säkerhets skull. Stolthet och ansvar. Checklistan. Porsche Approved Godkänd av Porsche. För säkerhets skull. Att äga en Porsche ska vara en upplevelse. Något som skänker glädje, förgyller vardagen men som också känns tryggt. Det är därför vi skapat Porsche

Läs mer

Meddelandetjänst, anvisningar för abonnemang

Meddelandetjänst, anvisningar för abonnemang Meddelandetjänst, anvisningar för abonnemang I ett abonnemang, d.v.s. på en abonnemangsblankett, kan högst 10 företags FO-nummer anges vars uppgifter med samma innehåll ska uppföljas. Det är möjligt att

Läs mer

Försäkring för MC, moped, terräng- och specialfordon

Försäkring för MC, moped, terräng- och specialfordon Försäkring för MC, moped, terräng- och specialfordon Försäkringarna är utformade för att täcka varje företags försäkringsbehov. De kan omfatta allt från enbart trafikförsäkring till ett mer omfattande

Läs mer

Motorlinan. försäkring för personbil, lätt lastbil, lätt släp och truck

Motorlinan. försäkring för personbil, lätt lastbil, lätt släp och truck Motorlinan försäkring för personbil, lätt lastbil, lätt släp och truck Försäkringen är framtagen i samarbete mellan If och Göteborgs Försäkringsmäklare Per Dahlkvist AB. Samtliga företagskunder har rätt

Läs mer

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Fyra trafikslag samma ansvar Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Vision Vi skapar trygghet på land, till sjöss och i luften! 2013-02-08 4 Fakta Myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Förköpsinformation Information vid distansavtal

Förköpsinformation Information vid distansavtal Förköpsinformation Information vid distansavtal Delkasko/Vagnskadeförsäkring Förköpsinformation och Information vid distansavtal Detta är en kort sammanfattning av det försäkringsvillkor som gäller för

Läs mer

Sveland Släpförsäkring

Sveland Släpförsäkring Sveland Släpförsäkring Viktigt att komma ihåg Informera oss om förändringar De uppgifter som står på försäkringsbrevet är de som gäller för din försäkring. Det är därför viktigt att du informerar oss om

Läs mer

Personbil och lätt lastbil för uthyrning

Personbil och lätt lastbil för uthyrning Personbil och lätt lastbil för uthyrning En försäkring för personbilar och lätta lastbilar som används i yrkesmässig uthyrning. Den är flexibelt utformad för att täcka både stora och mindre uthyrningsföretags

Läs mer

Nybilsgaranti I enlighet med Nybilsgaranti 05

Nybilsgaranti I enlighet med Nybilsgaranti 05 Nybilsgaranti Nybilsgaranti I enlighet med Nybilsgaranti 05 1. Tillämplighet och giltighetstid I samband med köpet lämnas Nybilsgarantin av det företag som sålt bilen (säljaren) till köparen. Garantin

Läs mer

Kenzan Tours AB s resevillkor

Kenzan Tours AB s resevillkor Kenzan Tours AB s resevillkor 1. Avtalet 1.1 Arrangören ansvarar gentemot resenären för vad denne har rätt att fordra till följd av avtalet. Ansvaret gäller även för sådana prestationer som skall fullgöras

Läs mer

Användningen av brännolja i traktorn

Användningen av brännolja i traktorn Användningen av brännolja i traktorn Innehåll Användningen av brännolja i traktorn 3 Traktor utrustad till motorredskap 4 Traktor för användning i jordoch skogsbruk 6 Traktor för användning i gårdsbruksidkarensprivata

Läs mer

En skräddarsydd försäkring för dig

En skräddarsydd försäkring för dig En skräddarsydd försäkring för dig som kör KIA Bara fördelar Du som kör KIA har möjlighet att välja en försäkring som är skräddarsydd för din bil och som därför ger dig många fördelar. Vi har nära kontakt

Läs mer

En smartare försäkring.

En smartare försäkring. En smartare försäkring. Det finns ett smart sätt att ta hand om din bil. Opel Försäkring. Det är en försäkring som lever upp till både dina och våra högt ställda krav på säkerhet och kvalitet. Vi som har

Läs mer

Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner

Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner 2015-01- 12 Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner Vad tjänsten innebär Alla SCUF:s regionstyrelser, vidare nämnt som regionerna, har tillgång till en tjänst

Läs mer

INFORMATIONSSYSTEMET FÖR MISSTÄNKTA

INFORMATIONSSYSTEMET FÖR MISSTÄNKTA Polisstyrelsen DATASKYDDSBESKRIVN 1 (5) ING Kombinerad register- och dataskyddsbeskrivning samt informationsdokument Personuppgiftslagen (523/1999) 10 och 24 Offentlighetslagen (621/1999) 18 Offentlighetsförordningen

Läs mer

De bäst kydde FÖR DIN BIL

De bäst kydde FÖR DIN BIL De bäst kydde FÖR DIN BIL Försäkringshandledning för valet av fordonsförsäkring gäller från 16.5.2015 Välj den kaskoförsäkring SOM PASSAR DIG BÄST Det lönar sig att välja kaskoförsäkringens skyddsnivå

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om grundläggande kompetens och fortbildning för förare som utför gods- eller persontransporter; VVFS 2008:159 Utkom från trycket den 7 mars 2008 beslutade

Läs mer

+ + Jag ansöker om mitt första uppehållstillstånd fortsatt tillstånd EU-blåkort

+ + Jag ansöker om mitt första uppehållstillstånd fortsatt tillstånd EU-blåkort OLE_TY2 1 *1139901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR SPECIALISTER Denna blankett är avsedd för dig om du har ingått arbetsavtal med ett företag i Finland eller mottagit ett förbindande arbetserbjudande

Läs mer

Lagen om dataskydd vid elektronisk kommunikation

Lagen om dataskydd vid elektronisk kommunikation Lagen om dataskydd vid elektronisk kommunikation Nya regler för dataskydd och informationssäkerhet Nya metoder för bättre dataskydd och informationssäkerhet Den tekniska utvecklingen gör det möjligt att

Läs mer

De bäst kyddet FÖR DIN MOTORCYKEL. Försäkringshandledning för valet av motorcykelförsäkring gäller från 16.5.2015

De bäst kyddet FÖR DIN MOTORCYKEL. Försäkringshandledning för valet av motorcykelförsäkring gäller från 16.5.2015 De bäst kyddet FÖR DIN MOTORCYKEL Försäkringshandledning för valet av motorcykelförsäkring gäller från 16.5.2015 Välj den kaskoförsäkring SOM PASSAR DIG BÄST Det lönar sig att välja kaskoförsäkringens

Läs mer

ANVISNINGAR TILL DEM SOM ANLITAR VANLIG TAXI

ANVISNINGAR TILL DEM SOM ANLITAR VANLIG TAXI ANVISNINGAR TILL DEM SOM ANLITAR VANLIG TAXI Färdtjänst enligt lagen om service och stöd på grund av handikapp SJUNDEÅ 2 Bästa färdtjänstkund i Sjundeå kommun! Här får ni en bruksanvisning för färdtjänsten.

Läs mer

Persondatasystemet HENKI. Grundkurs i registrering Försäkringsbolag

Persondatasystemet HENKI. Grundkurs i registrering Försäkringsbolag Persondatasystemet HENKI Grundkurs i registrering Försäkringsbolag Persondatasystemet (HENKI) I persondatasystemet uppdateras uppgifter om enskilda personer och företag I HENKI är det också möjligt att

Läs mer

DEC 2011. Det bästa för din Toyota

DEC 2011. Det bästa för din Toyota DEC 2011 Det bästa för din Toyota Visst är det skönt när alla bitar faller på plats runt bilägandet? Det tycker vi på Toyota Verkstad är en självklarhet, därför har vi på följande sidor samlat alla de

Läs mer

Bankkort och Kreditkort Företag

Bankkort och Kreditkort Företag BANKkort och Kreditkort företag Bankkort och Kreditkort Företag Gäller från 2013-06-01 Så här fungerar Bankkort och Kreditkort Företag Du har nu fått ditt nya kort. Med både Bankkort och Kreditkort Företag

Läs mer

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE HÄSTAR I TRAFIKEN till dig som är ryttare Att rida i TRAFIK Intresset för hästar och ridsport ökar stadigt i Sverige. Vi är närmare en halv miljon människor som rider eller kör för tävling, motion eller

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

Tung lastbil och släp Villkorssammanfattning

Tung lastbil och släp Villkorssammanfattning Tung lastbil och släp Villkorssammanfattning Tung lastbil och släp Villkorssammanfattning Vår lastbilsförsäkring ger ett bra skydd för dig, din lastbil, ditt släp och dina medtrafikanter. Försäkringen

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

Flytande motorfordonsförsäkring

Flytande motorfordonsförsäkring Flytande motorfordonsförsäkring Försäkringen är speciellt utformad för bilhandlare, bilverkstäder och andra företag som ansvarar för egna och kunders fordon. Flytande motorfordonsförsäkring är tvådelad

Läs mer

JHL:s forbundsval 2012. Rosta. Och främja välfärden

JHL:s forbundsval 2012. Rosta. Och främja välfärden JHL:s forbundsval 2012 Rosta Och främja välfärden Forbundsval i hela Finland Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL väljer representantskap 12 28.3.2012. Förbundsvalet betyder att

Läs mer

Låneavtal för personligt digitalt lärverktyg* Strandskolan * Digitalt lärverktyg kan vara PC, Ipad, smartphone och Chromebook förkortas till DLV.

Låneavtal för personligt digitalt lärverktyg* Strandskolan * Digitalt lärverktyg kan vara PC, Ipad, smartphone och Chromebook förkortas till DLV. Låneavtal för personligt digitalt lärverktyg* Strandskolan 1. Bakgrund 2. Handhavande, användning och ansvar 3 Leverans, låneperiod och återlämnande 4 Säkerhetskopiering/lagring 5 Försäkring och garanti

Läs mer

Försäkringsvillkor för OFLAfritidsolycksfallsförsäkring

Försäkringsvillkor för OFLAfritidsolycksfallsförsäkring Försäkringsvillkor för OFLAfritidsolycksfallsförsäkring Betryggande välfärd LPA Dessa försäkringsvillkor gäller olycksfallsförsäkring för fritiden enligt 21 5 mom. i lagen om olycksfallsförsäkring för

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel Innehåll: Innehåll... 1 Till fots och med cykel... 2 På egna banor... 3 Cykling på cykelbana... 4 Gågata och gårdsgata... 5 Att korsa en väg... 6 Till fots... 6 Med cykel... 7 Var

Läs mer