Guide för nya förare. Kör. säkert

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide för nya förare. Kör. säkert"

Transkript

1 Guide för nya förare Kör säkert

2 Guide för nya förare Det lyckades! 3 D Mellanperioden 4 Det permanenta körkortet 5 Kör tryggt och ekonomiskt 6 Tänker du köpa en bil? 8 Bilens försäkringar 10 Registrering av bilen 11 Om du inte är nöjd med köpet 12 Välkommen till besiktning! 13 Om du är med om en olycka 15 Kontaktuppgifter 16

3 et lyckades! 3 Det lyckades! Hjärtliga gratulationer till en godkänd förarexamen! Den här guiden är en liten present från Ajovarma Oy. Guiden innehåller nyttig information om bilen och trafiken för nya bilister. Du kommer säkert att ha användning för den även i framtiden. Det är bra att veta hur man skall köra, för att få det egentliga körkortet på ett smidigt sätt. Det lönar sig även att läsa om ekonomisk körning det märks genast i plånboken. När du tänker köpa en bil ser du efter i guiden vad som är viktigt att veta. Hur bär man sig åt om det sker en trafikolycka? Hur besiktigar du bilen? Vi vill också gärna ta del av dina synpunkter på den här guiden och på förarexamen. Kolla och delta samtidigt i lotteriet.

4 ör säkert Mellanperioden Du har klarat det första skedet i körutbildningen och blivit godkänd i förarexamen. Lycka till med den självständiga träningen i trafiken! Nu börjar övningsperioden ett mellanstadium där det beror på dig själv om du lyckas. Mellanperioden pågår i högst två år. Det nya kortvariga körkortet kan du hämta om ca tre veckor på samma ställe som du avlade din förarexamen. Före du hämtat det kan du köra med ditt förarexamensbevis, men kom ihåg att ha med dig din legitimation. Beviset på avklarad förarexamen gäller enbart i Finland med undantag av Åland. Under mellanperioden övar du dig på att självständigt köra bil och gör en bedömning av dina färdigheter som bilförare. Dina framsteg i trafiken beror på hur realistiskt du ser på dina kunskaper och på din motivation att utvecklas till en god förare. Du bär ansvaret för dig själv och ditt fordon samt för dina medtrafikanter och i synnerhet den lätta trafiken. En säker förare är medveten om riskerna samt undviker dem och anpassar sin egen körning efter omständigheterna. Du kan ta hänsyn till den övriga trafiken, du förutser olika situationer och ger också andra en möjlighet att förutse dina egna åtgärder. Ett ekonomiskt körsätt ger lägre bränsleförbrukning samt skonar både bilen och miljön.

5 5 Med längre erfarenhet förbättras kontrollen över fordonet och dess manöverorgan. Då börjar det bli dags att lära sig köra smidigare och planera rutterna så ändamålsenligt som möjligt. När du får längre erfarenhet blir du mer förutseende i trafiken så att du kör med en viss framförhållning och är förberedd på farliga situationer. Men inte ens lång erfarenhet är en garanti för säker körning. Det kan till och med hända att felaktiga körvanor och attityder smyger sig in. Man kan inte lära sig allt genom erfarenhet. Därför är det skäl att lära sig köra tryggt genom att vara uppmärksam och iaktta sitt eget körsätt. Det permanenta körkortet Du kan få det permanenta körkortet sex månader innan giltighetstiden för ditt kortvariga körkort gått ut. Kortet beviljas en förare som har kört utan förseelser, klarat det andra skedet i undervisningen samt genomgått en kurs i mörkerkörning. Under det andra skedet av körundervisningen ligger tyngdpunkten på interaktiva färdigheter i trafiken samt på att köra på ett ekonomiskt och miljöanpassat sätt, som tar hänsyn till den övriga trafiken. Det andra skedet omfattar ett par timmars utvärdering av körningen, tre lektioner på en hal körbana samt tre teorilektioner. Det permanenta körkortet gäller tills föraren är 70 år, om han inte gör sig skyldig till trafikförseelser eller om inte körtillståndet av någon annan orsak måste återkallas eller ändras.

6 6 K Kör tryggt och ekonomiskt Du kan själv genom dina dagliga beslut påverka bilens bränsleförbrukning. Besluten påverkar innehållet i din plånbok och mängden utsläpp från bilen. Ett ekonomiskt körsätt som belastar miljön mindre är också ett tryggt körsätt. Redan vid valet av bil kan du fatta omfattande beslut. Utsläppen från nya bilar med katalysator är betydligt mindre än från gamla bilar. Förbrukningen beror på bilens storleksklass och motorns storlek. Det lönar sig att redan vid +5 C i förväg värma motorn med blockvärmare. Det går åt ca 2 dl bränsle till en kallstart, vilket höjer bilens bränsleförbrukning. Utsläppet är dubbelt så stort under de första kilometrarna. Det räcker med en föruppvärmning på 1/2 2 timmar, litet beroende på temperaturen utomhus. En föruppvärmd bil är dessutom tryggare och bekvämare: motorn startar genast och är dragvillig, du får snabbt in varm luft i kupén och sikten är bra. Körsättet är viktigast. Det mest ekonomiska sättet är att snabbt låta bilen accelerera upp till önskad hastighet. Sedan lättar man på gasen och fortsätter körningen på så hög växel som möjligt. Det lönar sig att bekanta sig med bilens växellåda och speciellt lära sig köra på plan mark med högsta möjliga växel som den egna bilen tillåter. Varje gång du bromsar och accelererar ökar förbrukningen. En förutseende förare kör smidigt och använder gasen på rätt sätt: det lönar sig inte att gasa på om det finns ett hinder framför dig, exempelvis rött ljus eller en bilkö. Om motorn är försedd med bränsleinsprutning är det mest ekonomiska sättet att sakta farten att motorbromsa, och om bilen har förgasarmotor låter man den rulla fritt.

7 ör tryggt 7 Undvik tomgångskörning. Enligt vägtrafiklagen får motorn gå på tomgång i högst två minuter eller i högst fyra minuter vid temperaturer under -15 grader. Den som vill köra ekonomiskt bör planera och välja färdvägen på förhand. Fundera exempelvis på hur många gånger du är tvungen att stanna. Var finns det trafikljus? Hurdan är trafikrytmen? Är det lätt att hitta parkeringsplats när du kommer fram? Kan du uträtta flera ärenden under samma resa? Särskilt när det gäller regelbundet återkommande resor, exempelvis arbetsresor, lönar det sig att ta reda på olika färdvägar och välja det alternativ som är mest ekonomiskt. Du kan också påverka bilens förbrukning med enkla metoder. Studera de här siffrorna och din bils utrustning: Inverkan på förbrukningen Takräcke + 0,35 l/100 km Skidbox + 0,7 l/100 km Last 160 kg + 0,1 l/100 km För lågt däcktryck + 0,4 l/100 km Med regelbunden service fungerar din bil som den ska. Då hålls också utsläppen och förbrukningen under kontroll. Håll ett öga på bilens bränsleförbrukning, så är det enklare att upptäcka fel som höjer den, och då kan du rätta till eventuella felaktigheter i ditt körsätt. Närmare information om ekonomisk körning och val av bil får du på servicecentralen för energisparande Motiva (www.motiva.fi).

8 8 Tänker du köpa en bil? Det lönar sig att ta god tid på sig när man ska köpa bil. Fundera på när och hur du kommer att använda bilen, samt vilka transportbehov du har, innan du besöker bilaffären. Då blir det enklare att välja biltyp, storleksklass och motor. Du kan köpa en bil i en bilaffär eller av en privatperson. Vid köp av bil i utlandet gäller i regel lagstiftningen i det land där avtalet ingås. Anvisningar för import av bilar finns bl.a. på Trafiksäkerhetsverkets webbsida Bilaffärer, banker och finansieringsbolag erbjuder finansiering vid bilköp. Betalningen kan ske exempelvis med banklån, på avbetalning eller genom leasing. Jämför olika finansieringsformer och betalningsvillkor. Vid kontantköp blir du genast ägare till bilen. Om du köper på avbetalning blir du ägare av bilen först när den sista betalningen har erlagts. En ny bil är alltid oanvänd och den har en garanti. Vid köp av en begagnad bil krävs det sakkunskap. Genom tidningsannonser, internet och besök i bilaffärer får du en bild av marknaden och prisnivån. Med de flesta bilar är det numera möjligt att köra långa sträckor ( km) innan det behövs stora och dyra tekniska reparationer. Användningen och skötseln av bilen har dock stor betydelse för hur länge man kan köra med den. Om du är osäker på konditionen hos den bil du valt, lönar det sig att be om hjälp. Du kan t.ex. låta bilen genomgå en Autotohtori -granskning. När du letar efter en bil lönar det sig att välja ett par bilmodeller som du skaffar dig närmare information om. Informationen får du av experter, från bilbranschens tidskrifter och av dem som använder en likadan bil trots att det ibland lönar sig att ta deras berättelser med en nypa salt. Kontrollera bilens dokument. Bilens registreringsintyg består av den tekniska delen (del I) och anmälningsdelen (del II). I registreringsintygets tekniska del framgår bl.a. dess ägare, uppgifter om senaste och kommande besiktning, en teknisk beskrivning av bilen, samt de reparationsuppma-

9 9 ningar som givits vid besiktningen. Anmälningsdelen används för att göra en registreringsanmälan, såsom vid byte av ägare. Se till att bilen är registrerad och besiktigad samt att försäljaren är antecknad som ägare till bilen. Om ägaren är någon annan, behövs de dokument som visar att äganderätten har överförts. Försäkra dig också om att bilens fordonsskatter är betalda. Kontrollera först bilens utsida. Om det inte finns möjligheter att granska bilen från alla sidor i dagsljus, är det bara att glömma den. Av bilens yttre framgår ofta hur den har skötts. Kontrollera på utsidan åtminstone: P rostskador P märken av stötar, och lackeringens skick P däckens kondition P inredningen P färdmätarställningen i förhållande till bilens skick P funktionen hos alla reglage Under en provkörning framgår det hur bromsarna, växellådan och reglagen fungerar. Anvisningar för provkörning: P kör så länge att motorn hinner bli varm P pröva alla växlar (också backväxeln) P kör bilen på olika vägbeläggningar P kontrollera reglagens funktion och lyssna efter eventuella biljud, också vid maximalt utslag, exempelvis genom att köra i cirkel P kontrollera motoroljan och övriga vätskor P leta efter eventuella vätskeläckage

10 10 R I bilens servicebok kan du se hur ofta bilen har varit på service. Jämför uppgifterna i serviceboken med de uppgifter om bilen som du fått på annat håll (exempelvis mätarställningen). Om du misstänker att mätarställningen inte överensstämmer med det verkliga antalet kilometer som bilen har körts, bör du undersöka saken. Se till att mätarställningen antecknas i köpeavtalet. Mätarställningarna som registrerats i samband med bilens besiktning kan du kontrollera på webbadressen med ett textmeddelande på numret 16225, (sänd ditt meddelande i formen KM ABC-123, pris 6 /sökning som lyckats) samt på A-Katsastus Ab:s servicetelefon (7,55 /samtal + lna). En ytlig granskning berättar inte hela sanningen. Du får en opartisk bedömning när du lämnar in bilen för en Autotohtori Konditionsgranskning eller en Bytesgranskning på A-Katsastus Ab:s närmaste station. Du kan även be säljaren lämna in bilen för granskning. Vid granskningen kontrolleras de punkter som är viktiga för bilens körbarhet, värde och säkerhet. Du kan också låta kontrollen gälla endast någon viss del av bilen. En bil som granskats av en expert är ett säkert val. Bilens försäkringar Du kan sköta bilens försäkringar i samband med registreringen på en av A-Katsastus Ab:s besiktningsstationer. Den nya ägaren ska teckna en trafikförsäkring för bilen innan registreringsanmälan görs. Alla motorfordon samt släpvagnar som registreras ska ha en giltig trafikförsäkring när de framförs i trafiken. Trafikförsäkringen ersätter personskador på dem som färdas i det egna fordonet samt personoch egendomsskador som förorsakats motparten. Trafikförsäkringen ersätter inte skador på det egna fordonet. För dem behöver du en frivillig bilförsäkring som beroende på den omfattning du valt ersätter bl.a. kollisions-, älg-, brand-, stöld- och andra liknande skador. På A-Katsastus Ab:s besiktningsstationer får du bilförsäkringar från alla försäkringsbolag i Finland samt sakkunnig betjäning.

11 egistrering Registrering av bilen Trafiksäkerhetsverket Trafi har ansvaret för upprätthållandet av fordonsregistret. I registret finns uppgifter om fordonets ägare och innehavare, tekniska data samt information om besiktning av fordonet, trafikförsäkring och skatter. Bilens registreringsintyg består av två delar. Del I, eller den tekniska delen, är avsedd att förvaras i bilen. Med registreringsintygets anmälningsdel, eller del II, görs en anmälan när det sker förändringar i uppgifterna om fordonet. Ändringar som ska anmälas är exempelvis en ändring av ägare, innehavare, trafikförsäkringsbolag eller bruksändamål. Bevara anmälningsdelen omsorgsfullt på något annat ställe än i bilen. Det är köparen som ansvarar för registreringsanmälan. Registrerings intygets anmälningsdel förses med säljarens underskrift och ges till köparen i samband med köpet. Anmälan ska göras inom sju dagar efter ändring av registeruppgifterna. Registreringsanmälan görs enklast på besiktningsstationen, så att du genast får det nya registreringsintyget. En vanlig registreringsanmälan kan också göras på försäkringsbolagens kontor. Ta med dig legitimation! Fyll i följande uppgifter i registreringsintygets anmälningsdel: P anmälningens art P uppgifter om ägaren P eventuella uppgifter om innehavaren P uppgifter om fordonets bruk P datum för överlåtelse av äganderätten till fordonet P säljarens och köparens egenhändiga namnteckningar och namnförtydliganden

12 12 V Det kan dessutom vara skäl att skriva ett överlåtelseintyg eller ett separat köpeavtal som ska innehålla uppgifter om fordonet, köparen och säljaren, överlåtelsedatum och centrala villkor vid köpet (pris, utrustning som ingår i köpet, betalningsvillkor). Med de dokument som gäller köpet, kan säljaren bevisa, att han överlåtit fordonet om den nya ägaren inte ser till att fordonet registreras. Då kan säljaren göra en s.k. försäljningsanmälan till fordonsregistret, så att han befrias från exempelvis skatte- och försäkringspåföljder för fordonet. En försäljningsanmälan kan göras på besiktningsstationen. Om du inte är nöjd med bilköpet Köpet är alltid bindande om inte något annat överenskommits. Ett bilköp som gjorts kan ändras bara om köparen och säljaren tillsammans kommer överens om det. Ensidiga krav på ändring av köpet kan ställas endast om bilen har haft något fel. Enligt konsumentskyddslagen är bilen behäftad med fel om P bilen inte överensstämmer med de uppgifter som lämnats P säljaren har underlåtit att lämna väsentliga uppgifter eller P bilen, i förhållande till sitt pris, är i ett väsentligt sämre skick än vad köparen hade anledning att förvänta sig Ett fel som beror på normalt slitage anses inte vara ett fel. Som fel betraktas inte heller ett sådant fel eller en sådan brist, som köparen borde ha upptäckt, om han på normalt vis hade undersökt bilen före köpet. När bilen har köpts i en bilaffär har kunden rätt att kräva att affären rättar till felet, utan att debitera köparen. Om det inte är möjligt eller skäligt att rätta till felet, kan köparen kräva en prisnedsättning vars storlek bestäms med hänsyn till bilens ålder, körsträcka, förhandsuppgifter om bilen samt köparens möjligheter att undersöka bilen på förhand. I extrema fall kan köparen fordra att köpet hävs och kräva skadeersättning. När bilen har köpts av någon annan än en bilaffär, omfattas köpet inte

13 älkommen! av konsumentskyddslagen. Köparens rättigheter vid fel på bilen motsvarar dock huvudsakligen dem som tidigare nämnts. Om du får problem med bilen eller inte är nöjd med köpet, bör du först kontakta säljaren. Om ni inte kommer överens kan du kontakta den kommunala konsumentrådgivaren. 13 Välkommen till besiktning! Syftet med den periodiska besiktningen är att säkerställa att bilen är trygg att använda i trafiken. Vid besiktningen kontrolleras bl.a. bromsarna, däcken, styrningen, stötdämparna, belysningen samt avgasutsläppen. På A-Katsastus Ab:s stationer får du mångsidig information om i vilket skick din bil är, så att du har en uppfattning om bilens behov av reparationer i framtiden. Du kan komma till besiktning utan förhandsbokning till vilken som helst av A-Katsastus Ab:s över 190 stationer. Vi påminner om att besiktningstiden närmar sig genom att skicka en inbjudan om besiktning till bilens innehavare. Du kan beställa en besiktningstid eller bekräfta den tid som föreslås i inbjudan t.ex. på adressen eller per telefon på En personbil i privat bruk ska besiktigas första gången under det tredje året efter att den tagits i bruk. Därefter har bilen ett friår före de följande besiktningarna, som görs årligen. Besiktningsår för personbilar i privat bruk: Efter friåret ska bilarna besiktigas årligen Ibruktagningsår Första besiktningen Friår

14 14 Besiktningen ska alltid göras senast på bilens ibruktagningsdag. Ibruktagningsdagen har antecknats i övre kanten av registreringsintyget. Bilen kan besiktigas tidigast fyra månader före detta datum. Om bilens ibruktagningsdag inte har antecknats exakt på registreringsintyget (t.ex ) fastställs besiktningstidpunkten enligt den sista siffran i registernumret: O Sista siffran Besiktningstid för person- och paketbilar i registernumret 4 månader 1 Oktober-januari 2 November-februari 3 December-mars 4 Januari-april 5 Mars-juni 6 Maj-augusti 7 Juni-september 8 Juli-oktober 9 Augusti-november 0 September-december När du kommer till besiktningen anmäler du dig först på stationens kontor. Du kan se på när besiktningen utförs i hallen, så att du får information om bilen redan under själva besiktningen. Om du vill kan du njuta av en kopp kaffe och läsa tidningen i stationens kundutrymmen medan besiktningen görs. Vid varje besiktning får du ett besiktningsprotokoll med en tydlig specifikation över vilka punkter som granskats, mätresultaten och vilka eventuella fel bilen har. Om bilen inte godkänns vid besiktningen, ska den granskas på nytt inom en månad på samma besiktningsstation. Vid eftergranskningen granskas de fel som upptäckts tidigare. Om bilen lämnas in för besiktning senare eller på någon annan besiktningsstation ska en helt ny besiktning göras. Om bilen inte har besiktigats under sin besiktningstid eller om den vid besiktningen har belagts med körförbud, får den inte användas i trafiken. Det är tillåtet att köra bilen till besiktningsstationen för besiktning, om en tid har bokats på förhand eller om man på något annat sätt har meddelat om flyttningen av bilen för besiktning.

15 lyckan Om olyckan är framme 15 När du anländer till olycksplatsen bör du först få dig en överblick över situationen. Om offren redan får hjälp, stanna inte kvar så att du stör räddningsaktionen och förorsakar trafikstockning. Om din hjälp behövs, hjälp till! Hjälp dem som skadats P Ta reda på vad som har hänt och vem som skadats. P Ring efter hjälp på det allmänna nödnumret 112. P Ge första hjälpen på olycksplatsen: kontrollera patientens andning och hjärtverksamhet. Stoppa större blödningar. P Vänta på ändamålsenlig sjuktransport. I ambulansen finns sakkunnig personal och lämplig utrustning. Förhindra ytterligare skador: P Ställ varningstrianglar tillräckligt långt från bilen. P Dirigera trafiken vid behov. P Avlägsna de skadade fordonen från körbanan om det är nödvändigt för att förhindra ytterligare skador. Det är skäl att anteckna fordonens positioner innan de flyttas. Om din bil får skador P Anteckna uppgifterna om motparten: förarens namn, adressuppgifter, bilens registernummer och försäkringsbolag. Anteckna även uppgifter om ögonvittnen. Kalla vid behov på polis på 112. P Se till att fordonet körs eller bogseras till verkstaden. P Om du är skyldig till en trafikskada eller om skadan på din egen bil ersätts via din frivilliga bilförsäkring, ska du fylla i en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag. P Vid trafikskada bör båda parter fylla i en skadeanmälan till försäkringsbolaget.

16 ontakt Konsumentkontakt Ajovarma Ab Postadress: PB 510, Vanda Besöksadress: Draggränden 4, Vanda Kontaktuppgifter till Ajovarmas verksamhetsställen finns på adressen A-Katsastus Ab Postadress: PB 510, Vanda Besöksadress: Draggränden 4, Vanda A-Katsastus Ab:s besiktningsstationer Alla våra stationer betjänar dig utan tidsbeställning. Du kan beställa besiktningstid i förväg på vår webbplats eller på vår kundservicecentral KOMMUN ADRESS Alajärvi Teollisuustie 3 Alavus Rekolankulma 4 Anjalankoski Viskarintie 12 Björneborg Kruuti-Jussintie 3 Björneborg Autotohtori Paanakedonkatu 12 Borgå Industrivägen 18 Brahestad Pajakatu 2 Ekenäs Västanbyvägen Esbo Hannusåker 14 Esbo-Mankans Klovisåkersvägen 5 Ähtäri Myllymäentie 37 Eura Neitsytmäentie 6 Forssa Viksbergintie 6 Forssa-Keidas Autokeidas Haapajärvi Rajakatu 22 Haukipudas Revontie 45

17 17 KOMMUN ADRESS Heinola Tekeväntie 6 B Helsingfors Aleksis Kivis gata 17 Helsingfors Svetsargatan 10 Helsingfors Autotohtori Håkansåkersvägen 5 Helsingfors-Håkansåker Håkansåkersvägen 5 Helsingfors-Kånala Dagsverkasvägen 1 6 Helsingfors-Österleden Österleden 47 Helsingfors-Östracentrum Visbygatan 3 Helsingfors-Vik Ärtåkergränden 12 Hollola Mursketie 8 Hyrynsalmi Virtatie 3 Hyvinge Kalliokierto 6 Iisalmi Pitkälahdenkatu 2 Iisalmi-Kiviranta Kivirannantie 32 Ikaalinen Kaivontekijänkatu 4 Ilomantsi Piljantie 4 6 Imatra Makasiininkuja 1 Ivalo Lentokentäntie 290 Jakobstad Depågatan 5 Jakobstad-Östra Hovslagarevägen 7 Joensuu Pamilonkatu 31 Joensuu Voimatie 4 6 Juankoski Viemannintie 1 Jyväskylä Kuormaajantie 2 A Jyväskylä-Seppälä Alasinkatu 2 Jämsä Pietiläntie 8 Kajana Varistie 8 Kangasala Kangasalantie 921 Kankaanpää Tampionkatu 12 Karis Ekenäsvägen 55 Karkkila Kolisevantie 21 Karleby Prismavägen 1 Kauhajoki Katsastustie 4 Kauhava Jylhäntie 3 Kemi Valajankatu 14 Kemijärvi Luusuantie 37 Kervo Palopellonkatu 2 Keuruu Yliahontie 17 Kitee Yrittäjäntie 2 Kokemäki Teollisuustie 9 Kolari Paloasemantie 13 Kotka-Keltakallio Pulttikatu 9

18 18 KOMMUN ADRESS Kotka-Metsola Huoltokatu 4 Kouvola Tommolankatu 24 Kristinestad Hästhagsvägen 4 Kuhmo Jauratie 1 Kuopio Savilahdentie 12 Kurikka Mäkitie 3 Kuusankoski Kiltakuja 1 Lahtis Katsastajankatu 12 Lahtis-Holma Jatkokatu 1 Lahtis-Laune Laatukatu 20 Lauritsala Yhteistyönkatu 7 Lieksa Kerantie 25 Loimaa Satakunnantie 60 Lojo Lehmijärventie 4 Lovisa Porvoonkatu 10 Mänttä Suvantokatu 1 Nokia Katsastajankatu 1 Nummela Vakaimentie 1 Nurmes Teollisuustie 9 Nurmijärvi Kauppanummentie 1 Nyslott Savontie 6 Nyslott-Mertala Mertajärventie 4 Nystad Välttitie 7 Orimattila Kauniaistentie 7 Orivesi Ammattikouluntie 5 Oulainen Arvolankatu 1 Outokumpu Outokummuntie Pieksämäki Kaaritie 7 Pulkkila Verstastie Rauma Äyhönjärventie 2 Reso Soininkatu 1 Riihimäki Pohjoinen Rautatienkatu 66 Riihimäki-Viertotie Kumerankatu 5 11 Rovaniemi PL 8165 (Teollisuustie 11) Rovaniemi Autotohtori Marttiinintie 10 S:t Karins Hallimestarinkatu 14 S:t Michel-Centrum Ratakatu 2 S:t Michel-Yrittäjänkatu Yrittäjänkatu 23 Salo Perämiehenkatu 7 Salo Enola Helsingintie 68 Seinäjoki Pohjankaari 2 Seinäjoki-Jouppi Vanhankylänkaari 9 Seinäjoki-Nurmo Nurmontie 9 B Siilinjärvi Sulkavantie 1 Sodankylä Seitatie 7

19 KOMMUN ADRESS Sotkamo Ratatie 5 Suolahti Haapakorventie 6 Suomussalmi Lohitie 3 Suonenjoki Teollisuushalli 3, Mansikkaraitti Tammerfors-Hatanpää Lokomonkatu 25 D Tammerfors-Hervanta Ahertajankatu 2 Tammerfors-Lielahti Turvesuonkatu 14 Tammerfors-Rantaperkiö Rantaperkiönkatu 2 Tavastehus Katsastusmiehenkuja 3 Torneå Torpinkatu 17 Träskända Mikontie 10 Tusby Isonkiventie 4 Uleåborg-Heinäpää Voudintie 11 Uleåborg-Kaakkuri Kaakkurinojantie 1 Uleåborg-Rusko Konetie 2 Vaala Puusepäntie 1 Valkeakoski Peuranoronkatu 4 Vammala Trakinkatu 2 Vanda-Dickursby Dickursgränden 1 Vanda-Gruvsta Draggränden 2 Vanda-Startbanevägen Startbanevägen 6 Varkaus Kaura-ahontie 31 Varkaus-Käsityökatu Käsityökatu Vasa Strandvägen 40 A Vasa-Mejerigatan Mejerigatan 2 4 Viitasaari Mustasuontie 9 Villmanstrand Katsastajankatu 4 Virrat Ahjolantie 6 Vähäkyrö Tervajoki, Köpingintie 7 Åbo Offerkällsgatan 4 Åbo Satakuntavägen 164 Åbo-Oriketo Gamla Tammerforsvägen 205 Äänekoski Kotakennääntie 34 19

20 A-Katsastus Ab:s informationsnummer (2,52 /min + lna/msa) Uppgifter on besiktning, fordonsteknik, bilarnas utrustning och krav Förfrågningar om mätarställning Per telefon (8,02 /sökning + lna/msa) Beställning av besiktningstid Delta i lotteriet Ge respons på Draggränden 4, Vanda PB 510, Vanda Tel , fax VCA.fi / Edita Prima Oy 11/2010

Konsumenträttsliga riktlinjer

Konsumenträttsliga riktlinjer Konsumenträttsliga riktlinjer Konsument verket ombudsmannen Felansvar och garanti vid bilköp 12.12.2007 I den här anvisningen behandlas principer för felansvar och garanti vid bilköp. Anvisningarna gäller

Läs mer

Pohjolas Bilskydd. Trafik- och bilförsäkringar för privatpersoner

Pohjolas Bilskydd. Trafik- och bilförsäkringar för privatpersoner Pohjolas Bilskydd Trafik- och bilförsäkringar för privatpersoner 1 Pohjolas Bilskydd Trafik- och bilförsäkringar för privatpersoner Produktbeskrivningen gäller från 1.3.2008 Innehållsförteckning Ett Bilskyddsavtal

Läs mer

Pohjolas Bilskydd. Trafik- och bilförsäkringar för privatkunder

Pohjolas Bilskydd. Trafik- och bilförsäkringar för privatkunder Pohjolas Bilskydd Trafik- och bilförsäkringar för privatkunder Produktbeskrivningen gäller från 1.1.2012. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Var gäller försäkringarna i Bilskydd?...4 Trafikförsäkringen ersätter skador

Läs mer

Pohjolas Bilskydd. Trafik- och bilförsäkringar för privatkunder

Pohjolas Bilskydd. Trafik- och bilförsäkringar för privatkunder Pohjolas Bilskydd Trafik- och bilförsäkringar för privatkunder Produktbeskrivningen gäller från 1.1.2011. Pohjolas Bilskydd Trafik- och bilförsäkringar för privatkunder Bilskydd är ett försäkringsavtal

Läs mer

Information från Motormännens Juristavdelning PRIVATIMPORT AV BIL 2008-02-04

Information från Motormännens Juristavdelning PRIVATIMPORT AV BIL 2008-02-04 Information från Motormännens Juristavdelning PRIVATIMPORT AV BIL 2008-02-04 1 Register A. Inledning s. 3 B. Att importera från annat EU-land s. 3 B 1. Varifrån är det bäst att köpa bilen? s. 3 B 2. Hur

Läs mer

V Ä L K O M M E N VÅR FILOSOFI ÄR ATT DET SKA VARA ENKELT ATT ANVÄNDA EN LEASEPLAN-BIL.

V Ä L K O M M E N VÅR FILOSOFI ÄR ATT DET SKA VARA ENKELT ATT ANVÄNDA EN LEASEPLAN-BIL. Din Personalbil VÄLKOMMEN VÅR FILOSOFI ÄR ATT DET SKA VARA ENKELT ATT ANVÄNDA EN LEASEPLAN-BIL. ENKELT FÖR DIG DÄRFÖR ATT VI, PÅ DIN ARBETSGIVARES UPPDRAG, HANTERAR DET MESTA VAD GÄLLER ADMINISTRATIONEN

Läs mer

UNIKA NISSAN FÖRSÄKRING

UNIKA NISSAN FÖRSÄKRING UNIKA NISSAN FÖRSÄKRING Försäkringshandledningen gäller från 15.11.201 Innehåll 2 Fakta som är bra att känna till 3 Välj rätt skyddsnivå 3 Trafikförsäkring 5 Kaskoförsäkring 6 Vad ersätter kaskoförsäkringen?

Läs mer

UNIKA FORD FÖRSÄKRING

UNIKA FORD FÖRSÄKRING UNIKA FORD FÖRSÄKRING Försäkringshandledningen gäller från 15.11.201 Innehåll 2 Fakta som är bra att känna till 3 Välj rätt skyddsnivå 3 Trafikförsäkring 5 Kaskoförsäkring 6 Vad ersätter kaskoförsäkringen?

Läs mer

ORUBBLIGA SUBARU FÖRSÄKRING

ORUBBLIGA SUBARU FÖRSÄKRING ORUBBLIGA SUBARU FÖRSÄKRING Försäkringshandledningen gäller från 15.11.201 Innehåll 2 Fakta som är bra att känna till 3 Välj rätt skyddsnivå 3 Trafikförsäkring 5 Kaskoförsäkring 6 Vad ersätter kaskoförsäkringen?

Läs mer

Skydd för din bil och alla medpassagerare i bilen.

Skydd för din bil och alla medpassagerare i bilen. FÖRSÄKRINGSHANDLEDNING. GÄLLER FRÅN 1.7.2013 EN FÖRSÄKRING UTAN MOTSTYCKE. Skydd för din bil och alla medpassagerare i bilen. MetroAuto Försäkring är ett försäkringspaket utan motstycke som du inte får

Läs mer

TILL hantverkare TIps TILL dig som är hantverkare

TILL hantverkare TIps TILL dig som är hantverkare TI LL hantverkare tips till dig som är hantverkare Checklista Jag har visat kunden att jag har F-skattsedel behörighet försäkring Jag och kunden har kommit överens om arbetets omfattning när arbetet ska

Läs mer

Pengar. träd. växer inte på. tips för den privata ekonomin

Pengar. träd. växer inte på. tips för den privata ekonomin Pengar växer inte på träd tips för den privata ekonomin euro sprungliga räkningens belopp 35,82 a påminnelsen, påminnelseavgift 5,05 ra påminnelsen, påminnelseavgift 5,05 brev från indrivningsbyrån - indrivningskostnader

Läs mer

Unika Vaihto+ Försäkring

Unika Vaihto+ Försäkring Unika Vaihto+ Försäkring Försäkringshandledningen gäller från 1.4.2011 Innehåll 2 Fakta som är bra att känna till 3 Välj rätt skyddsnivå 3 Trafikförsäkring 5 Kaskoförsäkring 6 Vad ersätter Kaskoförsäkringen?

Läs mer

Bilföreningens ekonomi

Bilföreningens ekonomi Att dela bil Det går att dela bil på många sätt. Några exempel på att dela bil är samåkning, att åka taxi, att hyra bil, att låna bil av vänner eller att samäga bil. I denna skrift beskrivs hur en grupp

Läs mer

2006 Åke Åhsblom och Liber AB

2006 Åke Åhsblom och Liber AB 2006 Åke Åhsblom och Liber AB redaktör: Björn Magnusson omslag: Staffan Johansson och Anna Hild formgivning och layout: Anna Hild och Björn Magnusson omslagsfoto Överst; Göran Gustavsson/Pressens Bild

Läs mer

Garantier och allt annat du behöver för ett tryggt och enkelt bilinnehav.

Garantier och allt annat du behöver för ett tryggt och enkelt bilinnehav. Garantier och allt annat du behöver för ett tryggt och enkelt bilinnehav. Företagets transportbilar ska aldrig vara ett bekymmer. När bilarna står stilla stannar affärerna för många företag. Men det finns

Läs mer

Försäkringsvillkor Bil. Januari 2009. Ring oss gärna på: 08-541 705 36

Försäkringsvillkor Bil. Januari 2009. Ring oss gärna på: 08-541 705 36 Försäkringsvillkor Bil Januari 2009 Ring oss gärna på: 08-541 705 36 Några ord om din försäkring För bil som du använder i trafiken är du tvungen att ha en trafikförsäkring. Den ersätter de skador som

Läs mer

TIPS TILL DIG SOM SKA ANLITA HANTVERKARE

TIPS TILL DIG SOM SKA ANLITA HANTVERKARE TILL KONSUMENT TIPS TILL DIG SOM SKA ANLITA HANTVERKARE Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som tillkommer

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR DIG SOM ÄR KUND HOS BOXER GÄLLER FRÅN 2014-09-22 OCH TILLS VIDARE

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR DIG SOM ÄR KUND HOS BOXER GÄLLER FRÅN 2014-09-22 OCH TILLS VIDARE ALLMÄNNA VILLKOR FÖR DIG SOM ÄR KUND HOS BOXER GÄLLER FRÅN 2014-09-22 OCH TILLS VIDARE 1. Vilka är Boxer? 1.1 Vårt företag heter Boxer TV-Access AB, organisationsnummer 556548-1131 (nedan kallat vi, oss

Läs mer

WIPPIES, ALLMÄNNA VILLKOR

WIPPIES, ALLMÄNNA VILLKOR WIPPIES, ALLMÄNNA VILLKOR Dessa är generella villkor gällande Wippies som är en del av Saunalahti Group Oyj som levererar följande Wippies-tjänster (senare även kallad Wippies eller vi ) till konsumenter

Läs mer

Goda råd om pengar Rahankäytön opas

Goda råd om pengar Rahankäytön opas Goda råd om pengar Rahankäytön opas 1 Innehåll Så får du pengarna att räcka till... 3 Planera din ekonomi... 4 Månadens inkomster och utgifter... 5 Att betala räkningar... 6 Att betala med betalkort...

Läs mer

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare T I L L k o n s u m e n t tips till dig som ska anlita hantverkare Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som

Läs mer

ANVISNING OM GOD FÖRMEDLINGSSED 5.6.2012

ANVISNING OM GOD FÖRMEDLINGSSED 5.6.2012 ANVISNING OM GOD FÖRMEDLINGSSED 5.6.2012 2 INNEHÅLL GOD FÖRMEDLINGSSED... 5 1. ATT BEDRIVA FÖRMEDLINGSVERKSAMHET... 5 1.1 ALLMÄNT OM ATT BEDRIVA FÖRMEDLINGSVERKSAMHET... 5 1.2 TILLSYN ÖVER FÖRMEDLINGSVERKSAMHETEN...6

Läs mer

TILL hantverkare. hantverkare

TILL hantverkare. hantverkare TILL hantverkare tips till dig som är hantverkare Checklista Jag har visat kunden att jag har F-skatt behörighet försäkringar Jag och kunden har kommit överens om arbetets omfattning när arbetet ska påbörjas

Läs mer

Allmänna villkor - uppdaterad 2011-11-29

Allmänna villkor - uppdaterad 2011-11-29 Allmänna villkor - uppdaterad 2011-11-29 Innehållsförteckning 1. Generellt 2. Svensk flagga (leveransadresser inom och utom Sverige) 3. Öppettider 4. Kundregistrering 5. Pris, betalning, kredit, avgift,

Läs mer

En handbok i konsten att FLYTTA HEMIFRÅN

En handbok i konsten att FLYTTA HEMIFRÅN En handbok i konsten att FLYTTA HEMIFRÅN VILL DU FLYTTA HEMIFRÅN? 2 Säkert har du många gånger tänkt tanken att skaffa dig ett eget hem. För att göra det enklare när det väl blir dags bör du börja med

Läs mer

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén Inledning Bankommitténs bankörningar är att se som "trafikövningar", dvs. det är ingen tävling eller träning inför tävling! Vi kör med omdöme och visar hänsyn till våra kompisar ute på banan. Bankommitténs

Läs mer

Användarhandbok. för Sonera Mobilabonnemang. Innehåller värdefulla tips och små framgångshistorier.

Användarhandbok. för Sonera Mobilabonnemang. Innehåller värdefulla tips och små framgångshistorier. Användarhandbok för Sonera Mobilabonnemang Innehåller värdefulla tips och små framgångshistorier. Ta del av guiden och välj just de förmåner du vill ha. ! Bra att veta Egna sidor för dig På adressen www.sonera.fi/matkapuhelin/hallinta

Läs mer

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den?

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? 1 Brottsoffermyndigheten Box 470 901 09 Umeå Brottsoffermyndigheten, Anna Wiberg och Monica Burman Grafisk design: Kombi Marketing AB, www.kombimarketing.se

Läs mer

Holiday Autos - hyresvillkor

Holiday Autos - hyresvillkor Holiday Autos - hyresvillkor Vi (Holiday Autos) vill att din biluthyrning skall gå så smidigt som möjligt. Läs därför noga igenom dessa villkor och alla andra dokument vi skickar till dig. Villkoren reglerar

Läs mer