%UDQGVN\GGVSODQ7lOWOlJHU

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "%UDQGVN\GGVSODQ7lOWOlJHU"

Transkript

1 5lGGQLQJVWMlQVWHQ gvwud%ohnlqjh %UDQGVN\GGVSODQ7lOWOlJHU Råd och anvisningar i brandskyddsfrågor

2 $OOPlQW Säkerheten på läger utgår ifrån grundtanken att deltagare, ledare och funktionärer skall ha en god grundläggande säkerhetsmedvetenhet för att själva kunna uppträda så att olyckor och andra skador undviks. Om det ändå inträffar olyckor och skador skall deltagarna kunna vidta rätt åtgärder. Alla deltagare på ett läger är skyldiga att vid all verksamhet iaktta försiktighet för att undvika olycksfall och skador. På läger skall finnas en säkerhetsfunktion som ger råd och anvisningar i brand- och säkerhetsfrågor. Säkerhetsfunktionen skall även ha en insatsgrupp i beredskap för att kunna ingripa när olyckor och skador inträffar. Alla på lägret är skyldiga att rätta sig efter de råd och anvisningar som säkerhetsfunktionen ger. Tillsyn bör regelbundet genomföras på lägerområdet. Om exempelvis inte avståndsbestämmelserna för tält och eldstäder följs, kan de ansvariga för ett tält tvingas flytta tältet. Säkerhetsfunktionen på lägret tar inte över samhällets ansvar att ingripa vid brand och andra olyckor, utan är ett sätt att uppfylla de grundläggande kraven på säkerhet som ställs i 2 kap. 2 Lag om skydd mot olyckor. Dessutom fungerar säkerhetsfunktionen som en resurs för att kunna göra tidiga insatser i väntan på samhällets hjälp. Säkerhetsfunktionen bör ha ett nära samarbete med räddningstjänst, SOS-Alarm, sjukvård och polis. Kortfattade anvisningar och regler avseende säkerhet som riktar sig direkt till lägerdeltagarna bör finnas i en lägerbok eller i en broschyr som delas ut. 2(2)

3 ,QQHKnOO $//0b17,11(+c// c7*b5'(59,'%5$1'(//(5$11$1)$5$ (/'1,1*65(*/(5 ALLMÄNT OM ELDNING...5 BRANDSLÄCKNINGSREDSKAP...5 TÄLT...6 (/'1,1*6)g5%8' )g59$5,1*$9%5$1')$5/,*$9$525 /b*(5205c'(7 KVARTER...7 KVARTERENS DISPONERING...7 FUNKTIONÄRS- OCH GÄSTFÖRLÄGGNING...8 %5$1'6b.(5+(765(*/(5)g567g55(7b/72&+%<**1$'(5%2'$5 ANSVAR...9 ELD...9 BRANDVARNARE...9 FÖRLÄGGNINGSBYGGNADER/BODAR...9 HANDBRANDSLÄCKARE...9 UTRYMNINGSSÄKERHET...9 /ljvwddqwdoxwjnqjduehurhqghsnwlowvwruohn VÄGLEDANDE MARKERING FÖR UTRYMNINGSVÄGAR...10 BESIKTNING AV TÄLT...10 KRAV PÅ MATERIAL...10 TILLSYN...10 &+(&./,67$)g5%5$1'6b.(5+(7(1,67g55(7b/72&+ %<**1$'(5%2'$5 GEMENSAMMA CHECKPUNKTER FÖR STÖRRE TÄLT OCH BYGGNADER/BODAR...11 CHECKPUNKTER ENDAST FÖR STÖRRE TÄLT...11 CHECKPUNKTER ENDAST FÖR FÖRLÄGGNINGSBYGGNADER...11 %,/$*$5(*/(5)g57,//)b//,*$g9(51$771,1*6/2.$/(5 BAKGRUND...12 ADMINISTRATIVA RUTINER RYDQGHSHUVRQHU 6RYDQGHSHUVRQHU )OHUlQVRYDQGHSHUVRQHU $GUHVVRFKWHOHIRQQXPPHUWLOOUlGGQLQJVWMlQVWHQ BRANDSKYDDSKRAV (3)

4 ANTAL PERSONER I EN LOKAL...14 CHECKLISTA FÖR TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING...15 %,/$*$7(/()211800(5 4(4)

5 cwjlughuylgeudqghoohudqqdqidud Œ 9DUQD omgivningen om att brand eller annan akut fara har inträffat Œ 5lGGD de som är i fara Œ /DUPD närmaste funktionärscentrum samt Ring 112. Tala om: - Vem du är? - Varifrån du ringer? - Vad som har hänt? - Var det brinner eller var olyckan har inträffat? Œ 6OlFN om det är möjligt. Använd de brandsläckningsredskap som finns vid varje eldstad och vid varje kvarter. Œ Möt de räddningsresurser som kommer. 9LVDYlJHQ (OGQLQJVUHJOHU $OOPlQWRPHOGQLQJ Œ En eld får aldrig lämnas utan uppsikt! Den som tänder en eld har ansvaret för att den släcks. Œ Eldstäder utöver de som finns anordnade i kvarter, lägerbålsplatser och i samband med projektaktiviteter får inte förekomma. Œ Eldning är endast tillåten i spisar och färdiga eldstäder. Spisar och eldstäder skall vara byggda på brandsäkra underlag (grus, sand, sten etc). Eldstaden måste vara ordentligt avgränsad. Elden skall inte kunna sprida sig. Œ För användning av gasolspisar fordras normalt inte något tillstånd, men det är viktigt att utrustningens instruktioner följs noga vid användning. Se till att gasolflaskor med tillhörande slang och brännare är i god ordning innan lägret! Vid varje förbrukningsställe skall det finnas en ansvarig person. Inga reservflaskor/utbytesflaskor får förvaras på lägerområdet utan särskilt tillstånd från räddningstjänsten. Œ Endast elspisar är tillåtna i samband med matlagning i större tält. (Med större tält avses tält avsedda för fler än 30 personer). Œ Spritkök och gasolkök är tillåtna. Övriga spisar som drivs med bensin, fotongen eller andra brandfarliga vätskor är inte tillåtna. Œ T-sprit eller andra brandfarliga vätskor får aldrig hällas på varm spis eller spritkök. %UDQGVOlFNQLQJVUHGVNDS Œ Vid alla eldstäder skall det finnas brandsläckningsredskap, t.ex. två ruskor i vattenhinkar. En med långt skaft, 1,5-2 meter, och en kortare. Tag gärna ett par skurmoppar och se till att de står i vatten. Œ Vattenfyllda hinkar, färdiga att användas om det börjar brinna utanför eldstaden. Vanliga handbrandsläckare (vatten, skum eller pulver) eller en pytsspruta fungerar också bra! Œ En grupp om fyra kvarter skall ha tillgång till en tunna (ca 200 liter) med vatten för brandsläckning. Lägret ansvarar för att tunnan finns och att den är fylld med vatten första dagen på lägret. De fyra närmaste kvarteren ansvarar därefter att den är fylld under resten av lägret. 5(5)

6 7lOW Fotogenlyktor, fotogenvärmare, gasolkök, spritkök etc. får inte användas i tält då det är lätt att de kommer i kontakt med brännbart material. Eldning i kamin i tält bör endast förekomma efter särskilt beslut av lägerledningen och då endast under särskilda omständigheter. Följande säkerhetsföreskrifter skall följas: Œ Fylld vattenhink med kort ruska skall finnas vid kaminen. Œ En lång ruska som når upp till översta delen av tältet skall finnas omedelbart utanför detta. Œ Avgränsa minst 60 cm från kaminen och utåt med stadiga stockar eller motsvarande. Inget brännbart får finnas innanför stockarna eller för nära kaminen. Kaminen placeras i en eldstadsbegränsning av metall eller på en grus/sandbädd. Œ Använd aldrig T-sprit i kaminen! Det blir en blåslampa som kan ge kraftiga brännskador i ansiktet och på händerna. Œ Eldvakt skall finnas under den tid som det eldas i kaminen. Œ Eldvakt skall ha tillgång till kniv för att skära upp tältduken om det börjar brinna i tältet. (OGQLQJVI UEXG Vid av länsstyrelsen eller räddningstjänsten utfärdat eldningsförbud i området råder generellt förbud mot eldning. Grillning får förekomma i för ändamålet framtagna grillar eller vid särskilt iordningsställda grillplatser. Den kommunala räddningstjänsten får besluta om undantag från eldningsförbud, i ett sådant skede kan det bli aktuellt att införa ytterliggare åtgärder för att höja säkerheten vid eldning t.ex: Œ Obligatorisk vattenbegjutning runt eldstäder innan och efter eldning. Œ Kontinuerlig bevakning och tillsyn av eldstäder. Œ Endast eldning i fasta spisar och eldstäder. Œ Endast mindre lägerbål med kontinuerlig bevakning av säkerhetsfunktionen. Uppgift om brandriskprognos och om eldningsförbud råder kan fås på telefon ) UYDULQJDYEUDQGIDUOLJDYDURU Förvara alltid brännbara vätskor i, väl märkta, plast- eller metallbehållare med tättslutande lock (glasflaskor får ej förekomma). Förvara aldrig brännbar vätska i direkt solljus, i anslutning till spisar/eldstäder eller i tält. Behållare för brännbar vätska bör förvaras i en kista eller liknande i anslutning till matlagningsplats. Kistan bör vara ventilerad i nederkant. Kontakta brandsäkerhetsfunktionen för förvaring av större mängder (>20 liter) brandfarlig vara (T-sprit, gasol m.m.). Större mängd brandfarlig vara skall utmärkas med en tydligt placerad skylt, enligt nedan. 8WIRUPQLQJDYVN\OW I UEUDQGIDUOLJYDUD 6(6)

7 /ljhurpunghw.yduwhu Ett större lägerområde delas in i kvarter. För att säkerställa att en brand inte kan sprida sig mellan kvarter etc. finns det säkerhetsavstånd som är viktiga att följa. Om lägerområdet byggs upp på rätt sätt undviks många risker..yduwhuhqvglvsrqhulqj Œ En grupp om ca 40 personer tilldelas en yta om ca 30 x 30 m (ett kvarter). Œ På varje sida om kvarteret, utom mot gatan, skall en 3 m bred säkerhetszon finnas. Œ Stora tält och tält med kamin placeras minst 6 m från intillliggande tält och små tält placeras minst 3 m ifrån varandra. Mellan tält som enbart används som förråd kan mindre avstånd tillämpas. Avstånden avser tältduk till tältduk. Staglinor får placeras inom säkerhetszonen och i utrymmet mellan tält. Med stora tält avses tält som är konstruerade för fler än 8 personer. Œ Under förutsättning att ett avstånd på minst 8 meter hålls mellan tält och eld, får en liten eldstad (som man kan samlas runt) anordnas inom kvarterets gränser. Œ Tält bör inte byggas ihop med matplats med hjälp av presenningar då detta kan bidra till brandspridning. Œ Områdesvägar skall vara minst 6 m breda och förlagda så att tunga fordon i möjligaste mån kan använda sig av dem..yduwhuvrpunghwvglvsrqhulqjphgh[hpshosnkxuwlowndq SODFHUDV 7(7)

8 )XQNWLRQlUVRFKJlVWI UOlJJQLQJ Œ Öppen eld är inte tillåten. Œ Brandtunnor med hinkar skall finnas (ca 30 m till närmaste tunna). Alternativt stationer med handbrandsläckare (2 st vatten, 2 st skum eller 1 st pulver) inom ca 30 m. Œ Husvagnsuppställning skall ske samlat på ett fåtal områden. Husvagnar inklusive eventuella förtält skall stå minst 6 meter från varandra. Tält placeras minst 6 m från husvagnar och förtält. Œ Husvagnar skall stå med dragkroken utåt och åt samma håll. Områdesvägen skall ha en bredd av minst 6 m. Œ Samtliga husvagnar med gasolflaskor skall vara försedda med brand- och gasolvarnare samt pulversläckare. Se till att gasolanläggningen är säker och fackmannamässigt installerad och underhållen! Skåp och lådor för gasolflaskor skall vara lätt öppningsbara. Läckagekontroll av gasolsystemet skall ha genomförts minst en gång under de senaste 6 månaderna. Œ I övrigt gäller tillämpliga delar av brandskyddsplanen. 3ODFHULQJDYKXVYDJQDUSnIXQNWLRQlUVRFKJlVWI UOlJJQLQJ 8(8)

9 %UDQGVlNHUKHWVUHJOHUI UVW UUHWlOWRFKE\JJQDGHUERGDU Med större tält avses samlingstält, tält för administration, matutlämning etc avsedda att användas av fler än 30 personer. $QVYDU Det åligger den som ansvarar för verksamheten i en lokal att nedanstående regler beaktas innan den tas i bruk. Samråd kring dessa regler kan ske med säkerhetsfunktionen. (OG Fotogenlyktor, fotogenvärmare, gasolkök, spritkök etc. får inte användas i tält då de lätt kommer i kontakt med brännbart material. %UDQGYDUQDUH Brandvarnare skall finnas i alla byggnader/bodar där samlingar skall ske. I alla byggnader/bodar som används för någon typ av förläggning skall det finnas brandvarnare eller automatisk brandlarm. ) UOlJJQLQJVE\JJQDGHUERGDU Förläggningsbyggnader skall uppfylla de krav på lokaler för tillfällig övernattning som Räddningstjänsten Östra Blekinge ställer. +DQGEUDQGVOlFNDUH Handbrandsläckare skall finnas i alla större tält och byggnader/bodar där samlingar skall ske. I alla byggnader/bodar som används för någon typ av förläggning skall det finnas handbrandsläckare. Alla tält/byggnader/bodar med centrala funktioner (kök, matförråd etc.) skall förses med handbrandsläckare. Handbrandsläckarna skall vara av typ med 6 kg pulver (eller större) alt. 10 liter skum. 8WU\PQLQJVVlNHUKHW Betryggande utrymningssäkerhet innebär att tillfredsställande utrymning av större tält och byggnad/bod kan ske vid brand eller andra olycksfall. Grundkriteriet för utrymningsvägar är att det från alla lokaler skall finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar. Det högsta antalet personer som samtidigt får vistas i en samlingslokal (tält, byggand etc.) skall framgå av en skylt som hänger i anslutning till ingången. Den som ansvarar för verksamheten i lokalen ansvarar också för att högsta tillåtna antalet personer i en lokal inte överskrids. Högsta antalet personer som samtidigt får vistas i en samlingslokal kan beräknas enligt följande: Då sittplatser är placerade i rader bör det största personantalet räknas efter 1,25 person/m 2 nettoarea. Om både stående och sittande publik förekommer bör det största personantalet räknas efter 1,7 person/m 2 nettoarea. Det fria passagemåttet mellan stols-/bänkrader bör vara minst 0,45 m. I tält med högst 150 personer bör gångvägarnas bredd vara minst 0,9 m, i tält med fler än 150 personer bör gångvägarnas bredd vara minst 1,2 m. Motsvarande bredder gäller för utgångarna. I samlingstält för fler än 150 personer skall möbleringen bestå av bänkar eller stolar som är sammankopplade minst 4 och 4. Utgångar och gångvägars sammanlagda bredd bör beräknas mot det största antalet personer lokalen rymmer, varvid 1 meter utrymningsbredd bör svara mot 150 personer. 9(9)

10 Lägsta antal utgångar beroende på tältstorlek Högst 300 personer personer personer 4 Fler än 600 pers För varje ytterliggare 150 personer ökas antalet utrymningsvägar med 1. Utgångarna skall vara oberoende av varandra och från utrymningssynpunkt lämpligt placerade samt leda direkt till det fria. Fri höjd i gångvägar samt i utgångar bör ej understiga 2 meter. Eventuella dörrar eller motsvarande i gångvägar eller utgångar skall vara öppningsbara utåt i utrymningsriktningen och lätta att öppna. Vid samlingar i tält med mer än 150 personer skall en brandvakt finnas vid varje utgång. Denne persons uppgift är att vid brand vara behjälplig vid utrymning samt om möjligt bekämpa en eventuell brand. 9lJOHGDQGHPDUNHULQJI UXWU\PQLQJVYlJDU Utgångarna i samtliga samlingslokaler avsedda för fler än 150 personer skall vara tydligt utmärkta med belyst, genomlyst eller efterlysande grön skiva med vit tydlig symbol enligt Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 1997:11. Belysning i belysta och genomlysta skyltar skall ha reservkraft så att skyltarna fortsätter att lysa ca 30 minuter efter strömbortfall. Efterlysande skyltar skall vara belysta av en lampa så att de laddas upp. Utgångarna i samtliga byggnader/bodar som används för någon typ av förläggning skall även de förses med vägledande markeringar för utrymningsvägar enligt ovan. %HVLNWQLQJDYWlOW Tält som är avsedda för fler än 150 personer skall vara besiktigade och godkända av ackrediterat besiktningsorgan. Kopia på besiktningsintyg skall finnas tillgängligt hos säkerhetsfunktionen. Den som tecknar hyreskontrakt eller lånar större tält ansvarar för att det finns giltiga intyg. I samband med att den kommunala räddningstjänsten utför tillsyn kan detta komma att kontrolleras..udysnpdwhuldo Material för golvbeläggning, mellanväggar och innertak etc i större tält skall vara av typen "svårantändligt material". Detta skall finnas dokumenterat från tester hos ackrediterat besiktningsorgan eller godkännas av Räddningstjänsten Östra Blekinge via säkerhetsfunktionen. 7LOOV\Q Alla tält, byggnader och bodar som ska användas för samlingar, förläggning och centrala funktioner (kök, matförråd etc) skall under lägret att besiktas av säkerhetsfunktionen. Dessutom kan alla tält, byggnader och bodar som används av lägret att bli föremål för tillsyn enligt lag om skydd mot olyckor. Tillsynen genomförs av Räddningstjänsten Östra Blekinge i samverkan med säkerhetsfunktionen. 10(10)

11 &KHFNOLVWDI UEUDQGVlNHUKHWHQLVW UUHWlOWRFKE\JJQDGHUERGDU Beteckning: *HPHQVDPPDFKHFNSXQNWHUI UVW UUHWlOWRFKE\JJQDGHUERGDU q Handbrandsläckare med tillhörande skylt skall finnas tillgänglig i lokalen. q All uppvärmning och matlagning sker enligt lägrets brandskyddsregler. Endast elspisar är tillåtna för matlagning i större tält. q Lokalen har betryggande utrymningssäkerhet med avseende på möblering, utrymningsvägars tillgänglighet och utgångars/gångstråks sammanlagda bredd. &KHFNSXQNWHUHQGDVWI UVW UUHWlOW q Högsta tillåtna antal personer som får vistas i lokalen har fastställts och framgår tydligt av en skylt i anslutning till ingången. q Utgångarna är tydligt utmärkta med genomlyst eller belyst skylt (med reservkraftförsörjning) för utrymningsvägar. q Tältet (om avsett för fler än 150 personer) är besiktigat och godkänt av ackrediterat besiktningsorgan. q Ingen öppen eld får förekomma i tältet. &KHFNSXQNWHUHQGDVWI UI UOlJJQLQJVE\JJQDGHU q Lokalen uppfyller Räddningstjänsten Östra Blekinges krav på lokaler för tillfällig övernattning..rpphqwduhu Att ovanstående punkter är kontrollerade och åtgärdade intygas av lokalens verksamhetsansvarig: Datum Namn Vid frågor kring brandsäkerheten kontakta brandsäkerhetsfunktionen. 11(11)

12 %LODJD5HJOHUI UWLOOIlOOLJD YHUQDWWQLQJVORNDOHU %DNJUXQG Vid arrangemang av olika slag uppkommer ofta förfrågningar angående användandet av tillfälliga övernattningslokaler. För att utnyttja skolor, fritidshem idrottsanläggningar och liknande för övernattning krävs att lokalerna är lämpliga för detta ur brand- och utrymningssynpunkt samt att framkomligheten för räddningstjänsten är tillfredsställande. Enligt 2 kap. 2 i lag om skydd mot olyckor skall ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. Med ovanstående som grund gör räddningstjänsten en bedömning om lokalerna är lämpliga för övernattning. Vid en eventuell brand där ägare eller innehavare grovt åsidosatt sina skyldigheter att vidta åtgärder kan även brottsbalkens bestämmelser vara gällande: 8WVlWWHU QnJRQ DY JURY RDNWVDPKHW DQQDQ I U OLYVIDUD HOOHU IDUD I U VYnU NURSSVVNDGD HOOHU DOOYDUOLJ VMXNGRP G PHV I U IUDPNDOODQGH DY IDUD I U DQQDQ WLOO E WHUHOOHUIlQJHOVHLK JVWWYnnU. NDS EURWWVEDONHQ $GPLQLVWUDWLYDUXWLQHU Tillstånd för övernattningen skall alltid inhämtas från fastighetsägaren/innehavaren eftersom denne är ytterst ansvarig för brandskyddet. 6RYDQGHSHUVRQHU Om färre än 10 personer skall övernatta i byggnaden gör den säkerhetsansvarige själv bedömningen om lokalerna är lämpliga för övernattning. Som stöd kan checklistan på sidan 4-5 användas. Om det uppstår tveksamheter angående lokalernas lämplighet bör räddningstjänsten kontaktas. 6RYDQGHSHUVRQHU En, av säkerhetsansvarige, underskriven och ifylld checklista (återfinns på sida 4-5) skall vara räddningstjänsten tillhanda senast 5 arbetsdagar innan övernattningen. Till denna checklista skall bifogas namn, adress och telefonnummer till en ansvarig person som räddningstjänsten kan kontakta om oklarheter råder. Räddningstjänsten bedömer om lokalerna är lämpliga ur brandskyddssynpunkt och meddelar den säkerhetsansvarige om övernattning får ske. Eventuellt kan behov av besiktning föreligga. Vid bedömningen skall hänsyn tas till utrymningssäkerhet, passivt- och aktivt brandskydd samt lokalernas utformning i sin helhet. Observera att även om räddningstjänsten bedömt lokalerna som lämpliga är det ägaren eller innehavaren som är ansvarig för brandskyddet. )OHUlQVRYDQGHSHUVRQHU Om fler än 50 personer skall övernatta krävs oftast att räddningstjänsten besiktigar lokalerna. Kontakt skall då tas med räddningstjänsten per telefon senast 10 arbetsdagar innan 12(12)

13 övernattningen för att bestämma tidpunkt. Var förberedd att svara på de frågor som finns i checklistan vid besiktningstillfället. Observera att även om räddningstjänsten bedömt lokalerna som lämpliga är det ägaren eller innehavaren som är ansvarig för brandskyddet. $GUHVVRFKWHOHIRQQXPPHUWLOOUlGGQLQJVWMlQVWHQ Räddningstjänsten Östra Blekinge Telefon: Blekingegatan 1 Telefax: KARLSKRONA Brådskande frågor under icke kontorstid: Jourhavande brandmästare Karlskrona Jourhavande brandmästare Ronneby %UDQGVN\GGVNUDY Räddningstjänsten har följande krav på brandskyddet vid tillfällig övernattning (se även checklistan på sida 4-5): Minst två av varandra oberoende utrymningsvägar skall finnas. Normalt skall de utrymningsvägar som finns i den normala verksamheten även kunna användas vid övernattning. Övernattning får normalt endast förekomma i markplan. Utrymningsvägarna skall vara skyltade med vägledande markering enligt AFS 1997:11. Anordning eller organisation för tidig upptäckt av brand skall finnas i byggnaden. Rökdetektor kopplat till utrymningslarm alternativt brandvarnare skall finnaslghw XWU\PPHVRPDQYlQGVI U YHUQDWWQLQJHQ. Om utrymmet saknar dörr direkt till det fria skall dessutom finnas rökdetektor kopplat till utrymningslarm omedelbart utanför utrymmet där övernattningen sker. Som rökdetektor och utrymningslarm accepteras i detta fall brandvarnare. Anordning eller organisation för att snabbt initiera utrymning skall finnas. En plan och organisation för att genomföra utrymning samt återsamling och avrapportering till räddningstjänsten skall finnas. Möjlighet att larma räddningstjänsten via 112 skall finnas. Det skall finnas en säkerhetsansvarig på varje övernattningsställe. Säkerhetsansvarige skall vara namngiven och kunna nås per telefon. Vidare skall säkerhetsansvarige vara väl insatt i hur utrymningen skall ske vid en eventuell brand samt var uppsamlingsplats finns. Säkerhetsansvarige skall redovisa hur många personer som skall vistas i lokalerna. Rökförbud skall gälla i hela byggnaden. Öppen eld t.ex. levande ljus är förbjudna. Matlagning, kaffekokning och liknande är förbjudet utom i lokaler som är avsedda för detta t.ex. kök eller matsal. Brandredskap i erforderlig omfattning skall finnas. 13(13)

14 $QWDOSHUVRQHULHQORNDO Nedan redovisas en metod för att beräkna hur många personer som kan övernatta i en lokal. Metoden är hämtad från Brandskydd vid användning av skolor, daghem eller andra lokaler för övernattning (Nilsson C, Räddningstjänsten Göteborg 1992, RIB). Om personerna kommer att sova på madrasser kan antas att varje madrass tar upp 3 m² golvyta. Om personerna kommer att sova på sängar kan antas att dessa tar upp 4 m² golvyta. Om 20 personer eller fler skall sova i lokalen skall lokalen delas upp i sektioner om högst 10 bäddar. Mellan sektionerna skall minst 5 m breda gångar finnas för att underlätta utrymning. Gångarna skall leda mot utrymningsvägarna. ([HPSHO Antag att 20 personer skall övernatta i en lokal. Dessa 20 personer skall delas upp i 2 sektioner. Gångarna mellan sektionerna är 5 meter breda och mynnar ut mot lokalens 2 utrymningsvägar. 10 bäddar ut gång 10 bäddar ut gång 14(14)

15 &KHFNOLVWDI UWLOOIlOOLJ YHUQDWWQLQJ Förläggningsobjekt: Tidpunkt: Fr.o.m kl : T.o.m kl : Fastighetsägare/ innehavare: Säkerhetsansvarig: Namn: Telefonnummer (dygnet runt): Antal personer som övernattar: 7LGLJXSSWlFNWDYEUDQG 1.1 Automatiskt brandlarm finns 1.2 Ronderande vakt finns (minst 1 per avdelning) 1.3 Utrymmen där personer sover är utrustat med brandvarnare monterad i tak. 1.4 Utrymmet där personer sover har dörr direkt till det fria Omedelbart utanför utrymme där personer sover finns brandvarnare monterad i tak.,qlwlhudvqdeexwu\pqlqj 2.1 Det finns rökdetektorer i och omedelbart utanför utrymmet personer sover i. 2.2 Utrymmen där personer sover är utrustat med brandvarnare/rökdetektor monterad i tak. 2.3 Utrymmet där personer sover har dörr direkt till det fria Omedelbart utanför utrymme där personer sover finns brandvarnare/rökdetektor monterad i tak. 2.4 Utrymningslarm som aktiveras med brandlarmsknappar finns i lokalerna Ronderande vakt har fått instruktion om dennes uppgift samt att vakten skall trycka på brandlarmsknapp då denne upptäcker rök, brand eller annan fara Ronderande vakt med utrustning för att initiera utrymning (t.ex. tryckluftstuta eller megafon) finns. Ronderande vakt har fått instruktion om dennes uppgift samt hur vakten skall agera om rök, brand eller annan fara upptäcks. 8WU\PQLQJVYlJDU 3.1 De utrymningsvägar som normalt finns går att använda Räddningstjänsten bedömer att de befintliga utrymningsvägar ger tillräcklig säkerhet. 3.2 Minst två av varandra oberoende utrymningsvägar finns. F QVWHU UlNQDVHMVRPXWU\PQLQJVYlJLORNDOHUGlUPHUlQSHUVRQHUYLVWDVHMKHOOHU I QVWHUSnDQQDWSODQlQPDUNSODQHOOHUHM SSQLQJVEDUDI QVWHU 15(15)

16 3.3 Vägledande markering (utrymningsvägsskyltar finns) Räddningstjänsten bedömer att vägledande markering är uppenbart obehövlig. 3.4 Övernattning sker endast i markplan Räddningstjänsten har gett tillstånd till övernattning i andra plan än markplan (beviljas endast i undantagsfall). 3.5 Möjlighet finns att larma räddningstjänsten via telefonnummer UJDQLVDWLRQ 4.1 Det finns en säkerhetsansvarig som kan nås per telefon dygnet runt. 4.2 Det finns en plan för att genomföra utrymning och återsamling samt larmning och avrapportering till räddningstjänsten. 4.3 Rökförbud råder i byggnaden. 4.4 Förbud mot öppen eld (t.ex. levande ljus) råder i byggnaden. 4.5 Förbud mot matlagning, kaffekokning och liknande råder i byggnaden utom i lokaler som är avsedda för detta. 4.6 De som övernattar kommer att få information om brandsäkerheten (utrymningsvägar, hur larm ges, agerande vid utrymning, återsamlingsplats, förbuden enligt o.s.v.) $QWDOSHUVRQHU 5.1 Antalet personer som övernattar är dimensionerat enligt sida Antalet personer som övernattar understiger 10 st. 5.3 Antalet personer som övernattar understiger 20 st Lokalen är uppdelad i sektioner om max 10 personer enligt sida Antalet personer som övernattar understiger 50 st 5.4 Checklistan kommer att skickas in till räddningstjänsten senast 5 arbetsdagar innan övernattningen. 5.5 Kontakt tas med räddningstjänsten senast 10 arbetsdagar innan övernattningen för att bestämma tid för besiktning. gyuljw 6.1 Brandredskap finns. 6.2 Lokalerna är även i övrigt, ur brandskyddssynpunkt, lämpliga för övernattning. 6.3 Ansvarig fastighetsägare eller innehavare har godkänt övernattningen 5HVXOWDW 7.1 Lokalerna är, ur brandskyddssynpunkt, lämpliga för övernattning. 7.2 Lokalerna är ur brandskyddssynpunkt olämpliga för övernattning. 7.3 På grund av organisatoriska brister är övernattning i lokalerna olämpligt. Underskrift säkerhetsansvarig 16(16)

17 %LODJD7HOHIRQQXPPHU,Q GOlJH626$ODUP,EUnGVNDQGHIDOOHMQ GOlJH Blekingesjukhuset Karlskrona akutmottagning Jourhavande brandmästare Karlskrona Jourhavande brandmästare Ronneby Polismyndigheten Blekinge växel Ronneby läkarstation jourcentralen , YULJDIDOO Apotek Blekingesjukhuset Karlskrona Polismyndigheten Bleking växel Ronneby läkarstation Räddningstjänsten Östra Blekinge växel Räddningstjänsten Östra Blekinge telefax Uppgift om eldningsförbud och brandriskprognos 6HQDVWXSSGDWHUDG 17(17)

5lGGQLQJVWMlQVWHQ. 5HJOHUI UWLOOIlOOLJD YHUQDWWQLQJVORNDOHU

5lGGQLQJVWMlQVWHQ. 5HJOHUI UWLOOIlOOLJD YHUQDWWQLQJVORNDOHU 5lGGQLQJVWMlQVWHQ gvwud%ohnlqjh 5HJOHUI UWLOOIlOOLJD YHUQDWWQLQJVORNDOHU %DNJUXQG Vid arrangemang av olika slag uppkommer ofta förfrågningar angående användandet av tillfälliga övernattningslokaler. För

Läs mer

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang Räddningstjänstens Råd och anvisningar beskriver vår tolkning av tillämpliga lagar och regelverk som

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig övernattning i skolor och fritidsanläggningar eller liknande

Brandskydd vid tillfällig övernattning i skolor och fritidsanläggningar eller liknande sida 1 (5) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN Henrik Kindberg, Brandinspektör 054-5402818 henrik.kindberg@karlstad.se Datum Diarienr Händelseid Ert datum Er referens 2012-04-10 160.2012.00264 21607 I

Läs mer

Ordningsregler vid tillfällig övernattning

Ordningsregler vid tillfällig övernattning Ordningsregler vid tillfällig övernattning Olika grupper övernattar ibland i lokaler som inte är avsedda för detta. Det kan vara skolsalar, idrottshallar eller liknande. Det byggnadstekniska brandskyddet

Läs mer

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04 Information angående regler för tillfällig övernattning Räddningstjänsten får ofta frågor om det finns möjlighet att övernatta (tillfällig förläggning) i kommunens lokaler, skolor, idrottshallar, samlingslokaler,

Läs mer

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av Nerikes Brandkår 2010-10-19

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av Nerikes Brandkår 2010-10-19 Sida 1 av 8 Riktlinjer gällande tillfällig förläggning inom skol-, fritids- och liknande anläggningar. Detta dokument är framtaget av Nerikes Brandkår och innehåller de riktlinjer om skäligt brandskydd

Läs mer

Vägledning Tillfällig förläggning

Vägledning Tillfällig förläggning Vägledning Tillfällig förläggning Nr: BA N3-3 Upprättat av: Bjarke Rosenberg Datum: 2012-05-14 Godkänt av: Bjarke Rosenberg 1. Bakgrund och syfte Vid större idrottsarrangemang och liknande finns det ett

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som tillfälligt hyr ut eller upplåter lokaler

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete En vägledning med exempel och lösningar för att du ska kunna utforma en brandsäker verksamhet Kiruna räddningstjänst Inledning Bra brandskydd I en verksamhet som har ett

Läs mer

Brandskyddsregler vid tillfällig förläggning

Brandskyddsregler vid tillfällig förläggning Brandskyddsregler vid tillfällig förläggning Datum senast reviderat: 2011-12-01 Bakgrund och syfte Det blir allt vanligare att skolor, idrottshallar, daghem och liknande objekt används vid tillfällig övernattning.

Läs mer

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Tibro kommun har för avsikt att installera utrustning i sporthallen som gör att den kommer att uppfylla kraven på en samlingslokal för 600 personer.

Läs mer

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete Sid 1/5 2007-03-22 Bakgrund I enlighet med det av Kommunfullmäktige fastställda handlingsprogrammet för samhällsinriktat och internt säkerhetsarbete i Nyköpings kommun ska ett systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Regler för tillfällig förläggning

Regler för tillfällig förläggning Sidan 1 av 5 2010-03-02 Regler för tillfällig förläggning Inom Borlänge, Falun, Gagnef och Säters kommuner 1. Bakgrund och syfte Sedan slutet av 1970-talet har skolor och liknande lokaler, barnstugor,

Läs mer

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar Försäkring Tillfälligt boende för flyktingar Enorma mängder människor är på flykt i världen och många söker sig till Sverige i hopp om att finna en tryggare tillvaro. Detta skapar ett akut behov av boende

Läs mer

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Räddningstjänsten Öland Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade allt byggnadstekniskt brandskydd i verksamheten. När Lagen

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN 1 (6) ÖSTRA KRONOBERG

RÄDDNINGSTJÄNSTEN 1 (6) ÖSTRA KRONOBERG RÄDDNINGSTJÄNSTEN 1 (6) PM 2002 Information och riktlinjer för tillfälliga övernattningslokaler Vid olika typer av arrangemang och tävlingar uppkommer ofta behov av att ordna tillfälliga övernattningsplatser

Läs mer

Tillfällig övernattning

Tillfällig övernattning Upprättad av: DR, TU, KH, HR Godkänd av: TU Råd och anvisningar Dokumentnamn: Tillfällig övernattning i lokaler avsedda för andra ändamål Tillfällig övernattning Utgåva 1.1 Sida: 1(4) Giltig från: 2018-02-22

Läs mer

UTRYMNING BROMMASALEN

UTRYMNING BROMMASALEN Projekt Projektnummer Kv. Biografen 2 Medborgarhuset, Alvik 105654 Handläggare Datum Johan Andersson 2012-09-03 Internkontroll Datum Björn Andersson 2012-09-10 UTRYMNING BROMMASALEN 1 INLEDNING Brandskyddslaget

Läs mer

Brandskydd vid användning av skolor, daghem eller andra lokaler för övernattning

Brandskydd vid användning av skolor, daghem eller andra lokaler för övernattning PM RÄDDNINGSTJÄNSTERNA I KALMAR LÄN AG Förebyggande F 2 Beslutad 2001-12-12, Bilaga 1 och 2 reviderade 2004-08-19 Sid 1(6) Brandskydd vid användning av skolor, daghem eller andra lokaler för övernattning

Läs mer

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN INVENTERING BEFINTLIGT Antal sidor: 14 : Roman Marciniak Göteborg 2004-05-18 BENGT DAHLGREN AB GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM BENGT DAHLGREN AB BENGT DAHLGREN LINKÖPING AB BENGT DAHLGREN MALMÖ AB BENGT

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM 2011-09-29 1(7) KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM Anslutet till Sörmlandskustens Räddningstjänst 2010 2011-09-29 2(7) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 ANSVAR...3 3 ANSLUTNING...3 4 ORGANISATION

Läs mer

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO), har ägare och nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar det fulla ansvaret för

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd

Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd Om övernattning sker någon enstaka gång i en ej brandskyddsmässigt anpassad lokal kallas det för tillfällig övernattning. När övernattning sker i lokaler som

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

Tillfällig uthyrning av lokaler

Tillfällig uthyrning av lokaler Räddningstjänsten Tillfällig uthyrning av lokaler Allmänt Detta dokument gäller för lokaler som tillfälligt hyrs ut till andra ändamål än de normalt används till, t ex för övernattning, disco, fest etc.

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSBFS Remissutgåva Förslag till Myndigheten för

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 1 Stockholm i februari 2011 Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 Bakgrund Statens räddningsverk meddelade 2001 att systematiskt brandskyddsarbete ska bedrivas i de flesta verksamheter. Som

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Gasol på restauranger Den vanligaste hanteringen av brandfarlig vara i restauranger är gasol. Gasolen används som bränsle till bl a gasolspisar. Det förekommer också gasol för uppvärmning av sk. terrassvärmare.

Läs mer

1 Agerande vid en akutsituation. Vilda Läger Gålö 2014 Bosse Sjöberg 2014-07-01

1 Agerande vid en akutsituation. Vilda Läger Gålö 2014 Bosse Sjöberg 2014-07-01 Vilda Läger Gålö 2014 Bosse Sjöberg 2014-07-01 OLYMPUS BRAND och SÄKERHETSPLAN Brand och säkerhetsplan 1 Agerande vid en akutsituation... 1 2 Agerande vid situationer som inte är akuta... 2 3 Larm och

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge

Räddningstjänsten Östra Blekinge Räddningstjänsten Östra Blekinge Arbetsordning för tillsyn Mål för tillsynsverksamheten Utefter ett årligt fastställt tillsynsprogram skall brandskyddet kontrolleras i byggnader eller andra anläggningar.

Läs mer

Säkerhet vid fasad- och takarbete

Säkerhet vid fasad- och takarbete Säkerhet vid fasad- och takarbete Detta dokument samt medföljande checklista är framtagna för att underlätta att hålla en hög säkerhet under byggprocessen vid fasadrenovering. Informationsmaterialet är

Läs mer

BRAND 2010 Mai Almén

BRAND 2010 Mai Almén Mångfald och Jämställdhet i Byggprocessen Både tillgängligheten och frångängligheten för personer med funktionsnedsättningar skall garanteras enligt Boverkets Byggregler Funktionshinder PBL 2 kap 4, 3

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 21 november 2014 Myndigheten

Läs mer

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 7 Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Beskrivning brandtekniska system och utrymningsstrategi Version 2 Datum 2015-10-01 Landstingsservice i Uppsala Län Bakgrund Detta dokument syftar till att

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till att minska

Läs mer

Ansökan om handel med fyrverkerier. 1.Sökande. Faktureringsuppgifter om andra än ovan. Plats där försäljningen sker

Ansökan om handel med fyrverkerier. 1.Sökande. Faktureringsuppgifter om andra än ovan. Plats där försäljningen sker Plats för inkommandestämpel Ifylld blankett skickas till:,, Datum: 1.Sökande Verksamhetens namn (för fysisk person ange fullständigt namn) Ansökan om handel med fyrverkerier tillstånd till förvärv och

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter för arrangörer i. Tipshallen. Växjö

Säkerhetsföreskrifter för arrangörer i. Tipshallen. Växjö Säkerhetsföreskrifter för arrangörer i Tipshallen Växjö Tipshallen i Växjö Breddidrotten och elitidrotten samsas sida vid sida. Knattelag, flicklag, damlag, seniorlag, lag långt ner i seriesystemet - alla

Läs mer

Riktlinjer för tillfällig övernattning

Riktlinjer för tillfällig övernattning Inledning Inom s område, som består av Sundsvall, Timrå och Ånge kommun, förekommer det ofta att sker i byggnader som normalt inte är avsedda för. Exempel på sådana byggnader är skolor, idrottshallar,

Läs mer

Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas

Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas Sida 1(7) Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas Brandfarlig gas I skolan är det vanligast att det förekommer gasol. Vanligast är att gasolbehållarnas volym varierar från under litern upp till ett tiotals

Läs mer

Systematiskt säkerhetsarbete Checklista vid riskinventering

Systematiskt säkerhetsarbete Checklista vid riskinventering Samordnat skydds- och säkerhetsarbete Systematiskt säkerhetsarbete Checklista vid riskinventering Arbetsplats: Datum: Inventeringen utförd av: Utgåva 1.13 2005-10-20 Bilaga 1 Brand Brandsektionering Ja

Läs mer

Brandskydd vid användning av skolor, daghem eller andra lokaler för övernattning

Brandskydd vid användning av skolor, daghem eller andra lokaler för övernattning Brandskydd vid användning av skolor, daghem eller andra lokaler för övernattning SYFTE Under flera år har vid olika enstaka tillfällen skolor, daghem, fritidsgårdar kyrkor och dylikt utnyttjats för övernattning.

Läs mer

Information och anvisningar för dig som ansöker om tillstånd att hantera brandfarliga varor i Uddevalla kommun

Information och anvisningar för dig som ansöker om tillstånd att hantera brandfarliga varor i Uddevalla kommun Räddningstjänsten Uddevalla Information och anvisningar vid tillståndsansökan för brandfarliga varor BRANDFARLIGA VAROR. Information och anvisningar för dig som ansöker om tillstånd att hantera brandfarliga

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet (Lagen om skydd mot olyckor SFS 2003:778 2 kap 3 )

Skriftlig redogörelse av brandskyddet (Lagen om skydd mot olyckor SFS 2003:778 2 kap 3 ) BRANDFÖRSVARET Skriftlig redogörelse av brandskyddet (Lagen om skydd mot olyckor SFS 2003:778 2 kap 3 ) BRANDFÖRSVARET Postadress: Uppsala kommun, Brandförsvaret, 753 75 Uppsala Besöksadress: Viktoriaanläggningen,

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskydd

Skriftlig redogörelse av brandskydd Skriftlig redogörelse av brandskydd Del 1 Byggnad/anläggning Allmänt Blanketten skickas till Räddningstjänsten Eksjö Västerlånggatan 21 575 32 Eksjö Fastighetsbeteckning Byggnadsbeteckning Fastighetsägare

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS 2005:9 Statens räddningsverks föreskrifter och allmänna råd om rengöring (sotning) och brandskyddskontroll

Läs mer

Skriftlig redogörelse för brandskyddet

Skriftlig redogörelse för brandskyddet Skriftlig redogörelse för brandskyddet enligt 2 kapitel 3 Lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) Skriftlig redogörelse för brandskyddet Del 1: Allmänt Fastighetsbeteckning: Fastighetsägare: Byggnad/anläggning

Läs mer

Brandskydd vid användning av skolor, daghem eller andra lokaler för övernattning

Brandskydd vid användning av skolor, daghem eller andra lokaler för övernattning Upprättat Godkänt Reg nr Reviderat PM Brandskydd vid användning av skolor, daghem eller andra lokaler för övernattning Ett PM har som syfte att sammanställa och underlätta tolkning från lagstiftning och

Läs mer

Allmänna råd SRVFS 2004:4. Skriftlig redogörelse av ert brandskydd Att insändas före 1/1 2005. Del 1 Byggnad/anläggning

Allmänna råd SRVFS 2004:4. Skriftlig redogörelse av ert brandskydd Att insändas före 1/1 2005. Del 1 Byggnad/anläggning Skriftlig redogörelse av ert brandskydd Att insändas före 1/1 2005 Allmänna råd Del 1 Byggnad/anläggning Allmänt Fastighetsbeteckning: Fastighetsägare: Organisationsnummer: Besöksadress: Utdelningsadress

Läs mer

Skriftlig redogörelse för brandskyddet

Skriftlig redogörelse för brandskyddet 1 (9) Skriftlig redogörelse för brandskyddet Insändes till: Kommunalförbundet södra Hälsingland, 821 80 Bollnäs Del 1 Byggnad/anläggning Allmänt Fastighetsbeteckning Fastighetsägare Organisationsnummer

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här är några enkla

Läs mer

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING Skriv ut och fyll i under vilken tidsperiod den tillfälliga övernattningen kommer ske. Datum från Datum till Var: Adress: (Exempelvis skolans namn.) Antal person som

Läs mer

Skriftlig brandskyddsredogörelse

Skriftlig brandskyddsredogörelse Skriftlig brandskyddsredogörelse Del 1 Byggnad/anläggning Allmänt Fastighetsbeteckning: Fastighetsägare: Besöksadress: Organisationsnummer: Utdelningsadress: Ägarens kontaktperson mot tillsynsmyndigheten

Läs mer

Byggnad/anläggning Brandskyddsredogörelse

Byggnad/anläggning Brandskyddsredogörelse Byggnad/anläggning Brandskyddsredogörelse ALLMÄNT Fastighetsägare Organisanisationsnummer Fastighetsbeteckning Besöksadress Utdelningsadress ÄGARENS KONTAKTPERSON MOT TILLSYNINGSMYNDIGHET (Räddningstjänst)

Läs mer

Säkerhetsplan för Legend 2018

Säkerhetsplan för Legend 2018 Säkerhetsplan för Legend 2018 Allmänt Säkerheten på lägret utgår ifrån grundtanken att deltagare, ledare och funktionärer ska ha en god grundläggande säkerhetsmedvetenhet för att själva kunna uppträda

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1212 Bakgrund och syfte I samband med idrottsevenemang men också vid andra tillfällen förekommer det att skollokaler, idrottsanläggningar och andra typer av lokaler används för tillfällig övernattning.

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge Bilaga till Direktionsprotokoll 2014-12-17 Sida1(6)

Räddningstjänsten Östra Blekinge Bilaga till Direktionsprotokoll 2014-12-17 Sida1(6) Räddningstjänsten Östra Blekinge Bilaga till Direktionsprotokoll 2014-12-17 Sida1(6) Arbetsordning för tillsyn Mål för tillsynsverksamheten Utefter ett årligt fastställt tillsynsprogram skall brandskyddet

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN:

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN: Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen Antagna av SN: Innehåll Inledning... 3 Mål... 3 Ansvar... 4 Tekniskt brandskydd... 4 Organisatoriskt brandskydd... 4 Samordningsansvar

Läs mer

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Mars 2005 Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här

Läs mer

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING Fyll i under vilken tidsperiod den tillfälliga övernattningen kommer ske. Datum från Datum till Var: Adress: (Exempelvis skolans namn.) Antal person som övernattar: Åldersgrupp:

Läs mer

Anvisning för tillfällig övernattning

Anvisning för tillfällig övernattning Sida 1 av 9 Anvisning för tillfällig övernattning 1. Inledning Det är vanligt att grupper tillfälligt övernattar i lokaler som inte är avsedda för övernattning, exempelvis skolsalar och idrottshallar.

Läs mer

Tillfällig övernattning

Tillfällig övernattning Tillfällig övernattning Vid tillfällig övernattning finns det en rad viktiga saker att tänka på innan övernattning kan ske. Då hyresgäst/övernattande personer inte kan förväntas ha god lokalkännedom eller

Läs mer

Allmänna råd till Statens räddningsverkets föreskrifter (SRVFS 1995:1) om besiktning av samlingstält;

Allmänna råd till Statens räddningsverkets föreskrifter (SRVFS 1995:1) om besiktning av samlingstält; Allmänna råd till Statens räddningsverkets föreskrifter (SRVFS 1995:1) om besiktning av samlingstält; beslutade den 21 juni 1995. Med stöd av 8 förordningen (1993:1633) om besiktning av samlingstält har

Läs mer

Säkerhetsbilaga Tillfällig övernattning i Halmstads kommuns skollokaler

Säkerhetsbilaga Tillfällig övernattning i Halmstads kommuns skollokaler Säkerhetsbilaga Tillfällig övernattning i Halmstads kommuns skollokaler TEKNIK- & FRITIDSFÖRVALTNINGEN Bakgrund och syfte Vid övernattning i lokaler som i normalfallet används för annan verksamhet kallas

Läs mer

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering.

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Råd och anvisningar vid framtagande av underlag för detaljplaner och annan planering, bygglov etc. för bostäder och verksamheter. 1. Kommunal renhållningsansvar

Läs mer

Reviderad: 2012-04-05 /AP

Reviderad: 2012-04-05 /AP Internt nr: 04 Upprättad: 2011-05-18 / AR, EN Antagen: 2012-02-01 Reviderad: 2012-04-05 /AP Version 1.0 Externt PM Skäligt brandskydd vid tillfällig övernattning Dokument giltigt t.o.m. 2013-12-31 Detta

Läs mer

OBS: Vid offentlig tillställning kontrollera hos Polismyndigheten i Kronobergs län om tillstånd kvävs.

OBS: Vid offentlig tillställning kontrollera hos Polismyndigheten i Kronobergs län om tillstånd kvävs. Ankomststämpel 1 (6) ANMÄLAN TILLFÄLLIGA ARRANGEMANG I SAMLINGSLOKAL Fylls i av den person som är ansvarig för det tillfälliga arrangemanget. Samtliga fält är obligatoriska. Blanketten ska ha inkommit

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Medelstora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Medelstora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Medelstora objekt Typ: större grundskola/industri

Läs mer

PM BRANDSKYDD UNDER BYGGTID, KV KLIPPAN 21, OM- OCH TILLBYGGNAD TILL LILLA ALBY SKOLA, SUNDBYBERG

PM BRANDSKYDD UNDER BYGGTID, KV KLIPPAN 21, OM- OCH TILLBYGGNAD TILL LILLA ALBY SKOLA, SUNDBYBERG Dokumentnamn PM Brandskydd under byggtid, Kv. Klippan 21, Lilla Alby skola, Sundbyberg Vår referens Datum Uppdragsnr Ulf Nygren Erik Olsson Stockholm 2013-01-31 321 039 PM BRANDSKYDD UNDER BYGGTID, KV

Läs mer

Villkor vid användande av offentlig plats för byggnadsställnig typ Stockholmsställnigen med tillhörande upplag, ställnigstorn eller liknande.

Villkor vid användande av offentlig plats för byggnadsställnig typ Stockholmsställnigen med tillhörande upplag, ställnigstorn eller liknande. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Sid 1(5) 2004 Bilaga B5 Stockholmsställningen Reviderad 2005-12-02 Villkor vid användande av offentlig plats för byggnadsställnig typ Stockholmsställnigen med tillhörande upplag,

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Bakgrund Kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby kommun har fattat beslut om handlingsprogram för förebyggande åtgärder till

Läs mer

Interna riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete-tolkning 2

Interna riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete-tolkning 2 Version 2 041203/ELO 1 Interna riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete-tolkning 2 Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete innebär ett organiserat arbetssätt för att planera,

Läs mer

Gasol för hem- och fritidsmiljö

Gasol för hem- och fritidsmiljö Gasol för hem- och fritidsmiljö Foto: Scanpix Inledning Varje år inträffar ett antal olyckor i samband med att privatpersoner använder gasol. De flesta tillbud sker vid användning av gasolgrillar, men

Läs mer

1 Fastighetsägare 1.1 Fastighetsägare 1.2 Organisationsnummer. 2 Byggnaden/Anläggningen 2.1 Fastighetsbeteckning 2.2 Besöksadress

1 Fastighetsägare 1.1 Fastighetsägare 1.2 Organisationsnummer. 2 Byggnaden/Anläggningen 2.1 Fastighetsbeteckning 2.2 Besöksadress Skriftlig redogörelse för brandskyddet Fylls i av fastighetsägare/representant för fastighetsägare. 1 Fastighetsägare 1.1 Fastighetsägare 1.2 Organisationsnummer 1.3 Utdelningsadress 1.4 Postnummer 1.5

Läs mer

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 1 GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: A. Bra att veta före användning. B. Säkerhetsanordningar C. Installation och Användning D. Installera

Läs mer

SBA Systematiskt brandskyddsarbete Bostadsrättsföreningen Stjärnbildshus nr 1

SBA Systematiskt brandskyddsarbete Bostadsrättsföreningen Stjärnbildshus nr 1 SBA Systematiskt brandskyddsarbete Bostadsrättsföreningen Stjärnbildshus nr 1 Syfte Detta dokument beskriver hur Bostadsrättsföreningen Stjärnbildhus nr 1 aktivt skall arbeta för att förebygga bränder

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 425 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl

Läs mer

Tillfällig förläggning

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av 2010-10-19 Tillfällig förläggning Detta dokument är framtaget av och innehåller de riktlinjer om skäligt brandskydd som ska följas vid tillfällig förläggning inom skol-, fritids-

Läs mer

11 Användning och skötsel

11 Användning och skötsel SBF 110:7 Utgåva 2 Brandskyddsföreningen 11 Användning och skötsel 11.1 Allmänt 11.1.1 Brandlarmanläggningens effektivitet ska alltid upprätt hållas. För att säkerställa avsedd funktion är det nödvändigt

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET INFORMATION OCH RÅD FÖR ÖKAD TRYGGHET Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET Risken att drabbas av brand eller omkomma i brand ökar med stigande ålder. Det kan till exempel

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Allmänna råd och kommentarer om sotning och kontroll enligt 17 räddningstjänstlagen (1986:1102) beslutade den 9 december 1996.

[ UPPHÄVD ] Allmänna råd och kommentarer om sotning och kontroll enligt 17 räddningstjänstlagen (1986:1102) beslutade den 9 december 1996. Allmänna råd och kommentarer om sotning och kontroll enligt 17 räddningstjänstlagen (1986:1102) beslutade den 9 december 1996. Enligt 17 räddningstjänstlagen (1986:1102) skall genom sotning eldstäder och

Läs mer

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar Råd och anvisningar för Avfallsutrymmen samt transportvägar www.vafabmiljo.se kundservice@vafabmiljo.se Tel: 020-120 22 20 www.facebook.com/vafabmiljo Dessa råd och anvisningar gäller inom hela Västerås

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN SÖDERÅSEN

RÄDDNINGSTJÄNSTEN SÖDERÅSEN SID 1(9) Anvisning för tillfällig övernattning Avsnitt 1-7 i detta dokument utgör anvisningar för tillfällig övernattning. Därefter följer bilagorna som utgör stöd till berörda parter vid en tillfällig

Läs mer

Regler vid tillfällig övernattning i skolor, idrottshallar, samlingslokaler m.m. i Hagfors Kommun

Regler vid tillfällig övernattning i skolor, idrottshallar, samlingslokaler m.m. i Hagfors Kommun Regler vid tillfällig övernattning i skolor, idrottshallar, samlingslokaler m.m. i Hagfors Kommun Inledning Detta PM redovisar vilka krav som ställs i samband med tillfällig övernattning i lokaler som

Läs mer

Revideringsdokument till boken Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor

Revideringsdokument till boken Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor MSB-51.1 I Myndigheten för om skydd mot olyckor 1 (14) till boken Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor Anvisningar Detta dokument är ett revideringsdokument till den tryckta versionen av

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY för GISLAVEDS KOMMUN

BRANDSKYDDSPOLICY för GISLAVEDS KOMMUN BRANDSKYDDSPOLICY för GISLAVEDS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2003-08-21 69 Inledning Denna policy, som är en del av kommunens vision att bli en Trygg och säker kommun ska tillämpas inom alla kommunala

Läs mer

BRANDPLAN. Uppförd 2011-08-02

BRANDPLAN. Uppförd 2011-08-02 BRANDPLAN Uppförd 2011-08-02 Register Dokumentation av Brandskydd... 3 Planritningar... 3 Utrymningsplaner... 3 Larm... 3 Utskriven version... 3 Drift och Underhåll... 4 Automatiskt brandlarm... 4 Utrymningsskyltning...

Läs mer

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE NIVÅ 2. Exempel Större grundskola

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE NIVÅ 2. Exempel Större grundskola SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE NIVÅ 2 Exempel Större grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur systematiskt brandskyddsarbete kan bedrivas på en större grundskola. Informationen under respektive

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument. Brandskyddsregler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument. Brandskyddsregler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Brandskyddsregler ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-06-02, 173 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Kanslichef GÄLLER TILL OCH MED: 2019 Våra

Läs mer

Dovre 100 CB. Utgåva 01/06

Dovre 100 CB. Utgåva 01/06 M O N T E R I N G S - & S K Ö T S E L A N V I S N I N G Dovre 100 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Götaholms äldreboende, Göteborgs stad Bakgrund Götaholms äldreboende är beläget i de centrala delarna av Göteborg. Byggnaden uppfördes 1993 för i huvudsak den

Läs mer

Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164

Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164 1 Tillhör område: Utfärdat av: Utfärdat/rev dat: Dnr: Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164 Filnamn: Godkänt av: Sidor: Giltighet: Tillsynsplan LSO LBE Direktionen 16 11

Läs mer

Gränsdragningslista. Mall för hur en gränsdragningslista kan se ut [2011-10-21] Kiruna räddningstjänst

Gränsdragningslista. Mall för hur en gränsdragningslista kan se ut [2011-10-21] Kiruna räddningstjänst Gränsdragningslista Mall för hur en gränsdragningslista kan se ut [2011-10-21] Kiruna räddningstjänst Gränsdragningslista för ansvar, skötsel och underhåll av fastighetens brandskydd Detta dokument är

Läs mer

Trivsel och ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2, Härryda Kommun

Trivsel och ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2, Härryda Kommun Trivsel och ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2, Härryda Kommun Datum: 2015-12-23 Allmänt I bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2 vill vi att alla skall trivas och finna sig till

Läs mer

Föreskrifter om sotningsfrister i Lekebergs kommun

Föreskrifter om sotningsfrister i Lekebergs kommun Föreskrifter om sotningsfrister i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-10-21 Ansvarig för revidering: Nerikes brandkår Diarienummer: XKS 15-484 >Förskrift Förskrift 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

Brandskyddsinformation för enskild nyttjare

Brandskyddsinformation för enskild nyttjare Brandskyddsinformation för enskild nyttjare Brandskyddsutrustning i fastighetens gemensamma utrymmen Fastigheten är utrustad med två stycken pulversläckare, en kolsyresläckare samt sju stycken brandvarnare.

Läs mer

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-09 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Kvalitetsgranskning

Läs mer

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen. TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Stureparken 2 fastställda av styrelsen den 10 november 2010 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen samt

Läs mer