Välj ditt skydd med omsorg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välj ditt skydd med omsorg"

Transkript

1 SSKOLAN Välj ditt skydd med omsorg ANDNINGSSKYDDSSKOLAN FRÅN 3M 21 INNEHÅLL Fyra regler Föroreningar Filterguide

2 Valet av andningsskydd beror på många olika faktorer För den som i sitt arbete kommer i kontakt med farliga ämnen och material gäller en lång rad specialregler som är till för att skydda. Men för bästa arbetsmiljö så är det också viktigt att användaren känner sig bekväm med sin skyddsutrustning. Du kan i det här kapitlet läsa om hur du väljer rätt andningsskydd och om några av de många olika typer som 3M kan erbjuda dig för användning på såväl arbete som fritid. I följande kapitel finns detaljerad beskrivning av respektive produkt. Fyra regler att följa 22 Du bör alltid undvika att andas in ämnen som kan skada din hälsa, såväl på arbetet som på fritiden. Andas du in skadliga ämnen riskerar du att försämra din hälsa. Det kan på kort eller lång sikt medföra sjukdom, invaliditet eller för tidig död. Ren luft består av ca 78% kväve, 21% syre och 1% av olika andra gaser, bl a koldioxid. Dessutom innehåller luften varierande mängd vattenånga. Alla andra ämnen, som eventuellt finns i den luft du andas in, är främmande ämnen som tillsammans kan kallas luftföroreningar. Hur farliga de är för dig att andas in beror på: VILKET ELLER VILKA ÄMNEN DET ÄR HUR STORA MÄNGDER SOM FINNS I LUFTEN (KONCENTRATIONEN) HUR LÅNG TID DU ANDAS IN DEM DIN EGEN KROPPS MOTSTÅNDSKRAFT Om du dagligen kommer i kontakt med farliga ämnen och material gäller en lång rad specialregler från Arbetsmiljöverket. Arbetsgivaren och arbetsledarna är tillsammans med dig ansvariga för att följa reglerna. I förhållande till arbetsmiljölagen är alla parter ansvariga för att arbetsmiljön är så säker och sund som möjligt. De grundläggande reglerna för arbete med farliga ämnen och material säger att: Ovannämnda regler är i prioriteringsordning och först då man har undersökt möjligheterna enligt punkt 1 3 och funnit att de inte är tillräckliga, kan man gå till punkt 4 och lösa problemen genom att använda andningsskydd av en eller annan typ. I praktiken kommer det att finnas många situationer där andningsskydd är den nödvändiga lösningen, antingen ensamt eller som komplement till de andra lösningarna. Om man skall använda andningsskydd är det en förutsättning att man väljer rätt andningsskydd samt att det används på rätt sätt. Välj en utrustning som kan skydda tillräckligt bra mot de aktuella föroreningarna. Det skall vara bekvämt och man skall använda det enligt de instruktioner bruksanvisningen föreskriver. Det skall alltid följa en bruksanvisning med utrustningen och den skall vara på svenska. 1. Man skall först och främst försöka hitta mindre farliga ämnen att arbeta med. 2. Man skall försöka tillrättalägga arbetet så att man i minsta möjliga mån blir utsatt, eller använda arbetsmetoder som inte förorenar så mycket. 3. Ventilation, punktutsug och andra tekniska lösningar skall användas. 4. Man skall använda lämpligt andningsskydd om problemen inte kan lösas genom de ovan nämnda metoderna.

3 SSKOLAN Föroreningar kan förekomma som damm, rök, dimma, fibrer, mikroorganismer, gas eller ånga Damm, rök och dimma Damm, rök och dimma är små partiklar i luften. Även om du inte ser dem eller känner dem på lukten kan de skapa irritation och skada dina andningsvägar. Damm bildas när fasta material bryts ner som t ex vid slipning, filning och krossning. Rök kan bildas där metall smälts och hastigt kyls ner, t ex vid svetsning och smältning. Dimma är små vätskeformiga partiklar, vanligt förekommande vid sprutmålning. Dimma kan ofta vara en kombination av olika föroreningar. Gas och ånga Gas och ångor är osynliga föroreningar i luften. Gaser är substanser som blir flyktiga vid rumstemperatur. Gaser är ofta förenade med kemiska processer och höga temperaturer och de kan oupptäckta färdas långt och snabbt från sin källa. Syrebrist Syrebrist inträffar i instängda utrymmen där syrehalten är för låg. Syrebrist kan vara orsakad av en kemisk reaktion, eldsvåda eller av gas som har förträngt syret. Extrema temperaturer Såväl extremt varm som extremt kall luft kan utgöra en fara beroende på temperatur och exponeringstid. Risker vid inandning Den viktigaste förutsättningen för att välja rätt typ av andningsskydd är att du vet vilken typ av risk/fara du skall skyddas mot. Det är livsviktigt att veta att om det är syrebrist på arbetsplatsen kan man bara skyddas med hjälp av speciella typer av andningsskydd. 3M saluför för närvarande inte denna typ av andningsskydd. Inga filter kan skydda mot syrebrist. Därför kan batteridrivna fläktar inte heller skydda mot syrebrist. Ångor är substanser som har dunstat från flytande eller fast form. Ångor kan finnas där lösningsmedel, målning och raffinering finns och är vanligtvis i flytande form vid rumstemperatur. Faror vid inandning Kemiska- och/eller mikrobiologiska föroreningar i luften Partikelformiga: damm, rök, fibrer, dimma, spray, mikroorganismer. Gasformiga: gaser, ångor. Syrebrist Under 19,5% syre (3M definition). 23 Eller en blandning av föroreningar och syrebrist!

4 SSKOLAN Tryckluftsdrivet andningsskydd eller filter? Tryckluftsdrivet andningsskydd skall användas om: det inte finns filter som kan avlägsna föroreningarna koncentrationen av föroreningar är högre än filtren klarar speciella myndighetskrav föreligger andra speciella anledningar (t ex värme/kyla) Filtrerande andningsskydd kan användas i alla andra situationer om det finns ett lämpligt filter. Det finns tre huvudtyper av filtrerande andningsskydd: Batteridrivna andningsskydd En fläkt suger luften genom filtren och för den via en slang till mask, visir, huva eller hjälm. Hel- och halvmasker med utbytbara filter Du drar själv in luften i masken med hjälp av lungorna (negativt tryck). Det undertryck som skapas i masken i förhållande till omgivningen gör att luften sugs genom filtret. Hel- och halvmaskerna kan även kombineras med tryckluft för att slippa dra in luften av egen kraft. Filtrerande halvmasker med fasta filter, eller masker helt av fibermaterial Du drar själv in luften i masken med hjälp av lungorna (negativt tryck). Det undertryck som skapas i masken i förhållande till omgivningen gör att luften sugs genom filtret. Maskerna får inte användas av personer med skägg, hår eller annat som hindrar god kontakt mellan ansiktet och masken. Olika typer av andningsskydd FRÅN 3M Tryckluftsmatade andningsskydd Andningsbar tryckluft Filtrerande andningsskydd Batteridrivna fläktar Helmask Halvmask Filtrerande halvmask 24 Ren andningsbar luft matas in i systemet som kan kombineras med t ex svetsvisir, visir eller huva. Får ej användas i miljöer där syrehalten understiger 19,5 % (3M definition) eller där omedelbar risk för liv och hälsa föreligger (IDLH). Batteridrivna fläktar kombineras med svetsvisir, visir eller huva och matar luften till ansiktsdelen genom ett eller flera filter. Helmasken har ett inbyggt ansiktsskydd, en slags allti-ett lösning. Helmasken kan användas antingen med utbytbara filter eller kopplas till tryckluft. 3M har även en helmask med motordriven, filtrerande fläkt som fungerar i miljöer med asbest. Tryckluftslösningen får ej användas i miljöer där syrehalten understiger 19,5 % eller där omedelbar risk för liv och hälsa föreligger (IDLH). Halvmask kan man använda antingen med utbytbara filter eller kopplad till tryckluft. Numera finns även halvmasker med fasta filter. Tryckluftslösningen får ej användas i miljöer där syrehalten understiger 19,5 % eller där omedelbar risk för liv och hälsa föreligger (IDLH). Den filtrerande halvmasken kan användas tillsammans med skyddsglasögon eller under visir. Den ger i många sammanhang ett fullgott skydd men kan inte användas i syrefattig miljö. Den filtrerande halvmasken kräver inget underhåll. Dock måste man dra in luften genom filtret av egen kraft, något som kan öka arbetsbelastningen i redan arbetsintensiva miljöer.

5 SSKOLAN Ansiktsskyddet påverkar ditt val av andningsskydd Beroende på vilket ansiktsskydd som krävs så kan det sedan kombineras med olika typer av andningsskydd. Här följer en kort beskrivning av vanliga ansiktsskydd. Ögonskydd Om man inte behöver täcka hela ansiktet utan klarar sig med skyddsglasögon av något slag så har man hela sortimentet av andningsskydd att välja bland allt från tryckluftsdrivet system till filtrerande halvmask. Visir Visiret ger ett mycket gott ansiktsskydd eftersom det täcker ansiktet och del av huvudet. Visiren används ofta i kombination med antingen batteridrivna fläktar eller tryckluftsdrivna system. Till denna kategori hör svetsvisiren med andningsskydd. Vissa visir kan även kombineras med skyddshjälm. För att kunna välja rätt andningsskydd måste man känna till följande tre faktorer: Vilken/vilka typer av föroreningar förekommer? Hur hög är koncentrationen av förorening? Vilket hygieniskt gränsvärde* gäller för respektive förorening? Att bara filtrera luften räcker inte om det är risk för syrebrist, d v s när syre halten i luften understiger 17 %. I så fall måste luft tillföras från annan källa. Inom 3M har vi beslutat att rekommendera lufttillförsel när syrehalten understiger 19,5 %. * Hygieniskt gränsvärde (Hgv.) är den högsta godtagbara genomsnittshalten (tidsvägt medelvärde) av en luftförorening i inandningsluften. Ett hygieniskt gränsvärde är antingen ett nivågränsvärde eller ett takgränsvärde. Nivågränsvärde: Hygieniskt gränsvärde för exponering under en arbetsdag. Takgränsvärde: Hygiensikt gränsvärde för exponering under en referensperiod av 15 minuter eller någon annan period som för vissa ämnen framgår av Arbetsmiljöverkets Hygieniska gränsvärdeslista. Heltäckande huva Huvan täcker hela huvudet och finns även med dok som skyddar axlarna. Huvan används tillsammans med batteridrivna fläktar och tryckluftsdrivna system. Ren luft Ren luft består av ca 21 % syre, 78 % kväve och 1 % övriga gaser. När du vilar, andas du in ungefär 10 liter luft i minuten. När du arbetar eller motionerar, andas du in liter per minut eller ännu mer. När man väljer andningsskydd bör man därför ta hänsyn till hur arbetet påverkar andningen. 25

6 SSKOLAN 26 Tänk på det här när du väljer fläktassisterat andningsskydd: Den filtrerade luften skall vara så ren att den lämpar sig för inandning. Syre skall finnas i tillräckligt stor mängd. Luftmängden till huvudtoppen skall vara tillräckligt stor för att hindra förorenad luft från att läcka in och på så vis minska skyddsfaktorn. Så får du bästa effekt på ditt fläktassisterade andningsskydd: Använd rätt 3M batteri och laddare. Välj rätt filter för aktuell förorening. Byt partikelfilter regelbundet för bästa luftflöde. Byt gasfilter senast då lukt eller smak av föroreningen ger sig till känna. Se till att batteriet är laddat. Gör luftflödeskontroll innan fläkten används. Förvara filtren enligt föreskrifter i bruksanvisningen. Kalibrera fläktenheten regelbundet (gäller Jupiter). Generellt skall utrustningen i sin helhet kontrolleras och underhållas enligt bruksanvisningen. 3M fläktassisterade system får inte användas i områden där risk för syrebrist föreligger eller kan uppstå. De får inte heller användas vid föroreningsnivåer som överstiger eller riskerar att överstiga de gränsvärden som myndigheterna fastställt för denna typ av andningsskydd, eller där myndigheternas regler inte tillåter användning av denna typ av andningsskydd. Tänk på det här när du väljer tryckluftsdrivet andningsskydd: Den tillförda tryckluften skall vara så ren att den lämpar sig för inandning. Luftmängden till huvudtoppen skall vara tillräckligt stor för att hindra förorenad luft från att läcka in och på så vis minska skyddsfaktorn. Så får du bästa effekt på ditt tryckluftsdrivna andningsskydd: Kontrollera att kompressorn har tillräckligt stor kapacitet. Se till att luftkällan till kompressorn är så ren som möjligt. Kompressor, rörledningssystem och filterpanel bör underhållas regelbundet. Generellt skall tryckluftsbaserade andningsskydd i sin helhet kontrolleras och underhållas enligt bruksanvisningen. Det kan förekomma oönskade och farliga föroreningar i tryckluften De kan komma från luftkällan där kompressorn hämtar luften men föroreningar kan även bildas i kompressorn eller finnas i rörledningssystemet. De vanligaste föroreningarna som kan förekomma i tryckluften är oljeångor, oljedroppar och vattenångor, men även koldioxid, kolmonoxid, nitrösa gaser, svaveldioxid, bakterier och rostpartiklar kan förekomma. Vanliga filterpaneler avlägsnar endast partiklar samt olje- och vattenånga. Om det förekommer andra föroreningar, t ex några av de ovannämnda, skall de avlägsnas med en lämplig filterpanel där luftuttaget till andningsskyddet sitter. Bäst är att ha ett speciellt tryckluftssystem för det tryckluftbaserade andningsskyddet. Används sprutpistol kopplat till samma system är det för övrigt även en fördel för sprutans hållbarhet att tryckluften är så ren som möjligt. Vid användning av andra tryckluftsdrivna verktyg rekommenderas eget luftuttag. 3M tryckluftsdrivna system får inte användas i områden där risk för syrebrist finns eller kan uppstå. De får inte heller användas vid föroreningsnivåer som överstiger eller riskerar att överstiga de gränsvärden som myndigheterna fastställt för denna typ av andningsskydd, eller där myndigheternas regler inte tillåter användning av denna typ av andningsskydd.

7 SSKOLAN Tänk på detta när du använder vår filterguide på följande sidor! Filterguiden på följande sidor är framtagen för 3M heloch halvmaskers gas/ångfilter samt partikelfilter då dessa krävs i kombination med gasfilter. Guiden får ej användas för val av filter av andra fabrikat eftersom det för samma filtertyp, t ex B-filtret, kan vara skillnad i konstruktionen av filtren. Därför kan samma filtertyp av olika fabrikat ge olika skydd. Filterguiden gäller enbart för gaser och ångor. Du måste därför känna till om ämnet du skall skydda dig mot är i gas-/ång- eller partikelform (damm, rök, fibrer, dimma eller sprutdimma). Vid en del processer kan föroreningarna bestå av både partiklar och gaser/ångor. Om så är fallet, måste både partikel- och gas-/ångfilter användas (eller kombinationsfilter t ex ABEK1P3). Typ och klass av gas-/ångfilter Gas-/ångfilter delas in i olika typer och klasser. För att underlätta identifiering av filtren är de kodade med färg, bokstav och siffra. Färg och bokstav indikerar typ av filter (t ex brunt - A), siffran anger klassen. Vissa filter är av typ multifilter och täcker sålunda flera typer av gaser, t ex ABEK. Kod/färgkod A Brun AX Brun A + formaldehyd Brun/Olivgrön B Grå E Gul K Grön 3M filtertyper GAS/ÅNGA HgP3 Vit/röd** Användning Mot organiska gaser/ångor från ämnen med kokpunkt över 65 C, enligt fabrikantens anvisning. Mot gaser/ångor från organiska, lågkokande ämnen med kokpunkt på 65 C eller lägre, enligt fabrikantens anvisning. Mot organiska gaser/ångor från ämnen med kokpunkt över 65 C, enligt fabrikantens anvisningar, samt formaldehyd. Mot oorganiska gaser/ångor, enligt fabrikantens anvisningar. Mot sura gaser/ångor, enligt fabrikantens anvisningar. Mot ammoniak och aminer, enligt fabrikantens anvisningar. Mot ångor av metallisk kvicksilver och partiklar även mot klor. * Olivgrön färgkod är inte europeisk standard. De övriga färgkoderna överensstämmer med europeiska standarder. ** Vit färgkod används för partikelfilter, då dessa är kombinerade med ett gas-/ångfilter. Klass 1 filtren kan användas i koncentrationer upp till 1000 ppm och klass 2 filtren upp till 5000 ppm. Typiska filterkombinationer kan t ex se ut som A2P2, ABE1, ABEK1P3, FFABE1P3 o s v. Byt filter i tid! Ett gas-/ångfilter har begränsad kapacitet. Servicetiden beror på vilken typ av gas/ånga det skall skydda mot, mängden av gas/ånga i luften, användarens luftförbrukning samt luftens fuktighet. Då dessa förhållanden sällan är kända och dessutom kan variera under den tid man använder filtren kan det på förhand vara svårt att exakt bestämma filtrens servicetid. Vanligen använder man filtren tills man känner luft eller smak av föroreningar inne i masken. Försök i stället att göra en plan för filterbyten med en säkerhetsmarginal. Begränsad lagringstid Lagringstiden hos gas-/ångfilter är begränsad, se bruksanvisningen! Under används före texten på filtren anges sista dag i brukdatum. T ex 11/06 anger november 2006 som sista datum för att börja använda filtret. 27

8 SSKOLAN Filterguide REKOMMENDERADE FILTER MOT GASER OCH ÅNGOR Typ av filter Kemiska ämnen (OBS: Se fotnoterna) A AX B E K med kokpunkt över 65 C med kokpunkt på eller lägre än 65 C Oorganiska gaser Sura gaser Ammoniak/ aminer Anmärkningar 28 Aceton Acetaldehyd Acetonitril Akrylater Alkoholer (ej metanol) Aminer K) Ammoniak Amylacetat Anilin Bekämpningsmedel Bensen Bensin L) Bensylklorid Blåsyra Brom Butanoler Butylacetat alla isomerer Butylamin Butylglykol Cyanider/cyanväte Cyklohexan Cyklohexanol Cyklohexanon Cyklohexylamin Diacetonalkohol Dietanolamin Dietylamin Dietylenglykol Dietylentriamin Dietyleter Dikväveoxid Tryckluft: S200/6971 Dimetyletylamin Dimetyleter Dioxan Efrane Enflurane Etanol Etanolamin Eter 2-etoxietanol (etylglykol) 2-etoxietylacetat Etylacetat Etylakrylat Etylamin Etylenglykol Etylenoxid Tryckluft: S200/6971 Etylglykol

9 SSKOLAN Filterguide FORTSÄTTNING Typ av filter Kemiska ämnen (OBS: Se fotnoterna) A AX B E K med kokpunkt över 65 C med kokpunkt på eller lägre än 65 C Oorganiska gaser Sura gaser Ammoniak/ aminer Anmärkningar Fenol Fenylisocyanat Tryckluft: S200/6971 Fluorväte Formaldehyd (formalin) Fotogen Ftalsyreanhydrid Furfural Glutaraldehyd Heptan Hexaner Insekticider Formaldehydfilter 6075 (Färgkod: Brunt/olivgrönt) Isocyanater Se resp. ämne Generellt tryckluft Isoforondiisocyanat Tryckluft: S200/6971 Isopropanol Jod Kinon (p-bensokinon) Klor Klordioxid Klorväte (saltsyra) Koldioxid Tryckluft: S200/6971 Kolmonoxid Tryckluft: S200/6971 Kvicksilver (metallisk) Kväveoxid Kvävedioxid (avgaser) Lacknafta Maleinsyreanhydrid Metanol 2-metoxietanol 2-metoxietylacetat Metylacetat Metylakrylat Metylamin Specialfilter 6096 HgP3 (Vitt/rött). Skyddar också mot klor. 3M 4277 vid låga halter, annars tryckluft S200/ M 4277 vid låga halter, annars tryckluft S200/6971. Metylbromid Tryckluft: S200/6971 Metyl-n-Butylketon (2-hexanon) Metyletylketon (MEK) Metylglykol Metylglykolacetat Metylisobutylketon (MIBK) Metyljodid Metylmerkaptan (methantiol) Metylmetakrylat Myrsyra Målarfärg (pensel/sprutmåln.) Nitroglycerin 29

10 SSKOLAN Filterguide FORTSÄTTNING Typ av filter Kemiska ämnen (OBS: Se fotnoterna) A AX B E K med kokpunkt över 65 C med kokpunkt på eller lägre än 65 C Oorganiska gaser Sura gaser Ammoniak/ aminer Anmärkningar 30 Nitroglykol Nitrösa gaser Oktaner Oljeångor Organiska lösningsmedel L) Ozon PCB Perkloretylen Pesticider Petroleumnafta Propanol Propylalkohol Propylenglykol Pyridin Reaktiva lösningsmedel Salpetersyra Saltsyra Styren Svaveldioxid Svavelsyra, dimma Svavelväte Terpentin Tetrahydrofuran Tetrakloretylen Toluen Se kväveoxid dioxid Toluendiisocyanat (TDI) Tryckluft: S200/6971 Triethylamin 1,1,1-Trikloretan Trimetylbensen Underredsbehandling Vinylklorid Vätefluorid Väteperoxid Xylen Ättiksyra Ev. tryckluft: S200/6971 Ev. tryckluft: S200/6971 Fotnot: K) Organiska aminer med kokpunkt över 65 C kan tas upp av både A och K filtren. För organiska aminer med kokpunkt på eller under 65 C bör enbart K-filtret användas. L) Kan innehålla ämnen med kokpunkt på eller under 65 C. I så fall skall AX-filter användas. OBS! Inga filter skyddar vid/mot syrebrist (min. 19,5 %). Anmärkningar: Vi förutsätter att användarna är bekanta med Arbetsmiljöverkets regler gällande val och användning av andningsskydd. Vissa ämnen/arbeten t.ex. isocyanater, epoxi, svetsning o.d. kräver speciell varsamhet beträffande hälsoeffekterna. Ett andningsskydds totala effektivitet är beroende av korrekt vald mask, filter, tillpassning och användning samt underhåll. Läs därför med produkterna medföljande bruksanvisningar!

Filterguide. Innovation. Välj rätt filter- och använd filtren korrekt! Vet du inte vilket filter du skall välja? Bläddra till nästa sida!

Filterguide. Innovation. Välj rätt filter- och använd filtren korrekt! Vet du inte vilket filter du skall välja? Bläddra till nästa sida! Filterguide Välj rätt filter- och använd filtren korrekt! www.personskydd.se Vet du inte vilket filter du skall välja? Bläddra till nästa sida! Innovation Följande måste beaktas när du använder Filterguiden!

Läs mer

PROCURATOR ANDNINGSSKYDD

PROCURATOR ANDNINGSSKYDD PROCURATOR ANDNINGSSKYDD Gaser Fyra huvudtyper av gasfilter: Cyklohexan Klor Svaveldioxid Ammoniak Organiska ämnen Oorganiska ämnen Sura gaser Ammoniak & aminer Gasfilter Halv- och Helmasker EN 14387 Filtertyp

Läs mer

3M Filtrerande halvmasker, helmasker och halvmasker med utbytbara filter Ett brett sortiment av andningsskydd

3M Filtrerande halvmasker, helmasker och halvmasker med utbytbara filter Ett brett sortiment av andningsskydd 3M Filtrerande halvmasker, helmasker och halvmasker med utbytbara filter Ett brett sortiment av andningsskydd www. personskydd.se 3M Svenska AB Personskydd 191 89 SOLLENTUNA Tel. 08-92 21 00, Fax 08-92

Läs mer

BASF Coatings Safety Week. Andning

BASF Coatings Safety Week. Andning Andning 1 Luft Vad andas vi in? Luften består av 78 % Kväve 21 % Syre 1 % Andra gaser Kroppens begränsningar Försvarsystemets svagheter Smittsamma eller giftiga partiklar Giftiga gaser Stora kvantiteter

Läs mer

FILTRERANDE ANDNINGSSKYDD 2007/2008

FILTRERANDE ANDNINGSSKYDD 2007/2008 FILTRERANDE ANDNINGSSKYDD 2007/2008 INNEHÅLL Värt att veta...3 Filtrerande andningsskydd... 10 Hel- och halvmasker... 20 SB-program... 28 Tillbehör... 32 A breath of fresh air Man bör alltid undvika att

Läs mer

3M Hel- och halvmasker håller balansen

3M Hel- och halvmasker håller balansen 3M Hel- och halvmasker håller balansen Hel- och halvmasker med utbytbara filter kan användas mot partiklar, gaser och ångor eller mot blandningar av dessa. Helmasker täcker hela ansiktet, halvmasker täcker

Läs mer

Ditt grundskydd mot växtskyddsmedel

Ditt grundskydd mot växtskyddsmedel Ditt grundskydd mot växtskyddsmedel När du jobbar med: Spruta med bom Växthus Ryggspruta eller handspruta Fläktspruta Bra grundskydd mot växtskyddsmedel Den här grundutrustningen ska du alltid ha när du

Läs mer

Avancerad skyddsutrustning för kemiskt skydd Ända sedan vi utvecklade våra första produkter för kemiskt skydd 1992, har vi arbetat i samråd med

Avancerad skyddsutrustning för kemiskt skydd Ända sedan vi utvecklade våra första produkter för kemiskt skydd 1992, har vi arbetat i samråd med Kemskydd Avancerad skyddsutrustning för kemiskt skydd Ända sedan vi utvecklade våra första produkter för kemiskt skydd 1992, har vi arbetat i samråd med slutanvändare över hela världen. Idag kan vi erbjuda

Läs mer

PROVTAGNINGSINSTRUKTION KOLVÄTEN I LUFT MED ADSORBENT, PUMPAD PROVTAGNING. Se provtagningstabell för lösningsmedel, bilaga

PROVTAGNINGSINSTRUKTION KOLVÄTEN I LUFT MED ADSORBENT, PUMPAD PROVTAGNING. Se provtagningstabell för lösningsmedel, bilaga PROVTAGNINGSINSTRUKTION 1(2) Dok beteckning: PIN 11:09 Utgåva nr: 4 Utfärdad av: BB 2 jan 2007 Bilagor: 7 Godkänd av/datum: Lab. chef Håkan Westberg 2007-01-03 Reviderad av: Krister Berg 2011-05-30 KOLVÄTEN

Läs mer

Personlig skyddsutrustning är en nödlösning. Marianne Andersson mätingenjör Arbets- och miljömedicin

Personlig skyddsutrustning är en nödlösning. Marianne Andersson mätingenjör Arbets- och miljömedicin Personlig skyddsutrustning är en nödlösning Marianne Andersson mätingenjör Arbets- och miljömedicin EXPONERINGSVÄGAR Via huden Via matstrupen/förtäring Via andning Via andningsorganen utsätts vi för flest

Läs mer

Beständighetstabell. B = Lindrig påverkan. Oftast användbar. C = Kraftig påverkan. Användbar endast i vissa fall. D = Olämplig.

Beständighetstabell. B = Lindrig påverkan. Oftast användbar. C = Kraftig påverkan. Användbar endast i vissa fall. D = Olämplig. 10:1 Förkortningar för gummimaterial NR = Naturgummi och srytenbutadiengummi NBR = Nitrilgummi CR = Kloroprengummi EPDM = Eten-propengummi IIR = Butylgummi Q = Silikongummi FPM = Flourgummi U = Polyuretangummi

Läs mer

Mot kemiska hälsorisker

Mot kemiska hälsorisker kemskyddshandskar Mot kemiska hälsorisker Hantering av kemikalier kan medföra allvarliga hälsoskadliga effekter. Detta kan ske via upptag genom huden, som sedan via blodet orsakar skador på inre organ,

Läs mer

Säkerhetsdatablad Alcro-Förtunning

Säkerhetsdatablad Alcro-Förtunning Säkerhetsdatablad Alcro-Förtunning Omarbetad: 2003-06-16 Internt nr: Ersätter datum:2002-09-01 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Alcro-Förtunning GRUPPNAMN FORMEL INHEMSK

Läs mer

3M fi ltrerande halvmasker 8

3M fi ltrerande halvmasker 8 8 3M fi ltrerande halvmasker Med sina toppmoderna egenskaper skiljer sig 3M från andra andningsskydd på marknaden. Det högpresterande fi ltermaterialet kombinerar fördelarna hos mekanisk fi ltrering med

Läs mer

Gruvornas hälsovådliga luft gav idén till de första skyddsmaskerna

Gruvornas hälsovådliga luft gav idén till de första skyddsmaskerna SWE ANDNINGSSKYDD Gruvornas hälsovådliga luft gav idén till de första skyddsmaskerna Ivan Sundström grundade Sundström Safety AB 1926. GRUVARBETARNAS ÖGON OCH LUNGOR BEHÖVDE SKYDD det konstaterade bergsingenjör

Läs mer

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Namnet på ämnet eller beredningen Artikelnr: 1012 samt 1013 1.2 Användning av ämnet eller beredningen Målningsarbete 1.3 Namnet på bolaget/företag

Läs mer

AKTA HÄNDERNA. Välj rätt skyddshandskar mot kemikalier

AKTA HÄNDERNA. Välj rätt skyddshandskar mot kemikalier AKTA HÄNDERNA Välj rätt skyddshandskar mot kemikalier Använd skyddshandskar när du arbetar med kemikalier! Att arbeta med farliga kemiska ämnen är riskfyllt. För att åstadkomma en säker arbetsmiljö gäller

Läs mer

Dräger PARAT Flykthuvor

Dräger PARAT Flykthuvor Dräger PARAT Flykthuvor Flykthuvorna från Dräger PARAT har utvecklats tillsammans med användarna och med fokus på en snabb evakuering. Med sin optimerade och användarvänliga bärkomfort, den robusta förpackningen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack Produkt: Tarkett Matt Bättringslack Sida 1/7 SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: Tarkett Matt Bättringslack Artikelnummer:

Läs mer

Må bättre och orka mer

Må bättre och orka mer Må bättre och orka mer ANDNINGSSKYDD FRÅN 3M INNEHÅLL 3M SPEEDGLAS MED ADFLO................. 32 3M SPEEDGLAS MED FRESH-AIR C.......... 35 3M MODULPROGAM........................... 41 3M JUPITER....................................

Läs mer

3M Filtrerande halvmasker sätter standarden

3M Filtrerande halvmasker sätter standarden FILTRERANDE HALVMASKER 3M Filtrerande halvmasker sätter standarden I mer än 30 år har 3M satt standarden för filtrerande halvmasker. Omfattande forskning och utveckling på området har resulterat i produkter

Läs mer

Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent B

Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent B Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent B Omarbetad: 2007-09-01 Internt nr: Ersätter datum:2007-04-10 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN POOL Specialfärg, komponent B

Läs mer

0,9 1,2 1,4 1,8. Panel utan skarvkant

0,9 1,2 1,4 1,8. Panel utan skarvkant Elastoseal EPDM Geomembran produkter Elastoseal T EPDM EPDM-duk i rullvara för prefabricering med värmekil till stora paneler. För prefabricerare och installatörer som tillverkar stora paneler. Elastoseal

Läs mer

Råd vid val av filterklass - standard EN13779 och EN779. Vägledning till dig som köper in luftfilter

Råd vid val av filterklass - standard EN13779 och EN779. Vägledning till dig som köper in luftfilter Råd vid val av filterklass - standard EN13779 och EN779 Vägledning till dig som köper in luftfilter ? Klimatanläggningens komponenter? VI vill här uppmärksamma några av de faktorer som bör påverka ditt

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 8. BEGRÄNSNING AV EXPONERING / PERSONLIGA SKYDDSÅTGÄRDER

SÄKERHETSDATABLAD 8. BEGRÄNSNING AV EXPONERING / PERSONLIGA SKYDDSÅTGÄRDER Sidan 1 av 5 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET HANDELSNAMN 2020 RESIN CLEAR KEMISKT NAMN - ART. nr 2020 RESIN ANVÄNDN. OMR Glasreparationer Reparation av stenskott på vindrutor FÖRETAG Glas-Weld System

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1/7 Omarbetad: AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. 1/7 Omarbetad: AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1/7 AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Cat. No. 40300002 CAS-nr: 19125-99-6 EG nr.: 242-828-7 REACH Reg.nr.: - Förpackningsstorlek: 20 g 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

Prestandanivå Accepterad Kvalitetsnivå-enhet AQL Inspektionsnivå. Nivå 3 < 0.65 G1 Nivå 2 < 1.5 G1 Nivå 1 < 4.0 S4

Prestandanivå Accepterad Kvalitetsnivå-enhet AQL Inspektionsnivå. Nivå 3 < 0.65 G1 Nivå 2 < 1.5 G1 Nivå 1 < 4.0 S4 Prestandanivå Accepterad Kvalitetsnivå-enhet AQL Inspektionsnivå Nivå 3 < 0.65 G1 Nivå 2 < 1.5 G1 Nivå 1 < 4.0 S4 ABC Kod Kemikalie Cas nummer Kategori A Metanol 67-56-1 Primäralkohol B Aceton 67-64-1

Läs mer

Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent A

Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent A Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent A Omarbetad: 2007-04-10 Internt nr: Ersätter datum: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN POOL Specialfärg, komponent A KEMISKT NAMN

Läs mer

Avancerad skyddsutrustning för kemiskt skydd Ända sedan vi utvecklade våra första produkter för kemiskt skydd 1992, har vi arbetat i samråd med

Avancerad skyddsutrustning för kemiskt skydd Ända sedan vi utvecklade våra första produkter för kemiskt skydd 1992, har vi arbetat i samråd med Kemskydd Avancerad skyddsutrustning för kemiskt skydd Ända sedan vi utvecklade våra första produkter för kemiskt skydd 1992, har vi arbetat i samråd med slutanvändare över hela världen. Idag kan vi erbjuda

Läs mer

Använder du rätt skyddshandskar?

Använder du rätt skyddshandskar? Använder du rätt skyddshandskar? Innehåll 3 Huden har en stor yta 4 Regler 5 Standarder för skyddshandskar mot kemikalier 6 Farosymboler och riskfraser 8 Att välja rätt kemikalieskyddshandske 9 Permeation,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD BASTA SILICONE SPRAY

SÄKERHETSDATABLAD BASTA SILICONE SPRAY SÄKERHETSDATABLAD BASTA SILICONE SPRAY 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn BASTA SILICONE SPRAY Varunr. 4970047 Användningsområde Leverantör Kontaktperson Smörjmedel. Till kemisk/teknisk användning.

Läs mer

Utfärdat: 13-08-05 Versionsnummer 1.2 Omarbetad 13-08-05. 2.1 Klassificering enligt CLP (Förordning (EG) nr 1272/2008) och KIFS 2010:5

Utfärdat: 13-08-05 Versionsnummer 1.2 Omarbetad 13-08-05. 2.1 Klassificering enligt CLP (Förordning (EG) nr 1272/2008) och KIFS 2010:5 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Pit Filler 2000 Sidan 1 av 5 HANDELSNAMN Pit Filler 2000 KEMISKT NAMN Polyurethane Oligomer Mixture ART. nr Pit Filler 2000 ANVÄNDN. OMR Glasreparationer FÖRETAG Glas-Weld

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. LG Collection AB

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. LG Collection AB SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN LEVERANTÖR HABiol LG Collection AB 1(8) POSTADRESS Box 204 571 23 Nässjö TELEFON 0380 55 50 14 TELEFAX 0380 196 17 NÖDTELEFON

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD 1. VARUINFORMATIONSBLAD NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1/5 Användning: Snabbtorkande akrylbaserad sprayfärg Förpackningsstorlek: 400 ml Leverantör: Loctite Sweden AB, Automotive Aftermarket P.O. Box

Läs mer

Advantage-serien Hel- och halvmasker

Advantage-serien Hel- och halvmasker PRODUCT GROUP Advantage-serien Hel- och halvmasker MSA:s erfarenhet av andningsskydd framgår tydligt av ett stort sortiment av hel- och halvmasker. Komfort och kvalitet, användbara tillbehör och ett brett

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Produkten avger under härdning små mängder metanol och silaner. Under härdning avspaltar Metanol.

SÄKERHETSDATABLAD. Produkten avger under härdning små mängder metanol och silaner. Under härdning avspaltar Metanol. 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Bostik AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE I första hand där krav ställs på ett miljöanpassat

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 SUPI LAUDESUOJA (Bastulaveskydd) 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 SUPI LAUDESUOJA (Bastulaveskydd) 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.1.1 Handelsnamn 1.1.2 Produktkod 005 9100 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller

Läs mer

Personlig skyddsutrustning. Ett komplett självbetjäningskoncept för personlig skyddsutrustning

Personlig skyddsutrustning. Ett komplett självbetjäningskoncept för personlig skyddsutrustning Personlig skyddsutrustning Ett komplett självbetjäningskoncept för personlig skyddsutrustning Honeywells självbetjäningskoncept: en helhetslösning Tack vare det gedigna arbete som har lagts ner för att

Läs mer

AGM Batterier Sida 1 av 5

AGM Batterier Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 1. Optima Batteries Tillverkare/Leverantör Handelsnamn VB Autobatteri AB Optima Batteries Box 742 182 17 Danderyd Kemisk/Teknisk produktbenämning Tel: 08-622 32 32 Blybatteri med utspädd svavelsyra

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 1. Namnet på preparatet och företaget

Säkerhetsdatablad. 1. Namnet på preparatet och företaget 1. Namnet på preparatet och företaget Produktnamn ProduktKod Bekämpningsmedel klass Reg. nr. Användningsområde Se Tekniskt Data Blad. Appliceringsmetod Se Tekniskt Data Blad. Företagsnamn International

Läs mer

andningsskydd Fläktassisterade och tryckluftsmatade från 3M

andningsskydd Fläktassisterade och tryckluftsmatade från 3M 34 andningsskydd Fläktassisterade och tryckluftsmatade från 3M Tillgång till ren luft är livsnödvändigt vid arbete i miljöer med extremt farliga föroreningar. 3M har utvecklat ett omfattande och fl exibelt

Läs mer

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrustning förr Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrusning nu Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 2 Fysiska hälsorisker Ryker,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. SA 200 AKTIVATOR / RENGÖRING aerosol. Aktivator för cyanoakrylatlim. Rengöring av ytor före limning.

SÄKERHETSDATABLAD. SA 200 AKTIVATOR / RENGÖRING aerosol. Aktivator för cyanoakrylatlim. Rengöring av ytor före limning. Revisionsdatum: 2005-12-01 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Revisionsdatum 2005-12-01 Producent, importör ORAPI NORDIC OY AB, MOLYTEAM BOLANDSGATAN 10 75323 UPPSALA Telefon:

Läs mer

Metanol. Säkerhetsdatablad. Metanol. Metylalkohol. Masens Kemisk Tekniska AB. masens-kem@telia.com. Lennart Olsson. Ring 112 och begär giftinformation

Metanol. Säkerhetsdatablad. Metanol. Metylalkohol. Masens Kemisk Tekniska AB. masens-kem@telia.com. Lennart Olsson. Ring 112 och begär giftinformation Sida 1(7) Säkerhetsdatablad Utfärdat: 2009-04-29 Omarbetad: 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Synonymer Användningsområde Leverantör/Tillverkare Metanol Metylalkohol Bränsle, frostskydd, rengöring,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. ORANGE KLEEN triggerflaska. Annan information Vid tveksamhet eller vid kvarstående symptom, uppsök läkare. Se på punkt 11.

SÄKERHETSDATABLAD. ORANGE KLEEN triggerflaska. Annan information Vid tveksamhet eller vid kvarstående symptom, uppsök läkare. Se på punkt 11. Revisionsdatum: 2005-12-19 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Revisionsdatum 2005-12-19 Producent, importör ORAPI NORDIC OY AB, MOLYTEAM BOLANDSGATAN 10 75323 UPPSALA Telefon:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Saphir Miljölack 1-komponent blank

SÄKERHETSDATABLAD. Saphir Miljölack 1-komponent blank Datum: 2008-04-22 SÄKERHETSDATABLAD Utfärdare: Susanne Karlsson 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Saphir Miljölack 1-komponent blank Användningsområde: 1-komponent Klarlack för möbler och

Läs mer

Asbestfaran på brandplatser

Asbestfaran på brandplatser Asbestfaran på brandplatser Heléne Almgren Polismyndigheten i Västra Götaland Tekniska roteln i Skövde Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2007-2008 vid Statens kriminaltekniska laboratorium

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Produktkod: Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING Tel: 011-24 84 84 Fax: 011-24 84 99

SÄKERHETSDATABLAD. Produktkod: Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING Tel: 011-24 84 84 Fax: 011-24 84 99 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Produktkod: Leverantör: THINNER R1 Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING Tel: 011-24 84 84 Fax: 011-24 84 99 I nödsituationer

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD FÖRTUNNING

SÄKERHETSDATABLAD FÖRTUNNING SÄKERHETSDATABLAD FÖRTUNNING 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Varunamn2 Varunr. Användningsområde Leverantör Kontaktperson FÖRTUNNING Lösningsmedel. 00191X035 Förtunning av färg och lack

Läs mer

Säkerhetsdatablad GAMMALDAGS Trälack blank

Säkerhetsdatablad GAMMALDAGS Trälack blank Säkerhetsdatablad GAMMALDAGS Trälack blank Omarbetad: 2007-09-01 Internt nr: Ersätter datum:2006-07-31 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN GAMMALDAGS Trälack blank ANVÄNDNINGS-

Läs mer

BioZone PowerZone för sanering

BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone är till för lokaler med kraftiga lukter t ex brandrökskadade hus och lägenheter, cigarettinrökta lokaler/ hus/lägenheter/ husvagnar/bilar, starka lukter

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(7) W&H Service Oil F1 MD 500

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(7) W&H Service Oil F1 MD 500 SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(7) 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Handelsnamn / beteckning: Avsedd / rekommenderat användningsområde: Leverantör: Smörjolja W&H Nordic AB Box 7037 Tillverkarvägen

Läs mer

Säkerhetsdatablad Trälack halvmatt

Säkerhetsdatablad Trälack halvmatt Säkerhetsdatablad Trälack halvmatt Omarbetad: 2004-07-07 Internt nr: Ersätter datum:2003-01-27 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Trälack halvmatt ANVÄNDNINGS- OMRÅDE FORMEL

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 ULTRA PRO 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 ULTRA PRO 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.1.1 Handelsnamn 1.1.2 Produktkod 709 -serie 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 1. Namnet på preparatet och företaget

Säkerhetsdatablad. 1. Namnet på preparatet och företaget 1. Namnet på preparatet och företaget Produktnamn ProduktKod Bekämpningsmedel klass Reg. nr. Användningsområde Se Tekniskt Data Blad. Appliceringsmetod Företagsnamn Se Tekniskt Data Blad. Watski AB Kantyxegatan

Läs mer

Blueair Classic 200, 400, 500 & 600 serien Hög prestanda, hög kvalitet

Blueair Classic 200, 400, 500 & 600 serien Hög prestanda, hög kvalitet Blueair Classic 200, 400, 500 & 600 serien Hög prestanda, hög kvalitet Breathe Blueair Blueair Classic 200, 400, 500 & 600 serien Upplev känslan av renare inomhusluft Studier visar att bra luftkvalitet

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Nödtelefon: (engelsk talande) 0033 1 34 08 96 96. Neutraliserar och absorberar kemiskt spill.

Säkerhetsdatablad. Nödtelefon: (engelsk talande) 0033 1 34 08 96 96. Neutraliserar och absorberar kemiskt spill. 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Importör Trivorex Medical Care System MCS AB Bolmängsgatan 3 642 32 Flen Tel: 0157 131 31 Fax: 0157 137 44 Nödtelefon: (engelsk talande) 0033 1 34 08 96 96

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sonagel W

SÄKERHETSDATABLAD Sonagel W Sida 1 (av 7) SÄKERHETSDATABLAD Sonagel W 1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: Sonagel W 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen

Läs mer

Säkerhetsdatablad Marmoflor Epoxi V Klarlack A

Säkerhetsdatablad Marmoflor Epoxi V Klarlack A Säkerhetsdatablad Marmoflor Epoxi V Klarlack A Omarbetad: 2007-09-01 Internt nr: Ersätter datum:2003-12-15 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Marmoflor Epoxi V Klarlack A ANVÄNDNINGS-

Läs mer

Säkerhetsdatablad ROSTSTOPP Grundfärg metall. Omarbetad: 2006-01-30 Internt nr: Ersätter datum: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET

Säkerhetsdatablad ROSTSTOPP Grundfärg metall. Omarbetad: 2006-01-30 Internt nr: Ersätter datum: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Säkerhetsdatablad ROSTSTOPP Grundfärg metall Omarbetad: 2006-01-30 Internt nr: Ersätter datum: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN ROSTSTOPP Grundfärg metall SYNONYMER Protect

Läs mer

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI. 1 Version09/06

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI. 1 Version09/06 ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI 1 Version09/06 2 Walk the Talk Användare av MDI Innehåll Viktiga data Bra rutiner När något går fel... Dialog 3 Klassificering av MDI

Läs mer

PlasmaMade och ren luft Så säljer du ren luft till alla, överallt V2.0 000-11.1

PlasmaMade och ren luft Så säljer du ren luft till alla, överallt V2.0 000-11.1 PlasmaMade och ren luft Så säljer du ren luft till alla, överallt V2.0 000-11.1 Garantier: PlasmaMade-luftfilter Hälsosam luft Ren luft I utrymmen där flera människor bor, som vardagsrum, sovrum, kontor

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD FireStop Brandfog 1000, Vit

SÄKERHETSDATABLAD FireStop Brandfog 1000, Vit FireStop Brandfog 1000, Vit Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD FireStop Brandfog 1000, Vit AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 30.10.2006 1.1. Produktbeteckning Produktnamn

Läs mer

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER IFM/Kemi 2009 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Att utifrån enkla substanser med hjälp av olika reaktioner och reningsförfaranden framställa komplicerade föreningar som uppfyller stora krav på renhet eller att från

Läs mer

I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige. Kemisk produkt för bygg och industriell verksamhet

I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige. Kemisk produkt för bygg och industriell verksamhet Säkerhetsdatablad I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Namnet på ämnet eller beredningen Produktnamn eller Handelsnamn

Läs mer

PRODUKTER FÖR PERSONLIGT SKYDD

PRODUKTER FÖR PERSONLIGT SKYDD PRODUKTER FÖR PERSONLIGT SKYDD EXCELLENCE IN PROTECTION SOLUTIONS Norton ger bättre säkerhet Norton, världens ledande varumärke inom slipmaterial, lanserar ett sortiment produkter för personligt skydd

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: ph SÄNK REACH-reg.nr: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 1.4 Telefonnummer för nödsituationer Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär Giftinformation.

Säkerhetsdatablad. 1.4 Telefonnummer för nödsituationer Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär Giftinformation. Säkerhetsdatablad Utgivningsdatum: 01112013 Version: 1.0 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn: Clas Ohlson Wall Paint 20 (Väggfärg 20) 1.2 Relevanta

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD SORBENTER FÖR LAB OCH RENRUM

SÄKERHETSDATABLAD SORBENTER FÖR LAB OCH RENRUM SORBENTER FÖR LAB OCH RENRUM Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD SORBENTER FÖR LAB OCH RENRUM AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 28.02.2011 1.1. Produktbeteckning Produktnamn

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD Sida: 1/5 1.Namnet på ämnet/ preparatet och bolaget/företaget Handelsnamn: KODAK READYMATIC Fixer and Replenisher Produktkod: 5023874 Tillverkare: KODAK-INDUSTRIE, route de Demigny, 71102, CHALON S/SAONE

Läs mer

REVOLUTIONERANDE AKTIVT ANDNINGSSKYDD

REVOLUTIONERANDE AKTIVT ANDNINGSSKYDD SÄKERHET REVOLUTIONERANDE AKTIVT ANDNINGSSKYDD MAXIMAL RÖRELSEFRIHET! Inga irriterande slangar, motorer vid bältet eller liknande. SLUT PÅ BESVÄRANDE DRAG OCH FÖRKYLNING! Levererar frisk luft BARA när

Läs mer

Säkerhetsdatablad i överensstämmelse med Förordning (EG) Nr. 1907/2006 (REACH) Utskriftsdatum revision

Säkerhetsdatablad i överensstämmelse med Förordning (EG) Nr. 1907/2006 (REACH) Utskriftsdatum revision Säkerhetsdatablad i överensstämmelse med AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1. Produktbeteckning Produktnamn Kontaktlim 5070012, svart (S) Code-Nr. W5070012 1.2. Relevanta identifierade

Läs mer

1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET

1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Utfärdat: 20100104 Omarbetat: Sida: 1 1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1. Namnet på ämnena/preparaten 1.2. Användningsområde Metallegering för vidare bearbetning. 1.3. Företagsinformation

Läs mer

Akrylater inom skönhetsbranschen. Sara Gunnare Institutet för miljömedicin Arbetsmedicin

Akrylater inom skönhetsbranschen. Sara Gunnare Institutet för miljömedicin Arbetsmedicin Akrylater inom skönhetsbranschen Sara Gunnare Institutet för miljömedicin Arbetsmedicin Hur började det? Ögonfransstylister kom till AMMklinikerna Även till hudallergimottagningen Nationellt nätverk Vad

Läs mer

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden:

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III installeras i bilen eller båtar för ren luft i allmänhet eller för att ta bort föroreningar och

Läs mer

Säkerhetsdatablad Lasyr (utgår)

Säkerhetsdatablad Lasyr (utgår) Säkerhetsdatablad Lasyr (utgår) Omarbetad: 2004-05-24 Internt nr: Ersätter datum:2003-01-28 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Lasyr (utgår) SYNONYMER ANVÄNDNINGS- OMRÅDE Exponyl

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Sponge-Jet Silver Sponge Media. 1/8 Ersätter datum: 2012-11-13 Produktnr.:

SÄKERHETSDATABLAD. Sponge-Jet Silver Sponge Media. 1/8 Ersätter datum: 2012-11-13 Produktnr.: 1/8 AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Förpackningsstorlek: Aluminum Oxide Sponge Blasting Media Diverse 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: 2007-04-27 Internt nr: Ersätter datum: 2007-01-19 STROVELS PROCESS KS

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: 2007-04-27 Internt nr: Ersätter datum: 2007-01-19 STROVELS PROCESS KS 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av A Clean Partner HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE Alkaliskt rengöringsmedel Inhemsk

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD ITW Engineered Polymers ApS Products

SÄKERHETSDATABLAD ITW Engineered Polymers ApS Products SÄKERHETSDATABLAD AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1. Produktbeteckning Produktnamn Synonymer; handelsnamn Densit Binder, FlexBinder, JointCast Binder, Primer, Densiphalt,

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Handelsnamn: Saltsyra 30-37% Kemiskt namn eller beskrivning: Kemiskt formel: Oorganisk syra HCl CAS-nr./EG-nr.: 7647-01-0/231-595-7 Användningsområde:

Läs mer

Uppfyller EU-förordning EC 1907/2006 med tillägg DERMASIL PROTEIN

Uppfyller EU-förordning EC 1907/2006 med tillägg DERMASIL PROTEIN SÄKERHETSDATABLAD Uppfyller EU-förordning EC 1907/2006 med tillägg DERMASIL PROTEIN Kod 102120E Version 1 Revisionsdatum 2 december 2009 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Namnet på ämnet

Läs mer

Säkerhetsdatablad utfärdat 08-02-23

Säkerhetsdatablad utfärdat 08-02-23 Säkerhetsdatablad utfärdat 08-02-23 1. Handelsnamn: Teakolja Användningsområde: Företag: Nödtelefon: Olja för trä utomhus Impregnum AB Makadamgatan 16 254 64 Helsingborg Tel. 042-26 37 00 Fax 042-26 37

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006

Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 Loctite 5926 Blue _100ml EPIG Sidan 1 / 6 SDB-nr : 165213 V002.0 Reviderat den: 16.07.2012 Utskriftsdatum: 25.01.2013 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD NM Härdare 1348

SÄKERHETSDATABLAD NM Härdare 1348 SÄKERHETSDATABLAD NM Härdare 1348 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn NM Härdare 1348 Användningsområde Telefonnr. vid nödsituationer Producent Härdare för epoxiplast 0303 93610 (endast under

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING Tfn: 011-24 84 84, Fax: 011-24 84 99

SÄKERHETSDATABLAD. Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING Tfn: 011-24 84 84, Fax: 011-24 84 99 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn: Användningsområde: Leverantör: E-mail: SALTSYRA 36 % KEMISKT REN Kemisk mellanprodukt Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan

Läs mer

NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR

NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 1. Namnet på produkten och företaget

Säkerhetsdatablad. 1. Namnet på produkten och företaget 1. Namnet på produkten och företaget Produk tnamn Produk tkod Bekämpningsmedel klass Reg. nr. Anv ändningsområde Se Tekniskt Data Blad. Endast för professionell anv ändning Appliceringsmetod Se Tekniskt

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Scotte GI Spackel

SÄKERHETSDATABLAD. Scotte GI Spackel 1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från RELEVANTA

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 SUPI SAUNAVAHA (Bastuwax) 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 SUPI SAUNAVAHA (Bastuwax) 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.1.1 Handelsnamn 1.1.2 Produktkod 001 7061, 001 7062, 001 7063, 457 -serie 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 TECHNOMELT GA 3116 known as Technomelt Q 3116 Sidan 1 / 6 SDB-nr : 44730 V001.5 Reviderat den: 28.11.2013 Utskriftsdatum: 20.12.2013 AVSNITT

Läs mer

S Ä K E R H E T S D A T A B L A D AmphiSilan NQG Fasadfärg

S Ä K E R H E T S D A T A B L A D AmphiSilan NQG Fasadfärg S Ä K E R H E T S D A T A B L A D 1. Namnet på beredningen och företaget Caparol Sverige AB Box 36 115 400 13 Göteborg Tel: 031-750 52 00 Fax: 031-46 11 06 Hemsida: www.caparol.se Vid olycksfall ring 112

Läs mer

I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige. Kemisk produkt för bygg och industriell verksamhet

I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige. Kemisk produkt för bygg och industriell verksamhet Säkerhetsdatablad I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II - Sverige 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Namnet på ämnet eller beredningen Produktnamn eller Handelsnamn

Läs mer

Säkerhetsdatablad för ISOVER Glasull

Säkerhetsdatablad för ISOVER Glasull Säkerhetsdatablad för ISOVER Glasull 1. Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning ISOVER Glasull. Produkten är en vara, alltså varken ämne eller blandning. EC-nummer 926-099-9.

Läs mer

Enheten för hälsoskydd Michael Ressner

Enheten för hälsoskydd Michael Ressner Enheten för hälsoskydd Michael Ressner tel. 075-247 3146 e-post: michael.ressner@socialstyrelsen.se www.socialstyrelsen.se/halsoskydd Fastighetsägares gares egenkontroll Nationellt tillsynsprojekt under

Läs mer

Dokument id : 11-0423-1 Utfärdande datum : 2006/07/11 Version : 4.01 Ersätter : 2006/02/21 Dokumentstatus: : Utfärdat

Dokument id : 11-0423-1 Utfärdande datum : 2006/07/11 Version : 4.01 Ersätter : 2006/02/21 Dokumentstatus: : Utfärdat 3M Svenska AB Bollstanäsvägen 3 191 89 Sollentuna Tel: 08 / 92 21 00 Fax: 08 / 92 22 12 ======================================================================== Säkerhetsdatablad ========================================================================

Läs mer

Topp 30-listan av farliga kemikalier.

Topp 30-listan av farliga kemikalier. Topp 30-listan av farliga kemikalier. Akrylnitril Farlighetsnummer: 336 o Mycket brandfarlig, hudkontakt och förtäring o Mängd som transporterades på vägarna 2002: 3667 ton Bindemedel i färg, lim etc.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: KOL AKTIVT GRANULAT REACH-reg.nr: 01-2119488894-16 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen

Läs mer

Rekommenderad användning Golvbeläggning/självutjämnande beläggningar. Uppgifter om tillverkare/leverantör. Postadress: Duurstedeweg 33007

Rekommenderad användning Golvbeläggning/självutjämnande beläggningar. Uppgifter om tillverkare/leverantör. Postadress: Duurstedeweg 33007 Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO 11014-1 Utskriftsdatum: 03.08.2004 Sida: 1/5 Omarbetad: 16.02.2004 Reg. Nr.: 060-00214433.0000 1. Namnet på produkten och företaget Produkter Produktnamn

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Wheel Paint TF

SÄKERHETSDATABLAD Wheel Paint TF SÄKERHETSDATABLAD Enligt förordning (EG) nr 1907/2006 1 NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN PRODUKTNR. ANVÄNDNING LEVERANTÖR TELEFONNUMMER FÖR NÖDSITUATIONER A618TF Specialfärg

Läs mer