EN KORTLEK FRI FRÅN VÅLD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EN KORTLEK FRI FRÅN VÅLD"

Transkript

1 EN KORTLEK FRI FRÅN VÅLD Hej! Vad roligt att du vill använda En kortlek fri från våld! Kortleken har tre delar där ni som använder den ska identifiera, diskutera och agera mot våldet. Kortleken är uppdelad i tre delar där varje del står för en förändringsprincip. De tre förändringsprinciperna är: 1) Öka medvetenheten om sambandet mellan lindrigt och grovt våld. 2) Öka medvetenheten om sambandet mellan destruktiva könsnormer och våld. 3) Öva på att vara aktiva åskådare med fokus på ingripandestrategier. Dessa tre förändringsprinciper är enligt Världshälsoorganisationen (WHO) de mest effektiva att arbeta med när det gäller våldsprevention och tanken med den våldsförebyggande kortleken är att den ska erbjuda ett enkelt sätt att lära sig mer. Plocka fram den på en rast i skolan, inom öppen ungdomsverksamhet, i din idrottsförening eller i din scoutkår. Ta gärna med lappen som heter Psst för att sprida kunskapen om var hjälp finns att få! Möjligheterna är stora och tillsammans kan vi skapa en kommun fri från våld! Hur ska kortleken användas? Du får endast använda kortleken om du har gått grundutbildning i våldsprevention. Detta för att du ska känna dig säker på att kunna genomföra den på ett tryggt sätt samt kunna svara på frågor. När du använder kortleken är det viktigt att tänka på några förhållningssätt. Du som leder gruppen som använder kortleken bör ha kunskap om våldsprevention för att kunna svara på frågor som dyker upp. För att få mer kunskap kring våldsprevention, se vår hemsida: boras.se/ekffv. Där finns också tips på hur du kan bemöta motstånd som kan uppkomma under spelet med kortleken. På sista sidan i instruktionerna hittar du en stödlista över aktörer som den som blivit utsatt kan höra av sig till. Innan du sätter igång med kortleken, berätta för gruppen att det är viktigt att ni: - Respekterar varandras åsikter. - Låter alla komma till tals och att alla är delaktiga. - Respekterar att våld är ett känsligt ämne och att rummet ni befinner er i är ett säkert och tryggt rum. - Diskutera och skapa gemensamma förhållningssätt. Tidsåtgång: Beror helt på dig som ledare och din grupp! Kortleken går att använda i fem minuter eller i flera timmar. Du kan antingen använda varje del för sig eller blanda kortleken. Sedan följer du instruktionerna som finns på nästkommande sidor.

2 IDENTIFIERA VÅLDET Kortlekens gröna kort handlar om den första förändringsprincipen: 1) sambandet mellan lindrigt och grovt våld. Genom att använda korten ökar användarens kunskap om vad våld är. Utgå från det som står på kortet och lägg inte till något i situationen som beskrivs. Det är viktigt att komma ihåg är att alla kort innehåller någon form av våld. Antal deltagare i gruppen: 2-5, om fler vill vara med kan du dela upp gruppen i smågrupper. Metod: Identifiera våldet placera händelsen på våldspyramiden. 1. Plocka fram de gröna korten och våldspyramiden. 2. En i gruppen läser det som står på kortet högt för resten av gruppen. 3. Gruppen identifierar sedan tillsammans var på våldspyramiden händelsen hamnar. Våldspyramiden är en modell som beskriver hur lindrigt våld hänger ihop med grovt våld. Längst ner i våldspyramiden hittar du det lindriga våldet, så som blickar och jargonger. Det lindriga våldet erkänns sällan som våld. Det lindriga våldet kan leda till grovt våld, som du hittar högt upp pyramiden. Det grova våldet är erkänt som våld men har låg förekomst jämfört med det lindriga våldet. Därför är det viktigt att fokusera på det lindriga våldet för det är det vi alla kan påverka i vår vardag!

3 DISKUTERA NORMER OCH VÅLD Kortlekens lila kort handlar om den andra förändringsprincipen: 2) sambandet mellan destruktiva könsnormer och våld. Genom att använda korten övar användaren på att tänka normkritiskt, koppla samman destruktiva könsnormer och våld och se sin egen påverkan på normer som begränsar. Viktigt att komma ihåg är att alla i gruppen har rätt att säga sin åsikt så länge åsikten inte förminskar, diskriminerar eller förtrycker någon annan. Du som ledare har som ansvar att inte befästa begränsande normer i samhället. Antal deltagare i gruppen: 2-5, om fler vill vara med kan du dela upp gruppen i smågrupper. Metod: Diskutera normer och våld. 1. Plocka fram de lila korten och beskriv att de handlar om normer och våld. 2. En i gruppen läser det som står på kortet högt för resten av gruppen. 3. Gruppen diskuterar tillsammans kring frågan på kortet. 4. Om gruppen fastnar eller behöver ha extra stöd, läs Psst!-delen på kortet. Ibland kan diskussioner kring normer och våld möta på motstånd. Vissa tycker att det är jobbigt att prata om exempelvis machokultur och det behöver du som ledare kunna bemöta. Vi har samlat några kommentarer som kan komma upp och även skrivit svar som du kan bemöta motståndet med. Läs mer om motstånd på boras.se/ekffv. Fråga: Normer vad är det egentligen? Svar: Normer är som en påhittad regel, som ingen egentligen har bestämt men som påverkar hur vi människor beter oss mot varandra. Vissa normer är bra för oss och andra är dåliga. De dåliga normerna kan också kallas för begränsande. Fråga: Vad menas med begränsande normer? Svar: Begränsande normer är normer som gör att vi inte riktigt får vara den vi vill, bli kär i den vi vill eller klä oss som vi vill. Till exempel finns det inte i lagboken att killar inte får ha klänning men om en kille har klänning kan han behöva utstå våld i olika former. Därför är vissa normer begränsande. Fråga: Varför säger ni att killar är våldsamma? Svar: Vi säger att killar är våldsamma för att killar använder mer våld än tjejer. 86% av alla som är anmälda för misshandel är män. Men att killar är mer våldsamma än tjejer är också ett problem för killar. Många upplever att de mår dåligt för att de måste följa machokulturen och att de måste vara våldsamma. Så vi pratar om våld kopplat till kön både för att förhindra att våldet används men också för att få killar att må bättre och kunna vara sig själva.

4 AGERA MOT VÅLDET Kortlekens röda kort handlar om den tredje förändringsprincipen: 3) öva på att vara aktiva åskådare och öka sin kunskap om olika ingripandestrategier. Genom att använda korten övar användaren på att se olika situationer ur ett aktivt åskådarperspektiv och att det går att ingripa mot våld på många olika sätt. Målet är att användaren ska öva på många olika ingripandestrategier i trygga rum för att sedan kunna använda dessa i situationer i sin vardag. Kom ihåg att ni övar på att ingripa och att inget som sägs eller görs riktas mot någon personligen. Viktigt att komma ihåg är att gruppen inte gör våld mot varandra när de övar på att ingripa. Du som ledare har ansvar för att skapa ett tryggt rum för övning. Det går att använda den röda kortleken på flera olika sätt. Nedan finner du två alternativ, där den ena fokuserar på agerande genom diskussion och den andra genom att öva. Övning är det mest effektiva sättet att lära sig ingripandestrategier. Det går också att ingripa på flera olika sätt. Vill du veta mer om hur du kan ingripa före, under och efter en våldshändelse? Du hittar mer information på vår hemsida boras.se/ekffv. Alternativ 1 Alternativ 2 Antal deltagare: 2-5, om fler vill vara med kan du dela upp gruppen i smågrupper. Antal deltagare: 4-6, om fler vill vara med kan du dela upp gruppen i smågrupper. Metod: Agera genom att diskutera. Roller: Förövare, utsatt och åskådare. 1. Ta fram de röda korten och bestäm vilket alternativ ni vill testa på. 2. En i gruppen läser högt vad som står på kortet och gruppen identifierar rollerna som finns i situationen. 3. Gruppen diskuterar tillsammans hur den föreslagna strategin kan användas. 4. Gruppen diskuterar sedan alternativ till strategin som står på kortet. Ofta tänker gruppen att ett ingripande som bygger på konfrontation är det enda sättet att agera. Försök ge alternativa ingripanden till att konfrontera förövaren. 5. Vilken strategi tror gruppen fungerar bäst på situationen? Metod: Agera genom att öva. Roller: Förövare, utsatt och åskådare. 1. Ta fram de röda korten och bestäm vilket alternativ ni vill testa på. 2. En i gruppen läser högt vad som står på kortet och gruppen identifierar rollerna som finns i situationen. 3. Varje deltagare i gruppen tilldelas en roll som utsatt, förövare eller åskådare. 4. Öva en gång utan att åskådaren ingriper. Hur kändes det? 5. Öva sedan på att åskådaren ingriper med strategin från kortet. 6. Testa gärna en egen strategi. Ofta tänker gruppen att ett ingripande som bygger på konfrontation är det enda sättet att agera. Försök ge alternativa ingripanden till att konfrontera förövaren. 7. Vilken strategi tror gruppen fungerar bäst på situationen?

5 Brottsofferjouren Besöksadress: Druveforsvägen 8, Borås Hemsida: boras-sjuhärad.boj.se Telefon: Hjälper dig att komma i kontakt med polisen och bidrar med stöd inför en rättegång. Individ-och familjeomsorgen Telefon: Be att få prata med individ- och familjeomsorgen. Om du befarar att ett barn far illa. Det räcker med misstanke eller oro. Du kan få hjälp med att göra en orosanmälan. Kvinnofridslinjen Hemsida: kvinnofridslinjen.se Telefon: En nationell stödtelefon för dig som blivit utsatt för hot, psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Du som är anhörig kan också höra av dig. Kvinnojouren Borås Hemsida: kvinnojourenboras.se Telefon: Epost: info@kjboras.se Om du själv eller någon i din närhet är utsatt för någon typ av våld i nära relationer. Mina råd och stöd Hemsida: Telefon: Ger råd och stöd till dig som är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck eller till dig som är orolig för någon annan. Relationsenheten Borås Besöksadress: Österlånggatan 74, Borås Telefon: Stöd till dig som är eller har varit utsatt för våld i en nära relation och utifrån det behöver stöd. Arbetar med skyddsbedömningar, utredning av våld och stödinsatser. RFSL Stödmottagning Hemsida: rfsl.se Telefon: Du får som hbtq-person eller anhörig och vän till hbtq-personer stöd om du eller någon du känner blivit utsatt för kränkning, hot och våld. Socialjouren Borås Telefon: 112. Be att få prata med Socialjouren i Borås. Socialjouren är i tjänst under kvällar, veckoslut och helger, när övriga socialtjänsten inte finns tillgänglig. Hit kan du ringa om det handlar om våld, övergrepp eller om du är orolig för att ett barn far illa. Du kan få hjälp med att göra en orosanmälan. Terrafem Hemsida: Telefon: En kvinnojour som talar många olika språk. Den som blivit misshandlad, våldtagen, riskeras att giftas bort eller känner sig hotad kan vända sig hit. Utväg Hemsida: utvag.com Telefon: Erbjuder hjälp till dig som har vålds-och aggressionsproblem eller stöd till dig som blir utsatt för våld. SOS alarm Ring 112 om det är en akut nödsituation och/eller ett pågående brott och du behöver kontakta ambulans, brandkår eller polis. För övrig kontakt med polisen, ring:

Lever du i en. destruktiv relation. eller känner du någon du vill hjälpa?

Lever du i en. destruktiv relation. eller känner du någon du vill hjälpa? Lever du i en destruktiv relation eller känner du någon du vill hjälpa? Våld är varje handling som genom att den skrämmer, smärtar, skadar eller kränker försöker påverka annan person att göra något mot

Läs mer

Du har rätt till ett liv fritt från våld!

Du har rätt till ett liv fritt från våld! Blir du utsatt? Du har rätt till ett liv fritt från våld! Det är numera väl dokumenterat, både i forskning och annan litteratur, att det våld som män riktar mot kvinnor ofta har sitt ursprung i och finner

Läs mer

otrygg, kränkt eller hotad

otrygg, kränkt eller hotad Känner du dig otrygg, kränkt eller hotad av någon du lever nära? Eller känner du någon du vill hjälpa? Våld är som genom att den skrämmer, smärtar, skadar eller kränker försöker påverka annan person att

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN Barn i utsatta situationer behöver trygga sammanhang, med vuxna som uppmärksammar och agerar när något inte står rätt till. Men, vad kan man göra vid oro för att ett

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa?

Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa? Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa? Victoria Tauson Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa Unga hbtq-personers hälsa Unga hbtq-personers hälsa i korta drag Högre grad av utsatthet för kränkningar,

Läs mer

FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV. Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj.

FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV. Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj. FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj.se TOUGH GUISE Förväntningar på våld Från barndomen är killar

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

VIMMERBY KOMMUNS ARBETE MED VÅLD I NÄRA RELATIONER

VIMMERBY KOMMUNS ARBETE MED VÅLD I NÄRA RELATIONER VIMMERBY KOMMUNS ARBETE MED VÅLD I NÄRA RELATIONER AMBITION OCH ARBETE 2017-2019 AMBITIONER KUNSKAP Alla anställda inom Socialförvaltningen skall ha grundläggande kunskap om våld i nära relationer. Alla

Läs mer

Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga

Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga Ks 2010:163 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handlingsprogram

Läs mer

Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen

Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen Sida 1 av 5 Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen Innan en orosanmälan görs är det viktig att prata med barnets vårdnadshavare om den oro man känner för barnet. Vårdnadshavaren ska få information

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION

VÅLD I NÄRA RELATION VÅLD I NÄRA RELATION RIKTLINJE FÖR HANTERING VID MISSTANKE OM ELLER UPPTÄCKT VÅLD MOT KUND SOM UTFÖRS AV NÄRSTÅENDE SAMT HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontoret

Läs mer

Så sa läraren. Instruktion:

Så sa läraren. Instruktion: Vad du säger och hur du bemöter elever kan göra skillnad. Vi har alla uppfattningar, föreställningar och personliga/kulturella åsikter som vi medvetet och omedvetet förmedlar till våra elever. Dessa kan

Läs mer

Hot och våld i nära relationer. - vägledning, stöd och skydd

Hot och våld i nära relationer. - vägledning, stöd och skydd Svenska Hot och våld i nära relationer - vägledning, stöd och skydd Bergs kommuns vision är att ingen i kommunen utsätts för våld eller hot om våld i nära relation www.berg.se Planera för din säkerhet

Läs mer

Våld i nära relation

Våld i nära relation Våld i nära relation Våld och förtryck i olika former Fysiskt våld är varje form av oönskad fysisk beröring och handling som uppfattas som obehag, orsakar fysisk smärta eller skadar dig. Sexuellt våld

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer Ann Wolmar www.valdinararelationer.se Utbildning Forskning Samverkan VKV Regionala medicinska riktlinjer Metodutveckling

Läs mer

Att skrika, sjunga, låtsas som att man inte förstår eller bara börja prata om något helt annat.

Att skrika, sjunga, låtsas som att man inte förstår eller bara börja prata om något helt annat. Scenariona är framtagna tillsammans med unga för att spegla en dialog som de känner igen från sin vardag. Det innebär att det i flera scener även förekommer mängder av kränkningar i form av skämt, skitsnack

Läs mer

Tryggare skolor för unga hbtq-personer. Tryggare mötesplatser för

Tryggare skolor för unga hbtq-personer. Tryggare mötesplatser för Tryggare mötesplatser för OM MUCF Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger bidrag till föreningsliv,

Läs mer

Unga, maskulinitet och våld

Unga, maskulinitet och våld Unga, maskulinitet och våld Jämställdhetsarbete i Skolan Göteborg 17 november 2014 Karen Austin Myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor Regeringsuppdraget En studie som analyserar: 1) Tjejers och

Läs mer

Barn och ungas utsatthet för våld

Barn och ungas utsatthet för våld Barn och ungas utsatthet för våld Disposition för dagen Presentation av oss och VKV Regionala medicinska riktlinjer Vad är våld? Statistik Projekt UM Våldets konsekvenser Bemötande Hur kan frågor om våld

Läs mer

GUIDE TILL INKLUDERANDE SEXUALUNDERVISNING

GUIDE TILL INKLUDERANDE SEXUALUNDERVISNING GUIDE TILL INKLUDERANDE SEXUALUNDERVISNING Att få kunskap om kropp, sexualitet och relationer är en rättighet. Sexualitet är dessutom ett ämne som berör oss alla oavsett om vi har haft sex eller inte.

Läs mer

Råd till våldsutsatta kvinnor och barn. Information till dig som bor i Luleå och Boden

Råd till våldsutsatta kvinnor och barn. Information till dig som bor i Luleå och Boden Råd till våldsutsatta kvinnor och barn Information till dig som bor i Luleå och Boden Att många människor i samhället utsätts för hot och våld inom hemmets väggar är ett samhällsproblem. Dessutom är det

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Våld mot äldre. Ett dolt samhällsproblem Omgivningen ser inte Syns inte i statistiken

Våld mot äldre. Ett dolt samhällsproblem Omgivningen ser inte Syns inte i statistiken Våld mot äldre Ett dolt samhällsproblem Omgivningen ser inte Syns inte i statistiken Med våld mot äldre avses En enstaka eller upprepad handling, eller frånvaro av önskvärd/lämplig handling, som utförs

Läs mer

Lärarhandledning. Tobias Karlssons föreläsning Ht 2016

Lärarhandledning. Tobias Karlssons föreläsning Ht 2016 Lärarhandledning Tobias Karlssons föreläsning Ht 2016 Hej! Du och dina elever har tagit del av Tobias Karlssons föreläsning om sin skoltid. Föreläsningsturnén har möjliggjorts tack vare Sörmlands Sparbank.

Läs mer

Varför har inte alla barn samma rättigheter?

Varför har inte alla barn samma rättigheter? Varför har inte alla barn samma rättigheter? freezonen kvinnojour, tjejjour, brottsofferjour sedan 28 år i Sjöbo, Skurup, Simrishamn, Tomelilla och Ystad! vi stärker och skyddar våldsutsatta vi är en viktig

Läs mer

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige SOU 2015:55 Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för

Läs mer

Vi är många som vill hjälpa. Stöd och råd till kvinnor som blivit utsatta för våld eller kränkningar.

Vi är många som vill hjälpa. Stöd och råd till kvinnor som blivit utsatta för våld eller kränkningar. Vi är många som vill hjälpa Stöd och råd till kvinnor som blivit utsatta för våld eller kränkningar. Stora broschyren.pgm 2-3 Våld används för att få en person att göra något som hon inte vill, eller få

Läs mer

Svar på frågor om Stöd och behandling

Svar på frågor om Stöd och behandling Svar på frågor om Stöd och behandling Fråga 1. När ni får svar om att någon är våldsutsatt eller förövare, anmäler ni då till socialtjänsten? Tänker att det är anledning till misstanke om att ett barn

Läs mer

FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL?

FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL? FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL? KÄNNER DU IGEN DIG? ÄR DU OROLIG ATT DU...... inte får gifta dig med vem du vill?... inte får vara kär i någon av samma kön?... inte kan skilja dig om du redan är gift?

Läs mer

KARTLÄGGNING. Kartläggningen av våld i nära relationer och hedersrelaterat våld i Bollnäs.

KARTLÄGGNING. Kartläggningen av våld i nära relationer och hedersrelaterat våld i Bollnäs. KARTLÄGGNING Kartläggningen av våld i nära relationer och hedersrelaterat våld i Bollnäs. Inledning Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och ett brott. I genomsnitt mördas 17 kvinnor varje

Läs mer

Har du utsatts för brott?

Har du utsatts för brott? Har du utsatts för brott? Kort information om stöd och ersättning Misshandel Hot Våld Särskilt sårbara brottsoffer Mordför Stalkning Ofredande sök Internetrelaterade brott Sexuella övergrepp Brott med

Läs mer

Diskriminering och kränkningar mot studenter

Diskriminering och kränkningar mot studenter Diskriminering och kränkningar mot studenter DISKRIMINERING OCH KRÄNKNINGAR MOT STUDENTER Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling får inte förekomma på Stockholms

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Vägledning för arbetsgivare

Vägledning för arbetsgivare vägledning Vägledning för arbetsgivare vid misstanke om våld i anställdas nära relation Borås Stad Vägledning för arbetsgivare Våga se - våga fråga - agera Förord Boråsarnas trygghet är ett prioriterat

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplanen antagen i november 2014 Det finns ett länkat kunskapsunderlag som stöd Varje verksamhet måste uppdatera / arbeta

Läs mer

Gör något! Nyckelord: Likabehandling, hbt, glåpord/mobbning, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Gör något! Nyckelord: Likabehandling, hbt, glåpord/mobbning, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Gör något! Material Time Age B11 2x45 min 13-15 Nyckelord: Likabehandling, hbt, glåpord/mobbning, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet består av ett YouTube-klipp och ett rollspel om homofobiska

Läs mer

Samordningsförbundet Väster och VKV

Samordningsförbundet Väster och VKV Samordningsförbundet Väster och VKV Disposition för dagen Presentation av oss och VKV Vad är våld? Regionala medicinska riktlinjer HRV-Hedersrelaterat våld och förtryck Projekt UM SIMBA ISLAND Fyrbodal

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Trygg Idrott. Carina Bäck

Trygg Idrott. Carina Bäck Trygg Idrott Carina Bäck Utvecklingsresor - tillsammans mot 2025 Fem prioriterade utvecklingsresor En ny syn på träning och tävling Inkluderande idrott för alla Jämställd för en framgångsrik idrott Den

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATIONER

VÅLD I NÄRA RELATIONER VÅLD I NÄRA RELATIONER En liten broschyr om vilken hjälp som går att få i Ljungby, Markaryd och Älmhult Det berör oss alla Är du kvinna, man, ungdom, barn som blir utsatt för någon form av våld av någon

Läs mer

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet i samarbete med 1 Se Sambandet! Forskning visar att det finns samband mellan våld mot djur och våld mot människor. Det formuleras

Läs mer

Frågor och svar kring kränkande behandling

Frågor och svar kring kränkande behandling Frågor och svar kring kränkande behandling Vad är en kränkning? Kränkning är ett paraplybegrepp där mobbning, trakasserier och övrig kränkande behandling ingår. Här ryms alla typer av handlingar som gör

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Alpgatans förskola

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Alpgatans förskola Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Alpgatans förskola Handlingsplanen är giltig från och med hösten 2018 till och med våren 2019 Innehållsförteckning Handlingsplan mot diskriminering

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Strategi mot våld i nära relation

Program Strategi Policy Riktlinje. Strategi mot våld i nära relation Program Strategi Policy Riktlinje Strategi mot våld i nära relation 2018-2022 Dokumentnamn: Strategi mot våld i nära relation Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: Kommunfullmäktige,

Läs mer

Partille kommuns arbete mot. våld i nära relationer

Partille kommuns arbete mot. våld i nära relationer Partille kommuns arbete mot våld i nära relationer Innehåll Våld i nära relationer är en folkhälsofråga... 3 Begreppet våld i nära relationer...4 Definition...5 Kommunens övergripande målsättning... 6

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

Att anmäla oro till socialtjänsten

Att anmäla oro till socialtjänsten Att anmäla oro till socialtjänsten www.upplands-bro.se Foto: Emese/Shutterstock.com Om anmälningsskyldigheten I kontakten med barn och familjer lägger vi ibland märke till saker som inte verkar stå rätt

Läs mer

Eskilstuna En FriStad för kvinnor

Eskilstuna En FriStad för kvinnor Eskilstuna En FriStad för kvinnor Handlingsplan och kunskapsöversikt 2015 2017 Kortversion 1 Inledning I denna förkortade version av Eskilstuna en FriStad för kvinnor kan du ta del av Eskilstuna kommuns

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

Riktlinjer för Våld i nära relation

Riktlinjer för Våld i nära relation Riktlinjer för Våld i nära relation Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderad Riktlinjer Vård- och omsorgsnämnden 2017-03-01 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Katarina Haddon Castor, G/VOK/Ledning/

Läs mer

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN 20 5 SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN Äldreenheten Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Innehåll Service till dig som är äldre

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2973 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Stoppa våldet i nära relationer

Motion till riksdagen: 2014/15:2973 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Stoppa våldet i nära relationer Flerpartimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2973 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Stoppa våldet i nära relationer Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Definition av våld och utsatthet

Definition av våld och utsatthet Definition av våld och utsatthet FN:s definition Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång eller

Läs mer

Att ställa frågor om våld

Att ställa frågor om våld Att ställa frågor om våld Personal inom hälso- och sjukvården har en nyckelroll när det gäller att upptäcka våldsutsatthet. Många, framför allt, kvinnor söker vård för akuta skador eller kroniska besvär

Läs mer

Stoppa mäns våld mot kvinnor

Stoppa mäns våld mot kvinnor Stoppa mäns våld mot kvinnor Mäns våld drabbar kvinnor i alla åldrar och samhällsklasser Ett samarbete mellan socialtjänsten, förskolan, skolan, polisen, landstinget, Brottsofferjouren och Kvinnojouren

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

MANUAL FÖR STÖDCHATTEN KÄRLEKEN ÄR FRI

MANUAL FÖR STÖDCHATTEN KÄRLEKEN ÄR FRI MANUAL FÖR STÖDCHATTEN KÄRLEKEN ÄR FRI INNEHÅLL Instruktioner & Inloggningsuppgifter 3 Lathund Chatt One 2 One 4 Lathund JIRA dokumentationssystem 6 2 INSTRUKTIONER & INLOGGNINGSUPPGIFTER Nedan har du

Läs mer

Vid misstanke om att barn far illa

Vid misstanke om att barn far illa Vid misstanke om att barn far illa Handlingsplan Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Handlingsplan Utbildning Utbildnings- och 2017-12-31 omsorgsutskottet Upprättad av Fastställd/upprättad

Läs mer

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur. Se Sambandet. i samarbete med. Se Sambandet inlaga kort.indd 1 2013-05-29 09.

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur. Se Sambandet. i samarbete med. Se Sambandet inlaga kort.indd 1 2013-05-29 09. Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet i samarbete med Se Sambandet inlaga kort.indd 1 2013-05-29 09.38 Copyright: Nathalie Nordén & Carin Holmberg och Se Sambandet. Layout:

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

VÅLDSPREVENTION VÄNTA INTE TILLS SKADAN REDAN ÄR SKEDD! EN START FÖR KOMMUNENS VÅLDSPREVENTIVA ARBETE

VÅLDSPREVENTION VÄNTA INTE TILLS SKADAN REDAN ÄR SKEDD! EN START FÖR KOMMUNENS VÅLDSPREVENTIVA ARBETE VÅLDSPREVENTION VÄNTA INTE TILLS SKADAN REDAN ÄR SKEDD! EN START FÖR KOMMUNENS VÅLDSPREVENTIVA ARBETE Våld är ett av Sveriges största samhällsproblem Våld är fortfarande ett av de största samhällsproblemen

Läs mer

Workshop 1: Vad är problemet? Huskurage - Hemlängtan fri från rädsla och våld

Workshop 1: Vad är problemet? Huskurage - Hemlängtan fri från rädsla och våld Workshop 1: Vad är problemet? Huskurage - Hemlängtan fri från rädsla och våld Studentbostadsföretagen Linköping 23 november Huskurage - Hemlängtan fri från rädsla och våld Huskurage - Hemlängtan fri från

Läs mer

VERKTYGSLÅDA VÅLDSPREVENTION

VERKTYGSLÅDA VÅLDSPREVENTION VERKTYGSLÅDA 2019 Innehåll SCOUTERNAS VÅLDSPREVENTIVA VERKTYGSLÅDA... 3 Vad är en våldspreventiv verktygslåda?... 3 Hur är materialet upplagt?... 3 Vad är bra att tänka på?... 4 VÅLDSPREVENTIV ORDLISTA...

Läs mer

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling.

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. SYFTE MED HANDLINGSPLANEN Selånger Bandy vill erbjuda barn och ungdomar en trygg social miljö. Syftet med denna handlingsplan är att

Läs mer

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING.

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING För år 2013-14 Förskolan Berguven Britt-Marie Bundsen ansvarig förskolechef 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Hej! Din mötesplats är med i KEKS, ett nätverk där vi tillsammans samarbetar för att göra verksamheten bättre, bland annat genom att genomföra denna Mötesplatsenkät.

Läs mer

Vägledning för chefer, om våld i nära relation när den anställda berörs

Vägledning för chefer, om våld i nära relation när den anställda berörs Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (5) Vägledning för chefer, om våld i nära relation när den anställda berörs Lagrum och styrande förutsättningar Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2013-06-10 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

MANUAL FÖR STÖDFORUMET INOM PROJEKTET KÄRLEKEN ÄR FRI ( )

MANUAL FÖR STÖDFORUMET INOM PROJEKTET KÄRLEKEN ÄR FRI ( ) MANUAL FÖR STÖDFORUMET INOM PROJEKTET KÄRLEKEN ÄR FRI (2014-2017) INNEHÅLL Instruktioner & Inloggningsuppgifter 4 Lathund JIRA dokumenteringssystem 6 Lathund Chatt One 2 One 10 3 INSTRUKTIONER & INLOGGNINGS

Läs mer

Hot och våld i nära relationer. vägledning, stöd och skydd

Hot och våld i nära relationer. vägledning, stöd och skydd Hot och våld i nära relationer vägledning, stöd och skydd Planera för din säkerhet Tänk ut säkra platser i närområdet. Lär dig viktiga telefonnummer/adresser utantill till någon som kan hjälpa dig. Bestäm

Läs mer

Vilka av situationerna och företeelserna på lapparna ansågs fel/avvikande/oväntade och uppmuntrades inte i din omgivning när du växte upp?

Vilka av situationerna och företeelserna på lapparna ansågs fel/avvikande/oväntade och uppmuntrades inte i din omgivning när du växte upp? Ett bra sätt att komma igång med ett normkritiskt arbete är att reflektera över hur du som vuxen förhåller dig till olika värderingar och normer. Din egen historia och dina erfarenheter har format de värderingar

Läs mer

Ett tryggt Hässelby-Vällingby en vecka med fokus på våldsförebyggande arbete

Ett tryggt Hässelby-Vällingby en vecka med fokus på våldsförebyggande arbete Ett tryggt Hässelby-Vällingby en vecka med fokus på våldsförebyggande arbete 30 september 4 oktober 2019 Välkommen till en vecka med föreläsningar, mingel, workshops och mycket annat! Alla aktiviteter

Läs mer

Kommunledningskontoret. Handbok. Är dina medarbetare utsatt för våld i nära relationer?

Kommunledningskontoret. Handbok. Är dina medarbetare utsatt för våld i nära relationer? Kommunledningskontoret Handbok Är dina medarbetare utsatt för våld i nära relationer? 3 1 Det fjärde jämställdhetspolitiska målet Mäns våld mot kvinnor ska upphöra 1 Denna handbok vänder sig till alla

Läs mer

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet i samarbete med Se Sambandet! Det tycks finnas en osynlig barriär mellan de som arbetar med människor och de som arbetar med djur.

Läs mer

Textning av ljudfilen om sexuella trakasserier i skolan. Tid:

Textning av ljudfilen om sexuella trakasserier i skolan. Tid: Textning av ljudfilen om sexuella trakasserier i skolan. Tid: 14.28. = Jenny Reichvald = Hilda Hedberg = Stig Gisslén = Katja Gilander Gådin [musik] Hej och välkomna till den här ljudfilen om sexuella

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER

HANDLINGSPLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER HANDLINGSPLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER Mullsjö kommuns socialtjänst Revideras 2012 Antagen av kommunstyrelsen 20090826 1 Våld i nära relationer och barn som bevittnar våldet Handlingsplanens syfte och

Läs mer

Yttrande av Centerkvinnorna över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60)

Yttrande av Centerkvinnorna över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer: Ju2016/06811/L5 Yttrande av Centerkvinnorna över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) Sammanfattning Centerkvinnorna

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU?

LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU? 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 2: VILL DU? MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Utveckla sin förmåga att uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta,

Läs mer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer Social resursförvaltning Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer 2014 2018 www.goteborg.se Innehåll Det här är en kortversion av Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer. I september 2015

Läs mer

Hbtq-perspektiv PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE I FÖRENINGSLIVET

Hbtq-perspektiv PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE I FÖRENINGSLIVET Hbtq-perspektiv PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE I FÖRENINGSLIVET 1 (8) Inledning En trygg miljö utan sexuella kränkningar och övergrepp är en förutsättning för att ha tillgång till demokratisk delaktighet och all

Läs mer

Våld i nära relationer. Annelie Karlsson och Kerstin Nettelblad

Våld i nära relationer. Annelie Karlsson och Kerstin Nettelblad Våld i nära relationer Annelie Karlsson och Kerstin Nettelblad Bild ur boken Liten av Stina Wirsén, 2014 Startades 1996 Hälso- och sjukvård Socialtjänst Polis Åklagarkammare Kriminalvård Frivilligorganisationer

Läs mer

VÅLD. - hjälp och stöd. Ring alltid 112 vid nödsituation! www.sollentuna.se. Produktion: socialkontoret 2012

VÅLD. - hjälp och stöd. Ring alltid 112 vid nödsituation! www.sollentuna.se. Produktion: socialkontoret 2012 VÅLD - hjälp och stöd Ring alltid 112 vid nödsituation! Produktion: socialkontoret 2012 www.sollentuna.se Kontaktuppgifter SOCIALKONTORET Mottagningen för barn och unga, tel 08-579 212 50 Mottagningen

Läs mer

HANDLEDARSTÖD: HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

HANDLEDARSTÖD: HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK HANDLEDARSTÖD: HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 3 3 4 4 4 5 6 7 7 Om webbutbildningen Hedersrelaterat våld och förtryck Förberedelser inför gruppdiskussionen Förberedelser: gruppdiskussionsdagen

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Rutiner vid misstanke om att en medarbetare är utsatt för våld i nära relationer

Rutiner vid misstanke om att en medarbetare är utsatt för våld i nära relationer Datum 1 (6) Anne-Li Gustafsson, 2138 Rutiner vid misstanke om att en medarbetare är utsatt för våld i nära relationer Målgrupp: Chef, företagshälsovården och HR-funktionen Våld i nära relationer en arbetsgivarfråga

Läs mer

Handlingsprogram. för åtgärder vid våld i nära relationer avseende kvinnlig personal i landstinget

Handlingsprogram. för åtgärder vid våld i nära relationer avseende kvinnlig personal i landstinget Handlingsprogram för åtgärder vid våld i nära relationer avseende kvinnlig personal i landstinget detta handlingsprogram för åtgärder vid våld i nära relationer avseende kvinnlig personal inom Landstinget

Läs mer

Bryt tystnaden om våld i nära relationer. Arbetsplatsträffmaterial

Bryt tystnaden om våld i nära relationer. Arbetsplatsträffmaterial Bryt tystnaden om våld i nära relationer Arbetsplatsträffmaterial Medborgarundersökning 2017 Undersökning om våld i nära relationer i Gävle, nästan 1000 deltog av de 3000 som enkäten gick till, både män

Läs mer

RIKTLINJER VID MISSTANKE OM FYSISK MISSHANDEL AV BARN OCH SEXUELLT UTNYTTJANDE

RIKTLINJER VID MISSTANKE OM FYSISK MISSHANDEL AV BARN OCH SEXUELLT UTNYTTJANDE RIKTLINJER VID MISSTANKE OM FYSISK MISSHANDEL AV BARN OCH SEXUELLT UTNYTTJANDE Vid misstanke om fysisk misshandel av barn och sexuellt utnyttjande bör den anmälningsskyldige göra anmälan till polisen,

Läs mer

Handlingsplan för omsorgsnämndens arbete kring våld i nära relationer

Handlingsplan för omsorgsnämndens arbete kring våld i nära relationer 2009-10-28 Uppdaterad kontakter och lagtexter 2015-04-29 Handlingsplan för omsorgsnämndens arbete kring våld i nära relationer Bakgrund Våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem som berör

Läs mer

Extramaterial till skola och förskola

Extramaterial till skola och förskola Extramaterial till skola och förskola Hej! För tredje året i rad lanserar vi Snällkalendern en julkalender med uppmaningar om att göra något snällt varje dag fram till julafton. Vi har tagit fram Snällkalendern

Läs mer

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier Page 1 of 5 Sexuella trakasserier Sexuella trakasserier kan innebära allt från kränkande kommentarer och blickar till att någon sprider rykten eller tar på dig när du inte vill. Det är bara du som kan

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning. Dir.

Kommittédirektiv. Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning. Dir. Kommittédirektiv Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning Dir. 2011:44 Beslut vid regeringssammanträde den 31 maj 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer