Ink-jet tryckning av detektorer för infrarött ljus Avtal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ink-jet tryckning av detektorer för infrarött ljus Avtal 13-376"

Transkript

1 Henrik Andersson Mittuniversitetet Avdelningen för elektronikkonstruktion Holmgatan Sundsvall E-post: Tfn: Ink-jet tryckning av detektorer för infrarött ljus Avtal

2 Abstract The goal of the project was to investigate the use of ink-jet printing technology to manufacture thermal infra-red detectors. With very low cost detectors new application areas could open up, such as integrating detectors directly on packages and similar. In the project, the polymer SU-8 was successfully ink-jet printed on plastic and Silicon substrates, showing that it would be possible to use ink-jet technology to manufacture thermally insulating membranes. In the project, bolometer structures were successfully printed using nano particle silver ink. However, the temperature coefficient, the change in resistance with temperature, was determined to not be high enough. Especially for low cost applications the thermally isolated substrate that is needed would much likely also have lower performance to cut costs. Therefore the conductive polymer PEDOT:PSS was instead evaluated. It was shown that the resistance as well as the temperature coefficient of PEDOT:PSS could be increased by using photo paper as substrate instead of plastic. This was attributed to salts in the paper coating. It is previously known that reducing PEDOT:PSS will lead to higher resistivity. It was also shown that the temperature coefficient could be further increased by coating the paper with a NaCl solution before printing the PEDOT:PSS bolometers. The highest temperature coefficient achieved for PEDOT:PSS was on NaCl coated paper. For the silver nano particle ink bolometers the highest value was The printed polymer membrane and PEDOT:PSS structure show that it is feasible to manufacture detectors with ink-jet technology, although more development is needed.

3 Bakgrund I projektet Ink-jet tryckning av detektorer för infrarött ljus var målet att undersöka möjligheten att förenkla tillverkningen ochh sänka produktionskostnaderna förr termiska detektorer genom att använda ink-jet tryckning för att tillverka hela eller delar avv detektorerna. Sådan teknik görr det inte bara möjligt att sänka komponentkok ostnaden i befintliga applikationer, utan den gör det även möjligt att använda termiska detektorer d i applikationer där det idag är för kostsamt. Man kan då tänka sig att integrera sådana detektorer direkt på t.ex. förpackningar och därigenom introducera möjligheten till nya applikationer. Även om bara ett av det nuvarande processtegen i renrumsmiljö kan ersättas med ink- att jet tryckning betyder det en besparing, ochh kan flera eller alla stegg ersättas kommer kostnaden sänkas dramatiskt. Resultat Polymermembran Termiska detektorer tillverkas vanligtvis på ett termisktt isolerande substrat s för att minimera termisk avledning från själva detektorstrukturen som sänker detektorns känslighet. Det mest använda tillvägagångsättet är att använda ett frihängande membran, en mycket tunn struktur som bara har kontakt med omgivande substrat vid kontaktledningarnas anslutningar. I det här projektet så utvärderdes möjligheten att istället ink-jet trycka ett isolerande membran. Om membranet trycks direkt på ett substrat som Kapton eller papper skulle detta skulle möjliggöra att tillverka termiska detektorer mycket billigare och enklare, men där nackdelen är att den termiska avledningen a kommer att bli större då membranet ligger direkt emot ett annatt substrat. Det kan ändå vara av intresse då en tryckt lågkostnadsdetektor skulle öppna möjligheterr för nya applikationer. Resultaten visar att tryckning av polymeren SU-8 med ink-jet är fullt genomförbart. I figur 1 visas en bild visar delar av ett polymermembran tryckt med SU-8 på Kaptonsubstrat. Kapton SU-8 Figur 1: SU-88 tryckt på Kaptonsubstrat.

4 Tryckta bolometerstrukturer Tryckning av den struktur som ska absorbera värmestrålningen och detektera denna genom en resistansförändring har gjorts på både papper och Kaptonsubstrat. För detta har två stycken silver nano partikel bläck använts, ett från ANP (S.Korea) och ett ifrån Cabot (USA), som båda har partikelstorlekar runt 30nm. Efter utvärdering av resultaten med silverbläck så bestämdes det att det var en prioritering att gå vidare med att undersöka alternativa material med högre temperaturkoefficient än silver. Metaller har genomgående relativt låga temperaturkoefficienter och då ink-jet tryckning ska användas så är dessutom tillgängliga metalliska nano partikel bläck begränsade. Då målet är att tillverka lågkostnads sensorer så kommer tryckt silver att begränsa prestanda för mycket för att kunna användas då tryckta membran inte har lika bra egenskaper som t.ex. frihängande eller etsade tunna membran tillverkade i kisel eller liknande material. Därför prioriterades att hitta ett alternativt material med högre temperaturkoefficient över att arbeta med tryckning av membran. Det material som relativt snabbt visade sig var av intresse är Poly(3,4- ethylenedioxythiophene) Polystyrene sulfonate (PEDOT:PSS) som är en ledande polymer som är ett populärt material inom tryckt elektronik och används både till elektroder och som aktivt material i elektrokemiska transistorer. PEDOT:PSS har sedan det upptäcktes på -90 talet använts i flera applikationer, varav en av de första var som antistatisk beläggning vid framkallning av fotografiskt film. Då det är närmast transperent så var i början ett stort användningsområde som antistatisk beläggning på CRT bildskärmar och nuförtiden är det ett material som börjar konkurera med transparenta metaller såsom Indium Tenn Oxid (ITO) som transparenta elektroder i switch transistorer i LCD skärmar. PEDOT:PSS bläck av typen Orgacon för ink-jet inköptes (Agfa, USA) och användes för att tryckta strukturer som utvärderades. Då en termisk detektor av bolometertyp förändrar resistans med temperatur så gäller det att justera in resistansen så att den är tillräckligt hög för att effektivt kunna mäta förändringar då en mycket liten förändring blir problematisk att skilja från störningar och kontaktresistanser och speciellt i lågkostnadsapplikationer kommer detta att vara ett problem. Silver nano partikel bläck För att få så smala linjer som möjligt används 1pL skrivarpatroner. Som väntat är linjeupplösningen bättre på papper då detta har ett absorptionslager som tar upp lösningsmedlet i bläcket snabbt medan däremot på Kapton flyter bläcket ut mer då detta inte är absorberande. I figur 2 visas ett silvermönster tryckt på fotopapper och i figur 3 på Kapton, (observera att figur 2 och 3 har olika skala).

5 Figur 2: Silver nano partikel bläck från ANP tryckt på p fotopapper. Figur 3: Silver nano partikel bläck från ANP tryckt på Kapton. Tester med ett silverbläck från Cabot ger bättre tryckresultat. I figur 4 visas en bolometerstruktur med en linjebredd på 28µm trycktt på Kapton (samma skala som figur 3). Däremot så är inte konduktiviteteten tillräckligt bra.

6 Figur 4: Silver nano partikel bläck från Cabot tryckt på Kapton med linjebredd 28µm. Tryckning av silverbläck på tryckt SU-8 gerr inte sammanhängande linjer utan separata droppar. Det beror på att ytenerginn är hög då Su-8 är hydrofobt. I figur 5 kan man se att det bildas enskilda droppar i stället för sammanhängande linjer. Figur 5: Silver nano partikel bläck från Cabot tryckt på SU-8 där bläcket separerar i enskilda droppar istället för sammanhängande linjer. Tester med att plasma behandla SU-8 för att sänka ytenergin har gett bra resultat. I figur 6 visas en mikroskopbild av en struktur tryckt med Cabot bläck på en kiselskiva med spinncoatad SU-8 som har plasmabehandlats. Här kan man se att bläcket flyter ut mer än i figur 5 och skapar sammanhängande linjer. Skalan och mönstret är samma som visas i figur 4, och man kan se att jämfört med tryckning på Kapton så ger tryckning på plasmabehandlad SU-8 något bredare linjer. Avbrotten i linjerna beror troligen på defekter vid tryckning, men kan eventuellt bero på att ytenergin fortfarande är förr hög och att vertikala linjer separerar.

7 Figur 6: Silver nano partikel bläck från Cabot tryckt på SU-8 som plasmabehandlats. Mätningar har utförts på bolometerstrukturer, som visas i figur 3, samt tryckta linjer. Proven har placerats i en ugn där de upphettas samtidigt som resistansen på proverna mäts. Hela strukturen och substratet värms här upp till samma temperatur till skillnad från en färdig bolometer där inkommande värmestrålning ska mätas. Mätningen gör det dock möjligt att estimera temperaturkoefficienten (α). Solitt silver har ett α = 0,0038 vilket betyder att den förväntade resistansförändringen är en ökning av ca 0,38% per grads förändring i temperatur. I figur 7 visas normaliserade mätningar för temperaturökningar från rumstemperatur (ca 22 C) till 60 C för tryckta linjer samt från rumstemperatur upp till 60 C respektive 80 C för bolometer strukturer. Efter att temperaturen uppnått maximalt värde så stängs ugnen av och mätningen fortsätter under det att temperaturen sjunker. Den uppmätta förändringen är mycket lika för både linjer och bolometer strukturer och ger α =0,0009, vilket är ca 4,5ggr lägre än α för solitt silver. Skillnaden skulle kunna bero på att resistansen ökar i silverpartiklarna, som förväntat, men samtidigt minskar resistansen när partiklarna och rester av polymer i bläcketexpanderar och partiklarna får därigenom bättre kontakt vilket skulle leda till en lägre total resistansökning jämfört med bulk silver. Figur 7: Normaliserad resistansförändring av tryckta linjer och bolometerstrukturer vid upphettning till 60 C respektive 80 C med efterföljande avkylning.

8 PEDOT:PSS En tidig slutsats var att resistansen av PEDOT:PSS är mycket högre än för samma struktur tryckt med silverbläck och därför designades bolometerstrukturerna som en tunn linje mellan två kontakter, se figur 8. Figur 8: Tryckta bolometerstrukturer på papper, till vänster, och förstoring av den 30 µm breda aktiva linjen mellan kontakterna, till höger. Tester med att trycka på olika fotopapper, glas och kisel visade att resistansen är mycket högre på papperssubstrat, tiotals MΩ jämfört med KΩ. Också temperaturkoefficienten är väsentligt högre på papperssubstrat. I figur 9 visas mätningar av bolometerstrukturer utförda på samma sätt som för nano partikel silver strukturerna som beskrivits tidigare. Resistansen förändras kraftigt för strukturerna tryckta på papper medan skillnaden för strukturerna tryckta på glas och kiselsubstrat är marginella, observera att det är logaritmisk skala på y-axeln och att mätningarna är gjorda vid olika tillfällen så därför sker inte resistansförändringarna på samma positioner på tidsskalan. Detta ledde vidare till att undersöka orsaken till den markanta skillnaden, och slutsatsen är att salter i bestrykningen på fotopapperet troligen migrerar upp i bläcket vid tryckning. Det är känt att salter reducerar PEDOT:PSS vilket leder till högre resistans. Genom att bestryka pappersubstrat med saltlösning så utvärderades den inverkan som salt har på resistansen och temperaturkoefficienten av PEDOT:PSS. Intressant nog så visade det sig att resistans och temperaturkoefficient ökade med ökande salthalt. I figur 10 som visar resistans och figur 11 som visar normaliserad resistans, visas resultat från mätning på obehandlat Canon och HP papper samt på HP papper bestruket med 0,1 respektive 1 Mol NaCl lösning. Mätningar gjordes på flera efterföljande upphettningar till 80 C och nedkylningar för att se repeterbarhet. Bolometerstrukturerna som trycktes på HP papper bestruket med 0.1 respektive 1 Mol NaCl uppvisade en resistansminskning med 63% respektive 80% jämfört med 65 % för obestruket papper.

9 Figur 9: Resistansförändring av tryckta PEDOT:PSS bolometerstrukturer på olika substrat vid upphettning till 80 C med efterföljande avkylning. Figur 10: Resistansförändring av tryckta bolometerstrukturer vid temperatur som cyklas mellan rumstemperatur och 80 C.

10 Figur 11: Normaliserad resistansförändring av tryckta bolometerstrukturer vid temperatur som cyklas mellan rumstemperatur och 80 C. I figur 12 visas normaliserad resistans som en funktion av temperaturen för bolometerstrukturer tryckta på vanligt HP fotopapper och papper bestruket med 1 Mol NaCl. Temperaturkoefficienten, α, är beräknad till -0,0095 respektive -0,013. Figur 12: Normaliserad resistansförändring som en funktion av temperatur av PEDOT:PSS bolometerstrukturer tryckta på HP fotopapper med och utan 1 Mol NaCl bestrykning.

11 Slutsats För att tillverka en bolometer behövs en struktur med tillräckligt hög resistans för att resultera i en mätbar resistansförändring vid små temperaturskillnader. Ett material med högre temperaturkoefficient ger ett större utslag på temperaturförändringar. Den totala resistansen kontrolleras med geometrin på den tryckta strukturen, en bredare linje kan kompenseras med en längre men då ökar den totala arean av bolometern. Resultaten visar att det är möjligt att trycka en silver nano partikel struktur med 28 µm linjebredd på Kaptonsubstrat vilket gör det möjligt att tillverka en bolometer i silver nano partikel bläck i storleksordningen 1mm 2 med tillräckligt hög resistans. Det har visats att PEDOT:PSS är ett bättre material att använda då det har mycket större termisk koefficient. Efter tester var slutsatsen att resistans och temperaturkoefficient varierade beroende på om papper eller andra substrat användes. Slutsatsen är att bestrykningen på papperet innehåller salter som reducerar PEDOT:PSS bläcket vid tryckning och därigenom ökar resistansen. Det visades också att temperaturkoefficienten kan ökas ytterligare genom att bestryka fotopapperet med en NaCl lösning innan tryckning. Den högsta temperaturkoefficienten, α, är -0,013 som uppnåddes med PEDOT:PSS tryckt på NaCl bestruket fotopapper. Det kan jämföras med 0,0009 som uppnåddes för silver nano-partikel bläck och 0,0038 för solitt silver. Det har visats att det går att trycka polymermembran med ink-jet teknik. Tillsammans med bolometerstrukturer gjorda i PEDOT:PSS är detta bra steg mot att tillverka en helt tryckt termisk detektor på flexibelt substrat.

En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning.

En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning. F5 LE1460 Analog elektronik 2005-11-23 kl 08.15 12.00 Alfa En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning. ( Impedans är inte samma sak som resistans. Impedans

Läs mer

Tryckta transistorer på papper och plast

Tryckta transistorer på papper och plast Tryckta transistorer på papper och plast Daniel Tobjörk, N. Kaihovirta, T. Mäkelä, R. Österbacka, R. Bollström, A. Määttänen, P. Ihalainen, J. Peltonen, M. Toivakka, Åbo Akademi, Laboratoriet för pappersförädling

Läs mer

Kapacitansmätning av MOS-struktur

Kapacitansmätning av MOS-struktur Kapacitansmätning av MOS-struktur MOS står för Metal Oxide Semiconductor. Figur 1 beskriver den MOS vi hade på labben. Notera att figuren inte är skalenlig. I vår MOS var alltså: M: Nickel, O: hafniumoxid

Läs mer

Skogsindustridagarna 2014 Thomas Öhlund

Skogsindustridagarna 2014 Thomas Öhlund Skogsindustridagarna 2014 Thomas Öhlund Tryckt funktionalitet: Funktionellt material applicerat med tryckteknik Materialet är upplöst i en vätska för att bilda ett bläck Funktionen kan vara tex. Ledande

Läs mer

Forma komprimerat trä

Forma komprimerat trä Forma komprimerat trä - maskinell bearbetning av fria former Peter Conradsson MÖBELSNICKERI Carl Malmsten Centrum för Träteknik & Design REG NR: LiU-IEI-TEK-G 07/0025 SE Oktober 2007 Omslagsbild: Stol

Läs mer

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Solowheel Namn: Jesper Edqvist Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract We got an assignment that we should do an essay about something we wanted to dig deeper into. In my case I dug deeper into what a

Läs mer

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING 2007-08-20 Introduktion Nedsmutsning av smörjolja Smörjoljor används i många applikationer i industrin. Gemensamt för dessa processer är att

Läs mer

LINC MODELL 13. INR SVERIGE AB Kosterögatan 15 SE-211 24 Malmö 13 EN 1428:2005+A1:2008

LINC MODELL 13. INR SVERIGE AB Kosterögatan 15 SE-211 24 Malmö 13 EN 1428:2005+A1:2008 LINC MODELL 13 151005 Produkten är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. INR garanterar produktens funktion om branschreglerna och monteringsanvisningen följs. INR SVERIGE AB Kosterögatan

Läs mer

Grindar och transistorer

Grindar och transistorer Föreläsningsanteckningar Föreläsning 17 - Digitalteknik I boken: nns ej med Grindar och transistorer Vi ska kort beskriva lite om hur vi kan bygga upp olika typer av grindar med hjälp av transistorer.

Läs mer

ETE310 Miljö och Fysik VT2016 BELYSNING. Linköpings universitet Mikael Syväjärvi

ETE310 Miljö och Fysik VT2016 BELYSNING. Linköpings universitet Mikael Syväjärvi ETE310 Miljö och Fysik VT2016 BELYSNING Linköpings universitet Mikael Syväjärvi Det finns mycket belysning i världen. Photo: Philip Hens EU beslutade att fasa ut glödlampan Corren 8 okt 2008 EU beslut

Läs mer

6. Likströmskretsar. 6.1 Elektrisk ström, I

6. Likströmskretsar. 6.1 Elektrisk ström, I 6. Likströmskretsar 6.1 Elektrisk ström, I Elektrisk ström har definierats som laddade partiklars rörelse mer specifikt som den laddningsmängd som rör sig genom en area på en viss tid. Elström kan bestå

Läs mer

Varmförzinkning i nickellegerade bad för och nackdelar

Varmförzinkning i nickellegerade bad för och nackdelar Varmförzinkning i nickellegerade bad för och nackdelar Varför nickel? Nickel minskar reaktiviteten inom Sandelinområdet, så att problemen med extremt tjocka skikt med dålig vidhäftning blir mindre Minskar

Läs mer

4 Laboration 4. Brus och termo-emk

4 Laboration 4. Brus och termo-emk 4 Laboration 4. Brus och termoemk 4.1 Laborationens syfte Detektera signaler i brus: Detektera periodisk (sinusformad) signal med hjälp av medelvärdesbildning. Detektera transient (nästan i alla fall)

Läs mer

Sensorteknik Ex-tenta 1

Sensorteknik Ex-tenta 1 Elektrisk mätteknik LTH Sensorteknik Ex-tenta 1 Tillåtna hjälpmedel: Kalkylator och/eller tabell. Anvisningar: De 16 första frågorna bör besvaras relativt kortfattat, t.ex. genom en enkel ritning och en

Läs mer

Lab. E3 Mätteknisk rapport

Lab. E3 Mätteknisk rapport Lab. Mätteknisk rapport Okänd spänningsgenerator Fredrik Andersson Björn Bertilsson Stockholm 1999 nstitutionen S, Kungliga Tekniska Högskolan 7 Sammanfattning denna laboration har vi bestämt egenskaperna

Läs mer

Marika Edoff. En intervju av Peter Du Rietz 22 oktober 2008

Marika Edoff. En intervju av Peter Du Rietz 22 oktober 2008 Marika Edoff En intervju av Peter Du Rietz 22 oktober 2008 Ångström Solar Center / Solibro Denna intervju har genomförts inom ramen för Tekniska museets samtidsdokumenterande verksamhet. Intervjun som

Läs mer

Vad är KiselGermanium?

Vad är KiselGermanium? Vad är KiselGermanium? Kiselgermanium, eller SiGe, får nog sägas vara den nya teknologin på modet inom området integrerade kretsar för radiofrekvenser, RF-ASIC. Det kan vara på sin plats med en genomgång

Läs mer

Improved surface Even silkier A sophisticated challenger 47, 50, 53, 58

Improved surface Even silkier A sophisticated challenger 47, 50, 53, 58 Improved surface Even silkier A sophisticated challenger 47, 50, 53, 58 Holmen VIEW vidgar vyerna När detaljerna avgör och kvaliteten är viktig är Holmen VIEW rätt val. Mjukheten i papperet, läsbarheten

Läs mer

Design och Miljö Cleantech Maj 2010

Design och Miljö Cleantech Maj 2010 Design och miljön Hur kan design bidra till en bättre miljö? Elisabeth Ramel-Wåhrberg 01 INSIGHTS 02 STRATEGIES 03 CONCEPTS 04 ACTION 05 FEEDBACK 2010-05-11 We Vi designar are world lösningar leading

Läs mer

Ett hållbart boende A sustainable living. Mikael Hassel. Handledare/ Supervisor. Examiner. Katarina Lundeberg/Fredric Benesch

Ett hållbart boende A sustainable living. Mikael Hassel. Handledare/ Supervisor. Examiner. Katarina Lundeberg/Fredric Benesch Ett hållbart boende A sustainable living Mikael Hassel Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner atarina Lundeberg/redric Benesch Jes us Azpeitia Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree

Läs mer

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Självkörande bilar Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Abstract This report is about driverless cars and if they would make the traffic safer in the future. Google is currently working on their driverless car

Läs mer

Mönster. Ulf Cederling Växjö University Ulf.Cederling@msi.vxu.se http://www.msi.vxu.se/~ulfce. Slide 1

Mönster. Ulf Cederling Växjö University Ulf.Cederling@msi.vxu.se http://www.msi.vxu.se/~ulfce. Slide 1 Mönster Ulf Cederling Växjö University UlfCederling@msivxuse http://wwwmsivxuse/~ulfce Slide 1 Beskrivningsmall Beskrivningsmallen är inspirerad av den som användes på AG Communication Systems (AGCS) Linda

Läs mer

Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten

Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten Sara Königson (SLU) och Viking Bengtsson (Hallands Skaldjursförening) Introduktion Bakgrund Program Sälar och Fiske, SLU har under flera år arbetat

Läs mer

1.1 Mätning av permittiviteten i vakuum med en skivkondensator

1.1 Mätning av permittiviteten i vakuum med en skivkondensator PERMITTIVITET Inledning Låt oss betrakta en skivkondensator som består av två parallella metalskivor. Då en laddad partikel förflyttas från den ena till den andra skivan får skivorna laddningen +Q och

Läs mer

CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND. Frukostseminarium 11 oktober 2018

CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND. Frukostseminarium 11 oktober 2018 CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND Frukostseminarium 11 oktober 2018 EGNA FÖRÄNDRINGAR ü Fundera på ett par förändringar du drivit eller varit del av ü De som gått bra och det som gått dåligt. Vi pratar om

Läs mer

Kopparsmälta från Hagby

Kopparsmälta från Hagby UV GAL PM 2013:02 GEOARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Kopparsmälta från Hagby Kemisk analys av en smälta Småland, Kalmar kn, Hagby sn, Lokal 29, RAÄ 146 Lena Grandin Innehåll Sammanfattning... 5 Abstract... 5

Läs mer

Foto och Bild - Lab B

Foto och Bild - Lab B Biomedicinsk fysik & röntgenfysik Kjell Carlsson Foto och Bild - Lab B Svartvitt kopieringsarbete, tonreproduktion Kurs: 2D1574, Medieteknik grundkurs, moment: Foto och bild Kjell Carlsson & Hans Järling

Läs mer

LABORATIONSINSTRUKTION. Mätning på dioder och transistorer

LABORATIONSINSTRUKTION. Mätning på dioder och transistorer Lars-Erik Cederlöf LABORATIONSINSTRUKTION LABORATION Mätning på dioder och transistorer KURS Elektronik grundkurs LAB NR 4 INNEHÅLL Data om dioden 1N4148 Kontroll av diod Diodens karaktäristik Data om

Läs mer

Forskning och utveckling av smarta glas. Gunnar A. Niklasson Institutionen för Teknikvetenskaper Uppsala Universitet

Forskning och utveckling av smarta glas. Gunnar A. Niklasson Institutionen för Teknikvetenskaper Uppsala Universitet Forskning och utveckling av smarta glas Gunnar A. Niklasson Institutionen för Teknikvetenskaper Uppsala Universitet ENERGIEFFEKTIVITET Mer än 30% av energianvändningen inom EU sker inom byggnadssektorn.

Läs mer

Mikro/Nanoelektronik. Jan Andersson, Adj. Prof. STC Center Mittuniversitetet, Sundsvall STC Sensible Things that Communicate

Mikro/Nanoelektronik. Jan Andersson, Adj. Prof. STC Center Mittuniversitetet, Sundsvall STC Sensible Things that Communicate Ett Kompetensnav inom SIO Smartare Elektroniksystem, om: Mikro/Nanoelektronik Jan Andersson, Adj. Prof. STC Center, Sundsvall STC Sensible Things that Communicate Ett Kompetensnav inom SIO Smartare Elektroniksystem,

Läs mer

4:7 Dioden och likriktning.

4:7 Dioden och likriktning. 4:7 Dioden och likriktning. Inledning Nu skall vi se vad vi har för användning av våra kunskaper från det tidigare avsnittet om halvledare. Det är ju inget självändamål att tillverka halvledare, utan de

Läs mer

EF24mm f/1.4l II USM SWE. Bruksanvisning

EF24mm f/1.4l II USM SWE. Bruksanvisning EF24mm f/1.4l II USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF24mm f/1,4l II USM är ett vidvinkelobjektiv med höga prestanda för EOS-kameror. "USM" står för Ultrasonic

Läs mer

Tentamen i SK1111 Elektricitets- och vågrörelselära för K, Bio fr den 13 jan 2012 kl 9-14

Tentamen i SK1111 Elektricitets- och vågrörelselära för K, Bio fr den 13 jan 2012 kl 9-14 Tentamen i SK1111 Elektricitets- och vågrörelselära för K, Bio fr den 13 jan 2012 kl 9-14 Tillåtna hjälpmedel: Två st A4-sidor med eget material, på tentamen utdelat datablad, på tentamen utdelade sammanfattningar

Läs mer

Projektarbete Kylskåp

Projektarbete Kylskåp TMMI44 Projektarbete Kylskåp Mi 1b Grupp 5 Erik Runesvärd, 950213, eriru231@student.liu.se Mayur Vaghjiani, 940712, mayva604@student.liu.se Filip Naeslund, 930114, filna681@student.liu.se Gustav Larsson,

Läs mer

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet.

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet. Avsikten med laborationen är att studera de elektriska ledningsmekanismerna hos i första hand halvledarmaterial. Från mätningar av konduktivitetens temperaturberoende samt Hall-effekten kan en hel del

Läs mer

Glödlamporna är urfasade

Glödlamporna är urfasade Glödlamporna är urfasade Inom EU har alla matta och klara glödlampor förbjudits. Förbudet innebär att lamporna inte får importeras, men kvarvarande lampor får säljas och användas. Den fortsatta tidplanen

Läs mer

3.1.1 3.1.2. Lösningar elektrisk mätteknik

3.1.1 3.1.2. Lösningar elektrisk mätteknik 3.1.1 a) Instrument 2,3 och 4. b) 1. Instrumentet visar medelvärdet av signalen, alltså A. 2. Instrumentet likriktar signalen och multiplicerar medelvärdet av den likriktade signalen med formfaktorn för

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV BOSTÄDER Kvarteret Nornan, Glumslöv

MILJÖBEDÖMNING AV BOSTÄDER Kvarteret Nornan, Glumslöv INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK OCH BYGGD MILJÖ MILJÖBEDÖMNING AV BOSTÄDER Kvarteret Nornan, Glumslöv Eva Lif Juni 2008 Examensarbete i Byggnadsteknik, 15 poäng (C-nivå) Handledare (intern): Mauritz Glaumann

Läs mer

LABORATION 2 MIKROSKOPET

LABORATION 2 MIKROSKOPET LABORATION 2 MIKROSKOPET Personnummer Namn Laborationen godkänd Datum Assistent Kungliga Tekniska högskolan BIOX 1 (6) LABORATION 2 MIKROSKOPET Att läsa i kursboken: sid. 189-194 Förberedelseuppgifter:

Läs mer

Laboration 2 Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska Högskola (BTH)

Laboration 2 Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska Högskola (BTH) Laboration 2 Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska Högskola (BTH) Växelspänningsexperiment Namn: Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska

Läs mer

Slitskyddade skovlar för slunghjul

Slitskyddade skovlar för slunghjul Slitskyddade skovlar för slunghjul Skovlar i slungblästringsmaskiner utsätts för ett kraftigt slitage. Därför är skovlarna tillverkade i slitstål. Ni-hard och andra höglegerade stål är vanligt förekommande.

Läs mer

Bara Växtvägg Vertikalt växande miljö

Bara Växtvägg Vertikalt växande miljö Vertikalt växande miljö Bara väggen vertikalt växande miljö både inomhus och utomhus Gröna och växande väggar inomhus och utomhus. Med kan drömmen bli verklighet. Mer växtlighet inomhus och utomhus i stadsmiljö

Läs mer

Förpackningsmaterial för livsmedel på restaurang och pizzeria

Förpackningsmaterial för livsmedel på restaurang och pizzeria 1 för livsmedel på restaurang och pizzeria Kontrollprojekt i Jönköpings län 2013 2 Sammanfattning Ett kontrollinriktat projekt utfördes under 2013 av tolv kommuner i Jönköpings län, i syfte att få en övergripande

Läs mer

Mittuniversitetet Institutionen informationsteknologi och medier

Mittuniversitetet Institutionen informationsteknologi och medier Mittuniversitetet Institutionen informationsteknologi och medier RAPPORT 08-05-16 Civilingenjörsprogrammet, teknisk design, 180 p Kommunikation i tal och skrift, 4 p Examinator: Kenneth Berg Platta tv-skärmar

Läs mer

MinBaS Område 2 Rapport nr 2:16 Mineral Ballast Sten

MinBaS Område 2 Rapport nr 2:16 Mineral Ballast Sten MinBaS projekt nr 2,2 Framtida betong Delprojekt 2,23 Utnyttjande av alternativa typer av ballast i betong Krossad ballast i betong Kompletterande laboratorieförsök och fullskaleförsök Delrapport 4 i pågående

Läs mer

balans Serie 7 - The best working position is to be balanced - in the centre of your own gravity! balans 7,45

balans Serie 7 - The best working position is to be balanced - in the centre of your own gravity! balans 7,45 balans Serie 7 - The best working position is to be balanced - in the centre of your own gravity! balans 7,45 balans dynamic seating system TM Wheelbase aluminium Hjulkryss aluminium Back support upholstered,

Läs mer

kg ytvikt format kg/ ark ark ark under över g mm 1000 pkt well pall best nr anmärkning 300 300 pallpris kr/1000 ark 1 2 3

kg ytvikt format kg/ ark ark ark under över g mm 1000 pkt well pall best nr anmärkning 300 300 pallpris kr/1000 ark 1 2 3 Office A Arkivpapper Aktomslag 5:16 Aktomslag smallpack 5:17 Prime Archival 5:16 Svenskt Arkiv 5:16 B Bestruket Coated Gloss 5:1 Coated Silk 5:1 Digigreen Gloss 5:2 Digigreen Silk 5:3 Brevpapper Conqueror

Läs mer

State Examinations Commission

State Examinations Commission State Examinations Commission Marking schemes published by the State Examinations Commission are not intended to be standalone documents. They are an essential resource for examiners who receive training

Läs mer

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Kölskyddet som har en blandning av EPDM och SBR kan limmas mot plast, bly och järn. Den yta som limning sker mot ska vara behandlad

Läs mer

Grafisk teknik IMCDP IMCDP IMCDP. IMCDP(filter) Sasan Gooran (HT 2006) Assumptions:

Grafisk teknik IMCDP IMCDP IMCDP. IMCDP(filter) Sasan Gooran (HT 2006) Assumptions: IMCDP Grafisk teknik The impact of the placed dot is fed back to the original image by a filter Original Image Binary Image Sasan Gooran (HT 2006) The next dot is placed where the modified image has its

Läs mer

IKOT Steg 2. Grupp F5

IKOT Steg 2. Grupp F5 IKOT Steg 2 Grupp F5 Innehållsförteckning Förord... 2 2.1 Samverkan mellan kund och produkt... 2 2.2 Livscykelanalys... 4 Material... 4 Produktion... 4 Transport... 5 Användning... 5 Återvinning... 5 2.3

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

Handledning. Innehållsförteckning

Handledning. Innehållsförteckning 1 Handledning Denna broschyr har tagits fram för att öka förståelsen för metall- och mineralindustrin i dagens samhälle. Innehållet har utformats med utgångspunkt från grundskolans styrdokument för år

Läs mer

Samrådsgrupper Hösten 2014

Samrådsgrupper Hösten 2014 Sanja Honkanen Skoog Ungas Röst -Nuorten Äänet Hösten 2014 Situationen i samrådsgrupper i Sverige idag I mitten av september fick de 52 finska förvaltningskommuner som i dag har en koordinater eller samordnare

Läs mer

LÄRAN OM LJUSET OPTIK

LÄRAN OM LJUSET OPTIK LÄRAN OM LJUSET OPTIK VAD ÄR LJUS? Ljus kallas också för elektromagnetisk strålning Ljus består av små partiklar som kallas fotoner Fotonerna rör sig med en hastighet av 300 000 km/s vilket är ljusets

Läs mer

Mätningar på solcellspanel

Mätningar på solcellspanel Projektlaboration Mätningar på solcellspanel Mätteknik Av Henrik Bergman Laboranter: Henrik Bergman Mauritz Edlund Uppsala 2015 03 22 Inledning Solceller omvandlar energi i form av ljus till en elektrisk

Läs mer

Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2!

Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2! Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2! Med de nya miljökraven enligt CEN-standard följer nya enheter för vad vi skall ange som gränsvärden. Vi kommer att få vänja oss vid en ny sort som heter

Läs mer

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord.

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Tänk dig en tvättmaskin som står på gummifötter. Ytterhöljet är en typisk utsatt del. Om fasen pga ett isolationfel kommer i beröring med ytterhöljet får hela tvättmaskinen

Läs mer

Preschool Kindergarten

Preschool Kindergarten Preschool Kindergarten Objectives CCSS Reading: Foundational Skills RF.K.1.D: Recognize and name all upper- and lowercase letters of the alphabet. RF.K.3.A: Demonstrate basic knowledge of one-toone letter-sound

Läs mer

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVAR

TENTAMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVAR ELEKTROTEKNIK Inlämningstid Kl: 1 MSKINKONSTRUKTION KTH TENTMENSUPPGIFTER I ELEKTROTEKNIK MED SVR Elektroteknik MF1017 013 10 31 Kl: 14:00 17:00 Du får, som hjälpmedel, använda räknedosa, kursens lärobok

Läs mer

LINC Modell 17 130624A

LINC Modell 17 130624A LINC Modell 17 130624A Denna produkt är anpassad till Branschregler Säker Vatteninstallation. INR garanterar produktens funktion om branschregler och monteringsanvisning följs. INR SVERIGE AB Kosterögatan

Läs mer

H 310 Svampar 1,2. Sven Erik Mattsson Inledning. Färgkort

H 310 Svampar 1,2. Sven Erik Mattsson Inledning. Färgkort H 310 Svampar 1,2 Sven Erik Mattsson Inledning Denna artikel redogör för resultatet av ett antal års samlande och studier av H 310 Svampar som väl bör få speciell uppmärksamhet i höst eftersom Posten ger

Läs mer

Så jobbar du med varmförzinkat stål

Så jobbar du med varmförzinkat stål Från projektering till montering Så jobbar du med varmförzinkat stål Annikki Hirn Nordic Galvanizers Nordic Galvanizers - branschföreningen för varmförzinkningsföretag i Norden Driver ett informationskontor

Läs mer

Installationsanvisning. Brandlarmscentral ALPHA. Best nr. 21200. Introduktion

Installationsanvisning. Brandlarmscentral ALPHA. Best nr. 21200. Introduktion Brandlarmscentral ALPHA Best nr. 21200 Introduktion Installationsanvisning Beskrivning av ingångarnas funktion Till skillnad från vad man kan tro så skickar även en ingång ut en spänning. Strömmen som

Läs mer

Ett företag tillverkar två produkter A och B. För respektive produkt finns nedanstående information. Beloppen är angivna i 1000.

Ett företag tillverkar två produkter A och B. För respektive produkt finns nedanstående information. Beloppen är angivna i 1000. Namn Personbeteckning Ifylles av examinator: Uppgift 1: poäng Svenska handelshögskolan INTRÄDESPROV 17.6.2002 Uppgift 1 (8 poäng) Ett företag tillverkar två produkter A och B. För respektive produkt finns

Läs mer

Vätebränsle. Namn: Rasmus Rynell. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Vätebränsle. Namn: Rasmus Rynell. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Vätebränsle Namn: Rasmus Rynell Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about Hydrogen as the future fuel. I chose this topic because I think that it s really interesting to look in to the

Läs mer

Separata blad för varje problem.

Separata blad för varje problem. Institutionen för Fysik och Materialvetenskap Tentamen i FYSIK A 2008-12-12 för Tekniskt/Naturvetenskapligt Basår lärare : Johan Larsson, Lennart Selander, Sveinn Bjarman, Kjell Pernestål (nätbasår) Skrivtid

Läs mer

Guide för pdf-formulär

Guide för pdf-formulär Guide för pdf-formulär Innehållsförteckning Rätt programvara... 3 Instruktion för automatiskt formulär... 3 Steg 1 Mall till pdf-format via Word... 3 Alternativt steg 1 Mall till pdf-format via Acrobat...

Läs mer

Trycket beror på ytan

Trycket beror på ytan Inledning Trycket beror på ytan Du har två föremål med samma massa och balanserar dem på varsin handflata. Det ena föremålet har en mycket smalare stödyta än det andra. Förmodligen känns föremålet med

Läs mer

Vindbrukskollen Nationell databas för planerade och befintliga vindkraftverk Insamling och utveckling

Vindbrukskollen Nationell databas för planerade och befintliga vindkraftverk Insamling och utveckling Vindbrukskollen Nationell databas för planerade och befintliga vindkraftverk Insamling och utveckling Slutrapport Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Sammanfattning... 2 Summary... 2 Bakgrund...

Läs mer

Banbrytande elektronik Är vi i ett paradigmskifte?

Banbrytande elektronik Är vi i ett paradigmskifte? Banbrytande elektronik Är vi i ett paradigmskifte? Hans Hentzell 2007-03-28 # 1 www.acreo.se Acreo 2006 Antal medarbetare 140 Omsättning 190 MSEK varav Näringslivsfinansiering: Kontant 75 MSEK In kind

Läs mer

Matematik. Delprov B. Vårterminen 2009 ÄMNESPROV. Del B1 ÅRSKURS. Elevens namn

Matematik. Delprov B. Vårterminen 2009 ÄMNESPROV. Del B1 ÅRSKURS. Elevens namn ÄMNESPROV Matematik ÅRSKURS 9 Prov som ska återanvändas omfattas av sekretess enligt 4 kap. 3 sekretesslagen. Avsikten är att detta prov ska kunna återanvändas t.o.m. 2009-06-30. Vid sekretessbedömning

Läs mer

Brandorsaksutredning. Villabrand, 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se. Lars-Göran Nyhlén. Brandorsaksutredare

Brandorsaksutredning. Villabrand, 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se. Lars-Göran Nyhlén. Brandorsaksutredare Avdelning, handläggare, tfn, e-post Datum Beteckning 1 (7) Samhällsskyddsavdelningen Lars-Göran Nyhlén Brandorsaksutredning 070 1916282 lars.nyhlen@sundsvall.se Brandorsaksutredning Villabrand, Av Lars-Göran

Läs mer

Guide för trycksaksframställning

Guide för trycksaksframställning Guide för trycksaksframställning I den här guiden går vi igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningar för layoutprogrammet Adobe InDesign samt kortfattat om hur Photoshop och Officeprogram

Läs mer

WALLENBERGS FYSIKPRIS 2016

WALLENBERGS FYSIKPRIS 2016 WALLENBERGS FYSIKPRIS 2016 Tävlingsuppgifter (Kvalificeringstävlingen) Riv loss detta blad och häfta ihop det med de lösta tävlingsuppgifterna. Resten av detta uppgiftshäfte får du behålla. Fyll i uppgifterna

Läs mer

Jan-Erik Svensson. Energi och material Institutionen för Kemi och Kemiteknik Chalmers tekniska högskola

Jan-Erik Svensson. Energi och material Institutionen för Kemi och Kemiteknik Chalmers tekniska högskola FFI projekt Förbättringar av livslängden av fastoxidbränsleceller- APU för tunga fordons applikationer (Improving Lifetime Performance of SOFC for Truck APUs) Jan-Erik Svensson Energi och material Institutionen

Läs mer

VÄRMELASTER FRÅN TERMISK STRÅLNING I ROSTERPANNOR HENRIK HOFGREN

VÄRMELASTER FRÅN TERMISK STRÅLNING I ROSTERPANNOR HENRIK HOFGREN VÄRMELASTER FRÅN TERMISK STRÅLNING I ROSTERPANNOR HENRIK HOFGREN Ett samarbete mellan: Publikationer H. Hofgren et. al Measurements of some characteristics of thermal radiation in a 400 kw grate fired

Läs mer

KOBRA. Användarmanual. Manual 025

KOBRA. Användarmanual. Manual 025 KOBRA Användarmanual Manual 025 Säkerhet Ankarspelet skall inte användas som förtöjning utan en avlastning skall alltid skapas via en pollare eller liknande. Båtens motor skall alltid vara igång som en

Läs mer

vilken roll kommer vindenergi att spela i det svenska energisystemet? hur många TWh kommer att produceras 2050? och var kommer det att byggas?

vilken roll kommer vindenergi att spela i det svenska energisystemet? hur många TWh kommer att produceras 2050? och var kommer det att byggas? vilken roll kommer vindenergi att spela i det svenska energisystemet? hur många TWh kommer att produceras 2050? och var kommer det att byggas? IVA seminarium 8 april 2013 Matthias Rapp agenda Internationell

Läs mer

artikellista stockholm 2011

artikellista stockholm 2011 artikellista stockholm 2011 Närproducerade huspapper, tillverkade i Bohuslän och Dalarna. Amber Graphic tillverkas av Arctic Paper Munkedals AB. Arctic Matt och Arctic Silk + tillverkas av Arctic Paper

Läs mer

Bostadsaggregat RECOM 4. Experter på inneklimat i lågenergihus

Bostadsaggregat RECOM 4. Experter på inneklimat i lågenergihus Experter på inneklimat i lågenergihus ... sid. 3 Om aggregatet... sid. 4 Prestanda... sid. 5 Tekniska data... sid. 6 Mått... sid. 7 Ventilation & värmeåtervinning... sid. 7 Komponenter... sid. 8 Tillbehör...

Läs mer

1. How many hours per week have you on average spent on the course, including scheduled time?

1. How many hours per week have you on average spent on the course, including scheduled time? Design through practice and management LK0162, 30240.1516 15 Hp Pace of study = 100% Education cycle = Advanced Course leader = Petter Åkerblom Evaluation report Evaluation period: 2016-03-18-2016-03-31

Läs mer

Växelström ~ Växelström. Belastad växelströmskrets. Belastad växelströmskrets. Belastad växelströmskrets. Belastad växelströmskrets

Växelström ~ Växelström. Belastad växelströmskrets. Belastad växelströmskrets. Belastad växelströmskrets. Belastad växelströmskrets Växelström http://www.walter-fendt.de/ph11e/generator_e.htm http://micro.magnet.fsu.edu/electromag/java/generator/ac.html Växelström e = ê sin(ωt) = ê sin(πft) = ê sin(π t) T e = momentan källspänning

Läs mer

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Utförs av: William Sjöström (SENSUR) Rapport skriven av: William Sjöström Sammanfattning Om en metall inte är stabil i den omgivande miljön så kan

Läs mer

Projektarbete "Kylskåp"

Projektarbete Kylskåp Projektarbete "Kylskåp" IEI TMMI44 Termodynamik Tekniska högskolan vid Linköpings Universitet 2014-10-07 Gustav Carlqvist, Martin Forsell, Alexander Apelberg, Sandra Helte, Jenny Lundgren 1 Försättsblad

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER BESIKTNING GOIN AB 14018 2014-01-21 YSTADS KOMMUN BRF PORTALEN I YSTAD THERMOGRAFERING AV LÄGENHETER OCH VIND M M

UTLÅTANDE ÖVER BESIKTNING GOIN AB 14018 2014-01-21 YSTADS KOMMUN BRF PORTALEN I YSTAD THERMOGRAFERING AV LÄGENHETER OCH VIND M M GOIN AB YSTADS KOMMUN BRF PORTALEN I YSTAD THERMOGRAFERING AV LÄGENHETER OCH VIND M M UTLÅTANDE ÖVER BESIKTNING GOIN AB Gert Olsson Rävhallahus 1836 260 23 KÅGERÖD E-mail gert.olsson@goin.se Tel 0418-811

Läs mer

Tetra Pak söker nya metoder för att hitta läckor.

Tetra Pak söker nya metoder för att hitta läckor. Tetra Pak söker nya metoder för att hitta läckor. Färska livsmedel, exempelvis mjölk, som vi i Sverige är vana vid att hitta i kyldisken, distribueras i många andra länder utanför kylkedjan. Tetra Pak

Läs mer

Tentamen i Optik för F2 (FFY091)

Tentamen i Optik för F2 (FFY091) CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 2009-03-10 Teknisk Fysik 08.30-12.30 Sal: H Tentamen i Optik för F2 (FFY091) Lärare: Bengt-Erik Mellander, tel. 772 3340 Hjälpmedel: Typgodkänd räknare, Physics Handbook, Mathematics

Läs mer

Systemkonstruktion Z2

Systemkonstruktion Z2 Systemkonstruktion Z2 (Kurs nr: SSY 045) Tentamen 23 Augusti 2006 Tid: 8:30-12:30, Lokal: V-huset. Lärare: Stefan Pettersson, tel 772 5146, 0739907981 Tentamenssalarna besöks ca kl. 9.30 och 11.30. Tentamen

Läs mer

CompactAIR Center Ventilation - Filtrering - Uppvärmning CompactAIR Center Ventilation - Filtration - Heating

CompactAIR Center Ventilation - Filtrering - Uppvärmning CompactAIR Center Ventilation - Filtration - Heating CompactAIR / CompactAIR CompactAIR Center Ventilation - Filtrering - Uppvärmning CompactAIR Center Ventilation - Filtration - Heating Typenschlüssel / Type Code Beteckning / Type code Compact AIR / CompactAIR

Läs mer

Data visualization on Android

Data visualization on Android Datavetenskap Opponenter: Tobias Eriksson, Agni Rizk Respondent: Victor Ulhagen Data visualization on Android Oppositionsrapport, C/D-nivå 2010:xx 1 Sammanfattat omdöme av examensarbetet Rapporten är bra

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Kromatografi. Kromatografi. Kromatografi. Användningsområde. Den kromatografiska processen. Typer av kromatografi. Separation.

Kromatografi. Kromatografi. Kromatografi. Användningsområde. Den kromatografiska processen. Typer av kromatografi. Separation. Kromatografi Kromatografi Ämne A Ämne B eparation Identifiering Tswett, kromatografi, början 900-t artin & ynge, fördeln.krom., 940-t James & artin, GC, 950-t nyde, ber mfl, PLC, 970-t mg Kvantifiering

Läs mer

Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl

Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl Påvisande av ekonomiska & miljömässiga vinster vid solskyddsinvestering (Arbetet är en del i kursen Diplomerad Solskyddstekniker) Christian Westberg & Jim Eriksson

Läs mer

Laboration: Optokomponenter

Laboration: Optokomponenter LTH: FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK Komponentfysik för E Laboration: Optokomponenter Utförd datum Inlämnad datum Grupp:... Laboranter:...... Godkänd datum Handledare: Retur Datum: Återinlämnad Datum: Kommentarer

Läs mer

Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet. Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet

Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet. Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet Hög kundnöjdhet ger högre avkastning Företag med hög kundnöjdhet genererar högre avkastning

Läs mer

Efter ett mail med en uppgift så kan det komma ett uppföljnings-mail där uppgiften är att peppa kurskamraterna genom att berätta vad du gjorde.

Efter ett mail med en uppgift så kan det komma ett uppföljnings-mail där uppgiften är att peppa kurskamraterna genom att berätta vad du gjorde. Klimat 4A: Vad kan vi som individer göra? (På 3 i minuter hinner du läsa det första stycket med fetstil (och troligen dessutom skumma hela det här mailet, d.v.s. allt som inte är bonus, footer eller fotnoter)

Läs mer

Optiska ytor Vad händer med ljusstrålarna när de träffar en gränsyta mellan två olika material?

Optiska ytor Vad händer med ljusstrålarna när de träffar en gränsyta mellan två olika material? 1 Föreläsning 2 Optiska ytor Vad händer med ljusstrålarna när de träffar en gränsyta mellan två olika material? Strålen in mot ytan kallas infallande ljus och den andra strålen på samma sida är reflekterat

Läs mer

Momento Silverline. To further protect the environment Momento introduces a new coating for our impact sockets - Momento Silverline

Momento Silverline. To further protect the environment Momento introduces a new coating for our impact sockets - Momento Silverline Momento Silverline To further protect the environment Momento introduces a new coating for our impact sockets - Momento Silverline Momento Silverline is a unique impact socket coating with no heavy metals

Läs mer