HÄLSOSAMMA & ENERGIEFFEKTIVA BELYSNINGSKONCEPT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÄLSOSAMMA & ENERGIEFFEKTIVA BELYSNINGSKONCEPT"

Transkript

1 HÄLSOSAMMA & ENERGIEFFEKTIVA BELYSNINGSKONCEPT

2 Läget förr. Samlingsljuset.

3 Läget i dag. Lightpollution/Ljusföroreningar.

4 Bevara natthimlen!

5 EKONOMISK HÅLLBARHET EKOLOGISK HÅLLBARHET HÅLLBAR BELYSNING SOCIAL HÅLLBARHET

6 EKOLOGISK HÅLLBARHET Ca 20% av den totala energiåtgången i världen åtgår till belysning Ca 90% av påverkan sker under driften. Därav vikten att skapa energieffektiva anläggningar.

7 Tidningen Ljuskultur har efter energimyndighetens undersökningar redovisat siffror på besparingspotential inom olika områden. Siffrorna visar besparingspotential genom att byta till moderna ljuskällor, armaturer och styrsystem. Där kontor har extra stor potential (ca 80%) då många glödlampor fortfarande finns kvar.

8 RUMSANALYS & INVENTERING V I S U E L L U T V Ä R D E R I N G, L C C, L C A

9 RUMSANALYS & VISUELL UTVÄRDERING Anlita professionella ljusexperter!

10 INVENTERING & LCC, LCA Mallar för LCC, Livscykelkostnadsanalys finns under energimyndighetens hemsida:

11 FORMULERA MILJÖMÅL Att tidigt se och formulera projektets miljömål gör det lättare att följa upp och skapa en hållbar lösning. Energimål och krav kan läsas om i Ljus & Rum samt på energimyndighetens hemsida.

12 GESTALTNING & TEKNIK B E L Y S N I N G S P L A N E R I N G P L A C E R I N G & F Ö R D E L N I N G A V L J U S

13 ÖVERDIMENSIONERING & MONOTONT LJUS Överdimensionering dvs. för mycket ljus eller ljus som inte är anpassat efter behov inte särskilt energieffektivt eller trivsamt!

14 VARIERAT & BEHOVSANPASSAT LJUS Ljus precis där det behövs! Rätt ljus på Rätt plats i Rätt mängd Vertikalt ljus upplevs ljusare än ljus på en horisontell yta, tex en bordsyta. Tips: Utnyttja väggar som ljusbärare!

15 YTORS EGENSKAPER Ytors kulör och textur påverkar upplevelsen av ljus och ljushet

16 GESTALTNING & TEKNIK E F F E K T I V A L J U S K Ä L L O R E F F E K T I V A A R M A T U R E R

17 E F F E K T I V A L J U S K Ä L L O R Utvecklas i rasande fart. Fortfarande skiftande kvalitet kräver visuell utvärdering! Håller länge, ca h i jämförelse med moderna lysrör på h. Stor potential i att styra och reglera steglöst och smidigt. Tänder upp direkt.

18 E F F E K T I V A A R M A T U R E R Effektiva armaturer med hög verkningsgrad, tex LED armaturer. Effektiv optik som reflekterar ut ljuset från armaturhuset, dvs en liten mängd ljus stannar kvar inne i armaturen.

19 GESTALTNING & TEKNIK S T Y R N I N G

20 VARFÖR LYSER DET NÄR ALLA SOVER? Styra och reglera ljuset så att det finns ljus vid rätt tillfälle, i rätt tid och på rätt plats. ADAPTIV och intelligent ljusstyrning. Styrsystem som även ger dig kontroll på ekonomin och möjlighet att rationellt styra underhållet. Styrsystemet kommunicerar tillbaka och talar om vad som sker just nu t.ex. om någon ljuskälla är trasig ett form av övervakningssystem. Man kan se varje enskild armatur med hjälp av en PC.

21 EXEMPEL PÅ PROJEKT DÄR VI SPARAT ENERGI! Exempel energieffektivisering utan att ge avkall på estetik och trygghet. Eriksbo, bostadsområde Göteborg. Stråk och torgmiljö där äldre belysningsanläggningar med kvicksilver byttes ut till mer moderna armaturer och ljuskällor. Med medveten planering kunde vi halvera energiförbrukningen.

22 Eriksbo Torgyta

23 Eriksbo Torgyta

24 Eriksbo Lekplats

25 SOCIAL HÅLLBARHET

26 HÄLSA Naturligt och artificiellt ljus påverkar oss. Det har man vetat länge, men hur det påverkar oss finns relativt nya rön kring. Dagsljuset påverkar vår biologiska klocka som påverkar vår vakenhet och trötthet. Mörkret gör oss trötta eftersom koncentrationen av sömnhormonet Melatonin i blodet ökar. När vi vistas i ljus trycks melatoninet undan och vi känner oss piggare och mer alerta. För att ha den biologiska klockan i balans gäller det bland annat att vistas ute i dagsljus minst 15 min om dagen. Även det artificiella ljuset påverkar hur vi mår. Mängden artificiellt ljus tränger undan olika mycket melatonin. Att vistas i för mycket artificiellt ljus för länge kan göra att det blir svårare att koppla och sova gott.

27 FORSKNING OM LED LED & Hälsa Kallt ljus eller ljus som har sin största energi i den blå delen av spektra, påverkar undanträngning av melatonin. Dr George Brainard förklarar i sin forskning att blått ljus tränger undan melatoninhalten mer i blodet än annat ljus. LED är en modern ljuskälla som ofta är utformad så att energin är som störst i den blå delen av spektrat.

28 Vi utsetts för det blå ljuset dagligen vilket oroar forskare Datorer, telefoner är några exempel på andra ljuskällor som ofta är försedda med moderna ljuskällor som LED.

29 VERTIKALT LJUS Forskning har visat att det VERTIKALA LJUSET är viktigt, inte bara för att skapa en effektivare belysning, utan även för att vi på våra arbetsplatser skall hålla oss mer alerta. Ljus som reflekteras från väggytor påverkar vår vakenhetsgrad mer än ljus på horisontella ytor. En färsk svensk brittisk studie visar att elever som sitter i lokaler med rätt ljussättning och omfältsljus (ljus på väggar och tak) presterar bättre på standardproven. Vertikal belysning är även bra ur ett rumsligt perspektiv, då det förtydligar orienterbarheten.

30 Vanlig situation i dag med pendlade lysrörsarmaturer, men ljuset når inte riktigt väggarna

31 Liknande situation här. Mycket dåliga kontraster.

32 Goda exempel vertikal belysning. Kontors och konferensrumsbelysning, IKEA i Delft.

33 Exempel vertikal tavelbelysning. Klassrum, Dragonskolan i Umeå.

34 Exempel vertikal belysning. Studieyta, Göteborgs Universitet.

35 Exempel vertikal belysning. Korridor, Mölndals sjukhus.

36 Exempel omfältsljus tak samt arbetsplats belysning. Tama Art University Library, Hachioji shi, Tokyo, Toyo Ito

37 TRYGGHET Trygghetsprojektet i Biskopsgården där vi samarbetade med fastighetsbolag, kommun och boende.

38 Trygghetsprojektet i Biskopsgården.

39 Trygghetsprojektet i Biskopsgården. Upprensning i buskage för förbättrade siktlinjer och bättre spridning av ljuset.

40 Trygghetsprojektet i Biskopsgården. De boende medverkade i utformningen av tunneln.

41 Trygghetsprojektet i Alingsås tillsammans med Alingsås kommun. Provbelysning för att påvisa förbättringspotential.

42 Trygghetsprojektet i Alingsås tillsammans med Alingsås kommun. Provbelysning för att påvisa förbättringspotential.

43 TILLGÄNGLIGHET TRYGGHET handlar även on tillgänglighet. Att man ser bra och kan tolka sin miljö.

44 Exempel projekt Bostadsgård i Tensta Stockholm

45 Bostadsgård i Tensta Stockholm. Tydlig entré. Bländfritt ljus.

46 BLÄNDNING

47 DAGBILD Vanligt förekommande armatur som bländar.

48 NATTBILD Vanligt förekommande armatur som bländar.

49 NATTBILD Vanligt förekommande armatur som bländar.

50 NATTBILD Byte till modernare armatur med riktat ljus. Ljusare stråk och bländfritt ljus!

51 OPTISK BLÄNDNING NORMALSEENDE NORMALT ÅLDRANDE GRÅSTARR Optisk bländning som uppstår med en grumlig lins i ögat. Tex kan det gälla ett åldrande öga eller öga med grå starr.

52 Simulering. Ljusspridning i ögat hos en normalseende person.

53 Simulering. Ljusspridning i ögat hos en person med grå starr.

54 Vi måste tänka Efter Före vi planerar ljuset på detta sätt!

55 Vi måste tänka Efter Före vi planerar ljuset på detta sätt!

56 Vi måste tänka Efter Före vi planerar ljuset på detta sätt!

57 EKONOMISK HÅLLBARHET Ur belysningsperspektiv ser jag att ekonomisk hållbart genomsyras av ekologisk och social hållbarhet. Naturligtvis skall de val man gjort i belysningsplanering vara sådana att utrustningen håller på sikt och drar lite energi. Att skapa miljöer där människor trivs, mår bra, orkar jobba bidrar också till ekonomisk hållbarhet. För att uppnå ekonomisk hållbarhet måste vi ta hand om både människor och miljö!

58 TACK!

Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar?

Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar? Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar? Hur länge har man råd att elda för kråkorna? En modern belysningsanläggning drar bara en femtedel så mycket el som en 10-15

Läs mer

! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida!1

! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida!1 ! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida 1! ! Ljuset är den mest kraftfulla mekanismen för att reglera människans dygnsrytm. Ljuset har förmågan att ge energi, att verka avslappnande, att pigga upp samt öka den kognitiva

Läs mer

fagerhult health & care

fagerhult health & care fagerhult health & care Fagerhult Health & Care Vi har arbetat med att utveckla belysningssystem och medicinska försörjningsenheter till sjukhus sedan 1968 och är idag marknadsledande i Skandinavien.

Läs mer

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Där ljudet möter ljuset skapas komforten Utmaningarna för kontor Öppen kommunikation har förändrat hur vi arbetar. Kontoret är inte längre en plats man går

Läs mer

1. Utnyttja dagsljus. 2. Holistisk Ljusdesign ett nytt ljusparadigm som sparar energi. 3. Ljusteknik BAT 4. Styrning

1. Utnyttja dagsljus. 2. Holistisk Ljusdesign ett nytt ljusparadigm som sparar energi. 3. Ljusteknik BAT 4. Styrning Holistisk energieffektiv LJUSDESIGN Den renaste kilowattimmen behöver aldrig produceras! Holistisk energieffektiv LJUSDESIGN Den renaste kilowattimmen behöver aldrig produceras! 1. Utnyttja dagsljus 2.

Läs mer

Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut.

Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut. användar- och kopplingsguide denna guide Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut. Denna guide visar hur Helvars idimsystem används

Läs mer

Klimatsmart belysning - med bibehållen ljuskvalitet

Klimatsmart belysning - med bibehållen ljuskvalitet Klimatsmart belysning - med bibehållen ljuskvalitet 21 januari 2014 Energi och klimatrådgivare Markus Lundborg 031 368 08 29 energiradgivningen@kom.goteborg.se Vanliga frågor till energirådgivningen Ersätta

Läs mer

Bilaga A. Fotodokumentation Befintlig belysning. Belysningsprogram för Vallentuna kommun MARS 2014

Bilaga A. Fotodokumentation Befintlig belysning. Belysningsprogram för Vallentuna kommun MARS 2014 MARS 2014 Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-03-24 KF 13 2014 Bilaga A Fotodokumentation Befintlig belysning Dokumentet är en bilaga till Belysningsprogrammet för Vallentuna kommun. Fotodokumentationen

Läs mer

Energieffektiv belysning stora mervärden för användare och miljö. Gunnar Eliasson Henrik Clausen Thomas Hermansson

Energieffektiv belysning stora mervärden för användare och miljö. Gunnar Eliasson Henrik Clausen Thomas Hermansson Energieffektiv belysning stora mervärden för användare och miljö Gunnar Eliasson Henrik Clausen Thomas Hermansson Fagerhult Hållbarhetsarbete ur Fagerhults perspektiv Belysning gör skillnad. Vi är specialiserade

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

a little bit brighter A little bit brighter

a little bit brighter A little bit brighter a little bit brighter A little bit brighter En ny syn på belysning EGEN TILLVERKNING I MÖRKASTE SMÅLAND I Sverige är belysningsmarknaden motsägelsefull. Här finns det många svenska belysningsföretag,

Läs mer

BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1)

BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1) OPTIMA2 BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1) LÄGESRAPPORT 25 juli 2011 Tekn. Dr Cecilia Häggström (genomförandeansvarig) Docent Karin Fridell Anter (projektledare) Projektets

Läs mer

SS-EN 12464-1 och LJUS & RUM

SS-EN 12464-1 och LJUS & RUM Nya riktlinjer för belysning LJUS & RUM SS-EN 12464-1 och LJUS & RUM Emil Welin Börje Beronius Innehåll Europeisk och svensk belysningsstandard SS-EN 12464-1 LJUS & RUM - Planeringsguiden Hjälpmedel för

Läs mer

Risbroskolan ny belysning ger bättre ljus och 73 % energibesparing

Risbroskolan ny belysning ger bättre ljus och 73 % energibesparing Risbroskolan ny belysning ger bättre ljus och 73 % energibesparing Behovet att spara elenergi blir allt mer påtagligt. Klimatfrågan och kraven på minskade utsläpp av växthusgaser och energibesparing är

Läs mer

Det miljövänliga kontoret

Det miljövänliga kontoret Det miljövänliga kontoret För att värna om miljön måste vi alla hjälpas åt. Vi arbetar aktivt för att våra fastigheter ska vara ett attraktivt alternativ även ur ett miljöperspektiv. 2 AFA FASTIGHETER,

Läs mer

Med användarna i fokus

Med användarna i fokus Framtida utveckling Framtiden för LED-tekniken är givetvis nära sammankopplad med städernas tillväxt, förändring och utveckling. Men förändrade levnadssätt och förväntningar hos städernas invånare, kommer

Läs mer

V o B Hälsinggården. Framtidens Belysning. Sustainable high tech buildings for senior citizens

V o B Hälsinggården. Framtidens Belysning. Sustainable high tech buildings for senior citizens Framtidens Belysning Agenda Funktionsprogram Tunable White Produkter Energi Drift & Underhåll 2 3 Funktionsprogrammet: Generella krav för belysning Belysningen i varje rum ska ha de egenskaper som regleras

Läs mer

Projektarbete Belysning

Projektarbete Belysning Projektarbete Belysning Av: Victor Karlsson, Fredrik Patriksson Stjernspetz, Henrik Byström Handledare: Jörgen Lantz HT/VT -06/-07 1 Innehållsförteckning Projektarbete Belysning... 1 1 Inledning... 4 2

Läs mer

Kontorsbelysning SE PRANA+-serien

Kontorsbelysning SE PRANA+-serien Kontorsbelysning SE PRANA+serien GOLV OCH PENDLADE ARMATURER LED I PRANA+serien INDIREKT TAKRIKTAT LJUS UTDRAGBART LAMPHUVUD DIREKT LJUS AVANCERAD SENSOR LJUSSTYRKA SCENARIESTYRNING TUNABLE WHITE FÖR ANPASSNING

Läs mer

Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt ioorn Mifjömffjarden, Stockholm stad

Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt ioorn Mifjömffjarden, Stockholm stad W^L-cLijZ/yjotö Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt ioorn Mifjömffjarden, Stockholm stad Diarienummer för ursprunglig ansökan: Dnr 462-2722/2005 Projektets nummer och namn: Nr B 84 Energieffektiviseringar

Läs mer

Inför genomförande av pilotprojekt

Inför genomförande av pilotprojekt Inför genomförande av pilotprojekt Uthållig kommun projektet Tema belysning Att genomföra ett antal funktionella och energisnåla belysningsprojekt för att studera och införa ny teknik (LED). Att utgöra

Läs mer

PREL. RAPPORT PRES. FORUM VÅRDBYGGNAD 12 NOV 2014 ADMINISTRATIVA ARBETSPLATSER INOM VÅRDEN OCH DESS FÖRVALTNINGAR

PREL. RAPPORT PRES. FORUM VÅRDBYGGNAD 12 NOV 2014 ADMINISTRATIVA ARBETSPLATSER INOM VÅRDEN OCH DESS FÖRVALTNINGAR ADMINISTRATIVA ARBETSPLATSER INOM VÅRDEN OCH DESS FÖRVALTNINGAR står valet mellan cellkontor och öppet landskap? PREL. RAPPORT Rättpsykiatri Rågården Göteborg, White arkitekter hur mycket används de administrativa

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON 2010-10-09 Dröm av NN, Översvämning En drömtolkning är inte bara en "liten rolig grej" utan ska ge vägledning i ditt Liv och berätta vad du kan göra för att må ännu bättre!

Läs mer

Energieffektiv belysning. Milstolpar energibesparing med modern belysning. Belysning i offentliga verksamhetslokaler

Energieffektiv belysning. Milstolpar energibesparing med modern belysning. Belysning i offentliga verksamhetslokaler Energieffektiv belysning Milstolpar energibesparing med modern belysning Lysrör + magnetiska driftdon Lysrör + energieffektiv a magnetiska driftdon Lysrör + elektroniska driftdon Dimbara elektroniska driftdon

Läs mer

När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet.

När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet. Inledning När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet. Den här lektionen beskriver hur du har ett coachande förhållningssätt i utvecklingssamtalet

Läs mer

VÄGVERKET LUNDBYTUNNELN HISINGEN, GÖTEBORG

VÄGVERKET LUNDBYTUNNELN HISINGEN, GÖTEBORG VÄGVERKET LUNDBYTUNNELN HISINGEN, GÖTEBORG UTFÖRD LJUSMÄTNING OCH KONTROLL AV FÄRGÅTERGIVNING Göteborg 2010-03-18 Totalt antal blad 7 Dokument nr KLG 877-L Upprättad av: Lena Siewert Patrik Casteborn Mobil

Läs mer

50 kr till laget/klassen per såld produkt!

50 kr till laget/klassen per såld produkt! plats för din förenings logotype produkter 2016 Jag som säljer heter:... led-lampor övriga ledprodukter batterier brandvarnare 50 kr till laget/klassen per såld produkt! Ditt köp förverkligar drömmar!

Läs mer

Armaturval industri Lumen/Watt Postad av Joel Eljo - 20 mar 2014 21:01

Armaturval industri Lumen/Watt Postad av Joel Eljo - 20 mar 2014 21:01 Armaturval industri Lumen/Watt Postad av Joel Eljo - 20 mar 2014 21:01 Vilken typ av armatur ska man satsa på i en plåt o svets verkstad? Det är 8 meters takhöjd, tror att ca 400-500 lux.allmänbelysning

Läs mer

TEMA Belysning. Hur inventerar man och beräknar ekonomi för belysningsåtgärder för mindre energianvändning och bättre arbetsmiljö

TEMA Belysning. Hur inventerar man och beräknar ekonomi för belysningsåtgärder för mindre energianvändning och bättre arbetsmiljö TEMA Belysning Hur inventerar man och beräknar ekonomi för belysningsåtgärder för mindre energianvändning och bättre arbetsmiljö Europe by night 2 Energianvändning för värme, vamvatten och el 1970-1994

Läs mer

Munktell Science Park

Munktell Science Park Munktell Science Park Så hittar du: I utkanten av Eskilstunas stadshjärta hittar du Munktellstaden. Stadsdelen är välkänd och är en plats stadens invånare normalt rör sig mot när de vill uppleva stadens

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Byta ut "vanliga lysrör" mot LED lysrör Postad av Fredrik Hultman - 21 okt 2012 19:55

Byta ut vanliga lysrör mot LED lysrör Postad av Fredrik Hultman - 21 okt 2012 19:55 Byta ut "vanliga lysrör" mot LED lysrör Postad av Fredrik Hultman - 21 okt 2012 19:55 Hej! Har funderingar på att byta ut alla lysrören i mitt garage mot rör med LEDer. Men blir inte riktigt klok... Kan

Läs mer

Energieffektivisering vattenverk. Peder Häggström (Stockholm Vatten)

Energieffektivisering vattenverk. Peder Häggström (Stockholm Vatten) Energieffektivisering vattenverk Peder Häggström (Stockholm Vatten) Upplägg Våra vattenverk Strategi för energiarbetet Hur vi har arbetat Insamling av information Vilka energiförbrukare har vi Vilka projekt

Läs mer

Studie nybyggnation Gudmundstorp

Studie nybyggnation Gudmundstorp Studie nybyggnation Gudmundstorp 1. BAKGRUND Gudmundstorps Gård AB bygger nytt stall för ungdjur. Stallet mäter ca 27x70 m och rymmer bland annat djupströbäddar för kalvar och bås med skrapgångar för kvigor.

Läs mer

2(5) Fula armaturer (d.v.s. belysningsanordningar) Bländande dagsljus eller armaturer 22% 26% 18% 20% 24% 24%

2(5) Fula armaturer (d.v.s. belysningsanordningar) Bländande dagsljus eller armaturer 22% 26% 18% 20% 24% 24% Utdrag ur arbetsmiljöundersökning November 2007 Om undersökningen Undersökningen genomfördes bland 1 801yrkesarbetande svenskar över 20 år under hösten 2007. Datainsamlingen gjordes i form av en e-postenkät.

Läs mer

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER Att fixa till gamla bilder sträcker sig från enklare justeringar till mer avancerade operationer. Det kan handla om att enbart behöva justera ljus och kontraster, men

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Föräldrasynpunkter på Gullvivans förskola februari 2013

Föräldrasynpunkter på Gullvivans förskola februari 2013 Gullvivans förskola Norum/Westerman-Annerborn KUN2013/73 2013-02-27 Föräldrasynpunkter på Gullvivans förskola februari 2013 Som ett led i arbetet att följa upp förskolans verksamhet och förbättra föräldrarnas

Läs mer

Motion (2013:78) om policy för att minska elförbrukning från belysning i Stockholms stads verksamheter och bolag

Motion (2013:78) om policy för att minska elförbrukning från belysning i Stockholms stads verksamheter och bolag Remissvar Dnr 2014/3.2.2/25 Sid. 1 (12) 2014-02-17 Handläggare: Andreas Jaeger, 08-508 29 269 Till Finansroteln Motion (2013:78) om policy för att minska elförbrukning från belysning i Stockholms stads

Läs mer

Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning

Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning Henrik Gidlund Anläggning 08-508 261 68 Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning Katarinavägen En 330 m linjär LED som belysning av mur och gångbana. Effekt är 1 W/m, totalt 330W. Byggår

Läs mer

LTH E-huset Ljusdesign, Belysningskriterier Datum: 2010-09-07

LTH E-huset Ljusdesign, Belysningskriterier Datum: 2010-09-07 RUM ATT TRIVAS I Dagsljus och artificiell belysning är aldrig någon neutral förmedlare av omgivningen utan bidrar i hög grad till att utforma de vi ser. Beroende på ljusets intensitet, riktning, färg,

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer

N Ä R V A R O. Susanna Åkerman Elin Erlansson, A2 VT 2008

N Ä R V A R O. Susanna Åkerman Elin Erlansson, A2 VT 2008 Ä V Utvecklingen inom vården pågår ständigt och neonatalvården har under de senaste åren förändrats kraftigt. Föräldrarna förväntas mer och mer vara en naturlig del av barnens vårdprocess, samtidigt som

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Nu och Framtidens LEDande ljuskälla

Nu och Framtidens LEDande ljuskälla 2015-05-27 NORDIC CENTER FOR SUSTAIABLE HEALTHCARE Nu och Framtidens LEDande ljuskälla Hur länge har staten, kommunerna, landstinget och fastighetsägarna, råd att elda för kråkorna? Vår vision Är att

Läs mer

Lighting the future...

Lighting the future... Lighting the future... LITE Sverige AB (Light Innovation Technology) grundades 2013 för att erbjuda nästa generation av LED belysning. Bolaget har goda kontakter i Danmark, genom vilka starka kontakter

Läs mer

2014/07/31. Kvalitetsrapport Verksamhetsåret 2013/14. Djurmo förskola och Kyrkbyns förskola

2014/07/31. Kvalitetsrapport Verksamhetsåret 2013/14. Djurmo förskola och Kyrkbyns förskola 2014/07/31 Kvalitetsrapport Verksamhetsåret 2013/14 Djurmo förskola och Kyrkbyns förskola 1 Innehåll 1. Presentation av förskolorna...3 2. Beskrivning av årets verksamhet.3 3. Underlag och rutiner för

Läs mer

Program Energieffektivisering för Belysning. Innovation, forskning, utveckling, demonstration och marknadsintroduktion (IFUDeMI)

Program Energieffektivisering för Belysning. Innovation, forskning, utveckling, demonstration och marknadsintroduktion (IFUDeMI) Program Energieffektivisering för Belysning Innovation, forskning, utveckling, demonstration och marknadsintroduktion (IFUDeMI) BAKGRUND Belysning svarar för omkring 10 procent av den totala energianvändningen

Läs mer

Sundsvalls Sjukhus 20 LJUSKULTUR 3 / 08. minskat elenergianvändningen för belysning med hela 67 procent i åtgärdade avsnitt!

Sundsvalls Sjukhus 20 LJUSKULTUR 3 / 08. minskat elenergianvändningen för belysning med hela 67 procent i åtgärdade avsnitt! Totalt sett har vi minskat elenergianvändningen för belysning med hela 67 procent i åtgärdade avsnitt! Jan Lindberg, energicontroller vid Landstingsfastigheter i Härnösand. Sundsvalls Sjukhus Helt nyligen

Läs mer

Energieffektivisering

Energieffektivisering Energieffektivisering Den enda miljövänliga energin är den som aldrig behöver produceras! All el- och värmeproduktion ger upphov till miljöpåverkan, mer eller mindre. Dessutom kostar all energi pengar

Läs mer

Bybladet. Mars 2016. Vi hälsar alla nya medlemmar hjärtligt VÄLKOMNA Vi hoppas ni kommer att trivas i vår förening!

Bybladet. Mars 2016. Vi hälsar alla nya medlemmar hjärtligt VÄLKOMNA Vi hoppas ni kommer att trivas i vår förening! Bybladet Mars 2016 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Att bo i bostadsrätt Årsstämman 2016 Städdagen våren 2016 Takprojektet 2016 Fasadprojektet 2016 Gröna bastun avstängd tills vidare Nya brandsläckare

Läs mer

HINDERBELYSNING HÖGA VINDKRAFTVERK 2011-02-14. Upprättad av Anna Lund, WSP, för:

HINDERBELYSNING HÖGA VINDKRAFTVERK 2011-02-14. Upprättad av Anna Lund, WSP, för: 2011-02-14 Upprättad av Anna Lund, WSP, för: Konsult Anna Lund WSP Ljusdesign Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46 31 727 25 00 Fax: +46 31 727 25 04 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

ORDLISTA - Grundbegrepp inom ljus

ORDLISTA - Grundbegrepp inom ljus ORDLISTA - Grundbegrepp inom ljus Sammanställning av begrepp som kan förekomma vid arbete med belysning. A Adaptation/adaption Adaptiv belysning (Styrning) Allmänbelysning Armatur Armaturverkningsgrad

Läs mer

VÄGVERKET V190, VÄGBELYSNING

VÄGVERKET V190, VÄGBELYSNING VÄGVERKET V190, VÄGBELYSNING UTFÖRANDE AV/KONTROLL LJUSMÄTNING/FÄRGÅTERGIVNING Göteborg 2010-01-18 Totalt antal blad 11 Arbets nr 41156 Upprättad av: Lena Siewert Patrik Casteborn Tel. 0708 27 98 85 Tel.

Läs mer

Belysningsplan för offentlig belysning

Belysningsplan för offentlig belysning Belysningsplan för offentlig belysning Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Belysningsplan för offentlig belysning Plan/Program Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva)

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Min värld Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Gramse, Mallo och mamma Gramse är ganska liten med långa öron och bor i en skog i landet Hittapou. Gramse brukar vara lila men byter färg ibland,

Läs mer

Resultat- och. utvecklingssamtal

Resultat- och. utvecklingssamtal Resultat- och tjänstemän 1999 utvecklingssamtal MEDARBETARE Namn: Datum: 2 Resultat- och utvecklingssamtal Varför? Resultat- och utvecklingssamtalet är en viktig länk mellan förvaltningens/enhetens mål

Läs mer

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten.

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. Till läraren om kopieringsunderlag: Ledtrådar och bevis Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. 1. De börjar med att titta på rubriker och bilder.

Läs mer

MEKANISKA KLOCKOR SVENSKA. Automatisk uppdragning 09.6.19, 4:13 PM

MEKANISKA KLOCKOR SVENSKA. Automatisk uppdragning 09.6.19, 4:13 PM MEKANISKA KLOCKOR Automatisk uppdragning SVENSKA 71 09.6.19, 4:13 PM 72 MEKANISKA KLOCKOR ANVÄNDA KLOCKAN FÖRSKRUVAD KRONA [för modeller med förskruvningskrona] Upplåsning av kronan 1 Vrid kronan moturs

Läs mer

HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram. 090219_Systemhandling

HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram. 090219_Systemhandling HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram 090219_Systemhandling Innehållsförteckning Hyllie torg Belysningsprogram Ljusbeskrivning sida 3 Ljusslingor sida 4 Master sida 4 Träd sida 4 Bänkar sida 5 Vattenkar

Läs mer

Jag var konstant nervös, en ihållande rädsla. Och så analyserande jag hela tiden. Jag kunde aldrig riktigt slappna av. Från början förstod jag inte

Jag var konstant nervös, en ihållande rädsla. Och så analyserande jag hela tiden. Jag kunde aldrig riktigt slappna av. Från början förstod jag inte Jag var konstant nervös, en ihållande rädsla. Och så analyserande jag hela tiden. Jag kunde aldrig riktigt slappna av. Från början förstod jag inte funktionen, varför hon skadade sig. Hampus, Pojkvän,

Läs mer

Riktlinjer upprättas separat för olika delar av staden. I riktlinjer anges vad som skall gälla för ljussättningen

Riktlinjer upprättas separat för olika delar av staden. I riktlinjer anges vad som skall gälla för ljussättningen Tänk atmosfär - är rubriken på ett av avsnitten i Strategi för belysning i Uppsala kommun, och kanske är det just atmosfär som man först kommer att tänka på när man koncentrerar sig på ordet belysning.

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

Vid renoveringar är det rimligt att förvänta att den nya belysningen blir bättre och effektivare än den belysning som fanns före renoveringen.

Vid renoveringar är det rimligt att förvänta att den nya belysningen blir bättre och effektivare än den belysning som fanns före renoveringen. Trapphusrenovering Vid renoveringar är det rimligt att förvänta att den nya belysningen blir bättre och effektivare än den belysning som fanns före renoveringen. Det krävs planering för att resultatet

Läs mer

LÄRAN OM LJUSET OPTIK

LÄRAN OM LJUSET OPTIK LÄRAN OM LJUSET OPTIK VAD ÄR LJUS? Ljus kallas också för elektromagnetisk strålning Ljus består av små partiklar som kallas fotoner Fotonerna rör sig med en hastighet av 300 000 km/s vilket är ljusets

Läs mer

Upplyst design i handeln

Upplyst design i handeln Upplyst design i handeln Examensarbete i Informationsdesign med inriktning Rumslig gestaltning, 15 hp Katarina Schmitt och Rebecka Knås Akademin för innovation, design och teknik Examinator: Lennart Strand

Läs mer

trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg

trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg Säkerhet på väg Vägbelysningen finns till för att man som trafikant och fotgängare ska kunna upptäcka faror och bedöma risker i tid.

Läs mer

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Mental träning är en enkel teknik där du kan ändra dina tankar om dig själv och dina förmågor. Det är ett systematiskt och disciplinerat

Läs mer

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik.

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik. EN SKOLA FÖR ALLA Från början och så länge vi finns! Under 1999 fick Team J-son skolan tillstånd att bedriva grundskola år 4-9, grundsärskola/ träningsskola år 1-10 samt gymnasiesärskola år 1-4. Vår målsättning

Läs mer

Belysningsutredning Rondellens bil, Luleå

Belysningsutredning Rondellens bil, Luleå Belysningsutredning Rondellens bil, Luleå 2013-10-11 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Norrbottens energikontor AB, Nenet Tomas Danielsson Norrbottens energikontor AB, Nenet Västra Norrlandsgatan

Läs mer

Integrerad ljusreglering. ELS - MDS - EMD - kundanpassat

Integrerad ljusreglering. ELS - MDS - EMD - kundanpassat Integrerad ljusreglering ELS - MDS - EMD - kundanpassat Integrerad ljusreglering Briljant i sin enkelhet Integrerad ljusreglering innebär att hela ljusregleringssystemet (sensor, styrenhet och dimbart

Läs mer

10.00 Ljus och hälsa. Utbildning i bra och energieffektiv belysning Jämtlands och Västernorrlands län 2012-05-10.

10.00 Ljus och hälsa. Utbildning i bra och energieffektiv belysning Jämtlands och Västernorrlands län 2012-05-10. Utbildning i bra och energieffektiv belysning Jämtlands och Västernorrlands län 2012-05-10 Energimyndigheten Agenda 10.00 Ljus och hälsa - Ljusets direkta och indirekta påverkan på oss människor - Synergonomi,

Läs mer

inled GU10 EXC information och support: info@inled.se web: www.inled.se telefon: 08 518 362 00!1

inled GU10 EXC information och support: info@inled.se web: www.inled.se telefon: 08 518 362 00!1 inled GU10 EXC 2015 information och support: info@inled.se web: www.inled.se telefon: 08 518 362 00!1 Rund, vit, Rund, svart, DL-GU10RVAWE DL-GU10RVABE - Rund modell. - Mattvit finish med struktur. DL-GU10RVAWE

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Brukarundersökning Äldreboende 2015. Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se

Brukarundersökning Äldreboende 2015. Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se Brukarundersökning Äldreboende 2015 Mail: kommun@ostragoinge.se Webb: www.ostragoinge.se Socialstyrelsens Brukarundersökning 2015 Äldreboende Vad tycker du om äldreomsorgen? Mail: kommun@ostragoinge.se

Läs mer

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion Utvärdering av lekplatser i Stockholm Januari 2005 Kortversion Tillgängliga lekplatser Det här är en kortfattat beskrivning av det som kommit fram i en tillgänglighetsundersökning av 8st lekplatser i Stockholm

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009

Kvalitetsredovisning 2008/2009 2009-06-22 Sid 1 (9) Kvalitetsredovisning 2008/2009 Hagaströms förskolor Hagaströmsgården/ Närbogården Eva Olsson H A G A S T R Ö M S G Å R D E N / N Ä R B O G Å R D E N Barn&Ungdom Gävle, Lindesnäsvägen

Läs mer

Lyser upp mörkret. Utomhus. Case study

Lyser upp mörkret. Utomhus. Case study Utomhus Intelligent belysning Tegnérparken, Uppsala Case study Lyser upp mörkret På Philips är vi övertygade om att vi alltid kan göra människors liv lite bättre. Philips ljusexperiment i Tegnérparken

Läs mer

VI LÄR DIG MER OM. Makuladegeneration. [förändringar i gula fläcken]

VI LÄR DIG MER OM. Makuladegeneration. [förändringar i gula fläcken] VI LÄR DIG MER OM Makuladegeneration [förändringar i gula fläcken] Åldrande och ärftlighet är de vanligaste orsakerna Vad betyder makula och degeneration? Makula kallas på svenska för gula fläcken och

Läs mer

Melatonin, vårt främsta sömnhormon

Melatonin, vårt främsta sömnhormon SÖMN Varför sover vi? Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila. Bearbeta intryck, återhämtning, Hjärnan stänger av alla vanliga tankeprocesser Det hjärnan slitit ut under dagen måste återställas.

Läs mer

Ditt nästa kontor? Sveavägen 9

Ditt nästa kontor? Sveavägen 9 Ditt nästa kontor? Sveavägen 9 10 tr, 544 921 kvm, City Sveavägen 9, 10 tr City Plats för gemenskap och informella möten Ledig yta: 544 921 m 2 Typ: Kontor Antal arbetsplatser: 30 65 Tillträde: Omgående

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Vilka krav ska vi ställa på tekniken? Systemsyn och teknik för energieffektivisering. Lennart Jagemar Docent CIT Energy Management AB Göteborg

Vilka krav ska vi ställa på tekniken? Systemsyn och teknik för energieffektivisering. Lennart Jagemar Docent CIT Energy Management AB Göteborg Vilka krav ska vi ställa på tekniken? Systemsyn och teknik för energieffektivisering i lokalbyggnader Lennart Jagemar Docent CIT Göteborg Innehåll BELOK Byggnaden som energisystem Energieffektiviseringspaket

Läs mer

Ekologi Så fungerar naturen

Ekologi Så fungerar naturen EKOLOGI SÅ FUNGERAR NATUREN Ekologi Så fungerar naturen Är djur till någon nytta för växterna? Motivera. Elevboken, Förstår du?, uppgift 2, sida 115. Utvecklar förmåga Använda kunskaper i biologi för att

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

Belysningsbranchen informerar

Belysningsbranchen informerar Belysningsbranchen informerar Viktor Olsson, Philips René Lindholm, Osram Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Två tydliga trender! På Light & Building i år kunde vi så två tydliga trender som

Läs mer

Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag?

Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag? Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag? 1 www.glendimplex.se Energieffektivisera och behåll din elvärme Fastigheter som värms upp med elradiatorer kan sänka energi - för brukningen genom

Läs mer

En ljusare framtid i Stadsparken

En ljusare framtid i Stadsparken En ljusare framtid i Stadsparken Ett examensarbete i informationsdesign med inriktning mot rumslig gestaltning Skriven av Helene Bottner Handledare: Ulrika Florin Examinator: Yvonne Eriksson 15 hp Akademin

Läs mer

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Kurs i stresshantering med inriktning på tonåringar. Kursen är anpassad till elever mellan 12 och 19 år. Ämnesövergripande biologi, svenska, idrott & hälsa mfl

Läs mer

T E C K E N P O S T E N

T E C K E N P O S T E N Teckenspråksforum T E C K E N P O S T E N M A R S 2 0 1 6 S A M H Ä L L S I N F O R M A T I O N G Ö T E B O R G F E M T E F I N A S T E S T O R S T A D E N I E U R O P A Hyr cykel med Styr & Ställ, besök

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Bostadsenkät lgh nr Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Enkäten levererades till bostadsinnehavare (en per lägenhet) i mitten av maj 2011, och svaren lämnades av svarare i föreningsbrevlådan

Läs mer

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN INLEDNING En region, ett varumärke, många möjligheter Den grafiska manualen beskriver Region Jönköpings läns visuella identitet, det vill säga hur vi presenterar

Läs mer

Belysningsplanering. SS-EN 12 464-1 Arbetsplatser inomhus Belysningsguide Ljus och Rum

Belysningsplanering. SS-EN 12 464-1 Arbetsplatser inomhus Belysningsguide Ljus och Rum Belysningsplanering SS-EN 12 464-1 Arbetsplatser inomhus Belysningsguide Ljus och Rum Planeringsstruktur Analysera Planera Granska Dokumentera Utvärdera Analysera Rummets användning Kapslingsklass Val

Läs mer