Fågelinventering Vedboskogen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fågelinventering Vedboskogen"

Transkript

1 Datum Västerås stad EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon Telefax Hemsida e-post

2 uppgifter Titel Version 1 Datum Uppdragsgivare Uppdragsnummer Dokumentnummer genomförd av granskad av verifierad av, Västerås Stad Västerås stad Tekniska kontoret Kerstin Isaksson _ Västerås Stad Anna Dahlén, biolog EnviroPlanning AB Johan Grudemo Anna Dahlén C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar I (x)

3 Västerås Stad_ver1 Sammanfattning Som en del av Västerås stads handlingsprogram för kultur- och naturmiljön i kommun följs Västerås stadsdelsskogar upp vad gäller naturvärden. EnviroPlanning AB har fått uppdraget av Tekniska kontoret att genomföra fågelinventeringar i tre av de nio stadsdelsskogarna under Denna rapport behandlar fågelinventeringen som gjordes i våren En punkt och linjeinventering samt en nattinventering av ugglor har genomförts i skogen. Fokus har legat på att identifiera revirhävdande arter samt lokalisera reviren så noggrant som möjligt. Även icke revirhävdande fåglar har noterats för att få en så heltäckande bild av fågelfaunan i skogen som möjligt. Resultatet visar att utgör en viktig miljö för ett flertal häckande och rastande fågelarter. Den stora variationen av biotoper och skogens långa kontinuitet ligger till grund för mångfalden av arter. Totalt observerades 43 fågelarter i skogen och av dessa verkar 34 arter hävda revir i skogen. Inom de 20 fasta inventeringspunkterna registrerades i genomsnitt 9,65 revir. För att gynna en mångfald fågelarter bör stora delar av skogen med gammal hällmarkstallskog och barrblandskogar lämnas med fri utveckling och här behövs endast små gallringsåtgärder av inkommande gran. Kant- och brynmiljöer bör underhållas med försiktig gallring och röjning av sly och inkommande gran. Hasselbuskage i västra delen behöver röjas fram så att solljus kommer åt. Generell skötsel av hela skogen är att spara död ved (eventuellt skapa död ved), att låta skogen få ha ett buskskikt och att äldre lövträd som ek, asp, sälg och björk, men även äldre tallar röjs fram. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar II (x)

4 Västerås stad Ver 1 Västerås Stad_ver1 Innehållsförteckning 1 Inledning Uppdraget Tidigare inventeringar Metodik Fältinventering Analys Beskrivning av inventeringsområdet Resultat fågelinventering Sammanfattande resultat Resultat inventering ugglor Resultat vid inventeringspunkterna och skötselförslag Slutsatser och skötselförslag Referenser C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar III (x)

5 1 Inledning Invånarna i Västerås stad blir fler och det finns ett stor behov av att förtäta kommunens tätorter. I och i anslutning till Västerås finns flera betydelsefulla grönområden. Tekniska kontoret vid Västerås stad förvaltar sju naturreservat, ett kulturreservat och nio stadsdelsskogar. Det finns ett stort behov av att skydda och vårda denna natur och samtidigt öka medborgarnas möjligheter till rekreation, naturupplevelser och friluftsliv. I samband med kraven på att mark ska upplåtas till exploatering har det blivit nödvändigt att ha god tillgång till aktuell kunskap om värden i de gröna områdena i kommunen. Västerås stads kommunstyrelse antog i augusti 2010 en handlingsplan för naturoch kulturmiljön i Västerås. Detta dokument är ett strategiskt styrdokument som redovisar vilka mål och åtgärder som ska genomföras för att lyfta fram, sköta och skydda naturvårdens, kulturmiljövårdens och friluftslivets intressen i kommunen. 1.1 Uppdraget För att hänsyn ska kunna tas till skyddsvärda miljöer och arter krävs dokumenterad kännedom om var de finns samt i vilket tillstånd de befinner sig. Denna kunskapsuppbyggnad är en viktig bas i Västerås stads arbete med natur-, kulturoch friluftslivsfrågor. En stor del av de natur- och kulturmiljöer som finns i Västerås kommun är beroende av kontinuerlig skötsel och i vissa fall skydd för att inte värden ska gå förlorade. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar ar utgör idag en viktig del av miljöövervakningen i landet, bland annat genom projektet Svensk Fågeltaxering ( Av många anledningar är fåglar särskilt väl lämpade som indikatorer på tillståndet i naturen. Bland annat svarar många fågelarter ofta snabbt på förändringar i miljön. Vidare är fåglar relativt lätta att artbestämma och inventera. Västerås stad har därför beslutat att bilda sig en uppfattning om tillståndet för fågelfaunan i kommunens grönområden. I den Grönstrukturplan som fastställdes 2004 lyftes värdet av stadsdelsskogarna fram som kärnområden för biologisk mångfald och viktiga stora sammanhängande områden med skog av hög ålder (Västerås Stad 2004). De nio stadsdelsskogarna inom Västerås stad utgörs av Bäckbyskogen, Hamreskogen, Malmabergsskogen, 1 (61)

6 Mälarparken, Pettersbergsskogen, Rocklundaskogen, Råbyskogen, Rönnbyskogen och (figur 1). EnviroPlanning AB har fått uppdraget under 2015 att genomföra fågelinventeringar i, Ringduveskogen och Pettersbergsskogen. (Ringduveskogen ingår inte i de nio utpekade stadsskogarna). Denna rapport behandlar inventeringen som gjordes våren 2015 i Vedbyskogen. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Översiktskarta över Västerås och några av stadsdelsskogarna som inventerats av EnviroPlanning AB under våren 2015:, Ringduveskogen och Pettersbergsskogen. 2 (61)

7 1.2 Tidigare inventeringar 2008 genomfördes naturvårdsprojektet Västerås stadsdelsskogar. Fauna- och floravärden inventerades i de dåvarande sju stadsdelsskogarna: Bäckbyskogen, Råbyskogen,, Pettersbergsskogen, Rocklundaskogen, Malmabergsskogen och Mälarparken (Larsson. 2008). Vad gäller fågelfaunan låg fokus på att inventera häckande och troligen häckande fågelfauna. Totalt observerades 37 fågelarter under inventeringen i. Noterbart är att fynd av sparvuggla, kattuggla, spillkråka, nötkråka och stenknäck gjordes vid inventeringen Dessa arter återfanns inte under 2015 års inventering. Naturföretaget gjorde 2013 en inventering och skötselplan för (Naturföretaget 2013) för att följa den handlingsplan som upprättats för natur- och kulturvärden i Västerås (Västerås Stad 2010). C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 3 (61)

8 2 Metodik 2.1 Fältinventering Metoden är standardiserad och följer i stort sett metoden för Svensk häckfågeltaxering där man kombinerar punkt och linjetaxering ( Inventeringen genomfördes längs fem transekter (A-E) som lagts i nord-sydlig riktning genom skogen. Avståndet mellan varje transekt var cirka 200 meter. Längs transekterna placerades 20 fasta punkter med cirka 200 meters mellanrum (figur 2). Punkterna 15, 19 och 20 låg närmare varandra för att kunna täcka in området så bra som möjligt. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar med utmarkerade inventeringspunkter vid fågelinventeringen (61)

9 Metoden bygger på att man stannar och räknar sjungande och sedda fåglar under fem minuter vid de fasta punkterna (punkttaxering), och att man även räknar fåglar när man rör sig mellan dessa fasta platser (linjetaxering). Vid punkterna räknades alla sedda fåglar under fem minuter (oberoende av vad som noterats på linje). Räkningen utfördes från själva punkten. Före räkning noterades vilken punkt som besöktes, klockslag, väderlek och vindhastighet. Under själva räkningen noterades alla individer som sågs eller hördes med; artnamn, avstånd från inventeringspunkten (i klasser), hur observationen gjordes (via sång, via lockläte, eller via synobservation eller om den lockades fram av inventeraren), samt fågelns kön (i det fall detta gick att avgöra). Vid varje punkt har även biotopen beskrivits med foto, andel av olika trädslag, buskskiktets täthet samt ålder på träd. Vid varje punkt har en fältblankett fyllts i vid varje inventeringstillfälle. Dubbelräkning av samma individer från olika punkter undveks så långt det var möjligt för att inte räkna samma individ vid flera tillfällen. Exempel: om inventeraren ansåg att det var samma fågel, t.ex. en avlägsen gök, trana eller spillkråka, som man hörde från mer än en punkt räknades fågeln endast på det första ställe man hörde den. Vid promenaden mellan punkterna har hörda och sedda fåglar registrerats på en surfplatta av märket SONY med programmet Collector kopplat till ESRIs ArcGIS online. Studien genomfördes vid klart och stilla väder den 21, 23 och 25 april samt C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar den 15, 18 och 20 maj mellan kl (61)

10 Inventering av ugglor En inventering av ugglor genomfördes den 11 och 12 mars mellan kl Stigar som markerats i Skötselplanen för (Naturföretaget 2013) promenerades långsamt och med jämna mellanrum stannade inventeraren och lyssnade under några minuter. Området inventerades även med bil längs större vägar, då inventeraren stannade och lyssnade vid lämpliga platser. 2.2 Analys En fullständig revirkartering har inte varit möjlig att utföra i på grund av att skogen är stor och att tiden var begränsad. Sjungande revirhävdande hannar har registrerats vid varje inventeringspunkt samt längs transekter i fält vid de sex inventeringstillfällena. Eftersom riktning och avstånd från inventeringspunkterna har noterats har en relativt god uppfattning om var revirhävdande hannar har suttit och sjungit. Uppvaktande, parningar, bobyggande och matning av ungar vid bon har även registrerats. Samtliga dessa observationer har legat till grund för att avgöra vid vilken punkt reviren har legat. Om en hanne endast registrerats vid ett tillfälle av sex har denna inte tagits upp som revirhävdande hanne, endast som övrig observerad fågel. Dubbelräkning av samma fågel vid flera punkter har försökts undvikas genom att vid analysen titta på riktning och avstånd till punkterna. Observationer av fåglar vid promenad längs transekter har lagts till den punkt som observationen varit inom. Inom en radie på cirka 100 meter från punkten har reviren karterats enligt figur 3. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 6 (61)

11 Cirklar runt varje inventeringspunkt med cirka 200 meter Ø inom vilka revirhävdande fågelindivider har karterats. Punkterna 9, 10, 15, 16, 19 och 20 överlappar något. Färdiga kartor har gjorts i kartprojektionen SWEREF ArcGIS version och GIS-skikten redovisas i shapefiler. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 7 (61)

12 3 Beskrivning av inventeringsområdet ligger i norra delen av Västerås omgiven av bostadsområdena Eriksberg, Hagaberg och Norra Vallby. Skogen ligger precis norr om Väg E18 och bullerpåverkan är påtaglig i stora delar av skogen som ligger närmast vägen. Skogen omfattar cirka 70 ha. Den har en viktig kontakt med skogsstrukturer i nordväst samt utgör en viktig grön länk till skogar på södra sidan väg E18 som Pettersbergsskogen och Råbyskogen. Skogen ligger på och omkring två mindre bergsplatåer med en sprickdal mellan. Området är relativt kuperat med höjdskillnader på 25 meter och som högst 50 meter. Flera branta bergväggar återfinns i skogen, både i sydlig och västlig riktning. Generellt utgörs skogen av gammal barrblandskog och hällmarkstallskog. Det finns även spridda inslag av lövrikare miljöer med ek, björk, asp och sälg. I de centrala delarna av skogen finns ett kärr på cirka 1 ha. Flera mindre kärrmiljöer finns spridda i skogen. Den skogliga kontinuiteten är cirka 150 år och spår av detta syns i den stora mängden gamla barrträd (Naturföretaget 2013). Skogen brukas inte idag men däremot sker en viss gallring och röjning. Skogen har höga naturvärden både vad gäller biotoper och sällsynta arter. Ett flertal rödlistade kärlväxter och svampar har hittats i skogen (Naturföretaget 2013). Flertalet stigar och rastplatser vittnar om skogens stora betydelse för friluftsliv och rekreation C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 8 (61)

13 4 Resultat fågelinventering 4.1 Sammanfattande resultat Totalt observerades 43 arter i under inventeringen (tabell 1). En stor del av dessa finns i skogen året runt. Vissa kommer dit under våren för att häcka eller rastar på väg till andra häckningsplatser. Tre rödlistade arter observerades: gröngöling (NT), gulsparv (VU) och kungsfågel (VU). Gröngöling föredrar halvöppna landskap med vidsträckt äldre lövskogskog, framför allt skogsbryn. Gulsparv är knuten till busk- och åkermark, skogsmark med gläntor, på hyggen men även på hedar. Dessa två arter observerades på västra sidan skogen i anslutning till kraftledningsgatan och den öppna brynmiljön där. Vilka arter som observerats i april respektive maj skiljer sig något åt (tabell 1). 25 arter observerades i april och i maj 38 stycken. Flera av sångarna och svartvit flugsnappare anländer till Sverige först i maj. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Tabell 1. Observerade arter i 2015, totalt samt uppdelat på april och maj.. (NT=rödlistekategori nära hotad, VU=rödlistekategori sårbar.) Arter totalt April Maj bergfink x björktrast x x blåmes x x bofink x x domherre x entita x x fasan x gräshoppsångare x grönfink x gröngöling (NT) x x grönsiska x x grönsångare x gulsparv (VU) x x gärdsmyg x göktyta x järnsparv x x koltrast x x korp x 9 (61)

14 Arter totalt April Maj kråka x kungsfågel (VU) x x lövsångare x mindre korsnäbb x morkulla x nötskrika x nötväcka x x ringduva x x rödhake x x rödvingetrast x skogsduva x x sparvhök x större hackspett x x steglits x svarthätta x svartmes x x svartvit flugsnappare x talgoxe x x talltita x taltrast x x tofsmes x x trädgårdssångare x trädkrypare x x trädpiplärka x törnsångare x C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar De arter som inte registrerades hävda revir var: bergfink, björktrast, domherre, fasan, grönfink, gröngöling, korp, kråka, mindre korsnäbb, nötskrika, rödvingetrast, skogsduva, sparvhök och steglits. Av dessa häckar bergfink och vanligtvis även rödvingetrast i norra Sverige och noterades därför under sin flytt. Rödvingetrasten har observerats på ett flertal ställen i Västmanland under juni och juli ( så det skulle vara möjligt att även denna kan häcka i. För övriga arter skulle fungera väl som häckningsmiljö men har inte noterats hävda revir vid denna inventering. 10 (61)

15 I genomsnitt hade varje punkt 13 arter (figur 4). Punkterna 10 och 20 hade endast 7 respektive 6 arter. Punkterna 1, 4 och 15 uppvisar högst artantal med 17 arter vardera. Antal arter Stapeldiagrammet visar antalet observerade fågelarter vid varje inventeringspunkt i vid inventeringen i april och maj C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 11 (61)

16 I genomsnitt hade varje punkt 9,65 revir. Punkterna längs transekt A på den västra sidan av skogen närmast kraftledningsgatan har ett något större antal revir än övriga transekter (figur 5). Punkter som ligger närmast väg E18, punkt 5 och 10, har relativt få revirhävdande hannar. Antal revir Staplarna visar antalet fågelrevir vid varje inventeringspunkt i vid inventeringen i april och maj C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 12 (61)

17 Revirhävdande arter vid inventeringspunkter Ett urval av arter och deras revir har gjorts på följande kartor för att illustrera var i som dessa finns. För beskrivning av varje enskild punkt se vidare stycke 4.2. Rödhake finns vid 19 av 20 punkter. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Taltrast 13 (61)

18 Entita C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Svartmes 14 (61)

19 Större hackspett C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Tofsmes 15 (61)

20 Trädpiplärka C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Svartvit flugsnappare 16 (61)

21 Grönsångare C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Trädkrypare 17 (61)

22 Trädgårdssångare 4.2 Resultat inventering ugglor Inga ugglor observerades vid inventeringen av kvällarna den 11 och 12 mars. Vädret var klart och vindstilla, -3 grader. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 18 (61)

23 4.3 Resultat vid inventeringspunkterna och skötselförslag Punkt nr 1 Koordinater , ,9324 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger vid kanten av skogen, nära kraftledningsgata och stig. Lövträd av ek, asp och hassel. Öppen mark med buskar och sly i bården mellan kraftledning och blandgranskog. 14 revir med: blåmes (2 st), bofink (2 st), koltrast, lövsångare (3 st), morkulla, rödhake (2 st), talgoxe, taltrast, trädgårdssångare Övriga observerade arter Fasan, gröngöling, grönsiska, järnsparv, nötväcka, större hackspett, steglits, svarthätta Skötselförslag Skötsel röja gran. Behåll brynmiljön genom att gallra och röja försiktigt lövsly i kantzonen samt i skogen. Behåll buskar och skapa solexponerade och vindskyddade miljöer. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 19 (61)

24 Punkt nr 1 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr (61)

25 Punkt nr 2 Koordinater , ,6841 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger i hasselbård mellan kraftledning och stig. Bland trädslagen dominerar hassel och gran. Övriga trädslag björk, ek och asp. Enstaka äldre ekar som behöver röjas fram. 12 revir med: blåmes, bofink, entita (2 st), kungsfågel, lövsångare, rödhake (2 st), talgoxe (2 st), taltrast, trädgårdssångare Övriga observerade arter Skötselförslag Gröngöling, grönsiska, koltrast, nötväcka, större hackspett, svartvit flugsnappare, trädkrypare Röj en del gran, framförallt yngre, för att få fram äldre ek. Behåll brynmiljön genom att gallra och röja i lövsly. Behåll buskar och skapa solexponerade och vindskyddade miljöer. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 21 (61)

26 Punkt nr 2 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr 2 22 (61)

27 Punkt nr 3 Koordinater , ,3785 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger nära kraftledningsgata. Hasselbård mellan punkten och kraftledningen. Gran dominerar och granskogen står tät. Mycket hassel och inslag av äldre ekar som behöver röjas fram. 11 revir med: blåmes (2 st) bofink, grönsångare, nötväcka, rödhake (2 st), svartmes, talgoxe (2 st), taltrast Övriga observerade arter Skötselförslag Entita, gröngöling, grönsiska, koltrast, kråka, nötväcka, skogsduva Skötsel, gallra en del gran. Finns ek som behöver röjas fram. Behåll brynmiljön genom att gallra och röja i lövsly. Behåll buskar och skapa solexponerade och vindskyddade miljöer. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 23 (61)

28 Punkt nr 3 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr 3 24 (61)

29 Punkt nr 4 Koordinater , ,4595 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger ganska nära motorvägen och biltrafiken hörs väl. Kantzon nära kraftledning. Gran och tall dominerar men även inslag av björk, asp och ek. Delvis gles och blockrik skog. 16 revir med: blåmes, bofink (2 st), grönsångare, koltrast, lövsångare (2 st), nötväcka, ringduva, rödhake (2 st), talgoxe (2 st), taltrast Övriga observerade arter Skötselförslag bergfink, grönfink, grönsiska, grönsångare, göktyta, större hackspett, trädkrypare. Röja yngre granplantor och friställa äldre lövträd. Behåll brynmiljön genom att gallra och röja i lövsly. Behåll buskar och skapa solexponerade och vindskyddade miljöer. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 25 (61)

30 Punkt nr 4 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr 4 26 (61)

31 Punkt nr 5 Koordinater , ,8219 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger mycket nära E18 och en cykelbana. Nära kraftledningsgata med smal trädbård mellan. Aspskog med inslag av ek, gran, tall, björk och sälg. Snårigt och mycket sly. Fint aspbestånd. 8 revir med: Blåmes, gulsparv, nötväcka, rödhake, större hackspett, svartvit flugsnappare, talgoxe (2 st). Övriga observerade arter Skötselförslag Björktrast, grönsiska, koltrast, nötskrika, skogsduva. Röja gran och friställa asp och sälg som sparas. Gallra försiktigt i sly skiktet. Viktigt att behålla snårigheten. Behåll brynmiljön genom att gallra och röja i lövsly. Behåll buskar och skapa solexponerade och vindskyddade miljöer. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 27 (61)

32 Punkt nr 5 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr 5 28 (61)

33 Punkt nr 6 Koordinater , ,756 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger nära en liten infartsväg. Kanteffekt. Tall dominerar med en ung tallplantering (30-40 år). Finns även ett litet bestånd av asp. På östra sidan vägen finns ett större aspbestånd. Cirka 50 meter norr om punkten övergår skogen i öppen mark och här finns ett dike med vass där gräshoppsångaren observerades. 10 revir med: blåmes, bofink, gräshoppsångare, lövsångare, ringduva, rödhake (2 st), större hackspett, svartmes, talgoxe Övriga observerade arter Skötselförslag Björktrast, gröngöling, grönsiska, koltrast, rödvingetrast, större hackspett Röj fram asparna, gallra tall och röj inkommande gran. På östrasidan vägen röj inkommande gran och behåll asparna. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 29 (61)

34 Punkt nr 6 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr 6 30 (61)

35 Punkt nr 7 Koordinater , ,1323 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger nära ett stängsel som omgärdar verksamhet. Ganska tät granskog med dominans av gran men även relativt mycket asp, inslag av tall, björk och sälg. Övergångszon mellan gran och lövskog. 10 revir med: entita, koltrast, nötväcka, rödhake (2 st), större hackspett, svartmes, svartvit flugsnappare, talgoxe, taltrast. Övriga observerade arter Skötselförslag blåmes, bofink, grönsiska, koltrast, nötskrika, nötväcka, sparvhök Friställ lövträd både yngre och äldre asp, björk och sälg. Granskogen är mycket tät så den behöver gallras ut. Spara död ved C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 31 (61)

36 Punkt nr 7 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr 7 32 (61)

37 Punkt nr 8 Koordinater , ,5505 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Hällmarkstallskog med olikåldrig tall, berg i dagen, renlavar och ljung. Vissa tallar år. Inslag av gran och björk. Sparsamt med död ved. 13 revir med: blåmes, bofink (2 st), entita, koltrast, kungsfågel, lövsångare, nötväcka, ringduva, rödhake, svartmes, taltrast (2 st) Övriga observerade arter Skötselförslag skogsduva, talgoxe Fri utveckling. På sikt röja inkommande gran. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 33 (61)

38 Punkt nr 8 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr 8 34 (61)

39 Punkt nr 9 Koordinater , , 7942 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger i närheten av berg. Granskog med inslag av enstaka triviallövträd och tallar. 9 revir med: blåmes, bofink, grönsiska, järnsparv, kungsfågel, ringduva, rödhake (2 st), taltrast Övriga observerade arter Skötselförslag björktrast, grönsiska, koltrast, kungsfågel, Gallra gran, står tätt. Sedan fri utveckling. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 35 (61)

40 Punkt nr 9 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr 9 36 (61)

41 Punkt nr 10 Koordinater , ,1993 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger nära cykelbana och väg E18. Tät blandskog med dominans av gran men även inslag av tall, rönn, björk och ek. Bullerutsatt och därför svårt att höra fågelläten. Mot norr tar granskogen vid. 5 revir med: blåmes, bofink, rödhake (2 st), talgoxe Övriga observerade arter Skötselförslag nötväcka Gran står tätt vilket kan vara en fördel för att skapa bullerskydd. Fri utveckling. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 37 (61)

42 Punkt nr 10 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr (61)

43 Punkt nr 11 Koordinater , ,5754 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger i närheten av en väg och mitt emot slalombacke på norra sidan vägen. Kantzonseffekt. Öppen mark med dike. Området håller på att växa igen. Tall dominerar men här finns även inslag av gran och asp. Asp med hålighet precis vid punkten där blåmes häckar. Bra mark för arter som trivs i busk- och öppen mark. Trädpiplärka trivs här. Törnsångare och göktyta revirmarkerade i området norr om vägen, utanför skogen i öppen mark. 9 revir med: göktyta, ringduva, rödhake, talgoxe, taltrast, trädpiplärka, törnsångare Övriga observerade arter Skötselförslag blåmes, bofink, grönsiska, koltrast, korp, lövsångare, större hackspett, svarthätta Röja gran och en del sly. Behåll området öppet och buskrikt. Ge förutsättningar för att låta aspen och övriga lövträd bli gamla. Trädpiplärkan gynnas av skogsbryn, gläntor och ängar med enstaka träd. Den häckar på marken och behöver skrymslen och markvegetation för att gömma sitt bo. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 39 (61)

44 Punkt nr 11 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 40 (61)

45 Punkt nr 12 Koordinater , ,9891 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger i en blandbarrskog med tall och gran. Inslag av asp, sälg, ek. Lång kontinuitet. Öster om punkten finns en våtmark/myr. Sparsamt med död ved, torrakor och lågor. 10 revir med: blåmes, bofink (2 st), nötväcka, rödhake (2 st), talgoxe, taltrast, tofsmes, trädpiplärka Övriga observerade arter Skötselförslag björktrast, entita, grönsiska, ringduva Tätare partier med gran kan gallras Äldre tallar och lövträd kan frihuggas. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 41 (61)

46 Punkt nr 12 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr (61)

47 Punkt nr 13 Koordinater , ,1097 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger i en hällmarkstallskog (liknar punkt nr 8) med olikåldrig tall, berg i dagen, renlavar och ljung. Vissa tallar år. Inslag av gran och björk. Sparsamt med död. 8 revir med: blåmes, bofink, järnsparv, lövsångare, rödhake, svartmes, taltrast, trädkrypare, Övriga observerade arter Skötselförslag bergfink, nötskrika, större hackspett, svartvit flugsnappare, talgoxe Fri utveckling. På sikt röja inkommande gran. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 43 (61)

48 Punkt nr 13 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr (61)

49 Punkt nr 14 Koordinater , ,4192 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger relativt nära väg E18 och är buller störd. Vid brant bergssida som vetter mot söder. Nära grusväg som leder till hus. Barrblandskog, dominans av tall med stort inslag av gran, asp men även björk och hassel. 12 revir med: bofink, grönsångare, koltrast, rödhake, svarthätta, svartmes, svartvit flugsnappare (2 st), talgoxe, taltrast (2 st), trädgårdssångare. Övriga observerade arter Skötselförslag blåmes, grönfink, grönsiska, nötväcka, ringduva, större hackspett Tätare partier med gran kan gallras. Äldre tallar och lövträd kan frihuggas. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 45 (61)

50 Punkt nr 14 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 46 (61)

51 Punkt nr 15 Koordinater , ,8749 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger i kraftledningsgatan. Öppet med enbuskar. Hällmarkstallskog på båda sidor av kraftledningsgatan och berg i dagen. Kanteffekter. Fågelrevir ligger i kanten av skogen. 10 revir med: blåmes, gulsparv, järnsparv, lövsångare, nötväcka, rödhake (2 st), svarthätta, talgoxe, taltrast. Övriga observerade arter Skötselförslag bofink, grönsiska, gärdsmyg, korp, mindre korsnäbb, rödhake, skogsduva, större hackspett, trädgårdssångare. Gallring/röjning av buskar och sly samt behålla öppet och buskrikt. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 47 (61)

52 Punkt nr 14 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr (61)

53 Punkt nr 16 Koordinater , ,2864 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger nära en väg. Kanteffekter. Mer fågel på nordöstra sidan vägen. Barrblandskog, tall och gran samt inslag av asp, sälg, ek och rönn. En del block och lågor. 10 revir med: blåmes, grönsångare, kungsfågel, lövsångare, ringduva, rödhake, större hackspett, svartmes, talgoxe, taltrast. Övriga observerade arter Skötselförslag björktrast, grönsiska, koltrast, kungsfågel, nötväcka, skogsduva Tätare partier med gran kan gallras Äldre tallar och lövträd kan frihuggas. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 49 (61)

54 Punkt nr 15 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr (61)

55 Punkt nr 17 Koordinater , ,939 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger i en barrblandskog med gamla högresta tallar, granar, inslag av björk och ask, tät delvis och delvis utglesande. Mest fågelsång från tätbevuxna delar. 7 revir med: bofink, järnsparv, kungsfågel, lövsångare, rödhake, svartmes, talgoxe Övriga observerade arter Skötselförslag grönsiska, nötväcka, skogsduva, svarthätta Tätare partier med gran kan plockhuggas. Äldre tallar och lövträd kan frihuggas. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 51 (61)

56 Punkt nr 17 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr (61)

57 Punkt nr 18 Koordinater , ,4983 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger nära väg E18. Barrblandskog med högväxta tallar, kuperat med inslag gran o lövsly, främst björk. 8 revir med: bofink, grönsångare, nötväcka, rödhake, svartvit flugsnappare, talgoxe, taltrast Övriga observerade arter Skötselförslag björktrast, blåmes, grönsiska, göktyta, koltrast, nötskrika, nötväcka, ringduva, större hackspett Tätare partier med gran kan gallras. Äldre tallar och lövträd kan frihuggas. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 53 (61)

58 Punkt nr 18 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr (61)

59 Punkt nr 19 Koordinater , ,2218 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger i en kuperad hällmarkstallskog med berg i dagen och inslag av gran, björk och enbuskar. 9 revir med: blåmes, bofink, kungsfågel, nötväcka, ringduva, rödhake (2 st), svartvit flugsnappare, talgoxe Övriga observerade arter Skötselförslag björktrast, domherre, grönsiska, koltrast, större hackspett Fri utveckling. På sikt röja gran som dominerar. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 55 (61)

60 Punkt nr 19 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr (61)

61 Punkt nr 20 Koordinater , ,3621 Biotopbeskrivning Revirhävdande arter Punkten ligger i kanten av skogen, nära villor och bilväg. Slänt med björk och lövsly av björk, rönn, asp och sälg, enstaka tall, och gran. 4 revir med: järnsparv, lövsångare (2 st), talgoxe Övriga observerade arter Skötselförslag björktrast, nötväcka, skogsduva, större hackspett Hålla slänten fri från gran. Spara lövträd som får bli gamla men även behålla ett buskskikt. Spara död ved. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 57 (61)

62 Punkt nr 20 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Punkt nr (61)

63 5 Slutsatser och skötselförslag utgör en viktig miljö för ett flertal häckande och rastande fågelarter. Den stora variationen av biotoper och skogens långa kontinuitet ligger till grund för mångfalden av arter. Viktiga biotoper att bevara och sköta är hällmarkstallskogen, brynmiljöerna i skogens kanter, framförallt hassel- och ek skogen i den västra delen närmast kraftledningsgatan, det stora lövskogsinslaget av asp, ek och sälg, kärrmiljön i de centrala delarna samt busk,-, sly- och snårmiljöer. Jämfört med inventering av skogen 2008 observerades fler arter vid årets inventering. Fler sällsynta arter registrerades dock Något fler revir registrerades i den västra sidan av skogen. Biotopen varierar här med lövskog, granskog och öppen kant och brynzon. Detta kan vara en förklaring till både mångfalden av arter och revir. Punkterna 11, 14, 15, 16 och 18 uppvisar även en mångfald arter. Kanteffekter och inslag av lövskogsmiljöer vilket ger en god variation av biotoper kan vara en orsak. Rödhake och taltrast är talrika arter och återfanns i nästan samtliga inventeringspunkter (figur 6 och 7). Tofsmes och trädkrypare observerades hävda revir endast vid två punkter (figur 11 och 15). Det är dock inte uteslutet att de häckar i andra delar av skogen. Miljön borde vara gynnsam för båda dessa arter. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Många av skogens fågelarter är beroende av död ved, hålträd och gammal bark för sin häckning. Hit hör alla mesar, trädkrypare och nötväcka, men även hackspettar, skogsduva och kattuggla. Skogsduvan gynnas av gamla ekar och aspdungar med hålträd. Spillkråkan, som inte observerades vid inventeringen, häckar vanligen i miljöer som liknar. Som boträd väljer den oftast ett relativt fristående träd av asp eller tall. Därav är det av stor vikt att friställa äldre aspar och tallar för att gynna bland annat spillkråka. Flera av fågelarterna är beroende av barrskog som svartmes, talltita, tofsmes, domherre, mindre korsnäbb, trädkrypare och kungsfågel. Talltitan och en rad andra skogsfåglar missgynnas om sly och småträd avlägsnas. Även taltrasten liksom svarthätta trivs i skogar med mycket undervegetation liksom gärdsmygen. Det är alltså viktigt att skogen har flera generationer av både barr- och lövträd och buskar men att den inte får växa igen. 59 (61)

64 Entitan föredrar lövskog som är ogallrad och fuktig och uppträder ofta vid kärr, Kattugglan som inte heller observerades vid årets inventering, häckar normalt i lövskog och blandskog. För att gynna denna art är det därför viktigt att granen inte får ta över i lövskogsområden. Flertalet fågelarter är markhäckare i blandskogar och har behov av frodigt markskikt. Därav är det viktigt att där det är lämpligt behålla sly och snår. Till dessa arter hör trädpiplärka och gransångare. Många arter häckar i buskskiktet och vill ha god tillgång på skyddade miljöer som till exempel gärdsmygen som bygger bo i en risbuske, rotvälta eller i en enbuske. Trädpiplärka, göktyta, gröngöling, gulsparv och morkulla föredrar halvöppna landskap, skogsbryn, buskmarker, skogsdungar, större gläntor och lövskogsmiljöer. Kantzoner och brynmiljöer är mycket viktiga att bevara och sköta med varsam gallring och röjning för dessa arter. Fynd av nötkråka gjordes i vid 2008 års inventering men inte har god potential att hysa nötkråka eftersom den framförallt håller till i granskog med nära tillgång till hasselsnår eller tallar med stora frön. Rikligt med hassel finns i skogens västra del. Nötkråkan väljer ett revir som erbjuder lämplig skog att gömma nötterna i som de transporterat ut från hasselbeståndet. Förvaringsplatserna finns i skogens mörkaste partier, under undertryckta granar, eller i täta granbestånd. Där förvaras nötterna nedgrävda i moss- och barrtäcket. För att gynna nötkråkan är det viktigt att inte underröja fullt ut i granskogen. Det är även viktigt att friställa hasselbuskarna så att solljuset når in och ger en god nötskörd ( C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar Åtgärder som att skapa död ved, högstubbar, genom att kapa eller ringbarka gran och tall är ett förslag för att öka tillgången på död ved. Att sätta upp holkar kan öka antalet revir och att sätta upp någon form av bullerskydd längs med motorvägen kan även gynna fågellivet. Att gallra och röja för hårt i skogen närmast väg E18 kan öka de negativa bullereffekterna på fågellivet. 60 (61)

65 Referenser Larsson Stadsdelsskogarna i Västerås. Naturvårdsrapport från Sören Larsson Naturföretaget Skötselplan för, Västerås kommun. Naturföretaget SLU, Artdatabanken Svensk Fågeltaxering. Biologiska institutionen, Lunds universitet Västerås stad Grönstrukturplan för Västerås tätort. Rekreation Biologisk mångfald. Västerås Stad, Stadsbyggnadskontoret. September Västerås Stad Handlingsplan för natur- och kulturmiljön i Västerås. Antagen i kommunstyrelsen den 18 augusti C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\ \ Rap_Fåglar 61 (61)

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-04 Version:

Läs mer

Fågelinventering vid Storfinnforsen

Fågelinventering vid Storfinnforsen Fågelinventering vid Storfinnforsen Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-08-26 Version: 1 Kontaktperson för

Läs mer

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Upplands Ornitologiska Förening 2005-06-28 Inledning s. 1 Upplands Ornitologiska Förening (UOF) har under våren 2005, på uppdrag

Läs mer

INVENTERING AV FÅGLAR

INVENTERING AV FÅGLAR INVENTERING AV FÅGLAR BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2013-03-20 Inventering och text Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Omslagsfoto, sid 1 Knölsvan. Foto Thomas Larsson

Läs mer

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl.

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Uppföljning med fältarbete 2015 Richard Ottvall 2015-11-06 Richard Ottvall Frostavallsvägen 325 243 93 Höör Telefon: 0413-55 14 36 Mobil:

Läs mer

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön Sida 1 av 5 Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön 2012-06-11 Uppdrag Peter Nolbrant, BioDivers Naturvårdskonsult har genom Åsa Röstell, Melica fått uppdrag av Pauline Svensson, Kungälvs

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 Roger Mellroth & Thord Fransson Vårvärme i mars följdes av snö och blåst i april. Maj blev extremernas väder med riktigt kyliga nätter inledningsvis för att sedan växla

Läs mer

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun 2016-06-20 REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun KUND Karlstads kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad Sverige Box 117 651 04 Karlstad

Läs mer

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Lerums kommun 2014-12-10 Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Beskrivning av området... 2 2. Metod... 3 3. Resultat... 4 3.1 Naturvårdsintressanta arter...

Läs mer

Fågelinventering Västra Bäckbyskogen

Fågelinventering Västra Bäckbyskogen Datum 2017-01-31 Rapport Bäckbyskogen Västerås Stad EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se e-post info@enviroplanning.se

Läs mer

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Datum: 2011-05-19 Beställare: Stadsbyggnadskontoret, Emir Aganovic Projektledare: Marie Jakobi (Calluna AB) Inventeringar:

Läs mer

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!!

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Täby kommun, Plan- och bygglovavdelningen Kontaktperson: Sören Edfjäll, Miljöplanerare Projektledare Calluna:

Läs mer

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Råstasjön har karaktär av vild natur vilket skiljer den från exempelvis Lötsjön som är en parkanläggning med inplanterade

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 Roger Mellroth & Thord Fransson 2018 bjöd på en kall, snörik inledning och i april uppmättes köldrekord för senaste 30 åren på flera platser i Svealand. I inledningen

Läs mer

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 Foto Lars-Erik Nilsson Genomfört och sammanställt av Tunabygdens Fågelklubb Inledning och bakgrund Tunabygdens fågelklubb har på uppdrag

Läs mer

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Datum 2015-05-04 PM Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon

Läs mer

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Kompletterande inventering inför detaljplan

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2015 Ullerud Storfors Tjockfot Gråhakarna Gråben & Hjulben Blindgrisarna Gamnackarna Långkallsångarna Sumpmesarna Löparnissarna Il Duce Lagnamn Rally 2015 Antal arter 38 56 51 41 33 45 51

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2014 Ullerud Storfors Tjockfot.com Cygnus X Gråben & Hjulben I sista laget Blindgrisarna Gamnackarna Thermåsarna Löparnissarna Lagnamn Rally 2014 Antal arter 33 53 38 44 41 43 42 36 37 38

Läs mer

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Datum 2014-12-05 Rapport Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

Groddjursinventering Välsviken, Karlstad

Groddjursinventering Välsviken, Karlstad Datum 2016-05-23 PM Groddjursinventering Välsviken, Karlstad Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771 87 41 Hemsida

Läs mer

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun PM 2015-03-10 1(5) Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun Uppdraget Att bedöma hur fågellivet påverkas av en exploatering av ett ca 15 ha stort område

Läs mer

Inventering av hackspettar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017

Inventering av hackspettar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017 Inventering av ar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017 PROJEKT: BRUNNSBERGSSKOGEN 2017-05-31 Per Österman ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering av del av planområde för DP 1049 - Skyttevägen i Tierps Köping Bilaga 2 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Tierps kommun Kontaktperson: Lisa Björk, kommunarkitekt

Läs mer

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000 4. Östra Täby 1 2 3 4 9 5 6 10 11 8 12 7 13 Skala 1:18000 177 4. Östra Täby 1. Jaktvillans naturpark Arninge Kundvägen = Fornlämningsområde Skala 1:2000 = Fornminnesobjekt =Kulturlämning 178 1. Jaktvillans

Läs mer

Fågelinventering i vassområden i Mälaren, sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön

Fågelinventering i vassområden i Mälaren, sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön Datum 2016-01-31 vassområden i sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön Västerås stad EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Version 2014-09-21 Sammanfattning Denna fågelinventering utfördes i Natura 2000-området Klarälvsdeltat där Länsstyrelsen i Värmlands län inom

Läs mer

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Vid

Läs mer

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Foto: Björn Sjögren 2 Sammanfattning På uppdrag av Velamsundstyrelsen, Nacka kommun, har i Velamsunds naturreservat under hösten 2007 och året 2008 (t.o.m.3/12

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011 Södra nätgatan. Foto: Roger Mellroth. CES-ringmärkningen vid Älviken 211 Roger Mellroth & Thord Fransson Redan i slutet av november 211 var hela landet snöklätt. Vintern 21/211 blev liksom vintern 29/21

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Slutversion 2014-09-14 1. Introduktion Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland driver projektet LIFE+ Vänern

Läs mer

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees Version 1.00 Projekt 7303 Upprättad 2011-10-26 Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011 Nina Rees home:henric:arbete:hekonsult:7303:hackfagelinventering_galtryggen_v100.docx / utskriven: 2011-11-03

Läs mer

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Allmän beskrivning av naturmiljön... 3 Metodik och avgränsning... 3 Begreppet rödlistad

Läs mer

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Datum 2016-04-29 PM Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Lidköpings kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Skötselplan för naturmark N i detaljplanen Knutsbo

Skötselplan för naturmark N i detaljplanen Knutsbo Janolof Hermansson RAPPORT 1(11) Skötselplan för naturmark N i detaljplanen Knutsbo Uppdragsgivare: Anas Skaef 2(11) Sammanfattning Området som betecknas natur (N) i detaljplanen är egentligen för smalt

Läs mer

Artutredning gällande arter kopplade till hassel och asp, Skridskon i Norrtälje kommun 2016

Artutredning gällande arter kopplade till hassel och asp, Skridskon i Norrtälje kommun 2016 Artutredning gällande arter kopplade till hassel och asp, Skridskon i Norrtälje kommun 2016 Innehållsförteckning Inledning... 3 Uppdrag... 3 Området... 3 Allmänt om naturvärdesinventeringen... Fel! Bokmärket

Läs mer

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Inför detaljplaneläggning av området utfördes den 21 december 2017 ett platsbesök i området för att titta på de naturvärden som kan finnas. Vid besöket deltog Hanna

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär)

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär) PM 1 (6) 2018-06-18 Samhällsutvecklingskontoret Lars Rasmus Kaspersson, 0340-882 64 Kommunekolog Stadsbyggnadskontoret Camilla Svensson, 0340-882 47 Kommunekolog Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv

Läs mer

Standardrutter i Uppsala län 2008

Standardrutter i Uppsala län 2008 Bill Douhan Standardrutter i Uppsala län 2008 Redan på 1970-talet startade Lunds universitet (Ekologiska institutionen) standardiserade häckfågelinventeringar i Sverige. Inledningsvis var det två inventeringsmetoder

Läs mer

Om Skogsbruksplanen kommentar 2015

Om Skogsbruksplanen kommentar 2015 Om Skogsbruksplanen kommentar 2015 Inklassningarna: NO Naturvårdsmål Orört I avdelningar med höga naturvärden där fri utveckling är nödvändig för att bibehålla områdets naturvärden samt avdelningar med

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

3. Norra Täby. 3. Norra Täby. Skala 1:17000

3. Norra Täby. 3. Norra Täby. Skala 1:17000 3. Norra Täby Skala 1:75000 1 2 3 4 5 6 7 11 12 13 8 9 10 14 15 Skala 1:17000 148 Norra Täby, Hagby 15 16 Norra Täby, Vågsjö Skala 1:20000 10 17 18 Skala 1:20000 149 1. Runslingans naturpark Runslingan

Läs mer

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Kungshamns Samfällighetsförening Anders Larsson Mammut konsult Yxlan 22 April 2014 Sid 1 Skötselbeskrivning av naturmark, allmänt. Kungshamns Samfällighetsförening. Området är mycket vackert,

Läs mer

Skötselplan för LFTs mark antagen på årsstämman 2009-04-26. Numreringen hänvisar till bifogad karta Områdesbeskrivning Åtgärd Ansvarig

Skötselplan för LFTs mark antagen på årsstämman 2009-04-26. Numreringen hänvisar till bifogad karta Områdesbeskrivning Åtgärd Ansvarig 1. Området är klassat som ett naturvärde i Skogsstyrelsens nyckelbiotopsinventering. Naturvärden är ett sådant område som inom relativt kort tid kan nå den högre klassen nyckelbiotop. Framför allt är det

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet 2 Beställning: Järfälla Hus AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Aina Pihlgren Medverkande:

Läs mer

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering Svensk Fågeltaxering, Martin Green & Åke Lindström, Biologiska inst., Lunds universitet, Ekologihuset, 223 62 Lund. Telefon:

Läs mer

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge Naturinventering och översiktlig spridningsanalys Tullinge 2 Beställning: Wästbygg Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Karn Terä Medverkande:

Läs mer

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget NATURCENTRUM AB Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget 2019-04-23 Naturcentrum nr 1893 Uppdragsgivare Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg Uppdragsgivarens kontaktperson Henrik

Läs mer

Inventering av fåglar och svartpälsbi

Inventering av fåglar och svartpälsbi Inventering av fåglar och svartpälsbi Rosersberg, Sigtuna kommun 2017 OM RAPPORTEN: Titel: Inventering av fåglar och svartpälsbi. Rosersberg, Sigtuna kommun 2017 Version/datum: 2017-06-15 Rapporten bör

Läs mer

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening Foto: Fotografens namn och ev bildbyra. Fiskgjuse. Foto: Tomas Viktor. Faktablad 2012:1 Standardrutter i Stockholms län Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet Standardruttsinventeringar är ett viktigt

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Den vegetation som ska avverkas/röjas består av sly, buskar och yngre träd, samt några äldre och grövre träd. Allt ska transporteras bort till angiven upplags plats

Läs mer

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire MiNa, miljö & naturpedagogik Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire Sammanfattning Fågelförekomsten längs ett antal linjer har inventerats. Arterna har

Läs mer

Naturvärden på Enö 2015

Naturvärden på Enö 2015 Naturvärden på Enö 2015 Text och foto: Tobias Ivarsson, Svanås Hagtorpet, 342 64 Ör, tel. 0472-76167. saperda@spray.se 1 Innehållsförteckning Metodik 2 Tidigare inventeringar 3 Intressanta arter 3 Enö

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Jan Gustafsson, Länsstyrelsen i Södermanlands län Kilaån som rinner i den södra kanten av den tänkta/kommande Stora Lida våtmark. På sydsidan

Läs mer

Fågelbesöksled Nyköping Väst

Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden västerut, utmed väg 800 i Kiladalen. Den följer ett jordbrukslandskap och flertalet

Läs mer

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 1 Inledning Denna naturinventering rör de västra delarna av Dingelsundet och har genomförts 2016 av Catharina Knutsson, Karlstads kommun, teknik- och

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER 1. Burmått 2. Journal 3. Bon, ungar, årstider och vikter Burmått MINIMUM-MÅTT Dessa mått är beräknade per individ, men i olika situationer, bl.a.

Läs mer

Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit

Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 En redovisning av häckande strandängsfåglar före åtgärder. Rapportens innehåll De uppgifter om häckande fåglar som redovisas

Läs mer

(Heldbjerg 2005). foto john larsen. Mindre flugsnappare påträffas på Kullaberg i stort sett varje år. tidskriften anser 17 1/07

(Heldbjerg 2005). foto john larsen. Mindre flugsnappare påträffas på Kullaberg i stort sett varje år. tidskriften anser 17 1/07 värre en accelerering av denna utveckling och arten är nu nästan borta som häckfågel på Kullaberg. Totalt sett har det svenska beståndet hållit sig tämligen stabilt under de senaste åren (Lindström & Svensson

Läs mer

BOSTADSBRIST I SKOGEN. - Hur skogsbruket har rivit fåglarnas bostäder

BOSTADSBRIST I SKOGEN. - Hur skogsbruket har rivit fåglarnas bostäder BOSTADSBRIST I SKOGEN - Hur skogsbruket har rivit fåglarnas bostäder Bostadspolitik för skogen I och med den ökade exploateringen av skogen och det intensivare skogsbruk som började utövas under andra

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2015-08-28 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp sträckan Dramsvik, Uddevalla kommun VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg

Läs mer

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM 2018-03-09 Andreas Malmqvist och Jens Morin Uppdragsgivare Höörs kommun Samhällsbyggnadssektor, Strategiska enheten Box 53 243 21 Höör Uppdragsgivarens

Läs mer

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 ISSN 1103-8209, meddelande 1999:9 En rapport från miljöövervakningen Text: Anders Ahlström

Läs mer

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017.

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Av Tobias Ivarsson, saperda@spray.se Inledning Under hösten 2017 gjordes några besök i skogarna norr om Öjaby då det finns planer på bebyggelse och

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Janolof Hermansson, 0240-86138 janolof.hermansson@ludvika.se RAPPORT 1(8) Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Uppdragsgivare: 2(8) 3(8) Innehåll 1 Inledning och/eller bakgrund... 4 2 Uppdrag

Läs mer

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3.

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Text och bild: Patrik Nygren för Naturskyddsföreningen i Västerbotten. Under 2012 har Naturskyddsföreningen inventerat flera tätortsnära skogar i Skellefteå

Läs mer

Fågelfaunan i kraftledningsgator

Fågelfaunan i kraftledningsgator Fågelfaunan i kraftledningsgator effekt av skötsel och omgivande landskap Åke Berg & Roger Svensson CBM Centrum för biologisk mångfald CBM:s skriftserie 57 CBM Centrum för biologisk mångfald Centrum för

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet

Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Beställare: Temagruppen, på uppdrag av Östhammars kommun Kontaktperson Temagruppen: Emily Lidman, 08-690 28 69 Projektledare Calluna:

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Förutsättningar för den mindre hackspetten kring Mossen, Göteborgs kommun 2012

Förutsättningar för den mindre hackspetten kring Mossen, Göteborgs kommun 2012 Förutsättningar för den mindre hackspetten kring Mossen, Göteborgs kommun 2012 Underlag för program På uppdrag av Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stad 2012-04-27 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget

Läs mer

INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I VILLAOMRÅDEN I HAMMAR

INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I VILLAOMRÅDEN I HAMMAR 147 INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I VILLAOMRÅDEN I HAMMAR Niklas Jeppsson Inledning Områden med mänsklig bebyggelse har sin speciella fågelfauna. Det är allmänt känt att arter som t ex turkduva, gråsparv,

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INVENTERING AV VÅTMARKSFÅGLAR FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Augusti 2011 Miljötjänst Nord AB Sture Gustafsson Inga Olofsson 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2

Läs mer

FÅGLARNA VID LERKILEN

FÅGLARNA VID LERKILEN FÅGLARNA VID LERKILEN Thomas Liebig juni 2012 Inledning I augusti 2011 tog jag på mig att göra en sammanställning över de fåglar som förekommer i och omkring Lerkilen, Hälleviksstrand i Orust kommun. Rapporten

Läs mer

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Titel: Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn. Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Version/datum: 2017-04-21 Foton

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (6) Enheten för naturvård Ekoberget SE110170 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Fågelinventering av Linudden, Jungfruvassen och Örstigsnäs i Nyköpings kommun under år 2010

Fågelinventering av Linudden, Jungfruvassen och Örstigsnäs i Nyköpings kommun under år 2010 Fågelinventering av Linudden, Jungfruvassen och Örstigsnäs i Nyköpings kommun under år 21 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Scharlakansröd vårskål, flertalet växtplatser inom Örstigsnässkogen.

Läs mer

Hur går det för skogens fåglar?

Hur går det för skogens fåglar? Hur går det för skogens fåglar? Martin Green Svensk Fågeltaxering Biologiska inst., Lunds universitet Alla foton om inte annat anges: Åke Lindström Hur går det för skogens fåglar? Ingen helt enkel fråga

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk.

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk. Kompletterande inventeringar för Lindesbergs kommun, LIS-plan, områden som tidigare inte varit inventerade och med i LIS-arbetet. Inventeringarna är gjorda 2019-05. Inventeringarna är gjorda med samma

Läs mer

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker?

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Resultatet av en snabb inventering 2008 av trädklädda betesmarker som åtgärdats under och efter införandet av den s k 50-trädsregeln Leif

Läs mer

BESKRIVNING AV FÖRBIFART LINDERÖD FÅGELFAUNAN OCH SÄTARÖD - VÄ UNDERLAG FÖR ARBETSPLANER PÅ UPPDRAG AV TRAFIKVERKET OCH ATKINS SVERIGE AB 2012-10-01

BESKRIVNING AV FÖRBIFART LINDERÖD FÅGELFAUNAN OCH SÄTARÖD - VÄ UNDERLAG FÖR ARBETSPLANER PÅ UPPDRAG AV TRAFIKVERKET OCH ATKINS SVERIGE AB 2012-10-01 BESKRIVNING AV FÅGELFAUNAN FÖRBIFART LINDERÖD OCH SÄTARÖD - VÄ UNDERLAG FÖR ARBETSPLANER PÅ UPPDRAG AV TRAFIKVERKET OCH ATKINS SVERIGE AB 2012-10-01 Naturcentrum AB, 2012 Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun.

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Version 1.10 Projekt 7442 Upprättad 2017-07-07 Reviderad 2017-08-08 Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Sammanfattning En inventering av utpekat

Läs mer

Kompletterande fågelinventering Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län

Kompletterande fågelinventering Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län Kompletterande fågelinventering 2016 Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län Sammanfattning På begäran av länsstyrelsen genomfördes en kompletterande fågelinventering av en inventerare

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad 2017-04-28 Reviderad Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete i området Hammar

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer