SOCIAL IMPACT REPORT 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOCIAL IMPACT REPORT 2012"

Transkript

1 SOCIAL IMPACT REPORT 2012 Alla barn har rätt till ett språk 70 miljoner människor i världen är döva, 20 miljoner är barn. 80 % av dessa kan inte läsa och skriva. Genom att dokumentera och tillgängliggöra ett lands teckenspråk skapar Europeiskt Teckenspråkscenter förutsättningar för en bättre kommunikation mellan det döva barnet och dess anhöriga och samhället. Genom att dessutom erbjuda läs- och skrivutbildning gratis på nätet kan ETC göra skillnad och påverka utvecklingen hos de mest utsatta. Bakgrund Dennis Lennartsson är grundare till Europeiskt Teckenspråkscenter. Uppväxten präglades av teckenspråk med en gravt hörselskadad bror. I hemmet fanns även fosterbarn som pluggade på riksgymnasiet för döva och hörselskadade i Örebro. I gymnasiet och senare på teckenspråkslinjen utvecklades den teckenspråkiga förmågan som kom till användning när en bekant på Södermalms gruppbostad meddelade att personalstyrkan gått under i Estonia katastrofen och behov av ersättare var akut. På kort varsel påbörjades ett vikariat. Fortfarande finns kopplingen till gruppbostaden som yttre kontaktperson till Peter med Down Syndrom och Ninni som gravt CP skadad, båda döva. Tillgängligheten var dålig på nätet under 70- talet, endast en blädderbok med några hundra tecken fanns tillgänglig. Idag har ETC över tecken bara på svenska. Det var en milstolpe att äntligen få bli en Changeleader efter en lång process av uttagningar och presentationer. Från nervositet till total lycka när samtalet kom från R4C att man var en av de sista 4 av 900 sökande. En förstärkning för Europeiskt Teckenspråkscenter i arbetet med att tillgängliggöra teckenspråket i världen och göra livet bättre för framförallt döva barn och unga i världen. Resurserna och tryggheten har direkt bidragit till en ökad trygghet och fokus i vårt arbete. Det har i sin tur lett till fler beviljade anslag, utökad nätverk och kompetens. Inkubatorprogrammet och rådgivarna från Korsnäs Rolf Gustavsson och Karl Skoog på Tele 2 har bidragit till ett tydligare fokus vilket bidragit till en mer målinriktad organisation. Organisationen ETC grundades 2009 och är en icke politisk, ideell förening med säte i Örebro. ETC arbetar med tillgänglighetsfrågor för teckenspråk och driver bland annat världens största webbaserade översättningsverktyg för teckenspråk, med etableringar i 24 länder.

2 ETC arbetar för att tillgodose alla döva barns rätt till sitt modersmål och att tillgängliggöra teckenspråket globalt. Utifrån ett perspektiv med inkluderande teknologi, jämställdhet och transnationalitet pågår arbetet med att öka tillgängligheten för de teckenspråkiga medborgarna världen över. Överblick 2012 Under 2012 fick ETC, stöd av Reach for Change, Svenska Institutet, Jochnick foundation samt EU:s Leonardo da Vinci:s program för livslång lärande. Detta har bidragit till att skala upp verksamhet till flera länder även utanför Europa. ETC har beslutat om att affärsutveckla verksamheten, aktiviteter har påbörjats för att utveckla tjänster och produkter till nästa år. Detta är i linje med den 3- årsplan som tagits fram i samarbete med R4C. Arbetet med sökmotoroptimering har intensifierats och antalet besökare har dubblerats under året till över besökare per månad. Positionen som världens största teckenspråkslexikon är stabil så även etableringen på Googles förstasida både på sign language och sign language dictionary. Även ett sök på teckenspråk ligger på första sidan. Produktionsmässigt finns nu tecken även det en fördubbling under året. Etableringar finns i följande länder: USA, Österrike, Brasilien, Bulgarien, Tjeckien, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Island, Indien, Uganda, Italien, Japan, Lettland, Litauen, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, Spanien, Sverige, Turkiet, England, Ukraina.

3 Förändringsteorikarta Europeiskt Teckenspråkscenter Visionen: Alla döva barn ska kunna läsa och skriva. Målgrupper Primär målgrupp: Döva/gravt hörselskadade barn och ungdomar Sekundära målgrupper: Anhöriga Primär målgrupp: Döva/gravt hörselskadade barn och ungdomar Sekundära målgrupper: Anhöriga till döva/gravt hörselskadade barn och ungdomar Geografiskt:

4 Respons Vi har haft bra medial genomslag under året i media. Under året mottog vi ett antal priser som är värda att nämna: Bästa innovation I konkurrens med 404 kandidater tog spreadthesign.com hem priset i kategorin innovation. Priset delades ut av Spaniens Arbetsmarknadsminister och stiftelsen Alares som arbetar för att förena arbete med familjeliv genom socialt ansvar för medborgare, företag och institutioner. Årets svenska sociala entreprenör Årets sociala entreprenör 2012 har tilldelats Europeiskt Teckenspråkscenter för dess nyskapande verksamhet baserat på socialt ansvarstagande. Juryn bestod av Professor Anders Lundström, Mittuniversitetet (ordförande), Landshövding Britt Bohlin, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Rektor Anders Söderholm, Mittuniversitetet, VD Gunnar Olofsson, Inlandsinnovation AB, VD Lars- Olov Söderström, Norrlandsfonden, stf GD Göran Theolin, Tillväxtverket samt stf GD Göran Marklund, VINNOVA. Projektledare är docent Yvonne von Friedrichs, Mittuniversitetet. Best practice EU kommissionens tilldelade 2012 det prestigefyllda Best Practice till Spreadthesign.com.

5 Svenskt utvecklingsprojekt uppmärksammas i Europa. Ett svenskt vidareutvecklingsprojekt inom Leonardo da Vinci- programmet har lyfts fram som särskilt lyckat av EU- kommissionen. Projektet som uppmärksammats är Spread the Sign och syftar till att förbättra möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta i utbildning och arbetsliv. Inom Spread the Sign, som tagits fram av Dennis Lennartsson och Thomas Lydell- Olsen i Örebro, har man tagit fram ett internationellt och helt nätbaserat teckenspråkslexikon. Syftet har varit att underlätta för hörselskadade och döva elever på yrkesförberedande gymnasieprogram att göra praktik utomlands. Projektet uppmärksammas just för att det syftar till att höja kompetensen hos personer med särskilda behov, säger Marianne Feldt, handläggare på Internationella programkontoret. Ideellt Det bedrivs mycket ideellt arbete och vi koordinerar över 100 personer i 24 länder. Totalt var vi under st anställda varav 3 från Arbetsförmedlingen. I november flyttade vi in till medborgarhuset i Örebro där vi nu har vårt säte. Där produceras bland annat svenskt teckenspråk till Spreadthesign.com och det nya T3- text till tecken som fungerar som Google translate för text till teckenspråk. Hit kommer, tolkar, döva ungdomar, lingvister, illustratörer och praktikanter som alla bidrar till arbetet. Effektiviteten och produktionen har ökat. Erfarenhet, studier och demografiska undersökningar som ETC bidragit med ger en bild av de behov som föreligger hos målgruppen. Detta underlättar i arbetet med att söka samarbeten och sponsorer då kostnaden tydligt kan redovisas för ett lands nationella teckenspråk och dess tillgänglighet. Att följa upp med målgruppsanpassade teckenspråksutbildningar och plattformar för att lära döva barn läsa och skriva kan ge hög social avkastning.

6 Partners Ett av de största evenemangen vi hade var utbildningsdagarna på Loka Brunn Närmare 50 personer från 14 länder på besök i Sverige för att utbildas av oss i teckenspråksdokumentation och kommunikation. Intensiva dagar. Under 3 år kommer vi att dokumentera tecken per land. Vi kommer att fokusera mycket på spridning och information i samtliga länder. Tack vare stöd från EU kan vi tillsammans med Örebro Universitet säkerställa tillgängligheten av en stor del av Europas teckenspråk. Den största utmaningen har varit att balansera uppväxlingen till flera länder med produktionen och samtidigt etablera hållbara lösningar för organisationen. Intressenter Lokalt Vi arbetar nära kommunpolitiker, Landstinget, Tolkcentralen, Länsstyrelsen och organisationer som berör teckenspråk och utbildning. Vi har lyckats få Örebro kommun att utropa sig till Europas teckenspråkshuvudstad och se nyttan med att leda teckenspråkiga frågor internationellt. Vi är väl etablerade och har en given plats i teckenspråkiga sammanhang. Vi sprider bra publicitet för Örebro. Nationellt ETC får regelbundet inbjudningar av Riksdagens Handikappforum och politiker för att diskutera tillgänglighet och bland annat Sveriges roll som förvaltare av de nationella teckenspråken i Europa. I takt med de nya tjänster vi tar fram är Sveriges kommuner och Landsting viktiga intressenter. Andra är givetvis fonder och stiftelser som kan ge utökade resurser för specifika länder eller tjänster i länder där det behövs som mest. Statligt grundstöd tar tid men är under bearbetning i form av motioner från riksdagsledamöter. Vi arrangerar också symposier, det senaste - Accessing Society handlade om att belysa Sveriges roll i världen när det gäller ledande skalbara lösningar för webben. Medverkade gjorde bland andra Integrationsministern Erik Ullenhag, flertalet politiker, intresseorganisationer, Landsting, kommuner, myndigheter och HM Drottningen.

7 Globalt Vi har bland annat inbjudits av Europarådets president och kommissionären för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg. Myndigheter som ser språket som en demokratisk rättighet för sina döva medborgare är intressenter. Vi erbjuder tillgänglighet av nationella teckenspråk. Vi vänder oss till Universitet, departement eller organisationer där det finns resurser för hållbar förvaltning. EU är en viktig aktör som vi jobbar mycket mot. Nu börjar också ansökningsförberedelserna till Europeiska socialfonden för att säkerställa Europas teckenspråk. SOCIAL IMPACT 2012 Totalt hade vi under 2012 närmare besökare användare laddade ned vår app barn och ungdomar besökte och använde Spreadthesign.com. 657 direkt kontakter med barn. Coachning av 64 föräldrar. 6 föreläsningar för 450 yrkesverksamma som arbetar med barn barnmottagare via Radio och TV. 66 viktiga personer ministrar, partiledare, beslutsfattare. Användare

8 I takt med att våra etableringar närmar sig ett komplett lexikon påbörjas informations turnéer där vi via Google Analytics kan följa antalet användare och få feedback. Nedan följer ett urval av människor som på olika sätt blir hjälpta av vårt arbete. My 3 year- old son has a neurological problem and he can t talk. We re learning sign language to be able to communicate with him. I m so happy for this wonderful web. I can look up now for every word I need in the moment I need it, not waiting till next week lesson and asking the sign- language teacher. I just wanted you to know that your wonderful job has helped me to communicate with my son. Thank so so much!!! Carmen Saavedra Spain Mom to Anton (Joubert Syndrome) Dardan från Borås: "Häftigt att ha en gratis ordbok på teckenspråk i mobilen, så jag kan lära den var och när jag vill!" Mattias från Göteborg: "Spreadthesign.com är den bästa ordboken eftersom jag hittar ofta tecken jag behöver till min föreläsning på teckenspråk". Elena från Ryssland invandrad till Sverige: Spreadthesign är bra att ha för att jag lär mig mer och utveckla teckenspråk.. och döva har svårt med språk så man kollar vad betyder ord så man kolla på hemsidan och förklarar vad betyder så man fattar då man lär sig.. andra länder är med i det och jag vill lära mig på andra ländernas teckenspråk som kunna kommunicera när man åker dit... när invandrar kommer till sverige och kan inte svenska så hur man ska lära sig.. man kollar på hemsidan och den hjälper mycket för invandrar som lär sig snabbt och samtidigt lära sig att skriva på språk med. hemsidan har bilder och foto som visar tex "frukt" som vad betyder så man förstår det. Melody från Örebro: "Spreadthesign är en mycket bra hjälpmedel för döva och hörselskadade" Krister från Tallin: I use Spreadthesign in lesson preparation and teaching. Spreadthesign helps both teachers and students to revise their native signs and learn new ones.

9 Julia (teacher) Tallin Estonia The dictionary is good and useful - you can learn signs from different countries. It is also possible to learn English by using it. This is a quote on the evaluation sheet from a students recent Mobility Exchange Visit to Örebro: Spread the Sign web page was a great learning tool for me to study Swedish Sign Language before my international visit to Virginska Skollen School, Orebro, it is free, easy to use and gave me the confidence to sign to deaf students in Sweden - Tamsin, Doncaster College for the Deaf "We usually use Spreadthesign in our english lessons at school. /Roman, Hradec, deaf, Kralove, Czeckoslovakia "I use Spreadthesign if I want to learn some new signs from foreign countries" - Kamila, hard of hearing, Hradec Kralove, Czeckoslovakia Ardiana : Jag tycker att det är postivit med hemsidan Spreadthesign eftersom Jag kan svenskt teckenspråk men lär mig andra länder. Jonny, Göteborg: Som döv använder jag hemsidan för att kolla ord på svenska som jag är osäker på. Otroligt bra hemsida! Jag är glad att andra länder är med i det och man kan lära sig varandras teckenspråk för att kunna kommunicera. Michael, Stockholm: Jag tycker att appen är bra att ha då jag lär mig mycket teckenspråk via den och utvecklar mitt teckenspråk. "I use spreadthesign.com to teach sign language in lessons as well as to compare with pupils similarities and differences of native sign language and sign language of foreign countries" Eglė, sign language teacher Hanna, Örebro: Jag gillar appen och hemsidan där jag lär mig teckenspråk för att kunna kommunicera med döva. Sammanfattning Året har präglats av möten, intensiva produktioner, affärsutveckling, ansökningar och ett växande globalt nätverk men också av framgång och effektivisering. Vi har kraftigt kunna sänka kostnaderna för våra produktioner världen över till förmån för tillgängligheten och de intressenter som vill få valuta för investerat social kapital. Vi går mot ett ännu mer produktivt år Kölistan växer på länder som önskar bli en del av Spreadthesign.com. Det är en utmaning att bearbeta alla förfrågningar. Varje vecka får propåer från Universitet, organisationer, tolkar, lingvister, myndigheter och privat personer som önskar samarbeten för att bidra till en mer tillgänglig värld för funktionshindrade. Dennis Lennartsson Styrelseordförande Europeiskt Teckenspråkscenter

10 Granskarens kommentarer Europeiskt Teckenspråkscenter har 2012 tagit stora steg framåt i sin strävan att göra teckenspråk tillgängligt för såväl världens alla teckenspråksanvändare, som för gemene man. Detta är mycket glädjande utifrån ett MR- perspektiv och uppmärksamheten kring ETC:s framsteg synliggör teckenspråk och det som borde vara en självklar rättighet: utbildning och kommunikation för döva barn på sitt modersmål. Tillgängligheten till sitt modersmål är som jag ser det, i förlängningen även en av grundförutsättningarna till en god utbildning och möjligheter till att oavsett funktionsnedsättning kunna leva och verka på lika villkor det globala samhället. Med stor innovationskraft och kunskap kring hur framtiden skall mötas avseende webbaserade möjligheter att nå ut, även till de mest utsatta teckenspråksanvändarna i tredje världen har ETC genom årets arbete fortsatt växa genom att påbörja arbetet att dokumentera teckenspråk även utanför Europa. Rapporten visar även att ETC på ett utomordentligt sätt når ut till den primära målgruppen, nämligen unga under 18 år, vilket i sig bekräftar att arbetet från grunden är välorganiserat, välplanerat samt väl förankrade samarbeten med andra aktörer och myndigheter. ETC bidrar också till att skapa arbetsmöjligheter för döva och hörselskadade världen över, en positiv synergieffekt för en grupp som på många sätt står utanför både möjligheter till påverkansarbete och delaktighet. Jag ser också med stor glädje att kvalitetsaspekten i dokumentationsarbetet ständigt förbättras i diverse samarbeten med lingvister och forskare världen över, vilket sannolikt kommer ge sekundära målgrupper såsom professionella teckenspråksanvändare än bättre och kompletterande möjligheter att hålla sig ajour och uppdaterade i de respektive teckenspråkens utveckling. Avslutningsvis vill jag även framhålla den organisationsförmåga och det gedigna nätverk och som Dennis Lennartsson och ETC på ett fåtal år lyckats bygga upp. Det är i sig ett tecken som ger framtidstro till det jag personligen bär med mig som vision för ett tillgängligt samhälle: kommunikation på teckenspråk- en självklar rättighet och möjlighet- för alla. Jenny Sandström Delägare och grundare Avanti teckenspråkstolk AB

INVEST IN NORDIC CLEANTECH

INVEST IN NORDIC CLEANTECH INVEST IN NORDIC CLEANTECH Sedan 2009 En unik och oslagbar kanal i världen för att sälja och marknadsföra svensk miljöteknik utomlands och nationellt. F R O M S W E D E N A N D T H E N O R D I C S Bakgrund

Läs mer

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Sälja och köpa tjänster inom EU samma villkor som hemma Inom EU råder fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. För dig och ditt företag

Läs mer

Våra partnerorganisationer. #WelcomeTalent

Våra partnerorganisationer. #WelcomeTalent Våra partnerorganisationer Korta vägen Korta vägen är ett initiativ från arbetsförmedlingen och svenska universitet, där Stockholms Universitet är en av deras samarbetspartners. Syftet är att hjälpa utländska

Läs mer

Social Impact Report 2014

Social Impact Report 2014 Social Impact Report 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1. Inledning... 2. Verksamhetsåret 2014... 3. Förändringsteorikarta och vision...... 3.1 Vision 4. Resultat och måluppfyllelse... 4.1 Effektmålet...

Läs mer

Exportmentorserbjudandet!

Exportmentorserbjudandet! Exportmentor - din personliga Mentor i utlandet Handelskamrarnas erbjudande till små och medelstora företag som vill utöka sin export Exportmentorserbjudandet! Du som företagare som redan har erfarenhet

Läs mer

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER Inledning Här följer en översikt över slutsatser och rekommendationer av den analys om tidiga insatser för barn i behov av stöd

Läs mer

Utlandspraktik Rehabilitering med raketbränsle

Utlandspraktik Rehabilitering med raketbränsle Utlandspraktik Rehabilitering med raketbränsle Jag har påbörjat studier på folkhögskola och väntar på ett års anställning. Att praktisera utomlands var nog bland det bästa jag någonsin gjort och att

Läs mer

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012 Inkvarteringsstatistik Göteborg & Co Februari 2012 FoU/ Marknad & Försäljning Gästnätter storstadsregioner Februari 2012, hotell och vandrarhem Gästnattsutveckling storstadsregioner Februari 2012, hotell

Läs mer

Motion från Anna-Britt Wejdsten (L) - Ny vänort i Rumänien

Motion från Anna-Britt Wejdsten (L) - Ny vänort i Rumänien TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-09-14 KS 2016/0641 Kommunfullmäktige Motion från Anna-Britt Wejdsten (L) - Ny vänort i Rumänien Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att

Läs mer

Småprat Small talk (stressed vowels are underlined)

Småprat Small talk (stressed vowels are underlined) Småprat Small talk (stressed vowels are underlined) Vad heter du? Varifrån kommer du? Vad har du för modersmål (1 st language)? Vad studerar du? Var bor du? Hur gammal är du? Cyklar du till universitetet?

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2015

Stockholms besöksnäring. Maj 2015 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades cirka 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2014. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2016

Stockholms besöksnäring. November 2016 Stockholms besöksnäring. Under november månad registrerades ca 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med november 2015. Cirka 74 av övernattningarna

Läs mer

GeoGebra in a School Development Project Mathematics Education as a Learning System

GeoGebra in a School Development Project Mathematics Education as a Learning System Karlstad GeoGebra in a School Development Project Mathematics Education as a Learning System Dé dag van GeoGebra Zaterdag 19 oktober 2013 GeoGebra Instituut Vlaanderen, Brussell 1 2 GeoGebra in a School

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2015

Stockholms besöksnäring. Juli 2015 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 20 jämfört med juli månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

EUROPA blir äldre. I EU:s 27 medlemsländer

EUROPA blir äldre. I EU:s 27 medlemsländer EUROPA blir äldre I EU:s 27 medlemsländer bor 500 miljoner människor. En allt större del av befolkningen är äldre, medan andelen unga minskar. På sikt kommer det innebära att försörjningskvoten ökar. Foto:

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2015

Stockholms besöksnäring. April 2015 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades cirka 885 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 9 jämfört med april månad 214. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Var med och påverka kommande arbete inom Human resource management 2015-03-30

Var med och påverka kommande arbete inom Human resource management 2015-03-30 Var med och påverka kommande arbete inom Human resource management 2015-03-30 SIS på 1 minut Sveriges medlem i CEN och ISO Neutral plattform + processmetodik INNEHÅLLET skapar experter! Ideell förening

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2016

Stockholms besöksnäring. Maj 2016 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades över 1,2 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2015. Cirka 64 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2016

Stockholms besöksnäring. Juli 2016 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en minskning med 3 jämfört med juli månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016 Stockholms besöksnäring. Oktober 216 Under oktober månad registrerades ca 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med oktober 215. Cirka 69 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2016

Stockholms besöksnäring. Juni 2016 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades närmare 1,3 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 3 jämfört med juni månad 2015. Cirka 58 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med augusti månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Bakgrund Sammanhållen primärvård 2005 Nytt ekonomiskt system Olika tradition och förutsättningar Olika pågående projekt Get the

Läs mer

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa Europass Sverige Så dokumenterar du dina meriter i Europa Förord För att Europa ska vara konkurrenskraftigt i världen behövs medborgare med högt kvalificerade kunskaper. Grunden för detta är att kunna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2016

Stockholms besöksnäring. April 2016 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades över 1 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 16 jämfört med april månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016 Stockholms besöksnäring. Sommaren Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med

Läs mer

International Civic and Citizenship Education Study 2009 (ICCS)

International Civic and Citizenship Education Study 2009 (ICCS) Vetenskapsrådets forskarmöte om internationella studier på skolområdet 2007-02-02 International Civic and Citizenship Education Study 2009 (ICCS) I detta blad finns information om: Bakgrund och syfte Instrument

Läs mer

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name:

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name: Workplan Food Spring term 2016 Year 7 Name: During the time we work with this workplan you will also be getting some tests in English. You cannot practice for these tests. Compulsory o Read My Canadian

Läs mer

Utvärdering SFI, ht -13

Utvärdering SFI, ht -13 Utvärdering SFI, ht -13 Biblioteksbesöken 3% Ej svarat 3% 26% 68% Jag hoppas att gå till biblioteket en gång två veckor I think its important to come to library but maybe not every week I like because

Läs mer

14 Internationella uppgifter om jordbruk

14 Internationella uppgifter om jordbruk 211 Kapitel 14 innehåller internationella uppgifter om Åkerarealens användning Totalskördar Antal husdjur Animalieproduktion Förvärvsarbetande befolkning inom jordbruk med binäringar Sammanfattning Statistik

Läs mer

Europa Direkt nätverk EU på lokal och regional nivå. Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige

Europa Direkt nätverk EU på lokal och regional nivå. Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige EU på lokal och regional nivå Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige Syftet med EDIC Nätverket av Europa Direkt informationskontor (EDIC) är sedan 2005 ett av EU:s viktigaste

Läs mer

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt. Katrin Lilliehöök

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt. Katrin Lilliehöök Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt Katrin Lilliehöök Varför ett europeiskt utbildningsprogram? Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som

Läs mer

EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige

EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige Rapport 2015:4 EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige Varje år tar EU-kommissionen fram en rapport som mäter EU-ländernas forsknings och innovationsförmåga (Innovation Union Scoreboard).

Läs mer

Grammar exercises in workbook (grammatikövningar i workbook): WB p 121 ex 1-3 WB p 122 ex 1 WB p 123 ex 2

Grammar exercises in workbook (grammatikövningar i workbook): WB p 121 ex 1-3 WB p 122 ex 1 WB p 123 ex 2 Chapter: SPORTS Kunskapskrav: Texts to work with in your textbook (texter vi jobbar med i textboken): Nr 1. Let s talk Sports p 18-19 Nr 2. The race of my life p 20-23 Workbook exercises (övningar i workbook):

Läs mer

Investera för framtiden Budgetpropositionen september

Investera för framtiden Budgetpropositionen september Investera för framtiden Budgetpropositionen 2013 20 september Oro i omvärlden påverkar Sverige Fortsatt internationell oro och turbulens Ingen snabb lösning väntas för euroområdet Låg tillväxt de närmaste

Läs mer

Anders Persson Philosophy of Science (FOR001F) Response rate = 0 % Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev.

Anders Persson Philosophy of Science (FOR001F) Response rate = 0 % Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev. Anders Persson Philosophy of Science (FOR00F) Response rate = 0 % Survey Results Legend Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean Question text Left pole % % Right pole n=no. of responses av.=mean

Läs mer

Rekrytera i Europa. en vägledning för arbetsgivare. Europeiska kommissionen

Rekrytera i Europa. en vägledning för arbetsgivare. Europeiska kommissionen Rekrytera i Europa en vägledning för arbetsgivare Europeiska kommissionen Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens namn kan ta ansvar för hur informationen i denna

Läs mer

Utveckling av energimarknader i EU. politik och framgångsrika medlemsstater

Utveckling av energimarknader i EU. politik och framgångsrika medlemsstater Utveckling av energimarknader i EU Utveckling av energimarknader i EU politik och framgångsrika medlemsstater Jonas Norrman & Anders Ahlbäck Vision för Västsverige Visionen är att göra Västsverige till

Läs mer

Fortbildningsavdelningen för skolans internationalisering. Dossier 3. European Language Portfolio 16+ Europeisk språkportfolio 16+ English version

Fortbildningsavdelningen för skolans internationalisering. Dossier 3. European Language Portfolio 16+ Europeisk språkportfolio 16+ English version Fortbildningsavdelningen för skolans internationalisering Dossier 3 English version European Language Portfolio Europeisk språkportfolio Council of Europe The Council of Europe was established in 1949

Läs mer

In- och utvandring. 6. In- och utvandrare Immigrants and emigrants Statistiska centralbyrån 289. Tusental 120.

In- och utvandring. 6. In- och utvandrare Immigrants and emigrants Statistiska centralbyrån 289. Tusental 120. Tabeller över Sveriges befolkning 2007 Befolkningsförändringar in- och utvandring In- och utvandring Under år 2007 invandrade 99 485 personer till Sverige. Det innebär att invandringen, som slog rekord

Läs mer

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/ Name: Year 9 w. 4-7 The leading comic book publisher, Marvel Comics, is starting a new comic, which it hopes will become as popular as its classics Spiderman, Superman and The Incredible Hulk. Your job

Läs mer

PRAKTIK SOM LÄRARASSISTENT

PRAKTIK SOM LÄRARASSISTENT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning PRAKTIK SOM LÄRARASSISTENT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström Frågeställningar Kan asylprocessen förstås som en integrationsprocess? Hur fungerar i sådana fall denna process? Skiljer sig asylprocessen

Läs mer

PEC: European Science Teacher: Scientific Knowledge, Linguistic Skills and Digital Media

PEC: European Science Teacher: Scientific Knowledge, Linguistic Skills and Digital Media PEC: Fredagen den 22/9 2006, Forum För Ämnesdidaktik The aim of the meeting A presentation of the project PEC for the members of a research group Forum För Ämnesdidaktik at the University of Gävle. The

Läs mer

Privatpersoners användning av datorer och Internet. - i Sverige och övriga Europa

Privatpersoners användning av datorer och Internet. - i Sverige och övriga Europa Privatpersoners användning av datorer och Internet - i Sverige och övriga Europa Undersökningen Görs årligen sedan år Omfattar personer i åldern - år ( och - år) Data samlas in i telefonintervjuer som

Läs mer

Inresande studenter 1997/98 2000/01 2003/04 2006/07

Inresande studenter 1997/98 2000/01 2003/04 2006/07 Statistisk analys Torbjörn Lindqvist Avdelningen för statistik och analys 08-563 087 07 torbjorn.lindqvist@hsv.se www.hsv.se 2008-02-26 2008/2 Allt fler utländska studenter i Sverige Enligt senast tillgängliga

Läs mer

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management EMPOWERING YOUR BUSINESS TOYOTA I_SITE Mer än fleet management www.toyota-forklifts.se TOYOTA I_SITE Mer än fleet management Toyota I_Site är ett kontinuerligt partnerskap för effektiv materialhantering.

Läs mer

Utbytesprogrammet Linneaus-Palme University of Fort Hare (Faculty of Education) och Umeå Universitet (Pedagogiska institutionen)

Utbytesprogrammet Linneaus-Palme University of Fort Hare (Faculty of Education) och Umeå Universitet (Pedagogiska institutionen) Utbytesprogrammet Linneaus-Palme University of Fort Hare (Faculty of Education) och Umeå Universitet (Pedagogiska institutionen) Mårten Almerud Internationaliseringsansvarig Pedagogiska institutionen Umeå

Läs mer

14 Internationella uppgifter om jordbruket

14 Internationella uppgifter om jordbruket 14 Internationella uppgifter om jordbruk 249 14 Internationella uppgifter om jordbruket Kapitel 14 innehåller internationella uppgifter om Åkerarealens användning Totalskördar Antal husdjur Animalieproduktion

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Ett Europa för medborgarna. Ett program. som stödjer aktivt. medborgarskap

Ett Europa för medborgarna. Ett program. som stödjer aktivt. medborgarskap Ett Europa för medborgarna Ett program som stödjer aktivt medborgarskap Ett Europa för medborgarna programmet för oss alla Programmet Ett Europa för medborgarna stödjer aktivt medborgarskap och tolerans

Läs mer

14 Internationella uppgifter om jordbruk

14 Internationella uppgifter om jordbruk 249 Kapitel 14 innehåller internationella uppgifter om Åkerarealens användning Totalskördar Antal husdjur Animalieproduktion Förvärvsarbetande befolkning inom jordbruk med binäringar, med uppdelning på

Läs mer

Hälsan tiger still och medborgaren samtycker

Hälsan tiger still och medborgaren samtycker Hälsan tiger still och medborgaren samtycker En betraktelse över medborgarsamverkan i två regionala projekt inom e hälsa och e government Annelie Ekelin och Sara Eriksén Det europeiska perspektivet Genom

Läs mer

EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT

EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT Non-member state of the Council of Europe (Belarus) MEDLEMSSTATER SÄTE OCH KONTOR BUDGET Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Belgien,

Läs mer

Världen väntar! Stipendier för studier och forskning utomlands www.si.se

Världen väntar! Stipendier för studier och forskning utomlands www.si.se Världen väntar! Stipendier för studier och forskning utomlands www.si.se Svenska institutet (SI) har ett antal stipendieprogram som ger kvalificerade studenter möjlighet att studera och forska runt om

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2014

Stockholms besöksnäring. September 2014 Stockholms besöksnäring. September 214 Under september noterades 1,68 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 95, eller 1 %, fler än under september 213, vilket i sin tur innebär

Läs mer

Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT

Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT Inledning Inledande anmärkning: Följande dokument har tagits fram av generaldirektoratet för inre marknaden och tjänster för att bedöma

Läs mer

Resultattavla för innovationsunionen 2014

Resultattavla för innovationsunionen 2014 Resultattavla för innovationsunionen 2014 Innovationsunionens resultattavla för forskning och innovation Sammanfattning SV version Enterprise and Industry Sammanfattning Resultattavlan för innovationsunionen

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med augusti månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015 Stockholms besöksnäring. Under oktober månad registrerades över 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med oktober månad 2014. Cirka 68 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2015

Stockholms besöksnäring. Juni 2015 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades över 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 6 jämfört med juni månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Täljegymnasiet En internationell skola

Täljegymnasiet En internationell skola Täljegymnasiet En internationell skola Projektledare Jenny Nordström Lärare Emelie Nejström IT tekniker David Gustavsson Referensgrupp Elever Övrig medföljande personal resor Verksamhetsidé Täljegymnasiet,

Läs mer

Inspirationsmöte FMV Upphandlingsutredningen. 18 november Lena Jupiter Larsson, FMV. Datum, Bild 1, Författare

Inspirationsmöte FMV Upphandlingsutredningen. 18 november Lena Jupiter Larsson, FMV. Datum, Bild 1, Författare Datum, Bild 1, Författare Inspirationsmöte FMV Upphandlingsutredningen 18 november 2011 Lena Jupiter Larsson, FMV Datum, Bild 2, Författare Agenda Presentation av uppdrag: Fas 1 Inhämtning Underlag och

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

Quick Start Guide Snabbguide

Quick Start Guide Snabbguide Quick Start Guide Snabbguide C Dictionary Quick Start Thank you for choosing C Dictionary and C-Pen as your translation solution. C Dictionary with its C-Pen connection will make translation easy and enable

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015

Verksamhetsplan 2013-2015 Styrelsens och arbetsgruppernas uppdrag Styrelsen och arbetsgrupperna är sammansatta av föräldrar som har barn med olika funktionshinder. Vi bor på olika platser i upptagningsområdet, vilket gör att vi

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Februari 2016

Stockholms besöksnäring. Februari 2016 Stockholms besöksnäring. Under februari månad registrerades närmare 820 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med februari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Student-UT försäkring

Student-UT försäkring Student-UT försäkring All information om Student-UT försäkringen hittar du på www.liu.se/ut eller på din fakultets hemsida/virtuella mapp. Länkar till hemsidorna: LiU LiU student utlandsstudier 1 Student-UT

Läs mer

Ett Sverige i förändring: betydelsen av social sammanhållning

Ett Sverige i förändring: betydelsen av social sammanhållning Ett i förändring: betydelsen av social sammanhållning Jesper Strömbäck 2013-10-10 Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt måste man se upp Tage Danielsson Framtidskommissionens uppdrag Identifiera

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014 Stockholms besöksnäring. Oktober 214 För första gången nådde antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i över en miljon under oktober månad och redan under oktober har över 1 miljoner övernattningar

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Demokratins utveckling och medborgarnas förändrade livsförutsättningar behov av nya metoder för att skapa engagemang

Demokratins utveckling och medborgarnas förändrade livsförutsättningar behov av nya metoder för att skapa engagemang Medborgarbudget Kongressbeslut 2015 SKL ska stödja medlemmarnas utveckling av medborgardialog och medskapande som en del i styrning och verksamhetsutveckling för ett demokratiskt och socialt hållbart samhälle.

Läs mer

Om läsning. Vad, när, var och hur läser du? Ta med och läs med dem där hemma

Om läsning. Vad, när, var och hur läser du? Ta med och läs med dem där hemma Om läsning Vad, när, var och hur läser du? Ta med och läs med dem där hemma I bokstävernas krumelurer, i deras hopflätning till ord och meningar finns många hemliga rum När man fått tag i läsandet har

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2014

Stockholms besöksnäring. December 2014 Stockholms besöksnäring. December 214 När 214 summeras överträffas års rekordsiffor för övernattningar på länets kommersiella boendeanläggningar varje månad. Drygt 11,8 miljoner övernattningar under 214

Läs mer

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning Vad är PISA? OECD:s Programme for International Student Assessment. Matematik, läsförståelse och naturvetenskap,

Läs mer

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant.

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. #minlandsbygd Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. Så vacka bilder. Ha det bra idag. @psutherland6 Thanks Pat! Yes the sun was going down... Hahahaha. Gilla Kommentera Landsbygden lever på

Läs mer

Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle

Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle EMPOWERING YOUR BUSINESS Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle www.toyota-forklifts.se HYRESLÖSNINGAR Rätt truck för rätt tillfälle Olika situationer kräver olika lösningar. Vilken truck passar

Läs mer

Universitets- och högskolerådet

Universitets- och högskolerådet Programdagar 2013-05-07 Universitets- och högskolerådet Nina Ahlroos Euroguidance Sweden Enheten för studieinformation Euroguidance verktygslåda för mobilitet Euroguidance Sweden Nyheter och publikationer

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 4 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

HL Display-koncernen Fjärde kvartalet och helårsrapport januari - december 2013

HL Display-koncernen Fjärde kvartalet och helårsrapport januari - december 2013 PRESSMEDDELANDE 20 februari 2014 Kontaktpersoner: Gérard Dubuy, VD och Koncernchef Magnus Bergendorff, Finanschef Telefon: 08-683 73 00 Internet inklusive bildarkiv: www.hl-display.com HL Display-koncernen

Läs mer

Digitaliseringen av skolan. Jan Hylén

Digitaliseringen av skolan. Jan Hylén Digitaliseringen av skolan Jan Hylén DAGENS TEMATA Argumentationen för IT i skolan Historisk genomgång av nationella satsningar Var står frågan idag? Hur ser det ut i Sveriges skolor? Hur ser det ut i

Läs mer

GENOMFÖRANDEPLAN. Projektets uppdrag är att driva processen framåt, boka samtliga möten och vara den mobila part som rör sig mellan stadsdelarna.

GENOMFÖRANDEPLAN. Projektets uppdrag är att driva processen framåt, boka samtliga möten och vara den mobila part som rör sig mellan stadsdelarna. BILAGOR: GENOMFÖRANDEPLAN Genomförandeplanen görs inledningsvis med syfte att skapa struktur i arbetet och förtydliga uppdraget inom stadsdelen. Det ger projektet och stadsdelen en gemensam plan att följa.

Läs mer

ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD

ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD 2012 I KORTHET Fortsatt utmanande för klädhandeln på flera av H&M:s marknader Försäljningen +11% i lokala valutor jämförbara enheter +1% Bruttomarginal 59,5 procent

Läs mer

Join the international movement of American football. You are invited to Stockholm, Sweden July 4th 18th 2015

Join the international movement of American football. You are invited to Stockholm, Sweden July 4th 18th 2015 Join the international movement of American football You are invited to Stockholm, Sweden July 4th 18th 2015 Varför ett internationellt mästerskap? SM-Final III 1988 Superbowl Att lyfta en sport 2013 2014

Läs mer

Stockholms stad socialjourarbetet med EU-medborgare

Stockholms stad socialjourarbetet med EU-medborgare Stockholms stad socialjourarbetet med EU-medborgare The Capital of Scandinavia Agenda Situationen i Stockholm Uppsökande arbete Arbetet på boplatser Handläggning av ärenden Sid 2 Bostadssituation i Stockholm

Läs mer

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp 1 2016-2018 1 (5) Mål för programkommunikationen Vision för RE:Source Sverige ska bli världsledande på att minimera och

Läs mer

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience Här kan du checka in med rent samvete Check in here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet

Läs mer

nita NATIONELLT IT-ANVÄNDARCENTRUM Författare: Olle Findahl

nita NATIONELLT IT-ANVÄNDARCENTRUM Författare: Olle Findahl WORLD INTERNET INSTITUTE OLLE FINDAHL INTERNET I ETT INTERNATIONELLT PERSPEKTIV DEL 1. Internet är en teknologi för de unga, välbeställda och välutbildade. Så ser bilden ut av Internets spridning i Europa.

Läs mer

Yalla Trappan. - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle

Yalla Trappan. - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle Yalla Trappan - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle Yalla Trappan von Rosens väg 1 213 66 Malmö 040-21 86 30 kontor@yallatrappan.se www.yallatrappan.se Ett kvinnokooperativ

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

Leonardo da Vinci. Europeiska unionens. program för. yrkesutbildning

Leonardo da Vinci. Europeiska unionens. program för. yrkesutbildning Leonardo da Vinci Europeiska unionens program för yrkesutbildning Leonardo da Vinci Programmet för livslångt lärande Leonardo da Vinci -programmet är Europeiska unionens program för yrkesutbildning. Från

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2011

Finländska dotterbolag utomlands 2011 Företag 2013 Finländska dotterbolag utomlands 2011 Finländska företag utomlands: drygt 4 600 dotterbolag i 119 länder år 2011 Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Insamlingsforumbilden. Den nya givaren

Insamlingsforumbilden. Den nya givaren Insamlingsforumbilden #IF2013 "The greatest danger in times of turbulence is not the turbulence it is to act with yesterday's logic. Peter Drucker ANTECKNINGSBOKEN PRESENTATIONER: www.frii.se DEN NYA GIVAREN

Läs mer