Kvinnotyperna på modet 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvinnotyperna på modet 1"

Transkript

1 Malmö Högskola Historia med Kulturanalys C-uppsats Seminarieledare: Johan Lundin Handledare: Fredrik Nilsson , Bilden är omslaget till Charme nummer 10 år 1924 Kvinnotyperna på modet 1 Nöje, arbete och kvinnlighet i tidningen Charme Kristoffer Ekberg 1 Charme. Groth, Agda. 1924:7. Stockholm. Sid. 21.

2 INLEDNING 1 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNING 2 METOD 3 TEORI 6 KÄLLMATERIAL OCH KÄLLKRITISK DISKUSSION 9 FORSKNINGSLÄGE 11 Kvinnan i veckopressen 12 Kvinnan i arbetet 13 Kvinnan i nöjeslivet 15 Personlighet, moden och den moderna kvinnan 16 DISPOSITION 17 CHARME EN TIDNING FÖR DET MODÄRNA? 17 Typindelning 21 EN ARBETANDE KVINNLIGHET 23 Agda typen 23 Daga typen 25 Greta typen 26 Reflektioner kring de arbetande kvinnotyperna 28 NÖJESLIV OCH SPORT, DE NYA ARENORNA 30 Filmen och teatern som inspiration 31 Kvinnlighetstypernas uppvisning, caféer och klubbar 34 Kritik mot den moderna kvinnligheten 35 Sportkvinnan 37 Kamratligt ideal 39 PERSONLIGHET, IDENTITET OCH NATIONALITET 39 Nationalitet som en typ 42 KONKLUSION 45 KÄLL- OCH LITTERATURFÖRTECKNING 47

3 1 Inledning Jag anser Charme väl fylla måttet som en modern damtidning. Tidningens kontinentala fläkt och omväxlande innehåll gör, att jag förutspår den en god framgång Ellen Cederström. Jag tycker, att vi unga flickor kunna vara glada att ha en tidning, som populärt avhandlar för oss så intressanta frågor. Just den unga flickan av idag vill taga del av såväl teater och film som sport och skönhetsvård. Kristina Gyllencreutz. 2 Ja, så kunde det låta när några bemärkta damer inom teatern, filmen och sällskapslivet. 3 skulle uttala sig om tidningen Charme i julnumret Som det går att se ur citaten så verkar Charme varit en viktig tidning för de unga kvinnorna i 1924 års Sverige. En tidning som tog upp en del av de saker som kunde intressera denna unga kvinna till exempel kultur, sport och skönhetsvård. Det är positiva tongångar som hörs, Charme verkar ha kommit med något nytt. Den var enligt Ellen Cederström en kontinental fläkt, nyheterna handlade inte bara om Sverige utan även om andra länder och städer. Men stämmer dessa kvinnors uttalanden och vad betyder de för skapandet av en kvinnlighet i Charme? Vilken typ av kvinnlighet syns i denna moderna, kontinentala tidning? Kvinnligheten hade genomgått flera stora förändringar åren innan min undersökta tid och dessa förändringar borde ha påverkat kvinnligheten och vad det innebar att vara kvinna. Under första världskriget hade en mängd kvinnor som tidigare varit hemmafruar kommit ut i arbetslivet på grund av den arbetsbrist som uppkom när männen blev inkallade. Efter första världskrigets slut 1918 lyckades kvinnorna efter ett hårt arbete få igenom den allmänna rösträtten att även gälla kvinnor Flera yrken som tidigare hade varit rent manliga blev dessutom tillgängliga även för kvinnor under 1920-talet. Arbetsmarknaden för kvinnorna blev större. Det såg ut som en ljus tid för kvinnor och för jämlikheten. Kvinnor började röra sig på nya arenor till exempel till biografer och caféer. Det var i denna tid som tidningen Charme såg ljuset för första gången. En tidning för den moderna människan och framförallt den moderna kvinnan. Charme fanns i ca 12 år, från starten 1921 fram tills den 1933 gick i graven. Tidningen som enligt citaten ovan skulle vara en elegant och flärdfull kulturskrift för 2 Charme. Red; Groth, Agda. Stockholm, 1924:24. Bilaga. 3 Charme. 1924:24. Bilaga.

4 2 den moderna kvinnan hade vid denna tid säkerligen känt av depressionen och blev tvungen att lägga ner. Under de sista åren sker en klar försämring av kvalitet och färgläggning i tidningen, så den goda framgången som spås gällde inte i en så lång tid. Priset har också gått ner vid denna tid vilket troligtvis gör så Charme inte kan hålla den position eller kvalitet som den utger sig för att ha och blir således tvungen att lägga ner. Tidningen är riktad till en kvinnlig publik och har en väldigt modern framtoning där de nya modena syns och diskuteras. På grund av att tidningen var så mån om att vara modern och trendkänslig kan det kanske sägas att Charme var en tidning som visade de tydligaste skillnaderna i samhället för kvinnor under tidningens levnadstid. En tid då kvinnor tog plats på arbetsmarknaden, började röra sig mer i offentligheten och tog upp beteenden som tidigare hade varit förbehållna mannen. Syfte och frågeställning Mitt syfte är att undersöka tidningen Charme för att se hur tidningens idealkvinna såg ut, inte bara utseendemässigt men även vad hon gjorde och hur hon levde sitt liv. Jag ska se vilka begränsningar och möjligheter som ges till kvinnligheten utifrån det som skrivs och visas i Charme. Jag har inte för avsikt att försöka närmare gå in på vem läsaren av Charme var utan istället se vilka diskursiva möjligheter som gavs till att vara kvinna. Syftet att se kvinnan och kvinnligheten som konstruktioner ger Ulrika Holgersson prov på när hon menar att det [är] arbetarkvinnorna som intresserar mig, inte som subjekt som föregår diskursen, men som ett slags tankefigurer som konstrueras språkligt och som därmed i förlängningen kom att påverka människors handlingsutrymme, deras utsikter att gestalta sina liv. 4 Jag vill utgå från det sätt som Holgersson använder, att se arbetarkvinnan som en konstruktion utifrån vad som skris om dem i Svensk Damtidning. Men istället för att se just arbetarkvinnan som konstruktion vill jag finna vilka olika kvinnligheter som konstrueras i Charme. Hur och vad är det att vara kvinna i tidningen? I Charme vill jag också se om det enligt tidningen finns bättre eller sämre sätt att vara kvinna. Finns det ett ideal som överskuggar många olika sorters kvinnlighet och syns det avvikande eller mindre vanliga typer av kvinnlighet? Min frågeställning blir därför: 4 Holgersson, Ulrika. Populärkulturen och klassamhället, Arbete, klass och genus i svensk dampress i början av 1900-talet. Carlssons Bokförlag Stockholm. Sid. 58.

5 3 Hur porträtteras det kvinnliga genuset i Charme? Finns det en idealtyp/typer och hur ser den/dessa ut i sådana fall? Finns det typer av kvinnlighet som bryter mot det moderna som Charme utger sig för att förespråka? Metod Jag kommer främst att använda mig av textanalys men även en del bildanalys i min undersökning. Min metod kommer alltså i första hand vara kvalitativ men det kan förekomma enklare kvantitativa delar. Eva Blomberg menar i artikeln Sätt att se som handlar om bildanalys i den historiska forskningen, att det kan vara svårt att gallra bland de bilder som finns tillgängliga i materialet. Många gånger väljs de bilder som sticker ut mest. På grund av detta menar Blomberg att det kan vara viktigt att göra en kvantitativ analys av bilderna innan man gör den kvalitativa, för att få ett representativt material att arbeta med. 5 Det kan finnas en poäng i det som Blomberg tar upp men eftersom min undersökning går ut på att både hitta de övergripande kvinnlighetstyperna som presenteras i Charme men även de som är mindre vanliga, så har jag valt att inte göra någon kvantitativ uppdelning. Jag anser att det är större chans att se olikheter om jag inte gör denna indelning då de mest extrema delarna skulle falla bort och jag skulle inte kunna se olika varianter av kvinnlighet. Jag kommer alltså att välja texter och bilder som jag anser är relevanta för min frågeställning. Relevansen är en viktig del i källkritiken, det blir inte relevant i min undersökning att göra en kvantitativ uppdelning. Detta på grund av att en kvantifiering skulle närmast försvåra arbetet med typindelningen då flera typer troligtvis skulle försvinna om jag bara analyserade de bilder som jag fann flest av. Bilderna är en del av undersökningen och inte hela, de ses här som ett komplement till texterna. Jag kommer inte att arbeta mycket med just vad en enskild bild säger utan på vilket sätt som bilderna illustrerar det som framkommer i texterna eller om det finns motsatsförhållanden mellan bilden och texten. Bilderna ses också som en kanal för hur kvinnligheten konstrueras i Charme. Bilderna som syns i denna moderna tidning blir mallar för vad som är modernt och hur den moderna kvinnligheten skall se ut. 5 Blomberg, Eva. Historisk Tidsskrift. Sätt att se. 2005:2.

6 4 I den kvalitativa analysen av texten kommer jag att arbeta utifrån motsatsförhållanden i texten eller kanske ännu mer motsatser eller motstånd mot värderingar och normer som funnits innan Charme kom ut. Jag har gjort en läsning av de 24 nummer av Charme som utkommer under 1924 på sammanlagt dryga 800 sidor. Av dessa har jag sedan tagit ut de texter och bilder som kan sägas ha mest betydelse för konstruktionen av kvinnlighet. Etnologerna Billy Ehn och Orvar Löfgren tar upp hur det går att använda motsatsförhållanden inom det som undersöks till att analysera. De menar att genom kontrastering, alltså att ställa saker mot varandra, går det att finna saker som forskaren annars inte skulle se. Genom att försöka dela upp vad till exempel en typ eller ett ideal innebar kan jag utifrån de egenskaper som denna typ har jämföra den med andra typer eller ideal, det kan gälla jämförelser i tid men också i ålder, klass och inte minst genus. Denna kontrastering hjälper också i att göra slutsatserna tydligare. Genom att ställa kontrasterande bilder eller texter mot varandra kan jag visa på ett klarare resultat. 6 I min analys så blir kontrasten mellan det moderna och det gamla viktig att se på då Charme utger sig för att vara en modern tidning. Vad något betyder är nära länkat till vad det inte betyder. 7 skriver Ehn och Löfgren. Detta påstående går att använda i min analys av den moderna tidningen Charme. Vilka saker utmärker det moderna och finns det saker som tala mot att det skulle vara en modern tidning som jag analyserar? Hur skiljer sig den moderna kvinnligheten sig från den gamla? Ehn och Löfgren argumenterar för att se alla saker som symboler. I mitt fall kommer det mest att vara fokus på kläder, smink och hår men jag kommer också se hur arbete och nöjes ges symbolisk mening. Alltså själva kläderna eller handlingen som ting är bara till för att skyla kroppen eller få in pengar till överlevnad men som symboler är de laddade med kulturell mening 8 kläderna och arbetet ges betydelser som vida överstiger deras funktion. I min bildanalys är det främst två forskares metoder som jag kommer att använda mig av dels ovannämnda Blomberg men även en del av medieforskaren Anja Hirdmans metoder som hon använder i sin avhandling Tilltalande bilder. 9 Blomberg delar in sätten att analysera en bild i fyra olika metoder, en som handlar om redigering och hur bilder görs om. Den andra metoden är symbolik, vilken mening bilden skapar. Den tredje om semiotik hur tecken i bilden skapar mening. Och den sista, epistemologin, hur bilder skapar vetande för läsaren på ett djupare 6 Ehn, Billy. Löfgren, Orvar. Kulturanalyser. Gleerups Utbildning AB Malmö. Sid Ehn, Billy. Löfgren, Orvar. Sid Ehn, Billy. Löfgren, Orvar. Sid Hirdman, Anja. Tilltalande Bilder. Atlas Falun.

7 5 plan, hur vetandet konstrueras 10 Av dessa fyra metoder är det två stycken som främst kommer att användas i denna undersökning, de metoderna om symbolik och om epistemologi, den andra och fjärde med andra ord. Symboliken handlar i detta fall om vilken kulturell mening som ges till en bild. Metoden blir väldigt lik den textanalysmetod som Ehn och Löfgren använder sig av. Jag kommer alltså att utifrån de kulturella meningar som ges till bilderna kunna gå vidare för att se på hur dessa bilder kan sägas ha skapat ett ideal eller en läsning som ger en större betydelse till bilden. Jag ska som sagt inte gå in på läsaren av Charme utan på de möjligheter som ges till positionering. Genom att se hur en bild först laddas med kulturella betydelser, alltså symboliken så kan jag sen analysera vilken betydelse denna bild hade för att förmedla ett föredraget sätt att vara kvinna. Detta föredragna sätt att vara kvinna blir då epistemologins resultat. Bilden som är laddad med symboliska meningar publiceras i Charme och genom att den publiceras just i Charme så ges symbolerna i bilden en större mening. Till exempel en kvinna med kort hår i Charme blir inte bara en kvinna som bryter med ett gammalt skönhetsideal hon blir också en modern kvinna då tidningen utger sig för att vara just modern. En större mening ges till de symboler som finns i bilden än om bilden bara skulle ha funnits för sig själv. Bilderna skapar kunskap om den moderna kvinnan och kvinnligheten på grund av att de förekommer i just tidningen Charme. Kvinnligheten utifrån Charmes sätt att se det, förmedlas genom dessa två sätt och konstruerar ett eller flera idealsätt att vara kvinna. Jag tror att utifrån dessa två metoder kommer jag åt min frågeställning bäst då det egentligen inte spelar någon roll om bilden är förfalskad eller omgjord. Detta på grund av att det jag vill undersöka är inte äktheten utan precis det som ingår i de två tidigare metoderna, vad dessa bilder skapade för mening och hur de utmanade eller inte, den rådande samhällsnormen eller idealet, denna slutsats gäller även för min textanalys. Att metoden om semiotik lämnas därhän är mest för att bilderna som finns med i tidningarna inte innehåller självklara tecken och jag anser att detta tar fokus från de stora betydelserna som jag är ute efter att finna. Anja Hirdman tar upp att vid forskningen med populärkulturellt material som källor måste man se till dessas genre. Att inte läsa av genren kan vara ett stort misstag då de olika genrerna har väldigt olika språk inte minst bildspråk. 11 Hirdmans forskning utgår från Veckorevyn och FIB Aktuellt där hon ser på hur kvinnor gestaltas i de båda tidningarna. För henne blir genre ett viktigt grepp för att se vilka saker som skiljer de två tidningarna åt. Hirdmans 10 Blomberg, Eva. Sid Hirdman, Anja. Sid 44.

8 6 utgångspunkter är att de två tidningarna som hon undersöker befinner sig i olika genrer och genom att jämföra dessa tidningar kan hon se vad som förenar och skiljer tidningarna åt. För mig blir genreindelningen istället en fråga om vad som kan ha påverkat språket och inte minst bildspråket i tidningen Charme. Charme är redan genreindelad som en modern damtidning, min indelning inom genre blir då istället att se vad som utmärker en sådan tidning. Charme utger sig för att vara en modern tidning och genom att göra en genreindelning kan jag se vad som innebar med detta moderna. Genre indelningen blir därför inte ett grepp för att se på vilket sätt som tidningen stod i förhållande till andra tidningar utan vilka saker som påverkade innehållet i Charme. Men det är inte bara bilden som är viktig när det gäller genre, jag menar att det kan vara viktigt att även i texten se vilken genre som tidningen tillhör. Genre spelar roll för hur personer blir avbildade både i text och i bild. Jag kommer att använda mig av Hirdmans tankar om genre för att klarare lista ut vilken typ av tidning Charme var och varifrån poser och sätt att porträttera kan ha hämtat sin inspiration. Varför syns texterna och bilderna på just det sätt de gör? Hirdmans metoder är applicerade på ett mycket senare material än det som jag använt mig av i min undersökning. Hirdman har också ett starkare intresse i att se hur själva personerna på bilderna visas och hur de blir utlämnade eller är starka. Min utgångspunkt är mer hur bilderna skapar möjliga sätt att agera kvinnlighet. Min tanke är att personerna på bilderna i Charme i högre utsträckning än i de av Hirdman undersökta tidningarna är till för identifiering. Hirdman tenderar att utgå från objektifiering mer än identifiering och identitetsskapande. Trots detta blir genre en viktig sak att se på även i min undersökning och att det inte är den samma undersökta tid gör bara genreindelningen viktigare så att jag inte använder mig av slutsatser som dras till hennes material som till viss del skiljer sig stort från mitt. Teori För att närmare förstå och kunna analysera hur kvinnligheten i tidningen Charme ser ut och konstrueras har jag valt att utgå från Judit Butlers teori om kön och genus. Butler får fram sina tankar om genus väldigt bra i frågan What gender are you? 12 Genom att ställa denna fråga lyfter hon fram en tanke om ett rörligt genus. Att vara genus är att göra genus. I The 12 Butler, Judith. Gender Trouble, Routledge, Chapman & Hall, Inc New York. Sid. 7.

9 7 Judith Butler Reader tar Butler och Sara Salih upp hur genus är en process och det finns inget evigt genus inget rätt eller verkligt genus. Gränserna för vad som är manligt och kvinnligt suddas ut. Det är också detta som öppnar för förändring då genus inte är evigt kan det alltid ändras. 13 Genus är inget annat än de performativa handlingar som skapar genus. 14 Alltså en performativ handling är en handling som i detta fall ges en genusladdad betydelse, till exempel om vi säger att en person med kvinnligt kön kliar sig i skrevet och spottar snus så gör hon en enligt dagens mått en ganska manlig akt. Hon har alltså gjort en handling som gör henne mer manlig, givetvis så kan kvinnan göra handlingar som är mer kvinnliga och det är just att en person med ett sorts kön som återupprepar en kvinnlig eller manlig handling som ger den dess genusladdade betydelse. Vilka beteenden av denna sort syns i Charme? Hur görs kvinnligheten och vad benämns som manligt och kvinnligt? Ett sätt som genus kan förändras enligt Butler är att en person medvetet gör genus på fel sätt. Något som hon kallar queer performances, att en person gör eller spelar genus fel, ungefär som i exemplet ovan. Genom att göra genus på ett sätt som inte utgår från heterosexuella matrisen kan det uppkomma nya sätt att göra genus. Den heterosexuella matrisen utgår från att samhället är uppbyggt kring en heteronormativ föreställning om kön, genus och åtrå eller begär. Enligt denna modell är en persons åtrå beroende av vilket genus personen har som i sin tur är beroende på vilket kön den har. Denna ordning kan rubbas genom så kallade queer performances 15. Samhället är alltså uppbyggt kring dikotomier där i detta fall kvinna och man måste vara varandras motsatser för att de skall kunna attraheras av varandra. Genom att se på vilka sätt som personerna i Charme agerar genus kan jag se om det sker någon omformning av genuset genom till exempel queer performances. Judith Butlers utgångspunkt är att i tidigare forskning har kvinnor eller deras agerande inte synts speciellt mycket och när de började synas så skedde det ofta feltolkningar av vad deras roll var eller betydde. 16 Hon menar att det är olika maktförhållanden som ordnar upp samhället och ett sätt att se hur samhället är uppordnat eller strukturerat kan vara att se på vad och hur det skrivs om kvinnligheten under en viss tid. Genom att se vad som skrivs och publiceras i Charme kan jag se en del av de strukturer som hjälper till att forma kvinnligheten. Det sätt som kvinnligheten syns i tidningen ger en inblick i vilka saker som 13 Salih, Sara. Butler, Judith. The Judith Butler Reader. Blackwell Publishing Ltd Cornwall. Sid Butler, Judith. Sid Lindholm, Margareta. Tvärtanten 1993:1. Lesbiska Perspektiv, Om Judith Butlers kritik av könskategorierna. Sid Butler, Judith. Sid. 1.

10 8 spelar in för kvinnligheten och dess typer under mitt undersökta år. Butler menar att genom dessa strukturer i texterna skapas kvinnan som en person alltså kvinnligheten får egenskaper som benämner henne som kvinna, språket och det som sägs ger möjliga sätt att agera kvinnlighet på. Genom detta har det skapats en kvinna eller kvinnlighet. Denna skapade kvinnlighet har en underordnad roll som kategori. Därför måste kategorin kvinna ändras innan kvinnans roll kan ändras. 17 Alltså i det som sägs och skrivs om kvinnan så framkommer det att genom att vara kvinna intas också en roll som underordnad mannen. För att en faktisk person skall kunna komma ifrån denna underordning krävs det att det som skrivs och sägs om kvinnlighet ändras innan den faktiska personen kan ändras. På detta sätt blir det intressant att se i Charme vad som ses som kvinnligt och hur denna kvinnlighet syns och ageras då dessa i sin tur bestämmer förutsättningarna för kvinnan Butler menar att kvinnan som en universell kategori inte blivit ifrågasatt på samma sätt som att det skulle finnas en gemensam feminism. Kvinna som ord eller begrepp har alltså delats in som en kategori av människor och män som en annan kategori. Dessa kategorier har, menar Butler setts som universella. Det vill säga de har antagits att alla som befinner sig i kategorin kvinna delar gemensamma erfarenheter och egenskaper vilket inte har antagits om feminismen där det finns olika slags feminism. Det måste tas med i beräkningen att alla som kallar sig kvinna inte är en och samma kvinna, kvinnligheten ser olika ut på olika platser och i olika sammanhang. Med detta vill hon ha mer intersektionalitet i den feministiska forskningen där även etnicitet, klass, ålder tas med som kategorier. 18 På detta sätt ska jag även se hur dessa kategorier hjälper till att skapa en kvinnlighet i Charme. Det är fortfarande kvinnligheten och dess typer som jag är ute efter att förstå i tidningen Charme men i detta måste jag även se på andra faktorer som kan spela in, annat än deras anatomi. Jag är alltså på jakt efter olika typer av kvinnlighet inte olika typer av kvinnor. Visserligen går jag emot Butler när jag forskar om detta då hon menar att genom att forska om manligt och kvinnligt reproduceras dessa kategorier. Men dessa kategorier fungerar som viktiga punkter i arbetet med hur kvinnligheten i Charme framställs. Kvinna och man är två kategorier som hjälper mig att komma närmare vad kvinnligheten innebar i just denna tidning. Jag är medveten om att manligt och kvinnligt är konstruerat och tänkte i inledande skede skriva dessa konstruktioner med stor begynnelsebokstav för att påvisa detta. Men på 17 Butler, Judith. Sid Butler, Judith. Sid. 3-4.

11 9 grund av läsarvänligheten har jag frångått detta då det enligt mig störde läsningen och på så sätt tog fokus från mina slutsatser. Källmaterial och källkritisk diskussion Charme är enligt skribenterna i den, en tidning för den moderna kvinnan. Underrubriken på det allra första numret lyder Den moderna damtidningen 19 Denna underrubrik som sitter på omslaget på de första numren försvinner sen och finns inte med på det år jag undersökt. Att tidningen fortfarande riktar sig till den moderna damen gäller kan vi se i de inledande citaten. Där Charme väl fylla måttet som en modern damtidning 20 men det framkommer också att den riktar sig till den unga flickan. Med tanke på att underrubriken försvinner kan det tänkas att tidningen under de första åren gått mot en allt yngre publik. Tidningen Charme kommer ut under åren och av dessa årgångar har jag valt att undersöka årgången Att jag valt att se på just detta år beror på att jag ville ha ett avstånd i tid ifrån både krig, rösträtt och starten av tidningen men även avstånd till den kommande depressionen. Efter tre år borde tidningen ha etablerat sig på marknaden och också formerat sig och funnit sin roll. Tidningen kommer ut med två veckors mellanrum under 1924 den första och den 15:e varje månad. Tidningen startade med 20 sidor och är vid min undersökta årgång uppe i 36 sidor per nummer. Charme redaktionen menar att detta år läses Charme av minst 100,000 damer i olika delar av vårt land. 21 Tidningen sägs ha en intim kontakt med sina läsarinnor och hävdar att de är Sveriges enda moderna damtidning 22. Under hela den undersökta tiden är det Agda Groth som är redaktör. Tidningen tar upp olika ämnen men det mesta kretsar kring nöjesliv, kvinnans skönhet, sport men även hennes roll och handlande i samhället. Tidningen menar stolt att de inte har lika mycket reklam som andra tidningar och den reklam som finns är den bästa, reklam som ofta handlar om skönhetetsvård eller mode. 23 Tidningen innehåller ganska mycket bildmaterial både i form av illustrationer och av fotografier. Bilderna visar oftast kvinnor, ofta modeller som visar upp de senaste kreationerna inom mode och filmvärlden. Mycket av rapporteringen sker ifrån Paris 19 Charme. Red; Nordlöf, Agda. Stockholm, 1921:1. Sid. Omslag. 20 Charme. 1924:24. Sid. Bilaga. 21 Charme, Red; Groth, Agda. Stockholm, 1924:20. Sid Charme. 1924:20. Sid Charme. 1924:20. Sid. 9.

12 10 och USA främst Hollywood och filmbranschen. Som exempel på artiklar som innehåller dessa ämnen i Charme finns: Svenskan och parisiskan 24 och Två svenska filmdivor i U.S.A 25. Artiklarna i Charme är nästan alltid signerade med en påhittad signatur och sällan med verkligt namn. Vissa signaturer har dock ett ämnesområde som de för det mesta rapporterar om, av dessa har jag tydligast kunnat få ut att signaturen Colombine brukar synas under de strikta modereportagen och modetipsen, Teaterkatten skriver om teater, opera och revy, Ivan Bjarne som kan vara riktigt namn rapporterar direkt från Paris och en Marquis Toujours som skriver sport och ibland inledande texter till Charme. Den sista signaturen Marquis Toujours kan vara Agdas signatur men detta grundar sig mest på att denna signatur har ett mer behärskat och strikt språk än de andra plus att hon ibland skriver de inledande texterna. Att skribenterna inte figurerar med sitt riktiga namn ser jag inte som ett problem då som jag tidigare menat skall se på vilken bild av kvinnlighet som tidningen förmedlar. På grund av detta blir författaren bakom artiklarna inte speciellt viktiga då det inte är en sanning jag är ute efter. Jag är ute efter kvinnors möjligheter att konstruera ett kvinnligt subjekt utifrån det som sägs och visas i Charme. Trots att Charme riktar sig till som det verkar bara kvinnor så syns det ibland manliga läsare. 26 Manlig Charme Läsare: Kan en elegant herre bära knäbyxor på maskerad? Eller verkar det kanske Lakej? 27 Mannen måste här skriva att han är just man som signatur för att det inte skall bli missförstånd då de flesta andra som skriver in är kvinnor. Hans oro för att vara för lakej förstår jag som att han inte vill vara för inställsam och böja sig för de nya modena. Det får ändå antas att denna läsare är i klar minoritet då reklamen och artiklarna verkar rikta sig till en kvinnlig publik. Men att säga att tidningen är strikt kvinnlig blir därför fel. Den kvinnlighet som sägs visas upp i Charme är som vi tidigare sett den moderna kvinnligheten. Att tidningen beskrivs som just modern blir både en fördel och nackdel. Denna modernitet och jakt på det moderna blir positivt i den bemärkelsen att tidningen lätt känner av nya strömningar och det kan i och med det sägas att Charme är en bra källa till att se de saker som sker just under min undersökta period. Det som blir negativt är ungefär samma sak som det positiva. I sin jakt på det moderna är det möjligt att de stora händelserna försvinner. Den 24 Charme. 1924:15. Sid Charme. 1924:17. Sid Charme. 1924:4. Sid Charme. 1924:4. Sid. 20.

13 11 moderna kvinnligheten i Charme blir därför väldigt tidsbunden. Detta är dock inget större problem så länge jag inte ger de kvinnlighetstyper som dyker upp i tidningen allt för stor roll och menar de skulle vara allmängiltiga under till exempel 1920-talet. Det blir därför viktigt att se just vilken kvinnlighet som visas upp och vilken roll just den kvinnligheten har. Forskningsläge Veckopressforskning är ett relativt nytt område inom historievetenskapen och det har därför av förklarliga skäl inte producerats många texter om detta inom just ämnet historia. Veckopressforskningen brukar i allmänhet sammankopplas med forskningsfältet Cultural studies. Ett tvärvetenskapligt forskningsfält som kan sägas samla den forskning som behandlar kulturella och framförallt populärkulturella aspekter av livet. I Sverige är den populärkulturella forskningen inom historia mindre än i övriga världen och kanske framförallt jämfört med USA. Men som Ulrika Holgersson skriver så har de populärkulturella källorna blivit allt mer uppmärksammade. Hon menar att detta kan bero på dels att den historiska forskningen rör sig just mot Cultural History och genom detta intresserar sig för just de kulturella eller populärkulturella källorna men också att 1900-talet är nu förgånget och det ger ett historiskt perspektiv på dessa källor, som är några av de största källorna till vad den vanliga människan under 1900-talet levde i för värld. 28 Det går nu alltså att arbeta med historiska metoder på detta material. Till den populärkulturella sfären går det exempelvis att räkna veckopress, tv, film och radio. Nedan följer en genomgång av det som tidigare är forskat kring mina frågeställningar och veckopressen. Jag börjar med en genomgång av veckopressforskning därefter ser jag på hur kvinnan i arbetet framställts tidigare för att kunna jämföra med de arbeten och arbetande som kan finnas i min undersökning. Vidare kommer en genomgång av kvinnan i nöjeslivet, ett område som spelar stor roll i Charme och är viktigt för att se vilken roll dessa ämnen kan ha för kvinnlighetstypernas skapande, sist kommer en del om forskningen kring mode smink och personlighet där jag diskuterar kring de förutsättningar som finns för skapandet av flera olika typer. 28 Holgersson, Ulrika. Sid. 136.

14 12 Kvinnan i veckopressen 1920-talet har kallats för den svenska pressens guldålder ålder, men trots det har det skett förvånansvärt lite forskning under denna period. Mycket av forskningen kring veckopressen är fokuserad kring veckopressens start och utveckling fram till denna guldålder. Lisbeth Larsson är en forskare som har gjort ett stort arbete inom den svenska veckopressforskningen i och med sin bok En annan historia. I denna bok skriver Larsson den svenska veckopressens historia och läsningen av densamma. Hon kartlägger de olika tidningarna som uppkommer under slutet av 1800-talet och stora delar av 1900-talet. Hon menar att det finns fyra olika traditioner inom svensk veckopress, Förgät mig ej - traditionen, Hvar 8 dag - traditionen, Idun-traditionen och Illustrerad Familj-journal- traditionen. Av dessa traditioner placerar Larsson in Charme i Idun traditionen, en tradition som kännetecknas av att den riktar sig till en kvinnlig publik. 29 Andra tidningar som Larsson passar in här är Svensk Damtidning och Hemtrefnad. Dessa tre (Idun inräknat) är grunden för de kvinnoinriktade tidningar som kommer efter till exempel Hemma, Bonniers Vi och så klart Charme. 30 Larssons forskning hjälper mig med att se vilka tidningar som ligger till grund för Charme och visar hur dessa tidningar är utformade. Jag vill också se på vilka sätt som min undersökta tidning skiljer sig från de tidigare tidningarna inom Idun- traditionen, varför var Charme tidningen för det moderna och på vilket sätt syns det? Larsson menar att det under 1920-talet sker en förändring i veckopressen. Denna förändring framträder enligt Larsson främst i en övergång från fiktivt material och att det används mer bilder. Larsson kallar också mellankrigstiden för den svenska veckopressens guldålder, och det är i just denna guldålder som vi kan hitta tidningen Charme. 31 Syns dessa förändringar i Charme under 1924?. En fråga som har varit väldigt stark inom kvinnopressforskningen har varit att uppvärdera de kvinnliga tidningarna och inte bara förkasta dessa på grund av att detta skulle resultera i ett nedvärderande av många människors liv. Detta menar till exempel Joke Hermes som i Reading Women s Magazines från 1995 säger att den feministiska forskningen har handlat mycket om att visa omtanke istället för att ge läsaren respekt för dennes val att läsa dessa tidningar. 32 Den nyare forskningen visar alltså att det är läsarens roll som skall uppvärderas. Mottagaren blir det viktiga då det anses finnas flera sätt att ta emot en text eller bild. Det blir 29 Larsson, Lisbeth, En annan historia, Symposion Stockholm. Sid Larsson, Lisbeth. Sid Larsson, Lisbeth. Sid Storey, John. Sid

15 13 då en förskjutning från att se på budskapet som skickas ut, till att se på hur detta budskap tas emot. I Janice Winships bok Inside womens magazines från 1987 ser Winship på hur den kvinnliga veckopressen talar och tilltalar kvinnor och hur tidningarna ger oss njutning och får läsaren att åtrå, dels genom konsumtion men också genom drömmar och tankar som de reklambilder som finns i tidningarna förmedlar. 33 Genom urvalet av texter och bilder som sker på tidningen ger tidningarna förslag på vad läsaren skall åtrå, det som skall åtrås är det som återfinns i tidningen alltså det som jag ovan diskuterat skapar kvinnlighet genom sina upprepningar. Saker som förekommer i Charme blir en kanal för att visa vilka produkter, kroppar eller kläder som är eftersträvansvärda. På detta sätt skapar Charme en kvinnlighet, en typ av kvinnlighet som vill åt just de saker som just Charme visar. Jag är alltså intresserad av just vilka bilder av kvinnlighet som skickas ut och utifrån Butler 34 och Winship så menar jag att det som syns i tidningen är de kvinnlighetstyper som tillåts och eftersträvas. Inte på hur kvinnor i det verkliga livet tar emot informationen i Charme. På detta sätt kan tidningens innehåll säga mer än bara vad en tidningsredaktion tycker och tänker. Det är alltså inte vilka kvinnor som kan tänkas läsa Charme utan vilka sorters kvinnlighet som syns i Charme som blir min huvudingång i undersökningen. Visst skulle det vara intressant att se hur kvinnor tog emot denna modärna tidning när den först dök upp men på grund av att undersökningen ligger långt bak i tiden är detta inte särskilt troligt att genomföra. Kvinnan i arbetet Ulla Wikander menar att innan första världskriget hade det rått en tradition att kvinnor alls inte skulle arbeta. Detta ideal var ett ideal som gällde de övre klasserna. De som inte var en del av de borgerliga skikten hade inte den ekonomiska möjligheten. Utifrån detta måste jag se på klasstillhörighet även hos typerna som syns i Charme. I min analys så är det viktigt att reflektera över klassaspekten då detta har betydelse för mina resultats trovärdighet. Jag kan 33 Storey, John. Cultural theory and Popular culture, an introduction. Fourth Edition. Ashford Colour Press Gosport. Sid Butler, Judith. Sid. 2.

16 14 inte dra slutsatser för kvinnor som inte är del av ett borgerligt- eller medelklass-skikt utifrån Wikanders ickearbetande ideal. Wikander menar att efter kriget övergick traditionen att vara hemma till att bara gälla den gifta kvinnan. Arbeten hade öppnats för den ogifta kvinnan men det fanns fortfarande den överordnade tanken att den kvinnan som kunde bli försörjd skulle bli det. 35 Hon menar vidare att de som arbetade skulle arbeta inom kvinnliga arbeten. 36 Hur syns den uppdelning mellan manliga och kvinnliga arbeten som Wikander gör i Charme? Vilka är det som får arbeta i texterna och i bilderna och vilka arbeten är det som utförs i sådana fall? Till skillnad från Wikander så har Ulrika Holgersson valt att lägga fokus på de lägre klassernas arbetande kvinnor. Hon har utgått från kategorierna kön och klass för att se hur arbetarklasskvinnor syntes och agerade i veckotidningen Svensk Damtidning i början av 1900-talet. Hon väljer att diskutera begreppet arbetarkvinnan som konstruktion i Svensk Damtidning en tidning som enligt Larsson tillhör samma tidningstradition som Charme. 37 Holgersson menar att det under hennes undersökta period framkommer olika ideal för kvinnan och att arbetarkvinnan var ett av dessa ideal. 38 Hon menar att det sysslolösa idealet hade spelat ut sin roll till viss del och nu var det tal om ett annat men vilket? Hon använder sig av Karin Johannissons tankar om att det uppkommer ett hälsosamt ideal som kontrast till den sysslolösa och svaga kvinnan, en moder som tar hand om sin familj och sitt land. 39 Denna kvinna kan i vissa fall symboliseras av arbetarkvinnan. Kvinnan som man kan ta lärdom av. 40 Holgersson menar att man inte gör skillnad på arbetarkvinnor emellan. Alla är arbetarkvinnor oavsett arbete. Det är alltså inget traditionellt handarbete som krävs för benämningen. 41 Holgerssons forskning är inriktad på en tidigare tid än min undersökta tid och det kan förmodas att det skett en hel del saker under dessa år, framförallt första världskriget men även kvinnors rösträtt och förändringar inom veckopressen. Frågan blir då om detta hälsosamma ideal är något som lever kvar även under min undersökta tid. Är det fortfarande den arbetande kvinnan som ses som en bra förebild? Är det arbetarkvinnan eller husmodern som står modell för de typer som finns i Charme? 35 Wikander, Ulla. Kvinnorbete i Europa Atlas Akademi Sid Wikander, Ulla. Sid Holgersson, Ulrika. Populärkulturen och klassamhället, Arbete, klass och genus i svensk dampress i början av 1900-talet. Carlssons Bokförlag Stockholm. 38 Holgersson, Ulrika. Sid Holgersson, Ulrika. Sid Holgersson, Ulrika. Sid Holgersson, Ulrika. Sid. 214.

17 15 Kvinnan i nöjeslivet Arbetet är inte den enda arenan där kvinnor fick ta större plats under 1920-talet. Kvinnor hade som vi såg i tidigare avsnitt till stor del varit förpassade till hemmet men det skedde en förändring under min undersökta period och kvinnorna tog sig inte bara ut i arbete utan även ut i nöjeslivet. Nöjeslivet väljer jag att se som de arenor som inte var kopplade till arbete eller hem. Nöjeslivet blir då enligt min indelning alltså där fritiden kunde spenderas. Dessa platser kan vara teatern, den nya kulturformen bio, dansbanan eller sport. Vilka av dessa nöjen gavs störst plats i tidningen Charme? Hade kvinnorna i tidningen möjlighet att nå alla dessa arenor på samma sätt som männen? En forskare som sett på kvinnor och män i en av dessa arenor, nämligen film, är Eva Blomberg som i sin bok Vill ni se en stjärna? praktiserar de metoder som hon arbetat fram för den historiska forskningen kring bilder. I denna bok granskar Blomberg den svenska filmtidningen Filmjournalen mellan åren 1919 fram till Blomberg visar upp vilken ökad roll som Hollywood och olika stjärnor hade för tidningarna under min undersökta period. Hon visar även att det fördes en diskussion om olika typer av kvinnor under denna tid vilket kunde visa sig i olika tävlingar och undersökningar, till exempel hur kvinnor blivit påverkade av filmens mode. 43 Hur syns dessa strömningar i Charme? Vilken roll hade i sådana fall dessa internationella strömningar för kvinnlighetstypernas utformning i Charme? I och med att fokus i tidningarna flyttas från högt stående män till stjärnorna kan det antas att fokus kommer att flyttas även över Sveriges gränser. Vilken roll spelar de stora nöjescentrerna vid min undersökta tid, till exempel Hollywood och Paris? Ulla Wikander menar att även om det kan se ut som kvinnan får mer utrymme i den offentliga världen har det egentligen inte skett någon direkt förändring. Denna slutsats blir svår att få ihop med de stora förändringar till det bättre som den kvinnliga befolkningen i stort genomgår. Wikanders slutsats kan dock kopplas till det som Judith Butler för fram om den kvinnliga kategorins underordning. I jämförelse med mannen så var kvinnan som kategori fortfarande underordnad mannen. Men det måste inte innebära att det inte skett 42 Blomberg, Eva. Vill ni se en stjärna? Kön kropp och kläder i filmjournalen Nordic Academic Press Lund. 43 Blomberg, Eva. Vill ni se en stjärna? Sid

18 16 förändringar till det bättre inom kategorin. För detta kan argumentet som Anna-Karin Larsson tar upp i texten Från korsett till kost framföras. Hon menar att det fram till 1920-talet var vanligt att det användes medicinska argument för att hålla kvinnor borta från offentligheten och arbetslivet. Det naturligt kvinnliga började dock ifrågasättas under 1920-talet. Larsson menar att de medicinska argumenten för kvinnor och mäns särskiljning blev mindre vanliga under denna tid. Skillnaden mellan könen ansågs som mer socialt skapat än tidigare. 44 Dock ifrågasattes inte särskiljanden av manligt och kvinnlig. Det fanns en skillnad men den behövde inte nödvändigtvis förklaras på biologiska grunder. På grund av att Charme enligt mig är en sådan stark tidsmarkör för en viss sorts livsstil kan det vara intressant att se hur dessa saker syns i Charme. På vilket sätt blir manligt och kvinnligt mer lika och på vilka sätt skiljde de sig fortfarande åt? Personlighet, moden och den moderna kvinnan För min undersökta tid känns Johan Söderbergs forskning om smink och skönhetsvård mellan åren mest relevant vad det gäller skönhet och nya moden. 45 Söderbergs forskning är baserad på dels statistik och skönlitteratur men även en del på veckopressmaterial däribland Charme. Att Söderbergs forskning innehåller mycket statistik och är en ekonomiskhistorisk undersökning gör att den skiljer sig från det som jag kommer att undersöka i Charme. Hans forskning utgår från en faktisk ökning i försäljningen av skönhetsprodukter och detta försöker han sen finna spår av i det skönlitterära och veckopress materialet. Men det han utläser i tidningarna och framförallt det skönlitterära materialet är bland annat att det sker en förskjutning från att en kvinna skall ha karaktär som kan ses som något fast och stabilt till personlighet som är mer rörligt och individuellt. 46 Personlighet handlade inte om de gamla föreställningarna om vad en person var utan vad personen gjorde och visade upp. 47 Karaktären var någonting fast som inte kunde delas men det kunde personligheten och på detta sätt hade det kommit en möjlighet rent diskursivt att ta del av fler än en typ eller personlighet. 48 En modern kvinna kunde ha vissa manliga, eller mondäna personlighetsdrag 44 Larsson, Anna-Karin. Från korsett till kost i. Meurling, Birgitta. Varför Flickor? Ideal självbilder och ätstöringar. Studentlitteratur Lund. Sid Söderberg, Johan. Röda läppar och shinglat hår. Författares Bokmaskin Stockholm. 46 Söderberg, Johan. Sid Söderberg, Johan. Sid Söderberg, Johan. Sid. 31.

19 17 även om hon inte var biologisk man eller särskilt berest. Det talades om den nya kvinnan enligt Söderberg: Begreppet den nya kvinnan hade funnits även före kriget, men syftade då på mindre grupper av kvinnor i utkanten av samhället, oftast i det kulturella och bohemiska avantgardet. Nu, på tjugotalet, handlade diskussionen om livsstilar bland miljoner kvinnor. 49 Enligt Söderberg skulle denna nya kvinna vara en rest från ett tidigare ideal inom smala kretsar. Hade denna nya kvinna omformats till något annat i Charme vid denna tid? Visst så måste de nya modena ha kommit någonstans ifrån och det verkar troligt att det var från just dessa grupper de kommer. Var det verkligen denna nya kvinna som syntes i Charme? Disposition Efter denna inledning som presenterat mina utgångspunkter för undersökningen kommer jag nu att gå vidare in i huvuddelen och analysen av mitt material. Jag har lagt upp denna del efter fyra olika teman, dessa teman är veckopressen, arbetet, nöjeslivet och personlighet och identitet. I den första delen som handlar om veckopressen eller själva tidningen Charme kommer jag att presentera en djupare analys för att ge en förståelse för vilka förutsättningar som finns för olika kvinnligheter att synas i just veckopressen. I den andra delen om arbete kommer jag gå in på om kvinnan i Charme skulle arbeta och vilka arbeten skulle då den arbetande kvinnan ha? I denna del kommer jag även se lite hur den arbetande kvinnan i Charme ställer sig till hemmet och äktenskapet. I den tredje och största delen vill jag se på vilket sätt som nöjen och nöjeslivet hade betydelse för kvinnligheten i Charme. I denna del har jag också räknat med sporten som en del av nöjeslivet. Detta har jag, som tidigare nämnts, gjort för att jag räknar hela fritiden eller de aktiviteter som föregick utanför arbete och hem som nöjesliv. I sista delen vill jag se hur personligheten och identiteten skapas dels genom frågor om kön och utseende men också genom ett nationellt identitetsskapande. Charme en tidning för det modärna? 49 Söderberg, Johan. Sid. 41.

20 18 Redan i underrubriken Den moderna damtidningen 50 till tidningen Charmes första nummer märker vi att tidningen riktar sig till en speciell publik, den moderna kvinnan. Som en inledning skulle jag vilja göra en djupare presentation av tidningen Charme för att det ska gå lättare för läsaren att se vilken typ av tidning som Charme är. Är Charme verkligen modern och på vilket sätt syns det då? Genom att veta vilken typ av tidning som undersökningen har som källmaterial blir det lättare att sätta in mina resultat och analyserade resonemang i ett sammanhang. Genom att göra en genreindelning skulle jag som Hirdman uttryckt som en viktig del, placera Charme i en genre och utifrån den genren se på vilka sakar som utmärker denna tidning. 51 Charme har redan blivit placerad i en tradition av kvinnotidningar av Lisbeth Larsson men Larsson går inte in på djupet hur just dessa tidningar ser ut. Precis som i den utveckling som beskrivs av Larsson har Charme som uppkommer på 1920-talet tagit del av utvecklingen och skapat en tidning med nya sätt att skriva och producera en damtidning. Bilderna blir en större del av tidningen och denna utveckling märks av också i Charme som är en tidning fylld av bilder och illustrationer. Denna utveckling var något som kunde synas i hela 1920-talets press enligt Larsson. Flerfärgstrycket vinner snabbt insteg och en bit in i perioden lyser så gott som alla omslag i bjärta färger 52 Som Larsson skriver så är kanske det mest iögonfallande med Charme omslaget. Ett omslag som varje nummer under min undersökta period föreställer en eller fler kvinnor i varierande aktivitet och alltid i flerfärgstryck. Som en av kvinnorna som kommenterat Charme i julbilagan skriver..f.ö. lyser Charmes färglada omslag överallt emot en. 53 Charme kan därför klart sägas vara en del av den kolorerade pressens. Vidare menar Larsson att det sker en ökad rapportering från särskilda människors liv, då framförallt kändisarnas liv. Larsson visar på att det under 1920-talet sker en förskjutning i rapporteringens fokus från att ha rapporterat om högt stående män till att istället rikta in sig på kändisar såsom sångare och skådespelare. 54 Ett exempel på detta kan ses i artikeln Två svenska filmdivor i U.S.A i vilken det talas om skådespelerskan Gloria Swanson Man har med oförställt intresse följt hennes utveckling och framgångar 55 Här är en artikel där just skådespelerskor som blir porträtterade i Charme. Det är en artikel där bilderna på just dessa 50 Charme. 1921:1. Sid. Omslag. 51 Hirdman, Anja. Sid Larsson, Lisbeth. Sid Charme. 1924:24. Sid. Bilaga. 54 Larsson, Lisbeth. Sid Charme. 1924:17. Sid. 17.

21 19 personer upptar mer än halva artikeln och det är stort fokus på dem som personer och skådespelerskor. Rapporteringen sker med ett oförställt intresse alltså det är viktigt att rapportera om henne som person. Bilderna på skådespelerskorna är hämtade från dels filmer som de medverkat i och från deras hem i Hollywood. Båda skådespelerskorna uppträder också med en varsin bild på dem i den nya moderna kortklipppta frisyren. Tidningen låg således, med tanke på Larssons slutsatser om 1920-talets utveckling, rätt i tiden och kan med tanke på detta ses just som en modern tidning. Hirdman skriver att fokus har, under talet mest kommit att hamna på diverse stjärnor. 56 Hennes slutsatser verkar lite vaga då det helt uppenbart finns stjärnrapportering under mitt undersökta år, och denna utveckling nämns också av Larsson. Hirdmans syn på när denna förskjutning låg kan kanske sägas vara en aning sen. Men Charme kan enligt både Hirdman och Larssons resultat sägas vara modern och enligt Hirdman kanske till och med lite före sin tid. Ett annat exempel på hur stjärnor av alla de slag trängs om plats i Charme är den store teaterdirektören Zeigfeld som håller i en balett och denne Zeigfelds flickor utmålas ofta som de allra vackraste flickorna i världen. 57 Det är alltså inte bara de som står på scenen som uppmärksammas utan även de som håller i trådarna. Dock är det stjärnorna som får den största publiciteten. Men det är inte bara stjärnor som porträtteras. Vissa artiklar finns där vanliga personer finns med, ett exempel är den nedanstående serien Den unga kvinnan av idag. Där unga arbetande kvinnor porträtteras. Andra exempel på artikelserier är de av Ivan Bjarne skrivna Paris kåserierna där Bjarne rapporterar om det senaste från Paris såväl skvaller som andra nöjesnyheter och en del porträtt av kulturpersonligheter. I varje nummer finns det också en moderapportering där det senaste modetrenderna presenteras och tidningen brukar även innehålla någon liten fiktiv historia eller följetong. Det rapporteras om sport, men mycket av sportrapporteringen sker som modereportage där de senaste sportmodena syns. Som jag tidigare skrivit har Charme enligt dem själva inte speciellt mycket reklam. Denna reklam är i de flesta fall samlad kring de första och sista sidorna. Reklamen på de sista sidorna finns där i samband med rådfrågningsspalterna, saker som skribenterna tipsar om i råden syns ofta i reklamen bredvid. De saker som Charme skriver om och visar upp är exempel på saker som kvinnor kan drömma om. Winship tar upp att tidningens reklam inte bara fungerar som en informativ skrift utan också någonting att drömma sig bort i, åtrån till det som fanns i tidningen var kanske en viktigare faktor en den faktiska möjligheten att ta del av innehållet. 56 Hirdman, Anja. Sid Charme. 1924:5. Sid. 9.

22 20 Läsaren av Charme begränsar sig till ett utbud som mest kommer att handla om stjärnor, nöjen och mode. Vissa andra inslag som sport och verklighets berättelser finns där men dessa ligger inte i fokus för rapporteringen. Viktigast är att det är modernt och mondänt, bilderna visar det nyaste inom mode såväl sport som kändisarna från Hollywood. Detta märks också i de omdömen som citerats i början av undersökningen: Jag anser Charme väl fylla måttet som en modern damtidning. Tidningens kontinentala fläkt och omväxlande innehåll gör, att jag förutspår den en god framgång 58 Charme skulle vara en modern damtidning, den var en kontinental fläkt med nyheter inom olika för den unga flickan 59 intressanta områden. Citatet visar också att det finns fler moderna tidningar, Charme är inte den enda. Men den fyller måttet den innehåller just det en modern tidning skall göra. Att tidningen skulle vara en av många moderna tidningar kan ställas mot Charmes egna utsaga att den skulle vara Sveriges enda moderna damtidning. Kanske var det så att Charme var speciell och modern i jämförelse med just de svenska tidningarna men hade likar i andra länder. För att den moderna kvinnan skulle kunna ta del av det moderna livet var det viktigt att hon var rätt klädd och kunde föra sig i de sociala tillställningar som nöjena innebar. Aftonklänningar och danssteg presenteras i form av illustrationer för att läsaren ska kunna sy och lära sig det senaste för att kunna röra sig i den kulturella sfären. Kvinnan i Charme skall ta del av det kulturella livet men vilken typ av kultur är det som menas? Vad som är bra eller hög kultur måste ses som lika föränderligt som synen på genus. Charme kan sägas stå för en övre klass syn på vad som kan klassas som finkultur och dålig kultur. Men uppdelningen av kulturyttringarna i bra och dåligt är inte så klar. De olika typerna av kultur och nöjen förmodas vara av olika bra kvalitet, det finns bra exempel på kultur inom flera olika genrer. Till exempel kan det i Charme läsas om allt från opera och balett till revy och film, alltså en rapportering som spänner över kulturyttringar som idag ofta klassas som väldigt hög och väldigt låg kultur. Men dessa former av nöjen samsas i Charme, vikten ligger inte på kulturformen utan på vilken kvalitet den har. 60 I Charme nummer 5 förekommer det en artikel om ett konstgalleri i Paris. Skribenten menar att mycket av konsten kan sägas vara så kallad hötorgskonst och ingenting för finsmakaren. 61 Läsaren av Charme är en av dessa som inte förväntas gilla denna enklare typ av konst. Det som skall åtrås är den enligt Charme 58 Charme. 1924:24. Sid. Bilaga. 59 Charme. 1924:24. Sid. Bilaga. 60 Charme. 1924:2. Sid Charme. 1924:5. Sid

Utan blommor dog mammutarna ut

Utan blommor dog mammutarna ut Krönikan är en kortare typ av tidningstext där en krönikör för fram sina egna åsikter och tankar i ett dagsaktuellt ämne. De flesta stora tidningar och tidskrifter publicerar flera krönikor inom olika

Läs mer

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?) BILAGA 1 INTERVJUGUIDE Vad är jämställdhet? Hur viktigt är det med jämställdhet? Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Rosa utmaningar Ana Rodríguez García http://anarodriguezgarcia.com Mars 2015

Rosa utmaningar Ana Rodríguez García http://anarodriguezgarcia.com Mars 2015 http://anarodriguezgarcia.com Mars 2015 Inledningen Rosa Den farliga färgen (Ambjörnsson, 2011) här hjälpt mig förstå färgen rosa från ett nytt perspektiv. Rosa är en symbol som är laddat med starka känslor

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

IBK Härnösands Jämställdhetsplan

IBK Härnösands Jämställdhetsplan Sida 1 av 5 IBK Härnösands Jämställdhetsplan Riksidrottsförbundets inriktning Inom idrottsrörelsen har det pågått ett medvetet jämställdhetsarbete sedan Riksidrottsförbundets (RF:s) stämma 1977. Idrotten

Läs mer

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning Detta lärarmaterial är till för er som vill fördjupa er i det bildspråk som Min Stora Sorgs musik och konstnärskap berör men också koppla det till den bildvärld vi lever i idag. I denna performancekonsert

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Underlag för bedömning enskilda elevsvar

Underlag för bedömning enskilda elevsvar bedömning av delprov b och c enskilda elevsvar Underlag för bedömning enskilda elevsvar Poäng anges för varje fråga. Inga andra poängsummor ges. Inga minuspoäng delas ut. De flesta 0-svaren kommenteras

Läs mer

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Problem Sedan privatiseringen av landets apotek skedde för 3 år sedan är det många som hävdar att apoteken inte har utvecklats till det bättre,

Läs mer

Jämlik medborgarservice. En broschyr om hur dialog och service ska arbeta för att uppnå detta

Jämlik medborgarservice. En broschyr om hur dialog och service ska arbeta för att uppnå detta Jämlik medborgarservice En broschyr om hur dialog och service ska arbeta för att uppnå detta Jämlik medborgarservice, hur arbetar vi för det? Dialog och services vision Dialog och service har en vision

Läs mer

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 130:1 2010

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 130:1 2010 HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 130:1 2010 Svensk dam och svensk klass Ulrika Holgersson, Populärkulturen och klassamhället: arbete, klass och genus i svensk dampress i början av 1900-talet (Stockholm: Carlsson

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Spelar ditt kön roll i livets spel?

Spelar ditt kön roll i livets spel? Spelar ditt kön roll i livets spel? Hur ser dagens ungdomar på frågor rörande genus och jämställdhet? Vad innebär det för dem? I vilken utsträckning reflekterar de över dessa frågor? Här får du chansen

Läs mer

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Sju rektorer samtalar under fem dagar Dialogseminarieserien Olika former för kunskap Veta att (teoretisk, vetenskaplig kunskap, veta att-satser) Veta hur (färdighet,

Läs mer

SNACKA OM JÄMSTÄLLDHET! Första dagen likabehandling. Allas rätt till integritet och likabehandling

SNACKA OM JÄMSTÄLLDHET! Första dagen likabehandling. Allas rätt till integritet och likabehandling Första dagen Första dagen Allas rätt till integritet och likabehandling Allas rätt till integritet och likabehandling 26 Första dagen Allas rätt till integritet och likabehandling Inget barn får diskrimineras

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

Med publiken i blickfånget

Med publiken i blickfånget Med publiken i blickfånget Tidningsredaktioners arbete med publikundersökningar under 1930-1980-tal Ulrika Andersson 1 Författare: Ulrika Andersson Författaren Foto: JMG, Göteborgs universitet Tryck: Vulkan

Läs mer

JGL Målpilen Nytta Verktyg och metoder Genus över tid Lagar och överenskommelser Den könsuppdelade arbetsmarknaden Genusordningen Makt Förändring och motstånd Självinsikt Utbildningen syftar till att ge

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2007 2009

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2007 2009 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2007 2009 Jämställdhet handlar inte om att välja bort utan om att lyfta fram mer till förmån för alla. Jämställdhet mellan könen är ett viktigt krav från demokratisk utgångspunkt och

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Ung och utlandsadopterad

Ung och utlandsadopterad Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier ISV LiU Norrköping Ung och utlandsadopterad En intervjustudie om problembilden kring utlandsadopterade ungdomar Maria Persson Uppsats på grundläggande nivå

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt Levnadsvisdom SPRÅKRÖRET NR 1, 2013 Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt För en tid sedan cirkulerade en text på Facebook som även nådde mig. Texten påstods vara

Läs mer

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande.

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande. Spår av förändring Karin Jönsson och Jan Nilsson, Malmö Högskola Som framgår av reportaget Språkutvecklande arbete i grupp har Louise Svarvell varit läsoch skrivutvecklare i Hörby kommun sedan 2007. I

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014.

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen läns mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem

Läs mer

känna till några vanliga myter och motiv i litteraturen, vilka speglar frågor som har sysselsatt människor under olika tider

känna till några vanliga myter och motiv i litteraturen, vilka speglar frågor som har sysselsatt människor under olika tider Ondska Ur skolverkets kursmål Eleven skall kunna förmedla åsikter, erfarenheter och iakttagelser i / / skrift på ett sätt som är anpassat efter situationen och mottagaren kunna delta i samtal och diskussioner

Läs mer

Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta

Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta Linköpings universitet Grundskollärarprogrammet, 1-7 Pernilla Grenehag Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta Examensarbete 10 poäng LIU-IUVG-EX--01/87 --SE Handledare: Anders

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Föräldrajuryn om Halloween

Föräldrajuryn om Halloween Föräldrajuryn om Halloween November 2007 Konsumentföreningen Stockholm Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en undersökning i KfS Föräldrajury om Halloween. 715 föräldrar deltog

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Utveckla förmågan att använda en historisk referensram om frågor förknippade med sexualitet, samt resonera kring orsaker

Läs mer

intervju med bo lindensjö, professor i statsvetenskap vid stockholms universitet

intervju med bo lindensjö, professor i statsvetenskap vid stockholms universitet politisk filosofi idag intervju med bo lindensjö, professor i statsvetenskap vid stockholms universitet 1. Vilka frågor anser du är de mest centrala inom den politiska filosofin? jag tror att det är bra

Läs mer

Just say yes. Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap

Just say yes. Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap Just say yes Varje dag försöker vi människor påverka andra att säga ja och varje dag möts vi av tusentals uppmaningar att säga ja. Men vad är det som får oss att säga ja till budskap i reklam eller från

Läs mer

- Språk och kön - Hemtentamen i feministisk filosofi HT 2005 Anna Schön

- Språk och kön - Hemtentamen i feministisk filosofi HT 2005 Anna Schön - Språk och kön - Hemtentamen i feministisk filosofi HT 2005 Anna Schön - Språk och kön - - Män, kvinnor och språket - Få ämnen är så svåra att behandla som språket och dess influenser. Detta hävdar jag

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Tusen gånger starkare är en långfilm baserad på Christina Herrströms bok med samma namn. Filmen finns att se som strömmande media via www.selma.pedc.se

Läs mer

En stad tre verkligheter

En stad tre verkligheter Uppsats i Historia1, Delkurs 1 Högskolan Dalarna, VT 2010 En stad tre verkligheter En uppsats om Sundsvallspressens bevakning av den stora strejken 1909 Rickard Björling Innehåll 1. Inledning. s. 2 1.1

Läs mer

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet Your place or mine? Frågor till avsnittet Förståelsefrågor: nyhetsbyrån Reuters inte att ordet terrorist ska användas, utan självmordbombare, tänker du? den närmaste israeliska staden. Hur många raketer

Läs mer

Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5. Läsa

Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5. Läsa Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5 Läsa Årskurs 1 Kunna lyssna och följa med i handlingen när någon läser Förstå vad texten handlar om när någon läser Kunna känna igen en del ord när jag läser Kunna

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder Tack för att du stödjer Plans arbete för flickors rättigheter! Här får du som är Flickafadder en rapport om Plans arbete för flickors rättigheter. Vi berättar

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa

Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Presentation från Idrottsvetenskapliga programmet, C-uppsats vid Umeå Universitet

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7 Mot. 1971:659 7 Nr659 av herr MöUer i Göteborg om rätt för makar att anta hustruns släktnamn, m. m. "När utskottsmajoriteten vill gå ännu ett steg längre - och ett långt steg längre - och begär utredning

Läs mer

Kronobergs län. Företagsamheten 2015. Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen Kronobergs mest företagsamma människa 2014.

Kronobergs län. Företagsamheten 2015. Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen Kronobergs mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem

Läs mer

Det viktiga är inte vem som diskrimineras utan att vi bekämpar diskriminering i alla dess former och skepnader.

Det viktiga är inte vem som diskrimineras utan att vi bekämpar diskriminering i alla dess former och skepnader. Anf. 33 HILLEVI LARSSON (s): Fru talman! Detta år är det 30 år sedan sjukdomsklassificeringen av homosexualitet togs bort här i Sverige. Varje steg framåt mot diskriminering har varit mödosamt och tagit

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

En Raggningsexperts Bekännelser

En Raggningsexperts Bekännelser En Raggningsexperts Bekännelser AV: Dennis Danielsson Förord Dom allra flesta av oss har någon gång i sitt liv gjort saker man sedan ångrat, vissa har gjort fler saker och andra har gjort färre. Den stora

Läs mer

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket!

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Amanda Bergqvist Ålder: 25 år Ort: Helsingborg Träningsbakgrund:

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan.

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Hej Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Jag vill först säga att det är över 12 år sedan jag lämnade kyrkan. Vissa detaljer minns jag inte exakt, men då nämner

Läs mer

Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm.

Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm. Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm. Selma dä ä mor min, dä! lär författaren Tage Aurell ha utropat, när några yngre kollegor på besök talade nedvärderande om Selma Lagerlöf och hennes

Läs mer

Temadagar om Värderingar, beteende & hälsa

Temadagar om Värderingar, beteende & hälsa Utvärderingsrapport 7 + 8 av Lust H projektet Temadagar om Värderingar, beteende & hälsa Varberg 23 mars Gullbranna 21 april 2005 Högskolan i Halmstad Mats Holmquist 2005-08-16 1. Bakgrund I mars och april

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

Skåne län. Företagsamheten 2015

Skåne län. Företagsamheten 2015 MARS 2015 Företagsamheten 2015 Annette Andersson och Marie-Christine Martinsson, Solklart Vård. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen...

Läs mer

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M):

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M): 15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH Herr talman! Kerstin Nilsson har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att

Läs mer

PEDAGOGENS KOMPETENSER

PEDAGOGENS KOMPETENSER UNIVERSITETET I GÖTEBORG Institutionen för Pedagogik Kommunikation och Lärande LAU 110 Lärande, etik och värde Torgeir Alvestad PEDAGOGENS KOMPETENSER Yrkeskompetens Didaktisk kompetens Social kompetens

Läs mer

Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys

Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys Del 1 Dokumentanalys Skrivhjälp för jämlik text Ett verktyg som identifierar ojämlikheter, normer och föreställningar i texter och bilder. En produkt

Läs mer

Att skriva säljande texter Malmö 2 december. www.ljk.se

Att skriva säljande texter Malmö 2 december. www.ljk.se Att skriva säljande texter Malmö 2 december www.ljk.se Sändare Mottagare Shannon & Weaver Indirekt koppling tex via försäljningsstatistik Direkt koppling tex via marknadsundersökningar Behov/Syfte Effekt

Läs mer

Det fattas stora medicinska grävjobb

Det fattas stora medicinska grävjobb Det fattas stora medicinska grävjobb Ragnar Levi, författare, medicinjournalist med läkarexamen och informationschef på Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) Tycker du att kvaliteten på medicinjournalistiken

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

Den äldre, digitala resenären

Den äldre, digitala resenären Den äldre, digitala resenären Resebranschen är en av de mest växande branscherna i världen. Digitaliseringen har dock gjort att branschen förändrats mycket under de senaste åren. Många resenärer agerar

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

ATT FÅ VARA SIG SJÄLV

ATT FÅ VARA SIG SJÄLV ATT FÅ VARA SIG SJÄLV om livsstilar, identitet, grupptillhörighet och normer Mikael C. Svensson LIVSSTIL Livsstil är hur livet levs, vad man tycker om och livsinnehåll som man väljer själva, men som delas

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Hans Edberg, Hooks Herrgård. Vinnare av tävlingen Jönköpings läns mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Hans Edberg, Hooks Herrgård. Vinnare av tävlingen Jönköpings läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Hans Edberg, Hooks Herrgård. Vinnare av tävlingen s läns mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Ämnesplan i Engelska

Ämnesplan i Engelska Ämnesplan i Engelska Mål kriterier för engelska årskurs 9 vad eleven ska nå sina mål. Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven: använda engelska för att kommunicera i tal skrift

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Varför tappar vi talanger i Svensk hockey En talangstudie av TV Puckare födda 85 89

Varför tappar vi talanger i Svensk hockey En talangstudie av TV Puckare födda 85 89 Varför tappar vi talanger i Svensk hockey En talangstudie av TV Puckare födda 85 89 2010 04 21 Ulf Hall Sammanfattning Syfte och frågeställningar Studiens övergripande syfte var att undersöka spelare som

Läs mer

Massmediernas enfaldiga typer Kroppar " och begär i mediebruset

Massmediernas enfaldiga typer Kroppar  och begär i mediebruset Massmediernas enfaldiga typer Kroppar " och begär i mediebruset MARIA EDSTRÖM MARIA JACOBSON 28 OKTOBER 2015 SEX, UNGA OCH SKOLANS ROLL Maria Jacobson Maria Jacobson Journalist, författare, granskare,

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum The Politics of Magma. Så heter skriften där forskar- och konstnärsgruppen Ingrepp har formulerat sitt program. Och lite som magma blev det när Ingrepp presenterade

Läs mer

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Är kvinnor bättre på säkerhet? Christina Stave på LAMK seminarium Tidigare på Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska, GU Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Forskningsprojekt

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Personligt ansvar i den grundläggande vuxenutbildningen Maria Holmberg Kometensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten för skolutveckling

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Bli ditt ultimata du!

Bli ditt ultimata du! Södertörns högskola Institutionen för kommunikation, medier och it Kandidatuppsats 5 hp Journalistik Höstterminen 20 Bli ditt ultimata du! Om tre tjejtidningars textpuffar och omslag Av: Nathalie Av: Nathalie

Läs mer

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter 1 Under rubriken Kunskapskrav kommer det så småningom finnas en inledande text. Den ska ge en övergripande beskrivning av hur kunskapsprogressionen ser ut genom årskurserna och mellan de olika betygsstegen.

Läs mer

2007-05-04 Anne Harju 1

2007-05-04 Anne Harju 1 Barn i familjer med knapp ekonomi 2007-05-04 Anne Harju 1 Introduktion Utgångspunkt är barns vardagsliv med knapp ekonomi - utifrån barns och deras föräldrars erfarenheter och upplevelser 2007-05-04 Anne

Läs mer

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem MELISSA DELIR Vilsen längtan hem 2005-10 år senare -2015 Idrott och hälsa lärare 3 böcker & metodmaterial, kärleken är fri, skolprojekt (kvinnojour) Föreläsningar (2009) Hemkommun (2012) Man & dotter Hälsa

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper inför betygssättningen i årskurs

Läs mer

Kärnkraftens vara eller icke vara Är kunskap och åsikt om kärnkraft relaterade till varandra

Kärnkraftens vara eller icke vara Är kunskap och åsikt om kärnkraft relaterade till varandra Kärnkraftens vara eller icke vara Är kunskap och åsikt om kärnkraft relaterade till varandra Gunnesboskolan Klass 9B Rasmus Johannesson 21 maj 2010 Senait Bohlin Fredrik Alvén 1 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Åtgärdsprogram och lärares synsätt

Åtgärdsprogram och lärares synsätt SKOLPORTENS NUMRERADE ARTIKELSERIE FÖR UTVECKLINGSARBETE I SKOLAN Åtgärdsprogram och lärares synsätt En kartläggning av problem och möjligheter i arbetet med att upprätta åtgärdsprogram i en högstadieskola

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Liten guide till kvinnofridsfrågor

Liten guide till kvinnofridsfrågor Hit kan man vända sig om man vill prata med någon: Brottsofferjouren: 013-10 44 00 Ungdomsmottagningen: www.umo.se Mansmottagningen: 013-20 68 90 Socialtjänsten: 0120-83 211, efter 17: 0703-27 86 24 Polisen:

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

LUFFARSCHACKETS GRUNDER

LUFFARSCHACKETS GRUNDER LUFFARSCHACKETS GRUNDER Många har frågat mig: Kan man träna luffarschack? Jodå, svarar jag. Det går alldeles utmärkt och det ger bevisligen resultat. Men lika väl som man inte blir fotbollsproffs efter

Läs mer

Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv

Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv -vad säger forskningen och hur ska vi arbeta i praktiken? Anders Trumberg Enheten för hållbar utveckling anders.trumberg@ Vad är fattigdom? Hur mäter vi fattigdom?

Läs mer