SAMRÅD. Järnvägsområdet, del av Kumla Bandel 3:1 Kumla, Kumla kommun, Örebro län. Detaljplan för

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMRÅD. Järnvägsområdet, del av Kumla Bandel 3:1 Kumla, Kumla kommun, Örebro län. Detaljplan för"

Transkript

1 Dr: MBN 2013/217 SAMRÅD Detaljplan för Järnvägsområdet, del av Kumla Bandel 3:1 Kumla, Kumla kommun, Örebro län Ortofoto över Kumla tätort med utmärkt planområde. Samråd: Granskning: Antagen av MBN: Laga kraft:

2 Detaljplan Med en detaljplan reglerar kommunen vad man får göra inom ett visst område. En detaljplan krävs vid utbyggnad av nya områden och vid ändrad markanvändning av en fastighet eller område. Detaljplanen innehåller bestämmelser om var man får bygga, markens användning och bebyggelsens utformning. Detaljplanen är juridiskt bindande och är styrande vid prövning av lov. Läs mer på En detaljplan visas som ett bestämt område på en plankarta. Till detaljplanekartan hör en planbeskrivning, som förklarar syftet och innehållet i planen. Ibland ingår även andra handlingar som till exempel illustrationskarta eller en miljökonsekvensbeskrivning. Detaljplanen upprättas med normalt planförfarande Planuppdrag Samråd Granskning Antagande (Överklagande) Laga kraft Figuren ovan illustrerar i vilket skede detaljplanen befinner sig i. Plan- och projektavdelningen får i uppdrag av miljö- och byggnadsnämnden att upprätta en detaljplan. Ett förslag till detaljplan tas fram. Under samrådsskedet för detaljplanen ges myndigheter, sakägare och berörda möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. Därefter sker en bearbetning av planförslaget som sedan ställs ut för granskning där man har ytterligare en chans att lämna synpunkter. I antagandeskedet antas detaljplanen av byggnadsnämnden eller i vissa fall av kommunfullmäktige. Antagandebeslutet vinner efter tre veckor laga kraft om inte beslutet överklagas. Handlingar Planförslaget utgörs av: planbeskrivning plankarta med bestämmelser i skala 1:1000 fastighetsförteckning (utdrag ur TEFAT FIR, Lantmäteriverkets fastighetsdatasystem) Behovsbedömning/Sociala aspekter Miljöteknisk undersökning upprättad Handläggare Klara Ågren Klara.agren@kumla.se Miljö- och byggnadsförvaltningen Kumla

3 PLANBESKRIVNING Planens syfte, och huvuddrag Detaljplanens syfte är att möjliggöra för parkering inom planområdet genom att ändra användning från järnvägsområde(t) till parkering(p). Denna detaljplan har tagits fram för att kunna avsluta en pågående fastighetsförrättning gällande kommunens förvärv av mark från Trafikverket. Fastighetsförrättningen gäller del av fastigheten Kumla Bandel 3:1. Kumla kommun köpte marken av Trafikverket 2004 där fastighetsförrättningen inte har kunnat genomföras då gällande markanvändning är järnvägsområde. Plandata Läge Planområdet är beläget i centrala i Kumla. Planen är uppdelad i två områden, ett norr om Östra Drottninggatan och ett i söder om Östra Drottninggatan, längs Odengatan. Området utgörs i huvudsak av markparkeringar. Inom planområdet finns också en bensinstation och i söder ett mindre grönområde. Den norra delen av planområdet avgränsas av Badhusgatan i norr och öster, i väster av spårområdet och i söder av Östra Drottninggatan. Den södra delen utav planområdet avgränsas av Östra Drottninggatan i norr, i öster av Odengatan, i väster av spårområdet och söder av Kyrkogatan. Areal Planområdets areal är ca 1,9 ha. Markägoförhållanden Kumla kommun har köpt den berörda marken genom ett avtal med Trafikverket som genomfördes Då fastighetsförrättningen inte kunnat genomföras är Trafikverket fortfarande fastighetsägare av markområdet. Intilliggande mark ägs av Kumla kommun och Trafikverket. Planområdets läge och avgränsning Tidigare ställningstaganden Riksintressen Järnvägen är av riksintresse för kommunikation enligt Miljöbalken 3 kap. 8. Riksintresset omfattar Godstråket genom bergslaget, som ingår i TEN-T nätet och är av internationell betydelse. Banan ingår även i det strategiska godsnätet. Riksintresset innebär att exploatering nära järnvägen inte får påverka möjligheterna till drift, underhållning och framtida utveckling av järnvägen. Översiktliga planer Översiktsplanen med fördjupning över Kumla, antagen av fullmäktige 14 februari 2011, föreslår ny bostadsbebyggelse i norra delen av planområdet (längs Badhusgatan). Denna detaljplan innebär avsteg från översiktsplanen för att kunna möjliggöra för nuvarande användning av området och då det finns ett behov av parkeringsplatser i centrum. Kommunen bedömer att byggande av bostäder inom området inte är aktuellt i nuläget. 2(15)

4 I översiktsplanen står det om bensinstationer att några av de mest centrala stationerna bör på sikt avvecklas eller flyttas till bättre lägen, detta ställningstagande gäller för den bensinstationen som finns inom planområdet. Den kommer i framtiden att flyttas från planområdet till ett mer lämpligt läge. Detaljplaner Inom planområdet gäller följande detaljplaner: 18-KUM-2263 (1978) 1881K-4 (1926) I gällande detaljplaner är området planlagt som Järnvägsändamål (18-KUM-2263)och som Järnvägsområde (område för lastkaj)(1881k-4). Detaljplaneförslaget angränsar till följande detaljplaner: 1881-P49 (2006) 1881K-606 (1948) Program för planområdet Ett planprogram har tagits fram Kumla resecentrum där delar av planområdet är innefattat. Programmet för resecentrum upprättades under hösten 2012 och godkändes av Miljö- och byggnadsnämndet Syftet med programmet är att ta fram ett förslag för utvecklingen av området kring resecentrum (järnvägs- och busstationen) väster om järnvägen och området kring Odengatan öster om järnvägen. Målet är att resecentrum ska bidra till att öka kollektivtrafikresandet och att knyta ihop västra och östra Kumla. Kommunala program Bevarandeprogram m m Några kulturhistoriska intressen eller dylikt finns inte redovisade i Kumla kommuns bevarandeprogram eller på fornlämningskartan. Miljöprogram I Miljöprogram , antaget den 21 maj 2012 av kommunfullmäktige, står det skrivet att det är viktigt att Kumla kommun utvecklas hållbart, d v s att miljömässiga, sociokulturella och ekonomiska aspekter samspelar med varandra. Av de 16 nationella miljökvalitetsmålen har kommunen valt att fokusera på fem av målen i programmet; begränsad klimatpåverkan, giftfri miljö, ingen övergödning, god bebyggd miljö samt ett rikt växt- och djurliv. Det mål som främst påverkar den fysiska planeringen är målet God bebyggd miljö. Med God bebyggd miljö menas vår livsmiljö, det vill säga den omgivning i vilken vi bor och rör oss i. Definitionen av miljömålet är: städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Naturoch kulturvärden ska tas till vara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas. 3(15)

5 Klimatprogram Enligt klimatprogrammet för Kumla kommun, antaget av kommunfullmäktige , ska Kumlas klimatpåverkan begränsas och kommunen ska sänka utsläppen av växthusgaser. Planen medför att de befintliga parkeringar som finns inom området även fortsättningsvis kan bidra till kollektivt resande med tåg och buss. Grönplan Planområdet finns inte med i Grönplan, antaget den 18 juni 2007 av kommunfullmäktige. Enligt grönplanen ska grönstrukturen vara långsiktigt hållbar utifrån sociala, ekologiska, kulturella och ekonomiska utgångspunkter. Plan- bygg- och bostadsprogram Planområdet finns ej med i det av kommunfullmäktige den 17 maj 2010 antagna Plan-, bygg- och bostadsprogram Behovsbedömning Miljöaspekter En förstudie till miljökonsekvensbeskrivning (bifogas) visar att detaljplanläggningen inte förväntas medföra någon betydande påverkan på miljön. Den mest påtagliga miljökonsekvensen är störningarna från tågtrafiken i form av buller och risk för skadegörelse på närliggande parkerade fordon. En annan miljökonsekvens är bensinstationen som finns inom planområdet. Kumla kommun bedömer, med hänvisning till ovanstående, att planens genomförande inte riskerar att medföra betydande miljöpåverkan. Planområdet påverkas av buller från järnvägstrafiken vilket måste studeras under detaljplanarbetet. Då farligt gods transporteras på järnvägen måste även det studeras under fortsatt planarbete då detta innebär risk för människors hälsa och säkerhet. Även bensinstationen ska studeras under fortsatt planarbete. Avståndet mellan bensinstationen och järnvägen är ca 60 meter och mellan bensinstationen och närmaste bostadsbebyggelse ca 15 meter. Avståndet till bostadsbebyggelsen medför att det finns risk för människors hälsa och säkerhet. Sociala aspekter En förstudie som genomförts visar att de sociala aspekterna inom planområdet inte kommer förändras i och med planens antagande. Planområdet har god tillgång till rekreation och motion då det finns parkmiljö och naturområden inom 500 meters avstånd. Det upplevs också som tryggt och säkert, dock är planområdet ingen trygg naturlig mötesplats. Planen berör inte eller påverkar jämställdhet och integration i stort men planområdet har god närhet till offentlig service, kollektivtrafik, dagligvarubutik och arbetsplatser. Stora delar av området är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning, dock gör höjdskillnader på det mellersta parkeringsområdet dessa delar mer svårtillgängligt. Underlaget är grus vilket kan försvåra framkomligheten för personer med vissa typer av funktionsnedsättning. Det sociala rådet får möjlighet att yttra sig under samrådsperioden. 4(15)

6 Förutsättningar och förändringar Mark och vegetation Mark och vegetation Planområdet består till största delen av grusytor. Det finns även en mindre grönyta längst i söder, mot Kyrkogatan, med träd och buskar. Utmed Odengatans västra sida står ett antal träd, de flesta av dem björkar. För att skärma av och skapa ett visuellt skydd mellan parkeringen och Odengatan har också buskar planteras på en sträcka av ca 150 meter i södra delen av planområdet. Parkeringarna följer naturens form. Det finns vissa höjdskillnader i planområdet. För parkeringen vid bensinstationen är det höjdskillnader på två meter mot Badshusgatan och fem meter mot Norra Drottninggatan. För fotgängarna finns en trappa som tar upp höjdskillnaden mellan parkeringen och Norra Drottninggatan. Grönytan i södra delen av planområdet Längs Odengatan är det höjdskillnader mellan gatan och parkeringen i den norra delen av parkeringen ca en meter. Höjdskillnaden är som störst mot Norra Drottninggatan där den är fyra meter. I slänten mellan gatan och parkering står träd. Geoteknisk undersökning Största delen av planområdet består av blockfattig morän dock inte den nordöstra delen av planområdet vid bensinstationen där marken består av blockfattig sand. I en miljöteknisk markundersökning som gjordes inom planområdet år 1999, se även nedan, visar jordproverna att de övre jordlagren främst består av sand och/eller mulljord, som sedan övergår till silt. 5(15)

7 Förorenad mark Det har tidigare funnits ett oljeförråd i norra delen av området, hantering av olja skedde på de spår som ansluter till det tidigare oljeförrådet. I södra delen av planområdet, i höjd med Ica Maxi, har de funnits en bensinstation. En miljöteknisk undersökning genomfördes 1999 för att kontrollera förekomsten föroreningar där oljeförrådet och bensinstationen tidigare legat. Provgropsgrävning gjordes i 12 punkter och resultatet visar att endast obetydliga föroreningar förekommer och att ingen sanering av förorenad jord behöver göras. Misstänkta föroreningar påträffades endast i en av provgropspunkterna. Jorden i denna provgrop bestod av sand ner till 2.0 m och därunder av silt. I siltens överkant fanns ett 3-5 cm svart skikt med svag oljelukt. Då skikten ligger ca två meter under markytan medför det ingen exponeringsrisk för människor eller djur. Det område som används för bensinstationen idag antas vara förorenat, huvudsakligen av petroleumprodukter. Då bensinstationen flyttats från planområdet måste därför prover tas och en sanering genomföras enligt Plan- och bygglag (2010:900) 4 kap 14. Kumla tätorts järnvägsområde, ritad under mitten av 1900-talet. Radon Planområdet befinner sig i ett normalriskområde (10-50 kbq/m 3 ). Detta medför inga åtgärder inom planområdet då markanvändningen är parkering. Fornlämningar Inga kända fornlämningar finns inom planområdet. Vid grävning eller annat arbete där fornlämning påträffas föreligger anmälningsplikt enligt 2 kap. 10 kulturminneslagen. Bebyggelseområden Bostäder I anslutning till planområdet ligger bostadsbebyggelse, flerbostadshus och Solbacka servicehus, ett vård- och demensboende. Offentlig service & kommersiell service I och med planens centrala läge är det nära till offentlig och kommersiell service. Vårdcentral och folktandvård finns på Norra Kungsvägen ca 300 meter från planområdet, närmaste skola är Fylsta skola och närmaste förskola är Kumlasjön förskola. Ca 100 meter från planområdet finns Kumla torg som erbjuder handel, restauranger och annan service. Ica Maxi som är en stor målpunkt i Kumla ligger intill planområdet och kunderna använder parkeringarna inom planområdets södra del. 6(15)

8 Bensinstation Inom norra området finns en bensinstation (Statoil). Historiskt sett har det funnits en bensinstation på platsen sedan början av talet men det finns inget stöd enligt gällande detaljplan för någon sådan. Bensinstationen har byggts om och till i flera omgångar. Eftersom bensinstation står på ofri grund finns ett arrendeavtal mellan BP, och Statens järnvägar (SJ) från år 1977 om 2000 kvm. Avtalet har skrivits om och gäller från och med 2004 mellan Kumla kommun och Statoil Fuel och Retail Sverige AB. Avtalet gäller ett år i taget. Bensinstation inom planområdet. Att tillåta en miljöfarlig verksamhet och transporter av farligt gods så nära intill bostadsbebyggelse i centrala Kumla är inte lämplig. Bensinstationen får därför inget stöd i detaljplanen och bör istället omlokaliseras. Tillgänglighet Den nya planen ska uppfylla kravet på tillgänglighet enligt plan- och bygglagen, 8 kap 12. Detta innebär att områden som är avsedd för gemensamt behov ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Gator och trafik Gatunät Gatunätet ändras inte på grund av planförslaget. Planområdet angörs från Odengatan och Badhusgatan som båda löper i nord-sydlig riktning längs planområdets östra sida, gatorna ingår i kommunens huvudnät. In- och utfart till den norra parkeringen och bensinstationen sker från Badhusgatan. In- och utfart till den mellersta och södra parkeringen sker från Odengatan. Trafikmätning Längs Odengatan färdas ca 3100 fordon/dygn, två procent av dem var tung trafik. Längs Badhusvägen finns inga genomförda mätningar men gatan bedöms ha ett lågt trafikflöde. Gång-, cykel- och mopedtrafik Gång- och cykelbana finns längs södra delen av Odengatan fram till Sveavägen. Längs Östra Drottninggatan finns också en gång- och cykelbana. Utmed hela Odengatan finns en gångbana på den östra sidan. Inom planområdet finns även en gång- och cykeltunnel som kopplar samman de östra och västra delarna av Kumla centrum. Tågtrafik Det är banan Godsstråket genom Bergslagen (som sträcker sig från Storvik till Mjölby) som passerar genom Kumla. Godsstråket är ett prioriterat stråk för godstrafik och har tät persontrafik, framförallt på delen Frövi - Hallsberg. I dag passerar/stannar ca 180 tåg på ett vardagsmedeldygn genom Kumla varav hälften är godståg och hälften persontåg. Trafiken är som intensivast under arbetspendlingstid med en övervikt på persontåg medan kväll och natt domineras av godstrafiken. Banan är dubbelspårig på sträckan Hallsberg Frövi. På lång sikt kan det finnas behov av ytterligare spår på vissa delar av sträckan, t ex kan det finnas behov av tre spår Örebro 7(15)

9 Hallsberg som är en hårt belastad del. Prognosen för talar endast om en mindre ökning av gods- och persontrafiken när det gäller antalet tåg, en ökning på cirka 2-3 %. För att motverka obehörigt spårföreträde finns stängsel längs järnvägen. Väster om parkeringen i norr finns ett järnvägsområde som inte används i dagsläget, det har tidigare används för i och urlastning av gods. Vid dessa områden kan det vid behov i framtiden komma att anläggas parkeringar. Kollektivtrafik Avståndet till tåg- och busstationen ligger på ett gångavstånd av ca 50 m från planområdet. Där finns möjlighet till regionala och nationella förbindelser med tåg samt buss med landsortstrafik. Kumlas stadsbuss trafikerar Odengatan där det finns en busshållplats vid Ica Maxi. Det finns även en busshållplats på Badhusgatan vid Solbacka servicehus. Parkering Större delen av planområdet disponeras för parkeringsändamål. Planområdet utgörs av tre befintliga parkeringsområden; norra, mellersta och södra. Norra delen, vid bensinstationen, har plats för ca 70 parkeringsplatser. I mellersta delen finns ca 95 platser och i söder ca 60 platser. Parkeringarna är belagda med grus. De mellersta och södra parkeringarna består av två rader uppställningsfält. Antalet parkeringsplatser kommer att bibehållas till antalet och det kommer även finnas möjlighet att vid ett framtida behov att upprätta nya parkeringsplatser inom området. Parkeringsområde inom planområdet. Parkeringarna är väl använda och nyttjas av besökare i centrum samt de som bor och arbetar i närheten. På grund av sitt läge förväntas behovet av parkeringarna även fortsättningsvis att vara stort. Parkeringen i söder upplåts enligt avtal delvis till Trafikverket och till Ica Maxi. Trafikverkets parkering används som långtidsparkering för tågresenärer. 1 Trafikverket, Kapacitetsstudie Kumla, (15)

10 Risker och störningar Risker Farligt gods & urspårning Järnvägen utgör transportled för farligt gods. Transporter med farligt gods på järnväg är generellt sett mycket säkra 2. Under de senaste 100 åren har det skett ett fåtal olyckor, ingen människa har omkommit i Sverige till följd av transporter av farligt gods på järnvägen. De vanligaste olyckorna med farligt gods på järnväg är urspårning och sammanstötningar. Vid urspårning hamnar vagnarna nästan alltid inom en vagnslängd från banan 3. Sannolikheten för att en vagn hamnar mer än femton meter från spåret är mycket liten. Avståndet påverkas normalt inte nämnvärt av tågets hastighet eftersom rörelsekraften är i tågets färdriktning. Några riktlinjer för säkerhetsavstånd vid järnvägen har inte tagits fram lokalt. Länsstyrelsen i Örebro län hänvisar till en rapport som Länsstyrelsen i Stockholms län 4 tagit fram som föreskriver 25 meter byggnadsfritt från banan. Trafikverkets rekommendation för bebyggelsefri zon är 30 meter (från spårmitt på närmaste spår). Inom 30 meter från järnvägen kan dock viss verksamhet finnas där människor endast tillfälligtvis uppehåller sig, till exempel parkeringar, trafikanläggningar, garage, förråd och vegetation. Avståndet mellan järnvägsspåren som idag är i bruk och bensinstationen är 70 meter. En risk med parkering nära järnväg är enligt Trafikverket 5 att bilarna kan skadas i lacken av exempelvis partiklar från inbromsande tåg och fallande last, snö och is från passerande tåg. Därför rekommenderas att parkeringsplatser anläggs minst 15 meter från spårmitt, anläggs parkeringsplatser närmre ska det finnas ett skyddsplank eller motsvarande. År 2012 var den totala mängden farligt gods genom Kumla ton varav klasserna 2 (gaser) och 5.1 (oxiderande ämnen) stod för den största delen 6. En liten del av det farliga godset växlar spår i Kumla för att transporteras till Kvarntorps industriområde. Giftig gas är farlig så fort den läcker ut, vid en olycka finns risk för explosion, värmestrålning, förgiftning och gasmolm. Dominerande fara av oxiderande ämnen är brand. För att en explosion ska inträffa krävs det att det oxiderande ämnet kommer i kontakt med en antändningskälla. Riskreducerande åtgärder vid utsläpp av gas och oxiderande ämnen är skyddsavstånd, vegetation i form av träd och/eller buskar eller att det finns en vall eller plank mellan spårområdet och parkeringen. Bensinstation Länsstyrelsen i Stockholm 7 beskriver en rad olika risker med bensinstationer belägna i tätbebyggt området, några av dem är risk för brand, läckage till mark och vattendrag, störningar på grund av transporter samt långsiktiga hälsorisker. Källor till dessa risker är lagring av bensin och diesel under mark, lagring av gasol och etanol, transport till anläggning och lossning. Den dimensionerande skadehändelsen för bensinstationer är läckage av bensin i samband med påfyllning från tankbil till cistern på lossningsplatsen, s.k. pölbrand. Det är framförallt strålning 2 Banverket, Järnvägen i samhällsplaneringen, juni Banverket och räddningsverket, Säkra järnvägstransporter av farligt gods, Länsstyrelsen i Stockholms län, Riskhänsyn vid ny bebyggelse, Trafikverket, Järnvägen i samhällsplaneringen, 6 Trafikverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Riskhänsyn vid ny bebyggelse, (15)

11 från en pölbrand som närliggande byggnader, och de personer som befinner sig i de kringliggande byggnaderna, skall skyddas mot. Vid läckage av fordonsbränsle finns flera faktorer som påverkar omfattningen av riskerna, försäljningsvolymen, skyddsavstånd och tekniska åtgärder för att minska miljöstörningarna. Andra faktorer som påverkar riskens storlek är lutningen på marken samt markbeläggningen genomsläpplighet. Det finns en stor risk för skador på yt- eller grundvatten vid läckage. Ett utsläpp i marken kan finnas kvar under lång tid och medföra bestående skador på vattenkvalitet och miljön. Bensinstationers placering i tätbebyggda områden innebär också att transporter av farligt gods sker på mindre lämpliga vägar. För omgivningen innebär en sådan anläggning också risk för störningar i form av ofta omfattande fordonstrafik även nattetid, buller, avgaser och ljusstörningar från strålkastare. För omgivningen finns också risk för långsiktiga hälsoeffekter orsakade av avgaser och lättflyktiga kolväten, t.ex. bensen, som avgår från fordon och vid tankning och påfyllning av tankar. Boverket 8 anger att skyddsavståndet från cisternpåfyllning ska vara en radie på minst 50 meter. Detta medför att placeringen av den befintliga bensinstationen inom planområdet inte är lämplig då avståndet mellan påfyllnadscistern och befintliga bostäder är mindre än 50 meter. Vibrationer Banverket har i samarbete med Naturvårdsverket 9 tagit fram Riktlinjer för buller och vibrationer från spårburen linjetrafik där det anges att om vibrationsnivåerna i befintlig miljö överskrider 1,0 m m/sek ska åtgärder alltid övervägas. Risken för vibrationer är beroende av markförhållanden, byggnadstyp samt tågens massa och hastighet. Några enkla samband mellan dessa parametrar finns inte. Entydiga skyddsavstånd är därför svåra att uppge. Vad gäller markförhållanden och geoteknik är finkorniga jordarter, som lera, mer vibrationskänsliga än grovkorniga, som sand och grus. Tillgängliga uppgifter om markförhållandena visar att jordarten närmast järnvägen inom planområdet är morän. Buller På grund av planområdets läge vid järnvägen påverkas området av buller. Området är inte avsett för stadigvarande vistelse varpå bedömningen att avsteg från riktvärdena kan accepteras. Av samma anledning har ingen bullerutredning gjorts. 8 Boverket, Bättre plats för arbete, Banverket och Naturvårdsverket, Riktlinjer för buller och vibrationer från spårbunden linjetrafik, (15)

12 Teknisk försörjning Vatten och avlopp Befintliga ledningssystem används. Lokalt omhändertagande av dagvatten Dagvattnet ska om möjligt tas om hand lokalt för att fördröjas innan det kopplas på de kommunala dagvattenledningarna och då parkeringarna är belagda med grus kan en stor del av dagvattnet infiltreras inom planområdet. Höjdskillnaderna inom området kan nyttjas för att underlätta vattnets avrinning. Marken slutar mot Odengatan vilket gör att det vatten som inte tas omhand lokalt genom att infiltreras på parkeringarna rinner ner i dagvattenledningarna på Odengatan. Från Bensinstationen mot Badhusgatan är nivåskillnaden mindre än 0,5 meter, dagvattnet från bensinstationen tas delvis upp av ett oljeavskiljande avlopp, resterande dagvatten tas upp av dagvattenledningarna på Badhusgatan. Värme Fjärrvärmeledning löper över planområdet vid gång- och cykeltunneln. El, tele, bredband m m Två transformatorstationer finns inom planområdet. Det finns även en generator. Längs Östra Drottninggatan finns bredbandsledningar. Avfall Avfallshantering ska ske enligt kommunens Avfallsplan och Renhållningsordning. Fastighetsrättsliga genomförandefrågor och konsekvenser Tidplan (preliminär) 2012 Miljö- och byggnadsnämndens beslut att påbörja planarbetet 31 maj Miljö- och byggnadsnämndens beslut att skicka förslaget på samråd 2013 feb Samråd nov-dec 2014 Miljö- och byggnadsnämndens beslut om granskning jan Granskning feb Miljö- och byggnadsnämndens beslut att anta detaljplanen mars Planen vinner laga kraft efter tre veckor om inget överklagande sker april Huvudmannaskap & ansvarsfördelning Kommunen är huvudman för allmän plats. Miljö- och byggnadsförvaltningen upprättar detaljplan och ansvarar för myndighetsutövning vid bygglov och bygganmälan. Kommunen är ansvarig för framtida drift och underhåll inom planområdet. 11(15)

13 Lantmäterimyndigheten ansvarar för erforderliga fastighetsbildningsåtgärder. Fastighetsrättsliga frågor Lantmäteriförrättning pågår, från 2004 finns en ansökan från Kumla kommun angående fastighetsreglering. Denna kan inte avslutas förrän markanvändningen ändrats från järnvägsområde till parkering. När detaljplanen har vunnit laga kraft kan fastighetsreglering ske. Servitut, ledningsrätter och andra rättigheter Avtal finns mellan Kumla kommun och Trafikverket och Ica Maxi för att de ska få använda parkeringen i söder. Detaljplanen bedöms inte ge upphov till nya servitutsupplåtselser eller påverka befintliga servitut. Svenska Statoil AB arrenderar mark av Kumla kommun för bensinstationen med byggnader och övriga anläggningar. Avtalet förlängs ett år i taget och omfattar ca 2000 kvm, arrende kommer inte att förlängas. Fastighetskonsekvenser Fastigheter inom planområdet: Kumla Bandel m2 mark överförs från Kumla Bandel 3:1 till Kumla 1:11. I samband med detta ändras markanvändningen från järnvägsområde till parkering Kumla 1: m2 mark överförs till Kumla 1:11 från Kumla Bandel 3:1. I samband med detta ändras markanvändningen från järnvägsområde till parkering Ekonomiska frågor Kostnad för planläggning är reglerad genom upprättat planläggningsavtal enligt gällande plantaxa. Kommunen tar ut avgifter för bygglov och bygganmälan. Kommunen betalar förrättningskostnaderna. Tekniska frågor Planområdet ingår i kommunens verksamhetsområde för vatten, avlopp och dagvattenhantering. Sanering ska genomföras i och med att bensinstationen flyttas från planområdet. Mark som överförs från Kumla Bandel 3:1 till Kumla 1:1. 12(15)

14 Administrativa frågor Genomförandetid Genomförandetiden är 5 år från den dag planen vunnit laga kraft. Under genomförandetiden har fastighetsägaren rätt att exploatera i enlighet med planen och detaljplanen får inte ändras utan att synnerliga skäl föreligger. Efter genomförandetidens utgång fortsätter planen att gälla men kan då ändras eller upphävas utan att fastighetsägaren har rätt till ersättning. Medverkande tjänstemän Detaljplanen har upprättats av miljö- och byggnadsförvaltningen genom Klara Ågren och Ida Andersson i samarbete med Tekniska kontoret. MILJÖ- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN Klara Ågren Ida Andersson Per Flodström Planeringsarkitekt Fysisk planerare Planchef 13(15)

15

VERKMÄSTAREN 2, Spannmålsgatan Kumla, Kumla kommun, Örebro län

VERKMÄSTAREN 2, Spannmålsgatan Kumla, Kumla kommun, Örebro län 2015-08-24 Dr: SBN 2015/133 SAMRÅD BEGRÄNSAT FÖRFARANDE Detaljplan för VERKMÄSTAREN 2, Spannmålsgatan Kumla, Kumla kommun, Örebro län Fastigheten Verkmästaren 2, Spannmålsgatan Samråd: 2015-08-25 2015-09-15

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

GRANSKNING. Järnvägsområdet, del av Kumla Bandel 3:1 Kumla, Kumla kommun, Örebro län. Detaljplan för

GRANSKNING. Järnvägsområdet, del av Kumla Bandel 3:1 Kumla, Kumla kommun, Örebro län. Detaljplan för 2014-02-12 Dr: MBN 2013/217 GRANSKNING Detaljplan för Järnvägsområdet, del av Kumla Bandel 3:1 Kumla, Kumla kommun, Örebro län Ortofoto över Kumla tätort med utmärkt planområde. Samråd: 2013-11-25 2013-12-16

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G NYBRO KOMMUN PLANBESKRIVNING 1(7) Detaljplan för Kv Stinsen i Nybro, Nybro kommun P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: plankarta med bestämmelser

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Kumla 33:2 samt del av Kumla 3:1264 och Snickaren 1. Inom

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp Kvarntorp-Haninge kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Enkelt planförfarande Laga kraft 2014-01-09 Dnr PLAN.2013.17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Högaffeln 7 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län

Högaffeln 7 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län Samrådshandling Detaljplan för Högaffeln 7 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2016-03-16 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplanen består

Läs mer

Detaljplan för del av Lasarettet 6, Lyckorna 649 Motala kommun

Detaljplan för del av Lasarettet 6, Lyckorna 649 Motala kommun Detaljplan för del av Lasarettet 6, Lyckorna 649 Motala kommun 2 3 Denna handling har utarbetats av plankonsult Alf Johansson i samråd med kommunledningsförvaltningens stadsbyggandsenhet. Planarkitekt

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

Antagen av byggnadsnämnden 2009-06-17 Laga kraft 2009-07-20

Antagen av byggnadsnämnden 2009-06-17 Laga kraft 2009-07-20 Detaljplan för Rockebro 7:137 m.fl, Sommens samhälle, Tranås kommun Dnr 330/2008 Upprättad i april 2009 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Planområde Sjön Sommen Antagen av byggnadsnämnden

Läs mer

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB.

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB. DETALJPLAN Grönalid 1:1 VANSBRO KOMMUN DALARNAS LÄN SAMRÅDSFÖRSLAG HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planens syfte

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2. Dnr. Plan.2012.2 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

Stationshuset i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

Stationshuset i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län Dnr: BNO 2011/7 215 Godkänd av BN 2012-09-26 120 Antagen av KF 2012-11-26 60 LAGA KRAFT 2012-12-21 Dp 122 Ersättning, del av detaljplan 58 för fastigheten Järnvägen 3 och del av Orsa Kyrkby 4:4 för Stationshuset

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Innehållsförteckning Planbeskrivning HANDLINGAR 1 BAKGRUND OCH SYFTE 1 TIDIGARE

Läs mer

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser.

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser. Antagandehandling 2010-12-06 Dnr 2009/2094 Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 (Kärleksudden) Mullsjö Mullsjö kommun Godkännande: 2010-10-26, 77, BN Antagande: 2010-12-21, 152, KF Laga kraft: 2011-07-21

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Detaljplan för del av SÄTILA 2:34. Sätila, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. Laga kraft 2013-02-25. Diarienummer PBN 2011-699 214

Detaljplan för del av SÄTILA 2:34. Sätila, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. Laga kraft 2013-02-25. Diarienummer PBN 2011-699 214 Diarienummer PBN 2011-699 214 SÄTILA 2:34 Sätila, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2013-01-11 Lena Bodén Bygg och miljökontoret, Marks kommun Laga kraft 2013-02-25 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-538 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANOMRÅDE Detaljplan för Utsälje 1:97 Inom kommundelen Segeltorp,

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Upprättad i mars 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 286/2010 Planområde Plan - och

Läs mer

Detaljplan för Härnö-Solum1:13

Detaljplan för Härnö-Solum1:13 PLANBESKRIVNING SAMRÅD DNR: SAM15-2624-214 2016-05-13 Detaljplan för Härnö-Solum1:13 Härnösands kommun, Västernorrlands län ALLMÄNT Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun

A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun A N T A G A N D E H A N D L I N G Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Utlåtande Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun Planområde

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

datum 2014-10-27 Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö

datum 2014-10-27 Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö datum 2014-10-27 diarienummer 2014-884 Dp 5402 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen är att utreda möjligheten

Läs mer

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås DP 1781 Detaljplan för: Del av Västerås 4:86 Vallby, Västerås GRANSKNINGSTID: 3 oktober 25 oktober 2013 Granskningshandling, 2013-09-26, dnr: 2011/104-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad PLANPROCESSEN

Läs mer

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 Detaljplan för BERGHEM 16:2 Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättat 2010-11-01, reviderad 2011-04-04 Planarkitekt Åsa Svensson 1 (8) HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2013-10-15 Dnr: 2012-0558-203 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STOCKSNÄSOMRÅDET I EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(5) PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Haparanda med Färjan 2 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Avvägning

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Del av Höder 5 Falköpings stad

Planbeskrivning. Detaljplan för Del av Höder 5 Falköpings stad Planbeskrivning Detaljplan för Del av Höder 5 Falköpings stad HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta i skala 1:1000 med bestämmelser. Till förslaget hör planbeskrivning med genomförandebeskrivning

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Åby mässhall och hotell Västra Götalands län Upprättad 2015-06-09 ANTAGANDE GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Inledning Detaljplanen ska redovisas de organisatoriska, fastighetsrättsliga, tekniska

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Upprättad 2013-05-15 Laga Kraft 2013-07-09 LAGA KRAFTHANDLING

Läs mer

Detaljplan för Hoby 2:54 m.fl. Ronneby kommun Blekinge län

Detaljplan för Hoby 2:54 m.fl. Ronneby kommun Blekinge län Ronneby kommun Blekinge län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av följande handlingar: Plankarta skala 1:500, upprättad 2014-10-31, reviderad 2015-01-09 Planbeskrivning, upprättad 2014-10-31,

Läs mer

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Datum 2011-06-09 Dnr KS 15/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Översiktsbild över

Läs mer

Detaljplan för Illern 2 Vega, Västerås. Antagandehandling, 2014-08-19 rev. 2014-10-07, dnr: 2013/66-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad.

Detaljplan för Illern 2 Vega, Västerås. Antagandehandling, 2014-08-19 rev. 2014-10-07, dnr: 2013/66-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad. Dp 1801 Illustration Anders Holmberg Arkitekter Detaljplan för Illern 2 Vega, Västerås Antagandehandling, 2014-08-19 rev. 2014-10-07, dnr: 2013/66-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad PLANPROCESSEN

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

Detaljplan för Bränninge S:4 m. fl.

Detaljplan för Bränninge S:4 m. fl. Detaljplan för Bränninge S:4 m. fl. Habo kommun Planbeskrivning Antagen 11 december 2013 Laga kraft 8 januari 2014 Genomförandetiden utgår 8 januari 2029 2 Plan- och genomförandebeskrivning Handlingar

Läs mer

Detaljplan för del av Centrum 2:2 (Kanalgården) Sandvikens kommun

Detaljplan för del av Centrum 2:2 (Kanalgården) Sandvikens kommun Dnr B2013/273 Perspektiv på det föreslagna trygghetsboendet sett från Torggatan: perspektivet är framtaget Arkitektgruppen. Detaljplan för del av Centrum 2:2 (Kanalgården) Sandvikens kommun SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Samrådshandling Maj 2014 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för BJÖRRÖD 1:199 M FL i Landvetter, Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan 1(5) PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje Upprättad 2009-02-16 Reviderad 2009-05-25 Planens syfte och

Läs mer

Sagobyn och Kv. Laxen

Sagobyn och Kv. Laxen 1 tillhörande ändring av detaljplan för Sagobyn och Kv. Laxen SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-241 2 Planbeskrivning Inledning Handlingar En planbeskrivning skall underlätta förståelsen för planförslagets

Läs mer

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3 Dnr: SBK 2009/167 Copyright BLOM Pictometry Planbeskrivning Detaljplan för del av Malmudden Svartholmen 3 Luleå kommun Norrbottens län Samrådshandling 2012-01 1 Innehåll Handlingar 3 Planens syfte och

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX Ny detaljplan för fastigheterna Prästbordet 1:16, 1:17, Gäveränge 2:76, del av Prästbordet 1:15 och Gäveränge 2:77,

Läs mer

Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING 1(10)

Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING 1(10) 1(10) Datum: Diarienummer: 2015-01-23 2014/244 Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättats: 2014-01-23 Antagits av KF: Vunnit laga kraft: 2(10)

Läs mer

Detaljplan för Jägarhyddan 1 och Önebacken 1, 5, 6 FLERBOSTADSHUS Östersunds kommun

Detaljplan för Jägarhyddan 1 och Önebacken 1, 5, 6 FLERBOSTADSHUS Östersunds kommun Detaljplan för Jägarhyddan 1 och Önebacken 1, 5, 6 FLERBOSTADSHUS Östersunds kommun 1 Granskningsshandling Dnr Ädh: 472/2014 Dnr planmodul: P 14/0002 PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING Granskning pågår

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G

A N T A G A N D E H A N D L I N G Dnr TPN 2014/61 A N T A G A N D E H A N D L I N G Enkelt planförfarande Detaljplan för del av SÖDRA ALLÉN i Hallsberg Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2014-04-02 2 (15) Dnr TPN 2014/61 Innehåll

Läs mer

Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:345, Norrby

Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:345, Norrby 1 (8) Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:345, Norrby Enkelt planförfarande Planbeskrivning Till denna planbeskrivning hör följande handlingar: - plankarta (inkl illustrationskarta) Gudöbroleden Planområde

Läs mer

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3 Detaljplan för SMEDEN 13 Falköpings tätort (SAMRÅDSHANDLING) Riktlinjer för hägnad - Plank, mur, staket, spaljé & pergola 0 INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2 3. FÖRENLIGT MED

Läs mer

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel.

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel. Datum Dnr: 2011-01-28 KS 25/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Läs mer

Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands län

Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands län Miljö- och Stadsbyggnadsförvaltningen Ulrika Ljung, 0550-88543 ulrika.ljung@kristinehamn.se Sida Antagandehandling 1(9) Datum 2007-10-17 Detaljplan för Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands

Läs mer

Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län. Planområde ÖP SAMRÅD ANTAGANDE PRÖVNING LAGA KRAFT

Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län. Planområde ÖP SAMRÅD ANTAGANDE PRÖVNING LAGA KRAFT Diarienummer Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING SAMRÅD 2013-09-19 T.O.M. 2013-10-10 Enkelt planförfarande Planområde ÖP SAMRÅD

Läs mer

DP#283 DETALJPLAN - ANTAGANDEHANDLING. för Dafgårds Höglager, Källbytorp 2:28, Götene kommun, maj 2014

DP#283 DETALJPLAN - ANTAGANDEHANDLING. för Dafgårds Höglager, Källbytorp 2:28, Götene kommun, maj 2014 HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med illustration Bilagor Fastighetsförteckning dat 2014.04.11 Geoteknisk undersökning, Skanska 2010-10-15 Planen antagen MBN 2014-05-27 Laga Kraft 2014-06-23 Genomförandetiden

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i december 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2014-06-25 Beslut om

Läs mer

Torpartäppan 6. Samrådshandling augusti, 2014 Dnr 2013 KSM 0856. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sophia Norrman Winter, planarkitekt

Torpartäppan 6. Samrådshandling augusti, 2014 Dnr 2013 KSM 0856. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sophia Norrman Winter, planarkitekt Samhällsbyggnadsförvaltningen Sophia Norrman Winter, planarkitekt Samrådshandling augusti, 2014 Dnr 2013 KSM 0856 PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Torpartäppan 6 Inom Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

Valbo-Ön 5:60, Sofiedalsvägen 24

Valbo-Ön 5:60, Sofiedalsvägen 24 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-05-05 Antagen av BMN: 2009-05-18 Dnr: 08BMN1317 Laga kraft: Handläggare: Jonas Olsson Valbo-Ön 5:60, Sofiedalsvägen 24 Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Arkivnr. 1780K-36-P2014/20 Upprättad 2014-10-06 Antagen av SBN 2014-10-22, 12 Laga kraft 2014-11-19 Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

A 4994 PLANBESKRIVNING. Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15

A 4994 PLANBESKRIVNING. Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15 A 4994 Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15 Detaljplan för del av Kristineberg 1:2 Middelfartsvägen, Centralorten Oskarshamns

Läs mer

Detaljplan för del av Reningsverket 2 m fl Biogasanläggning Östersunds kommun

Detaljplan för del av Reningsverket 2 m fl Biogasanläggning Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 484/2011 Dnr planmodul: P 11/0008 Detaljplan för del av Reningsverket 2 m fl Biogasanläggning Östersunds kommun Gastankstation Gasreningsanläggning Reningsverk Upprättad av

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsängens-Tibble 1:392 och 1:32 (Tibble torg) nr 0311

Detaljplan för del av Kungsängens-Tibble 1:392 och 1:32 (Tibble torg) nr 0311 1(7) 2007-10-22 Kommunstyrelseförvaltningen SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Kungsängens-Tibble 1:392 och 1:32 (Tibble torg) nr 0311 Kungsängen Upplands-Bro kommun Normalt förfarande Planområdets

Läs mer

Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun

Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun 1 (12) Dnr PLAN.2013.16 Planbeskrivning Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun PLANFÖRFARANDE Byggnadsnämnden beslutade 2013-12-10 ( 167) att uppdra till plan och bygglovskontoret att ta fram förslag

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 1 LAGAKRAFTHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 Funäsdalen 13:32 och 77:5, Funäsdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län MBN 290 PLAN 0041/2010 Planförfattare

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-05-28 SBN/2011:233 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Antagandehandling Detaljplan för Mesta 3:3 Borsökna

Läs mer

GRANSKNING. Kv. Urmakaren Kyrkogatan, Götgatan Kumla, Kumla kommun, Örebro län. Detaljplan för. 2014-02-25 Dr: MBN 2011/1017

GRANSKNING. Kv. Urmakaren Kyrkogatan, Götgatan Kumla, Kumla kommun, Örebro län. Detaljplan för. 2014-02-25 Dr: MBN 2011/1017 2014-02-25 Dr: MBN 2011/1017 GRANSKNING Detaljplan för Kv. Urmakaren Kyrkogatan, Götgatan Kumla, Kumla kommun, Örebro län Ortofoto över planområdet Samråd: 2013-07-15 2013-08-16 Granskning: 2014-03-03

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Tänkt lokalisering på stranden i rött 1(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar...

Läs mer

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE

NORMALT PLANFÖRFARANDE 1 (7) NORMALT PLANFÖRFARANDE LAGA KRAFT 2009-03-25 Detaljplan för Harvägen, Eneby 1:122 m. fl. Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2012-02-15 Antagandehandling Dnr: 09BMN1037 Handläggare: Thobias Nilsson Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan Detaljplan för skola Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Kv Tjädern (Sofieberg)

Kv Tjädern (Sofieberg) Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING 2009-00007-214 (P09006) Arkivnummer: P1583 B Detaljplan för Kv Tjädern (Sofieberg) inom stadsdelen Tälje i Södertälje Upprättad 2010-02-10 LAGAKRAFTHANDLING Handlingar

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 Detaljplanen har varit på samråd under tiden den

Läs mer

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 66/2010 Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Kullsvedens handels- och småindustriområde

Kullsvedens handels- och småindustriområde Detaljplan för UTSTÄLLNINGSHANDLING Kullsvedens handels- och småindustriområde i Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Miljö- och byggnadsnämnden beslutade 2007-06-20, 120,

Läs mer

Detaljplan för Knislinge Resecenter

Detaljplan för Knislinge Resecenter Dnr: KS 2011/447.343 LAGA KRAFT 2014-10-25 Antagen i KS 2014-10-01 150 Planbeskrivning Detaljplan för Knislinge Resecenter del av Knislinge 43:1, Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Getabrohult 1:9 m fl GRÖNKULLEN Bollebygds Kommun, Västra Götalands län. Antagandehandling 2006-08-29

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Getabrohult 1:9 m fl GRÖNKULLEN Bollebygds Kommun, Västra Götalands län. Antagandehandling 2006-08-29 PLANBESKRIVNING Detaljplan för Getabrohult 1:9 m fl GRÖNKULLEN Bollebygds Kommun, Västra Götalands län Antagandehandling 2006-08-29 En planbeskrivning skall underlätta förståelsen för planförslagets

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING 1(11) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med nu aktuell planprövning är upphäva gällande tomtindelning för fastigheterna

Läs mer

Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare

Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare Detaljplan för Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare Gällivare kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration. Plankartan blir juridiskt bindande

Läs mer

Björsjö 42:1, kvarteret Klarinetten (Tranmursskolan)

Björsjö 42:1, kvarteret Klarinetten (Tranmursskolan) PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-05-20 Antagandehandling Dnr: 10BMN7 Handläggare: Thobias Nilsson Björsjö 42:1, kvarteret Klarinetten (Tranmursskolan) Detaljplan för bostäder och skola m.m. Gävle

Läs mer

Horred 6:10 Område utmed södra delen av Loftsgårdsvägen, Marks kommun, Västra Götalands län

Horred 6:10 Område utmed södra delen av Loftsgårdsvägen, Marks kommun, Västra Götalands län Diarienummer BN 2005/0480 Detaljplan för Horred 6:10 Område utmed södra delen av Loftsgårdsvägen, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2006-11-15, reviderad 2007-02-12 LAGA KRAFT 2007-03-22 1 (7)

Läs mer

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR 1(9) Detaljplan för Söbacken 1:17 Stenungssunds kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planen hör följande handlingar: - fastighetsförteckning - plankarta

Läs mer

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås Elisabeth Lindblad 021-39 15 09 DP 1660 2010-02-16 Dnr 07:10058-BN 540 Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ANTAGANDEHANDLING Dnr 152/08 Stadsbyggnadskontoret Handläggare Jan Kristoferson Tel: 031 315 14 21 Mailadress: jan.kristoferson@molndal.se Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl Del av Östra Eklanda

Läs mer