Arkivbladet. En riktigt trevlig sommar önskar. Föreningsarkivet Västernorrland. Sommaren Sommar på Strandsvedjan Foto: Ulrika Hådén.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arkivbladet. En riktigt trevlig sommar önskar. Föreningsarkivet Västernorrland. Sommaren 2010. Sommar på Strandsvedjan 2008. Foto: Ulrika Hådén."

Transkript

1 Arkivbladet Information från Föreningsarkivet Västernorrland Sommaren 2010 En riktigt trevlig sommar önskar Föreningsarkivet Västernorrland Sommar på Strandsvedjan Foto: Ulrika Hådén.

2 Årsmötet 2010 Till vänster: Deltagarna trängdes och trivdes under årsmötet, omgivna av fanor och standar. Nedan: Mötesordförande Anders Gäfvert samtalar med föreläsaren/förre arkivchefen Owe Norberg. Foto: Kenth Wiklund. Nu har vi klarat av både fanutställning och årsmöte. Närmare 60 personer deltog på vårt årsmöte och det är en mycket bra siffra. Lokalen i det gamla landsarkivhuset blev riktigt trång. Lokalen uppskattades av deltagarna som satt kringgärdade av fanor av olika karaktär från både nykterhets- och arbetarrörelse. Fackliga fanor som Lantarbetareförbundet i Österforse, Sveriges landbygdsungdom i Vibyggerå, Härnösands Metodistkyrkas Söndagsskola, Härnösands Skytteförening, Frånö nykterhetsloge och Frånö socialdemokratiska kvinnoklubb med flera täckte väggarna i möteslokalen. Anders Gäfvert kommunalråd i Härnösands kommun var mötesordförande som han skötte med bravur. En ny styrelse blev vald, ny styrelsemedlem blev bl a Kerstin Nygren från Härnösand. Ekonomin i Föreningsarkivet diskuterades och det konstaterades att ekonomin är oroande. Med sänkt landstingsbidrag och vissa uteblivna kommunbidrag är det omöjligt att under 2010 behålla samma personalstyrka som 2009, vilket får konsekvenser för verksamheten. Kvällen avslutades med att förre arkivchefen Owe Norberg berättade om fanor, fansymboler och de olika verkstäder som tillverkade fanorna. Den som målat flest fanor var Viktor Lindblad i Örebro. Drygt 1600 fackföreningsfanor är identifierade från ateljen och politiska fanor dessutom. Han anställde bl a Ragnar Dahlkvist mest känd för sina hästmålningar (Österforse Lantarbetareförbundet avd 72). När Lindblad avled tog hustrun Ida över och tillsammans med anställda fortsatte verksamheten. Sonen Georg övertog ateljén och sonsonen Viktor målade fanor ända in på 1980-talet. Till vänster: Mötesordförande Anders Gäfvert mottager en bok ur ordförande Bo Anders Öbergs händer under överinseende av arkivchef Ulrika Hådén. Foto: Kenth Wiklund.

3 Fanutställningen Föreningsarkivet Västernorrland har under åren samlat ca 300 fanor och standar som är emballerade, fotograferade och registrerade. Fanorna och standaren kommer från föreningslivet i hela Västernorrland och har använts vid möten, jubileer, utflykter, begravningar - då behängt med sorgflor - och vid 1:a maj demonstrationer. Fanorna är av varierande kvalitet och de som visades under utställningen är i relativt gott skick, de som var alltför sköra att ta fram visades som fotografier istället. Bland föreningarnas arkivhandlingar kan det finnas protokollsbeslut om att låta beställa en fana eller ett standar. Oftast samlade man in pengar under en längre tid för att kunna inköpa en sådan. I foajén hängde en AK-fana som hittats i ett Folkets Hus i Nyadal utanför Kramfors. Där i foajén hängde också vår samlings enda kommunistiska fana. Läs mer på vår nyhetsblogg: Ambitionen för Föreningsarkivets utställning har varit att visa bredden i samlingen, att samlingen består av nykterhetsfanor, lantbruksrörelsens fanor, religiösa fanor och naturligtvis arbetarrörelsens fanor och standar. Utställningen gjordes i samarbete med ABF och LOdistriktet. Fansamlingen ska senare publiceras digitalt genom hemsidan och Medelpadsfanorna ska dessutom publiceras digitalt genom webbportalen Fanutställningen i det gamla Arkivhuset var öppen under tre dagar då Bo Anders Öberg och Alf Wedin guidade besökare runt och berättade historien bakom fanorna. Den fulaste men kanske den mest intressanta är en fana från Graninge. Vid skogsarbetarstrejken 1923 användes den för att skrämma strejkbrytare, när de for omkring med häst och släde och fanan fladdrade fint. Frihet och Jämlikhet står det på ena sidan och Avdl 170 Graninge står det på andra sidan. Även förkortningen SSAF och FAF som betyder Skogsarbetar- och Flottningsarbetareförbundet finns med. Den fanan är definitivt inte tillverkad på någon exklusiv fanverkstad utan högst hemmagjord. AK-standar som troligen tillverkades under 1930-talet. Bildkälla: Föreningsarkivet Västernorrland. Fakturorna Vi slår samman våra fakturor. Under sommaren/hösten kommer varje medlemsförening att få fakturor som vanligt från FV. Men denna gång är både hyllmeter avgifter och medlemsavgifter med på samma faktura. Det gör vi, både för att spara på papper och för att förenkla vår ekonomihantering. Vi hoppas också att det blir enklare för föreningarna med bara en faktura istället för två. E-post E-postadresser tycker vi om. Skriv till oss och meddela föreningens eller din e-postadress. Det innebär mindre kostnader för oss och det blir även bekvämare för er att ta ut t ex Arkivbladet själv. Tack för besväret! E-post: foreningsarkivet@sundsvall.se

4 Sök dina rötter! - Släktforskningens dag Släktforskningens dag är ett initiativ från Sveriges Släktforskarförbund. Lördagen den 18 mars var det dags. Över hela landet genomfördes lokala släkt- och hembygdsarrangemang. Tanken är att hela Sverige denna dag ska vibrera av släktforskningsaktiviteter, Öppna Hus, föreläsningar, pröva på verksamhet m m. I Sundsvall var det Öppet Hus på Medelpadsarkiv i Kulturmagasinet. Under dagen berättades hur det går till att släktforska, det visades databaser och datorprogram för släktforskare. Kerstin Mossberg demonstrerar de olika databaserna för en intresserad nybörjare i släktforskning. Foto: Elin Bogstag Elin Bogstag och Pelle Hemmingsson från Folke Bernadotteakademin presenterade Folke Bernadottesamlingarna, ett digitalt arkiv med uppgifter om svenskt deltagande i internationella fredsinsatser. Föreläsare under Arkivens Dag: Peter Wik, Elin Bogstag och Pelle Hemmingsson. Foto: Ulrika Hådén Peter Wik, Härnösand som använder våra arkivhandlingar i sin forskning och som tidigare föreläst under Arkivdagen ifjol fick tillfälle att än en gång berätta den spännande historien om hur man rekryterade västernorrlänningar till Spanska inbördeskriget. Stadsvandring Kerstin Hansson Stadsvandring i Sundsvall den 13 juli kl Samling vid Elimkyrkan vid Nytorget Under flera år har arkivchefen Ulrika Hådén gjort stadsvandringar i Sundsvall. Temat har alltid varit frikyrkorna. På en liten omkrets finns det eller har funnits åtta frikyrkor och dessutom Gustaf Adolfs kyrkan med församlingshem och pastorsexpedition. Det är unikt med en dylik koncentration, men anledningen har nog varit att Sundsvall varit en inflyttningsstad under en så lång period och att det medfört att nya idéer, nya trosuppfattningar och strömningar har kommit till. Kerstin Hansson avgår som styrelsemedlem. Kerstin, som bor i Näsåker, har varit styrelsemedlem sedan slutet av 1990-talet. Hon har det senaste året inte enbart varit verksam i vårt arbetsutskott och vår styrelse utan också hjälpt oss med vår ekonomihantering. Trots det långa avståndet mellan hemmet och Sundsvall har hon ställt upp. Det är vi mycket tacksamma över. Föreningsarkivet tackar Kerstin för hennes tid i styrelsen och önskar henne lycka till med andra uppgifter.

5 Folke Bernadotteakademins samlingar Arkivbladet sommaren 2010 Folke Bernadotteakademin har sedan 2006 bedrivit ett projekt som digitaliserar dokumentation från Sveriges deltagande i internationella fredsinsatser. Samtliga svenska fredsinsatser sedan 1956 inkluderas och materialet är tillgängligt kostnadsfritt i Folke Bernadottesamlingarna. Digitaliseringsarbetet planeras att vara avslutat under hösten 2009, och digitaliserat material kommer dessförinnan och fortlöpande att inkluderas i Samlingarna. Sveriges deltagande i internationella fredsinsatser har varit omfattande och långvarigt. Den första insatsen kan spåras till Trots detta bedrivs nästan ingen forskning på området vid svenska lärosäten. Svenska myndigheter och utlandsmissioner framställer emellertid stora mängder dokument om insatsförlopp, mandat, förberedelser, uppdrag, avveckling, utvärderingar och lärdomar. Idag finns hundratals hyllmeter dokumentation hos olika arkivägare som Krigsarkivet, Riksarkivet, Rikspolisstyrelsen och Utrikesdepartementet. Fördelningen mellan flera arkivägare innebär att materialet blir svårtillgängligt. Därutöver är sökbarheten begränsad. Folke Bernadottesamlingarna syftar till att underlätta och främja forskning, utbildning och allmänbildning genom att samla samtliga arkivdokument rörande svenskt deltagande i internationella fredsinsatser i ett lättåtkomligt och enkelt sökbart digitalt arkiv. FBS fokuserar på svenska insatser (inom såväl som utanför FN) som involverat civil polis, militära observatörer och militär trupp. FBS innehåller förnärvarande ungefär dokument. Uppskattningsvis dokument från sentida fredsinsatser återstår att inkludera. FBS har erhållit delfinansiering av Utrikesdepartementet, Statens kulturråd och Västernorrlands Läns regionala utvecklingsfond, och genomförts i konsultation med Riksarkivet och Landsarkivet i Härnösand. Under 2010 kommer samverkan att inledas med Försvarsmakten. Samlingarna finns på bibliotek, landsarkiv, universitet, försvaret, krigsarkivet, riksarkivet, och digitaliseras på Härnösands Landsarkiv. Nya medlemmar våren 2010 Nya leveranser Borgarhemmet Sundsvall Härnösands cykelklubb Hjärt- och Lungsjukas förening Härnösand Delaktighet, Handlingskraft och Rörelsefrihet, DHR Örnsköldsviks avd Vi hälsar våra nya medlemmar välkomna till Föreningsarkivet! Sponsring Vi tackar Folksam i Härnösand för bidrag till resor och omkostnader i samband med projektet: Idrottens arkiv ett viktigt kulturarv. Under första halvåret 2010 har 75 inleveranser skett. Bland annat lämnades Martin Olsson personarkiv in tillsammans med flera arkivbildare, såsom Medelpads distrikt av Svenska Landsbygdens Studieförbund SLS. Medelpads Scoutdistrikt, Internationella föreningen Sundsvall är andra inlämnare. Föreningar verksamma på 40-talet som Maj Skifteslag och Njurunda södra Markägareförening är andra arkiv som lämnats till FV. Idrottsföreningen Kamraterna i Härnösand, ett antal sjukkassor som omfördelats från ACN till depån i Sundsvall och byggnadsföreningen Frideborg upa, Härnösand. Ett arkiv som behandlar Finlandsbarnen i Nätra är intressant likaså Arcanastiftelsens arkiv, vars bibliotek är nu upplöst, så är också de föreningar som stödde stiftelsen. Men arkivhandlingarna finns kvar eftersom de nu finns förvarade hos Föreningsarkivet Västernorrland på ACN.

6 Kvinnorna på Gudmundstjärn En av våra styrelsemedlemmar Mona Carlsson är ivrig släktforskare och har skrivit om spännande personer på Gudmundstjärn som ligger i Indals socken i Medelpad. Gudmundstjärn är ett naturreservat, som är bildat runt ett självhushåll med ett 15-tal byggnader kvar som pietetsfullt restaurerats. Tillhörande jord betas av fjällkor eller slås för hand. Det ligger naturskönt intill tjärnen med 13 km till Indal kyrka och 4 mil till Sundsvall centrum. Olof Persson fick tillstånd 1778 att uppodla marken som sedan gick i släktens ägo till 1944, då Indals kommun köpte stället blev det ett naturreservat och det sköts numera av Gudmundstjärns Intresseförening Hårt arbete, starka kvinnor, uppfinningsrikedom och uthållighet hade präglat livet på gården. Speciellt Sara Lena Nilsdotter f. 1833, dotter till Olof Persson, visades sig vara en byggmästare och konstruktör. Hon drog in vatten igenom att borra hål i stockar som sedan sammanfogades till ett långt rör, så 1863 hade man rinnande vatten i ladugården. Hon såg till att en kvarn med såghus byggdes, och att en fäbod byggdes, några km bort, för att inte boskapen skulle äta av det blivande höet vid gården sommartid. Hon var händig med att tillverka möbler och ett skänkskåp av trä och hon band in almanackor med ålskinn, som bakpärm, trots att hon vid ett tillfälle fastnat med högerhanden i ett tröskverk och skadat handen illa. Hon var även betrodd som barnmorska och som hjälp vid sjukdom och var den första i socknen som hade symaskin. Hon höll på ända in i sin ålders höst och betecknande nog, var hon uppe på taket och spikade, när hon var över 90 år och ramlade och bröt lårbenet och blev sedan liggande i 4 år innan hon dog Det var ingen som åkte till någon doktor då heller! På Mosjöholm, ett litet torpställe invid Gudmundstjärn, bodde en kvinna som hette Brita Kajsa Byström som var utsatt för misshandel av sin sambo Erik Petter Höglin. Sara Lena på Gudmundstjärn, som för det mesta var mycket före sin tid, såg till att man byggde en liten stuga knappt en kilometer från Gudmundstjärn, benämnd Ringvallen. De byggde alltså ett s k. Kvinnohus. Där fick Brita Kajsa och hennes barn bo. Brita Kajsa Byström blev senare mormon och tillhörde den grupp mormoner som utvandrade till Utah och avreste i september Liksom hennes son Erik Olof Johansson med hustru och två barn också gjorde. Han skrev flera brev till bonden på Gudmundstjärn och berättade om det nya landet. Totalt 116 Indalsbor emigrerade till Amerika mellan 1868 och Sommar på Gudmundstjärn. Foto: Mona Carlsson. På det s k Kajsatorpet bodde Kajsa Andersdotter f 1845 med sin far och mor, men när fadern dog, blir det hon som fick ta över torpet. I mars 1884 kommer det en Jannes Matts Olsson från Ore socken i Dalarna och slår sig ner hos henne och med honom får hon ett flicka 1889, som fick namnet Albertina. Flickan antecknas som oäkta och odöpt och betraktades som ett missfoster. Kajsa bar henne i en kont under de 14 år som hon levde. Flickan lämnade aldrig barnstadiet. Hon växte på längden, men huvudet var som på ett nyfött barn och hon kunde inte fästa blicken. Kajsa var en religionssökare i sin ungdom. Hon lämnade Svenska kyrkan och tillhörde Baptistkyrkan ett antal år för att sedan konvertera till Jesu Kristi kyrka av sista dagar heliga. Hon döptes den 6 juli 1894 av äldste David Holmgren. Många mormoner reste till Utah i början av 1900 talet och det var meningen att hon skulle följa med, men i sista stund skrinlade hon sina resplaner, för hon kunde inte överge sina djur. Hela utvandraräventyret fick inställas, och lika bra var nog det. För brev som hon fick från bekanta som åkte iväg visade att förhållanden de mötte i Utah, om möjligt ännu värre, än de som rådde på Gudmundstjärn. Sara Lenas dotter, Ingrid var den som fick ta hand om Kajsa på gamla dar och hon dog på Gudmundstjärn i det andra husets kök När Kajsa Andersdotter liv summerades fanns det märkligt nog en kvarlåtenskap på ungefär en tusen kr. Hon hade överlevt på torpet, gett tionde till mormonerna och hade dessutom stoppat undan någon krona ibland. Ingen har någonsin kunnat förstå hur detta var möjligt! 6

7 Inger Persson - Medarbetaren som blev styrelsemedlem Inger anställdes som arkivassistent på Folkrörelsearkivet i Medelpad Per Mattsson var arkivchef. Då arbetade fem personer på två platser, Härnösand och Sundsvall. När kulturmagasinet var färdigbyggt och Medelpadsarkiv invigt valde man att ha en mer utåtriktad verksamhet och fler anställdes för att arbeta på Medelpadsarkiv. De chefer som Inger avverkat genom åren är förutom Per Mattsson, Jan Sahlén, Hans Johansson, Eva Groth, Sonja Popa, den näst senaste Owe Norberg samt den nuvarande chefen Ulrika Hådén. I styrelsen för år 2010 ingår från vänster Petra Forsberg, Ulla-Lena Larsson, Mona Carlsson, Bo Anders Öberg, Lars Strandberg, Göran Karlström, sittande Lennart Johansson, Inger Persson, Raimo Lundberg, Kerstin Nygren, saknas Einar Samuelsson, Göran Samuelsson. Foto: Ulrika Hådén. Året innan Inger blev anställd förändrades 40 års verksamhet. Arkivföreningen i Medelpad som bildades redan 1943 under namnet Arbetarrörelsens distriktsarkiv upplöstes. Även Arkivföreningen i Ångermanland upplöstes och istället bildades 1983 Folkrörelsearkivet i Västernorrland med två arkivdepåer och två verksamhetsgrenar. Inger kan FV:s ekonomi efter att ha arbetat med denna i åtskilliga år, faktiskt sedan 90-talet. Ekonomin har alltid varit bra eller dålig men arkivet har alltid kommit på fötter efter sämre perioder. Inger vill gärna uppmärksamma kommunarkivets roll i föreningsarkivet och då särskilt koncernarkivarien Tom Sahlén som varit ett ovärderligt stöd och är så fortfarande. Eftersom Inger blev sjuk sista året innan pensioneringen kände hon att hon inte hade avslutat sitt jobb. Hon blev då styrelsemedlem istället för medarbetare, en roll som hon trivs med. Inger säger att det roligaste under arbetsåren har varit den goda kamratandan och de trevliga kunderna och att hon blev så bra att hon kunde komma tillbaka till ett meningsfyllt uppdrag i Föreningsarkivet. Det gläder styrelsen och personalen. Hon är en stor resurs, tycker vi alla. Information om Koffertmodellen Föreningsarkivet Västernorrland svarade på en remiss om kulturutredningen (Arkivbladet nr ) där vi bekymrade oss för vissa konsekvenser. T ex som att den regionala myndigheten istället för att Riksarkivets nämnd för enskilda arkiv ska pytsa ut medel till länsarkivinstitutionerna. Där befarar FV att vi kommer att få svårare att få gehör för våra behov. Dessutom förlorar den enskilda sektorn kontakten med Riksarkivet vilket kan få konsekvenser. Vi är med andra ord kritiska till kulturutredningen när det gäller stödet till arkivinstitutioner för enskilda arkiv. Nu har arbetet med att ta fram en regional kulturplan i Västernorrland precis satt igång och leds av Landstingets Roland Tiger och Kiki Hammarström och förankras tillsammans med representanter för regionala kulturinstitutioner, Kommunförbundet, Länsstyrelsen och civilsamhället. Planen blir 3-årig och utifrån denna fördelar man sedan medlen från Kulturrådet. Pengarna kommer alltså i en samlad klump, numera kallad kofferten (först var det en påse sen kallades det portfölj och nu heter det koffert ). Fakta: Den nyligen genomförda statliga kultutredningen lade grunden för ett riksdagsbeslut om en ny modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet. Därefter tillsattes en ny enmansutredning med Chris Heister för att utarbeta mer konkreta förslag hur det skulle ske. Denna utredning, Spela samman, ser det som nödvändigt att det i länen måste finnas resurser för att ta fram, genomföra och följa upp de regionala kulturplanerna. Det måste även finnas etablerade former för samarbete mellan landsting och kommuner och en fungerande dialog med det civila samhället och kulturutövarna. Vi hoppas att våra farhågor inte ska besannas. 7

8 Ulrikas boktips! Fram träder arbetaren Arbetarkonst och industrisamhällets bilder i Norden Boken ger en bred översikt över den nordiska arbetarkonsten. Sexton författare skriver i olika avsnitt om de konstnärliga motiv som berättar om industrisamhällets framväxt med arbetet och arbetarens villkor som utgångspunkt, om samspelet mellan konst och industrisamhälle. Ulla-Britt Tillman tar upp kvinnliga industriarbetare i konsten. Man skriver om valsverksarbetaren och konstnären Johan Ahlbäck, om Albin Amelin, Torsten Billman, Elis Eriksson respektive Nils Nilsson. Margareta Ståhl - landets skickligaste fanforskare - har ett avsnitt om konsten i märken och fanor. Utställningstips En lokal utställning med egentligen samma tema som, Fram träder arbetaren, visas på Sundsvalls Museum, Kulturmagasinet i Sundsvall. Här visas bilder från Gränges aluminiumfabriken i Sundsvall med konstnären Pål Rydberg - Bilder från Gränges , som visas fram till september. En annan utställning som rekommenderas är Dahlmans Sundsvalls första varuhus. Den visas på Medelpadsarkiv mellan 1 juni till 31 oktober. 2 bilder av konstnären Pål Rydberg: Arbetare som spelar kort och fabriken. Fram träder arbetaren kostar 240 kr plus frakt och kan beställas från kjersti.bosdotter@ifmetall.se tfn Boken gavs ut december 2009 av Arbetarnas Bildningsförbund, Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Ekonomiskhistoriska institutionen Uppsala universitet, Industrifacket Metall, Johan Ahlbäckstiftelsen, Tekniska Högskolan ISBN: Postadress: Norrmalmsgatan 4, Sundsvall Besöksadresser: Sundsvall Härnösand Medelpadsarkiv, Kulturmagasinet Arkivcentrum Nord, Kusthöjden Tfn: , forskning , leveranser , arkivchef Ulrika Hådén epost: hemsida: foreningsarkivet@sundsvall.se Layout: Ann-Britt Nilsson Redaktör: Ulrika Hådén Tryck: Sundsvalls kommuntryckeri 8

Bild nr 11305 Emil Wikman bondson från Jällvik på stadsfärd år 1908 med en gigg. Observera lådan, bakom sätet, med plats för last.

Bild nr 11305 Emil Wikman bondson från Jällvik på stadsfärd år 1908 med en gigg. Observera lådan, bakom sätet, med plats för last. Ljustorp före motorfordonens tid Det berättas många historier om hur människor gick när de skulle någonstans. En man i Bredsjön, Hans Henrik Hansson (1861-1961), hade gjort till en betald syssla att gå

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

Ekalyckan och Klockarebolet

Ekalyckan och Klockarebolet Ekalyckan och Klockarebolet Föreningen har tre byggnader, Ekalyckan, Klockarebolet och Mölarps kvarn, som genom många frivilliga arbetstimmar har iordningställts och nu vårdas. I början av december hålls

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Pånvallen en bosättning vid Smalpån

Pånvallen en bosättning vid Smalpån Pånvallen en bosättning vid Smalpån Pånvallen är ett torpställe, som under 1800-talet beboddes av sk dagsverkstorpare. År 1823 hörde Pånvallen under Tunvågens by och finns med på avvittringskartan över

Läs mer

Släkten Årvik (släktlinjen före namnantagandet)

Släkten Årvik (släktlinjen före namnantagandet) Djursholm 2008-03-14 GRÖNA STUBBEN släktutredning Släkten Årvik (släktlinjen före namnantagandet) Farfars farfars farfars far HÅKAN ANDERSSON Född 1744 i Torps socken i Dalsland, enligt uppgift från 1793.

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

SLÄKTEN MIKONHEIKKI PARAKKA

SLÄKTEN MIKONHEIKKI PARAKKA SLÄKTEN MIKONHEIKKI PARAKKA Familj 1 Henrik Mickelsson, Nybyggare i Mikonheikki, Jukkasjärvi sn., nämnd 1684-1717 [dombok, mtl]. Henrik Mickelssons ursprung är obekant, men enligt domboken för Jukkasjärvi

Läs mer

Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg.

Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg. Viken Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg. Viken ligger på ett naturligt näs. Befolkningen i Viken levde av jordbruk, boskapsskötsel och fiske. Gatunät

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 David Rickard Arne Sjöstedt 1916 2006 Eugenia Josefina Liljeberg 1876 1938 Ulrika Josefina Söderström 1850-1889 Per Johan Liljeberg 1844-1921 Margreta Carlsdotter

Läs mer

Börje i Enet ("Börin") Stamtabell

Börje i Enet (Börin) Stamtabell Börje i Enet ("Börin") Stamtabell Tabell 1 Börje (Börin) Jönsson (1:682). Död 1693 i Enet, Svanaholm, Ås (F) [jane]. Levde i torpet Enet under Svanaholm, Ås Gift med Elin (1:683). Död 26 okt 1684 i Enet,

Läs mer

MIN MORS ANOR. Jennie med mor, far och syskon i trädgården i Hurva 12

MIN MORS ANOR. Jennie med mor, far och syskon i trädgården i Hurva 12 MIN MORS ANOR Probanden är min mor, Jennie Andersson, född i Hunneberga den 31 jan 1913 som mellanbarn till lantbrukare Johannes Olsson och hans hustru Ingrid. Jennie fyllde alltså nyligen 91 år och bor

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Östhammas Filatelistklubb Till startsidan Från mötet i maj 2009 Inlag 4 juni 2009 Hej Filatelister i Östhammars Filatelistklubb Här kommer en

Läs mer

Den Öhlén-ska släkthistorien i Sättna, Medelpad.

Den Öhlén-ska släkthistorien i Sättna, Medelpad. Den Öhlén-ska släkthistorien i Sättna, Medelpad. Hemmansägare Nils Pehrsson Öhlen (Född 15/8, 1826 i Östanå. Död 21/12, 1887) Brita Christina Andersdotter (Född 3/11, 1833 i Överkovland. Död 1/12, 1912)

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Fiskarebo. Lundholmen

Fiskarebo. Lundholmen Fiskarebo Lundholmen Sida 52 Backstuga under Lundholmen. Nu tillhör marken Sunnerby Ågård. Sista inv. Johan August Karlsson, f. 1861 i Moheda, och hustrun Eva Nilsdotter, f. 1868 i Blädinge. De flyttade

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 8 Fredag 12 mars 2010 NORRBOTTEN Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå Regeringen har sagt ja till att bygga 1 100 vind-kraftverk i Piteå kommun. -Det är ett av världens största

Läs mer

Fagerstedtgrenen - Isak Peter Nilsson Fagerstedt

Fagerstedtgrenen - Isak Peter Nilsson Fagerstedt Linköping 2010-12-12 1 Fagerstedtgrenen - Isak Peter Nilsson Fagerstedt Det var mitt efternamn som gjorde att jag påbörjade min släktforskning år 1994. Från flera håll hade jag hört att namnet Fagerstedt

Läs mer

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik.

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik. I mitt föräldrahem stod en kista målad av okänd målare (finns en likadan från Berg) som jag visste att mor hade haft med sig från sitt barndomshem i Nykulla. För några år sedan forskade jag på kistan och

Läs mer

Lina Samuelsson. Släktforskning PÅ NÄTET

Lina Samuelsson. Släktforskning PÅ NÄTET Lina Samuelsson Släktforskning PÅ NÄTET Del LETA!. Hur släktforskar man?... 4 4. Kyrkböcker på Internet.... Söka i databaser... 0 6. Utomlands... 4 7. Soldater, sjömän och smeder... 48 . HUR SLÄKTFORSKAR

Läs mer

Selma Josefina gifte sig med Sven i Holmia.

Selma Josefina gifte sig med Sven i Holmia. Buchau - Bochou Carlsson Christiansson Johansson Eriksson Det sägs att det kom två vandrande gesäller någon gång på 1600-tal från Tyskland med efternamnet Buchau. Senare troligen stavat både Buchou, Bouchow

Läs mer

Tankar kring ett skolfoto från 1920

Tankar kring ett skolfoto från 1920 En gammal man minns/berättar om sin barndom i Fulltofta av Bodil Pedersen Tankar kring ett skolfoto från 1920 När jag idag sitter och tittar på ett skolfoto som ger intryck av att vara gammalt. Det är

Läs mer

Södra Roslagens släktforskarförening 25 år

Södra Roslagens släktforskarförening 25 år Södra Roslagens släktforskarförening 25 år Föredrag av Carl-Göran Backgård Starten 25 år har gått och jag ber er följa med mig i tanken tillbaka till 1989, samma år som Globen invigdes. Det är verkligen

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Johanna Charlotta Kraft 1856-12-26

Johanna Charlotta Kraft 1856-12-26 Johanna Charlotta Kraft 1856-12-26 Elsa Elvira Kraft 1908 1985 Svea Linnea Kraft 1909 1953 Elis Georg Kraft 1915 1980 Carl Georg Kraft 1881 1922 Johanna Charlotta Kraft 1856 Jan (Johan) Erik Kraft 1825

Läs mer

Eriksdal, Kasen. Sammanställt av Siv Bergquist 2013-06-10. Den ursprungliga stugan i Kasen. Stugan bestod av ett stort kök och en liten kammare.

Eriksdal, Kasen. Sammanställt av Siv Bergquist 2013-06-10. Den ursprungliga stugan i Kasen. Stugan bestod av ett stort kök och en liten kammare. 1 Eriksdal, Kasen Sammanställt av Siv Bergquist 2013-06-10 Den ursprungliga stugan i Kasen. Stugan bestod av ett stort kök och en liten kammare. Min morfar, Erik Gustaf Eriksson, finns med i husförhörslängden

Läs mer

Ljunggrens släktarkiv.

Ljunggrens släktarkiv. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Ljunggrens släktarkiv. 2014-10-07 Historik Handlingarna omfattar åren 1856-1999. Ljunggrens släktarkiv innehåller handlingar från fem personer som på olika sätt är släkt

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Affärerna i Hällevik

Affärerna i Hällevik Affärerna i Hällevik Materialet till denna text är hämtat ur Jan Erik Hardebos En historisk bildserie om affärerna i Hällevik som han välvilligt ställt till hembygdsföreningens förfogande. Det kan tyckas

Läs mer

Gårdsnytt 1/2008. Kalendarium. Enebybergs Gårds Förening. Onsdagen den 12 mars Enebybergs Gårds Förenings Årsmöte 19:00-19:30

Gårdsnytt 1/2008. Kalendarium. Enebybergs Gårds Förening. Onsdagen den 12 mars Enebybergs Gårds Förenings Årsmöte 19:00-19:30 Gårdsnytt 1/2008 Innehåll Kalendarium... 1 Ordförandens ord... 2 Kallelse till Enebybergs Gårds Förenings Årsmöte... 2 Öppet hus på Enebybergs Gård: Att bygga och bo i Enebyberg... 3 Husen i Enebyberg...

Läs mer

Kyrka Vård 2012 Uddevalla kyrkliga samfällighet - Socialtjänsten Uddevalla kommun. www.kyrka-vard.se

Kyrka Vård 2012 Uddevalla kyrkliga samfällighet - Socialtjänsten Uddevalla kommun. www.kyrka-vard.se Kyrka Vård 2012 Uddevalla kyrkliga samfällighet - Socialtjänsten Uddevalla kommun. www.kyrka-vard.se Maria Olander diakon 80% Margareta Birging diakon 30% Lena Kjerrström personal och utbildningssekreterare,kontaktperson

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

SVENSKA. Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet

SVENSKA. Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet SVENSKA Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet Mariannelund - Där sagan blev film - Jaså, du ringer från Mariannelund? Då har du nära till doktorn doktorn i Mariannelund! Rösten i telefonluren

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Cecilia Hurtig, 0554-191 01 cecilia.hurtig@kil.se MINNESANTECKNINGAR 2012-05-14 Kommunala pensionärsrådet Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet TID: Måndagen

Läs mer

Är Knapp Rolig? Kring två identifikationsproblem i smedsläkten Rolig. Av Michael Lundholm

Är Knapp Rolig? Kring två identifikationsproblem i smedsläkten Rolig. Av Michael Lundholm Är Knapp Rolig? Kring två identifikationsproblem i smedsläkten Rolig Av Michael Lundholm Inledning Att forska om släkter med patronymika utan släktnamn har sina speciella problem. Patronymika är ju inte

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

Glimtar ur en bygdemans liv. Jan Lindgård. En kort levnadsteckning över Torsten Lindgård Adam Namnlös och ett urval av hans texter

Glimtar ur en bygdemans liv. Jan Lindgård. En kort levnadsteckning över Torsten Lindgård Adam Namnlös och ett urval av hans texter Jan Lindgård Glimtar ur en bygdemans liv En kort levnadsteckning över Torsten Lindgård Adam Namnlös och ett urval av hans texter Malax museiförening Lokal- och regionhistoriska bidrag 13 Breidablick, utfärd

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2.

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. Under mitt liv, har Gud gett mig två visioner att hjälpa människor.

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö Min mormor Maria Kangas föddes 1872 i byn Lajkola i Finland. Min morfar Johan Erik Kangas var två år yngre och

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Torpvandring. Backstugan Ånstorp, Lilla Multna, Kina och Gammelbråten. Lördagen den 21 augusti 2010 kl. 13.00. Utsikt från Backstugan Ånstorp

Torpvandring. Backstugan Ånstorp, Lilla Multna, Kina och Gammelbråten. Lördagen den 21 augusti 2010 kl. 13.00. Utsikt från Backstugan Ånstorp Torpvandring Backstugan Ånstorp, Lilla Multna, Kina och Gammelbråten Lördagen den 21 augusti 2010 kl. 13.00 Utsikt från Backstugan Ånstorp Lerbäcks hembygdsförening Torpinventeringskommittén Bertil Engdahl

Läs mer

Gudrun Henrikssons släktbok 81 82 BRÄNNEBRONA. J A Lundins farfars släkt i Holmestad. Brännebrona motell vid E20 har en extremt modern exteriör.

Gudrun Henrikssons släktbok 81 82 BRÄNNEBRONA. J A Lundins farfars släkt i Holmestad. Brännebrona motell vid E20 har en extremt modern exteriör. Gudrun Henrikssons släktbok 81 82 BRÄNNEBRONA J A Lundins farfars släkt i Holmestad Brännebrona motell vid E20 har en extremt modern exteriör. 82 Brännebrona... 1 Anor till Nils* Magnusson Lundin... 2

Läs mer

Vi är anhöriga. Är du en av oss?

Vi är anhöriga. Är du en av oss? Vi är anhöriga Är du en av oss? Att få vårda en närstående är samma sak som att få ge en gåva till någon man tycker om. Helt naturligt är det också slitsamt att vara anhörigvårdare. Då är det viktigt att

Läs mer

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Så var det dags igen för Östgötadagarna. Vikbolandet satsar för fullt för att ta emot alla intresserade, hungriga och köpsugna. Som vanligt tror jag att det blev

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård.

I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård. I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård. Den 5 juli gjorde I 21 kamratförening en utflykt till Helgums hembygdsgård. Helgums hembygdsgård ligger i Gransjö by på norra sidan av Helgumssjön.

Läs mer

SÅ VÅRDAR VI VÅR HISTORIA - RÅD OCH ANVISNINGAR I SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR

SÅ VÅRDAR VI VÅR HISTORIA - RÅD OCH ANVISNINGAR I SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR ORDNA OCH BEVARA SÅ VÅRDAR VI VÅR HISTORIA - RÅD OCH ANVISNINGAR I SKÖTSEL AV FÖRENINGSHANDLINGAR HISTORIK Vid mitten av 1960-talet togs initiativet till bildandet av ett folkrörelsearkiv i Jönköpings

Läs mer

Näsums Kyrkoblad. Fira Påsk i din kyrka!

Näsums Kyrkoblad. Fira Påsk i din kyrka! Näsums Kyrkoblad Nr 1/2010 Mars- Juni 2010 Fira Påsk i din kyrka! Barnen i grupperna välkomnar alla redan på Palmsöndagens familjegudstjänst då vi har stor fest och final på årets Fastekampanj och upptakt

Läs mer

Kallmossen 1. Efter kom Nordströms hit ifrån Gäddsjö.

Kallmossen 1. Efter kom Nordströms hit ifrån Gäddsjö. Kallmossen 1 1. 1869 kom bysmeden Anders Hällström f 1840, hit ifrån Österfärnebo, med hustru Johanna Öbrink f 1842, fick sonen Axel och dotter Katarina. 1872 kom smeddrängen Per Lundberg hit ifrån Torsåker.

Läs mer

Torpet var ett Alby torp fram till 1920-30 talet då det friköptes från Aske och Lewenhaupt.

Torpet var ett Alby torp fram till 1920-30 talet då det friköptes från Aske och Lewenhaupt. kontakt: forskargruppen@telia.com www.håtuna-håbo-tibble.se TORPET KURN, FICK SENARE NAMNET KARLSLUND Torpet var ett Alby torp fram till 1920-30 talet då det friköptes från Aske och Lewenhaupt. Inger Löfstedt

Läs mer

Community Archives i Sverigeförutsättningar. Angelica Björlestrand / Presentation 2012-05-25 vid Nordiska Arkivdagarna

Community Archives i Sverigeförutsättningar. Angelica Björlestrand / Presentation 2012-05-25 vid Nordiska Arkivdagarna Community Archives i Sverigeförutsättningar och framtiden Angelica Björlestrand / Presentation 2012-05-25 vid Nordiska Arkivdagarna Inledning rådande bild av att de arkiv som har levererats till arkivinstitutioner

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

2013-02-18 Sammanställt av: Gunnar Ekman, nga.ekman@telia.com Sida 1. Generation I

2013-02-18 Sammanställt av: Gunnar Ekman, nga.ekman@telia.com Sida 1. Generation I 2013-02-18 Sammanställt av: Gunnar Ekman, nga.ekman@telia.com Sida 1 Proband Carl Leonard Olofsson. Född 1889-05-04 i Hertsånger, Nysätra (AC). Död 1944-11-02 i Ekeby (T). Flyttade 1922 från Hertsånger,

Läs mer

Gårdarna runt Mörtsjön

Gårdarna runt Mörtsjön 1 Gårdarna runt Mörtsjön Uthuset Munter-Gustav byggde av locken från salttunnorna vid Morshyttans station 2 När farsan, Sten Bylén, fyllde 90 år, den 12 juni 2004, lovade jag honom en utflykt till Mörtsjön,

Läs mer

en av makarna kan ta den andras efternamn som sitt och antingen behålla sitt efternamn som mellannamn eller avstå från det namnet

en av makarna kan ta den andras efternamn som sitt och antingen behålla sitt efternamn som mellannamn eller avstå från det namnet Alla i Sverige ska ha minst ett förnamn och ett efternamn. Vanliga svenska namn är t.ex. Erik Lindberg eller Anna Andersson. Man kan ha flera förnamn (som t.ex. Anna Christina Marie) det eller de namn

Läs mer

Flygvapenmuseum redan en stor succé

Flygvapenmuseum redan en stor succé 8 Flygvapenmuseum redan en stor succé Det råder stor uppståndelse när TIFF besöker det nya Flygvapenmuseum i Linköping. Vilket inte är så konstigt. Satsningen på museet är minst sagt rejäl. Vi är där på

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Det är jag som är Arne Karlsson och vill berätta om ett skåp som jag skänkt till Hembygdsföreningen hösten 2015.

Det är jag som är Arne Karlsson och vill berätta om ett skåp som jag skänkt till Hembygdsföreningen hösten 2015. Ett skåp berättar med hjälp av Arne Karlsson i Målerås. Det är jag som är Arne Karlsson och vill berätta om ett skåp som jag skänkt till Hembygdsföreningen hösten 2015. Skåpet smälter väl in bland övriga

Läs mer

Skapandet är det största i livet

Skapandet är det största i livet Skapandet är det största i livet Helena Langenhed (1917 2002), Flahall gård, Härryda socken, Sävedals härad, Västergötland. Det var det första stället utan ström jag hörde talas om. Redan i slutet av 1970-talet

Läs mer

Mötet inleddes med det numera sedvanliga länet runt : Annika Alke, Lina Marklund och Mona Bergman, landsarkivet, informerade om följande:

Mötet inleddes med det numera sedvanliga länet runt : Annika Alke, Lina Marklund och Mona Bergman, landsarkivet, informerade om följande: ABM Kulturarv Nätverksträff på Murberget den 25 februari 2010 Närvarande: 1. Annika Alke, landsarkivet 2. Annso Grahn, länsmuseet 3. Bengt Edgren, länsmuseet 4. Bengt Wittgren, Europeana Local 5. Christian

Läs mer

MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL. Måndagen den 10:e mars 2008 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus.

MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL. Måndagen den 10:e mars 2008 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus. Medlemsblad Nr 1 Årg. 17 (2008) MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL ÅRSMÖTE Måndagen den 10:e mars 2008 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus. Program: Årsmötesförhandlingar. Därefter

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet. Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm

Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet. Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm Rapport Fyrdagen 9 april 2014 på Vänermuseet Galeasen Gurli vid Navens fyr. Olja, Benjamin Lidholm Fyrdagen Dagen arrangerades av Vänermuseet i Lidköping, med stöd av Vänersamarbetet (Västra Götalands-Regionen).

Läs mer

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga.

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Vad är en saga? Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Från början var sagorna något som man sade, som man berättade, i första hand

Läs mer

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF KORPARYDET Torp under Moboda, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Korparydet, norra under Moboda Låg 850 meter söder om Björkelund, 1500 meter väster om Fägerhult.

Läs mer

Tranås/Ydre Släktforskarförening

Tranås/Ydre Släktforskarförening Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2012 2 Ordförande har ordet Så har vi då återigen gått in i ett nytt år. Ett nytt år med nya utmaningar, med nya trender och nya drömmar. I år kanske

Läs mer

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2011 Tranås/Ydre Släktforskarförening Ordförande har ordet När Ni får detta medlemsblad är vi redan inne i februari på det nya året. Hjälp vad tiden går fort, tänker många och undrar

Läs mer

Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST

Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST Vad är Länsstyrelsen? Det finns 21 län i Sverige. Ett län är ett stort område som består av flera kommuner. Länsstyrelsen är en myndighet som är med och bestämmer i länet.

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte den 14 februari 2016 i Hardeberga klubblokal

Protokoll från styrelsemöte den 14 februari 2016 i Hardeberga klubblokal Protokoll från styrelsemöte den 14 februari 2016 i Hardeberga klubblokal Närvarande : Lars-Erik Hultgren, Catarina Lindskog, Åsa Bergström, Johan Wedberg, Kenth Arvidsson, Jan-Åke Fischer, Ann Pettersson,

Läs mer

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9 Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 Läs igenom frågan, tillsammans eller var för sig. Välj det svar du tycker passar dig bäst eller eget alternativ. Lägg

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

q Smedgesäl en i Norge a

q Smedgesäl en i Norge a q Smedgesällen i Norge a Sagan är satt med typsnittet Ad Hoc kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på

Läs mer

SPF Dalarnas distriktsstämma 2009

SPF Dalarnas distriktsstämma 2009 SPF Dalarnas distriktsstämma 2009 Faludelegater till distriktsstämman mars 2009 i Björbo Fr v: Gun Eriksson, Karin Michols, Pia Ekström, Barbro Andréason, Ingegärd Mellquist, Bo Bävertoft, Lars-Inge Bäckström

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Skala 1:2 000 KLASATORPET Förslag Klass 1 Skogslandets jordbruk: Torpmiljö med koppling till prästgården, idag med ålderdomliga byggnader och bevarad linugn (stensatt grop) Berättelserna: Kopplingen till

Läs mer

I FÄDRENS SPÅR eller FRÅN TJÄRN TILL ASPLIDEN

I FÄDRENS SPÅR eller FRÅN TJÄRN TILL ASPLIDEN I FÄDRENS SPÅR eller FRÅN TJÄRN TILL ASPLIDEN Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Källmaterial... 3 ff ff ff ff f - Johan Johansson... 4 ff ff ff ff Olof Johansson... 5 ff ff ff

Läs mer

Enkät till 5-åringar som går på förskola i Enskede-Årsta och ska börja förskoleklass hösten 2006. Anmälan av rapport

Enkät till 5-åringar som går på förskola i Enskede-Årsta och ska börja förskoleklass hösten 2006. Anmälan av rapport Förskola- skola Enskede- Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Katharina Norström Tfn: 08-508 14 018 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-09-04 Enskede- Årsta stadsdelsnämnd Enkät till 5-åringar som går på

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson svenska författare August Strindberg Selma Lagerlöf Gustaf Fröding Vilhelm Moberg Moa Martinsson Material: - Detta häfte med instuderingsfrågor och övrig information. - Boken Magasinet svenska författare.

Läs mer

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst.

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst. Så var det Förr Omkring 500 e Kr hade de inre delarna av Röbäcksslätten och sandåsen, där de äldre delarna av byn nu ligger torrlagts och det blev möjligt för människor att bosätta sig där. Stenåldersfynd

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-04-07 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-05-26 Tid: 13.30-14.30 Plats: Hotell Malmköping Närvarande: Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund,

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast fornlämning

Läs mer

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén Avskalat vs pråligt Johanna Uddén 32 Hur mycket kan jag blanda utan att det blir för mycket? Kan det bli för mycket? Hur ska skålen användas? Är den bruksvänlig? Måste den vara det? Är den bra på att innehålla?

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Vikingen nr 3 2004 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2004 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2004 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Redaktör för tidningen är Lennart Holm. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du kanske har varit med om någonting

Läs mer