Ap el går dssk ol ans Ap el går dssk ol ans En e r g ibok 8A o ch 8B Hös t en 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ap el går dssk ol ans Ap el går dssk ol ans En e r g ibok 8A o ch 8B Hös t en 2013"

Transkript

1 Apelgårdsskolans Apelgårdsskolans Energibok 8A och 8B Hösten 2013

2

3 Jag undervisar i årskurs 8 på Apelgårdsskolan som ligger i området Rosengård i Malmö. Under hösten 2013 håller vi på med ett stort ämnesövergripande arbete som handlar om energi. Eftersom deadline för elevernas arbete inte är förrän den 1 december vill jag här visa hur vi har lagt upp planeringen av arbetsområdet och hur långt vi har kommit i nuläget, i slutet av oktober Katarina Fornell, MaNO-lärare

4

5 Det hela började i augusti, när jag och mina kollegor Gunilla Dahlberg och Olle Asplund bestämde att vi skulle arbeta med NO även i svenska som andraspråk, Engelska och SO. Med tillgång till material från externa organisationer och företag klarar man sig bra utan lärobok.

6

7 Fördelen med materialet Energifallet från Naturskyddsföreningen och tidningen "Klimatpimpa din livsstil" från Malmö Stad är naturligtvis att de kommer från organisationer utan vinstintresse. Det är dock mycket intressant att kunna jämföra dessa material med de vi har fått ifrån Tetra Pak och E ON. Det har givit oss tillfälle att diskutera källkritik och företagens vinstintresse samt önskan om att göra nutidens skolelever till framtidens kunder.

8

9 Syfte och Mål: Anledningen till att vi lägger mycket tid på arbetsområdet energi är självklar. Vi måste få våra elever att engagera sig för vår miljö och vår omvärld. Det är dessutom vår skyldighet eftersom hållbar utveckling är ett viktigt område inom flera ämnen i Lgr 11. Elevernas arbete under hösten 2013 ska resultera i varsin energibok, antingen genom att de använder Energifallets hemsida, eller genom att de skriver ut texter samt bilder och tillverkar en pappersbok. Så gott som alla delar av elevernas arbete kommer att finnas i deras energiböcker. Undantaget är deras muntliga redovisningar, som naturligtvis är svåra att stoppa in en bok!

10

11 Vi försöker göra arbetsområdet så varierande och språkligt utvecklande som möjligt genom att: * Låta eleverna arbeta på olika sätt, med många typer av arbetsmaterial och skiftande lektionsupplägg samt med tillgång till massor av bilder, filmer och text från en mängd olika källor. * Eleverna får under arbetets gång flera tillfällen till muntliga redovisningar. * Ge eleverna träning i att arbeta på olika sätt: en och en, i par (valfri partner) och i grupper (indelade av lärarna).

12

13 Bakpulverbomben En av de första laborationer vi gjort under höstens arbete var den här: Att göra bakpulverbomber i Kinderäggskal eller gamla filmburkar ger ett bra tillfälle att diskutera energiövergångar, kemiska reaktioner och bildande av koldioxid samtidigt som man har riktigt roligt - även om man får städa lite extra efteråt. Men det kan det vara värt! Laborationsrapporter från samtliga laborationer under energitemat skall naturligtvis finnas med i elevernas energiböcker.

14

15 Ett av momenten i höstens energitema är att eleverna deltar i Tetra Paks återvinningstävling. Förutom att eleverna blivit medvetna om problemet med för få återvunna vätskekartonger, har de tagit del av Tetra Paks utbildningsmaterial, där man bland annat får lära sig hur återvinning av kartonger går till.

16

17 På energiföretaget E ON:s hemsida finns ett stort utbildningsmaterial med en tillhörande tävling. Detta har eleverna tagit del av och vissa av dem kommer även att skicka in bidrag till tävlingen. Det ger oss goda möjligheter att jämföra material från olika källor, att diskutera källkritik, företagens vinstintresse med mera. Givetvis vill man bli ett energigeni!

18 Under våren 2013 fick jag reda på att det finns ett projekt för grundskoleelever som heter Forskarhjälpen. Det arrangeras för tredje året i rad av Nobelmuseum, KTH och Förbundet Unga Forskare. Det hela är finansierat av Stiftelsen för Strategisk Forskning.

19 Jag anmälde våra elever och vi kom med! I maj åkte jag till Stockholm på ett uppstartsmöte. Spännande! Årets projekt i Forskarhjälpen heter Soljakten och går ut på att högstadieelever ska hjälpa forskare på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) att hitta färgämnen i naturen som kan ge oss mer effektiva solceller än de som redan finns. Eleverna fick ta med sig någon typ av färgämne, till exempel en krydda eller en växt, hemifrån och därefter tillverka primitiva solceller, så kallade Grätzelsolceller. Slutligen kunde vi mäta den strömstyrka och spänning som dessa solceller alstrade när de belystes med starkt ljus.

20 Efter experimentet med tillverkning av solceller, skulle eleverna i grupper om två skapa en vetenskaplig poster. De elever som lyckades bäst med detta kommer att delta i den nationella tävlingen tillsammans med cirka 25 andra skolor från hela Sverige.

21 Vinnarna från samtliga deltagande skolor träffas på Nobelmuseum den 9 december och de elever som vinner den nationella postertävlingen får vara med vid nobelprisutdelningen den 10 december! Eleverna har arbetat med sina posters under många lektioner och resultatet skulle innehålla: * Beskrivning av experimentet med solcellerna * En del om solenergi * En del om hållbar utveckling * En del skriven på engelska om någon eller några nobelpristagare som fått priset för något som kan anknytas till solenergi * En liten presentation av författarna (eleverna) själva.

22

23 På bilden syns Drenica till vänster och Blerina till höger som vann vår lokala postertävling på Apelgårdsskolan. Här är de i NO-salen under solcellslaborationen i full färd med att prova hur bra deras Grätzelsolcell fungerar. Det färgämne som dessa elever valde att prova var curry - med ganska bra resultat.

24

25 Slutprodukten ska bli en artikel som ska skrivas in i elevens energibok samt en muntlig redovisning inför klassen. Eleverna ska med hjälp av olika löpsedlar (från Energifallets arbetsmaterial) skriva varsin artikel kring rubriken på den löpsedel de väljer, en slags omvänd journalistik. Artikeln ska skrivas på engelska eller svenska och den ska innehålla ingress och brödtext som är typiska kännetecken för artikelskrivning. Eleverna ska lägga ihop sin egen kunskap med faktasökning på nätet. De ska också jämföra synen på energi och hållbar utveckling i Sverige med hur man ser på detta i något engelsktalande land.

26

27 "Klimatpimpa din livsstil" är en serietidning framtagen av Miljöförvaltningen i Malmö Stad. Tidningen är uppbyggd för att användas i undervisningen av barn mellan 10 och 15 år och är ett bra komplement till annat material. Det är lätt att ta till sig information och tips eftersom det är en serietidning, och därför passar den bra in i vårt energiprojekt.

28

29 Insändare Eleverna har skrivit insändare på svensklektionerna där de redogjort för sina egna tankar och åsikter om energisparande, återvinning med mera.

30 Som avslutning på energiprojektet deltar vi i "Problemlösarna", vilket arrangeras av Teknikföretagen.

31 Här får eleverna i uppdrag att lösa ingenjörsuppdrag åt riktiga företag. Det Malmö-företag som finns med i höstens omgång av Problemlösarna är Wayne, som tillverkar bensinpumpar. Elevernas uppdrag är att komma på någon ytterligare funktion som en bensinpump kan tänkas ha. Eleverna är indelade i tio grupper. De fem grupper som genomför den bästa redovisningen på skolan får åka till företaget Wayne och redovisa även där. Förhoppningsvis ser de på detta uppdrag med miljöglasögonen på!

32 Många av eleverna kommer att lägga upp sina energiböcker på Energifallets hemsida när de blir klara. Böckerna kommer förutom alla specifika uppgifter att innehålla fakta samt för- och nackdelar med olika typer av energi.

33 Vi hoppas och tror vi att detta arbete ska leda till ett engagemang hos våra elever även på längre sikt än den här terminen ut. Vi har ju faktiskt bara ett jordklot!

34

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld

Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld 1 Inledning Lärcentrum i Trollhättan står för de samlade kommunala vuxenutbildningarna i Trollhättan. Här finns SFI (Svenska

Läs mer

Starthäfte för lärare

Starthäfte för lärare Starthäfte för lärare Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. För dig som är intresserad av UF-företagande! Den här häftet är till för dig som är lärare. Vi vill på

Läs mer

MONSTRET. Ett romanprojekt för årskurs 3-6 Lärarhandledning av Josef Sahlin 2012

MONSTRET. Ett romanprojekt för årskurs 3-6 Lärarhandledning av Josef Sahlin 2012 MONSTRET Ett romanprojekt för årskurs 3-6 Lärarhandledning av Josef Sahlin 2012 1 Presentation!... 3 Bakgrund!... 3 Rättigheter!... 3 Förankring i Läroplanen Lgr11!... 4 Syfte (Svenska Lgr11) Centralt

Läs mer

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Ett inspirationsmaterial för att arbeta med barnets rättigheter. Övningar och inspiration för årskurs 6 och uppåt. Innehåll Inledning 3 Så här kan du

Läs mer

Eddie the Worldsaver

Eddie the Worldsaver Eddie the Worldsaver Eddie är en konceptlösning som hjälper oss att minska energiförbrukningen genom att förändra våra beteenden. Att nå en bred folkgrupp är mer effektivt än att tillverka en produkt som

Läs mer

Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation. Ett diskussionsunderlag

Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation. Ett diskussionsunderlag Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation Ett diskussionsunderlag 3 Foto: Sid 7: Susanne Walström / Johnér. Sid: 8 Cultura Creative. Sid 11: Amanda Sveed

Läs mer

År 2006 hittade jag av en slump boken Rika matematiska problem inspiration

År 2006 hittade jag av en slump boken Rika matematiska problem inspiration Ulrihca Malmberg Att göra rika problem rika Att använda rika problem och utnyttja deras potential är inte helt lätt. Här behandlas några svårigheter och problem som visat sig och som varit utgångspunkt

Läs mer

Den perfekta. schackappen? Författare: Nathalie Sundesten Landin

Den perfekta. schackappen? Författare: Nathalie Sundesten Landin Lärande och samhälle Schack som pedagogiskt verktyg Den perfekta schackappen? Författare: Nathalie Sundesten Landin Examinatorer: Jesper Hall Lars Holmstrand Pesach Laksman Jag skulle kunna sitta mitt

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Språkutvecklande arbetssätt

Språkutvecklande arbetssätt Snösätraskolan Vallhornsgatan 21 124 61 Bandhagen Kontaktperson Marianne Bloch 08-508 49 210 marianne.bloch@utbildning.stockholm.se Språkutvecklande arbetssätt Snösätraskolans elevunderlag har under åren

Läs mer

Ditt resultat i fokus

Ditt resultat i fokus Välkommen till Öppet hus Globen/ Stockholm Torsdag 28 nov, kl 18-20 Måndag 9 dec, kl 18-20 Onsdag 15 jan, kl 18-20 Lördag 8 feb, kl 11-13 Tisdag 6 maj, kl 18-20 Arenavägen 23 Stockholm/Globen City Tel:

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Tre Bilder. Bilder på elever när de gör framtidsjakten

Tre Bilder. Bilder på elever när de gör framtidsjakten Hej jag heter Per Kléen, jag arbetar som lärare på Nicolaiskolan. Jag undervisar i ämnen som Formgivning, Design, skulptur och Grafisk illustration. Det står miljö och Hållbar utveckling i pannan på mig.

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014

Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014 Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014 Grupp 1 Vi känner att vi implementerat no hands up och använder oss av det på en för oss lagom nivå. Vid varje nytt möte så går vi igenom föregående mötesinnehåll.

Läs mer

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Elevers medskapande i lärprocessen 7,5 p Höstterminen -07 Kursansvarig Inger Brännström Johansson Annika Ehn-Magnusson 1 Inledning

Läs mer

del i styrprocessen Medborgardialog

del i styrprocessen Medborgardialog Medborgardialog som del i styrprocessen Medborgardialog in i styrningen 5 Medborgardialog som del i styrprocessen Upplysningar om innehållet: Lena Langlet, lena.langlet@skl.se Anders Nordh, anders.nordh@skl.se

Läs mer

Välkommen till Forskarhjälpen 2015!

Välkommen till Forskarhjälpen 2015! App-jakten Uppstartskonferens 4 maj 2015 Välkommen till Forskarhjälpen 2015! Elever och lärare runt om i Sverige Forskare vid Stockholms Universitet Nobelmuseet Nobelmuseet 2015 Box 2245, 103 16 Stockholm

Läs mer

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Nu blir vi yngre! Utveckling av barn och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Inledning Bakgrunden till denna förstudie är det föryngringsarbete som påbörjats genom Heimbygdas

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Projektmaterial HOT ELLER MÖJLIGHET? Lidingö folkhögskola

Projektmaterial HOT ELLER MÖJLIGHET? Lidingö folkhögskola Projektmaterial KOMMUNIKATION MED DATOR, HOT ELLER MÖJLIGHET? Lidingö folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Matematik utan bundenhet till läromedel

Matematik utan bundenhet till läromedel Maria Thunholm och Annika Bergehed Matematik utan bundenhet till läromedel Ett förändrat arbetssätt i matematik på Folkparksskolan Rapport till Gudrun Malmers stiftelse INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND 2

Läs mer

EFFEKTIVARE LÄSUTVECKLING MED HJÄLP AV GENSVAR?

EFFEKTIVARE LÄSUTVECKLING MED HJÄLP AV GENSVAR? EN UTVECKLINGSARTIKEL PUBLICERAD FÖR PEDAGOG STOCKHOLM EFFEKTIVARE LÄSUTVECKLING MED HJÄLP AV GENSVAR? Författare: Ingeborg Hull E-post: ingeborg. hull@stockholm.se Skola: Mälarhöjdens skola Artikelnummer:

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK

ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK Liisa Suopanki Carin Söderberg Margaretha Biddle Framtiden är inte något som bara händer till en del danas och formges den genom våra handlingar

Läs mer