Bruksanvisning. Rökdetektorer 10 års funktionstid ST-620. Läs igenom bruksanvisningen - det kan rädda ditt liv!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bruksanvisning. Rökdetektorer 10 års funktionstid ST-620. Läs igenom bruksanvisningen - det kan rädda ditt liv!"

Transkript

1 1 Bruksanvisning Rökdetektorer 10 års funktionstid ST-620 Läs igenom bruksanvisningen - det kan rädda ditt liv!

2 Innehållsförteckning Presentation Automatisk strömkoppling... 3 Sensor teknologi... 4 Användning Larmets placering... 7 Begränsningar Installationsinstruktioner ,1 Förberedelser 12.2 Installation av monteringsplatta 12,3 Installera larm 12,4 Testning av larm Funktion Normal funktion Funktion vid låg ström Test av larmet Intelligent tystande av larm (Smart Alarm Silence ) Rutinunderhåll Vad du skall göra vid brand i ditt hem Reparation Problemsituationer Återvinning av produkt Gör ditt hem säkrare Garanti Returnering Produktfamilj Anmärkningar

3 3 Presentation Grattis för ett utmärkt köp! Du har gjort en god investering för att förbättra den gena samt familjens säkerhet. ST-620 är en effektiv och multifunktionell detektor som alternativ för mer konventionella detektorer. Larmets Thermoptek teknik kombinerar det senaste inom optisk- och värmedetektionsteknologi. På detta sätt ger larmet en bättre svarstid för båda typer av brand. Samtidigt utgår behovet av joniserande enheter som är potentiellt skadliga för miljön. FireAngels produktfamilj utvecklas och utökas ständigt. För detaljerad information om aktuella och nya produkter, vänligen besök vår hemsida: Viktigt! Denna handbok innehåller viktig information om larmets funktion. Läs bruksanvisningen noga innan du installerar anordningen. Om du installerar enheten åt någon annan person, lämna användnings instruktioner eller en kopia av den till användaren. Automatisk strömkoppling Denna rökdetektor med 10-års användningstid är försedd med ett inbyggt litium-batteri. För att förhindra onödig strömkonsumtion för ibruktagandet samt för att underlätta återvinning av produkten aktiveras larmet först då det är korrekt ansluten till monteringsplattan. Varning! Detta automatiska strömsystem fungerar endast för följande 10-års brandalarm: ST-620 Viktigt! Larmet fungerar inte före den är installerad på rätt plats och på rätt sätt i monteringsplattan.

4 4 Sensor teknologi Traditionellt har brandlarm i hemmen varit av tre olika typer. Optiska brandvarnare har normalt varit bättre på att upptäcka långsamt tända och brinnande bränder. Sådana långsamma bränder kan pyra i timmar innan några lågor syns. Joniserande rökdetektorer är oftast bättre på att upptäcka snabbt och uppflammande bränder. Denna typ av bränder bränner hastigt brännbart material och sprider sig mycket snabbt. Larm som reagerar på temperatur, alarmerar när rumstemperaturen når en viss punkt (normalt 560C grader). Dessa larm används i allmänhet på platser där andra larmtyper inte är lämpliga. THERMOPTEK sensorteknik Thermoptek-teknologin kombinerar den senaste inom optisk identifikations-och temperaturreaktionsteknik. På detta sätt förbättras alarmets förmåga märkbart att reagera på både långsamt brinnande och hastigt brinnande eldsvådor. Användning Varning! FireAngel, kan installeras i nya byggnader för att ge ytterligare säkerhet. Det ersätter inte de larmsystem där sensorerna och varnare är sammankopplade, vilket lagen kräver för nya byggnader. I dessa situationer bör du kontakta brandmyndigheterna för mer information om olika faciliteters och byggnaders brandsäkerhetskrav. Typgodkända brandvarnare fyller i allmänhet hushållssäkerheten som sådana. Larmen skall installeras i byggnadens varje våning / nivå.

5 5 För att vid eventuell brand få larmet i ett så tidigt skede som möjligt, rekommenderar vi att brandvarnare installeras i var och ett varmt rum i lägenheten (40C - 380C grader). Ytterligare information om rätt installationsplacering och metod, se: Placering av larmet. Varning: larmens platser som visas på följande bilder är typiska för hushåll. Varje byggnad och bostad är olika, följande bilderna fungerar endast som vägledning. Om du vill få mer information om hur du installerar larm kontakta myndigheten. EGNAHEMHUS Minimum rekommendation Rekommendation uteöver

6 6 Våningshus FireAngel rökdetektor kan även användas i höghus lägenheter. I Finland ansvarar de boende för installation och granskning av bostadens brandlarm. Offentliga platser och hotell Kontakta fastighetens innehavare för frågor gällande brandsäkerhet. Fastighetens ägare/chef är ansvarig för uppfyllandet av brand- och säkerhetsföreskrifter. Varning: Denna FireAngel Brandlarm kommunicerar inte med andra larmsystem. Detta larm är avsedd för att ge ytterligare säkerhet. Det ersätter inte under några omständigheter brandsäkerhetsystem som är fastställda enligt lag. Husvagnar och -bilar Alarmsystemet lämpar sig för användning i både husbilar och -vagnar. Affärs- och industrifastigheter Denna brandvarnare är inte avsedd för kommersiella lokaler eller industriella fastigheter. Larmenheten ska endast användas för ovannämnda lokaler som definieras i den här handboken.

7 7 THERMOTEC -rökdetektorer är mindre benägna för falsklarm som beror på matlagning. Av denna anledning är larmet också väl lämpad nära köket. Gällande larm som beror på ånga är Thermoptek benägen att reagera på samma sätt som andra optiska detektorer. Av detta skäl ska alarmet inte installeras för nära till badrum eller dusch. Vi rekommenderar att larmet inte installeras på följande platser: Badrum, duschar, bastu, eller i närheten av andra våtutrymmen. Fuktighet kan orsaka falsklarm. Kök. I kök bör man endast installera larm som reagerar för temperatur. Os från matlagning kan orsaka falska alarm och försämra brandvarnarens optiska sensorer. Dammiga platser eller platser med mycket sand och smuts. Smuts, sand och damm kan försämra larmets sensorer. Utrymmen där temperaturen växlar märkbart. Lokaler där temperaturväxlingen överskrider ett 40 C C intervall. (t.ex. Vindar, uteförråd etc.) Mycket smutsiga, dammiga eller oljiga platser. Dragiga platser i närhet av exempelvis takfläkt, eller ventilationskanaler En plats där det finns mycket insekter. Insekter kan täppa till sensorkanalen eller orsaka falskt alarm. Varning! Om larmet utsätts för mindre än 40 C eller mer än 380 grader C temperatur längre tider sjunker livslängden på enheten.

8 Mindre än 30 cm från lysrör. Lysrör producerar elektronisk strålning, som kan förhindrar korrekt funktion av larmet. På väggen mer än 30 cm från taket (se installationsanvisningar) På platser där luften inte rör sig (se bild nedan) Mindre än 30 cm från lampor eller andra hinder i taket. 8

9 9 Begränsningar FireAngel -alarmet är utformad så att den larmar när larmets sensor känner av rök. För att larm skall ges förutsätts att rök når upp till varnaren. Om en brand bryter ut på annan våning eller i ett annat rum av når röken nödvändigtvis larmet i tillräckligt tidigt skede. Under sådana omständigheter, varnar inte larmet i tid om eventuellt hot och fara. Vi rekommenderar att ni installerar ett Thermopteklarm i byggnadens varje våning. För att uppnå den bästa beredskap skall det finnas ett larm i varje rum. Denna typ av brandvarnare kan inte användas som ett huvudsakligt varnarsystem för våningshus eller hotell. Larmet hinner nödvändigtvis inte om brand innan skador, på grund av lokalers olika storlek och komplexitet. För större lokaler bör man alltid vara i kontakt med brandinspektör och andra myndigheter.

10 10 Varning! Larmet fungerar inte utan ström. Då larmet batteritid tar slut ges ett varningsljud med låg effekt var 40: e sekund. När du hör varningsljudet skall batteriet bytas inom 7 dagar. Viktigt! Brandvarnaren är gjord för att varna med ljudsignal enligt standarden EN 2005: Stängda dörrar, väggar och höga ljud reducerar en ljudets effekt. Dessutom kan nedsatt hörsel leda till en situation där människor inte kan hör larmljudet. Dessutom ljudlig miljö eller högljudd musik kan överrösta larmet. Människor som sover djupt eller är påverkade av rusmedel löper risk för att inte märka av larmet. Ni kan prova att larmets ljud hörs i alla möjliga situationer. Om larmet av en eller annan anledning inte hörs kan man installera extra alar för att säkerställa hörbarheten. Varning! Denna brandvarnare är inte lämplig för personer med nedsatt hörsel. Vi rekommenderar att dessa personer utreder ett brandlarm som passar deras behov. Varning! Den rökdetektor som levererats med denna bruksanvisning är utvecklad enligt den senaste tekniken och den är testad med alla europeiska standarder i enlighet med detta. Men det är värt att komma ihåg att produkten är en teknisk anordning, som kan bli defekt eller agerar fel i händelse av brand. För bästa möjliga säkerhet, rekommenderar vi att du testar alarmets funktion med jämna mellanrum. Ni minns också att Detta larm är avsedd endast för hemmabruk.

11 11 Larmenheten är inte avsedd för affärslokaler eller industribyggnader. Enheten är gjord för upptäcka rök och för att varna om dig och din familj. Varnaren kan inte identifiera os (kolmonoxid), flammor eller gas. Larmet kan inte förhindra eller stoppa bränderna. Denna FireAngel rökdetektor har begränsad 10 års verksamhetstid. Larmet passar inte och skall inte användas som substitut för hem- och personförsäkring. Som med alla andra elektroniska enheter kan larmet gå sönder eller försämras. Larmet ska testas veckovis och bytas ut ifall det uppstår problem. I alla händelser bör larmet bytas ut 10 år efter montering.

12 12 Installationsinstruktioner Viktigt! Läs vidare och bekanta dig med instruktionsboken i sin helhet innan du installerar larmet Beredningar Monteringsplattan ska installeras i taket eller på väggen. Lösgör monteringsplåtens delar som syns på bilden. Använd monteringsplattans hål då du märker borrhålen. Därefter borra lämpligt stora hål för montering. Använd vid behov väggpluggar Montering av monteringsplatta Fäst monteringsplattan på taket eller i väggen med medföljande skruvar Installera larm Baksidan av larmet har en mekanism som aktiverar larmet då den är korrekt placerad på plattan.

13 13 På larmets baksida finns tre krokar som passar för de tre hålen i monteringsplattan. Om man använder den nya MP5* monteringsplattan som medföljer i paketet så kan larmet monteras i valfri vinkel. Lägg larmets krokar i monteringsplattan och vrid larmet medsols så långt som det går. Granska fastsättningen att larmet låst sig på sin plats. När larmet är korrekt installerat på monteringsplattan, aktiveras det inbyggda batteriet. Larmets röda LED lampan blinkar med 40 sekunders intervall för att indikera att larmet är i funktion. * Några av de gamla FireAngel brandlarmen kan installeras endast en viss position. Om du behöver ytterligare information, vänligen kontakta FireAngel teknisk support (kontaktuppgifter på sidan 28) 12.4 Test larm När du har installerat larm till monteringsplattan, vänta 5 sekunder. Efter detta kan du pröva larmet enligt beskrivningen på sida 10.

14 14 Funktion Normal funktion När larmet är aktiverat fungerar korrekt blinkar den röda lysdioden var 40: e sekund. Drift vid låg ström Viktigt! Larmsystem måste få tillräckligt med ström från det interna batteriet för att fungera. Om larmets ström faller till låg effekt, varnar ett alarmet dig genom att ge en låg varningssignal med 40 sekunders intervall. När detta inträffar skall larmet bytas ut omedelbart. Larm signalerar om låg ström i 7 dagar. Om larmet inte byts ut av någon anledning inom 7 dagar, kan larmets effekt vara så nedsatt att inget alarm kan ges vid eldsvåda. När alarmet avlägsnas från monteringsplattan, kopplas trömen bort från enheten automatiskt och varningsljudet slutar. Därefter kan man återvinna enheten normalt. Information om återvinning hittas på sidan 24 Larmtest Larmet måste installeras i enlighet med instruktionerna före testning. a. Tryck på testknappen i mitten några sekunder. b. Larmet ger av ett testlarm, som består av två serien med tre pipljud. Efter pipen blir enheten tyst.

15 15 c. Den röda lysdioden blinkar under testalarmet. Viktigt! Då man trycker på testknappen testas larmets också röksensor. Larmenheten behöver inte testas separat med rök. Om larmet av någon anledning inte ger ljudsignaler under test, se avsnittet Problemsituationer (sidan 21) i manualen. Varning! Som med alla andra tekniska apparater bör larmsystems rökdetektor testas varje vecka. Intelligent larmtystande (Smart Alarm Silence ) Fara! Om larmet ger en fullständig larmsignal utan att du testar larmet, varnar dig larmet om en potentiellt farlig en situation som kräver din uppmärksamhet omedelbart. Använd larm nedtystningsfunktion först när du är säker att ingen eldsvåda förekommer. Blockera inte larmets luftintag, ta inte heller bort larmet. Om du göra så, minskas ditt eget skydd i händelse av fara. Brandvarnare kan ibland reagera för matlagning eller annan icke-farlig situation. Detta larm har därför en "Smart Silence " -funktion. När du är säker på att det är ett falsklarm, kan du stänga av larmet genom att trycka på testknappen. Detta eliminerar alarmet för 10 minuter. Viktigt! Om larmet avkänner en stor mängd rök kopplas nedtystningsfunktionen bort och larmet fortsätter.

16 16 a. Tryck på test-knappen i några sekunders tid. Larmet avbryts efter ett tag. b. Larmet är tyst under 10 minuters tid och en anordningens känslighet sjunker samtidigt under 10 minuters tid..

17 17 c. Då känsligheten minskar blinkar LED-ljuset blinkar snabbare än normalt, ungefär en gång per sekund. d. Larmet återgår till normalläge och känslighet efter 10 minuter. En indikation på detta är att larmlampan blinkar en gång 40 varje sekund. Fara! Ignorera aldrig ett larm av någon anledning. Ett enda icke observerat larm kan leda till personskador eller dödsfall. Om du inte kan hitta eller identifiera larmets anledning, lämna huset och evakuera andra personer ur huset omedelbart.

18 18 Rutinunderhåll Denna FireAngel -larm är gjord för att vara så underhållsfri som möjligt. Trots det finns flera saker som du kan göra, så att larmet fungerar korrekt. Varning! Larmenheten ska inte försöka öppnas under några omständigheter. Om man försöker öppna enheten, upphävs garantin omedelbart. Testning Testa brandalarmet veckovis i enlighet med instruktionerna på sidan 10. Om det uppstår problem vid test skall man kontakta FireAngels tekniska support (sidan 28) Rengöring Larmet bör rengöras med minst 3 månaders intervall med hjälp av en dammsugares borstmunstycke (se bild) Varning! Larmet vid rengöring med en dammsugare larmet kan göra ett falskt alarm. Viktigt! Rengör inte enheten med lösningsmedel eller rengöringsmedel. Ämnet kan orsaka skada på teknik eller sensor. Larmet kan torkas av med en fuktig trasa. Varning! Måla inte larmet. Målfärg kan täppa sensorhålen.

19 19 Vad du skall göra vid brand i ditt hem Om du har gjort en utrymningsplan och övat den med din familj, har ni bättre förutsättningar att rädda er säkert. Gå igenom följande saker med dina barn samtidigt som man övar för säkerhets skull inför en brand. Detta kommer att hjälpa barnen komma ihåg saker i händelse av en brand. Bli inte i panik. Håll dig lugn. Det säkraste vägen till säkerhet kan bero på ifall du kan tänka och utvärdera situationen lugnt. Dessutom kommer du bättre ihåg allt som du lärt dig för en händelse av en brand då du är lugn. Varna alla andra i huset om eldsvådan Lämna huset så fort du kan. Följ planerad utrymningsväg. Ödsla inte onödig tid för att packa saker eller för att klä sig. Prova alla dörrar innan du öppnar dem. Om dörren är varm, öppna den inte. Ta dig ut en annan väg. Håll dig nära golvet. Den heta rökgasen stiger uppåt. Täck näsan och munnen med en trasa (gärna fuktig). Andas in snabbt men inte djupt. Håll fönster och dörrar stängda. Öppna dem bara för att söka dig i säkerhet. Försök att samlingsplatsen omedelbart efter att ha lämnat huset. Räkna alla de som sökt sig till platsen ifall någon familjemedlem saknas. Ring 112 så snart som möjligt utanför huset. Om möjligt, använd en trådtelefonsanslutning. Från trådtelefonsanslutningar kan samtals platser bestämmas snabbare och bättre än mobiltelefonens. Mobiltelefonen kan också ha batteriet tomt. Ge nödcentralen adress och ditt namn Återvänd inte till byggnaden utan brandkårens tillstånd.

20 20 Reparation Försök inte att reparera FireAngel Brandlarm. Om du försöker att reparera larmenheten går garantin ut omedelbart. Om enheten inte fungerar av en eller annan anledning, se avsnittet Felsökning (Sida 21). Om problemet kvarstår, vänligen kontakta FireAngels tekniska support. Om garantin inte mera gäller för FireAngel brandalarmet. Byt omedelbart ut den med en liknande FireAngel rökdetektor.

21 21 Problemsituationer Larmet kommer att pipa med oregelbundna mellanrum. LÖSNING: > Kontrollera placeringen av apparaten (se avsnitt: Installation & Placering) > Se till att larmet är ljudets källa. Ljud kan komma från andra larm (rök / koloxid / gas / inbrott) Larmet varnar även om röken inte är synlig. LÖSNING: > Kontrollera enhetens placering (se: Installation & Placering) > Rengör brandvarnaren (se: Rutinunderhåll)

22 22 PROBLEM Larmet avger inte ljudvarning vid testalarm LÖSNING > Se till att larmet vrids medsols så långt som möjligt och så att det låses in i monteringsplattan (Detta innebär att enheten har aktiverats). Vänligen notera att anordningen behöver ett par sekunder för att aktiveras när alarmet är satt i korrekt läge. > Se till att du trycker på knappen i mitten och tillräckligt hårt. > Om enheten är nertystat, ge enheten 15 minuter tid för att återgå till normalläge. > Om enheten inte alarmera även om det just har installerats, vänligen kontakta FireAngels tekniska support (sida 28)

23 23 PROBLEM Larmet avger ofta falsklarm LÖSNING > Kontrollera enhetens placering (se avsnitt: Installation & Placering) > Rengör brandvarnaren (se: Rutinunderhåll) > Om falsklarm kvarstår, kontakta Teknisk support (sidan 28) PROBLEM Om enheten inte fungerar som den ska, kontakta tillverkaren. LÖSNING Om du har några frågor om enheten och dess användning, vänligen kontakta: FireAngel Teknisk support måndag till fredag (GMT + 0) Telefonnummer: eller per e- post technialsupport@fireangel.co.uk Besök även vår hemsida: reangel.co.uk

24 24 Larmet återvinning Vid återvinning av använda elektroniska apparater och avfallshantering skall följande instruktioner följas: År 2005 trädde en ny lag i kraft gällande återvinning av elektroniska produkter. Genom denna reform flyttas ansvaret för bortskaffande av elektroniskt avfall och återvinning av avfallet från konsumenterna till producenterna. Brandvarnare skall enligt denna lag förstöras som SE-skrot. För mer information om återvinning, kontakta din återförsäljare eller elektronikaffär. När alarmet avlägsnas från monteringsplattan kopplas det interna batteriet bort, och varningstonen för låg effekt slutar. I detta skede, är laret säkert att återvinnas i enlighet med instruktionerna. Varning! Försök inte att öppna alarmet Varning! Bränn inte larmet

25 25 Hur du gör ditt hem säkrare Att installera rökdetektorer är bara ett steg mot ett säkrare hem för dig och din familj. Du bör också försöka förhindra potentiella bränder. Om en brand uppstår av orsak eller annan, försök att förhindra brandens spridning. För att uppnå ett gott skydd mot bränder och dess effekter: 1. Installera ett tillräckligt antal brandvarnare enligt denna manuells instruktioner. Håll larmen rena och testa dem varje vecka. Brandvarnare som inte fungerar, ger inget larm. 2. Byt ut larm direkt om de inte fungerar som avsett. 3. Gör saker som brandsäkerhetsråden föreskriver, kontrollera, undvik och förebygg farliga situationer: Använd cigaretter rätt. Rök inte i sängen. Håll tändstickor och tändare utom räckhåll för barn. Förvara lättantändliga material på säkra platser avsedda för dessa. Ta hand om elektrisk utrustning och elektriska ledningar och värna för deras skick. Använd inte elektriska apparater som inte fungerar. Håll kokplattor, grillar, öppna spisar och skorsten rena och fria från fett. Värna om säker och rätt installation on service. Håll dina flyttbara element samt öppen eld, såsom ljus bort från brännbart material.

26 26 Samla inte onödiga saker i ditt hem. Överlopps bråte ökar spridningsrisk av en eventuell eldsvåda. 4. Planera och öva en räddningsplan med alla familjemedlemmar. Gör en planritning för ert hus. Planera två utrymningsvägar från varje rum. Det är förespråkligt att varje sovrum skulle ha utrymningsväg som förutsätter att man inte behöver öppna dörrar. Det är förespråkligt att ha ett en flyktväg från övre våningens rum som ett alternativ till att använda trappan. Se till att alla kan känna igen larmets ton, och att veta vad som skall göras vid larm. Om din familj har små barn, är det viktigt att klargöra för dem vad alarmljudet innebär. När ett larm avges måste barnen vara beredda på att lämna huset ensam. Visa dina barn hur man testar varma dörrar och hur man skall ta sig ut krypa ut längs med golvet om så nödvändigt. Visa dina barn alternativa utrymningsvägar när dörrarna är farliga utrymningsvägar. Bestäm en mötesplats på säkert avstånd från huset. Om det bor barn i huset, försäkra er om att de går till mötesplatsen vid händelse av brand och stanna där, även om där inte finns andra familjemedlemmar. Brandövning är en bra att hålla minst var sjätte månad, för att säkerställa att alla vet säkert hur man skall göra vid händelse av brand. Planera också hur man ringer nödcentralen utanför hemmet. Det är också bra att kontakta din lokala brandmyndighet. De kan ge bra tips för att öka säkerhet i ditt hem.

27 27 Garanti FireAngel Ltd ger garanti till produktens ursprungliga köpare. Garantin omfattar10 år från inköpsdatum en med sigill förseglad brandvarnare för normalt hushållsbruk enligt standard: 14604:2005. Vid eventuell returnering skall kunden leverera enheten tillsammans med bevis på inköpsdatum och kvitto på betalning. Under 10-års garanti tiden förser FireAngel Ltd kunden efter övervägande med en ny motsvarande apparat kostnadsfritt förutsatt att villkoren för garanti uppfylls. Den nya produktens garantiperiod räknas från den ursprungliga produktens inköpsdatum, inte från enhetens leveransdatum. Garantin gäller endast den ursprungliga köparen. Garantin kan inte överlåtas. Inköpsbevis skall sparas. Garantin täcker inte skador resulterat av: olycka, missbruk, demontering av utrustning eller försök till eller slarvig behandling. Enheten ska användas endast i enlighet med denna bruksanvisning. Garantin omfattar inte heller saker utanför FireAngel Ltd.s inflytande, såsom naturkatastrofer. Garantin berör/täcker inte återförsäljare, servicecenter eller andra representanter. Fire Angel Ltd accepterar inte förändringar i samband med garantin av tredje part. Fire Angel Ltd är ensam ansvarig inför lagen av införandet av garantier för sina produkter. I varje fall är garantins tid 10 år från inköpsdatum. Denna garanti påverkar inte dina lagstadgade rättigheter och plikter med undantag för dödsfall eller personskador. FireAngel Ltd är inte ansvarig för skador som härrör från produkten.

28 28 Returninering För returnering av produkt rekommenderar vi att ni kontaktar vår tekniska support: Vi kan med stor sannolikhet lösa problemet redan per telefon. (på det sättet kan vi också undvika onödiga returneringar, till allas fördel.) Ni kan också kontakta oss per epost Om produkten har något fel som inte kan lösas över telefon, ger vår tekniska support direktiv gällande returnering. Då ni returnerar en FireAngel rökdetektor i enlighet med garantin, leverera den frånskild från monteringsplattan (då är batteriet deaktiverat.) Returneraren svarar för alla kostnader som hör till frakten. Bifoga kvitto över köpet samt orsaken för returnering. Postadress: FireAngel Limited Vanguard Centre Sir William Lyons Road Coventry, CV4 7EZ UK

29 Produktfamilj Fire Angel Ltd tillverkar och producerar en bred produktfamilj för att främja säkerheten i hemmet. Produktfamiljen omfattar rökdetektorer, os-detektorer, brandsläckare och fjärrlarm. För mer information, vår internetsida: 29

30 Anmärkningar 30

31 Teknisk support E-post: 31

Smoke Alarm FERION 4000 O

Smoke Alarm FERION 4000 O Smoke Alarm FERION 4000 O sv Smoke Alarm Innehållsförteckning sv 3 Innehållsförteckning 1 Graphics 4 2 Inledning 6 3 Montering 7 4 Underhåll 9 5 Tekniska data 10 6 Kundtjänst 12 Bosch Sicherheitssysteme

Läs mer

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4 INNEHÅLL Din spisfläkt Beskrivning 4 Inledning 4 Säkerhet Användning Underhåll Installation Försiktighetsåtgärder som du måste vidta 5 Utsugningssystem 6 Reglage 7 Rengöring 9 Fettfilter 10 Kolfilter 10

Läs mer

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Grattis till ditt köp av den elektriska kaminen Cozzy Fire. Läs noga igenom monterings- och bruksanvisningen samt säkerhetsföreskrifterna innan du använder produkten.

Läs mer

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Tack för att du valt en produkt från Honda Access. Läs igenom denna bruksanvisning noga före användning, för att kunna använda produkten rätt och säkert. Detta

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Hårtrimmer Professional Series Artikelnummer 9070-1162

B R U K S A N V I S N I N G. Hårtrimmer Professional Series Artikelnummer 9070-1162 B R U K S A N V I S N I N G Hårtrimmer Professional Series Artikelnummer 9070-1162 1 Hårtrimmer Professional Series Artikelnummer 9070-1162 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Hårtrimmern är avsedd för klippning och

Läs mer

BrukSAnviSning. SAFERA Siro R spisvakt

BrukSAnviSning. SAFERA Siro R spisvakt BrukSAnviSning SAFERA Siro R spisvakt v4.1.3 v4.1.3 SWE SWE Siro Siro r r 1 SAFErA oy SAFErA Siro r SpiSvAkt Bruksanvisning gratulerar till köpet av SAFErA Siro r spisvakt, som ökar säkerheten i ditt hem.

Läs mer

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska för raka trappor Modellnummer 420 Användarmanual Svenska Servicebok Det är viktigt för oss att våra trapphissar alltid hjälper Er att komma upp och ner från Era trappor på ett säkert sätt. Med tanke på

Läs mer

K 185P. Bruksanvisning

K 185P. Bruksanvisning K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna

Läs mer

INNOHOME Spisvakt SGK500 Bruksanvisning

INNOHOME Spisvakt SGK500 Bruksanvisning INNOHOME Spisvakt SGK500 Bruksanvisning www.innohome.com 1 Intelligent säkerhet för köket Grattis! Du är nu ägare till en av världens mest intelligenta spissäkerhetsprodukter. Innan du använder den här

Läs mer

Din manual SMEG DRY61E-1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3515403

Din manual SMEG DRY61E-1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3515403 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SMEG DRY61E-1. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Din manual SUUNTO MEMORY BELT http://sv.yourpdfguides.com/dref/2350515

Din manual SUUNTO MEMORY BELT http://sv.yourpdfguides.com/dref/2350515 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SUUNTO MEMORY BELT. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Värna om miljön! Får ej slängas bland hushållssopor! Denna produkt innehåller elektriska eller elektroniska komponenter som skall återvinnas. Lämna produkten för återvinning

Läs mer

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING Modell: AC-210 / AC-310 Vänligen läs noggrant igenom bruksanvisningen för att säkerställa korrekt användning, underhåll och installation. Spara manualen för framtida

Läs mer

Vi gratulerar dig till köpet av Läkemedelsomvandlaren för hemmabruk. Det är en kvalitetsprodukt av mått.

Vi gratulerar dig till köpet av Läkemedelsomvandlaren för hemmabruk. Det är en kvalitetsprodukt av mått. Introduktion Innehållsförteckning Produktbeskrivning Information om inandning Viktiga säkerhetsföreskrifter Beskrivning av de olika delarna Användning av produkten Rengöring av produkten Problemlösning

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

KULFORMAD HÖGTALARE. Bluetooth-högtalare med NFC-teknik. Användarhandbok

KULFORMAD HÖGTALARE. Bluetooth-högtalare med NFC-teknik. Användarhandbok Bluetooth-högtalare med NFC-teknik Användarhandbok Bäste kund, Tack för att du köpt en IRC-produkt. Vi är mycket glada att du har valt en av våra produkter. Vi är säkra på att du kommer att ha mycket glädje

Läs mer

MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR

MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR FULLSTÄNDIG BRUKSANVISNING KOMMA IGÅNG Gratulerar! Du har tagit det första steget mot yngre, piggare ögon genom att köpa denna produkt från FOREO. Passa på och

Läs mer

Brandskyddsinformation för enskild nyttjare

Brandskyddsinformation för enskild nyttjare Brandskyddsinformation för enskild nyttjare Brandskyddsutrustning i fastighetens gemensamma utrymmen Fastigheten är utrustad med två stycken pulversläckare, en kolsyresläckare samt sju stycken brandvarnare.

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning

Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning Symboler Notera Viktig information eller råd om handhavande. För enklare och säkrare användning. Tips Sparar tid och

Läs mer

Trådlös Rök Detektor SD14

Trådlös Rök Detektor SD14 Instruktions manual Trådlös Rök Detektor SD14 Passar till följande larm: Home Prosafe SC9100 och Homesafe SC14 Innehållsförteckning Kapitel: Sida: 1. Introduktion... 3 2. Funktion... 3 3. Säkerhets- och

Läs mer

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN MOT EN TRYGG OCH SÄKER FRAMTID EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN 1 Ta dig ut ur en brinnande byggnad, men gå inte in i röken! En brand är alltid överraskande, och rummet börjar genast fyllas av rök som är

Läs mer

INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet.

INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet. INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet. Luftens kapacitet att innehålla vattenånga är större ju högre temperatur luften

Läs mer

Bruksanvisning. Hårtork

Bruksanvisning. Hårtork Bruksanvisning Hårtork S 8 1 7 6 2 3 4 5 2 S Hårtork Anslutning till vägguttaget Apparaten bör endast anslutas till ett felfritt jordat uttag installerat enligt gällande bestämmelser. Se till att nätspänningen

Läs mer

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING 1 Översikt 2 Säkerhetsanvisningar När du använder elektrisk utrustning bör du alltid tänka på följande: Läs alla anvisningar innan du börjar använda löpbandet. FARA! Undvik

Läs mer

WaterFuse - Stuga. Användarmanual. Monteringsanvisning 1(16)

WaterFuse - Stuga. Användarmanual. Monteringsanvisning 1(16) WaterFuse - Stuga Användarmanual & Monteringsanvisning 1(16) Tack för att du har valt att köpa en automatisk vattenavstängare, WaterFuse. Vi hoppas att WaterFuse kommer uppfylla dina förväntningar på ett

Läs mer

BRUKSANVISNING (SE) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 2. SÄKERHETSANVISNINGAR 3. REKLAMATIONSRÄTT 1. FUNKTIONSÖVERSIKT

BRUKSANVISNING (SE) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 2. SÄKERHETSANVISNINGAR 3. REKLAMATIONSRÄTT 1. FUNKTIONSÖVERSIKT BRUKSANVISNING (SE) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 2. SÄKERHETSANVISNINGAR 3. REKLAMATIONSRÄTT 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 6 Elektrisk anslutning Fläkten är dubbelisolerad så det krävs ingen jordförbindelse.

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK. Vänligen läs denna manual innan du använder maskinen. Och spara den för framtida bruk.

INSTRUKTIONSBOK. Vänligen läs denna manual innan du använder maskinen. Och spara den för framtida bruk. INSTRUKTIONSBOK GB Modell No. PCMH45 Grattis! Vi vill tacka dig för att du valt vår luftfuktare PCMH45. Denna maskin har designats för att ge dig en behaglig rumsmiljö på ett energieffektivt sätt. Vänligen

Läs mer

Instruktioner för att använda MathackareN

Instruktioner för att använda MathackareN Instruktioner för att använda MathackareN Innehållsförteckning Säkerhet när det gäller MathackareN...86 Viktiga säkerhetsföreskrifter...87 Elektriska krav...88 Avfallshantering av elektrisk utrustning...88

Läs mer

DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR. 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt

DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR. 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR 2 1 3 4 5 2 1 3 4 5 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt 32 Svenska VARNINGAR OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning SPISVAKT STARTKNAPP LÄCKAGEVAKT 20837 v4.5.3 Athena-Spisec-AddOn-installation-manual-v4-SWE.indd 1 8.4.2015 21.21 Athena-Spisec-AddOn-installation-manual-v4-SWE.indd 2 8.4.2015 21.21

Läs mer

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 1 GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: A. Bra att veta före användning. B. Säkerhetsanordningar C. Installation och Användning D. Installera

Läs mer

Ljudsensor För trådlös avlyssning av brandvarnare. Ansluts i kortänden av spisvakten och stänger automatiskt av spisen/hällen vid larm.

Ljudsensor För trådlös avlyssning av brandvarnare. Ansluts i kortänden av spisvakten och stänger automatiskt av spisen/hällen vid larm. För ännu större säkerhet och användbarhet utökar du enkelt funktionen hos Rutabs spisvakter med våra trådlösa eller fasta tillbehör. Vi förser bland annat Sveriges omsorgsenheter, bostadsrättsföreningar,

Läs mer

BRUKSANVISNING. Den här produkten är i linje med det som föreskrivs i Direktiv 1999/5/EC

BRUKSANVISNING. Den här produkten är i linje med det som föreskrivs i Direktiv 1999/5/EC BRUKSANVISNING VARNING Innehåller smådelar, ej lämplig för barn under 3 å. Rör aldrig en roterande propeller. Flyg aldrig helikoptern ovanför någons huvud. En vuxen person bör alltid närvara när helikoptern

Läs mer

INSTALLATIONSHANDBOK. Läs igenom den här handboken och förvara den tillsammans med enheten.

INSTALLATIONSHANDBOK. Läs igenom den här handboken och förvara den tillsammans med enheten. INSTALLATIONSHANDBOK Läs igenom den här handboken och förvara den tillsammans med enheten. Innehåll 1. INLEDNING...3 2. FÖRBEREDELSE...3 2.1 Förpackningens innehåll...3 2.2 Nödvändiga verktyg...3 3. INSTALLATION...4

Läs mer

Nexa BRUKSANVISNING MODELL: SB Trådlös sändare/mottagare för sammankoppling av upp till 12 st brandvarnare. Batteridriven 6V R&TTE CE

Nexa BRUKSANVISNING MODELL: SB Trådlös sändare/mottagare för sammankoppling av upp till 12 st brandvarnare. Batteridriven 6V R&TTE CE Nexa BRUKSANVISNING MODELL: SB-2008 Trådlös sändare/mottagare för sammankoppling av upp till 12 st brandvarnare Batteridriven 6V R&TTE CE OBS! LÄS IGENOM OCH SPARA BRUKSANVISNINGEN Bruksanvisningen innehåller

Läs mer

Bruksanvisning. Spisec AddOn spisvakt 20836 V4.6.0

Bruksanvisning. Spisec AddOn spisvakt 20836 V4.6.0 Bruksanvisning Spisec AddOn spisvakt 20836 V4.6.0 Spisec AddOn spisvakt 1. Varningar Bruksanvisning Grattis till köpet av Spisec AddOn spisvakt. I denna anvisning beskrivs användning och underhåll av produkten.

Läs mer

Installationsanvisning - Spisvakt Prefi 2.2

Installationsanvisning - Spisvakt Prefi 2.2 Installationsanvisning - Spisvakt Prefi 2.2 Försäljning och support Rutab AB Tel: 0380-55 50 60 Lerbacksgatan 2 571 38 Nässjö order@rutab.se http://www.rutab.se Utvecklad och tillverkad av: Cabinova AB

Läs mer

CANDY4 HD II 20160419

CANDY4 HD II 20160419 CANDY4 HD II 20160419 2 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD II?... 6 2 Säkerhetsföreskrifter... 7 3 Vad finns i förpackningen?... 8 4 Fysisk beskrivning... 9 5 Kom igång... 11 5.1 Ladda batteriet...

Läs mer

DEN ULTIMATA BORSTEN FÖR ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING, SOM FÖRBEREDER FÖR RAKNING

DEN ULTIMATA BORSTEN FÖR ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING, SOM FÖRBEREDER FÖR RAKNING DEN ULTIMATA BORSTEN FÖR ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING, SOM FÖRBEREDER FÖR RAKNING BRUKSANVISNING KOMMA IGÅNG Gratulerar! Du har köpt LUNA TM 2 for MEN med T-Sonic TM som rengör och förbereder huden för

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold 1.0 ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold INNEHÅLLSFÖRTECKNING Teckenfönstrets symboler...2 Kontroller...2 Mottagarsymboler...3 Slå på mottagaren...5 Stänga av mottagaren...5 Ta emot och läsa meddelanden...6 Använda

Läs mer

Comfort Duett Svenska

Comfort Duett Svenska Bruksanvisning Comfort Duett Svenska Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Introduktion 3 Presentation av Comfort Duett 3 Funktioner - Comfort Duett 4 Komma igång 6 Volym 7 Batteri 7 Comfort Duett som

Läs mer

BRUKSANVISNING. ver. 1.2

BRUKSANVISNING. ver. 1.2 BRUKSANVISNING ver. 1.2 OBS Denna produkt är ämnad för barn över tre (3) år gamla. OBS Vi (Lillagunga) bär inget ansvar för eventuella olyckor eller skador som uppstått som följd av att ha missförstått

Läs mer

Installationsanvisningar PRO3-VAQ B. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar PRO3-VAQ B. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar PRO3-VAQ B Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

CHUBBSAFES EVOLVE BRUKSANVISNING

CHUBBSAFES EVOLVE BRUKSANVISNING CHUBBSAFES EVOLVE BRUKSANVISNING 1 Ref: BASS-0010-B/21.02.2014 Innehållsförteckning 1- EGENSKAPER... 4 1-1 Modeller... 4 1-2 Mått och vikt... 4 1-3 Interiör (standard och tillval)... 5 2- TRANSPORT...

Läs mer

125436/20111214. Swegon CASA PRE. Premium-styrteknik, bruks-och serviceanvisning samt eltekniska funktioner

125436/20111214. Swegon CASA PRE. Premium-styrteknik, bruks-och serviceanvisning samt eltekniska funktioner 125436/20111214 Swegon CASA PRE Premium-styrteknik, bruks-och serviceanvisning samt eltekniska funktioner Innehåll Användning 3 Underhållsanvisning 4 Eltekniska funktioner 5 2 www.swegon.com/casa Rätten

Läs mer

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01 Age 4+ RC-helikopter FLY M0 RC-helikopter FLY M0 Radio-ohjattava helikopteri FLY M0 RC-helikopter FLY M0 27 MHz 0979 2 SE RC-helikopter FLY M0 OBS! Läs denna bruksanvisning noggrant före användning. Spara

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

Bruksanvisning till Ping MKIII Dykmobiltelefon

Bruksanvisning till Ping MKIII Dykmobiltelefon Bruksanvisning till Ping MKIII Dykmobiltelefon Modeller DUF, DUR och DTU PING MARINELEKTRONIK 167 41 BROMMA www.pingmarine.com Ping Marinelektronik 2010 15 1 14 Innehåll 1 Introduktion... 3 2 Packlista...

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning Installations- och bruksanvisning Rörelsevakt 869 MHz 67007/97 V1.01 PLa 100921 Inledning Rörelsevakten är en TeleCare-sensor som ansluts till Tunstalls trygghetstelefoner och andra system från Tunstall

Läs mer

REKOMMENDATIONER OCH TIPS

REKOMMENDATIONER OCH TIPS REKOMMENDATIONER OCH TIPS Denna bruksanvisning är förutsedd för flera versioner av apparaten. Det är möjligt att vissa enskilda utrustningsdetaljer, inte berör din apparat. INSTALLATION Tillverkaren åtar

Läs mer

IKD 11750.0 GE (703043)

IKD 11750.0 GE (703043) BEDIENUNGANWEIUNG mit Montageanweisungen Instrucciones de Uso y de Montaje Instructions for use and installation Instructions d utilisation e avis de montage Instruηυes de uso com indicaηυes para montagem

Läs mer

Bruksanvisning Takfläkt EM 05 S + EM06 :

Bruksanvisning Takfläkt EM 05 S + EM06 : SV - Bruksanvisning Bruksanvisning Takfläkt EM 05 S + EM06 : Bästa kund, tack för att du valt att köpa en GUTMANN köksfläkt. Vänligen läs igenom följande bruksanvisning noggrant, detta ger dig information

Läs mer

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5.

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. ScandLarm Air Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. Koda enheter till kontrollpanelen... 7 5.1 Radera enhet...

Läs mer

Installations- och användningsmanual. Zaragoza

Installations- och användningsmanual. Zaragoza Installations- och användningsmanual Zaragoza Bäste Kund, Tack för att Ni valde en kamin från Kaminexperten. Denna produkt kommer ge Er många år av trivsel och värme. För att få optimal livslängd är det

Läs mer

FACE AND BODY SONIC CLEANSING SONIC CLEANSING. Bruksanvisning

FACE AND BODY SONIC CLEANSING SONIC CLEANSING. Bruksanvisning FACE AND BODY AND BODY SONIC CLEANSING SONIC CLEANSING Bruksanvisning 1 Interchangeable Brush Heads B A F Battery Indicator E C D 3 Speeds + Body Setting Charging Cradle G FIG. 1. CLARISONIC PLUS 3 VIKTIGA

Läs mer

Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende

Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende 1 Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende 1. Rutiner för installation av trygghetstelefon... 2 1.1 Viktigt att tänka på om vårdtagaren har... 2 ADSL-modem... 2 villalarm...

Läs mer

PERSONLIG ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING- BEHANDLING

PERSONLIG ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING- BEHANDLING PERSONLIG ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING- BEHANDLING BRUKSANVISNING KOMMA IGÅNG Gratulerar till att du har tagit första steget mot en perfekt, vacker hy genom köpet av ansiktsrengöringsborsten LUNA TM 2

Läs mer

Din manual AEG-ELECTROLUX A2649-6GS http://sv.yourpdfguides.com/dref/602497

Din manual AEG-ELECTROLUX A2649-6GS http://sv.yourpdfguides.com/dref/602497 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för AEG- ELECTROLUX A2649-6GS. Du hittar svar på alla dina frågor i AEG-ELECTROLUX A2649-6GS

Läs mer

DANA R. Felsökningsguide

DANA R. Felsökningsguide DANA R Felsökningsguide LARM OCH FELMEDDELANDEN FÖR INSULINPUMPEN SKÄRM BETYDELSE ÅTGÄRD Skärmen för svagt batteri visas när batteriet inte längre räcker till för att driva pumpen. Ett ihållande larm aktiveras

Läs mer

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING Läs anvisningarna noggrant före användning och spara på lämpligt ställe. Kontrollpanel sökning hastighet tid avstånd kalorier På/av Bruksanvisning Nödstoppbrytare

Läs mer

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion Läs igenom instruktionen noga innan aggregatet tas i bruk! Förord Instruktionen är universell för flera producerade vinkylaremodeller, utseende och illustrationer

Läs mer

LMLR-710 (Nätansluten mottagare/dörrklocka) LMLT-711 (Tryckknappsenhet/sändare för dörrklocka)

LMLR-710 (Nätansluten mottagare/dörrklocka) LMLT-711 (Tryckknappsenhet/sändare för dörrklocka) MODELL: LMLR-710 (Nätansluten mottagare/dörrklocka) LMLT-711 (Tryckknappsenhet/sändare för dörrklocka) LEARN-knapp Val av melodi Volymkontroll Blå lysdiod EGENSKAPER: * Självlärande trådlöst RF-system

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin

Bruksanvisning för gasolkamin Bruksanvisning för gasolkamin 430-042 Bruksanvisning i original 21.03.2013 Jula AB SÄKERHETSANVISNINGAR Läs bruksanvisningen noggrant innan användning! Läs bruksanvisningen innan du använder värmaren.

Läs mer

BRUKSANVISNING. SYR Safe-T

BRUKSANVISNING. SYR Safe-T BRUKSANVISNING SYR Safe-T 1 Innehållsförteckning 1. Tillämpningsområde 1 Tillämpningsområde 2 SYR Safe-T är ett effektiv anti-läckage system som följer internationella och rekommenderade standarder. Den

Läs mer

hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna?

hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna? hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna? var förberedd om olyckan skulle vara framme med bättre kunskap Med bättre kunskap om riskerna kan vi minska antalet bränder. Det är också

Läs mer

Din manual AEG-ELECTROLUX A2674-6GS http://sv.yourpdfguides.com/dref/602505

Din manual AEG-ELECTROLUX A2674-6GS http://sv.yourpdfguides.com/dref/602505 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för AEG- ELECTROLUX A2674-6GS. Du hittar svar på alla dina frågor i AEG-ELECTROLUX A2674-6GS

Läs mer

Air Swimmers. Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish

Air Swimmers. Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish Air Swimmers Instruktioner för montering och flygning av Air Swimmers Shark och Clownfish Bilderna visar Clownfish men instruktionerna är utbytbara för Shark. Videoinstruktioner (på engelska) kan hittas

Läs mer

Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100. Användarhandbok

Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100. Användarhandbok Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100 sv Användarhandbok Radiomottagare LE10 Innehållsförteckning sv 3 Innehållsförteckning 1 Säkerhetsinstruktioner 5 1.1 Allmänna säkerhetsinstruktioner 5 1.2 Driftsmiljö

Läs mer

SuperNova BabyCall. Bruksanvisning. Art nr: 221 810

SuperNova BabyCall. Bruksanvisning. Art nr: 221 810 Bruksanvisning SuperNova BabyCall Art nr: 221 810 Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46 (0)8-594 694 19 info@abilia.se www.abilia.se

Läs mer

Crux Lite Piezo TM Elektra FE Cook System TM

Crux Lite Piezo TM Elektra FE Cook System TM Crux Lite TM Crux Lite Piezo TM Elektra FE Cook System TM Canister mounted stove for outdoor use OIMUS clever COOKING SINCE 1899 Figure [1] Figure [2] Figure [3] Figure [4] Figure [5] Figure [6] Figure

Läs mer

Bruksanvisning. Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING

Bruksanvisning. Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING Bruksanvisning Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING Användarinformation Microsafe Mkomfy är en säkerhetsprodukt från EnöQue Svenska AB. En spis bör aldrig lämnas utan uppsyn under användande, även om säkerhetsutrustning

Läs mer

DISCRIMINATOR METALLDETEKTOR CS 100

DISCRIMINATOR METALLDETEKTOR CS 100 BRUKSANVISNING DISCRIMINATOR METALLDETEKTOR CS 100 BESKRIVNING Med Velleman Discriminator Metalldetektor kan du söka efter mynt, fornlämningar, smycken, guld och silver i princip var som helst. Discriminator

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Handledarmanus SFI Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Välkommen som handledare för utbildningen Brandsäkerhet i hemmet för SFI-elever. Syftet med utbildningen är att deltagarna ska förstå vilka

Läs mer

Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing

Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing Bruksanvisning Руководство по эксплуатации 1700583

Läs mer

LUNA mini 2 PERSONLIGT ANPASSAD & COOL RENGÖRING

LUNA mini 2 PERSONLIGT ANPASSAD & COOL RENGÖRING LUNA mini 2 PERSONLIGT ANPASSAD & COOL RENGÖRING BRUKSANVISNING KOMMA IGÅNG Gratulerar till att du har tagit första steget mot en perfekt, vacker hy genom köpet av ansiktsrengöringsborsten LUNA TM mini

Läs mer

Bruksanvisning PIR-900

Bruksanvisning PIR-900 Bruksanvisning PIR-900 KNOP REHATEK AB GIAB huset Ankdammsgatan 35 SE-171 67 Solna Tel: 020 12 12 34 KNOP REHATEK AB Version 2.3 2013-10-21 Innehåll 1 INNEHÅLL... 2 2 INTRODUKTION... 3 3 MONTERING / PLACERING...

Läs mer

Badrumselement med handdukstork

Badrumselement med handdukstork Badrumselement med handdukstork Modell: ETG500-, ETG700-, ETG900-, ETG100- och ETG100A-serien Bilden är endast avsedd som referens. Bilden överensstämmer inte nödvändigtvis med produkten i kartongen. Läs

Läs mer

Monteringsanvisning och Garanti

Monteringsanvisning och Garanti Monteringsanvisning och Garanti Sängen som ger dig mer Stjärnbädden har en tydlig filosofi att ge högsta kvalitet, bästa sovkomfort och att alltid erbjuda riktigt prisvärda sängar Med en säng från Stjärnbädden

Läs mer

Bruksanvisning mind TM 220. m2-x Allt-i-örat hörapparat

Bruksanvisning mind TM 220. m2-x Allt-i-örat hörapparat Bruksanvisning mind TM 220 m2-x Allt-i-örat hörapparat Din hörapparat (ifylles av audionom) Datum: Batteristorlek: Lyssningsprogram Master Nybörjare Musik TV Komfort Audibility Extender T Programnummer

Läs mer

Doro Secure 211. + Doro Secure 271. Svenska

Doro Secure 211. + Doro Secure 271. Svenska Doro Secure 211 + Doro Secure 271 Svenska 1 2 3 7 4 5 8 6 9 Översikt 1. Gul knapp 2. Nödknapp 3. Blå knapp 4. Högtalare 5. Mikrofon 6. Statuslysdioder 7. Radioutlösare 8. Väggmontering 9. Strömkälla I

Läs mer

Dator i-series. DATORHANDBOK Reebok i-series-20090220

Dator i-series. DATORHANDBOK Reebok i-series-20090220 Dator i-series DATORHANDBOK Reebok i-series-20090220 ! Läs noggrant igenom försiktighetsåtgärderna som ingår i monteringsanvisningarna innan du monterar eller använder ditt träningsredskap. DISPLAY 1

Läs mer

FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL

FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL Vad roligt att du köpt en av våra produkter! Visste du att... grundades 1976, och var dom första att tillverka bilstereo med autoreverse deck funktion

Läs mer

VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR FARA: VARNING:

VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR FARA: VARNING: VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR DET ÄR MYCKET VIKTIGT ATT DU VÄRNAR OM DIN EGEN OCH ANDRAS SÄKERHET. Detta häfte innehåller en mängd viktiga säkerhetsanvisningar som även återfinns på apparaten. Läs och iaktta

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till att minska

Läs mer

Bruksanvisning. Ronda EC

Bruksanvisning. Ronda EC Bruksanvisning Ronda EC Bäste kund, Om du följer rekommendationerna i denna bruksanvisning kommer produkten att fungera optimalt och förbli effektiv i många år. INNEHÅLL REKOMMENDATIONER OCH TIPS 3 EGENSKAPER

Läs mer

Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem

Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem Copyright 2014 QleanAir Scandinavia 2 KAPITEL 1 Säkerhetsinformation 1.1. Inledning Detta kapitel innehåller säkerhetsinformation. AirQlean

Läs mer

Badrumsfläkt och Värmeförflyttare Bruks- och monteringsanvisning. klimatfabriken.se

Badrumsfläkt och Värmeförflyttare Bruks- och monteringsanvisning. klimatfabriken.se Badrumsfläkt och Värmeförflyttare Bruks- och monteringsanvisning klimatfabriken.se Viktigt! Läs noga igenom denna anvisning innan användning. Fläkten är anpassad för fast installation och ska installeras

Läs mer

Spisfläkt Exklusiv E

Spisfläkt Exklusiv E Spisfläkt Exklusiv E /126091/2014-11-14 (11492) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten.

Läs mer

Portabel luftavfuktare

Portabel luftavfuktare Portabel luftavfuktare Bruksanvisning MRD10/12/15 1. LÄS BRUKSANVISNINGEN FÖRST. 2. KONTAKTA ÅTERFÖRSÄLJAREN OM DU UNDRAR ÖVER NÅGOT. 3 1 2 VIKTIGA DELAR 7 4 ➀ Reglagepanel ➁ Handtag ➂ Torrluftutblås ➃

Läs mer

BLENDER METOS HBB250 MG4117102. Bruksanvisningar. 07.09.2015 Rev.1.1

BLENDER METOS HBB250 MG4117102. Bruksanvisningar. 07.09.2015 Rev.1.1 BLENDER METOS HBB250 MG4117102 Bruksanvisningar 07.09.2015 Rev.1.1 VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER VARNING När man använder elektriska apparater bör man följa de elementära säkerhetsanvisningarna, inklusive

Läs mer

Installationsanvisning. UV-filter Sterilight

Installationsanvisning. UV-filter Sterilight Installationsanvisning UV-filter Sterilight Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Home Prosafe 1132 GSM larm (Art.nr. 36-2868)

Home Prosafe 1132 GSM larm (Art.nr. 36-2868) Snabbstartguide Home Prosafe 1132 GSM larm (Art.nr. 36-2868) 1) Förbereda kontrollpanelen för uppstart a) OBS! innan SIM-kortet Knappbeskrivning monteras i kontrollpanelen - Stegar uppåt i menyn måste

Läs mer

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk.

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. SANGEAN PR-D4 Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. VIKTIGA SÄKERHETS ANVISNINGAR 1. Läs dessa instruktioner. 2. Spara dessa instruktioner. 3. Beakta alla

Läs mer

Användarhandbok för Nokia Bildram SU-4. 9310659 Utgåva 1

Användarhandbok för Nokia Bildram SU-4. 9310659 Utgåva 1 Användarhandbok för Nokia Bildram SU-4 9310659 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten SU-4 uppfyller villkoren i följande EU-direktiv:

Läs mer

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Läs mer

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170 MANUAL FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750 www.exergon.se Tel. 08-7420170 TEKNISKA SPECIFIKATINER Modell Ruby Kero Konvektor typ Strålningskonvektor Strålningskonvektor Värmeeffekt

Läs mer