Technical Method For Producing 3D Audio

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Technical Method For Producing 3D Audio"

Transkript

1 Technical Method For Producing 3D Audio Sammanfattning Denna aktivitet har förenat tre företag i Umeå, A2 (del i Orcab AB), Oryx Prototyping AB och Dohi Sweden AB, i en gemensam undersökning av hur man kan använda 3D-ljud inom simulations- och den mobila underhållningsindustrin.

2 Bakgrund Den initiala tanken väcktes när A2 hade konstruerat ett så kallat Binaural Head (konsthuvud) och funderade hur det praktiskt skulle kunna användas till annat än artistiska och audiofila musikinspelningar. Tillsammans med den teknik som nu finns för att simulera binauralt ljud gjorde att detta borde vara intressant för såväl den mobila underhållnings- som industrisimulatorindustrin, som har det gemensamt att en användare i praktiken spelar ett spel, som i många fall ska vara så realistiskt som möjligt. Oryx Prototyping, som är världsledande inom maskinsimulering samt Dohi Sweden, utvecklare inom bland annat mobilspel, hade båda redan utifrån sin horisont stött på och funderat kring användning av 3D-ljud, men ville undersöka detta vidare i gemensamt syfte. Förutsättningar 3D-ljud brukar definieras som antingen en ljudmiljö där ljud omsluter lyssnaren från alla håll, eller möjligheten att kunna positionsbestämma ett punktljud enbart utifrån två ljudkällor i såväl X- och Y- som Z-led. Båda definitionerna är aktuella för denna aktivitet och således värda att undersöka vidare. Människans nedärvda förmåga att uppleva 3D-ljud kommer genom att jämföra ljudet som det kommer fram till det ena örat, med ljudet som kommer fram till det andra. Denna skillnad bestäms av flera yttre faktorer. De mest signifikanta är: Tidsdifferens den skillnad i tid det tar för ett ljud att nå fram till det ena respektive det andra örat. Ljudstyrkedifferens den skillnad i ljudstyrka som blir när ett ljud når ena örat och till exempel måste resa genom huvudet eller andra hinder för att nå det andra örat. Frekvensdifferens ytterörats form gör att människan upplever ett ljuds frekvensinnehåll olika beroende på hur vi är vända i förhållande till ljudet. Det finns tre sätt att tillverka 3D-ljud: Inspelning Realtidsberäknad dataprocessing Icke realtidsberäknad dataprocessing (även kallat offline ) Inspelning Binaural Head har funnits länge, som en erkänd stereoinspelningsteknik (stereo i detta fall innebär inspelning med enbart två mikrofoner), men har levt en tämligen undanskymd tillvaro. Den främsta orsaken till det, förutom att tekniken varit dyr och svårtillgänglig, är att dess fulla kapacitet bara kan upplevas via

3 lyssning med hörlurar. Fördelarna med binaural head är att det är den överlägset mest närvarorealistiska stereoinspelningstekniken, då den tar hänsyn till alla människans fysiska egenskaper att ta upp ljud, nämligen ytteröra, hörselgång, huvud och ibland kropp. Därav har tekniken givits namnet konsthuvud, eller dummy head på engelska. Ett konsthuvud är således helt enkelt ett konstgjort huvud med mikrofoner i öronen. Denna metod ger ett naturtroget ljud både i fallet 3D-ljud som omslutande ljudmiljö, och punktljud, men har sin stora nackdel i att det är helt statiskt och således inte på enkelt sätt kan användas i applikationer där miljön, eller användaren, förflyttar sig kontinuerligt. Realtidsberäknad dataprocessing Binauralt ljud handlar om att exakt kontrollera ljudet som når respektive öra. Viktigast är direktljudet från en ljudkälla, som träffar örat först, eftersom det bestämmer den upplevda riktningen till ljudkällan. Därefter kommer efterklangen, då ljudet studsar runt med avtagande energi och slutligen når örat indirekt. Detta ger en känsla av rummets form och beskaffenhet. HRTF (head related transfer function) används för att få ljudet att låta som att det kommer från en given riktning (genom att simulera hur örat och kroppen påverkar inkommande ljud). Förutom direktljudet kan även indirekta studsar filtreras med HRTF, förutsatt att ljudets spridning i rummet har beräknats så att alla riktningar är kända. För att kunna hantera detta finns det metoder för att summera den totala ljudbilden i två eller tre dimensioner, ett sådant är Ambisonics B-format. Ljudets akustiska spridning i rummet kan beskrivas med ett impulssvar. Det är något förenklat ett knäppljud (idealiskt en dirac-puls) vars efterklang spelas in. Även HRTF kan beskrivas med impulssvar. När ett impulssvar appliceras på ett (torrt) ljud som simuleras görs detta genom faltning. Det är en metod där varje sampling multipliceras med impulssvaret och adderas till resultatet. För att det ska bli effektivt gör man i regel beräkningarna med FFT (faltning motsvaras av multiplikation i frekvensdomänen). Denna metod simulerar punktljud i ett virtuellt tredimensionellt rum och kan i högsta grad användas i realtid för rörliga ljudkällor och/eller rörliga användare. Däremot är samplingsprocessen avancerad och kräver för bästa resultat en helt ekofri ljudlab-miljö. Offline dataprocessing Det finns binaurala och 3D-ljudplugin som används i ljudsequencerprogram. Dessa använder ovan beskrivna metod för att kunna placera in ett ljud i en fiktiv 3D-ljudmiljö. Denna metod går att jämställa med realtidsmetoden på alla punkter utom att den just inte kan styras i realtid.

4 Undersökningen Det vi ville undersöka i denna aktivitet var: 1) Vilka (om någon) metoder finns idag för 3D-ljud i realtidssystem? 2) Vilken metod, inspelad eller processad, ger den lättast positionerbara och mest naturtrogna ljudåtergivningen? 3) Hur kan man som tre företag med olika kompetenser hitta samarbetsmöjligheter och dra nytta av varandra för att nå fram till målet? Dohi Sweden och Oryx Prototyping undersökte vad som idag är gjort på programmeringsområdet och om det kanske finns något system som är färdigt att använda i programmeringsmiljöer. Befintliga system/utvecklingsmiljöer som använder HRTF, samt kort subjektiv kommentar: OpenAL Inte så bra HRTF metod. Svårt att höra skillnad på fram/bak och under/over. Väldigt analytisk metod för binauralt ljud, verkar förlita sig på enkla matematiska ekvationer för att ändra nivåer på ljudet (ingen fasförskjutning eller dylikt). PapaEngine Försökte få tillgång till en licens för att kunna testa men fick ej tillgång till koden. Däremot verkar spelet PapaSangre (som är baserat på papaengine) ha ungefär samma problem som OpenAL. Ghost Dynamic Binaural Audio Kontaktade utvecklarna om att få tag på koden för utvärdering men fick ej svar. Verkar dåligt underhållet. FMOD FMOD uppger att det finns en HRTF-baserat upplevelse-läge. Men vid test av verktygen för detta så verkar det vara mer fokus på surround-ljud än binauralt. Enligt utsagor på forum så saknar de fortfarande ett bra system för binauralt ljud. Skall däremot finnas möjlighet att placera ut occluders (objekt) som blockerar ljud, vilket kan öka rumskänslan. CLAM / Blender Game Engine CLAM är ett system för att experimentera med ljud. Det finns inget inbyggt stöd för binauralt ljud i CLAM, utan Blender Game Engine använder det för att implementera sin egen variant. Finns några filmer på nätet, men ingen som övertygar.

5 A2 genomförde ett antal inspelningar, processade ljud samt genomförde ett lyssningstest med en grupp människor i syfte att hitta en metod som var bättre än de andra i termer av positioneringsbarhet samt naturtrogenhet. Inspelningarna skedde på två sätt. Den första utomhus i urban skogsmiljö, där konsthuvudstereo och vanlig stereo spelade in omgivningen. Den andra inspelningen skedde i studiomiljö där ett surroundsystem fick agera kontrollerad ljudmiljö. Där spelades punktljud upp från de fem olika högtalarna och spelades in av såväl konsthuvud, dels binaurala mikrofoner instoppade i öronen på en medarbetare, dels referensinspelning i stereo. Till detta processades originalljuden med binaurala plugin för att uppnå samma effekt. Ett lyssningstest skapades för ändamålet där försöksgruppen utifrån sina hörlurar skulle spela upp de inspelade/processade ljuden och dra dem till den högtalare från vilken de misstänkte att de spelats upp. De data som framkom sammanställdes till ett läsbart resultat. (Då ljudkällan i testet var ett vanligt 5.1-system är det i ordets egentliga bemärkelse inte 3D-ljud, då Y-led (upp/ner) är exkluderat, men i detta fall är det Z-led (fram/bak) som är det mest intressanta.) Resultat HRTF I de korta testerna som utfördes av befintliga utvecklingsmiljöer, fanns inget system som hanterar binauralt ljud riktigt bra. Upplevelsen var att det saknades en känsla för rummet, vilket gjorde det svårt att få riktning genom att bara ändra volymen på de olika kanalerna i ljudet. Det verkar inte göras så mycket med frekvensinnehåll och fasskiftning på ljudet för att öka positioneringen. Lyssningstest I det ena lyssningstestet jämfördes punktljud via fyra olika inspelnings- /mixmetoder: * Binaural Head 1 (Dummy head, with ear canal) * Binaural Head 2 (Jonas head, mics in-ear without ear canal) * Binaural Mix (Logic Binaural Mix Plugin) * Wide Stereo (X/Y 120 angle) Här fick lyssnaren gissa/bestämma varifrån ett ljud eminerade i ett tvådimensionellt rum. Datat visade att bäst allmän riktningsupplevelse gavs av Binaural Mix, följt av Jonas Head, Binaural Head och Stereo.

6 Om vi koncentrerar oss på de ljud som spelades upp bakom lyssnaren, vilka också är de som bör vara allra svårast att återge på ett riktningsnaturligt sätt, föll resultatet lite annorlunda: Bäst var fortfarande Binaural Mix med 73%, men denna gång följt av Binaural Head och Jonas Head. Stereo var fortfarande "sämst". Det andra lyssningstestet gjordes med en annan grupp människor som fick tre versioner av en ljudmiljö (skogsmiljö) uppspelade för sig. Här var uppgiften att rangordna dem efter parametern "naturlighet", dvs vilken miljö som kändes mest verklig och där man fick störst närvarokänsla. Här testades: * Binaural Head * Wide Stereo * Binaural Mix Binaural Head fick högst betyg av 100% av rösterna, följt av Wide stereo. Binaural Mix fick klart sämst betyg. Diskussion Resultatet är till stora delar inte särskilt överraskande, men vad som var överraskande var att skillnaden i upplevelse inte var lika stor som jag trott. Alla höll sig i ett spann från 69-44%. (Procenttalet är helt enkelt antal rätta svar från testdeltagarna.) För att konkludera detta, säger undersökningen att bäst för punktljud är ljud mixade med Binaural Mix-processen i Logic Pro. Detta är dock den enda metod som inte är påverkad av det omgivande rummet, så vi kan inte veta hur utgången blivit i ett ekofritt rum. Detta är dock inte fallet när det gäller en 3D-ljudmiljö. Här är det absolut bästa att spela in med Binaural Head. Det är inte konstigt att Binaural Mix fick klart sämst betyg, då det är ett verktyg för att placera ett ljud i ett befintligt rum, snarare än att bygga rummet självt. Det bearbetade ljudet hade alldeles för många artefakter för att upplevas naturligt. Följaktligen borde det stå bortom all rimlig tvivel att det mest naturliga resultatet uppnås genom att blanda Binaural Head-inspelade miljöljud med HRTFbearbetade punktljud. Det känns som att testen gav det resultat vi gissade/önskade. Resultatet hade förmodligen blivit än mer övertygande om inspelningen hade skett i ett ekofritt rum. Hur kan binauralt ljud förbättra upplevelsen i en simulator? En simulator återger inte en exakt bild av verkligheten, utan bara en approximation. Därför får man inte samma närvarokänsla och det är ofta lite svårare att uppfatta vad som sker. Positionerat ljud skulle bidra till att förbättra upplevelsen och ge en tydligare bild av omgivningen. Eftersom simulatorn har

7 begränsningar kan det även vara önskvärt att förstärka återgivningen av den information som faktiskt finns. För detta lämpar sig positionerat ljud utmärkt. När man kör en hjullastare i simulatorn kan exempelvis en tydlig riktning på ett ljud från omgivningen öka närvarokänslan, även om det i verkligheten skulle vara svårt att höra riktningen då hytten är ljudisolerad. I en simulator kan vi tänka oss tre olika metoder för att realisera binauralt ljud: 1. Genom vanliga hörlurar, vilket är det enklaste 2. Högtalare i nackstödet på varje sida nära öronen 3. Vanliga stereohögtalare med cross-talk cancellation Det kan nämnas att dolby surround och liknande tekniker hamnar utanför denna studie eftersom de inte är binaurala (och därför heller aldrig kan ge samma närvarokänsla). Oavsett teknik måste man känna till huvudets orientering för att kunna generera rätt ljud. För att cross-talk cancellation ska fungera behöver man dessutom känna till huvudets position (så att de exakta avstånden mellan högtalare och öron kan beräknas). Fortsättning A2 Detta är ett stort område och denna aktivitet enbart en liten skrapning på ytan. Vi har sammanställt ett antal punkter vilka skulle vara av värde för en fortsatt undersökning. * Undersöka metoder för binaural uppspelning med högtalare. * Genomföra ändamålsenliga live-test i en demonstrator, simulator och/eller spel. * Undersöka användning av head-tracking-system för ljud. Oryx Hur ska vi då utöka vår befintliga simulator med binauralt ljud? Det ljud vi har i dagsläget är pinsamt dåligt. Det enda som är bra är att vi faktiskt använder OpenAL för syntetiseringen, vilket möjliggör ganska enkel integration. Ett skiss på upplägg skulle kunna se ut så här: Steg 1 Uppgradera till senaste versionen av OpenAL Soft, som har stöd för HRTF (från och med version 1.14). Kör med hörlurar och Occuls Rift för att spåra huvudrörelser.

8 Steg 2 Välj ett lämpligt scenario och se över hur ljudkällor etc är uppsatta. Eftersom kraven varit väldigt lågt ställda tidigare krävs förmodligen en del pillande för att få det riktigt bra. Steg 3 Utvärdera alternativa lösningar för att spåra huvudrörelser så att vi slipper HMD. Steg 4 När ljudet är bra i hörlurar kan vi testa och utvärdera olika högtalarlösningar. Dohi Sweden Projektet har varit väldigt lärorikt för oss, och vi har haft möjlighet att lära känna framtida samarbetspartners på ett bra sätt. Vi har lärt oss hur effektfullt det kan vara att använda sig av binauralt ljud för att förhöja spelupplevelsen och närvarokänslan. Däremot har det varit svårt att, utan visuellt stöd, kunna generera ljud som användaren upplever komma från en viss position. Mycket av dessa problem är implementations- och hårdvaruberoende. Vi har till exempel upptäckt att stödet för binauralt ljud på iphone är begränsat, där stödet för samma implementation fungerar mycket bättre på en dator. I slutändan kommer vi att vilja använda binauralt ljud i framtiden, men då tillsammans med visuella intryck för att förstärka upplevelsen. Vi kommer också vilja titta på möjligheter till egna eller externa programmeringslösningar som skulle kunna ha mer funktionalitet än t.ex. OpenAL, som är standard i flera system (därav iphone och OS X). Vi ser ett behov av ett fortsatt arbete tillsammans med A2 och Oryx för att ta detta vidare till nästa nivå, och på samma gång dela på bördan att uppfinna hjulet själva.

9 Bilaga 1 (Bilder) Skärmdump Lyssningstest, sida 1 Skärmdump, Lyssningstest, sida 2

10 Konsthuvudet Samuel i skogen Samuel i studion

11 Zoom H4n som stereomikrofon

Ljudteknik 5p tch Hz from Scra

Ljudteknik 5p tch Hz from Scra tch Hz from Scra Ljudteknik 5p Innehåll Ljudintryck, mikrofonteknik och stereofoni Hörandet Örats känslighet för ljud Örats förmåga att uppfatta riktningar Stereofoni Lyssningsplats Uppfattbara riktningar

Läs mer

Fö 6 20080207 Inspelningsrummet. [Everest kapitel 20 och 22-24]

Fö 6 20080207 Inspelningsrummet. [Everest kapitel 20 och 22-24] ETE319 VT08 Fö 6 20080207 Inspelningsrummet [Everest kapitel 20 och 22-24] Det krävs en rad olika övervägande för att bygga ett lyckat inspelningsrum. Hur rummet skall konstrueras och se ut beror till

Läs mer

QUBE HÖGTALARE GOLVHÖGTALARE SOM FYLLER HELA DITT RUM MED REFLEKTERAT LJUD

QUBE HÖGTALARE GOLVHÖGTALARE SOM FYLLER HELA DITT RUM MED REFLEKTERAT LJUD QUBE HÖGTALARE GOLVHÖGTALARE SOM FYLLER HELA DITT RUM MED REFLEKTERAT LJUD 2 Traditionella högtalare med högtalarmembranen riktade rakt framåt ger en koncentration av riktat ljud rakt framåt. Speciellt

Läs mer

Effekter och ljudprocessorer

Effekter och ljudprocessorer 2008-09-22 Effekter och ljudprocessorer Mixern är ljudteknikerns främsta elektriska redskap för att påverka ljudet. Den ger möjlighet att justera nivå och klangfärg (med EQ). Men det kan behövas fler möjligheter

Läs mer

Qosmio: Upplev skillnaden

Qosmio: Upplev skillnaden Qosmio: Upplev skillnaden PERSONAL COMPUTER HDD/DVD Qosmio TM en avancerad ljudupplevelse RECORDER LCD TV WITH TRUBRITE DISPLAY VIRTUAL SURROUND Genom att lansera Qosmio, ett system för mobil underhållning

Läs mer

Personlig assistans som den ska vara

Personlig assistans som den ska vara Personlig assistans som den ska vara Inledning om personlig assistans Varje sida som ska driva trafik till personlig assistans behöver vara utformad på rätt sätt. Det finns en hel del villkor som är viktiga

Läs mer

Resultatet av ditt hörseltest

Resultatet av ditt hörseltest Din hörsel Resultatet av ditt hörseltest Dina hörtrösklar är: Frekvens i hertz (Hz) 125 250 500 1000 2000 4000 8000 0 10 20 30 40 50 Hörtröskel i decibel (db HL) 60 70 80 90 100 110 120 2 Noteringar: 3

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

Disposition. Antalet mikrofoner som behövs beror på vad du ska spela in. Vilken mikrofon ska jag välja? Hur nära ska mikrofonerna placeras?

Disposition. Antalet mikrofoner som behövs beror på vad du ska spela in. Vilken mikrofon ska jag välja? Hur nära ska mikrofonerna placeras? Mikrofonteknik i olika genrer 1 Mikrofonteknik mikrofonval, avstånd och placering 2 Disposition Vilken mikrofon ska jag välja? Hur nära ska mikrofonerna placeras? Närmickning Avståndsmickning Var ska mikrofonen

Läs mer

För att du ska vara garanterad ett fullgott skydd måste du bära hörselskydden. Anslutningskablar

För att du ska vara garanterad ett fullgott skydd måste du bära hörselskydden. Anslutningskablar Våra produkter är enkla att använda Alla elektroniska funktioner styrs via distinkta tryckknappar, vilket gör skydden mycket enkla att använda. Den inbyggda minnesfunktionen kommer ihåg dina senaste inställningar

Läs mer

VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL?

VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? Ljud och hörsel VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? Interaktionsdesign ligger flera decennier bakom filmindustrin George Lucas (1977): Ljudet är halva upplevelsen VARFÖR

Läs mer

Binaural ljuddesign i 3D-spel. - En studie om vilka effekter en binaural ljuddesign kan ha i en 3D-spels miljö

Binaural ljuddesign i 3D-spel. - En studie om vilka effekter en binaural ljuddesign kan ha i en 3D-spels miljö Blekinge Tekniska Högskola Sektionen för planering och mediedesign VT -2012 Kandidatarbete i medieteknik 30 hp Binaural ljuddesign i 3D-spel - En studie om vilka effekter en binaural ljuddesign kan ha

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

C-UPPSATS. Låter konsthuvudstereo illa vid högtalarlyssning?

C-UPPSATS. Låter konsthuvudstereo illa vid högtalarlyssning? C-UPPSATS 2008:326 Låter konsthuvudstereo illa vid högtalarlyssning? Curi Bülent Luleå tekniska universitet C-uppsats Ljudteknik Institutionen för Musik och medier Avdelningen för Medier och upplevelseproduktion

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR

UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR BAKGRUND......s 1 METOD....s 2 RESULTAT........s 3-8 LÄSKORTENS INFOPELARE........s 3 LÄSKORENS DESIGN.......s 4 KORTLÄSARE.... s

Läs mer

Skydd, förstärkning och kommunikation

Skydd, förstärkning och kommunikation Skydd, förstärkning och kommunikation hörselskydd med många funktioner Våra produkter är enkla att använda Alla elektroniska funktioner styrs via distinkta tryckknappar, vilket gör skydden mycket enkla

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Studien. Teknik. Akustik. Enkätundersökning. En kvalitativ, explorativ studie av ett case. Bestående av tre delar:

Studien. Teknik. Akustik. Enkätundersökning. En kvalitativ, explorativ studie av ett case. Bestående av tre delar: Studien En kvalitativ, explorativ studie av ett case Bestående av tre delar: Teknik Akustik Enkätundersökning Redovisning av Enkätsvar: från lyssnare, musiker, anställda Subjektiv hörselstatus Ljudkvalitet

Läs mer

Nordiska språk i svenskundervisningen

Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Innehåll Inledning 6 Lärarna i årskurs 4-6 i grundskolan 8 Lärarna i årskurs 7-9 i grundskolan 11 Lärarna i gymnasieskolan

Läs mer

COMFORT DIGISYSTEM. Flermikrofonsystem

COMFORT DIGISYSTEM. Flermikrofonsystem COMFORT DIGISYSTEM Flermikrofonsystem Delaktighet och självförtroende Varför flermikrofonsystem? Att höra bra i skolan är viktigt både för inlärningen och den sociala gemenskapen. Men för en elev med hörapparat

Läs mer

HKTS30SAT-2. Två Satellit högtalare. Designed to Entertain. Bruksanvisning Svenska

HKTS30SAT-2. Två Satellit högtalare. Designed to Entertain. Bruksanvisning Svenska HKTS30SAT-2 Två Satellit högtalare Bruksanvisning Svenska Designed to Entertain. Harman Kardon HKTS30SAT-2 Inledning Tack för att du köpt Harman Kardon HKTS30SAT-2 högtalarpar, med vilket du kan uppleva

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

Effekter av konkurrens. Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar

Effekter av konkurrens. Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar Effekter av konkurrens Utdrag ur undersökningen om äldreomsorgens framtidsutmaningar Inledning Innehållet i den här rapporten bygger på djupintervjuer med kommunala chefer (socialchef, äldreomsorgschef,

Läs mer

GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM

GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM 20120529 ABSTRAKT En post mortem på mitt ios-projekt. Utmaningen låg i att under 10 veckors tid sätta sig in i en plattform och programspråk jag aldrig använt förut. Jag har

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet. Introduktionsworkshop - Bygg ett akvarium i Scratch

Digitalt lärande och programmering i klassrummet. Introduktionsworkshop - Bygg ett akvarium i Scratch Digitalt lärande och programmering i klassrummet Introduktionsworkshop - Bygg ett akvarium i Scratch Introduktion Scratch är en programmeringsomgivning utvecklad av forskare på Massachusetts Institute

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

NYHET! 3.495,- Bose SoundLink trådlös mobilhögtalare

NYHET! 3.495,- Bose SoundLink trådlös mobilhögtalare NYHET! Bose SoundLink trådlös mobilhögtalare Premiumvariant av SoundLink i exklusiv design. Kraftfullt, detaljerat ljud ger liv åt din musik. Ansluts trådlöst till en mobiltelefon, läsplatta eller en annan

Läs mer

Trådlös anslutning till de viktiga sakerna i livet

Trådlös anslutning till de viktiga sakerna i livet Trådlös anslutning till de viktiga sakerna i livet Stark, osynlig anslutni ng till de viktiga sakerna i ditt liv... Människor och omgivningar Njut av ett fylligt och skarpt ljud och ett system som trådlöst

Läs mer

Procedurell grottgenerator och eld i GLSL. Marcus Widegren

Procedurell grottgenerator och eld i GLSL. Marcus Widegren Procedurell grottgenerator och eld i GLSL Marcus Widegren 14 januari 2012 Innehåll 2 Sammanfattning Jag har gjort en enkel procedurell grottgenerator i GLSL och C++. För belysning används en fackla, som

Läs mer

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Personligt Mästerskap - Träningsjournal. Samtliga åtta program som ingår i Personligt Mästerskap är cirka 20 minuter långa. De innehåller alla samma

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

36 träfigurer (20 träfigurer och 9 halvfigurer som kan stå i spår, 7 magnetiska träbitar)

36 träfigurer (20 träfigurer och 9 halvfigurer som kan stå i spår, 7 magnetiska träbitar) Art.nr. 21006 ToPoLoGo "Visio" Innehåll: 1 trälåda med en spegelsida och en magnetisk sida Basbräda (med räfflade slitsar/räfflat rutnät) 36 träfigurer (20 träfigurer och 9 halvfigurer som kan stå i spår,

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Handbok Kstuds. Tomasz Boczkowski Granskare: Eugene Trounev Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Kstuds. Tomasz Boczkowski Granskare: Eugene Trounev Översättare: Stefan Asserhäll Tomasz Boczkowski Granskare: Eugene Trounev Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 6 2 Hur man spelar 7 3 Spelets regler, strategi och tips 8 3.1 Spelets regler........................................

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Grundläggande Akustik

Grundläggande Akustik Läran om ljud och ljudutbredning Ljud i fritt fält Ljudet utbreder sig som tryckväxlingar kring atmosfärstrycket Våglängden= c/f I luft, ljudhastigheten c= 344 m/s eller 1130 ft/s 1ft= 0.3048 m Intensiteten

Läs mer

Motivering och kommentarer till enkätfrågor

Motivering och kommentarer till enkätfrågor ga 2 Motivering och kommentarer till enkätfrågor Kön Valet av denna variabel grundar sig på att vi vill se om det finns några skillnader mellan kön och hur de rekryterar. Kommentar: Vi hörde på namnet

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar Aktivitetsbeskrivning Denna aktivitet är utformat som ett spel som spelas av en grupp elever. En elev i taget agerar Gömmare och de andra är Gissare. Den som är gömmare lagrar (gömmer) tal i några av räknarens

Läs mer

Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen

Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen Mälardalens Högskola Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen KPP306 Produkt- och processutveckling Joakim Vasilevski 10/4/2012 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Skisser... 3

Läs mer

Javisst! Uttrycken kan bli komplicerade, och för att få lite överblick över det hela så gör vi det så enkelt som möjligt för oss.

Javisst! Uttrycken kan bli komplicerade, och för att få lite överblick över det hela så gör vi det så enkelt som möjligt för oss. 8-2 Förenkling av uttryck. Namn: eller Konsten att räkna algebra och göra livet lite enklare för sig. Inledning I föregående kapitel lärde du dig vad ett matematiskt uttryck är för någonting och hur man

Läs mer

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI MEDLEMSENKÄT -2003 Vi har sedan några år tillbaka frågat våra medlemmar hur de upplever sin arbetssituation inom några områden. I sammanställningen har vissa

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

SPELREGLER. 2-4 deltagare från 10 år

SPELREGLER. 2-4 deltagare från 10 år SPELREGLER 2-4 deltagare från 10 år Fläta samman orden i Alfapet! Med hjälp av bokstavsbrickor och god uppfinningsrikedom bildar ni ord kors och tvärs över spelplanen. Prova gärna spelvarianter där ni

Läs mer

att koncentrera sig, att bibehålla uppmärksamheten, att minnas osv., som orsakades av att så mycket energi gick åt till att bearbeta den förändrade

att koncentrera sig, att bibehålla uppmärksamheten, att minnas osv., som orsakades av att så mycket energi gick åt till att bearbeta den förändrade att koncentrera sig, att bibehålla uppmärksamheten, att minnas osv., som orsakades av att så mycket energi gick åt till att bearbeta den förändrade situationen, ledde till en reflexion över hur vuxna som

Läs mer

På jakt med geocaching

På jakt med geocaching På jakt med geocaching Text: Lena Lithén & Kamilla Aspgren-Kvarnström (Publicerad i Förskoletidningen, 2014) På förskolan Uppfinnaren i Gävle geocachar barnen tillsammans med trollet Trulle. Detta efter

Läs mer

Coridendro ett verktyg för att grafiskt åskådliggöra incidensen av malignt melanom inom olika släkter

Coridendro ett verktyg för att grafiskt åskådliggöra incidensen av malignt melanom inom olika släkter Datavetenskap Opponenter: Daniel Jansson Mikael Jansson Respondenter: Mats Almgren Erik Hansen Coridendro ett verktyg för att grafiskt åskådliggöra incidensen av malignt melanom inom olika släkter Oppositionsrapport,

Läs mer

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden 6:1 6:2 6:3 6:4 6:5 Socialkontoret Dnr SN/2015:772-036 Administrativa enheten 2015-11-11 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Läs mer

Just nu pågår flera satsningar för att förbättra svenska elevers måluppfyllelse

Just nu pågår flera satsningar för att förbättra svenska elevers måluppfyllelse Andersson, Losand & Bergman Ärlebäck Att uppleva räta linjer och grafer erfarenheter från ett forskningsprojekt Författarna beskriver en undervisningsform där diskussioner och undersökande arbetssätt utgör

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag...

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag... Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag #3: E-postfällan... 9 Avslutning... 11 2 Inledning Jag vill inte påstå att dålig tidshantering är en folksjukdom.

Läs mer

Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar

Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar Om övningarna Övningarnas övergripande syfte är att förbereda eleverna för en säker, trygg och rolig fjällvistelse genom att

Läs mer

1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet

1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet 1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet Ordet organ kommer från grekiskan och betyder verktyg, redskap. Undervisningskonsten att organisera handlar om att skapa redskap för undervisning och lärande,

Läs mer

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna för dig som intervjuar Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Viktigt att tänka på i en

Läs mer

Spel som interaktiva berättelser

Spel som interaktiva berättelser Spel som interaktiva berättelser Finns många typer av interaktivt berättande; ska titta närmare på spel eftersom de exemplifierar en rad aspekter av interaktivt berättande väldigt tydligt. Kan förstå spel

Läs mer

Förskolan Grindslanten personalkooperativ, ek. för. VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016

Förskolan Grindslanten personalkooperativ, ek. för. VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016 1 Mål och utveckling Förskolan Grindslanten arbetar efter Förskolans Läroplan Lpfö 98, som är reviderad 2010. Vi arbetar alltid med alla läroplanens

Läs mer

Medelvärde och Median

Medelvärde och Median Medelvärde och Median Medelvärde och median Speldesign: Niklas Lindblad Josefin Westborg Version 1.0 Tack till; Alexander Hallberg Tidsåtgång: Ca 20 minuter inklusive efterdiskussion Antal deltagare Helklass,

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8 Det har blivit dags att titta på sökmöjligheterna i Disgen. Det finns egentligen två olika sökfunktioner i Disgen, Välj person och Sök personer. Här behandlas dessa båda funktioner. Välj person och Sök

Läs mer

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 0 Manpower Work Life Rapport SVENSKA DRÖMJOBBET 2013 Vilket är det svenska drömjobbet 2013? Manpower Work Life

Läs mer

Mars 2007. Energimyndigheten testar: Digital-TV-boxar

Mars 2007. Energimyndigheten testar: Digital-TV-boxar Mars 2007 Energimyndigheten testar: Digital-TV-boxar Tabellguide Testet omfattar tio digital-tv-boxar och har utförts av Intertek ETL SEMKO i Storbritannien på uppdrag av Energimyndighetens Testlab. Vid

Läs mer

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Sivu 1/5 STÄNG AV FÖNSTER Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Ett spännande sätt att lära sig känna igen länder och huvudstäder. Ett utomordentligt kännetecken

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier Tema TID Foto: Maritha Spanier Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009 Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo Reflex är ett projekt som fokuserar på barns möte med konst. Det är barnens

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Comfort contego. Lätthanterlig hörselprodukt för en aktivare vardag

Comfort contego. Lätthanterlig hörselprodukt för en aktivare vardag Comfort contego Lätthanterlig hörselprodukt för en aktivare vardag Det är enkelt att anpassa min Comfort Contego efter vilken situation jag är i. Gertrud och jag reser mycket, det är otroligt positivt

Läs mer

IDROTTSKUNSKAP Handboll

IDROTTSKUNSKAP Handboll Träff 1: Handbollstermer Vet du vad dessa elva viktiga handbollsord betyder? Avstämt skott Underarmskott Mittväxel Kantväxel Kantövergång 6-0 försvar 5-1 försvar Helkontring Speldjup Individuell teknik

Läs mer

Lust till förbättring Team Hjortsjöskolan.

Lust till förbättring Team Hjortsjöskolan. Lust till förbättring Team Hjortsjöskolan. Teamet: Mål: Teamet består av 6 personer verksamma på Hjortsjöskolan i Vaggeryd. De som ingår i teamet är Leif Jansson (Ma/No lärare år6) Karin Jakobsson (So-lärare

Läs mer

Abstrakt algebra för gymnasister

Abstrakt algebra för gymnasister Abstrakt algebra för gymnasister Veronica Crispin Quinonez Sammanfattning. Denna text är föreläsningsanteckningar från föredraget Abstrakt algebra som hölls under Kleindagarna på Institutet Mittag-Leffler

Läs mer

3D- LJUD. Binaural syntes med hjälp av HRTF- filter och duplexteorin. DT1174 Ljud som informationsbärare Sandra Liljeqvist

3D- LJUD. Binaural syntes med hjälp av HRTF- filter och duplexteorin. DT1174 Ljud som informationsbärare Sandra Liljeqvist 3D- LJUD Binaural syntes med hjälp av HRTF- filter och duplexteorin DT1174 Ljud som informationsbärare Sandra Liljeqvist sanlil@kth.se 2012-11- 14 Inledning Mitt mål är att illustrera binaural syntes med

Läs mer

75059 Stort sorteringsset

75059 Stort sorteringsset 75059 Stort sorteringsset Aktivitetsguide Detta set innehåller: 632 st sorteringsföremål 3 st snurror 6 st sorteringsskålar 1 st sorteringsbricka i plast 1 st siffertärning Detta sorteringsset har tagits

Läs mer

Muffinsmysteriet. Avsnittet innehåller: problemlösning, matematiska relationer, taluppfattning, multiplikation och systematisering.

Muffinsmysteriet. Avsnittet innehåller: problemlösning, matematiska relationer, taluppfattning, multiplikation och systematisering. Best. nr: 31230ra 1 Räkna med oss Muffinsmysteriet Avsnittet innehåller: problemlösning, matematiska relationer, taluppfattning, multiplikation och systematisering. Klass 3a ska lära Augustin att baka

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013.

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Växjö 2013-06-20 Mikael Frisk Mora GK Box 264 Sandängarna 792 24 Mora Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Syfte med besöket: Var att vi skulle titta på banan inför RM Äkta makar 2013. Medverkande:

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

BARNS SPRÅKUTVECKLING

BARNS SPRÅKUTVECKLING BARNS SPRÅKUTVECKLING BARNS SPRÅKUTVECKLING Hur lär sig barn sitt språk? Vad skiljer barns språkutveckling från vuxnas språkinlärning? Hur kan vi forska om barns språkutveckling? Vad säger språkutvecklingen

Läs mer

Sätt att skriva ut binärträd

Sätt att skriva ut binärträd Tilpro Övning 3 På programmet idag: Genomgång av Hemtalet samt rättning Begreppet Stabil sortering Hur man kodar olika sorteringsvilkor Inkapsling av data Länkade listor Användning av stackar och köer

Läs mer

http://www.leidenhed.se Senaste revideringen av kapitlet gjordes 2014-05-08, efter att ett fel upptäckts.

http://www.leidenhed.se Senaste revideringen av kapitlet gjordes 2014-05-08, efter att ett fel upptäckts. Dokumentet är från sajtsidan Matematik: som ingår i min sajt: http://www.leidenhed.se/matte.html http://www.leidenhed.se Minst och störst Senaste revideringen av kapitlet gjordes 2014-05-08, efter att

Läs mer

Rapport avseende lågfrekventa ljud och övrig ljudspridning MARS 2016 VINDPARK MÖRTTJÄRNBERGET VINDPARK ÖGONFÄGNADEN VINDPARK BJÖRKHÖJDEN

Rapport avseende lågfrekventa ljud och övrig ljudspridning MARS 2016 VINDPARK MÖRTTJÄRNBERGET VINDPARK ÖGONFÄGNADEN VINDPARK BJÖRKHÖJDEN MARS 2016 Rapport avseende lågfrekventa ljud och övrig ljudspridning VINDPARK MÖRTTJÄRNBERGET VINDPARK ÖGONFÄGNADEN VINDPARK BJÖRKHÖJDEN Statkraft SCA Vind AB FAKTA LÅG- OCH HÖGFREKVENTA LJUD Ett ljuds

Läs mer

6 lärdomar från medskapande i september

6 lärdomar från medskapande i september 6 lärdomar från medskapande i september David Ershammar, Omtänk utveckling Under september hade jag i team med andra uppdrag för bl.a. Innovatum och Västra Götalandsregionen, Kunskapscentrum för barnhälsovård,

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

Appendix 1D. Konsumentundersökningar bland hörapparatanvändare

Appendix 1D. Konsumentundersökningar bland hörapparatanvändare Appendix 1D. Konsumentundersökningar bland hörapparatanvändare 161 Appendix 1D Konsumentundersökningar bland hörapparatanvändare (Kapitel 9). Källa Metod Kochkin, 6 stycken två-stegs urvalsundersökningar

Läs mer

Utvärdering av projektet Flodagruppen

Utvärdering av projektet Flodagruppen Utvärdering Flodagruppen 1 Utvärdering av projektet Flodagruppen Elever och föräldrar Johan Heintz Handledare: Annika Hall Sveagatan 15 Kurator vid Dergårdens gymnasium, 413 14 Göteborg Lerum e-mail: johan.heintz@kulturverkstan.net

Läs mer

Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv?

Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv? Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv? Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller

Läs mer

Undersöka om strategisk kommunikation och design kan öka användningen och försäljning av pellets och pelletsutrustning

Undersöka om strategisk kommunikation och design kan öka användningen och försäljning av pellets och pelletsutrustning Undersöka om strategisk kommunikation och design kan öka användningen och försäljning av pellets och pelletsutrustning som finns hos branscherna pellets & sol analys gjord 2002 Kärnvärden: Miljövänlig

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

General Rules Of Pocket Billiards

General Rules Of Pocket Billiards General Rules Of Pocket Billiards Nedanstående regler är antagna av SBF den 20:e juni 1999 3. ALLMÄNNA POOL BILJARD REGLER Dessa Allmänna Pool Biljardregler gäller alla pooldiscipliner, om inte annat anges

Läs mer

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner -

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - 1 Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - Vill förvarna om att det ser ut att vara mycket mer jobb än det egentligen är speciellt med tanke på att det inte krävs några speciella riggar eller ljussättning.

Läs mer

1. Simulering av ett rums efterklang i surround

1. Simulering av ett rums efterklang i surround 1. Simulering av ett rums efterklang i surround Sara Avén, Frida Norling, Fredrik Wictorsson 2010 Denna artikels syfte är att ge en överblick över en metod för att fånga ett visst rums akustiska karaktär,

Läs mer

Att placera studiomikrofoner

Att placera studiomikrofoner Att placera studiomikrofoner TEXT: HÅKAN LINDBERG, MIKROFONEN SVERIGE AB MIKROFONPLACERING Mikrofonens placering är den första och viktigaste faktor som påverkar det slutliga inspelningsresultatet. Utan

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

JABRA EVOLVE 80. Bruksanvisning. jabra.com/evolve80

JABRA EVOLVE 80. Bruksanvisning. jabra.com/evolve80 Bruksanvisning jabra.com/evolve80 2014 GN Netcom A/S / GN Netcom US, Inc. Med ensamrätt. Jabra är ett registrerat varumärke som tillhör GN Netcom A/S. Övriga varumärken som nämns här tillhör deras respektive

Läs mer

Svenskt Näringsliv/Privatvården. Patienternas syn på vårdcentraler i privat och offentlig drift

Svenskt Näringsliv/Privatvården. Patienternas syn på vårdcentraler i privat och offentlig drift Svenskt Näringsliv/Privatvården Patienternas syn på vårdcentraler i privat och offentlig drift SAMMANFATTNING Denna rapport redovisar resultatet från en undersökning som jämför privat och offentligt drivna

Läs mer

Real-time requirements for online games

Real-time requirements for online games Real-time requirements for online games En undersökning om protokoll, tekniker och metoder som datorspel använder för att kommunicera över Internet Victor Grape Milad Hemmati Linköpings universitet Linköping

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

Så här enkelt är det att använda mixerbordet!

Så här enkelt är det att använda mixerbordet! EFS Missionsförening Södertälje / FU / Anders Olofsson Upprättad 121018, reviderad 121112 Så här enkelt är det att använda mixerbordet! ORGELPREDIK- ALTARSTOLEN KONT KONT Rödmarkerad text innehåller det

Läs mer