FRIVILLIG ENGAGERAD UNG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRIVILLIG ENGAGERAD UNG"

Transkript

1

2 FRIVILLIG ENGAGERAD UNG Det är ord som beskriver Röda Korsets Ungdomsförbund. Men det är mest av allt ord som beskriver de som ÄR vår organisation, nämligen alla de fantastiska unga människor som lägger ner sin kärlek och sitt engagemang för att barn och unga ska känna sig trygga. På Riksstämman 1996 blev Röda Korsets Ungdomsförbund en självständig ungdomsorganisation inom Svenska Röda Korset. I femton år har unga frivilliga inom Röda Korsets Ungdomsförbund gjort skillnad genom sitt engagemang. Det vill vi fira genom att hylla ung frivillighet! Genom att lyssna till röster från frivilliga då och nu får vi en bild av vad Röda Korsets Ungdomsförbund och deras engagemang för barn och unga har betytt för dem. Vi vill också hylla Svenska Röda Korset och vårt samarbete under tiden som gått och inför framtiden. Den här skriften handlar om dig och mig. Om vad vi kan åstadkomma tillsammans och vad vårt engagemang betyder för oss och för andra. Min kärlekshistoria med Röda Korsets Ungdomsförbund och rödakorsrörelsen började en regnig höstdag för åtta år sedan. Det var början på en tid av skratt, utmaningar, lärdomar och vänner för livet. Jag är enormt tacksam för att jag fått göra den resan. Röda Korsets Ungdomsförbunds resa kommer att fortsätta i minst femton år till. Jag hoppas att du vill fortsätta göra oss sällskap. Martina Anlér Förbundsordförande Röda Korsets Ungdomsförbund T KÄRLEK & RESPEKT!

3 Vägen till ett självständigt ungdomsförbund På Svenska Röda Korsets Riksstämma 1996 fattades ett avgörande beslut. När klubban nådde bordet var det bestämt: Röda Korsets Ungdomsförbund blev en självständig ungdomsorganisation inom Svenska Röda Korset! Varför blev Röda Korsets Ungdomsförbund självständigt? Genom att bli ett självständigt ungdomsförbund kunde Ungdomsförbundet. Ge unga chansen att ta ansvar genom att styra över sin egen verksamhet, ekonomi och personal.. Fungera som inspiration för hela rödakorsrörelsens utveckling av verksamhet och idé.. Vara en viktig samhällspåverkare som når ut med rödakorsrörelsens budskap.. Spela en viktig roll i att ge unga människor schyssta värderingar. Vad hände efter beslutet? Direkt efter beslutet startade arbetet med att göra Röda Korsets Ungdomsförbund till en självständig ungdomsorganisation inom Svenska Röda Korset. Vi bestämde nu själva över vår ekonomi och inriktning på verksamhet. Målet var att tillsammans med Svenska Röda Korset arbeta för ett bättre samhälle där barn och ungas rätt tillgodoses. Nu har det gått 15 år sedan beslutet Idag driver unga på egen hand verksamhet runt om i landet för att barn och unga ska få ökade möjligheter, känna sig trygga och må bra. Unga får genom Röda Korsets Ungdomsförbund möjlighet att utvecklas bland annat genom att möta andra engagerade. Samarbetet med vår moderorganisation har blivit starkare de senaste åren, till exempel genom införandet av rörelsemedlemskapet. Under de femton år som har gått sedan självständigheten har Röda Korsets Ungdomsförbund lyckats med mycket av det som var tanken från början. Verksamheten för barn och unga har utvecklats och Röda Korsets Ungdomsförbund har bidragit till hela rödakorsrörelsens utveckling. Röda Korsets Ungdomsförbund har också varit en stark röst i det viktiga arbetet mot främlingsfientlighet och rasism. Den kraft unga besitter får de möjlighet att ge uttryck för genom Röda Korsets Ungdomsförbund. Tillsammans kan engagerade unga från Ungdomsförbundet och frivilliga från Svenska Röda Korset arbeta för alla människors lika rättigheter och värde.

4 "Unga som är engagerade idag måste våga ta makten och ta plats." OLA MATTSSON Ålder: 37 år Bor: Stockholm Gör: Regionchef Rädda Barnen Bakgrund: Förbundsordförande Varför valde du Röda Korsets Ungdomsförbund? - Jag engagerade mig som första hjälpare för att komma in gratis på rockkonserter. Flera år senare upptäckte jag möjligheten att få utlopp för mitt politiska engagemang i Ungdomsförbundet! Hur var det att vara vår första förbundsordförande efter självständigheten? - Det var asroligt! Då vågade jag knappt fatta några beslut, men till slut var det bara att sätta igång. Det var lite av en annan tid. Jag var till exempel den andra ordföranden någonsin som hade mobiltelefon. Den var som en tegelsten. Varför ville vi bli självständiga? - Det fanns flera skäl! Framförallt den genuina tron på vikten av att unga får organisera och ta ansvar för sin egen verksamhet. Ett starkt och självständigt ungdomsförbund kunde skapa en bra dynamik i rörelsen. När vi blev självständiga fick vi ett starkare mandat. Vad är ditt bästa minne från tiden som förbundsordförande? - Första gången jag var på riksårsmöte var alla blonda. Vi ville öka mångfalden, men det var motigt. Några år senare tittar jag mig omkring i plenum och upptäcker att mångfalden är enorm i gruppen! Vi satte ett mål, jobbade tillsammans mot det och lyckades. Det var supercoolt! Hur ser du på relationen mellan Ungdomsförbundet och Svenska Röda Korset idag 15 år senare? - Vi bidrog till att rödakorsrörelsen vågade börja ta ställning i svåra humanitärpolitiska frågor. Vi ska kunna bråka med varandra för att tillsammans komma framåt. Dynamiken mellan ungdomsförbund och moderorganisation behövs. Unga som är engagerade idag måste våga ta makten och ta plats.

5 Visste du att.... Vi har 6200 medlemmar frivilliga engagerar sig i vår verksamhet. Vår yngsta medlem är ett år. Vår äldsta medlem är trettio år. Vi har 23 lokalföreningar. Vi har 137 verksamhetsgrupper. Vår vanligaste verksamhet är läxhjälp. Vår nordligaste förening är Luleå. Vår sydligaste förening är Malmö

6 T Självständighet & humanitet - Vad har hänt på 15 år? 1996 Röda Korsets Ungdomsförbund blir självständigt och vi får ansvar för vår egen verksamhet och ekonomi Quick Response startas för att granska nyhetsrapportering kring integration och rasism Verksamheten Våga Mötas!? startas för att motarbeta segregationen i samhället Vår slogan Kärlek och respekt är temat för manifestationen på Riksårsmötet i Västerås En landsomfattande manifestation mot landminor arrangeras av Ungdomsförbundet till förmån för barn Vi arrangerar världslägret Youth Power för alla unga inom Rödakorsrörelsen Arbetet mot rasism och främlingsfientlighet är starkt i hela organisationen.

7 2004 Tillsammans med Rena Kläder kämpar vi för sjyssta villkor för textilarbetare i OSkampanjen Play Fair Vår medlemstidning Megafon blir nominerad till Svenska Publishingpriset Vi kämpar för mänskliga rättigheter i samband med OS i Kina och för bättre sexualundervisning i skolan Vi ställer upp för ensamkommande barn och uppmuntrar förstagångsväljare att rösta för humanitet Metodboken Tjejgrupper hur kan de göras bättre? lanseras. Tjejgrupperhur kan de göras bättre? 2005 Debatten om flyktingpolitik är het och våra verksamheter för unga migranter gör en unik insats Jourhavande Kompis lanseras som chatt på nätet För första gången sedan självständigheten blir alla medlemmar i Ungdomsförbundet också medlemmar i Svenska Röda Korset.

8 NATHALIE MARKLUND Ålder: 18 år Bor: Piteå Gör: Gymnasiestuderande Aktuell: Ordförande Piteå STELLA LUNDÉN Ålder: 24 år Bor: Umeå Gör: Student vid Umeå Universitet Bakgrund: Verksamhetsledare Simskola Varför valde du att engagera dig i Röda Korsets Ungdomsförbund? - Min storasyster lockade med mig. Ett år senare valdes jag till ordförande. Jag var jättenervös i början och trodde att jag inte skulle klara av det. Tack vare det stöd jag fått från resten av styrelsen har jag växt in i rollen och tycker att det är jättekul! Hur tror du Röda Korsets Ungdomsförbund ser ut om 15 år? - Jag tror att mångfalden har ökats i föreningen. Fler engagerar sig tidigt och de ensamkommande flyktingbarnen vi träffar i verksamheterna blir aktiva medlemmar i Ungdomsförbundet. Det har vi redan lyckats med i Piteå! Finns det något du vill säga till andra unga som engagerar sig frivilligt? - Tvivla aldrig på er själva. Om jag som 17-åring klarar av att leda styrelsearbetet i en lokalförening kan även andra unga lyckas med mer än vad de tror. Det gäller bara att vilja, våga och kämpa. Tillsammans är vi starka. Vad gör du inom Röda Korsets Ungdomsförbund? - Just nu är jag frivillig i läxhjälpen här i Umeå. Förra året startade jag upp en simskola i Sollefteå för kvinnor som invandrat till Sverige. Det är fantastiskt att Ungdomsförbundet har utrymme för nya verksamheter. Vad brinner du för? - Jag brinner för integrationsfrågor och för att alla unga ska ha samma möjligheter! Jag växte upp i en underbar familj och hade en bra barndom. Jag vill ge andra en del av den trygghet jag hade. Hur tror du Röda Korset Ungdomsförbund ser ut om 15 år? - Vi har engagerat fler och öppnat fler ögon genom till exempel vårt rollspel På flykt. Det är ett klockrent verktyg till att öka ungas förståelse om vad det innebär att tvingas fly från sitt hemland.

9 DILEM GüLER Ålder: 27 år Bor: Stockholm Gör: Arbetar inom digital media Aktuell: Frivillig i Växthuset En dag kände jag att det var dags att sluta prata och börja göra något." Varför valde du att engagera dig i Röda Korsets Ungdomsförbund? - Jag har alltid varit intresserad av politik och ansåg att samhället behövde förändras. En dag kände jag att det var dags att sluta prata och börja göra något. Jag hittade Ungdomsförbundets verksamhet Växthuset och fastnade! Vad brinner du speciellt för just nu? - Jag vill att fler ska känna till vilka vi är, vad vi gör och vad vi tror på. Det ska vara lätt och självklart att välja Ungdomsförbundet som ung oavsett vem du är, vad du har för bakgrund eller var du bor. Därför är det viktigt att vi syns och är med i samhällsdebatten. Vad har din tid i föreningen betytt för dig? - För mig har den betytt jättemycket. Genom att vara aktiv har jag lärt mig massor och utvecklats genom att möta andra engagerade. Finns det något du vill säga till andra unga som engagerar sig frivilligt? - Till er vill jag bara säga: Åh, vad ni är grymma! Sluta aldrig engagera er för alla vi behövs. Det finns mycket kvar att göra. Efter tiden i Ungdomsförbundet hoppas jag att vi ses i Svenska Röda Korset. Tillsammans kan vi uppnå förändring!

10 "De val jag gör i min vardag påverkar unga i en annan del av världen, fastän jag är långt borta." HANNA HALLIN Ålder: 29 år Bor: Stockholm Gör: Chef Tankesmedjan Sektor3 Bakgrund: Frivillig inom rättvis handel år Varför började du engagera dig i Röda Korsets Ungdomsförbund? - Jag besökte rödakorsmuseet i Genève och tänkte: Den här rörelsen är helt otrolig! Att göra skillnad genom rättvis handel var så konkret. De val jag gör i min vardag påverkar unga i en annan del av världen, fastän jag är långt borta. Vad har ditt frivilliga engagemang betytt för dig? - Jag har lärt mig allt jag kan genom mitt engagemang! Vem jag är, hur jag ser på världen och om andra människor som jag aldrig skulle ha träffat annars. Du får pröva saker du aldrig har gjort innan. Är det viktigt att unga engagerar sig? - Ja, både för individen och för samhället. Det är en häftig upplevelse att engagera sig tillsammans och att du väljer att göra det, inte för att din lärare sagt åt dig. Jag tror också att det stärker samhället om människor med olika bakgrund och erfarenheter engagerar sig för varandra. Vad vill du säga till unga som engagerar sig i Röda Korsets Ungdomsförbund? - Ta vara på erfarenheten! Den är unik och du kommer att ha nytta av den resten av livet. Engagemanget tillsammans är jätteviktigt och det gör skillnad, även om man ibland är få och får ställa in ett möte. Det finns alltid ett stort utrymme för medmänsklighet att fylla.

11 JIM BENGTSSON Ålder: 21 år Bor: Malmö Gör: Museiassistent Aktuell: Ledare Mosippan Varför började du engagera dig i Röda Korsets Ungdomsförbund? - Jag växte upp i ett välbeställt område i Malmö och ville se stan från ett annat perspektiv. Då hittade jag Ungdomsförbundet. Jag gillar Röda Korsets ideologi. Det skadar ju ingen om alla har det bra, eller hur? Vad har ditt frivilliga engagemang betytt för dig? - Det är väldigt utvecklande! Utan mitt engagemang i Ungdomsförbundet hade det kunnat gå snett, kanske till och med käpprätt åt helvete. Jag behöver Ungdomsförbundet minst lika mycket som de vi träffar i verksamheten. Är det viktigt att vi är ett självständigt ungdomsförbund? - Ja! Det är viktigt att vi unga får utveckla våra idéer själva, leda och ta ansvar. Vi har många coola människor som frivilliga. När vi blir 30 år måste engagemang i Svenska Röda Korset vara självklart! Hur ser Röda Korsets Ungdomsförbund ut om15 år? - Förhoppningsvis behövs vi inte, men förmodligen behövs vi mer än någonsin. Jag hoppas att vi engagerar ännu fler yngre och att de känner att de är grymma! Varför valde du att engagera dig i Röda Korsets Ungdomsförbund? - Redan i högstadiet var jag aktiv i allt från feministiska föreningar till djurrättsorganisationer. På 90-talet var det en sådan våg. När jag blev lite äldre kom jag i kontakt med Ungdomsförbundet och insåg att vi arbetar med allt det jag brinner för. Vad brinner du för? - Jag brinner för förändring! Ungdomar idag är pålästa om världen och upplever att det är svårt att påverka den politiska makten då den är långt borta från dem. Men jag vet att det går att förändra samhället och vi måste få fler unga att tro att det går. Hur tror du att Röda Korsets Ungdomsförbund ser ut om 15 år? - Jag tror och hoppas att Svenska Röda Korset och Ungdomsförbundet samarbetar mycket tightare. Vi har mycket att lära av varandra och skulle tjäna på att samarbeta mycket mer än vi gör idag! LOTTEN NIMAR Ålder: 32 år Bor: Stockholm Gör: Gymnasielärare Bakgrund: Ledamot i förbundsstyrelsen

12 Varför är du med i Röda Korsets Ungdomsförbund? - För att det är sjukt kul! Jag började som tjejgruppsledare och fick ta ansvar och göra något konkret av min fritid. Jag älskar Röda Korsets mentalitet och engagemanget som finns är häftigt! Vad har det inneburit för dig att vara frivillig? - Mitt engagemang har format mig till den jag är idag, mina värderingar och ökat mitt självförtroende. Som frivillig har jag träffat fantastiska människor och jag har lärt mig jättemycket. Är det viktigt att unga engagerar sig? - Engagemang är viktigt, att engagera sig är en demokratisk fråga. Fast ett engagemang får inte vara påtvingat utan måste vara roligt. Vad vill du säga till andra unga som engagerar sig frivilligt? - Att de ska förstå vilket fantastiskt arbete de gör och att de vill fortsätta även i framtiden. Jag tycker att det är häftigt att vi ingår i en världsomspännande organisation. MARIA FERNANDES Ålder: 23 år Bor: Örebro Gör: Scoutkonsulent Aktuell: Verksamhetsledare Jourhavande kompis MARKUS KOLLIND Ålder: 38 år Bor: Göteborg Gör: Projektledare på Jeppesen Bakgrund: Ledamot i förbundsstyrelsen Vad gjorde du inom Röda Korsets Ungdomsförbund? - Tillsammans med en kompis startade jag City Slickers, en nattvadringsverksamhet. Sen valdes jag in i förbundsstyrelsen och under mina sex år som ledamot fick jag uppleva mycket intressant. Vilka förändringar har skett under åren som har gått? - Jag var med om Ungdomsförbundets bildande och att införa en 30- års gräns. Dessutom var jag med när Fairtrade startades upp i Sverige. Är det viktigt att vi är ett självständigt ungdomsförbund? - Från början var jag väldigt kluven till självständigheten och 1996 argumenterade jag mot. Men majoriteten röstade för. På Riksårsmötet 2002 var jag en av dem som förklarade det positiva med Ungdomsförbundet för Svenska Röda Korset! Framförallt tydliggör ett självständigt ungdomsförbund att vi arbetar unga för unga.

13 HAKIM ALIPOUR Ålder: 22 år Bor: Karlstad Gör: Student Aktuell: Verksamhetsledare Amigos Alla människor har tid att engagera sig och göra något för andra. Varför valde du Röda Korsets Ungdomsförbund? - Jag är själv flykting från Irak och min familj fick hjälp av bland annat Röda Korset. Som tack för all hjälp ville jag ge någonting tillbaka och valde att engagera mig inom Ungdomsförbundet. Vad är viktigt för att få unga engagerade? - En bra ledare lyfter fram starka och positiva sidor hos andra. Ett bra ledarskap är viktigt därför att engagemang är grunden för en bättre värld. Alla människor har tid att engagera sig och göra något för andra. Vad har det betytt för dig att vara frivillig? - Världen är en plats för alla. Tyvärr finns det hemskheter i världen och därför behöver vi göra något. Genom mitt engagemang har jag lärt mig att bli en godare människa och fått en bredare syn på världen. Vad får dig att fortsätta engagera dig? - Det är bra att Röda Korsets Ungdomsförbund är till för alla oavsett bakgrund. Jag är engagerad för att hjälpa någon, jag kanske inte kan rädda alla men jag kan göra någons dag bättre.

14 Humanitet & självständighet en självklarhet! ingen kan göra allt men alla kan göra något Vi bär alla på berättelser som formar oss och gör oss till de vi är. Några av berättelserna från våra fantastiska frivilliga har du tagit del av i den här skriften. Ungt engagemang gör skillnad när vi engagerar oss tillsammans för något större. Våra frivilligas engagemang har lämnat livslånga avtryck hos dem själva och hos andra genom att de har provat nya saker och skaffat sig erfarenheter i Röda Korsets Ungdomsförbund. Rödakorsrörelsen har ett viktigt uppdrag att fylla i Sverige och i världen att förhindra och lindra mänskligt lidande. I det arbetet behövs du och jag och alla andra som ställer upp för humanitet. Att vara en självständig ungdomsorganisation inom Svenska Röda Korset ger oss frihet men också ansvar som den unga delen av världens största humanitära nätverk. Inför framtiden behöver vi bygga på vår ömsesidiga relation och att övergången från ungdomsförbund till moderorganisation blir självklar. På femton år har Röda Korsets Ungdomsförbund kommit långt och vi behöver ditt engagemang även i framtiden. Allt börjar med dig själv. Du är lösningen. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och det är alltid roligare att göra det tillsammans!

15 Vi är det unga Röda Korset i Sverige Röda Korsets Ungdomsförbund arbetar för att förhindra och lindra mänskligt lidande. Vi ställer upp för humanitet och mänskliga rättigheter och kämpar mot intolerans, rasism och diskriminering. Tack! Till alla som delat med sig av sitt engagemang. Grafisk form: Karin Lundberg, Jörn Klawan och Charlotta Baltazar. Illustrationer: Charlotta Baltazar. Text: Anna Bäcklund, Camilla Andersson Bonnevier och Martina Anlér.

16 Röda Korsets Ungdomsförbund, Box 17563, Stockholm rkuf.se

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Volontärbarometern 2009

Volontärbarometern 2009 Volontärbarometern 2009 Volontärbyråns undersökning kring varför personer engagerar sig ideellt och vad de får ut av sitt engagemang Jag har fått inblick i vad som behövs göras och jag har själv kunnat

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen.

I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen. Spårare 8-9 år I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen. I Scouterna kan du hitta på nästan vad som helst,

Läs mer

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig.

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig. Foto: Tomas Ohlsson Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2016 Utbildningar och träffar 2016 JANUARI 29 30 Planeringsdagar för Distriktet i Västerbotten, Västerbotten Alla som är medlemmar i en lokalföreningsstyrelse

Läs mer

KONFIRMAND 2013/2014

KONFIRMAND 2013/2014 KONFIRMAND 2013/2014 Nyfiken på livet? Vad har du lärt dig under konfirmandtiden? Vad har varit det bästa med konfirmationen? Lägret och få träffa nya vänner. Ledarna. Att dansa! Lägret var underbart!

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Att driva företag är som ett virus, det går inte att sluta. Du har friheten att styra över din egen tid. Det arbete

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar till barn som ensamma åkte ut på Terapikoloniers sommarverksamheter sommaren 2014. Utvärderingsenkäter skickas efter avslutad

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av:

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av: VALHANDLINGAR Sammansättning för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. består detta verksamhetsår av: Christoffer Bator, P13 Johanna Dolk, P11 Erik Hedin, M13 Gustav Johansson,

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Karriär och förälder För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Vilka möjligheter har du som förälder att få en bra balans mellan arbetsliv och familj? Lathund för dig som väntar

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Inledning till vår policy Vår förenings värderingar bygger på scoutrörelsen synsätt och uppfattningar. Nedan finns

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

Textning av avsnitt 4, Skolverkets poddradio 2016

Textning av avsnitt 4, Skolverkets poddradio 2016 1 (5) Textning av avsnitt 4, Skolverkets poddradio 2016 Temat för avsnittet är arbetet mot rasism i skolan. Samtalet utgår från ett scenario som handlar om hat på nätet. Medverkande är Johnny Lindqvist

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Slutrapport för Pacman

Slutrapport för Pacman Slutrapport för Pacman Datum: 2011-05-30 Författare: cb222bj Christoffer Bengtsson 1 Abstrakt Jag har under våren arbetat med ett projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Målet med mitt

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial*

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial* Nyhet! Upplaga 1 Vision utbildningar Mentorskapsprogram för avdelningar och klubbar *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Vill du läsa det vi har sagt? Klicka här!

Vill du läsa det vi har sagt? Klicka här! Vill du läsa det vi har sagt? Klicka här! A r t i k e l A r t i k e l A r t i k e l A r t i k e l 2 3 6 12 Artikel 2 handlar om att reglerna gäller för alla barn. Alla barn är lika mycket värda. Inga barn

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet OM OSS Nu vet jag att jag kan Min resa började för ett år sedan med att vi satt i ett klassrum dagarna långa och

Läs mer

Hitta kunder som frilansare

Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare 4 Att livnära sig som frilansare, genom att ta långa- eller kortsiktiga uppdrag, är en allt vanligare arbetsform. På Billogram träffar vi många frilansare,

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015 Spetsgruppen Ann Landberg Emenems True Sisu "Sisu" Tävlar för klubb: Fagersta BK Tävlar i klass: Elit Det ändras ju lite hela tiden, men från att verkligen ''inte gilla'' fritt följ så är det något jag

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD 0 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD Innehåll SAMMANFATTNING... 1 SAMARBETE med RÖDA KORSET... 1 MEDLEMMAR... 1 STYRELSEN... 2 FÖRTROENDEVALDA... 2 STYRELSENS ARBETE...

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Under april och maj månad besökte representanter från nämnden fem gymnasieskolor i Sjuhärad; Tingsholmsgymnasiet i Ulrice, sgymnasiet i, i,

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Sök-Utskottspub Sök till:

Sök-Utskottspub Sök till: Sök-Utskottspub Sök till: AktU MafU NärU Webgruppen Yvette Valberedningen Näringslivsutskottet, NärU - Din väg till drömjobbet! Hej Ettan! Mitt namn är Albin Larsson och jag är Näringslivsansvarig på sektionen

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND I KARLSTAD

Verksamhetsberättelse 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND I KARLSTAD Verksamhetsberättelse 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND I KARLSTAD Innehållsförteckning 1. Sammanfattning..2 2. Föreningen..2 3. Samarbete med Röda Korset...2 4. Medlemmar.3 5. Styrelsen..3 5.1 Förtroendevalda....3

Läs mer

Ung i Seko Väst aktiviteter/utbildningar. 2016 Upp till 30 år

Ung i Seko Väst aktiviteter/utbildningar. 2016 Upp till 30 år Ung i Seko Väst aktiviteter/utbildningar 2016 Upp till 30 år Det avgår en bokad buss från Göteborg. Mer info om tid och plats kommer efter anmälan. Sista anmälningsdag 31 mars. Anmäl dig via ungisekovast@gmail.com

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING. Karriär på lika villkor för advokater

STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING. Karriär på lika villkor för advokater STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING Karriär på lika villkor för advokater Några citat från svaren GÅR DET AT T KOMBINERA KARRIÄR OCH FAMILJ? Karriär på lika villkor? UNDERSÖKNING BLAND ADVOKATSEKTIONENS MEDLEMMAR

Läs mer

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut.

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut. Om skaparen Tomas vet exakt vad han pratar om eftersom allt han förmedlar är självupplevt. Å ena sidan Mr Destruktiv med droger, slagsmål, mobbing och självhat i bagaget. Å andra sidan en stark vilja att

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Juseks studerandesektion Årsmötesskola

Juseks studerandesektion Årsmötesskola Juseks studerandesektion Årsmötesskola En handbok som innehåller allt du som förtroendevald student inom Jusek behöver veta för att aktivt kunna delta och påverka under studerandesektionens årsmöte. 1.

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

-Ja, tack. -Är du rädd för något? -Nej! -Känns det bättre nu? -Ja. -Hejdå!

-Ja, tack. -Är du rädd för något? -Nej! -Känns det bättre nu? -Ja. -Hejdå! Författare Alfred Sundgren 2014 Kapitel 1 Ljuden Adam gick in i kemisalen med sin bästa kompis Max. -Hörde du ljudet Max? -Nä, vadå för ljud? svarade Max. -Det lätt så här, bo bo bo. sa Adam. De ser en

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 När yogaläraren Therese väntade dottern Lova hade hon svårt att komma iväg till en studio med gravidyoga. Tiderna passade inte och graviditeten var

Läs mer

Kongressutbildning 2013. Med Milena Kraft, mångfaldskoordinator

Kongressutbildning 2013. Med Milena Kraft, mångfaldskoordinator Kongressutbildning 2013 Med Milena Kraft, mångfaldskoordinator Lite för- och bakgrundssnack Maktmätningen 2012 Några resultat: de flesta utan tidigare erfarenhet många förstod inte allt eller endast mycket

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Transnationellt utbyte Reggio Emilia

Transnationellt utbyte Reggio Emilia CREARE VIVERE Transnationellt utbyte Reggio Emilia Rapport från resa 16 20 mars 2014 Reflektioner från resan till Reggo Emilia med deltagare från Sunne kommun, Torsby kommun och Munkfors kommun genom EU-projektet

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer