P LANBESKRIVNING 1(20) tillhörande detaljplan för fastigheten Marmorbrottet 1:31. inom Kolmården i Norrköpings kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "P LANBESKRIVNING 1(20) tillhörande detaljplan för fastigheten Marmorbrottet 1:31. inom Kolmården i Norrköpings kommun"

Transkript

1 1(20) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Marmorbrottet 1:31 inom Kolmården i Norrköpings kommun, fysisk planering den 12 december 2011 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: , 116 Laga kraft: Genomförandetidens sista dag:

2 2(20) Innehållsförtecking 1. Inledning Läsanvisning / handlingar Planprocessen en översikt Planens huvuddrag Planens bakgrund och syfte Planområdet Planförslagets övergripande struktur Tidigare ställningstaganden Översiktsplan Gällande detaljplaner Program för planområdet Övriga kommunala beslut Mark- och vattenanvändning Förutsättningar efter planens genomförande Gator och trafik Störningar, hälsa och säkerhet Teknisk försörjning Sociala och ekonomiska konsekvenser Sociala konsekvenser Ekonomiska konsekvenser Konsekvenser för stadens attraktivitet Administrativa frågor Medverkande Tjänstemän...19 Referenser... 20

3 3(20) 1. Inledning 1.1 Läsanvisning / handlingar Planförslaget består av: Plankarta i skala 1: 1000 med bestämmelser och illustrationer Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse (vid utställning) Utlåtande (efter utställning) Behovsbedömning 1.2 Planprocessen en översikt Planprocessen får sin start när en intressent kommer med en begäran om att få göra eller ändra en detaljplan. Kommunen kan också ta initiativet själv att göra en ny detaljplan. Om det saknas en fördjupning av översiktsplanen, som omfattar detaljplaneområdet, görs först ett program som ger riktlinjer för detaljplanearbetet. När programmet har godkänts av stadsplaneringsnämnden börjar arbetet med ett förslag för detaljplanen. Förslaget justeras efter de synpunkter som lämnas under samrådstiden och ställs sedan ut för granskning av allmänheten. Efter det kan planen antas av stadsplaneringsnämnden. Tidsplanen för detaljplanearbete kan variera kraftigt i längd beroende på händelseutvecklingen med utredningar och samrådsprocessen. En detaljplan vars arbete flyter på relativt obehindrat kan förväntas ta ungefär ett år. 2. Planens huvuddrag 2.1 Planens bakgrund och syfte Syftet med detaljplanen är att definiera markanvändningen, Säkerställa byggnadernas och kulturmiljöns bevarande, samt att säkerställa allmänhetens tillgång till den viktiga kultur och naturmiljön vid Bråvikensstrand.

4 4(20) 2.2 Planområdet Planområdets läge och avgränsning. Lägesbestämning Planområdet ligger i slutet av Kalkugnsvägen längs Bråvikensstrand, i den södra delen av samhället Marmorbruket. Planområdet omfattar fastigheten Marmorbrottet 1:31 som är cirka 2 hektar stor. Marmorbrottet 1:31 ligger cirka 3 km från Krokek. Markägoförhållanden Fastigheten ägs av Norrköpings kommun. Marmorbruks AB har enligt gällande tomrättskontrakt rätt att friköpa marken efter att planen vunnit laga kraft.

5 5(20) 2.3 Planförslagets övergripande struktur Utformning Illustrationsbild

6 6(20) 3. Tidigare ställningstaganden 3.1 Översiktsplan Området ligger inom Bråvikenförkastningen som anges som utflyktsområde och utgör riksintresse för naturvården. Området utgör även riksintresse för kulturmiljövården såväl som det rörliga friluftslivet. 3.2 Gällande detaljplaner Området ligger sedan 1995 inom mark belagd med områdesbestämmelser men har undantagits antagande, i avvaktan på utredning av kostnader och ansvar. Fastigheten har i tomrättsavtalet åsatts betäckningen HAMN/PARK q. Vilket innebär att fastigheten skall användas för verksamhet mad vattenanknytning, så som bryggor, båtplatser, båtuppställning, förråd, samlingslokal etc. Marken skall även hållas öppen för allmänheten. Områdesbestämmelserna innehåller vidare särskilda skyddsbestämmelser och rivningsförbud för tre byggnader, generellt miljömiljöhänsyn/bevarande och ändrad lovplikt inom fastigheten. 3.3 Program för planområdet Något program har inte upprättats. Föreslagna planändringar anses överensstämma med kommunens riktlinjer och översiktsplan, ett planprogram har därför bedömts inte behöva upprättas. 3.4 Övriga kommunala beslut Beslut om planläggning Stadsplaneringsnämnden beslutade att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att arbeta fram ett förslag till detaljplan för fastigheten Marmorbrottet 1:31 för att med stor tydlighet och detaljeringsgrad säkerställa allmänhetens tillgång till den viktiga kultur och naturmiljön. Tomträttsavtal År 2000 tecknades ett tomträttsavtal mellan Norrköpings kommun och Marmorbuks AB där tomträttsinnehavaren förbinder sig att upprusta befintliga byggnader och bryggor. En brygga skall vara tillgänglig för korttidsanläggning för fritidsbåtar. Vidare skrivs att kalkladan mot vattnet iordningställs som samlingslokal för evenemang/korttidsuthyrning samt att någon byggnad får en publik verksamhet så som utställningslokal eller café. Allmänhetens tillgång till området säkerställs utöver strandskyddslagen genom ett servitut.

7 7(20) Tomträttsavtalet ger bolaget rätt att efter detaljplanen vunnit laga kraft friköpa marken. Kommunen har enligt tomträttskontraktet rätt att behålla en del av marken för att användas som körväg. Detta för ett långsiktigt trygga Marmorstigens sträckning genom området. Kalklada med tillhörande hamn, 1980-tal. Området var mycket förfallet. 4. Befintlig användning och gällande förutsättningar 4.1 Mark- och vattenanvändning Planområdet ligger i anslutning till Bråviken och består av ett 2 hektar stort område. Området är en del i den mycket värdefulla kulturmiljön kring Marmorbruket i Kolmården. Fastigheten Marmorbrottet 1:31 omfattar 7 byggnader men karaktäriseras främst av de två långa kalkladorna (märkta 1 och 2 på illustrationskartan) Marmorbruks AB huserar inom planområdet och bedriver verksamhet, främst kontors och representations verksamhet. Men även evenemang så som bröllop, fester och kulturarrangemang arrangeras. Bygglov har tidigare getts för en övernattningslägenhet i anslutning till kontorsverksamheten i Kalkladan närmast vattnet. I de kringliggande sjöbodarna har övernattningsmöjligheter för uthyrning iordningställts. I anslutning till kalkladorna ligger ett hamnområde med två bryggor där mindre fritidsbåtar kan lägga till. Genom planområdet går idag den mycket populära Marmorstigen som är en cirka 2.5 kilometer lång stig ut med Bråvikensstrand. Marmorstigen sköts idag av tekniska kontoret och Krokeks hembygdsförening. Planområdet är idag tillgängligt för allmänheten men tveksamheter har uppkommit då området har uppfattats som privat. Som skäl till den upplevda privatiseringen utpekas bland annat utplacering av blomurnor på socklar samt större socklar vid infarten till kalkladorna där

8 8(20) en portik skapats. Detta har gett upphov till tveksamhet av besökare över vad som är privat och vad som är offentligt. Det finns i dagsläget en konflikt mellan Marmorbrukets intresse av att bedriva och expandera en vinstdrivande verksamhet i en attraktiv miljö och allmänhetens tillgång till en riksintressant natur och kulturmiljö. Marmorbruket bedriver idag 1. Evenemangsverksamhet så som bröllop fester och kulturarrangemang samt uthyrning av rum i sjöbodarna i samband med arrangemang. 2. Kontors och representationsverksamhet för försäljning av Kolmårdsmarmor och annan sten. Verksamheten evenemangsverksamhet är främst begränsad till de tre sommarmånaderna. Avsikten är att utöka verksamheten till en större del av året genom att erbjuda övernattning och kursverksamhet. Historik, kulturmiljö och fornlämningar Planområdet är en del av en mycket rik kulturmiljö och är därför klassat som riksintresse för kulturmiljövården. När ett område klassas som riksintresse innebär det att kulturmiljön i området har ett värde av betydelse för såväl länet, som hela landet. Områden som är av riksintresse för kulturmiljövården, naturvården eller friluftslivet skall därför skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada natur- eller kulturmiljön. I rapporten Fagervik Marmorbruket Krokeks socken Norrköpings kommun Kulturmiljöenheten 2001 värderar länsstyrelsen området Marmorbrukets kulturvärde, där också det aktuella planområdet ingår. Länsstyrelsen konstaterar att Marmorbruket i Kolmården har stora värden både vad gäller kulturmiljön och naturmiljön. Det är också ett viktigt rekreationsområde. Området utgör därför riksintresse för såväl sin kultur som naturmiljö, samt för det rörliga friluftslivet. Som riksintresse för sin kulturmiljö representerar Marmorbruket en tidig industrimiljö med anor från medeltiden. Marmorbruket utgör idag en bruksmiljö med bebyggelse från 1700-talet och framåt. Här finns marmorbrott, varphögar, slaggsten, kalkugnsgrunder, magasin och verkstäder som berättar om arbetet och livet på Marmorbruket.

9 9(20) Marmorbruket tidigt 1900 tal. Foto Marorbruketsmuseeum Genom århundradena har kolmårdsmarmor använts till flera svenska slottsbyggen, som t ex Stockholms slott, Drottningholm och Rosendal. Den grönskimrande marmorn från Kolmården har också beställts till påkostade byggen som Nordiska museet, Nationalmuseet, Operan i Paris, Rockefeller Center i New York och till FN:s byggnad i Genéve. Väster om Bråviksbranten ligger brukets hamnområde Bråvalla, som även utgör det aktuella planområdet. Här låg under 1800-talet brukets kalk- och tegeltillverkning. Spåren av kalkbrytning syns än idag och den stora ansamlingen sten utmed bergsbranten mot Bråviken dominerar landskapsbilden från sjösidan. Alldeles nedanför branten finns ruinerna efter två kalkugnar. Bebyggelsen i hamnområdet härrör till stor del från denna tid, framförallt dominerar de båda kalkladorna. Den gamla lertäkten till tegelbruket finns idag kvar som ett kärr, väster om hamnområdet. Övriga fornlämningar inom riksintresset är två kalkugnsruiner. Enligt uppgift ska kalkugnarna ha använts från ca 1820 och fram till Stenen bröts i branten ovanför och nästan rakt ner i ugnarna. Det branta brottet i bergssidan är numera ett karakteristiskt inslag i området. Längst ner vid Bråviken ligger de två långa kalkladorna (märkta 1 och 2 på illustrationskartan) som under 1800-talet fungerade som magasin för den kalksten som bröts i bergsbranten strax öster om hamnområdet. Kalkladorna renoverades år Här finns dessutom lämningar av de två kalkugnarna. All typ av exploatering är känslig i denna miljö. Ett av de största hoten mot den riksintressanta kulturmiljön är bristande underhåll och förändringar av bruksmiljöns byggnader. Det är av största vikt att Marmorbrukets bebyggelse bevaras och får behålla sin karaktär.

10 10(20) Naturmiljö och Rekreation Landskapet i området domineras av den mycket framträdande Bråviksförkastningen. Branta bergsryggar störtat ner mot havet där ett flertal stenbrott finns. Utmärkande för området är den stora ansamlingen av bruten sten som finns i branten vilken dominerar landskapsbilden från vattnet. Inom hela planområdet finns det urkalksten som är karakteristisk för hela förkastningsbranten. Planområdet är av stort riksintresse både för det rörliga friluftslivet och för kulturmiljön. För närliggande naturområde i väster pågår en diskussion om att det i framtiden skall bli ett naturreservat vilket ytterligare kommer öka områdets allmänintresse. Genom planområdet går den mycket populära marmorstigen som sträcker sig 2.5 kilometer längs Bråvikensstrand. Längs stigen finns flera platser för vila, grillning och förtäring av medhavd matsäck. Strandskydd Hela planområdet ligger inom strandskyddsområde som sträcker sig 150 meter in mot land från strandkanten. Strandskyddet regleras i miljöbalkens 7 kapitel och syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden. Inom strandskyddat område får inte nya byggnader uppföras, byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt. Detta gäller även mindre åtgärder så som utplacering av privata föremål som ger intrycket av privatisering. Exempel kan vara de ovan nämnda blomurnorna men även utemöbler eller skyltar som avhåller allmänheten från att passera. Allmänheten har under lång tid haft full rättslig tillgång till området även om området idag inte kan anses som fullt allemansrättsligt tillgängligt. Främst pga. pollare med kedjor samt socklar utplacerade i området, vilka inte väl representerar den historiska kulturmiljön i Marmorbruket. Utan snarare ger intryck av en privatsvär med kulturhistoriskt främmande element. 4.1 Förutsättningar efter planens genomförande Mark och vattenanvänding Planområdet får den huvudsakliga användningen kulturreservat Q, vilket innebär att användningen skall vara anpassad efter bebyggelsen kulturvärde. I ett kulturreservat är användningen fri så länge den inte inkräktar på själva bevarandet eller stör omgivningen. Permanentbostad eller fritidsbostad är inte lämpligt inom ramen för Q. Där emot kan tidsbegränsat boende som

11 11(20) vandrarhem eller boende i anslutning till evenemang prövas. Dock får detta ej inskränka på områdets kulturvärden och höga allmänhetsintresse. Planen styrker även de sedan tidigare i tomträttsavtalet överrenskomna användningsområdena, hamn, kontor samt publika funktioner så som evenemangsverksamhet, kulturarrangemang och café. Med tanke på områdets höga natur och kulturvärden är det viktigt att inte utestänga allmänheten från att ta del av dessa. De föreslagna verksamheterna förväntas kunna samverka med det allmänna intresset och även stärka varandra. Det finns ett värde både för verksamhetsutövaren att Marmorstigen är välkänd och befolkad, likaså finns det ett värde för besökare av Marmorstigen att Bråvalla hamnområde är välskött, omhändertaget och aktivt. Enligt länsstyrelsen är ett av de största hoten mot Marmorbruket idag ett bristande underhåll. För att undvika detta är det viktigt att byggnaderna används, en levande natur och kulturmiljö är viktig inte bara lokalt utan även för Kålmården och Norrköping i stort. Kostnaden för att underhålla en kulturmiljö av riksintresse är betydande. För att kunna bära den kostanden krävs det att möjligheterna för att bedriva en vinstdrivande verksamhet är goda. Levande landsbygd är viktig, dock är turistsäsongen begränsad till huvudsakligen de tre sommarmånaderna, vilket är problematiskt för verksamhetsutövare. Senare antikvariska bedömningar och bygglov bör ta detta i åtanke. Möjlighet till att etablera ett enklare kök i anslutning till den norra kalkladan i något av de anslutande uthusen för att förenkla arrangemang i ladorna bör finnas. I samband med detta kan vissa förändringar i fasaden vara nödvändiga. Det största hotet mot allmänhetens tillgång till området är en privatisering i form av permanentbostad eller fritidshus där den privata hemfridszonen breder ut sig. Användningen som permanentbostad är inte förenligt med bestämmelsen Q. Dock får enstaka övernattning ske i samband med arrangemang eller i form av vandrarhem. Allmänheten skall i framtiden inte ges intrycket av att träda in på ananas mark utan intrycket av att marmorstigen fortsätter skall ges. Staket, plank eller annat som försvårar allmänhetens tillgång till området får inte uppföras. Marmorstigen skall tydliggöras genom att gångvägen fortsatt skall vara grusad och tydligt visa sin sträckning genom planområdet. Portik eller liknade får inte förekomma. Skyltar som tydliggör marmorstigens sträckning skall upprättas vid infarten från Kalkungsvägen och längs marmorstigen i den östra delen av planområdet. Det är viktigt att skyltar har en inbjudande färgsättning för att de inte skall vara avvisande, förslagsvis med blå ram likt den skyltning sedd i

12 12(20) naturreservat. Utöver marmorstigens sträckning kan en informationsskylt berätta om byggnadernas historia men även den nuvarande verksamheten och aktuella evenemang i området. Planen föreslår även att fastigheten Marmorbrottet 1:25 ges möjlighet att förvärva en del av fastigheten marmorbrottet 1:31. Detta för att underlätta skötsel av den stödmur som angränsar till fastigheten Marmorbrottet 1:31. Den del av fastigheten 1:31som förvärvas får i planen betäckningen bostad för att i linje med omkringliggande detaljplan ges samma bestämmelse över hela fastigheten Marmorbrottet 1:25. Förändringar av den bebyggda kulturmiljön Marmorbruket innehåller sådana värden att området utgör riksintresse för dess kulturmiljö. Det är av största vikt att Marmorbrukets bebyggelse bevaras och får behålla sin karaktär och berätta om en bruksmiljö. Därför ska förändringar av byggnaders exteriör föregås av kontakt med antikvariska myndigheter, samtliga byggnader är belagda med rivningsförbud. Görs förändringar skall det alltid eftersträvas att uppnå en god helhetsverkan, detta innefattar även en levande landsbyggd med förutsättningar att bedriva verksamhet. Därför måste det finnas viss acceptans för förändringar av byggnadernas interiör och exteriör. Kalklada 1 Den västra, och den största, ladan är uppförd av natursten som vitslammats och taket har enkupigt tegel. Byggnaden har ett högt kulturhistoriskt värde, byggnadens särdrag och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden skall tas till vara. Därför skall byggnadens karaktär, färg och fasadmaterial bibehållas och får inte förvanskas. Fönster eller dörrar får ej upptas. Tak skall vara i enkupigt lertegel, takkupor får ej uppföras. Interiöra och exteriöra förändringar skall föregås med kontakt med antikvariska myndigheter.

13 13(20) Kalklada 2 Kalklada 2 är en tegelbyggnad vars väggar fått en ljus spritputs och taket är täckt med enkupigt tegel. Byggnadens karaktär, färg och fasadmaterial skall bibehållas. Tak skall vara i enkupigt lertegel, takkupor får ej uppföras. Exteriöra förändringar skall föregås med kontakt med antikvariska myndigheter. Sjöbodar och uthus Vid hamnen ligger tre sjöbodar, ett förråd, ett f d dass och ett garage. Samtliga dessa byggnader har fasader i rödfärgad locklistpanel. Byggnaderna i sig har inget större kulturhistoriskt värde, men typen och mängden av hus är en viktig miljöskapande faktor. Byggnaderna renoverades under år Byggnaderna får inte förvanskas exteriört vad avser karaktär, färg och material. Tak skall vara i lertegel och takkupor får ej uppföras. Förändringar skall ske i samråd med antikvariska myndigheter. Samtliga byggnader är en del i en miljöskapande helhet och skall i behandlas som i ett gemensamt sammanhang. Fastigheten får därför inte styckas av på annat sätt än den del som tillfaller kommunen märkt Natur för att säkerställa förvaltningen av marmorstigen.

14 14(20) Uppförande av nytt uthus Planen medger möjlighet att uppföra ett uthus i planens västra del för att utöka möjligheterna till förvaring av verksamhetens material så som stol och bordar. Bröllop och liknande evenemang kräver en större mängd inventarier och förvaringsmöjligheterna i området är begränsade. Husets utformning skall ske i samråd med antikvarisk myndighet. Strandskyddet behövs i detta delområde upphävas. Marmorbruket cirka Ett flertal uthus syns på bilden. Foto: Marmorbrukets museum

15 15(20) Strandskydd, natur och rekreation Planområdet ligger inom ett område som är av stort nationellt intresse för naturmiljövården så väl som för det rörliga friluftslivet. För närliggande naturområde i väster sker en diskussion om att det i framtiden skall bli naturreservat, vilket ytterligare kommer att öka besöksfrekvensen till området. Det är av yttersta vikt att det i fortsättningen inte råder tveksamhet över vad som är privat och vad som är offentligt och på så vis avhåller allmänheten från att nyttja Marmorstigen. För att säkerställa Marmorstigens skötsel och sträckning är den del av Marmorbrottet 1:31 som påverkas av Marmorstigen utpekad som Natur med körväg. Denna del ägs och sköts av kommunen och är i enlighet med tomträttskontraktet. Körväg finns inom naturområdet för att säkerställa att brukaren till Marmorbrottet 1:31 kan nå fastigheten med bil. Planen föreslår att strandskyddet upphävs för befintliga byggnader och för ett nytt uthus. Den föreslagna användningen har en publik karaktär och förväntas inte inskränka nämnvärt på den allmänna tillgången till området. Området är också sedan tidigare ianspråktaget för liknande verksamheter vilket utgör skäl för dispens. Strandskyddet skall fortfarande gälla på all övrig mark, även de bryggor som finns i området då allmänheten sedan tidigare har haft tillgång till dessa. Dock måste det finnas möjligheter att tillfälligt möblera med mindre bord och stolar vid tillfälliga evenemang eller vid vandrarhemsverksamhet. Möbleringen skall vara placerad så den inte stör marmorstigen och lämpligast är enligt illustration (sidan 5) på utrymmet närmast havet framför kalklada 2 och framför byggand märkt 5 i rikting mot havet. Bryggan som föreslås i väster är lokaliserad där det tidigare låg en brygga för lastning av sten. Att återskapa den bryggan förväntas bli ett positivt inslag och förbättra allmänhetens tillgång till området. De områden där strandskyddet undantas är märkta a på plankartan. Att strandskyddet finns på alla mark förutom där byggnaderna står syftar till att styrka strandskyddets primära syfte; att bevara den allmänna tillgången till strandområden. Allmänheten har sedan tidigare haft tillgång till planområdets mark och bryggor. Området kan idag inte anses som fullständigt allemansrättsligt tillgängligt främst pga. pollare med kedjor samt socklar utplacerade i området. Dessa skall tas bort. Måste det av säkerhetsskäl finnas staket skall dessa utformas i samråd med antikvarisk myndighet.

16 16(20) Hamnen cirka Historisk förebild till uppförande ny brygga. Foto: Marmorbruketsmuseum Service Närmsta affär, vårdcentral, förskola och skola finns i Krokek ca 3 km från Marmorbruket. Fornlämningar Hela Marmorbruket är rikt på fornlämningar. Fornlämningar inom planområdet är två kalkugnsruiner, enligt uppgift ska kalkugnarna ha använts från ca 1820 och fram till De fasta fornlämningarna bedöms inte påverkas nämnvärt av planens genomförande. Radonrisk Enligt en kommuntäckande markradonundersökning för Norrköpings Kommun, utförd av Statens Geologiska Institut år 1990, ligger planområdet inom normalriskområde för radon. Föroreningar Inom planområdet finns inga kända föroreningar. Geoteknik/skredrisk Marken består av morän med inslag av urkalksten. Viss skredrisk finns i bergsbranten. 4.3 Gator och trafik Gatunät En körväg anordnas genom planområdet ut med Marmorstigens sträckning Planen förväntas inte medföra någon påtaglig ökning av trafik till området.

17 17(20) Kollektivtrafik Kollektivtrafik går på Kvarsebovägen ca 1 km från planområdet. Gång- och cykelvägar Några särskilda gång- och cykelvägar finns inte i området. Parkering Parkering sker på kvartersmark. Vid större evenemang finns det möjlighet att parkera cirka 500 meter upp på Kalkungsvägen. 4.4 Störningar, hälsa och säkerhet Buller Någon verksamhet förväntas inte medföra någon bullerpåverkan i planområdet som överstiger gällande riktvärden för externt industribuller. Luftkvalitet Luftkvaliteten är god i området. 4.5 Teknisk försörjning Vatten och avlopp Kommunalt vatten- och avlopp finns i anslutning till fastigheten, toalett kan anslutas till detta. En publik toalett är önskvärt. En del av planområdet är reserverat för underjordiska ledningar så som vatten och avlopp. Dagvatten Dagvatten ska omhändertas lokalt inom kvartersmark. El Området är försörjt med el från E.ON. A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: , 116 Laga kraft: Genomförandetidens sista dag:

18 18(20) Avfall Norrköpings kommun, tekniska kontoret ansvarar för hämtning av hushållsavfall. 5 Sociala och ekonomiska konsekvenser 5.2 Sociala konsekvenser Genom planens genomförande förbättras allmänhetens tillgång till Marmorstigen. Detta säkrar rekreationsmöjligheterna i området. Den publika och kulturella användningen av byggnaderna kan ge positiva värden för besökare och verksamhetsutövare. Kolmården som tursistattraktion kan öka. 5.3 Ekonomiska konsekvenser Norrköpings kommun Mark och exploatering står för de kostnader som uppkommer i samband med upprättande av detaljplan för området. Planens genomförande påverkar fastighetsvärdet då planområdet kan friköpas. Fastighetens användningsområde fastställs vilket ger en ökad trygghet för fastighetsägaren. Möjligheten att etablera enklare kök och övernattning i samband med arrangemang kan ge positiva värden för verksamhetsutövaren. Bevarandet av byggnaderna innebär en kostnad för fastighetsägaren då dess karaktär skall bevaras. Åtgärder som ökar tillgängligheten och tydligheten längs Marmorstigen innebär en kostand i form av uppförande och underhåll av skyltar. 5.4 Konsekvenser för stadens attraktivitet Allmänhetens tillgång till Marmorstigen ökar och säkerställs. Detta kan ge positiva värden i närområdet såväl som för besökare utifrån. Kolmården som tursistattraktion kan öka då områdets unika natur och kulturmiljö får en ökad tillgänglighet. Att verksamhet bedrivs i den gamla kulturmiljön håller området levande och kan genom aktiviteter så som bröllop och kulturarrangemang stärka Kolmården och Norrköpings attraktivitet och kännedom. En levande kulturmiljö där byggnaderna får en konkret funktion kan bidra till att ett ordentligt underhåll sker.

19 19(20) Det företag som idag bedriver kontors och representationsverksamhet i Kalkladorna säljer Kolmårdsmarmor vilket är själva grunden till att kulturmiljön uppstått. Att ha ett levande bruk är en stor kvalité som måste beaktas. Kolmårdsmarmorn är världskänd och finns representerad på flera mycket betydelse fulla byggnader runt om i världen. Att bruket fortfarande är igång kan hjälpa till att stärka Kolmårdens attraktionskraft i Sverige och världen. Förhindras verksamhet i området kan det innebära negativa konsekvenser för stadens attraktivitet. Finansiering av underhåll av byggnaderna måste då lösas på annat sätt. Sker inte ett underhåll av byggnaderna hindras också allmänheten från att ta del av den vackra natur och kulturmiljön och en stor potential går om intet. 6. Administrativa frågor Genomförandetiden är 5 år från den dag planen vinner laga kraft. Se genomförandebeskrivningen. 7. Medverkande Planen har utarbetats av Erik Telldén, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret i samråd med tjänstemän på Norrköpings kommun. 7.2 Tjänstemän Planen har utarbetats i samverkan med tjänstemän på stadsbyggnadskontoret, Norrköpings kommun Norrköping den 12 december 2011 Fredrik Wallin Processansvarig detaljplanering Erik Telldén Planarkitekt

20 20(20) Referenser Framtid Norrköping Översiktsplan Utvecklingsplan för staden, Norrköpings kommun, Naturvårdsprogram, Norrköpings kommun Fagervik Marmorbruket Krokeks socken Norrköpings kommun Kulturmiljöenheten Länsstyrelsen Östergötland 2001 Plan och bygglagen Miljöbalken

P LANBESKRIVNING. fastigheten Valsen 4 med närområde 1(11) Exempel på typförskola i Rambodal, GKAK arkitekter. tillhörande detaljplan för

P LANBESKRIVNING. fastigheten Valsen 4 med närområde 1(11) Exempel på typförskola i Rambodal, GKAK arkitekter. tillhörande detaljplan för 1(11) P LANBESKRIVNING Exempel på typförskola i Rambodal, GKAK arkitekter. tillhörande detaljplan för fastigheten Valsen 4 med närområde inom Navestad i Norrköping, fysisk planering den 5 maj 2011 A N

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. 1(17) Planbeskrivning. tillhörande detaljplan för del av fastigheterna Fagervik 1:26 och Fagervik 1:20. med närområde inom Kolmården

SAMRÅDSHANDLING. 1(17) Planbeskrivning. tillhörande detaljplan för del av fastigheterna Fagervik 1:26 och Fagervik 1:20. med närområde inom Kolmården 1(17) Planbeskrivning tillhörande detaljplan för del av fastigheterna Fagervik 1:26 och Fagervik 1:20 med närområde inom Kolmården den 20 December 2012 SAMRÅDSHANDLING Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541 Planutskottet Start-PM Detaljplan för Västra Bosön Ärendet Idag finns områdesbestämmelser som omfattar Västra Bosön. Bestämmelsernas syfte är att bevara den kulturhistoriskt

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Handläggare Patrik Karlsson 0470-436 21 Utlåtande Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Syftet med detaljplanen är att ändra användningen från lägergård till bostadsändamål.

Läs mer

Bönan 4:6, Strandgården

Bönan 4:6, Strandgården PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2011-02-03 Antagen av BMN: 2011-03-23 Dnr: 10BMN273 Laga kraft: 2011-04-21 Handläggare: Henry Grew Bönan 4:6, Strandgården Detaljplan för bostadsändamål Gävle kommun,

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-01-09 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-01-09 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-01-09 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 Detaljplan för fastigheten Edsbro-Åsby 15:1 i Edsbro- Ununge församling Dnr 11-185.214 Ks 11-230 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Kv. Läroverket 2 Eksjö Stad, Jönköpings län. Planbeskrivning. Dnr 2009-0338-403

Detaljplan för Kv. Läroverket 2 Eksjö Stad, Jönköpings län. Planbeskrivning. Dnr 2009-0338-403 Detaljplan för Kv. Läroverket 2 Eksjö Stad, Jönköpings län. Planbeskrivning Eksjö, 11 januari, 2011 Antagandehandling Dnr 2009-0338-403 1 Innehållsförteckning Planbeskrivning...3 BESLUT...3 HANDLINGAR...3

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande Dnr 2008/209 1(7) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samrådshandling 2008-10-15, rev 2008-XX-XX Antagen 2008-XX-XX Laga kraft 2008-XX-XX Detaljplan för Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands

Läs mer

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i december 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2014-06-25 Beslut om

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

Program GODKÄNNANDEHANDLING. Programmets bakgrund och syfte 1(8) tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3

Program GODKÄNNANDEHANDLING. Programmets bakgrund och syfte 1(8) tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3 1(8) Program tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3 med närområde inom Åby i Norrköpings kommun 214 den 20 september 2012 Programmets bakgrund och syfte Programmets syfte är att studera

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Tänkt lokalisering på stranden i rött 1(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar...

Läs mer

DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING

DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING Upprättad av Arkitekt Lars Jansson AB den 22 november 2006 Reviderad den 6 september 2007 samt den 17 april

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Haparanda med Färjan 2 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Avvägning

Läs mer

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 DP 1730 2010-02-16 Dnr 2009/285-BN 213 Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Detaljplan för Härnö-Solum1:13

Detaljplan för Härnö-Solum1:13 PLANBESKRIVNING SAMRÅD DNR: SAM15-2624-214 2016-05-13 Detaljplan för Härnö-Solum1:13 Härnösands kommun, Västernorrlands län ALLMÄNT Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

Byggnadsnämnden antog 2011-09-21 165 Ändring av detaljplan för INGELSTAD 3:121, I INGELSTAD

Byggnadsnämnden antog 2011-09-21 165 Ändring av detaljplan för INGELSTAD 3:121, I INGELSTAD BYGGNADSNÄMNDEN LAGA KRAFTBEVIS Datum Dnr 2011-10-17 2011-BN0287 Byggnadsnämnden antog 2011-09-21 165 Ändring av detaljplan för INGELSTAD 3:121, I INGELSTAD Såvitt här fört diarium, har detta beslut inte

Läs mer

Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000 1(14) SPN 2004/0080 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1

Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000 1(14) SPN 2004/0080 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1 Planbeskrivning 1(14) SPN-000/000 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1 (öster om kvarteret Citronfjärilen) inom Smedby i Norrköping den 16 februari 2016 SAMRÅDSHANDLING 2(14) Sammanfattning

Läs mer

Planbeskrivning PLANFÖRFARANDE

Planbeskrivning PLANFÖRFARANDE Samrådshandlingar 1 (6) 2015-06-23 Dnr PLAN.2015.4 Planbeskrivning Ändring genom tillägg till detaljplan för fastigheten ÅKAREN 1 i detaljplan för kv. PANTEN, STALLET, TULLEN m. fl. i stadsdelen Östertull,

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN

SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2014-08-11 Dnr KS 0232/14 ljusdal.se PLANBESKRIVNING Planhandlingar

Läs mer

DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02. Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås

DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02. Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02 Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Antagen av byggnadsnämnden 2009-06-17 Laga kraft 2009-07-20

Antagen av byggnadsnämnden 2009-06-17 Laga kraft 2009-07-20 Detaljplan för Rockebro 7:137 m.fl, Sommens samhälle, Tranås kommun Dnr 330/2008 Upprättad i april 2009 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Planområde Sjön Sommen Antagen av byggnadsnämnden

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29

SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29 325 Tillägg till detaljplan för Frigga och Freja, Lidköpings kommun SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29 Tillägg till detaljplan för kvarteren Frigga och Freja, Lidköpings

Läs mer

Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun

Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning)

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås Handläggare Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 Enkelt planförfarande Dp 1707 2009-04-14 Dnr 08:10104-BN 540 Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Kumla 33:2 samt del av Kumla 3:1264 och Snickaren 1. Inom

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHET OKNÖ 1:394 M FL. MÖNSTERÅS KOMMUN, KALMAR LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHET OKNÖ 1:394 M FL. MÖNSTERÅS KOMMUN, KALMAR LÄN DETALJPLAN FÖR FASTIGHET OKNÖ 1:394 M FL. MÖNSTERÅS KOMMUN, KALMAR LÄN PLANBESKRIVNING 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Planprocessen... 3 Tidsplan... 3 Planhandlingar... 4 Planens syfte och huvuddrag...

Läs mer

PLANBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397. november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE

PLANBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397. november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE SAMRÅDSHANDLING Dnr:2011.0712 315 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397 november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE Storumans Kommun Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR 1(9) Detaljplan för Söbacken 1:17 Stenungssunds kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planen hör följande handlingar: - fastighetsförteckning - plankarta

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

Behovsbedömning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(11) SPN 2014/0364 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Behovsbedömning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(11) SPN 2014/0364 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Behovsbedömning 1(11) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 17 april 2015 SAMRÅDSHANDLING 2(11) 1 Behovsbedömningens syfte Enligt

Läs mer

PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor

PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor Detaljplan för Lofsdalen 32:19 m.fl. Härjedalens kommun Jämtlands län Upprättad i februari 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Reviderad i maj 2014 samt augusti 2014

Läs mer

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk 1(8) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad i mars 2004 Reviderad juni 2004 PLANBESKRIVNING Handlingar Planens

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G 1 Diarienummer 2006/0082 214 Detaljplan för NÄSET, Etapp 2 Kinna 24:169 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands Län P L A N B E S K R I V N I N G UPPRÄTTAD 2006-05-04 reviderad 2006-11-30, 2007-05-07 Plan-

Läs mer

Nyexploateringen drivs som ett samverkansprojekt där både kommunen, Arvidsjaurhem och privata fastighetsägare berörs.

Nyexploateringen drivs som ett samverkansprojekt där både kommunen, Arvidsjaurhem och privata fastighetsägare berörs. DETALJPLAN FÖR KV. LOMMEN Arvidsjaurs kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration,. Plankartan blir juridiskt bindande när detaljplanen vinner laga kraft.

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT. Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län

HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT. Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Plankarta, skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR AMBJÖRNARP 1:85 M FL AMBJÖRNARP, TRANEMO KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INNEHÅLL I NNEHÅLL... 1 HANDLINGAR... 2 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG... 2 FÖRENLIGT MED 3 OCH 5 KAP I MB...

Läs mer

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel.

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel. Datum Dnr: 2011-01-28 KS 25/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Samrådshandling Maj 2014 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för BJÖRRÖD 1:199 M FL i Landvetter, Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-05-28 SBN/2011:233 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Antagandehandling Detaljplan för Mesta 3:3 Borsökna

Läs mer

Detaljplan för Vallsjöbaden. Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING. Vallsjön

Detaljplan för Vallsjöbaden. Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING. Vallsjön Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning 1(11) Planbeskrivning tillhörande tillägg till förslag till stadsplan och särskilda byggnadsbestämmelser för Oxelbergen (kv. Hjälmen, Draken, Majelden, Slånet, Vimpeln, Vallen och Åkern) med omgifningar

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Handläggare Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 Enkelt planförfarande ÄDp 1708 2009-04-14 Dnr 08:10191-BN 540 Ändring av detaljplan för område vid Ymergatan, Irsta, Västerås TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING INLEDNING

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheten Anderssvedja 2:41 i Roslagsbro församling Dnr 06.101 91.214 Ks 07-42 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2. Dnr. Plan.2012.2 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm

Läs mer

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha.

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha. Granskningshandling Dnr: BN 2014/12 215 Ändring 2 av del av detaljplan S 35 för Stranden 19:7 i Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING januari 2015 Handlingar Planbeskrivning (denna handling), januari

Läs mer

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3 Dnr: SBK 2009/167 Copyright BLOM Pictometry Planbeskrivning Detaljplan för del av Malmudden Svartholmen 3 Luleå kommun Norrbottens län Samrådshandling 2012-01 1 Innehåll Handlingar 3 Planens syfte och

Läs mer

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2012-02-15 Antagandehandling Dnr: 09BMN1037 Handläggare: Thobias Nilsson Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan Detaljplan för skola Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD

Läs mer

PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län

PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Plankarta, skala 1:400 med planbestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

MARK SANDEN 1 m.fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2008-04-21. 2007-02-12 reviderat 2007-10-10

MARK SANDEN 1 m.fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2008-04-21. 2007-02-12 reviderat 2007-10-10 Diarienummer PBN 2007/0044, 214 Detaljplan för MARK SANDEN 1 m.fl. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län 2007-02-12 reviderat 2007-10-10 LAGA KRAFT 2008-04-21 1 (5) Antagna planhandlingar: Plankarta

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Upprättad 2013-05-15 Laga Kraft 2013-07-09 LAGA KRAFTHANDLING

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DJULÖ SKOLA OMFATTANDE FASTIGHETERNA DJULÖ 1:172 M.FL., KATRINEHOLMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DJULÖ SKOLA OMFATTANDE FASTIGHETERNA DJULÖ 1:172 M.FL., KATRINEHOLMS KOMMUN 1 (7) PLANBESKRIVNING tillhörande DETALJPLAN FÖR DJULÖ SKOLA OMFATTANDE FASTIGHETERNA DJULÖ 1:172 M.FL., KATRINEHOLMS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING Katrineholms kommun 2 (7) Upprättad på Stadsarkitektkontoret

Läs mer

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ANTAGANDEHANDLING Dnr 152/08 Stadsbyggnadskontoret Handläggare Jan Kristoferson Tel: 031 315 14 21 Mailadress: jan.kristoferson@molndal.se Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl Del av Östra Eklanda

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för fastigheten SÖDERBY-NORRBY 2:8 i Söderby-Karls församling

Detaljplan för fastigheten SÖDERBY-NORRBY 2:8 i Söderby-Karls församling Detaljplan för fastigheten SÖDERBY-NORRBY 2:8 i Söderby-Karls församling SAMRÅDSHANDLING 2008-04-22 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2008-07-22 tillhör rev 2009-02-25 ANTAGANDEHANDLING POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON

Läs mer

Utlåtande efter utställning

Utlåtande efter utställning 1 (8) Antagandehandling 2013-06-10 Detaljplan för Södra Kärr m.fl, Torsås kommun, Kalmar län Utlåtande efter utställning Samråd Förslaget till detaljplan har varit föremål för samråd under tiden 2011-12-05

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN PROGRAMHANDLING II HANDLINGAR Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun 2009 11 03 Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje

PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan och Bygg 1(9) PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje Upprättad 2006-08-07 Handlingar Detaljplanen utgörs av plankarta

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Upprättad i mars 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 286/2010 Planområde Plan - och

Läs mer

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Arkivnr. 1780K-36-P2014/20 Upprättad 2014-10-06 Antagen av SBN 2014-10-22, 12 Laga kraft 2014-11-19 Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Kv. Pirålen, Seniorbostäder vid Kyrkogränd/Myggdalsvägen

Kv. Pirålen, Seniorbostäder vid Kyrkogränd/Myggdalsvägen Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kv. Pirålen, Seniorbostäder vid Kyrkogränd/Myggdalsvägen Del av Bollmora 2:580, del av Bollmora

Läs mer

DETALJPLAN FÖR NYKROPPA 14:1 OCH DEL AV 10:1

DETALJPLAN FÖR NYKROPPA 14:1 OCH DEL AV 10:1 SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR NYKROPPA 14:1 OCH DEL AV 10:1 Filipstads kommun, Värmlands län Upprättad av WSP Samhällsbyggnad, 2012-03-05 Beställare: Filipstads kommun Konsult: WSP Samhällsbyggnad, Karlstad

Läs mer

Högaffeln 7 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län

Högaffeln 7 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län Samrådshandling Detaljplan för Högaffeln 7 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2016-03-16 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplanen består

Läs mer

Restaurang vid Granängsvägen

Restaurang vid Granängsvägen LAGA KRAFTHANDLING April 2004 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Henrik Svensson, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Restaurang vid Granängsvägen Del av Bollmora 1:94 inom Tyresö

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder. Haparanda kommun, Norrbottens län

SAMRÅDSHANDLING. Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder. Haparanda kommun, Norrbottens län SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder Haparanda kommun, Norrbottens län DETALJPLAN FÖR Del av Haparanda 8:1 Bostäder Haparanda kommun Norrbottens

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX Ny detaljplan för fastigheterna Prästbordet 1:16, 1:17, Gäveränge 2:76, del av Prästbordet 1:15 och Gäveränge 2:77,

Läs mer

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2015-03-16 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2015-03-16 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2015-03-16 STANDARDFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för fritidsbebyggelse vid Nabbo omfattade bl.a. delar av fastigheterna Nabbo 1:51 och 2:1 samt Rådmanby 5:4 och 5:5

Läs mer

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser.

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser. Antagandehandling 2010-12-06 Dnr 2009/2094 Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 (Kärleksudden) Mullsjö Mullsjö kommun Godkännande: 2010-10-26, 77, BN Antagande: 2010-12-21, 152, KF Laga kraft: 2011-07-21

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 1 LAGAKRAFTHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 Funäsdalen 13:32 och 77:5, Funäsdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län MBN 290 PLAN 0041/2010 Planförfattare

Läs mer

Detaljplan för del av Virsbo 2:73 m fl. område vid Kvarnängsvägen, Virsbo. Surahammars kommun.

Detaljplan för del av Virsbo 2:73 m fl. område vid Kvarnängsvägen, Virsbo. Surahammars kommun. UTSTÄLLNINGSHANDLING 2011-10-31 Dnr:2011.0275.211 Detaljplan för del av Virsbo 2:73 m fl. område vid Kvarnängsvägen, Virsbo. Surahammars kommun. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådet Detaljplanen har varit utsänd

Läs mer

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB.

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB. DETALJPLAN Grönalid 1:1 VANSBRO KOMMUN DALARNAS LÄN SAMRÅDSFÖRSLAG HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planens syfte

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE

NORMALT PLANFÖRFARANDE 1 (7) NORMALT PLANFÖRFARANDE LAGA KRAFT 2009-03-25 Detaljplan för Harvägen, Eneby 1:122 m. fl. Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

Stationshuset i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

Stationshuset i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län Dnr: BNO 2011/7 215 Godkänd av BN 2012-09-26 120 Antagen av KF 2012-11-26 60 LAGA KRAFT 2012-12-21 Dp 122 Ersättning, del av detaljplan 58 för fastigheten Järnvägen 3 och del av Orsa Kyrkby 4:4 för Stationshuset

Läs mer

Detaljplan för Bjurhovdaskolan (Boplatsen 9, Bjurhovda 6 och 9 samt del av Västerås 3:24), Västerås

Detaljplan för Bjurhovdaskolan (Boplatsen 9, Bjurhovda 6 och 9 samt del av Västerås 3:24), Västerås Helena Hansson Tel 021-39 23 68 DP 1650 2008-04-15 Dnr 06:10227-BN 540 Detaljplan för Bjurhovdaskolan (Boplatsen 9, Bjurhovda 6 och 9 samt del av Västerås 3:24), Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar

Läs mer

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun 1 Detaljplan för Byalaget 27 Samråd- och granskningshandling Dnr Ädh Dnr ByggR TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun PLANBESKRIVNING SAMRÅD- OCH GRANSKNINGSHANDLING Samråd/granskning

Läs mer

Planhandling Detaljplan för HÅKANSÖN 60:1 MFL Piteå kommun, Norrbottens län

Planhandling Detaljplan för HÅKANSÖN 60:1 MFL Piteå kommun, Norrbottens län Dnr. PB 2015-61 Version Plannr. 2 D 2066 Planhandling Detaljplan för HÅKANSÖN 60:1 MFL Piteå kommun, Norrbottens län Upprättad av: ROLLES PLAN & BYGGKONSULT Postadress 941 85 PITEÅ Besöksadress Svartuddsvägen

Läs mer