Ett blått hus. Gunnar Ljunggren 26 sidor

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett blått hus. Gunnar Ljunggren 26 sidor"

Transkript

1 Ett blått hus Gunnar Ljunggren 26 sidor Copyright Gunnar Ljunggren, 2014

2 Elisabeth Luften stod stilla, det doftade solvarmt trä. I dunklet under takbjälkarna gömde sig hela världen. Afrika, Palestina, Siam, Persien, Amerika - alla prydligt upprullade på fernissade pinnar. Att få nyckeln av fröken för att hämta en karta till klassrummet var ett hedersuppdrag. Men det krävde en stor portion mod. Elisabeth får lov att ställa sig på tå för att kunna läsa vad som står på de utnötta etiketterna. Längst in i en mörk vrå stavar hon sig fram till Amerikas Förenta Stater. Försiktigt hakar hon ner kartan. Noga med att inte titta på de uppstoppade fåglarnas stirrande ögon i glasskåpen runt henne, smyger hon ut och flyr sedan nerför trappan tillbaka till klassrummet. Lättad över att vara tillbaka lämnar hon över kartan till fröken som hänger upp den på en krok vid sidan av svarta tavlan. Kartan såg inte ut som de vanliga kartorna med krokiga gränser. Den här hade ett rutverk av stater med fantasigeggande namn som Texas, Alaska, Indiana, Florida. Amerikas Förenta Stater. Det var här i Matteus folkskola fröken berättat om buffelhjordar på prärien kring Missourifloden om krokodiler i Floridas träskmarker och om de höga husen i New York. Det var här Elisabeth för första gången sett kartan och drömmen om Amerika vaknat. En gång skulle hon resa dit. Hon ville se de stora buffelhjordarna beta på prärien. Hon ville en gång stå högst upp på en skyskrapa och se människor och bilar kila omkring som myror långt under hennes fötter. Elisabeth är yngst i familjen. Hon och hennes två år äldre syster Elin bor tillsammans med sina föräldrar på Roslagsgatan. Den del av Stockholm som förr kallats Sibirien. Sibirien för att den låg norrut och dessutom långt bort från Stockholms centrum. Nu hade emellertid staden vuxit. Sibirien och Roslagsgatan tillhörde nu den nya stadsdelen Norrmalm. En stadsdel som sträckte sig ända ut till Norrtull. Det var fortfarande flera veckor kvar till sommarlovet. Efter en lång och kall vinter hade värmen äntligen kommit till Stockholm. Elisabeth har för första gången fått lov att gå till skolan utan vinterkappa. Hon har bara en tunn kofta över blusen, trekvartsstrumpor, sandaler och sin rutiga hängselkjol. Hon ryser lite innan hon kommer ut i solskenet från den mörka trappuppgången. Skolväskan slänger vårdslöst i handen när hon lycklig och glad kommer skuttande ner mot Frejgatan. Utanför tobaksaffären som skyltar med tidningar från hela världen stannar hon till i förhoppning om att få se om det finns någon tidning från Amerika.

3 Hon trycker näsan mot rutan. I fönstret hänger ett amerikanskt inredningsmagasin. Elisabeth stavar sig igenom texten. A m e r i c a n H o m e. Det måste betyda amerikanska hem. Omslaget visar ett stort blått hus med en ett glittrande hav i bakgrunden. Elisabeth hade aldrig tidigare sett ett blått hus. Det här var det mest underbara hus hon kunde föreställa sig. Hon blir så gripen av bilden på det blå huset att hon måste få veta allt om det. Den tidningen bara måste hon ha om hon så skulle få offra alla sina sparpengar. Hela dagen i skolan tänker hon på tidningen med det blå huset. Hon till och med frågar fröken om det finns hus i Amerika som är blå. Fröken hade inte förstått frågan. Elisabeth ställde ofta frågor om Amerika men den här frågan förstod hon inte vad Elisabeth fått ifrån. Men visst, det fanns säkert blå hus i Amerika. På vägen hem från skolan tar hon mod till sig och går in i tobaksaffären. Hon niger artigt och frågar farbrorn bakom disken vad tidningen i fönstret, den med det blå huset, kostar. Sorgset konstaterar hon att, även om hon sparade alla sina veckopengar i ett helt år skulle hon ändå inte få råd att köpa tidningen. Varje dag Elisabeth går till skolan stannar hon framför skyltfönstret en liten stund för att drömma sig bort till det blå huset vid havet. Om hon blundade kunde hon höra vågorna skölja in över den vita sandstranden. Så där, precis så där som kvinnan på altanen i den vita rottingstolen vill hon också en gång sitta och lyssna till havet. En morgon brister dock drömmen. Magasinet var borta. Istället hängde där ett nytt amerikanskt magasin, House and Garden. Besviken tittar hon på det blanka omslaget med rosor i långa banor. Inget som väckte hennes fantasi. Dagarna före skolavslutning står tobakshandlaren i dörren och röker morgonens första cigarr när Elisabeth går förbi, Han tycker sig känna igen flickan som stannat för att titta i hans skyltfönster och frågar om det är något han kan stå till tjänst med. När Elisabeth med tårar i ögonen frågar vart tidningen A m e r i c a n H o m e tagit vägen erinrar han sig att hon tidigare varit inne och frågat vad tidningen kostade. Han lägger ifrån sig cigarren på fönsterbrädan och ber henne vänta medan han försvinner in i butiken. När han kommer tillbaka har han magasinet i sin hand. Framsidan är sönderriven. Det blå huset hade gått i två delar. Han räcker över det tjocka magasinet till Elisabeth. Ville hon ha det så kunde hon få det. Han skulle i alla fall inte kunna sälja det. Elisabeth tror inte det är sant. Hon torkar tårarna, niger och tackar medan hon ömt stoppar ner det trasiga magasinet i sin skolväska. Drömmen om Amerika hade kommit ett steg närmare. Med oändligt tålamod reparerar hon omslaget. A m e r i c a n H o m e blir hennes bibel. Bilder på blommiga soffor i sagolikt stora rum med blommiga gardiner öppnade en helt ny värld så olik den trånga lägenheten på Roslagsgatan. Amerika var den värld som hon bestämde skulle bli hennes.

4 I mitten på juni tre dagar efter att Elisabeth fyllt tjugoett år kom drömprinsen. Om inte ridande på en vit springare, så i alla fall gående in i Elisabeths liv. Bob Blomberg, En stilig ung man från Amerikas Förenta Stater. Son till Gustav Blomberg som i början av 1900-talet utvandrat till Amerika. Gustav hade som så många andra skandinaver bosatt sig i Minnesota. Där hade han grundat företaget Sweden Home. Ett företag specialiserat på att bygga trähus med traditioner från Dalarna. Bob som egentligen var döpt till Robert befann sig just nu i Sverige för att besöka sina föräldrars hembygd och på ort och ställe studera svenska trähus. På vägen hem hade han stannat i Stockholm för att samtidigt bekanta sig med den stad hans mor talat så varmt om ända sedan han var liten. Sommarstockholm hade visat upp sig från sin allra vackraste sida. Hela förmiddagen hade han promenerat kors och tvärs genom gränderna i Gamla Stan. Nu stod han på Kindstugatan och blickade ut mot Stortorget. Utan att känna till att där fyrahundra år tidigare flutit blod mellan kullerstenarna vandrar han lyckligt leende över torget. Går förbi Storkyrkan och stannar slutligen vid Norrbro där håvfiskarna, till ackompanjemang av skrikande fiskmåsar, vevar upp sin silverglittrande fångst. Promenaden och de många intrycken hade tagit på krafterna. Kyrkklockan i Jacobs kyrka slår tolv när han avslutar sin vandring och slår sig ner vid ett bord på Blanche café i Kungsträdgården. Föga anade han då att han snart skulle möta sitt öde i form av en blond svensk flicka. Elisabeth som för tillfället arbetar som servitris på Blanche går fram för att ta upp hans beställning. När den stilige unge mannen med kraftig amerikansk brytning beställer en cåffe med creme och en shrimpsmorgas förstod hon. Här satt den hon väntat på. Nu gällde det att handla snabbt. Hon säger åt kallskänkan att göra den största räksmörgåsen hon kan och slår upp kaffe i en temugg. När hon sedan kommer tillbaka med brickan ställer hon ner muggen med kaffe och assietten med den enorma smörgåsen framför Bob. Han stirrar på berget av räkor som täcker en gigantisk brödskiva. På knagglig skolengelska beklagar Elisabeth att smörgåsen är så liten, inte som de hon förmodade att han var van vid hemma i Amerika. Bob vänder sig mot Elisabeth. Det är först nu han ser henne. Det blonda håret, de violblå ögonen och skrattgroparna i kinderna. Han var förlorad. Den räksmörgåsen var upptakten till att han blev kvar i Stockholm hela sommaren. När hösten kom hade de förlovat sig. Året därefter lämnar Elisabeth Sverige för att fortsätta sitt liv i Amerika som Mrs. Blomberg. Att lämna Sverige hade inte känts svårt, men att lämna en ensam far och en syster var värre. Det var med tungt hjärta och många tårar hon lämnat dem med löfte att snart komma tillbaka. Men ett världskrig kom emellan.

5 Elin Hon var vackrare än de flesta. I motsats till den lilla ljusa och spralliga Elisabeth var hennes syster Elin lång, mörk och allvarlig. Hennes smaragdgröna kattlika ögon och det korpsvarta håret gjorde henne i många mäns ögon både lockande och farlig men av grannarna i huset kallades hon Roslagsgatans Askunge. Ända sedan sedan flickornas mamma dött var Elins värld fylld av praktiska göromål. Hon var den som städade, tvättade och tog hand om allt som måste göras för att hålla hemmet rent och snyggt. Hon var också den som med ett stort hjärta alltid tog parti för de som var mindre och svagare. Alltid lyssnade och hade ett vänligt ord till övers för dem som hade problem. Med en ängels tålamod kunde hon också lyssna på Elisabeth när hon fantiserade om hur hon en dag skulle träffa den rätta och hur han skulle ta henne med ut i den stora vida världen. Elin lyssnade men kunde aldrig dela Elisabeths passion för det stora landet i väster även om hon i smyg bläddrade i hennes amerikanska tidningar och magasin. Trots att Elisabeths vilda historier ibland kunde gå Elin på nerverna så bidrog de ändå till en viss spänning i hennes annars ganska grå och tråkiga vardag. Visst ville hon också träffa den rätte mannen men hennes intressen var mer jordnära. Även om hon emellanåt var uppvaktad av pojkar föll hon sällan offer för romantiska drömmar. Den dagen Elisabeth strålande av lycka kom hem och berättade att hon skulle förlova sig med en stilig och rik amerikan hade Elin inte blivit förvånad men ändå känt ett stygn av avund. Inte för att det var en stilig amerikan utan för att allt gick så lekande lätt för hennes syster. Helt obekymrad hade hon gått igenom tillvaron och alltid fått precis som hon ville. Nu skulle skulle även hennes gamla barndomsdröm gå i uppfyllelse. Hon skulle lämna Sverige för att fortsätta sitt liv som Mrs. Blomberg i Amerika. Med sorg i hjärtat förstod Elin att hon definitivt förlorat sin syster. Vem skulle hon nu lyssna till och utbyta förtroenden med?

6 Krigets kalla vindar sveper över Europa Regnet sveper fram i stråk över Roslagsgatan. Gatlyktorna mellan husen gungar i vinden och driver fram skuggor som spöken på väggen bakom Elin. Det osar från fotogenkaminen som hon varit tvungen att tända eftersom elementen i huset knappast är ljumma. Kristider. Brevet och fotografierna som kom med morgonposten låg kvar i hennes knä. Hon hade läst brevet och tittat på fotografierna ett antal gånger. Ett av fotografierna förställde Elisabeth sittande i en stor vit korgstol på altanen utanför ett blått hus omgivet av skuggande palmer med ett blånande hav i bakgrunden. På ett annat stod hon tillsammans med en solbränd man lutad mot en cremefärgad cabriolet utanför samma blåa hus. Elin mindes så väl det blå huset på omslaget till en tidning Elisabeth fått av tobakshandlaren en gång för länge sedan. Det var svårt att föreställa sig att det kunde vara så stor skillnad på det liv Elisabet levde och det hon själv levde. Elisabeth levde i något som verkade vara en evig sommar. Här hemma kändes det som en evig höst. Hon läser brevet om igen och bläddrar bland fotografierna. Tårarna skymmer blicken. Hon kunde höra Elisabeths ljusa glada röst när hon läste om huset, alla nya vänner hon fått, solen och det varma havet. Elisabeth hade fått sitt blå hus. Precis som vanligt, utan att lyfta ett finger, hade hon fått sin dröm uppfylld. Fjärran från de mörka moln som hopade sig över Europa, Sverige och Roslagsgatan. I slutet av brevet hade hon i alla fall beklagat att kriget drabbat Europa. Hon förstod att det för tillfället kanske inte var så roligt hemma i Sverige men allt skulle säkert snart bli bättre. Elin slänger ifrån sig brev och kort. Kanske inte så roligt. Vad trodde lilla dumma Elisabeth? Hon begrep inte någonting! Elin tänder gasspisen, sätter på en kastrull med vatten för att diska upp efter gårdagens middag. Utsikten från köksfönstret över bakgården kändes lika grå och trist som hon själv kände sig. Hon sveper yllekoftan runt sig och går ner på gården för att tömma slaskhinken. Bredvid soptunnan finner hon gårdagens morgontidning. I brist på annan sysselsättning tar hon med tidningen tillbaka och sätter sig vid köksbordet. I stället för att engagera sig i första sidans svarta rubriker om tyskarnas framryckning över hela Europa läser hon ett upprop till landets kvinnor. Beredskapskvinnornas Centralkommitté sökte kvinnor över hela landet till diverse beredskapsarbeten. Tillsammans med tusentals andra kvinnor var också hon friställd från sitt arbete. Hon förbannar Hitler och alla hans generaler. Hur hon skulle försörja sig visste hon inte men efter att ha läst artikeln och en natt full av tankar på hur hon skulle klara av framtiden anmäler hon sitt intresse att ta plats som så kallad beredskapsflicka.

7 Det dröjde inte mer än ett par dagar förrän en kvinna ringer och ber henne komma upp på kansliet för en intervju. Nu gällde det. En framtid som arbetslös och beroende av det sociala eller att fortsätta och klara sig på egen hand. På kansliet möts hon av en kvinna i Blå Stjärnans uniform. Vitskjorta, slips och en blå stjärna på en armbindel. Hon tar Elins hand med ett kraftigt handslag och ber henne sitta ned. När hon frågar om Elin hade erfarenhet av djurskötsel hade hon utan att tveka svarat ja. Även om hennes erfarenheter av kor och hästar inskränkte sig till de hon träffat när hon en gång för länge sedan tillbringat en sommar hos en klasskamrats morföräldrar på en gård utanför Skövde. Hon hade svarat ja och det var ju ingen lögn. Fick hon bara ett jobb skulle allt annat säkert ordna sig. Tack vare sitt självsäkra svar blev hon direkt erbjuden att genom Blå Stjärnan utbilda sig till djurskötare. En snabbutbildning som skulle ge henne de mest elementära kunskaper i skötsel av ett lantbruk. Hon skulle lära sig hur man mjölkar kor, hur man selar på och kör häst och vagn, hur man hjälper en sugga som ska grisa och andra vardagliga nyttigheter. Visserligen ytliga kunskaper med i alla fall så mycket att hon med gott samvete skulle kunna räcka ut en hjälpande hand till den bonde som behövde avlastning. Under utbildningen på en förläggning norr om Uppsala delar hon rum med Lisa. En flicka som genom Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund skulle utbilda sig till Bilkårist. Lisa och hennes kurskamrater skulle bli de första kvinnliga lastbilsförarna. Deras utbildning hade redan från början hånats av den del män som också utbildades till lastbilsförare. Hur skulle små kvinnor kunna ratta stora tunga lastbilar? Många tyckte till och med att kvinnor inte skulle köra bil överhuvudtaget. Lisa och hennes kamrater blev också tråkade av de manliga utbildarna. En eftermiddag efter de avslutat dagens utbildning sitter elever och instruktörer från både Blå Stjärnan och Bilkåristerna samlade på marketenteriet och diskuterar kvinnors roll under de kommande krigsåren. En av bilkåristernas instruktörer lyckas reta upp Elin riktigt ordentligt. Han menar att kvinnornas insatser under mobiliseringen var att likställa med de tjänster pigorna gjorde när husbonden var borta. De kunde duga till att sköta marktjänsten men inte utföra de ansvarsfulla uppgifter som normalt sköttes av männen. Bilkörning skulle de överhuvudtaget inte syssla med. Det kunde ju uppstå situationer där det krävdes en man för att göra en rätt bedömning. Lastbilar var dessutom för tunga för att manövreras av kvinnfolk. För Elin som vanligtvis var en fridens kvinna med en ängels tålamod blev den här stöddiga typens uttalanden för mycket. Elin hade aldrig kört bil över huvud taget men nu var hon rejält förbannad. Hon flyger upp från sin stol och ställer sig med armarna i kors över bröstet tätt inpå den dryga lilla mansgrisen. Hon var drygt huvudet längre. Det blir tyst runt bordet. De gröna ögonen var nu svarta när hon med farligt låg stämma så att alla skulle förstå att hon menade allvar slår vad om att hon skulle köra lastbil bättre än honom om hon bara fick en vecka på sig.

8 Överraskad av hennes häftiga utfall tar han försiktigtvis ett steg tillbaka men antar ändå med en överlägsen min utmaningen. Hon kunde fritt välja vem hon ville av de andra instruktörerna som lärare om det nu var någon som var villig att åta sig den omöjliga uppgiften. Redan samma kväll träffar Elin en instruktör som gillat utmaningen. De går in i garaget där lastbilarna står uppställda i prydliga rader. Med viss möda klättrar hon upp och sätter sig på förarplatsen i en av de stora lastbilarna. För första gången sitter hon bakom ratten på en fem ton tung lastbil. Aldrig tidigare hade hon tänkt på att en lastbil var så stor och så hög. Hade hon tagit sig vatten över huvudet? Hennes instruktör sätter sig bredvid henne. Elins alla sinnen är på helspänn när han visar henne pedaler, knappar och spakar. Noggrant memorerar hon allt han säger. När han tror hon förstått ber han henne trampa ner kopplingen och vrida om startnyckeln. Motorn startar med ett kraftigt rytande. Elin lägger i ettan. Försiktigt släpper hon upp kopplingen och rullar lugnt ut på övningsbanan. Från sin upphöjda position känner hon sig som hon äger hela världen. Tvåan. Ett skutt framåt. Trean. Lite mjukare. Plötsligt går det alldeles för fort. Hon bromsar. Glömmer att trampa ur. Motorstopp. Elin hade mycket att lära men hon var både stark och envis. För varje kväll går det bättre och bättre. Hennes instruktör förvånas över hennes sätt att behandla den stora bilen. Efter en vecka har de två blivit som ett. Elin och hennes tunga Scania Vabis. Kvällen kom då vadet skulle avgöras. På övningsfältet har man byggt upp två lika banor som de två lastbilarna ska köra parallellt. För att göra det extra svårt ska de från startlinjen börja med att backa mellan uppställda koner i en tjugofem meter lång zickzack bana. Sedan vända och först köra upp med det vänstra hjulparet på en tio meter lång planka för att sedan omedelbart vända och köra till baka med det högra hjulparet på plankan för att avslutningsvis så snabbt som möjligt ta sig tillbaka till startpunkten. Först över mållinjen har vunnit. Mycket folk hade samlats runt banan. Både instruktörer och elever från såväl Blå Stjärnan som Bilkåristerna. För att tydligt poängtera att hon är kvinna har Elin, istället för den vanliga overallen, satt på sig kjol och jacka och som pricken över i en chic liten hatt. Hon ger sin motståndare i lastbilen bredvid ett moderligt leende innan hon sveper kjolen kring sig och kliver upp i förarhytten. Han gör sitt bästa för att ge henne ett överlägset leende tillbaka men ser spänd och samlad ut. En av bilkåristernas instruktörer ställer sig framför bilarna klar att ge startsignal. Båda bilarnas motorer startar i ett moln av avgaser. Elin tar ett stadigt tag om ratten lägger i backen och väntar på klarsignal. Domaren fäller flaggan. Elin kollar i backspeglarna ger gas och släpper upp kopplingen. Elegant som en slalomåkare backar hon mellan raden av uppställda koner. Snabbare än någon kunnat tänkt sig. Utan att för en sekund tappa koncentrationen vänder hon och kör upp med vänstra hjulparet på plankan. Vänder lugnt för att i nästa sekund köra upp det högra hjulparet. För ett ögonblick släpper hon koncentrationen och konstaterar att hon ligger långt före sin motståndare.

9 Nu skulle hon göra något hon tränat på i smyg. Hon stannar. Väntar in sin motståndare. Just när han vänder ger hon motorn full gas och accelererar den sista sträckan upp mot mållinjen. Folk springer förskräckta åt sidan när hon till allas fasa avslutar sin uppvisning med att vända lastbilen ett halvt varv med en handbromssladd innan hon i ett moln av damm glider över mållinjen. Hon hade lyckats med något ingen tidigare prövat. Till applåder från åskådarna hoppar hon med ett glatt leende ner från förarhytten. Flickorna hoppar jämfota av lycka. Hennes motståndare får motvilligt medge att hon kört ganska bra - för att vara kvinna. Det var inte bara Blå Stjärnan som hade fått en nyutbildad djurskötare. Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund hade också fått en ny Bilkårist. En hjälpande hand Elins utbildning var klar. Vad hon nu skulle göra för nytta under beredskapstiden stod helt öppet. Innan hon lämnar Blå Stjärnan får hon veta att en gård utanför Flen söker någon med hennes kompetens. En person som kunde ta hand gårdens djur och dessutom svara för vissa transporter och i förekommande fall även ambulanskörningar. Gårdens ägare hade blivit inkallad för att försvara Sveriges gränser under obestämd tid. Detta borde passa henne som hand i handske. Elin hade ringt upp Anders Forsman, ägaren till Esptuna gård. Precis som bilinstruktörerna hos Bilkåristerna hade han varit tveksam när han hörde att det var en kvinna som sökte platsen. Elin hade förstått hans tveksamhet men med sin vanliga envishet förslagit att de i alla fall kunde träffas och erbjöd sig att komma med tåget redan nästa dag. Han hade blivit så överrumplad att han trots en viss tvekan gått med på att träffa henne. Morgonen är kylig men Elin är varmt klädd. För att undanröja alla tveksamheter om att hon skulle vara en vek liten kvinna som varken skulle klara av djuren eller köra bussen hade hon klätt sig i långbyxor, vindtygsjacka och grova skor. Sitt långa svarta hår hade hon satt upp med en knut i nacken. Den enda flärd hon kostat på sig var några droppar parfym bakom öronen. Höstlöven ligger som guldpengar på grusgångarna när hon sneddar genom Humlegården på väg mot Centralen. Stojande ungar på väg till skolan springer genom de hopkrattade lövhögarna. Det var svårt att föreställa sig att det var krig i Europa. Anslagstavlan i avgångshallen på Stockholms Central visar att tåget mot Flen skulle avgå från

10 plattform två. Hon kostar på sig en morgontidning och letar reda på tåget och sätter sig i restaurangvagnen. Utan några större förhoppningar på att få det utannonserade arbetet tar hon resan till Flen som en trivsam utflykt. Så snart tåget rullar ut från Centralen beställer hon en kopp kaffe och en mazarin. Hon lutar sig tillbaka och tuggar i sig den torra mazarinen. Kaffet var svagt men hade trots det kostat henne en kvarts kaffekupong. Stenkolsröken som då och då drar in när någon öppnar dörren lämnar efter sig en ganska trevlig doft. En doft av resa och äventyr. Elin älskar tågresor, då hon är helt i händerna på andra och inte kan påverka tiden. Det sörmländska höstlandskapet susar förbi utanför fönstret och hon låter tankarna flyga iväg som de vill. Ena stunden tänker hon på Elisabeth, hur hon sitter på altanen i det blå huset med sin stiliga man och det glittrande havet nere vid stranden. Hon tänker på hur de av en ren tillfällighet funnit varandra. Så tänker hon på vad Elisabeth skulle ha sagt om visste att hon var på väg till en bonde på en gård utanför Flen. Säkert skulle hon sagt något om att slumpen inte var någon tillfällighet eller något annat romantiskt pladder. Tåget bromsar in och Elin väcks ur sina drömmar. Hon var framme. Tidningen hade hon inte rört. Hon hinner kasta en snabb blick i en spegel innan hon kvickt hoppar ner på perrongen. Anders Forsman hade lovat att hämta henne på stationen. Han skulle vänta utanför stationsbyggnaden i en grön lastbil. När hon passerar genom den ståtliga stationsbyggnaden ser hon genom fönstret den gröna lastbilen och mannan som står lutad mot dess främre stänkskärm. Det första som slår henne är att han är mindre än hon föreställt sig. Inte heller ser han ut som en bonde när han släpper cigaretten, trampar på den och fyrar av ett bländvitt leende. Han är mer lik någon ur en film från amerikanska sydstaterna. Kostym, vit skjorta, slips och hatt med mjuka brätten. Hade han klätt upp sig för hennes skull? De hälsar artigt på varandra och som en äkta gentleman öppnar han dörren till förarhytten och hjälper Elin att klättra upp innan han själv sätter sig vid ratten. Lastbilen var betydligt mindre än den hon var van vid. Men det var en Scania Vabis så hon konstaterar nöjd att instrumenteringen är den samma som i den bil hon blivit så god vän med. Under tystnad lämnar de staden bakom sig och rullar iväg mot gården. Anders håller blicken stadigt på vägen men kan inte låta bli att då och då kasta en blick på kvinnan bredvid. Hon var långt ifrån vad han föreställt sig. Hennes mjuka lena röst rimmade dåligt men den långa mörka kvinna som satt bredvid honom. Redan när de hälsat hade han fascinerats av hennes kraftiga men mjuka handslag. Man skulle akta sig för bilda uppfattningar om kvinnor efter att bara talat med dem i telefon. Framme vid gården står en enkel lunch framdukad i köket. Anders beklagar att hans kokkonst har sina begränsningar men hoppas att det ändå skulle smaka. Det var inget fel varken på köttbullarna, lingonen eller potatisen även om Elin kanske skulle ha föredragit kall mjölk istället för den som kom direkt från ladugården. Under lunchen tar Elin god tid på sig att berätta om sitt tidigare arbete

11 och den utbildning hon fått genom Blå stjärnan och Bilkåristerna. Anders sitter tyst och låter henne berätta. Ju mer han får veta nu desto mindre behöver han fråga om senare. Hans annars så skygga katt stryker sig kring Elins ben och hoppar upp i hennes knä. Elin låter katten ligga kvar och lägger sin hand över kattens mjuka päls medan hon fortsätter sin berättelse. Anders fortsätter att lyssna och tänker att det skulle bli intressant att se om hon handskades med de andra djuren på gården lika naturligt som med katten. Medan Anders plockar undan tallrikarna efter lunchen ber han Elin vänta ute på stallbacken. Hunden som legat under äppelträden reser sig upp när Elin kommer ut. Gäspar stort, sträcker på sig och går fram till henne. Hon låter honom nosa på sin framsträckta hand. Han går ett avvaktande varv runt henne innan han hämtar en pinne som han lägger framför hennes fötter. När Anders kommer ut på trappan är leken i full gång. Allt började kännas bättre och bättre. Först hans skygga katt och nu hunden som annars var misstänksam mot varje besökare. Kanske hade han hittat rätt person att ta hand om gården under tiden han var borta. Nu var det Anders tur att berätta. De går igenom ladugård, stall, garage och magasin. Hennes handlag med djuren visar att hon är van att handskas med kor och hästar lika naturligt som med hunden och katten. I garaget står den större lastbilen. Den liknar mer en buss med sitt överbyggda flak och bänkar för att transportera passagerare och i nödfall även fungera som ambulans. Den var betydligt större än den han hämtat med vid stationen. Dessutom är den försedd med ett gengasaggregat. Elin lutar sig över aggregatet vrider på några rattar öppnar luckan till tunnan och konstaterar att den drivits med ved. Hon drar ut sotluckan och skakar missnöjt på huvudet. Utan att kommentera konstaterar hon att ingen tömt den sedan den senast använts. Visserligen hade Elin bara fått en kort kurs i hur man hanterar gengasaggregat men lärt sig tillräckligt mycket för att veta hur de fungerar. Tyst tittar Anders på kvinnan medan hon bit för bit kollar igenom bilen. Detta var en unik kvinna. Han hade aldrig träffat någon som kunde jämföras med henne. I stället för att tacka för besöket och se Elin försvinna tillbaka till Stockholm tar han mod till sig och ber henne stanna kvar för att äta middag tillsammans med honom. Det var mycket han fortfarande ville diskutera innan de skildes åt. Eftersom Elin ogärna ville missa tillfället att få ett bra beredskapsarbete och kände sig trygg med Anders tackar hon ja. För att ytterligare visa att hon duger till att ta hand om en gård lagar hon till en middag av vad hon finner i kylskåp och skafferi. Runt köksbordet finner de snart att de båda tycker ganska lika om det mesta. Tiden går fort. Sista tåget till Stockholm har för länge sedan lämnat tågstationen. Anders hämtar några stearinljus och serverar mer kaffe. Något annat hade han inte att bjuda på.

12 Det hade börjat ljusna ute innan Elin kom i säng. Anders hade visat henne till ett rum på övervåningen. Ett rum med blommiga tapeter som inte verkar ha använts på många år. Elin hade sagt godnatt och stängt dörren bakom sig. Öppnat ett fönster på glänt, dragit ner rullgardinen och krupit ner mellan manglade lakan i den mjuka sängen. Omgiven av en doft av lavendel somnar hon på den mjuka kudden. Spinnande med halvslutna ögon står hon och trampar på Elins mage. Det var katten som väckt henne. Yrvaken sätter sig Elin upp. Var var hon? Hur mycket var klockan? Det tar en stund innan huvudet klarnar. Hon drar upp rullgardinen. Genom tunna tyllgardiner strålar solen in på blommiga tapeter. Mitt emot sängen står ett njurformat toalettbord med tre speglar. Det kunde knappast vara Anders sovrum. Elin klär sig hastigt. Generad över att ha tagit en annan kvinnas sovrum och att hon sovit så länge lämnar hon det blommiga sovgemaket. Hon skyndar sig ner för trappan och ropar hans namn men får inget svar. Huset verkade tomt. På köksbordet ligger en lapp. Tack för en trevlig kväll. Vill du fortfarande ha jobbet på gården så är det ditt. Hon ler för sig själv och letar rätt på ett tvättrum. Tvättar hjälpligt sömnen ur ögonen och ger sig iväg ut för att leta reda på Anders. Hon finner honom i garaget. Lastbilarna skulle få en sista smörjelse innan han gav sig av. Elin tackar för en trevlig kväll, säger att hon läst lappen i köket och att hon gärna accepterar hans erbjudande att ta över ansvaret för gården under tiden han är borta. Anders hade nog redan anat att hon skulle ta jobbet men blev ändå riktigt glad när han fick det bekräftat. Korna var redan mjölkade men om Elin ville kunde hon börja med att göra rent i ladugården. Ensam på gården Veckorna innan Anders ska ge sig iväg för att försvara sitt land blir en intensiv tid. Allt som han haft ett helt liv på sig att lära sig ska han hinna lära Elin på ett par veckor. Tack vare att Anders är lugn och tålmodig och Elin uppmärksam och frågvis arbetar de bra tillsammans. Ingen av dem behöver prata i onödan. De förstår ändå varandra. Dagarna går fort och under kvällarnas diskussioner kommer de mer och mer underfund med varandra. Anders har också hunnit med att presentera Elin för de flesta av sina grannar. Hon har träffat både handlaren i byn, skolfröken och prästen. Dessutom har Anders informerat byrådet om vem de skulle kontakta om det gällde ambulanstransport eller annan transport som krävde den stora bilen.

13 För första gången i sitt liv hade Elin också under den här tiden varit nära en man. Inte bara en gång. Redan första gången hade det känts som den naturligaste sak i världen. Det var inga himlastormande möten men varma och sinnliga. Det var med delade känslor som Anders nu skulle lämna gården. Det som han tidigare ansett var hans plikt att solidariskt ställa upp för sitt land kändes inte längre lika angeläget. Var det egentligen inte viktigare att svenska bönder stannade på sina gårdar och tog hand om den inhemska produktionen av livsmedel istället för att tära på förråden medan de vaktade landets gränser. Hur han än vände och vred på argumenten så var det kanske ändå bra att de var borta från varandra en tid. Deras förhållande var kanske inte annat än en förälskelse för stunden. En tids frånvaro skulle ge dem båda tid att tänka. Tiden rann iväg fortare än någon av dem kunnat ana. Elin hade lärt sig det mesta om gårdens skötsel. Anders kände sig trygg med att lämna över gården till en kvinna han kunde lita på. Men han visste redan nu att han skulle sakna både henne och sina djur. Elin som följt Anders till stationen står tyst och väntar på tåget. Ingen av dem vill prata och säga var de egentligen har på hjärtat. Tåget kommer och de tar ett tyst farväl. Utan att se Anders som vinkar bakom tågfönstret vänder Elin sig om och lämnar perrongen. Tåget försvinner. Vemodet Elin känner inga gränser. Hon tänker på Elisabeth och hennes kärlekshistorier som hon lite överlägset brukat skratta åt. Nu var det hennes tur att känna klumpen i bröstet. Samtidigt som hon förstod att hon nu skulle få tid att komma underfund med sina känslor. Tid att tänka över allt som hänt. Ett rum från en tid som varit Så snart Elin kommer tillbaka till gården börjar hon med att städa upp i boningshuset. Skulle hon bo här en lång tid framöver så ville hon ha det på sitt sätt. Hon skurar golv. Tar ner gardiner och tvättar fönster. Går ner till sjön och skurar trasmattor. Det märktes att det var länge sedan det funnits en kvinna i huset. Efter en vecka är allt som hon vill ha det. Det doftar gott i alla rum. Det står blommor i en vas på köksbordet. Alla rum var städade utom ett. Bakom en låst dörr till vänster i förstugan fanns ytterligare ett rum. Anders hade sagt att det bakom dörren fanns ett rum som Elin inte behövde bekymra sig om. Där fanns bara gammal bråte som blivit kvar genom åren. Elin hade försökt titta in genom fönstren men det var omöjligt att se något bakom de nerdragna rullgardinerna. När hon i sin iver att få ordning på burkar, påsar och kartonger i skafferiet finner hon av en händelse en nyckel i en tom kruka. En gömd nyckel som kanske gick till ett gömt rum? Elin kan inte motstå frestelsen att prova om den passade till det låsta rummet.

14 Hon vrider om nyckeln trycker ner dörrhandtaget. En doft av naftalin slår emot henne när hon nyfiket sticker in huvudet i dörrspringan. Bakom den stängda dörren öppnar sig ett förvånansvärt stort rum. I det milda ljuset bakom de vita rullgardinerna står möbler övertäckta med vita lakan. Tyst för att inte väcka något till liv som sovit länge går hon andaktsfullt runt utan att våga röra någonting. Ovanpå det som förmodligen var ett vitrinskåp anar hon något under lakanet. Nyfikenheten tar överhand och hon lyfter försiktigt på lakanet. Där stod fotografier av gamla släktingar men också ett bröllopsfotografi av Anders tillsammans med en mycket ung kvinna. En kvinna som kunde ha varit Elins tvillingsyster. Lång, betydligt längre än Anders, med vackra lite sorgsna ögon klädd i hellång vit brudklänning och en brudkrona av silver uppsatt i hennes svarta hår. Var Anders gift? Var han skild? Var han änkeman? Hon hade frågat honom vems rummet med de blommiga tapeterna tillhörde men aldrig fått något riktigt svar. Eftersom gården en gång tillhört hans föräldrar hade hon antagit att rummet en gång tillhört hans mor. Just nu skulle hon inte få svar på sina frågor. Inte heller kunde hon stilla sin nyfikenhet genom att fråga utan att avslöja att hon olovandes tagit sig in i salen. Tids nog skulle hon nog få veta. Med stridiga känslor lämnar hon salen. Låser dörren omsorgsfullt efter sig och lägger tillbaka nyckeln på sin plats. Tiden på gården går fort. Det dagliga arbetet hade redan blivit en rutin. Utan att hon tänkt på det var det mer än fyra månader sedan hon vinkat av Anders vid tåget. I byn var Elin numer ett bekant ansikte. Hon hjälper till med allehanda transporter, skjutsar gamla och sjuka till doktorn och som alltid har hon en hand över för dem som behövde hjälp. Utan att veta var Anders befinner sig skriver hon varje vecka brev till honom under fältpostnummer Hon berättar om den vita kon som fått två kalvar. Att hon sovit i spiltan bredvid henne i tre nätter innan den första kalven äntligen kommit. Den andra hade hon fått lov att dra ut för hand. Nu mådde både mor och barn bra. Om han tyckte som hon skulle hon inte mjölka mamman. Kalvarna som var ganska små skulle må bättre om de fick gå med sin mor tills de var starka nog att klara sig själva. Hon berättar att hon hjälpt deras närmaste granne att förlösa hennes senast barn sedan värkarna en natt helt plötsligt satt igång. Nu hade hon fyra barn att ta hand om. Dom tre äldsta bodde hemma på gården medan deras mamma fick återhämta krafterna efter den snabba förlossningen. Det var den typen av dagliga händelser hon rapporterade om varje vecka. Anders kunde känna värmen och tryggheten ända in i ryggmärgen när han läste hennes brev. I skenet från en karbidlampa i förläggningen i Charlottenberg intill den norska gränsen präntade han ner svar så ofta han fick tid. Brevväxlingen förde dem närmre varandra. Närmre än om de suttit i samma rum. De utbytte tankar och förtroenden som de annars kanske skulle hållit inne med.

15 Elin fick veta att Anders varit gift. Han hade gift sig när båda var väldigt unga. I ett långt och mycket känslosamt brev berättar han om en sorg han skulle bära med sig genom hela livet. Hans unga hustru och barnet de väntade hade båda dött under förlossningen. Mycket som Elin undrat över fick sin förklaring. De lärde känna varandra bättre än många andra gjorde under ett helt liv. Kriget varade längre än någon trott. Anders kom bara hem på permission några få gånger under de tre år han låg inkallad. Till hösten för höstplöjningen. Till våren för vårsådden och en vecka vid skörden. Vid skörden hjälpte alla i byn varandra. Det blev stunder av fest och bygemenskap i den annars enformiga vardagen. Även om det var kristider lyckades alltid någon plocka fram något gott ur gömmorna och göra skördetiden till ett ljust minne. Under de korta perioder Anders var hemma fördjupades också förhållandet mellan honom och Elin. Avskeden var alltid tunga men nu kände de varandra så väl att avskeden kändes mer vemodiga än sorgsna. De visste att de snart skulle mötas igen och att kriget någon gång måste ta slut. Vad som då skulle hända hade de ännu inte vågat tala om. Fred Vårsolen lyser in genom köksfönstret. Elin sitter tillsammans med några grannfruar hemma i köket. De dricker kaffesurr gjort på torkade maskrosrötter och lyssnar på radion. Det är den sjunde maj Nyhetsuppläsaren har svårt att hålla känslorna i styr när han talar om att Tyskland har kapitulerat. Kriget var slut. Äntligen fred! Elin smyger ut till jordkällaren och hämtar en flaska slånbärslikör som hon gömt undan. Även om gubbarna ännu inte kommit hem kunde väl hon och fruarna fira den stora dagen tillsammans. Gubbarna skulle säkert själva fira var de nu befann sig. Lycklig, orakad och trött ser han henne stå på perrongen där de första gången träffats. Civilklädd i en skrynklig kostym hoppar han ner från tåget och kommer emot henne med lätta steg. Omgivna av ångorna från loket sluter han henne i sin famn. Hon doftar som en sommaräng. En doft han drömt om bland svettiga yllestrumpor och leriga marschkängor. Nu skulle ingenting kunna ta henne ifrån honom. I officiell mening var Elins uppdrag på gården nu slutfört. Hon hade kvitterat ut sin sista lön och var redo att packa för att ge sig av tillbaka till Stockholm. Anders hade inte haft tanke på att Elin skulle lämna gården. Allt de skrivit till varandra hade det inte betytt någonting? Var hela deras romans

16 bara en lek från hennes sida? Anders förstår ingenting. Elin ser oron i hans ögon. Hon tar hans händer i sina och ser honom allvarligt i ögonen. Vad skulle folk tro om hon stannade kvar på gården tillsammans med en man utan att var gift? Hon var sannerligen ingen dålig flicka! Var det ett frieri? Anders ser hur det glittrar i hennes ögon och drar i mungiporna. Raskt plockar han av några prästkragar och faller på knä framför hennes fötter. Ville hon bli hans fru? - Ja tack gärna! Farväl till Roslagsgatan Efter att Elin svarat ja på Anders frieri, eller om det var tvärt om, ger hon sig iväg för att tömma och städa ur lägenheten på Roslagsgatan. När hon kliver av på Centralen känns det som det var en evighet sedan hon klev på tåget för att söka arbetet på gården. Hon tränger sig fram bland människorna genom den stora ankomsthallen och kliver ut på Vasagatan. Hon ser sig omkring. Stockholm var sig lik men kändes ändå främmande. Så mycket folk och så mycket oljud. Från Vasagatan tar hon bussen till Odengatan. Hon går förbi tobakshandlaren. I skyltfönstret hänger fortfarande magasin från hela världen. Hon tittar in i mjölkaffären och ser tant Eklund bakom disken slå in något i ett paket till en kund. Allt var i stort sett är sig sig likt, trots att det gått ett världskrig sedan hon senast var där. Hennes barndoms kvarter var sig lika men hon kände sig trots det som en främling. Hade hon redan blivit en främling i sin egen stad? Så snart hon öppnar porten försvinner känslan av främlingskap. Hon förundras över hur bekant allting känns. Ljudet när porten slår igen. Doften i trappuppgången. De slitna trappstegen. Hon låser upp dörren till lägenheten och stänger den tyst bakom sig. Hänger av sig kappan, lägger upp hatten på hatthyllan och sätter sig på en stol i köket. Hon lyssnar efter sin fars mörka röst. Efter barndomens glada skratt. Efter Elisabeths pladder om Gud och hela världen. Det enda som hörs är ett svagt brus från trafiken på gatan utanför. Tystnaden skrämmer henne. Lägenheten hade stått tom sedan hennes pappa dött. Nu vilade han mellan höga tallar på Skogskyrkogården. Hon går in i hennes och Elisabeths gemensamma rum. Huvudet är fullt av osorterade tankar. Här hade de bråkat men också viskande bytt hemligheter.

17 Metodiskt börjar hon gå igenom allt i lägenheten och sorterar upp i högar. En hög med sånt hon skulle ta med. En med sånt hon tänkte ge till Frälsningsarmén och en med det som skulle kastas. Det är inte mycket hon vill ta med till sitt nya hem, men i en låda i Elisabeths byrå finner hon magasinet med det blå huset. American Home. Hon tar upp magasinet och sätter sig i en stol intill fönstret. En knappt synlig reva på omslagets framsida är det enda synliga tecken på att det en gång varit sönderrivet. Att det blå huset en gång varit i två delar. Baksidan av omslaget är kärleksfullt lagat med klisterremsor från innanfönstren. Elin tänker på Elisabeth medan hon eftertänksamt bläddrar igenom magasinet. Hon tar god tid på sig. Hon minns hur lycklig Elisabeth varit den gång hon fått magasinet av tobakshandlaren. Hur hon älskat de storblommiga sofforna, de storblommiga gardinerna och de gigantiska fåtöljerna. Hon hade älskat allt som var stort och pösigt. Elin tänker på hur hett Elisabeth en gång önskat att få komma till det här landet. Hon hade aldrig förstått vad Elisabeth var så förtjust i. Var det att få bli som de välmående människorna som på varje sida onaturligt glada log mot varandra? Var det att få små välstrukna och vattenkammade barn som leende cyklade omkring på välklippta gräsmattor? Hon tänker på fotografierna Elisabeth skickat en gång före kriget. Nu var det länge sedan hon tittat på dem men det slår henne att Elisabeth sett precis lika onaturligt lycklig ut som människorna i magasinet. Både där hon satt i den stora rottingstolen eller där hon stått framför den stora cremefärgade amerikanska bilen. Mot sin vilja måste Elin erkänna att hon var lite avundsjuk på sin syster. Inte för att hon skulle vilja åka till Amerika men för hur lätt allt gått för Elisabeth. Utan att lyfta ett finger hade hon fått sin dröm uppfylld. Nu satt hon i sitt stora blå hus i Naples med Mexikanska Golfen nedanför sina fötter. Breven hon fått från Elisabeth under krigsåren hade visserligen varit fulla av medkänsla men också av beskrivningar från fester med hundratals inbjudna gäster. Fantastiska utflykter till Niagarafallen. Till sprutande gejsrar och halvtama björnar i Yellowstone Park. Bilresor där krokodiler sprang över vägen när de for genom Everglades till Miami. Hon hade skickat med kort på en varningsskylt med en krokodil. I Everglades fick man se upp för krokodiler istället för älgar. Elin känner ett stick i hjärtat när hon tänker på hur hon själv fått kämpa under de tunga krigsåren. Men nu var kriget över. Hon hade hittat sin Anders. Även om hon inte hade Mexikanska Golfen vid sina fötter så hade hon i alla fall en vik av Mälaren och hade Elisabeth ett blått hus så kunde hon minsann också få ett blått hus om hon bara ville. Frälsningsarmén hämtar sin hög och tar dessutom med högen hon tänkt kasta. Elin torkar av golven och kastar en sista blick ut genom fönstret på Roslagsgatan. Här hade hon tillbringat så gott som hela sitt liv. Här i sängkammaren hade hon tagit farväl av sin mamma utan att riktigt förstå att de aldrig skulle ses igen. Här hade hon och Elisabeth vuxit upp tillsammans med pappa. Pappa som alltid kallat dem sina små trollungar. Nu var också han borta. Hon tar ett sista farväl och hänger upp

18 skurtrasan över elementet i köket. Lägenheten är tom. Det enda spår som återstår efter ett helt liv är märkena efter tavlor på de kala väggarna. Tillsammans med andra småsaker hon bestämt att spara stoppar hon också ner magasinet med det blå huset. Det var med tungt hjärta hon för sista gången stängde dörren till sitt barndoms hem. Låste och stoppade nyckeln i brevlådan. De få saker hon ville ha med var redan lastade i bilen. Hon skakar av sig alla dystra tankar, ger Anders en kram och ber honom köra henne hem. Hem till ett nytt liv i ett nytt hem som var deras. Ett riktigt bondbröllop På vägen hem frågar hon lite försiktigt om de inte nu, när de skulle bo tillsammans, kunde öppna dörren till det stängda rummet. Dörren han stängt när hans fru och barnet dött. Anders hade först inte förstått vad hon menat. Dörren hade varit stängd så länge att han förträngt minnet av vad som fanns bakom den. Rummet där han lagt vita lakan över alla möbler och låst för att aldrig återvända dit in. Men nu, visst skulle de öppna dörren. Bakom den fanns ju ett rum som tillhörde huset och dem som bodde där. Han lovar att han skulle leta fram nyckeln så att hon själv fick låsa upp. Han kom ihåg att han gömt undan nyckeln men mindes inte var. I värsta fall fick han väl bryta upp dörren. Hela morgonen hade han letat efter nyckeln. Han hade letat på alla möjliga och omöjliga ställen utan att finna den. Innan han skulle bli tvungen att ta till våld och förstöra den fina dörren vill Elin att de i alla fall fortsätter att leta en stund till. Anders fortsätter att rota runt i lådor och skåp medan Elin obemärkt hämtar nyckeln och smyger ner den längst bak i en av lådorna i Anders skrivbord. En stund kommer han med nyckeln i handen. Tveksamt lägger han den i Elins hand och leder henne fram till den låsta dörren. Gamla känslor väcks åter till liv. Det kändes som ett svek att låta en annan kvinna komma in i något som tillhörde honom och Karin. Något de hade skapat tillsammans men aldrig fått glädjas åt. Elin märker att han känner sig orolig. Hon lägger sin trygga arm runt hans axlar, tar hans arm och lägger den runt sin midja innan de tillsammans vrider om nyckeln och stannar i dörröppningen. Elin låtsas förvånad över hur fint där är. Anders är själv lika förvånad. Han hade glömt hur stort rummet var. Han känner också att tiden läkt de sår han trott vara öppna. De drar upp de vita rullgardinerna, öppnar fönstren och släpper ut all gammal sorg. En ljummen sommarbris får dammet att virvla medan de varligt tar de bort lakanen från stolar, bord och skåp. Strax ser salen ut som den en gång var planerad. Elin får all möda i världen att kväva ett skratt. Soffan och fåtöljerna var storblommiga precis som de hon sett i American Home. Nu fattades bara

19 att de undangömda gardinerna också var storblommiga. Var dom det skulle hon inte ändra på någonting. De sätter sig ner i soffan och låter blicken vandra över möbler som aldrig kom till användning. Tavlor som ingen tittat på sen de sattes upp. Från skåpet tar Anders bort bröllopsbilden av sig och Karin. Även om det var en evighet sedan så fanns sorgen där. Det hade varit en lycklig tid. En virvlande ungdomslycka tillsammans med Karin. Den tiden var nu förbi. Lyckan han kände tillsammans med Elin var en annan. Inte himlastormande, den var mer mogen. Han ler för sig själv när han tänker på den som ett moget höstäpple. Den gamla bröllopsbilden skulle han naturligtvis spara men inte på byrån. Där skulle snart ett annat bröllopsfoto stå. Med tanke på att Anders tidigare varit gift föreslår Elin att de skulle räcka med ett litet enkelt bröllop men Anders protesterar. När han och Karin gift sig hade det skett i skymundan. De var ju egentligen alldeles för unga och dessutom var hon gravid. Hon hade ju varit på det viset. Så trots att de unga var stormande kära hade det blivit ett bröllop i skymundan. Den här gången ville Anders ha ett stort bröllop. Han ville visa upp sin vackra hustru för alla. De skulle befästa sin kärlek till varandra tillsammans med alla sina vänner. Nu stod huset fejat och nystädat. Utanför entrén har Anders bundit ihop några nyfällda ungbjörkar till en vacker båge. Genom den skulle han bära in sin brud in i deras gemensamma hem. I alla rum står vaser med nyplockade ängsblommor och på verandan är långbordet dukat. Bakom varje tallrik står glasen på parad. Ölglas, vinglas och snapsglas. Elin har suttit hos hårfrissan hela förmiddagen. Hon har fått hjälp att sätta upp sitt långa svarta hår och fästa den korta slöjan och myrtenkronan. Hur hon skulle kunna trä klänningen över huvudet fick bli en senare fråga. Först måste hon se till att flickorna som skulle hjälpa till i köket och serveringen hade allt under kontroll. Anders kan inte låta bli att skratta när han ser sin blivande fru springa runt halvnaken med brudkrona och flor på huvudet. Själv hade han redan börjat svettas i den stärkta skjortan och de svarta byxorna. Med rosor på kinderna och öronen fortfarande röda efter värmen i hårtorken hos hårfrisörskan kommer Elin springande med klänningen i handen. Nu började det bli ont om tid. Med gemensamma krafter lyckas de till slut kränga den över Elins huvud utan att förstöra varken frisyr eller brudkrona. När de äntligen är färdigklädda ställer de sig framför den stora spegeln i sovrummet. Det var som om två främmande människor tittade tillbaka på dem. En prinsessa. Lång och mörk i en vacker höghalsad cremefärgad klänning. En prins. Stram och stolt i svart kostym med vit fluga och hög stärkkrage. Klockan två skulle kyrkklockorna ringa till vigsel i Torsvi kyrka. Anders hade bestämt att själv köra sin brud till kyrkan med häst och vagn. Hästen hade de själva

20 men vagnen hade han fått låna av sin närmsta granne. En tvåhjulig schäs som stått undangömd längst in i grannens lada. Den hade inte använts på många herrans år men Anders hade lagt ner stor möda på att putsa och smörja upp den så att den såg ut som ny. Nu stod den på gårdsplanen. Ekrarna på de två höga stålskodda hjulen glänste i solen. Svartlackerade med mässingsblänkande nav. Säte och fotskydd i flätad rotting. Den svarta sufletten var sprucken men nedvikt gav den en vacker inramning åt kusk och brud. Solen lyser och ulliga sommarmoln seglar fram över himlen när Anders hjälper sin blivande fru upp i schäsen. Han rättar till buketterna med ängsblommor som ha fäst vid skaklarna innan ha själv klättrar upp och tar tag i tömmarna. Hästen som är van vid tyngre lass tar några extra skutt innan den snällt travar iväg. Lycklig så det värker i bröstet vänder sig Elin mot Anders och lägger sin hand på hans knä. Hon vill känna att allt var sant. Att det verkligen var hon som satt i en schäs körd av sin blivande man på väg till sitt eget bröllop. På kyrkbacken väntar klockaren. En gammal fin herre för dagen klädd i husarregementets uniform. Han tar hand om hästen och leder in den i skuggan under den stora linden vid klockstapeln. Anders räcker Elin sin hand och tillsammans de går över det nykrattade gruset mot den öppna kyrkporten. I förrummet vid entrén väntar Sven och Gunilla, deras närmaste grannar, som också är deras bröllopsvittnen. Först nu känner Elin hur nervositeten kommer krypande. Tidigare hade hon haft så mycket annat att tänka på och under färden till kyrkan hade hon mest tänkt på Anders och hur stilig han var. Trots att Gunilla alltid rör sig snabbt som en vessla och ser ut som en liten ekorre är hon tryggheten själv. Hon ställer sig på tå och rättar till hennes brudkrona. Slätar ut några veck på klänningen, räcker över brudbuketten som hon själv bundit och ger Elin en vänskaplig dask i baken. Så ger hon klartecken till klockaren att ringa till vigsel. Han går bort till klockstapeln, öppnar luckorna och den stora klockan börjar sakta svänga. Kraftfullt ljuder dess mjuka klang över ängar och solglittrande fjärdar. Kantorn ger luft åt orgelpiporna och till tonerna av Mendelssons Bröllopsmarsch öppnas dörrarna in till kyrkan. Brudparet kan börja sin vandring upp för mittgången mot altaret och den förgyllda altartavlan. Elin konstaterar nöjd att de inte vandrar upp mot en kristusfigur uppspikad på ett kors utan en vacker snidad altartavla med Maria och Jesusbarnet flankerad av två figurer med ett milt utseende. Till hennes förvåning är kyrkan fullsatt. Folk står till och med utefter väggarna. Alla från byn ville se när Elin gifte sig med deras Anders. Inte ett öga är torrt när Elin, efter de bytt ringar, vänder sig mot församlingen och ger Anders en öm kyss. Till tonerna av bröllopsmarschen ur Bröllopet på Ulfåsa tågar de sedan ut till den väntande schäsen. Risgrynen haglar över de nygifta. Äntligen kunde Elin andas ut och bara njuta av den väntande festen. Följda av skaror med festklädda människor och stojande barn skrittar de långsamt tillbaka till det dukade bordet.

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

till försvinner snabbt i en krök, sen blir allting tyst. Det känns som jag var mitt ute i skogen, mörkt och ödsligt. Stationshuset ser tomt ut,

till försvinner snabbt i en krök, sen blir allting tyst. Det känns som jag var mitt ute i skogen, mörkt och ödsligt. Stationshuset ser tomt ut, Ingenmansland Den gamla rälsbussen skakar och kränger på den slingriga rälsen. Mörkret är kompakt utanför de dammiga fönsterrutorna. Det är januarivinter, femton grader kallt och landskapet är inkapslat

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ÅSA ÖHNELL ORDLISTA otrogen (sida 6, rad 10) träffat andra kvinnor (eller män) efterlyste (sida 6, rad 16) sökte efter, frågade efter, kanske på teve och i tidningar inte råd

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Rita och Krokodil ZOO

Rita och Krokodil ZOO Rita och Krokodil ZOO af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post. lennart.strom@autoimages.se

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013 Jag heter Cally Louise Fisher och jag har inte sagt ett ord på trettioen dagar. Det är inte alltid det blir bättre av att man pratar, hur gärna man än vill att det ska bli det. Tänk på regn det kommer

Läs mer

sjuk trött svag ful orakad smutsig orolig tråkig ledsen hungrig

sjuk trött svag ful orakad smutsig orolig tråkig ledsen hungrig en-ord Ett-ord Plurar Adjektiv Adjektiv + Substantiv Adjektiv beskriver hur något är eller ser ut. Jag är en stor man. Jag äter ett stort äpple. Jag äter stora äpplen. Jag är en liten man. Jag äter ett

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

När anledningen att leva försvinner

När anledningen att leva försvinner När anledningen att leva försvinner Året var 1944 och jag, min fru Beatrix, vår femåriga dotter Katalin och våra närmsta grannar hade flyttat ut på landet till mina föräldrars hus, det var ganska litet

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARTIN PALMQVIST ORD tvillingar (s 5, rad 1), syskon födda samtidigt änkor (s 5, rad 3), gifta kvinnor med döda män. (En änka) En gift man meden död fru är en änkling. pumpas

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET Kapitel 1 HEJ! Hej! Jag heter Mandy och jag är 10 år. Jag går på Himlaskolan. Jag bor i Alafors.Rebecka är min bästa vän, hon bor också i Alafors. Hon är 10 år hon med. Vi leker varje dag i skolan. Rebecka

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012 En flicka kisar mot den ljusa strimman. Runt strimman är det svart. Svart som under sängen, svart som rullgardinen med julstjärnan där bakom. Svart som hela golvet fram till den ljusa dörrstrimman. 69

Läs mer

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta Heja Bamse, starkast är vår Bamse. Men han tycker inte om att slåss! Dunderhonung, farmors dunderhonung, äter han för att bli stark förstås. Och kommer det en stöddig typ, och ger en liten svag ett nyp,

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

En kristen i byn. Kapitel 3

En kristen i byn. Kapitel 3 Kapitel 3 En kristen i byn halvdan skyndade bort mot ragnars gård. ragnar var känd för sitt häftiga humör. Många kunde berätta om hur han slog och sparkade dem som inte lydde honom. hövdingagården låg

Läs mer

Magiska dörren Elin Gustafsson

Magiska dörren Elin Gustafsson Magiska dörren Elin Gustafsson Kapitel 1 Hej Jag red snabbt till stallet och sadlade av Bingo. Det skulle snart bli mörkt och jag skulle behöva cykla hem själv. Jag ställde in Bingo i boxen och gav honom

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Johanna: Ta mera av soppan, den måste gå åt. 02 Ola: Den var god, jag tar gärna lite till.

Johanna: Ta mera av soppan, den måste gå åt. 02 Ola: Den var god, jag tar gärna lite till. 1 Spelet om Beredskapsåret 1940 Av Ragnar Karlsson 2013-01-16 Akt 4 Nerklippt ver. 1 Hösten 1940 Personer: Thure 65 småbrukare Johanna 60 hans hustru Stina 30 dotter Mona 78 mormor Ola Norman flykting

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött.

Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött. en bok av mamma Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött. Men inte så där trött att hon skulle somna så fort

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

Vindpust (working title) David Carlsson. filmgruppen teaterhuset film i huset

Vindpust (working title) David Carlsson. filmgruppen teaterhuset film i huset Vindpust (working title) Av David Carlsson filmgruppen teaterhuset film i huset contact@tophatpanda.com EXT. STIG VID GAMMALT HUS - KVÄLL Ett gammalt övergivet hus står stillsamt bredvid den lilla vandringsstigen.

Läs mer

Den store Gatsby funderingsfrågor, diskussion och skrivuppgift

Den store Gatsby funderingsfrågor, diskussion och skrivuppgift en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Den store Gatsby funderingsfrågor, diskussion och skrivuppgift Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion,

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer