Käka lök! Willys rekommenderar: 1. Garant Krav-märkt gul lök. 2. Svensk lök i mån av tillgång.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Käka lök! Willys rekommenderar: 1. Garant Krav-märkt gul lök. 2. Svensk lök i mån av tillgång."

Transkript

1 Käka lök! Lök odlas direkt på marken och inte i uppvärmda växthus vilket gör den både energi- och därmed klimatsnål. Den är lätt att lagra så vi kan äta svensk lök nästan hela året. Välj KRAVmärkt för att slippa bekämpningsmedel och konstgödsel i produktionen. 1. Garant Krav-märkt gul lök. 2. Svensk lök i mån av tillgång.

2 Grattis potatisälskare! Potatis är klimatsmart mat då den växer direkt på åkern och inte behöver växthus uppvärmda av fossila bränslen. Ett bättre val än ris eftersom vattendränkta risfält släpper ifrån sig växthusgasen metan. Potatis går lätt att lagra, så vi kan äta svensk potatis hela året. KRAV-märket garanterar att inga bekämpningsmedel använts. 1. Garant KRAV-potatis. 2. Annan närproducerad potatis (se förpackningen).

3 Mera grönt! Att äta mer vegetariskt är bra för både klimatet, miljön, hälsan och den globala livsmedelsförsörjningen. Grönsaker, rotfrukter och annan vegetarisk mat vinner nästan alltid över kött om man vill äta klimatklokt. Bäst är om grönsakerna inte rest så långt. KRAV-märket garanterar klimatsnål uppvärmning av växthusen. 1. Festa på grönsaker, bönor, linser och rotfrukter. 2. Gärna KRAV-odlade eller odlade utan växthus.

4 Tomatkoll Tomater transporteras ofta långt eller odlas i växthus uppvärmda med fossilbränslen. Men väljer du svenskodlade tomater är uppvärmningen av växthusen klimatsnål. Ekologiska tomater garanterar att inga gifter används. Morötter orsakar en tiondel så stor klimatpåverkan. Byt därför ibland ut en tomat mot en morot. Prova också soltorkade tomater som är lättare att transportera. 1. Svenska tomater vid säsong. 2. Vinter och vår: Ät mer rotfrukter och köp en och annan ekologisk tomat.

5 Sallad och blad Frossa i sallad när vi har säsong så blir transporterna kortare och odlingen energieffektivare. Köper du sallad eller kryddor i kruka, kom ihåg att de har flera liv om du planterar om dem eller sätter ut dem i rabatten. Att grodda frön är ett bra sätt att få grönt på vintern. Grodda till exempel mungbönor, solrosfrön, ärter eller alfalfafrön. Det finns även färdiga KRAV-groddar i hyllan. 1. Svensk sallad när det är säsong. 2. Gör gärna andra typer av sallader under vintern. Med tex morötter, kål, äpplen, groddar, frön och nötter.

6 Grova grönsaker Till grova grönsaker brukar man räkna rotfrukter, broccoli, kål och lök. Alla innehåller mycket fibrer och lite vatten. De odlas ofta på friland, vilket kräver betydligt mindre energi än växthusodlad tomat, sallad och gurka. Grova grönsaker kan också lagras länge så det finns tillgång till närodlat året om. Käka på! De grova grönsakerna är ett miljösmart matval, speciellt de svenska och ekologiska.

7 Citrusfrukter Citrusfrukterna hör med bananer och vindruvor till de frukter som besprutas allra mest. Om du lägger en extra peng på ekologiska citrusfrukter så slipper du tvätta bort bekämpningsmedel och kan lugnt använda skalen som krydda i kakor, marinader med mera. Garant ekologiska apelsiner, mandariner och citroner.

8 Äpplen Äpplen är resurs- och klimatsnåla att odla jämfört med till exempel apelsiner. Hittar du några som inte fraktats så långt eller KRAV-äpplen, blir det minst miljöpåverkan. Och det finns europeiska äpplen att hitta hela året. 1. Svenska ekologiska äpplen. 2. Svenska eller ekologiska äpplen 3. Europeiska äpplen.

9 Sjysta bananer! Vanligtvis besprutas bananer hårt, men om du köper du KRAVmärkta bananer kan du vara säker på att inga kemiska bekämpningsmedel använts vid odlingen. Är de dessutom märkta med Fairtrade vet du att arbetsförhållandena på plantagen är drägliga. 1. KRAV- och Fairtrademärkta bananer. 2. Annan mer närproducerad frukt.

10 Mjölk och mejeri Kor gör nytta när de omvandlar gräs till människoföda. Men mejerivaror har stor klimatpåverkan eftersom kor andas ut metangas, äter mycket kraftfoder och lustgas bildas i gödselhögarna. KRAV-märket innebär att foder produceras lokalt istället för att man importerar t ex soja. 1. KRAV-märkt och ekologisk mjölk. 2. Vegetabiliska alternativ som den KRAV-märkta havredrycken.

11 Istället för mjölk Generellt sett ger vegetabiliska produkter lägre klimatpåverkan än animaliska. Havredryck ger t ex cirka en tredjedel så stor klimatpåverkan som mjölken. Leta efter de KRAV-märkta produkterna så är du säker på att hela produktionen är miljömässigt genomtänkt. Vegetabiliska mjölkersättningsprodukter gärna KRAV-märkta, tex Havredryck.

12 Smör och margarin Växtbaserat matfett är ofta ett bra val eftersom det har mindre klimatpåverkan än de animaliska. Men ofta innehåller dessa produkter palmolja som innebär att regnskogar skövlas för att ge plats åt oljepalmsplantager. Med KRAV-märkning vet man att även palmoljan är okej. 1. Milda Eko, KRAV-märkt bordsmargarin. 2. KRAV-märkt Bregott som innehåller en del rapsolja förutom smör. 3. KRAV-märkt smör.

13 Ägg Ägg är det klimat- och resurssnålaste animaliska proteinet vi har och därmed ett miljösmart val. Det behövs helt enkelt väldigt lite foder för att producera ett ägg. Om du väljer KRAV-märkt ser du till att djurhållningen är god och att fodret producerats på ett hållbart sätt. Garant KRAV-märkta ägg och frukostägg.

14 Kex Kex är gott och har lång hållbarhetstid. Väljer du KRAV-märkt så kan du vara säker på att kexen inte innehåller palmolja vars produktion i Sydostasien ofta leder till regnskogsskövling. KRAV-märket garanterar som vanligt ett skonsamt och giftfritt jordbruk. KRAV-märkta digestivekex och smörgåsrån.

15 Ät knäcke! Överlag är spannmålsprodukter klimatsmart mat. Mycket näring till liten insats av energi. Hårt bröd är ett extra bra val eftersom det har så lång hållbarhet och alltså knappt ger upphov till svinn, varken hemma eller i butiken. Sverige är fullt av fina knäckebrödssorter så det är närproducerad mat. En del är dessutom KRAV-märkt. KRAV-märkt knäckebröd.

16 Mjukt bröd Bröd är bra mat ur miljösynpunkt. Välj lokalbakat bröd för korta transporter, så blir det ännu bättre. Ekologiskt har något mindre klimatpåverkan än annat bröd. Och givetvis en giftfri produktion. 1. Lokalt bröd. 2. Ekologiskt bröd.

17 Juice Om du köper koncentrerad juice slipper vi frakta vatten från fjärran länder vilket minskar transportbehovet. Dessutom blir matkassen lättare. KRAV innebär att frukten odlats utan bekämpningsmedel och med Fairtrademärket får plantagearbetarna lön för mödan. Glöm inte heller våra egna vitaminrika svarta vinbär, havtorn, blåbär och lingon. 1. Garant ekologiska äppeljuice. 2. Aware Fairtrademärkta eller ekologisk apelsinjuice. 3. Koncentrerade bärdrycker med nordiska bär, till exempel lingon, tranbär eller blåbär.

18 Småkakor Småkakor är gott. Väljer du KRAV-kakor slipper du palmoljan som ingår i många andra småkakor. Palmoljeproduktion orsakar ofta regnskogsskövling i Sydostasien. Det kan vara svårt att veta vilka kakor detta gäller, men under beteckningen vegetabilisk olja på paketet döljer sig oftast palmolja. 1. Garant KRAV-märkta småkakor. 2. Andra svenska småkakor utan palmolja.

19 Nötter Nötter är ett bra exempel på hur man kan få i sig proteiner och nyttigt fett på vegetarisk väg. Nötter kan ibland ersätta kött som proteinkälla och smaksättare. Eller vara ett bra alternativ till godis. Välj gärna ekologiska alternativ. 1. Garant ekologiska nötter. 2. Garant ekologiska nöt- och fruktblandning.

20 Torkad frukt Att torka frukten är en bra idé eftersom den håller länge och svinnet blir litet. Vikten blir lägre och transportbehovet mindre. Välj helst soltorkat så själva processen inte kräver fossila bränslen. Låt torkad frukt bli ersättare för färsk frukt på vintern och välj KRAV-märkt eftersom många frukter besprutas hårt. 1. Garant KRAV-märkta torkade frukt. 2. Annan soltorkad frukt.

21 Fryst vilt Viltkött är kött som föder upp sig självt och därmed påverkar klimat och miljö väldigt lite. Visserligen är vilt som t ex älg idisslare och släpper ut metangas som påverkar klimatet, fast det hade de ju gjort även om vi inte hade ätit upp dem. Dessutom lever djuren ute i det fria och har haft ett schysst liv. 1. Älgskav 2. Renskav och övrigt fryst viltkött.

22 Fryst fisk Willys säljer inte rödlistad fisk, vilket innebär att fisken i våra frysdiskar kommer från bestånd som inte är hotade av utfiskning. KRAV-märket garanterar energisnåla fångstmetoder, och om fisken är odlad att den inte fötts upp på resurskrävande viltfångad fisk. KRAV- och MSC-märkt fisk.

23 Fryst vegetarisk mat Här finns en mängd alternativ för den som vill minska sitt köttintag. Äter vi mer av t ex sojaprodukter istället för att ge det till djur som foder, så räcker maten till fler människor på jorden. Störst klimatvinst gör man om man ersätter nötkött med vegetariska produkter. Ät mer vegetariskt. Några alternativ hittar du här i frysdisken.

24

25 Ät upp äggproducenten! Cirka fem miljoner värphöns går i pension i Sverige varje år. Att äta upp dem är ett miljösmart alternativ eftersom många annars blir djurfoder eller till och med slängs. Prova t ex klassikern Höns i curry eller använd den i wok. Gott, billigt och bra resursutnyttjande! 1. Koka och ät en höna. 2. Ta tillvara den fina buljongen när du ändå är igång.

26 Frysta grönsaker Frysta grönsaker ett bra alternativ när det inte finns färska närproducerade tillhands. Frysning av grönsaker drar mycket elenergi men eftersom vi har en ganska bra elproduktion i Sverige, välj svenskt så långt det går. Du kan också hitta flera ekologiska alternativ. 1. Garant frusna KRAV-grönsaker. 2. Andra svenska grönsaker.

27 Köttpålägg När vi äter kött är det bra att hela djuret används, som t ex med korv eller pastej. Välj köttpåläggen med omsorg. Vilt är klimatsnålast eftersom det föder upp sig självt. Gå efter ordningen vilt, ekologiskt, svenskt. 1. Ekologiska pålägg. 2. Svenska charkprodukter, där djuren fötts upp i Sverige.

28 Chark Ett bra sätt att bredda sortimentet av ekologiska produkter är att köpa dem. När du köper KRAV-märkta charkprodukter ser du till att djuren fått ett hyggligt liv. När efterfrågan ökar kommer fler och fler att ställa om sin produktion till ekologiskt. Vi på Willys hjälper gärna till. 1. KRAV-märkt korv och bacon. 2. EU-ekologisk korv, ekologisk bacon

29 Nötkött Nötkött är det köttslag som ger störst klimatpåverkan. Mycket på grund av den metangas som alstras hos idisslare. Väljer du KRAV-märkt har djuren betat gräs och gjort nytta som landskapsvårdare. Svenskt nötkött har i allmänhet lägre klimatpåverkan än importerat. 1. KRAV-märkt svenskt nötkött och nötfärs. 2. Svenskt naturbeteskött 3. Annat svenskt nötkött.

30 Lamm Välj svenska lamm för korta transporter och helst de som slaktats på hösten. Då är det klimatsmart mat eftersom de betat klöver och gräs hela sommarsäsongen, istället för att äta spannmål. Lamm idisslar precis som korna och släpper alltså ut växthusgasen metan, men betande djur gör att kol binds in i markerna och de kompenserar alltså för en del av sina utsläpp. Svenska lamm, helst slaktade på hösten.

31 Fläsk Grisen är ingen idisslare och släpper därmed inte ut någon metangas så klimatpåverkan är mindre än en fjärdedel av nötköttets. Å andra sidan äter grisar mycket kraftfoder, t ex från sojabönor som odlas i Brasilien med mycket kemiska bekämpningsmedel. Väljer du KRAV-märkt har grisen fått äta närproducerat foder och den kommer från en miljö där djurens hälsa och välfärd främjats. Det är bra att välja kött från djurets framdelar och inälvsmat, till exempel sidfläsk, bacon, korv och leverpastej, så att vi använder hela djuret. 1. KRAV-märkt griskött. 1. Annat svenskt griskött.

32

33 Korv och köttbullar Korv är ett bra sätt att ta vara på hela djuret, alltså ett bra resursutnyttjande. Gör man korv eller köttbullar av fågel har det mindre klimatpåverkan än fläsk och nöt. Det finns lokal korv och ekologiska köttbullar. Det är bra steg mot hållbart ätande. 1. Kycklingköttbullar och korv. 2. Ekologiska köttbullar.

34 Sill, Strömming osv Ansjovis, Kaviar Sill och strömming är egentligen samma fisk men har olika namn beroende på var den fångas. Bestånden är i allmänhet goda. Ansjovis är egentligen inlagd skarpsill som brukar användas som foderfisk, men den är ju så himla god, att vi kan äta den själva. Köp helst KRAV-kaviar till ägget eftersom torskrommen då kommer från hållbara bestånd av torsk. 1. KRAV-märkt sill. 2. Strömming, ansjovis. 3. KRAV-märkt kaviar.

35 Hårdost och mese Om du äter KRAV-ost kommer det från mjölkkor som betat ute och ätit mest lokalt foder. Messmör och mesost är produkter gjord av vassle som om du inte ätit upp det skulle gått till djurfoder. Alltså bra resursutnyttjande. Och det har man vetat på fäbodar i hundratals år. 1. Mesprodukter. 2. KRAV-märkt hårdost.

36 Färskost med mera Färskost kräver en mindre mängd mjölk än hårdost och är därför ett klimatsmartare val. Får- och getost har också lägre klimatpåverkan eftersom djuren i allmänhet klarar sig helt på bete. På den här hyllan finns också tofu som är ett bra alternativ till kött. 1. KRAV-märkt Halloumi och Fetaost. 2. KRAV-märkt färskost. 3. KRAV-märkt Tofu

37 Blodpudding och pölsa Inälvsmat är i allmänhet ett bra val eftersom vi då utnyttjar all näring som finns i djuret. Så blodpudding eller pölsa är fina svenska klassiker. När du väljer färdigmat, välj mat med så korta transporter som möjligt. Med svensk tillverkning blir klimatpåverkan mindre eftersom vi har renare el. Återuppliva gammal husmanskost som blodpudding, pölsa och ärtsoppa.

38 Matolja Vegetabiliska oljor har i allmänhet mindre klimatpåverkan än animaliska fetter. Smör orsakar cirka sex gånger så stora växthusgasutsläpp som raps- och olivolja. Nu finns det svensk kallpressad rapsolja som smakar finfint och dessutom är mycket hälsosam. Ekologisk produktion sker utan gifter och gynnar andra växter och djur vid åkern. 1. Svensk kallpressad rapsolja, gärna KRAV-märkt. 2. Garant ekologisk olivolja.

Hitta ditt sätt. Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig

Hitta ditt sätt. Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig Hitta ditt sätt Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig Livsmedelsverket april 2015 www.livsmedelsverket.se Grafisk form: Kärnhuset Foto: Karlberg media AB, Johnér, Scandinav, Folio. Tryck: Lenanders

Läs mer

Det smarta köket. Klimatsmarta tips och recept för alla Stockholms vardagskockar

Det smarta köket. Klimatsmarta tips och recept för alla Stockholms vardagskockar Det smarta köket Klimatsmarta tips och recept för alla Stockholms vardagskockar Carola Magnusson Carola Magnusson är en prisbelönt ekokock som brinner för att alla ska få äta ren god mat som också är bra

Läs mer

Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över

Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över 2:a reviderade upplagan Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över 2:a reviderade upplagan STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT,

Läs mer

MED KÄRLEK FRÅN NIKLAS. Julbord med gott samvete. Sid 2. ... och fi rrar som inte hör hemma på julbordet Sid 12. Professor Jensens MATNYTTIGA EKO-TIPS

MED KÄRLEK FRÅN NIKLAS. Julbord med gott samvete. Sid 2. ... och fi rrar som inte hör hemma på julbordet Sid 12. Professor Jensens MATNYTTIGA EKO-TIPS Naturl NN! gtvis Nr. 6 2012 Ekologisk mat Den billiga matens pris är att vi förstör vår planet. I stället borde bönderna få betalt för allt positivt de skapar. Svante Axelsson Sid 2 Foto: T. Busch-Christensen

Läs mer

Mat-klimat-listan Version 1.0. Elin Röös

Mat-klimat-listan Version 1.0. Elin Röös Mat-klimat-listan Version 1.0 Elin Röös Rapport 040 ISSN 1654-9406 Uppsala 2012 SLU, Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Institutionen för energi och teknik

Läs mer

Jag, mina val miljön

Jag, mina val miljön Skola: Storåskolan Lärare: Ermin Pervanic Klass: 6 Antal elever: 21 Jag, mina val miljön Steg 2 Läsår 12/13 Hej! De här symbolerna tycker vi är bra att känna till. Du kan läsa mer om dom i boken. >> Steg

Läs mer

Hur liten kan livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan vara år 2050?

Hur liten kan livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan vara år 2050? Hur liten kan livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan vara år 2050? ett diskussionsunderlag om vad vi äter i framtiden Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Foto: Ulf Nylén Foto: Shutterstock Varför har

Läs mer

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark En av de största utmaningarna vi alla står inför är den globala uppvärmningen. Något som kan komma att ge allvarliga globala konsekvenser för både människa och natur. Av denna anledning deltar Nordens

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

SMART MAT. för små och stora magar. Recept från förskolekockar i Malmö stad

SMART MAT. för små och stora magar. Recept från förskolekockar i Malmö stad Miljöförvaltningen, Malmö stad Recept: Förskolekockar i Malmö stad Matstyling: Diana Dosen Grunning Design: Giv Akt Skåne Foto: Giv Akt Skåne Omslagsfoto: Christiaan Dirksen Bakgrunder: Tapeter från Tapetorama,

Läs mer

Protein hur mycket är lagom?

Protein hur mycket är lagom? Protein hur mycket är lagom? Innehåll Protein hur mycket är lagom? 03 Protein i praktiken 04 Olika sorters protein 05 Olika stort proteinbehov 06 Protein och träning 07 Protein för vegetarianer 08 Bröd

Läs mer

LEDARE. MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V

LEDARE. MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V LEDARE 1 MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V i på miljöposten är mycket engagerade inom ämnet miljö och hållbar utveckling och istället för att skriva om hur drabbad vår miljö är, har

Läs mer

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS!

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! * Man slänger mat för flera miljarder kronor i Sverige varje år. * Räknar man hela Europas matsvinn så kastar vi så mycket att en yta lika stort som landet Belgien odlas helt

Läs mer

Oljepalmen. klasar. Det kan finnas upp till 4 000 frukter i varje klase. Varje frukt är starkt glänsande orange.

Oljepalmen. klasar. Det kan finnas upp till 4 000 frukter i varje klase. Varje frukt är starkt glänsande orange. Oljepalmen Oljepalmer växer naturligt i Afrika. Därifrån har de spridits och de odlas nu på många håll i tropikerna. Det går att skörda en stor mängd oljepalmfrukter från varje palm, och ett område med

Läs mer

SKYDDA NATUREN MED ATT ÄTA

SKYDDA NATUREN MED ATT ÄTA SKYDDA NATUREN MED ATT ÄTA Det vi äter påverkar miljön. Livsmedelsproduktionen kräver oerhört mycket åkrar, vatten, näringsämnen och energi. Det finns redan så mycket åkrar att det är svårt att öka antalet

Läs mer

EKOLOGISKA FOTAVTRYCK. Ekologiska. FotavtrycK. Vår påverkan på planeten

EKOLOGISKA FOTAVTRYCK. Ekologiska. FotavtrycK. Vår påverkan på planeten EKOLOGISKA FOTAVTRYCK Ekologiska FotavtrycK Vår påverkan på planeten tillsammans kan vi förändra! Vi gör det varje gång vi handlar mat och kläder. Vi gör det varje gång vi reser, värmer våra bostäder eller

Läs mer

Bo Setterlind 1976. Ur diktsamlingen Det ringer på dörren

Bo Setterlind 1976. Ur diktsamlingen Det ringer på dörren Inför briefingmötet Inför briefingmötet behöver alla grupper inom er SPN-avdelning göra en noggrann undersökning. Ta reda på mer om kaffe: hur det blev den mest populära drycken i Sverige, hur vi konsumerar,

Läs mer

TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag

TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag vardag KL I M AT TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag Ingen kan göra allt, men alla kan göra något En mindre miljöpåverkande livsstil behöver inte vara något svårt, tungt eller tråkigt. Vår

Läs mer

HUR GRÖNA KAN VI BLI?

HUR GRÖNA KAN VI BLI? HUR GRÖNA KAN VI BLI? FYLL HELA KORGEN MED EKO! 1 GRÖNARE VARDAG MED COOP! HÅLLBAR TRIO Bara genom att ta klivet in på Coop har du kommit långt. För när det kommer till riktigt välsmakande mat, hälsosam

Läs mer

Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare:

Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare: vid matbordet och i affären Hem- och konsumentkunskap Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare: Maria

Läs mer

TIO GODA SKÄL ATT ÄTA SVENSKT KÖTT. goda skäl

TIO GODA SKÄL ATT ÄTA SVENSKT KÖTT. goda skäl TIO GODA SKÄL ATT ÄTA SVENSKT KÖTT 10 goda skäl goda skäl att äta svenskt kött Kunskapen om maten ökar och allt fler vill göra medvetna val, både för sin egen hälsas skull och för miljön. I dag är trenden

Läs mer

Milko satsar på KRAV

Milko satsar på KRAV med siktet på en hållbar utveckling EN TTI IDNING UTTGI IVEN AV LLUDVI IKA KOMMUNS REFFERENSGRUPP FFÖR KOSTT OCH EKOLLOGI ISKA VAROR GRUNDAD 2006 NR 10 MARS 2008 Milko satsar på KRAV Milko satte år 2006

Läs mer

Individuell behandling vid IBS

Individuell behandling vid IBS Första besöket Nybesök ca 30 min Individuell behandling vid IBS Genomgång av patientens sjukdomshistoria. o Hur länge har patienten haft besvär? o Vilka utredningar har gjorts? Är diagnos satt? o Primära

Läs mer

10% mindre 2010 Klimatsmart i hemmet

10% mindre 2010 Klimatsmart i hemmet Klimatsmart i hemmet 10 % mindre 2010 Innehåll Gemensamma utrymmen sid. 31 Hur klimatsmart kan du bli i hemmet? sid. 33 Stockholms klimatutmaning är du med? Badrum sid. 15 Kök sid. 9 Stockholm har ett

Läs mer

4.13 EKO MAT &JORDBRUK. jordbruk Vägval för Afrika dilemmat Närodlat kultur Levande trä porträttet Veronica valde korna

4.13 EKO MAT &JORDBRUK. jordbruk Vägval för Afrika dilemmat Närodlat kultur Levande trä porträttet Veronica valde korna 4.13 Sveriges största natur- och miljötidning påläst och passionerad Årgång 104 EKO &JORDBRUK 42 temasidor MAT jordbruk Vägval för Afrika dilemmat Närodlat kultur Levande trä porträttet Veronica valde

Läs mer

Foto: Hendrik Zeitler. Innehåller klipp-ur-tips till köket! Vego på menyn. Öka din kundkrets när allt fler efterfrågar vegetarisk mat

Foto: Hendrik Zeitler. Innehåller klipp-ur-tips till köket! Vego på menyn. Öka din kundkrets när allt fler efterfrågar vegetarisk mat Foto: Hendrik Zeitler Innehåller klipp-ur-tips till köket! Vego på menyn Öka din kundkrets när allt fler efterfrågar vegetarisk mat Hej i köket! Vi på Djurens Rätt gillar mat och vi tycker om att äta ute.

Läs mer

Vad ska vi äta? Elin Röös

Vad ska vi äta? Elin Röös Vad ska vi äta? Elin Röös Forskare på Sverige lantbruksuniversitet Även knuten till EPOK, Centrum för ekologisk produktion och konsumtion University of Oxford Food Climate Research Network www.fcrn.org.uk

Läs mer

SMS-frågor (och svar) vid KfS seminarium Hett om mat, 8 april 2013 (Dokumentet uppdaterat 6 maj)

SMS-frågor (och svar) vid KfS seminarium Hett om mat, 8 april 2013 (Dokumentet uppdaterat 6 maj) SMS-frågor (och svar) vid KfS seminarium Hett om mat, 8 april 2013 (Dokumentet uppdaterat 6 maj) De som svarar på dessa frågor är: Håkan Jönsson, kock, författare och docent i etnologi. Annika Olsson,

Läs mer

Må bra hela livet. Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning

Må bra hela livet. Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning Må bra hela livet Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning Lars Engstrand Tryckår 2010 2 Vi har ett rikt liv framför oss! Under den yrkesverksamma delen av våra liv skaffar vi

Läs mer

Hur ska en köttfärssås smaka?

Hur ska en köttfärssås smaka? Örebro universitet Restaurang- och hotellhögskolan Hur ska en köttfärssås smaka? Klimatpåverkan, sensoriska egenskaper och hälsoaspekter ur ett måltidsekologiskt perspektiv Datum: 2013-06-07 Kurs: MÅ1607,

Läs mer