Käka lök! Willys rekommenderar: 1. Garant Krav-märkt gul lök. 2. Svensk lök i mån av tillgång.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Käka lök! Willys rekommenderar: 1. Garant Krav-märkt gul lök. 2. Svensk lök i mån av tillgång."

Transkript

1 Käka lök! Lök odlas direkt på marken och inte i uppvärmda växthus vilket gör den både energi- och därmed klimatsnål. Den är lätt att lagra så vi kan äta svensk lök nästan hela året. Välj KRAVmärkt för att slippa bekämpningsmedel och konstgödsel i produktionen. 1. Garant Krav-märkt gul lök. 2. Svensk lök i mån av tillgång.

2 Grattis potatisälskare! Potatis är klimatsmart mat då den växer direkt på åkern och inte behöver växthus uppvärmda av fossila bränslen. Ett bättre val än ris eftersom vattendränkta risfält släpper ifrån sig växthusgasen metan. Potatis går lätt att lagra, så vi kan äta svensk potatis hela året. KRAV-märket garanterar att inga bekämpningsmedel använts. 1. Garant KRAV-potatis. 2. Annan närproducerad potatis (se förpackningen).

3 Mera grönt! Att äta mer vegetariskt är bra för både klimatet, miljön, hälsan och den globala livsmedelsförsörjningen. Grönsaker, rotfrukter och annan vegetarisk mat vinner nästan alltid över kött om man vill äta klimatklokt. Bäst är om grönsakerna inte rest så långt. KRAV-märket garanterar klimatsnål uppvärmning av växthusen. 1. Festa på grönsaker, bönor, linser och rotfrukter. 2. Gärna KRAV-odlade eller odlade utan växthus.

4 Tomatkoll Tomater transporteras ofta långt eller odlas i växthus uppvärmda med fossilbränslen. Men väljer du svenskodlade tomater är uppvärmningen av växthusen klimatsnål. Ekologiska tomater garanterar att inga gifter används. Morötter orsakar en tiondel så stor klimatpåverkan. Byt därför ibland ut en tomat mot en morot. Prova också soltorkade tomater som är lättare att transportera. 1. Svenska tomater vid säsong. 2. Vinter och vår: Ät mer rotfrukter och köp en och annan ekologisk tomat.

5 Sallad och blad Frossa i sallad när vi har säsong så blir transporterna kortare och odlingen energieffektivare. Köper du sallad eller kryddor i kruka, kom ihåg att de har flera liv om du planterar om dem eller sätter ut dem i rabatten. Att grodda frön är ett bra sätt att få grönt på vintern. Grodda till exempel mungbönor, solrosfrön, ärter eller alfalfafrön. Det finns även färdiga KRAV-groddar i hyllan. 1. Svensk sallad när det är säsong. 2. Gör gärna andra typer av sallader under vintern. Med tex morötter, kål, äpplen, groddar, frön och nötter.

6 Grova grönsaker Till grova grönsaker brukar man räkna rotfrukter, broccoli, kål och lök. Alla innehåller mycket fibrer och lite vatten. De odlas ofta på friland, vilket kräver betydligt mindre energi än växthusodlad tomat, sallad och gurka. Grova grönsaker kan också lagras länge så det finns tillgång till närodlat året om. Käka på! De grova grönsakerna är ett miljösmart matval, speciellt de svenska och ekologiska.

7 Citrusfrukter Citrusfrukterna hör med bananer och vindruvor till de frukter som besprutas allra mest. Om du lägger en extra peng på ekologiska citrusfrukter så slipper du tvätta bort bekämpningsmedel och kan lugnt använda skalen som krydda i kakor, marinader med mera. Garant ekologiska apelsiner, mandariner och citroner.

8 Äpplen Äpplen är resurs- och klimatsnåla att odla jämfört med till exempel apelsiner. Hittar du några som inte fraktats så långt eller KRAV-äpplen, blir det minst miljöpåverkan. Och det finns europeiska äpplen att hitta hela året. 1. Svenska ekologiska äpplen. 2. Svenska eller ekologiska äpplen 3. Europeiska äpplen.

9 Sjysta bananer! Vanligtvis besprutas bananer hårt, men om du köper du KRAVmärkta bananer kan du vara säker på att inga kemiska bekämpningsmedel använts vid odlingen. Är de dessutom märkta med Fairtrade vet du att arbetsförhållandena på plantagen är drägliga. 1. KRAV- och Fairtrademärkta bananer. 2. Annan mer närproducerad frukt.

10 Mjölk och mejeri Kor gör nytta när de omvandlar gräs till människoföda. Men mejerivaror har stor klimatpåverkan eftersom kor andas ut metangas, äter mycket kraftfoder och lustgas bildas i gödselhögarna. KRAV-märket innebär att foder produceras lokalt istället för att man importerar t ex soja. 1. KRAV-märkt och ekologisk mjölk. 2. Vegetabiliska alternativ som den KRAV-märkta havredrycken.

11 Istället för mjölk Generellt sett ger vegetabiliska produkter lägre klimatpåverkan än animaliska. Havredryck ger t ex cirka en tredjedel så stor klimatpåverkan som mjölken. Leta efter de KRAV-märkta produkterna så är du säker på att hela produktionen är miljömässigt genomtänkt. Vegetabiliska mjölkersättningsprodukter gärna KRAV-märkta, tex Havredryck.

12 Smör och margarin Växtbaserat matfett är ofta ett bra val eftersom det har mindre klimatpåverkan än de animaliska. Men ofta innehåller dessa produkter palmolja som innebär att regnskogar skövlas för att ge plats åt oljepalmsplantager. Med KRAV-märkning vet man att även palmoljan är okej. 1. Milda Eko, KRAV-märkt bordsmargarin. 2. KRAV-märkt Bregott som innehåller en del rapsolja förutom smör. 3. KRAV-märkt smör.

13 Ägg Ägg är det klimat- och resurssnålaste animaliska proteinet vi har och därmed ett miljösmart val. Det behövs helt enkelt väldigt lite foder för att producera ett ägg. Om du väljer KRAV-märkt ser du till att djurhållningen är god och att fodret producerats på ett hållbart sätt. Garant KRAV-märkta ägg och frukostägg.

14 Kex Kex är gott och har lång hållbarhetstid. Väljer du KRAV-märkt så kan du vara säker på att kexen inte innehåller palmolja vars produktion i Sydostasien ofta leder till regnskogsskövling. KRAV-märket garanterar som vanligt ett skonsamt och giftfritt jordbruk. KRAV-märkta digestivekex och smörgåsrån.

15 Ät knäcke! Överlag är spannmålsprodukter klimatsmart mat. Mycket näring till liten insats av energi. Hårt bröd är ett extra bra val eftersom det har så lång hållbarhet och alltså knappt ger upphov till svinn, varken hemma eller i butiken. Sverige är fullt av fina knäckebrödssorter så det är närproducerad mat. En del är dessutom KRAV-märkt. KRAV-märkt knäckebröd.

16 Mjukt bröd Bröd är bra mat ur miljösynpunkt. Välj lokalbakat bröd för korta transporter, så blir det ännu bättre. Ekologiskt har något mindre klimatpåverkan än annat bröd. Och givetvis en giftfri produktion. 1. Lokalt bröd. 2. Ekologiskt bröd.

17 Juice Om du köper koncentrerad juice slipper vi frakta vatten från fjärran länder vilket minskar transportbehovet. Dessutom blir matkassen lättare. KRAV innebär att frukten odlats utan bekämpningsmedel och med Fairtrademärket får plantagearbetarna lön för mödan. Glöm inte heller våra egna vitaminrika svarta vinbär, havtorn, blåbär och lingon. 1. Garant ekologiska äppeljuice. 2. Aware Fairtrademärkta eller ekologisk apelsinjuice. 3. Koncentrerade bärdrycker med nordiska bär, till exempel lingon, tranbär eller blåbär.

18 Småkakor Småkakor är gott. Väljer du KRAV-kakor slipper du palmoljan som ingår i många andra småkakor. Palmoljeproduktion orsakar ofta regnskogsskövling i Sydostasien. Det kan vara svårt att veta vilka kakor detta gäller, men under beteckningen vegetabilisk olja på paketet döljer sig oftast palmolja. 1. Garant KRAV-märkta småkakor. 2. Andra svenska småkakor utan palmolja.

19 Nötter Nötter är ett bra exempel på hur man kan få i sig proteiner och nyttigt fett på vegetarisk väg. Nötter kan ibland ersätta kött som proteinkälla och smaksättare. Eller vara ett bra alternativ till godis. Välj gärna ekologiska alternativ. 1. Garant ekologiska nötter. 2. Garant ekologiska nöt- och fruktblandning.

20 Torkad frukt Att torka frukten är en bra idé eftersom den håller länge och svinnet blir litet. Vikten blir lägre och transportbehovet mindre. Välj helst soltorkat så själva processen inte kräver fossila bränslen. Låt torkad frukt bli ersättare för färsk frukt på vintern och välj KRAV-märkt eftersom många frukter besprutas hårt. 1. Garant KRAV-märkta torkade frukt. 2. Annan soltorkad frukt.

21 Fryst vilt Viltkött är kött som föder upp sig självt och därmed påverkar klimat och miljö väldigt lite. Visserligen är vilt som t ex älg idisslare och släpper ut metangas som påverkar klimatet, fast det hade de ju gjort även om vi inte hade ätit upp dem. Dessutom lever djuren ute i det fria och har haft ett schysst liv. 1. Älgskav 2. Renskav och övrigt fryst viltkött.

22 Fryst fisk Willys säljer inte rödlistad fisk, vilket innebär att fisken i våra frysdiskar kommer från bestånd som inte är hotade av utfiskning. KRAV-märket garanterar energisnåla fångstmetoder, och om fisken är odlad att den inte fötts upp på resurskrävande viltfångad fisk. KRAV- och MSC-märkt fisk.

23 Fryst vegetarisk mat Här finns en mängd alternativ för den som vill minska sitt köttintag. Äter vi mer av t ex sojaprodukter istället för att ge det till djur som foder, så räcker maten till fler människor på jorden. Störst klimatvinst gör man om man ersätter nötkött med vegetariska produkter. Ät mer vegetariskt. Några alternativ hittar du här i frysdisken.

24

25 Ät upp äggproducenten! Cirka fem miljoner värphöns går i pension i Sverige varje år. Att äta upp dem är ett miljösmart alternativ eftersom många annars blir djurfoder eller till och med slängs. Prova t ex klassikern Höns i curry eller använd den i wok. Gott, billigt och bra resursutnyttjande! 1. Koka och ät en höna. 2. Ta tillvara den fina buljongen när du ändå är igång.

26 Frysta grönsaker Frysta grönsaker ett bra alternativ när det inte finns färska närproducerade tillhands. Frysning av grönsaker drar mycket elenergi men eftersom vi har en ganska bra elproduktion i Sverige, välj svenskt så långt det går. Du kan också hitta flera ekologiska alternativ. 1. Garant frusna KRAV-grönsaker. 2. Andra svenska grönsaker.

27 Köttpålägg När vi äter kött är det bra att hela djuret används, som t ex med korv eller pastej. Välj köttpåläggen med omsorg. Vilt är klimatsnålast eftersom det föder upp sig självt. Gå efter ordningen vilt, ekologiskt, svenskt. 1. Ekologiska pålägg. 2. Svenska charkprodukter, där djuren fötts upp i Sverige.

28 Chark Ett bra sätt att bredda sortimentet av ekologiska produkter är att köpa dem. När du köper KRAV-märkta charkprodukter ser du till att djuren fått ett hyggligt liv. När efterfrågan ökar kommer fler och fler att ställa om sin produktion till ekologiskt. Vi på Willys hjälper gärna till. 1. KRAV-märkt korv och bacon. 2. EU-ekologisk korv, ekologisk bacon

29 Nötkött Nötkött är det köttslag som ger störst klimatpåverkan. Mycket på grund av den metangas som alstras hos idisslare. Väljer du KRAV-märkt har djuren betat gräs och gjort nytta som landskapsvårdare. Svenskt nötkött har i allmänhet lägre klimatpåverkan än importerat. 1. KRAV-märkt svenskt nötkött och nötfärs. 2. Svenskt naturbeteskött 3. Annat svenskt nötkött.

30 Lamm Välj svenska lamm för korta transporter och helst de som slaktats på hösten. Då är det klimatsmart mat eftersom de betat klöver och gräs hela sommarsäsongen, istället för att äta spannmål. Lamm idisslar precis som korna och släpper alltså ut växthusgasen metan, men betande djur gör att kol binds in i markerna och de kompenserar alltså för en del av sina utsläpp. Svenska lamm, helst slaktade på hösten.

31 Fläsk Grisen är ingen idisslare och släpper därmed inte ut någon metangas så klimatpåverkan är mindre än en fjärdedel av nötköttets. Å andra sidan äter grisar mycket kraftfoder, t ex från sojabönor som odlas i Brasilien med mycket kemiska bekämpningsmedel. Väljer du KRAV-märkt har grisen fått äta närproducerat foder och den kommer från en miljö där djurens hälsa och välfärd främjats. Det är bra att välja kött från djurets framdelar och inälvsmat, till exempel sidfläsk, bacon, korv och leverpastej, så att vi använder hela djuret. 1. KRAV-märkt griskött. 1. Annat svenskt griskött.

32

33 Korv och köttbullar Korv är ett bra sätt att ta vara på hela djuret, alltså ett bra resursutnyttjande. Gör man korv eller köttbullar av fågel har det mindre klimatpåverkan än fläsk och nöt. Det finns lokal korv och ekologiska köttbullar. Det är bra steg mot hållbart ätande. 1. Kycklingköttbullar och korv. 2. Ekologiska köttbullar.

34 Sill, Strömming osv Ansjovis, Kaviar Sill och strömming är egentligen samma fisk men har olika namn beroende på var den fångas. Bestånden är i allmänhet goda. Ansjovis är egentligen inlagd skarpsill som brukar användas som foderfisk, men den är ju så himla god, att vi kan äta den själva. Köp helst KRAV-kaviar till ägget eftersom torskrommen då kommer från hållbara bestånd av torsk. 1. KRAV-märkt sill. 2. Strömming, ansjovis. 3. KRAV-märkt kaviar.

35 Hårdost och mese Om du äter KRAV-ost kommer det från mjölkkor som betat ute och ätit mest lokalt foder. Messmör och mesost är produkter gjord av vassle som om du inte ätit upp det skulle gått till djurfoder. Alltså bra resursutnyttjande. Och det har man vetat på fäbodar i hundratals år. 1. Mesprodukter. 2. KRAV-märkt hårdost.

36 Färskost med mera Färskost kräver en mindre mängd mjölk än hårdost och är därför ett klimatsmartare val. Får- och getost har också lägre klimatpåverkan eftersom djuren i allmänhet klarar sig helt på bete. På den här hyllan finns också tofu som är ett bra alternativ till kött. 1. KRAV-märkt Halloumi och Fetaost. 2. KRAV-märkt färskost. 3. KRAV-märkt Tofu

37 Blodpudding och pölsa Inälvsmat är i allmänhet ett bra val eftersom vi då utnyttjar all näring som finns i djuret. Så blodpudding eller pölsa är fina svenska klassiker. När du väljer färdigmat, välj mat med så korta transporter som möjligt. Med svensk tillverkning blir klimatpåverkan mindre eftersom vi har renare el. Återuppliva gammal husmanskost som blodpudding, pölsa och ärtsoppa.

38 Matolja Vegetabiliska oljor har i allmänhet mindre klimatpåverkan än animaliska fetter. Smör orsakar cirka sex gånger så stora växthusgasutsläpp som raps- och olivolja. Nu finns det svensk kallpressad rapsolja som smakar finfint och dessutom är mycket hälsosam. Ekologisk produktion sker utan gifter och gynnar andra växter och djur vid åkern. 1. Svensk kallpressad rapsolja, gärna KRAV-märkt. 2. Garant ekologisk olivolja.

Världen har blivit varmare

Världen har blivit varmare Klimatsmart mat Hur vi genom vårt matval kan bidra till att minska effekterna av klimatförändringarna - Samtidigt som vi äter bra för oss Världen har blivit varmare Vad har hänt? Människans utsläpp av

Läs mer

God mat + Bra miljö = Sant

God mat + Bra miljö = Sant God mat + Bra miljö = Sant Vad vi äter spelar roll - både för hälsan och miljön! Här berättar vi mer om hur vår mat påverkar miljön och hur du själv kan bidra med dina beslut Sju smarta regler för maten

Läs mer

Mål resurshushållning i kursplanen

Mål resurshushållning i kursplanen RESURSHUSHÅLLNING Mål resurshushållning i kursplanen Ha kunskaper om resurshushållning för att kunna välja och använda metoder, redskap och teknisk utrustning för matlagning Kunna planera, tillaga, arrangera

Läs mer

KLIMATSMARTA MATTIPS

KLIMATSMARTA MATTIPS KLIMATSMARTA MATTIPS RÄDDA RÅVARAN För de allra flesta livsmedelsprodukter så sker det största bidraget till miljöpåverkan tidigt i produktionskedjan (i odling, djurhållning och fiske). Därför är det extra

Läs mer

T S.M.A.R.T. Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra MINDRE TOMMA KALORIER TRANSPORTSNÅLT STÖRRE ANDEL VEGETABILIER

T S.M.A.R.T. Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra MINDRE TOMMA KALORIER TRANSPORTSNÅLT STÖRRE ANDEL VEGETABILIER Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra S M A R T STÖRRE ANDEL VEGETABILIER Handlar om vad vi väljer att stoppa i kundvagnen. MINDRE TOMMA KALORIER ANDELEN EKOLOGISKT ÖKAS Handlar om hur

Läs mer

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ MAT OCH MILJÖ DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv. Mat kan vara

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN MATENS KLIMATPÅVERKAN - VILKEN FÖRBÄTTRINGSPOTENTIAL FINNS? Britta Florén VGR miljönämnd 1 mars 2018, Mariestad Research Institutes of Sweden BIOVETENSKAP OCH MATERIAL JORDBRUK OCH LIVSMEDEL Vad är stort

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

Ät S.M.A.R.T. Det finns en utställning och ett omfattande OH-paket om Ät S.M.A.R.T. Läs mer på www.sll.se/ctn under Mat och miljö.

Ät S.M.A.R.T. Det finns en utställning och ett omfattande OH-paket om Ät S.M.A.R.T. Läs mer på www.sll.se/ctn under Mat och miljö. Hur hälsosam var egentligen maten du åt till lunch? Och hur påverkade den miljön? Många känner osäkerhet inför konsekvenserna av vad vi äter. Ät -modellen är ett verktyg som hjälper oss att äta hälsosamt

Läs mer

Så upphandlar du klimatsmart Elin Röös Institutionen för energi och teknik Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, EPOK SLU, Uppsala

Så upphandlar du klimatsmart Elin Röös Institutionen för energi och teknik Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, EPOK SLU, Uppsala Så upphandlar du klimatsmart Elin Röös Institutionen för energi och teknik Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, EPOK SLU, Uppsala Klimatutmaningen Konsumtionens klimatpåverkan Klimatpåverkan

Läs mer

Fiskkonserver. Willys rekommenderar: 1. Konserverade nordiska odlade blåmusslor. 2. Svenska sardiner.

Fiskkonserver. Willys rekommenderar: 1. Konserverade nordiska odlade blåmusslor. 2. Svenska sardiner. Fiskkonserver Musslor är bra mat eftersom de lever på plankton i havsvattnet. Detta gör att de faktiskt hejdar övergödningen haven. Svenska sardiner är egentligen inga sardiner utan skarpsill i tomatsås.

Läs mer

Det finns också en utställning och ett omfattande. på www.folkhalsoguiden.se/mat.

Det finns också en utställning och ett omfattande. på www.folkhalsoguiden.se/mat. Hur hälsosam var egentligen maten du åt till lunch? Och hur påverkade den miljön? Många känner osäkerhet inför konsekvenserna av vad vi äter. Ät - modellen är ett verktyg som hjälper oss att äta hälsosamt

Läs mer

Matens klimatpåverkan

Matens klimatpåverkan Matens klimatpåverkan Den här restaurangen har valt att beräkna och visa upp växthusgasutsläppen från maten de serverar, så gäster som är klimatintresserade kan ta hänsyn till utsläppen när de väljer vad

Läs mer

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Klimatsmart mat myter och vetenskap Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös Miljöpåverkan från mat Elin Röös Jordbruk är väl naturligt? De svenska miljömålen Växthuseffekten Källa: Wikipedia Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Matkasse -Ditt matval. mat på hållbar väg

Matkasse -Ditt matval. mat på hållbar väg Matkasse -Ditt matval Mål: Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling. mat på hållbar väg Syfte

Läs mer

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Klimatsmart mat Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Grönsaker och rotfrukter

Grönsaker och rotfrukter Grönsaker och rotfrukter Alla slags grönsaker och rotsaker är bra mat. Förutom C vitamin, E vitamin och folat (folsyra) innehåller de antioxidanter samt kalcium, kalium, magnesium och kostfiber. C-vitaminet

Läs mer

Grönsaker och rotfrukter

Grönsaker och rotfrukter Grönsaker och rotfrukter Alla slags grönsaker och rotsaker är bra mat. Förutom C vitamin, E vitamin och folat (folsyra) innehåller de antioxidanter samt kalcium, kalium, magnesium och kostfiber. C-vitaminet

Läs mer

Matens miljöpåverkan bra att veta för dig som arbetar i offentliga kök

Matens miljöpåverkan bra att veta för dig som arbetar i offentliga kök Matens miljöpåverkan bra att veta för dig som arbetar i offentliga kök Katarina Nilsson, Jordbruk och Livsmedel RISE Göteborg 13 februari 2018 1 FNs Globala hållbarhetsmål Var ger din matkonsumtion upphov

Läs mer

djurhållning Med KRAV på grönbete tema:

djurhållning Med KRAV på grönbete tema: tema: djurhållning Med KRAV på grönbete Det är sommar och smågrisarna busar med varandra i gröngräset medan suggorna bökar i jorden eller tar sig ett gyttjebad. På en annan gård går korna lugnt och betar.

Läs mer

Låt maten klimatbanta. Var miljösmart och minska klimatpåverkan

Låt maten klimatbanta. Var miljösmart och minska klimatpåverkan Låt maten klimatbanta Var miljösmart och minska klimatpåverkan från maten du äter Halvera klimatpåverkan från maten När maten ligger på tallriken står den för en tredjedel av din klimatpåverkan! Att föda

Läs mer

Eko-målet. På lördag är det dags igen!!! med siktet på en hållbar utveckling. GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014

Eko-målet. På lördag är det dags igen!!! med siktet på en hållbar utveckling. GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014 Eko-målet med siktet på en hållbar utveckling GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014 På lördag är det dags igen!!! Ekomatsligan 2013 Ludvika nu på plats 38 Våra ekologiska varor: Vetemjöl Havregryn Mjölk Filmjölk

Läs mer

Livsmedelsverkets miljösmarta matval

Livsmedelsverkets miljösmarta matval Livsmedelsverkets miljösmarta matval Förslag anmält till EU 1 Omfattar livsmedelsgrupperna: Kött nöt, lamm, gris och kyckling Fisk och skaldjur Frukt och bär, grönsaker och baljväxter Potatis, spannmålsprodukter

Läs mer

Lektion nr 3 Matens resa

Lektion nr 3 Matens resa Lektion nr 3 Matens resa Copyright ICA AB 2011. Matens resa nu och då 1. Ta reda på: Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och hur förpackades

Läs mer

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011.

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Hej! Häng med på upptäcktsfärd bland coola frukter och bli klimatschysst! Hej! Kul att du vill jobba med frukt och grönt och bli kompis med

Läs mer

Vårt klot så ömkligt litet. 3. Konsten att odla gurka

Vårt klot så ömkligt litet. 3. Konsten att odla gurka Vårt klot så ömkligt litet 3. Konsten att odla gurka Världarnas utveckling, Svante Arrhenius, 1906 Man hör ofta beklagande öfver, att de i jorden samlade kolskatterna hastigt förskingras af nutidens människa

Läs mer

Ekologiskt utbud i Upplands-Bro kommuns livsmedelsbutiker våren 2015

Ekologiskt utbud i Upplands-Bro kommuns livsmedelsbutiker våren 2015 1 Ekologiskt utbud i Upplands-Bro kommuns livsmedelsbutiker våren 2015 Naturskyddsföreningen i Upplands-Bro i samarbete med EkoMatCentrum Inventering utförd 2015 av Ekomatcentrum och Naturskyddsföreningen

Läs mer

Kompis med kroppen. 3. Matens resa

Kompis med kroppen. 3. Matens resa Kompis med kroppen 3. Matens resa Matens resa nu och då 1. Ta reda på! Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och förpackades den? 3. Vad åt du

Läs mer

Livsmedelsverkets miljösmarta matval

Livsmedelsverkets miljösmarta matval Livsmedelsverkets miljösmarta matval Omfattar livsmedelsgrupperna: Kött nöt, lamm, gris och kyckling Fisk och skaldjur Frukt och bär, grönsaker och baljväxter Potatis, spannmålsprodukter och ris Matfett

Läs mer

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös Enkla råd är svåra att ge Matproduktion genom tiderna Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 8, Konsum8onens klimatpåverkan 1 Växthuseffekten De

Läs mer

Livsmedelsverkets miljösmarta matval

Livsmedelsverkets miljösmarta matval Livsmedelsverkets miljösmarta matval Omfattar livsmedelsgrupperna: Kött nöt, lamm, gris och kyckling Fisk och skaldjur Frukt och bär, grönsaker och baljväxter Potatis, spannmålsprodukter och ris Matfett

Läs mer

MAT FÖR HÄLSA OCH MILJÖ

MAT FÖR HÄLSA OCH MILJÖ MAT FÖR HÄLSA OCH MILJÖ Katarina Nilsson, Elinor Hallström Februari 2018 Research Institutes of Sweden BIOVETENSKAP OCH MATERIAL JORDBRUK OCH LIVSMEDEL GLOBALA UTMANINGAR MED VÅRT MATSYSYTEM 30% av klimatpåverkan

Läs mer

Klimatpåverkan från livsmedel. Material framtaget av Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik för SLL 2013

Klimatpåverkan från livsmedel. Material framtaget av Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik för SLL 2013 Klimatpåverkan från livsmedel Material framtaget av Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik för SLL 2013 Matens klimatpåverkan en ej försumbar del av vår totala konsumtion

Läs mer

Klimatanpassa din matlagning

Klimatanpassa din matlagning Klimatanpassa din matlagning Varje tallrik räknas. Att klimatanpassa ditt kök är kanske den bästa miljöinsats du kan göra. Och det fina är att det varken är svårt eller omständligt. Med vårt initiativ

Läs mer

Mat och klimat Vilka val har egentligen betydelse? Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik Göteborg 20 mars 2014

Mat och klimat Vilka val har egentligen betydelse? Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik Göteborg 20 mars 2014 Mat och klimat Vilka val har egentligen betydelse? Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik Göteborg 20 mars 2014 Ett branschforskningsinstitut för livsmedelskedjan med uppgift

Läs mer

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS!

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! * Man slänger mat för flera miljarder kronor i Sverige varje år. * Räknar man hela Europas matsvinn så kastar vi så mycket att en yta lika stort som landet Belgien odlas helt

Läs mer

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat KRAV-MÄRKT ÄR djuren Receptet på godare mat ATT FÅ BÖKA OCH BETA KRAV-godkända djur får gå ute för att beta, få frisk luft och motion. Målet är att de ska få leva ett så naturligt djurliv som möjligt.

Läs mer

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Tjenahoppsan! Vi är Badankorné. Ett utmanarlag i Mälarscouterna som ville bidra till en bättre miljö på något sätt. Så vi bestämde oss för att skriva en hajkkokbok

Läs mer

Klimatsmart mat måste alla bli vegetarianer?

Klimatsmart mat måste alla bli vegetarianer? Klimatsmart mat måste alla bli vegetarianer? Karin Sahlström Miljösmart EKOMAT så klart! EKOMAT Hållbar utveckling - Brundtlandkommissionen 1987 Klimatsmart EKOMAT så klart! EKOMAT Hållbar utveckling eller

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap Bedömningsstöd Hem- och konsumentkunskap Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP Den hållbara lunchen Prov åk 9 I provet ska du visa kunskaper och förmågor att välja matvaror till lunchen,

Läs mer

Klimatpåverkan från skolmåltider

Klimatpåverkan från skolmåltider Klimatsmarta måltider Klimatpåverkan från skolmåltider Livsmedelskedjans klimatgasutsläpp har beräknats stå för ca 5 % av de totala klimatgasutsläppen i Sverige, vilket gör vår livsmedelsförsörjning till

Läs mer

Vad ska vi äta? Elin Röös

Vad ska vi äta? Elin Röös Vad ska vi äta? Elin Röös Forskare på Sverige lantbruksuniversitet Även knuten till EPOK, Centrum för ekologisk produktion och konsumtion University of Oxford Food Climate Research Network www.fcrn.org.uk

Läs mer

Den hållbara maten konsumenten i fokus

Den hållbara maten konsumenten i fokus Den hållbara maten konsumenten i fokus Frukostseminarium, 10 april 2013 Produktion av livsmedel står för ungefär en fjärdedel av svenskarnas totala utsläpp av växthusgaser. Maten påverkar också miljön

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Miljöanpassade måltider i offentlig sektor ett verktyg med miljönytta för många

Miljöanpassade måltider i offentlig sektor ett verktyg med miljönytta för många Miljöanpassade måltider i offentlig sektor ett verktyg med miljönytta för många Klimatpåverkan från 8 skolmåltider inklusive alternativ rätt där vissa råvaror bytts ut Lathund för aktiva råvaruval ur klimatsynpunkt

Läs mer

TOTALA UTGIFTERNA

TOTALA UTGIFTERNA Tabell 1. Glesbygd och tätort - utgifter i kronor per hushåll år 2012 Glesbygd Tätort Antal medverkande hushåll Genomsnittligt antal 2435 436 2871 personer 2,1 2,3 2,1 konsumtionsenheter 1,56 1,64 1,57

Läs mer

Olof Cerne, Ann Sellbrink Skolmatsakademin, 2-3 september 2014

Olof Cerne, Ann Sellbrink Skolmatsakademin, 2-3 september 2014 Olof Cerne, Ann Sellbrink Skolmatsakademin, 2-3 september 2014 Dagens föredrag Syfte: minska måltidens miljöpåverkan Smartare mat Få barnen att uppskatta maten Fakta, miljö och mat 6 utgångspunkter för

Läs mer

Hållbar mat i offentliga kök

Hållbar mat i offentliga kök Hållbar mat i offentliga kök För hälsan och miljön Anna-Karin Quetel Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Hållbar livsmedelskonsumtion Skapa ett samhälle som främjar bra matvanor

Läs mer

Inventering nr 4 av ekologiskt utbud i Sigtunas livsmedelsbutiker juli 2015

Inventering nr 4 av ekologiskt utbud i Sigtunas livsmedelsbutiker juli 2015 Inventering nr 4 av ekologiskt utbud i Sigtunas livsmedelsbutiker juli 215 Bakgrund och syfte Med anledning av ett ökat konsumentintresse för ekologiska livsmedel beslöt Handla Miljövänligtgruppen (Naturskyddsföreningen

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att besluta att motionen med åberopande av vad som anförs nedan skall anses besvarad.

Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att besluta att motionen med åberopande av vad som anförs nedan skall anses besvarad. ,,,,, ~ Hässleholms kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Diarienummer 2015-09-02 2010/44 101 56(84) Kommunstyrelsen 208 Svar på motion om "Klimatsmart mat- klimathänsyn i kommunens kostverksamhet"

Läs mer

Livsmedelsverkets miljösmarta matval

Livsmedelsverkets miljösmarta matval Livsmedelsverkets miljösmarta matval Anna-Karin Johansson, Miljöstrateg www.slv.se se e/matomiljo Livsmedelsverket ts vision i Alla känner matgläd dje och mår bra av mat ten. Vi vill dela visionen med

Läs mer

Foldern med Livsmedelsverkets förslag till miljösmarta matval har

Foldern med Livsmedelsverkets förslag till miljösmarta matval har Foldern med Livsmedelsverkets förslag till miljösmarta matval har tryckts upp genom ett samarbete mellan tankesmedjan Dyrare mat, nu!, Hållbart ABF och Studieförbundet Vuxenskolan. Dyrare mat, nu! har

Läs mer

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL Vilka val vi gör när vi handlar är viktigt för vilken påverkan vår konsumtion har på människor och miljö både lokalt och på andra sidan jorden. Giftfri mat? Hur maten produceras

Läs mer

Miljövänliga Veckan 2013 Ekokampanjen

Miljövänliga Veckan 2013 Ekokampanjen Miljövänliga Veckan 2013 Ekokampanjen På följande sidor finns tips, idéer och förslag på aktiviteter som man kan göra under Miljövänliga Veckan 2013 med tema ekologisk mat. Om du inte har möjlighet att

Läs mer

Miljöanpassade måltider i offentlig sektor ett verktyg med miljönytta för många

Miljöanpassade måltider i offentlig sektor ett verktyg med miljönytta för många Miljöanpassade måltider i offentlig sektor ett verktyg med miljönytta för många Idag: Behov av förenklade miljöverktyg Kort om matens miljöpåverkan Projektets resultat Hur kan vi arbeta med förbättringar?

Läs mer

Klimatsmart & ekologisk mat

Klimatsmart & ekologisk mat Klimatsmart & ekologisk mat Frågor och kommentarer att använda i undervisningen 1 Ät dig till en bättre värld! Det finns ett samband mellan det som händer i världen och det vi lägger på vår tallrik. Medvetenheten

Läs mer

Matens miljöpåverkan. 2012-01-18 Sid 1 (5)

Matens miljöpåverkan. 2012-01-18 Sid 1 (5) 2012-01-18 Sid 1 (5) Matens miljöpåverkan Vår mat påverkar miljön på många olika sätt och under senare år har klimatet varit i fokus. Livsmedelsproduktionen påverkar även andra miljöaspekter som övergödning

Läs mer

Kostguide vid läckande tarm

Kostguide vid läckande tarm Kostguide vid läckande tarm Följande råd syftar till att läka tarmslemhinnan och verka inflammationshämmande då läckande tarm och inflammation ofta går hand i hand. Tanken är att du enbart ska äta mat

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Ekomat i Malmö stad så funkar det

Ekomat i Malmö stad så funkar det Ekomat i Malmö stad så funkar det Det handlar om omsorg! Därför ska vi köpa ekologiskt och rättvisemärkt. Det handlar om omsorg om barnen, eftersom ekologiskt och rättvisemärkt bland mycket annat innebär

Läs mer

Mat & klimat. Louise Dahl Miljöförvaltningen

Mat & klimat. Louise Dahl Miljöförvaltningen Mat & klimat Louise Dahl Miljöförvaltningen Klimatsmart mat en trestegsraket Steg 1: Klimat och mat (idag) för kökspersonal, chefer, pedagoger Steg 2: Näringslära och klimatsmart menyplanering (kökspersonal)

Läs mer

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 1 Innehållsförteckning Inledning...S.2 Bakgrund...S.2 Syfte/frågeställning...S.3 Metod...S.3 Resultat...S3,4 Slutsats...S.4 Felkällor...S. 4 Avslutning...S.4

Läs mer

BLEKINGES MILJÖMÅLTID Ekologisk mat

BLEKINGES MILJÖMÅLTID Ekologisk mat BLEKINGES MILJÖMÅLTID logisk mat Konsumtion Allt vi människor gör påverkar miljön på något sätt. Maten du äter och kläderna du har på dig får effekter för världens skogar, hav, vattendrag, mark, luft,

Läs mer

Åk 5 Kompis med kroppen. Namn: Rotsaksgruppen: 1 2 3 4 5 6 7 8. Bladgrönsaksgruppen: 21 22 23 24 25. Citrusgruppen: 58 59 60 61 62 63 64 65

Åk 5 Kompis med kroppen. Namn: Rotsaksgruppen: 1 2 3 4 5 6 7 8. Bladgrönsaksgruppen: 21 22 23 24 25. Citrusgruppen: 58 59 60 61 62 63 64 65 Åk 5 Kompis med kroppen Namn: Känner du igen mig? Frukter och grönsaker kan delas in i olika grupper. Det finns kålväxter, lökväxter, citrusfrukter och många andra. Ofta namnges gruppen efter hur de växer

Läs mer

SKYDDA NATUREN MED ATT ÄTA

SKYDDA NATUREN MED ATT ÄTA SKYDDA NATUREN MED ATT ÄTA Det vi äter påverkar miljön. Livsmedelsproduktionen kräver oerhört mycket åkrar, vatten, näringsämnen och energi. Det finns redan så mycket åkrar att det är svårt att öka antalet

Läs mer

RÅD OM BRA MATVANOR LÄTTLÄST SVENSKA. Hitta ditt sätt. Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig

RÅD OM BRA MATVANOR LÄTTLÄST SVENSKA. Hitta ditt sätt. Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig RÅD OM BRA MATVANOR LÄTTLÄST SVENSKA Hitta ditt sätt Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig MILJÖ OCH HÄLSA HÖR IHOP Här kan du läsa om hur du kan äta rätt för att både må bra och skydda miljön.

Läs mer

FRÅN HAGE TILL MAGE. RISE Jordbruk och livsmedel + = SANT! Tre blir ett RISE. Katarina Nilsson & Britta Floren, RISE 1. Research Institutes of Sweden

FRÅN HAGE TILL MAGE. RISE Jordbruk och livsmedel + = SANT! Tre blir ett RISE. Katarina Nilsson & Britta Floren, RISE 1. Research Institutes of Sweden FRÅN HAGE TILL MAGE Tre blir ett RISE Research Institutes of Sweden Med minsta möjliga miljöpåverkan Katarina Nilsson Britta Florén 6 Mars 2017 Research Institutes of Sweden BIOVETENSKAP OCH MATERIAL JORDBRUK

Läs mer

Ingredienser v 15. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 15. Ekologisk Matkasse. 3-dagar. Allergenförteckning!

Ingredienser v 15. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 15. Ekologisk Matkasse. 3-dagar. Allergenförteckning! Ekologisk Matkasse -dagar Ingredienser v 15 Recept Kött/fisk 400 gram nötfärs 500 gram fryst lax 1 Potatis/ris/pasta 1 förp pasta 1 kg potatis 1 Grönsaker 1 vitlök 1 citron 1 kg morötter 1 färsk gräslök

Läs mer

Följdfråga (om annan typ av kost): Vilken annan typ av mat äter du, t.ex. Halal eller Koscher

Följdfråga (om annan typ av kost): Vilken annan typ av mat äter du, t.ex. Halal eller Koscher Sida 1 Webbenkät Matvanor Vilken typ av mat brukar du äta? o Äter det mesta o Äter allt utom kött o Äter aldrig kött, fisk eller ägg (laktovegetarian) o Äter aldrig kött, fisk, mjölkprodukter eller ägg

Läs mer

Vi valde att göra en trälåda. Den är lätt och luftig med en staketliknande design som gör att maten inte blir instängd och möglig.

Vi valde att göra en trälåda. Den är lätt och luftig med en staketliknande design som gör att maten inte blir instängd och möglig. . Vi valde ett äpple som ikon därför att det passar till namnet (M L K) och temat. Det ser fräscht ut och representerar klokhet. Äpplet har en fin grön färg som fångar ens uppmärksamhet och den ser trevlig

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider är centrala

Läs mer

Har du ställt om? 28 % ska minska sin köttkonsumtion. Klimatsmart matval

Har du ställt om? 28 % ska minska sin köttkonsumtion. Klimatsmart matval 28 % ska minska sin köttkonsumtion Har du ställt om? Nästan var tredje svensk kommer att minska sin köttkonsumtion för klimatets skull. Häng på du också! Att äta mer växtbaserad mat är bra både för miljön

Läs mer

Tio recept från Ekomatsedeln

Tio recept från Ekomatsedeln Tio recept från Ekomatsedeln Innehållsförteckning Potatissoppa med röda linser och dessert...3 Kikärtor med spenat och fetaost...4 Pannkakor med keso och kikärtsallad...5 Röd fisk med pasta...6 Skinkgryta

Läs mer

Faktaunderlag och kriterier till klimatanpassade charkprodukter

Faktaunderlag och kriterier till klimatanpassade charkprodukter Faktaunderlag och kriterier till klimatanpassade charkprodukter Chark-SM, Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel, kommer i årets tävling dela ut en hedersutmärkelse till klimatanpassade

Läs mer

Hållbar köttkonsumtion finns det? Hållbara måltider i Örebro Gymninge Gård 16 juni Anna Jamieson

Hållbar köttkonsumtion finns det? Hållbara måltider i Örebro Gymninge Gård 16 juni Anna Jamieson Hållbar köttkonsumtion finns det? Hållbara måltider i Örebro Gymninge Gård 16 juni Anna Jamieson Anna Jamieson Verksamhetsledare för Naturbeteskött i Sverige www.naturbete.se Turism och Naturvårdsentreprenör

Läs mer

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse 3-dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram kycklingstrimlor 500 gram fryst laxfilé 2 3 Potatis/ris/pasta mm förp pasta förp ris Grönsaker 2 gula lökar vitlök

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, kokerska, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider

Läs mer

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior Årets klimatkök 2018 Bli Sveriges mest hållbara skolkök! Det är både roligt och engagerande att arbeta tillsammans med hållbarhet. Låt dig inspireras av våra smarta verktyg som passar både små och stora

Läs mer

Mat och cancer. Anette Svensson, leg. dietist. Örnsköldsviks sjukhus

Mat och cancer. Anette Svensson, leg. dietist. Örnsköldsviks sjukhus Mat och cancer Anette Svensson, leg. dietist Örnsköldsviks sjukhus Vad ska man tro på? Socker? Light? Fett? LCHF? Antioxidanter? Aspartam? Miljögifter Dioxin? PCB? Akrylamid? Dålig matlust eller viktnedgång

Läs mer

Trerätters år 9. Förväntat resultat Efter arbetsområdets slut förväntas eleven

Trerätters år 9. Förväntat resultat Efter arbetsområdets slut förväntas eleven Trerätters år 9 Förankring i kursplanen Undervisningen ska utveckla elevernas förmåga att planera och tillaga måltider och att genomföra uppgifter som förekommer i ett hem. använda metoder, livsmedel och

Läs mer

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skåne är Sveriges kornbod. Här finns landets bästa jordbruksmark. Här odlas också 70 procent av Sveriges grönsaker, frukt och bär.

Läs mer

Recept. Ingredienser v 7. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 7. Ekologisk Matkasse. 3-dagar. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 7. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 7. Ekologisk Matkasse. 3-dagar. Allergenförteckning! Ekologisk Matkasse 3-dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk Ca 400 gram nötfärs Ca 400 gram kycklingfilé 500 gram fryst laxfilé 2 3 Potatis/ris/pasta mm förp pasta förp ris Grönsaker 2 gula lökar vitlök

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 49 a Krämig pasta med pesto och bacon b Pannbiff med fetaost och tzatziki c Chicken cashew nuts d Korvpytt med ägg e Stekt lax med gräslökssås

Läs mer

Miljömåltider i Göteborgs Stad

Miljömåltider i Göteborgs Stad Miljömåltider i Göteborgs Stad LAGA MAT EFTER SÄSONG! I Göteborgs Stad arbetar vi för att alla måltider som serveras ska vara miljömåltider. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, är säsongsanpassad,

Läs mer

Miljöanpassade kostråd - varför då? Och vad innebär de för offentlig verksamhet? Anna-Karin Quetel 2015-05-06

Miljöanpassade kostråd - varför då? Och vad innebär de för offentlig verksamhet? Anna-Karin Quetel 2015-05-06 Miljöanpassade kostråd - varför då? Och vad innebär de för offentlig verksamhet? Anna-Karin Quetel 2015-05-06 Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg De offentliga måltidernas

Läs mer

3 DAGAR VECKA 26 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 26 VECKANS MENY DAGAR VECKA 6 Hej! Sommar, sol och lyxiga färsburgare i pitabröd med fetaost- och avokadoröra får inleda veckans meny. Både burgare och majskolv passar utmärkt att grilla en varm sommardag om man så vill.

Läs mer

Ingredienser v 30. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 30. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Ingredienser v 30. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 30. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse -dagar Ingredienser v 0 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram koljafilé 1 2 Potatis/ris/pasta 1 förp mathavre 1 förp pasta Hej! Vi kickar igång en ny vecka fylld av smaker från

Läs mer

Sveriges totala import av jordbruksvaror och livsmedel

Sveriges totala import av jordbruksvaror och livsmedel KOMMERSKOLLEGIUM BILAGA 1 Enheten för global handel 2003-05-08 1 Sveriges totala import av jordbruksvaror och livsmedel 1998-2002 Värde milj SEK löpande priser Förändring % Andel i % 00 Levande djur 135

Läs mer

Tio steg till goda matvanor

Tio steg till goda matvanor Tio steg till goda matvanor Intresset för mat och hälsa har aldrig varit större. Samtidigt har trenderna och myterna om mat i massmedia aldrig varit fler. I den här broschyren ges du goda råd om bra matvanor

Läs mer

Måltidspedagogik i vardagen

Måltidspedagogik i vardagen Hanna Sepp, FD Måltidspedagogik i vardagen Upplägg Folkhälsomål Miljökvalitetsmål Läroplan & allmänna råd för pedagogisk omsorg Känt Gott 1 Folkhälsomål 1. Delaktighet och inflytande i samhället 2. Ekonomiska

Läs mer

Frihandel får inte gå före miljömål

Frihandel får inte gå före miljömål Frihandel får inte gå före miljömål Är det rimligt att en tomat producerad i ett uppvärmt växthus i Holland i december är billigare än en svensk tomat som mognat i ett soluppvärmt växthus i augusti? Kostnaden

Läs mer

Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan. Fakta om ägg från Svenska Ägg

Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan. Fakta om ägg från Svenska Ägg Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan Fakta om ägg från Svenska Ägg Sammanfattning Att äta ägg är både klimatsmart och belastar miljön mindre än många andra animaliska livsmedel.

Läs mer

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det?

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? För att du ska veta att maten är ekologisk räcker det att det står ekologisk på förpackningen. Eller så kikar du efter de här två märkena,

Läs mer

Inspirationsguide för restauranger. I samarbete med Hållbara Restauranger

Inspirationsguide för restauranger. I samarbete med Hållbara Restauranger Inspirationsguide för restauranger I samarbete med Hållbara Restauranger Världens största klimatmanifestation! Under Earth Hour samlas vi och agerar tillsammans i en uppmaning till makthavarna att ta krafttag

Läs mer

Mat, miljö och myterna

Mat, miljö och myterna Mat, miljö och myterna Kansliet 2007-03-08 1 Naturskyddsföreningen en grön konsumentrörelse! Handla Miljövänligt-nätverket - 88 Egen miljömärkning BRA MILJÖVAL 89 Miljövänliga veckan - 90 Butiksundersökningar

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 49 a Krämig pasta med paprika och kotlettbacon b Kycklingkorv med stuvade makaroner c Ugnsstekt lax med romsås d Järpar med fetayoghurt

Läs mer