En nypa språk, en tesked samtal och två matskedar nya vänner. integrationsprojektet där mat lockar till prat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En nypa språk, en tesked samtal och två matskedar nya vänner. integrationsprojektet där mat lockar till prat"

Transkript

1 En nypa språk, en tesked samtal och två matskedar nya vänner integrationsprojektet där mat lockar till prat

2 En nypa språk, en tesked samtal och två matskedar nya vänner integrationsprojektet där mat lockar till prat Kan man lära sig svenska på ett roligt sätt och samtidigt få nya vänner? Det är en fråga som vi på Medborgarskolan ställt oss i möten med invandrare som ännu inte lärt sig tala flytande svenska. Så småningom fann vi en gemensam nämnare i mat. Mat är något vi gärna samlas runt med våra vänner och familj och det är ingen hemlighet att den snabbaste vägen till hjärtat ofta går via magen. Det blev upptakten till ett kombinerat språk- och integrationsprojekt, som pågått under två terminer. Ett tiotal kvinnor från lika många länder började träffas regelbundet i Medborgarskolans lokaler i Bredäng och Hjulsta. Till en början pratade deltagarna bara om matens betydelse i deras familjer och kulturer - en dialog som fördes på svenska. Men i takt med att engagemanget och vänskapen växte bestämde sig deltagarna för att var och en skulle laga och bjuda de andra på en tre-rätters meny. Det skulle vara typiska rätter från det egna hemlandet och meny och ingredienser skulle presenteras på svenska. Middagarna stärkte gruppens sammanhållning ytterligare och av bara farten började recepten skrivas ner och översättas från hemspråket till svenska! Möt sex av kvinnorna som deltog i projektet och framför allt deras recept.

3 Nancy Egypten Kom till Sverige 2012 med sin man och dotter Berätta hur det kom sig att du hamnade i Sverige? Min morfar, som var veterinär, bodde här som ung och har alltid talat gott om Sverige. Så när jag berättade att jag ville flytta hit var han väldigt uppmuntrande. Jag arbetade på ett svenskt företag i Egypten vilket gjorde att jag fick möjlighet att komma hit och jobba på en svensk filial innan vi flyttade till Sverige permanent. När vi väl beslutade oss för att flytta hit så ville jag starta eget företag. Det gjorde jag också och det har gått väldigt bra. Du har lagat något som heter Koshary, vad är det? Det är en traditionell egyptisk rätt som är späckad med kolhydrater, eftersom den innehåller en så ovanlig kombination som ris, pasta och linser! Man kan säga att det är en ganska folklig rätt, eftersom den dels är förhållandevis billig men också mättar så bra. Dessutom är den helt vegetarisk! Egyptens kök är känt både för sina smaker och färska råvaror. Influenserna kommer från länder runt medelhavet, som Syrien, Grekland och Turkiet. Rätterna är enkla och kryddiga utan att för den skull vara kryddstarka.

4 Koshary Ingredienser 1 msk vegetabilisk olja 2 cups vitt ris 3 cups vatten 1 tsk salt 1 paket makaroner och spagetti i 4 brutna delar 1 cup blötlagda Beluga linser 1/2 tesked salt 1 msk vegetabilisk olja 5 hackade lökar 2 hackade vitlöksklyftor 3 msk destillerad vitvinsvinäger 4 mogna hackade tomater 1/2 cup tomatpuré 1 1/2 tsk salt 1 tsk malen kummin 1/4 tsk kajennpeppar (1 cup = 2,3 dl) Gör så här 1 Värm 1 msk vegetabilisk olja i en stekpanna på mellanhög värme. Rör i riset, fortsätt röra så att allt ris är inoljat, ungefär 3 minuter. Tillsätt 3 cups vatten och 1 tsk salt. Låt det koka upp, sänk värmen och låt det sjuda tills riset är mjuk och vattnet har kokat bort, ca minuter. 2 Fyll en stor kastrull med lättsaltat vatten och låt det koka upp. Häll i makaronerna/spagettin och låt det koka upp igen, rör om ibland. Låt det koka ca 8 minuter tills makaronerna/spagettin är nästan mjuka. Skölj makaronerna/spagettin i ett durkslag och lägg sedan tillbaka makaronerna/spagettin i kastrullen under lock så de hålls varma. 3 Blötlägg linserna i 30 minuter. Skölj linserna några gånger efteråt. Koka upp 2 cups vatten och häll därefter i linserna och låt det småputtra i ca minuter tills de är mjuka. Rör i salt. 4 Häll i 1 msk vegetabilisk olja i en stekpanna och fräs löken i ca minuter, rör ofta. Löken ska få en karamelliserad brun färg. Lägg i vitlöken och låt den få puttra med i någon minut. Dra stekpannan från plattan och häll över lökfräset på hushållspapper så det får torka och rinna av lite. 5 Lägg halva lökfräset i stekpannan igen och häll i vinägern. Tillsätt de hackade tomaterna, tomatpurén, svartpeppar, 2 tsk salt, kummin och kajennpeppar. Låt det få koka upp och sänk sedan värmen. Låt lökfräset småputtra på den låga värmen i ca 12 minuter. 6 Servera en sked ris, makaroner och linser på varje tallrik och strö över lite lökfräs och toppa sedan med tomatsåsen.

5 Ludmilla Ryssland Kom till Sverige 2001 tillsammans med sin son och man Berätta om ett tidigt matminne du har! Jag var kanske 10 år gammal när jag och min lillebror var ensamma hemma en dag. Vi var så hungriga och tänkte att vi skulle koka oss några ägg. Så vi fyllde en kastrull med lite vatten, la i några ägg och satte kastrullen på gasspisen och gick till vardagsrummet för att göra våra läxor. Efter en stund hörde vi en stark explosion från köket. Vi sprang dit som två galningar för att se vad det som hänt. Kastrullen stod kvar på spisen, men det var ägg överallt och vi blev livrädda eftersom vi inte visste hur vi skulle få bort äggen från taket och väggarna, eller vad vi skulle säga till mamma när hon kom hem. Så vi började städa hysteriskt. Men du kan koka ägg idag? Ja, det kan man nog säga. Men det finns ingen garanti för att jag inte glömmer dem på spisen! Varför har du valt att laga Borsjtj? Därför att Borsjtj, som görs på rödbetor, räknas som Rysslands nationalrätt. Vi brukar laga två varianter av den. På sommaren kan man göra den kall och ha i kokta ägg och morötter. Man kan också välja att göra den varm, utan tillbehör, vilket passar för både sommar och vinter. Båda varianterna är lättlagade och mycket goda. Det ryska köket är mycket varierande och har inslag från många folkgrupper. Spannmål, potatis, kål och rotfrukter har en framträdande roll och på matbordet hamnar såväl piroger som soppor. En vanlig inledning på måltiden är saltgurka som dippas i smetana och honung.

6 Borsjtj Ingredienser gram nötkött eller kyckling gram rödbetor 3 potatisar 2 gula lökar 2 morötter gram vitkål 3 klyftor vitlök 3 köttbuljongtärningar 1 msk vinäger Tomat eller 1-2 msk tomatpuré Persilja Lagerblad Salt och peppar Serveras med gräddfil Gör så här 1 Koka buljong. Tillsätt buljongtärningar. 2 Borsta rödbetorna, skala dem och skär i strimlor eller riv dem. Tillsätt dem i buljongen. Medan rödbetorna kokar, skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv även morötterna. 3 Fräs lök och morötter i lite olja i en stekpanna tills de får färg. Tillsätt hackad tomat eller tomatpuré. Ställ åt sidan. 4 Skala potatisen och skiva dem. Rensa vitkål och strimla den. Tillsätt potatis och vitkål i buljongen och låt koka upp. Ta gärna bort skummet som flyter upp till ytan. 5 Blanda de frästa grönsakerna (lök, morötter och tomat) med de övriga buljongkokta grönsakerna. Tillsätt lagerblad och övriga kryddor. 6 Låt koka upp tills grönsakerna känns färdiga. Smaka av med vinäger.

7 Sanae Marocko Kom till Sverige 2000 med sin son och f.d. man Hur kom det sig att du hamnade här? Vi bodde i Finland i några år innan jag kom hit. Det var faktiskt en helt vanlig kryssning över Östersjön som gjorde att jag upptäckte Sverige. Jag trivdes varje gång jag kom hit och kände att det var här jag ville bo. Så blev det till slut. Varför har du valt att laga just den här maträtten? Jag ville visa en riktigt traditionell marockansk maträtt. Det här är något som vi äter vid högtider, som till exempel efter Ramadan. Men det är också något jag bjuder på när vi har gäster hemma. Att samla vänner och familjen runt matbordet är en självklarhet i Marocko, och man gör det gärna på en fredagskväll för att inleda helgen. Maten i Marocko är en blandning av de antika Medelhavskulturerna, Mellanöstern och det gamla Persien. Många matidéer kommer också från fransmännen från tiden då Marocko var en fransk koloni. I det marockanska köket är färgerna nästan lika viktiga som smakerna. Typiska ingredienser i det marockanska köket är: lök, oliver, citron, granatäpplen, dadlar, fikon, russin, nötter, persilja, koriander och mynta. Vanliga kryddor är kanel, kummin, koriander, saffran och mynta.

8 Marockansk tagine med lammkött och torkade plommon Ingredienser 2 kg lammkött (styckat lår) 4 5 klyftor vitlök En nypa saffran 4 hela kardemummakapslar 2 1/2 dl rapsolja 2 hela kanelstänger 1 msk socker 1 1/2 msk smör, osaltat Inlagd ananas, en stor burk 1 påse, torkade plommon 1 påse mandel Salt och gurkmeja efter smak Svartpeppar efter smak 1 msk torkad koriander 1 tsk ingefära 4 ägg Ca 1 liter vatten 1 msk rosvatten Gör så här 1 Marinera lammköttet i en skål genom att blanda det med koriander, pressad vitlök, svartpeppar, salt, ingefära och gurkmeja och mortla kardemumma, tillsätt ett glas vatten. Låt stå i en halvtimme. 2 Lägg köttet i en stor kastrull och bryn det i en halvtimme tills köttet fått färg. Tillsätt ytterligare 6 dl vatten och 2 1/2 dl rapsolja. Koka på svag värme i en timme. Lägg lammet och såsen i en djup ugnsplåt. Blanda saffran med lite vatten och häll över köttet och täck därefter över plåten med aluminiumfolie. Sätt in plåten i ugnen på 200 grader i en timme. 3 Lägg mandeln i varmt vatten och ta bort skalet. Torka av mandlarna med papper och fritera dem i varm rapsolja tills de blir gyllenbruna. Lägg åt sidan. 4 Koka 4 ägg i cirka 7 minuter, skala och lägg åt sidan. 5 Värm ett glas vatten, 1 1/2 msk smör, 1 msk socker och 1 msk rosvatten i en stekpanna, lägg i plommon och kanelstänger. Karamellisera plommonen i cirka 3 minuter. Lägg dem åt sidan. 6 När köttet nästan är färdigt, stek upp ananasen i spadet från de karamelliserade plommonen tillsammans med en msk ananasjuice, i cirka 2 minuter. 7 Lägg upp lammköttet på ett fat och dekorera med ananas, plommon, ägg och mandel som på bilden.

9 Nasteho Somalia Kom till Sverige 1990 Vad har du för minnen från din resa hit? Det var maj månad och jag kom med flyg via Ryssland. Jag hade en blommig, tunn klänning på mig och ganska höga klackskor. Det var väldigt kallt, både på flyget och ute. Jag ville be flygvärdinnan om en filt att låna, men visste inte vad jag skulle säga. Plötsligt såg jag en filt på en av stolarna bredvid mig. Jag svepte den om hela min kropp eftersom jag frös som en liten hund och när vi landade tog jag filten med mig utan att be flygvärdinnan om lov. Kom du hit ensam? Ja, och kvar i Somalia fanns mina fyra barn som bodde hos sin farmor. Det dröjde två år innan jag kunde hämta hit dem. Då hade det utbrutit inbördeskrig och jag fick ta mig till flera olika flyktingläger innan jag hittade alla barnen. Men det gick. Och idag är jag världens lyckligaste kvinna! Varför har du valt att laga just den här maträtten? För att det är en traditionell maträtt i Somalia. Vi äter mycket ris och eftersom vi inte har så mycket vatten i Somalia använder vi ofta mjölk från får och kameler. Jag har vuxit upp på landet där min familj hade några kameler som vi var mycket beroende av. Dels gav de mjölk men de var också bra som transportmedel. Somalisk matlagning är en blandning av arabisk, italiensk och engelsk mat tack vare Somalias tradition av handel. Det som förenar de olika regionala köken är att maten serveras halal och man serverar inte fläskkött. Vanliga kryddor i matlagningen är: Kummin, kardemumma, kryddnejlika, kanel och salvia.

10 Lammkött med ris Ingredienser 500 gram lammkött (eller kyckling om man så önskar) 1 dl rapsolja 5 st finhackade vitlöksklyftor 10 gram koriander grillkrydda efter smak Saffransris 320 gram ris 0,3 dl olja 1 köttbuljongtärning 3 st finhackade vitlöksklyftor 1 st finhackad gul lök 1 tsk saffran 2 liter vatten Gör så här 1 Värm ugnen till 225 grader. 2 Blanda köttet med olja, kryddor och vitlök. 3 Lägg alltihop i en ugnsform och täck med aluminiumfolie. 4 Sätt in i ugnen min. Riset Värm oljan i en kastrull tillsammans med lök, vitlök och saffran. Häll därefter i ris och vatten och koka i 20 min.

11 Maria Chile Kom till Sverige 1996 tillsammans med sin dotter Du har valt att laga pastel de choclo, berätta vad det är för något! Jag valde att laga den här typiska chilenska rätten för att jag tycker väldigt mycket om paj. Och en pastel de choclo kan bäst beskrivas som en majs och köttfärspaj. Allt serveras ur en och samma form, vilket förstås är väldigt praktiskt. Det är dessutom en ganska mättande rätt som särskilt barn brukar vara förtjusta i, eftersom majsen ger en så söt smak. Den traditionella maten i Chile har sina rötter i det spanska köket men också influenser från Italien, Frankrike, Tyskland och mellanöstern. Men här finns också inslag av gamla indianska traditioner. Majs är en viktig gröda som odlades redan under Maya, Aztek och Inkaperioderna. Men i det chilenska köket kan man framför allt njuta av färsk frukt och färska grönsaker året runt. Och tvärtemot vad många tror så är inte maten i Chile särskilt kryddstark.

12 Pastel de choklo Ingredienser 500 gram nötfärs 4 små kycklingfiléer 3 gula lökar 50 g margarin 1 msk salt 1 msk spiskummin Svartpeppar 4 hårdkokta ägg 2 dl kärnfria russin 1 burk svarta oliver Majsröra gram majskorn på burk 1 dl mjölk Smaksätt med lite socker 2 3 st basilikablad Gör så här 1 Mixa majskornen till en röra, sockra och tillsätt lite mjölk i taget. Salta och peppra och tillsätt basilikablad. 2 Sätt ugnen på 220 grader. Finhacka löken och bryn med margarin i en djup stekpanna, tillsätt köttfärsen och krydda med spiskummin, salt och peppar. Tillsätt oliver och russin. 3 Skär kycklingen i grova bitar och bryn med margarin i separat stekpanna, salta och peppra. 4 Lägg lite av majsröran i botten av en djup form med kanter. Lägg köttfärsfyllningen ovanpå därefter kycklingbitarna. Äggen skivas och läggs ovanpå. Täck över alltihop med resten av majsröran. 5 Sätt in i ugnen i ca 50 minuter.

13 Mira Serbien Kom till Sverige 2007 tillsammans med sin son Du kommer från Serbien, hur var det att växa upp och leva där? När jag tänker tillbaks på min barndom slår det mig hur tryggt det var på den tiden. Dörrarna till mormor och farmor stod alltid olåsta. Mina föräldrar jobbade med jordbruk och odlade solrosor, majs, vete och olika sorters frukt. På söndagarna samlades hela familjer till matbordet för att äta tillsammans. Det var en mycket lycklig tid. När Balkankriget bröt ut 1999 bombades det vackra landet och den bank som jag arbetade på slog igen. I ett slag förändrades allt. Varför har du valt att laga just den här maträtten? Det här är en rätt som vi äter varje söndag i mitt hemland, det är en söndagslunch kan man säga. Det var viktigt att samla familjen en gång i veckan och det försöker jag göra även nu. Det här var ett recept som min mamma lagade och rätten kan varieras beroende på vilket kött och vilka såser man använder. Det serbiska köket har influenser av medelhavet, Turkiet och Ungern. Det är ett ganska milt kök med få kryddor och örter i matlagningen. De vanligaste kryddorna är: Svartpeppar, paprika, persilja, kryddpeppar, lagerblad, selleri, nejlika, kanel, vanilj och dill.

14 Söndagslunch Soppa, kött och grönsaker med sås Ingredienser 500 gram kycklingdelar (halv kyckling) 500 gram nötkött 4 5 morötter 1 persiljerot 1 palsternacka 1/4 sellerirot 1 gul lök salt (efter smak) 6 8 svartpepparkorn 1/4 vitkål (ett mindre huvud) 6 8 potatisar 1 persiljekvist 1 paket pasta för soppa Gör så här 1 Häll kallt vatten i en kastrull så att det täcker kycklingdelarna och nötköttet. Låt koka upp. 2 När köttet har kokat ett tag bildas det ett skum som man bör ta bort med en sked. Efter en halvtimme tillsätts de rensade och sköljda grönsakerna (rotfrukterna). Smaka av med salt och peppar. När allt är färdigkokt tas kött och rotfruter upp och läggs på en tallrik. Dekorera med persiljebladen. 3 Soppan (vattnet) rensas genom en sil. Lägg därefter i smala pastaremsor som är avsedda för soppa (finns speciell pasta att köpa). Sänk värmen på plattan och koka soppan i några minuter. 4 Stäng av plattan och strö över soppan med finhackad persilja och skivade morötter. 5 Servera först soppan och därefter den kokta kycklingen, nötköttet och grönsakerna tillsammans med tomat- eller dillsås.

15

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

30 oktober 2016 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

30 oktober 2016 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT smaker från cuba 30 oktober 2016 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Daiquiri 1 drink 5 cl ljus rom 1 tsk

Läs mer

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/ En Lättare Vecka Måndag: Majsplättar med halloumichampinjoner Tisdag: Kycklingstroganoff Onsdag: Lax med potatis och broccolimos Torsdag: Linssoppa Fredag: Pasta Calypso Lördag: Ugnsstekt kycklingfilé

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 5 MÅNDAG Panerad

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.17 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 700-800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt

Läs mer

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Centrala Barnhälsovården Södra Bohuslän & Göteborg mars 2011 7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Recepten är beräknade för familjen med 2 barn i åldrarna 1-6 år (familjens mat från cirka

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 16 MÅNDAG Kyckling

Läs mer

Vecka 25. Prickiga fisknuggets. Ugnsbakade bönor med crème fraiche. Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami. Kinesisk färspanna

Vecka 25. Prickiga fisknuggets. Ugnsbakade bönor med crème fraiche. Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami. Kinesisk färspanna Vecka 25 Prickiga fisknuggets Ugnsbakade bönor med crème fraiche Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami Kinesisk färspanna Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är

Läs mer

NEPALESISKA MATRECEPT

NEPALESISKA MATRECEPT NEPALESISKA MATRECEPT Den nepalesiska maträtten daalbhat består av kokt ris, linssås och av antingen grönsaks- eller köttcurry. Dessutom serverar man ofta tomatpickles (atsaria) och yoghurtsås till rätten.

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka så kommer vi laga några av Sveriges mest uppskattade klassiska rätter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 50 MÅNDAG

Läs mer

Vecka 44. Råraka med räkor. Ugnsbakade bönor med kyckling. Bibimbap. Auberginerullader i tomatsås

Vecka 44. Råraka med räkor. Ugnsbakade bönor med kyckling. Bibimbap. Auberginerullader i tomatsås Vecka 44 Råraka med räkor Ugnsbakade bönor med kyckling Bibimbap Auberginerullader i tomatsås Hälsokassen är för dig som vill äta lite bättre, lite enklare. Vi har skapat en kasse med både hälsosamma,

Läs mer

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan.

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 1 Fem smala soppor Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 5 Recept Foto: Lars Paulsson Nudelsoppa med kycklingwok Wok 1 st kycklingfilé 0,5 st purjolök, liten strimlad 1 st paprika, strimlad

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram rödspätta Ca 600 gram fläskytterfilé 2 Potatis/ris/pasta pkt pasta 2 kg potatis 2, Hej! Välkomna till en ny vecka men nya goda vardagsrätter.

Läs mer

Vecka 19. Panerad fisk med örtsås. Pasta med morotssås och krunchiga kikärter. Rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost.

Vecka 19. Panerad fisk med örtsås. Pasta med morotssås och krunchiga kikärter. Rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost. Vecka 19 Panerad fisk med örtsås Pasta med morotssås och krunchiga kikärter Rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost Stroganoff Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är

Läs mer

Biryani med kyckling INGREDIENSER GÖR SÅ HÄR

Biryani med kyckling INGREDIENSER GÖR SÅ HÄR Biryani med kyckling 300 g halvkokt basmatiris 400 g kycklinglår 200 g skivad lök 320 g hackad tomat 2 dl grekisk yoghurt 2 msk malet lagerblad 2 msk raffinerad olja 1 tsk korianderpulver 1/2 tsk vitlökspasta

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 3 MÅNDAG Lax

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 22 MÅNDAG Potatis

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 41 MÅNDAG Panerad

Läs mer

TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT

TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT Tema: Vegetariskt TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT POTATISSKAL 200-300 g potatisskal Olja till fritering Salt Skiva potatisen tunt och lägg i ljummet vatten och salt ca 5 minuter.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v. Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkarré Ca 000 gram kycklingben Recept Potatis/ris/pasta mm kg fast potatis, Grönsaker gul lök vitlök 500 gram morötter 500 gram palsternackor

Läs mer

Snabblagat med kycklinggryta

Snabblagat med kycklinggryta 1 Snabblagat med kycklinggryta Fem goda vardagsgrytor som går snabbt att laga till. 5 Recept Foto: Joel Wåreus Kyckling- och gnocchigryta 2 st lökar, gula 300 g champinjoner 600 g kycklinglår, skinn- och

Läs mer

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse 3-dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram kycklingstrimlor 500 gram fryst laxfilé 2 3 Potatis/ris/pasta mm förp pasta förp ris Grönsaker 2 gula lökar vitlök

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Thaigryta

Läs mer

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.45 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram minutfilé förp rökt makrill Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök 500 gram vitkål ask cocktailtomater

Läs mer

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar.

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar. Fleximenyn v. 40 42 Recept och planering för fyra av veckans middagar. 40 Recept 1 Tofu tikka 4 portioner *3 dl jasris 250 g naturell tofu neutral olja, till stekning *1 gul lök, hackad *2 vitlöksklyftor,

Läs mer

Recept. Ingredienser v 52. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 52. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 52. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 52. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp spaghetti Hej! Välkomna till en ny vecka med flera inspirerande rätter på menyn. Först ut hittar du en snabblagad bolognese på korv tillsammans

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 51 MÅNDAG Stekt

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 18 MÅNDAG Fisk

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 26 MÅNDAG Panerade

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

Kycklingklubba med sötpotatiskross. vecka 51

Kycklingklubba med sötpotatiskross. vecka 51 Kycklingklubba med sötpotatiskross och oregano vecka 51 inspiration Kycklingklubba med sötpotatiskross och oregano Möra kycklingklubbor serveras här tillsammans med en sötpotatiskross. Den ger en krämighet

Läs mer

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner Aioli på palsternacka 700 g palsternacka 250 g potatis 1 st röd chili 2 st vitlöksklyftor 1 st citron(saften) 1 dl matolja 1 l grönsaksbuljong örtsalt,vitpeppar socker 1. Skala och skär palsternackan och

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 00 gram räkor Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta mm pkt glasnudlar Hej! Välkomna till en ny vecka fylld av spännande smaker från världens

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.19 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 1000 gram kycklingfilé 1 pkt bratwurst Ca 400 gram lövbiff 1 2 3,4 4 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1,2,4 3 Grönsaker

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka så kommer vi laga några av Sveriges mest uppskattade klassiska rätter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 46 MÅNDAG

Läs mer

Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse -dagar Ingredienser v 9 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 800 gram fryst torskrygg 1 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1, Grönsaker 1 vitlök 1 gul lök 1 blomkål

Läs mer

Recept. Ingredienser v 28. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! Originalkasse 3-dagar

Recept. Ingredienser v 28. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! Originalkasse 3-dagar Originalkasse -dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 500 gram nötfärs Ca 650 gram fryst minutkycklingfilé Potatis/ris/pasta förp pasta Hej! Getost- och basilikafyllda köttbullar

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Vecka 18. Ångad fisk med ratatouille och gult ris. Kikärtsbiffar. Rostat grönt med pocherade ägg. Biff med frisk bulgursallad

Vecka 18. Ångad fisk med ratatouille och gult ris. Kikärtsbiffar. Rostat grönt med pocherade ägg. Biff med frisk bulgursallad Vecka 18 Ångad fisk med ratatouille och gult ris Kikärtsbiffar Rostat grönt med pocherade ägg Biff med frisk bulgursallad Hälsokassen är för dig som vill äta lite bättre, lite enklare. Vi har skapat en

Läs mer

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid!

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! Äkta matglädje FLEXITARIAN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 3 Måltid 1 Ratatouille

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33 Varmrökt lax med ljummen potatissallad vecka 33 inspiration Varmrökt lax med ljummen potatissallad Potatissalladen får smak av saften och skalet från citron och pepparrot. Det syrliga möter det riviga

Läs mer

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill A Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill Genom att koka kycklingen i buljong får den mycket smak. En skvätt av buljongen blir också en bra bas till den krämiga

Läs mer

Mårten Gås mm. Steinerskolan, 11.11.2015. med Hencca Vilén och Anders Mattas

Mårten Gås mm. Steinerskolan, 11.11.2015. med Hencca Vilén och Anders Mattas Mårten Gås mm. Steinerskolan, 11.11.2015 med Hencca Vilén och Anders Mattas Innehållsförteckning Stekt Gås med gräddsås och äppelhalvor...3 Gräddsås...4 Rödkål...5 Rösti potatis...6 Flygande Jakob...7

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

Recept. Ingredienser v 14. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 14. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 14. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 14. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 4 Recept Potatis/pasta/ris förp pasta kg potatis Grönsaker vitlök gul lök bit ingefära blomkål ask cocktailtomater chilipeppar förp spenat 00 gram svartkål färsk persilja

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård MENY Söndag 3 augusti. Lunch: Mackor, tonfisk, skinkröra, makrill, ägg. Middag: Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor. Måndag 4 augusti. Lunch: Korv Stroganoff

Läs mer

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Vegetarisk Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp spaghetti Hej! Välkomna till en ny vecka med flera inspirerande rätter på menyn. Först ut hittar du en snabblagad bolognese på korv tillsammans

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 45 MÅNDAG Potatis

Läs mer

Ingredienser v.2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.2 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram laxfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550-600 gram fläskytterfilé 1 2 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 2,5 Grönsaker 1 kg morötter

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot En veckas förslagsmeny! För dig som vill gå ner i vikt; Ta bort: bröd, pasta och gryn. För dig som vill behålla vikten; Lägg till: bröd, pasta och gryn. MIDDAG Måndag! Köttbullar med gräddsås och quinoasallad

Läs mer

Traditionell Hjortkväll

Traditionell Hjortkväll Traditionell Hjortkväll Lönkan, 20.1 2010 Innehållsförteckning Stekta Leverstrimlor i Madeira...3 Viltfärs...4 Hjorthjärta med färs...5 Sötsur lever...6 Malet köttsås på vilt...7 Stekt njure i madeirasås...8

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 5 Recept Kött/fisk Ca 800 gram koljafilé 500 gram nötfärs 600 gram kycklingfilé Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Vi inleder denna vecka med smaker av ljuvlig saffran i form

Läs mer

En Lättare Vecka v.19

En Lättare Vecka v.19 v.19 MÅNDAG Ost & tomatgratinerad falukorv med stuvade makaroner TISDAG Fiskbiff med mos och kall sås ONSDAG Ritas köttfärssås TORSDAG Laxsoppa med en touch of thai FREDAG Vegetarisk wok LÖRDAG Klassiska

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 12 MÅNDAG Asiatisk

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 4 MÅNDAG Mangokyckling

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 12. Måltid 1 Grönsaksfrittata med köttfärs. Måltid 2 Fisk med persilja och morötter. Måltid 3 Ytterfilé med timjansås

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 12. Måltid 1 Grönsaksfrittata med köttfärs. Måltid 2 Fisk med persilja och morötter. Måltid 3 Ytterfilé med timjansås FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 12 Måltid 1 Grönsaksfrittata

Läs mer

Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk 3-dagar

Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk 3-dagar Ekologisk -dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 800 gram fryst vit fiskfilé Ca 600 gram kycklingfilé Potatis/ris/pasta 500 gram sötpotatis kg potatis förp pasta Hej! Vi har ännu

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 9. Måltid 1 Spätta med sockerärtor & potatismos. Måltid 2 Yakiniku med ris. Måltid 3 Falafel med tomatsås & spaghetti

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 9. Måltid 1 Spätta med sockerärtor & potatismos. Måltid 2 Yakiniku med ris. Måltid 3 Falafel med tomatsås & spaghetti FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 9 Måltid 1 Spätta med

Läs mer

Recept. Ingredienser v 41. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 41. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 4 Recept Potatis/ris/pasta förp bönpasta Hej! Välkomna till en ny vecka med MatHems vegetariska kasse. Vi har tre härliga höstmiddagar framför oss som är perfekta att

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

Pasta arrabbiata med räkor och broccoli. vecka 51

Pasta arrabbiata med räkor och broccoli. vecka 51 Pasta arrabbiata med räkor och broccoli vecka 51 inspiration Pasta arrabbiata med räkor och broccoli En mumsig pasta arrabbiata passar de flesta. Tillagad med krispig broccoli, goda räkor och fräscha oliver.

Läs mer

Ingredienser v 15. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 15. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar

Ingredienser v 15. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 15. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar Ekologisk Matkasse -dagar Ingredienser v 15 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé 500 gram nötfärs Ca 800 gram fryst torskfilé 1 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1, Grönsaker 1 vitlök 1 gul lök 1 blomkål

Läs mer

Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar. vecka 41

Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar. vecka 41 Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar vecka 41 inspiration Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar Det här är en thaidoftande kycklinggryta med massor av smak. Aromatiska kryddor som spiskummin och

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs 00 gram kallrökt lax Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp couscous förp pasta Hej! Vår gästkock Ulrika Brydling är nu inne på sin tredje vecka.

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 15 MÅNDAG Fisk

Läs mer

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39 Lax med tomatsallad och saffransris vecka 39 inspiration Lax med tomatsallad och saffransris Lax gör att vardagsmiddagen känns lyxig. Här får den sällskap av saffransris och tomatsallad. De paprikakryddade

Läs mer

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT 17 februari 2019 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Oliver med ouzo 3 dl kalamataoliver 1 röd chilifrukt,

Läs mer

Vecka 18. Grönsaksris med räkor och stekt ägg. Köttfärsbiffar med krossade tomater och oliver. Krispiga bönbollar i tortillabröd

Vecka 18. Grönsaksris med räkor och stekt ägg. Köttfärsbiffar med krossade tomater och oliver. Krispiga bönbollar i tortillabröd Vecka 18 Grönsaksris med räkor och stekt ägg Köttfärsbiffar med krossade tomater och oliver Krispiga bönbollar i tortillabröd Allt-i-ett med kyckling, rödbetor och fetaostsås Familjekassen är för dig som

Läs mer

Grekisk Afton. Norsen, med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus

Grekisk Afton. Norsen, med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus Grekisk Afton Norsen, 16.2 2011 med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus Innehållsförteckning Moussaka...3 Bechamel -sås...5 Tzatziki...6 Grekisk sallad...7 Souzoukakia...8 Grekisk lammlägg à la Kimon...9

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 104-110 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE 1 paket Hälsans Kök Färs 1 burk krossade tomater 1 hackad lök 2 tärnade paprikor 1 burk kidneybönor Olivolja 2 tsk chilipulver 1 tsk paprikapulver

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram fläskkotlett Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Stekta lax med het majs- och zucchinisallad får

Läs mer

Ingredienser v 45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 45. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Ingredienser v 45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 45. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse -dagar Ingredienser v 45 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram torskfilé Potatis/ris/pasta kg potatis förp pasta Hej! Med jobb, skola och en mängd olika aktiviteter i vardagen är

Läs mer

Färskostgratinerad lax. Allt-i-ett-rätt med kyckling. Lasses cottage pie. Rostat grönt med pocherade ägg

Färskostgratinerad lax. Allt-i-ett-rätt med kyckling. Lasses cottage pie. Rostat grönt med pocherade ägg Vecka 12 Färskostgratinerad lax Allt-i-ett-rätt med kyckling Lasses cottage pie Rostat grönt med pocherade ägg Hej! Denna veckan inträder både påsk och sommar - inte illa alls. Okej, "sommar" är kanske

Läs mer

Recept. Ingredienser v 46. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 46. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 46. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 46. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 46 Recept Potatis/ris/pasta förp lasagneplattor Grönsaker vitlök rödlökar citron paprika tomater salladshuvud förp groddar förp salladsmix 500 gram förkokta rödbetor

Läs mer

FODMAP- RECEPT. Som gör magen glad

FODMAP- RECEPT. Som gör magen glad AuberginelasagNe 5 msk olivolja 2 burkar krossade tomater á 400 g 2 msk tomatpuré 2 tsk oregano 2 tsk timjan 4 aubergine, skuren i ½ cm tjocka skivor 85 g parmesan, färskriven 200 g riven hårdost basilika

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 7. Måltid 1 Biffar med dragonsky. Måltid 2 Spaghetti med lax och pepparrot. Måltid 3 Merguez med rotfruktsstomp

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 7. Måltid 1 Biffar med dragonsky. Måltid 2 Spaghetti med lax och pepparrot. Måltid 3 Merguez med rotfruktsstomp FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 7 Måltid 1 Biffar med

Läs mer

Recept. Ingredienser v 11. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! Inspirationskasse 2 personer

Recept. Ingredienser v 11. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! Inspirationskasse 2 personer Inspirationskasse personer v 11 Recept Kött/fisk Ca 300 gram kycklingfilé 50 gram fryst nötfärs 50 gram fryst laxfilé 1 4 Potatis/ris/pasta Ca 500 gram potatis,4 Hej! Välkommen till en ny vecka med en

Läs mer

3 DAGAR VECKA 4 VECKANS MENY. Hej! Välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans

3 DAGAR VECKA 4 VECKANS MENY. Hej! Välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans DAGAR VECKA 4 Hej! Välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans med oss. Denna vecka har vi två riktigt snabblagade rätter på menyn. Wokad lövbiff med en busenkel och god sötstark sås och tonfiskpasta

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar v 0 Recept Kött/fisk 500 gram hönsfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta kg potatis,3 Grönsaker 3 gula lökar vitlök 50 gram ingefära chilipeppar 3 apelsiner granatäpple kg morötter kruka koriander,3,3,3

Läs mer

Catering med Mats Wallenius

Catering med Mats Wallenius Catering med Mats Wallenius Lönkan, 3.3 2010 Innehållsförteckning Rotfruktssoppa...3 Laxtartar...4 Nizzasallad...5 Asiatisk nudelsallad...6 Couscous sallad...7 Italiensk pastasallad...9 Gurksallad...10

Läs mer

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42 Risotto med sojabönor och gremolata vecka 42 inspiration Risotto med sojabönor och gremolata Ta smaklökarna till Italien med den här underbart krämiga risotton med gremolata. Den lena risotton tar smak

Läs mer

Stunder med fiskrätter...

Stunder med fiskrätter... Stunder med fiskrätter... Recept av Michael Björklund och Markku Luola www.prokala.fi Vitt är rött Recept : Michael Björklund Lutfisk-rödbetssallad och fetaostsås 0,8 kg Lutfisk 1 tsk Salt Ugnsrödbetor:

Läs mer

Ingredienser v 22. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 22. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Ingredienser v 22. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 22. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v Recept Potatis/pasta/ris förp pasta förp quinoa Hej! Sista majveckan bjuder på riktigt vårfräscha rätter som somrig belugasås med spaghetti. Linser är verkligen det perfekta

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 8 MÅNDAG Fyllda

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 50 MÅNDAG Hoisinglazad

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 9 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta förp quinoa Hej! Broccoligratäng med fejkon får inleda denna vintervecka. Fejkon är ett vegetariskt alternativ till bacon och passar prefekt i

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 5 Recept Kött/fisk Ca 500 gram laxfilé Ca 600 gram kycklingfilé pkt salami Potatis/ris/pasta kg potatis förp quinoa Hej! Vi har en helt fantastisk vecka framför oss med otroligt mycket goda smaker

Läs mer

Recept. Ingredienser v 15. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 15. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Matkasse

Recept. Ingredienser v 15. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 15. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Matkasse Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 5 Recept Potatis/pasta/ris förp pasta kg potatis Grönsaker vitlök gul lök bit ingefära blomkål ask cocktailtomater chilipeppar förp spenat 00 gram svartkål färsk persilja

Läs mer

Ingredienser v 48. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 48. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Ingredienser v 48. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 48. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 48 Recept Potatis/ris/pasta kg potatis förp pasta Hej! Välkomna till en smakrik vecka som vi inleder med rostad potatis och blomkål med vitlöksstekt portabellosvamp och

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 9 MÅNDAG Stekt

Läs mer